Sammanträdesprotokoll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll"

Transkript

1 Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 13:00-14:11 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Ulf Bengtsson (S) ersättare för Maria Andersson (S) Blerta Krenzi (S) Måna Hesselrud (M) Inger Mattsson (C) ersättare för Krister Nilsson (KL) Övriga deltagande Björn Hansson, bildningschef Eva Ohlsson. nämndsekreterare Karin Vestman, resultatenhetschef förskola-grundskola Ing-Marie Pettersson Jensen, resultatenhetschef kultur-fritid Utses att justera Måna Hesselrud (M) med Inger Mattsson (C) som ersättare Justeringens plats och tid Förvaltningskansliet tisdag 1 december 2015 klockan 11:00 Underskrifter Sekreterare Paragrafer Ordförande Justerande Sammanträde ANSLAG Bildningsstyrelsens arbetsutskott Datum Anslag sätts upp Anslag tas ner Protokollets förvaring Förvaltningskansliet Eva Ohlsson

2 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 2 ÄRENDELISTA 90 Information 3 91 Rutiner för åtgärder mot kränkande behandling och anmälningsplikt till huvudman av kränkningsärende Ändring av barnomsorgsavgift 8 93 Axel Sjöströms medborgarförslag om skatepark och lekpark i Bruket i Horndal samt önskemål om gratisbuss till skolan 9 94 Filip Djupenströms (SD) motion om ordning och reda i kommunens skolor Helen Avelins medborgarförslag om inlinesbana Överlämnande Dan Erikssons medborgarförslag om belysning vid hundrastgården samt möjlighet att utnyttja bågskyttebanan till hundrastgård Överlämnande Johanna Engströms medborgarförslag om tillgång till kvartersgården i Horndal även för åk1 och 2 i gymnasiet Redovisning av matkupongsförsäljning för år Budget i balans flytt av budgetram mellan resultatenheterna Handlingsplan för intern kontroll år Ansökan om investeringsbudget för dans- och musikaktivitet i Sportparken - information Ansökan om investeringsbudget för stolar, bord och gardiner i Avestaparken 24

3 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 3 90 Information Mikael Westberg, ordförande, informerar följande: - Ärende nr 2 i dagordningen utgår - Följande ärenden tillägges - Ändring av taxa inom barnomsorgen - Ansökan om investeringsbudget för stolar, bord och gardiner i Avestaparken.

4 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 4 91 Rutiner för åtgärder mot kränkande behandling och anmälningsplikt till huvudman av kränkningsärende. Dnr Bs Karin Vestman, resultatenhetschef förskola-grundskola, föredrar förslaget. Kommunen har en skyldighet att upprätta rutiner och att agera för att motverka alla former av kränkningar. Det finns ett tydligt krav på att huvudmannen ska utreda anmälan och vidta åtgärder skyndsamt när en kränkning har skett. Lagens intention är att säkerställa att ärenden blir kända och förtydligar också att det finns ett ansvar på alla nivåer för att anmäla och agera. Skollagen omfattar alla skolformer (2010:800) Rutiner för Avesta kommuns förskolor och skolor gällande skyldighet att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling. 6 kap. Skollagen 6 Målinriktat arbete - Rutiner för ett förebyggande arbete finns upprättade inom alla förskole- och rektorsområden, vilka kontinuerligt följs upp av resultatenhetschefer på verksamhetskonferenser med förskolechefer, rektorer och utvecklingsledare. 7 Skyldigheten att förebygga och förhindra kränkande behandling - Rutiner finns upprättade på enheterna med stöd av Skolverkets allmänna råd, Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Rutinerna presenteras i verksamhetens plan mot kränkande behandling. 8 Plan mot kränkande behandling - Alla verksamheter har en plan som innehåller rutiner för uppföljning, kartläggning och åtgärder, samt resultat av beslutade insatser. Planen innehåller aktuella kartläggningar och en resultatbild av föregående läsårs kartläggning gällande insatser och effekter av dessa. 9 Förbud mot kränkande behandling - Verksamheten tillämpar nolltolerans och agerar utifrån enhetens upprättade rutiner. Rektor/ förskolechef ansvarar för att rutiner är kända och att dessa kommuniceras till berörda parter inom verksamheten.

5 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 5 91 forts 10 Skyldigheten att anmäla, utreda och vidta åtgärder mot kränkande behandling En lärare, förskollärare eller annan personal som får kännedom om att ett barn eller elev anser sig blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till förskolechefen eller rektorn. En förskolechef eller rektor som får kännedom om att ett barn eller en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten är skyldig att anmäla detta till huvudman. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden. - Rektor/förskolechef har ansvar och delegation på att utreda och vidta åtgärder med det snaraste, dvs om det framkommer att något barn/elev blivit utsatt för någon form av trakasseri eller kränkning: 1. Vid en aktuell situation utreds ärendet skyndsamt och åtgärder vidtas utifrån givna rutiner på både enhets- och förvaltningsnivå 2. Insatser inför ett beslut ges i förhållandet till ärendets omfattning. Rektor/förskolechef beslutar i frågan och avgör vilka som bör delta med information inför beslutet. 3. Bildningsstyrelsens ordförande, bildningschef och resultatenhetschef blir skyndsamt informerad om aktuell situation och får tillgång till relevant dokumentation, dels för att kunna följa och bedöma utvecklingen i varje enskilt fall, dels för att kunna ge stöd gällande bedömning och beslut av särskilda insatser. 4. Resultatenhetschefen ger en skriftlig återkoppling till rektor/förskolechef om dennes beslutade insatser. Det tas även en muntlig kontakt om ärendet bedöms vara av sådan karaktär att en särskild insats från förvaltningen ska ske, eller att situationen så kräver. 5. Bildningschefen kan följa ärenden och har ett särskilt ansvar för att huvudman, bildnings-styrelsens ordförande får information om aktuella ärenden och kan säkerställa att åtgärder vidtas.

6 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 6 91 forts 6. Ärenden och dokumentation finns samlade, men inte inom ramen för något register. Barnets/elevens personnummer utesluts i dokumentationen, det vill säga om det inte finns en hög risk för förväxlingar. Skolan/förskolans namn framkommer alltid. 7. Ärendet avslutas när förskolechef/rektor fyllt i ett datum för när ärendet har avslutats. En del händelser blir snabbt åtgärdade och klara, medan andra ärenden är mer komplicerade och kan ta längre tid. Förskolechef/rektor ansvarar för att informera Bildningsförvaltningens ordförande, bildningschef och resultatenhetschef om när ny information finns i ärendet. Information Syftet med dokumentationen är dels att ha tydliga rutiner för ansvarstagande och agerande vid olika händelser av kränkningar/diskriminering, dels att säkerställa att alla former av kränkningar upptäcks och hanteras enligt rutiner och med åtgärder. Alla verksamheter har en verksamhetsplan där det förebyggande arbetet finns beskrivet och en plan upprättad mot kränkande behandling. Resultatet presenteras bland annat i verksamheternas Kvalitetsredovisning. Trakasserier eller annan kränkande behandling förekommer så snart ett barn/elev anser sig vara trakasserad eller kränkt. Rektor/förskolechef får uppdra/delegera åt en anställd att fullgöra enskilda ledningsuppgifter (2 kap. 10 skollag, och 6 kap. 10 ), vilket innebär att biträdande rektor kan anmäla kränkningar till huvudman. Det yttersta ansvaret för att anmälan sker har alltid rektor/förskolechef. Definition: - Att rapportera skyndsamt innebär, inom loppet av 48 timmar. - Anmälan till huvudman innebär ordförande i bildningsstyrelsen, bildningschefen och resultatenhetschef För att säkerställa att anmälningarna innehåller likvärdig information finns en grundmall för förskolan/skolan att tillämpa gällande anmälan av kränkning till huvudman.

7 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 7 91 forts I anmälan/incidentrapporten ska det framkomma vad händelsen handlar om: vem, vad och hur ska finnas beskrivet, samt en ruta för huvudmannens kommentar. Huvudmannen har ansvar för att agera som ett stöd till verksamheten och vara delaktig i ett beslut om särskilda insatser, det vill säga där det har framkommit och blivit bedömt som ett ärende där särskilda åtgärder ska vidtas. Ledamöterna ges tillfälle att ställa frågor till resultatenhetschefen. Förslag - Bildningsstyrelsen antar föreslagna rutiner för åtgärder mot kränkande behandling och anmälningsplikt till huvudman av kränkningsärenden.

8 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 8 92 Ändring av barnomsorgsavgift Dnr Bs Bengt Albertsson, resultatenhetschef förskola-grundskola, lämnar förslag på ändring av taxan för barnomsorgsavgift. Resultatenhetschefens förslag till beslut - Den avgiftsfria inskolningsveckan tas bort från och med 1 mars Förslag - Från och med 1 mars 2016 är inskolningsveckan i barnomsorgen avgiftsbelagd.

9 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida 9 93 Axel Sjöströms medborgarförslag om skatepark och lekpark i Bruket i Horndal samt önskemål om gratisbuss till skolan Dnr Bs Axel Sjöström har lämnat ett medborgarförslag och anför följande. Han vill ha en skatepark, en lekpark samt en sandlåda åt småbarnen i Bruket i Horndal. Det finns nu bara saker för vuxna där. Dessutom tycker han att det är orättvist att han inte kan åka gratisbuss till skolan eftersom bussen inte stannar i närheten av hans bostad. Axel Sjöströms förslag: - Skatepark, lekpark och sandlåda anläggs i Bruket i Horndal. - Busslinjen i Horndal utökas att omfatta ett större område. Beredning - Axel Sjöströms medborgarförslag 19 april Kommunfullmäktige 15 juni 2015, Kommunstyrelsens arbetsutskott 31 augusti 2015, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 23 september 2015, Bildningsstyrelsen 7 oktober 2015, 131. Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat medborgarförslaget till kommunstyrelsen (teknisk service), till bildningsstyrelsen (sammanhållande) och till ungdomsrådet för beredning. Vid bildningsstyrelsens sammanträde fick bildningschefen i uppdrag att presentera yttrandeförslag till bildningsstyrelsens sammanträde den 9 december Georgios Nielsen, fritidschef, lämnar följande yttrande: Den mark som föreslagställaren har angett, kallad Horndals bruk, förutsätts här vara fastighetsbeteckning: HORNDALS BRUK 2:51. Fastigheten ägs av föreningen Horndals brukspark Fritidschefen ser positivt på att det i Horndal brukspark upplevs finnas ett behov av anläggningar likt den förslagställaren presenterar i sitt medborgarförslag.

10 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Då föreslagen plats för upprättande ligger på mark som ägs av föreningen Horndals brukspark rekommenderas att föreslagställaren tar kontakt med markägaren för vidare dialog. Avesta Kommun har varken befogenheter eller ambitioner att upprätta eller äga byggnader på fastigheter som inte är i kommunal ägo Fritidschefens förslag - Att föreslagställaren kontaktar markägaren för fortsatt dialog. Börje Forslund, teknisk service, lämnar följande yttrande: Linjetrafiken till och från Horndal har en linjesträckning med hållplatser som skall möjliggöra att de flesta innevånare i Horndal skall kunna åka med linjetrafiken. Linjetrafiken kompletteras med anropsstyrd trafik, s.k. Flextrafik, linje 437 Rossen-Horndal. Denna trafiks syfte är att medborgarna skall kunna åka till linjehållplats Svänghjulet i Horndal, för vidare färd med linjesystemet. Skolskjuts regleras av bestämmelser i skollagens 10 kap. 32 samt i Dalarnas skolskjutsreglemente samt lokal bilaga för Avesta kommun. Alla skolelever i kommunen har individuellt bedömts mot rätten till skolskjuts. Bedömningsgrunderna enligt skollagen är färdvägens längd, trafikförhållande, funktionsnedsättning samt annan särskild omständighet. All samhällsbetald trafik i kommunen planeras av miljö- och kostnadsskäl, så att minsta nödvändiga fordonsstorlek används. Dalatrafik använder 4 fordonsstorlekar. Personbil, buss för 8 passagerare, 21 passagerare samt 50 passagerare. Dalatrafik planerar att under 2016 införa Flextrafik även på skolskjutsar. Det innebär att lediga platser i skolskjutsfordon kan bokas av allmänheten. Skolskjutsarna kommer dock inte att stanna på adressnivå, utan på de hållplatser utefter linjen som är styrda av de skolskjutsberättigade elevernas behov. Allmänheten kan när systemet införs, boka ledig plats via Dalatrafik. Britt-Marie Färje, ungdomsrådet, lämnar följande yttrande: I medborgarförslaget föreslår Axel Sjöström att skatepark, sandlåda och lekpark ska finnas i Bruket i Horndal samt framför önskemål om gratisbuss till skolan.

11 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Axel Sjöström föreslår i sitt medborgarförslag flera olika förbättringar för barn i Horndal: - Lekpark - Skatepark - Sandlåda - Att kunna åka gratisbuss tillskolan Medborgarförslaget innehåller även förslag på plats där sandlåda, lekplats och skatepark skulle kunna finnas. I förslaget föreslås Bruket i Horndal. Ungdomsrådet ställer sig positiva till Axel Sjöströms medborgarförslag. Det är bra om sandlådor och lekparker finns tillgängliga i många delar av Avesta kommun. Att bygga skateparker i flera delar av kommunen tror ungdomsrådet är ogenomförbart, att det kostar alldeles för mycket pengar. En skate-ramp i Bruket i Horndal är ett alternativ. Ungdomsrådet tycker däremot att sandlåda och utrustning till lekpark i Horndal är något som Avesta kommun skulle kunna ta med i sina planer. Hur busslinjer planeras och regler för skolskjuts har ungdomsrådet svårt att tycka till om. Reglerna för skolskjuts är svåra att förstå och förklara, hur busslinjer planeras är också svårt. Ungdomsrådet lämnar åt bildningsstyrelsen att yttra sig om den delen. Ungdomsrådets förslag - Medborgarförslaget är besvarat med ungdomsrådets yttrande. Förslag Bildningsstyrelsen beslutar att - föreslå kommunfullmäktige att avslå medborgarförslaget gällande skatepark - resultatenhetschefen för kultur-fritid får i uppdrag att samordna samtliga yttranden från bildningsstyrelsen, kommunstyrelsen (teknisk service) och ungdomsrådet.

12 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Filip Djupenströms (SD) motion om ordning och reda i kommunens skolor Dnr Bs Filip Djupenström (SD) anför följande i motionen. Skolan är elevernas arbetsplats och den ska vara trivsam och välfungerande. En förutsättning för det är ordning och reda. För att uppnå det så spelar föräldrarna en stor roll och för att ge dem och skolan de verktyg de behöver menar motionären att skolan ska ge föräldrarna stöd i deras ansvar att uppfostra sina barn. Det genom att skolan ska erbjuda skriftliga ordningsomdömen från första klass. Motionären vill även att kommunen ska kunna erbjuda en sms-tjänst till de föräldrar som vill för att få information om deras barn frånvarar från skolan. Det har testats i andra kommuner redan och har fungerat bra. Det är en billig tjänst som går ut på att läraren sammanställer frånvaron efter varje lektion. De föräldrar, som anmält sig till tjänsten, får sedan ett sms med uppgifter att eleven varit frånvarande. Då det idag är inskrivet i skollagen att det skall ske en närvarokontroll, kan varje skola välja sitt sätt, men just skolk-sms är effektivt ur flera perspektiv, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Effektiviteten gör att detta både kan stimulera elever att gå till skolan och ökar föräldrars insikt i sina barns skolgång. Filip Djupenströms (SD), tillika Sverigedemokraternas förslag: - Att skriftliga ordningsomdömen på elever erbjuds från första klass. - Att skolk-sms erbjuds alla vårdnadshavare till elever i grundskolan. Beredning - Filip Djupenströms (SD) motion 27 april Kommunfullmäktige 25 maj 2015, Kommunstyrelsens arbetsutskott 31 augusti 2015, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 23 september 2015, Bildningsstyrelsen 7 oktober 2015, 130. Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat motionen till bildningsstyrelsen och till Ungdomsrådet för yttrande.

13 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Vid bildningsstyrelsens sammanträde fick bildningschefen i uppdrag att presentera yttrandeförslag till bildningsstyrelsens sammanträde 9 december Björn Hansson, bildningschef, lämnar följande yttrande: Motionären föreslår att det ska införas skriftliga ordningsomdömen redan från första klass. Motionären föreslår också att kommunen ska erbjuda en SMS-tjänst till de föräldrar som vill, för att få information om deras barn frånvarar från skolan. Vad gäller skriftliga omdömen från första klass så beslutades det i riksdagen den 20 maj 2015 att ge regeringen i uppdrag att vidta åtgärder för att skolor ska kunna ge elever på gymnasiet och högstadiet ett skriftligt ordningsomdöme. Skriftliga omdömen genomförs redan i form av utvecklingssamtal, som alla elever har rätt till två gånger per läsår. Vid dessa utvecklingssamtal arbetar bl.a. pedagogerna med att lyfta fram elevens styrkor, men har också skyldighet att tydliggöra för vårdnadshavaren om eleven inte sköter sig under lektionerna. Jag ser inte att det finns skäl till att utfärda ett särskilt ordningsomdöme, när den viktigaste faktorn är att få eleven att förstå vikten av att vara delaktig i lektionen utan att förstöra för sig själv och för andra. Det är pedagogen som är ledare i klassrummet och ansvarar för att bibehålla ordning och reda i klassrummet. Härvid ser jag inte att det ska bli bättre för eleverna, genom införandet av ett skriftligt ordningsomdöme. Att införa skriftliga ordningsomdömen redan från första årskurs är fel väg att gå då eleverna från första till sjätte klass, särskilt behöver ledning och stöd istället för att bli stämplade av ett ordningsomdöme. Enligt skollagen har rektorn skyldighet att rapportera till vårdnadshavaren samma dag som skolan har noterat att eleven inte är närvarande på lektionen. Tidigare har detta skett genom att pedagogerna har ringt till vårdnadshavaren under dagen och ibland har vårdnadshavaren inte fått ett besked förrän i slutet av dagen. Detta arbetssätt är administrativt tungt och förvaltningens plan har varit att förändra med hjälp av tekniska lösningar. Under hösten 2015 infördes SMS-tjänsten på Karlfeldtgymnasiet, Domarhagsskolan, Åvestadalskolan och Johan-Olovskolan.

14 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Tjänsten har under hösten finjusterats och innebär att alla föräldrar som har sitt mobilnummer registrerat i skolan får ett SMS från skolan när deras barn/ungdom är frånvarande från en lektion. De nya rutinerna har inneburit mindre administration för pedagogerna och tidigare besked till vårdnadshavarna, när deras barn/ungdom är frånvarande från lektionen. Nästa steg är att införa systemet på fler skolor och för barn i lägre åldrar/stadier. Förslag Bildningsstyrelsen beslutar att - godkänna bildningschefens yttrande - föreslå kommunfullmäktige att motionen avslås.

15 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Helen Avelins medborgarförslag om inlinesbana Dnr Bs Helen Avelin har lämnat in ett medborgarförslag och anför följande: Medborgarförslagsställaren har hört flera barn/ungdomar och föräldrar som saknar en inlinesbana i kommunen, det finns många hockeyintresserade barn/ungdomar och till och med ett hockeygymnasium. Det finns många konstgräsbanor till fotboll men ingenstans att spela inlineshockey. Vore toppen att kunna utnyttja ishallen till detta på sommartid och hyra ut den till egna lag och andra kommuners lag. Medborgarförslagsställaren vet att plattan i ishallen sägs bli förstörd av detta men om kommunen får in pengar så kan de kanske rusta upp plattan så den tål att åkas på även på sommartid. Bra reklam för hockeygymnasiet och för kommunen i övrigt, att även kunna träna skridskor på sommaren. Tror att många skulle använda denna bana även om den var ute i anslutning till hallen så lagen skulle kunna träna skridskoåkning även på sommaren. Helen Avelins förslag: - En inlinesbana anläggs i ishallen. Beredning - Helen Avelins medborgarförslag 21 juli Kommunfullmäktige 28 september 2015, Bildningsstyrelsens arbetsutskott 21 oktober 2015, Bildningsstyrelsen 11 november 2015, 145. Vid bildningsstyrelsens sammanträde fick resultatenhetschef för kultur-fritid i uppdrag att presentera yttrandeförslag till bildningsstyrelsens sammanträde 9 december 2015.

16 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Georgios Nielsen, enhetschef fritid, lämnar följande yttrandeförslag: Verksamheten ser inga hinder i det som föreslagställaren skriver förutom osäkerheten kring huruvida slitaget och underhållet på plattan förändras. Fritidschefen ställer sig därav positiv till att på försök hyra ut anläggningen till inlines under kommande sommarperiod. Det skulle då innebära att man under nästa vår och sommar öppnar upp denna möjlighet på försök, för att se hur det påverkar underlaget. Göra en besiktning och utvärdering av anläggningen två veckor innan isperioden 2016, för att därefter kunna ta beslut om uthyrning av ishallen för inlines sommartid kan erbjudas som en permanent möjlighet till föreningarna. Fritidschefen förslag är att man redan nu bestämmer att intäkterna för denna form av uthyrning, till stor del bör täcka eventuella ökade kostnader, för att en permanent sommaruthyrning år 2017 och framåt skall vara aktuell. Fritidschefens förslag till beslut - att på försök hyra ut anläggningen till inlines under kommande sommarperiod. - att verksamheten genomför en besiktning och utvärdering av anläggningen innan isperioden 2016 och samtidigt bedömer huruvida kostnadstäckning är avgörande eller inte för att fortsätta erbjuda denna form av uthyrning. - att verksamheten ges delegation att, efter genomförd besiktning och utvärdering, avgöra om permanent uthyrning sommartid kan införas. Måna Hesselrud (M) föreslår att sista att-satsen i enhetschefens yttrande ej ska tas med i bildningsstyrelsens beslut. Förslag Bildningsstyrelsen beslutar att - på försök hyra ut anläggningen till inlines under kommande sommarperiod. - verksamheten genomför en besiktning och utvärdering av anläggningen innan isperioden år 2016 och samtidigt bedömer huruvida kostnadstäckning är avgörande eller inte för att fortsätta erbjuda denna form av uthyrning.

17 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Överlämnande Dan Erikssons medborgarförslag om belysning vid hundrastgården samt möjlighet att utnyttja bågskyttebanan till hundrastgård Dnr Bs Dan Eriksson tackar för hundrastgården som de fått och anför följande i medborgarförslaget: Belysning, som saknas i hundrastgården, skulle kunna göra att den kan utnyttjas större del av dygnet. Medborgarförslagsställaren har hört att hundägare med små hundar är rädda för stora hundar och kan därför inte gå in i hundrastgården. Kanske kan hundägare utnyttja den tomma bågskyttebanan till ett hägn för stora hundar, t ex större än 10 kg, när banan inte är i bruk för bågskytte. Dan Erikssons förslag: - Hundrastgården utrustas med belysning. - Bågskyttebanan utnyttjas som hägn för stora hundar när den inte nyttjas för bågskytte. Beredning - Dan Erikssons medborgarförslag 18 oktober Kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 144. Vid kommunfullmäktiges sammanträde överlämnas medborgarförslaget till bildningsstyrelsen för beredning och beslut. Förslag - Bildningsstyrelsen uppdrar till resultatenhetschef för kultur-fritid att presentera förslag vid bildningsstyrelsens sammanträde 9 mars 2016.

18 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Överlämnande Johanna Engströms medborgarförslag om tillgång till kvartersgården i Horndal även för åk1 och 2 i gymnasiet Dnr Bs Johanna Engström anför följande i medborgarförslaget: Hon och hennes kamrater går nu i årskurs 9 och kommer inte att få vara på kvartersgården i Horndal när det börjat i gymnasiet. Därför vill de att även första och andra årets elever på gymnasiet ska få komma in på kvartersgården framöver. Hon och hennes kamrater bor i och runt om Horndal. Det finns inte så mycket för de äldre ungdomarna att göra. Idag står de som går första och andra året på gymnasiet utanför kvartersgården varje kväll, de vill gärna komma in, men får inte det med de regler som är idag. Till medborgarförslaget finns 54 namnunderskrifter. Johann Engströms förslag: - Elever i årskurs 1 och 2 i gymnasiet får tillgång till kvartersgården i Horndal. Beredning - Johanna Engströms medborgarförslag 20 oktober Kommunfullmäktige 26 oktober 2015, 145. Vid kommunfullmäktiges sammanträde överlämnas medborgarförslaget till bildningsstyrelsen för beredning och beslut. Förslag - Bildningsstyrelsen uppdrar till resultatenhetschef för kultur-fritid att presentera förslag vid bildningsstyrelsens sammanträde 10 februari 2016.

19 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Redovisning av matkupongsförsäljning för år Dnr Bs Ingegerd Hultén, biträdande kostchef, lämnar redovisning över försålda matkuponger för år Förslag - Redovisning av försålda matkuponger för år godkänns.

20 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Budget i balans flytt av budgetram mellan resultatenheterna Dnr Bs Vid sammanträde med bildningsstyrelsens arbetsutskott fick bildningschefen i uppdrag att redovisa förslag för att få budget i balans. Beslutsunderlag redovisas av Johanna Johansson, förvaltningsekonom. På grund av att nya regler gäller för avskrivningar och ger därmed en kostnadsminskning på kronor för resultatenheten kultur-fritid, överförs medel till resultatenheterna förskola-grundskola som har stora volymökningar och därmed kostnadsökningar som inte täcks inom ram. Beredning - Bildningsstyrelsens arbetsutskott 22 april 2015, 48. Förslag - Bildningsstyrelsen beslutar att överföra kronor från resultatenhet Kultur-fritid till resultatenhet Förskola-grundskola.

21 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Handlingsplan för intern kontroll år 2016 Dnr Bs Handlingsplan för intern kontroll för bildningsförvaltningen år Rutin/ system Ansvar Frekvens Metod Rapportering till Konsekvens- och riskbedömning Hantering av kränkningsärenden Att gällande rutiner följs Chef på resp nivå Två ggr/år Stickprov Förvaltningschef Stor Scb-statistik Att korrekt statistik rapporteras Kontrollmoment Förvaltningsekonom., respektive chef Två ggr/år Stickprov Förvaltningschef Stor Information Att rätt information finns för respektive enhet Förvaltningsekonom/ förvaltningschef/ resultatenhetschefer Två ggr/år Kontroll, samtliga resultatenheter Förvaltningschef Måttlig Handlingsplan vid externt våld eller vid externt hot Att upprättad handlingsplan finns för respektive enhet Förvaltningschef och respektive resultatenhetschef/ rektor Två ggr/år Stickprov Förvaltningschef Måttlig

22 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida forts Rutin/ System Kontrollmoment Ansvar Frekvens Metod Rapportering till Konsekvens- och riskbedömning Budget Ekonomisk uppföljning Resultatenhetschef Nio ggr/år Ekonomisk rapport enligt kommunens direktiv Förvaltningsekonom Stor Förslag - Bildningsstyrelsen antar upprättad handlingsplan för intern kontroll år 2016.

23 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Ansökan om investeringsbudget för dans- och musikaktivitet i Sportparken - information Dnr Bs Ing-Marie Pettersson Jensen, resultatenhetschef kultur-fritid, informerar om grunderna till ansökan om investeringsbudget. Georgios Nielsen, enhetschef fritid, föreslår att etablera en dans- och musikaktivitet i Sportparken, Dj Fono med tillhörande dansgolv. Ordföranden föreslår att ansökan om investeringsbudget utgår och ärendet behandlas som en informationspunkt och att ärendet om ansökan om investeringsbudget behandlas vid senare sammanträde. Resultatenhetschefen får i uppdrag att tydligare precisera vad som ingår i en eventuell investering samt vilka regler som gäller för upphandling av densamma.

24 Avesta kommun sammanträdesprotokoll Sida Ansökan om investeringsbudget för stolar, bord och gardiner i Avestaparken Dnr Bs Georgios Nielsen, enhetschef fritid, ansöker om investeringsbudget nyinvestering av stolar, bord och gardiner i Avestaparken. Genomförs inte investeringen minimeras uthyrningsmöjligheterna av lokalen. Förslag - Investeringsansökan godkänns.

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Fridolinsalen klockan 14:00 17:30 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Maria Andersson (S) Henrik Väyrynen (S) Göran Edström (S) ersättare för

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Plats och tid Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 24 januari klockan 13:00 Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 24 oktober 2018 klockan 13:00-17:40 Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-15:30 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Ulf Bengtsson (S) Isa-Susanne Kenving (V) Måna Hesselrud (M) Inger

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Fridolinsalen Onsdag 12 april 2017, klockan 14:00-17:10 ande Mikael Westberg (S), ordförande Henrik Väyrynen (S) Ulf Bengtsson (S) Åsa Lövgren (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 7 februari 2018 klockan 14:00-17:35 Beslutande Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Plats och tid Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 25 april 2018 klockan 14:00 Beslutande Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson

Läs mer

Kallelse/föredragningslista

Kallelse/föredragningslista Datum 2017-02-10 Sida 1 Bildningsstyrelsens arbetsutskott - Ordinarie ledamöter kallas - Ersättare för kännedom Kallelse/föredragningslista Styrelse: Plats: Bildningsstyrelsen Förvaltningskansliet, sammanträdesrum

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 9 januari 2019 klockan 13:00-16:30 Mikael Westberg (S) ordf Blerta Krenzi (S) Henrik Väyrynen (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTRYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 13:00-15:30 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Blerta Krenzi (S) Ulf Bengtsson (S) ersättare för Maria Andersson

Läs mer

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun

Beslut för förskola. rn en, Skolinspektionen. efter tillsyn i Götene kommun. Beslut Dnr : Götene kommun rn en, Skolinspektionen j Dnr 43-2016:10690 Götene kommun barn.utbildningsnamnden@gotene.se för förskola efter tillsyn i Götene kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(12) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-14.50 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Emelie Löthgren (C) 28-33 Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Riktlinjer för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Inledning Varje kommun har enligt skollagen 1 och diskrimineringslagen 2 en skyldighet att skydda barn och elever mot kränkningar. I framtagna

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (8) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:00 Plats: Beslutande: Sollefteå kommunhus, Junselerummet Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Bildningsförvaltningen, kansli onsdag 22 februari 2017, klockan 14:00-14:50 Beslutande Mikael Westberg (S), ordförande Ulf Bengtsson (S), vice ordförande

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Val av justerare samt plats och tid för justering Eric Karlsson (M) med Lea Malmivirta (C) som ersättare Plats, , kl.

Val av justerare samt plats och tid för justering Eric Karlsson (M) med Lea Malmivirta (C) som ersättare Plats, , kl. KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA Datum 2019-03-15 Sida 1(1) Styrelse: Bildningsstyrelsens arbetsutskott Plats: S-rum_Bildning, ingång trapphuset, Kungsg 32 Tid: onsdagen den 27 mars 2019 kl.14:00 Val av justerare

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30

Sammanträdesdatum Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 11111 ~!!~,,...-.; ~ Essunga kommun 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret sammanträdesrum A, kl. 17:00-18:30 Ledamöter Maria Malmberg (C), ordförande Pernilla Jönsson (M), vice ordförande Tobias Wallin (M)

Läs mer

Anders Bengtsson (KD)

Anders Bengtsson (KD) Barn- och utbildningsnämnden 2018-02-07 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15:00-16:25 Beslutande Ledamöter Svante Hanses (KOSA), ordförande Ann-Christine Karlsson (S) Per Källs (KOSA) Maria

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(10) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 18/19

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 18/19 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-02-28 Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Bildningsnämnden (14)

Bildningsnämnden (14) Bildningsnämnden 2017-02-20 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 16.40 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) David Lundqvist (C) Anne-Marie

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-25 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine

Läs mer

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 16/17

Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 16/17 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2017-01-03 Skatan LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post:

Östra Göteborg. Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: E-post: Östra Göteborg Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-10-31 Diarienummer N132-1262/16 Handläggare Marie Carlsson och Krista Sandberg Telefon: 031-365 00 00 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Redovisning

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/förskolan styrs av nationella styrdokument som skollag (2010:800) och läroplaner, vilka är kopplade till respektive skolform. Dessutom styrs verksamheterna av kommunala

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll KOMMUNSTYRELSEN Plats och tid Prästgatan 50 onsdag 13 maj 2015 kl 09:00-10:20 Beslutande Lars Isacsson (S), ordförande Susanne Berger (S) Mikael Westberg (S) Fredrik Mattsson (M),

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2014/ 2015

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2014/ 2015 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2014-12-12 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2014/ 2015 Vår vision På Solgläntans förskola ska alla barn

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 28 november 2018 klockan 14:00-16:00 Mikael Westberg (S) ordf Maria Andersson (S)

Läs mer

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret Långasjö Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-17 Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015-16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15

och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Storumans kommun Förskolan Gungan Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Bakgrund.1 Definitioner.2 Mål och ansvar 3 Kartläggning, förebyggande åtgärder,

Läs mer

Agneta Hansemark, Nämndsekreterare Gunn Toverud Ståhl, Förvaltningsekonom May Bjerklund, Verksamhetschef

Agneta Hansemark, Nämndsekreterare Gunn Toverud Ståhl, Förvaltningsekonom May Bjerklund, Verksamhetschef 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 17.25 Beslutande Övriga närvarande Daniel Markstedt, Ordförande (S) Bo Eriksson (L) Ulla-Britt Svensson (S) Chriztian Hansson (S) Rolf Emanuelsson (C) Marita

Läs mer

Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Vetlanda här växer människor och företag Grunduppgifter

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Monica Lindgren (S) 16-19, Mikael Peterson (S) ordförande, Joel Petersson (V), Hans Carlsson (M), Margareta Barkselius (C) och Ari Jaanus (SD).

Monica Lindgren (S) 16-19, Mikael Peterson (S) ordförande, Joel Petersson (V), Hans Carlsson (M), Margareta Barkselius (C) och Ari Jaanus (SD). Barn- och utbildningsnämnden 1 (7) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 19 april 2017, klockan 16.00 17.50. ande Monica Lindgren (S) 16-19, Mikael Peterson (S) ordförande, Joel Petersson

Läs mer

Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13: Benny Wennberg (C), ordf Jeanette Sandström (S) Björn Andreen (M)

Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13: Benny Wennberg (C), ordf Jeanette Sandström (S) Björn Andreen (M) 1 Sid 1 (12) 2019-04-10 Plats och tid Utbildningsförvaltningen A-huset kl. 13:00 15.00 ande ledamöter Benny Wennberg (C), ordf Jeanette Sandström (S) Björn Andreen (M) Övriga närvarande Anne-Charlott Petersson,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun Skollagen kap 6 Melleruds Kommun Skollagen kap 6 - Åtgärder mot kränkande behandling Gäller för all personal som är i verksamheten. Huvudmannen ansvarar för personalen fullgör de skyldigheter som anges

Läs mer

Huvudmannabeslut för grundsärskola

Huvudmannabeslut för grundsärskola Dnr 43-2018:7150 Kiruna kommun Huvudmannabeslut för grundsärskola efter tillsyn i Kiruna kommun Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 2 (5) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap.

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.00 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Bengt Jarring (KD) tjänstgörande ersättare Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Mikael Malm, (S) tjänstgörande

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (10) Datum: Torsdag Tid: 09:00-12:30 Plats: Beslutande: Hågesta skidgymnasium Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Örjan Abrahamsson Huvudenhetschef

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Stockholms kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Stockholms kommun Tillsyn i Stockholms kommun Beslut 2 (10) har genomfört tillsyn av Stockholms kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

Mikael Westberg (S), Ordförande Blerta Krenzi (S), Vice ordförande Henrik Väyrynen (S) Johannes Kotschy (M) Lea Malmivirta (C)

Mikael Westberg (S), Ordförande Blerta Krenzi (S), Vice ordförande Henrik Väyrynen (S) Johannes Kotschy (M) Lea Malmivirta (C) 1(16) Plats och tid S-rum_Bildning, ingång trapphuset, Kungsg 32, ons 28 augusti 2019 kl 14:00-16:30 Beslutande Mikael Westberg (S), Ordförande Blerta Krenzi (S), Vice ordförande Henrik Väyrynen (S) Johannes

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Barn- och utbildningsnämnden 2017-05-09 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.45 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Sune

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5835 Sandvikens kommun för fritidshem efter tillsyn i Sandvikens kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (7) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10

Läs mer

JOHANSFORS SKOLA OCH FRITIDSHEM

JOHANSFORS SKOLA OCH FRITIDSHEM Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-10-28 JOHANSFORS SKOLA OCH FRITIDSHEM LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015-2016 Vår vision På Johansfors skola och Solbackens

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-05-05. Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-05-05. Administrativa avdelningen 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 15.00 19.40 Ajournering 18.00 18.05, 18.30 19.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (FP) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

Ljungbergaskolans likabehandlingsplan för skola och fritidshem

Ljungbergaskolans likabehandlingsplan för skola och fritidshem Ljungbergaskolans likabehandlingsplan för skola och fritidshem 2015-2016 Vår vision: KOMPETENS FÖR LIVET Lust att lära rätt att lyckas. Alla barn och elever är nyfikna, kreativa och tänkande. Hos oss har

Läs mer

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret BF 221 1 2016-09-12 Bildningsförvaltningen Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2016-17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde

Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2013-09-11 Sida 1 (15) Protokoll från Barn- och ungdomsutskottets sammanträde 2013-09-11 P g a personuppgiftslagen (PUL) kan vissa uppgifter i protokollet vara borttagna (kryssade) Innehållsförteckning

Läs mer

Folkets Park kl

Folkets Park kl 1 (11) Plats och tid Folkets Park kl 09.00 11.45 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson, (c) ledamot Lars-Göran Thulin,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-14:55 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Maria Andersson (S) Ulf Bengtsson (S) Lillebil Lundkvist (MP) ersättare

Läs mer

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering: kl 15:20-15:30. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering: kl 15:20-15:30. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 16.10 Ajournering: kl 15:20-15:30 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (L) Fredrik Jönsson (C) Linda Lindberg (SD) Jan

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Beslutande Bildningsförvaltningens kansli, Kungsgatan 32, onsdag 26 september 2018 klockan 13:00 Mikael Westberg (S) ordf Henrik Väyrynen (S) ersättare

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-15:00 Beslutande Mikael Westberg (S) ordförande Maria Andersson (S) Blerta Krenzi (S) Måna Hesselrud (M) Isa-Susanne

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2019/2020 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2019-09-20 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2019/2020 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Bildningsnämnden (13)

Bildningsnämnden (13) Bildningsnämnden 2016-09-19 1(13) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Ann Karlén Hellgren (S) ersätter

Läs mer

Centralskolan, Norra skolan kl

Centralskolan, Norra skolan kl 1 (9) Plats och tid Centralskolan, Norra skolan kl. 13.00-15.30 Beslutande Marie Gärdby, (C) ordförande Mikael Malm (S) 1:e vice ordförande Viveca Dahlqvist, (PF) 2:e vice ordförande Veronicha Pettersson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 24 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 25 Delgivningar 2018/4005 5 26 Statusrapport 2018/4006 6 27 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018

Läs mer

Underskrifter Sekreterare

Underskrifter Sekreterare TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-09-17 Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset kl 17:00 19:30 Utses att justera Maria Jacobsson Justeringens plats och tid Kommunhuset 2015-09-24

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING

TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM UTIFRÅN NY LAGSTIFTNING Barn och Ungdom VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Lena Skott Telefon: 08-508 20 032 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2006-07-20 SDN 2006-08-24 Dnr 403-263/2006 TILLÄGG I DELEGATIONSFÖRTECKNING FÖR BARN OCH UNGDOM

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-06-28 Ärendelista 51 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 52 Dnr 2017-000126 Skolskjutsplan 2017/2018 53 Dnr 2013-000246 Avbeställning

Läs mer

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret BF 221 1 2019-09-19 Bildningsförvaltningen Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2019-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-08-29 Ärendelista 66 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 67 Dnr 2018-000280 Nämndsplan och budget för år 2019 samt ekonomisk plan

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Ljusdals kommun lena.tonners@ljusdal.se för fritidshem i Ljusdals kommun Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080 00, Fax: 08-586 080 10 www.skolinspektionen.se

Läs mer

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling

Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Rutiner för anmälan om diskriminering eller kränkande behandling Anmälan kan komma till kommunens kännedom på flera sätt: 1. Anmälan lämnas till en förskola/skola/gymnasieskola av personal eller enskild

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10762 Surahammars kommun för fritidshem efter tillsyn i Surahammars kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43 2016:10762 2 (6) Skolinspektionens

Läs mer

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skirö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35

Birgitta Evensson, Kommunchef, T.o.m 17:30 Robin Karlsson (L), ej tjänstgörande ersättare, Fr.o.m 16:35 1 (10) Plats och tid Silen, 16.00 17.55 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson (L) Jörgen Berglund (M) Ulla-Britt Svensson (S) Lena

Läs mer

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande

Kommunstyrelsens utskott för Unga och Lärande 1 (10) Datum: Tisdag Tid: 12:00-14:15 Plats: Beslutande: Ramselerummet, kommunhuset Sollefteå Enligt närvaro- och tjänstgöringslista Övriga Guniris Jonasson Sekreterare närvarande: Siv Sjödin Kvalitet-

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Agneta Brus. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer Agneta Brus. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(21) Plats och tid Grindskolan, Timotejgatan 4, Norrtälje kl. 14.00 15.45 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Marita Jeansson (S) Conny Andersson (S) Anders Leander (S), tjg. ersättare Emelie

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2013/2014

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 2013/2014 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2013-09-17 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLANMOTDISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013/2014 Vår vision På Solgläntans förskola ska alla barn och

Läs mer

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret

Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret BF 221 1 2018-09-20 Bildningsförvaltningen Förskolan Lillegården LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018-19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

Bildningsnämnden (11) Joakim Björklund (S) Maria Kjällström, förvaltningschef Ameli Björling, sekreterare. ... Birgitta Kahn ...

Bildningsnämnden (11) Joakim Björklund (S) Maria Kjällström, förvaltningschef Ameli Björling, sekreterare. ... Birgitta Kahn ... Bildningsnämnden 2014-10-27 1(11) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet, kl. 13.00-14.40 Beslutande Birgitta Kahn (MP), ordförande Kenth Carlsson (KD), vice ordförande Agneta Gottlow-Pettersson (KD) ersätter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 13 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 14 Delgivningar 2018/4005 5 15 Statusrapport 2018/4006 6 16 Systematiskt kvalitetsarbete 2017/4023

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (10) Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302-52 12 04 2017 års riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 170926 1(9) Likabehandlingsplan Läsåret 17/18 Område Väst Förskolor Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan 7 E-post: kommun@astorp.se Telefon: 042-640 00 Fax: 042-642 10 2(9) Likabehandlingsplan/plan

Läs mer

Bildningsnämnden 2014-06-16 1(18)

Bildningsnämnden 2014-06-16 1(18) Bildningsnämnden 2014-06-16 1(18) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00-16.40 Beslutande Birgitta Kahn (MP), ordförande Kenth Carlsson (KD), vice ordförande Ulla Bäckman (M) Eva Sjöberg (C)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll BILDNINGSSTYRELSEN Plats och tid Förvaltningskansliet klockan 14:00-15:05 Beslutande Mikael Westberg (S), ordförande Maria Andersson (S) Ulf Bengtsson (S) Måna Hesselrud (M) Helena

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 10 november 2009, kl 08:30-13:00

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 10 november 2009, kl 08:30-13:00 Plats och tid ande Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 10 november 2009, kl 08:30-13:00 Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson (V) v. ordf Bente Ekström (C) Arnold Bengtsson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl

Barn- och utbildningsnämnden (9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Ajournering kl Barn- och utbildningsnämnden 2018-11-20 1(9) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 11.30 Ajournering kl 10.10 10.20 Beslutande: Ersättare: Torbjörn Parling (S), ordförande Nils-Erik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 21 Godkännande av ärendelista 2018/4007 4 22 Delgivningar 2018/4005 5 23 Systematiskt kvalitetsarbete 2018/4018 6-7 24 Budget 2019 2017/4098

Läs mer

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskola och fritidshem Läsår 2016/2017

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskola och fritidshem Läsår 2016/2017 Kvarnsvedens/Amsbergs skolor med tillhörande fritidshem. Plan mot diskriminering och annan kränkande behandling Varje enhet inom förskola och skola har en Plan mot Diskriminering och Kränkande Behandling.

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativa avdelningen 1 (9) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 16.45 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (FP) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (FP) Jörgen Berglund

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativ enhet

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativ enhet 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 17.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Bo Eriksson (L) Ulla-Britt Svensson (S) Thord

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING och DISKRIMINERING på INGELS SKOLA. Bedrivs kontinuerligt och utan förekommande anledning.

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING och DISKRIMINERING på INGELS SKOLA. Bedrivs kontinuerligt och utan förekommande anledning. PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING och DISKRIMINERING på INGELS SKOLA Främjande Förebyggande Åtgärdande Kränkande behandling (skollagen) Positiva, stärkande inslag. Riktas mot alla. Bedrivs kontinuerligt och

Läs mer

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan

Protokoll 1 (18) Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan Protokoll 1 (18) ande organ Plats och tid ande Utbildningsförvaltningen, Linbanegatan 12, tisdagen den 11 september 2018, klockan 15.00-17.00 Sven Jansson, Ordförande (S) Monica Avås, Vice ordförande (M)

Läs mer