Nätverket för vindbruk Seminarium Malmö 9 september 2009 kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nätverket för vindbruk Seminarium Malmö 9 september 2009 kl"

Transkript

1 Nätverket för vindbruk Seminarium Malmö 9 september 2009 kl Vindkraft och elnät i samverkan - Tekniska frågeställningar för lokal och nationell balans Daniel Karlsson

2 Presentationsinnehåll Introduktion Nätägares och produktionsägares rätt- och skyldigheter Tekniska krav vid nätanslutning Beräkningsmetoder och verktyg Koncessionsfria nät Ersättning för nätnytta Erfarenheter från befintliga installationer

3 Val av spänningsnivå Ekonomi Anslutning Utrustning Abonnemang Drift Förluster Elkvalité Emission Tillgänglighet Praktiska förhållanden AC/DC

4 Liten anläggning ansluten till ett distributionssystem med dominerande konsumtion Förlustminskning Några MW G1 10 / 20 kv 40 / 50 / 70 kv Opåverkat Några MW G2 Förlustökning

5 -Större anläggning ansluten till regionnät? - Ännu större anläggning ansluten till stamnätet?

6 Lagar och regler - rättigheter och skyldigheter - Ellagen (SFS 1997:857, 2005:404,1110) - EMC-lagen (SFS 1992:1512) - Svenska Kraftnät FS 2005:2 - Spänningsgodhet SS-EN AMP och ASP (branschdokument) - Nätägarens kompletterande anvisningar

7 Allmänt om anslutning av produktion till kraftsystemet (1) Vid alla förändringar av kraftsystemets utnyttjande, såsom anslutning av nya kunder (produktionskunder eller konsumtionskunder) måste nätägaren skaffa sig ett underlag för att besluta om vilka förstärkningsåtgärder, som kan vara aktuella för att upprätthålla en fullgod service till samtliga nätkunder (såväl leverans av el till konsumtionskunder, som mottagning av el från produktionskunder). Nätverksamhet är monopol och därför ganska hårt reglerad

8 Allmänt om anslutning av produktion till kraftsystemet (2) Placeringen av vindkraftanläggningar styrs oftast av andra parametrar än lämpligheten att ansluta till befintligt elnät. Vindkraftanläggningar hamnar därför ofta på platser där närmsta nätpunkt är förhållandevis svag. Nätförstärkningar för att erhålla fullgod elkvalitet är aldrig av enbart teknisk natur, utan miljöskäl och ekonomi har en avgörande betydelse för vilka lösningar som väljs och hur de finansieras.

9 Allmänt om anslutning av produktion till kraftsystemet (3) Samtliga nätägare i kedjan från anslutningspunkten till stamnätet har att kontrollera, och vid behov förstärka sina anläggningsdelar, med avseende på: Felströmsnivåer Belastningsströmmar Förluster förluster och sk nätnytta skall påföras kunderna på ett rättvist sätt Spänningsreglering inmatning av aktiv effekt från vindkraftverket påverkar förlusterna i systemet och därmed spänningen i andra anslutningspunkter; dessa variationer, såväl kortvariga (flicker) som kvasistationära, måste kunna regleras ut på ett tillfredsställande sätt Övertoner Felbortkoppling föreskriftsenlig felbortkoppling måste upprätthållas. Härvid svarar respektive nätägaren för sitt nät, medan anläggningsägaren ansvarar för felbortkoppling inom vindkraftanläggningen Vindkraftanläggningen måste vara robust för förekommande händelser och driftförutsättningar i angränsande nät, såsom fel, transienta överspänningar, onormala drifttillstånd, onormala kopplingslägen, etc.

10 Ellagen med fokus på vindkraft Lagen reglerar, i ganska allmänna ordalag, nätägares och producenters rätt- och skyldigheter. Vidare berörs säkerhetsansvar och skadeståndsansvar för respektive anläggningsägare. Även Svenska Kraftnäts roll som systemansvarig myndighet finns reglerad i lagen.

11 Ellagen 3 kap, 1 (2005:404) Nätverksamhet mm, Inledande bestämmelse Ett företag som bedriver nätverksamhet ansvarar för drift och underhåll och, vid behov, utbyggnad av sitt ledningsnät och, i tillämpliga fall, dess anslutningar till andra ledningsnät. Företaget svarar också för att dess ledningsnät är säkert, tillförlitligt och effektivt och för att det på lång sikt kan uppfylla rimliga krav på överföring av el.

12 Ellagen 3 kap, 6, 7, 8 (2005:404) Skyldighet att ansluta anläggning Den som har nätkoncession för linje är, om det inte finns särskilda skäl, skyldig att på skäliga villkor ansluta en elektrisk anläggning till ledningen. Den som har nätkoncession för område är, om det inte finns särskilda skäl, skyldig att på skäliga villkor ansluta en elektrisk anläggning inom området till ledningsnätet. Den som har områdeskoncession har första tjing på anslutningen. Vill någon ansluta en elektrisk anläggning till en ledning som omfattas av en nätkoncession för linje i stället för till ett ledningsnät som omfattas av en nätkoncession för område, får den som har nätkoncession för linje göra anslutningen endast efter medgivande av den som har nätkoncession för området.

13 Ellagen 3 kap, 9 (2005:1110) Skyldighet att överföra el Den som har nätkoncession är skyldig att på skäliga villkor överföra el för annans räkning. Överföringen av el skall vara av god kvalitet. En nätkoncessionshavare är skyldig att avhjälpa brister hos överföringen i den utsträckning kostnaderna för att avhjälpa bristerna är rimliga i förhållande till de olägenheter för elanvändarna som är förknippade med bristerna.

14 Ellagen 4 kap, 1 (2005:404) Nättariffer, Allmänt om nättariffer Nättariffer skall vara utformade så, att nätkoncessionshavarens samlade intäkter från nätverksamheten är skäliga i förhållande till dels de objektiva förutsättningarna att bedriva nätverksamheten, dels nätkoncessionshavarens sätt att bedriva nätverksamheten. Nättariffer skall vara objektiva och icke-diskriminerande. Vid utformandet av nättariffer för överföring av el skall särskilt beaktas antalet anslutningspunkter, anslutningspunkternas geografiska läge, mängden överförd energi och abonnerad effekt och kostnaderna för överliggande nät samt kvaliteten på överföringen av el. Vid utformandet av nättariff för anslutning till en ledning eller ett ledningsnät skall särskilt beaktas anslutningspunktens geografiska läge och den avtalade effekten i anslutningspunkten.

15 Ellagen 8 kap, 1 och 2 (2005:404) Övergripande systemansvar Regeringen skall utse en myndighet som har det övergripande ansvaret för att elektriska anläggningar samverkar driftsäkert så att balans inom hela eller delar av landet kortsiktigt upprätthålls mellan produktion och förbrukning av el (systemansvarig myndighet). Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får, i den mån det behövs av hänsyn till driftsäkerheten hos det nationella elsystemet, meddela föreskrifter om kontroll, provning eller besiktning samt andra föreskrifter som angår elektriska anläggningar, anordningar avsedda att anslutas till sådana anläggningar, elektrisk materiel eller elektriska installationer. Den systemansvariga myndigheten får, i den utsträckning det behövs för att kunna utöva systemansvaret, beordra elproducenter att, mot marknadsmässig ersättning, öka eller minska produktionen av el.

16 Ellagen 9 kap, 1 och 2 Skyddsåtgärder Elektriska anläggningar, elektriska anordningar avsedda att anslutas till sådana anläggningar, elektrisk materiel och elektriska installationer skall vara så beskaffade och placerade samt brukas på ett sådant sätt att betryggande säkerhet ges mot personeller sakskada eller störning av driften vid den egna anläggningen eller vid andra elektriska anläggningar. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får, i den mån det behövs från elsäkerhetssynpunkt, meddela föreskrifter om kontroll, provning eller besiktning samt andra föreskrifter som rör elektriska anläggningar, anordningar avsedda att anslutas till sådana anläggningar, elektrisk materiel eller elektriska installationer. Om en elektrisk anläggning genom inverkan på en redan befintlig sådan anläggning kan vålla person- eller sakskada eller störning i driften, svarar innehavaren av den förstnämnda anläggningen för de åtgärder som behövs vid hans anläggning för att förebygga sådan skada eller störning.

17 Ellagen 10 kap, 1, 2 och 3 Skadestånd Ansvar för skada genom inverkan av el från starkströmsanläggning - Produktansvar Har någon tillfogats person- eller sakskada genom inverkan av el från en starkströmsanläggning, skall skadan, även om det inte följer av allmänna skadeståndsbestämmelser, ersättas av innehavaren av den starkströmsanläggning från vilken elen senast kommit. Ansvar enligt första stycket gäller inte 1. den som innehar en starkströmsanläggning för produktion av el där generatorn har en märkeffekt om högst 50 kilovoltampere, 2. den som innehar en starkströmsanläggning som är avsedd för användning av el och som tillförs el med en spänning av högst 250 volt mellan en ledare och jord eller, vid icke direkt jordat system, mellan två ledare.

18 Ellagen 10 kap, 4, Skadestånd vid driftstörning Har driften vid en elektrisk anläggning störts genom inverkan av el från en annan sådan anläggning och vållar störningen personskada, sakskada eller ren förmögenhetsskada, skall innehavaren av sistnämnda anläggning ersätta skadan, om störningen har uppstått till följd av uppsåt eller vårdslöshet från hans sida.

19 Nätägares krav och vindkraftägares önskemål - Nätägare Inmatad effekt dimensionering Spänningshållning dimensionering / kvalité Felströmsbidrag - dimensionering Felbortkoppling - säkerhet Kompatibilitet kvalité - Vindkraftägare Låg anslutningskostnad Låg överföringskostnad Snabb handläggning Hög tillgänglighet

20 Allmänt om elkvalitet Elkvalitet är ett samlingsbegrepp för olika fenomen som påverkar elkunder anslutna till elnätet. Egentligen är det följderna av bristande elkvalitet som påverkar kunderna. Man brukar formulera krav på kompatibilitet för olika anläggningar som skall anslutas till elnätet. Med kompatibilitet menas anläggningens förmåga att fungera acceptabelt i den befintliga elektriska miljön (immunitet), samtidigt som anläggningen inte får orsaka oacceptabla störningar (emission).

21 Spänningshållning och Elkvalité Spänningens nivå Spänningsfluktuationer Spänningsdippar och korta avbrott Kortvariga överspänningar Osymmetrispänningar Övertonsspänningar Mellantonsspänningar Mätning och övervakning av spänningskvalitet

22 Lag (1992:1512) om elektromagnetisk kompabilitet EMC-lagen Lagen innehåller inga gränsvärden eller detaljerade bestämmelser. Här hänvisas i stället till föreskriften ELSÄK-FS 2007:1, som i sin tur hänvisar till gällande Svensk Standard. Det vill säga SS-EN , Spänningsgodhet i elnät för allmän distribution.

23 Systemansvarig myndighets krav och vindkraftägares önskemål - Systemansvarig Aktiv effektbalans frekvenshållning stabilitet Aktiv effektbalans balansansvar / balanstjänst Nätdriftansvarig för stamnätet Felströmsbidrag - dimensionering Felbortkoppling - säkerhet Kompatibilitet kvalité - Vindkraftägare Låg anslutningskostnad Låg överföringskostnad Snabb handläggning Hög tillgänglighet

24 Svenska Kraftnäts krav på driftsäkerhetsteknisk utformning av produktionsanläggningar Föreskriften trädde i kraft den 1 januari 2006, och gäller produktionsanläggningar som tas i drift efter ikraftträdandet. Bakgrunden till föreskriften står att finna i den förändring av produktionssystemet, från stora stamnätsanslutna anläggningar till små produktionsanläggningar anslutna till lokaloch regionnät, som skett de senaste åren. I Danmark har satsningen på lokal produktion varit ännu hårdare.

25 SvK FS 2005:2 Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om driftsäkerhetsteknisk utformning av produktionsanläggningar I föreskriften definierar man vindkraftaggregat och vindkraftgrupp. Vindkraftgrupp delas upp i stora anläggningar (större än 100 MW) medelstora anläggningar ( MW), samt små anläggningar (1,5-25 MW). Anläggningar med en mindre installerad effekt än 1,5 MW omfattas inte av föreskriften.

26 Kraven i föreskriften avser: störningstålighet (gäller stora, medelstora och små vindkraftanläggningar) spänningsreglering (gäller stora, medelstora och små vindkraftanläggningar) effektreglering (gäller vindkraftaggregat ingående i vindkraftgrupp) avställning och start efter yttre spänningslöshet (gäller ej vindkraftanläggningar) kommunikation och styrbarhet (gäller stora och medelstora vindkraftanläggningar), samt verifiering och dokumentation (gäller stora, medelstora och små vindkraftanläggningar)

27 Undantag Svenska Kraftnät får, efter ansökan, medge undantag från krav i föreskriften för en viss anläggning, om det föreligger ekonomiska eller andra skäl att undanta anläggningen helt eller delvis från kraven och anläggningens innehavare kan visa att en avvikelse från ett eller flera krav inte har någon påtaglig negativ betydelse för driftsäkerheten i det nationella elsystemet.

28 Utvecklingen mot ett decentraliserat produktionssystem i Danmark Centraliserat produktionssystem Decentraliserat produktionssystem Central kraftstation DCHP Vindkraftanläggning

29 Nya dimensioneringskriterier Nätstörningar på höga spänningsnivåer påverkar spänningen inom ett stort område och därmed ansenliga mängder lokal produktion. Det blir då viktigt att var och en av dessa lokala produktionsenheter bibehåller sin nätanslutning och sin produktionsförmåga vid nätfel som kan anses dimensionerande för systemet.

30 Utslagna produktionsenheter till följd av nätfel i Danmark Tange

31 0923 Swedish Blackout 5000 MW lost 12:35 Busbar Fault Affected Region 12:35 Trip 2x900 MW 12:30 Trip 1200 MW Loss of load: 5000 MW

32 Voltage Magnitude 50 kv, Voltage Magnitude LIN50T1, Voltage [kv] Time [s] after 12:30

33 AMP och ASP - branschdokument AMP Anslutning av Mindre Produktionsanläggningar. - fokus på anläggningar upp till 25 MW anslutna till lokalnät - framtagen och utgiven av Svensk Energi ASP Anslutning av Större Produktionsanläggningar. - fokus på anläggningar större än 25 MW anslutna till regionnät - framtagen och utgiven av Elforsk Rapporterna beskriver tillämpningen av regelverket för anslutning av bland annat vindkraftverk, samt ger praktiska anvisningar och råd till vindkraftägare, och innehåller en blankett att fylla i för offertförfrågan.

34 Beräkningsmetoder och verktyg Beräkningsbehovet i samband med anslutning av vindkraftanläggningar för analys av de fenomen som vi diskuterat skiljer sig inte på något avgörande sätt från analys av motsvarande fenomen som uppträder i andra sammanhang. Olika typer av vindkraftanläggningar kan vara sådana att man behöver nya modeller, som bättre beskriver anläggningens egenskaper för de fenomen man för tillfället studerar. Detta gäller speciellt för dynamiska och transienta förlopp. Även reglersystemens utformning kan kräva nya modeller.

35 Belastningsfördelningsberäkningar och förlustberäkningar För beräkningar relaterade till effektflödesbalanser kan vindkraftanläggningarna modelleras så att de ger en konstant aktiv inmatningseffekt vid konstant effektfaktor till nätet, alternativt att de ger en konstant aktiv inmatningseffekt och upprätthåller en konstant spänning i anslutningspunkten. Valet blir beroende av anläggningens spänningsreglerförmåga. Därefter görs belastningsfördelnings- och förlustberäkningar på traditionellt vis, med t ex PSS/E eller SIMPOW.

36 Felströmsberäkningar Vindkraftanläggningars bidrag till felströmmarna är stark beroende av typen av vindkraftaggregat. Termiska påkänningar Stötströmsberäkningar Sedan för ändamålet lämpliga modeller av vindkraftanläggningarna för felströmsberäkningar valts, sker beräkningarna med traditionella felströmsberäkningsprogram, t ex PSS/E.

37 Dynamiska simuleringar Dynamiska simuleringar görs vanligen i systemstorheter för symmetriska förhållanden (effektivvärden av spänning och ström, aktiv och reaktiv effekt, samt fasvinklar). För dynamiska simuleringar erfordras relevanta modeller av de aktuella vindkraftaggregaten med avseende på de fenomen som man avser att studera. Vissa vindkrafttillverkare tillhandahåller modeller för sina respektive verk. En del modellutveckling sker också på universitet och högskolor. Vindkraftmodeller börjar nu även att ingå i programvaruleverantörernas standardbibliotek. Dynamiska simuleringar görs med en tidsupplösning om c:a 10 ms. PSS/E, SIMPOW och EUROSTAG är välrennomerade verktyg för dynamiska simuleringar.

38 Transientanalyser Transientanalys görs på trefasiga modeller med en tidsupplösning i mikrosekundskala. Här erfordras detaljerade modeller av omriktarna och maskinerna. PSCAD/EMTDC och EMTP är väletablerade verktyg för transientanalys.

39 Förordning om ändring i förordningen (2007:215) om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (1997:857) Koncessionsfria nät 22 a Ett internt nät som förbinder två eller flera elektriska anläggningar för produktion, vilka utgör en funktionell enhet, får byggas och användas utan nätkoncession. 30 På sådant internt nät som avses i 22 a får överföring av el mellan anläggningarna äga rum även om de anläggningar som ingår i den funktionella enheten har olika innehavare. Detta gäller även om nätet i sin helhet ursprungligen inte har använts för överföring av el uteslutande för egen räkning. Förordningen gäller från den 1 januari 2009

40

41 Koncessionsfria nät kommentarer 1 Ledningen från vindkraftparken fram till aktuell nätinnehavares anslutningspunkt är fortfarande koncessionspliktig. I dagsläget byggs normalt det interna nätet av aktuell områdeskoncessionsinnehavare inom ramen för dennes områdeskoncession. Således blir det i normalfallet ingen skillnad om områdeskoncessionshavaren bygger inom sin områdeskoncession, som idag, eller om någon annan bygger utan koncessionsplikt. Om ledningen fram till vindkraftparken, som fortfarande är koncessionspliktig, ägs av innehavaren av områdeskoncessionen, så blir det fortfarande en anslutning till samma nät, som tidigare, och till samma tariff. Dock blir det bara en anslutningspunkt, dvs. bara en mätpunkt, som kan innebära en viss besparing. Om transformering till en högre spänning sker inom vindkraftparken, och denna transformering ägs av innehavaren av vindkraftparken, kan anslutningen till ovanliggande nät ske på en högre spänningsnivå.

42 Koncessionsfria nät kommentarer 2 Några vindkraftentreprenörer har bildat egna nätbolag, t ex Arise. Jag tror att huvudskälet varit att få en billigare lösning, eftersom man i vissa fall upplevt offerterna från områdeskoncessionsinnehavaren som hutlösa. Professor Lennart Söders förslag om en begränsning av nätavgiften till 3 öre/kwh, gör det heller inte intressant att äga nät, eftersom nätavgiften i de flesta fall når upp till de 3 örena. Finns det flera olika ägare inom en vindkraftpark, eller av parker som ligger nära varandra, kan resultatet blir uppbyggnad av dubbla nät. Avser man att avyttra delar av en vindkraftpark, kan det bli besvärligt med ett icke koncessionspliktigt nät.

43 Koncessionsfria nät kommentarer 3 En områdeskoncessionär har helt andra möjligheter att driva igenom beslut om byggande av elledningar, mot eventuella markägares och vägsamfällighets protester, än vad en vindkraftexploatör har för ett så kallat internt nät. Jag har fått uppfattningen att så länge områdeskoncessionären beter sig anständigt i fråga om handläggningstider, upphandlingsförfarande och priser, så finns det ingen direkt anledning att äga uppsamlingsnätet. En områdeskoncessionär bör även ha bättre möjligheter att upprätthålla en kostnadseffektiv drift- och underhållsverksamhet. I händelse av fel, behov av ersättningskomponenter, etc., har en etablerad nätägare betydligt större möjligheter att agera snabbt, än en liten aktör.

44 Ellagen 3 kap, 15 (2002:121) Ersättning vid inmatning av el Innehavare av en produktionsanläggning har rätt till ersättning av den nätkoncessionshavare till vars ledningsnät anläggningen är ansluten. Ersättningen skall motsvara 1. värdet av nätägarens minskade energiförluster 2. värdet av nätägarens minskade abonnemangskostnader Regeringen får meddela närmare föreskrifter om beräkningen av ersättningen.

45 Elförordning (1994:1250), 11 (1997:857) Beräkning av viss ersättning Ersättning enligt 3 kap. 15 första stycket ellagen (1997:857) skall beräknas enligt följande. Värdet under 1 skall beräknas utifrån den minskning av energiförlusterna i nätkoncessionshavarens ledningsnät som uppstår på grund av att anläggningen matar in el på nätet och ersättas i förhållande till mängden inmatad el samt till när denna inmatning sker. Vid beräkning av värdet under 2 skall följande bedömningsgrunder beaktas. a) Produktionsanläggningens effektleveransförmåga. b) Produktionsanläggningens driftsäkerhet och den överenskommelse som kan finnas mellan nätkoncessionshavaren och anläggningshavaren om när produktionsanläggningen planeras vara i drift. c) Mängden inmatad elektrisk energi samt när denna inmatning sker. Förordning (1997:863).

46 Beräkning av Nätnytta från Vindkraft Ett Elforskprojekt - Elforsk rapport 07:42 Förlustminskning kan beräknas i efterhand baserat på det faktiska utfallet en realitet för vindkraft Effektnytta måste uppskattas på förhand; t ex effektsäkring inför vintersäsongen, dvs kapacitet i nätet och teckning av abonnemang (jfr SvK:s upphandling av effektreserv görs på årsbasis) den lokala och regionala effektnyttan av vindkraft är noll Minskning av energiuttag från ovanliggande nät beräknas i efterhand ( förlustminskning + vindkraftproduktionen) Vi skiljer på nätnytta och systemdrifttjänster

47 Förlustminskning pga vindkraft I Typfall och schabloner svårt och diskutabelt Varje installation är unik på sitt sätt Räds inledningsvis inte en komplex beräkningsmodell Det finns mycket data tillgängligt Jfr med den så kallade Nätnyttomodellen Belastningsfördelningsberäkningar i mellanspänningsnät måste vara godtagbart Tillämpa möjligen schablon för lågspänningsanslutna vindkraftverk Generalisera och förenkla efter hand i grunden svårt Spårbarhet till beräkningar Nätnytta beror på nätet måste då vara känt Förluster är kvadratiska och därmed icke additiva

48 Förlustminskning pga vindkraft II Förlustminskning kan beräknas per radial Nätnytta fås mellan vindkraftverkets anslutningspunkt och inmatningspunkten från ovanliggande nät Vid beräkningen är alternativet inmatning från ovanliggande nät Nätnytta är positiv Negativ nätnytta avspeglas i tariffen Ellagen 3:15 berör endast relationen producent nätägare och är inte tillämpbar mellan nätägare Stamnätet är unikt och berörs inte av vårt arbete Nätnyttan avspeglas i punkttariffen

49 Förlustminskning pga vindkraft III Vad händer när effekten går uppåt i anslutningspunkten till ovanliggande nät?? Uttagsabonnemang Inmatningsabonnemang Beräkning Timme för timme (nästan alla produktionsenheter är timmätta)? Energipris kopplat till spot-priset? Varje anläggnings nytta = viktad del av totalnyttan Ingen skillnad för anläggningar större eller mindre än 1500 kw

50 Liten anläggning ansluten till ett distributionssystem med dominerande konsumtion Förlustminskning Några MW G1 10 / 20 kv 40 / 50 / 70 kv Opåverkat Några MW G2 Förlustökning

51 Alltså Börja detaljerat förenkla efter hand Förlustreduktion i eget nät Reducerad energiavgift till ovanliggande nät Ingen effektnytta för lokal och regional vindkraft Förlustberäkningar i mellanspänningsnät (10, 20 kv) Schablon i lågspänningsnät (0.4 kv)? Fokus på mellanspänningsnät med dominerande konsumtion Nej, varför då? Nytta uttryckt i SEK

52 Erfarenheter från större projekt och inträffade händelser - Lillgrund - Transformatorproblem vid Horns Rev - Tillbud och risker - säkerhet för allmänheten - anläggningssäkerhet - driftsäkerhet - Kriegers Flak: Anslutningsstudie - Kårehamn: Felbortkoppling

53 Lillgrund 7 km utanför Malmö Mer info: -> Lillgrund

54 Lillgrund - allmänt Acceptans är oerhört viktigt personliga möten är bäst Arbete ute till havs är tufft och man måste ha erfarna entreprenörer och reservplaner - Bygg så mycket som möjligt på land. Fåglar undviker vindkraftparken Ljudnivån är oförändrad inga klagomål

55 Lillgrund - produktion Produktion i enlighet med förväntat (330 GWh/år) Skuggningsförlusterna är ganska stora Gruppverkningsgraden är c:a 77-80% Störst förluster vid vind längs med raderna Turbin nummer 2 kan tappa så mycket som 70-80%

56 Lillgrund - Spänningssättningsproblem Bunkeflo 130 kv Anslutningsledning 130 kv Landkabel: 3 st enfaskablar, 1,8 km Sjökabel: 1 st trefaskabel, 7,2 km Lillgrund 130/33 kv 48 verk 110 MW 330 GWh/år 130 kv brytare: Spänningssätter både kabel och plattformstransformatorn Ingen brytare här - Stora inrusningsströmmar vid samtidig spänningssättning av kabel och platformstransformator bedömdes inte vara något stort problem vid byggnationen - Speciell driftläggning i E.ONs nät vid spänningssättning - Inkopplingsmotstånd

57 Lillgrund Fault Ride Through Lillgrund ska klara SvK:s krav enligt SvKFS 2005:2 Kravuppfyllelse visad med simuleringar före driftsättningen (fulleffektomriktare) Mätutrustning installerad (i Bunkeflo) för att verifiera vid störningar Flera tvåfasiga fel nära Barsebäck , pga isbildning och blåst Spänningssänkning i Bunkeflo till 85 kv (60%) under 140 ms Lillgrund bibehöll nätanslutningen Examensarbete Chalmers 2009

58 Lillgrund Kabelbrand på transformatorplatformen Samtliga 33 kv brytare löser för jordfel Felsökning: spänningssättning av lokaltransformatorn -> överslag mellan de två friska faserna och jord E.ON bryter via 130 kv brytaren i Bunkeflo

59 Transformatorhaverier Horns rev

60 Tillbud - Risker Vindkraftrelaterad olycksstatistik: Caithness Windfarm Information Forum (CWIF), ( Av CWIFs statistik framgår att det sedan 1970-talet har förekommit 560 st vindkraftrelaterade olyckor och incidenter. Av dessa är 52 st dödsolyckor och 29 st har orsakat kroppsskador. Den vanligaste tillbudsorsaken har varit bladfel, dvs att hela eller delar av rotorbladen har lossnat och flugit iväg. Detta har inträffat 139 gånger. Den näst mest förekommande incidenten är brand i vindkraftverkets turbinhus. Detta har inträffat 110 gånger. Den tredje mest förekommande incidenten är sk strukturfel. Till dessa räknas de fel som uppstår på vindkraftverkets vitala komponenter under förhållanden som dessa komponenter är konstruerade att tåla. Sådana fel har ha uppstått i 60 st fall. I 24 fall har incidenter med sk iskast rapporterats.

61 Utredningar Anslutning av vindkraft Kriegers Flak Kårehamn

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer Elforsk seminarium 2010-01-21 Ersätta och bygga nya reaktorer Begränsningar och behov från ett elnätsperspektiv Sture Larsson Teknisk direktör, stf generaldirektör Svenska Kraftnät 2 Svenska Kraftnäts

Läs mer

Vindkraft och elnät i samverkan

Vindkraft och elnät i samverkan Vindkraft och elnät i samverkan Checklista för nätanslutning av vindkraft Rapport 2009-06-01 Uppdaterad 2009-10-30 gothia power gothia power Handläggare Projekt Dok.nr Version Lars-Åke Wahlqvist, Daniel

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer

Vem bär ansvaret för elnätet?

Vem bär ansvaret för elnätet? Vem bär ansvaret för elnätet? Roger Husblad, avdelningschef Energimarknadsinspektionen roger.husblad@ei.se www.ei.se Seminarium 2011-11-10 Vad är en nätkoncession? Nätkoncession: Tillstånd att bygga och

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2005:404 Utkom från trycket den 13 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten

Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten i elnäten (2015:4) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranssäkerheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om mätning, beräkning och rapportering av överförd el; SFS 1999:716 Utkom från trycket den 20 juli 1999 utfärdad den 8 juli 1999. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

Vindkraft inom E.ON Elnät. Jan-Erik Olsson - Strategichef

Vindkraft inom E.ON Elnät. Jan-Erik Olsson - Strategichef Vindkraft inom E.ON Elnät Jan-Erik Olsson - Strategichef DN Debatt Vindkraftens aktuella läge EUs klimatmål med 20 procent förnybar energi till 2020 är en kraftfull satsning med tanke på övriga medlemsländers

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 1999:770 Utkom från trycket den 26 oktober 1999 utfärdad den 14 oktober 1999. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen

Läs mer

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR ANSLUTNING SOLCELLSANLÄGGNING Vår anvisning för anslutning av solcellsanläggningar är ett komplement till Energiföretagens handbok Anslutning av elproduktion till lågspänningsnätet

Läs mer

Göran Forsling Sweco Energuide

Göran Forsling Sweco Energuide Göran Forsling Sweco Energuide Foto av vindkraftverk nr 10 vid BLIEKEVARE VINDKRAFTPARK Sveriges nu största driftsatta landbaserade vindkraftpark Storlek: 18 verk, 36 MW, invigdes 2009-08-26. Fotograf:

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling EIFS 2011:2 Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för

Läs mer

Anslutning Från förfrågan till färdig anläggning

Anslutning Från förfrågan till färdig anläggning Anslutning Från förfrågan till färdig anläggning Agenda Information Var kan man läsa om småskalig produktion Var kan man vända sig för frågor Vilka krav ställs Ansluta produktion Föranmälan - Vad ska bifogas

Läs mer

Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät. Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN

Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät. Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN Gäller fr.o.m. 2014-01-01 t.o.m. 2014-12-31. Inmatning där överliggande nät har

Läs mer

Elnät och koncessionsplikt

Elnät och koncessionsplikt Elnät och koncessionsplikt Avdelningen Tillstånd och Prövning (ATP) Energimarknadsrådet den 4 oktober 2017 Jeanette Asp Linnéa Carlén Vad gör Avdelningen för Tillstånd och Prövning? Prövning av ansökningar

Läs mer

Seminarium 2006-05-17. Formella förutsättningar för ö-drift -behov av förändringar i regelverken

Seminarium 2006-05-17. Formella förutsättningar för ö-drift -behov av förändringar i regelverken Starta Malmö Seminarium 2006-05-17 Formella förutsättningar för ö-drift -behov av förändringar i regelverken 1 Sture Larsson Teknisk direktör, stf generaldirektör Chef för Beredskapsstaben Svenska Kraftnät

Läs mer

Nätanslutning av svenska solcellsanläggningar. Utredning av nätanslutning av förnybar el

Nätanslutning av svenska solcellsanläggningar. Utredning av nätanslutning av förnybar el Nätanslutning av svenska solcellsanläggningar Utredning av nätanslutning av förnybar el SolEl-seminarium 21-22 november 2007 First Hotel Royal Star, Älvsjö-Stockholm Lennart Söder Professor Elkraftsystem

Läs mer

Energikompetens En rapport från Svensk Energi. Anslutning av större produktionsanläggningar till elnätet ASP

Energikompetens En rapport från Svensk Energi. Anslutning av större produktionsanläggningar till elnätet ASP Energikompetens En rapport från Svensk Energi Anslutning av större produktionsanläggningar till elnätet ASP Juni 011 Utges av Svensk Energi Swedenergy AB Beställningsnummer: 35136 Anslutning av större

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Nytt regelverk ikraft 1 juli 2017 Egen lag för elsäkerhet (SFS 2016:732) Ny förordning för

Läs mer

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Reglering av elnätsmonopol i Sverige Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Presentation Rebecka Thuresson Biträdande avdelningschef Avdelningen för tillstånd och prövning jurist 016-16

Läs mer

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja?

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? FAQ Mikroproduktion FAQ som Svensk Energi har tagit fram. Teknik Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? Svar: Det beror på vilka förutsättningar man har där man bor samt vilket

Läs mer

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner

Revidering av EIFS 2013:2. Referensgruppsmöte 3 Definitioner Revidering av EIFS 2013:2 Referensgruppsmöte 3 Definitioner Anslutningspunkt Det finns ingen särskild definition i nuvarande föreskrift för anslutningspunkt Ny definition Punkt till vilken en anläggning

Läs mer

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet

Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Ellagsöversyn förtydligande av systemansvar. Per Wikström - Driftrådet Sammanfattning systemansvar > Ett kollektivt ansvar > Elnätsägare har ett långtgående ansvar > Svk utsedd samordnare > Det handlar

Läs mer

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Tröskeleffekter och förnybar energi Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Uppdrag > Den 20 april 2009 lämnade Affärsverket svenska kraftnät (Svenska Kraftnät) rapporten Tröskeleffekter

Läs mer

Svenska kraftnäts utmaningar - Ett lika leveranssäkert elsystem i framtiden? Chalmers

Svenska kraftnäts utmaningar - Ett lika leveranssäkert elsystem i framtiden? Chalmers Svenska kraftnäts utmaningar - Ett lika leveranssäkert elsystem i framtiden? Chalmers 2017-05-17 2 Elsystemets utveckling > Elsystemet är inne i en mycket stor omställningsprocess > Planerbar produktion

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elförordning; utfärdad den 25 april 2013. SFS 2013:208 Utkom från trycket den 8 maj 2013 Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelse 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

Nationella Vindkraftskonferensen

Nationella Vindkraftskonferensen Nationella Vindkraftskonferensen 25 april 2008 Kalmar Lennart Söder Professor Elkraftsystem 1 Överlämnande skedde den 20 februari 2008 2 Utredningens 13 förslag - 1 Beskriv att certifikatsystemet är den

Läs mer

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 526, 162 15 Vällingby ISSN 1402-9049 Kraftnät Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter om vad som avses med ett effektivt utnyttjande av elnätet vid

Läs mer

Realtidsprojektet. Svenska kraftnäts Driftråd,

Realtidsprojektet. Svenska kraftnäts Driftråd, Realtidsprojektet Svenska kraftnäts Driftråd, 2017-09-12 Vår användning av realtidsmätvärden - Nuläge > Idag använder vi mätvärdena för: > Övervakning av Stamnätet > Beräkning av kapacitetsgränser > Uppföljning

Läs mer

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Vattenfall Distribution Att producera sin egen el och på det sättet kunna sänka sin egen elkostnad gör att allt fler väljer

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning av leveranskvaliteten

Läs mer

Nätnytta från vindkraft. Elforsk rapport 07:42

Nätnytta från vindkraft. Elforsk rapport 07:42 Nätnytta från vindkraft Elforsk rapport 07:42 Morten Hemmingsson Daniel Karlsson 10-2007 Nätnytta från vindkraft Elforsk rapport 07:42 Morten Hemmingsson Daniel Karlsson 10-2007 Förord Föreliggande studie

Läs mer

Inmatningstariffer för elproducenter

Inmatningstariffer för elproducenter Inmatningstariffer för elproducenter Henrik Gåverud Seminarium Energimarknadsinspektionen Stockholm 12 maj 2015 Kort om studien 2 Bakgrund Indikationer på stor variation avseende inmatningstariffer Kartläggning

Läs mer

Elnätanslutning av vindkraft till lokal-, region-, och stamnätet

Elnätanslutning av vindkraft till lokal-, region-, och stamnätet Elnätanslutning av vindkraft till lokal-, region-, och stamnätet Beskrivning för processen från idé till elnätanslutning ER 2007:33 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas

Läs mer

Kommittédirektiv. Anslutning av anläggningar för förnybar elproduktion m.m. till elnätet. Dir. 2007:10

Kommittédirektiv. Anslutning av anläggningar för förnybar elproduktion m.m. till elnätet. Dir. 2007:10 Kommittédirektiv Anslutning av anläggningar för förnybar elproduktion m.m. till elnätet. Dir. 2007:10 Beslut vid regeringssammanträde den 1 februari 2007 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare

Läs mer

Vilka restriktioner finns för energilager i elnäten utgångspunkter och möjligheter

Vilka restriktioner finns för energilager i elnäten utgångspunkter och möjligheter Vilka restriktioner finns för energilager i elnäten utgångspunkter och möjligheter Karin Widegren, Energimarknadsinspektionen Energikommissionens och Forum för smarta elnäts seminarium om energilager,

Läs mer

System planning, EG2050 introduction. Lennart Söder Professor in Electric Power Systems

System planning, EG2050 introduction. Lennart Söder Professor in Electric Power Systems System planning, EG2050 introduction Lennart Söder Professor in Electric Power Systems 1 World energy consumption 2007 130 000 TWh Oil Natural gas Hydro Coal Wind power Nuclear Hydro, wind, nuclear: Replaced

Läs mer

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet Dokumentägare: Dokumenttyp: Anvisning Publicerat datum: 2019-03-13 Dokumentid: David Håkansson ANV - 00129 Godkännare: Version: Stefan Claesson 5.0 Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning

Läs mer

PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION

PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION 2011-02- 05 SLUTRAPPORT Arise Elnät AB 2011-02-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund 2. Förutsättningar 3. Teknik 4. Planering 5. Park design 6. Elproduktion

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elsäkerhetslag; utfärdad den 9 juni 2016. SFS 2016:732 Utkom från trycket den 21 juni 2016 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 Denna lag syftar till att främja

Läs mer

Vem ansvarar för integrering av vindkraften? - Nätägarens roll

Vem ansvarar för integrering av vindkraften? - Nätägarens roll Vem ansvarar för integrering av vindkraften? - Nätägarens roll Regional Network/Network investigation 2008-02-01 1 Innehåll Vindkraftsläget på Fortum Elnätföretagets roll: stegen i en anslutningsprocess

Läs mer

Riktlinjer för anslutning av produktionskällor > 63 A

Riktlinjer för anslutning av produktionskällor > 63 A Riktlinjer för anslutning av produktionskällor > 63 A Omfattning Dessa riktlinjer har tagits fram för att klargöra E.ON Elnäts hantering av anslutning av produktionskällor med säkring > 63 A till elnätet.

Läs mer

Regelverk om elektriska anläggningar

Regelverk om elektriska anläggningar Regelverk om elektriska anläggningar Horst Blüchert / Elsäkerhetsverket 1 Ellagen (1997:857) 1 kap. 1 I denna lag ges föreskrifter om elektriska anläggningar, om handel med el i vissa fall samt om elsäkerhet.

Läs mer

- --I Energimarknadsinspektionen

- --I Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT 1 (4) Sökande wpd Storgrundet Nät AB Ferkens gränd 3 111 30 Stockholm 55 6873-1722 Ombud: Motpart Affärsverket svenska kraftnät Box 1200 172 24 Sundbyberg 202100-4284

Läs mer

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Envikens Elkraft ek för Envikens Elnät AB Elmarknadens aktörer och Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Jan-Erik Bergkvist Elverkschef / VD jan-erik.bergkvist@envikenselkraft.se Envikens Elkraft

Läs mer

Tröskeleffekter och förnybar energi

Tröskeleffekter och förnybar energi 2009-10-29 Dnr 2009/1306 Tröskeleffekter och förnybar energi Författningsförslag EI061 W-1.0 2008-08-21 EI061 W-1.0 2008-08-21 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Regeringens uppdrag... 5 3. Kostnader för

Läs mer

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET Teknisk specifikation rev 6 1 (5) TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET 1 ALLMÄNT 1.1 Definitioner För denna specifikation är följande definitioner tillämpliga: Nätägare

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter och allmänna råd om skyldighet att rapportera elavbrott för bedömning

Läs mer

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR ANSLUTNING SOLCELLSANLÄGGNING Vår anvisning av anslutning av solcellsanläggningar är ett komplement till Svensk Energis handbok för Anslutning av mikroproduktion till konsumentanläggningar

Läs mer

Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet

Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet Systemansvar, driftsäkerhet och flexibilitet Förutsättningar att hantera systemutmaningarna Maja Lundbäck, förändringsledare för systemansvaret Systemansvaret rollen för en TSO 6. Reglera och anpassa systemet

Läs mer

Konsoliderad version av

Konsoliderad version av Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter och allmänna råd (STAFS 2009:8) om mätsystem för mätning av överförd el Rubriken har denna lydelse genom

Läs mer

Elförsörjningens leveranssäkerhet. Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät

Elförsörjningens leveranssäkerhet. Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät Elförsörjningens leveranssäkerhet Stefan Arnborg Affärsverket svenska kraftnät Upplägg > Vad är SvK (Stamnätsägare, systemansvarig myndighet för både el och gas, elberedskapsmyndighet, etc (vi har många

Läs mer

REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN

REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN Paradigmskifte inom elenergibranschen Nätägare relationen Ellagen undantag småskalig produktion Nätägaren är skyldigt att installera mätare med tillhörande

Läs mer

Bestämning av överföringskapacitet

Bestämning av överföringskapacitet 1 (5) Bestämning av överföringskapacitet 1 Överföringskapaciteterna i det finländska kraftsystemet Fingrid låter elmarknaden disponera all överföringskapacitet som är möjlig utan att riskera kraftsystemets

Läs mer

Dubbla Nättariffer. Av Anders Pettersson

Dubbla Nättariffer. Av Anders Pettersson Dubbla Nättariffer Av Anders Pettersson Innehållsförteckning Sidan 1. Inledning 2 2. Dubbla nättariffer 2 3. Övereffektavgifter 3 4. Fast avgift 3 5. Mätavgift 3 6. Nätnytta 3 7. Effektsänkning 4 8. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten

Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten Svk 2018/2335 2018-11-13 Beordrad nedreglering av Ringhals säkrade driftsäkerheten Den 9 maj 2018 uppkom en driftsituation där elsystemets frekvens ökade och hamnade utanför tillåtna driftgränser. Några

Läs mer

Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009

Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009 2010:04 Tillsyn av Affärsverket svenska kraftnät 2009 EI:s tillsynsansvar över Affärsverket svenska kraftnät Energimarknadsinspektionen (EI) är tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme.

Läs mer

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar Vindkraft i elnäten 2008-12-04 Arne Bergström Vattenfall Eldistribution AB, Nätplanering Vindkraft i elnäten Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar 2 Vindkraft i elnäten Vindkraftutbyggnaden

Läs mer

Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning.

Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning. Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning. Gällande från och med 2015-06-01 Inledning Dessa villkor utgör ett komplement till och förtydliganden av de av Svensk Energi

Läs mer

Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn. Energikommissionen

Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn. Energikommissionen Ett lika robust elsystem i framtiden? Svenska kraftnäts syn Energikommissionen 2015-12-07 2 Elsystemets utveckling > Elsystemet är inne i en mycket stor omställningsprocess > Planerbar produktion ersätts

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 2009:892 Utkom från trycket den 14 juli 2009 utfärdad den 2 juli 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen (1997:857)

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Allmänt om tröskeleffekten

Allmänt om tröskeleffekten Generaldirektören Näringsdepartementet Energienheten n.registrator@regeringskansliet.se fredrik.norlund@regeringskansliet.se 2013-12-13 2013/1929 REMISSVAR Övergångslösning för att undanröja tröskeleffekter

Läs mer

ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531

ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531 1 ELAVBROTTET I STOCKHOLM 090531 Peter Lindberg peter.lindberg@elsakerhetsverket.se RAPPORT Dnr/ref09EV841 2 3 Sammanfattning På söndagskvällen den 31 maj inträffade ett elavbrott som innebar att elförsörjningen

Läs mer

Svenska kraftnät ser vissa utmaningar med den tolkning som görs i Ellagen 3 kap 1 med utgångspunkt ur Direktiv om gemensamma regler (EU) 2019/944.

Svenska kraftnät ser vissa utmaningar med den tolkning som görs i Ellagen 3 kap 1 med utgångspunkt ur Direktiv om gemensamma regler (EU) 2019/944. SVENSKA ~ KRAFTNÄT Energimarknadsinspektionen 2019-09-25 2019/866 BREV Beskrivning av systemansvaret för överföringssystemet och dess innebörd Efter det externa referensgruppsmötet om genomförande av reviderad

Läs mer

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW Mikroproduktion Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW www.vemab.se 0492-76 93 00 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Systemdrifttillstånd grundläggande dimensionerings- och riskkoncept i ett mer flexibelt kraftsystem

Systemdrifttillstånd grundläggande dimensionerings- och riskkoncept i ett mer flexibelt kraftsystem 2018-11-29 Systemdrifttillstånd grundläggande dimensionerings- och riskkoncept i ett mer flexibelt kraftsystem SvK1000, v5.0, 2018-08-01 BOX 1200 172 24 SUNDBYBERG STUREGATAN 1, SUNDBYBERG TEL: 010-475

Läs mer

Solcellers lönsamhet: Skatter, lagar och förordningar

Solcellers lönsamhet: Skatter, lagar och förordningar Solcellers lönsamhet: Skatter, lagar och förordningar 2015 11 11 Olleper Hemlin olleper.hemlin@sp.se 010 516 5553 SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Solcellers lönsamhet: Skatter, lagar och förordningar

Läs mer

Fortum Distribution AB Revenue and Product Management Senior Prissättare Albin Kjellberg

Fortum Distribution AB Revenue and Product Management Senior Prissättare Albin Kjellberg Fortum Distribution AB Revenue and Product Management Senior Prissättare Albin Kjellberg Agenda 1. Bakgrund inmatningstariffer 2. Elnätsavgifter inmatning 3. Produktionsersättning 2 2010-04-14 Electricity

Läs mer

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån BILAGA 1 Underlag för ansökan om nätförstärkningslån 1/6 Innehåll 1 Ansökan om nätförstärkninglån... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Beskrivning av nätförstärkningen... 3 1.3 Nätkoncessionär (underlag 1)... 3

Läs mer

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE

/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE SVM 2019-04-05 2018/588 FÖRKLARANDE DOKUMENT FÖRSLAG PÅ KRAV FÖR DATAUTBYTE Förklarande dokument till Svenska kraftnäts krav för datautbyte i enlighet med artikel 40.5 i förordning (EU) 2017/1485 om fastställande

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Förslag till Avtal om nyttjande av Stamnätet 2019

Förslag till Avtal om nyttjande av Stamnätet 2019 2018-05-31 2018/1349 NYTTJANDEAVTAL Förslag till Avtal om nyttjande av Stamnätet 2019 1/6 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Nyttjande... 3 3 Abonnemangspunkt... 3 4 Avgifter... 3 5 Årsvisa abonnemang... 3 6

Läs mer

Mot en ny nätreglering i Sverige

Mot en ny nätreglering i Sverige Mot en ny nätreglering i Sverige Mats Johansson, Vattenfall Eldistribution AB Strategy & Regulation 2009-10-15 Nätstruktur i Sverige Stamnätet (400/220 kv) ägs och drivs av Svenska Kraftnät (100 % statsägt)

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter

Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen. 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Konsumentens rättigheter enligt 11 kap. ellagen 11 kap. Särskilda bestämmelser om överföring och leverans av el till konsumenter Inledande bestämmelser 1 Detta kapitel gäller överföring och leverans av

Läs mer

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019

Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019 2019-01-25 1 (5) Energimarknadsinspektionens föreskriftsförteckning 2019 Föreskrifter t.o.m. EIFS 2019:2 medtagna El EIFS 2012:4 Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om redovisning

Läs mer

meddelad i Stockholm den 25 april 2008 Ombud: 1. Bolagsjuristen Malin Persson 2. Bolagsjuristen Patrik Håkansson Carl Gustavs väg 1 205 09 Malmö

meddelad i Stockholm den 25 april 2008 Ombud: 1. Bolagsjuristen Malin Persson 2. Bolagsjuristen Patrik Håkansson Carl Gustavs väg 1 205 09 Malmö 1 (5) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 25 april 2008 KLAGANDE 1. AA 2. Energimarknadsinspektionen (tidigare Statens energimyndighet) Box 155 631 03 Eskilstuna MOTPART E.ON Elnät Sverige AB

Läs mer

Lagrådsremiss. Enklare och tydligare regler för förnybar elproduktion, m.m. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremiss. Enklare och tydligare regler för förnybar elproduktion, m.m. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Enklare och tydligare regler för förnybar elproduktion, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2009 Maud Olofsson Dan Sandberg (Näringsdepartementet)

Läs mer

APRIL 2016 VÄGLEDNING FÖR ANSLUTNING TILL STAMNÄTET

APRIL 2016 VÄGLEDNING FÖR ANSLUTNING TILL STAMNÄTET APRIL 2016 VÄGLEDNING FÖR ANSLUTNING TILL STAMNÄTET SVENSKA KRAFTNÄT Svenska kraftnät är ett statligt affärsverk med uppgift att förvalta Sveriges stamnät för el, som omfattar ledningar för 400 kv och

Läs mer

Vårt uppdrag har utförts enligt SNT 4400 "Uppdrag att utföra granskning enligt särskild överrenskommelse rörande finansiell information".

Vårt uppdrag har utförts enligt SNT 4400 Uppdrag att utföra granskning enligt särskild överrenskommelse rörande finansiell information. Bilaga 1 Rapport över faktiska iakttagelser Till Växjö Energi Elnät AB Bakgrund Vi har genomfört granskning enligt särskild överenskommelse avseende Växjö Energi Elnät ABs (Bolagets) PM benämnd Redovisning

Läs mer

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION VAD ÄR MIKROPRODUKTION? Att vara mikroproducent innebär att en person har en egen småskalig elproduktion, genom exempelvis solceller på hustaket eller ett mindre vindkraftverk.

Läs mer

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika.

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika. Hur påverkar vindkraften elnätet? Roger Lindmark, Vattenfall Eldistribution 1 Nätbolag Affärsidé är att sälja transport av elenergi Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter

Läs mer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer

Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer ~ ~' Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum 1(5) Kriterier for att bevilja undantag fran bestammelser i Europeiska kommissionens forordning om krav for natanslutning av generatorer Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Vardag och när det blir fel. Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation

Vardag och när det blir fel. Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation Vardag och när det blir fel Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation Innehåll Normaldrift MW-balans och frekvensreglering Spänningsreglering Felfall Spänningskvalitet Elräkningen Lunds

Läs mer

Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten

Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten Shunt reaktorn Kompensering av den reaktiva effekten Definition enligt IEC 60076 6:2007: En reaktor som är ansluten antingen fas till jord, fas till nollpunkten eller mellan faserna i ett kraftsystem för

Läs mer

E.ON Elnät. Personlig service när ditt företag behöver kraft

E.ON Elnät. Personlig service när ditt företag behöver kraft E.ON Elnät Personlig service när ditt företag behöver kraft Thomas Thorkelsson, chef för avdelningen för stora kunder på E.ON Elnät. Hos E.ON Elnät får du en egen kontaktperson som du kan ringa om du får

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016

Samråd om kriterier för undantag, RfG. 28 september 2016 Samråd om kriterier för undantag, RfG 28 september 2016 Agenda Lagrummet Tidplan Vad händer i Norden/Europa Föreslagna kriterier Yttrande Vad hände efter samrådet Lagrummet Ei får efter ansökan från en

Läs mer

VILLKOR FÖR ANSLUTNING TILL REGIONNÄT AVR 2006

VILLKOR FÖR ANSLUTNING TILL REGIONNÄT AVR 2006 Rekommenderade av Finsk Energiindustri rf VILLKOR FÖR ANSLUTNING TILL REGIONNÄT AVR 2006 A. Allmänt och ingående av avtal B. Inkoppling samt användning och underhåll av anslutningen (teknisk del) C. Dröjsmål,

Läs mer

När det blir fel. Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation

När det blir fel. Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation När det blir fel Olof Samuelsson Industriell Elektroteknik och Automation Innehåll Normaldrift MW-balans och frekvensreglering Spänningsreglering Felfall Spänningskvalitet Elräkningen Lunds universitet/lth/bme/iea

Läs mer

Ingmar Leisse Nysäter-klustret. Ett nytt sätt att reglera reaktiv effekt

Ingmar Leisse Nysäter-klustret. Ett nytt sätt att reglera reaktiv effekt Ingmar Leisse 2017-05-18 Nysäter-klustret Ett nytt sätt att reglera reaktiv effekt Översikt 1. Introduktion 2. Nysäter-klustret 3. Reaktiv effekt i elnätet 4. Alternativ för Nysäter-klustret 5. Implementering

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer