Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter"

Transkript

1 Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer. Vid dessa upphandlingar ställs miljö- och hälsokrav, ofta med Upphandlingsmyndighetens kriterier som bas. Alla kemiska produkter som används inom landstingen/regionerna blir dock inte föremål för central upphandling. Exempelvis kan det vara vanligt att kemiska produkter som används i små volymer köps in direkt av verksamheterna själva, utan att en föregående granskning av miljö- och hälsoegenskaper genomförts. Syfte Landstingens/regionernas miljö- och/eller inköpsenheter får ofta, i samband med inköp utanför avtal, frågor från olika verksamheter om kemiska produkters hälso- och miljörisker. Denna guide har tagits fram av nätverket Nationella Substitutionsgruppen (NSG)* och är tänkt att fungera som ett stöd och utgöra en grund för gemensamma riktlinjer då kemiska produkters egenskaper behöver bedömas. Målsättningen är att förhindra att produkter innehållande ämnen med skadliga egenskaper tas in i verksamheten, samt att styra mot avtalstrohet, det vill säga att upphandlade produkter används och köps in i första hand. Användas av vem Guiden är tänkt att användas av landstingens/regionernas miljö- och/eller inköpsenheter för t.ex. framtagande av egna rutiner och riktlinjer. I vissa delar i guiden krävs det kompetens från kemikaliekunnig person inom organisationen. Översiktlig arbetsgång vid produktbedömning: 1. Vilket behov fyller produkten? 2. Hänsyn till importregler? 3. Finns svenskt säkerhetsdatablad? 4. Ingår hälso- och miljöfarliga ämnen? 5. Stäm av mot Upphandlingsmyndighetens kriteriedokument 6. Är säkerhetsdatabladet korrekt? 7. Meddela med motivering, berörd verksamhet om produkten är godkänd för anskaffning Respektive steg gås igenom i det här dokumentet.

2 Arbetsgång med instruktioner: 1. Vilket behov fyller produkten? Fråga Ja/Nej Kommentar Behövs produkten? Finns likvärdigt alternativ redan upphandlat? Om Ja, ange här varför det inte fungerar. (Att använda upphandlade produkter ger ofta en vinst även ur ekonomisk synvinkel.): Om produkten är märkningspliktig, finns alternativ som inte är märkningspliktigt? Generellt sett gäller att icke märkningspliktiga produkter är bättre ur miljö- och hälsosynpunkt. Observera dock att för medicintekniska produkter finns särskilda regler. Medicintekniska produkter omfattas inte av reglerna i CLP. Därför finns det risk för att hälso och miljöfarliga medicintekniska produkter inte är märkta utifrån farliga egenskaper. Om det rör sig om en medicinteknisk produkt som inte är märkningspliktig, så kan man som yrkesmässig användare begära att få ett säkerhetsdatablad från leverantören. Leverantören är skyldig att tillhandahålla ett sådant om förutsättningarna i Reach artikel 31.3 är uppfyllda. Vägledning till steg 1: Motivering krävs för inköp. Bedömningar görs från fall till fall. 2. Hänsyn till importregler? Fråga Innebär inköpet av produkten att verksamheten blir importör från länder utanför EU? Ja/nej Kommentar Undvik att importera farliga kemikalier från länder utanför EU. Anlita istället återförsäljare inom EU, som då tar på sig importansvaret. Om verksamheter ändå väljer att importera, så är man som verksamhetschef ansvarig för att lagstiftning om t.ex. klassificering, märkning och framtagande av säkerhetsdatablad efterlevs.

3 3. Finns svenskt säkerhetsdatablad? Fråga Ja/nej Kommentar Finns ett säkerhetsdatablad för produkten? Om, nej, kräv ett SDB från leverantören. Om det rör sig om en medicinteknisk produkt, se vägledning i punkt 1 ovan. Är säkerhetsdatabladet på svenska? Om Nej, begär in ett nytt säkerhetsdatablad. 4. Ingår hälso- och miljöfarliga ämnen i produkten? Kontrollera i leverantörens säkerhetsdatablad (framför allt under avsnitt 3 och 12) vilka ingående ämnen som förekommer i produkten. Fråga Ja/nej Kommentar Innehåller produkten ämnen som finns med på landstingets/regionens egna utfasnings-/begränsningslista? Om sådan finns. Innehåller produkten CMRämnen, dvs cancerframkallande, mutagena eller reproduktionsstörande ämnen? För produkter som i sin helhet är märkta med någon av nedanstående riskfraser eller faroangivelser krävs att en dokumenterad substitutionsutredning görs (enligt AFS 2014:43, 39 ): H350: Kan orsaka cancer. H340: Kan orsaka genetiska defekter. H360: Kan skada fertiliteten eller det ofödda barnet. R45: Kan ge cancer. R46: Kan ge ärftliga genetiska skador. R49: Kan ge cancer vid inandning. R60: Kan ge nedsatt fortplantningsförmåga. R61: Kan ge fosterskador. Om produkter märkta med ovanstående riskfraser/faroangivelser ska hanteras så krävs i vissa fall även åtgärder enligt AFS 2014:43. Innehåller produkten PBT/vPvBämnen, dvs persistenta, bioackumulerbara och toxiska ämnen? Kriterier för PBT/vPvB-ämnen återfinns i Kemikalieinspektionens prioriteringsguide PRIO.

4 Innehåller produkten hormonstörande ämnen? Är produkten tillståndspliktig enligt AFS 2014:43, samt bilaga 1? Dessa ämnen är svåra att upptäcka i säkerhetsdatablad, eftersom de inte är märkningspliktiga. Se dock vägledning nedan angående SIN-listan. Innehåller produkten tillståndspliktiga ämnen enligt Reach, annex XIV? Innehåller produkten ämnen på kandidatlistan, artikel 59 i Reach? Vägledning till steg 4: Sök information i t ex: - Kemikalieinspektionens PRIO-databas ( - ECHAs hemsida ( 1 - AFS 2014:43 Kemiska arbetsmiljörisker ( - SIN-listan, med bl a hormonstörande ämnen ( - Eget kemikaliesystem. I vissa kemikaliesystem återfinns dessa uppgifter. Om något av ovanstående ämnen är aktivt tillsatta i produkten bör alternativ utredas. Starka skäl ska finnas för att en produkt som innehåller ovanstående ämnen ska få köpas in. Hänsyn i bedömningen kan tas till ingående halt och risk för exponering för hälsa och/eller miljö. 5. Stäm av mot Upphandlingsmyndighetens kriteriedokument Titta på produktinformationen som helhet, och gör en kontroll mot Upphandlingsmyndighetens kriterier om sådana finns. Produkten ska minst motsvara baskraven. Fråga Ja/Nej/Delvis Kommentar Finns kriterier hos Upphandlingsmyndigheten för produkten? Om ja, gå vidare till nästa fråga. Motsvarar produkten baskraven i Upphandlingsmyndighetens kriterier. Om delvis, ange här vilka kriterier som inte uppfylls: 1 ECHAs databas: Ämnen på kandidatlistan: Tillståndspliktiga ämnen:

5 Vägledning till steg 5: Skilda bedömningar kan göras om man tittar på produkten som helhet eller om man granskar ingående ämnen i produkten. Till exempel vad gäller allergiframkallande egenskaper. Där anger baskraven att produkten som helhet inte ska klassas som allergiframkallande, medan de avancerade kraven inte tillåter att allergiframkallande ämnen förekommer i produkten överhuvudtaget. Detta är extra viktigt att ha i beaktande för produkter som blir kvar på huden, så kallade stay-on-produkter, t ex hudkrämer. Kriterierna återfinns på Upphandlingsmyndighetens hemsida, gå in under Kriterie-wizard. 6. Är säkerhetsdatabladet korrekt? Om en produkt är aktuell för inköp måste säkerhetsdatabladet vara korrekt och följa gällande lagstiftning. Ett minimum är att kontrollera nedanstående frågor. a) Följer SDB gällande lagstiftning? Fråga Ja/nej Kommentar Används produkten till det ändamål som anges som användningsområde i säkerhetsdatabladet? Produkten ska inte användas till andra användningsområden är det som anges i säkerhetsdatabladet. Överensstämmer innehåll i säkerhetsdatabladet med de regler som gäller för säkerhetsdatablad sedan 1 december 2012? Är säkerhetsdatabladet aktuellt? Stämmer dokumentationen i säkerhetsdatabladet överens med annan dokumentation, t.ex. etikett på förpackning och produktblad? Under en övergångsperiod fram till den 1 juni 2017 gäller: Blandningar som har klassificerats, märkts och förpackats enligt bestämmelserna i KIFS 2005:7 och som har släppts ut på marknaden före den 1 juni 2015 behöver inte märkas om enligt CLP före den 1 juni Därför behöver inte heller säkerhetsdatablad för en sådan blandning ersättas med uppdaterat säkerhetsdatablad förrän den 1 juni Det gäller förutsatt att säkerhetsdatabladen inte måste uppdateras enligt artikel 31.9 i Reach. Efter den 1 juni 2017 ska alla säkerhetsdatablad innehålla information om klassificering och märkning enbart enligt CLP. Om SDB innehåller felaktigheter, kontakta i första hand leverantören som får möjlighet att komma in med korrekta uppgifter, därefter vid behov Kemikalieinspektionen, kemi@kemi.se Vägledning till steg 6 a): För information, se Kemikalieinspektionens faktablad på

6 b) Riskfraser/faroangivelser/klassificering på ingående ämnen. Titta på klassificering av respektive ingående ämne och bedöm om klassningen är harmoniserad enligt CLP. Sök i Echas inventory-database: Fråga Ja/nej/delvis Kommentar Är klassningen av ingående ämnen harmoniserad enligt CLP? Om ni svarat delvis, ange här vilka ingående ämnen som inte är harmoniserade enligt CLP: Om ni svarat nej eller delvis, kontakta leverantören och fråga varför klassningen inte är harmoniserad enligt CLP. Vägledning till steg 6 b): Om ämnet är harmoniserat enligt CLP är det blåa tabellhuvuden där det står Harmonised classification - Annex VI of Regulation (EC) No 1272/2008 (CLP Regulation). Är tabellhuvudena gula är det klassificeringar som företagen angett för ämnet och det är därför som klassificeringarna kan skilja sig en del emellan (oftast beroende på att de har tillgång till olika dokumentation eller ev. föroreningar). 7. Meddela berörd verksamhet Meddela berörd verksamhet om produkten är godkänd eller inte, och motivera detta. OBS! För märkningspliktiga produkter som godkänns måste verksamheten göra en riskbedömning innan produkten får börja användas. Detta är ett lagkrav enligt Arbetsmiljöverket, AFS 2014:43, 5. Kontaktpersoner vid frågor/synpunkter angående innehållet i denna guide: anders.bolmstedt@vgregion.se saara.nummelin@regionorebrolan.se karin.sundberg@regionuppsala.se * Nationella substitutionsgruppen är ett nationellt nätverk med syfte att tillsammans hjälpas åt att byta ut farliga kemikalier inom hälso- och sjukvård samt forskning, både i varor och kemiska produkter. Gruppen består av två stycken undergrupper som arbetar parallellt, en för substitution av rena kemikalier/kemiska produkter och en för kemikalier i varor. Gruppen för substitution av kemiska produkter fokuserar på enskilda kemiska ämnen med ett definierat CAS-nummer, samt lösningar och blandningar av kemiska ämnen i produkter. Genom att samarbeta nationellt ökas möjligheterna att utbyta erfarenheter kring genomförda substitutioner och därmed underlätta för verksamheternas utfasningsarbete av hälso- och miljöfarliga kemikalier.

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här klassas kemiska produkter...

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö. Version 2.

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö. Version 2. HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 2. 2017-03-28 Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här

Läs mer

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter

Lagstiftning och hantering av kemiska produkter Lagstiftning och hantering av kemiska produkter LAGSTIFTNING Miljöbalken 14:e kap i MB Kemiska produkter och biotekniska organismer Förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer.

Läs mer

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Riskfraser för utfasningsämnen R45 Kan ge cancer R49 Kan ge cancer vid inandning R46 Kan ge ärftliga genetiska

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ

Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Farliga ämnen i våra vatten lagstiftning och initiativ Eva Sandberg Internationella enheten Avdelningen för Utveckling av lagstiftning och andra styrmedel Kemikalieinspektionen Det handlar om. Lagstiftning

Läs mer

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008

Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 Seminarium om klassificering och märkning enligt CLP (EG)1272/2008 31 mars 2015 CLP 2015: AGERA NU! Upplägg 09.30X Inledning och bakgrund syfte med dagen X Roller och ansvar X Principer för klassificering

Läs mer

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har

Läs mer

Checklista Reach för Nedströmsanvändare

Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklista Reach för Nedströmsanvändare Checklistan tar upp frågor som berör användning av kemiska produkter i den egna verksamheten 2011-05-16 reviderad 2012-03-15 Denna checklista tar endast upp regler

Läs mer

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 3. 2019-01-28 Denna

Läs mer

Version

Version Miljöförvaltningen HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 3. 2019-01-28 Innehåll Vissa kemiska produkter

Läs mer

REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Ordning och reda på kemikalierna!

REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Ordning och reda på kemikalierna! REACH Kort information för vattenverk om skyldigheter enligt Reach samt råd om vad man bör göra Vattenverk som tillverkar desinfektionsmedel kan beröras av registrering enligt Reach. Men om tillverkning

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3 Ansvar 3 Allmänna anvisningar

Läs mer

Upphandling som verktyg för en giftfri vardag

Upphandling som verktyg för en giftfri vardag Upphandling som verktyg för en giftfri vardag 2017-2018 Film Giftfri förskola https://youtu.be/2pvggu8zani Sunda offentliga affärer för en hållbar framtid Nationella upphandlingsstrategin Vilka aktörer

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri vardag och kemikalieregler Hållbar upphandling Diskussion om samverkan

Läs mer

Tema CLP-program kl

Tema CLP-program kl Tema CLP-program kl 13.00-16.00 Introduktion till CLP (KemI) Arbetsmiljöverkets regler med koppling till CLP (AV) Kaffepaus ca 14.25 Nya krav på uppgifter till Giftinformationscentralen (GIC) Tillsyn av

Läs mer

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN

MB 14 kap MILJÖFÖRVALTNINGEN SIDAN MB 14 kap kemisk produkt: ett kemiskt ämne eller en blandning av kemiska ämnen som inte är en vara vara: ett föremål som under produktionen får en särskild form, yta eller design, vilken i större utsträckning

Läs mer

Kemikaliehandledning

Kemikaliehandledning Kemikaliehandledning Så här fyller du i kemikalielistan för miljödiplomering 2017-03-02 Miljökontoret Box 33200 orebro.se Servicecenter 019 21 10 00 701 35 Örebro Innehållsförteckning Miljödiplomeringens

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA GILTIG FRÅN 2019-07-01 Inledning OM BASTA-SYSTEMET BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur bygg- och anläggningsprodukter. Med produkter avses i BASTA

Läs mer

Kandidatförteckningen och tillstånd. Anne Marie Vass

Kandidatförteckningen och tillstånd. Anne Marie Vass Kandidatförteckningen och tillstånd Anne Marie Vass 2017-04-04 Varför tillstånd? Vissa ämnen med egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och på miljön anses vara

Läs mer

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Sida 1 (5) Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Denna vägledning är tänkt som en hjälp för att kunna fylla i vårt förslag på kemikalieförteckning som finns att ladda ner som ett Ecel-dokument

Läs mer

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING 2010-10-21 Reviderad: 2015-02-18 1 (10) INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING Detta dokument ger vägledning till att fylla i kemikalieförteckningen på ämnesnivå samt klarlägger varför fler uppgifter än de

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA Alternativ 1 enligt KIFS 2005:7 UTGÅVA 2014:A2 GILTIG FRÅN 2014-01-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETAregistret får inte innehålla

Läs mer

Kemikaliekontroll på företaget. En vägledning för inköpare och miljöansvariga

Kemikaliekontroll på företaget. En vägledning för inköpare och miljöansvariga Kemikaliekontroll på företaget En vägledning för inköpare och miljöansvariga 1 Innehåll Giftfri miljö ett miljömål i Göteborg...3 Reach EU:s kemikalielag...5 Hur förhåller sig miljömålet till Reach?...6

Läs mer

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP Elna Nilsson, WSP Environmental Vi är WSP Ett globalt analys- och teknikkonsult-bolag som utvecklar samhället med hållbara lösningar Illustration:

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2018-07-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETA-registret får inte innehålla

Läs mer

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA)

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Fysikaliska faror Hälsofaror Miljöfaror Foto: Sebastian Ritter Mikael Gustafsson Klassificering enligt CLP medför flera förändringar

Läs mer

Egenskapskriterier - BASTA

Egenskapskriterier - BASTA Egenskapskriterier - BASTA Alternativ 1 enligt KIFS 2005:7 UTGÅVA 2014:A2 GILTIGT FRÅN 2014-01-01 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Med byggprodukter

Läs mer

Egenskapskriterier - BASTA

Egenskapskriterier - BASTA Egenskapskriterier - BASTA enligt förordning (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIGT FRÅN 2016-01-01 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Med byggprodukter

Läs mer

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2016-01-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETA-registret får inte innehålla

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2015-06-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETAregistret får inte innehålla

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (förskola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare

Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare 2011-05-16 Bilaga 2 Kommentarer till frågorna i Checklista Reach för nedströmsanvändare Fråga 1 Fråga 2 Fråga 3 Reach trädde i kraft 1 juni 2007 och är än så länge under infasning. Delar av Reach gäller

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2017-01-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETA-registret får inte innehålla

Läs mer

Kommentarer till checklistans frågor

Kommentarer till checklistans frågor Kommentarer till checklistans frågor Checklistan är tänkt att användas som ett stöd i tillsynen. I detta dokument ges kortfattade kommentarerer till respektive fråga i checklistan. Vi anger vilken artikel

Läs mer

Nytt om kemikaliehantering Välkomna

Nytt om kemikaliehantering Välkomna Nytt om kemikaliehantering Välkomna Lagar Riskbedömning Utbytesprincipen Kaffe Hur vet man att en kemikalie är hälsofarlig? Hur förvarar man kemikalier och brandfarliga varor? Miljöbalken Kemikalieinspektionens

Läs mer

Anskaffning och bedömning av kemikalier

Anskaffning och bedömning av kemikalier Datum: 2015-12-21 Sida: 1 (5) Revision: 2015-12-21 Korrigerat referenser till andra instruktioner m.a.p. instruktionsnummer. Revision: 2014-01-23 Överförd i ny mall Revision: 2015-04-15 Justerat referenser

Läs mer

www.bastaonline.se 2012-02-14 1

www.bastaonline.se 2012-02-14 1 2012-02-14 1 Vad är BASTA? Strategi för att uppnå samhällets långsiktiga målsättning om en giftfri miljö Praktisk metod för att säkerställa byggande utan särskilt farliga ämnen säkerställa efterlevnad

Läs mer

Anders Bolmstedt. Anders Bolmstedt Hälsan & arbetslivet

Anders Bolmstedt. Anders Bolmstedt Hälsan & arbetslivet Anders Bolmstedt Kemikaliehanteringens 4 delar: Inköp Lagring Hantering Kassation Dessa involverar: Upphandling/ Inköp Säkerhet Arbetsmiljö/ patientsäkerhet Miljö EKONOMI Inköpen i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Miljöförvaltningen Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Svaneskolan 2011-04-26 Björn Berséus, Miljöchef, 046-35 52 60 Agnieszka Fedorowska, Miljöinspektör, 046-35

Läs mer

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK

Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Prevent Arbetsmiljö i samverkan Svenskt Näringsliv, LO & PTK Regler och nytt Kemikalieinspektionen Arbetsmiljöverket Naturvårdsverket Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Statens folkhälsoinstitutet

Läs mer

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem

INNEHÅLL. Lagkrav och myndigheter. Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt. Hantering av specifika problem PRESENTATION INNEHÅLL Lagkrav och myndigheter Strategi för att skapa och strukturera ett arbetssätt Hantering av specifika problem LAGKRAV OCH MYNDIGHETER LAGSTIFTNING Svensk lagstiftning Lag Förordning

Läs mer

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se

KLARA Riskbedömning. - vid arbete med laboratoriekemikalier. Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se KLARA Riskbedömning - vid arbete med laboratoriekemikalier Ulrika Olsson, Kemikalisäkerhetssamordnare ulrika.olsson@ki.se Introduktion Arbetsmiljöverket tar fram föreskrifter som vi skall förhålla oss

Läs mer

Substitutionsarbete och utveckling av PRIO-guiden

Substitutionsarbete och utveckling av PRIO-guiden Substitutionsarbete och utveckling av PRIO-guiden Seminarium om produktval och substitution av kemikalier Naturvårdsverket 21 maj Jessica Norrgran Engdahl jessica.norrgranengdahl@kemi.se Tillsynsvägledande

Läs mer

Rutin för inköp av kemikalier

Rutin för inköp av kemikalier UFV 2017/1750 Rutin för inköp av kemikalier Hantering från beställning till avfall Uppsala universitet Fastställd 2017-10-23 av universitetsdirektör Katarina Bjelke Innehållsförteckning Syfte 3 Ansvar

Läs mer

Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav 1 (17)

Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav 1 (17) Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav 1 (17) 2 (17) Innehåll Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav... 1 1 Sammanfattning... 3 2 Vilka omfattas av kraven?... 3 3 Vilka kemikalier omfattas?...

Läs mer

Att välja varor och material...

Att välja varor och material... Att välja varor och material... 1 Materialval Byggsektorn är sannolikt den sektor som omsätter störst mängd farliga ämnen. Sektorns syfte med materialvalsarbetet är att: Undvik att bygga in miljöoch hälsofarliga

Läs mer

Avrundning av eftermiddagen

Avrundning av eftermiddagen Avrundning av eftermiddagen UFI-kodens placering i produktinformationen Ändringar i reglerna som diskuteras Tillsyn och kontroll Produktregistret Sammanfattning Vägledning och stöd Tid för frågor och utvärdering

Läs mer

Reach. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg

Reach. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg Reach Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg REACH EU-lagstiftning för kemikalier.. Lagstiftning för kemikalier inom EU EU-förordning

Läs mer

Råd om farliga kemikalier i varor

Råd om farliga kemikalier i varor Råd om farliga kemikalier i varor Råd om farliga kemikalier i varor berör det ditt företag? Ja, alla företag är berörda, eftersom kemikalier finns i alla varor. Därför måste alla handelsföretag ha kontroll

Läs mer

Reach. eva.nilsson@kemi.se. www.kemi.se

Reach. eva.nilsson@kemi.se. www.kemi.se Reach eva.nilsson@kemi.se Reach Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsningar av kemikalier EU-förordning - trädde i kraft 1 juni 2007 Stegvist införande till 2018 Ny EU-myndighet: Europeiska

Läs mer

FAKTABLAD Kemikalieförteckning. Checklista och exempel 2013-04-11. WSP Natlikan

FAKTABLAD Kemikalieförteckning. Checklista och exempel 2013-04-11. WSP Natlikan FAKTABLAD Kemikalieförteckning Checklista och exempel 2013-04-11 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har affärsmässiga lösningar för att förbättra

Läs mer

Nya krav på uppgifter som företag ska lämna till Giftinformationscentralen (GIC) Lovisa Östberg Ellen Norrhäll

Nya krav på uppgifter som företag ska lämna till Giftinformationscentralen (GIC) Lovisa Östberg Ellen Norrhäll Nya krav på uppgifter som företag ska lämna till Giftinformationscentralen (GIC) Lovisa Östberg Ellen Norrhäll 2018-04-19 Innehåll Varför behöver GIC uppgifter om kemiska produkter? Unik formuleringsidentifierare

Läs mer

Kemikalieförteckning. Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC Foto: KRC

Kemikalieförteckning. Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC Foto: KRC Kemikalieförteckning Hur kan vi dokumentera kemiska riskkällor i skolan? KRC 2019 Foto: KRC Kemiska riskkällor i skolan Under Arbetsmiljöverkets (AV) kampanj För friskare arbetsplatser i oktober 2018 inspekterades

Läs mer

Hänsyn till ekosystem genom miljöanpassad upphandling. Robert Westlund Miljösamordnare, Försvarets materielverk

Hänsyn till ekosystem genom miljöanpassad upphandling. Robert Westlund Miljösamordnare, Försvarets materielverk Hänsyn till ekosystem genom miljöanpassad upphandling Robert Westlund Miljösamordnare, Försvarets materielverk Försvarets materielverk ISION Effektiv försvarslogistik när och där den behövs I FMV:s uppgift

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

Försvarssektorns Kriteriedokument - kemiska ämnen, kemiska produkter och varor

Försvarssektorns Kriteriedokument - kemiska ämnen, kemiska produkter och varor 1 Sida 1 (13) Försvarssektorns Kriteriedokument - kemiska ämnen, kemiska produkter och varor Introduktion Kriteriedokumentet syftar till att begränsa användningen av hälso- och miljöfarliga ämnen i kemiska

Läs mer

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter

Riktlinjer för märkning av kemiska produkter UFV 2008/759 Riktlinjer för märkning av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2016-08-18 Innehållsförteckning Märkning av kemiska produkter 3

Läs mer

Märkning av kemikalier

Märkning av kemikalier Märkning av kemikalier KIFS faromärkning Såhär såg faromärkningen ut fram till 2010 Regelverket fanns i Kemikalieinspektionens författningssamling KIFS 2005:7 Varför har vi bytt märkningssystem? Samma

Läs mer

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter

Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter UFV 2008/758 Riktlinjer för förvaring av kemiska produkter Uppsala universitet Fastställd av universitetsdirektören 2008-05-29, reviderad 2015-12-21 Innehållsförteckning Förvaring av kemiska produkter

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2008-0268 December 2008 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2008 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU

Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU 2017-12-18 1(12) Strategi för ommärkning av kemikalier vid LiU Sammanfattning Enligt krav från Arbetsmiljöverket måste samtliga kemiska produkter som används eller förvaras på en arbetsplats vara märkta

Läs mer

Din guide till kemikalieverktyg

Din guide till kemikalieverktyg Din guide till kemikalieverktyg Om du har kemikunskaper kan du lära dig mycket om de produkter du använder och hur du ska minska risken för att påverka miljö och hälsa. Har du inga förkunskaper men snabbt

Läs mer

Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter. Jonas Falck. Kemikalieinspektionen

Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter. Jonas Falck. Kemikalieinspektionen Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter Jonas Falck Kemikalieinspektionen Gävle 17 september 2010 Varför klassificera och märka kemiska produkter??

Läs mer

HANTERING AV KEMISKA ÄMNEN

HANTERING AV KEMISKA ÄMNEN ANVISNING 1(7) HANTERING AV KEMISKA ÄMNEN INNEHÅLL 1 Syfte 2 Definitioner 3 Allmänt 4 Rutin för införande av kemiska ämnen 4.1 Direktimport 4.2 Ersättning av befintliga kemiska produkter 4.3 Upphörd användning

Läs mer

Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet

Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet 2013-09-16 Dnr LiU-LIU-2013-01531 Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet Rapport avseende 2012 års inventering Dnr LiU--2013-01531 Innehåll Substitution

Läs mer

INSPEKTIONSUNDERLAG.

INSPEKTIONSUNDERLAG. INSPEKTIONSUNDERLAG FÖR TILLSYN AV VERKSAMHETERS EGENKONTROLL (A, B & C-VERKSAMHETER) UTIFRÅN FÖRORDNINGEN OM VERKSAMHETSUTÖVARES EGENKONTROLL SFS 1998:901 (FVE) www.miljosamverkansydost.se INSPEKTIONSUNDERLAG

Läs mer

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER Stockholm 21 maj 2019 Emil Jansson 1 Program för dagen 10:00 10:40 Naturvårdsverket introduktion, vägledning om miljöbalkens allmänna hänsynsregler

Läs mer

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län

Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe i Jämtlands län 1 (6) Djur- och miljöenheten Britta Munksten 010-2253218 Grillhaket i Bräcke AB Riksvägen 47 84331 Bräcke Tillstånd till yrkesmässig överlåtelse av särskilt farliga kemiska produkter från ett utlämningsställe

Läs mer

HR Sandra Göransson 2015-02-20. Granskning av kemiska produkter - Guide till Svenska kraftnäts entreprenörer

HR Sandra Göransson 2015-02-20. Granskning av kemiska produkter - Guide till Svenska kraftnäts entreprenörer SvK1000, v3.3, 2014-03-26 HR Sandra Göransson 2015-02-20 Granskning av kemiska produkter - Guide till Svenska kraftnäts entreprenörer Svenska kraftnät ställer krav på vilka kemiska produkter entreprenörerna

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4

SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 Toluidinblå 0,5% ph4 Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Toluidinblå 0,5% ph4 SDS i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 om registrering, utvärdering, godkännande och

Läs mer

BASTA FASAR UT FARLIGA ÄMNEN UR BYGGVAROR!

BASTA FASAR UT FARLIGA ÄMNEN UR BYGGVAROR! BASTA FASAR UT FARLIGA ÄMNEN UR BYGGVAROR! Ingen vill väl bygga hus som skadar miljön eller gör människor sjuka. Ändå kan det förekomma ämnen i byggvaror som är direkt hälsofarliga eller som kan skada

Läs mer

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet

Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet Riskbedömning av laboratoriekemikalier Karolinska Institutet 1 Vad är en farlig kemisk produkt? Definition: en produkt som klassificeras som farlig enligt KIFS 2005:7 eller CLP. Dvs en produkt som genom

Läs mer

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp

Anvisning för uppskyltning av laborativa lokaler och förvaringsskåp Anvisning för uppskyltning av Lunds universitet 1 (15) Anvisning för uppskyltning av och förvaringsskåp Gällande föreskrifter... 2 Arbetsmiljöverkets föreskrifter... 3 Föreskrift om kemiska arbetsmiljörisker

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116

RUTINBESKRIVNING 1 (11) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116 RUTINBESKRIVNING 1 (11) Kotake Malin, Ssbmm TDOK 2010:311 TRV 2010/103116 Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Samhälle 2014-01-30 3.0 Dokumenttitel Kemiska produkter - granskning av märkningspliktiga

Läs mer

Miljökravsmodul: Leverantörens kemikaliearbete/ Supplier s chemical management

Miljökravsmodul: Leverantörens kemikaliearbete/ Supplier s chemical management Miljökravsmodul: Leverantörens kemikaliearbete/ Supplier s chemical management Information till kravställaren Kraven i denna miljökravsmodul kan, generellt, ställas i upphandlingar av varor, kemiska produkter

Läs mer

Reach-tillsyn - frågor och svar

Reach-tillsyn - frågor och svar Naturvårdsverket har här samlat svaren på ett urval av frågor som dök upp i samband med samverkansprojektet mellan Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen 2012-2013. Informationen riktar sig framför

Läs mer

Revisionsrapport i BASTA-systemet

Revisionsrapport i BASTA-systemet Revisionsrapport i BASTA-systemet Dokumentbeteckning Avtals version BASTA-kriterier version BETA-kriterier version Revisions uppgifter Leverantör Besöksadress Leverantörens kontaktperson (namn, befattning,

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Karlskrona 10 maj 2017 Emma Westerholm och Karin Alkell Kemikalieinspektionen

Vägen till en giftfri miljö. Karlskrona 10 maj 2017 Emma Westerholm och Karin Alkell Kemikalieinspektionen Vägen till en giftfri miljö Karlskrona 10 maj 2017 Emma Westerholm och Karin Alkell Kemikalieinspektionen Vårt uppdrag: Förebyggande kemikaliekontroll Utvecklar lagstiftning och andra styrmedel. Prövar

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017

Vägen till en giftfri miljö. Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017 Vägen till en giftfri miljö Nina Cromnier Generaldirektör, Kemikalieinspektionen 16 mars 2017 Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället

Läs mer

CLP EU-FÖRORDNING OM KLASSIFICERING, MÄRKNING OCH FÖRPACKNING AV ÄMNEN OCH BLANDNINGAR

CLP EU-FÖRORDNING OM KLASSIFICERING, MÄRKNING OCH FÖRPACKNING AV ÄMNEN OCH BLANDNINGAR CLP EU-FÖRORDNING OM KLASSIFICERING, MÄRKNING OCH FÖRPACKNING AV ÄMNEN OCH BLANDNINGAR KEMIKALIEDELEGATIONENS PUBLIKATIONER 7 swe (2009) KEMIKALIEDELEGATIONENS PUBLIKATIONER 7 swe (2009) CLP EU-FÖRORDNING

Läs mer

Miljö- och arbetsmiljösäkrad kemikaliehantering

Miljö- och arbetsmiljösäkrad kemikaliehantering Miljö- och arbetsmiljösäkrad kemikaliehantering Gemensam rutin Märkningspliktiga kemiska produkter ska granskas Märkningspliktiga kemiska produkter som ska användas i Banverkets och Vägverkets verksamhet

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri vardag och kemikalieregler Hållbar upphandling Övning om roller Lunch

Läs mer

Sammanställning av säkerhetsdatablad

Sammanställning av säkerhetsdatablad K O R T F A T T A D V Ä G L E D N I N G Sammanställning av säkerhetsdatablad Dokumentet syftar till att på ett enkelt sätt förklara de viktigaste principerna och skyldigheterna i samband med sammanställning

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2010:5 Utkom

Läs mer

Principer för märkning och förpackning enligt CLP. CLP-seminarium 31 mars 2015 Susanna Norrthon Risberg

Principer för märkning och förpackning enligt CLP. CLP-seminarium 31 mars 2015 Susanna Norrthon Risberg Principer för märkning och förpackning enligt CLP CLP-seminarium 31 mars 2015 Susanna Norrthon Risberg Vad vi kommer gå igenom Viktiga datum Vilka produkter ska märkas? Viktiga förändringar Märkningens

Läs mer

Kemiska produkter - granskning av märkningspliktiga kemiska produkter

Kemiska produkter - granskning av märkningspliktiga kemiska produkter Dokumenttitel: Kemikaliegranskning Doktyp: Rutin Giltig från: 2009-05-01 DokID: 1719 Version: 1,0 Sida: 1(7) Ansvarig enhet: XQ Dnr: F09-358/OR30 Fastställd av: Ingemar Frej Gäller för: Banverket och Vägverket

Läs mer

Egenkontroll lantbruk

Egenkontroll lantbruk Egenkontroll lantbruk Egenkontroll är ett verktyg för att ha kontroll på hur verksamheten påverkar miljön. En bra egenkontroll ger förutsättningar för att tidigt upptäcka fel på utrustning och felaktig

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen

Vägen till en giftfri miljö. Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen Vägen till en giftfri miljö Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen Vårt uppdrag: Förebyggande kemikaliekontroll Utvecklar lagstiftning och andra styrmedel. Prövar ansökningar om tillstånd

Läs mer

Reach. Reach 11/3/2015. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. REACH EU-lagstiftning för kemikalier..

Reach. Reach 11/3/2015. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals. REACH EU-lagstiftning för kemikalier.. Reach November 2015 Lisa Ekstig & Elisabeth Kihlberg Reach Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals Registrering, utvärdering, tillstånd och begränsning av kemikalier REACH

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri miljö Hållbar upphandling Roller i arbetet för en giftfri miljö och

Läs mer

Bilaga: Tabell 2, Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper

Bilaga: Tabell 2, Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper 1 [7] Bilaga: Tabell 2, Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper Detta är bilagan Tabell 2 till Upphandlingsmyndighetens kriterium Ämnen med miljöoch hälsofarliga egenskaper. Dessa kriterier kan användas

Läs mer