Dnr Ks 2013/0005 Dnr mob 2011/0112. Kommunfullmäktige antog den 26 februari , detaljplan för Ljungby 7:184, Järnvägsområdet i Ljungby kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr Ks 2013/0005 Dnr mob 2011/0112. Kommunfullmäktige antog den 26 februari 2013 18, detaljplan för Ljungby 7:184, Järnvägsområdet i Ljungby kommun."

Transkript

1 Dnr Ks 2013/0005 Dnr mob 2011/0112 LAGA KRAFTBEVIS Kommunfullmäktige antog den 26 februari , detaljplan för Ljungby 7:184, Järnvägsområdet i Ljungby kommun. Kommunfullmäktiges beslut överklagades den 8 april Länsstyrelsen beslutade den 28 juni 2013 att avslå överklagandet och fastställa kommunens beslut. Länsstyrelsens beslut överklagades till mark- och miljödomstolen. Mark- och miljödomstolen beslutade den 12 september 2013 att avslå överklagandet och fastställa kommunens beslut. Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte medge prövningstillstånd den 17 oktober Kommunfullmäktiges beslut har därför vunnit laga kraft den 17 oktober LJUNGBY KOMMUN Planavdelningen den 28 oktober 2013 Ulla Gunnarsson Planhandläggare Kopia för kännedom: Lantmäteriet, Växjö Länsstyrelsen, samhällsutvecklingsenheten Ljungby kommun, exploateringsavdelningen Sökande och övriga enligt sändlista Delgivning: Kommunstyrelse Miljö- och byggnämnden

2 1(23) Detaljplan för Del av Ljungby 7:184 med flera, östra delen av f.d. järnvägsområdet Ljungby stad, Ljungby kommun PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör Kungörelse Denna planbeskrivning med genomförandefrågor Gestaltnings- och utformningsprinciper Miljökonsekvensbeskrivning för flytt av godsmagasinet Plankarta Illustration Trafikutredning PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med detaljplanen är att förtäta bebyggelsen i den östra delen av f.d. järnvägsområdet för att få ett mer sammanbundet centrum. Det innebär att: Planlägga del av järnvägsområdet samt kvarteret Torgtomterna för centrumändamål och bostäder. Förändra sträckningen på Skånegatan från Hammarrondellen till posthörnan. Göra om gatumarken mellan Stora Torg och järnvägsområdet till ett trafiktorg, där bilisterna vägleds med gatubeläggningen. Förändra området för bussterminalen. Skapa ett parkeringskvarter med återvinningsstation norr om Hammarskolan. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR Planområdets läge och areal Planområdet ligger i centrum och begränsas av Järnvägsparken Stora Torg Kungsgatan Olofsgatan. Dessutom ingår Skånegatan och gatans nya sträckning från Gängesvägen till Fabriksgatan samt ett mindre område vid Garvaren. Området är drygt 6 hektar. Markägoförhållanden Garvaren 1 ägs av fastighetsbolaget Garvaren i Ljungby och Torgtomterna 2 ägs av Pingstförsamlingen. Övrig mark ägs av kommunen. GÄLLANDE PLANER MED MERA Översiktsplaner Planförslaget överensstämmer i stort sett med Centrumplanen, antagen 1 september 2009.

3 2(23) Gällande detaljplaner Inom planområdet gäller följande planer: Ljungby, Storgatan, Stationsgatan mm, Kvarteret Björklunden, Vinkelhaken, Torgtomterna, Åtomten, Linné och Axel, Stadsäga 71 (järnvägsområdet), Ljungby centrum Kvarteret Stenbacken med flera, Kvarteret Betlehem, Karybdis mm, Del av stadsäga 71 mm, (stationshuset) Del av kvarteret Stenbacken mm, För marken som gränsar till planområdet gäller följande planer: Storgatan, Stationsgatan mm, Kvarteret Gertrud och angränsande strandområden, Kvarteret Björklunden, Vinkelhaken, Torgtomterna, Åtomten, Linné och Axel, Ljungby centrum, Järnvägsparken och del av kv Stenbacken, Kvarteret Hammaren, Kvarteret Näcken, Kvarteret Hammaren, Kvarteret Björklunden, Del av kvarteret Linné, Gänget, Axel, Kvarteret Stenbacken m.fl Kvarteret Tellus, Kvarteret Björklunden, Kvarteret Betlehem, Karybdis mm, Kvarteret Garvaren, mm, Del av kvarteret Stenbacken mm, Del av kvarteret Garvaren, Kvarteret Garvaren, Del av kvarteret Björklunden (Posthuset mm), Bagaren 15, Kvarteret Minerva, Del av Ljungby 7:130 med flera (Fabriksgatans förlängning), I de två senaste detaljplanerna har genomförandetiden inte gått ut. Dessa planer ändras inte i detta planförslag och därför påverkas inte genomförandetiden. Kommunala beslut Miljö- och byggnämnden gav plankontoret i uppdrag att upprätta en detaljplan för aktuellt område. Sammanfattning av planprogrammet Ett program för järnvägsområdet har godkänts av miljö- och byggnämnden 1 februari Programmet föreslår centrumändamål och bostäder på f.d. järnvägsområdet och inom kvarteret Torgtomterna samt parkering på Salutorget. På ett trafiktorg mellan Järnvägsparken och Tellushuset ska alla trafikslag samsas.

4 3(23) Godsmagasinet ska få en ny placering eftersom det är svårt att hitta en bra utformning på bebyggelsen om huset står kvar på befintlig plats. Skånegatan, som kopplas samman med Hammarrondellen, kommer att bli huvudgata och vara nya stråket mellan västra och östra delarna av Ljungby centrum. Miljö- och byggnämnden beslöt att utöver det som står i programmet ska sträckningen av ett kommunikationsstråk redovisas i planhandlingarna. BEHOVSBEDÖMNING Enligt 5 kapitlet 11 Plan- och Bygglagen samt 6 kapitlet 6, 13 och 15 Miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning av detaljplaner vars genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Som stöd för kommunens ställningstagande till om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, görs denna behovsbedömning. Bedömningen grundas på kriterierna i bilaga 4 i Förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar. Om planens genomförande bedöms ge upphov till betydande miljöpåverkan skall planen bli föremål för miljöbedömning och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska upprättas. Ställningstagande I föreliggande behovsbedömningen görs bedömningen att detaljplanens genomförande inte medför betydande miljöpåverkan. Länsstyrelsen anser i sitt samrådsyttrande att en flytt av godsmagasinet innebär betydande miljöpåverkan och att en MKB ska upprättas. Ljungby kommun har gjort en omvärdering och kommit fram till samma resultat som länsstyrelsen vilket innebär att en MKB tas fram och fogas till handlingarna som ett eget dokument. MILJÖKVALITETSNORMER Luftkvaliteten Miljökontoret har beräknat luftkvaliteten med dataprogrammet Simair. Beräkningarna har gjorts för partiklar (PM10), kväveoxid (NO 2 ) och Bensen. Det föreligger ingen risk att gällande miljökvalitetsnormer för luftkvalitet, enligt 5 kap Miljöbalken, överskrids. Gaturummen är glesa med låg bebyggelse även om gatorna är förhållandevis trafikerade. Nya hus i korsningen Storgatan Kungsgatan bidrar till en förtätning av bebyggelsen, men eftersom det finns stora öppna ytor vid Stora Torg och Sven Ljungbergs plats i den absoluta närheten kommer inte luftkvaliteten att påverkas så att riktvärdena överskrids. Följande gator har beräknats avseende miljökvalitetsnormer och miljömålen för luftkvalitet: - Skånegatan och Storgatan : MKN: Beräknade värden är under miljökvalitetsnormerna med god marginal. PM10: Beräknade värden är under miljömålet med god marginal. NO 2 : Beräknade värde är under miljömålet med god marginal. Bensen: Beräknat värde är under miljömålet en respektive två tiondelar.

5 4(23) Vattenkvaliteten Lagan som rinner genom Ljungby ingår i Lagans avrinningsområde. Vattendraget har 2009 klassificerats till måttlig ekologisk status. Miljökvalitetsnormen är satt till år 2021 då god ekologisk status ska uppnås. Den kemiska ytvattenstatusen år 2009 är god och miljökvalitetsnormen för 2015 är således också satt till god. Området omfattas idag av kommunalt verksamhetsområde för vatten, avlopp och dagvatten. HUSHÅLLNING MED MARK OCH VATTEN Detaljplanen bedöms, ur allmän synpunkt, medföra god hushållning med mark, vatten, energi och övriga miljöförhållanden i övrigt enligt miljöbalkens tredje kapitel. I och med att marken i centrum bebyggs och en förtätning sker utnyttjas marken på ett lämpligt sätt. Gator och ledningar finns redan utbyggda och närheten till centrum med alla dess faciliteter gör byggnationen än mer attraktiv. Mark och vegetation Järnvägsområdet där räls och slipers legat har röjts upp och består numera till största delen av en grusad yta. Marken närmast Stationsgatan och bort mot posthörnan är en grönyta med träd, gräsmattor och gångvägar. Geoteknik Någon grundundersökning för området finns inte. Inför projektering och byggnation bör en geoteknisk undersökning genomföras för att klarlägga de geologiska förutsättningarna. Förorenade områden F.d. Järnvägsområdet är ett gammalt verksamhetsområde vilket gör att det finns risk för föroreningar. Vid markundersökningen som genomförts har framförallt förhöjda halter av PAH (oljeföroreningar) påträffats. Föroreningen har påträffats i överballasten som utgörs av makadam och förekommer i huvudsak i finmaterial som ansamlats. Kultur-, stads- och landskapsbild Ljungby blev köping 1828 och köpingen växte fram utifrån en rätvinklig stadsplan. I slutet av 1800-talet förändrades stadsbilden när järnvägen drogs diagonalt genom kvartersstrukturen. Det var linjerna KVBJ (Karlshamns- Vislandas-Bolmens järnväg) och SSJ (Skånes Smålands järnväg). Till största delen slutade sträckorna att trafikeras i slutet av 1960-talet. Den sista delen av järnvägen mellan Ljungby och Helmershus strax söder om Värnamo stad lades formellt ned Ljungby stad präglas av köpingens stadsplan, järnvägens tillkomst och efterkrigstiden och framåt. Det enda kvarteret som egentligen kan ge en bild av Ljungby innan järnvägens tillblivelse är kvarteret Betlehem med gatuoch gårdshus samt lummig gårdsmiljö. Det som går att avläsa av järnvägsepoken är bland annat den trädplanterade Järnvägsparken, de ståtliga byggnaderna längs med Storgatan, godsmagasinet med tillhörande skärmtak samt den nyare järnvägsstationen som idag bland annat inrymmer restaurang. Utöver det finns naturligtvis det stora obebyggda, långsmala området som nu till stora delar är under planläggning. Järnvägshotellet brann 1960 och efter branden återuppfördes

6 5(23) ett nytt (stads-)hotell, Terraza, som är en av de mest monumentala och påkostade modernistiska byggnader i Kronobergs län. År 1953 brann Ljungby stad och det har tillsammans med ett antal rivningar bidragit till att Ljungby stadskärna karakteriseras av en heterogen bebyggelsestruktur vad gäller höjd, volym, material och färg. Lämplig färgskala som kan användas till nybyggnationen i centrum. Fornminnen Inga kända fornlämningar enligt Fornminnesregistret (FMIS) finns inom planområdet. Service Eftersom området ligger i centrum är det nära till både kommersiell och offentlig service. Bebyggelse Inom kvarteret Torgtomterna ligger Köpingsgården, Pingskyrkans lokaler, den gamla biolokalen Grand som idag är Pensionärernas Hus och förskolan Kaisa Kavat. Köpingsgården är en byggnad med centralfunktion för köpingen som tillkom omkring sekelskiftet. Dess exponerade läge invid järnvägen medförde en för trakten och tiden omsorgsfull utformning av fasadlivet med delvis ett klassiserande uttryck. Detta synliggörs i framförallt detaljer såsom spröjs, portomfattningar och takgesimser. Byggnaden utgörs av tre sammanbyggda enheter som varje åtskiljs av röda, gråa respektive gula putsfasader. Som puts

7 6(23) har använts en grov spritputs. Köpingsgården får en varsamhetsbestämmelse i detaljplanen som säger att byggnaden inte får rivas och att dess karaktär ska beaktas. Godsmagasinet utgör idag den enda kvarvarande byggnaden tillhörande det tidigare järnvägsområdet. Till byggnaden hör en perrong med tak. Byggnaden har liggande panel målad i ljus oljefärg med portomfattningar och knutbräder i en mörkröd kulör. Utformningen med liggande panel är tidstypisk för ett nära förhållande till järnvägsdragningen. Fönster utgörs endast av så kallade överljus vilket förstärker intrycket av dess funktion som magasin. Intill busstationen ligger den gamla stationsbyggnaden kvar samt en nyare del som inrymmer vänthall och lokaler för busschaufförerna. PLANFÖRSLAGET Bebyggelse Norr om Salutorget föreslås två mindre kvarter som anpassas till rutnätsstaden genom att läggas i samma riktning som övriga kvarter i centrum. Båda kvarteren är avsedda för bostäder och centrumändamål förutom i bottenvåningen där lägenheter inte får inredas. I centrumändamål ingår butiker, service, kontor, bio, bibliotek, teatrar, föreningslokaler, restauranger, caféer hotell med mera. Entréer ska vara vända mot gatan. För att klara bullervärdena för uteplatser ska dessa vara vända mot innergården eller glasas in. Kvarteret Tellus som ligger mitt emot har äldre bebyggelse med den pampigaste delen mot Storgatan och Stora Torg. I kvarteret Tellus är byggnaden mot Storgatan uppförd i tre våningar med en våningshöjd som är högre än vad som idag är normalt. Höjden till taknocken har uppmätts till 16,7 meter från marknivån vilket nästan motsvarar höjden på ett femvåningshus. Illustration över järnvägsområdet.

8 7(23) Illustration över ny bebyggelse sett från nordost. Närmast korsningen Storgatan Kungsgatan läggs en byggrätt på fem våningar. Denna högre byggnadskropp kommer att bli en fondbyggnad sedd från Ågårdsvägen. Stor hänsyn ska tas till dess estetiska utformning och dess arkitektur vilket beskrivs mer i detalj i gestaltnings- och utformningsprinciperna. En fem meter bred lastzon läggs mot Salutorget i anslutning till byggrätten. För att minska buller från lastbilar som levererar varor ska lastzonen byggas in eller byggas över med ett skärmtak. Övrig bebyggelse i det nya kvarteret får högst uppföras i fyra våningar vilket också gäller för det mindre kvarteret mitt emot Salutorget.

9 8(23) Illustration över godsmagasinets nya placering tillsammans med ny bebyggelse. Godsmagasinets nuvarande placering gör att det är svårt att få en bra struktur på ny bebyggelse i området. Därför föreslås att skärmtaket rivs och att godsmagasinet flyttas och läggs mitt emot Köpingsgården på Skånegatan vilket blir i samma riktning som järnvägsspåren hade tidigare. Placeringen mitt emot Köpingsgården gör att båda byggnaderna kan samspela eftersom de volym- och stilmässigt överensstämmer. Byggnadsantikvarisk kompetens ska användas vid flytt av godsmagasinet. Byggnaden får inte rivas och exteriören får inte förvanskas. En ny byggrätt skapas vid Skånegatan norr om Köpingsgården avsedd för godsmagasinet med centrumändamål och godsmagasin som användningsbestämmelse. Vid gränsen mot bostadskvarteret läggs en fem meter bred zon som inte får bebyggas. Illustration över ny bebyggelse sett från nordväst. Det nya kvarteret utmed Stationsgatan är avsett för bostäder och centrumändamål. 40 % av fastighetsarean får bebyggas i högst fyra våningar. Husen ska placeras utefter förgårdsmark eller kvartersgräns. Entréer vänds mot gatan. För att höjdskillnaderna mellan bostadsbebyggelsen och godsmagasinet inte ska vara för stor begränsas våningsantalet till tre våningar närmast godsmagasinet. Även i detta kvarter är det viktigt att gestaltnings- och utformningsprinciperna används så att byggnaderna anpassas till Tellushuset och övrig bebyggelse i närheten. Kvarteret Torgtomterna med Köpingsgården, Pingstkyrkan och gamla Grand bio med mera, får användningsbestämmelsen bostäder och centrumändamål. Gamla Grand bio får en varsamhetsbestämmelse betecknad k med innebörden att byggnadens karaktärsdrag ska beaktas vid ändring. Kvarteret är så gott som färdigbyggt men utrymme finns för ytterligare mindre bebyggelse i första hand intill Köpingsgården. Max 35 % av fastighetsarean får bebyggas i tre våningar.

10 9(23) Fotomontage som visar hur ny byggnation mitt emot Tellushuset skulle kunna bli. Stads- och landskapsbilden Stadsbilden kommer påtagligt att förändras i och med att ny bebyggelse uppförs på järnvägsområdet. Vid den så kallade posthörnan (korsningspunkten Storgatan Kungsgatan) kommer kvartersstrukturen att förändras när centrum byggs vidare med fler kvarter. Vid korsningspunkten medges en högre hörndel i kvarteret för att möjliggöra en fondbyggnad för Ågårdsvägen. Stora Torg kommer visuellt och fysiskt att utökas med ett trafiktorg och rumsligheten kommer att förstärkas med ny bebyggelse i den södra delen av Stora Torg. Denna del av detaljplanen bygger vidare på befintlig kvartersstruktur. För de två södra kvarteren följs järnvägsstrukturen som skär diagonalt genom kvartersstaden. Utgångspunkten är att skapa tydliga gaturum och kvarter samt att återskapa esplanaden vid Stationsgatan med Tellushuset som självklar fondbyggnad. Kyrkan och Garvaren är andra befintliga fondbyggnader. Avsikten är att busstationen ska byggas om så att den istället för långsmal blir mer kvadratisk. Salutorget har fortfarande kvar sin ursprungliga funktion som marknadsplats, vanligtvis torghandel. Salutorget kommer att utökas något och få en mer kvadratisk form med ett rundat hörn mot Skånegatan. Trädplantering krävs mellan Salutorget, busshållplats och omgivande gator för att försöka uppnå en rumslighet där bebyggelse saknas. Höjden på bebyggelsen är i huvudsak fyra våningar. I Ljungby är höjd- och volymskalan väldigt varierande som ett led i att staden har brunnit, rivningar och skiftande ideal. Bygglov Bebyggelsens utformning är av allmänt intresse och kräver stor omsorg. Hänsyn ska tas till dess estetiska utformning och dess arkitektur därför är det viktigt att gestaltnings- och utformningsprinciperna används vid bygglovgivning.

11 10(23) Bygglov/marklov får inte ges förrän marken har undersökts beträffande markföroreningar och vid behov åtgärdats. Grävning eller schaktning får inte påbörjas inom områden som konstaterats förorenade utan att först samråda med miljö- och byggförvaltningen. I bygglov ska dessutom särskilt beaktas geoteknik, buller, avfallshantering samt byggnaders tillgänglighet. Barn Diskussion pågår att anlägga en lekplats i Järnvägsparken med lekredskap för både små och lite större barn. Tillgänglighet Utformning av gator, trottoarer, torg och övriga ytor ska utformas så att personer med olika handikapp ska kunna röra sig på enklaste sätt. Byggnaders tillgänglighet behandlas i bygglovet. Säkerhet och trygghet Planområdet är en av delarna i staden där belysningen behöver förbättras. Därför är det viktigt att ny bebyggelse utformas så att mörka och trånga platser inte skapas. Med hjälp av ljus kan man göra staden tryggare att vistas i. Belysning vid ingångar och mot fasader ger ett säkrare intryck. Likaså ökar den sociala kontrollen ytterligare när fler människor rör sig ute under mörka timmar. Trafik För att förbättra trafikmiljön i centrum ska området mellan Järnvägsparken - Stora Torg - korsningen med Kungsgatan, få karaktären av ett trafiktorg med markbeläggning i avvikande material. Låg hastighet ska råda på trafiktorget och vägledning ska ges för motorfordon genom markbeläggning, pollare och dylikt. Samtidigt med detaljplanen för Järnvägsområdet pågår arbete med detaljplan för Rune B. Johanssons gata med omnejd. Korsningen Storgatan Kungsgatan Ågårdsvägen får samma utformning i båda detaljplanerna. Fabriksgatans förlängning över järnvägsområdet har behandlats i en tidigare detaljplan och har därför inte tagits med i detta planförslag. Avsikten med gatan är att sprida ut trafiken på fler gator så att trafiksituationen kan bli bättre i centrum.

12 11(23) Sektion över Storgatan sedd från öster. För att minska trafiken på Stationsgatan riktas trafiken mot Fabriksgatan. Stationsgatan är Ljungbys enda esplanad som härrör från tiden för järnvägens tillkomst. Stationsgatan blir en tydligare gata då järnvägsområdet exploateras. Stationsgatan ska kompletteras med träd så att båda körbanorna kantas av lövträd. Körbanorna smalnas av för att reducera hastigheten. Gång- och cykelbanor längs med båda körbanorna ska vara tydligt avskilda från körbanorna. Detta bidrar till en bättre trafikmiljö för cyklister. Sektion över Stationsgatan sedd från Garvaren. Infart till busstationen och Garvaren läggs mitt emot varandra på Fabriksgatans förlängning. I samband med det utökas Garvarens parkering österut och busstorget får en annan utformning. Se illustrationer. Skånegatans anslutning till Gängesvägen flyttas till Hammarrondellen vid Helsingborgsvägen. Avsikten är att göra Skånegatan till huvudgata som ska användas som den naturliga vägen att ta sig österut genom centrum mot posthörnan. Salutorget får samtidigt en rundad utformning mot gatan. Kungsgatan söderifrån blir underordnad och ansluts till huvudgatan vid Salutorget.

13 12(23) Kungsgatan vid posthörnan sedd från söder. Busstationen I samband med utbyggnad av Fabriksgatans förlängning kommer busstationen att förändras. Infarten från Stationsgata stängs och en ny öppnas mot Fabriksgatans förlängning och en mot Skånegatan. Perrongen på busstationen, som idag är till för 12 bussar, delas och förläggs i två parallella perronger. Därigenom blir ytan för bussresenärerna mer tillgänglig. Cykelparkering och väderskydd ska finnas vid busstationen. Parkeringsplatser Salutorget används idag i första hand som parkeringsplats men även till torgförsäljning på lördagar och som marknadsplats några gånger om året. Vid andra evenemang till exempel Lions loppmarknad används torget som nöjesfält. Salutorget blir ett parkeringskvarter och kommer att utökas norrut när godsmagasinet flyttas och sträcka sig fram till de nya kvarteren för bostäder och centrumändamål. Det blir en stor parkeringsplats med stora asfalterade ytor därför ska planteringar anläggas mellan parkeringsskeppen för att bli en mer tilltalande plats. Parkeringen kommer att rymma drygt 100 parkeringsplatser. Parkeringsområdet vid Garvaren kommer att utökas fram till Fabriksgatans förlängning när gatan byggs ut. Utrymme finns att anlägga längsgående parkeringsplatser mellan träden utmed Stationsgatan. En ny parkeringsplats föreslås norr om Hammarskolan. Återvinningsstationen som ligger söder om Garvaren ska placeras inom parkeringsplatsen. Den del av järnvägsområdet som inte planläggs nu kan även fortsättningsvis användas som parkeringsplats, i första hand för närliggande handel men även för resenärer via busstationen. Den tillkommande bebyggelsen ska i första hand ordna parkeringsplats på den egna fastigheten för övrigt finns parkeringsplatser på

14 13(23) Salutorget. I Centrumplanen finns parkeringsnormen för Ljungby centrum som ska följas vid bygglov. Cykelparkering ska anordnas till busstationen inom busstorget. Gång- och cykelvägar För att få ett lättillgängligt centrum är det viktigt att enkelt kunna ta sig till och från olika delar i staden både för gående, cyklister och bilister. Eftersom nya gatusträckningar föreslås i vissa delar inom planområdet kommer också nya gångoch cykelvägar att anläggas. De röda linjerna markerar cykelvägarna. Stationsgatan ska smalnas av för biltrafik från Fabriksgatans förlängning och samtidigt ska gång- och cykelvägar anläggas på båda sidor om gatan. Skånegatan dras upp mot Hammarrondellen men gång- och cykelvägens sträckning behålls fram till Gängesvägen. Nya gång- och cykelvägar anläggs vid den nya rondellen i Fabriksgatan Skånegatan med anslutningar mot norr, öster och väster. Kommunikationsstråk

15 14(23) Den lila linjen illustrerar kommunikationsstråket. Enligt ett politiskt beslut ska det finnas ett kommunikationsstråk genom centrum som inte får byggas över. Stråket ska vara öppet för framtida kommunikation och sträcker sig från Hammarrondellen via Skånegatan över Salutorget och vidare mot Bryggerirondellen. Störningar och olyckor Trafikutredning Konsultfirman Tyréns har genomfört en trafikanalys för Ljungby centrum, daterad den 19 mars Syftet med trafikanalysen har varit att studera hur trafikflöden påverkas på Skånegatan när Stationsgatan begränsas som genomfart, när delar av trafiken leds om till Skånegatan och när nya bostäder och verksamheter uppförs på f.d. järnvägsområdet. Underlaget till trafikprognosen består av dels befintliga trafikflödespunkter i Ljungby samt manuella trafikmätningar från åtta korsningspunkter. Utifrån storleken på ytor för olika verksamheter har man skattat hur stor trafikalstringen blir för nybyggnationen på gamla järnvägsområdet. Resultatet visar att trafiken i området kommer att öka med ca 800 fordon/dygn. Med framtida ombyggnation av gatunätet och med full utbyggnad av planerad bebyggelse bedöms Skånegatan öka från cirka 3000 till omkring 6000 fordon per dygn, ÅDT (årsmedeldygnstrafik). Ökningen beror på att Skånegatan i framtiden ska vara huvudgata och samla upp trafik från Hammarrondellen och från trafikljuset i korsningen Stationsgatan Märta Ljungbergsvägen med riktning mot Ågårdsvägen och Bryggerirondellen. Samtidigt minskar trafiken på Stationsgatan. Däremot är det samma antal fordon idag på Ågårdsvägen vid posthörnan som det beräknas bli i framtiden. Buller Enligt Boverkets riktvärden för trafikbuller får den högsta ekvivalenta ljudnivå vid fasad vara 55 dba vid nybyggnation. I Socialstyrelsens allmänna råd (2005:6) om buller inomhus för att bedöma olägenhet för människors hälsa, anges riktvärdet 30 dba ekvivalent ljudnivå och 45 dba maximal ljudnivå. Dessa riktvärden tillämpas i bostadsrum i permanentbostäder och fritidshus. Som bostadsrum räknas exempelvis rum för sömn och vila.

16 15(23) För nya bostäder gäller följande: Enkelsidiga lägenheter mot bullerstörd sida får inte förekomma. Minst hälften av alla bostadsrum ska vändas mot tyst eller ljuddämpad sida. Bullervärden inomhus ska uppfyllas inom hela området. Varje bostad ska ha tillgång till en uteplats, gemensam eller enskild, med god ljudnivå i anslutning till bostaden. Maximal ljudnivå utomhus på uteplatsen (gemensam eller enskild) är 70 dba (frifältsvärde utan hänsyn tagen till fasadreflektion) i enlighet med Boverkets Allmänna råd 2008:1. Avvägningar, enligt Boverkets Allmänna råd 2008:1, som innebär avsteg från bullerriktvärdena utomhus i samband med planering för nya bostäder, kan övervägas i samband med komplettering av befintlig bebyggelse i centrala delar av städer och tätorter med bebyggelse av stadskaraktär, t.ex. ordnad kvartersstruktur. Bullerberäkning för den trafik som är idag har gjorts enligt bullerprogrammet Buller VÄG version 8.6. Bullerprogrammet utgår ifrån antal fordon på gatorna, medelhastighet, vägbredd och avstånd till mottagaren (husfasaden). Dessutom tas hänsyn till om det finns en skärm eller bebyggelse mellan gatan och mottagaren samt om vägbeläggningen är hård eller mjuk, t.ex. asfalt eller gräs. Resultatet visar att bullervärdet idag är ca 66 dba i korsningen vid posthörnan och eftersom trafikanalysen visar på samma trafiksiffror för framtiden blir bullervärdet det samma. Det innebär att fönster och övrigt byggmaterial ska anpassas så att det dämpar buller i den omfattningen så att bullervärdena inte överstiger riktlinjerna för buller. Balkonger och uteplatser ska vändas mot ljuddämpad sida, alternativt inglasning/loggia eller liknande. Bullerberäkningen visar också ett värde på 47 dba en våning upp på västra sidan av det nya huset. Denna sida kan räknas som ljuddämpad sida. Se även bilaga bullerberäkningar. Luft Nya hus i korsningen Storgatan Kungsgatan bidrar till en förtätning av bebyggelsen, men eftersom det finns stora öppna ytor vid Stora Torg och Sven Ljungbergs plats i den absoluta närheten kommer inte luftkvaliteten att påverkas så att riktvärdena överskrids. Räddningsväg Inom Garvaren 1 finns räddningsvägar som förlängs över parkeringsområdet, betecknat P1 på plankartan. Räddningsvägarna är till för räddningstjänstens fordons framkomlighet vid Garvaren om något händer i byggnaden. ÖVRIGT Generella ställningstaganden och motstående intressen Vid detaljplanens genomförande förtätas bebyggelsen i centrum och stadsbilden förändras. Nya hus uppförs där det idag är öppet och mera glest mellan bebyggelsen. Godsmagasinet får en annan plats jämfört med idag.

17 16(23) GENOMFÖRANDEFRÅGOR ORGANISATORISKA ÅTGÄRDER Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande enligt 5 kapitlet 6 Plan- och bygglagen (PBL). Syftet I beskrivningen belyses översiktligt vilka åtgärder avseende organisatoriska, tekniska, ekonomiska och fastighetsrättsliga åtgärder som behövs för att planen ska kunna genomföras på ett samordnat och ändamålsenligt sätt. Beskrivningen är vägledande och inte juridiskt bindande i det efterföljande arbetet med att genomföra detaljplanen. Tidplan Granskning av detaljplanen beräknas ske under hösten 2012 och antagande av kommunfullmäktige i januari 2013 under förutsättning av planarbetet fortskrider som beräknat och inga problem uppstår. Anläggandet av gator, vatten- och avloppsledningar, busstationen och grönområden planeras vara klara under hösten Genomförandetid Genomförandetiden skall vara 5 år räknat från den dag detaljplanen vunnit laga kraft. Genomförandetid innebär att detaljplanens giltighetstid är begränsad. Under genomförandetiden har fastighetsägarna en garanterad rätt att bygga i enlighet med detaljplanen och planen får inte ändras utan att särskilda skäl föreligger. Efter genomförandetiden utgång fortsätter detaljplanen att gälla, men kan då ändras eller upphävas av kommunen utan att fastighetsägarna har rätt till ersättning för till exempel förlorad byggrätt. Ansvarsfördelning, ekonomiska frågor och huvudmannaskap Kommunen ska vara huvudman för allmän platsmark inom planområdet. Intäkter och kostnader Intäkter till kommunen som planen genererar är vid försäljning av tomtmark samt för anläggningsavgift för vatten och avlopp och för gatukostnader. När bygglov beviljas betalas bygglovavgift. Frågor rörande ansvar för utförande, marköverlåtelse och kostnader mellan kommun och enskilda fastighetsägare ska regleras i särskilda avtal. I tabellerna nedan följer en redovisning av vilka åtgärder som kan komma att krävas för att detaljplanen ska kunna genomföras. ANSVARSFÖRDELNING OCH KONSEKVENSER I tabellen nedan redovisas översiktligt ansvarsfrågor för att genomföra detaljplanen.

18 17(23) Ansvarig Åtgärder och konsekvenser Kommunen Upprättande av detaljplanen. Upprätta genomförandeavtal med i första hand fastigheten Garvaren 1. Ansöka och bekosta fastighetsbildning avseende överföring av allmän platsmark till lämplig kommunal fastighet. Ansvara för iordningsställande av allmän platsmark såsom gång- och cykelvägar, gator, torg, grönområden, lekplatser, belysning, busstorg och trafiktorg. Ansvara för iordningsställande av kvartersmark såsom parkering och Salutorg. Utbyggnad och omdragning av vatten- och avloppsledning samt dagvattenhantering. Flytt av godsmagasinet. Sanering av eventuella markföroreningar. Garvaren 1 Iordningsställande av nya parkeringsplatser inom fastigheten. Ansluta till ny in- och utfart inom fastigheten. Ansöka och bekosta fastighetsbildning avseende överföring av kvartersmark till sin fastighet. Exploatörer inom Uppförande av byggnader. tillkommande bostadsoch centrumkvarter Iordningsställa övriga anläggningar inom kvartersmark såsom parkeringsplatser. Parkeringsköp. Sanering av eventuella markföroreningar. Geoteknisk utredning och undersökning. Bygglov med mera. Ansökan om och kostnader för lantmäteriförrättningar såsom fastighetsreglering, avstyckning och servitut. Ljungby Energi AB (Ljungby Energinät Utbyggnad och omdragning av elnät på begäran av kommun eller exploatör. och Ljungby fibernät) Säkerställande av anläggningen genom ledningsrätt, servitut eller nyttjanderätt. Skanova (telenät) Utbyggnad eller omdragning av telenät på begäran av kommun eller exploatör. Eventuellt säkerställande av anläggningen genom ledningsrätt, servitut eller nyttjanderätt.

19 18(23) FASTIGHETSRÄTTSLIGA ÅTGÄRDER OCH KONSEKVENSER I tabellen nedan redovisas översiktligt ansvarsfrågor för att genomföra detaljplanen. Garvaren 1 och Torgtomterna är privatägda fastigheter inom planområdet, i övrigt är kommunen fastighetsägare. Det gör att större fokus läggs på de åtgärder som påverkar de privata fastighetsägarna. I planbeskrivningen preciseras vanligtvis inte huruvida fastighetsbildningen tillkommer genom nybildning (genom avstyckning, klyvning eller sammanläggning) eller ombildning (fastighetsreglering) av fastigheterna. Detta arbete vidtar vid lantmäteriförrättningen i samband med genomförandet av detaljplanen. Fastighet Åtgärder och konsekvenser Del av Garvaren 1 Del av Ljungby 7:125 ska genom fastighetsreglering överföras till Garvaren 1 (parkering). Del av fastigheten ska avstå allmän platsmark. Ska upplåta ett område som ska vara tillgängligt för brandväg, allmän gång- och cykeltrafik. Detta belastar genom servitut Garvaren 1 tillför mån för Ljungby 7:130. Kommunen ansvarar för byggande och underhåll av allmän brandväg, allmän gång- och cykeltrafik. Genom att del av Garvaren 1 upplåts för allmän platsmark, ändras in- och utfarten för Garvaren 1 från Hammarrondellen till in- och utfart från Skånegatan. Ljungby 7:107 Del av fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. Ljungby 7:125 Del av fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. Ljungby 7:130 Ska genom fastighetsreglering avstå del av fastigheten till Garvaren 1. Resterande del kommer även fortsättningsvis att utgör allmän platsmark. Ljungby 7:131 Del av fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. Del fastigheten ska avstå mark för kvartersmark (parkering). Ljungby 7:170 Ska även fortsättningsvis utgöra allmän platsmark. Ljungby 7:184 Del av fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. Del av fastigheten kommer att bilda nya fastigheter för kvartersmark (parkering, bostäder och centrum) Ljungby 14:7 Del fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. Del av fastigheten kommer att bilda nya fastigheter för kvartersmark (bostäder och

20 19(23) centrum). Servitut (serv. 4, 5, 6 och 7) avseende telekabel som belastar Ljungby 7:170, Ljungby 7:125 och Ljungby 7:184 tillförmån för Ljungby 14:7. Med anledning av att järnvägen är nedlagd och att fastigheten Ljungby 14:7 är förvärvad av Ljungby kommunen, är servituten onyttiga och bör tas bort. Fastigheten kommer inte att utgöra fastighet för järnvägsändamål. Ljungby 14:8 Del av fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. Delar av fastigheten kommer att bilda nya fastigheter för kvartersmark (bostäder och centrum). Fastigheten kommer inte att utgöra fastighet för järnvägsändamål. Torgtomterna 1 Del av fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. Det aktuella fastighetsområdet är redan idag gata så i praktiken blir det ingen förändring. Torgtomterna 5 Del fastigheten ska upplåtas för allmän platsmark. En mindre del av fastigheten tas i anspråk för allmän platsmark vilket minskar tomten marginellt (hörnavskärning i korsningen Olofsgatan Kungsgatan). Nya fastigheter Minst tre fastigheter kommer att bildas för centrum- och bostadsändamål.

21 20(23)

22 21(23) ÖVRIGA KONSEKVENSER SOM FÖLJER AV DETALJPLANENS GENOMFÖRANDE Ljungby 7:184 Skyddsbestämmelser avseende skydd mot förvanskning och rivningsskydd. Det medför krav vid ändring, ombyggnad, tillbyggnad, renovering med mera. En del av parkeringsplatserna på Salutorget ska upplåtas till boende i det nya kvarteret närmast Tellushuset. Torgtomterna 1 Skyddsbestämmelser avseende förbud mot förvanskning och rivningsskydd. Det medför krav vid ändring, ombyggnad, tillbyggnad, renovering med mera. Torgtomterna 2 och Torgtomterna 4 Detaljplanen medför utökade markanvändning (bostäder och centrum) samt utökad byggrätt. Detaljplanen medför utökade markanvändning (bostäder och centrum) samt marginellt utökad byggrätt. Torgtomterna 5 Varsamhetsbestämmelser införs. Det innebär att åtgärder som normalt inte kräver bygglov kräver anmälan enligt Plan- och bygglagen. Detaljplanen medför utökad markanvändning (bostäder och centrum) samt marginellt utökad byggrätt. Garvaren 1 Vid försäljning och köp av mark genereras kostnader och intäkter. Dessa regleras närmare i avtal om markköp. Övriga berörda utanför planområdet Även fortsättningsvis kommer kommunen att vara huvudman för allmänna platser även om utformningen förändras för dessa. Det handlar bland annat om att Skånegatan får ökad betydelse som infartsgatan. Längs med Skånegatan norr om fastigheten Hammaren 10 kommer en ny parkeringsplats att möjliggöras och Skånegatan dras om. In- och utfartsmöjligheterna från Skånegatan förändras inte till följd av förändringarna i gatustrukturen. TEKNISKA ÅTGÄRDER Vatten- och avlopp Ledningar finns framdraget i gatorna inom planområdet som den nya bebyggelsen kan anslutas till. El- och teleledningar samt elektronisk kommunikation Teleledningar finns framdragna till området. En flytt av elkablar krävs för att byggnationen ska kunna uppföras i nordöstra delen av planområdet. Ljungby Energi AB kan tillhandahåll fibernät till planområdet.

23 22(23) Fjärrvärme Fjärrvärmeledningar finns i Kungsgatan som den nya bebyggelsen kan anslutas till. Fjärrvärmeledningen som ligger mellan Skånegatan och stationshuset ska flyttas när byggnation uppförs inom området. Avfall Avfallshanteringen ska ske med hänsyn till återvinning och återanvändning inom den egna fastigheten. Närmare granskning av avfallshanteringen sker i samband med bygglovprövning. Dagvatten Dagvattenhanteringen ska lösas i samråd med tekniska förvaltningen. Dagvatten ska fördröjas bland annat under mark innan det släpps ut i ledningarna. Nya dagoch spillvattenledningar ska anläggas inom planområdet. Geoteknik Grundundersökning ska genomföras inom kvartersmark före bygglov ges. Markföroreningar Vid markundersökning har förhöjda halter av PAH (oljeföroreningar) påträffats. Föroreningen har påträffats i överballasten som utgörs av makadam och förekommer där i huvudsak i finmaterial som ansamlats. Bygglov/marklov får inte ges förrän marken har undersökts noggrannare och vid behov åtgärdats. Grävning eller schaktning får inte påbörjas inom områden som konstaterats förorenade utan att först samråda med miljö- och byggförvaltningen. ADMINISTRATIVA ÅTGÄRDER Tomtindelningar enligt följande upphör att gälla: C 28, Ljungby Torgtomterna, fastställd C 57, Ljungby Torgtomterna, fastställd Den fastighetsplan för kvarteret Garvaren som vann laga kraft upphör att gälla. MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN Inför upprättandet av planhandlingarna har samråd skett med exploateringschef Per-Olov Almqvist, projekteringssamordnare Maritha Davidsson och gatuingenjör Jeannette Ehrich. Även samråd med kommunens miljökontor och byggkontor har skett. LJUNGBY KOMMUN Plankontoret den 20 november 2012 Henrik Johansson Stadsarkitekt Ulla Gunnarsson Planhandläggare Antagen av kommunfullmäktige den 26 februari 2013, 18 Laga kraftvunnen den 17 oktober 2013

24 23(23)

25

26

27 1(5) Detaljplan för Del av Ljungby 7:184 med flera, östra delen av järnvägsområdet Ljungby stad, Ljungby kommun Gestaltnings- och utformningsprinciper SYFTE Syftet är; - Att beskriva de motiv som ligger till grund för detaljplanen - Att formulera gemensamma kvaliteter i den nya bebyggelsen - Att skapa en koppling mellan de gemensamma och enskilda ytorna. Status Gestaltnings- och utformningsprinciperna är ett komplement och ett förtydligande till detaljplanen (planbeskrivning med genomförandefrågor, plankarta och illustration). Principerna tas med i exploateringsavtalet som kommunen tecknar med respektive byggherre. Likaså utgör principerna ett underlag vid bygglov, utformning och projektering av allmänna platser (gator, torg och parker). STADSMILJÖPROGRAM För Ljungby centrum tas ett stadsmiljöprogram fram som behandlar bland annat - Möblering såsom parkbänkar, papperskorgar, pollare, cykelställ och dylikt. - Markbeläggning - Principer för uteservering - Belysning - Möbleringszoner för skyltar, blomsterkärl och dylikt. - Växtmaterial - Parkeringsplatser Stadsmiljöprogrammet ska även vara vägledande i utformningen av den allmänna platsmarken för Järnvägsområdet eftersom principerna för planläggningen är att förtäta och bygga ut centrum med den karaktär som följer därav. GATUSTRUKTUR Stationsgatan Stationsgatan är Ljungbys enda esplanad det vill säga en trädplanterad gata med grönstråk mellan körbanorna även om möjlighet inte finns att promenera i grönstråket på grund av den smala bredden. Stationsgatan ska kompletteras med lövträd för att förstärka karaktären av esplanad. Körbanorna ska smalnas av till en bredd av cirka 3,5 meter i vardera riktningen samt tydligt separerade gång- och cykelbanor parallellt med körbanorna. Längs med Stationsgatan bör parkeringsfickor för kortare parkering anordnas med hänsyn till säkerhet och tydlighet för gång- och cykelvägarna. Storgatan och Stora Torg

28 2(5) Den etapp som berör Storgatan framför Stora Torg kommer att planeras som ett trafiktorg som i princip ska behandlas som ett så kallat gångfartsområde enligt Trafikförordningen. Fram till 2007 benämndes gångfartsområde för gårdsgata. Stora Torg kommer att utökas fram till den nya bebyggelsen och ska behandlas som en enhet där torget avgränsas av bebyggelse och Järnvägsparken. Stora Torg med den utökade ytan kommer att förnyas fram till 2015 och ett uppdrag är givet till en konsult som kommer att ta fram ett förslag hur torget kan omgestaltas. Avsikten är att parkeringsplatserna kommer att reduceras till hälften det vill säga ungefär 20 parkeringsplatser och kommer i huvudsak att lokaliseras längs med Föreningsgatan framför Turistbyrån. Fotografiet är hämtat från Värnamo och visar på ett trafiktorg med såväl bilister som fotgängare och cyklister. Skånegatan Skånegatan kommer att få en ökad betydelse som huvud- och genomfartsgata för Ljungby centrum. Gatan ska ha en god framkomlighet samtidigt som gatan ska utformas så att hastigheten reduceras, eftersom vissa sträckor är långa vilket kan bidra till högre hastighet. Genom cirkulationsplats i korsningspunkten Fabriksgatan och Skånegatan, trängre sektioner med mera kan hastigheten reduceras. Längs med Skånegatan kommer gång- och cykelvägar att löpa parallellt. Gatan är idag trädplanterad med i huvudsak oxlar, vilken den även fortsättningsvis ska vara. I huvudsak kommer gatubeläggningen att utgöras av asfalterade ytor. Salutorget I och med de nya byggelsekvarteren, förtätningen och Skånegatan/Kungsgatans nya betydelse som huvud- och genomfartsgata får Salutorget en ökad betydelse och bli ytmässigt betydligt större. Torget kommer även fortsättningsvis användas för parkering och torghandel. I det kommande stadsmiljöprogrammet tas riktlinjer fram för allmänna parkeringar. Kortfattat handlar det om att få in variation och grönska på parkeringsplatser och för Salutorget är detta av stor betydelse. Vid planering och projektering ska frågor som rumslighet, grönska, trädplantering och markbeläggning beaktas.

29 3(5) Parkeringskvarteret vid Hammarrondellen Det planerade parkeringskvarteret vid Hammarrondellen i den södra delen av planområdet kommer att ligga exponerat vid infarten till Ljungby. Det är därför av största vikt att Ljungby kommun som markägare ägnar omsorg kring utformning, materialval och skötsel. Entrén till centrum bör förstärkas genom växtlighet och dylikt. Vändskivan, som användes för att vända lok, bör kunna ligga kvar i området. ARKITEKTUR Volym och skala Ny bebyggelse ska anpassas till den befintliga bebyggelsen. Antalet våningar i planen följer i stort sett den omkringliggande bebyggelsen. Med tanke på att en stadskärna präglas av en variation i volym, material- och färgval ska även utformningen av den nya bebyggelsen ske utifrån dessa principer. Det innebär att stora enhetliga volymer i enahanda färgsättning ska undvikas. I stället bör kvarteren delas upp vad gäller höjd, material och färgval. Det är viktigt att fasadkaraktären varieras huskropparna ska gestaltas som självständiga individer. Detta kan ske genom trappning av våningsplan och arkitektoniskt uttryck; material, färgsättning, fönstersättning, balkonger och burspråk, tak och takfot samt utformning av bottenvåning. Bebyggelsens uppdelning i olika huskroppar längs gatan kan med fördel finnas kvar mot gårdarna för att bidra till småskaligheten. Byggnadskroppar ska ligga i liv med allmän platsmark såsom gator och torg för att bygga vidare på kvartersstrukturen. Det vill säga tydliga gaturum och halvprivata gårdsmiljöer. Med en förhöjd hörnhuskropp skapas en variation i bebyggelsen. Färgerna har en koppling till fasadfärger som smälter in förhållandevis väl. Entréer Det är av stor betydelse att entréer till trapphus, butiker med mera görs tydliga och lokaliseras mot gator och torg. Stadsmiljön vinner även på om entréer synliggörs och om möjligt fångar upp den tradition av färgrika fasader som finns i Ljungby centrum. Likaledes ska baksidor undvikas genom att placera fönster, entréer och belysning på så sätt att baksidokaraktären reduceras. Fönster, balkonger och burspråk

30 4(5) Fönsterutformning i sockelvåning ska mycket tydligt skilja sig från fönster i ovanliggande våningar, i såväl höjd som bredd. Vid fasad till bostad i bottenvåning placeras fönstrens underkant så att insyn från gatan hindras. Balkonger bör lokaliseras mot bullerskyddad sida och innegård och kan med hänsyn till bullersituationen behöva glasas in. Det är viktigt att balkonger, oavsett om de är inglasade eller inte, blir en integrerad del av bygganden. Fronter och räcken ska ges en enhetlig utformning och samverka med husets fasad. Mot gata kan till exempel loggia vara ett alternativ som blir något mellan uteplats och rum. Burspråk ska på samma sätt som balkonger samspela med byggnadens exteriöra utformning. Tak Takutformningen varierar högst väsentligt i Ljungby och även för planområdet bör ett varierat taklandskap eftersträvas. Takmaterialet kan bestå av pannor eller plåt. Även här är det viktigt att ta hänsyn till färgvalet på taken och studera omgivningen. Material, färgsättning och belysning Det huvudsakliga fasadmaterialet bör vara puts, tegel eller trä (innefattat trä i bärande stommar). Färgsättningen bör i huvudsak utgöras av jordfärger såsom ockra och roströda färger. I det här sammanhanget är det inte tillverkningsmetoden som avses utan färgens utseendemässiga egenskaper. Belysning ska bidra till en trygg miljö där människor vistas och följer i huvudsak stadsmiljöprogrammet. Exempel på jordfärger. GRÖNSKA Generellt är träd, planteringar och planteringskärl viktiga för trivseln på allmänna ytor som gator, torg och parker. Järnvägsparken kommer att få en utökad betydelse för lek- och rekreationsmöjligheter när centrum förtätas. I samband med konsultuppdraget för Stora Torg kommer även möjligheten att ordna kvalitativa ytor för lek att behandlas. Parkeringsplatsen längs med Stationsgatan i Järnvägsparken, den så kallade Raggarparkeringen, kommer att tas bort till förmån för grönytor. Likaså kommer det överdimensionerade gångstråket i parken längs med Stationsgatan att arbetas om eftersom tydligare gång- och cykelvägar kommer att anläggas längs med båda sidor av Stationsgatan. För de båda södra kvarteren inom planområdet ska innergårdar tillskapas med möjligheten till gröna boendeytor med uteplatser för en god boendemiljö. Det innebär att parkeringsplatser ska undvikas på dessa ytor.

31 5(5) Nästa etapp av förnyelsen i centrum efter Eskilsgatan och Lilla Torg är Stora Torg, trafiktorg och sammankoppling av Järnvägsparken. LJUNGBY KOMMUN Plankontoret den 20 november 2012 Henrik Johansson Stadsarkitekt

32 1(3) Detaljplan för Del av Ljungby 7:184, östra delen av f.d. järnvägsområdet Ljungby stad, Ljungby kommun MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) SYFTE Avsikten med detaljplanen är att förtäta bebyggelsen i den östra delen av järnvägsområdet för att få ett mer sammanbundet centrum. Det innebär bland annat att planlägga del av järnvägsområdet för centrumändamål och bostäder, ändra trafikföringen och förändra bussterminalen. Syftet med miljöbedömningen är att identifiera, beskriva och bedöma positiva och negativa konsekvenser av en flytt av godsmagasinet. Vidare är syftet att där det är möjligt föreslå åtgärder för att reducera eller avhjälpa eventuella negativa effekter av att flytta byggnaden. PLANOMRÅDETS LÄGE Planområdet ligger i centrum av Ljungby och innefattar delar av järnvägsområdet samt gatorna mellan Hammarrondellen och posthörnan. RIKSINTRESSEN MED MERA Östra delen av planområdet ingår i Kulturmiljöplan för centrala Ljungby. De byggnader inom planområdet som är eller bör vara skyddade i plan är Köpingsgården samt godsmagasinet. Enligt Kulturmiljöplanen är det sådana byggnader som har ett kulturhistoriskt värde exteriört och/eller interiört som är av mycket stor vikt för stadens byggnadshistoria. AVGRÄNSNING Miljökonsekvensbeskrivningen behandlar endast godsmagasinets flytt och vilka positiva och negativa konsekvenser det innebär. BEHOVSBEDÖMNING Behovsbedömning är det dokument som syftar till att bedöma huruvida en detaljplan medför betydande miljöpåverkan och därför ska miljöbedömas enligt lagrummen i 6 kap miljöbalken (MB). Då ska en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) upprättas. Kommunen upprättade till samrådet en behovsbedömning, daterad 28 maj I behovsbedömning gjordes bedömningen att detaljplanen inte medförde betydande miljöpåverkan och att ingen miljökonsekvensbeskrivning behövde upprättas. Under samrådet har ett stort antal synpunkter på en flytt av godsmagasinet. Länsstyrelsens samrådsyttrande, daterat 21 juni 2012, anger följande aspekter som kan antas medföra betydande miljöpåverkan: Länsstyrelsen anser, då kommunen har för avsikt att flytta godsmagasinet, att ett genomförande av detaljplanen är av betydande miljöpåverkan och att kommunen därmed till detaljplanens utställning ska ta fram en MKB. I denna MKB ska kommunen tydligt redovisa de konsekvenser som en eventuell

33 flytt av godsmagasinet kan få. Detta ska jämföras med om byggnaden får stå kvar på ursprunglig plats. Kommunen gör bedömningen att detaljplanens genomförande kan medföra betydande miljöpåverkan och att en MKB därmed ska upprättas. I behovsbedömningen är det endast flytten av godsmagsinet som gör att kommunen miljöbedömer detaljplanen. Övriga miljökonsekvenser av detaljplanen redovisas i behovsbedömningen. BEHANDLADE ALTERNATIV Miljökonsekvensbeskrivningen behandlar nollalternativet och planförslaget där godsmagasinet placeras norr om Köpingsgården. MILJÖKONSEKVENSER Nollalternativ Järnvägen är nedlagda och alla spår är upprivna. Idag består miljön av ett långsträckt område som utgjort stationsområde, en före detta stationsbyggnad och ett godsmagasin med tillhörande skärmtak. Området har successivt förlorat sin karaktär som stationsområde i och med att spåren, skyltar, lastkajer och andra anordningar som har varit kopplade till stationsområdet har tagits bort. En grundaspekt för ett vidmakthållande och bevarande av en miljö är att den används. Då järnvägen formellt lades ned 2010 har miljön förlorat sin funktion och det är utifrån den förutsättningen centrumplanen togs fram. Nollalternativet innebär att godsmagsinet bevaras i sin ursprungliga plats. Då behöver inte skärmtaket över perrongen rivas i närtid. Däremot är skärmtaket i behov av upprustningen och då kommer frågan att behandlas om medel ska avsättas för att renovera skärmtaket. 2(3) Om godsmagasinet med tillhörande skärmtak bevaras på befintlig plats innebär det att läsbarheten av stadens utveckling underlättas. Då godsmagasinet och skärmtaket är sammanbyggda underlättas förståelsen för hur byggnaden har använts. Järnvägsområdet har varit en förhållandevis öppen miljö med byggnader, träd och andra anordningar i en relativt gles struktur. Godsmagasinet blir då den enda kvarvarande byggnaden från järnvägsepoken inom järnvägsområdet om stationsbyggnaden ersätts av ny bebyggelse samtidigt som miljön även fortsättningsvis kan vara relativt luftig. I och med att godsmagasinet bevaras med tillhörande skärmtak omöjliggörs flera av de bärande idéerna i centrumplanen om att förtäta från Stora Torg och söderut. Planförslaget I planförslaget flyttas godsmagasinet till kvartersmark norr om Skånegatan, mitt emot Köpingsgården. Skärmtaket som idag är sammanbyggt med godsmagasinet rivs. Placeringen blir i samma riktning som järnvägsspåren hade tidigare. Godsmagasinet kommer att ligga kvar inom järnvägsområdet, även om det flyttas drygt 100 meter västerut. Byggnaden kommer att placeras i en ny miljö som skiljer sig från den nuvarande i och med att byggnaden inte kommer att ligga som en solitär på järnvägsområdet utan angränsa till busstationen och ny bostads- och centrumbebyggelse. Läsbarheten i och förståelsen av stadsmiljön försvåras vid en flyttning av godsmagasinet och en rivning av

Detaljplan för Del av Ljungby 7:184 med flera, östra delen av f.d. järnvägsområdet Ljungby stad, Ljungby kommun

Detaljplan för Del av Ljungby 7:184 med flera, östra delen av f.d. järnvägsområdet Ljungby stad, Ljungby kommun 1(21) Detaljplan för Del av Ljungby 7:184 med flera, östra delen av f.d. järnvägsområdet Ljungby stad, Ljungby kommun PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör Kungörelse Denna planbeskrivning med

Läs mer

PLANSAMRÅD över detaljplan för

PLANSAMRÅD över detaljplan för PLANSAMRÅD över detaljplan för Del av Ljungby 7:184, östra delen av järnvägsområdet I Ljungby stad, Ljungby kommun Dnr 2011/0112 SAMRÅD 4 juni - 3 augusti 2012 SAMRÅDSHANDLINGAR: Allmän information Planbeskrivning

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun

Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun 1(9) Detaljplan för Del av Minerva 6, m.fl. fastigheter Terrazahuset i Ljungby stad, Ljungby kommun PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör Planbeskrivning med genomförandefrågor Plankarta Behovsbedömning

Läs mer

Detaljplan för Del av Hyveln 1 med flera Karlsro industriområde i Ljungby, Ljungby kommun

Detaljplan för Del av Hyveln 1 med flera Karlsro industriområde i Ljungby, Ljungby kommun 1(8) Detaljplan för Del av Hyveln 1 med flera Karlsro industriområde i Ljungby, Ljungby kommun PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med detaljplanen är att åstadkomma en större tomt inom

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län

Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1(9) Samrådshandling PLANBESKRIVNING Detaljplan för Kv. Indien 1 FASTIGHETEN Indien 1 och del av Sölvesborg 4:5 Sölvesborgs kommun, Blekinge län 1 (9) 2(9) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Planens syfte är

Läs mer

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m

SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/0425 Ludvig Lundgren SBN/2006:186. Detaljplan för del av kv Farao m m SOLNA STAD 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen P07/025 Ludvig Lundgren 2007-0-18 SBN/2006:186 Laga kraft 2007-05-2 Planbeskrivning Detaljplan för del av kv Farao m m inom stadsdelen Råsunda, upprättad i april

Läs mer

Detaljplan för Del av Ljungby 7:105 med flera (Långgatan) inom Stensbergs industriområde, Ljungby stad

Detaljplan för Del av Ljungby 7:105 med flera (Långgatan) inom Stensbergs industriområde, Ljungby stad 1(9) Detaljplan för Del av Ljungby 7:105 med flera (Långgatan) inom Stensbergs industriområde, Ljungby stad PLANBESKRIVNING PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Tekniska förvaltningen har begärt att miljö- och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län.

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. Dnr Detaljplan för Nejlikan 19 och 20, del av Klippan 3:145 samt del av Klippan 3:117 i Klippans kommun, Skåne län. SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling

Bostäder i Nya Kristinedal. Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl. Stenungsunds kommun, Västra Götalands län. Genomförandebeskrivning, antagandehandling Dnr 0461/05 Detaljplan för Söbacken 3:4 mfl Bostäder i Nya Kristinedal Stenungsunds kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning, antagandehandling 2013-09-19 1 INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ

DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ Datum 2009-05-26 Dnr SN 66/08 Samhällsbyggnadsförvaltningen SAMRÅD ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV ÖSTER-SKÄSTRA 24:5 M.FL. JÄRNVÄGSSTATIONEN I JÄRVSÖ LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Järnvägsstationen

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING. Samrådshandling 1. tillhörande Samrådshandling 1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för PIONEN 1 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2011-12-13 Samrådshandling 2 HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Del av LÖBERÖD 1:123 Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Granskningshandling April Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Granskningshandling April 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun

Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Detaljplan för kv. Glättaren f.d Annelundsskolan m fl, Säffle kommun Antagandehandling 03-0-3 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planbeskrivning Behovsbedömning Plankarta med bestämmelser Granskningsutlåtande

Läs mer

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun

Detaljplan för Fritzhem 9 GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun Antagandehandling 1 Detaljplan för Fritzhem 9 Dnr Ädh Dnr planmodul: GARAGE VID FRITZHEMSGATAN/RUUTHSVÄGEN Östersunds kommun PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Upprättad av samhällsbyggnad den 5 november

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 2019-02-26 Dnr2018-181 D154 a Antagen av byggnadsnämnden 2019-03-05 Laga kraft 2019-04-04 Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 Gällande

Läs mer

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1

PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN AXET 1 VALDEMARSVIKS KOMMUN Östergötlands län 2015-05-27 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget har följande handlingar upprättats: Planbeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län

Detaljplan för Hoby 1:23 m.fl. Ronneby kommun, Blekinge län Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Orienteringskarta 1(8) Innehållsförteckning PLANHANDLINGAR... 4 SYFTE OCH HUVUDDRAG... 4 PLANDATA... 4 Lägesbestämning/ Areal... 4 Markägoförhållanden... 4

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län 1(7) Datum: Diarienummer: 2013-08-13 2013/124 Ändring av detaljplan för del av Perstorp 23:4 m.fl., ICAs parkering, Perstorps kommun, Skåne län SAMRÅDSHANDLING Detaljplanen har Upprättas: 2013-08-13 Antagits

Läs mer

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, grundkarta och fastighetsförteckning. ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för NAJADEN 7 i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser och illustration, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl.

Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl. Datum 01-0- Ert datum Beteckning 01.6 Er beteckning PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Utlåtande Fastighetsförteckning Detaljplan för Del av Kv. Vipan m.fl. i Klippans kommun, Skåne

Läs mer

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län

ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE Detaljplan för ÅSEN 1 i Älmhult, Älmhults kommun, Kronobergs län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till planförslaget hör denna beskrivning, plankarta i ett blad med bestämmelser

Läs mer

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL,

DEL AV JONSTORP 11:3 M FL, Dnr KS/2012/528 PLANBESKRIVNING Detaljplan för, i Jonstorp, Höganäs kommun, Skåne län Platsen för detaljplanen, juli 2012 LAGA KRAFT-HANDLING, 2013-05-28 FÖRORD OM DETALJPLAN En detaljplan styr hur marken

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning.

Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning, och fastighetsförteckning. 1 ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1014-211 PLANBESKRIVNING SOLDALEN 7 Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser, planbeskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1

Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 2018-12-04 Dnr2018-181 Förslag till planbeskrivning för ändring av Detaljplan för del av kvarteret Eldaren, fastigheten Eldaren 1 Gällande plan: Detaljplan för del av kvarteret Eldaren 1 (1497-P85, D154)

Läs mer

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING GRANSKNINGSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Bullerutredning Upprättad: 2017-12-12

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING

ANTAGANDEHANDLING Dnr: PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2007-0743-214 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av NARVA 1 (blivande NEJLIKAN) i Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län

Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län Dnr: 16.171 Projektnummer: D7276 Detaljplan för Värby 44:1, del av, i Bara, Svedala kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar: 1 Handling som finns på bygg och miljö Fastighetsförteckning 1 Planbeskrivning

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande

Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun. Planbeskrivning. Samrådshandling Enkelt planförfarande 2013-01-24 Dnr PLAN.2011.33 Detaljplan för fastigheten Söderby 6:67 Inom stadsdelen Vendelsömalm Haninge kommun Planbeskrivning Samrådshandling Enkelt planförfarande Planbeskrivning 1 INLEDNING Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (6) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län ANTAGANDEHANDLING 2013-04-17 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (6) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PLANDATA

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Planbeskrivning. Detaljplan för Gråsiskan 9, Bollnäs kommun, Gävleborgs län SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Bashir Hajo Stadsarkitekt Tel: 0278-251 18 E-post: samh.bygg@bollnas.se Planbeskrivning, Bollnäs kommun, Gävleborgs län Gråsiskan 9 Dnr: 13-6489 Samråd: 24/3 16/4 2015 Granskning:

Läs mer

Miljö- och byggnämnden antog den 25 mars detaljplan för

Miljö- och byggnämnden antog den 25 mars detaljplan för LAGA KRAFTBEVIS Miljö- och byggnämnden antog den 25 mars 2015 51 detaljplan för Pumpan 2 i Ljungby kommun. Beslutet att anta detaljplanen har inte överklagats. Länsstyrelsen har inte heller överprövat

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun. Dnr Plan.2014.1. tillhörande Dnr Plan.2014.1 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för infart till del av fastigheten Lästen 4 Katrineholms kommun SAMRÅDSSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2014-02-06

Läs mer

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5)

DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) ANTAGANDEHANDLING 218 DETALJPLAN FÖR ARLÖV 21:226, BURLÖVS KOMMUN, SKÅNE LÄN 1 (ENKELT PLANFÖRFARANDE) (5) PLANBESKRIVNING HANDLING PLANENS SYFTE, HUVUDDRAG Till planen hör förutom denna beskrivning följande

Läs mer

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN

Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Upprättad 2016-02-17 Dnr: KS 2015/00884 Samrådshandling Planbeskrivning Detaljplan för del av Knislinge 43:1 FREJAGATAN Utskrift från Tekis-GI Knislinge, Östra Göinge kommun, Skåne län www.ostragoinge.se

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Antaget förslag Dnr 2005.248.214 PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Detaljplan för Del av Örnen 7 i Klippans kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12

DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT DETALJPLAN FÖR DEL AV NORRKÄMSTA TILLHÖRANDE FASTIGHETERNA NORRKÄMSTA 9:10, 9:11, 9:12 PLANBESKRIVNING LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2017-05-31 Dnr 00016/2016

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län upprättad 2014-05-20 KS 99-2013 Detaljplan för AGEN 24:11 Slingan Degerfors kommun, Örebro län Upprättad 2014-05-20 PLANBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14

Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Detaljplan för fastigheten Brunne 8:14 Gudmundrå församling Kramfors kommun Ändrad användning, från småindustri till bostäder och verksamhet Standardförfarande Dnr Mob-2017-1340 PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede

Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING. Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Samrådshandling Enkelt planförfarande 2014-12-01 PLANBESKRIVNING Förslag till detaljplan för fastigheten FISKETORP 1:28 Fisketorp Hede Munkedals kommun Västra Götalands län Infarten till Fisketorp med

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING PLANHANDLINGAR Plankarta med planbestämmelser Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplan för Klippan 3:128 och 3:129 m fl i Klippans tätort och kommun, Skåne län Upprättad

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Kv ÄRLAN 1 m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 16 augusti 2005 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Sida 1(10) GRANSKNINGSHANDLING. Datum Dnr 2015/273 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1

Sida 1(10) GRANSKNINGSHANDLING. Datum Dnr 2015/273 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1 1(10) PLANBESKRIVNING Detaljplan för FASTIGHETEN Ärlan 1 2(10) ALLMÄNT Detaljplanens syfte Syftet med planförslaget är att möjliggöra för att, på fastigheten Ärlan 1, sammanbygga bostadshuset med friggeboden

Läs mer

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl.

detaljplan för Pentagonen 1 m.fl. MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011-109 Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Särskilt utlåtande efter samråd och granskning Ändring av

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199. Planbeskrivning. Detaljplan för. Tungelsta, Haninge kommun Dnr PLAN.2008.

Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199. Planbeskrivning. Detaljplan för. Tungelsta, Haninge kommun Dnr PLAN.2008. Detaljplan för Violen, Ålsta 1:4, enkelt förfarande D 199 Tungelsta, Haninge kommun Planbeskrivning INLEDNING Planens syfte och huvuddrag Bakgrunden till planen är den förfrågan som inkommit till kommunen

Läs mer

Samrådshandling Januari Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Samrådshandling Januari Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Samrådshandling Januari 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket

Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket Ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen, avseende fastigheten Ritbesticket 4 i Rotebro Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje.

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

Detaljplan för Myggenäs 12:3 samt del av 12:139 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland

Detaljplan för Myggenäs 12:3 samt del av 12:139 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2009-0-04 NORMALT PLANFÖRFARANDE (UTSTÄLLNINGSHANDLING) Detaljplan för Myggenäs 12: samt del av 12:19 ALMÖ LIVS Tjörns Kommun, Västra Götaland INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING

Läs mer

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9

Tillägg nr 3 till planbeskrivning Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Handläggare: Niklas Idesjö, tfn 0322-61 60 64 Dnr 2015.112 211 Samråds/granskningshandling Ändring av detaljplan för Alingsås, fastighetsindelning vid Färgaregatan 9 Tillägg nr 3 till planbeskrivning 2015-04-27

Läs mer

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten

Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten TENNISTOMTEN GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2010-03-29 ENKELT PLANFÖRFARANDE (SAMRÅDSHANDLING) Detaljplan för Kroksdal 1:170 Tennistomten Tjörns Kommun, Västra Götaland 1. INLEDNING Genomförandebeskrivningen

Läs mer

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05

GULLRISET 6 m fl. Detaljplan för. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer SBN 2005/0181 214. Upprättad 2005-09-05 Diarienummer SBN 2005/0181 214 Detaljplan för GULLRISET 6 m fl Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-09-05 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (7) ANTAGNA PLANHANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna

Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Förslag till ändring, genom tillägg, av del av detaljplan för kvarteren Reklamen, Ritbesticket och Rekylen i Rotebro, Sollentuna Tillägg till planbeskrivning Planområdet markerat med röd linje. Koncept

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring av detaljplan för Oskarströms fd stationshus, del av Oskarström 3:153 Bildkälla: Kulturmiljö Halland, Bebyggelseinventeringen i Halland Oskarström, HALMSTADS

Läs mer

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling

Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR. Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN. Standardförfarande 1 (6) Antagandehandling Antagandehandling Datum Dnr 2017-02-02 2016-0222 1 (6) Detaljplan för del av Hågesta 3:115 KOMMUNALT ÖVERTAGANDE AV GATOR Hågesta Trafikplats SOLLEFTEÅ KOMMUN Standardförfarande 2 (6) PLANBESKRIVNING Handlingar

Läs mer

Samrådshandling oktober 2013

Samrådshandling oktober 2013 Samrådshandling oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Djupedalsäng 1:14 Återvinningsstation vid Råstensvägen Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE

Bagaren 10 m.fl. PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Bagaren 10 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING 2

Läs mer

Ändring av detaljplan för Kv. TOLVAN (Expo-Huset) Pl 203

Ändring av detaljplan för Kv. TOLVAN (Expo-Huset) Pl 203 Antagen av TN 20XX-XX-XX Vunnit laga kraft 20XX-XX-XX Plannr 203 Dnr 261/12 Ändring av detaljplan för Kv. TOLVAN (Expo-Huset) Pl 203 ANTAGANDEHANDLING TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING FASTIGHETSFÖRTECKNING

Läs mer

Genomförandebeskrivning

Genomförandebeskrivning Planhandling Samråd Datum: 2015-08-26 FN Diarienummer: 5615/10 Exploateringsavdelningen Viktor Dalbert Telefon: 031-368 10 98 E-post: viktor.dalbert@fastighet.goteborg.se Detaljplan för bostäder vid kvarteret

Läs mer

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för KÖPMANNEN 11 Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Plankarta

Läs mer

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö

datum 2013-12-12 Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö datum 2013-12-12 diarienummer 2013-00307 Dp 5318 PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten VÄSTERBOTTEN 9 i Fosie i Malmö INLEDNING DETALJPLANENS SYFTE Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Detaljplan för TÖRESTORP 2:52, DEL AV HangOn AB, Gnosjö kommun, Jönköpings län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR - Plankarta med bestämmelser - Plan- och genomförandebeskrivning - Behovsbedömning Bakgrund HangOn

Läs mer

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan.

Tillägget till planbeskrivningen tar inte upp frågor som utretts i gällande detaljplan. Samrådshandling Oktober 2013 Sektorn för samhällsbyggnad Ändring av detaljplan för del av Hindås 1:539 Återvinningsstation vid Hindås station Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är

Läs mer

DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun

DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun Sidan 1 av 6 DETALJPLAN för Torget kv. Biet 9-11 m.fl. Årjängs Kommun Gällande plan laga kraft vunnen den 25 oktober 2006 GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Sidan 2 av 6 PLANHANDLINGAR Fastighetsförteckning

Läs mer

Helsingborgg den 26 mars 2015

Helsingborgg den 26 mars 2015 HELSINGBORGS STAD Stadsbyggnadsnämnden 26 mars 2015 Ärende nr Handläggare: Carl Welin, 042-10 60 68 Stadsbyggnadsnämnden Tillägg tilll detaljplan (akt 1283K 16036) för del av fastigheten Rya 1:30, Rydebäck,

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN KS/2011/653 ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET 1. Stadsplan för område vid Brännerigatan (12-HÖS-311, 32/74) 2. Stadsplan för del av Plöninge 1:17 m.fl. (12-HÖS-486, 1/80) 3. Detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING Antagen av KF 2018-05-31 Laga kraft 2018-07-06 ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN GÅRÖ 1:14 (POSTHUSET) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE

SYFTE OCH BAKGRUND TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING 2012-10-25 ENKELT PLANFÖRFARANDE 1(8) Ändring av detaljplan för Område vid Lågedammsbadet för bowling, bad och gym (Hörby 41:5, del av, och Bergshamra 1, del av) Hörby kommun, Skåne län SYFTE OCH BAKGRUND Syfte Syftet med ändringen av

Läs mer

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen

Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen 2007-10-22 Handläggare Kristina Bodin Tel: 031-792 12 62 UTSTÄLLNINGSHANDLING Diarienummer KS/2007:09 Detaljplan för Bostäder vid Kvarnfallsvägen/Kvarnstensvägen Partille kommun Västra Götalands län GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Planbeskrivning. Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun P2018/ (7)

Planbeskrivning. Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun P2018/ (7) P2018/7 Ärendenummer 2017 B0418 2018-05-30 1(7) Miljö- och byggförvaltningen Oleksandra Polupan oleksandra.polupan@almhult.se Ändring av detaljplan för Olivia 7 centrum, Älmhults kommun Planbeskrivning

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs

Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs Detaljplan för Enbacka skola (Enbacka 13:1 mm), Gustafs i Säters kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING Laga kraft 2010-12-07 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av en plankarta i skala 1:1000,

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING 1 (5) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Kv LÖVÅKERN i Orsa kommun, Dalarnas län. (ersättning av del av Dp 54 och 95) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Utöver planbeskrivningen finns följande planhandlingar:

Läs mer

Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad

Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad STADSBYGGNADS- OCH MILJÖFÖRVALTNINGEN 2010-08-16 Alexander Fagerlund DNR 67/2010-214 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för kvarteret Kapellet 11, Järnvägsgatan 40, i centrala Sundbybergs stad

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Gamla stan 2:26 (Hollendergatan/Lönnerbladsgatan) Falköpings stad Antagandehandling Stadsbyggnadsavdelningen 2013-02-27 HANDLINGAR Planförslaget består av plankarta

Läs mer

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län PLANBESKR1VNING SAMRÅDSHANDLING 1 (5) Detaljplan för Åkarp 29:15 i Marieholm Eslövs kommun, Skåne län SAMRÅDSIIANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2(5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR PIANDATA Plankarta

Läs mer

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING

TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING PM TRAFIKANALYS I LJUNGBY CENTRUM SKÅNEGATAN OCH STATIONSGATANS TRAFIKBELASTNING 19 MARS 2012 Titel: Trafikanalys i Ljungby centrum Status: Koncept Datum: 2012 03 19 Beställare: Ljungby kommun Kontaktperson:

Läs mer

Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län

Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Detaljplan för Kv DOMHERREN m fl i Ulricehamn Ulricehamns kommun Västra Götalands län Enkelt planförfarande enl 5 kap 28 PBL Upprättad den 10 januari 2006 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun

Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun Växthus Skummeslöv M LL L LL Lo Skummeslövs kyrka Detaljplan för del av Skummeslöv 19:1 Skottorp Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING HANDLINGAR 3 PLANENS SFTE OCH HUVUDDRAG 3 PLANDATA 3 Lägesbestämning

Läs mer