Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun."

Transkript

1 Datum: Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Bakgrund VA-taxan består av två delar, en anläggningsavgift som tas ut som engångsavgift och avser täcka kostnader för anslutning av fastighet samt en brukningsavgift som avser kostnad för egen förbrukning. Pireva föreslår Kommunfullmäktige att höja taxan för både anläggnings- och brukningsavgift. Anläggningsavgift Under år 2011 har Piteå fått erfarenhet av två större exploateringsprojekt och erfarenheterna från detta visar på behov av ytterligare justering av avgiften. Om kostnaderna för att bygga nya anläggningar inte täcks av anläggningsavgiften medför detta att resterande del av kostnaden finansieras med hjälp av brukningsavgiften och belastar därmed samtliga abonnenter. Brukningsavgift Anledningen till att brukningsavgiften föreslås öka 2012 beror dels av ränte- och avskrivningskostnader och dels av behovet att genomföra investeringar som säkrar vattenkvalitén, drift och tillgången på vatten. Prioriterat under året är investeringen i UV-ljus på Degeränget. Utredning kring reservvattentäkt samt nya skyddsområden påbörjas under året vilket kommer att resultera i ökade kostnader kommande år. Därtill kommer en omfattande plan för renspolning av ledningsnätet arbetas fram under året. Med föreslagen taxehöjning ökar kostnaden för ett typhus A (normalvilla) med 32 kr per månad inklusive och för typhus B (flerfamiljshus med 15 lägenheter) med 14 kr inklusive per lägenhet och månad. Förslag till beslut Pirevas styrelse föreslår kommunfullmäktige besluta om följande ändringar i VA-taxan att gälla från och med , bilaga 1. Anläggningsavgift - att höja VA-anläggningsavgiften med 20%, enligt förslag ( 5 moment 1 och 6 moment 1). - att uppdatera indextalen i 9 till fastställda tal för augusti 2011 enligt Entreprenadindex (det tal som ger ramen inom vilken Pireva har rätt att besluta om taxeförändringar utan särskilt beslut i Kommunfullmäktige). Brukningsavgift - att höja VA-brukningsavgiften med 7% enligt förslag ( 13 moment 1 a och b). - att uppdatera indextalen i 16 till fastställda tal för augusti 2011 enligt Konsumentprisindex. (det tal som ger ramen inom vilken Pireva har rätt att besluta om taxeförändringar utan särskilt beslut i Kommunfullmäktige).

2 2 Anläggningsavgift ( 5-11) Senaste höjningen av anläggningsavgiften trädde i kraft den 1 januari 2011 och innebar då en avgiftshöjning för anslutning av normalvillan med i snitt 20%. Det var då sju år sedan senaste höjning. I brist på erfarenheter av nybyggnation under senare år utgick nivån på höjningen januari 2011 från indexutveckling, styrkt av jämförelse med andra kommuner och projekteringsbudget. Under år 2011 har Piteå fått erfarenhet av två större exploateringsprojekt och erfarenheterna från detta visar på behov av ytterligare justering av avgiften. Om kostnaderna för att bygga nya anläggningar inte täcks av anläggningsavgiften medför det att resterande del av kostnaden finansieras med hjälp av brukningsavgifterna och därmed belastas samtliga abonnenter. Definition Anläggningsavgiften är enligt vattentjänstlagens definition en engångsavgift för täckande av en kostnad för att ordna en allmän va-anläggning. Anläggningsavgiften skall dels täcka kostnaden för själva arbetet vid tomtgränsen, dels en del av kostnaderna för utbyggnaden av huvudledningar, pumpstationer, reningsverk, vattenverk, mm. Anläggningsavgift för bostadsfastigheter eller likvärdigt ( 5 moment 1) Jämförelse med faktisk kostnad för VA i exploateringsområden Innevarande år är det första året sedan Pirevas bildande som helt nya exploateringsområden byggs. Projekten är inte färdigställda ännu men nedan dras slutsatser utifrån de prognoser som finns i dagsläget. Prognos på kostnader och intäkter för tre projekt redovisas i tabell 1 och kommenteras nedan och mer ingående i bilaga 2. Tabell 1. Prognos på kostnader och intäkter områdesvis. Prognos Klubben, total Klubben, medel per fastighet Långskatan, total Långskatan, medel per fastighet Ankarskatan, total* Ankarskatan, medel per fastighet* tkr, exkl tkr, inkl tkr, exkl tkr, inkl tkr, exkl tkr, inkl Prognos Intäkt - Täckningsgrad kostnad intäkt Kostnad % % %

3 3 Jämförelse med faktisk kostnad för VA vid förtätning av befintlig bebyggelse Jämförelse med sex separata fastigheter som anslutit VA inom befintligt område visar på stora skillnader variation i förhållandet mellan intäkt och kostnad för de olika objekten, se figur 1. Totalt sett indikerar dock denna jämförelse att avgifterna överskrider kostnaderna vid förtätningar Avgift Kostnad Figur 1. Jämförelse mellan kostnad och intäkt via anläggningsavgiften vid sex olika fall på förtätning inom befintlig bebyggelse. Antagande om normalkostnad I de två exemplen Långskatan respektive Klubben visar kalkylerna att anläggningsavgiften hade behövt vara 5% respektive 37% högre för att få full kostnadstäckning i dessa nyexploateringsprojekt. Byggkostnad för VA är inte styrande för placeringen av nya bostadsområden och därmed kan man räkna med att även en hel del framtida områden kommer att vara dyrare än idealförhållandena, med t.ex. närhet till vatten vilket ofta medför dyr schakt och behov av pumpning, avstånd till befintliga va-anläggningar som kräver överföringsledningar, bergförekomst mm. Med detta i åtanke är Långskatanprojektet inte alls något extremfall, vilket även styrks av uppgifter från en grannkommun där projekt med upp till 2 gånger dyrare kostnad per fastighet rapporterats även för områden utan pumpstation. Vid antagande om att normalkostnaden hittas någonstans mitt i spannet mellan Klubben och Långskatan fodras en ökning av anläggningsavgiften med ytterligare 20% för att över tid få kostnadstäckning vid byggnation av VA till nya bostadsområden. En jämförelse med ett antal förtätningar utförda under innevarande år visar på stor variation på förhållandet mellan intäkt och kostnad, men i snitt överväger intäkten i dessa exempel. Variationerna är dock så stora att man inte kan lita till att förtätningar över lång tid skall ge ett överskott med befintlig taxa. Jämförelse med andra kommuner Typhus A är ett inarbetat begrepp i branschen för jämförelse av anläggningsavgifter mellan kommuner. Detta innebär att avgiften för anläggande av vatten, spillvatten och dagvatten till en fastighet med en bostad på 150 m 2 och en tomtyta på 800 m 2 beräknas. I Piteå uppgår anläggningsavgiften för Typhus A till kr inkl vid beräkning enligt VA-taxa 2011.

4 4 En 20-procentig ökning enligt förslag skulle innebära en ny anläggningsavgift för Typhus A i Piteå på kr. Vid en jämförelse med samtliga kommuner i Sverige placerar sig Piteå med nuvarande taxa under medianvärdet, se tabell 2. En höjning enligt förslaget skulle dock innebära att anläggningsavgiften i Piteå hamnar över föregående års Sverigemedian. Tabell 2. Jämförelse med svenska kommuners anläggningsavgift år Antal kommuner Median, anläggningsavgift för Typhus A Samtliga kommuner kr Kommuner med kr innevånare Norrbottenskommuner kr I jämförelse med kommunerna i Norrbottens län ligger Piteå redan med befintlig taxa högre än medianen, vilket troligen förklaras av att efterfrågan på nya anläggningar är låg i många andra Norrbottenskommuner. I figur 2 ges en jämförelse med Piteås grannkommuner samt de två största kommunerna längs norrlandskusten. Diagrammet visar även att föreslagen anläggningsavgift i Piteå skulle hamna i samma storleksordning som Luleå och Umeå ligger på för närvarande. Det kommunala VA-bolaget i Umeå kommer att lägga fram ett förslag om en höjning med 20% för nästa år Arvidsjaur Boden Älvsbyn Piteå Skellefteå Umeå Luleå Sundsvall Förslag Piteå Förslag enl tjänstemän okt 2011 Figur 2. Anläggningsavgifter för Typhus A i Piteås grannkommuner samt Umeå och Sundsvall. Värden avser SEK inklusive för år Grön stapel motsvarar förslag till ny avgift med 20% ökning i Piteå. Orange stapel motsvarar förslag till avgift 2012 enligt samtal med tjänstemän i Skellefteå, Umeå och Luleå. Värden angivna ovan staplarna avser avgift för år 2011.

5 5 Fördelning mellan delavgifterna Det finns flera sätt att konstruera en anläggningsavgift för VA. Anläggningsavgiften i Piteå är i huvudsak uppbyggd enligt Svenskt Vattens basförslag och består av följande fyra huvuddelar (prisexempel för ett så kallat Typhus A ges inom parentes): Servisavgift ( kr per för tre servisledningar) Förbindelsepunktsavgift ( kr per förbindelsepunkt) Tomtyteavgift (17,0 kr per kvadratmeter tomtyta) Lägenhetsavgift ( kr per lägenhet) Dessa delavgifter innebär en fördelning av totalkostnaderna mellan olika fastigheter, dels utifrån genomsnittliga kostnader för arbeten begränsade till varje tomt (tydligast i servisavgiften) och dels genom att försöka mäta vilken nytta fastigheten har av tillgången till vatten och avlopp (tydligast i lägenhetsavgiften). Höjningen föreslås fördelas lika på samtliga delar, vilket medför nya avgifter enligt tabell 3 nedan. Tabell 3. Befintliga och nya anläggningsavgifter för bostadsfastigheter enligt förslag. Enhet Avgift 2011 Ny avgift enligt förslag Servisavgift kr/v-servis kr/s-servis kr/d-servis Förbindelsepunktsavgift kr/förb.punkt Tomtyteavgift kr/m 2 17,0 20,4 Lägenhetsavgift kr/lägenhet Anläggningsavgift för annan fastighet ( 6 moment 1) Ovanstående resonemang är knutet till anläggningsavgiften för bostadsfastigheter och därmed jämställda fastigheter, d.v.s. fastigheter för kontors-, förvaltnings-, affärs-, hotell- eller småindustriändamål. Piteå kommun har även en särskild taxa för annan fastighet än bostadsfastighet, t.ex. stora industrifastigheter. Anläggningsavgiften för annan fastighet är uppbyggd av servisavgifter, förbindelsepunktsavgift och tomtyteavgift. Det föreslås att respektive delavgift ökas procentuellt lika mycket som enligt förslaget gällande bostadsfastigheter. D.v.s. 20% ökning för servis- och tomtyteavgift och oförändrad förbindelsepunktsavgift, se tabell 4. Tabell 4. Befintliga och nya anläggningsavgifter för annan fastighet enligt förslag. Enhet Avgift 2010 Ny avgift enligt förslag Servisavgift kr/v-servis kr/s-servis kr/d-servis Förbindelsepunktsavgift kr/förb.punkt Tomtyteavgift kr/m 2 17,0 20,4

6 6 Ny bas för indexreglering i 9 De indextal som enligt VA-taxan får användas av Pireva för justering av avgifterna har under de sista sju åren ökat med i snitt 3% per år. Under det sista året var ökningen ca 4%. Vid antagande av nytt taxeförslag föreslås indextalen uppdateras till senast antagna tal. Detta innebär indextalen 321,0 för jordarbeten vid ledningsentreprenader (litt 311) samt 363,6 för läggning av PVC-rör (litt 322) enligt Entreprenadindex E84. Brukningsavgiften ( 13-19) År 2011 höjdes brukningsavgiften i VA-taxan senast med anledning av att driftkostnaderna ökat och att investeringstakten höjts. Den ökade investeringstakten innebär att ränte- och avskrivningskostnaderna ökar löpande för varje år. Anledningen till att Pireva föreslår Kommunfullmäktige att brukningsavgiften föreslås ökas 2012 beror dels av ränte- och avskrivningskostnader och dels av behovet att genomföra investeringar som säkrar vattenkvaliténs, drift och tillgången på vatten. Prioriterat under året är investeringen i UV-ljus på Degeränget. Utredning kring reservvattentäkt samt nya skyddsområden påbörjas under året vilket kommer att resultera i ökade kostnader kommande år. Därtill kommer en omfattande plan för renspolning av ledningsnätet arbetas fram under året. Förslaget innebär att en höjning av både de röriga och fasta avgifterna i brukningsavgiften med 7%. Förväntad intäktsökning med föreslagen taxehöjning blir cirka 4,5 mkr. Med föreslagen taxehöjning ökar kostnaden med 32 kr per månad inklusive för typhus A (normalvilla). Förslaget ökar årskostnaden från till kr per år, se figur 3.

7 7 En normalvilla Typhus A omfattar ett friliggande källarlöst enbostadshus omfattande 5 rok, badrum med WC, tvättstuga, ett extra toalettrum samt garage. Våningsyta 150 m 2 inkl garage 15 m 2, tomtyta 800 m 2, vattenförbrukning 150 m 3 /år. Fastigheten är ansluten till vatten, spilloch dagvatten. Avgifterna redovisas inklusive Förslag Förslag enl tjänstemän okt Figur 3. Brukningsavgifter för Typhus A i ett antal Norrlandskommuner. Källa: Svenskt vatten. Värden avser SEK inklusive för år Grön stapel motsvarar förslag till ny avgift med 7% ökning i Piteå. Orange stapel motsvarar förslag till avgift 2012 enligt samtal med tjänstemän i Skellefteå, Umeå och Luleå. UMEVAs styrelse har fattat ett inriktningsbeslut som innebär en höjning med 20% över tid. Värden angivna ovan staplarna avser avgift för år För typhus B (flerfamiljshus med 15 lägenheter) ökar årskostnaden för hela fastigheten från kr per år till kr per år, vilket motsvarar en ökning med 14 kr inklusive per lägenhet och månad, se figur 4.

8 8 Ett Typhus B är ett flerbostadshus som är anslutet till vatten, spill- och dagvatten. 15 lägenheter, 1000 m 2 våningsyta, 800 m 2 tomtyta, vattenförbrukning 2000 m 3 /år. Två stycken parallellkopplade vattenmätare q-2,5 m 3 /h. Avgifterna redovisas inklusive Förslag 2012 Förslag enl tjänstemän okt Figur 4. Brukningsavgifter för Typhus B i Piteås grannkommuner samt Umeå och Sundsvall. Värden avser SEK inklusive för år Källa: Svenskt vatten. Grön stapel motsvarar förslag till ny avgift med 7% ökning i Piteå. Orange stapel motsvarar förslag till avgift 2012 enligt samtal med tjänstemän i Skellefteå, Umeå och Luleå. UMEVAs styrelse har fattat ett inriktningsbeslut som innebär en höjning med 20% över tid. Värden angivna ovan staplarna avser avgift för år Ny bas för indexreglering i 16 I 16 ges huvudmannen (Pireva) möjlighet att ändra taxan efter Konsumentprisindex (KPI). Eftersom att brukningsavgifterna föreslås höjas från och med 2011 bör basen för index korrigeras. Basen föreslås till indextalet 311,23 ( ) i KPI. Information gällande utredning kring skillnad mellan villor och flerbostadshus Nuvarande taxekonstruktion innebär att brukningsavgiften per lägenhetsinnehavare i ett flerbostadshus med 15 lägenheter endast utgör ca hälften av avgiften för en normal villa. Förhållandet är en konsekvens av konstruktionen av Piteås VA-taxa och en utredning skall genomföras med syfte att föreslå en ny taxeutformning vilken bör ge en mer rättvis fördelning mellan typhus A och typhus B. Piteå Renhållning och Vatten AB Åsa Bergstrand Bilagor: Förslag till ny va-taxa

9 Datum: Bilaga 2. Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Klubben, nytt fritidshusområde med vatten och spillvatten till 24 tomter Kostnadspåverkande faktorer: - Väldigt lättschaktade jordar - Exploateringen kräver varken ny avloppspumpstation eller tryckstegring - Inget dagvatten (mindre anläggningskostnad och avgift) Klubbenområdet kan ses som ett exempel på de tekniskt sett enklaste/billigaste exploateringarna. Trots detta skulle anläggningsavgiften behövt vara ca 5 % högre för att täcka kostnaderna. Långskatan, nytt bostadsområde med vatten, spill- och dagvatten till 39 tomter Kostnadspåverkande faktorer: - Delvis svåra markförhållanden, bl.a. steniga och blöta partier - Exploateringen kräver ny avloppspumpstation - Kräver drygt 500 m överföringsledningar från/till befintligt nät Långskatanprojektet är ett exempel på områden där kostnader för t.ex. pumpstation och matarledningar tillkommer. Även detta tillhör kostnaderna för att ordna en allmän vaanläggning och skall därför enligt Vattentjänstlagens definition av anläggningsavgiften täckas av denna avgift. I VA-taxans konstruktion är det endast parametrarna servisavgift och tomtyteavgift som på något sätt tar hänsyn till faktiska kostnader, d.v.s. schaktbarhet, antal pumpstationer, etc. påverkar ej avgiften för det specifika området. Enligt dagens prognoser ger intäkten vid försäljning av samtliga tomter i detta fall en drygt 70-procentig täckning av kostnaderna, d.v.s. avgiften skulle behöva vara ca 40 % högre för att få full kostnadstäckning i detta projekt. Ankarskatan, 4 nya tomter med vatten och spillvattenanslutning Kostnadspåverkande faktorer: - Delvis svåra markförhållanden, bl.a. steniga och blöta partier - Exploateringen krävde varken ny avloppspumpstation eller tryckstegring - Endast serviser på en sida av huvudledningen De nya tomterna på Ankarskatan visar på ett förhållande där serviser endast ansluter på en sida av huvudledningen, innebärande mindre intäkter relativt kostnad. Det omvända förhållandet uppstår dock ibland vid efteranslutningar, om de nya servisledningarna kan anslutas direkt mot en redan befintlig huvudledning och avgiften för denna enskilda anslutning överstiger kostnaderna.

Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun.

Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Datum: 2010-10-25 Förslag till höjning av bruknings- och anläggningsavgift för VA inom Piteå kommun. Förslag till beslut Pirevas styrelse föreslår kommunfullmäktige besluta - Att anta förslag till ny VA-taxa

Läs mer

Frågor Taxa 2015. kr/förbindelsep unkt Anläggningsavgifter Aa3 Grundavgift Grundavgift för fastighet för anslutning av kr/fastighet

Frågor Taxa 2015. kr/förbindelsep unkt Anläggningsavgifter Aa3 Grundavgift Grundavgift för fastighet för anslutning av kr/fastighet Frågor Taxa 2015 Färgade rader är nya frågor i årets undersökning Kategori Kod Beskrivning Definition Enhet Obligatorisk Anläggningsavgifter Aa1 Servisavgift Sammanlagd servisavgift för dricksvatten, spillvatten

Läs mer

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa

Taxa för Vatten och Avlopp 2018, anläggningstaxa Bilaga 1:1 Teknik- och servicenämnden Taxa för Vatten och Avlopp 218, anläggningstaxa Förslag till beslut Teknik- och servicenämnden beslutar att 1. Godkänna Prisbilaga till anläggningstaxa 218, att ersätta

Läs mer

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2.

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2. 2013-09-03 Rev 2013-10-15 Mats Falås VA- och renhållningschef 08 560 39 336 Mats.falas@ekero.se PM VA-taxa 2014 (KFS 13:2) Dnr KS13/228-346 Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som

Läs mer

Förslag till höjning av VA-taxan 2017

Förslag till höjning av VA-taxan 2017 SIDAN: 1 (9) Förslag till höjning av VA-taxan 2017 FÖRSLAG TILL BESLUT att att att Österåkersvatten föreslår till kommunfullmäktige att besluta om höjning av anläggningstaxan med 10 % från och med 1 januari

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel V (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Taxa för vatten och avlopp 2019,

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Förslag till kommunfullmäktige VA-taxa Datum Dnr

Tjänsteskrivelse. Förslag till kommunfullmäktige VA-taxa Datum Dnr Förslag till kommunfullmäktige VA-taxa 2017 VA-taxan består av anläggningsavgifter och brukningsavgifter. Anläggningsavgiften syftar till att finansiera tillkommande fastigheter inom befintligt eller utökat

Läs mer

Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter

Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter 1 Fo rdjupningstext: Genomsnittlig kostnad fo r utbyggnad av VA som grund fo r anla ggningsavgifter 1 Beräkning av genomsnittlig kostnad för utbyggnad av VA Grunden för anläggningsavgifterna utgörs av

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-05-22 219 Taxa för vatten- och avloppstjänster 2019 KS/2018:302 1.2.1 Beslut förslag till kommunfullmäktige Kommunfullmäktige beslutar att taxan

Läs mer

Taxa för vatten och avlopp 2019

Taxa för vatten och avlopp 2019 Utlåtande Rotel IX (Dnr KS 2018/935) Taxa för vatten och avlopp 2019 Hemställan från Stockholm Vatten AB Återremiss från kommunfullmäktige den 1 oktober 2018 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

KROKOMS KOMMUN. angående ÖVERSYN AV VA-TAXA. Rev

KROKOMS KOMMUN. angående ÖVERSYN AV VA-TAXA. Rev KROKOMS KOMMUN PM angående ÖVERSYN AV VA-TAXA Rev. 2008-12-05 1 Innehåll 1. Bakgrund och beslut 2. Allmänt om ny va-taxa 3. Anläggningstaxan ny konstruktion 4. Brukningstaxan ny konstruktion 5. Förslag

Läs mer

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Gäller från och med 2015-01-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15 65/14:2 Avgifter och allmänna principer för anslutning av fastigheter

Läs mer

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016.

2015-07-08. att anta det framlagda förslaget till prisjustering med 3% höjning för VA-taxans brukningsavgift att gälla från och med 1 januari 2016. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-07-08 Kommunstyrelsen Hans Tjulin VA-Ingenjör Telefon 08 555 014 75 hans.tjulin@nykvarn.se samt utökning av verksamhetsområde VA KS/2015:279 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Föreslagna brukningsavgifter i de tre olika alternativen, avgifter inkl moms Alternativ 1a, begränsning 2 000 m 2

Föreslagna brukningsavgifter i de tre olika alternativen, avgifter inkl moms Alternativ 1a, begränsning 2 000 m 2 Uppdragsnr: 10125681 1 (10) PM Kostnadsjämförelse Danderyd Denna PM är framtagen i samråd med Tekniska kontoret i Danderyd och syftar till att ge en vägledning i hur stora kostnadsskillnader VA-verket

Läs mer

Tekniska nämnden protokoll

Tekniska nämnden protokoll Datum: torsdag 12 september 2019 Tid: 17:00 19:10 Plats: Östra Roten Justeringsdag: Paragrafer: 60 Utses att justera: Mats Nilsson (V) Underskrifter: Sekreterare Emma Zetterström Ordförande Justerare Jörgen

Läs mer

ANLÄGGNINGSTAXA - för Torsås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

ANLÄGGNINGSTAXA - för Torsås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar ANLÄGGNINGSTAXA - för Torsås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar Gäller från och med 2012-07-01 Torsås kommun är huvudman för den allmänna VA-anläggningen. Förvaltningen av denna handhas under

Läs mer

nster utbildning och dialog för f r politiker. Magnus Montelius

nster utbildning och dialog för f r politiker. Magnus Montelius Hållbara vattentjänster nster utbildning och dialog för f r politiker. Tällberg 19 april 2012 VA-taxa Magnus Montelius Management Svenskt Vatten Vem bestämmer taxan? Kommunen får meddela föreskrifter om

Läs mer

Taxebilaga 1. Till Taxa för Vellinge kommuns. ALLMÄNNA VATTEN- och AVLOPPSANLÄGGNINGAR. Gällande från 1 januari 2016 och tills vidare

Taxebilaga 1. Till Taxa för Vellinge kommuns. ALLMÄNNA VATTEN- och AVLOPPSANLÄGGNINGAR. Gällande från 1 januari 2016 och tills vidare Taxebilaga 1 Till Taxa för Vellinge kommuns ALLMÄNNA VATTEN- och AVLOPPSANLÄGGNINGAR Gällande från 1 januari 2016 och tills vidare Taxebilaga 1 till taxa för Vellinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar

Läs mer

Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun

Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun Teknisk verksamhet Vatten- och avloppstaxa Dnr 279/2015 Vatten och avloppstaxa för Grästorps kommun Fastställd av Kommunfullmäktige1994-12-15, 95 Ändrad senast av Kommunfullmäktige 2015-10-27, 71 Uppdateras

Läs mer

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa

Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Informationsunderlag Översyn av Danderyds VA-taxa Under hösten 2018 påbörjade på uppdrag av Tekniska nämnden ett arbete för att se över taxan för vatten- och avloppstjänster i Danderyds kommun. Taxan reviderades

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN. 1.1 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet och annan fastighet.

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN. 1.1 Fastigheterna indelas i bostadsfastighet och annan fastighet. Grästorps kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Avsnitt nr 18 Avsnitt 2.3 VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA FÖR GRÄSTORPS KOMMUN 2015-01-01 Dnr 206/2014 Antagen av kommunfullmäktige 1994-12-15 95, att gälla fr o m 1995-01-01.

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

VA-taxa 2015 Simrishamn

VA-taxa 2015 Simrishamn 2014-12-15 Antagen av kommunfullmäktige den 2014-12-15, 197. Handling: 2014.6325 Ärende: SBN 2014/613 VA-taxa 2015 Simrishamn 1 VA-taxa Simrishamns kommun TAXA För Simrishamn kommuns allmänna vatten- och

Läs mer

För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014

För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014 För den allmänna va-anläggningen i Kalix. VA-TAXA 2014 Innehåll Allmänt ( 1 4) Sidan 1 BETALNINGSANSVARIG 3 2 AVGIFTER 3 3 AVGIFTSSKYLDIGHET 3 4 FASTIGHETSINDELNING 4 Anläggningsavgifter ( 5 11) 5 BOSTADSFASTIGHET

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

Förslag till ändring av anläggningstaxa för vatten och avlopp i Köpings kommun

Förslag till ändring av anläggningstaxa för vatten och avlopp i Köpings kommun 1 (2) Datum Vår beteckning 2015/824 346 Tekniska kontoret Linda Berggren, Administrativ chef 0221-252 28 linda.berggren@koping.se Kommunstyrelsen Förslag till ändring av anläggningstaxa för vatten och

Läs mer

Sveriges vatten ochavloppsavgifter

Sveriges vatten ochavloppsavgifter Sveriges vatten ochavloppsavgifter En jämförelse mellan 2005-2006 Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. BAKGRUND 3 2. ANLÄGGNINGSAVGIFT OCH BRUKNINGSAVGIFT 3 3. TYPHUS SOM UNDERSÖKNINGSMETOD

Läs mer

Dnr 2014/

Dnr 2014/ SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 29 (74) Kommunfullmäktige 2014-11-25 185 Dnr 2014/000643-346 Vattentaxa Sammanfattning av ärendet I Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster beskrivs i 2 vad

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2009 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2009 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2009 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN antagen av kommunfullmäktige den 23-24 november 2009 och gällande från den 1 januari 2010 TAXA FÖR DEN

Läs mer

Upplägg. Dagvattentaxa. Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet. Annika Åström. Sweco

Upplägg. Dagvattentaxa. Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet. Annika Åström. Sweco Dagvattentaxa Exempel och hur kan man tänka vid framtagandet Annika Åström Sweco 08-695 62 99 0734-12 62 99 1 Upplägg Exempel på olika konstruktioner av dagvattentaxa Fördelar och nackdelar med konstruktionerna

Läs mer

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-TAXA för Ovanåkers kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2014-04-28 38 Ovanåker kommun är huvudman för den allmänna VA-anläggningen. Förvaltningen av VA-anläggningen

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet

Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet Datum 2010-08-24 Frågor och svar kring kommunalt VA på Norrlandet Frågor som har ställts vid Öppet-Hus i samband med utställning av översiktsplan för Norrlandet under maj och juni 2010. Gästrike Vatten

Läs mer

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument

1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016. Styrdokument 1(19) VA-taxa Eda kommuns anläggnings- och brukningsavgifter 2016 Styrdokument 2(19) Styrdokument Dokumenttyp - Beslutad av Kommunfullmäktige 2014-03-26 44 Dokumentansvarig Verksamhetschef samhällsbyggnad

Läs mer

BJUVS KOMMUN VA-TAXA TAXEBILAGA 1 NSVA. ANLÄGGNINGSAVGIFTER Kronor Kronor Kronor 2015 2015 2013-2014 exkl moms inkl moms inkl moms

BJUVS KOMMUN VA-TAXA TAXEBILAGA 1 NSVA. ANLÄGGNINGSAVGIFTER Kronor Kronor Kronor 2015 2015 2013-2014 exkl moms inkl moms inkl moms BJUVS KOMMUN VA-TAXA TAXEBILAGA 1 NSVA Gäller from 2015-01-01 (indexreglerad) Bilaga till av kommunfullmäktige 2013-02-28 5 antagen taxa för Bjuvs kommuns allmänna vattenoch ANLÄGGNINGSAVGIFTER Kronor

Läs mer

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING

LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING LIDINGÖ STADS FÖRFATTNINGSSAMLING F 43 / 2014 TAXA FÖR DEN ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGEN antagen av kommunfullmäktige den 24 november 2014 och gällande från den 1 januari 2015 1 (9) TAXA FÖR

Läs mer

Fördjupningstext till VA-chefens verktygslåda, avsnittet Anläggningsavgifter

Fördjupningstext till VA-chefens verktygslåda, avsnittet Anläggningsavgifter Sä rtäxä Fördjupningstext till VA-chefens verktygslåda, avsnittet Anläggningsavgifter 1 Vad är en särtaxa och när ska den användas? En särtaxa är ett avsteg från nyttoprincipen som gäller normalt inom

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik Informationsmöte VA-utbyggnad i Djupvik 2016-04-24 Dagordning * 10:00 Inledning Admir Ibrisevic (VA-chef) Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö * Kommunala beslutet om VA-utbyggnad Christer Axelsson (VA-och

Läs mer

VA-taxa för anläggningsavgifter inför 2014

VA-taxa för anläggningsavgifter inför 2014 Dnr TFN-213-169 Dpl 72 sid 1 (7) TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 213-1-1 Emma Warolin, 54-54 68 14 Eva-Lena Beiron, 54-54 68 1 Teknik- och fastighetsnämnden 213-11-2 Ärende 11 VA-taxa

Läs mer

VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA För Karlstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Dessa taxeföreskrifter är antagna av kommunfullmäktige 2009-08-27 och trädde i kraft 1 januari 2010. Taxenivåerna ses i regel över årligen.

Läs mer

VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156

VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156 VA-TAXA 2016 ARBOGA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, 156 TAXA För Arboga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-26, KF 156. Huvudman för den

Läs mer

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01

VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 VA-TAXA ATT GÄLLA FR O M 2015-01 - 01 1 VA-TAXA fr o m 2015-01 - 01 För Hallstahammars kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-taxan är antagen av tekniska nämnden 2014-11-17. Huvudman för den

Läs mer

HELSINGBORGS STAD VA-TAXA TAXEBILAGA 1 NSVA. ANLÄGGNINGSAVGIFTER Kronor Kronor Kronor 2015 2015 2013-2014 exkl moms inkl moms inkl moms

HELSINGBORGS STAD VA-TAXA TAXEBILAGA 1 NSVA. ANLÄGGNINGSAVGIFTER Kronor Kronor Kronor 2015 2015 2013-2014 exkl moms inkl moms inkl moms HELSINGBORGS STAD VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Gäller from 2015-01-01 (indexreglerad) avloppsanläggning. ANLÄGGNINGSAVGIFTER Kronor Kronor Kronor 2015 2015 2013-2014 Bostadsfastighet och därmed jämställd fastighet

Läs mer

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Sida 1 (7) Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Förutsättningar inför 2017 Årsprognosen för år 2016 visar på ett underskott för VA-verksamheten om 2,7 mnkr,

Läs mer

Införande av ny taxa - Frågor och svar

Införande av ny taxa - Frågor och svar Införande av ny taxa - Frågor och svar 1. Vattentjänstlagen 2. Ny taxa Anläggningsavgiften - Parametrar Anläggningsavgift Höjning Brukningsavgift Höjning 3. Dagvatten Dagvatten från fastighet Df Dagvatten

Läs mer

Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde

Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde 2012-05-09 Förslag till beslut om utökat verksamhetsområde Förslag till beslut Pireva föreslår kommunfullmäktige besluta - att i syfte att åstadkomma ett ökat skydd för kommunens huvudvattentäkt inrätta

Läs mer

Brukningsavgifter för Vatten och Avlopp från

Brukningsavgifter för Vatten och Avlopp från 1 (5) Bostadsfastigheter Abonnemang, per år Exkl moms Inkl moms Fast avgift/fastighet Vatten 662 kr 827 kr eller mätare Avlopp 989 kr 1 236 kr Summa 1 651 kr 2 063 kr Enhetsavgift, per år Exkl moms Inkl

Läs mer

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Björklunden Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

VA-TAXAN fr.o.m. 1 januari 2016

VA-TAXAN fr.o.m. 1 januari 2016 VA-TAXAN fr.o.m. 1 januari 2016 Antagen av kommunfullmäktige 23 november 2015. 1 För att täcka nödvändiga kostnader för Ludvika kommuns allmänna vattenoch avloppsanläggningar, ska ägare av fastighet inom

Läs mer

Upplands Väsby kommun

Upplands Väsby kommun Revisionsrapport 7/2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna December 2016 Upplands Väsby kommun Granskning av redovisning av VAverksamheten Innehåll Innehåll... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2.

Läs mer

Ändring och tillägg till exploateringsavtal Biskopskvarn

Ändring och tillägg till exploateringsavtal Biskopskvarn TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:690-251 Mark- och exploateringsenheten 2017-04-03 1/2 Ämdr Handläggare Jörgen Altin 0152-293 03 Ändring och tillägg till exploateringsavtal Biskopskvarn Förslag till beslut

Läs mer

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun Datum 2014-01-01 Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Hofors kommun Brukningsavgifter att gälla from 2015-01-01 enligt

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

Kommentarer till 2015 års taxestatistik

Kommentarer till 2015 års taxestatistik MEDDELANDE M141 Juni 2015 Kommentarer till 2015 års taxestatistik 12000 Årskostnad typhus A, kr/år 10000 8000 6000 4000 2000 högsta lägsta median 0 < 10 000 10-20 000 20-50 000 50-100 000 > 100 000 Kommunstorlek

Läs mer

Projekt presentation. Osebacken.

Projekt presentation. Osebacken. Projekt presentation Osebacken Peter Dosé Linda Jonsson Projektledare Abonnentingenjör Mikael Svensson Chef projekt/utredning Lars Björk Projektör Agenda Historia Lag och taxa Betalning Vattenprover Projektering

Läs mer

Förslag till vatten- och avloppstaxa för Uppvidinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla fr. o. m. 2014-01-01

Förslag till vatten- och avloppstaxa för Uppvidinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla fr. o. m. 2014-01-01 Förslag till vatten- och avloppstaxa för Uppvidinge kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning att gälla fr. o. m. 2014-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-26, 92 Förvaltningen av den allmänna

Läs mer

Piteå Renhållning & Vatten AB 2013 års Taxa för allmänna vatten och avloppsanläggningar i Piteå Kommun

Piteå Renhållning & Vatten AB 2013 års Taxa för allmänna vatten och avloppsanläggningar i Piteå Kommun Piteå Renhållning & Vatten AB 2013 års Taxa för allmänna vatten och avloppsanläggningar i Piteå Kommun www.pireva.se info@pireva.se TAXA FÖR ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR I PITEÅ KOMMUN att

Läs mer

VA-TAXA. För Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

VA-TAXA. För Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA För Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Taxa för Tranås kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Kommunfullmäktige 2015-11-02. VA-taxan träder i kraft den 1 januari

Läs mer

TAXA för Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

TAXA för Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 1 (11) TAXA för Ystads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. I Anläggningsavgifter Antagen av kommunfullmäktige den 21 januari 2010, kf 13, att gälla fr.o.m. den 1 mars 2010. Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ny taxa för Sundbybergs stads allmänna vatten- och avloppsanläggning

Ny taxa för Sundbybergs stads allmänna vatten- och avloppsanläggning 2012-08-28 1 (9) Stadsbyggnads- och miljönämnden Ny taxa för Sundbybergs stads allmänna vatten- och avloppsanläggning Beslutsunderlag Förslag till: Föreskrift för vatten och avloppstaxa i Sundbybergs stad

Läs mer

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde Dokumenttyp Dokumentansvarig Policy och riktlinjer Kommunkontoret Upprättad 2016-12-28 Antagen Ks 2017-01-30, 3 Senast reviderad Dokumentet gäller för Policy 2008-04-21, Riktlinjer 2011-08-29 Kommunkoncernen

Läs mer

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313)

Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) 60 Villkor och avgifter för Vatten-Avlopp utanför verksamhetsområde 2015 (KS 2014/313) Beslut Kommunfullmäktige beslutar att återremittera ärendet med motiveringen att ärendet behöver ytterligare beredas

Läs mer

Tranemo kommun VA-taxa 2013 Tekniksektionen. TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

Tranemo kommun VA-taxa 2013 Tekniksektionen. TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. VA-TAXA 2013 TAXA för Tranemo kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige den 2012-11-19 141. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen är Tranemo kommun.

Läs mer

Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss

Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss Dnr Sida 1 (5) 2017-12-11 Handläggare Christopher Pleym 08-508 265 06 Till KF/KS kansli Stockholm Vatten AB - Anläggningsavgift och dagvattentaxa. Svar på remiss får som yttrande anföra följande. Håkan

Läs mer

Välkommen till Roslagsvatten

Välkommen till Roslagsvatten Välkommen till Roslagsvatten r o s l a g s vat t e n å r s red o v i s ning 2 0 0 7 Knivsta Vallentuna Österåker Täby Danderyd Vaxholm Ekerö Roslagsvatten AB är ett VA-bolag som ansvarar för den kommunala

Läs mer

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from revidering from

Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from revidering from Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun Att gälla from 2016-01-01 revidering from 2018-06-01 Datum 2018-01-01 Taxebilaga för brukande av allmänna vattentjänster i Gävle kommun

Läs mer

Projekt Orrvik / Vansvik

Projekt Orrvik / Vansvik Projekt Orrvik / Vansvik Kenneth Marberg Annmarie Erlandsson Projektledare Kundnära tjänster Ulf Mulenbock Projektör Aquacanale Agenda Historia Projektering / Entreprenad / Tidsplan Verksamhetsområde Lag

Läs mer

VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR

VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR VA-TAXA 2015 FÖR BRÄCKE KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNINGAR Antagen Kf 1995-12-20, 100 Dnr 95/278 34 Ändrad Kf 2004-11-17, 64 Dnr 04/207 04 Ändrad Kf 2008-11-12, 97 Dnr 08/200 34 Indexjusterad

Läs mer

VA-taxa för allmänna vatten- och avloppsanläggningar

VA-taxa för allmänna vatten- och avloppsanläggningar 1 (11) Typ: Taxa Giltighetstid: Tills vidare Version: 0.1 Fastställd: 2006-03-01, 13 Uppdateras: Förvaltningen av VA-anläggningen handhas av teknik- och serviceförvaltningen, nedan kallad VA-verksamheten.

Läs mer

VA-taxa för Göteborgs Stad 2019

VA-taxa för Göteborgs Stad 2019 VA-taxa för Göteborgs Stad 2019 BRUKNINGSAVGIFTER Avgifterna gäller från och med 2019-01-01. Fast avgift för dricksvatten och spillvatten För småhusfastighet erläggs fast avgift enligt Småhus i tabell

Läs mer

för VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning i Lunds kommun

för VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning i Lunds kommun TAXA för VA SYDs allmänna vatten- och avloppsanläggning i Lunds kommun Antagen av kommunfullmäktige den 24 september 2015. Huvudman för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Lunds kommun är VA

Läs mer

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 1 (12) TEKNIK-, SERVICE- OCH FRITIDSFÖRVALTNINGEN VA-taxa för Bollnäs kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-30, 271 Bollnäs kommun är huvudman för den allmänna

Läs mer

RAPPORT. Utredning anläggningstaxa HAMMARÖ KOMMUN GBG VATTENSYSTEM UPPDRAGSNUMMER RAPPORT Sweco Environment

RAPPORT. Utredning anläggningstaxa HAMMARÖ KOMMUN GBG VATTENSYSTEM UPPDRAGSNUMMER RAPPORT Sweco Environment HAMMARÖ KOMMUN Utredning anläggningstaxa UPPDRAGSNUMMER 1321693000 GBG VATTENSYSTEM Sweco Environment Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 1 Syfte 1 2 Rättsfall och praxis 1 2.1 Avgifter 1 2.2 Allmänt:

Läs mer

Taxa. Vatten och avlopp. Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun 2015-11-30

Taxa. Vatten och avlopp. Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun 2015-11-30 Taxa Vatten och avlopp Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige Gullspångs kommun 2015-11-30 VA-taxa för Gullspångs kommun Gäller fr.o.m. 2016-01-01 Sida: 2 (16) Taxa för Gullspångs kommuns allmänna

Läs mer

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband Vatten Marie Svensson VA-projektör Anna Holmstén Utredningschef Kjell Ekman Distributionschef Sandviken Energi Vatten AB Välkomna! Bakgrund Kort presentation av projektet Tidplan Verksamhetsområde eller

Läs mer

Kommentarer till 2013 års taxestatistik

Kommentarer till 2013 års taxestatistik Kommentarer till 2013 års taxestatistik VA-avgiften för en normalvilla höjdes med i medeltal 4,3% 2013. Tendensen med låga avgiftsökningar för vatten- och avloppstjänster från tidigare år består därför.

Läs mer

VA-taxa för Älvsbyns Kommun

VA-taxa för Älvsbyns Kommun VA-taxa för Älvsbyns Kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-11-24 Reviderad 2016-01-01 ( 56 Styrelse Älvsbyns Energi AB 2015-12-18) Älvsbyns Energi AB TAXA FÖR ÄLVSBYNS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

Läs mer

VA-TAXA SJÖBO KOMMUN

VA-TAXA SJÖBO KOMMUN VA-TAXA SJÖBO KOMMUN FÖRSLAG TILL VA-TAXA 2015 TAXA FÖR SJÖBO KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av kommunfullmäktige 2014-xx-xx, xx, gällande från och med 1 januari 2015. Huvudman

Läs mer

Taxa, förenklad version. fr o m för VA-avgifter inom Trollhättans kommun.

Taxa, förenklad version. fr o m för VA-avgifter inom Trollhättans kommun. Taxa, förenklad version fr o m 2016-01-01 för VA-avgifter inom Trollhättans kommun. Antagen av kommunfullmäktige den 9 november 2015, 178 och gäller från och med 1 januari 2016. 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Förslag till ny VA-taxa för Arvidsjaurs kommun

Förslag till ny VA-taxa för Arvidsjaurs kommun Förslag till ny VA-taxa för Arvidsjaurs kommun 2009-06-26 Arvidsjaurs kommun Uppdragsnr 0909 Förslag till ny VA-taxa för Arvidsjaurs kommun ARVIDSJAURS KOMMUN BESTÄLLARE Arvidsjaurs kommun Mårten Enoksson

Läs mer

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning VA-TAXA Taxa för Järfälla kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Kommunfullmäktige 2014-11-10 Att gälla från och med 2015-01-01 Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-10, gällande från och med 2015-01-01.

Läs mer

VA-taxa Vindeln. Taxa för Vindelns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-16. Träder i kraft 2016-01-01.

VA-taxa Vindeln. Taxa för Vindelns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2015-11-16. Träder i kraft 2016-01-01. VA-taxa Vindeln Taxa för Vindelns kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Innehållsförteckning I denna taxa hänvisas till vattentjänstlagen och då avses Lagen om allmänna vattentjänster (SFS 2006:412)

Läs mer

Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2

Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2 Utbyggnad av kommunalt VA-nät Öbolandet etapp 1-2 Varför bygger vi ut VA-nätet? Trosa kommun växer med 100-200 invånare per år och sommarboenden omvandlas alltmer till permanentbostäder. Detta ställer

Läs mer

Anläggningsavgift och dagvattentaxa

Anläggningsavgift och dagvattentaxa 2017-09-19 Dnr: 17MB550 1 (8) Projekt Strategisk Planering Erik Karlsson Styrelsen för Stockholm Vatten AB Anläggningsavgift och dagvattentaxa FÖRSLAG TILL BESLUT Styrelsen föreslås besluta att fastställa

Läs mer

VA-taxa Arboga kommun. Antagen av kommunfullmäktige , 202

VA-taxa Arboga kommun. Antagen av kommunfullmäktige , 202 VA-taxa 2017 Arboga kommun Antagen av kommunfullmäktige 2016-11-24, 202 Innehåll Allmän information ( 1-4) 1 Anläggningsavgifter ( 5-13) 4 Brukningsavgifter ( 14-20) 11 Taxans införande 15 3 Allmän information

Läs mer

TAXA FÖR VA SYDs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING I MALMÖ ANTAGEN AV FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2008-11-18 37 ATT GÄLLA FR O M 2009-01-01.

TAXA FÖR VA SYDs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING I MALMÖ ANTAGEN AV FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2008-11-18 37 ATT GÄLLA FR O M 2009-01-01. 1 (6) VA-Taxa TAXA FÖR VA SYDs ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING I MALMÖ ANTAGEN AV FÖRBUNDSFULLMÄKTIGE 2008-11-18 37 ATT GÄLLA FR O M 2009-01-01. 1 För att täcka kostnader för VA SYDs allmänna vatten-

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1

ÅSTORPS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 ÅSTORPS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 ANLÄGGNINGSAVGIFTER (kr) Exkl moms Inkl moms Bostadsfastighet och därmed jämställd fastighet a) avgift per servisledning 24 300 30 375 b) avgift per förbindelsepunkt

Läs mer

LANDSKRONA STAD 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Gäller fr o m

LANDSKRONA STAD 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Gäller fr o m LANDSKRONA STAD 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Bilaga till av kommunfullmäktige 2017-11-27 172 antagen taxa för Landskrona stads ANLÄGGNINGSAVGIFTER (kr) Exkl moms Inkl moms Bostadsfastighet och därmed jämställd

Läs mer

FÖRSLAG TILL FÖRDELNING AV GATUKOSTNADER FÖR DJUPEDALSOMRÅDET

FÖRSLAG TILL FÖRDELNING AV GATUKOSTNADER FÖR DJUPEDALSOMRÅDET Stadsbyggnadskontoret Datum 2008-03-04 KS 2007:84 ANTAGANDE FÖRSLAG TILL FÖRDELNING AV GATUKOSTNADER FÖR DJUPEDALSOMRÅDET ORIENTERING Inom områden med detaljplan där kommunen är huvudman för allmänna platser

Läs mer

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Stora Källviken Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

VA-taxa. För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01

VA-taxa. För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01 VA-taxa För Filipstads kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-18 Gäller från och med 2015-01-01 Innehållsförteckning Inledning ( 1-4).2 Anläggningsavgifter

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Gäller fr o m

ÅSTORPS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Gäller fr o m ÅSTORPS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Bilaga till av kommunfullmäktige 2017-09-25 127 antagen taxa för Åstorps kommuns ANLÄGGNINGSAVGIFTER (kr) Exkl moms Inkl moms Bostadsfastighet och därmed jämställd

Läs mer

BÅSTADS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Gäller fr o m

BÅSTADS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Gäller fr o m BÅSTADS KOMMUN 1 (1) VA-TAXA TAXEBILAGA 1 Bilaga till av kommunfullmäktige 2018-11-21 230 antagen taxa för Båstads kommun ANLÄGGNINGSAVGIFTER (kr) Bostadsfastighet och därmed jämställd fastighet c) avgift

Läs mer

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016

DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 DALS-EDS KOMMUN VA-TAXA 2016 VA-avgifter Avgifter skall betalas till Dals-Eds kommun. Avgifter för 2016 är uppräknade med 2% (förbrukning) resp. 3% (anslutning) Taxa 2015 Inkl. moms 2016 Inkl. moms Fast

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA 2015

VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA 2015 VATTEN- OCH AVLOPPSTAXA 2015 STORUMANS KOMMUN VA-TAXA 2015 FÖR STORUMANS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGG- NINGAR 1 Allmänna regler 1 Grunder Till täckande av nödvändiga kostnader för Storumans

Läs mer