SAMRÅDSREDOGÖRELSE Dnr:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2012-02-02 Dnr: 2009.1034-214"

Transkript

1 Detaljplan för Grundström 1 m.fl. inom stadsdelen Bellevue Ystads kommun, Skåne län SAMRÅDET Förslag till detaljplan för Grundström 1 m.fl. inom stadsdelen Bellevue i Ystad, upprättat , har varit föremål för samråd under tiden 5 oktober 31 oktober Myndigheter, sakägare och övriga berörda har beretts tillfälle till samråd genom underrättelse samt efter annons i Ystads Allehanda och Skånska Dagbladet. Handlingarna har funnits tillgängliga på Plan o Byggs expedition, Ystads stadsbibliotek samt på Ystads kommuns hemsida. Tillfälle för samrådsmöte erbjöds den 20 oktober 2011 där ingen berörd sakägare deltog. YTTRANDEN Inkomna yttranden Under samrådstiden har yttranden inkommit från: - Länsstyrelsen - Skånetrafiken - Trafikverket - Region Skåne - Lantmäteriet - Ystads Fornminnesförening - Ystads Pensionärsråd - Ulf Raihle - Erik Linder - Karl-Gunnar Larsson och Ingrid Larsson och Rolf Carlbom och Kerstin Carlbom Nordfors - Björn Larsson 1(10)

2 Myndigheter, statliga verk m.fl. Länsstyrelsen Redogörelse för ärendet Detaljplanen syftar till att pröva möjligheten att uppföra ett högre flerbostadshus. Planområdet omfattar ca 2,5 ha mark och är beläget i nordvästra delen av Ystad inom stadsdelen Bellevue, väster om Bellevuevägen. Planarbetet har föregåtts av programsamråd som behandlade frågan om placering av bostadshus i 8 våningar. Därefter har kommunen bedömt att inget av de alternativ som studerades i programmet var tillräckligt bra, och nu aktuellt planförslag innebär därför en annan placering av det höga huset. Inom planområdet finns tre flerbostadshus sedan tidigare, med sammanlagt ca 80 bostäder. Två av de befintliga husen ligger utmed Bellevuevägen och har 5 våningar. Det tredje huset är ett tvåvåningshus invid Bellevueparken. Till husen finns två garage och markparkeringar. Centralt genom planområdet går en gång- och cykelväg som förbinder villakvarteret i väst med Bellevuevägen i öst. Del av planområdet utgör parkmark. För planområdet gäller detaljplaner som tillåter befintlig bostadsbebyggelse, ytterligare bostadsbebyggelse i två våningar i västra delen av planområdet samt naturmark längs Bellevuevägen. I översiktsplanen redovisas de outnyttjade byggrätterna som grönområde. I övrigt stämmer översiktsplanens redovisning med gällande detaljplaner. Översiktsplanen visar också cykelvägen genom området. Planförslaget innebär att ny byggnad om maximalt nio våningar får uppföras på den plats där parkeringsgaragen står idag. I anslutning till den nya byggnaden möjliggörs ett underjordiskt garage med planterbart bjälklag. Den outnyttjade byggrätten söderut föreslås planläggas som park, i enlighet med översiktsplanens markanvändningskarta. Befintligt tvåbostadshus föreslås få utökad byggrätt från två till fyra våningar. Gång- och cykelvägen genom bebyggelsen föreslås få en ny dragning genom parkmarken i söder. Riksintresse för kustområdet Hela Ystad tätort ligger inom riksintresse för kustområdet enligt 4 kap. l, 4 miljöbalken (MB). Länsstyrelsen bedömer att genomförande av planförslaget inte kan befaras påtagligt skada områdets värden, eftersom det innebär förtätning av befintlig tätort och god hushållning med marken i kustområdet. Störningar från omgivande verksamheter Av handlingarna framgår att området ansluter till ett verksamhetsområde i norr med bland annat en bilverkstad som kan verka störande på omgivningen. Länsstyrelsen menar att störningsnivåerna bör beskrivas närmare i det fortsatta arbetet så att det 2(10)

3 framgår om det finns en konflikt mellan befintlig verksamhet och föreslagna bostäder. Gång-och cykeltrafik Planförslaget innebär att befintlig cykelväg får en ny dragning genom parken i stället för genom bostadsområdet. I denna fråga avviker detaljplanen från översiktsplanen och skälen till detta bör anges i planbeskrivningen. I programhandlingen uttrycks att det är viktigt att gång-och cykelvägarna förläggs så att vägarna upplevs gena. Hur har denna fråga beaktats i planförslaget? Länsstyrelsen rekommenderar att planbeskrivningen kompletteras med en bedömning av hur cykelvägens funktion förändras genom ny dragning. Inom fastigheten Grundström 2 och 5 bedrivs handel med skrymmande varor. Inom Grundström 3 finns en mindre bilverkstad och utställningshall och inom fastigheten Grundström 4 ligger ytterligare en utställningshall. I Boverkets allmänna råd 1995:5 Bättre plats för arbete anges ett riktvärde för skyddsavstånd till bostäder på 50 meter för bilverkstad utan omlackeringsverksamhet, vilket gäller för verksamheten inom fastigheten Grundström 3. Befintliga bostäder inom fastigheten Grundström 1 ligger ca 50 meter från Grundström 3. Nytt planerat hus kan som närmast placeras ca 35 meter från verksamheten. Nytt hus vetter mot planerad innergård och en tyst sida kan därmed skapas. För övrigt ska gällande riktvärden för buller uppnås. Gällande detaljplan från år 1966 anger ändamålet garage för fastigheterna Grundström 3-5. Detta gör att det är möjligt att bedriva verkstad eller liknande, vilket kan utgöra en störande verksamhet. Inom den direkt angränsande fastigheten Grundström 2 bedrivs handel, vilket också regleras genom detaljplan. I Ystads kommuns tillägg till Översiktsplanen 2005, Utbyggnadsstrategi- Bostäder, Verksamheter och Handel antagen av kommunfullmäktige anges det för verksamhetsområdet att flera av företagen inom området behöver idag större lokaler. Området ligger relativt centralt i Ystad och är omgivet av bostadsområden. Om alternativa lägen kan erbjudas till företagen kan området istället bebyggas med bostäder, eventuellt med inslag av livsmedelsförsäljning. Planbeskrivningen kompletteras med ovanstående text. Gång- och cykelvägnätets dragning har omstuderats efter samrådsförslaget. Utställningsförslaget kommer efterlikna dagens förhållande som även överensstämmer med översiktsplanens redovisade dragning av gång- och cykelvägnätet. Plankartan kompletteras därmed med en allmänt tillgänglig gångoch cykelväg genom fastigheten Grundström 1 i öst-västlig riktning. Skånetrafiken Det är bra att information om planområdets kollektivtrafikförsörjning nu finns med i planbeskrivningen. 3(10)

4 Trafikverket Trafikverket är positivt till förslaget som innebär förtätning av Ystad tätort och som ger de boende goda möjligheter att gå, cykla och åka kollektivt. Region Skåne Region Skåne har tidigare lämnat yttrande i programskedet (daterat ). Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten att uppföra ett högre flerbostadshus inom den nordvästra delen av fastigheten Grundström 1. Förslaget har arbetats om efter de synpunkter som lämnades in i programskedet och byggnadens placering har ändrats. Region Skåne har inga ytterligare synpunkter ur ett regionalt perspektiv än de som lämnades i programskedet. Lantmäteriet Fastighetsrättsliga frågor I genomförandebeskrivningen står det att fastighetsbildningen skall motsvara detaljplanens indelning i byggnadskvarter. Bestämmelsen finns ej i planbestämmelserna och plankartan vilket gör att det fortfarande är möjligt att bilda fler/ färre fastigheter. Det bör framgå ur genomförandebeskrivningen vem som skall bekosta nödvändig fastighetsbildning. Det bör framgå ur genomförandebeskrivningen att det är ledningshavaren som skall ansöka om och bekosta bildande av ledningsrätt inom u- och E-område. Lantmäterimyndigheten ser ett stort värde i att genomförandefrågorna redovisas på ett tydligt sätt i planhandlingarna så att berörda fastighetsägare förstår vilka åtgärder (lantmäteriförrättningar m.m.) som kommer att bli nödvändiga och vem som kommer att stå för olika slag av kostnader (framtida underhåll av gemensamma anläggningar, marklösen, förrättningskostnader m.m.). Arbetsprocessen blir inte rationell om berörda fastighetsägare inte kunnat läsa ut dessa uppgifter under planprocessen. Följden blir då i stället att dessa frågor måste behandlas på nytt i efterföljande lantmäteriförrättningar vilket också leder till längre genomförandetider. Planen har inte för avsikt att hindra möjligheten till att eventuellt dela fastigheten Grundström 1 i fler fastigheter. Genomförandebeskrivningen kompletteras med att fastighetsägen till Grundström 1 svarar för nödvändig fastighetsbildning. Avsatta u-områden och E-områden är sedan tidigare avsatta med ledningsrätt. Genomförandebeskrivningen kompletteras dock med att ledningshavaren ska ansöka om och bekosta bildande av ledningsrätt inom u- och E-område. 4(10)

5 Organisationer och föreningar Ystads Fornminnesförening Ystads Fornminnesförening hänvisar till tidigare yttrande i ärendet. Det planerade niovåningshuset har flyttats nordväster ut, vilket medför att befintliga träd och annan vegetation i större omfattning kan sparas, vi ser detta som positivt. Ystads Pensionärsråd Detaljplanens syfte är att ersätta gällande detaljplaner för att pröva möjligheten att uppföra ett högre flerbostadshus inom den nordvästra delen av fastigheten Grundström l. Det nya flerbostadshuset planeras inrymma ca 32 lägenheter. Eftersom vi ännu saknar det Bostadsförsörjningsprogram som vi efterfrågat sedan 2005 har vi svårt att uttala oss om hur stor bostadsbristen är. Inte heller vet vi för vem och vad som behöver byggas. Men vi vet att flyttkedjan som uppstår vid nybyggande ger positiva effekter. Kanske kan det innebära att ungdomar i slutet på kedjan får tillgång till mindre, relativt billiga lägenheter. Pensionärsrådet är som tidigare under programskedet positiva till att man bygger fler lägenheter i detta relativt centrala läge. Närhet till kollektivtrafik och närheten till Bellevue är attraktivt för den grupp vi företräder. Det nu aktuella planförslaget har utformats med större omsorg än tidigare förslag. Vi ser därför gärna att möjligheten att bygga nu aktuellt flerbostadshus i kvarteret Grundström prövas. Sakägare, boende m.fl. Ulf Raihle Vi är förvånade att se att följande synpunkter inte har tagits i beaktande i programsamrådsredogörelsen. Dessa synpunkter kvarstår från vår sida. 1. Det råder ingen brist på mark i kommunen och - Byggnadens placering och utformning innebär stark olägenhet för de boende i omgivningen. - Planen har inte lyckats visa att fördelarna med etableringen överväger olägenheterna den orsakar omgivningen. 2. Ingen redovisning av intresseavvägning är gjord mot Breidablick Intressekonflikter mellan de boende och planens inverkan har inte tillräckligt behandlats vid planens utformning. En fastighetsvärderare har gett ett utlåtande om att planens verkställande skulle innebära 30 % värdeminskning för Breidablick 12. 5(10)

6 4. Tydlighetskravet i PBL är inte uppfyllt då högsta höjden på byggnaden medför oklarhet om hur genomförandet påverkar miljön för de närboende. 5. Planändringarna är så pass avvikande, för detta huvudsakligen villaområde med fastigheter i två plan, så att planläggning borde ha skett för hela området. Därmed anser vi att skälig hänsyn ej tagits till befintliga bebyggelse-, äganderätts-och fastighetsförhållanden som kan inverka på planens genomförande. Kompletterande synpunkter Det råder ingen brist på mark i kommunen och - Byggnadens placering och utformning (på en höjd och i nio plan (ett så högt hus har aldrig byggts i Ystad) tar inte lämplig hänsyn till stads och landskapsbilden. - Det kommunala bostadsbolaget har stor handlingsfrihet gällande att bygga på en lämpligare plats. Därtill anser vi att det är ett arrogant beteende att i planbeskrivningen visualisera hur den påtänkta fastigheten påverkar stadsbilden med 8 våningar när planbeskrivningen gäller tillstånd att bygga nio våningar. Vi uppmanar Ystadbostäder att bygga i högst fem plan på fastigheten Grundström 1 och istället bygga ett likaledes högt hus någon annan stans i staden för att på så sätt uppnå den tilltänkta bostadsytan. Som fjärde generationens Ystads invånare känner jag naturligtvis starkt i frågan. Lyckligtvis är jag nybliven pensionär och som före detta fastighetsman har jag förutom tid och resurser att lägga i ärendet även relativt god kännedom i sakfrågan. Utförd värdering för Breidablick 12 finns bifogad till yttrandet. Ystad kommun har tre uttalade övergripande utbyggnadsprinciper som redovisas i Tillägg till översiktsplanen Utbyggnadsstrategi Bostäder, Verksamheter, Handel (2011). Den förstnämnda utbyggnadsstrategin är att ny bebyggelse ska uppföras i kollektivtrafiknära lägen. Detaljplanens föreslagna flerbostadshus föreslås på en strategisk plats med god tillgänglighet till centrumservicen i Ystad med god kollektivtrafikförbindelse utmed Bellevuevägen samtidigt som det angränsar till ett finmaskigt gång- och cykelvägnät vilket gynnar resurssnåla och miljöanpassade transporter. Den andra utbyggnadsprincipen är att ny bebyggelse ska lokaliseras dit bebyggelse redan finns. Planen medger en förtätning av ett redan bebyggt och i anspråktaget område i Ystad tätort. Genom att förtäta den befintliga tätorten skapas en god hushållning med åkermarken och kommunens kustområde. Den sistnämnda utbyggnadsstrategin är att skapa förutsättningar för en god 6(10)

7 närmiljö. Detta säkerställs i planförslaget genom att orörd natur i anslutning till bebyggelsen skyddas. Det tänkta flerbostadshuset olägenheter för omgivningen minimeras genom att de två husgrupperingarna, det vill säga villakvarteret och flerbostadshusområdet inom fastigheten Grundström 1 avskiljs genom vegetation och reglerad naturmark. All trafik kommer dessutom matas från Bellevuevägen varpå inga störande transporter kommer beröra villakvarteret och den lägre bebyggelsen. Villakvarteret och den övriga låga bebyggelsen kommer främst påverkas visuellt av att nytt hus kommer synas från flera platser i Ystad. Planförslaget justeras så att högsta våningsantal ändras från nio våningar till åtta våningar och såvida åtta våningar anordnas ska översta takplanet vara indraget. Därmed överensstämmer visualiseringen med planförslaget. Föreslagen förtätning inom ett redan ianspråktaget område utgör ingen grund för kompensation. Erik Linder Anser att det nu existerande naturområde i Grundström l skall förbli naturområde. Att flytta höghuset - Mastodonten som jag kallar det (se min inlaga till ert föregående förslag) - till en annan plats inom området löser inte det viktigaste problemet: att låta området förbli naturområde. Det nya flerbostadshuset som planeras inom den nordvästra delen av planområdet placeras på mark som redan är bebyggd med två garage och berör därmed inget befintligt naturområde. Planområdets västra del, som det idag finns en befintlig byggrätt för, föreslås tas bort i detta förslag och befintlig vegetation säkerställs genom att den regleras till naturområde. Karl-Gunnar Larsson och Ingrid Larsson och Rolf Carlbom och Kerstin Carlbom Nordfors Nära boende familjer på Kaprifolvägen, vill framföra synpunkter på planförslaget. Vi upplever Ystads kommun som mycket kultur -och miljöbevarande. Bellevueområdet utmärks idag av lugn och stabilitet och vi liksom många andra Ystadbor är angelägna att behålla denna atmosfär. För några år sedan uppfördes två flerfamiljshus. Naturområdet minskade och en del miljövärden gick onekligen förlorade. Idag har vi fått kännedom att ett ungefär dubbelt så högt hus planeras närmare våra fastigheter. Vi står frågande inför varför ett hus med sådana dimensioner överhuvud kan komma ifråga i den här känsliga och värdefulla miljön. Vi är också bekymrade för egen del. Villasamhället kommer att drabbas negativt. Vi som befinner oss närmast det tänkta höghuset kommer givetvis att påverkas mest. Vi motsätter oss att planerna förverkligas enligt planförslaget. 7(10)

8 Vid ett byggande enligt nämnda ritning anser vi att våra fastigheter kommer att förlora betydligt i värde. Vid ett sådant förlopp begär vi kompensation. De belopp som kan bli aktuella kan förslagsvis förhandlas utifrån mäklarexpertis med övriga inblandade. Se till U. Raihle. Björn Larsson Mitt namn är Björn Larsson och jag är tillsamman med min fru Mona bosatt på kv. Grundström l. Efter samrådsmötet läste jag i YA att det verkade som att hyresgästerna nog var nöjda med placeringen av 8 våningshuset (numera 9 våningar.) Det är vi absolut inte! Precis all vår fina utsikt mot väster försvinner ju. Dessutom ökar trafiken mycket på Syrénvägen, med vad risker det för med sig. Härmed protesterar jag mot Planförslaget! Planförslaget justeras så att högsta våningsantal ändras från nio våningar till åtta våningar och såvida åtta våningar anordnas ska översta takplanet vara indraget. Därmed överensstämmer visualiseringen med planförslaget. SAMMANFATTNING Samrådsförslag Det har framkommit flera synpunkter under samrådsskedet samt andra aspekter som framkommit under planprocessen som föranleder att detaljplanen ändras. Dessa är följande: Plankarta - Det planerade flerbostadshusets högsta våningsantal sänks från nio våningar till åtta våningar. Bestämmelsen om att översta takplanet ska vara indraget kvarstår med tillägget att översta takplanet i huvudsak ska utgöras av bostadslägenhet/-er. Genom bestämmelse om att takvåningen i huvudsak ska inredas med bostäder skapas en mer levande överdel av flerbostadshuset och ett slutet tak undviks därmed. Detta anses vara av stor vikt då byggnaden kommer påverka stadsbilden och synas från ett flertal platser i Ystad. - Markutrymmet där flerbostadshusets kan placeras utökas något söderut för att skapa ett friare område för där huset kan få lokaliseras. För att reglera utrymmet som huset får uppta på marken läggs en bestämmelse om högsta tillåtna byggnadsarea på 450 m 2 (BYA) in på plankartan. Detta samtidigt som bestämmelse om högsta tillåtna bruttoarea på m 2 (BTA) ovan mark regleras för det planerade flerbostadshuset. 8(10)

9 - Tidigare utrymme för mark som kunde byggas över med planterbart bjälklag och underbyggas med garage utgår. Ett garageplan helt under mark är dock ändå möjligt. - Samrådsförslaget reglerade mark för gård där marken skulle utgöras av anordnad och planterad innergård samt där det kunde uppföras sammanlagt maximalt 60 m 2 förrådsbyggnader utgår för att istället regleras till att det inom det så kallade prickmarksområdet inom kvartersmarken för bostäder får uppföras erforderliga komplementbyggnader såsom miljöhus, cykelförråd etc. Plankartan kompletteras med en utformningsbestämmelse om att komplementbyggnaders högsta byggnadshöjd är 3,0 meter. Utseendebestämmelse om att komplementbyggnader ska förses med sedumtak kvarstår. - Prickmarksområdet minskas runt det befintliga två våningshuset. På så vis skapas ett friare område där nybyggnation får ske. Exploateringsgraden kvarstår dock. - Naturområdet inom den västra delen av planområdet utökas något österut. Tidigare reglerad mark för gång- och cykelväg i nord- sydlig riktning genom naturmarken utgår för att istället utgöra en generell bestämmelse om att det inom naturmarken ska finnas en gång- och cykelväg som i huvudsak överensstämmer med illustrerad väg på illustrationskartan. Därmed låser man inte gång- och cykelvägens exakta läge för att på så vis istället kunna anpassa den till terrängen och befintliga träd. - Den befintliga allmänna gång- och cykelvägen i öst-västlig riktning genom Grundström 1 läggs in på plankartan genom en x-markering med bestämmelsen om att en allmän gång- och cykelväg ska finnas. Detta med anledning av att det anses vara av stor allmän vikt att denna kvarstår. - Prickmark, det vill säga mark som inte får bebyggas, regleras inom parkeringsytan med undantag för området som får bebyggas med garage/förråd/skärmtak då detta felaktigt inte fanns redovisat i samrådshandlingarna. - De befintliga skärmtaken strax öster om det norra befintliga femvåningshuset kompletteras med bestämmelse om högsta byggnadshöjd och reglerad taklutning. - Parkeringsytan liksom mark avsedd för garage/förråd/skärmtak inom den nordöstra delen av planområdet utökas något. - Utfartsförbud mot Bellevuevägen från parkeringsytan inom den nordöstra delen av planområdet tas bort då det ändå inte är möjligt att anordna en körbar förbindelse på grund av den avgränsande parkmarken. Planbeskrivning - Planbeskrivningen kompletteras med text med avseende på störningar från angränsande fastigheter/verksamheter enligt till länsstyrelsens yttrande. - Planbeskrivningen ändras och kompletteras för att överensstämma med plankartans föreslagna förändringar. 9(10)

10 Genomförandebeskrivningen - Genomförandebeskrivningen kompletteras med att fastighetsägen till Grundström 1 svarar för nödvändig fastighetsbildning. - Genomförandebeskrivningen kompletteras med att ledningshavaren ska ansöka om och bekosta bildande av ledningsrätt inom u- och E-område. - Genomförandebeskrivningen kompletteras med en reviderad karta för att markera utställningshandlingarnas föreslagna fastighetsregleringar. Behovsbedömning av miljöbedömning Inga synpunkter har inkommit på kommunens bedömning om att ett genomförande av detaljplanen inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan att en särskild miljökonsekvensbeskrivning behöver upprättas. Kvarstående erinringar Erinringar kvarstår från: - Ulf Raihle - Erik Linder - Karl-Gunnar Larsson och Ingrid Larsson och Rolf Carlbom och Kerstin Carlbom Nordfors - Björn Larsson Plan o Bygg Anna Möller Anna Möller planchef Helén Karlsson Helén Karlsson planarkitekt 10(10)

UTLÅTANDE Dnr:

UTLÅTANDE Dnr: Detaljplan för Grundström 1 m.fl. inom stadsdelen Bellevue i Ystad Ystads kommun, Skåne län UTSTÄLLNINGEN Detaljplan för Grundström 1 m.fl., upprättad 2012-02-02, har varit utställd för granskning under

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret

Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret Samhällsbyggnadsförvaltningen Plankontoret dnr: 2015/260 2016-08-23 1(6) GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för Hyllinge 5:109 i Hyllinge samhälle och Åstorps kommun, Skåne län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Granskningshandling Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av

Läs mer

UTLÅTANDE Dnr:

UTLÅTANDE Dnr: Detaljplan för del av Grundström 1 m.fl. i Ystad Ystads kommun, Skåne län UTSTÄLLNING 2 Detaljplan för del av Grundström, upprättad 2012-10-08, har varit utställd på en ny utställning under tiden 27 oktober

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Redaktionellt ändrad 25 januari 2019 Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 november 2018 Redaktionellt ändrad

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län

Samrådsredogörelse för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län för detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1 inom Grekland Älvsbyns kommun, Norrbottens län Ett förslag till detaljplan för kvarteret Moroten samt del av Älvsbyn 25:1, daterat 2017-09-25,

Läs mer

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE

Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten PLANOMRÅDE Ändring av detaljplan (akt 1283k-15932) för fastigheten Städet 11 Tågaborg, Helsingborgs stad PLANOMRÅDE Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 23 mars 2016 STANDARD FÖRFARANDE Program godkänt

Läs mer

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län

Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 & 5 inom Sandåkern Umeå kommun, Västerbottens län Tillägg till planbeskrivning Antagande Sida 1 av 7 Diarienummer: BN-2016/00223 Datum: 2016-11-29 Handläggare: Anton Vikström, Tyréns AB Ändring genom tillägg av detaljplan för fastigheterna BARKEN 4 &

Läs mer

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning

Antagandehandling. Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning DIARIENR SBN 2012-001482 1 (8) Antagandehandling Tillägg till plankarta med bestämmelser Tillägg till planbeskrivning Tillägg till genomförandebeskrivning Planområdet markerat i orange färg. Tillägg till

Läs mer

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5)

Dnr: GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) GRANSKNINGSHANDLING Sid 1 (5) Detaljplan för GÄSTGIVAREN 6 Bromölla, Bromölla kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hur samrådet bedrivits Ärendet handläggs med standardförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 198/2014 FASTIGHETEN DANMARK 29 SÖDER, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Ansökan om planändring inkom från fastighetsägaren Fastighets AB Danmarkshuset den 6 februari 2014. SYFTE

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2019-01-10-2019-01-24 Ändring av detaljplan A139 för Pepparriskan 1 m.fl. i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning

Läs mer

Kommunala beslut. Sida 2 av 7

Kommunala beslut. Sida 2 av 7 Sida 2 av 7 Figur 1 Planområdets ungefärliga läge (markeras med röd ring) BEHOVSBEDÖMNING en bedöms vara av begränsad betydelse och inte av allmänt intresse. Då planen också är förenlig med översiktsplanens

Läs mer

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING

Borgholms kommun SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Drivern. Planområde SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10 Drivern Planområde SAMRÅDSHANDLING 2015-09-10 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 5 Genomförandebeskrivning 6 Samråd av planförslaget

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 2013/35

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 2013/35 Detaljplan för Löderup 4:98 m.fl. i Löderup tätort Ystads kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplan för Löderup 4:98 m.fl., har varit utställd för granskning under tiden 25 mars - 24 april 2017 (enligt Samhällsbyggnadsnämndens

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING Antagandehandling Februari 2018 Laga kraft 2018-03-23 Ändring av del av stadsplan för del av Askersunds stad, Kv. Skolan m.fl. (Sjötomten 1 och 2) Askersunds kommun Örebro län Tillägg till PLANBESKRIVNING

Läs mer

Raus Södra, Ättekulla

Raus Södra, Ättekulla Ändring av detaljplan (1283K-12709) för Raus Södra, Ättekulla Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den "DAG månad ÅR" BEGRÄNSAT PLANFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR Del av Harbo-Smedsbo 1:31 m.fl. DPä 341/364 Harbo tätort Heby kommun, Uppsala län. SAMRÅDSTID 24 maj juni 2016

TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR Del av Harbo-Smedsbo 1:31 m.fl. DPä 341/364 Harbo tätort Heby kommun, Uppsala län. SAMRÅDSTID 24 maj juni 2016 SAMRÅDSHANDLING 1 (6) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 24 maj 2016-13 juni 2016 Antagen Laga kraft TILLÄGG TILL DETALJPLAN FÖR Del av Harbo-Smedsbo 1:31 m.fl. DPä 341/364 Harbo tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN

HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN KS/2006/468 SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR UTKIKEN 12 OCH 13 I VIKEN HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN 2016-08-12 BAKGRUND OCH SYFTE BAKGRUND Fastighetsägaren inkom 2014-06-17 med en ansökan om detaljplaneändring

Läs mer

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet

Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Planområdet. Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet Detaljplan för BACKEN VÄSTRA, HÄSTEN M FL. Norsjö kommun Västerbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Planområdet Översiktskarta. Källa: Lantmäteriet SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1(6) Detaljplan för Backen Västra, Hästen

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(6) Dnr 929/2011 FASTIGHETERNA Kungsörnen 1 och Fyrfatet 1, PLANTERINGEN, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Mark- och exploateringsenheten, Helsingborgs stad, söker planändring för fastigheten

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22

Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Förslag till detaljplan för Fiskmåsen 19, samt del av Norrviken 2:22 Norrviken Sollentuna kommun Samråds-/Underrättelsehandling Syfte Syftet med planarbetet är att möjliggöra att Pensionat Norrviken byggs

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2014-04-17 Antagen: 2014-04-28 Laga Kraft:

Läs mer

Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun

Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun 1 (5) TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-11-17 Dnr KS 2005/27 Kommunstyrelsens Strategiutskott Hallsbergs kommun Detaljplan fastigheten Sköllersta-Kärr 11:1 m fl, i Pålsboda, Hallsbergs kommun Samråd, om ett förslag

Läs mer

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län.

Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Detaljplan för fastigheterna Fjugesta 1:2 & Fjugesta 5:24 (Äventyrets förskola) Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Detaljplanens syfte är att justera byggrätten för Äventyrets

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun SAMRÅDSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-09-26 2(6) HANDLINGAR

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Tillägg till planbeskrivning 1(12) tillhörande ändring av Förslag till ändring av stadsplan för kv. Bladet m.fl. inom Nordantill i Norrköping (Haken 16 och 18-21) den 17 januari 2019 SAMRÅDSHANDLING Antagen

Läs mer

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115

Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Ändring av detaljplan för Löddeköpinge 23:3 m.fl. - Antagande Ärende 4 KS 2017/115 Sida 3 av 17 Tjänsteskrivelse 1(1) 2017-03-23 Dnr: KS 2017/115 Kommunstyrelsen Ändring av detaljplan för Löddeköpinge

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, södra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-03-13 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-XX-XX XX Dnr: BN 2016-954 Granskningshandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden,

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351

- MARK OCH PLANERING - 3 JUNI 2015 Dnr 2015/33 DP/ä 225/351 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 7 april 2015 28 april 2015 ANTAGANDE 11 maj 2015 LAGA KRAFT 3 juni 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Diken 1:51 och 1:52 Harbo tätort Heby kommun,

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING GRANSKNINGSHANDLING 2018-01-08-2018-01-22 Ändring av detaljplan A159 för Fiolen 2 i Alvesta tätort ALVESTA KOMMUN KRONOBERGS LÄN Planområde Översiktskarta Skala 1:5 000 (A4) INFORMATION i anslutning till

Läs mer

Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl.

Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl. Samrådshandling Dnr:284/2019 2019-06-19 Upphävande av fastighetsindelningsbestämmelser för Lingonet 1 m.fl. i Köpings tätort, Köpings kommun Planbeskrivning Dnr 284/2019 1 Innehåll Inledning 3 Syfte och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING. Antagandehandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun D 1 (7) Datum 2018-06-27 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Granskningshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun

Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för del av Tomelilla 10:224 i Tomelilla, Tomelilla kommun TEAM SAMHÄLLSBYGGNAD TOMELILLA KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING 2 (6) Detaljplan för del av

Läs mer

Kvarteret Balder och Frigg

Kvarteret Balder och Frigg Upprättad 2016-08-29, reviderad 2016-11-04 Antagen av Kommunstyrelsen 20XX-XX-XX XX Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: KS 2016/00589 Antagandehandling Ändring av detaljplan för Kvarteret Balder och Frigg i Broby,

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande

Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande PLAN- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Handläggare Diarienummer Marie-Louise Elfström PLA 2012-020254 018-727 45 56 Planbeskrivning Detaljplan för Gottsunda 16:2 Enkelt planförfarande LAGA KRAFT 2015-09-25 Postadress:

Läs mer

Ändring genom tillägg till planbestämmelser avseende Stadsplan för kvarteret BALDER inom Centrumfyrkanten, i Umeå kommun

Ändring genom tillägg till planbestämmelser avseende Stadsplan för kvarteret BALDER inom Centrumfyrkanten, i Umeå kommun Planbeskrivning Antagandehandling Handläggare: 1 (6) Johan Sjöström Ändring genom tillägg till planbestämmelser avseende Stadsplan för kvarteret BALDER inom Centrumfyrkanten, i Umeå kommun HANDLINGAR -

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändring av detaljplanen är att pröva möjlighet

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNINGAR ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET I HÖGANÄS, HÖGANÄS KOMMUN SKÅNE LÄN KS/2011/653 ÄNDRING AV DETALJPLANER I VERKSAMHETSOMRÅDET BRÄNNERIET 1. Stadsplan för område vid Brännerigatan (12-HÖS-311, 32/74) 2. Stadsplan för del av Plöninge 1:17 m.fl. (12-HÖS-486, 1/80) 3. Detaljplan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY

DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY FÖP HOGDALSNÄSET 1(1) Ändring av DETALJPLAN FÖR STALLET TORREBY fastigheterna Torreby 3:161 3:162 m fl MUNKEDALS KOMMUN Tillägg till PLANBESKRIVNING, GENOMFÖRANDEBESKRIVNING och PLANBESTÄMMELSER Antagen

Läs mer

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort

Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Upprättad 2018-10-11 Dnr: BN 2016-1429 Granskningshandling Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan 11-HÄS-241/73, Östra delen av Hästveda tätort Hässleholms kommun, Skåne län www.hassleholm.se/dp

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING Dnr MBN17-243 214 Tillägg till planbeskrivning Ändring av detaljplan för kvarteren SMEDEN och SVARVAREN m.m. inom Österbackaområdet Bjurholms kommun, Västerbottens län Upprättad 2017-06-14

Läs mer

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun

Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun Lekebergs kommun Kommunstyrelsen Detaljplan Fjugesta 1:2 del av (Ändring av detaljplan 18 FJU-93) Knista församling i Lekebergs kommun 1814-P23 18-FJU-93 18-FJU-123 Planområde 18-FJU-231 P 35 m Samråd:

Läs mer

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde

Tillägg till. Planbeskrivning. Upprättad i januari 2016 av Plan- och byggavdelningen, reviderad mars 2016 Dnr Planområde Tillägg till Förslag till byggnadsplan för del av fastigheten Finnanäs 6:6 m.fl. (Ådala) i Tranås kommun (06-LIN-395) Antagen av kommunfullmäktige 1975-02-17, fastställd av länsstyrelsen 1975-11-07 Detaljplan

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Antagandehandling. Detaljplan för Kvarteret Hällristningen. Inom kommundelen Glömsta, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning

Antagandehandling. Detaljplan för Kvarteret Hällristningen. Inom kommundelen Glömsta, Huddinge kommun. Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning SBN PL 2011/9,318 0126K-15644 Antagandehandling Plankarta med bestämmelser Planbeskrivning Kartan visar planområdets utbredning med vit streckad linje. Blå linjer är fastighetsgränser. Detaljplan för Kvarteret

Läs mer

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten

Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Ändring av detaljplan (1283K-14596) för fastigheten Hillebarden 2 Berga, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 13 mars 2018 STANDARDFÖRFARANDE Program godkänt av stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, norra delen

Ändring av detaljplan för Östra Finjasjöstranden, norra delen Upprättad 2019-03-01 Reviderad: 2019-04-09 Antagen av Miljö- och stadsbyggnadsnämnden 2019-04-17 95 Laga kraft 20XX-XX-XX Dnr: BN 2011-1150 Antagandehandling Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Östra

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Dnr:

ANTAGANDEHANDLING Dnr: ANTAGANDEHANDLING Dnr: 2006-1013-211 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av KV ÖRJAN Tingsryds samhälle, Tingsryds kommun, Kronobergs län. HANDLINGAR SYFTE OCH HUVUDDRAG Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad

Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Tranås kommun Detaljplan för Norrmalm 12 och del av Lövstad 2:1, (Tranåskvarnsgatan), Tranås stad Upprättad i juni 2011 av Plan- och byggavdelningen Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 27/10 Planområde Plan-

Läs mer

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun

Mörbylånga kommun. Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning. Bildkälla: Infovisare Mörbylånga kommun Ändring av detaljplan för Björnhovda 3:15 m.fl. - Tillägg till planbeskrivning Bildkälla: Infovisare Mörbylånga 1 (2) Innehåll Förutsättningar 3 Bakgrund 3 Tillägg till detaljplanen 3 Planprocessen 3 Planens

Läs mer

Ändring av detaljplan (ÄDP)

Ändring av detaljplan (ÄDP) Dnr 2014/107 Tillägg till detaljplan för Viks fiskeläge 4:1 m.fl., i Vik, laga kraft vunnen 2005 12 27 Ändring av detaljplan (ÄDP) för Viks fiskeläge 4:7 och 4:39 i Vik, Simrishamns kommun, Skåne län UPPRÄTTAD

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Röd text - förslag på ändringar Överstruken text text från gamla planbeskrivningen som föreslås tas bort Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Läsanvisning Röd text - förslag på

Läs mer

Samrådshandling Januari Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING

Samrådshandling Januari Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING Samrådshandling Januari 2017 Ändring av detaljplan för del av Fjugesta 2:34, 3:139, del av Fjugesta 3:144 m.fl. (Fjugesta centrum) PLANBESKRIVNING VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan (DP) är ett juridiskt

Läs mer

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande

Tillägg till. Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348. Planbeskrivning och genomförande Tillägg till Detaljplan för kv. Murgrönan m.fl. i Tranås stad Lantmäteriets register nummer 0687-P348 Antagen av byggnadsnämnden 2009-05-19 med laga kraft 2009-06-23 med genomförandetid till 2019-06-22

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Utställningshandling. Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden. Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Utställningshandling Detaljplan för ARVIDSJAUR 6:1, del av Kv Hinden Arvidsjaurs kommun Norrbottens län. DETALJPLAN Upprättat av Britta Lundgren den 2012-02-20 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

DP Dnr MSN 2011/

DP Dnr MSN 2011/ 1 (5) DP 532 2012-09-02 Dnr MSN 2011/135-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER PLANBESKRIVNING PLANKARTA och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till Detaljplan 19, del av Kummelnäs (Kummelnäs III),

Läs mer

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län

Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 1 (5) Detaljplan för LÖBERÖD 1:119 m.fl. Eslövs kommun, Skåne län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING 2 (5) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349

- MARK OCH PLANERING - 16 FEBRUARI 2015 Dnr 2011/81 DP/ä 329/349 ANTAGANDEHANDLING 1 (9) - MARK OCH PLANERING - SAMRÅDSTID 20 januari 2015 12 februari 2015 ANTAGANDE 24 februari 2015 ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Fredsbacken Hov 49:1 Östervåla tätort Heby kommun, Uppsala

Läs mer

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412

Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 SAMRÅDSFÖRSLAG 2013-03-25 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 i Björkö-Arholma församling Dnr 12-418.214 Ks 12-412 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan

Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan LAGAKRAFTBEVIS 2011-08-18 Byggnads- och miljönämnden Dnr: 11BMN28 Handläggare: Sari Svedjeholm Norrtull 14:1 mfl, kv Ärlan Detaljplan för bostäder Gävle kommun, Gävleborgs län Detaljplanen antogs av Byggnads-

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Aron 27, Gustavslund, Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med detaljplanen är att komplettera fastighetens användning som

Läs mer

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun

Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun D 1 (9) Datum 18-08-16 Detaljplan för Hissmoböle 2:281, 2:334 och 2:20, Krokom, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Granskningshandling Reviderad 2018-08-16 (ändringar är i granskningshandlingen markerade i

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING

GRANSKNINGSHANDLING 1! (! 7) TILLÄGG TILL GÄLLANDE DETALJPLAN Detaljplan för VALDEMARSVIK 5:1 del av m.fl. GRÄNNÄS GÅRD Valdemarsviks kommun Östergötlands län GRANSKNINGSHANDLING 2016-05-10 P 93/15! 1 ! 2(! 7) Gällande detaljplan:

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning Sektorn för samhällsbyggnad Samrådshandling September 2014 Ändring av stadsplanen för Hönekulla 1:114 m.fl. SOLÄNGSOMRÅDET i Mölnlycke, Härryda kommun Tillägg till planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift

Läs mer

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN

Antagandehandling. Sjösäter 3:1 m.fl. fastigheter Hällekis tätort, Götene kommun DETALJPLAN Antagandehandling HANDLINGAR Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Samrådsredogörelse med utlåtande Plankarta med bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning Planen antagen 2002-02-20 Laga kraft 2002-03-27

Läs mer

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län

Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län Dnr 788/2017-PDP GRANSKNINGSHANDLING Ändring av del av byggnadsplan för Grytnäs 1:3 m.fl. i Kalix kommun, Norrbottens län 1 HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Ändring av planbestämmelser

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

Detaljplan för del av kv Smultronet

Detaljplan för del av kv Smultronet Detaljplan för del av kv Smultronet i Salems kommun, Stockholms län Plan nr 82-82, dnr 2016/42 Standardförfarande enligt Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) i dess lydelse fr o m den 2 januari 2015. Granskningshandling

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING. Utställningshandling. tillhörande PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för del av kv. LÄSTEN 4 Katrineholms kommun UTSTÄLLNINGSHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2012-09-25 2(10) HANDLINGAR Plankarta med

Läs mer

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

395 Antagandehandling. Detaljplan för Granen 5 Ronneby kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING. HANDLINGAR Planen består av följande handlingar: Ronneby kommun, Blekinge län Idrottsplats Gymnasieskola/ sporthall Blekan Fotbollsplan/ Brunnsparken Översiktskarta, planområdet markerat med rött PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av följande handlingar:

Läs mer

Planområde. Flygfoto över fastigheten JANNELUND 10:4, Storgatan 1 från söder.

Planområde. Flygfoto över fastigheten JANNELUND 10:4, Storgatan 1 från söder. DEGERFORS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Kommunstyrelseförvaltningen Datum Handläggare 2009-03-30 K K Kerstin Jansson Beteckning KS 28-2009 Detaljplan för fastigheten JANNELUND 10:4 Degerfors kommun, Örebro län

Läs mer

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 1 (7) DP 545 MSN 2010/40-214 Tillägg till PLANBESTÄMMELSER, PLANBESKRIVNING och GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av detaljplan 391 för Grävlingsberg och Söder Grävlingsberg (DP 391)

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för. Rälla 1:17 Järnnian. Borgholms kommun PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING. Antagandehandling

SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för. Rälla 1:17 Järnnian. Borgholms kommun PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING. Antagandehandling SAMHÄLLSBYGGNAD Ändring av detaljplan för Borgholms kommun PLANOMRÅDE PLANBESKRIVNING Antagandehandling 2016-12-01 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta med bestämmelser 6 Genomförandebeskrivning

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län

Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län Detaljplan för Borrby 43:35, Borrby 43:40 samt del av Borrby 299:1 i Kyhl, Simrishamns kommun, Skåne län PLANBESKRIVNING Handlingar Plankarta daterad 2013-03-11 Planbeskrivning daterad 2013-03-11 Genomförandebeskrivning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 10:466 m fl.(industrivägen ), SURAHAMMAR. SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSHANDLING Plan- och genomförandebeskrivning 2012-10-29 SAMRÅDSHANDLING 2012-10-29 Dnr: 2012.0470.211 Detaljplan

Läs mer

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad

Närlundaområdet, Planbeskrivning. Samrådshandling. Ändring av stadsplan (1283K-9482) för. Närlunda, Helsingborgs stad Upprättad 16 januari 2018 Ändring av stadsplan (1283K-9482) för Närlundaområdet, Närlunda, Helsingborgs stad Planområdets läge Planbeskrivning Upprättad den 16 januari 2018 BEGRÄNSAT FÖRFARANDE. Program

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet:

Tillägg till planbeskrivning och bestämmelser. Ändringens syfte och huvuddrag. Sammanfattning av ändringarna inom planområdet: SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning Ändring av detaljplan för Stanstorp 1:168 Valhallavägen i Staffanstorp, Staffanstorps kommun TILLÄGG till PLANBESKRIVNING och BESTÄMMELSER Staffanstorps kommun Tillägg till

Läs mer

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet.

Planbeskrivning DEL AV KV. JÄGAREN. Detaljplan för. Granskningshandling. Osby Tätort Osby kommun Skåne län. Ungefärlig avgränsning av planområdet. Planbeskrivning Granskningshandling Detaljplan för DEL AV KV. JÄGAREN Osby Tätort Osby kommun Skåne län Ungefärlig avgränsning av planområdet. Dnr 2014.ks2145 214 Samhällsbyggnad Osby kommun 283 80 Osby

Läs mer

Upphävande av detaljplan för Värpinge 13:2 och 13:21 m.m. i Lund, Lunds kommun

Upphävande av detaljplan för Värpinge 13:2 och 13:21 m.m. i Lund, Lunds kommun PÄ 15/2016 Upphävande av detaljplan för Värpinge 13:2 och 13:21 m.m. i Lund, Lunds kommun Upprättad Innehåll: Planbeskrivning Plankarta med planbestämmelser PLANBESKRIVNING Upphävande av detaljplan för

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1, inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län

Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1, inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Ändring av detaljplan för fastigheten Neutronen 1, inom stadsdelen Östra industriområdet i Ystad, Ystads kommun, Skåne län Upphävande av tomtindelning av kvarteret Neutronen i Ystad 1(10) INNEHÅLL Planhandlingar

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Träklubban. Planområde. Antagandehandling

SAMHÄLLSBYGGNAD. Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10. Träklubban. Planområde. Antagandehandling Ändring av detaljplan för del av Halltorp 1:10 Träklubban Planområde 2015-10-20 Innehåll Förutsättningar 3 Planförslag 4 Plankarta och bestämmelser 5 Genomförandebeskrivning 6 Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN

VOKALEN 3 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING. tillhörande ändring av detaljplan 496 för. Vallås, HALMSTADS KOMMUN TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING ANTAGANDEHANDLING tillhörande ändring av detaljplan 496 för VOKALEN 3 Vallås, HALMSTADS KOMMUN Enkelt förfarande KS 2012/0346 Kommunstyrelsen 2012-11-27 Plan Ä 49 K Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

UTLÅTANDE 2013-02-11 Dnr: 2010.0584-214

UTLÅTANDE 2013-02-11 Dnr: 2010.0584-214 Detaljplan för Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola) I Köpingebro Ystads kommun, Skåne län GRANSKNINGEN (UTSTÄLLNINGEN) Detaljplan för Köpingebro 6:84 m.fl. (Köpingebro skola), upprättad 2012-12-07,

Läs mer

Antagandehandling upprättad 2004-12-21

Antagandehandling upprättad 2004-12-21 Detaljplan för Åkarp 19:1 m.fl., Burlövs kommun, Skåne län. 209 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I handlingarna ingår denna beskrivning, genomförandebeskrivning, plankarta med planbestämmelser och illustrationsplan

Läs mer

Samråd och granskning

Samråd och granskning Detaljplan för Kvarteret Kokillen 1 och 2 inom stadsdelen Edvinshem Ystads kommun, Skåne län, inklusive ändring av detaljplan. Antagen av: SAMBN 2017-10-18, 184 Laga Kraft: Genomförandetiden slutar: SAMBN

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun

PLANBESKRIVNING. Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun 1(6) Dnr.PLAN.2010.5 PLANBESKRIVNING tillhörande Detaljplan för fastigheten Kalkonen 8 Katrineholms kommun ANTAGANDEHANDLING Upprättad på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm 2013-12-10 2(6) HANDLINGAR

Läs mer