Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal"

Transkript

1 Hörselverksamheten Fyrbodal 1 (7) Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal Närvarande: Zanna Melin Kurt Söderqvist Henry Karlsson Gunnar Särnbratt Jerker Törnros Gudrun Tobiasson Inger Andersson Britt-Marie Johansson Bo Josefsson Grethe Håkansson Mimmi Claesson Harry Ericsson Christoffer Månsby Thomas Hansson Susanne Frisell Maria Detlin Hörselverksamheten Fyrbodal, Trollhättans Dövas förening FSDB HRF Uddevalla HRF Uddevalla HRF Tanum-Munkedal HRF Tanum-Munkedal HRF Mellerud HRF Mellerud HRF Lysekil DHB HRF Sotenäs HRF Distriktet Kurator, Hörselverksamheten Hörselingenjör, Hörselverksamheten Enhetschef, Audionommottagningen Sekreterare

2 2 (7) 1) Föregående anteckning- Susanne Frisell går igenom minnesanteckning från senaste brukarråd Ombyggnationen Vänerparken Susanne Frisell informerar hur ombyggnadsplanerna framskrider. Se föregående anteckning för mer information om detta. Bygget förväntas påbörjas i november och ska ta ca 3-4 månader. Receptionen kommer att bli på plan 4, tillsammans med bland annat verkstaden. Vi tror detta kommer att bli mycket bättre för patienterna, då vi kommer att ha ett eget stort väntrum och patienten blir hänvisad en våning upp eller ner, istället för genom hela Vänerparken. Byggfirman som är anlitad är måna om att ta hänsyn till vårt patientarbete och har lovat att anpassa olika högljudda byggmoment till t.ex. kvällar och helger, i den mån det går, när vi inte har patientmottagning. 2) Rapport från brukarorganisationerna HRF Uddevalla HRF i Uddevalla hade medlemsmöte den 26/9. Bland annat diskuterades arbetshjälpmedel, då en del var osäkra på vad som gäller för att få detta beviljat. Hörselskadades dag 15/10 är på Bohusläns museum, där man bland annat erbjuder hörseltester. HRF Tanum-Munkedal Hörselskadades dag den 15/10, där audionom Petra Andersson från Hörselverksamheten kommer att medverka. Man kommer även här att erbjuda hörseltester. HRF Mellerud Här erbjuds hörseltester varje månad kontinuerligt. Den 22-23/10 kommer HRF att delta på företagsmässan, två audionomer från Hörselverksamheten kommer att delta på lördagen (Annica Eriksson Berggren och Rebecca Svensson). HRF Lysekil Föreningen har inte haft möte än. Ev. medverkan på äldredagen i oktober enl. Bosse. Hörselhjälparna erbjuder hjälp till sina medlemmar varje tisdag. HRF Sotenäs HRF har medverkat på en handikappsdag i folkets hus tillsammans med flera andra föreningar. Mycket positivt och många besökare! Man ska även medverka på oktobermässan i Kungshamn, där många olika företag inom kommunen medverkar. Detta brukar också locka många besökare. Man gör även hörseltester här. HRF Vänersborg-Trollhättan Man deltog vid Trollhättans 100-års jubileum 16/8. Detta gav en del nya medlemmar och bra diskussioner.

3 3 (7) HRF Distriktet Vid kongressen i maj presenterades den nya förbundsordföranden Mattias Lundgren. Man diskuterade här bland annat frågan om obligatorisk hörselscreening för alla över 67 år. 3) Rapport från Hörselverksamheten Barnkonventionen Christoffer Månsby, kurator på Hörselverksamheten, blev inbjuden för att berätta mer om barnkonventionen och sin roll som ombud för barns rättigheter inom Hörselverksamheten. Christoffer inleder med att berätta lite bakgrund till barnkonventionen. FN fastslog barnkonventionen 1989, barnkonventionen är i dagsläget inte en lag- men är ratificerad och ska därför följas som en lag. Sverige var ett av de första länderna att börja följa barnkonventionen. 196 länder följer idag barnkonventionen, fast det finns några undantag som USA t.ex. Barnkonventionen kommer att bli lag 1/ Det finns 4 grundprinciper/grundartiklar i barnkonventionen som de övriga 54 artiklarna utgår ifrån och beskriver mer i detalj. Grundartiklarna är: 2, 3, 6 och 12 Artikel 2 Handlar om icke diskriminering. Alla har rätt till samma oavsett ursprung, funktionsnedsättning m.m. Detta är en viktig aspekt för skolan att ta hänsyn till, barn med hörselnedsättning ska få samma möjligheter i skolan som barn med fullgod hörsel. Artikel 3 Barnets bästa. Vid alla åtgärder som rör barn, oavsett vem som vidtar en förändring, så ska barnets bästa alltid komma i främsta rummet. Artikel 6 Rätt till liv och utveckling. Alla barn har en inneboende rätt till livet och till att överleva och utvecklas. Artikel 12 Åsiktsfrihet, rätt att bli hörd. Barn som är i stånd att uttrycka sina åsikter ska få möjlighet till detta. Barnet ska få medbestämmande till åtgärder utifrån sin ålder och mognad.

4 Då vi haft kännedom en tid, inom VGR, att barnkonventionen ska bli lagstadgad, så har VGR gjort en handlingsplan för att förbereda oss inför detta. Detta är en mycket omfattande handlingsplan som bland annat resulterat i att ombud för barns rättigheter har utsetts inom verksamheterna samt att dessa ombud har fått utbildning. Ombudets roll är att bevaka att barnkonventionen följs och att detta arbete hålls vid liv, samt att vara ett stöd till ledningen utifrån kompetensen kring barnkonventionen och barns rätt i verksamheten. All personal har fått en grundutbildning om barns rättigheter och en vidareutbildning kommer inom kort som riktar sig till hur vi uppmärksammar barn som är anhöriga. All personal som arbetar hos oss ska ha en grundläggande kunskap i hur man uppmärksammar barn och deras perspektiv, detta ska även dokumenteras i journal. Sedan har vi personal som är mer utbildad i att kunna ge information och stöd till barn och deras familjer, detta är bl.a. våra kuratorer/psykologer. All personal har anmälningsplikt till socialtjänsten vid misstankar om missförhållanden. Lokalt dagligt arbete kring barns bästa i Vänersborgs barn- och ungdomsteam, ser ut så att varje gång ett barn tas upp på vårt teammöte (av olika orsaker), så har vi ett dokument som vi följer som heter prövning av barns bästa. Detta dokument uppmärksammar barnkonventionen, barnets perspektiv, aktuell forskning m.m. Vi bifogar detta för kännedom. Här kan du läsa mer om Västra Götalandsregionens arbete kring barns rätt: Frågor till Christoffer i samband med tema: barnkonventionen 1) När räknas barnet som vuxet? Svar: 18 år juridiskt, men 20 år i vårt barnteam. 2) Hur har man arbetat med barnkonventionen före man visste att det skulle bli lag? Svar: Då barnkonventionen varit ratificerad så har den följts som en lag redan före vi visste om detta. Vi inom VGR har kommit långt i arbetet med barns rättigheter och vi har en socialtjänstlag som vi idag ska följa. När kartläggningsarbetet påbörjades för ca 1 ½ år sedan inför denna kommande lag, så kunde vi konstatera att vi redan var långt fram i vårt lokala arbete, men detta arbete är självklart under ständig utveckling och förbättring. 3) Går det att få statistik på antal barn med hörselnedsättning kommunvis? Svar: Av sekretesskäl kan vi inte lämna ut kommunvis, då en del mindre kommuner har så få barn inskrivna hos oss. Vi kommer däremot att bif. statistik områdesvis. 4 (7)

5 4) Det har tidigare pratats om barnbrukarråd, är det på regional eller lokal nivå? Svar: Detta har inte planerats/bestämts än om det ska vara eller hur det ska se ut. En tanke är att barn/ungdomar får komma och diskutera frågor av verksamhetsutvecklande karaktär, för att vi ska få in barnens perspektiv och tankar om vår verksamhet. 5 (7) Önskas andra teman på brukarråden framöver, så säg till oss så ordnar vi det! Chefsbyten Som många av er redan känner till, så har enhetschef Maria Bergqvist (chef för Hörselteamen i Vänersborg och Skövde) slutat sin anställning hos oss. Det pågår en del omorganisering bland cheferna, då man fått ett visst normtal att förhålla sig till med antal anställda/chef. Eva Börjesson är tf enhetschef i Hörselteam Vänersborg och Skövde. Arbetshjälpmedel Comfort Audio har ett system som kallas för Digi System. Man har blivit av med en sändfrekvens (detta kommer från post- och telestyrelsen) i dessa hjälpmedel vilket betyder att vissa delar i måste bytas ut i hjälpmedlet. De som har dessa typ av hjälpmedel, hör av er till Hörselverksamheten för mer information om hur ni gör för att få dessa delar utbytta. Sprid gärna informationen. Utveckling av hörapparat- och hjälpmedelssortiment Susanne berättar om hur våra produkter uppdateras och byts ut, även under pågående avtalstid. Vi har alltid pågående grundavtal med ett visst antal leverantörer då det finns en lag som vi måste följa; lagen om offentlig upphandling. 2 ggr/år får leverantören lov att presentera nyinkomna produkter med förfrågan om vi önskar byta ut/uppdatera våra produkter. Denna fråga går till vår projektgrupp som består av enhetschefer inom Hörselverksamheten i Västra Götalandsregionen. En arbetsgrupp från verksamheten bestående av kunniga ingenjörer och audionomer går igenom inkomna produkter och hjälpmedel och gör en bedömning om ny produkt tillför sortiment mervärde och ny teknik. Resultat av alla aspekter sammanvägs och lämnas tillbaks till Projektgruppen Enhetscheferna som har det slutgiltiga ansvaret om beslut om enskilt byte ska ske eller inte. Här vägs även ekonomi in i bedömningen. Man tar även hänsyn till ev. utbildning, reservdelar m.m. som den nya produkten kan medföra. Detta betyder att våra pågående avtal är under ständig uppdatering. Vårt sortiment blir inte gammalt. Tekniken går så oerhört fort framåt och vi håller oss uppdaterade med att bland annat skicka iväg vår arbetsgrupp på en mässa i Tyskland där ny teknik kommer att visas. Kunskap som behövs inför fortsatt upphandlingsarbete.

6 IOI-HA Nu är dags igen för det årliga utskicket av enkäten IOI-HA. En enkät som mäter upplevd nytta av hörapparat samt upplevelse av bemötande i kontakt med Audionommottagningen. Detta är en enkät som skickas till personer som fått hörapparat utprovad för 6 månader sedan. Man skiljer endast på män och kvinnor i svaren, allt är anonymt. Frågorna som ställs handlar om hur nöjd man är med sin hörapparat och hur mycket man använder den. Detta är viktig kvalitetssäkring för oss. Vi har senaste åren även lagt till frågor om hur patienterna upplever vårt bemötande. Svaren kommer att presenteras i årsrapporten för (7) Inträde i 1177 Vårdguidens e-tjänster Under hösten 2016 ansluter vi successivt våra enheter till e-tjänsterna. Fyrbodal är ansluten. Detta innebär att ni som patienter kan ta kontakt med oss via e-tjänsterna som en alternativ kontaktväg till telefonen. Vi bifogar en presentation om vilka tjänster vi kan erbjuda via I och med detta så kommer all elektronisk kommunikation med patienter att ske via 1177 och våra kontaktformulär på hemsidan är borttagna. Detta för att ha en säkrare kommunikationsväg i frågor som rör vård och behandling. Har ni allmänna frågor är ni välkomna att skicka sedvanlig e-post, i övrigt hänvisar vi er till ) Inkomna frågor Batterier som inte passar? Något som hänt flera?? Svar: Vi har fått information om att vissa batterier inte ligger emot/har kontakt med bläcket i hörapparatsfacket, batteriet skiljer sig aning i sin dimension. Detta ska vara åtgärdat. Vilken information får en nybliven hörselskadad om vad som gäller med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Finns det dokumentation/folder dom får? Grundläggande information om Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kan alla som arbetar inom Hörselteamen ge. Audionomerna som arbetar på Audionommottagningen ger ej denna typ av information. Om man behöver specifik hjälp med t.ex. handikappersättning eller liknande, kallas patienten till våra kuratorer för hjälp och stöd i dessa frågor. Vi kan vid behov även medverka vid möten med Försäkringskassan i olika frågor. Vi samverkar även med Arbetsförmedlingens Rehabavdelning (AF-rehab) och vi ses 1 gång/termin. Vi är försiktiga med att ha skriftlig information liggande hos oss, då denna förändras så ofta och det är risk att vi delar ut gammal information. Vi hänvisar ofta till resp. myndighets hemsida. Sen en CI fråga. Efter CI-teamets rundresa till HV i västra Götaland och förbättrad information till dom som skriver remiss. Har antalet remissade patienter ökat?? Svar: Vi känner inte till att CI-teamet gjort någon rundresa. Däremot har vi varit och besökt CI-teamet i Gbg från både barn- och vuxenteamet. Där har vi haft möjlighet att diskutera hur vi samverkar. Vi har även haft besök i barnteamet av en pedagog från CIteamet där vi diskuterade våra resp. arbetssätt.

7 Finns det statistik på hur många barn o ungdom i VGR som är hörselskadade Svar: Ja, bifogas protokollet. 7 (7) Är den i så fall nedbruten på kommuner, så vi kan se hur det ser ut i Sotenäs? Svar: Nej, av sekretesskäl kan vi ej bryta ner statistiken på kommunnivå. Detta är beslut från verksamhetschef Mattias Johansson. Får nya apparatbärare info. om att de lokala HRF-föreningarna finns, om de behöver hjälp eller har frågor. Vi Hörselhjälpare har ju stor erfarenhet som mångåriga brukare och kan nog avlasta er med enkla frågor Svar: Alla nya patienter får information vid hörselinformationen (som de flesta deltar vid) om att det finns patientföreningar inom regionen. Vi har information i skriftlig form som vi delar ut till patienterna vid besök. I väntrummen finns det information på riksnivå om patientföreningarna. Varför vissa hörapparater kräver ett visst batteriefabrikat för att fungera? Vill ha en lista på vilken tillverkare av hörapparater som kräver vilket fabrikat av batteri. Svar: Se första frågan. Har alla audionomer kunskap om arbetshjälpmedel? Svar: Nej, det är personalen som arbetar i teamen som har denna kunskap. Finns det möjlighet att få sin hörapparat lagad medan man väntar i Vänersborg? Svar: Vi har verkstadspersonal på plats de flesta dagar i veckan. Dock används denna personal även till att ta emot patienter om en kollega blir sjuk. Därför vågar vi inte lova att vi har en verkstadsaudionom på plats varje dag, men om man skickar in sin hörapparat så får man den lagad med nästintill vändande post. Vi arbetar på att utöka vår tillgänglighet och service i verkstaden mer och mer. Varför behöver en del byta sina hörapparatsbatterier så ofta? Är det olika fabrikat som drar olika mycket ström? Svar: Det är hörapparatens inställningar som avgör hur mycket ström hörapparaten kräver. Fabrikatet har inget med detta att göra. Nästa möte 14/3 2017, kl. 13:30-16:00 Plan 7, konferensrummet, är bokat mellan kl. 10:00-16:30 enl. önskemål.

Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal , Regionens hus Vänersborg

Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal , Regionens hus Vänersborg Hörselverksamheten Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal 170913, Regionens hus Vänersborg Närvarande: Zanna Melin Ingemar Wilhelmsson Mimmi Claesson Gunnar Särnbratt Bo Josefsson Marianne Schewenius

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Tid: 140211 Plats: Plan 7, Hörselverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Harry Eriksson Berit Swärd, HRF Vänersborg/Trollhättan Hans

Läs mer

Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal 151014

Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal 151014 Hörselverksamheten Fyrbodal 1 (5) Lokalt brukarråd Hörselverksamheten Fyrbodal 151014 Närvarande: Marianne Schewenius Hans Carlsson Bo Strandqvist Berit Swärd Bo Josefsson Ingemar Wilhelmsson Inger Andersson

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörselverksamheten FyrBoDal Tid: 130925 Plats: Plan 7, Hörselverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Gunnar Särnbratt, HRF Uddevalla Henry Karlsson, HRF Uddevalla

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Tid: 121205 Plats: Plan 7, Hörsel-och dövverksamhetens lokaler, Vänerparken. Närvarande: Gunnar Särnbratt, HRF Uddevalla Henry Karlsson,

Läs mer

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal. HRF Vänersborg/Trollhättan. Maria Detlín. HDV Text och bildtelefoni

Minnesanteckning. Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal. HRF Vänersborg/Trollhättan. Maria Detlín. HDV Text och bildtelefoni Minnesanteckning Lokalt brukarråd, Hörsel- och dövverksamheten FyrBoDal Tid: Torsdagen den 15 mars 2012 Plats: HSO:s konferensrum, Vänerparken, Vänersborg Närvarande: Gunnar Särnbratt Bengt Rahm Berit

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: Tisdag 7 mars 2017 Plats: Hörselverksamheten, Skövde Närvarande: Berit Jildenhed, FSDB Väst,

Läs mer

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni

Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Hörselverksamheten 1 (5) Brukarråd med Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoni Tid: torsdag 29 september 2016 Plats: Ekelundsgatan 8, rum 309 Närvarande:

Läs mer

Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team

Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team Hörselverksamheten 1 (6) Protokoll brukarrådsmöte för Hörselverksamhetens regionala team Tid: Torsdag 7 mars 2019, 13-1 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg Närvarande: FSDB Väst: Agneta

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde.

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde. 1 E Bjuke/jn 2014-10-13 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, i Skövde. Närvarande: Viola Lindén, SRF Gunilla Johansson, SRF Britt Artursson, SRF Claes-Göran

Läs mer

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326

Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Minnesanteckningar för Regionalt brukarråd för Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och bildtelefoniteamet 150326 Närvarande: Tove Wrånge, enhetschef Jenny Widmark, Kent Hedesström, Dövblindteamet Solveig

Läs mer

Anteckning från brukarrådet Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team

Anteckning från brukarrådet Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team Habilitering & Hälsa Anteckning från brukarrådet 170913 Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team Dövteamet, Dövblindteamet och Textoch bildtelefoni Tid: Tisdag 13 september

Läs mer

Nätverksdag samordnare

Nätverksdag samordnare Nätverksdag samordnare Deltagare: se bifogad anmälningslista Möte: 22 september 2011 kl 9-12 (lunch 12-13) Plats: Bohusläns museum, Spisrummet 1. Disa Hansson, från Fyrbodals kommunalförbund hälsade välkomna

Läs mer

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg.

1 Val av justerare Att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll utsågs Britt Arthursson, SRF Skaraborg. Protokoll från Syncentralernas Regionala Brukarråd inom Habilitering & Hälsa 2010-10-26 på Hotell Gyllene Kärven, Herrljunga. Närvarande: Thomas Krantz, SRF Göteborg Berit Jildenhed, FSDB Väst Ronny Blidberg

Läs mer

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg

Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Protokoll från Dövteamets brukarråd 101104, Göteborg Närvarande: Lisa Hoflin Bodebeck, Linnea Cliffordson, Tove Wrånge, Paula Larsson, Roland Califf och Maria Hjellström 1. Genomgång av förra protokollet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Hörselskadades Distrikt Västra Götaland 1 Styrelsen för Hörselskadades Distrikt i Västra Götaland avger härmed sin berättelse över verksamhetsåret 2016 Distriktets verksamhet

Läs mer

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16

Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Brukarråd Regionala teamen 2015-06-16 Närvarande: Benny Persson VGDL, Berit Jildenhed FSDB Väst, Bert Brännström FSDB Väst, Harry Eriksson, enhetschef Tove Wrånge, kurator Madeleine Persson, kurator Matilda

Läs mer

Mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter Mänskliga rättigheter Aspekter av människan Män, kvinnor, barn Diskrimineringsgrunder Perspektiv Människor Ålder Kön/könsöverskridande identitet eller uttryck Funktionsnedsättning Etniska tillhörighet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk

VERKSAMHETSPLAN Våra fem servicelöften. Hörsel Syn Tolk Hörsel Syn Tolk VERKSAMHETSPLAN 2017-2018 Våra fem servicelöften 1. Det är lätt att få kontakt med oss. Vår information är korrekt och lätt att förstå. 2. Våra väntrum erbjuder möjlighet till personlig

Läs mer

/Jeanette Lämmel Förbundsdirektör

/Jeanette Lämmel Förbundsdirektör Förbundsdirektionen Kallelse 2018-11-22 Tid: Torsdagen den 6 december 2018 kl. 09.00 12.30 Plats: Ed, Gamla Reals bygdegård Kontakt: Anmälan om deltagande i mötet erfordras denna gång. Ombud som är förhindrad

Läs mer

Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni

Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni 1 Hörselverksamhetens regionala team Brukarråd 2016-05-31 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Protokoll Närvarande: Berit Jildenhed, FSDB Väst, Agneta

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 1 E Bjuke/jn 2013-10-14 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Lilla Utsikten, Skaraborgs Sjukhus Skövde, 2013-10-14 Närvarande: Viola Lindén, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Britt

Läs mer

Kommunikationsplan. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna

Kommunikationsplan. Antagen av Ledningsgruppen Vuxna Kommunikationsplan Antagen av Ledningsgruppen Vuxna 2016-04-25 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Mål för kommunikationsarbetet... 2 Kommunikationsprocessens komplexitet... 2 2.1 Ambitionstrappan...

Läs mer

Inkvarteringsstatistik december 2004

Inkvarteringsstatistik december 2004 Inkvarteringsstatistik december 2004 Gästnätter december 2004, län (tusen) 1 600 1 524 1 400 1 200 1 000 800 600 400 200 223 422 138 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 22/02/2005 www.vastsverige.com

Läs mer

Inkvarteringsstatistik september 2004

Inkvarteringsstatistik september 2004 Inkvarteringsstatistik september 2004 Gästnätter september 2004, län (tusen) 2 500 2 000 2 256 1 500 1 000 667 500 359 233 0 Sverige Västra Götalands län Stockholms län Skåne län 11/11/2004 www.vastsverige.com

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt. Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt Västra Götaland i 2017 1 (7) Innehållsförteckning 1. Hörselskadades Riksförbund 3 2. Hörselskadades distrikt Västra Götaland - Styrelsen 3 3. Påverkans- och

Läs mer

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11

Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Webbenkät: Folkhälsoekonomi/sociala investeringar i Västra Götaland 2013-11-11 Regional utveckling för folkhälsa (RUFF) Avsiktsförklaring RUFF-gruppen Utvecklingsområde: folkhälsa i samhällsplanering,

Läs mer

Brukarråd 2015-11-24. Föregående protokoll. Inkomna frågor

Brukarråd 2015-11-24. Föregående protokoll. Inkomna frågor Brukarråd 2015-11-24 Närvarande: Petra Liljeblad FSDB Familjeråd, Berit Jildenhed FSDB Väst, Kurt Söderqvist FSDB Väst, Agne Fröjd HRF Skaraborg, Benny Persson VGDL, Göte Gustavsson SRF Väst, Bert Liljeholm-Brännström

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2018 Denna verksamhetsplan antogs på Distriktsmötet 2017-10-28 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de

Läs mer

Datum Dnr. Under 2014 skall försök göras med ytterligare friare val inom följande områden:

Datum Dnr. Under 2014 skall försök göras med ytterligare friare val inom följande områden: Ulla Mårtensson 044-3094121 ulla.martensson@skane.se Brukarsamverkan, Tolkanvändare Minnesanteckningar 2014-03-20 Tid: 2014-03-20, kl 13.00 15.45 Plats: Regionhuset, Malmö Närvarande: Kristina Olsson,

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde.

Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, Trädgårdsgatan 15 D i Skövde. 1 E Bjuke/zd 2015-03-23 Minnesanteckningar förda vid Brukarrådsmöte på Syncentralen, Konferensrum Ögonblicket, i Skövde. Närvarande: Viola Lindén, SRF Britt Artursson, SRF Claes-Göran Johansson, SRF Berit

Läs mer

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07

Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Mötesanteckningar- dialogmöte med patient- och handikappföreningar, 2015-12-07 Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning samt hälso- och sjukvårdsdirektören hade inbjudit samtliga länsföreningar till

Läs mer

Brukarråd Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni

Brukarråd Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Hörselverksamheten 1 (5) Brukarråd 2016-03-01 Hörselverksamhetens regionala team: Dövteamet, Dövblindteamet och Text- och Bildtelefoni Närvarande: Berit Jildenhed FSDB Väst, Agne Fröjd HRF Skaraborg, Benny

Läs mer

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås.

Protokoll från lokala brukarrådets möte på Syncentralen, Borås. Protokoll från lokala brukarrådets möte 2013-03-06 på Syncentralen, Borås. Närvarande: Eva-Karin Öhman Willberg, SRF Borås Sonja Jonsson, SRF Lerum Marita Johansson, SRF Mark Göte Gustafsson, SRF Ulricehamn

Läs mer

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni.

Jan Alexandersson (v) utses att tillsammans med ordföranden justera protokollet. Protokollet kommer att justeras senast den 14 juni. PROTOKOLL 2005-05-31 Sammanträde med Hälso- och sjukvårdsnämnden i norra Bohuslän den 30 maj 2005 kl 09.00-17.00 och den 31 maj 2005 kl 08.30-12.00 på Konferensanläggningen Skottarn, Gullholmen 58-70 NÄRVARANDE

Läs mer

Nationell utvärdering av Aktiv Kommunikation

Nationell utvärdering av Aktiv Kommunikation Nationell utvärdering av Aktiv Kommunikation Marie Öberg Leg. Audionom, Med Dr Universitetssjukhuset Linköping Disposition Bakgrund Metod Resultat från den nationella utvärderingen Active Communication

Läs mer

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt!

Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Trygg, snabb och säker vård så nära patienten som möjligt! Vision och syfte med Samverkande sjukvård Att tillgodose invånarens behov av god hälso- och sjukvård och samordna sjukvårdsresurserna som finns

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Arbetsförmedlingens arbete Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Anna Steen Arbetsförmedlingen Huvudkontoret Avdelningen Förmedling och Rehabilitering till arbete Gunilla Berndtsson

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Tolkverksamheten Britt Axelsson

Tolkverksamheten Britt Axelsson 1(5) ANTECKNINGAR Tolkverksamheten Britt Axelsson Minnesanteckningar från Tolkverksamhetens Brukarråd den 20 februari 2013, Habilitering & Hälsa, Förvaltningskansliet, Vänerparken, Vänersborg NÄRVARANDE:

Läs mer

Förbundsdirektionen kallas till delregionalt kollektivtrafikråd den 13 juni 2019

Förbundsdirektionen kallas till delregionalt kollektivtrafikråd den 13 juni 2019 Sida 1 (8) Förbundsdirektionen kallas till delregionalt kollektivtrafikråd den 13 juni 2019 Plats och tid: Stadshuset i Åmål kl 10.30 12.00 Kontakt: Någon anmäla om deltagande i mötet erfordras ej. Ombud

Läs mer

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk

Vårdsamverkan Fyrbodal. psykiatri/missbruk Vårdsamverkan Fyrbodal Beredningen psykiatri/missbruk Stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa 2012 Överenskommelse mellan staten och SKL Fortsättning på tidigare satsningar inom området

Läs mer

Minnesanteckningar lokalt brukarråd Tisdagen den 27 mars Kl.08,30-09,00 Förmöte för er brukarrådsrepresentanter

Minnesanteckningar lokalt brukarråd Tisdagen den 27 mars Kl.08,30-09,00 Förmöte för er brukarrådsrepresentanter Minnesanteckningar lokalt brukarråd Tisdagen den 27 mars Kl.08,30-09,00 Förmöte för er brukarrådsrepresentanter Närvarande: Maj-Britt Malmsten Britta Johansson Mildred Ahlström Ronny Blidberg Agneta Hummerhjelm

Läs mer

Uppdrag inom Vårdsamverkan 2016: Ständigt arbete med underhåll av hemsidan och nyhetsbrev. SVPL / SAMSA stort frågetecken råder, komplex organisation

Uppdrag inom Vårdsamverkan 2016: Ständigt arbete med underhåll av hemsidan och nyhetsbrev. SVPL / SAMSA stort frågetecken råder, komplex organisation Verksamhetsberättelse 2016 Nicoline Wackerberg & Eva-Marie Sundqvist 2011 Bakgrund 2014 internat ledningsgrupp, tog beslut om omorganisering av Närsjukvårdsgrupper. 2015 nytt uppdrag från samrådet barn

Läs mer

Ärende 1 Uppstart: genomgång av senaste anteckningar, sammanfattning av vårens arbete och en blick in i höstens arbete

Ärende 1 Uppstart: genomgång av senaste anteckningar, sammanfattning av vårens arbete och en blick in i höstens arbete ARIKTEKTLEDNINGS GRUPPEN 24 AUGUSTI 2010 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Närvårdsområde Borås Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Datum/Tid Torsdagen den 5 november kl 13.30 16.30 Plats Stora Liden, Sdf Väster Omfattning 55-67 Närvarande Monica Svensson Joakim Cannerfors Annica

Läs mer

Kansli Vårdsamverkan Fyrbodal Sandra Sundblad, samordnare Barn och Unga Amira Donlagic, kanslichef Vårdsamverkan Fyrbodal

Kansli Vårdsamverkan Fyrbodal Sandra Sundblad, samordnare Barn och Unga Amira Donlagic, kanslichef Vårdsamverkan Fyrbodal Vänersborg 2016-01-20 Närvarande Region NU-sjukvården Majvor Martinsson, områdeschef område 3, Barnmedicin och Barn och ungdomspsykiatri, Trollhättan. Per Lundgren, chefläkare Trollhättan. VG PV (primärvård)

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2019 1 (6) Hörselskadades Riksförbund Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en av de största intresseorganisationerna i Sverige. HRF företräder

Läs mer

Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team. Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg, konferensrum 307

Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team. Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg, konferensrum 307 Minnesanteckningar brukarrådsmöte Hörselverksamhetens regionala team 1 (8) Dövteamet, Dövblindteamet och Alternativ Telefoni Tid: Torsdag 29 november 2018 13.00-16.00 Plats: Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan

Läs mer

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal

Samverkansrutin för mobil närvård i Fyrbodal Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Fyrbodal Dokumentet gäller för: Personal som arbetar med mobil närvård 1 Syfte Syftet med rutinen är att beskriva ett gemensamt arbetssätt

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Minnesanteckningar från den Palliativa resan.

Minnesanteckningar från den Palliativa resan. 2015-04-01 Minnesanteckningar från den Palliativa resan. PP- bilder som använts på resan bifogas anteckningarna. Mellerud 2015-04-01 Kl. 8.30-11.30 Till mötet hade 27 deltagare kommit och av dessa fanns

Läs mer

Arena Vänersborg, konferensrum, plan 2, Vänersborg

Arena Vänersborg, konferensrum, plan 2, Vänersborg Förbundsdirektionen Kallelse 2013-03-21 Tid: Torsdagen den 21 mars kl. 09.00 11.50 Plats: Arena Vänersborg, konferensrum, plan 2, Vänersborg Kontakt: Någon anmälan om deltagande i mötet erfordras ej. Ombud

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET

VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET VANLIGA FRÅGOR DAGLIG VERKSAMHET Personer med utvecklingsstörning har rätt till insatsen daglig. Daglig tillförsäkras personer som är i yrkesverksam ålder, saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig..

Läs mer

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus 1 [6] Referens Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare Möte om hemtjänsten Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17 Plats Hallunda Folkets Hus Mahria Persson-Lövkvist, verksamhetschef för äldreomsorgen

Läs mer

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018

Jag lever mitt liv mellan stuprören. Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 Jag lever mitt liv mellan stuprören Brukarrevision av Samordnad Individuell Plan (SIP) i Västra Götaland 2018 BAKGRUND Statlig satsning Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Regional handlingsplan

Läs mer

Dokumentation av dialogmöten

Dokumentation av dialogmöten Dokumentation av dialogmöten Plats och datum: Träffpunkt Simonsland 2017-09-21 Deltagare (15 st seniorer och 6 st representanter funktionshinder) Start med medborgardialog seniorer kl 9-10, gemensam föreläsning

Läs mer

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden

Sollefteå kommun Vård- och äldrenämnden 1(11) Datum Tid 13.00 14.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Justerare A-salen, kommunhuset Sollefteå Enligt bifogad närvaro-/tjänstgöringslista Gert Persson, förvaltningschef Ulf Jonasson, ekonom Jerry

Läs mer

SITHS Nationell identifieringstjänst. Vad? Varför? Hur? Framöver?

SITHS Nationell identifieringstjänst. Vad? Varför? Hur? Framöver? SITHS Nationell identifieringstjänst Västra Götalands Läns RAorganisation Ale kommun Alingsås kommun Bengtsfors kommun Bollebygd kommun Borås stad Dals-Ed kommun Essunga kommun Falköping kommun Färgelanda

Läs mer

Västra Götalands RA-organisation

Västra Götalands RA-organisation Västra Götalands RA-organisation Ale kommun Alingsås kommun Bengtsfors kommun Bollebygd kommun Borås stad Dals-Ed kommun Essunga kommun Falköping kommun Färgelanda kommun Grästorp kommun Gullspång kommun

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Till dig som använder hörapparat

Till dig som använder hörapparat patientinformation Hörselverksamheten Till dig som använder hörapparat Hörselnedsättning och hörapparat De flesta personer med hörselnedsättning får hjälp av hörapparat. Utbudet på hörapparater är stort

Läs mer

Företagsklimatet i Tanums kommun 2017

Företagsklimatet i Tanums kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 180508 Föregående mötesanteckningar Inga synpunkter. Handlingsplan/lärandedialog Angelica informerar från styrgrupp för handlingsplan

Läs mer

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2017

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Sammanträde med Överförmyndarnämnden

Sammanträde med Överförmyndarnämnden Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Överförmyndarnämnden Tid: Tisdagen den 1 Mars 2016, kl 17.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar Ärendelista Val av justerare och

Läs mer

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-03-13 1 10 1(7) Plats och tid Falu lasarett, konferenscentrum A 1, kl 10.00 11.

Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-03-13 1 10 1(7) Plats och tid Falu lasarett, konferenscentrum A 1, kl 10.00 11. LANDSTINGET DALARNA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Paragrafer Sida Tolk- och hörselrådet 2012-03-13 1 10 1(7) Plats och tid Falu lasarett, konferenscentrum A 1, kl 10.00 11.35 Ordinarie ledamöter

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen NU-sjukvården Statistik mars 218 och Trendriktning Distansmöten Juni 217 mars 218 6 NU-sjukvården mars 218 5 4 3 2 1 Totalt antal möten Delaktiga vc Närhälsan Delaktiga VC Privat Delaktiga NH rehab Delaktiga

Läs mer

Minnesanteckningar från Habiliteringens Brukarråd

Minnesanteckningar från Habiliteringens Brukarråd Habiliteringen i Västra Götaland 1 (5) Minnesanteckningar från Habiliteringens Brukarråd Datum Tisdag 17 maj 2016 Plats Ekelundsgatan 8, Göteborg Tid kl 17.00 19.00 Närvarande: Ulla Adolfsson Anita Larsson

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-04-05 1 (4) Minnesanteckningar 2018-04-05, Funktionshindersråd

Läs mer

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun

Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Policy Policy för barnkonventionen i Tierps kommun Antagen av kommunfullmäktige 15/2011 att gälla från 1 mars 2011 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se Policy för barnkonventionen

Läs mer

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017

Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 1 (7) Kallelse/Föredragningslista Sammanträde med norra hälso- och sjukvårdsnämnden den 2 februari 2017 Plats: Aulan, Vintergatan 8, Uddevalla Tid: Kl. 09:00-16:00 Om du inte har möjlighet att närvara

Läs mer

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg

SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Borås. Team PreHospital Samordning Christopher Lundberg SMS-Livräddare 8 Mars 2018 PreHospen Symposium Högskolan Lägesrapport SMS-Livräddare i VGR SMS-Livräddare (SMSL) i VGR, del av forskningsprojekt. SMSL. finns i Stockholms Läns Landsting, Region Hovedstaden

Läs mer

Minnesanteckningar - Samråd Ålder

Minnesanteckningar - Samråd Ålder Minnesanteckningar - Samråd Ålder 14 september 2016 09:15 12.00 Vänerparken 15, Vänersborg Deltagare: Jenny Axebrink, Göteborgs räddningsmission Gunnar Pettersson (ersättare för Marianne Hagman), Sveriges

Läs mer

Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Bohusläns museum, Uddevalla 2006-03-02. Erland Lundqvist Strömstad Kenneth Carlsson Färgelanda

Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Plats och tid Bohusläns museum, Uddevalla 2006-03-02. Erland Lundqvist Strömstad Kenneth Carlsson Färgelanda Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Bohusläns museum, Uddevalla Beslutande Clas-Åke Sörkvist Tanum Robert Svensson Mellerud Rolf Mattsson Sotenäs Rune Forsdahl Dals Ed Erland Lundqvist Strömstad

Läs mer

Årsredovisning 2012 Hörsel- och dövverksamheten

Årsredovisning 2012 Hörsel- och dövverksamheten Årsredovisning 2012 Hörsel- och dövverksamheten Hörsel- och dövverksamheten har uppdraget att bedriva habilitering/rehabilitering för personer med bestående hörselskada/dövhet/dövblindhet i alla åldrar

Läs mer

Minnesanteckningar Närsjukvårdsgruppen Uddevalla/Orust 2013-12-02

Minnesanteckningar Närsjukvårdsgruppen Uddevalla/Orust 2013-12-02 1 (5) Handläggare Utredare Camilla Karlsson Telefon 0522-69 7047 camilla.a.karlsson@uddevalla.se Minnesanteckningar Närsjukvårdsgruppen Uddevalla/Orust Närvarande Gunilla Dimsjö, enhetschef, Uddevalla

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2012 2011-09-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Hörselskadades distrikt i Västra Götaland kommer under år 2012 att verka för:..

Läs mer

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn

jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn ÅSA EKMAN www.asaekman.com jag blir väldigt irriterad när de vuxna tjatar om vad jag ska bli. jag är ju någonting eller hur? jag är ett barn 1 Åsa Ekman_barnets rätt att göra sin röst hörd - 20 september

Läs mer

Minnesanteckningar Förvaltarträff KLARA SVPL 2016 03 09 Vänerparken, FoU-enheten, Lokal Glöden

Minnesanteckningar Förvaltarträff KLARA SVPL 2016 03 09 Vänerparken, FoU-enheten, Lokal Glöden Minnesanteckningar Förvaltarträff KLARA SVPL 2016 03 09 Vänerparken, FoU-enheten, Lokal Glöden Närvarande: Maria Fredriksson, Carina Johansson, Lena Larsson, Ulla-Britt Broberg, Karin Gustafsson, Maria

Läs mer

Samverkansmöte om hjälpmedel

Samverkansmöte om hjälpmedel Minnesanteckning Samverkansmöte om hjälpmedel SPF seniorer, Gunilla Bergstedt SKPF, Majvor Hällström SRF, Thomas Tillberg SPRF Siv Nilsson NEURO Doris Lehto SPRF Siv Nilsson, SPRF NHR Lars-Olov Olsson

Läs mer

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg

Projekt DiREKT. Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Projekt DiREKT Hur vi kan uppnå vår utmaning i samverkan Information 2018 09 26 Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling

Läs mer

Fadimes tal Våld i hederns namn Mognad och levnadsutrymme s Myten om mödomshinnan 10 minuter av frihet Filmatisering av Kärleken är fri, fokus

Fadimes tal Våld i hederns namn Mognad och levnadsutrymme s Myten om mödomshinnan 10 minuter av frihet Filmatisering av Kärleken är fri, fokus Fadimes tal Våld i hederns namn Mognad och levnadsutrymme s.22-26 Myten om mödomshinnan 10 minuter av frihet Filmatisering av Kärleken är fri, fokus på Nancy och John Det handlar om kärlek kopplat till

Läs mer

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län

Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Arbetsmarknadsdata Västra Götalands län Augusti 2014 Jens Sandahl, Analysavdelningen 11 september 2014 Antal nyanmälda platser i Västra Götalands län per månad 2011-2014 Antal nyanmälda platser i Västra

Läs mer

Samverkansrutin för landsting och kommun

Samverkansrutin för landsting och kommun Omvårdnadsförvaltningen 2015-09-03 Samverkansrutin för landsting och kommun Samordnad Individuell Plan (SIP) Inledning Sedan 1 januari 2010 finns i 2 kap. 7 Socialtjänstlagen och i 3 f Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-09-12 1 (5) Minnesanteckningar 2018-09-03, Funktionshindersråd

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2017-03-14 1 (4) Minnesanteckningar 2017-03-13, Funktionshindersråd

Läs mer

Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2005-08-26. Plats och tid: Hotell Swania, Trollhättan 2005-08-26

Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2005-08-26. Plats och tid: Hotell Swania, Trollhättan 2005-08-26 Direktionsmöte SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2005-08-26 Plats och tid: Hotell Swania, Trollhättan 2005-08-26 Beslutande Gert-Inge Andersson Trollhättan Clas-Åke Sörkvist Tanum Robert Svensson Mellerud Rolf Mattsson

Läs mer

Samverkande sjukvård. Lars Helldin

Samverkande sjukvård. Lars Helldin Samverkande sjukvård Lars Helldin Utvecklingen i Fyrbodal 2020 kommer Fyrbodal ha samma antal invånare men 10.000 fler personer över 65 år! Betyder att fler personer kommer ha ökande behov av omvårdnad

Läs mer

Årsstatistik 2014, Verksamhetsuppföljning FyrBoDal Inskr BVC Födda Födda Födda Födda Födda Födda Födda Erbjudits BCG-vacc

Årsstatistik 2014, Verksamhetsuppföljning FyrBoDal Inskr BVC Födda Födda Födda Födda Födda Födda Födda Erbjudits BCG-vacc Årsstatistik 2014, Verksamhetsuppföljning FyrBoDal Inskr BVC Födda Födda Födda Födda Födda Födda Födda Erbjudits BCG-vacc % BVC Tot ant 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2014 2014 BVC Strömstad Läkarhus

Läs mer

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg.

Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. /ad Ledningsgruppsmöte, minnesanteckningar, 2015-08-28. Vårdsamverkan Fyrbodals Kansli, Vänerparken, Vänersborg. Närvarande: Lena Johansson (ordf.), Nina Roos, Maj Lätto, Bo Lundgren, Charlotta Wilhelmsson,

Läs mer

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017

Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 Enhet Primärvård Västra Götalandsregionen Sammanfattning av förändringar i Krav- och kvalitetsbok Vårdval VG Primärvård 2017 En reviderad Krav- och kvalitetsbok, förfrågningsunderlag enligt lag (2008:962)

Läs mer

Verksamhetsplan med budget för 2008 Samordningsförbundet Norra Bohuslän

Verksamhetsplan med budget för 2008 Samordningsförbundet Norra Bohuslän Samordningsförbundet Norra Bohuslän Ansvarig tjänsteman Gudrun Emilsdottir Verksamhetsplan med budget för 2008 Samordningsförbundet Norra Bohuslän Samverkan är ett arbetssätt, men också ett synsätt, med

Läs mer

Inkvarteringsstatistik februari 2005

Inkvarteringsstatistik februari 2005 Inkvarteringsstatistik februari 005 Kommunstatistik Från och med januari 005 redovisas gästnattsstatisk för hotell, stugby och vandrarhem för samtliga kommuner i Västsverige genom att Turismens Utredningsinstitut

Läs mer

- Kjell Nilsson - Kjell Nilsson Justerare Originalprotokollet finns på Fyrbodals kommunalförbund.

- Kjell Nilsson - Kjell Nilsson Justerare Originalprotokollet finns på Fyrbodals kommunalförbund. STYRELSEN 2010-10-04 1 (5) Tid och plats Måndagen 4 oktober kl 09.30 12.15 Närvarande Ordinarie ledamöter Bengt Mattsson, ordf, Tanum Magnus Jacobsson, Uddevalla Carl Kullgren, Bengtsfors Hugo Hultgren,

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland

Verksamhetsplan. för. Hörselskadades distrikt i Västra Götaland Verksamhetsplan för Hörselskadades distrikt i Västra Götaland 2009 Verksamhetsplanen har varit föremål för samråd med föreningarna på distriktsmötet 2008-11-08 och fastställdes av styrelsen den 2008-12-06.

Läs mer

Habilitering och hjälpmedel

Habilitering och hjälpmedel Habilitering och hjälpmedel Annelie Carlberg Chefssekreterare Telefon: 044-309 41 00 Mobil: 0768-89 00 41 E-post: annelie.c.carlberg@skane.se Datum 2018-11-22 1 (4) Minnesanteckningar 21 november, Funktionshindersråd

Läs mer

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Johan Ekström

Närvarande Enligt närvarolista, sid 2. Johan Ekström 2013-03-04 1 (8) Plats Rum 225, kommunhuset, Vänersborg Tid Måndag 4 mars 2013, kl. 13.30 16.00 Närvarande Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista, sid 2 Ärendelista Sid 3 Utsedd

Läs mer