Bilaga 1 - Checklista för strategisk vattenplanering

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 1 - Checklista för strategisk vattenplanering"

Transkript

1 Bilaga 1 - Checklista för strategisk vattenplanering Synpunktsversion 1 Hur ska checklistan användas? Bilagan ger exempel på frågeställningar som hjälper till att förbereda, prioritera, genomföra och följa upp vattenarbetet. Flera frågeställningar kan återkomma under arbetes gång. Oavsett om kommunen väljer att använda hela den föreslagna vattenplaneringsprocessen som handboken beskriver, eller delar av den, kan ni finna denna bilaga användbar. Arbetet är iterativt och därför blir det kanske till och med nödvändigt att återkomma - att loopa för att sedan fortsätta. Använd frågeställningarna som kontrollfrågor i ditt arbete. Alla frågor behöver inte vara relevanta för vattenplaneringen i din kommun, så välj vilka du vill använda. Motivera Följa upp Organisera Genomföra Kartlägga Prioritera

2 Steg 1: Motivera att hitta argument Erfarenheter från andra kommuner visar att politisk förankring för vattenarbetet är en framgångsfaktor. Ibland behöver vi argument för att motivera beslutsfattare att avsätta resurser för vattenarbetet. Argumenten kan också användas för att göra beställningar för utveckling av arbetet med vattenfrågor, och visa vilka synergieffekter som kan uppstå vid en smartare planering. Erfarenheter från andra kommuner visar att politisk förankring för vattenarbetet är en framgångsfaktor. Det är också viktigt att hitta sitt varför varför ska vi arbeta med vattenplanering. Vilka är vinsterna för oss? 2 Vilka värden är viktiga i vår kommun? Varför ska vi arbeta med vattenplanering? Vilka argument kan vi använda för vår kommun för att skapa förståelse för vatten som resurs i kommunen? Eller finns redan ett uppdrag/beställning från beslutsfattare att arbeta med vattenplanering? Har arbetet med vattenfrågor förankrats och prioriterats bland förtroendevalda? Vem behöver vi motivera eller öka förståelsen för vatten som resurs? Har beslutsfattare kunskap i vattenfrågorna eller behöver kunskap inhämtas? Kan vi använda lagstiftning som argument? Finns kunskap om vilka krav som lagstiftningen ställer på kommunen i olika vattenfrågor beroende på kommunens roll? Finns det synergier som argument för att motivera en förbättrad vattenplanering? Finns det inträffade händelser med negativa konsekvenser som kan användas som exempel? Finns en bild av hur vattenresursen kan förändras i framtiden och hur detta ska tacklas? Finns det andra kommuner som drivit vattenfrågor och sett positiva resultat ni kan jämföra er kommun med? Kan du ta hjälp av nyckelpersoner (förtroendevalda eller förvaltningschefer) som kan hjälpa dig att driva frågan? Kan du ta hjälp av lokala eldsjälar och/eller medborgare för att driva vattenfrågan?

3 Steg 2: Organisera att fördela ansvar och uppdrag En viktig faktor för att lyckas med vattenarbetet i en kommun är att etablera en robust organisation där varje aktörs ansvar definieras. Den politiska förankringen är central tillsammans med att skapa en kommunintern förvaltningsövergripande organisation för vattenarbetet. Eftersom vatten inte följer administrativa gränser är det också viktigt att utveckla samverkan med externa aktörer ur ett avrinningsområdesperspektiv. Intern samordning Om kommunen redan har en organisation för vattenarbetet kanske finns det någon frågeställning att fundera över ändå? Kan organisationen utvecklas för att förbättra eller förenkla arbetet? Nyckelfrågor: Vilka mål styr vattenplaneringen? Finns övergripande mål? Finns en tydlig ansvarsfördelning? Vilka politiska beslut påverkar vattenplaneringen? Behöver organisationen, beslut eller planer revideras? Kommuniceras arbetet? Med vilka aktörer, internt och externt. utanför kommunen. 3 Ansvar Hur kan kommunen organisera sig för att skapa goda förutsättningar att arbeta med vattenplanering? Vilka olika funktioner ska ingå? Vilka kompetenser finns och vilka krävs? Behövs en inventering av vilka aktörer som är involverade i vattenplaneringen idag både internt (och externt)? Har en förvaltningsövergripande arbetsgrupp med representanter från berörda förvaltningar skapats? Finns beskrivning av arbetsgruppens uppgifter, syfte och mål? Har deltagarna i arbetsgruppen tid avsatt i sina planeringar? Finns det en samordnare för den förvaltningsövergripande arbetsgruppen? Har denna ett uppdrag från politiken eller från förvaltningarna? Vilket mandat och vilka resurser förfogar samordnaren över? Viktigt att klargöra. Finns det lärdomar eller erfarenhet från andra förvaltningsövergripande arbetsgrupper som kan användas i detta arbete? Finns ett forum för kunskapsutbyte? Finns en tydlig ansvarsfördelning inom kommunen för vattenplanering? Finns det särskilda frågeställningar inom kommunen som är extra svåra att lösa gällande ansvarsfördelning i vattenarbetet? Behövs bättre samordning, internt eller med externa parter inom några särskilda områden?

4 Styrgruppen Vilka ska ingå i styrgruppen? Vem beslutar om vilka som ska ingå? Har styrgruppen en representation från alla för vattenfrågorna berörda förvaltningar och kommunala bolag? Förstår medlemmarna sin roll, sitt förväntade bidrag och gruppens uppdrag? Har gruppen samma vision? Har styrgruppen mandat och resurser? 4 Arbetsgruppen/Tjänstemannagruppen Vilka ska ingå i gruppen? Vem bestämmer vilka som ska ingå? Förstår medlemmarna sin roll, sitt förväntade bidrag och gruppens uppdrag, samt har förankrat det med chefer? Har gruppen samma vision? Har medlemmarna tid avsatt i sina verksamhetsplaneringar för att delta i arbetet? Har medlemmarna övergripande kunskap om de olika ansvarsområden som ingår i arbetet? Finns det förståelse för varandras uppdrag och ansvar? Finns en planerad mötesfrekvens? Finns det ett forum för kunskapsutbyte? Extern samverkan Arbete med vattenfrågor innebär samarbete med andra kommuner, myndigheter och aktörer för att prioritera i åtgärdsarbetet, skapa goda förutsättningar för detaljplaneringen osv. Avrinningsområdesperspektivet behöver bli en självklar del i vattenplaneringen vilket innebär att samverkan över kommungränserna är central. Vilka externa samarbetspartners behöver ni tillfråga/rådfråga/bjuda in? o Vilken är deras roll? o Vad de kan tillföra i vattenarbetet gällande kunskap och erfarenhet? o Vilket ansvar har de och vilka resurser har de att bidra med? o När i processen behöver de ingå? o Har ni informerat dem om ert uppdrag? Har de insikt i ert syfte med vattenplaneringen/projektet, tidsplanering och förutsättningar? Hur påverkar ert vattenarbete dem? Hur påverkar deras arbete er? o Hur ser samverkan ut för att hantera gemensam belastning i avrinningsområden som inte tillhör din kommun uppströms? o Om tillrinning nedströms till annan kommun, hur ser samverkan ut för att följa normerna i hela avrinningsområdet? Hur ska dessa olika parter samordnas? o Kan befintliga forum användas?

5 o Behöver dessa kompletteras med fler eller andra aktörer? o Finns samverkan med kommuner i avrinningsområdet redan formaliserat? Är samverkan formaliserad och förankrad hos båda parter? Finns en kommunikationsplan för att alla ska få ta del av samma information? Har alla samma bild av utmaningar och syfte med samverkan samt med uppdraget? 5 Steg 3: Kartlägga att identifiera och analysera I det här kapitlet ges exempel på underlag som kan behövas för att skapa en god bild över miljötillståndet och vilka utmaningar kommunen står inför. Utifrån underlaget bedöms vilka insatser som är mest prioriterade. Kapitlet ger också exempel på en kartläggningsmodell som kan vara användbar, DPSIR-modellen. Resultatet från kartläggningen kan också användas i senare skede som underlag vid genomförande av åtgärder eller i upphandling av tjänster. Nyckelfrågor: Vilka mål styr vattenplaneringen? Finns övergripande mål? Finns en tydlig ansvarsfördelning? Vilka politiska beslut påverkar vattenplaneringen? Förberedelser Vem ska göra kartläggningen? Vad ska resultatet från kartläggningen användas till? Hur ska kartläggningen gå till? o Finns en tidplan för kartläggningen, och har ansvarsperson avsatt tillräckligt med tid för detta? o Finns tid och medel avsatta i o budgetplaneringen? Om inte, när behöver sådant underlag lämnas in och till vem? Finns medel avsatta i budget för eventuellt konsultstöd och andra kostnader? Har ni kännedom om kommunens tidigare vattenarbete/åtgärdsarbete och beslut som påverkar vatten? Vilka strategiska vägval eller inriktningar har kommunen beslutat i om vattenplanering redan? Finns det t.ex. en plan för hur kommunen ska genomföra åtgärderna enligt åtgärdsprogrammet? Vilka styrdokument inom kommunen kan påverka vattenplaneringen? Behöver organisationen, beslut eller planer revideras? Kommuniceras arbetet? Med vilka aktörer, internt och externt. utanför kommunen. Vad behöver ni ta reda på för att möta lagkrav, politiska målsättningar, andra krav?

6 Har ni kännedom om: o miljötillståndet? o behov av olika försörjande system påverkan och behov av kommunernas VA-försörjning, dricksvattenförsörjning? o om kommunens egen påverkan på vatten kommunen som verksamhetsutövare? o andras påverkan på vatten kommunens tillsynsobjekt, eller geografisk utgångspunkt: kännedom om påverkan uppströms/nedströms? o Tekniska avrinningsområden Finns en tydlig plan för hur underlag ska dokumenteras och tillgängliggöras? Finns det en databas för insamlade data på kommunen? Om inte, hur ska data lagras? Finns det för hur data ska levereras till datavärd? Finns en struktur för upplägget av dokument och en plan för hur och när dessa ska revideras under processen? Finns det möjlighet att involvera medborgare i datainsamlingen? 6 Underlag till kartläggning Vilka underlag behövs i slutet av insamlingsprocessen och starten av analysprocessen? Vilka underlag har kommunen som ska ingå i kartläggningen? Vilken data finns tillgänglig? Vilka underlag behöver ni men har inte själva? Behöver underlag beställas? Vilka andra aktörer kan ha betydelsefulla underlag? Vilka vatten följer inte miljökvalitetsnormerna och vilka gör det? o Finns tillräckliga fakta om yt- och grundvattentäkter avseende kvalitet och kvantitet för lägesbild? Vilka osäkerheter kan godtas? Det finns ofta inte medel att genomföra miljöövervakning i alla vatten. Vilken påverkan finns i avrinningsområden (uppströms och nedströms) som påverkar kommunens vatten? o Där avrinningsområden uppströms som tillhör annan kommun, hur ser samverkan ut för att hantera gemensam belastning ut? o Om tillrinning nedströms till annan kommun, hur ser samverkan ut för att följa normerna i hela avrinningsområdet? o Hur ser samverkan ut med uppströms och nedströms med övriga aktörer? Hur kan samverkan inom kommunen skapa en hållbar vattenplanering? Vilka värdefulla vatten finns? Är de skyddade? Behöver de skyddas?

7 Finns en sammanställning av kända risker, till exempel risk för ras, skred, översvämningar, skyfall (lågpunkter), saltvatteninträngning i kustnära dricksvattentäkter, i nuvarande och i framtida klimat? Är brister i underlaget dokumenterade till det fortsatta arbetet? Vilka lagkrav styr vattenplaneringen? o Har aktuella lagkrav, nationella och lokala miljömål, relevanta utvecklingsoch samhällsmål (t.ex. bostadsbyggande), och andra styrande dokument sammanställts? o Vem ansvarar för dessa dokument? o Hur ofta revideras de? o Vilka brister och möjligheter har de avseende på en långsiktigt hållbar vattenanvändning? 7 Analys av underlag Lever kommunen upp till de lagkrav och villkor som gäller för vatten? Vilka utmaningar och möjligheter finns det med kommunens vatten idag? Hur ser befolkningsprognoserna ut? I vilka områden i kommunen förväntas människor vilja bosätta sig? Var sker förtätning respektive utglesning? Vilka vatten har betydelse för kommunens vattenförsörjning idag? Har kommunen kunskap om framtida krav som kommer att ställas på dricksvattenförsörjningen? o Vilka aktörer involveras i kommunen? Vilka vatten påverkas av kommunens verksamhet idag? På vilket sätt? o Vilka vatten i kommunen (och avrinningsområdet) riskerar att inte uppfylla god kvantitativ, kemisk eller ekologisk status enligt svensk vattenförvaltning? o Vilka vatten riskerar försämrad status? o Vilka av dessa vatten ligger inom kommunen? Vilka åtgärder behövs för VA-försörjningen och dagvattenhanteringen? o Vilka huvudaktörer är involverade i dagens VA-försörjning i kommunen? o Är verksamhetsområdets gränser tydligt definierade för dricksvatten, spillvatten respektive dagvatten? o Vem ansvarar för helhetssynen för VA-försörjningen utanför verksamhetsområdet? o Vilka vatten- och avloppsreningsverk bör utvecklas alt. läggas ned?

8 Steg 4: Prioritera att besluta om vad som ska göras När det finns en gemensam förankrad nulägesbild i kommunen efter kartläggningen är det dags att prioritera bland insatserna eftersom behovet av insatser ofta överskrider budget. Dessutom finns det olika tidskrav att förhålla sig till, år 2021/2027 ska våra vatten uppnå god vattenstatus och vi kan vänta effekter på samhälle och miljö i ett förändrat klimat. I detta kapitel ges exempel på kommunala erfarenheter samt exempel på metoder till stöd att värdera och prioritera frågor. Besluta och finansiera Finns en tydlig bild av hur mycket som kommer kunna genomföras gällande tid, budget och andra resurser? Har kriterier för prioritering mellan olika åtgärdsalternativ tagits fram i samverkan med berörda parter? Har dessa dokumenterats? Har en åtgärdslista beslutats? Ingår det vem som är ansvarig, vad som ska göras och till vilken kostnad? Nyckelfrågor: Vilka mål styr vattenplaneringen? Finns övergripande mål? Finns en tydlig ansvarsfördelning? Vilka politiska beslut påverkar vattenplaneringen? Behöver organisationen, beslut eller planer revideras? Kommuniceras arbetet? Med vilka aktörer, internt och externt. utanför kommunen. Arbetsgruppen har enats om vilka avgränsningar som ska användas för analysen, exempelvis kommunal rådighet eller geografiskt, viktning av värden. Hur planerar kommunen för kommunikation i olika skeden i arbetet både internt inom kommunen, men även med externa aktörer i avrinningsområdet? 8 Förberedande analys Ingår kommunens framtidsvisioner i den analys som gjorts? Vilka åtgärder behöver vidtas för att möta kommunens långsiktiga fysiska planering baserat på översiktsplaner och bostadsförsörjningsprogram? o Vilka åtgärder behövs för att möjliggöra för kommunen att följa miljökvalitetsnormer för vatten i ny bebyggelse eller i omvandlingsområden? o Hur ska tillgänglig mark säkerställas utan att frångå krav på skydd för vatten? Behövs ex fördjupade översiktsplaner? o Finns det intressen som behöver stå tillbaka för att uppfylla lagkrav? o Finns det intressen som gynnas av uppfyllande av lagkrav? Finns en plan för att i verksamheten säkerställa att kommunen följer miljökvalitetsnormer för vatten? Finns det en plan för hur kommunen ska genomföra åtgärderna enligt åtgärdsprogrammet?

9 Hur bidrar planerade åtgärder till ökad hushållning med naturresurser? Finns det en lista med åtgärdsförslag? Ingår ansvarsfördelning, tidplan och kostnad? o Finns kostnadsbedömningar och tidplan för föreslagna åtgärder? Är nytta och effektivitet beskriven? o Är åtgärderna är genomförbara och tydligt målformulerade? o Har synergier eller konflikter för åtgärderna identifierats? o Finns en riskanalys dokumenterad? o Finns erfarenhet från andra kommuner med liknande situationer, eller som utfört åtgärder ni funderar på? Finns ett forum för kunskapsutbyte? 9 Prioritera Finns det brister i underlag och bakomliggande resonemang inför beslut (t.ex. val av analysmetod) dokumenterade? Finns en tydlig prioritering av vilka vattenresurser som är av betydelse för dricksvattenförsörjningen? Vilka åtgärder behövs för att säkerställa en långsiktigt hållbar vattenförsörjning? Hur ska tillsyn enligt miljöbalken bidra till att vattenplanen (miljökvalitetsnormerna för vatten) kan genomföras? Hur ska samhällsplaneringsprocessen bidra till att miljökvalitetsnormerna för vatten följs och att vattenkvalitet eller vattenkvantitet inte försämras? Hur ska långsiktigt hållbar dagvattenhantering främjas och tillämpas i bebyggelseplaneringen? Hur ska tillståndsprocessen förbättras så att vattenfrågorna beaktas? Finns det åtgärder med synergieffekter? Har någon åtgärd viss negativ effekt? Vilka åtgärder är långsiktiga vs. kortsiktiga? Finns det vissa åtgärder som bör prioriteras p.g.a. lagkrav?

10 Steg 5: Genomföra att planera och genomföra åtgärder När kommunen prioriterat bland insatserna är det tid att genomföra dem. Det kan vara svårt att gå från ord till handling och det finns många olika vägval och frågor att tänka på även i detta skede. Genomförandedelen i vattenarbetet är ofta en stor utmaning. Genom ett gediget förarbete förenklas genomförandeskedet. Genomförandet är en process i sig, och även denna ska planeras och dokumenteras. Här ges några goda råd kring åtgärdsgenomförande baserad på kommunala erfarenheter. 10 Förberedande arbete Vilka administrativa, förberedande och fysiska åtgärder ska utföras? Finns en planering och genomförandeprocess för genomförandet av åtgärder? o Behöver ni en processbeskrivning för åtgärdsarbetet? o Finns en projektplanering? Vilka verktyg, dokument, kompetens, etc., behövs för att planera och genomföra vattenplanering? Har åtgärderna infogats i kommunens verksamhetsplan och de kostnadssatta aktiviteterna (för tex. beställning av uppdrag, utredningar eller rapporter) finns i kommunens budgetprocesser? Följs arbetet upp regelbundet? Har de som jobbar med vattenfrågan varit ute och besökt platserna? Nyckelfrågor: Vilka mål styr vattenplaneringen? Finns övergripande mål? Finns en tydlig ansvarsfördelning? Vilka politiska beslut påverkar vattenplaneringen? Behöver organisationen, beslut eller planer revideras? Kommuniceras arbetet? Med vilka aktörer, internt och externt. Steg 6: Följa upp att utveckla arbetet Arbetet med vattenfrågor kräver regelbunden uppföljning och utvärdering för att stämma av så att rätt insatser prioriteras utifrån både kortsiktiga och långsiktiga behov. Uppföljning och utvärdering är också viktiga för att möjliggöra lärande och utveckling av arbetsrutiner och undvika fallgropar i arbetet. Här följer tips för uppföljning och utvärdering för arbetsprocessen för vattenplanering. Frågor innan uppföljning Finns en plan för hur uppföljning ska genomföras? Vem beslutar om den? Vems ansvar är uppföljningen? Vad är syftet med uppföljningen? Hur ska vattenarbetet följas upp? Vad ska mätas för att ge god effekt?

11 Hur ofta ska arbetet följas upp? Är det olika för olika delar i processen till exempel mellan att följa upp det strategiska arbetet och det praktiska? Kan uppföljningen sammanfogas med andra liknande uppföljningsprocesser i kommunen? Finns mallar att använda? Stöd att få internt? Vad händer med resultatet av uppföljningen? 11 Frågor till utvärdering Nedan förslag är hämtade från Statskontoret. Behov Vilka är de behov som kommunen vill möta, hur ser de ut? Åtgärder Vilka åtgärder vidtogs för att möta behoven? Effekter Vad blev resultatet av dessa åtgärder? Orsakssamband Vilka faktorer har påverkat resultatet? Genomförandeprocesser Genomfördes åtgärderna på bästa sätt? Måluppfyllelse På vilket sätt förhåller sig resultatet till målet? Effektivitet Var åtgärderna ett effektivt sätt att nå resultatet? Exempel på frågor att följa upp eller utvärdera Har den strategiska inriktningen om vattenarbetet antagits av beslutsfattare? Hur ofta behöver denna revideras? Har förslaget till kommunens strategiska beslut utarbetats av en förvaltningsövergripande arbetsgrupp? Hur fungerar samverkan internt inom kommunen? Är det något som behöver utvecklas? Revideras vattenrelaterade dokument i samband med aktualiseringsförklaring av översiktsplanen under varje mandatperiod? I vilka andra delar av kommunens uppdrag och processer inkluderas vattenrelaterade dokument och resultatet från t.ex. kartläggningen? Hur ska kostnader för arbetet fördelas mellan förvaltningar? Behöver detta revideras? Hur bidrar planerade och genomförda åtgärder till att miljökvalitetsnormerna kan följas i berörda vattenförekomster? Behövs det skydd av värdefulla vatten/åtgärdade vatten?

Bilaga 1: Checklista. Handbok för strategisk kommunal vattenplanering. Hur ska checklistan användas? Nyckelfrågor för strategisk vattenplanering

Bilaga 1: Checklista. Handbok för strategisk kommunal vattenplanering. Hur ska checklistan användas? Nyckelfrågor för strategisk vattenplanering Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 1: Checklista Hur ska checklistan användas? Vattenarbetet är ofta ett pågående förbättringsarbete vilket innebär att den som använder handboken och

Läs mer

Bilaga 2: Handboken i korthet

Bilaga 2: Handboken i korthet Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 2: Handboken i korthet Hur ska bilagan användas? Denna bilaga sammanfattar Handbok för strategisk kommunal vattenplanering. Den beskriver övergripande

Läs mer

Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition

Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 f: Vattenplan förslag till disposition Hur ska bilagan användas? Bilagan ger förslag på disposition till en vattenplan. Under rubrikerna ges exempel

Läs mer

Handbok som stöd i strategisk vattenplanering 6 december, 2018

Handbok som stöd i strategisk vattenplanering 6 december, 2018 Handbok som stöd i strategisk vattenplanering 6 december, 2018 Jenny Enberg Länsstyrelsen i Stockholm Kort om Rich Waters-projektet som möjliggjort handboken. Vad menas med strategisk vattenplanering?

Läs mer

Bilaga 4 e: Vattendokument en orientering

Bilaga 4 e: Vattendokument en orientering Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 e: Vatten en orientering Hur ska bilagan användas? Bilagan ger en överblick över olika typer av vatten och hur de skiljer sig åt. Sammanställningen

Läs mer

Handbok som stöd i strategisk vattenplanering

Handbok som stöd i strategisk vattenplanering Handbok som stöd i strategisk vattenplanering VAK-konferensen 14 mars, 2019 Jenny Enberg Länsstyrelsen i Stockholm 1 Rich Waters-projektet Mål att skapa bättre vatten i Norra Östersjöns vattendistrikt.

Läs mer

Bilaga 4 d - Vattendokument en orientering

Bilaga 4 d - Vattendokument en orientering Bilaga 4 d - Vattendokument en orientering 1 Hur ska bilagan användas? Bilagan ska underlätta och ge läsaren en överblick över hur vattendokumenten skiljer sig åt inför beslut om framtagande av egna Bilagan

Läs mer

Bilaga 4 c: Processkartläggning

Bilaga 4 c: Processkartläggning Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 4 c: Processkartläggning Hur ska bilagan användas? Bilagan beskriver en metod för att synliggöra och förstå processer, till exempel processen för

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? Det myckna bokskrivandet tar aldrig slut Predikaren 12:12 Krister Törneke, Tyréns AB Vatten och avlopp viktiga delar

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle Krister Törneke Tyréns AB Vatten, avlopp & kretslopp Uppsala, 8 april 2011 VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram:

Läs mer

Handbok för kommunal strategisk vattenplanering

Handbok för kommunal strategisk vattenplanering Förslag på nytt namn: Processtöd för kommunal strategisk vattenplanering en handbok från projektet LIFE IP Rich Waters Handbok för kommunal strategisk vattenplanering 1 Viktigt att veta om detta utkast

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Norrköpings kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

VA-planering i brett perspektiv?

VA-planering i brett perspektiv? VA-planering i brett perspektiv? Mats Johansson Ecoloop Vattendagarna Kristianstad 26 november 2014 1 1. Inledning 2. Vad är VA-planering? - Vägledning och Kommunexempel 3. Vad är vattenplanering? - Definition

Läs mer

Blåplan Vaxholms stad

Blåplan Vaxholms stad Blåplan Vaxholms stad ett helhetsgrepp på kust- och vattenmiljö Mia Sklenar, Tyréns AB Ammi Wohlin, Vaxholms 2017-10-16 Agenda Introduktion Process Blåplan Framtid Vaxholms stad Vaxholms stad Innerskärgård

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Vattenplan Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006

Vattenplan Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006 Vattenplan 2013 2021 Revidering av Eskilstuna kommuns vattenplan från 2006 Målet är att diskutera mål, möjliga åtgärder och förslag till utformning av den reviderade planen. I Eskilstuna vill vi ha ett

Läs mer

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet

Förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt. Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Förvaltningsplan 2016-2021 för Västerhavets vattendistrikt Hanna-Mari Pekkarinen Rieppo Vattenmyndigheten Västerhavet Varför vattenförvaltning? Förebygga Åtgärda Planera För ett långsiktigt hållbart nyttjande

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Åtgärdsprogrammet för kommunerna

Åtgärdsprogrammet för kommunerna Åtgärdsprogrammet för kommunerna K1 Kommunerna ska bedriva tillsyn enligt miljöbalken inom sina verksamhetsområden, avseende verksamheter som påverkar vattenförekomster i sådan omfattning att miljökvalitetsnormerna

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

Blåplan och Vattenplan

Blåplan och Vattenplan Blåplan och Vattenplan Vattenplan Blåplan Definition. planering för hushållning, utnyttjande och skydd av våra vattenresurser Rapport: Vägledning för kommunal VA planering Vattenplan Blåplan Kommentar

Läs mer

Upplands Väsby kommun /

Upplands Väsby kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Upplands Väsby kommun / upplands.vasby.kommun@upplandsvasby.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status

Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status Projektplan för Tillsyn för God ekologisk status 2009-10-26 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljövårdsdirektörernas tillsynsgrupp att driva Miljösamverkan Sverige och att inom ramen för det

Läs mer

VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse

VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse VÅG Vattenförvaltnings Åtgärder för Gävleborgs länsstyrelse Syfte och målbild VÅG Syftet med vattendirektivet är att alla ytvattenförekomster ska bibehålla eller uppnå god kemisk och ekologisk status samt

Läs mer

Handlingsplan Mälaren

Handlingsplan Mälaren Handlingsplan Mälaren 1. Inledning (Västerås, Eskilstuna, Strängnäs och Enköping) har undertecknat en Avsiktsförklaring som identifierar åtta gemensamma, strategiskt viktiga och långsiktiga utvecklingsområden.

Läs mer

Bilaga 5 b: Mall för projektplan

Bilaga 5 b: Mall för projektplan Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Bilaga 5 b: Mall för projektplan Hur ska bilagan användas? Detta är ett exempel på en mall för en projektplan med exempel på vad den kan innehålla. De flesta

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen

Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektplan för att ta fram åtgärdsprogram för blå- och grönstrukturen Projektbeställare Samhällsbyggnadsförvaltningen Projektledare Kristina Eriksson Datum 2016-04-18 Version 2.0 Projekt-, ärendenr. KS

Läs mer

Datum. Antagen av Kommunfullmäktige Dokumentnamn: Policy för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun

Datum. Antagen av Kommunfullmäktige Dokumentnamn: Policy för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun Datum Policy för avfallshantering i Örnsköldsviks kommun (utgör del av kommunens renhållningsordning - avfallsplan och renhållningsföreskrifter - enligt 15 kap 11 MB) Antagen av: Kommunfullmäktige 268

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning?

Först - vattenförvaltning light ÅTGÄRDSPROGRAM VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT. Varför vattenförvaltning? ÅTGÄRDSPROGRAM 2016-2021 VÄSTERHAVETS VATTENDISTRIKT Josefin Levander Vattenmyndigheten Västerhavet Länsstyrelsen Västra Götalands län Först - vattenförvaltning light Hur mår våra vatten? Vilken miljökvalitetsnorm

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX Vattenplan för Ystads kommun Del 2: VA-policy Remissversion 2016-02-29 Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX VA-policy Inledning VA-policyn avser att vara ett dokument som tydliggör målsättningarna och

Läs mer

Framtagande av Strängnäs kommuns vattenplan Gustav Björnstad, Kommunekolog

Framtagande av Strängnäs kommuns vattenplan Gustav Björnstad, Kommunekolog Framtagande av Strängnäs kommuns vattenplan 2017 Gustav Björnstad, Kommunekolog 7 December 2017 Agenda Första steget, Workshop 1 Workshop 2 Fokusområde vatten Miljöstrategi för Strängnäs kommun 2015 Vattenplanering

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun.

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun. VA-strategi Inledning Detta dokument är en strategi för försörjning av vatten och avlopp i Färgelanda kommun. Dokumentet kallas VA-strategi och här anges hur man i Färgelanda kommun ska agera för att på

Läs mer

Planering och samverkan för att uppfylla kraven i vattendirektivet och nå en hållbar dagvattenhantering

Planering och samverkan för att uppfylla kraven i vattendirektivet och nå en hållbar dagvattenhantering Planering och samverkan för att uppfylla kraven i vattendirektivet och nå en hållbar dagvattenhantering Dagvattenstrategi då och nu Utvärdering av den gamla visade behov av en mer enhetlig syn på dagvattenfrågorna

Läs mer

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009

Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Vattenskydd och samhällsplanering Halmstad 1 april 2009 Börje Larsson 1/Namn alt projekt Plan- och bygglagen och miljökvalitetsnormer Plan- och bygglagen 1 kap 2 Det är en kommunal angelägenhet att planlägga

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Uppsala kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön

Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer. Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Från ord till handling! Åtgärdsprogram, vattenförvaltning och normer Mats Wallin Vattenmyndigheten Norra Östersjön Länsstyrelser i samverkan 5 Vattendistrikt utifrån avrinningsområdens gränser 5 Vattenmyndigheter

Läs mer

Karlskrona kommun /

Karlskrona kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Karlskrona kommun / karlskrona.kommun@karlskrona.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan

Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan Vägledning för kommunens utbildnings- och övningsplan 2019-2022 Ansvarig enhet på MSB: Enheten för samverkan och planering Diarienummer 2018-13415 Publikationsnummer MSB 1364 mars 2019 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram webbenkäten Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter och

Läs mer

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt

Bilaga 1 Version 2012-02-09. Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt Bilaga 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Arbetsplan för samverkan inom Västerhavets vattendistrikt 1 Syfte Syftet med arbetsplanen är att gynna samverkan kring vattenförvaltningsarbetet

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (6) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Seminarium om kommunal vattenplanering 12 april 2013 frågor som kom upp under presentationerna

Seminarium om kommunal vattenplanering 12 april 2013 frågor som kom upp under presentationerna Seminarium om kommunal vattenplanering 12 april 2013 frågor som kom upp under presentationerna Ändringar i programmet Jan Franzén från Sigtuna kommun var tyvärr sjuk och kunde inte medverka i seminariet.

Läs mer

Vattenskydd syfte och vårt regelverk

Vattenskydd syfte och vårt regelverk Vattenskydd syfte och vårt regelverk - Vatten är ett livsmedel enligt Livsmedelsverket. - Tillgången på vatten för dricksvattenförsörjning är en av samhällets viktigaste intressen. - Det ställer krav på

Läs mer

Nynäshamns kommun /

Nynäshamns kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Nynäshamns kommun / kommunstyrelsen@nynashamn.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Handbok för strategisk kommunal vattenplanering

Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Handbok för strategisk kommunal vattenplanering Framtagen av Länsstyrelsen i Stockholm/LIFE IP Rich Waters Publicerad 6 december 2018 Foto omslag: Mostphotos Utgivningsår: 2018 ISBN: 978-91-7281-858-3

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun.   Antagen av Kommunfullmäktige Va-översikt Upplands-Bro kommun VA-policy Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-13 www.upplands-bro.se/va-plan VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå

BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå BILAGA ENKÄT 1 (7) Enkätfrågor kartläggning av arbetet med klimatanpassning på kommunal nivå Innehåll Övergripande planer, strategier och organisation fråga 1-5 Samverkan fråga 6-7 Fysisk planering fråga

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Piteå kommuns styrande dokument

Piteå kommuns styrande dokument Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet

TJÄNSTESKRIVELSE. Remissvar angående åtgärdsprogram vattendirektivet Öckerö 2015-03-30, rev. 2015-04-10 TJÄNSTESKRIVELSE Kommunstyrelsen Handläggare: Anna Skrapste, Lisette Larsson, Susanne Härenstam Ärende: Samråd åtgärdsplaner 2015-2021, vattendirektivet Diarienummer:

Läs mer

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012

Planera för vatten! Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna. Workshop i Östersund 3 maj 2012 Planera för vatten! Workshop i Östersund 3 maj 2012 Dokumentation och sammanfattning av gruppdiskussionerna Vilka behov finns av planering för vatten? Vilka är hindren för en fungerande planering för vatten?

Läs mer

Policy för Piteå kommuns styrande dokument

Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy för Piteå kommuns styrande dokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Policy för Piteå kommuns styrande dokument Policy 2008-02-11, 4 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-05-17, 75 För revidering ansvarar:

Läs mer

Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen

Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen Meddelande 1(1) Datum Vårt dnr 2015-2362 Ingela Danielsson 0346-88 50 41 ingela.danielsson@falkenberg.se Kommunstyrelsen Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Flens kommun / flenskommun@flen.se Påbörjade undersökningar: 2016-02-15 07:56:34 Avslutade: 2016-02-15 13:29:45

Läs mer

Sammanfattning av frågor

Sammanfattning av frågor webbenkäten Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter och

Läs mer

Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen

Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen Idrottsförvaltningen Sida 1 (5) 2014-05-05 IDN 2014-05-20 Handläggare Elvy Löfvenberg Telefon: 508 26 746 Till Idrottsnämnden Stockholm stads handlingsplan för god vattenstatus Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING AV ÅTGÄRDSPROGRAM Bottenhavets vattendistrikt 2009 2015 Rapportnr: 2010:3 ISSN: 1403-624X Titel: Miljökonsekvensbeskrivning Bottenhavets vattendistrikt 2009-2015 Utgivare: Vattenmyndigheten

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Huddinge kommun / huddinge@huddinge.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 07:59:38 Avslutade: 2016-02-22 14:30:59

Läs mer

POLICY VATTEN OCH AVLOPP

POLICY VATTEN OCH AVLOPP POLICY VATTEN OCH AVLOPP Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Workshop om handlingsplanen för miljöprogrammet , Sankt Gertrud, Malmö Minnesanteckningar

Workshop om handlingsplanen för miljöprogrammet , Sankt Gertrud, Malmö Minnesanteckningar Workshop om handlingsplanen för miljöprogrammet 2016-01-20, Sankt Gertrud, Malmö Minnesanteckningar Grupp 1 Arbetet med Miljöprogrammet ska inte drivas i ett separat spår utan behöver integreras i hela

Läs mer

Västerås stad- mot god vattenkvalitet

Västerås stad- mot god vattenkvalitet Västerås stad- mot god vattenkvalitet Vattenplanering för kommuner i Norra Östersjöns vattendistrikt 7 december 2017 Staffan Jansson, kommunalråd Västerås stad Susanna Hansen, vattensamordnare Västerås

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2

Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 PROTOKOLLSUTDRAG Nämnden för hållbart samhälle NHS 110 Sammanträdesdatum 2014-12-10 1/2 NHS/2014:63-432 Mälaren - en sjö för miljoner etapp 2 Förslag till beslut Nämnden för hållbart samhälle beslutar

Läs mer

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner

Från A till ÖP. - planeringsprocesser i mindre kommuner Från A till ÖP - planeringsprocesser i mindre kommuner ÖP läget i Sverige 8% 23% 30% FÖP:ar 31% 38% 70 % i pågående arbete Kommunomfattande ÖP. Antagandeår: 2017/2018 1990-1999 2000-2009 2010-2013 2014-2017

Läs mer

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Sida 2016-03-01 VA-GIS 2015/466 1 (2) VA-GIS nämnden Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun Förslag till beslut Att föreslå för kommunstyrelsen i Höörs kommun att

Läs mer

Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017

Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017 Frågor till kommunerna för rapportering av genomförda åtgärder i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2017 Instruktion Vattenmyndigheterna önskar ett samlat svar från kommunen via kommunstyrelsen. Rapporteringen

Läs mer

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov

Boverket Vattenfrågorna i PBL. Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Boverket Vattenfrågorna i PBL Patrik Faming chef för enheten Planering och Bygglov Att planera är att flytta framtiden till nutiden så att man kan göra något åt den A. Lakein Boverkets uppdrag Boverket

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun.

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun. Va-översikt Upplands-Bro kommun Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun www.upplands-bro.se/va-plan FÖRSLAG TILL VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA för vatten och

Läs mer

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Marks kommun / markskommun@mark.se Påbörjade undersökningar: 2016-01-07 14:22:49 Avslutade: 2016-02-25 11:12:48

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Stockholms stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Skövde kommun / kommunstyrelsen@skovde.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02

Läs mer

Granskning av översikts- och detaljplaner med fokus på möjligheten att följa MKN* för vatten

Granskning av översikts- och detaljplaner med fokus på möjligheten att följa MKN* för vatten Granskning av översikts- och detaljplaner med fokus på möjligheten att följa MKN* för vatten Johannes Knulst Enheten för miljöanalys och miljöplanering Länsstyrelsen i Stockholms län *Miljökvalitetsnormerna

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor sammanställning av frågor att besvara för samrådsinstanser För mer information hänvisas till respektive avsnitt i samrådsdokumentet. Arbetsprogram

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kalmar kommun / kommun@kalmar.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:05:35

Läs mer