Vägledning för intern kemikaliekontroll

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning för intern kemikaliekontroll"

Transkript

1 Vägledning för intern kemikaliekontroll

2 Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie till varje enskild process är av största vikt för ett gott resultat och en hållbar produkt. Att välja en insatskemikalie, som medför minsta miljöpåverkan, är nödvändigt när vi strävar efter miljömålet en giftfri miljö. Den skrift du håller i handen ger information om: var du kan finna underlag för dina beslut beträffande kemikalieval och hur du kan arbeta vidare för att minska riskerna för människors hälsa och miljön. I materialet finns också en blankett som kan användas för kemikalieredovisning.

3 Giftfri miljö Miljön ska så långt som möjligt vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö är ett av Sveriges 16 miljömål. Målet innebär ett större ansvar för både tillverkare och användare att känna till egenskaperna hos de kemiska produkter som används. Hälso- och miljöfarliga produkter ska undvikas, om de kan ersättas med sådana som är mindre farliga. Företagets interna kemikaliekontroll är ett viktigt verktyg för att nå målet om en giftfri miljö. Här är några åtgärder som ni kan jobba med i er interna kemikaliekontroll: - Inventera och uppdatera er kemikalieförteckning - Rensa ut kemikalier som inte längre används i verksamheten - Minska antalet kemikalier som används för samma sak - Ersätt/byt ut farliga kemikalier - Bevaka nya produkter och metoder som kan ersätta befintliga - Ställ miljökrav vid inköp - Sätt upp mål för utfasning av farliga ämnen i företagets interna verksamhetssystem. Inventera ert kemikalieförråd.

4 Gå igenom er kemikalieförteckning Att inventera och uppdatera sin kemikalieförteckning är en bra början för att se över vilka produkter som behöver ersättas. Gör så här: 1. Inventera ert förråd av kemiska produkter. - Rensa ut produkter som inte längre används. Lämna dessa för omhändertagande som farligt avfall. - Minska antalet produkter som används för samma sak. 2. Kontrollera att säkerhetsdatabladen för de hälso- eller miljöfarliga produkter som du har i verksamheten inte är äldre än tre år. 3. För in uppgifter från punkt två (farliga egenskaper) i säkerhetsdatabladen i kemikalieförteckningen. Ett förslag på blankett för kemikalieförteckning kan hämtas som excelfil på miljö- och hälsoskyddskontorets webbplats. 4. Ta kontakt med kemikalieleverantören om du inte har tillgång till Internet eller är osäker på de uppgifter som finns i säkerhetsdatabladet. Fråga om produkten innehåller utfasnings- eller riskminskningsämnen. 5. Använder ni produkter som innehåller utfasnings- eller riskminskningsämnen? Då bör ni fundera över om/hur ni kan ersätta dessa produkter. Fråga kemikalieleverantören om det finns alternativ. Mall för blankett Produkt Innehåll Ska ämnet uppmärksammas? Vart tar ämnet vägen? Sanoproct 90 Konserveringsmedel 300 T-giftigt, N-miljöfarligt R23/24/25, R34, R43, R50/53 5-chloro-2-methyl-2,3- dihydroisothiazol-3-one R23/24/25, R34, R43, R50/53 0,6-2,4% R Luft Namn och leverantör Leverantör Användningsområde Årsförbrukning (kg) Faroksymbol/hälsooch miljöskadlighet Risk- eller H-fraser I produkten ingående kemiska ämnen enligt säkerhetsdatablad CAS-nr Respektive ämnes riskeller H-fraser Andel (%) av ämnet i produkten PRIO-databas (u-utfasning, R-riskminskning) Vattendirektivet Luft/mark/vatten/ fagvatten/spillvatten/ avfall/produkt Handlinsplan för utfasning av produkten

5 PRIO - Prioriteringsguiden PRIO, Prioriteringsguiden, är ett webbverktyg för miljöchefer, inköpare och produktutvecklare. Här kan du få information om olika ämnens miljö- och hälsofarliga egenskaper. Du kan också få hjälp att utveckla rutiner för inköp, produktutveckling och riskhantering. Guiden är tänkt att vara ett stöd till dig som vill påverka och arbeta förebyggande för att minska risker från kemikalier för människors hälsa och för miljön. Guiden är framtagen av Kemikalieinspektionen. PRIO delar in ämnen i två prioriteringsnivåer, utfasningsämnen och riskminskningsämnen. Vilken grupp ett ämne tillhör beror på ämnets egenskaper. Olika åtgärder kan behövas beroende på vilken grupp ämnet tillhör. Du kan söka i databasen och få veta mer om de ämnen som finns i produkter som ni använder i er verksamhet. Du hittar PRIO på (klicka på PRIO-symbolen, se bilden här intill, och välj därefter väg till olika ingångar i databasen till exempel innan du börjar, kriterier, sök i PRIO ). Obs! Databasen innehåller många ämnen, men den är inte heltäckande. Observera därför att databasen endast kan ge exempel på farliga ämnen, inte en fullständig förteckning på till exempel allergiframkallande ämnen. Illustration till PRIO (Kemikalieinspektionen)

6 Utfasningsämnen Utfasningsämnen är ämnen med så allvarliga egenskaper att de överhuvudtaget inte bör användas. Urvalskriterierna till denna grupp speglar till stor del de kriterier som ligger till grund för REACH, den europeiska kemikalielagstiftningen. En del av dessa ämnen är redan förbjudna i Sverige. Egenskaper som gör att ämnen klassas som utfasningsämnen är till exempel att ämnet är cancerogent, mutagent, reproduktionstoxiskt, hormonstörande, långlivat, bioackumulerbart, ozonnedbrytande eller innehåller kvicksilver, kadmium eller bly. Nyproducerade varor ska enligt miljökvalitetsmålet, så långt det är möjligt, vara fria från ämnen med dessa egenskaper. Dessa ämnen ska inte heller användas i produktionsprocesser om inte företaget kan visa att hälsa och miljö inte kan komma till skada. Prioriterade riskminskningsämnen Riskminskningsämnen är ämnen med egenskaper som ska ges särskild uppmärksamhet. På grund av ämnenas farliga egenskaper är det extra viktigt att tänka på hur kemiska produkter som innehåller dessa ämnen hanteras. I PRIO presenteras en grupp egenskaper som Kemikalieinspektionen anser att man ska vara särskilt uppmärksam med. Egenskaper som gör att ämnen klassas som riskminskningsämnen är att ämnet har mycket hög akut giftighet eller är allergiframkallande, mutagent, kroniskt giftigt, miljöfarligt, potentiellt långlivat och bioackumulerbart. Observera att brand och explosionsrisk inte finns med i urvalskriterierna. Bedöm hur stor risken är i er användning. Överväg att ersätta ämnen som ingår i gruppen riskminskningsämnen med andra.

7 Vattendirektivet innebär gränsvärden för farliga ämnen Våra vatten måste skyddas från miljögifter och andra farliga ämnen. De hotar livsmiljöer, växter, djur och människors hälsa. EU:s vattendirektiv innehåller en lista med 33 farliga ämnen som är prioriterade när det gäller att minska föroreningar i vatten. Målet är att EU:s länder gemensamt ska övervaka, minska och få stopp på utsläppen av dessa farliga ämnen. En del av de här ämnena finns inte i svenska vatten. De kan ha varit förbjudna i Sverige under lång tid. Andra finns i farliga halter i våra ytvatten. Det gäller till exempel tungmetallen kadmium och TBT, en organisk tennförening som finns i förbjudna båtbottenfärger. EU har fastställt gränsvärden för de prioriterade ämnena. De kallas för EQS (Environmental Quality Standards). Varje land ska övervaka så att dessa gränsvärden inte överskrids. EU-direktivet har införts i Sverige genom förordningen 2004:660 om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön och omfattar ytvatten (sjöar och vattendrag), grundvatten och kustvatten. Förordningen innehåller lagligt bindande miljökvalitetsnormer för vatten. En miljökvalitetsnorm kan till exempel vara en koncentration av ett ämne eller ämnesgrupp som inte bör överskridas. I miljökvalitetsnormerna ingår bland annat de 33 prioriterade ämnena. Det är inte alla av dessa ämnen som är med i PRIO, beroende på att de inte uppfyller PRIO-kriterierna eller att de saknar officiell klassificering. Havs- och vattenmyndigheten samordnar och rapporterar Sveriges arbete med EQS-värden till EU. Mer information finns på Havs och vattenmyndighetens hemsida: Sök på vattendirektivet.

8 Inköp och riskminskning Du som använder kemiska produkter eller varor som innehåller sådana har ett ansvar att bedöma vilka risker din användning kan medföra. Gör en bedömning innan du bestämmer vad som ska köpas in. Ställ miljökrav på de produkter du köper in så att risken för skador för hälsa och miljö blir så liten som möjligt. Undvik farliga kemiska produkter och andra varor, som kan ersättas av mindre farliga. Du kanske kan använda en annan teknik och nå samma resultat. Detta kallas för substitutions- eller produktvalsprincipen. Prioriteringsguiden PRIO är ett verktyg, som hjälper dig att minska riskerna för hälsa och miljö från kemikalier. Produktvalsprincipen Principen innebär att man så långt som möjligt ska undvika att sälja eller använda sådana kemiska produkter som kan befaras medföra risk för människa eller miljö om de kan ersättas med sådana produkter som kan antas vara mindre farliga. Om produkten innehåller ett ämne som tillhör utfasningsämnena behöver ni påbörja en process för att ersätta produkten. Om produkten innehåller ett riskminskningsämne behöver ni bedöma risken vid hantering. Observera att ämnets halt i produkten måste vägas in när ni bedömer risken med användningen av produkten. Innehåller produkten ett ämne upptaget i begränsningsdatabasen finns ytterligare information i databasen om vad begränsningen omfattar.

9 Utfasning eller riskminskning hur kan du göra? I PRIO finns en steg-för-stegmodell för hur ett systematiskt arbete med att välja eller ersätta ämnen kan läggas upp. Sök i PRIO under fliken steg för steg/starta prioriteringsguiden/utfasning. Under rubriken se över risken finns dessutom frågor som kan ge stöd till ett beslutsunderlag beträffande riskminskningsämnen. Skilj på fara och risk Du bör även bedöma risken vid val av kemiska produkter. Risken består av två faktorer, dels de inneboende egenskaper som kemikalien har (faran) och dels det sätt som kemikalien används eller hanteras på (exponeringen). PRIO kan användas för att identifiera kemiska ämnens farliga egenskaper. Olika egenskaper ger upphov till olika riskbilder i olika situationer. Det är viktigt att vara medveten om den risk som ämnena kan ge upphov till. Ta också fram en strategi för hur den eventuella risken ska hanteras. Att fortsätta att använda ett riskminskningsämne kan vara en lösning om den funktion som ämnet har ger den totalt lägsta hälso- och miljöbelastningen från en produkt. Dokumentera och skapa rutiner I samband med en förändring i valet av kemiska produkter är det bra att göra en utvärdering av resultatet. Jämför med utgångspunkten och se om förväntningarna blivit uppfyllda. I det fall ni avstår från substitution, dokumentera varför. Sammanställ ett erfarenhetsdokument och skapa en rutin utifrån detta som hjälp vid andra tillfällen då ni behöver fasa ut en kemikalie. Kom ihåg att ni kan behöva omvärdera valet, om nya rön när det gäller miljö- och hälsorisker, nya regler eller nya och bättre alternativ framkommit. Att inventera och se över vilka kemikalier som behöver bytas ut är en del av er egenkontroll. Sedan år 2011 ska miljöbalkens regler om egenkontroll även tillämpas på REACH.

10 Bilaga 1 Översiktstabell för prioriterade riskminskningsämnen Egenskap Mycket hög akut giftighet Klassificering enligt KIFS 2005:7 för att fastställa egenskapen (Mycket giftig) R26: Mycket giftigt vid inandning R27: Mycket giftigt vid hudkontakt R28: Mycket giftigt vid förtäring R39/26: Mycket giftigt: risk för mycket allvarliga bestående hälsoskador vid inandning R39/27: Mycket giftigt: risk för mycket allvarliga bestående hälsoskador vid hudkontakt R39/28: Mycket giftigt: risk för mycket allvarliga bestående hälsoskador vid förtäring Klassificering enligt CLP-förordningen för att fastställa egenskapen (Akut toxicitet kategori 1 och 2) H330: Dödlig vid inandning H310: Dödlig vid hudkontakt H300: Dödlig vid förtäring (Specifik organtoxicitet - enstaka exponering) H370: Orsakar organskador.* och ** Allergiframkallande Hög kronisk giftighet (Allergiframkallande) R42: Kan ge allergi vid inandning R43: Kan ge allergi vid hudkontakt (Giftigt) R48/23: Giftigt: risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering genom inandning R48/24: Giftigt: risk för allvarliga hälsoskador vid långvarig exponering genom hudkontakt R48/25: Giftigt: risk för allvarliga hälsoskador vidlångvarig exponering genom förtäring (Luftvägs- eller hudsensibilisering, kategori 1) H334: kan orsaka allergi- eller astmasymtom eller andningssvårigheter vid inandning. H317: Kan orsaka allergisk hudreaktion (Specifik organtoxicitet - upprepad exponering) H372: Orsakar organskador genom lång eller upprepad exponering.* och** Mutagent (Mutagen, kategori 3) R68: Möjlig risk för bestående hälsoskador (Mutagenicitet i könsceller, kategori 2) H341: Misstänks kunna orsaka genetiska defekter...* Miljöfarligt, långtidseffekter Potentiella PBT/ vpvb (Miljöfarlig, vattenmiljö) R 50/53: Mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön R53: Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön (se kriterierna) (Farlig för vattenmiljön, kategori kronisk 1 och kronisk 4) H410: Mycket giftig för vattenlevande organismer med långtidseffekter H413: Kan ge skadliga långtidseffekter på vattenlevande organismer

11 Bilaga 2 Översiktstabell för utfasningsämnen Egenskap Cancerframkallande Klassificering enligt KIFS 2005:7 för att fastställa egenskapen (Cancerframkallande, kategori 1 och 2) R45: Kan ge cancer R49: Kan ge cancer vid inandning Mutagent (Mutagent, kategori 1 och 2) R46: Kan ge ärftliga genetiska skador Klassificering enligt CLP-förordningen för att fastställa egenskapen (Cancerogenitet, kategori 1A och 1B) H350: Kan orsaka cancer * (Mutagenicitet i könsceller, kategori 1A och 1B) H340: Kan orsaka genetiska defekter...* Reproduktionstoxiskt Hormonstörande Särskilt farliga metaller (Cd, Hg, Pb) PBT/vPvB Persistenta, Bioackumulerande, Toxiska/mycket Persistenta, mycket Bioackumulerande Ozonstörande ämnen (Reproduktionstoxiskt, kategori 1 och 2) R60: Kan ge nedsatt fortplantningsförmåga R61: Kan ge fosterskador (se kriterierna) (se kriterierna) (se kriterierna) (Miljöfarligt, övrig miljö) R 59: Farligt för ozonskiktet (Reproduktionstoxicitet, kategori 1A och 1B) H360: Kan skada fertiliteten eller det ofödda barnet * (Farligt för ozonskiktet) EUH059: Farligt för ozonskiktet * Om det är definitivt bevisat att faran inte kan orsakas av några andra exponeringsvägar kan exponeringsvägen ha angetts som en del av faroangivelsen. För reproduktionstoxicitet ska typ av effekt ha specificerats om denna är känd (effekt på fertilitet eller på fosterutveckling). En eller två bokstäver efter faroangivelsen indikerar exponeringsväg (till exempel H350i Kan orsaka cancer vid inandning) och/eller typ av effekt. Alla tilläggskoder är inkluderade i kriterierna. ** Som en del av faroangivelse H370 eller H372 kan vilka organ som påverkas ha angetts om detta är känt. Tabellerna är hämtade ur prioriteringsguiden, PRIO, som finns på Kemikalieinspektionens webbplats:

12 Besöksadress: Rådhuset Skåne, Västra Storgatan 12 Postadress: Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Kristianstad Tfn E-post: Hemsida:

Vägledning för intern kemikaliekontroll

Vägledning för intern kemikaliekontroll Vägledning för intern kemikaliekontroll Inledning Denna vägledning vänder sig till dig som har ansvar för inköp och hantering av kemiska produkter inom verksamheten. Att välja rätt metod och kemikalie

Läs mer

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll

Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Ett sätt att arbeta för en Giftfri miljö - vägledning för intern kemikaliekontroll Miljöförvaltningen Karl Johansgatan 23-25 414 59 Göteborg 031-61 26 10 www.miljo.goteborg.se Förord Denna vägledning vänder

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här klassas kemiska produkter...

Läs mer

Kemikaliekontroll på företaget. En vägledning för inköpare och miljöansvariga

Kemikaliekontroll på företaget. En vägledning för inköpare och miljöansvariga Kemikaliekontroll på företaget En vägledning för inköpare och miljöansvariga 1 Innehåll Giftfri miljö ett miljömål i Göteborg...3 Reach EU:s kemikalielag...5 Hur förhåller sig miljömålet till Reach?...6

Läs mer

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö. Version 2.

HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö. Version 2. HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 2. 2017-03-28 Innehåll Vissa kemiska produkter är märkta... 3 Så här

Läs mer

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen

Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Bilaga 4. Riskfraser som gör ämnen till utfasningsämnen eller prioriterade riskminskningsämnen Riskfraser för utfasningsämnen R45 Kan ge cancer R49 Kan ge cancer vid inandning R46 Kan ge ärftliga genetiska

Läs mer

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö

Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö 1 (9) Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 3. 2019-01-28 Denna

Läs mer

Version

Version Miljöförvaltningen HANDLEDNING Så här gör du en förenklad kemikalieförteckning och identifierar ämnen som omfattas av miljömålet en giftfri miljö Version 3. 2019-01-28 Innehåll Vissa kemiska produkter

Läs mer

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand

Vad jag behöver känna till för att använda PRIO. Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand Vad jag behöver känna till för att använda PRIO Erik Gravenfors PRIO-utbildning 2008-04-09 Farliga ämnen i min bransch? Att tänka efter före ofta lönsammare än sanera i efterhand 1 Miljöbalken kapitel

Läs mer

Kemikaliehandledning

Kemikaliehandledning Kemikaliehandledning Så här fyller du i kemikalielistan för miljödiplomering 2017-03-02 Miljökontoret Box 33200 orebro.se Servicecenter 019 21 10 00 701 35 Örebro Innehållsförteckning Miljödiplomeringens

Läs mer

5. Installationsprodukter enligt tabell X3 får ej innehålla över 0,1 % av ämnen på ECHA:s kandidatförteckning över SVHC-ämnen

5. Installationsprodukter enligt tabell X3 får ej innehålla över 0,1 % av ämnen på ECHA:s kandidatförteckning över SVHC-ämnen Mat 8 Utfasning (version 2016-12-12) Aim Stimulera till val av byggnadsmaterial med låg påverkan på hälsa och miljö samt för att öka möjligheten till framtida återanvändning och återvinning av byggnadsmaterial

Läs mer

Rensa bort farliga kemikalier. 14 mars 2013

Rensa bort farliga kemikalier. 14 mars 2013 Rensa bort farliga kemikalier 14 mars 2013 Informationsmöte för projektet Rensa bort farliga kemikalier 09.00 Välkommen och förmiddagens program 09.10 Information om projektet - Varför lämna in kemikalieförteckning?

Läs mer

VÄGLEDNINGD FÖR IFYLLANDE AV KEMIKALIEFÖRTECKNING

VÄGLEDNINGD FÖR IFYLLANDE AV KEMIKALIEFÖRTECKNING 2010-10-21 Reviderad: 2010-11-26 1 (18) VÄGLEDNINGD FÖR IFYLLANDE AV KEMIKALIEFÖRTECKNING Detta dokument ger vägledning till att fylla i kemikalieförteckningen på ämnesnivå samt klarlägger varför fler

Läs mer

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental

Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP. Elna Nilsson, WSP Environmental Granskning av säkerhetsdatablad och produktmärkning enligt CLP Elna Nilsson, WSP Environmental Vi är WSP Ett globalt analys- och teknikkonsult-bolag som utvecklar samhället med hållbara lösningar Illustration:

Läs mer

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING

INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING 2010-10-21 Reviderad: 2015-02-18 1 (10) INSTRUKTION - KEMIKALIEFÖRTECKNING Detta dokument ger vägledning till att fylla i kemikalieförteckningen på ämnesnivå samt klarlägger varför fler uppgifter än de

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2009-0141 Januari 2010 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2009 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Kartläggning av farliga kemikalier

Kartläggning av farliga kemikalier Miljökontoret Dnr 2008-0268 December 2008 Dpl 4251 Kartläggning av farliga kemikalier Ett samarbetsprojekt i Dalarnas län 2008 Redovisning av resultatet för Borlänge kommun Delprojektet i Borlänge utfört

Läs mer

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning

Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Sida 1 (5) Vägledning för ifyllande av kemikalieförteckning Denna vägledning är tänkt som en hjälp för att kunna fylla i vårt förslag på kemikalieförteckning som finns att ladda ner som ett Ecel-dokument

Läs mer

Egenskapskriterier - BASTA

Egenskapskriterier - BASTA Egenskapskriterier - BASTA enligt förordning (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIGT FRÅN 2016-01-01 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Med byggprodukter

Läs mer

Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet

Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet 2013-09-16 Dnr LiU-LIU-2013-01531 Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet Rapport avseende 2012 års inventering Dnr LiU--2013-01531 Innehåll Substitution

Läs mer

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör

Kemikalier och miljö. Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Kemikalier och miljö Line Nilsson Miljöskyddsinspektör Vad är en kemisk produkt? Ett kemiskt ämne eller En blandning av flera kemiska ämnen Kan vara märkt med farosymbol och/eller riskfraser, men inte

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Jobba giftfritt. Exempel på arbete för en giftfri miljö Inkluderar vägledning för intern kemikalieredovisning ISSN 1401-243X R 2007:7

Jobba giftfritt. Exempel på arbete för en giftfri miljö Inkluderar vägledning för intern kemikalieredovisning ISSN 1401-243X R 2007:7 Jobba giftfritt Exempel på arbete för en giftfri miljö Inkluderar vägledning för intern kemikalieredovisning ISSN 1401-243X R 2007:7 VI SKALL STRÄVA EFTER STÄNDIGA FÖRBÄTTRINGAR! Göteborgs Miljöförvaltning

Läs mer

Substitutionsarbete och utveckling av PRIO-guiden

Substitutionsarbete och utveckling av PRIO-guiden Substitutionsarbete och utveckling av PRIO-guiden Seminarium om produktval och substitution av kemikalier Naturvårdsverket 21 maj Jessica Norrgran Engdahl jessica.norrgranengdahl@kemi.se Tillsynsvägledande

Läs mer

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter

Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Guide för hälso- och miljöbedömning vid nyinköp/anskaffning av kemiska produkter Inledning Inom landstingen/regionerna upphandlas centralt kemikalier och kemiska produkter som används i stora volymer.

Läs mer

Egenskapskriterier - BASTA

Egenskapskriterier - BASTA Egenskapskriterier - BASTA Alternativ 1 enligt KIFS 2005:7 UTGÅVA 2014:A2 GILTIGT FRÅN 2014-01-01 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Med byggprodukter

Läs mer

HR Sandra Göransson 2015-02-20. Granskning av kemiska produkter - Guide till Svenska kraftnäts entreprenörer

HR Sandra Göransson 2015-02-20. Granskning av kemiska produkter - Guide till Svenska kraftnäts entreprenörer SvK1000, v3.3, 2014-03-26 HR Sandra Göransson 2015-02-20 Granskning av kemiska produkter - Guide till Svenska kraftnäts entreprenörer Svenska kraftnät ställer krav på vilka kemiska produkter entreprenörerna

Läs mer

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö

Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö AFS 2014:XX 2014:42 Xxxxx Minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS xxxx:xx) 2012:3) om om minderårigas arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets författningssamling

Läs mer

Försvarssektorns Kriteriedokument - kemiska ämnen, kemiska produkter och varor

Försvarssektorns Kriteriedokument - kemiska ämnen, kemiska produkter och varor 1 Sida 1 (13) Försvarssektorns Kriteriedokument - kemiska ämnen, kemiska produkter och varor Introduktion Kriteriedokumentet syftar till att begränsa användningen av hälso- och miljöfarliga ämnen i kemiska

Läs mer

Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet

Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet 2016-06-20 DNR LIU-2015-02256 1(16) Substitution eller minskad användning av miljö- och hälsofarliga ämnen vid Linköpings universitet Rapport avseende 2015 års substitutionsenkät Sammanfattning Enligt

Läs mer

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA)

Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Principer för klassificering enligt CLP (samt något om anmälan till ECHA) Fysikaliska faror Hälsofaror Miljöfaror Foto: Sebastian Ritter Mikael Gustafsson Klassificering enligt CLP medför flera förändringar

Läs mer

Bilaga: Tabell 2, Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper

Bilaga: Tabell 2, Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper 1 [7] Bilaga: Tabell 2, Ämnen med miljö- och hälsofarliga egenskaper Detta är bilagan Tabell 2 till Upphandlingsmyndighetens kriterium Ämnen med miljöoch hälsofarliga egenskaper. Dessa kriterier kan användas

Läs mer

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER

SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER SEMINARIUM OM PRODUKTVAL OCH SUBSTITUTION AV KEMIKALIER Stockholm 21 maj 2019 Emil Jansson 1 Program för dagen 10:00 10:40 Naturvårdsverket introduktion, vägledning om miljöbalkens allmänna hänsynsregler

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2015-06-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETAregistret får inte innehålla

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen

Vägen till en giftfri miljö. Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen Vägen till en giftfri miljö Falun 26 april 2017 Anna Lindberg Kemikalieinspektionen Vårt uppdrag: Förebyggande kemikaliekontroll Utvecklar lagstiftning och andra styrmedel. Prövar ansökningar om tillstånd

Läs mer

Egenskapskriterier - BASTA

Egenskapskriterier - BASTA Egenskapskriterier - BASTA enligt förordning (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIGT FRÅN 2017-01-01 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Med byggprodukter

Läs mer

Vägen till en giftfri miljö. Karlskrona 10 maj 2017 Emma Westerholm och Karin Alkell Kemikalieinspektionen

Vägen till en giftfri miljö. Karlskrona 10 maj 2017 Emma Westerholm och Karin Alkell Kemikalieinspektionen Vägen till en giftfri miljö Karlskrona 10 maj 2017 Emma Westerholm och Karin Alkell Kemikalieinspektionen Vårt uppdrag: Förebyggande kemikaliekontroll Utvecklar lagstiftning och andra styrmedel. Prövar

Läs mer

SundaHus Miljödata. IMEX Textilplattor- Modell A-Z. Sammanfattning

SundaHus Miljödata. IMEX Textilplattor- Modell A-Z. Sammanfattning Artikel Tillverkare / Leverantör Varumärke: Namn: Beskrivning: Artikelnr: BSAB-kod: BK04: IMEX Golvprodukter MFB - Beläggningar av matta eller plattor av textil 03106 - Textilgolv Namn: IM Sweden EX AB

Läs mer

kemikalier på företag

kemikalier på företag kemikalier på företag Inspektionsunderlag Bilaga A. Lagrum för samtliga frågor. Sid 17 Bilaga B. Kommentarer, mallar och länktips till några frågor. Sid 19 Grafisk produktion www.gg3.se UPPGIFTER OM VERKSAMHETEN

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA Alternativ 1 enligt KIFS 2005:7 UTGÅVA 2014:A2 GILTIG FRÅN 2014-01-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETAregistret får inte innehålla

Läs mer

Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav 1 (17)

Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav 1 (17) Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav 1 (17) 2 (17) Innehåll Guide till Svenska kraftnäts kemikaliekrav... 1 1 Sammanfattning... 3 2 Vilka omfattas av kraven?... 3 3 Vilka kemikalier omfattas?...

Läs mer

Egenskapskriterier - BASTA

Egenskapskriterier - BASTA Egenskapskriterier - BASTA enligt förordning (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIGT FRÅN 2018-07-01 Inledning BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur byggprodukter. Med byggprodukter

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2017-01-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETA-registret får inte innehålla

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2016-01-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETA-registret får inte innehålla

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA GILTIG FRÅN 2019-07-01 Inledning OM BASTA-SYSTEMET BASTA-systemets syfte är att fasa ut ämnen med farliga egenskaper ur bygg- och anläggningsprodukter. Med produkter avses i BASTA

Läs mer

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering

Vad ska vi prata om? Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter. Klassificering Klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter Linnea Kanning Karlstad 2015 Vad ska vi prata om? Två regelsystem Klassificering Märkning Tillsyn Förpackningar Register Miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Egenskapskriterier BETA

Egenskapskriterier BETA Egenskapskriterier BETA enligt förordningen (EG) nr. 1272/2008 (CLP) GILTIG FRÅN 2018-07-01 Inledning BETA-registret är en del av BASTA-systemet. Produkter som registreras i BETA-registret får inte innehålla

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-057-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35, fax 08-50 59 33 99 E-post:

Läs mer

BASTA FASAR UT FARLIGA ÄMNEN UR BYGGVAROR!

BASTA FASAR UT FARLIGA ÄMNEN UR BYGGVAROR! BASTA FASAR UT FARLIGA ÄMNEN UR BYGGVAROR! Ingen vill väl bygga hus som skadar miljön eller gör människor sjuka. Ändå kan det förekomma ämnen i byggvaror som är direkt hälsofarliga eller som kan skada

Läs mer

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson

Kemikalieanvändning. Susann Henriksson Kemikalieanvändning Miljömål Giftfri miljö Miljön ska vara fri från ämnen och metaller som skapats av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Kommunens mål handlar

Läs mer

Användning av klassning som farligt avfall som grund för riskbedömning av avfall för anläggningsändamål

Användning av klassning som farligt avfall som grund för riskbedömning av avfall för anläggningsändamål Kemakta AR 2005-34 Användning av klassning som farligt avfall som grund för riskbedömning av avfall för anläggningsändamål Mark Elert och Celia Jones 26 september 2006 Box 12655, 112 93 Stockholm Telefon:

Läs mer

SundaHus Miljödata. Larsson dubbel. Sammanfattning

SundaHus Miljödata. Larsson dubbel. Sammanfattning Artikel SundaHus Miljödata Larsson dubbel Tillverkare / Leverantör Varumärke: oxit design Namn: Larsson dubbel eskrivning: Fastighetsbox Artikelnr: SA-kod: XD.8 - Diverse förvaringsenheter K04: 04599 -

Läs mer

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier?

Kemikalier. s 69-82 i handboken. Vad är kemikalier? s 69-82 i handboken 10 april 2014 Föreläsare Per Nordenfalk Vad är kemikalier? är egentligen allt vi har omkring oss. är ämnen eller blandningar av ämnen. Antingen finns de naturligt i naturen, till exempel

Läs mer

SundaHus Miljödata. Eurolan Keystone UTP Toolless Cat 6, white. Sammanfattning

SundaHus Miljödata. Eurolan Keystone UTP Toolless Cat 6, white. Sammanfattning Artikel SundaHus Miljödata Tillverkare / Leverantör Varumärke: Namn: Eurolan Beskrivning: RJ45 jack med standard keystone hålbild, kategori 6. Den rakt bakåt placerade plinten medger enkel installation.

Läs mer

Remiss från Kemikalieinspektionen, dnr H

Remiss från Kemikalieinspektionen, dnr H Miljöförvaltningen Plan- och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-03-01 Handläggare Albin Ring Telefon: 08-508 28 928 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-03-14, p. 22 Ändring av Kemikalieinspektionens

Läs mer

2010-10-08 1 Vad bygger vi med idag? 2010-10-08 2 Inköp har stort ansvar: Fel produktval är förenat med risker Lagstiftning Hälsorisker Innemiljörisker Arbetsmiljörisker Farligt avfall Miljögifter Fastighetsvärde

Läs mer

Varför är det viktigt med god kemikaliekontroll?

Varför är det viktigt med god kemikaliekontroll? Varför är det viktigt med god kemikaliekontroll? Banverkets och Vägverkets utbildningsdagar april 2009, HM Miljökonsult 1 Innehåll Sveriges miljömål (16 st.) Giftfri miljö Miljöbalken Lagar och föreskrifter

Läs mer

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola

Film: Giftfri förskola. YouTube: Utbildning Giftfri förskola Film: Giftfri förskola YouTube: Utbildning Giftfri förskola Välkommen till en dag om upphandling och giftfri vardag! Välkomna Giftfri miljö Hållbar upphandling Roller i arbetet för en giftfri miljö och

Läs mer

Innehåll. Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete

Innehåll. Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete The Capital of Scandinavia Innehåll Kemikalieplanen: Principer, visioner Exempel på pågående arbete Barnperspektiv Vi är känsligare Vi är mer utsatta Vi är en viktig målgrupp för stadens verksamheter 2016-10-26

Läs mer

SundaHus Miljödata. Eurolan Keystone Cat 6a UTP Q-toolready, white. Sammanfattning

SundaHus Miljödata. Eurolan Keystone Cat 6a UTP Q-toolready, white. Sammanfattning Artikel Tillverkare / Leverantör Varumärke: Namn: Eurolan Eurolan Keystone Cat 6a UTP Q-toolready, white Beskrivning: Eurolan Keystone C6A UTP är avpassad för Eurolan Quick tool. Verifierad till 500 MHz,

Läs mer

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Rutin för kemiska ämnen och produkter (förskola) 2012-06-21 1. Syfte Att säkerställa att hantering och förvaring av kemikalier sker på ett säkert sätt ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

Läs mer

Process/delprocess Strategisk styrning Beslutande Direktör TK

Process/delprocess Strategisk styrning Beslutande Direktör TK Författare Urban Ledin Beslutande Direktör TK 1 (14) 1. Syfte Byggvaror och kemiska produkter som används i Trafikkontorets verksamhet ska arbetsmiljö- och miljögranskas av Trafikkontorets granskningsfunktion.

Läs mer

Bioflog - Version 3 Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD. Bioflog

Bioflog - Version 3 Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD. Bioflog Bioflog - Version 3 Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Bioflog Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Xxxxx. Gravida och ammande arbetstagare. föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets AFS 2014:XX 2014:41 Xxxxx Gravida och ammande arbetstagare Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter Arbetsmiljöverkets (AFS xxxx:xx) föreskrifter om om ändring i Arbetsmiljöverkets

Läs mer

SundaHus Miljödata. Stokseal Byggfolietejp. Sammanfattning

SundaHus Miljödata. Stokseal Byggfolietejp. Sammanfattning Stokseal yggfolietejp Artikel Tillverkare / Leverantör Varumärke: Namn: eskrivning: Artikelnr: SA-kod: K04: Stokvis Stokseal yggfolietejp 129538GR JS - Skikt av byggpapp, tätskiktsmatta, asfalt, duk, plastfilm

Läs mer

Kemikalieinspektionens arbete med Giftfri vardag, PRIO samt något om lagstiftningen

Kemikalieinspektionens arbete med Giftfri vardag, PRIO samt något om lagstiftningen Kemikalieinspektionens arbete med Giftfri vardag, PRIO samt något om lagstiftningen Erik Gravenfors, Kemikalieinspektionen Östersund 2018 Vad gör Kemikalieinspektionen? Utvecklar lagstiftning och andra

Läs mer

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor

Miljöförvaltningen. Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Miljöförvaltningen Informationsmöte om kemikaliehantering för berörda grund- och gymnasieskolor Svaneskolan 2011-04-26 Björn Berséus, Miljöchef, 046-35 52 60 Agnieszka Fedorowska, Miljöinspektör, 046-35

Läs mer

Minska riskerna med farliga ämnen i varor - viktigt även ur ett avfallsperspektiv. Anne-Marie Johansson Skellefteå 22 feb 2012

Minska riskerna med farliga ämnen i varor - viktigt även ur ett avfallsperspektiv. Anne-Marie Johansson Skellefteå 22 feb 2012 Minska riskerna med farliga ämnen i varor - viktigt även ur ett avfallsperspektiv Anne-Marie Johansson Skellefteå 22 feb 2012 Innehåll presentation: - Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - Farliga ämnen

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten

SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten Sida 1 av 6 SÄKERHETSDATABLAD Batterivatten 1. Namn på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Utgivningsdatum 2017-03-17 Revisionsdatum 2017-03-17 1.1 Produktbeteckning Produktnamn Batterivatten 1.2 Relevanta

Läs mer

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö

LOKALA MILJÖMÅL Giftfri miljö Giftfri miljö LOKALT ÖVERGRIPANDE MÅL De kemiska ämnenas påverkan på hälsa och miljö skall vara försumbar inom en generation i Trelleborgs kommun. Tillförsel av miljögifter i avloppsvatten, dagvatten,

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR

SÄKERHETSDATABLAD 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET 2. SAMMANSÄTTNING/ UPPGIFTER OM BESTÅNDSDELAR SÄKERHETSDATABLAD 0008402 1. NAMNET PÅ ÄMNET/ PREPARATET OCH BOLAGET/ FÖRETAGET Produktnamn: 0008402 Varierande tilläggsbeteckningar förekommer. Produktbeskrivning: Ovulkat gummimaterial. Användningsområde:

Läs mer

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX.

För delegationerna bifogas dokument D033542/02 - ANNEX. Europeiska unionens råd Bryssel den 14 juli 2014 (OR. en) 11888/14 ADD 1 ENV 672 ENT 161 FÖLJENOT från: inkom den: 11 juli 2014 till: Ärende: Europeiska kommissionen Rådets generalsekretariat KOMMISSIONENS

Läs mer

Kollektionssammanställning. Riksbyggen Kemikalielista, Drivmedel mm fordon, maskiner. Kollektionsägare: Riksbyggen EK Rapportdatum: 2013-12-16

Kollektionssammanställning. Riksbyggen Kemikalielista, Drivmedel mm fordon, maskiner. Kollektionsägare: Riksbyggen EK Rapportdatum: 2013-12-16 Kollektionssammanställning Riksbyggen Kemikalielista, Drivmedel mm fordon, maskiner Kollektionsägare: Riksbyggen EK Rapportdatum: 2013-12-16 SundaHus Miljödata Alfabetiskt index - Drivmedel mm fordon,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i avfallsförordningen (2011:927); SFS 2014:236 Utkom från trycket den 29 april 2014 utfärdad den 16 april 2014. Regeringen föreskriver 1 att 54 58 och bilaga

Läs mer

Skanska i Sveriges kemikaliekrav

Skanska i Sveriges kemikaliekrav Skanska i Sverige 1 (10) Skanska i Sveriges kemikaliekrav Produkter (kemiska produkter och byggvaror) skall vara kontrollerade gentemot Skanska i Sveriges förbudslista samt Skanska i Sveriges kriterier

Läs mer

Nytt om kemikaliehantering Välkomna

Nytt om kemikaliehantering Välkomna Nytt om kemikaliehantering Välkomna Lagar Riskbedömning Utbytesprincipen Kaffe Hur vet man att en kemikalie är hälsofarlig? Hur förvarar man kemikalier och brandfarliga varor? Miljöbalken Kemikalieinspektionens

Läs mer

Giftfri miljö behov av HÄMI-data för miljömålsuppföljning

Giftfri miljö behov av HÄMI-data för miljömålsuppföljning Giftfri miljö behov av HÄMI-data för miljömålsuppföljning Utvärdering av HÄMI i Saltsjöbaden 6 feb 2014 Per Nordmalm, KemI 2014-02-04 Miljökvalitetsmålet Giftfri Miljö Förekomsten av ämnen i miljön som

Läs mer

PRIO. en guide som hjälpmedel till att minska riskerna med kemikalier

PRIO. en guide som hjälpmedel till att minska riskerna med kemikalier PRIO en guide som hjälpmedel till att minska riskerna med kemikalier Åsa Almkvist Enheten för upplysning och utbildning 20160218 asa.almkvist@kemi.se Innehåll i presentationen Vad är PRIO? Varför PRIO?

Läs mer

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan

FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17. WSP Natlikan FAKTABLAD Skillnader i klassificering och märkning enligt CLP förordningen och KIFS 2005:7 2013-04-17 WSP Natlikan Om WSP Natlikan Lösningar för ett resultatinriktat hållbarhetsarbete WSP Natlikan har

Läs mer

Farliga ämnen i avfallet

Farliga ämnen i avfallet Farliga ämnen i avfallet - Hur förebygger vi kemikalierisker i avfallet? - Strategier för minskade risker med kemikalier i varor Mona Blomdin Persson Sekretariatet Strategier och styrmedel www.kemi.se

Läs mer

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk

Kemikalier. s i handboken. 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk s 69-82 i handboken 5 november 2013 Föreläsare Per Nordenfalk 4. Giftfri miljö "Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska

Läs mer

Kemikalieplan. för Göteborgs stad. Version 2014-03-24

Kemikalieplan. för Göteborgs stad. Version 2014-03-24 Kemikalieplan för Göteborgs stad Version 2014-03-24 Förord Vi inom Göteborgs Stads organisation använder tusentals kemiska ämnen. Lagstiftningen inom kemikalieområdet ger ännu inte tillräckligt stöd för

Läs mer

Eclipse Biofarmab Zinksalva

Eclipse Biofarmab Zinksalva Eclipse Biofarmab Zinksalva - Version 2 Sida 1 av 7 SÄKERHETSDATABLAD Eclipse Biofarmab Zinksalva Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring

Läs mer

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning

8 Kemikaliehantering. Sammanfattning. Bakgrund. Innehållsförteckning 2018-09-13 11253 1 (7) Sammanfattning Dokumentet beskriver en ur hälso- och miljösynpunkt säker och korrekt hantering av kemikalier inom. Kemikaliehantering är knuten till flera lagkrav och riktlinjen

Läs mer

INSPEKTIONSUNDERLAG.

INSPEKTIONSUNDERLAG. INSPEKTIONSUNDERLAG FÖR TILLSYN AV VERKSAMHETERS EGENKONTROLL (A, B & C-VERKSAMHETER) UTIFRÅN FÖRORDNINGEN OM VERKSAMHETSUTÖVARES EGENKONTROLL SFS 1998:901 (FVE) www.miljosamverkansydost.se INSPEKTIONSUNDERLAG

Läs mer

Skanska i Sveriges kemikaliekrav

Skanska i Sveriges kemikaliekrav Skanska i Sverige 1 (7) 20080408 Skanska i Sveriges kemikaliekrav Kemiska produkter och byggvaror skall vara kontrollerade gentemot Skanska i Sveriges förbudslista samt Skanska i Sveriges kriterier för

Läs mer

SundaHus Miljödata. Hansen Millennium, Fönster. Sammanfattning

SundaHus Miljödata. Hansen Millennium, Fönster. Sammanfattning rtikel Tillverkare / Leverantör Varumärke: Namn: Beskrivning: rtikelnr: BSB-kod: BK04: Preconal NSC.1 - Fönster, fönsterdörrar, fönsterpartier, väggpartier o d 04101 - Fönster Namn: Preconal System B Miljöledningssystem:

Läs mer

SÄKERHETSDATABLAD Bromtymolblått Hellige

SÄKERHETSDATABLAD Bromtymolblått Hellige Bromtymolblått Hellige Sida 1 av 5 SÄKERHETSDATABLAD Bromtymolblått Hellige Säkerhetsdatabladet är i enlighet med Kommissionens förordning (EU) 2015/830 av den 28 maj 2015 om ändring av Europaparlamentets

Läs mer

Att välja varor och material...

Att välja varor och material... Att välja varor och material... 1 Materialval Byggsektorn är sannolikt den sektor som omsätter störst mängd farliga ämnen. Sektorns syfte med materialvalsarbetet är att: Undvik att bygga in miljöoch hälsofarliga

Läs mer

Kemikalier i barns vardag

Kemikalier i barns vardag Kemikalier i barns vardag Christina Larsson Kemikalieinspektionen Barn är särskilt känsliga Inte färdigutvecklade Utforskar sin omvärld, biter och suger på saker Nära golvet damm Små kroppar, hög ämnesomsättning

Läs mer

Intyg om klassificering av tonerpulver och ingående ämnen för tonerpulver

Intyg om klassificering av tonerpulver och ingående ämnen för tonerpulver Bilaga 3 Intyg om klassificering av tonerpulver och ingående ämnen för tonerpulver Namn på tonerpulvret: Färg och typ av tonerpulver: Färg Svart Cyan Magenta Yellow Annan kulör Typ: Mekaniskt framställd

Läs mer

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet

1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld verksamhet Ändring av verksamhet Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt Uppdaterad 2014-04-04 1 kap. 10 eller 11 miljöprövningsförordningen (2013:251) 1. Anmälan avser Ny verksamhet Ny verksamhetsutövare på befintlig anmäld

Läs mer

Garpenberg Zn koncentrat

Garpenberg Zn koncentrat Garpenberg Zn koncentrat Säkerhetsdatablad Utfärdandedatum 2014-02-18 Version 5 Garpenberg Zn koncentrat 1 / 7 1. Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget 1.1. Produktbeteckning Garpenberg Zn

Läs mer

Kemiska produkter - Granskningskriterier och krav för Banverket och Vägverket

Kemiska produkter - Granskningskriterier och krav för Banverket och Vägverket Gäller för Version Föreskrift Banverket och Vägverket 1.0 BVF 1719 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-05-01 Tills vidare 1 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-358/OR30 Samhälle och

Läs mer

Intyg om klassificering av tonerpulver och ingående ämnen för tonerpulver

Intyg om klassificering av tonerpulver och ingående ämnen för tonerpulver Bilaga 3 Intyg om klassificering av tonerpulver och ingående ämnen för tonerpulver Namn på tonerpulvret: Färg och typ av tonerpulver: Färg Svart Cyan Magenta Yellow Annan kulör Typ: Mekaniskt framställd

Läs mer

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar

Kemiska produkter i butiker. Märkning och ansvar Kemiska produkter i butiker Märkning och ansvar ISBN: 91-7932-078-0 Fler exemplar av broschyren kan beställas från: CM-gruppen, Box 11063, 116 11 Bromma Tel: 08-50 59 33 35 E-post: kemi@cm.se Beställningsnummer:

Läs mer

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget

AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget Säkerhetsdatablad CelluLyser Lysis Buffer Version 1.1 Utfärdandedatum: 2017-09-11 AVSNITT 1: Namnet på ämnet/beredningen och bolaget/företaget 1.1 Produktbeteckning Produktbeteckning: CelluLyser Lysis

Läs mer

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP

Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Avfallsklassificering, förorenade massor och CLP Uppdaterade bedömningsgrunder för förorenade massor Linda Johnsson, Erik Bergstedt - WSP Environmental 2010-10-05 Workshop Miljösamverkan Skåne Program

Läs mer

Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter. Jonas Falck. Kemikalieinspektionen

Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter. Jonas Falck. Kemikalieinspektionen Nya regler för klassificering, märkning och förpackning vid överlåtelse av kemiska produkter Jonas Falck Kemikalieinspektionen Gävle 17 september 2010 Varför klassificera och märka kemiska produkter??

Läs mer

Kemikalieinspektionens författningssamling

Kemikalieinspektionens författningssamling Kemikalieinspektionens författningssamling ISSN 0283-1937 Föreskrifter om ändring i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2005:7) om klassificering och märkning av kemiska produkter; KIFS 2006:6 Utkom

Läs mer