Riktlinjer för anslutning av produktionskällor > 63 A

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer för anslutning av produktionskällor > 63 A"

Transkript

1 Riktlinjer för anslutning av produktionskällor > 63 A

2 Omfattning Dessa riktlinjer har tagits fram för att klargöra E.ON Elnäts hantering av anslutning av produktionskällor med säkring > 63 A till elnätet. Processen som beskrivs är utformad för att möta marknadens krav på effektiv hantering av anslutningar. E.ON Elnäts målsättning är att denna process tillsammans med E.ON Elnäts erfarenhet av bygge, drift och underhåll av elnät ska leda till optimala lösningar för kunden. Processen för att ansluta produktionskällor är indelad i som mest följande faser: Förfrågan Prisindikation Kritiska delarbeten Offert- och avtalsarbete Bygga och driftsätta. Ett projekt måste inte gå igenom samtliga faser innan offert- och avtalsarbete. En kund kan t.ex. välja att direkt fråga om prisindikation eller offert. Processen och de olika faserna beskrivs under rubriken Processen nedan. I detta dokument finns dessutom kompletterande beskrivningar under egna rubriker av delning, elnätspriser, allmänna avtalsvillkor, ägogränser och tekniska villkor. Dessa riktlinjer är baserade på vid utgivningstillfället gällande lagar och övriga föreskrifter samt rättspraxis.. För det fall ändring därvidlag sker gäller ändringarna även om de står i strid med dessa riktlinjer. Kontaktpersoner E.ON Elnät hanterar alla anslutningar som projekt. För varje projekt har kunden två kontaktpersoner inom E.ON Elnät: E.ON Elnäts projektledare är kundens kontaktperson avseende alla frågor utom de kommersiella fram till driftsättning E.ON Elnäts affärsansvarig ansvarar för alla kommersiella frågor t.ex. utformning av offert och avtalshandlingar.

3 1. Processen 1.1 Förfrågan E.ON Elnäts arbete initieras av att kunden anmäler sina planer på att ansluta sin produktionsanläggning till affärsansvarig inom E.ON Elnät för det område inom vilket produktionsanläggningen ska byggas. Anmälan bör innehålla: Kundnamn och kontaktperson Typ av produktionsanläggning Effekt som ska anslutas Koordinater för produktionsanläggning. För vindkraftgrupper kan det för inledande diskussion räcka med att område anges på en karta med koordinater för vindkraftgruppens tyngdpunkt.. Efter anmälan har kunden möjlighet att diskutera förutsättningarna för anslutning med E.ON Elnät. Som underlag till dessa diskussioner kan E.ON Elnät utföra enkla nätberäkningar och principskisser över hur anslutning kan utföras. I det fall kunden önskar svar på frågor som kräver djupare analyser utförs dessa i form av kritiska delarbeten (se punkt 1.3 nedan). 1.2 Prisindikation Då förutsättningarna för anslutning är klarställda kan kunden fråga efter en prisindikation. Förfrågan om prisindikation ska vara skriftlig och görs genom att kunden fyller i E.ON Elnäts formulär Förfrågan - Prisindikation. Formuläret finns på E.ON:s hemsida: Uppgifter om placering av varje aggregat bör om möjligt anges. Utan dessa uppgifter blir kostnadsberäkningen för uppsamlingsnät osäker. Kund kan lämna uppgifterna enligt koordinatsystem: RT 90 2,5 gon Väst samt i filformat shape eller dxf. E.ON Elnät beräknar prisindikationen baserat på kostnadskatalogen EBR. Prisindikationen är baserad på en förenklad kalkyl med schablonmässiga antaganden om förutsättningarna vid det tillfälla då prisindikationen togs fram. E.ON Elnät reserverar sig därför för att prisindikationen i en del fall kan avvika väsentligt från offerten som bygger på en mer detaljerad studie och i vissa delar projektering. Förutsättningarna vid offertframtagning kan även ha ändrats i förhållande till de som gällde vid tidpunkten för framtagning av prisindikation.

4 1.3 Kritiska delarbeten I det fall kunden har behov av att påskynda delarbeten för att ansluta produktionskällor erbjuder E.ON Elnät kunden att beställa sådana kritiska delarbeten innan kunden beställer anslutning baserat på offert enligt punkt 1.4 nedan. Sådan kritiska delarbeten kan t.ex. vara: Upphandling av krafttransformator eller andra anläggningsdelar. Söka tillstånd för bygge av kraftledning Upphandling av anslutning eller andra åtgärder mot överliggande nät (t.ex. stamnät). Andra väl avgränsande arbeten som kunden betraktar som kritiska delarbeten. Kritiska delarbeten kan omfatta delarbeten som avser för flera kunder gemensamt behov av åtgärder före beställning. Detta kan t.ex. vara fallet då regionnätet måste byggas ut eller förstärkas för att möjliggöra anslutning. I det fall flera kunder beställer kritiskt delarbete som helt eller delvis avser samma arbete delas kostnaden för dessa gemensamma arbeten enligt reglerna för delning som beskrivs under rubrik 4 nedan. Kunden har genom beställning av kritiska delarbeten inte bokat eventuellt ledig kapacitet i andra anläggningsdelar än de som de kritiska delarbetena omfattar. Då kund beställer anslutning ska pågående kritiska delarbeten som avser denna anslutning fortsättningsvis utföras inom ramen för avtalet om anslutning. De delar av de kritiska delarbetena som avser alternativa utformningar av den beställda anslutningen ska avslutas, såvida inte kunden begär annat. Utförs kritiska delarbeten som avser andra anslutningar för kundens räkning eller andra kunder ska dock dessa arbeten fortsatt hanteras som kritiskt delarbete. Kritiska delarbeten utförs normalt mot s.k. successiv ersättning. Vad som menas med successiv ersättning framgår av punkt 1.4 nedan. 1.4 Offert på anslutningsavgift Förfrågan om offert ska vara skriftlig och sändas till E.ONs affärsansvarig. Till offertförfrågan ska kunden alltid bifoga E.ON Elnäts formulär Förfrågan Offert. Formuläret finns på E.ONs webbplats; eon.se.

5 Offerten utformas som ett avtalserbjudande om Elnätsavtal, innehållande både anslutning till elnät och överföring av el. Det finns två alternativa ersättningsformer för anslutning: Fast pris baserat på E.ON Elnäts kostnad för anslutning. Beräkning av kostnad utförs i huvudsak baserat på EBRs kostnadskatalog Successiv ersättning med budgetpris innebär att anslutningsavgiften fastställs baserat på E.ONs faktiska kostnader för byggnation efter kundens beställning av anslutning. Successiv ersättning med budgetpris tillämpas för projekt där anläggningskostnaden är svår att fastställa. Offert om anslutning omfattar alla arbeten för anslutning av aktuell produktionskälla inklusive sådana arbeten som redan är utförda som kritiska delarbeten. I anslutningsavgiften ingår därmed även kostnader för tidigare utförda kritiska delarbeten som är nödvändiga för anslutningen. Tidigare betald ersättning för kritiska delarbeten avräknas vid fakturering av anslutningsavgiften. Anslutningsavgift fastställs enligt punkt 2 nedan. E.ON Elnät tar ut en avgift från kund för projektering i samband med framtagning av offert. Avgiftens storlek är beroende av anslutningens storlek och komplexitet. Tidigare betald ersättning för projektering avräknas vid fakturering av anslutningsavgiften. Handläggningstid för framtagning av offert är normalt 60 arbetsdagar. Vid komplexa eller stora projekt kan tiden vara längre. Offerten är normalt giltig i två eller tre månader. 1.5 Bygga och driftsättning Senaste utgåvan av Svensk Energis installationsbestämmelser Anslutning av kundanläggningar 1-36 kv till elnätet, IBH vid tidpunkt för beställning av anslutning ska gälla i tillämpliga delar. Kundens elinstallatör ansvarar för att föranmälan sänds till E.ON Elnät i god tid före start av byggarbetena. I det fall kunden svarar för montage av ström- och spänningstransformatorer för debiteringsmätning ska kunden eller kundens elinstallatör i samband med insändning av föranmälan även meddela E.ON Elnät adress till mottagare av mättransformatorerna. När E.ON Elnät erhållit färdiganmälan ifrån elinstallatören utför E.ON Elnät installation av utrustning för debiteringsmätning samt utför besiktning av kundens anläggning. För att inte riskera att installation av debiteringsmätning blir en tidskritisk aktivitet för anslutning kan kundens installatör även välja att sända in delanmälan som endast avser delar som måste vara klara för att E.ON Elnät ska kunna installera mätutrustning.

6 Nedan är några av de viktigaste förutsättningarna för driftsättning av kundens anläggning listade: E.ON Elnät har erhållit föranmälan från kundens elinstallatör Elnätsavtal är tecknat mellan E.ON Elnät och kund, se punkt 2 nedan. Kunden har meddelat E.ON Elnät val av elleverantör/balansansvarig. Kunden har meddelat E.ON Elnät namn på eldriftansvarig E.ON Elnät har mottagit ritningar, inställningsblad för reläskydd, reläprovningsprotokoll, jordtagsmätningsprotokoll och enlinjeschema från kunden I tillämpliga fall att avtal är tecknat mellan E.ON Elnät och kund om E.ON Elnäts tillträde till kundens anläggning samt att kunden har överlämnat nycklar till E.ON Elnät E.ON Elnät har erhållit färdiganmälan från kundens elinstallatör samt har därefter installerat utrustning för debiteringsmätning. E.ON Elnät har utfört besiktning av kundens anläggning E.ON Elnät har mottagit driftbevis för aktuell anläggning från kundens eldriftansvarig. Ofta önskar kunden betydligt snabbare hantering av besiktning och driftsättning av produktionsanläggning än vad som anges i IBH. För att möjliggöra sådan forcering är det viktigt att kunden och E.ON Elnät tillsammans planerar dessa arbeten i god tid före driftsättning. 2. Upprättande av elnätsavtal Normalt upprättas ett förslag till Elnätsavtal i samband med offertframtagningen. Undertecknandet av detta avtal utgör en beställning av anslutning och acceptans av i offerten angivna villkor för anslutning. I vissa fall kan dock detta avtal upprättas något senare, dvs vissa arbeten kan redan vara under utförande, men det är av största vikt att detta avtal upprättas och undertecknas i god tid innan driftsättning av anläggningen, då avtalet med bilagor reglerar anslutning och överföring, både tekniskt, ekonomiskt och villkorsmässigt. Producenten ansöker om elcertifikat hos Energimyndigheten. Producenten upprättar avtal med elhandlare om köp av producerad el. Det är viktigt att aktuell elhandlare snarast möjligt efter avtalstecknande meddelar E.ON Elnät vem som är elhandlare. Som ett skydd i det fall denna leverantörsbytesprocess av olika anledningar inte skulle fungera går E.ON Försäljning in som köpare och tar över det ansvar som den tänkta köparen har. E.ON Elnät tecknat ett avtal med E.ON

7 Försäljning om detta. Producenten kan sedan få rätt köpare så fort det är möjlig. Som leverantör av el till uttagsabonnemanget anvisas Kunden till E.ON Försäljning AB om inget annat överenskommits. 3. Anslutningsavgift I anslutningsavgiften ingår kostnader för: Entreprenader inkl kostnader för tillhandahållen materiel Avgifter och ersättningar t.ex. ersättning till markägare Kostnader för konsulter och egen personal Vid fastställande av anslutningsavgiften tar E.ON Elnät hänsyn tas till den nytta anslutningen utgör för kundkollektivet vilket innebär att anslutningsavgiften i en del fall kan vara lägre än den verkliga investeringen för anslutning. Dessutom optimerar E.ON Elnät varje anslutning genom att samordna denna med behov av andra åtgärder i elnätet. På så sätt kan investeringen ofta delas mellan flera aktörer. Reglerna för delning av kostnaderna för investering framgår av punkt 3 nedan. 4. Delning av kostnaderna för investering E.ON Elnät strävar ständigt efter att samordna olika behov av förändringar i nätet så att kostnaden för dessa minimeras. De kostnadsreduktioner som härmed kan uppnås delas mellan alla inblandade parter. Vid fastställande av anslutningsavgift delar E.ON Elnät kostnaderna för uppbyggnad av för flera anslutningar gemensam anläggningsdel mellan inblandade parter. Sådan delning tillämpas i två fall: Då E.ON Elnät väljer att anpassa konstruktionen av de i anslutningen ingående anläggningsdelarna för att möta framtida förändringar. Detta kan t.ex. vara tillämpligt då E.ON Elnät i samband med offertframtagning för en anslutning väljer att dimensionera upp anläggningsdelar med tanke på planerade, men ännu inte beställda, projekt som med hög sannolikhet bedöms bli realiserade. Anslutningsavgift för aktuell anslutning belastas då endast med kostnaden för nödvändiga anläggningsdelar för anslutning av den aktuella produktionsanläggningen Då kund till E.ON Elnät beställer ny anslutning eller ändrar förutsättningar för befintlig anslutning och detta sker innan aktuellt anslutningsprojekt är avslutat. Om det i detta fallet visar sig att det går att samordna arbetena för den nya anslutningen eller den ändrade anslutningen med pågående aktuellt anslutningsprojekt tillämpas delning av kostnaderna för dessa arbeten.

8 Delning enligt ovan sker normalt baserat på planerat effektbehovet hos parterna som är inblandade i delning. Delning gäller endast så länge och under förutsättning att det finns part att dela med. Detta innebär att då grunden för delning förändras pga att kunder till E.ON Elnät t.ex. avbeställer, går i konkurs eller kommer på obestånd, ändras anslutningsavgiften för övriga anslutningsprojekt som ingår i aktuell delning. E.ON Elnät räknar ut en ny fördelning enligt de nya förutsättningarna. Denna nya delning gäller därefter för berörda pågående anslutningsprojekt. 5. Elnätspriser (Tariffer) Produktionsanläggningar har två abonnemang, ett för inmatning och ett för uttag av el. Separata nätpriser gäller för respektive abonnemang.. Nya produktionsanläggningar anslutna till regionnätet > 30 kv, har ett individuellt avståndsberoende nätpris, en s.k. kanaltariff. 6. Allmänna avtalsvillkor För företag gäller för närvarande: 1. Högspänning Nät 2009 H 2. Lågspänning Nät 2009 N 7. Ägogränser Ägogränsen mellan nätägarens och kundens anläggningar kallas anslutningspunkt som därmed även utgör eldriftsansvarsgräns. Denna gräns är normalt anslutningen av nätägarens kabel till kundens anläggning. E.ON är intresserade av att bygga eventuella så kallade interna nätet. Med interna nät avses enligt E.ON de nät som förbinder flera produktionskällor, t.ex. vindkraftverk, med varandra. Gränsen mellan koncessionspliktigt nät eller ledning och internt nät går i anslutningslednings anslutning i den första produktionskällan efter region- eller fördelningsstation. Se även exempel nedan. 130/30 kv 30/0,4 kv Anslutningsledning

9 8. Tekniska villkor När ny elproduktion ska anslutas till elnätet gäller vissa tekniska villkor. Det är av stor vikt att producenten känner till dessa, eftersom de inte bara reglerar anslutningstekniska normer utan även driftnormer, varav de sistnämnda har stor betydelse vid uppkommen störning i elnätet och hos elkunder i omgivningen. Här listar vi de vanligaste: 1. SVKFS 2005:2, Svenska Kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om driftsäkerhetsteknisk utformning av produktionsanläggningar. Materialet hämtas gratis från Svenska Kraftnäts webbplats. 2. Anslutning av mindre produktionsanläggningar till elnätet. (AMP) 3. Anslutning av kundanläggningar 1-36 kv till elnätet. (IBH 04) 4. Stationära reservkraftsanläggningar 5. Likströmsförsörjning av skyddssystem i transformator- och vattenkraftsstationer Publikationerna enligt punkt 2 t o m 5 köps via Svensk Energis förlag. I offerten är specificerat tekniska krav på t.ex. reläskydd och elkvalitet. Transportstyrelsen rekommenderar följande avstånd mellan vindkraftverk och kraftledningar som flygbesiktigas: Vindkraftverk med höjd 50 meter och lägre placeras ej närmre kraftledning än 100 meter Vindkraftverk med höjd över 50 meter och master med stag placeras ej närmre kraftledning än 200 meter Vindkraftverk med en höjd mellan 15 och 25 meter bör ej placeras närmre kraftledning än objektets höjd x 1,5 Med höjd på vindkraftverk avses här torn inklusive rotorblad i högsta läge. De rekommenderade avstånden avser sträckan mellan kraftverksrotorns periferi och närmsta fasledare på kraftledningen. E.ON Elnäts avdelning Tillstånd och Rättigheter ska alltid kontaktas då exploatör planerar att placera vindkraftverk eller master närmre högspänningsledning än 300 meter.

Vindkraft inom E.ON Elnät. Jan-Erik Olsson - Strategichef

Vindkraft inom E.ON Elnät. Jan-Erik Olsson - Strategichef Vindkraft inom E.ON Elnät Jan-Erik Olsson - Strategichef DN Debatt Vindkraftens aktuella läge EUs klimatmål med 20 procent förnybar energi till 2020 är en kraftfull satsning med tanke på övriga medlemsländers

Läs mer

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET

TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET Teknisk specifikation rev 6 1 (5) TEKNISKA KRAV VID ANSLUTNING AV VINDKRAFTVERK TILL 10/ 20/ 30 KV NÄTET 1 ALLMÄNT 1.1 Definitioner För denna specifikation är följande definitioner tillämpliga: Nätägare

Läs mer

Producera egen el. Samlad information om hur du kommer igång med solceller.

Producera egen el. Samlad information om hur du kommer igång med solceller. Producera egen el Samlad information om hur du kommer igång med solceller. Innehåll 1. Producera egen el sid. 3 Vem är mikroproducent? sid. 3 Vad kan jag få ersättning för? sid. 3 2. Jag vill producera

Läs mer

Anslutning Från förfrågan till färdig anläggning

Anslutning Från förfrågan till färdig anläggning Anslutning Från förfrågan till färdig anläggning Agenda Information Var kan man läsa om småskalig produktion Var kan man vända sig för frågor Vilka krav ställs Ansluta produktion Föranmälan - Vad ska bifogas

Läs mer

Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning.

Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning. Nätägarens Särskilda Avtalsvillkor för anläggningen ansluten till högspänning. Gällande från och med 2015-06-01 Inledning Dessa villkor utgör ett komplement till och förtydliganden av de av Svensk Energi

Läs mer

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR ANSLUTNING SOLCELLSANLÄGGNING Vår anvisning för anslutning av solcellsanläggningar är ett komplement till Energiföretagens handbok Anslutning av elproduktion till lågspänningsnätet

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGSPROCESSEN 8 7 ca 20 veckor ca 21 veckor 6 HEJ HEJ ca 6 veckor 1 3 5 5 ca 12 veckor 2 4 ca 2 veckor ca 10 veckor Se till att vara ute

Läs mer

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån

Underlag för ansökan om nätförstärkningslån BILAGA 1 Underlag för ansökan om nätförstärkningslån 1/6 Innehåll 1 Ansökan om nätförstärkninglån... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Beskrivning av nätförstärkningen... 3 1.3 Nätkoncessionär (underlag 1)... 3

Läs mer

Egenproducerad el så fungerar det. Ver: 1.1

Egenproducerad el så fungerar det. Ver: 1.1 Egenproducerad el så fungerar det Ver: 1.1 INNEHÅLL Sida 2: Denna sida Sida 3: Anslutning till elnätet Sida 4: Elsäkerhet & Elkvalitet Sida 5: Du kontaktar Sida 6-10: Frågor & Svar Sida 11: Övrigt att

Läs mer

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A

Din elanslutning. Att tänka på vid nyanslutningar A Din elanslutning Att tänka på vid nyanslutningar 80 1500 A ANSLUTNINGS- PROCESSEN HEJ Föranmälan 1 Beställning inom ma 30 dagar 3 HEJ 5 2 Offert ca 3-4 veckor senare 4 Anläggningsid och avtal Förberedelser

Läs mer

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW Mikroproduktion Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW www.vemab.se 0492-76 93 00 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT Nacka Energi svarar för elnätet inom kommundelarna med postadress Nacka, Saltsjö-Duvnäs, Saltsjöbaden och Älta. Adress och telefonnummer Information

Läs mer

1(5) Hedemora Elhandel AB

1(5) Hedemora Elhandel AB 1(5) 2(5) Kjell Danielsson Verkstadsgatan 1 776 35 HEDEMORA Mikroproducentavtal för ersättning av överskottsel Som egenproducent av el och befintlig elhandelkund hos Hedemora Elhandel är du viktig för

Läs mer

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution

Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw. Vattenfall Distribution Funderar du på egen elproduktion? Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Vattenfall Distribution Att producera sin egen el och på det sättet kunna sänka sin egen elkostnad gör att allt fler väljer

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Göran Forsling Sweco Energuide

Göran Forsling Sweco Energuide Göran Forsling Sweco Energuide Foto av vindkraftverk nr 10 vid BLIEKEVARE VINDKRAFTPARK Sveriges nu största driftsatta landbaserade vindkraftpark Storlek: 18 verk, 36 MW, invigdes 2009-08-26. Fotograf:

Läs mer

AVTAL FÖR ANVÄNDNING AV REPEATER I 3GIS NÄT

AVTAL FÖR ANVÄNDNING AV REPEATER I 3GIS NÄT 1(8) AVTAL FÖR ANVÄNDNNG AV REPEATER 3GS NÄT 2(8) Mellan Parterna (nedan kallad 3GS): Företagsnamn: 3G nfrastructure Services AB Organisationsnummer: 556607-7730 Postadress: 3G nfrastructure services AB

Läs mer

ELPRODUKTION ELNÄT 2006. KVV tre generatorer. T3 280 MW 18 vattenkraftstationer 28 MW 1 Gasmotor VAFAB 1,3 MW Manuell hantering av energiersättning

ELPRODUKTION ELNÄT 2006. KVV tre generatorer. T3 280 MW 18 vattenkraftstationer 28 MW 1 Gasmotor VAFAB 1,3 MW Manuell hantering av energiersättning Mälarenergi AB ELPRODUKTION ELNÄT 2006 KVV tre generatorer. T3 280 MW 18 vattenkraftstationer 28 MW 1 Gasmotor VAFAB 1,3 MW Manuell hantering av energiersättning Visningsanläggning nät Utveckling ABB forskningsanläggning

Läs mer

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet

Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning till elnätet Dokumentägare: Dokumenttyp: Anvisning Publicerat datum: 2019-03-13 Dokumentid: David Håkansson ANV - 00129 Godkännare: Version: Stefan Claesson 5.0 Titel: BORÅS ELNÄT ABs regler för anslutning av utrustning

Läs mer

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION VAD ÄR MIKROPRODUKTION? Att vara mikroproducent innebär att en person har en egen småskalig elproduktion, genom exempelvis solceller på hustaket eller ett mindre vindkraftverk.

Läs mer

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja?

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? FAQ Mikroproduktion FAQ som Svensk Energi har tagit fram. Teknik Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? Svar: Det beror på vilka förutsättningar man har där man bor samt vilket

Läs mer

Tillämpningsbestämmelser Anslutning till elnätet

Tillämpningsbestämmelser Anslutning till elnätet Tillämpningsbestämmelser Anslutning till elnätet Elinorr Anslutningsgrupp Innehåll 1 Allmänt... 3 1.1 Normer och föreskrifter... 3 1.2 Definitioner... 3 1.3 Anslutningsavtal om nättjänst (Nätavtal)...

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

Producera din egen el

Producera din egen el E.ON Elnät Producera din egen el Information om hur du blir mikroproducent Med mikroproduktion menar vi en elproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 63 ampere och en produktionseffekt upp till

Läs mer

ANSLUTNING AV SOLENERGI

ANSLUTNING AV SOLENERGI ANSLUTNING AV SOLENERGI Vattenfall Eldistribution Februari 2017 STARK TRO PÅ SOLENERGITILLVÄXT I SVERIGE En miljon prosumenter år 2040. 100 % förnybart, 10% solenergi. Gynnsam lagstiftning, prissättning

Läs mer

Anslutning av mikroproduktion

Anslutning av mikroproduktion 2015-05-06 Trllhättan Anslutning av mikrprduktin Detta gäller när man vill ansluta mikrprduktin till Trllhättan Energi Elnät ch att prducera till egen förbrukning. Följande krav förutsätter att prduktinsanläggningen

Läs mer

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101

Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Elnät Företag 2015 Priser fr o m 150101 Mälarenergi finns nära kunderna i Mälardalen. Vi levererar el, värme, vatten, kyla och snabba kommunikationslösningar. Vi har erfarenheten, viljan och förmågan att

Läs mer

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus

Guide. Elanslutning. Anslutningsguide för villa och fritidshus Guide Elanslutning Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! 2 Den här guiden fungerar som Bergs Tingslags Elektriska Aktiebolag (BTEA) allmänna villkor och förklarar hur processen går till

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på.

Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. t e h g i t s a f n i d l l i El t Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på. Det är mycket att tänka på när man bygger nytt. När du ska ha el till din fastighet är det vår uppgift på Luleå

Läs mer

Anslutningsavgifter inom Upplands Energis nätområde

Anslutningsavgifter inom Upplands Energis nätområde Anslutningsavgifter inom Upplands Energis nätområde 1. Nyanslutning för 16-25 A servissäkring Anslutningsavgift fastställs i offert. För offerten använder Upplands Energi följande regelsystem i enlighet

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION Installera produktionsanläggningar Tekniska anvisningar och råd vid anslutning, lågspänning. För att säkerställa god elkvalite, hög elsäkerhet och driftsäkerhet i vårt elnät

Läs mer

Producera din egen el Småskalig elproduktion

Producera din egen el Småskalig elproduktion Abonnemangsformer småskalig elproduktion Användning (uttag) är huvudabonnemang, säkring max 63 A, mikroproduktion Det här är det vanligaste inmatningsabonnemanget för privatpersoner och omfattar de allra

Läs mer

Mikroproduktion. - För dig som ska starta egen elproduktion. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - För dig som ska starta egen elproduktion. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - För dig som ska starta egen elproduktion Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler väljer att producera egen el Vi ser en trend att allt fler väljer att

Läs mer

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Vill du tillverka din egen närproducerade och förnybara el med anslutning till Gislaved Energi Elnät? Det finns idag många sätt

Läs mer

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet

Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Marknadsundersökning för flexibel elanvändning till intresserade aktörer i Stockholmsområdet Ellevio och Vattenfall Eldistribution ser ett behov av att till kommande vintersäsonger kunna avropa flexibel

Läs mer

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus

Jämtkraft Elnät. Guide. Elanslutning. För villa och fritidshus Jämtkraft Elnät Guide Elanslutning För villa och fritidshus Det är mycket man skall tänka på när man ska bygga nytt! Den här guiden förklarar hur processen går till att ansluta el till din nybyggnation.

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

el till din fastighet?

el till din fastighet? Behöver du bygg-el eller el till din fastighet? Information till dig som sökt bygglov på Gotland från GEAB som äger elnätet. Det är mycket att tänka på när man ska bygga nytt Här beskriver vi hur du ska

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på Februari 2019 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till

Läs mer

Vem ansvarar för integrering av vindkraften? - Nätägarens roll

Vem ansvarar för integrering av vindkraften? - Nätägarens roll Vem ansvarar för integrering av vindkraften? - Nätägarens roll Regional Network/Network investigation 2008-02-01 1 Innehåll Vindkraftsläget på Fortum Elnätföretagets roll: stegen i en anslutningsprocess

Läs mer

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på 1 2 Ordlista A Abonnemang innebär att ha tillgång till elnätet och för detta betalar kunden en fast avgift till elnätsföretaget.

Läs mer

4 Förutom arbetet som elinstallatören utför i huset, sätter elinstallatören även upp fasadmätarskåpet.

4 Förutom arbetet som elinstallatören utför i huset, sätter elinstallatören även upp fasadmätarskåpet. Sida 1 av 7 Anslutningar till elnätet Våra installationsregler för lågspänningsanläggningar är ett komplement och förtydligande bestämmelserna i Elsäkerhetsförordningen (2017:218) och Svensk Standard som

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten. För det överskott

Läs mer

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag PRISER FRÅN OCH MED 180101 Elnät Företag 2018 www.malarenergi.se 1 år 2018 Pris Lägenhet 2 KATEGORI/MÄTARSÄKRING Lägenhet 2 FAST AVGIFT 1 SEK/MÅNAD 68 ELÖVERFÖRING ÖRE/kWH 1. I den fasta avgiften ingår

Läs mer

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Envikens Elkraft ek för Envikens Elnät AB Elmarknadens aktörer och Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Jan-Erik Bergkvist Elverkschef / VD jan-erik.bergkvist@envikenselkraft.se Envikens Elkraft

Läs mer

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR

INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR INSTALLERA SOLCELLSANLÄGGNINGAR ANSLUTNING SOLCELLSANLÄGGNING Vår anvisning av anslutning av solcellsanläggningar är ett komplement till Svensk Energis handbok för Anslutning av mikroproduktion till konsumentanläggningar

Läs mer

Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät. Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN

Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät. Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN Ersättning för inmatad el vid produktionsanläggningar anslutna till lokalnät Fortum Distribution AB, prisområde VÄSTKUSTEN Gäller fr.o.m. 2014-01-01 t.o.m. 2014-12-31. Inmatning där överliggande nät har

Läs mer

Energimarknadsinspektionens författningssamling

Energimarknadsinspektionens författningssamling Energimarknadsinspektionens författningssamling Utgivare: Göran Morén (chefsjurist) ISSN 2000-592X Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om krav som ska vara uppfyllda för att överföringen

Läs mer

AVTAL. DNR SVENSKA KRAFTNÄT 201x/xxxx NR XXXX. Stationsavtal 1/7

AVTAL. DNR SVENSKA KRAFTNÄT 201x/xxxx NR XXXX. Stationsavtal 1/7 DNR SVENSKA KRAFTNÄT 201x/xxxx AVTAL NR XXXX Stationsavtal 1/7 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Stationens omfattning... 3 3 Egendomsförteckning... 3 4 Stationsbestämmelser...4 5 Kostnader för Samnyttjade stationsdelar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i ellagen (1997:857); SFS 1999:770 Utkom från trycket den 26 oktober 1999 utfärdad den 14 oktober 1999. Enligt riksdagen beslut 1 föreskrivs i fråga om ellagen

Läs mer

TEKNISKA FÖRESKRIFTER. Göteborg Göteborgs stads bostadsaktiebolag Fastighetsutveckling

TEKNISKA FÖRESKRIFTER. Göteborg Göteborgs stads bostadsaktiebolag Fastighetsutveckling Nyckelfärdigt vindkraftverk samt avtal för service och underhåll, drift och övervakning samt administration av vindkraftverket TEKNISKA FÖRESKRIFTER Göteborg 2011-10-20 Göteborgs stads bostadsaktiebolag

Läs mer

Remissyttrande över Energimarknadsinspektionens promemoria gällande nätanslutningsavgifter

Remissyttrande över Energimarknadsinspektionens promemoria gällande nätanslutningsavgifter Remissyttrande över Energimarknadsinspektionens promemoria gällande nätanslutningsavgifter Energimarknadsinspektionen Sollentuna den 23 mars 2006 Box 310 631 04 Eskilstuna Remissyttrande över Energimarknadsinspektionens

Läs mer

Anslag för nytt elnät inom Säbyholms gård

Anslag för nytt elnät inom Säbyholms gård Teknik- och stadsbyggnadsförvaltningen 1(1) Datum 2006-02-06 Handläggare R Er Referens Vår Referens Kommunstyrelsen Anslag för nytt elnät inom Säbyholms gård Kommunen förvärvade våren 2005 gårdarna Säbyholm

Läs mer

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag

PRISER FRÅN OCH MED Elnät Företag PRISER FRÅN OCH MED 190101 Elnät Företag 2019 www.malarenergi.se 1 Priser Mälarenergi Elnät Företag 2019 Pris Lägenhet 2 KATEGORI/MÄTARSÄKRING Lägenhet 2 FAST AVGIFT 1 SEK/MÅNAD 76 ELÖVERFÖRING ÖRE/kWH

Läs mer

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar

Vindkraft i elnäten. Vindkraft i elnäten 2008-12-04. Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar Vindkraft i elnäten 2008-12-04 Arne Bergström Vattenfall Eldistribution AB, Nätplanering Vindkraft i elnäten Om du gillar vindkraft, så måste du älska kraftledningar 2 Vindkraft i elnäten Vindkraftutbyggnaden

Läs mer

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer Mikroproduktion - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer Version Feb 2019 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom att investera i solceller eller små vindkraftverk.

Läs mer

Generella anvisningar elinstallation

Generella anvisningar elinstallation Generella anvisningar elinstallation Anmälan av elinstallationsarbete Elinstallationsarbete enligt Svensk Standard SS 437 01 40 skall innan det påbörjas anmälas på foranmalan.nu av elinstallatör. Vid anslutning

Läs mer

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder

Kort om oss. en ny myndighet sedan 1/1 2008. för el, naturgas och fjärrvärme. och lokalkontor i Stockholm. leveranssäkra nät samt aktiva kunder Nettodebitering Energiutblick den 16 mars 2011 Tommy Johansson Kort om oss Energimarknadsinspektionen (EI) är en ny myndighet sedan 1/1 2008 Tillsynsmyndighet över marknaderna för el, naturgas och fjärrvärme

Läs mer

Nätanslutning av svenska solcellsanläggningar. Utredning av nätanslutning av förnybar el

Nätanslutning av svenska solcellsanläggningar. Utredning av nätanslutning av förnybar el Nätanslutning av svenska solcellsanläggningar Utredning av nätanslutning av förnybar el SolEl-seminarium 21-22 november 2007 First Hotel Royal Star, Älvsjö-Stockholm Lennart Söder Professor Elkraftsystem

Läs mer

UG 1 (2) Postnummer Ort Land. 1a Kontaktperson (den person som Energimyndigheten ska kontakta vid frågor om denna ansökan) Namn

UG 1 (2) Postnummer Ort Land. 1a Kontaktperson (den person som Energimyndigheten ska kontakta vid frågor om denna ansökan) Namn UG 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att få ursprungsgarantier regleras i lag (2010:601) och förordning (2010:853) om ursprungsgarantier för el och i Statens energimyndighets

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Statens energimyndighets författningssamling

Statens energimyndighets författningssamling Statens energimyndighets författningssamling Utgivare: Fredrik Selander (verksjurist) ISSN 1650-7703 Statens energimyndighets föreskrifter om mätning och rapportering av överförd el i särskilda fall beslutade

Läs mer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer

Medlem och fakturaadress Personnummer eller organisationsnummer 1(5) PFEF_Avtal_FA_150604. Rev:0 Avtal om fastighetsanslutning Detta avtal är upprättat mellan (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller juridiska person (i fortsättningen kallad

Läs mer

Ansökan om godkännande av anläggning för tilldelning av elcertifikat

Ansökan om godkännande av anläggning för tilldelning av elcertifikat ANVISNINGAR 1 (4) Anvisningar till formulär A1 Ansökan om godkännande av anläggning för tilldelning av elcertifikat Information om Statens energimyndighets behandling av personuppgifter enligt personuppgiftslagen

Läs mer

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01

Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Prislista Elnät. Gäller från 2014-01-01 Luleå Energi Elnät AB Luleå Energi Elnät AB s huvudsakliga uppdrag är drift, underhåll och nybyggnad av elnätet samt mätning och rapportering av elanvändningen i

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! 2019 Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Redan den 1 november 2015 började vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från våra mikroproducenter.

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN

DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN ÅLANDS AVRÄKNINGS- OCH LEVERANTÖRSBYTESPROCESS DEL 1 LAGSTIFTNINGSDELEN 1.1 Utgångspunkt Avsikten är att inga nya investeringar i programvara för avräkning behövs och systemet skall vara enkelt att hantera

Läs mer

UG 1 (2) Postnummer Ort Land. 1a Kontaktperson (den person som Energimyndigheten ska kontakta vid frågor om denna ansökan) Namn

UG 1 (2) Postnummer Ort Land. 1a Kontaktperson (den person som Energimyndigheten ska kontakta vid frågor om denna ansökan) Namn UG 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att få ursprungsgarantier regleras i lag (2010:601) och förordning (2010:853) om ursprungsgarantier för el och i Statens energimyndighets

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

E.ON Elnät Sveriges tekniska bestämmelser för Debiteringsmätning

E.ON Elnät Sveriges tekniska bestämmelser för Debiteringsmätning Dokumentslag Sida Instruktion 1 (12) Företag Datum Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB 2010-01-22 NUT-100202-017 Organisation Ersätter tidigare dokument Giltighetstid Mätsystem NUT-090102-005 Skapat

Läs mer

Förslag till Avtal om nyttjande av Stamnätet 2019

Förslag till Avtal om nyttjande av Stamnätet 2019 2018-05-31 2018/1349 NYTTJANDEAVTAL Förslag till Avtal om nyttjande av Stamnätet 2019 1/6 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Nyttjande... 3 3 Abonnemangspunkt... 3 4 Avgifter... 3 5 Årsvisa abonnemang... 3 6

Läs mer

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version Okt 2018 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK)

Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) Bilaga 1 Allmänna villkor för Socialnämnds anslutning till Sammansatt Bastjänst Ekonomiskt Bistånd (SSBTEK) 1. Allmänt Dessa Allmänna villkor reglerar Socialnämndens anslutning till Sammansatt Bastjänst

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

UG 1 (2) 1 Sökande Namn/företag Person-/organisationsnummer Innehav. Postnummer Ort Land

UG 1 (2) 1 Sökande Namn/företag Person-/organisationsnummer Innehav. Postnummer Ort Land UG 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att få ursprungsgarantier regleras i lag (2010:601) och förordning (2010:853) om ursprungsgarantier för el och i Statens energimyndighets

Läs mer

Så här går det till att installera solel.

Så här går det till att installera solel. Så här går det till att installera solel. 1 KOMPLETT Vi producerar vår egen el och säljer överskottet. 2 Solenergi - som framtiden älskar! Solenergi är en del av framtidens energiproduktion och Svesol

Läs mer

Avtal om fastighetsanslutning

Avtal om fastighetsanslutning 1 Avtal om fastighetsanslutning Avtalet är upprättat mellan Norra Orust Fiber Ekonomisk Förening med organisationsnummer 769628-6918 (i fortsättningen kallad Föreningen) och nedanstående fysiska eller

Läs mer

El till din fastighet. Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på

El till din fastighet. Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på El till din fastighet Hur en elanslutning går till och vad du ska tänka på Det är mycket att tänka på när man ska bygga nytt! Så här går det till att få el till din fastighet Det här ska Vattenfall stå

Läs mer

Bredband via fiber - steg för steg

Bredband via fiber - steg för steg Bredband via fiber - steg för steg Steg vid installationen Installationen indelas i följande delar: Vi gör en markering med en käpp vid din tomtgräns, eller enligt bifogad karta, som visar varifrån du

Läs mer

Allmänna villkor för Ljungby Bredbands tjänster, FÖRETAG (Gäller fr o m 2009-10-01) 1. ALLMÄNT

Allmänna villkor för Ljungby Bredbands tjänster, FÖRETAG (Gäller fr o m 2009-10-01) 1. ALLMÄNT Allmänna villkor för Bredbands tjänster, FÖRETAG (Gäller fr o m 2009-10-01) 1. ALLMÄNT Gäller fr.o.m 2009-10-01 1.1 Inledning Dessa Allmänna villkor gäller mellan Bredband och juridisk person nedan kallad

Läs mer

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA

A1 1 (2) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA A1 1 (2) Dnr (ifylls av myndigheten) Bilaga 1 Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin

Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk. Sven Ruin Ekonomiska förutsättningar för gårdsvindkraftverk Sven Ruin EXEMPEL PÅ VÄRDET AV ELENERGI El man köper från nätet kr/kwh El* 0,40 Energiskatt 0,29 Elnätsöverföring 0,16 Moms 0,21 SUMMA 1,06 Lantbruk som

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om utförande av elinstallationsarbete och om elinstallationsföretag

Läs mer

Ljungby Bredband. Besöksadress Garvaren Plan 2. www.ljungbybredband.se kundtjanst@ljungbybredband.se. Postadress Garvaren 341 60 Ljungby

Ljungby Bredband. Besöksadress Garvaren Plan 2. www.ljungbybredband.se kundtjanst@ljungbybredband.se. Postadress Garvaren 341 60 Ljungby Allmänna villkor för privata bredbandstjänster gällande fiber & ADSL. 1. ALLMÄNT 1.1 Inledning Dessa Allmänna villkor gäller mellan Bredband och fysisk person nedan kallad Kunden till vilken Bredband tillhandahåller

Läs mer

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Tröskeleffekter och förnybar energi Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Uppdrag > Den 20 april 2009 lämnade Affärsverket svenska kraftnät (Svenska Kraftnät) rapporten Tröskeleffekter

Läs mer

REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN

REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN Paradigmskifte inom elenergibranschen Nätägare relationen Ellagen undantag småskalig produktion Nätägaren är skyldigt att installera mätare med tillhörande

Läs mer

1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA

1 (2) Energimyndigheten Box ESKILSTUNA 1 (2) A1 Dnr (ifylls av myndigheten) Förutsättningarna för att tilldelas elcertifikat regleras i lagen (2011:1200) om elcertifikat, förordningen (2011:1480) om elcertifikat och i Statens energimyndighets

Läs mer

Checklista för nyanslutning av el Steg Process. Giltig from 20150101 Reviderad: 20150618 Rev. av: Ida Holmbom Sida 1 av 9

Checklista för nyanslutning av el Steg Process. Giltig from 20150101 Reviderad: 20150618 Rev. av: Ida Holmbom Sida 1 av 9 Sida 1 av 9 Anslutningar till elnätet Våra installationsregler för lågspänningsanläggningar är ett komplement och förtydligande bestämmelserna i Starkströmsförordningen (SFS 2007:215) och Svensk Standard

Läs mer

Mikroproduktion. Anslutning av mikroproduktion. Definitioner. Anslutningsavgift. Nätavgift

Mikroproduktion. Anslutning av mikroproduktion. Definitioner. Anslutningsavgift. Nätavgift Mikroproduktion Anslutning av mikroproduktion Tillstånd måste inhämtas hos Umeå Energi Elnät AB för all nyanslutning av småskalig produktion. Detta regleras enlig ellagen och de allmänna avtalsvillkoren

Läs mer

AVTAL OM ELEKTRISKA LEDNINGAR FÖR DETALJPLANEOMRÅDE FÖR DEL AV FASTIGHETEN KIL 1:1 SÖDER OM VÄRMDÖVÄGEN

AVTAL OM ELEKTRISKA LEDNINGAR FÖR DETALJPLANEOMRÅDE FÖR DEL AV FASTIGHETEN KIL 1:1 SÖDER OM VÄRMDÖVÄGEN AVTAL OM ELEKTRISKA LEDNINGAR FÖR DETALJPLANEOMRÅDE FÖR DEL AV FASTIGHETEN KIL 1:1 SÖDER OM VÄRMDÖVÄGEN 1 PARTER Mellan Boo Energi, ekonomisk förening (org nr 714000-0204), nedan kallad föreningen och

Läs mer

PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION

PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION 2011-02- 05 SLUTRAPPORT Arise Elnät AB 2011-02-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund 2. Förutsättningar 3. Teknik 4. Planering 5. Park design 6. Elproduktion

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler 30 april 2010 Regler 1 (10) Övik Energi Nät Elinstallationsregler Övik Energi Nät Installationsregler Syfte Vårt samarbete förenklar för kunden. Som elinstallatör är du en viktig samarbetspartner. Det

Läs mer

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika.

Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter och behandlar alla kunder lika. Hur påverkar vindkraften elnätet? Roger Lindmark, Vattenfall Eldistribution 1 Nätbolag Affärsidé är att sälja transport av elenergi Nyanslutningar välkomnas, både uttag och inmatning. Fristående från producenter

Läs mer

Regeringens förslag till övergångslösning för att undanröja tröskeleffekter vid nätanslutning. Arbetsplan Svenska kraftnät

Regeringens förslag till övergångslösning för att undanröja tröskeleffekter vid nätanslutning. Arbetsplan Svenska kraftnät Regeringens förslag till övergångslösning för att undanröja tröskeleffekter vid nätanslutning Arbetsplan Svenska kraftnät Vad är tröskeleffekten? Regionnät 150 MW ledig kapacitet 50 MW 100 MW 50 MW 25

Läs mer