Samrådsredogörelse Detaljplan för Altartorpet 22 & 23 samt Arrendatorn 15 & 16

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsredogörelse Detaljplan för Altartorpet 22 & 23 samt Arrendatorn 15 & 16"

Transkript

1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (8) Datum Diarienummer NBF Avsändare Sofia Gregorsson sofia.gregorsson@huddinge.se Kommunstyrelsens förvaltning Samrådsredogörelse Detaljplan för Altartorpet 22 & 23 samt Arrendatorn 15 & 16 Sammanfattning Samråd har skett under tiden 11 januari 3 februari Yttrandena från remissinstanser rör mestadels dagvattenhantering. Ett yttrande från sakägare har inkommit och belyser störningar från trafik i området. Förändringar i plankartan Följande förändringar har gjorts i plankarta: Användningen industri (J) har bytts ut mot verksamheter (Z) för att begränsa omgivningspåverkan. Tillåten exploateringsgrad för verksamheter har utökats för att möjliggöra att befintliga verksamheter kan vara kvar. Användningen detaljhandel har begränsats för hela planområdet och är anpassad efter hur mycket detaljhandel som är tänkt att genomföras. En bestämmelse om att källare inte får finnas har lagts till för Altartorpet 22 och 23. Högsta tillåtna byggnadshöjd har bytts ut mot högsta tillåtna nockhöjd. Ett u-område har lagts till på Altartorpet 23. Egenskapsbestämmelserna för markens anordnande och vegetation har justerats. Samrådsredogörelsens innehåll Sammanfattning... 1 Förändringar i plankartan... 1 Beskrivning av ärendet... 2 Hur har samrådet gått till?... 2 Inkomna yttranden från remissinstanser... 2 Inkomna yttranden från sakägare och övriga... 7 HUDDINGE KOMMUN Förvaltning Post Huddinge Tfn huddinge@huddinge.se Besök Kommunalvägen 28 Tfn vxl

2 2 (8) Beskrivning av ärendet Plansektionen på kommunstyrelsens förvaltning fick 23 maj 2017 i uppdrag av Natur- och byggnadsnämnden att upprätta en ny detaljplan för Altartorpet 22 och 23 samt Arrendatorn 15 och 16. Syftet med detaljplanen är att tillåta en ändrad användning från industri till detaljhandel och kontor. Ändringen möjliggör att tidsbegränsade bygglov kan permanentas. Planområdet ligger vid Jägerhorns väg i Kungens kurvas östra del och utgör tillsammans en area på ca 1,7 hektar. Detaljplanen ska även säkerställa att syftet i den pågående fördjupade översiktsplanen (FÖP) för Kungens kurva kan uppfyllas. Hur har samrådet gått till? Samrådet har skett under tiden 11 januari 3 februari Planhandlingar har skickats till berörda sakägare enligt fastighetsförteckning, myndigheter, nämnder med flera. Under samrådstiden har planhandlingarna funnits tillgängliga i kommunens servicecenter på Sjödalstorget 13 i Huddinge centrum och hos plansektionen. Nio remissinstanser har yttrat sig, fyra remissinstanser har ingen erinran och tio remissinstanser har inte svarat. Ett yttrande från privatpersoner har inkommit. Inkomna yttranden från remissinstanser Följande remissinstanser har inte svarat: Stockholm stad Huddinge pensionärsråd Huddinges råd för funktionshinderfrågor Segeltorps villaägarförening Polisen, polisregion Stockholm Företagarföreningen Kungens kurva Stockholms handelskammare, lokalavdelningen Svensk Handel, region Stockholms Trafikförvaltningen Castellum AB Följande remissinstanser har ingen erinran Företagarna i Huddinge Södertörns Brandförsvarsförbund SRV återvinning AB Södertörns Fjärrvärme AB Inkomna remissvar har sammanfattats men finns tillgängliga i sin helhet i kommunens planakt. Yttrandena bemöts i kommentarer nedan.

3 3 (8) Länsstyrelsen i Stockholms län Sammanfattande bedömning Länsstyrelsen bedömer att förslaget, under nu kända förhållanden, inte strider mot de intressen som Länsstyrelsen har att bevaka enligt 11 kap. 10 PBL, under förutsättning att efterföljande synpunkter avseende miljökvalitetsnormer för vatten beaktas i den fortsatta planeringen. Prövningsgrunder enligt 11 kap. 10 PBL Länsstyrelsen har, i detta skede, följande synpunkter på de områden som Länsstyrelsen har att bevaka enligt 11 kap. 10 PBL. Miljökvalitetsnormer (MKN) för vatten I planbeskrivningen framgår att Vårbyfjärden är recipient för planområdet. Det innebär sannolikt att den berörda vattenförekomsten är Mälaren-Rödstensfjärden. Vattenförekomsten har god ekologisk status och god kemisk ytvattenstatus med undantag för kvicksilver och bromerade difenyletrar. Miljökvalitetsnormerna är att god status behålls. Länsstyrelsen bedömning är att föroreningsbelastningen från planområdet, även då inga beräknade värden presenteras i dagvattenutredningen (Tyréns ), utgör en risk att miljökvalitetsnormerna i Mälaren-Rödstensfjärden inte kan följas. Länsstyrelsen noterar att det i dagsläget inte verkar finnas någon rening av dagvattnet som förs till Mälaren. Eftersom området Altartorpet ligger lågt pumpas allt dagvatten uppåt, vilket medför att viss skydd finns mot eventuella risker med föroreningar på grund av olycksfall. De i planförslaget föreslagna insatserna av lokalt omhändertagande av dagvatten för planområdet är i huvudsak begränsat till installation av filter i dagvattenbrunnarna för rening av dagvatten från parkeringsytorna samt genomsläpplig markbeläggning för cykelparkeringen. I dagvattenutredningen framgår att det planeras för dagvattendammar utanför planområdet, för att rena vatten från hela Kungens Kurva-området före utsläpp till Mälaren. Länsstyrelsens bedömning är att dagvattenhanteringen i planområdet är bristfällig. Ingen fördröjning eller rening planeras exempelvis för takvattnet från de stora takytorna. De i planområdet införda planbestämmelserna på plankartan om icke hårdgjorda ytor och mera grönt på parkeringarna är en bra första insats, men Länsstyrelsen anser att mer ska göras lokalt. För parkeringsytorna bör kommunen använda renande insatser som är mer pålitliga än vad filter i brunnarna bedöms vara. Förslag på sådana åtgärder är att leda avrinningen över gröna ytor, exempelvis över översilningsvall eller svackdike, innan det leds bort till dagvattenledningen. Länsstyrelsen påpekar även att risker från bensinstationen och dess transporter av farligt gods behöver hanteras i planbeskrivningen. Det bör exempelvis framgå hur många transporter som i dagsläget går till bensinstationen och vad det innebär för riskbilden.

4 4 (8) Övriga synpunkter med betydelse för planens genomförande Formalia. Planområdet är beläget inom Östra Mälarens vattenskyddsområde för vilket särskilda skyddsföreskrifter gäller. Länsstyrelsen anser att detta bör framgå av plankartan, förslagsvis under rubriken upplysning. Behovsbedömning Länsstyrelsen delar kommunens bedömning att detaljplanens genomförande inte kan förväntas medföra betydande miljöpåverkan. Kommentar: Dagvattenutredningen för detaljplanen har uppdaterats med förslag på fördröjande och renande åtgärder vilket även beskrivs i planbeskrivningen. För Altartorpet 22 och 23 ska delar av takdagvattnet ledas till ett svackdike istället för att som i nuläget ledas direkt till ledningsnätet. För Arrendatorn 15 och 16 finns inte samma möjlighet att leda takdagvattnet till grönytor då de grönytor som finns är små och utrymme saknas för att anlägga nya. Här är åtgärden istället att förse cykelparkering och hälften av bilparkeringsplatserna med genomsläppliga rasterytor. Bedömningen är att möjligheten att nå miljökvalitetsnormer för recipienten påverkas i liten positiv riktning, dock är avrinningsområdet litet jämfört med hela flödet till Östra Mälaren, påverkan är därför marginell. Beräkning av föroreningsmängder med schablonvärden är osäkra på grund av att ytorna är så små, någon beräkning har därför inte gjorts. Upplysningen om vattenskyddsområde har lagts till i plankartan. Ett stycke har lagts till i planbeskrivningen som beskriver riskbilden för bensinstationen. Lantmäterimyndigheten Lantmäterimyndigheten anser i enlighet med Boverkets rekommendationer att utfartsförbud generellt inte ska läggas i planområdesgräns. Utfartsförbud kan bara läggas mot allmän plats eftersom angränsande planer kan ändras utan att utfartsförbudet behandlas medför tolkningsproblem. Som följd är rekommendationen att en bit allmän plats tas in i planområdet. Utöver denna synpunkt har Lantmäterimyndigheten en del synpunkter kring formalia, bland annat att utgående egenskapsgränser ska läggas till i plankartan. I övrigt har lantmäterimyndigheten inget att erinra mot planen förutom plantekniska kommentarer. Kommentar: Plansektionen har tagit del av Lantmäteriets synpunkter och gjort vissa ändringar i planhandlingarna. Utgående egenskapsgräns har inte lagts till då detta inte anses nödvändigt. Utfartsartsförbudet har inte ändrats då planområdet inte bör göras större än nödvändigt. Ett stycke i planbeskrivningen har däremot lagts till som förklarar utfartsförbudet. Tillsynsnämnden Dagvattnet ska tas omhand enligt Huddinge kommuns dagvattenstrategi. Det betyder att det bland annat ska utjämnas/fördröjas och renas innan det går till recipient. Dagvattensystemet bör utformas så att utsläpp vid eventuella olyckor lätt kan tas om hand.

5 5 (8) Enligt planhandlingen sker en stor del av avrinningen från parkeringsytor direkt mot Jägerhorns väg. Dagvattnet ska tas om hand och renas på den egna fastigheten och inte släppas ut på närmsta väg. I dagvattenutredningen anges att brunnar ska utrustas med filter, men det nämns inte vilken funktion dessa filter ska ha. Östra Mälarens vattenskyddsområde Området ligger i Östra Mälarens vattenskyddsområde inom sekundärzonen och skyddsföreskrifter för vattenskyddsområdet ska följas. Skyddsföreskrifterna innebär bland annat att utsläpp av dagvatten från hårdgjorda ytor där risk för vattenförorening föreligger, som t.ex. större parkeringsanläggningar inte får ske direkt till ytvatten utan föregående rening. Dagvattenanläggningar Dagvattenanläggningar ska anmälas till tillsynsnämnden via e-tjänst på kommunens hemsida. Det kommer ställas krav på att egenkontrollprogram finns upprättat med bland annat tydlig ansvarsfördelning och provtagning på utgående vatten. Reningsgraden från dagvattenanläggningen ska vara sådan att kommunens kommande riktlinjer för dagvattenutsläpp ska kunna följas, annars kan tillsynsnämnden förelägga verksamhetsutövaren att installera ytterligare rening. Släckvatten Inom planområdet behöver det planeras för åtgärder för att förhindra att släckvatten vid eventuell brand lämnar fastigheten och förs vidare till Mälaren. Släckvatten är förorenat och ska inte släppas ut i dagvattensystemet. Kommentar: Dagvattenutredningen för detaljplanen har uppdaterats med förslag på fördröjande och renande åtgärder vilket även beskrivs i planbeskrivningen. För Altartorpet 22 och 23 ska delar av takytornas dagvatten föras till ett svackdike och för Arrendatorn 15 och 16 ska delar av parkeringsplatserna anläggas med genomsläpplig beläggning. De filter som ska installeras i brunnarna beskrivs närmre och utredningen redogör för åtgärder som har setts över men som inte är möjliga att genomföra. Angående släckvatten bör kommunikation mellan brandförsvaret, Stockholm vatten och avfall och fastighetsägaren ske kring hur släckvatten kan tas omhand vid brand. För avledning av överskottsvatten från kvartersmarken ut i ledningsnätet ansvarar Stockholm vatten och avfall AB. Stockholm vatten och avfall AB bör som huvudman för ledningsnätet följa upp hur ledningar ska kunna stängas av vid anslutningspunkt och senast nedströms planområdet för uppsamling av eventuellt släckvatten. Räddningstjänsten har i egenskap av verksamhetsutövare en skyldighet att anmäla till Stockholm vatten och avfall när det sker/riskerar att ske ett förorenat utsläpp till ledningsnätet Stockholm Vatten AB Befintliga va-ledningar I anslutning till planområdet har Stockholm Vatten och Avfall befintliga allmänna vatten-, spillvatten, och dagvattenledningar i Jägerhorns väg samt på kvartersmark i södra delen av Altartorpet 23. Yta för u-område bör således avsättas i

6 6 (8) detaljplanen. U-området bör vara 6 meter brett och längs hela södra delen av planområdet för Altartorpet 23, från fasadliv ut mot ytan för gång och cykeltrafik. Dagvattenhantering Det är viktigt att man planerar markhöjder och grönytor så att man i första hand kan ta hand om dagvattnet inom fastigheten genom lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD). Fördröjning av dagvattnet bör ske inom fastigheten innan avledning av överskottsvatten sker till det allmänna dagvattennätet. LOD inom den egna fastigheten förordas inom kommunen (dagvattenstrategin) och reducering av dagvattentaxan kan erhållas om LOD kan påvisas. Stockholm Vatten har registrerat driftstörningar av typen källaröversvämningar/ vattenframträngning i det allmänna ledningsnätet i Jägerhorns väg. Vid eventuellt ökat flöde till det allmänna dagvattenledningsnätet kan därmed dagvattenledningen i Jägerhorns väg komma att behöva läggas om för att ge ökad kapacitet. Dagvattenutredningen visar tydligt på problem med befintliga lågpunkter inne på kvartersmark på Altartorpet 22 och 23 och risk för översvämning. Altartorpet 23 har redan idag en sårbar lösning för hanteringen av dagvatten från fastigheten genom att dagvatten pumpas ut till det allmänna ledningsnätet. Ovanstående exempel visar att dagvattenhanteringen från fastigheterna inom planområdet inte är tillfredsställande. Vid Altartorpet 22 och 23 finns dessutom instängda områden med risk för översvämning. Därmed bör inte permanenta bygglov ges utan vidare åtgärder. Intensionerna i kommunens dagvattenstrategi bör följas i större utsträckning, genom LOD. Bland annat bör dagvattnet fördröjas/utjämnas inom fastigheten. T.ex. kan raingardens, dagvattenmagasin, sedumtak mm anläggas. Enligt dagvattenstrategin bör dagvattnet från hårdgjorda ytor ledas över grönytor före påsläpp till ledningsnätet. Förutom ovanstående synpunkter önskar Stockholm Vatten förtydliganden kring markförhållanden, lågpunkter och alternativa åtgärder. Stockholm Vatten belyser att området ligger inom Östra Mälarens vattenskyddsområde och ifrågasätter om filterbrunnar räcker. De menar att oljeavskiljare bör kunna genomföras och saknar i dagvattenutredningen en redovisning av föroreningshalterna. Dagvattenutredningen saknar även en redovisning av hur ett 100-årsregn påverkat området/fastigheterna. Hur ser avrinningsvägarna ut vid kraftigare regn än 10- årsregnet? Framför allt visar Altartorpet 22 och 23 tydliga tecken (lågpunkter, pumpning av dagvatten från fastighet, dåliga markförhållanden mm) på att detta område i grunden inte lämpar sig för att bebyggas i nuvarande utsträckning. Yta borde ursprungligen ha avsatts inom planområdet för fördröjning av dagvatten. Det är nu i samband med bygglov och planändring som kommunen har möjlighet att förändra situationen till det bättre. Kommentar: Plansektionen är medveten om att delar av planområdet innehåller dåliga markförhållanden och lågpunkter på kvartersmark. Dock finns redan befintliga byggnader på fastigheterna vilka ska stå kvar när den nya detaljplanen

7 7 (8) genomförs. Lågpunkterna på Altartorpet 22 och 23 belyses i dagvattenutredningen som har kompletterats inför granskningen. Men bedömningen görs att en skyfallskartläggning för att ta reda på vad som händer vid 100-årsregn inte kan utföras inom ramen för denna dagvattenutredning. Det finns dock inga rapporter om översvämningsproblem och höjdskillnaden mellan husliv och lågpunkterna ger bedömningen att byggnaderna inte påverkas av förhöjda vattennivåer. På grund av de dåliga markförhållandena på Altartorpet 22 och 23 har en planbestämmelse lagts till som anger att källare inte får finnas. Dagvattenutredningen har uppdaterats med förslag på fördröjande och renande åtgärder vilket även beskrivs i planbeskrivningen. För Altartorpet 22 och 23 ska delar av takytornas dagvatten föras till ett svackdike och för Arrendatorn 15 och 16 ska delar av parkeringsplatserna anläggas med genomsläpplig beläggning. Underjordiska anläggningar, bedöms som tekniskt komplicerat att anlägga på Altartorpet 22 och 23 på grund av markens beskaffenhet som gör att anläggningar under mark är svåra att stabilisera. På Arrendatorn 15 och 16 gör platsbristen att det är svårt att anlägga underjordiska magasin. Beräkning av föroreningsmängder med schablonvärden är osäkra på grund av att ytorna är så små, någon beräkning har därför inte gjorts. Ett u-område har lagts in i plankartan för de allmänna vattenledningarna. Vattenfall Eldistribution AB Vattenfall har elanläggningar inom och i närheten av planområdet. Eventuell flytt/ förändring av befintliga elanläggningar utförs av Vattenfall, men bekostas av exploatören. Kommentar: Plansektionen noterar synpunkten. Inkomna yttranden från sakägare och övriga Sakägare 1 Sakägaren anser att detaljplanen medför en ökad trafikmängd, buller, luft och luftföroreningar. Den ökade mängden trafik innebär att det kommer bli så mycket trafik så att vägarna inte klarar av den stora trafikmängden. Fastighetsägaren påpekar även att det är mycket trafik till och från Zetas trädgård alla dagar, även helger och röda dagar samt att deras kunder parkerar sina bilar på gräsmattan och uppfarten till sakägarens fastighet. Fastighetsägaren anser även att allmänheten kommer ha insyn på deras tomt vilket kommer störa deras privatliv. Fastighetsären är absolut emot att ha handel som granne och parkering så nära deras tomtgräns. Kommentar: Detaljplanen är förenlig med kommunens översiktsplan som anger markanvändningen kontor, icke störande verksamhet och viss handel för planområdet. Mätningar av trafiken på Gamla Södertäljevägen gjordes år Mellan Jägerhorns väg och Altartorpsvägen var då V-ÅDT (Vardags- Årsmedeldygnstrafik) 2557 fordon, varav cirka 11 % var tung trafik. Under vissa säsonger ökar trafiken då många besöker Zetas trädgård, detta gör även att parkeringen inte räcker till. I kommunens plan för samhällsbyggnadsprojekt för är Zetas trädgård med, projektet innebär blanda annat att

8 8 (8) parkeringsmöjligheterna ska förbättras. Längs Gamla Södertäljevägen görs vissa åtgärder för att förbättra trafiken: avsmalning av vägen och utbyggnad av gångoch cykelväg, detta är dock ca 700 respektive 1300 meter från planområdet. Angående insyn på tomten sker ingen förändring på byggnaderna utan det är endast användningen inuti byggnaderna som förändras. I plankartan till granskningen begränsas hur mycket handel som får finnas och skillnaden från dagsläget blir därför marginell. En ytterligare förändring i plankartan är att en bestämmelse har lagts till som anger att marken inte får bebyggas och ska vara försedd med träd och annan vegetation. Parkering och upplag får inte finnas. Syftet är att det ska finnas ett skyddsbälte mellan verksamheterna och intilliggande villabebyggelse, vilket även finns i gällande detaljplan. Sofia Gregorsson Planarkitekt

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) NBF HUDDINGE KOMMUN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) NBF HUDDINGE KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum Diarienummer 2018-06-19 NBF 2015-1484 Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Fullersta gård 1:170, del av Trädgården S:1 och ändring av detaljplan för Kv Paviljongen m

Läs mer

Detaljplan för Segmentet 1 samrådsredogörelse

Detaljplan för Segmentet 1 samrådsredogörelse SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (10) Datum Diarienummer 2017-10-23 NBF 2016-1293 Avsändare Sofia Gregorsson 08-53538964 sofia.gregorsson@huddinge.se Kommunstyrelsens förvaltning Detaljplan för Segmentet 1 samrådsredogörelse

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för del av Alby 15:32 (och Postiljonen 1)

Samrådsredogörelse för detaljplan för del av Alby 15:32 (och Postiljonen 1) 1 [7] Referens Felicia Sellgren Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Samrådsredogörelse för detaljplan för del av Alby 15:32 (och Postiljonen 1) Ärendet Planområdet ligger i Fittja, precis intill Sankt Botvids

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Bygg- och miljöförvaltningen Josefine Andersson Dnr BMN-2017-134 1(6) Granskningsutlåtande Förslag till detaljplan för Frösåkersskolan, del av fastigheten Gammelbyn 1:70 Östhammars kommun, Uppsala län

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för Fjället 71 och 160 inom kommundelen Sjödalen, Huddinge kommun

Granskningsutlåtande Detaljplan för Fjället 71 och 160 inom kommundelen Sjödalen, Huddinge kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum Diarienummer 2019-03-22 NBN-2017/2596 KS-2019/858 Granskningsutlåtande Detaljplan för Fjället 71 och 160 inom kommundelen Sjödalen, Huddinge kommun Sammanfattning Granskning

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården. Laxå kommun, Örebro län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Laxåskogen 18:1, Hemgården Laxå kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Global Care i Laxå AB äger fastigheten Laxåskogen 18:1. Företaget önskar möjlighet för fler typer av användningar

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1

Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1 1 [6] SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Referens Kaisa-Leena Aksli Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1 Ärendet Planområdet ligger i Eriksberg i Botkyrka kommun.

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Planbestämmelser för dagvatten

Planbestämmelser för dagvatten Planbestämmelser för dagvatten Andreas Jacobs VA-projektör Täby kommun Friskrivning Rättsläget verkar vara osäkert Jag är långt ifrån expert inom området Jag presenterar ett problem inte en lösning Jag

Läs mer

Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje

Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje 1 (2) Ärende 30 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-01-18 Samhällsbyggnadskontoret Ändring av detaljplan för Grävmaskinen 6 (del av Ekensbergsområdet, 346B) i Södertälje Diarienummer: SBN-2017-02026 Fastighet:

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Smedby 6:1 (Smedby idrottsfält) inom Smedby i Norrköping den 2 oktober 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet

Läs mer

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/

Granskningsutlåtande ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0. Enkelt planförfarande 1(6) SPN 2014/ Granskningsutlåtande 1(6) tillhörande detaljplan för fastigheten Sankt Johannes 4:79 inom Tingstad i Norrköpings kommun den 20 april 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 Samrådsredogörelse 1(5) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 inom Skärblacka i Norrköpings kommun den 1 mars 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2016-06-14, 119 Laga kraft: 2016-07-15

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Granskningsutlåtande för detaljplan för Område vid Postängsvägen (del av Alby 15:32)

Granskningsutlåtande för detaljplan för Område vid Postängsvägen (del av Alby 15:32) 1 [9] Referens Felicia Sellgren Granskningsutlåtande för detaljplan för Område vid Postängsvägen (del av Alby 15:32) Ärendet Planområdet ligger i Fittja, precis intill Sankt Botvids kyrka. Detaljplanen

Läs mer

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län

Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län Kommunstyrelsens förvaltning Enheten för samhällsbyggnad 2018-07-03 Antagandehandling Detaljplan för Geten 14 Västervik, Västerviks kommun, Kalmar län GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl

Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl 1(7) 2018-05-30 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för del av Kosta 36:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering 2(7) Innehållsförteckning Samrådets genomförande...

Läs mer

Järnvägen 9. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2016:1216. Ändring av detaljplan

Järnvägen 9. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2016:1216. Ändring av detaljplan 2017-09-05 Dnr MSN/2016:1216 Ändring av detaljplan Järnvägen 9 stadsdelen Brevik Samrådsredogörelse Innehåll 1. Bakgrund s. 1 2. Hur samrådet har gått till s. 1 3. Sammanfattning av inkomna synpunkter

Läs mer

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen.

Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN 2, att genomföra ett samråd i enlighet med 5 kap. 11 i Plan- och bygglagen. Samrådsredogörelse 2016-04-08 P 2015-2 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ GETEN 2 M.FL., FALKÖPING HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Byggnadsnämnden beslutade den 9 februari 2016, BN

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 2016-04-04 har

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje. Upprättad 2010-11-22

Samhällsbyggnadskontoret. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje. Upprättad 2010-11-22 Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2009-00045 (P07008) Detaljplan för Hovsjö 1:2 (kyrka) Inom Hovsjö i Södertälje Upprättad 2010-11-22 Beslut Programhandlingar sändes ut på samråd under vinter

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 SAMMANFATTNING... 3 2.1 OMRÅDETS DISPOSITION OCH GESTALTNING... 5 2.2 BEBYGGELSE... 5 2.3 ALLMÄNNA PLATSER/NATUR... 5 2.4 TRAFIK... 5 2.5 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 6 2.6 FASTIGHETSINDELNING

Läs mer

Ändring av del av Detaljplan för Sicklaön 385:1 och 386:1 m.fl. (DP 272) på Sicklaön

Ändring av del av Detaljplan för Sicklaön 385:1 och 386:1 m.fl. (DP 272) på Sicklaön 2015-06-01 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2013/23-214 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden SÄRSKILT UTLÅTANDE Ändring av del av Detaljplan för Sicklaön 385:1 och 386:1 m.fl. (DP 272) på Sicklaön Enkelt planförfarande

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Sydnärkes byggförvaltning Ulrika Åberg Planarkitekt SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för Fjugesta 2:74 m.fl. Lekebergs kommun, Örebro län Enligt PBL 2011 (Plan- och bygglagen 2011) 5 kap. 17 har Detaljplan

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län

Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Samrådsredogörelse avseende Detaljplan för del av Eket 1:214, Eket, Örkelljunga kommun, Skåne län Hur samrådet har bedrivits Sakägare enligt fastighetsförteckningen samt berörda förvaltningar och myndigheter

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR PLANBESKRIVNING SAMRÅDSSHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Behovsbedömning Upprättad: 2017-09-12

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN

VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN DETALJPLAN FÖR NY FÖRSKOLA PÅ DEL AV FASTIGHETEN VADSTENA 4:44 M. FL. I VADSTENA KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: PoB 2016-09 planens tidslinje Upprättad December 2016 Samrådshandling 2016-12-13 Reviderad

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY

DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Dnr: POM 2011-383 DETALJPLAN FÖR UTÖKNING AV DEL AV KVARTEREN SÅGEN OCH STENBOCKEN I VÄNNÄSBY Hur samrådet har bedrivits Detaljplaneprövningen handläggs med normalt planförfarande. Förslag till detaljplan

Läs mer

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR

PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Antagen av KF 2018-04-26 Laga kraft 2018-05-29 PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FASTIGHETEN HILLERSTORP 2:69 (RÄDDNINGSSTATIONEN) I GNOSJÖ KOMMUN HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Granskningsutlåtande 1(8) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 18 november 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län

Hajom 5:2, Hajomskolan SAMRÅDSREDOGÖRELSE. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Diarienummer PBN Detaljplan för. Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Diarienummer PBN 2014-21 214 Detaljplan för Hajom 5:2, Hajomskolan Hajom, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad datum 2016-08-03 Planarkitekt, Anna Häggson Bygg och miljökontoret, Marks kommun INNEHÅLL

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Tillägg till detaljplan för kv. Lodjuret m.fl (fastigheten Lodjuret 11), Huddinge kommun

Tillägg till detaljplan för kv. Lodjuret m.fl (fastigheten Lodjuret 11), Huddinge kommun DATUM DIARIENR 2015-04-10 1 (6) Tillägg till planbeskrivning-antagandehandling Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Tillägg till plankarta med bestämmelser Fastigheten Lodjuret

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för Frösåkersskolan

Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för Frösåkersskolan Bygg- och miljöförvaltningen Josefine Andersson Dnr BMN-2017-134 1(6) Samrådsredogörelse för förslag till detaljplan för Frösåkersskolan Del av fastigheten Gammelbyn 1:70 Östhammars kommun, Uppsala län

Läs mer

Granskningsutlåtande. 2:3 (norra och södra) och del av fastigheten Agetomta 2:10 inom Styrstad i Norrköpings kommun ANTAGANDEHANDLING 1(7)

Granskningsutlåtande. 2:3 (norra och södra) och del av fastigheten Agetomta 2:10 inom Styrstad i Norrköpings kommun ANTAGANDEHANDLING 1(7) Granskningsutlåtande 1(7) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Agetomta OBS 2:3 (norra och södra) och del av fastigheten Agetomta 2:10 inom Styrstad i Norrköpings kommun den 24 maj 2018 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Samrådsredogörelse UTVECKLINGS KOMMENTARER

Samrådsredogörelse UTVECKLINGS KOMMENTARER Samrådsredogörelse Samråd har ägt rum för detaljplan del av Myråsen 1:1 och Myrängen 1, mellan den 17 november t.o.m. den 15 december 2017. Planhandlingar har sänds ut till berörda fastighetsägare samt

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Fastigheten FOGHAMMAR 29:9 m. fl. Östhammars kommun, Uppsala län. Inkomna yttranden - förteckning

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Fastigheten FOGHAMMAR 29:9 m. fl. Östhammars kommun, Uppsala län. Inkomna yttranden - förteckning 2016-03-21 Dnr SBN-2014-383 1 (5) Bygg- och miljöförvaltningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE tillhörande detaljplan för Småindustri- och handelsområde i Foghammar, Alunda Fastigheten FOGHAMMAR 29:9 m. fl. Östhammars

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE. Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR TEGSNÄSSKIDANS INDUSTRIOMRÅDE Tegsnäset 8:4 mfl Vindelns kommun Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Sweco Architects SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2017-11-14 Granskningsutlåtande Rubricerad detaljplan

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄNDRING AV BYGGNADSPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE ÖVER DEL AV FASTIGHETEN GÄLLIVARE 64:1 M FL VID VASSARATRÄSKET INOM GÄLLIVARE KOMMUN, AKT 25-P82/20 Miljö- och byggförvaltningen

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅD Samråd har hållits under tiden 26 april till 17

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN SBN PL 2011/79.318 NBN 2015-220 0126K-16017 ANTAGANDEHANDLING Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Enkelt planförfarande Kartan visar

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka 1 [7] Stadsbyggnadsenheten 2014-09-23 Referens Lotta Kvist Samrådsredogörelse Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka kommun Beskrivning av samrådsförfarandet Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Björkskatan1:764 och del av 1:3

Björkskatan1:764 och del av 1:3 Dnr: SBF 2015/125 Stadsbyggnadsförvaltningen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Björkskatan, Björkskatan1:764 och del av 1:3 Luleå kommun Norrbottens län Bakgrund Stadsbyggnadsnämnden beslutade 2015-04-29

Läs mer

Samrådsredogörelse. Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6. Emmaboda tätort, Emmaboda kommun, Kalmar län

Samrådsredogörelse. Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6. Emmaboda tätort, Emmaboda kommun, Kalmar län Dnr: 2018: BMN259 Tekniska kontoret, bygg- och miljöenheten Granskningshandling Dnr: 2018:BMN259 Datum 2019-08-26 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fasigheten Fasanen 6 Emmaboda tätort, Emmaboda

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 ) Datum 2017-04-19 1 (5) Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne

Läs mer

Utlåtande. Borg 17:25 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(7) tillhörande detaljplan för del av fastigheten. med närområde inom Borg i Norrköping

Utlåtande. Borg 17:25 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(7) tillhörande detaljplan för del av fastigheten. med närområde inom Borg i Norrköping Utlåtande 1(7) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Borg 17:25 med närområde inom Borg i Norrköping den 21 november 2017 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Fastighet 0:0 ANTAGANDEHANDLING

Läs mer

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden

Inkomna synpunkter. Dnr KS/2015:180. Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden Dnr KS/2015:180 Hur samrådet har bedrivits Plansamrådet har pågått under tiden 2016-06-17 2016-07-15. Nedan följer en sammanfattning av inkomna synpunkter under plansamrådet med s kommentarer. Inför granskningsskedet

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303

Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE. Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Byggnadsnämndens arbetsutskott GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Datum 2017-11-16 Dnr PL/2016:31 (189057) D636 P6/16.01 Detaljplan för bostäder inom del av Åsa 3:205 och 3:303 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt,

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 [7] Plannummer: 10-38x Referens Åsa Hansson LAGA KRAFT den 2015-07-16 Botkyrka kommun Stadsbyggnadsenheten DETALJPLAN FÖR Yrkesskolan 2 och del av 3 m.fl. Tumba, Botkyrka kommun... GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för Ekenäs

Granskningsutlåtande Detaljplan för Ekenäs Granskningsutlåtande Detaljplan för Ekenäs Tidigare genomfört samråd Ett detaljplaneförslag har upprättats för Ekenäs (Ekenäs 1:17 och del av Ekenäs 1:3). Planen handläggs enligt PBL 2010:900 (enligt SFS

Läs mer

Dagvattenutredning- Organisten 1

Dagvattenutredning- Organisten 1 Sida 1(14) Dagvattenutredning- Sida 2(14) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Del av Slagsta 1:13 och 3:1

Del av Slagsta 1:13 och 3:1 Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-08-22 SBN/2016:82 3.13 Planavdelningen Anna Ekwall, 016-710 10 21 Detaljplan för Del av Slagsta 1:13 och 3:1 Måsta

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(8) 2017-11-30 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Bergsrådet 13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(8) Samrådets genomförande... 3

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Norbergsby 58:2 (Lilla Björkås) har varit utsänd på remiss och samråd under tiden 17 april t o m 15 maj 2019.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för Norbergsby 58:2 (Lilla Björkås) har varit utsänd på remiss och samråd under tiden 17 april t o m 15 maj 2019. Detaljplan för NORBERGSBY 58:2, (Lilla Björkås) (under samrådet var detaljplanens namn Lilla Björkås 58:2) Norberg kommun Västmanlands län Upprättad av Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning 2019-06-10

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

Granskningsutlåtande för

Granskningsutlåtande för 2019-02-14 2016/558 Granskningsutlåtande för del av Stockrosen 1 m.fl. i Ulricehamn Ulricehamns kommun, Västra Götalands län Miljö och samhällsbyggnad TELEFON 0321-59 50 00 E-POST miljosamhallsbyggnad@ulricehamn.se

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM

FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM LIDINGÖ STAD FÖRSTUDIE DAGVATTEN DETALJPLAN FÖR FASTIGHETERNA ODEN 21:1, 23 M.FL, LIDINGÖ CENTRUM 2017-04-11 ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se

Läs mer

Planområdet omfattar det sedan tidigare detaljplanelagda bostadsområdet i Starbo, söder om Stenhagen och väg 55, i västra delen av Uppsala.

Planområdet omfattar det sedan tidigare detaljplanelagda bostadsområdet i Starbo, söder om Stenhagen och väg 55, i västra delen av Uppsala. PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare: Datum: Diarienummer: Sandra Gustafsson 2018-11-06 PBN 2016 002967 Utlåtande Standardförfarande Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att möjliggöra sammanbyggande

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län. Granskningshandling. Kvarstående synpunkter och ställningstagande Granskningshandling Samrådsredogörelse Detaljplan för Kv. Uttern Kristinehamns kommun, Värmlands län Hur processen har bedrivits Detaljplanen har varit på samråd under tiden 2015-05-05 till 2015-05-27.

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING

EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING PM EKEN 4 - DAGVATTENUTREDNING 2016-05-12 UPPDRAG 267342, Detaljplan Eken - dagvattenutredning Titel på rapport: Eken 4 - Dagvattenutredning Status: Slutrapport Datum: 2016-05-12 MEDVERKANDE Beställare:

Läs mer

Natur- och byggnadsnämnden

Natur- och byggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR 205-05-05 Rev. 205-05-20 SBN 204-232 (2) HANDLÄGGARE Jose Sterling 08 535 364 2 jose.sterling@huddinge.se Natur- och byggnadsnämnden Tillägg till detaljplan för del av Balingsnäs

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

Glasberga sjöstad, etapp 2

Glasberga sjöstad, etapp 2 Samhällsbyggnadskontoret SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr 2018 00665-214 Ändring av detaljplan för Glasberga sjöstad, etapp 2 Södra delen i Glasberga, Södertälje Upprättad 2019-06-04 Beslut Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun

Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun GRANSKNINGSUTLÅTANDE 1 (5) Susanne Nilzon, Planarkitekt 0221-253 45 susanne.nilzon@koping.se GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Grönsiskan 35 i Köpings tätort, Köpings kommun Hur samråd och granskning

Läs mer