Landstingsstyrelsens beslut

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsens beslut"

Transkript

1 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR LS-LED Granskning avseende Tandvårdsenheten uppdrag och mål Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner föreliggande svar på revisorernas granskning av Tandvårdsenheten. Ärendebeskrivning Landstinget Sörmlands revisionskontor har genomfört en granskning av Tandvårdsenheten under perioden december 2009 januari Syftet med granskningen har i huvudsak varit att klargöra enhetens uppdrag samt att tydliggöra vilka mål och riktlinjer som finns för verksamheten Kommentar De synpunkter som framförs i revisionsrapporten äger i huvudsak sin riktighet och arbete pågår eller kommer att initieras för att åtgärda de brister som lyfts fram. Bilagor Landstingsstyrelsens svar Revisionens granskning Protokollsutdrag dokument till Revisionskontoret Tandvårdsenheten Akten Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tel landstinget.sormland@dll.se ORG NR Y:\Alla\Processer\Administration\Politiskt stöd\ls\2010\(06) Juni\ 126 Rev granskn Tandvårdsenheten LS Svar LS-LED10-154\ 126 SID 1(1) Granskning Tandvårdsenheten.doc Utskriftsdatum: :00

2

3

4

5

6

7 TANDVÅRDSENHETEN UPPDRAG OCH MÅL SAMMANFATTNING Landstinget Sörmlands revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer genomfört en granskning av Tandvårdsenheten för att i huvudsak klargöra vilket uppdrag enheten har och vilka mål och riktlinjer som finns för verksamheten. Granskningen har genomförts under perioden december 2009 januari 2010 genom intervjuer med personalen vid Tandvårdsenheten. Vi har också tagit del av styrande dokument. Från de områden vi granskat kan följande sammanfattande synpunkter lämnas; Landstingets övergripande mål god tandhälsa och tandvård på lika villkor för hela befolkningen bör brytas ner i måltal och mätbara styrtal för att möjliggöra utvärdering av i vilken utsträckning målet nås. I samband med att landstinget utvecklar den nu beslutade beställare utförarmodellen bör det tydliggöras vilka olika roller och ansvar Landstingsstyrelsen, Tandvårdsenheten, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Folktandvården Sörmland ska ha. Landstingsstyrelsen bör verka för att de uppdrag FtvS utför inom ramen för landstingets ansvar genom Vårduppdrag i större utsträckning synliggörs, resursberäknas och återrapporteras för att möjliggöra Landstingsstyrelsens uppföljning via Tandvårdsenheten. Mot bakgrund av ovanstående bör Landstingsstyrelsen tydliggöra hur formerna för återrapportering från Tandvårdsenheten ska utvecklas så att Landstingsstyrelsen kan säkerställa att uppgifterna enligt Landstingsstyrelsens reglemente fullföljs och att utvärdering av ingångna avtal respektive överenskommelser om vårduppdrag gällande tandvård sker. Landstinget Sörmland Repslagaregatan Nyköping Fax Tfn E-post landstinget.sormland@dll.se SID 1(10)

8 UPPDRAG Landstingens ansvar enligt Tandvårdslagen är att; erbjuda en god tandvård åt dem som är bosatta inom landstinget verka för en god tandhälsa hos befolkningen tillse att akuttandvård kan erbjudas till den som vistas i länet planera tandvården utifrån befolkningens behov se till att det finns resurser för patienter med särskilda behov Enligt LS reglemente 2, antaget av Landstingsfullmäktige (LF) i september 2008, så svarar LS för beställning av landstingets tandvård och träffar överenskommelse med hälso- och sjukvårdsnämnden med medborgarnas behov som utgångspunkt. De ska även genomföra upphandling och träffa avtal med externt bedrivna verksamheter. Enligt reglementet så kartlägger och beskriver LS landstingsmedlemmarnas behov inom tandvårdsområdet, värderar och prioriterar mellan olika behov och behovsgrupper, föreslår mål, fördelar ekonomiska resurser inom ramen för LFs beslut, följer upp givna uppdrag, sluter överenskommelser och avtal om kvalitet, kvantitet, effekt/nytta och ekonomi och utvecklar former för att genomföra medborgardialog. Tidigare var det den Strategiska hälso- och sjukvårdsberedningen, under LS, som bland annat hade i uppgift att bereda ärenden och bevaka frågor gällande tandvård ur ett befolkningsperspektiv. När beredningen avskaffades i augusti 2008 (LF 61/08) övertogs beredningens uppgifter, enligt beslutet, av LS arbetsutskott (LSAU). Vi har tagit del av protokollen för LSAU under 2009 och inte kunna finna att några särskilda punkter gällande tandvårdsfrågor ur ett befolkningsperspektiv diskuterats. Formerna för hur dessa frågor ska hanteras bör utvecklas. Landstinget Sörmland finansierar lagstadgad tandvård för 149 mnkr (enligt budget 2009) och Tandvårdsenheten (TVE) är de som administrerar dessa pengar. Enligt TVEs verksamhetsplan för 2009, så är grunduppdraget att; utgöra en konkurrensneutral resurs i tandvårdsfrågor ur ett befolkningsperspektiv och vara en kontaktyta för politiker, befolkning, vårdgivare och övriga intressenter. Tandvårdsenheten ansvarar för planering och utveckling av den tandvård som landstinget finansierar, dvs främst SID 2(10)

9 tandvård för barn- och ungdomar samt viss tandvård för äldre, sjuka och funktionshindrade. TVE är organisatoriskt placerade, under Landstingsstyrelsen (LS) i Landstingets Ledningsstab (LLS) i enheten Medicinsk utveckling. Förenklat uttryckt är Landstinget Sörmland köpare av lagstadgad tandvård för 149 mnkr och TVE representerar LS som beställare. Pengarna fördelas år 2009 volymmässigt, på de olika former som tandvårdens ersätts, enligt nedanstående cirkeldiagram. Allmäntandvård barn Folktandvårdens uppdrag Landstingets tandvårdsstöd ST-utbildning Allmäntandvård barn avser den listningsersättning (kapitation) för individuell tandvård som utgår per barn till individuellt vald vårdgivare. Folktandvårdens uppdrag är ett anslag med fast ersättning vars innehåll regleras i dokumentet Vårduppdrag. Landstingets tandvårdsstöd gäller för vuxna och ersätts på löpande räkning d v s det är en prestationsersättning för den tandvård som utförts. Till största delen består den av fritt vårdval för nödvändig tandvård och tandvård som led i sjukdomsbehandling. Den landstingsfinansierade tandvården utförs alltså både av landstingets egen utförare, Folktandvården Sörmland (FtvS) och av privata aktörer. För kommunikation med de olika vårdgivarna har TVE en väl utbyggd hemsida på Landstinget Sörmland hemsida under rubriken Tandvård. SID 3(10)

10 Här följer en genomgång av de olika delarna av tandvårdskostnaderna som administreras av TVE. Allmäntandvård barn ca 63 mnkr För barn och ungdomar mellan 3-19 år utgår en fast årlig ersättning till den tandläkare som valts, privat eller hos FtvS. För 2009 är beloppet kr per barn. Har ingen tandläkare aktivt valts listas barnet hos tandläkare vid FtvS på den klinik som ansvarar för det geografiska området där individen är bosatt. I TVE ansvar ingår att se till att alla barn har en vårdgivare. Det är sedan vårdgivarens ansvar att undersöka barnen inom fastställda ramar. TVE följer upp att vårdgivarna uppfyller det kravet. TVE betalar också ut den fasta ersättningen månadsvis. Ersättning börjar utgå, med 1/12 av årsbeloppet, när barnet, vid inkommen vårdrapport, listats hos respektive vårdgivare. Avstämning sker månadsvis av TVE. Inkommen vårdrapport ska innehålla en riskbedömning som bl a möjliggör för TVE att bevaka att revision sker inom den tid som bedömts rimlig. Vårdgivaren ska inkomma med ny vårdrapport senast 4 månader efter planerat/utlovat datum. Sker inte detta upphör ersättningen, för aktuellt barn, tills dess att ny vårdrapport inkommer. I länet bor det för närvarande drygt barn i åldern 3-19 år. Huvuddelen av dessa, 92.6 %, är listade hos FtvS. Resterande 7,4 %, drygt är spridda på ca 120 privata tandläkare inom eller utom länet. För barn t om 2 år har FtvS behandlingsansvaret och detta ingår i det som redovisas under Folktandvårdens uppdrag nedan. TVE administrerar också en Riskfond (högkostnadsskydd) åt Sörmlands privattandläkarförening. Viss del av ersättning från landstinget till tandläkare med i föreningen avsätts till riskfonden. Ur den betalas sedan t ex ersättning till FtvS mot faktura om barn listade hos privat tandläkare tvingas uppsöka FtvS akut eller om något barn listat hos tandläkare med i föreningen har ett ovanligt stort och för vårdgivaren kostsamt vårdbehov. Utbetalningar initieras av TVE efter attesterat underlag från Sörmlands privattandläkarförening. TVE har kontinuerliga träffar för diskussioner kring barntandvården i länet i olika forum enligt nedan; SID 4(10)

11 I samband med tertialrapporteringen träffas FtvS och TVE med tyngdpunkt på delarna i FtvS uppdrag (kollektiva insatser, specialisttandvård) I utvecklingsgruppen för barntandvård, FtvS, TVE och barntandvårdsspecialister ca 2 gånger/år Branschrådet, FtvS, privattandläkarna och TVE, 1-2 gånger/år Vid mötena förs informella minnesanteckningar. Under året sker ingen rapportering till LS, så vitt vi har kunnat finna, av vad som kommer fram vid dessa uppföljningar. Årsvis upprättar TVE en sammanställning om barnoch ungdomstandvården som huvudsakligen berör tandhälsan. Den har under 2009, avseende 2008, gått till LS som informationsärende. Folktandvårdens uppdrag ca 64 mnkr (inkl ST-utbildning 1,5 mnkr) För den del av vården som Folktandvården Sörmland tillhandahåller skrivs ett underlag fram Vårduppdrag vilket ligger till grund för den ersättning som landstinget betalar. Enligt TVE har det inte samma formella status som ett avtal. Dokumentet redovisas som bilaga till landstingets budget. För år 2009 var den ekonomiska ersättningen uppdelad enligt följande; (tabellen tagen ur Vårduppdrag 2009) Åtagandeområden Ersättning, mkr Barn- och ungdomstandvård Ansvarsersättning för allmäntandvård Se nedan Ortodonti inkl omfattande protetik (KBF) 19,4 Pedodonti 4,3 Övrig specialisttandvård inklusive utomlänsvård 2,8 Områdesansvar behandlingsansvar 0-2 år 0,4 Områdesansvar "sistahandsansvar" 6,9 Områdesansvar förebyggande verksamhet 3,1 Summa barn- och ungdomstandvård 36,9 Vuxentandvård särskilt ansvar 6,7 Specialist- och sjukhustandvård Specialisttandvård vuxna: - Oral kirurgi inkl käkkirurgisk beredskap 4,0 - Sjukhustandvård 3,9 Konsultationer m m 3,9 SID 5(10)

12 Utbildning och rekrytering 3,8 Summa specialist- och sjukhustandvård 15,6 Utbildning 2,3 Interna åtaganden 0,5 Narkostandvård 1,8 (summa 63,8 mnkr) (forts Vårduppdrag 2009) Ansvarsersättning för allmäntandvård utgår för år 2009 med ett enhetligt belopp per barn och ungdom 3-19 år på kronor. Utbetalning av ansvarsersättning för allmäntandvård utgår med en tolftedel av årsbeloppet baserat på det antal barn som Folktandvården Sörmland har ansvar för vid respektive månadsavräkning. Vid dessa avräkningar beaktas resultatet av inkomna vårdrapporter. Den månatliga ansvarsersättningen stoppas tillfälligt för de barn och ungdomar där Folktandvården Sörmland inte levererat vårdrapport i anslutning till tidigare angivet revisionsdatum. Ersättning för områdesansvar avseende barn- och ungdomstandvård, specialisttandvård, vuxentandvård, utbildning samt interna åtaganden utbetalas månatligen med en tolftedel av årsbeloppet. För 2010 så anges endast ett totalbelopp utan uppdelning på de olika ansvarsområdena enligt nedan; ( ur Vårduppdrag 2010) För övrig barntandvård, allmäntandvård för vuxna, specialist- och sjukhustandvård samt interna åtaganden är ersättningen 64,2 mkr för Ersättning utbetalas månatligen med en tolftedel av årsbeloppet. Skälet till att ersättningsunderlaget i Vårduppdrag 2010 blivit mer summariskt anges vara att ingen särskild ekonomisk uppföljning har kunnat erhållas, från FtvS till TVE, av hur ersättningen använts. LS bör verka för att de uppdrag FtvS utför inom ramen för landstingets ansvar genom Vårduppdrag i större utsträckning synliggörs, resursberäknas och återrapporteras för att möjliggöra uppföljning för LS, via Tandvårdsenheten, av t ex att självkostnadprincipen råder. SID 6(10)

13 TVE och FtvS har årliga möten där en gemensam diskussion förs gällande uppföljning av hur uppdraget från föregående år utförts. Till grund för dessa möten ligger bl a de verksamhetsmått som FtvS sänder in i samband med sin bokslutsrapportering. Vid mötena förs informella minnesanteckningar. Ingen särskild uppföljning av FtvS Vårduppdrag rapporteras av TVE till LS, så vitt vi har kunnat finna. Landstingets tandvårdsstöd 22 mnkr Tandvård som ett led i sjukdomsbehandling Landstinget har ett lagstadgat ansvar för att lämna ekonomiskt stöd för patienter som har ett ökat tandvårdsbehov på grund av sjukdom eller funktionshinder. För fjorton grupper av nationellt definierade sjukdomar eller funktionshinder innebär stödet att den enskilda patienten inte betalar mer än sjukvårdsavgift i öppenvård och högkostnadsskyddet gäller. Chefen för TVE är den som formellt gör förhandsbedömningen av enskilda patientärenden. Ansökan görs av vårdgivaren vilken kan vara FtvS eller privat aktör. Förhandsbedömningen grundar sig på Socialstyrelsens rekommendationer. Efter avslutad behandling så begär vårdgivaren ersättning från landstinget, via TVE, för utfört arbete. I Landstinget Sörmland ansöks det om förhandsbesked för ca 1200 patienter per år. Bland landstingen i Mellansverige finns enligt TVE en ambition att göra enhetliga bedömningar och ha en gemensam praxis. Erfarenhetsutbyte sker också nationellt kring bedömningar genom kontinuerliga träffar där också konkreta fall diskuteras. Under en period när chefen för TVE var helt tjänstledig så tjänstgjorde motsvarande chef i Landstinget i Värmland vilket bl a var möjligt tack vare enhetliga bedömningsgrunder. Oralkirurgi I Vårduppdrag 2009 som överenskommits med FtvS så regleras specialistoch sjukhustandvård och bland annat anges att FtvS ska organisera käkkirurgisk beredskap som ska finnas tillgänglig dygnet runt. Specialisttandvård för vuxna ska i huvudsak finansieras genom avgiftsfinansiering från patient enligt av landstingsfullmäktige fastställd prislista. Undantag gäller dock oralkirurgisk behandling som kräver sjukhusets resurser där vården ska vara finansierad av landstinget och patienten ska betala enligt hälso- och sjukvårdens avgiftssystem. Den delen ersätts FtvS för i anslaget enligt Vårduppdrag ovan. SID 7(10)

14 Uppsökande verksamhet Enligt Tandvårdslagen ska uppsökande verksamhet bedrivas bland äldre och funktionshindrade som har varaktigt behov av omfattande vård- och omsorgsinsatser antingen i särskilt boende heller i hemmet. De personer som omfattas av förmånen får ett intyg som utfärdas av TVE. Det är dock kommunen som ska identifiera vilka personer som tillhör personkretsen. Den uppsökande verksamheten innebär att en munhälsobedömning och rådgivning om munvård ska erbjudas en gång per år till dem som fått intyg utfärdat. Den innebär också att personal, som arbetar med vård och omsorg gentemot de berörda personerna, en gång per år erbjuds en utbildning om munvård och om sjukdomar i tänder och munhåla. En Överenskommelse om samverkan avseende uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård har slutits med respektive kommun och Landstinget Sörmland, via TVE. Den uppsökande verksamheten är avgiftsfri för individen. Landstinget, via TVE upphandlar och träffar avtal med tandvårdsutförare vilken kan vara FtvS eller privat aktör. Landstinget, via TVE, ansvarar för att genomförd verksamhet följs upp och rapporterar även till kommuner och centrala myndigheter. Personer som är berättigade till uppsökande verksamhet är också berättigade till s k nödvändig tandvård enligt samma regelverk som under rubriken Tandvård som ett led i sjukdomsbehandling ovan. TVE anordnar träffar med de inom respektive kommun som är kontaktpersoner när det gäller att identifiera vilka som omfattas av förmånen. Detta är ofta Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS). Vid dessa tillfällen diskuteras den statistik som är tillgänglig hos TVE gällande i vilken utsträckning de olika delarna i förmånen utnyttjas både per kommun men också för olika boenden och upptagningsområden inom respektive kommun. Landstinget har ansvar att tillhandahålla uppsökande tandvård men TVE har svårt att påverka de kommuner och/eller boenden som t ex har låg andel av utbildningstid för anställda gällande munvård. Informationsträffar har anordnats för socialnämnder och dylikt för att försöka öka trycket inom kommunerna gällande uppsökande tandvårdsinsatser. Inom Landstinget Sörmland borde dessa frågor, enligt vår bedömning, kunna uppmärksammas och diskuteras av de samverkansberedningar som finns, en för varje länsdel. SID 8(10)

15 Uppdrag i Budget 2009 Enligt TVEs verksamhetsuppdrag för 2009 har enheten i uppdrag att utveckla ersättningsmodellen för den skattefinansierade tandvården. I tertialrapport 1, april 2009, rapporterade TVE, i uppdragsbilagan till LF från LS, att Förtydliganden av uppdragets syfte, innehåll etc har efterfrågats, men svar saknas alltjämt. Kostnader för extern medverkan i uppdraget kan eventuellt tillkomma och dessa kommer troligen inte att kunna rymmas inom Tandvårdsenhetens budget. I tertialrapport 2, augusti 2009, rapporterades till LF men ej via TVE att Avvaktar med detta uppdrag i överenskommelse med politisk ledning. Chefen för TVE hade då fått skriftlig information från Landstingsdirektören om att uppdraget i budget 2009 inte gällde längre men känner inte till orsaken till att uppdraget drogs tillbaka. MÅL Enligt Landstinget Sörmlands budget är målet en god tandhälsa och tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Detta är samma mål som Tandvårdslagen ger. I samband med att LF behandlade Folktandvårdens roll och uppgift LF 25/07 så finns en bilaga 2 som redogjorde för landstingets ansvar enligt Tandvårdslagen. Där finns också angivet uppgift och mål för landstinget inom lagens olika områden samt vilken roll Folktandvården har i uppfyllandet av dessa. Dokumentet anger landstingets mål men saknar i stor utsträckning styrtal och mätbara måltal. Detta borde kompletteras av LS för att möjliggöra utvärdering av i vilken utsträckning målet nås. Även för barn- och ungdomstandvården finns ett styrdokument, Kvalitetsprogram, vilket innehåller ett antal mål men styrtal och mätbara måltal kan utvecklas. TVE har inför år 2010 upprättat ett dokument som heter Uppgifter och fokus Det innehåller ett antal mål och styrtal som enheten planerar att följa upp under året. De avser till stora delar mål som egentligen är för utförarna att leva upp till men som TVE kommer att följa upp. TVEs egna styr- och måltal över den egna verksamheten behöver också utvecklas. SID 9(10)

16

36 Folktandvården Sörmlands roll och uppgift. LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

36 Folktandvården Sörmlands roll och uppgift. LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-03-12 LS-LED07-248 36 Folktandvården Sörmlands roll och uppgift. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Landstingsfullmäktige fastställer

Läs mer

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Bakgrund Överenskommelsen bygger på de förutsättningar som ges i Tandvårdslagen, Tandvårdsförordningen och andra författningar, Folktandvårdens

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Allmänt Barn och ungdomar samt unga vuxna 3-20 år som är folkbokförda i Sörmland kan välja vårdgivare för den allmäntandvård som erbjuds av Landstinget

Läs mer

Vikarierande bedömningstandläkare

Vikarierande bedömningstandläkare 2010-12-20 2/2010 Nationella riktlinjer Barn- och ungdomstandvård Vikarierande bedömningstandläkare Tandvårdens hemsida Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se

Läs mer

VÅRDUPPDRAG 2007. Folktandvården Sörmland VÅRDUPPDRAG 2007...1. Allmänt...2

VÅRDUPPDRAG 2007. Folktandvården Sörmland VÅRDUPPDRAG 2007...1. Allmänt...2 VÅRDUPPDRAG 2007 Folktandvården Sörmland VÅRDUPPDRAG 2007...1 Allmänt...2 Barn- och ungdomstandvård...3 Allmäntandvård - individuell del... 3 Allmäntandvård - områdesansvar... 3 Specialisttandvård - tandreglering...

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2012 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-446 144 Avsiktsförklaring och överenskommelse mellan länets kommuner och Landstinget Sörmland om stöd till ett långsiktigt förbättringsarbete

Läs mer

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 166 Tandvård Årsstatistik 2011 för Stockholms län och landsting Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den tandvård som

Läs mer

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Villkor för landstingsfinansierad tandvård... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Sammanfattning... 4 Slutsats... 4 Organisationsform... 4 Hur

Läs mer

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård MAS riktlinje Munhälsa och tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom det lagstadgade tandvårdsstödet ansvar att organisera och finansiera viss tandvård till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården

Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning Koncernledningen Handläggare: Kjell Lundin, Monica Tietze Wirén Landstingsstyrelsens allmänna utskott Ökad mångfald av vårdgivare och konkurrens inom tandvården Ärendet

Läs mer

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

52 Resultathantering bokslut 2006, LF. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-04-02 LS-LED07-235 52 Resultathantering bokslut 2006, LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Det ackumulerade resultatet för landstingets

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) Tandvårdslag (1985:125) SFS nr: 1985:125 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1985-03-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2008:346 Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN MAS riktlinjer för hälso- och 9ukvård Detta styrdokument beslutades av Finansierlngsnämnden för äldreomsorg 2011 09 07 63 Dnr 11 FNÄ/131 MAS riktlinje Munhälsa oc tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. MUNHÄLSOVÅRD

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. MUNHÄLSOVÅRD Region Stockholm Innerstad Sida 1 (6) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Landstingsdirektörens stab Beställarenheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Diarienummer 160710 Landstingsstyrelsen Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Förslag

Läs mer

Riktlinje för tandvårdsreformen

Riktlinje för tandvårdsreformen SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson annika.nilsson@kil.se 2013-02-25 Riktlinje för tandvårdsreformen BAKGRUND 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som vänder sig till funktionshindrade

Läs mer

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011

Överenskommelse mellan SLL och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade, Dnr 2068/2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN OCH ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Ehnhage Telefon: 08 508 25 911 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2011-11-01 DNR 1.6-0641/2011 Överenskommelse mellan SLL och kommunerna

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Beställare Vård Särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal November 2005 Innehåll Inledning...3

Läs mer

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län

Folktandvården. Landstinget i Kalmar län Folktandvården Landstinget i Kalmar län Tandvårdslagen 2 Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen 5 (Landstingets ansvar) Varje landsting skall erbjuda

Läs mer

Tandvårdsenheten Landstingets resurs i tandvårdsfrågor ur ett länsperspektiv Administration och bedömningshandläggning av det reformerade tandvårdsstödet Administration av barn- och ungdomstandvård Landstingets

Läs mer

Yttrande över revisorernas rapport 16/ Landstingets ansvar för tandvården för barn och unga

Yttrande över revisorernas rapport 16/ Landstingets ansvar för tandvården för barn och unga HSN 2009-03-17 p 19 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Maria Hedberg Yttrande över revisorernas rapport 16/2008 - Landstingets ansvar för tandvården för barn och unga Ärendet Landstingsrevisorerna

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade.

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso- och

Läs mer

FÖRSLAG. 214 EHSS Ett hjärtsäkrare Sörmland. Landstingsstyrelsens beslutar

FÖRSLAG. 214 EHSS Ett hjärtsäkrare Sörmland. Landstingsstyrelsens beslutar Landstingsstyrelsen FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-11-02 LS-LED10-584 214 EHSS Ett hjärtsäkrare Sörmland Landstingsstyrelsens beslutar 1. Ge landstingsdirektören i uppdrag att ansvara för start och genomförande

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård.

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård. 67 Landstingets uppgift är att verka för en god tandhälsa hos hela befolkningen. Ansvaret för den avgiftsfria tandvården till alla barn och ungdomar är en del i denna verksamhet. Tandhälsan bland barn

Läs mer

Utfärdarinstruktion för

Utfärdarinstruktion för Box 1024 551 11 Jönköping Utfärdarinstruktion för Intyg om nödvändig tandvård Anna-Karin Wixe, sektionschef/tandhygienist Tfn 010-242 41 96 Ing-Marie Karlsson, administrativ assistent E-post: anna-karin.wixe@rjl.se

Läs mer

Hälsoundersökning på arbetstid

Hälsoundersökning på arbetstid TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(3) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marie Johnsson Personalutvecklingsenheten (Landstingets ledningsstab) +46155245928 2013-10-08 LS-LED13-118-3 Ä R E N D E G Å N

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso- och

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) SFS 1985:125 Källa: Rixlex Utfärdad: 1985-03-14 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2006:193 Tandvårdslag (1985:125) [Fakta & Historik] Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för att förebygga,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Ledningsstaben Klas Lindström 2006-09-25 LiÖ 2006-539 Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Regeringen

Läs mer

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 23 år. Stödet administreras av Försäkringskassan. Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne 2005-04-12 Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne Dessa riktlinjer föreslås komplettera cirkulär 1998:209, Svenska kommunförbundet/landstingsförbundet och ligga till grund för lokala överenskommelser,

Läs mer

Leif Klingensjö. Sektionen för äldreomsorg och sjukvård

Leif Klingensjö. Sektionen för äldreomsorg och sjukvård Cirkulärnr: 1998:209 Diarienr: 1998/3172 Handläggare: Sektion/Enhet: Datum: 1998-12-21 Mottagare: Rubrik: Ersätter: 1998:165- Bilagor: Gabriella Kollander Fållby Leif Klingensjö Sektionen för Socialtjänst

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-05-15 LS-LED06-159 47 Rätten till ersättning för kostnader för vård i annat EES-land - En översyn. Remissvar Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Peter Linnstrand (V) yttrade sig. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-03-09 LS-LED07-558 23 Årsredovisning med funktionshinder. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yttrande Peter

Läs mer

225 Vårdavtal för folktandvårdstjänster. Landstingsstyrelsens förslag till fullmäktige

225 Vårdavtal för folktandvårdstjänster. Landstingsstyrelsens förslag till fullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-11-02 LS-LED10-612 225 Vårdavtal för folktandvårdstjänster Landstingsstyrelsens förslag till fullmäktige 1. Landstingsfullmäktige godkänner vårdavtal mellan

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2005:2 1 (5) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ägardirektiv om priser för vuxentandvård Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Ägarutskottet inkom med förslag till grunder

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42)

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling Handläggare: Viktoria Skog Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag. 1. Föreliggande förslag till yttrande godkänns.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens förslag. 1. Föreliggande förslag till yttrande godkänns. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-02-08 LS-LED11-768 22 Yttrande över remiss - Länstrafiken Mälardalen. Verksamhetsplan för Västmanlands, Södermanlands och Örebro län 2012-2014

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DIARIENR 2009-03-10 LS-LED09-614 13 Hälso- och sjukvård till alla - även papperslösa flyktingar. Motionssvar Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-08-27 LS-LED07-311 108 Arvoden för förtroendevalda. Revidering. LF Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige 1. Landstingsfullmäktige beslutar

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård

Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård 2017-08-14 Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Mål och syfte...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:86 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2003:2 av Christer G Wennerholm och Margareta Cederfelt (m) om avknoppningar och skapande av lika villkor inom tandvården i Stockholms

Läs mer

Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare som är verksamma i Skåne

Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare som är verksamma i Skåne Enheten för tandvård Tilläggsavtal, till Avtal mellan Region Skåne och Svensk Privattandvård AB om Barn- och ungdomstandvård för 3-19-åringar i Region Skåne 2012. Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige

PROTOKOLL. Landstingsstyrelsens förslag till landstingsfullmäktige PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2004-11-15 LKD04148 119 Översyn av Landstinget Sörmlands politiska organisation. Etapp 1, organisationsstruktur, LF (Återremitterat från LF) Bakgrund På uppdrag av landstingsfullmäktige

Läs mer

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Reviderad 20120102 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras

Läs mer

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls.

Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifölls. - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-06-15/16 LS-LED10-102 65 Revidering av reglemente för styrning av primärvården Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifölls. Yrkanden

Läs mer

Uppföljningsplan Tandvård

Uppföljningsplan Tandvård Bilaga 2 Uppföljningsplan Tandvård Uppföljningsplanen är enbilaga till avtalet och reglerar hur uppföljningen av Uppdraget ska ske. Vad som omfattas av uppföljningen och hur rapportering ska ske. Rapportering

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter)

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Inga Karlsson Ekonomienheten (Ekonomidirektörens enheter) +46155245842 2013-09-30 LS-LED13-258-1 Ä R E N D E G Å N G Landstingsstyrelsens

Läs mer

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles.

Yvonne Norling (s) yttrar sig. Landstingsfullmäktiges beslut. Landstingsstyrelsens förslag bifalles. PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2005-06-07 LKD04342 38 Motionssvar Gemensam nämnd för att bedriva psykiatrisk vård mellan kommun och landsting Landstingsstyrelsens förslag enligt beslut 2005-05-17 54 (se bilagda

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2007-06-18 LS-LED07-362 91 Reglementen för landstingsstyrelsens utskott och beredningar. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer

Läs mer

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Riktlinje 7/ Munhälsovård LSS Rev. 2017-01-13 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård En god mun- och tandhälsa Det är

Läs mer

Samverkan kring uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Samverkan kring uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Revisionsrapport Samverkan kring uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Landstinget i Östergötland Linköpings kommun Datum 2010-04-07 Eva Ogensjö, certifierad kommunal revisor Karin Jäderbrink, certifierad

Läs mer

Tandvårdsstöd i Uppsala län

Tandvårdsstöd i Uppsala län ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Samtliga i Uppsala län Region Uppsala: Samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar Fastställt av: TML HSVO Datum: 2017-11-01 Innehåll Bakgrund...2 Syfte...2 Termer och

Läs mer

Nödvändig tandvård (N)

Nödvändig tandvård (N) 2019-01-04 1(5) Nödvändig tandvård (N) Tandvårdsstödet Nödvändig tandvård, innebär att de personer som omfattas av tandvårdsstödet, kan få tandvård för en patientavgift, som motsvaras av patientavgiften

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19)

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Ledningsstaben Klas Lindström 2007-05-03 LiÖ 2007-299 Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över slutbetänkandet Friskare tänder till rimliga kostnader (SOU 2007:19) Regeringen tillsatte under 2005 en utredning

Läs mer

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut. 2. Avtalet med Unilabs AB sägs upp.

Arbetsutskottets förslag till beslut. Landstingsstyrelsens beslut. 2. Avtalet med Unilabs AB sägs upp. Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-233 LS-LED11-415 92 Upphandling av tjänster inom laboratoriemedicin Arbetsutskottets förslag till beslut Landstingsstyrelsens

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland Statligt tandvårdsstöd som administreras av Försäkringskassan K B Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-06-09 LS-LED09-356 96 Omskärelse av pojkar på icke medicinska grunder Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen beslutar att fr.o.m. 2009-10-01

Läs mer

Uppsökande tandvård i kommunen

Uppsökande tandvård i kommunen Uppsökande tandvård i kommunen Anneli Schippert & Inger Svensson Innehåll 1. Bakgrund, syfte, mål 2. Ansvarsfördelning 3. Handläggning 4. Munhälsovårdserbjudande/munhälsoremiss 5. Nödvändig tandvård/intyg

Läs mer

43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län

43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län 43 Beslut i upphandling av uppsökande verksamhet (munhälsobedömning och munvårdsutbildning) till vissa äldre och funktionshindrade i Stockholms län HSN 2017-0938 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition

26 Resultathantering bokslut Landstingsfullmäktiges beslut. Proposition PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-04-26 LS-LED06-147 26 Resultathantering bokslut 2005 Landstingsfullmäktiges beslut Landstingsstyrelsens förslag bifalles. Proposition Ordföranden ställer proposition på landstingsstyrelsens

Läs mer

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-13 HH-HOH11-082 LS-LED10-723 24 Yttrande över motionen om att ge nämnden för habilitering och hjälpmedel uppdraget att snarast ta

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar

Landstingsstyrelsens beslut. Ärendebehandlingskommentar Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-452 155 Kultursamarbetet i länet. Uppdragsersättning för kartläggning av nuläget Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen bifaller

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade.

Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. Förslag Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade. PARTER: Stockholms läns landsting genom Hälso-

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Granskning av förmånsbilar

Granskning av förmånsbilar Granskning av förmånsbilar Rapport nr 2/2017 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 7:2-2017 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND... 4 2.1. REVISIONSFRÅGOR...

Läs mer

Regelverket för tandvården

Regelverket för tandvården Regelverket för tandvården Det finns flera olika tandvårdsstöd Högkostnadsskyddet för tandvård För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet

Läs mer

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD 1 INNEHÅLL NÖDVÄNDIG TANDVÅRD...3 PERSONKRETS...3 VÅRDENS OMFATTNING...3 KOMMENTARER OCH FÖRTYDLIGANDEN...4 Vårdens omfattning...4 Ersättning...5 Garanti...5 FÖRHANDSBEDÖMNING...6

Läs mer

MOTIONSSVAR SID 1(4) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande D A T U M D I A R I E N R 2016-01-27 LS-LED15-0230-4 Ä R E N D E G Å N G M Ö T E S D A T U M Landstingsstyrelsen 2016-02-16 Motionssvar

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-09-25 LS-LED05-278 85 Gåva till personal och patienter, Kullbergska sjukhuset Landstingsstyrelsens beslut 1. En vinterträdgård byggs på Kullbergska sjukhuset

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo

Revisionsrapport. Granskning av. Patientnämnden. Norrbottens läns landsting. Datum Mars Jan-Erik Wuolo Revisionsrapport Granskning av Patientnämnden Norrbottens läns landsting Datum Mars 2005 Namn Jan-Erik Wuolo 1 Innehållsförteckning 1. Uppdrag, revisionsfråga och metod...3 2. Patientnämndens ansvarsområde...3

Läs mer

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling

Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Rapport Dnr 2006/1488 1(9) Maj 06 Avd för vård och omsorg Bertil Koch Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård som ett led i en sjukdomsbehandling Uppföljning

Läs mer

PM 2012: RV (Dnr /2011)

PM 2012: RV (Dnr /2011) PM 2012: RV (Dnr 327-2068/2011) Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommunerna i Stockholms län angående uppsökande verksamhet för vissa äldre och funktionshindrade Rekommendation från

Läs mer

Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL D A T U M D I A R I E N R 2011-05-17 LS-LED11-414 91 Ändrat tjänsteutbud med nytt ägandeskap för personalbostäder i Nyköping Arbetsutskottets förslag till beslut

Läs mer

Protokollsutdrag dokument till SKL Akten

Protokollsutdrag dokument till SKL Akten Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2008-06-16 LS-LED08-277 86 Komplettering av riksavtalet för utomlänsvård för att trygga tillgången till vård för intagna på anstalt och institution Landstingsstyrelsens

Läs mer

Överlåtelse av kliniker inom Folktandvården Stockholms län AB

Överlåtelse av kliniker inom Folktandvården Stockholms län AB 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Pia Barksenius Landstingsstyrelsen Överlåtelse av kliniker inom Folktandvården Stockholms län AB Ärendet I detta ärende lämnas förslag på överlåtelser

Läs mer

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Maria Holmgren 2016-01-14 Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Regionens tandvårdsstöd regleras av: Tandvårdslagen(1985:125)

Läs mer

Motionssvar - Reglemente för omställningsbidrag

Motionssvar - Reglemente för omställningsbidrag MOTIONSSVAR SID 1(4) Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande DATUM DIARIENR 2016-01-27 LS-LED15-0230-4 ÄRENDEGÅNG MÖTESDATUM Landstingsstyrelsen 2016-02-16 Motionssvar - Reglemente för omställningsbidrag

Läs mer

Habiliterings- och hjälpmedelsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(2) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Ing-Britt Johansson Ledningskansli +46155245783 2014-01-15 HH-HOH13-190-1 Ä R E N D

Läs mer

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Linneas munhälsa Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Förbättringsarbete Linnea 5 1. Bakgrund Den 1 januari 1999 infördes

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

GENOMFÖRANDEPLAN för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Folktandvården

GENOMFÖRANDEPLAN för Hälso- och sjukvårdsnämnden. Folktandvården Genomförandeplan 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden GENOMFÖRANDEPLAN 2008 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Folktandvården Kundperspektiv För att behålla de patientgrupper vi redan har men också för att få

Läs mer

128 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor år. Landstingsfullmäktiges beslut

128 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor år. Landstingsfullmäktiges beslut - PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-11-30 LS-LED10-576 128 Avgiftsfritt HPV-vaccin för flickor 13-17 år Ärendet behandlades. Landstingsfullmäktiges beslut Ärendet bordläggs i avvaktan på dom i upphandlingsmål

Läs mer

Dnr 09/ (9)

Dnr 09/ (9) 2009-09-21 Dnr 09/3962 1 (9) Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för vård och socialtjänst Bertil Koch, konsult Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård åt äldre och funktionshindrade samt tandvård

Läs mer

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING.

FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Elisabeth Olofsson-Öberg 2000-09-23 Ekonomichef Landstingsstyrelsen FOLKTANDVÅRDENS VERKSAMHET - DELÅRSRAPPORT 08 2000 - HELÅRSBEDÖMNING. Vård och verksamhetsutveckling Folktandvårdens kliniker har en

Läs mer

Avtal om jourverksamhet. Landstinget i Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden. Svensk Privattandvård Aktiebolag 2008-01-01 2008-12-31. mellan.

Avtal om jourverksamhet. Landstinget i Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden. Svensk Privattandvård Aktiebolag 2008-01-01 2008-12-31. mellan. 1(6) Avtal om jourverksamhet mellan Landstinget i Östergötland, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Svensk Privattandvård Aktiebolag 2008-01-01 2008-12-31 2(6) 1. Avtalsparter Uppdragsgivare Landstinget i

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer