Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1"

Transkript

1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.00 Utkast/Utgåva (1)10 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Trygg natt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Tydligare beskrivning av dokumentets inriktning / syfte Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Person / Grupp som godkänt dok Projektbeskrivning Trygg Natt Innehållsförteckning PROJEKTBESKRIVNING INLEDNING Bakgrund Syfte MÅLBESKRIVNING Effektmål Redovisning av nyttan Arbetsmål Förutsättningar BESKRIVNING Omfattning Organisation och bemanning Tidsram Kostnad Finansiering Beroenden och avgränsningar Förvaltning KOMMUNIKATIONSPLAN Målgrupper Kommunikationskanaler RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS Rikshantering... 9 DOK.NAMN: PROJEKTBESKRIVNING TRYGG NATT+2014+TROLLHÄTTAN UTSKRIFTSDATUM:

2 Dokument nr : Version: Status: Sida: 0.00 Utkast/Utgåva (2)10 Dokumentbeskrivning: Tydligare beskrivning av dokumentets inriktning/syfte 1 Inledning 1.1 Bakgrund Digital teknik och digitala tjänster har stor potential att bidra till att äldre personer och personer med funktionsnedsättning kan bo kvar i ordinärt boende. Det kan bland annat handla om digitala trygghetslarm, tele- och videokommunikation, sensorer i hemmet, ett mobilt arbetssätt och e-tjänster för trygghet, service och delaktighet. På flera håll i landet har man börjat använda e-tjänster och digital teknik i socialtjänsten. Men osäkerheten hos både kommuner och enskilda utförare är stor, både kring frågor om tekniska lösningar och krav på informationssäkerhet och om vad som är tillåtet och lämpligt ur ett juridiskt, etiskt och integritetsmässigt perspektiv. Personalen har ibland en motvilja att använda ny teknik som en del av omsorgsarbetet. Detta är ett hinder för att socialtjänsten och hemsjukvården. Socialdepartementet, För att nå framgång behöver mycket fokus läggas på grundarbetet. Med utgångspunkt i ovanstående har mycket fokus att lagts på information och utbildningssatsningar. Under hösten 2013 har mycket arbete lagts på implementering med informationstillfällen rikatde mot personal, politiker, pensionärsorganisationer, föreningar, anhöriga samt facklig organisation. Inledningsvis har mest fokus legat på personalinformation. Tanken är att personalen skall känna sig informerade och trygga med tjänsten då det är ett helt nytt sätt att arbeta. Om inte personalen känner sig informerade och trygga kan man inte heller förvänta sig att de skall kunna informera och förmedla tjänsten på ett bra sätt. Slutrapport, Nattfrid Inom ramen för projektet arbetades det fram en modell för införandet av etjänster inom hemvårdens verksamhetsområde. Målet var att under hösten 2013 arbeta fram en hållbar plan för implementering av genomförandet av digital nattillsyn. Vilket i sin tur skulle ligga till grund för införande av fler etjänster inom vård och omsorg i respektive kommun. Modellen ska inefatta såväl metod för implementering, avtal och ansvarsfördelning mellan kommun och teknikleverantör, biståndsbedömningskriterier, rutiner och tillämpningsanvisningar för praktisk installation, rutiner och tillämpningar för utförande och åtgärd samt uppföljningsinstrument avseende brukarnytta och ekonomi. Att under en så kort tid som 4 månader ha en färdig prövad och utvärderad modell för införande har inte varit möjlig att genomföra vilket därmed föranleder ansökan om fortsatt projektmedel i syfte att slutföra arbetet.

3 1.2 Syfte Syftet med en utarbetatd modell för införande av etjänster är att möjliggöra vidareutveckling inom området. Att genom en väl grundad modell för implementering och införande kunna få stöd i att införa fler tekniska lösningar som kan utveckla och stärka vården och omsorgen. För att kunna pröva modellen i skarpt läge med införande av etjänster behöver projektet förlängas i syfte att införa etjänst i form av digital nattillsyn. Att tjänsten prövas och utvärderas samt att modellen för prövas i sin helhet. Vidare ges möjlighet till att utreda om nattillsyn via webbaserad kamera kan vara ett allternativ och eller komplement till beslutat bistånd om nattillsyn utförd av nattpatrull eller boendets nattpersonal. 2 Målbeskrivning 2.1 Effektmål Målet är att under 2014 inom ramen för projektet testa digital fjärrtillsyn hos ca. 10 personer. Under projekttiden skall testet utvärderas såväl när det gäller brukarnytta, ekonomi, ansvar, etik, juridiska aspekter samt säkerhet. Målsättningen är att etjänster skall införas som en naturlig del i vården och omsorgens utbud av tjänster. Att ett hållbart arbetssätt har implementerats och arbetats fram Redovisning av nyttan Redovisning kommer att ske i rapportform samt genom framtagande av handbok/vägledning för införande av etjänster inom kommunal äldre- och handikappomsorg. 2.2 Arbetsmål Målsättningen är att under 2014; driva verksamhet med webbaserad nattillsyn i enskilda hem och/ eller på särskilt boende. utreda användarvänligheten, funktionalitet samt ekonomisk hållbarhet för eventuellt permanent införande. eventuellt skapa ett upphandlingsunderlag inför permanent införande under 2015 utforma underlag för införande av ehemtjänst utforma riktlinjer och tillämpningsansvisningar för ehemtjänst 2.3 Förutsättningar Juridik Det finns många obesvarade frågor kring ansvar för leverans av tjänsten, ekonomi samt frågor kring samtycken vid erbjudande till beslutsoförmögna personer. Rent juridiskt krävs samma samtycke oavsett om tillsynen sker personligen eller via

4 kamera men rent pedagogiskt är det mycket svårare att försäkra sig om att den enskilde har förstått vad hen ger samtycke till. Vidare har diskussion hållits kring myndighetsutövning. Skall insatsen ligga som en del i ett genomföande av nattillsyn eller som ett eget biståndsbeslut. Munkedal har valt den första varianten och Trollhättan den som avser ett eget biståndsbeslut. Etik De etiska aspekterna måste noga avvägas eftersom ehemtjänst inbegriper i den enskildes liv på ett annat sätt än tidigare. Det kan vara svårt med etiskt ställningstagande om det är obegripligt för brukaren vad tjänsten avser och hur den kommer att användas. Det är därmed mycket viktigt att informationen sker på ett begripligt sätt så att den enskilde förstår vad insaten innebär. Teknik Teknikens funktionallitet behöver testas, anpassas och utvecklas. Ansvarsfrågor kring driftssäkerhet, stabilitet, installation, support och inloggning/sekretessinställningar. Att ett tydligt avtal upprättas med teknikleverantör så det inte blir oklarheter kring ansvarsfrågan. Säkerhet Många frågor kvarstår när det gäller säkerhet vid införande av tekniklösningar inom hemvården. Det handlar om driftsäkerhet, amsvar och kunskap hos perspnal. För att kunna genomföra ett permanent införande av ehemtjänst med digital nattillsyn krävs ytterligare arbete inom dessa områden. Vidare har vi kunnat identifiera svårigheter med att arbeta vidare med ett breddinförande utifrån avsaknaden av en mer övergripande strategisk planering av bredbandsuppkopplingar inom kommunen. Att införa välfärdsteknologi som en resurs inom hemvården ser vi som i stort sett omöjlig uppgift om inte denna fråga först löses. En övergripande diskussion kring ett breddinförande av ehemtjänst krävs där frågor kring leverans, ansvar och drift behöver tas upp då tjänsterna är beroende av en trygg och säker tekniklösning. Ett breddinförande utan en driftsäker lösning med tydligt ansvar blir svårt att genomföra. I Trollhättan har denna fråga lyfts till kommunledning och ansvariga politiker. En fråga som även torde finnas på agendan även regionalt. 3 Beskrivning 3.1 Omfattning För att kunna dra slutsatser av projektets genomslag och ekonomi krävs också att insatsen testas under minst 6 månader men troligen upp mot ett år. Testet bör också omfatta minst 10 användare för att det skall vara möjligt att göra en användbar utvärdering av tjänsten. Då det i dagsläget är svårt att veta hur många brukare som kan bli aktuella i respektive kommun är samverkan mellan flera kommuner ett måste.

5 En annan viktig del i projektet är att utforma tydliga riktlinjer och tillämpningsanvisningar där ansvar, åtagande och organisation är tydliggjort. Att var del inom organisationen vet vad som skall göras, när och hur man skall agera vid ett införande av insatsen. Att tydliga handlingsplaner finns när det gäller oförutsedda händelser och driftsstopp. Den juridiska aspekten är mycket viktig eftersom urvalet av testpersoner innefattar såväl personer som kan föra sin egen talan som personer som är att betrakta som beslutsoförmögna. Tydliga rutiner för hur man förmedlar tjänsten och dess innehåll samt hur man hanterar ett samtycke från dessa persoenr är av stor vikt. Eventuellt upprättande av upphandlingsunderlag 3.2 Organisation och bemanning Trollhättan En projektledare och en projektsamordnare med budgetansvar har till uppgift att samordna projektet. Projektet består vidare av en styrgrupp med representanter från chefsleden avseende hemvård och nattpatrull, biståndsenheten, rehab.enhet, IT-verksamhet, ekonomi samt anhörigstöd. Projektet kommer vidare att innefatta såväl natt som dagpersonal i hemvården, teknikleverantör samt personal vid larmenhet. Munkedal: En lokal projektsamordnare som har i uppgift att samordna projektet. Projektsamordnaren är organisatoriskt förlagd under sektorn Vård och Omsorg. Vidare ingår It-tekniker, sektorchef, enhetschef, undersköterskor ur nattpersonal (ca 2 stycken) samt eventuellt upphandlare i slutfasen 3.3 Tidsram 3.4 Kostnad Projektet beräknas fortgå under 2014 med avslut 31 december Beräknad tidsåtgång är totalt timmar fördelat på timmar för Trollhättan samt för Munkedal. Munkedal Aktivitet: Enskilda timmar: Grupp timmar: Projektsamordnare (20 %) 330 It-tekniker (5 %) 165 Övriga projektgruppsdeltagare 95 Drift 100 Support 10

6 Kommunicering/ Information 250 Studiebesök 50 Installation 10 Övrig tid 280 SUMMA -timmar SUMMA - kronor 990 * * Trollhättan Aktivitet Tim/månad Tim/år (11 mån) Kostnad Projektledartid heltid Kameratillsyn/drift Tid övr personal/styrgrupp Biståndshanläggare Support, installation, leverans kameror Studiebesök Hyra kamera, (50 %) 10 st * 2000/månad, (8 mån) (50% ) Totalt år Begärd finsnsiering 500 kr varannan timma Uppskattad totalkostnad för projektet kr Begärd finansiering med totalt kr ( kr Trollhättan) ( Munkedal)

7 3.5 Finansiering Projektet finansieras med likaledes stor insats av arbetade timmar och övriga kostnader som ansökta medel för projektet. 3.6 Beroenden och avgränsningar Inga kända. 3.7 Förvaltning Projektet Webbaserad nattillsyn beräknas löpa till Om projektsammanfattningen visar att denna typ av ehemtjänst ej är aktuell för permanent införande avslutas projektet utan någon fortsättning. Visar projektsammanfattningen att webbaserad nattillsyn är aktuellt ska projektets erfarenheter ligga till grund för upphandling och permanent införande i ordinarie verksamhet. Upphandling, inköp, drift och förvaltning kommer då ej att drivas i projektform utan införlivas i ordinarie verksamhet från start. 4 Kommunikationsplan Information till allmänheten sker genom pressrelease gemensamt med Fyrbodal. Information kommer även att läggas ut på kommunernas hemsidor. De enskilda som ingår av målgruppen måste få tillgång till bra och saklig information för att på ett aktivt sätt kunna ta ställning till om de vill medverka. Detta kommer göras på flera sätt såsom skriftliga utskick, muntlig information samt fördjupad enskild skriftlig och muntlig information. Denna kommunikation kommer ske löpande under den projketfas som fokuserar på aktiv drift. Vid de tillfällen projektet är på väg in i, eller nyss har kommit in i, en ny fas kommer olika typer av kommuniceringar vara av vikt. Dessa bör ske med personal, brukare, intresseorganisationer, fackförbund, politiska grupper samt tjänstemän inom kommunen. Någon precis plan över vid vilka tidpunkter vilken information ska ges till vem är inte möjlig att göra idag då detta är beroende av projektets framskridande. 4.1 Målgrupper Primär målgrupp: Personer, i ordinärt eller särskilt boende, som har behov av nattillsyn. Sekundär målgrupp: Personal, politiker, anhöriga, intresseorganisationer, övriga kommuner inom ehälseprojektet samt VästKom och FyrBoDal. 4.2 Kommunikationskanaler Se kommunikationsplan.

8 5 Risk- och sårbarhetsanalys Munkedal Interna Positiva Styrkor Liten organisation Styrkor Korta beslutsvägar Förändringsvilja Flexibilitet Liten personalgrupp att implementera i Negativa Svagheter Liten organisation Sårbarhet i personalstyrka Dålig ekonomi Slimmad organisation Externa Möjligheter Projektpengar Draghjälp av större kommun Infrastruktur, ADSL i hela kommunen och utbyggd fiber på landsbyggd Hot Negativ publicitet För få intressenter Infrastruktur, få i målgruppen har installerat fiber Bristande teknik Risk för beroende av nyckelpersoner

9 Trollhättan Interna Positiva Styrkor Stor organisation Styrkor Förändringsvilja, personal och politiker Flexibel organisation Effektivare personalanvändning Ekonomi, kostnadseffektivt Negativa Svagheter Stor organisation Många personer inblandade, risk för informationsbrister Förändringsvilja, personal och politiker Ekonomi, kostsamt vid införande initialt Slimmade verksamheter Externa Möjligheter Projektpengar Draghjälp av annan kommun Draghjälp av att frågan finns på agendan nationellt Infrastruktur, ADSL i hela kommunen och utbyggd fiber på landsbyggd Hot Negativ publicitet För få intressenter Juridik och säkerhet Infrastruktur, hållbar plan saknas Bristande teknik 5.1 Rikshantering Ett aktivt arbete fortgår under hela projekttiden för att säkerställa att trygg natt skall kunna genomföras på ett trygg och säkert sätt. Under 2014 kommer fokus ligga på drift och utvärdering. Detta innebär att aktiviteterna främst innebär: Processanalys Juridisk analys Teknisk analys Såbarhetsanalys Ekonomisk analys Mätning av brukarnytta Mätning av användarvänlighet

10 Dessa mätningar och analyser skall ligga till grund för utvärdering och vidare planering av införande av etjänster i kommunen.

Projektbeskrivning Lugn och trygg natt

Projektbeskrivning Lugn och trygg natt Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Tydligare beskrivning av dokumentets

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projekbeskrivning IT- och teknikcoach Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Tydligare beskrivning av dokumentets inriktning / syfte Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Tydligare beskrivning av dokumentets inriktning / syfte Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.00 Utkast/Utgåva (1)5 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Tydligare beskrivning av dokumentets inriktning / syfte

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna Strömstad och Tanum

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna Strömstad och Tanum Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Teknikprojekt mobilitet 1 Dokumentbeskrivning: Beskrivning av teknikprojekt inom kommunerna

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument E-tjänster IFO Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Linn Wallér Odette Escobar

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Linn Wallér Odette Escobar Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)5 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Säker informationshantering ur ett verksamhetsperspektiv 110301 Utfärdat

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Delprojektbeskrivning

Delprojektbeskrivning Dokument nr: Version: Status: Sida: 2.00 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument etjänstekort Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Trollhättan, Partille och Munkedal

Trollhättan, Partille och Munkedal Trollhättan, Partille och Munkedal PROJEKTETS MÅL Projektet Trygg natt" handlar om att testa tillsyn på natten med hjälp av en webbkamera som ett komplement till eller istället för tillsyn genom personligt

Läs mer

Delprojektbeskrivning

Delprojektbeskrivning Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument etjänstekort 1402-01-4 Dokumentbeskrivning: Åtkomst mobil dokumentation Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning:

Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer:. 0 0 Utkast/Utgåva (1)10 Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Tydligare beskrivning av dokumentets

Läs mer

Slutrapport Trygg Hemma med digital teknik går det att samordna?

Slutrapport Trygg Hemma med digital teknik går det att samordna? 0.03 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Slutrapport 1401-13 Dokumentbeskrivning: Slutrapport etjänster Trygg Hemma med digital teknik -går det att samordna? Skaraborgskommuner Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

2.0 Utgåva (1)7. Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: BILAGA 1 TITEL (BILAGERUBRIK 1)...7 BILAGA 2 TITEL (BILAGERUBRIK 1)...

2.0 Utgåva (1)7. Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: BILAGA 1 TITEL (BILAGERUBRIK 1)...7 BILAGA 2 TITEL (BILAGERUBRIK 1)... Dokument nr: Version: Status: Sida: 2.0 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument HSA-sync Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Vägledning för direktanslutning till HSA via synkronisering

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1

Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 Vägledning för att arbeta fram handlingsplan för trygghet, service och delaktighet i hemmet 1 1 I hemmet med meningen i kommunen, i och i närheten av bostaden. 1 (8) Innehållsförteckning 1 Syfte och omfattning...

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Mobilt NPÖ Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Mobilt NPÖ - att använda Procapita mobilt

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Digitala signeringslistor Dokumentbeskrivning:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Digitala signeringslistor Dokumentbeskrivning: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Digitala signeringslistor Dokumentbeskrivning: Test av digitalt verksamhetsstöd för delegerade och ordinerade

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård"

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård" Anna-Greta Brodin" Projektledare Agenda! Myndigheten för delaktighet" Definition Välfärdsteknologi" Regeringsuppdraget"

Läs mer

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering Dokument nr: Version: Status: S i d a : 1,0 Utgåva Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument IT-stöd för samordnad vårdplanering Implementation i ReKo Sjuhärad av IT-stöd för samordnad vårdplanering

Läs mer

Presentation av regeringsuppdraget "Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård"

Presentation av regeringsuppdraget Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Presentation av regeringsuppdraget "Välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård" Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Anna-Greta Brodin Projektledare

Läs mer

Mobil dokumentation i Dals Eds kommun ehälsa 2014: 1

Mobil dokumentation i Dals Eds kommun ehälsa 2014: 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: (1)7 Mobil dokumentation i Dals Eds kommun ehälsa 2014: 1 Införa Mobil journal via Tietos koncept Lifecare Procapita Kristina Lignell, Carina Johansson, Kennet Sundström

Läs mer

Samlat mobilt IT-stöd inom vård och omsorg

Samlat mobilt IT-stöd inom vård och omsorg Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.0 Utkast/Utgåva (1)13 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Samlat mobilt IT-stöd Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Projektbeskrivning Samlat

Läs mer

Utredning av tjänsten Nattfrid tillsyn nattetid med webbkamera

Utredning av tjänsten Nattfrid tillsyn nattetid med webbkamera Utredning av tjänsten Nattfrid tillsyn nattetid med webbkamera Jenny Sjöberg September 2013 Dnr Son 2013/658 2013-09-11 1 (8) Innehåll 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 2 2. METOD... 2 3. NATTFRID I JÄRFÄLLA...

Läs mer

Slutrapport Breddinförande av digitala trygghetslarm i Fyrbodal

Slutrapport Breddinförande av digitala trygghetslarm i Fyrbodal 1.00 Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer: Slutrapport Breddinförande av digitala trygghetslarm i Fyrbodal Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Anna-Greta Brodin Projektledare Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Anna-Greta Brodin Projektledare Agenda Myndigheten för delaktighet Framtiden = Mer empati och high tech Definition

Läs mer

Slutrapport Analys organistion och planering införande i Grästorps kommun

Slutrapport Analys organistion och planering införande i Grästorps kommun 0.00 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Digitala trygghetslarm Grästorp Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Läs mer

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Maria Gill

Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård. Maria Gill Regeringsuppdrag, Digitala tjänster och välfärdsteknologi inom socialtjänst och hemsjukvård Maria Gill Agenda Myndigheten för delaktighet Definition Olika möjligheter Förutsättningar - Vad behövs Regeringsuppdrag

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: FÖRSTUDIEDIREKTIV... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: FÖRSTUDIEDIREKTIV... 1 Dkument nr: Versin: Status: Sida: 1.02 Utgåva (1)5 Dkumenttyp: Prjekt: Prjektnummer: Dkumentbeskrivning: Förstudie m samrdning av ehemtjänst. Trygghemma med digital teknik Utfärdat av: Utf datum: Gdkänt

Läs mer

Slutrapport AD-inloggning med SITHS-kort

Slutrapport AD-inloggning med SITHS-kort 1.10 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Säker roll och behörighetsidentifikation AD-inloggning med SITHS-kort Utfärdat

Läs mer

Handlingsplan för utförande av regeringsuppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård

Handlingsplan för utförande av regeringsuppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård Handlingsplan; S2014/1398/FST, S2014/8960/FST Datum: 2015-03-16 Diarienummer: 2014/0186 Handläggare: Handlingsplan för utförande av regeringsuppdrag angående information om digitala tjänster och teknik

Läs mer

Trygg Hemma med digital teknik går det att samordna?

Trygg Hemma med digital teknik går det att samordna? Trygg Hemma med digital teknik går det att samordna? FÖRSTUDIERAPPORT 2014-12-19 Arbe ts gr u p p ; Car ina Berg, Håkan G erhar d sso n, Jonas Dahlin, Ma r ia N ilsson, Åse G us tafsso n o ch Ann-Char

Läs mer

GEMENSAM FÖRVALTNING/DRIFT OCH UTFÖRARORGANISATION FÖR VÄLFÄRDSTEKNIK?

GEMENSAM FÖRVALTNING/DRIFT OCH UTFÖRARORGANISATION FÖR VÄLFÄRDSTEKNIK? Datum: 2016-09-07 Beslutad av Strategisk styrgrupp verksamhetsutveckling med stöd av IT (SSVIT) Ärendetyp: Beställning av förstudie/förstudiedirektiv GEMENSAM FÖRVALTNING/DRIFT OCH UTFÖRARORGANISATION

Läs mer

Riktlinje. Tillsyn via kamera. Beslutsinstans: Socialnämnd Dokumentet gäller för: Hemtjänsten, Vård och omsorg DIARIENUMMER: 119/2015

Riktlinje. Tillsyn via kamera. Beslutsinstans: Socialnämnd Dokumentet gäller för: Hemtjänsten, Vård och omsorg DIARIENUMMER: 119/2015 DIARIENUMMER: 119/2015 FASTSTÄLLD: 42/2016-03-29 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2018-01-30 GILTIG TILL: 2020-12-01 DOKUMENTANSVAR: Socialchef Riktlinje Tillsyn via kamera Beslutsinstans: Socialnämnd Dokumentet

Läs mer

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping 0.00 Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping Utfärdat av: Utf

Läs mer

Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik

Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Trygghet, service och delaktighet i hemmet med digital teknik Namn: Ann-Charlotte Klarén Datum: 2015-06-12 Agenda Bakgrund Uppdrag och plan för genomförande 2015-06-18 2 Uppdrag till kommunerna ett beslut

Läs mer

Projektspecifikation

Projektspecifikation Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2011-03-02 Projektspecifikation Projekt: Läkemedel projektnummer 2265 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Eva Almén-Åström Datum: 100209 Godkänd

Läs mer

Emanuel P Bramfors 2013-11-01 Sidan 1 IT-student, Projektledare Distansmöten

Emanuel P Bramfors 2013-11-01 Sidan 1 IT-student, Projektledare Distansmöten (1)9 Emanuel P Bramfors 2013-11-01 Sidan 1 (2)9 Projektidé 140104-eTjänster Distansmöten Syftet med projektet är att minska resorna som görs i jobbrelaterade ärenden och möten. Finansiering (Uppskattad)

Läs mer

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan

Ansökan om medel. Namn på verksamhet/ projekt/insats Bakgrund/Problembeskrivning. Beskrivning. Mål. Ansvar och relationer. > Implementerings plan Rutin för ansökan om medel från Samordningsförbundet i Halland (se även bilagan till denna blankett) Den 1 januari 2004 infördes en permanent möjlighet till finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet

Läs mer

Projekt inom utvecklingsenheten

Projekt inom utvecklingsenheten www.pwc.se Revisionsrapport Projekt inom utvecklingsenheten Johan Lidström Januari 2016 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor... 3 2.3. Revisionskriterier...

Läs mer

Slutrapport Mobilitet Mobila tjänster

Slutrapport Mobilitet Mobila tjänster 1.00 Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Mobila tjänster i Göteborgs stad Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Slutrapport Synkronisering av uppgifter till HSA

Slutrapport Synkronisering av uppgifter till HSA 1.00 Slutlig (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektdokument 1402-01-2 Dokumentbeskrivning: Slutrapport Säker roll och behörighet Synkronisering av uppgifter till HSA i Tidaholms kommun Utfärdat av: Utf datum:

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Uppdragsidé ehälsa 2013

Uppdragsidé ehälsa 2013 Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Kort om välfärdsteknologi och e-hemtjänst. baserat på erfarenheter från Västerås stad

Kort om välfärdsteknologi och e-hemtjänst. baserat på erfarenheter från Västerås stad Kort om välfärdsteknologi och e-hemtjänst baserat på erfarenheter från Västerås stad Denna skrift är en kort version av Att införa e-hemtjänst erfarenheter från Västerås stad, art.nr 12366. Ladda ner den

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Inledning Syfte med planen Kommunstyrelsen beslutade 2008 att anta den nationella IT-strategin för vård och omsorg och gav samtidigt

Läs mer

Slutrapport Åtkomst mobil dokumentation

Slutrapport Åtkomst mobil dokumentation 1.10 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Säker roll och behörighetsidentifikation Åtkomst mobil dokumentation Utfärdat

Läs mer

IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden

IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden IKT Plan för Vård och omsorgsnämnden 2017-2021 Strategin avser införande av informations- och kommunikationsteknik (IKT) för sektor Omsorg och välfärd i Värmdö kommun. IKT-strategin gäller från och med

Läs mer

Trygg och säker i hemmet

Trygg och säker i hemmet Trygg och säker i hemmet Projektplan Agneta Aldor 2014-05-09 Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Syfte med dokumentet 3 1.2 Ändringshistorik 3 2 Projektet, sammanfattning 3 2.1 Projektets omfattning

Läs mer

Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia

Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia Telia Healthcare Information-PTS, Samordnad efterfrågan 150326 Jörgen Fredriksson, Telia Fenomenalt mottagande i media har positionerat Telia som ledande inom e-hälsa DN den 1 januari, 2015 DI den 26 juni,

Läs mer

Slutrapport Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds Kommun

Slutrapport Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds Kommun 0.00 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 0.4 Utkast 1 (11) Projektplan Utfärdat av: Utf. datum: Godkänt av: Godk. datum: S Torstensson/G Augustsson 2016-12-16

Läs mer

Kartläggning gällande nuläge av trygghetstelefoner för: Bengtsfors Dals Ed Färgelanda Lysekil Mellerud Munkedal Sotenäs Trollhättan Åmål

Kartläggning gällande nuläge av trygghetstelefoner för: Bengtsfors Dals Ed Färgelanda Lysekil Mellerud Munkedal Sotenäs Trollhättan Åmål Projekt: Digitala trygghetstelefoner i Fyrbodal Kartläggning gällande nuläge av trygghetstelefoner för: Bengtsfors Dals Ed Färgelanda Lysekil Mellerud Munkedal Sotenäs Trollhättan Åmål November 2014 Projektledare:

Läs mer

Några citat ur verkligheten och digitalt stöd som kan göra skillnad

Några citat ur verkligheten och digitalt stöd som kan göra skillnad Välfärdsteknologi i ordinärt boende ur ett användarperspektiv Några citat ur verkligheten och digitalt stöd som kan göra skillnad Jag vaknar alltid när personalen ska titta till om jag sover gott. Fjärrtillsyn

Läs mer

Välfärdsteknik i Nacka kommun

Välfärdsteknik i Nacka kommun Välfärdsteknik i Nacka kommun Jonas Ek Projektledare välfärdteknik och e-hälsosamordnare Definition - välfärdsteknik Digital teknik som syftar till att bibehålla eller öka trygghet, aktivitet, delaktighet

Läs mer

Uppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård

Uppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård Regeringsbeslut II:16 2014-12-18 S2014/1398/FST S2014/8960/FST Socialdepartementet Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Uppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom

Läs mer

Västeråsmodellen Att införa trygghetsskapande teknik inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga

Västeråsmodellen Att införa trygghetsskapande teknik inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga Västeråsmodellen Att införa trygghetsskapande teknik inom vård och omsorg för personer med nedsatt beslutsförmåga Jeanna Thorslund, jurist och samordnare informationssäkerhet, SKL Ulrika Stefansson, projektledare,

Läs mer

Digitalisering av trygghetslarm en välfärdstjänst som ställer nya krav från användare och närstående. Patrik Forsström e-centret 2015-03-24

Digitalisering av trygghetslarm en välfärdstjänst som ställer nya krav från användare och närstående. Patrik Forsström e-centret 2015-03-24 Digitalisering av trygghetslarm en välfärdstjänst som ställer nya krav från användare och närstående Patrik Forsström e-centret 2015-03-24 Hjälp! Patrik.Forsstrom@eCentret.se Uppdrag granskning i kväll

Läs mer

Slutrapport SSBTEK bättre beslutsunderlag för ekonomiskt bistånd

Slutrapport SSBTEK bättre beslutsunderlag för ekonomiskt bistånd 0.00 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Insatsområde SSBTEK i Svenljunga kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016

E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Utvecklingen av e-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2016 Dick Lindberg 2017-01-25 Uppdraget Utdrag ur Regleringsbrevet 2016 Socialstyrelsen ska under 2016

Läs mer

Uppdragsidé ehälsa 2013

Uppdragsidé ehälsa 2013 Uppdragsidé 1 (6) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg

Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Center för esamhället, Avdelningen för digitalisering Centrala utgångspunkter Digitalisering det handlar

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget

Dokumenttyp. Namn på uppdraget Uppdragsidé 1 (6) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Socialstyrelsens arbete med välfärdsteknologi

Socialstyrelsens arbete med välfärdsteknologi Socialstyrelsens arbete med välfärdsteknologi Utredare Sara Lundgren 2016-01-26 Socialstyrelsens roll Socialstyrelsen arbetar för medborgarnas bästa, och vårt uppdrag är att värna hälsa, välfärd och allas

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Reviderad och godkänd av administrativ chef 2018-05-28 Marita Aronsson, verksamhetsutvecklare 2018-05-28 1 (6) Handlingsplan

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008

Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 1 (8) Slutrapport Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående 2008 Kommun Nacka kommun Enheten Äldre Kontaktperson Enhetschef Anne-Lie Söderlund Anhörigkonsulent Ove Lindroth Telefon

Läs mer

Förslag till förändring av utbildningsinsatser inom Samverkande sjukvård

Förslag till förändring av utbildningsinsatser inom Samverkande sjukvård Dokument nr: Version: Status: Sida: 0,3 Utkast Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Dokumentbeskrivning: Samverkande sjukvård inom Fyrbodal Steg 1 hösten 2016 inför genomförande av Utbildningsplan Samverkande

Läs mer

Kommunikationsplan. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna

Kommunikationsplan. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna Kommunikationsplan Antagen av Ledningsgruppen Vuxna 2016-04-25 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Mål för kommunikationsarbetet... 2 Kommunikationsprocessens komplexitet... 2 2.1 Ambitionstrappan...

Läs mer

IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016

IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016 Datum 2016-06-22 Antal sidor 1(8) IT-stöd för informationsöverföring Handlingsplan 2016 Version Datum Ansvarig Uppdatering 1.0 2016-05-18 Carina Hellström/Victoria Allard Första version 1.1 2016-06-07

Läs mer

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY

RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY 1 (7) RIKTLINJER VID TILLÄMPNING AV PROJEKTPOLICY Inledning Syftet med denna projektpolicy är att skapa en tydlig och enhetlig styrning och struktur för projektarbete i kommunen. Målet med projekt i Strömsunds

Läs mer

Slutrapport Säker lösning för mobil informationshantering

Slutrapport Säker lösning för mobil informationshantering 0.00 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Säker lösning för mobil informationshantering i Alingsås kommun Utfärdat

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Teknik i välfärdens tjänst. Raymond Dahlberg Ingela Månsson Hjälpmedelsinstitutet

Teknik i välfärdens tjänst. Raymond Dahlberg Ingela Månsson Hjälpmedelsinstitutet Teknik i välfärdens tjänst Raymond Dahlberg Ingela Månsson Hjälpmedelsinstitutet 2 Hjälpmedelsinstitutet Nationellt kunskapscentrum Allmännyttig ideell förening Huvudmän Staten Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Tierp 16 januari 2014 Regeringsuppdraget Bo bra på äldre dar Kunskap, kreativitet

Läs mer

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende

Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende Bra bostäder och välfärdsteknologi en förutsättning för kvarboende 1 Tomas Lagerwall Hjälpmedelsinstitutet tomas.lagerwall@hi.se Äldreriksdagen, Sigtuna 13 november, 2013 Vad är Hjälpmedelsinstitutet HI?

Läs mer

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Annika Streiler & Mille Salomaa Lindström Det här kommer vi att prata om: Myndighetens roll och uppdrag Individens rättigheter

Läs mer

Digital mötesform - samordnad vårdplanering

Digital mötesform - samordnad vårdplanering Kommunal utveckling 2017-10-27 1.1 1 (7) Digital mötesform - samordnad Kommunal utveckling 2017-10-27 1.1 2 (7) Innehållsförteckning 1 Om dokumentet... 3 1.1 Versionshistorik... 3 2 Bakgrund och beställare...

Läs mer

Nulägesanalys för <kommun> kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal.

Nulägesanalys för <kommun> kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal. Datum: 20XX-XX-XX Ärendetyp: Rapport Nulägesanalys för kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal. GRUNDLÄGGANDE TEKNIK Kommunikation Ansvarar kommunen för andra boende

Läs mer

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa

Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Kjell Monéus 2014-02-13 1 (3) Utvecklingsledare ehälsa 073-950 60 23 Förslag om beslut att påbörja arbetet med övergång till digitala trygghetslarm samt långsiktig plan för ehälsa Bakgrund Som ett led

Läs mer

Myndigheten för delaktighet

Myndigheten för delaktighet Myndigheten för delaktighet Full delaktighet för alla oavsett funktionsförmåga Monica Rydén & Mille Salomaa Lindström Det här kommer vi att prata om: Individens rättigheter i fokus Hur digital teknik kan

Läs mer

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv

Regionalt befolkningsnav Utgåva P 1.0.0 Anders Henriksson Sida: 1 (6) 2011-09-20. Projektdirektiv Anders Henriksson Sida: 1 (6) Projektdirektiv Regionala nav för identitetsuppgifter och hantering av autentiserings- och auktorisationsuppgifter Anders Henriksson Sida: 2 (6) 1 Projektnamn/identitet Regionala

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4.

ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. ÄLDREOMSORGSGSPLAN MED ÖVERGRIPANDE MÅL 2007 Flik 0.4. Kommunens äldreomsorg styrs av ramar som utgörs av bland annat socialtjänstlagen, hälsosjukvårdslagen, ekonomiska förutsättningar och politiska mål.

Läs mer

Regional handlingsplan kommunal ehälsa

Regional handlingsplan kommunal ehälsa Regional handlingsplan kommunal ehälsa 2015 2018 ehälsa handlar om hur framtidens socialtjänst, vård och omsorg som helhet ska fungera och förbättras med hjälp av digitala verktyg och tjänster. Varför

Läs mer

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum:

Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektkontoret 1 (av 5) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Ansvarig för direktiv: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Projektdirektiv 2017-05-15 Projektägare Styrgruppens

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun

Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun Handlingsplan för ehälsa Söderköpings kommun 2016-2019 Antagen av FLG 2016-03-16 Dnr: SN 2015-89 1(5) Handlingsplan för ehälsa i Söderköpings kommun 2016-2019 Bakgrund Kommunerna i Östergötland och Region

Läs mer

Välkommen! IT-chefsnätverk Verksamhetsutveckling med stöd av IT. GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Välkommen! IT-chefsnätverk Verksamhetsutveckling med stöd av IT.  GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Välkommen! IT-chefsnätverk 2014-02-19 Verksamhetsutveckling med stöd av IT E-Hälsadag SKL Projekt 2013 Information från dagen! Fortsättning 2014 SKL Strukturella förutsättningar Etablera Styrelse Regionala

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län

Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2014-03-11 SN 2013/0154 0480-453891 Socialnämnden Beslut om regional samverkan kring ehälsa i Kalmar län Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Innehållsförteckning 3 (12)

Innehållsförteckning 3 (12) [Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet i dokumentet. Skriv sammanfattningen av dokumentet här. Det är vanligtvis en kort sammanfattning av innehållet

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Dokumentet är en uppdraghandling för etablerandet av projekt SIMHALLEN

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Dokumentet är en uppdraghandling för etablerandet av projekt SIMHALLEN Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 (1)8 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument SIMHALLEN Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Olle Mattsson 08-10-04 Sjukhusdirektör Jan Eriksson

Läs mer

Projektspecifikation. Terminologi. Versionshantering av dokumentet. Refererande dokument

Projektspecifikation. Terminologi. Versionshantering av dokumentet. Refererande dokument Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) 2010/08/27 Projektspecifikation Projekt: Sociala Innehållet 2264 Beställare: Äldreomsorgsförvaltningen Skriven av: Wera Ekholm Datum: 091229 Godkänd av: Datum:

Läs mer

I lagens namn Så harmoniserar vi juridikens krav med verksamhetens behov

I lagens namn Så harmoniserar vi juridikens krav med verksamhetens behov I lagens namn Så harmoniserar vi juridikens krav med verksamhetens behov Den 22 januari 2015 MVT2015 Jeanna Thorslund Stadsjurist Västerås stad (tj.ledig) Jurist, Avdelningen för Digitalisering, Sveriges

Läs mer

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess

PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård. - Beslutsprocess PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård - Beslutsprocess Titel: PROJEKTSLUTRAPPORT Överföring av hemsjukvård Projekt: Överföring av hemsjukvård Idnr: Delprojekt: Beslutsprocess Idnr: Beställare: Landstingsstyrelsen

Läs mer