Verksamhetsuppdrag för förflyttningsinstruktörer på vårdboende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsuppdrag för förflyttningsinstruktörer på vårdboende"

Transkript

1 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Hälso och sjukvårdesnheten rehab , , Samordnare för förflyttningsinstruktörer Verksamhetsuppdrag för förflyttningsinstruktörer på vårdboende I vår verksamhet finns två typer av diplomerade förflyttningsinstruktörer. De är utbildade från Modern arbetsteknik eller lokalt utbildade. Verksamhetsuppdrag för förflyttningsinstruktörer Förflyttningsinstruktörerna samordnas som grupp av en handledare/samordnare i det funktionsbevarande arbetssättet och förflyttningskunskap. Instruktörerna får kontinuerlig handledning av samordnaren. Förflyttningsinstruktörerna skall verka som konsulter för alla personalgrupper inom respektive verksamhetsområde. Förflyttningsinstruktörernas arbete utgår från varje enskild kunds behov och har grunden i ett funktionsbevarande synsätt. Tyngden i uppdraget ligger i att instruera och utbilda i vardagsarbetet. Syftet med ett funktionsbevarande arbetssätt är att man som personal ska se möjligheter till att kunden efter sjukdom eller skada ska bibehålla bästa möjliga funktionsförmåga såväl fysiskt, psykiskt som socialt. Målet med förflyttningsinstruktörernas arbete är att stärka det funktionsbevarande arbetssättet, att omvårdnadspersonalen känner trygghet i arbetet, att belastningsskador hos medarbetarna minskar och att arbetsmiljön blir förbättrad. Målet är även att ge kunden ökad trygghet i förflyttningssituationer Förflyttningsinstruktören har sitt uppdrag inom ramen för sin ordinarie tjänst. När förflyttningsinstruktören får ett specifikt arbetsuppdrag som inte kan utföras inom ramen för ordinarie arbete, skall enhetschefen se över behov av ersättare. Förflyttningsinstruktörens uppdrag utgår från 10 deluppdrag; Samverkan med enhetschef Bidra i systematiskt miljöarbete Kollegial handledning Samarbete med rehabiliteringspersonal Delta i enhetsteam Postadress: Vård och omsorgsförvaltningen, KARLSTAD Besöksadress: Åttkantsgatan 12 Tel: E-post: vardochomsorgsforvaltningen@karlstad.se Org.nr: Säte: Karlstad PlusGiro: Bankgiro:

2 sid 2 (5) Utbildning Driva förflyttningsarbete på enheten Introduktion till nyanställda Övergripande ansvar för hjälpmedelspärm och grundutrustning Arbeta i team med övriga förflyttningsinstruktörer i enheten. Deluppdrag Samverkan med enhetschef Ansvarig enhetschef ger förflyttningsinstruktör i uppdrag att handleda i specifika ärenden med förflyttningsproblematik. Förflyttningsinstruktören skall avrapportera löpande och på enhetsteam, den utveckling som sker i varje ärende. Bistå enhetschef i att hjälpa personal med risk för belastningsskador att hitta skonsamt arbetssätt. Delta i systematiskt arbetsmiljöarbete Förflyttningsinstruktör ska bidra i det systematiska arbetsmiljöarbetet utifrån specialkunskap. Förflyttningsinstruktören är en delegerad del i arbetsgivarens arbetsmiljöansvar. Arbeta för att lösa de problem som uppkommer i vardagsarbetet så snart som möjligt. Aktivt använda APT som forum för att föra det systematiska miljöarbetet vidare. På enhetsteam diskutera de problem som uppkommit som rör flera yrkeskategorier. Delta i skyddsrond tillsammans med facklig representant och chef. Kollegial handledning När det uppstår problem hos en vårdtagare ska omvårdnadspersonalen i första hand ta kontakt med sin förflyttningsinstruktör för råd och stöd. Enhetschef skall informeras om de uppdrag som initieras till förflyttningsinstruktören. Förflyttningsinstruktören är behjälplig i förflyttningsproblematik angående förflyttningar: 1. Högre upp i säng 2. Vända i säng 3. Resa sig upp till stående och sätta sig 4. Sätta sig på sängkant och lägga sig 5. Flytta högre längre bak/fram i stol 6. Förflyttning upp från golv Om det finns uppdrag som förflyttningsinstruktören inte kan lösa inom ramen för sitt uppdrag och kompetens skall vårdbegäran skrivas till arbetsterapeut/ sjukgymnast. När det är en specifik diagnos som orsakar problem, t ex en höftfraktur, nyinsjuknad stroke m.m. så skall arbetsterapeut eller sjukgymnast göra en bedömning och ordination på gällande förflyttning.

3 sid 3 (5) Personalen får själva, gärna tillsammans med förflyttningsinstruktör, avgöra när och till vem de skall använda de manuella hjälpmedlen som ingår i listan för grundutrustning där man inte behöver individuell bedömning. Undantag är lyft och lyftsele vilket alltid skall provas ut individuellt, och förskrivas av arbetsterapeut eller sjukgymnast. För grundutrustning på boenden gäller att den personal som gått igenom grundutbildning i förflyttningskunskap får använda den. För nyanställda gäller att de blivit instruerade av instruktör/assistent/kollega i hjälpmedlets funktion. Vidare ingår i förflyttningsinstruktörens uppdrag att: Utbilda kollegor/vikarier enligt/utifrån fastställda regler Leda attitydförändringar för funktionsbevarande arbetssätt handleda i Leva som man lär. Tänka på kroppen som arbetsredskap handleda i egen kroppshantering och begränsningar i praktiska situationer arbeta för att genomförandeplanen används, att den är aktuell och att alla gör lika utifrån vad som bestämts. hjälpa till när en medarbetare ber om hjälp, och själv ingripa då man ser behov. hålla enhetschef informerad/rapportera om arbetsförhållanden som är mindre bra Påminna kollegor/medarbetare om sin gällande del av arbetsavtalet, att medarbetaren själv har ansvar i sin arbetsmiljö. Samarbete med AT/SG Utvärdera de förflyttningsmetoder som undervisas i, och undervisa i samma förflyttningsmetod Prova varianter av manuell förflyttning och grundutrustning enligt uppdraget innan AT/SG konsulteras Föra information från AT/SG vidare och se till att den förs in i genomförandeplanen samt stötta kontaktpersonen som ska skriva Delta i att träna in nya förflyttningsmoment och hjälpmedel till arbetslag efter instruktion av AT/SG. Delta i enhetsteam Förflyttningsinstruktör deltar ii enhetsteam id behov. Vara påläst i de ärenden som ska tas upp. Ha försökt att förarbeta och lösa problem utifrån de kunskaper och möjligheter som finns. Ta upp ärenden på enhetsteamet där konsultation av AT/SG krävs Ta emot och vidarebefordra information från AT/SG till arbetslag Hjälpa till att hitta rutin för att genomförandeplanen används som arbetsredskap Driva förflyttningsarbetet på enheten De förflyttningsinstruktörer som finns på enheten ska tillsammans driva förflyttningsarbetet. Minst fyra möten/ år ska hållas.

4 sid 4 (5) Utbildningsmodell för förflyttningsutbildning Grundutbildning förflyttningsteknik, 3x3 tim. Alla tillsvidareanställda medarbetare samt långtidsvikarier, ska under sitt första halvår delta i förflyttningsutbildning. Arbetsstruktur i grundutbildning Arbetsgivaren har ansvar för att medarbetare får kallelse till utbildning. Kurstillfällena ska ligga med en veckas mellanrum. Antalet kurser/ år anpassas efter behov. Förflyttningsinstruktörer sköter utbildningen. Repetionsutbildning Alla tillsvidareanställda och långtidsvikarier ska genomgå årlig repetition 3 timmar, den ska utgå från behovsanalys. Chef bestämmer i samråd med instruktör när på året det är lämpligt att förlägga utbildningen. Vid behovsutbildning Vid behovsutbildning sker då ett särskilt behov uppstår på en enhet. Det kan till exempel vara att förflytta upp från golv eller lossa handgrepp. Introduktion till sommarvikarier Alla vikarier ska delta i introduktion till vikarier. Den innefattar enklare förflyttningskunskap, genomgång av lagar och regler rörande hjälpmedel samt enkel instruktion angående lyft och lyftsele. Utbildningen genomförs tillsammans med rehabpersonal. Introduktion till nyanställda medarbetare Nyanställd någon gång under sin introduktion gå med förflyttningsinstruktör för att handledas in i arbetssättet. I detta innefattas enkel genomgång av den grundutrustning som används på avdelningen. Detta gäller även medarbetare som kommer åter i tjänst efter längre tids frånvaro. Tänk särskilt på nyanställda och medarbetare som kommer tillbaka efter sjukskrivning/skada, eftersom de har störst risk att skada sig. Övergripande Ansvar för hjälpmedelsinformation och grundutrustning I övergripande ansvar för hjälpmedelsinformation och grundutrustning ingår att: Vara enhetschef behjälplig i att utse nya förflyttningsinstruktörer. Ansvara för att alla i arbetslaget vet var information och blanketter för hjälpmedel finns, både grundutrustning och förskrivna hjälpmedel Ansvara för att den grundutrustning som finns på boendet används, placeras i förråd eller skickas tillbaks. Vara enhetschef behjälplig att all personal vet hur grundutrustningen ska användas och tillsammans med samordnaren arbeta med utvärdering. Se till att alla medarbetare är medvetna om skyldigheten att ansvara för att all utrustning är hel och ren samt be om hjälp av tekniker att laga eller byta ut.

5 sid 5 (5) I värdering av grundutrustning ingår: att i samarbete med AT/SG utveckla vilka hjälpmedel som kan vara grundutrustning att kritiskt granska vilka hjälpmedel som används att påkalla hjälp då kunskap saknas i hjälpmedelsanvändandet påtala för chef vad som behöver köpas in för prioritering utifrån grundutrustningslistan tillsammans med samordnare prioritera inköp utifrån grundutrustningslistan Egen utbildning Förflyttningsinstruktörerna har förutom handledningstillfällena en hel och en halv dags egen fortbildning/år. Instruktörerna tillsammans med samordnare prioriterar/kommer överens om vilken fortbildning som önskas för nästkommande år och verksamhetschef beslutar vilken fortbildning det blir.

Verksamhetsuppdrag för förflyttningsinstruktörer

Verksamhetsuppdrag för förflyttningsinstruktörer VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Hälso och sjukvårdesnheten rehab 2014-01-20, 2015-12-07 Samordnare för förflyttningsinstruktörer Verksamhetsuppdrag för förflyttningsinstruktörer på Resurscentrum I vår verksamhet

Läs mer

RIKTLINJE FÖR GRUNDUTRUSTNING AV HJÄLPMEDEL INOM VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJE FÖR GRUNDUTRUSTNING AV HJÄLPMEDEL INOM VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE FÖR GRUNDUTRUSTNING AV HJÄLPMEDEL INOM VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: Medicinskt ansvarig för rehabilitering

Läs mer

Förflyttning med personlyft och andra hjälpmedel

Förflyttning med personlyft och andra hjälpmedel Förflyttning med personlyft och andra hjälpmedel Rutinen gäller inom Äldreomsorgen, Individ-och familjeomsorgen, Socialpsykiatrin och Funktionshinderverksamheten i Borås Stad.. Sida 1 Ur Borås Stads Styr-

Läs mer

ANVÄNDNING AV HJÄLPMEDEL RIKTLINJE FÖR ANVÄNDNING AV HJÄLPMEDEL

ANVÄNDNING AV HJÄLPMEDEL RIKTLINJE FÖR ANVÄNDNING AV HJÄLPMEDEL ANVÄNDNING AV HJÄLPMEDEL RIKTLINJE FÖR ANVÄNDNING AV HJÄLPMEDEL KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och osmorgsförvaltningen Ansvarig: Medicinskt ansvarig för rehabilitering Gäller fr o m: 2016-05-09 Uppdateras

Läs mer

Belasta rätt vid personförfl yttning

Belasta rätt vid personförfl yttning Belasta rätt vid personförfl yttning BELASTNINGSSKADOR INOM vård och omsorg är vanliga. Belastningsskador drabbar inte bara individen utan påverkar även verksamheten och samhället. Skador uppkommer vid

Läs mer

Patientsäkerhetsarbete 2012 för verksamhetsområde Äldreomsorg

Patientsäkerhetsarbete 2012 för verksamhetsområde Äldreomsorg Bilaga 2 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Service och utveckling Karlstad 2013-02-12 ann-sophie.gustafsson@karlstad.se MAS: Yvonne Nordenberg MAS: Lena Lindberg-Schlegel MAR: Kristina Grubb-Karlsson Dietist:

Läs mer

för rehabilitering och funktionsbevarande arbetssätt

för rehabilitering och funktionsbevarande arbetssätt Omvårdnadsförvaltningen 2013-12-03 SID 1 (10) Samverkansrutiner för rehabilitering och funktionsbevarande arbetssätt SID 2 (10) Detta dokument har tagits fram under 2012 och 2013 av en arbetsgrupp med

Läs mer

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap. för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap för dig som är legitimerad arbetsterapeut eller sjukgymnast Kunskapsprofil i förflyttningskunskap I den här skriften får du råd om vad en heltäckande fortbildning

Läs mer

Kravspecifikationer inom Habilitering/rehabilitering

Kravspecifikationer inom Habilitering/rehabilitering Kravspecifikationer inom Habilitering/rehabilitering Omsorgsförvaltningen Kravspecifikation för rehabiliterande synsätt I Landskrona stad ska vi arbeta med ett rehabiliterande synsätt. Med detta menas

Läs mer

Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE

Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE Region Stockholm Innerstad Sida 1 (8) 2014-05-22 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för Hälso och sjukvård: PERSONLYFT OCH LYFTSELE Sjuksköterskor och Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering

Läs mer

Arbetsteknik och rehabiliterande arbetssätt. Slutrapport

Arbetsteknik och rehabiliterande arbetssätt. Slutrapport Sida: 1 (8) Arbetsteknik och rehabiliterande arbetssätt Slutrapport Viviann Pettersson Lisbeth Johansson Katja Andersson Åsa Hägglund- Larsson Sida: 2 (8) Innehåll 1 Bakgrund...3 1.1 Syfte och mål... 2

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård

Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Rutiner för hantering avvikelser och tillbud Medicinsk ansvarig sjuksköterska 2017-11-07 Sid 1/8 Rutin för hantering av avvikelser och tillbud gällande hälso- och sjukvård Inledning Avvikelser i verksamheten

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun

Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Bilaga 3 Kollektivavtal om samverkan för Valdemarsviks kommun Inledning Parterna sluter detta avtal med stöd av FAS 05 (Förnyelse-Arbetsmiljö-Samverkan i kommuner, landsting och regioner). Parternas syfte

Läs mer

HEMSJUKVÅRD VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG. Allmänna riktlinjer och ansvarsfördelning kring medicintekniska produkter 2011-02-10

HEMSJUKVÅRD VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG. Allmänna riktlinjer och ansvarsfördelning kring medicintekniska produkter 2011-02-10 2011-02-10 Allmänna riktlinjer och ansvarsfördelning kring medicintekniska produkter Bakgrund I enlighet med SOSFS 2005:12 (Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum

SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) ARBETSMILJÖANSVAR Gäller fr o m Utskriftsdatum SOCIALFÖRVALTNINGEN I LUND Delegation av Flik 27 sid 1(5) DELEGATION AV ARBETSMILJÖUPPGIFTER ENLIGT BESLUT I SOCIALNÄMNDEN ARBETSMILJÖPOLICY Arbetsmiljöpolicy för Lunds kommun ligger till grund för socialförvaltningens

Läs mer

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter

Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter 1 (5) Tilldelning av arbetsmiljöuppgifter Kommunstyrelsen i Trelleborgs kommun tilldelar nedanstående angivna arbetsmiljöuppgifter inom angivet ansvarsområde med rätt till vidarefördelning av arbetsmiljöuppgifter

Läs mer

Patientsäkerhetsarbete 2013 för verksamhetsområde Äldreomsorg

Patientsäkerhetsarbete 2013 för verksamhetsområde Äldreomsorg VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Service och utveckling Karlstad 2014-02-01 ann-sophie.gustafsson@karlstad.se MAS: Yvonne Nordenberg MAS: Wanja Lööw MAR: Kristina Grubb-Karlsson Dietist: Frida Karlsson Patientsäkerhetsarbete

Läs mer

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap

Kunskapsprofil i förflyttningskunskap Kunskapsprofil i förflyttningskunskap FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (art 26.3) Konventionen ska främja tillgången till kännedom om och användningen av hjälpmedel

Läs mer

Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den. Arbetsmiljö

Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den. Arbetsmiljö Dokumenttyp Utfärdat av Telefon Sida Lokal rutin Karin Bülow 508 12 065 1 ( 1 ) Dokumentbeskrivning Utfärdad den Reviderad den Arbetsmiljö 2012-09-11 2017-08-08 5. Arbetsmiljö Källa/ Hänvisning: Stockholms

Läs mer

Vilka risker finns? Förflyttning i säng samt mellan säng och rullstol. Toalettbesök. Patienten hamnar på golvet. Sängtransporter mellan avdelningarna.

Vilka risker finns? Förflyttning i säng samt mellan säng och rullstol. Toalettbesök. Patienten hamnar på golvet. Sängtransporter mellan avdelningarna. Inom sjukvården finns risker för belastningsbesvär och arbetsolyckor vid bland annat förflyttningar av patienter. Arbetsmiljöverkets inspektioner av ett stort antal sjukhusavdelningar över hela landet

Läs mer

Madeleine. Dela upp gruppen utifrån verksamhetsområden vid ULG (utförarenhetens ledningsgrupp) i del av mötet med enhetschef.

Madeleine. Dela upp gruppen utifrån verksamhetsområden vid ULG (utförarenhetens ledningsgrupp) i del av mötet med enhetschef. Handlingsplan för SAM-systematisk arbetsmiljö (ej på individnivå) Sida 1 (7) För att underlätta uppföljning av risker, åtgärder samt åtgärdens effekt används en gemensam handlingsplan för SAMsystematisk

Läs mer

Personlyft. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (6)

Personlyft. Regel för hälso- och sjukvård Sida 1 (6) Sida 1 (6) 2016-01-15 Personlyft MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden Sida 2 (6) Innehåll Inledning... 3 Ansvar... 3 Verksamhetschef...

Läs mer

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument

1(8) Rehabilitering och habilitering. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 114 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad av Upprättad 2014-06-26 Reviderad 2015-05-04

Läs mer

AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER

AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR AVVIKELSE MED MEDICINTEKNISKA PRODUKTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt

Läs mer

Grundutrustning inom Sociala omsorgsförvaltningen Rutinen gäller inom Socialpsykiatrin, Funktionshinderverksamheten samt daglig verksamhet i Borås

Grundutrustning inom Sociala omsorgsförvaltningen Rutinen gäller inom Socialpsykiatrin, Funktionshinderverksamheten samt daglig verksamhet i Borås Grundutrustning inom Sociala omsorgsförvaltningen Rutinen gäller inom Socialpsykiatrin, Funktionshinderverksamheten samt daglig verksamhet i Borås Stad. Dokumentet framtaget av: Enheten för kommunal hälso-

Läs mer

INSTRUKTION HÄLSOFRÄMJANDE ARBETSSÄTT

INSTRUKTION HÄLSOFRÄMJANDE ARBETSSÄTT INSTRUKTION HÄLSOFRÄMJANDE ARBETSSÄTT HÄLSOFRÄMJANDE ARBETSSÄTT KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsförvaltningen Ansvarig samt giltighetstid: [Fyll i annars ta bort] Diarienummer: [Fyll i annars

Läs mer

Instruktion. Användning av personlyftar och lyftselar i Norrköpings kommun. Framtagen av: Medicinskt ansvariga Förflyttningsteamet

Instruktion. Användning av personlyftar och lyftselar i Norrköpings kommun. Framtagen av: Medicinskt ansvariga Förflyttningsteamet Instruktion Framtagen av: Medicinskt ansvariga Förflyttningsteamet Godkänd och fastställd av: Medicinskt ansvariga Sökord i diariet: Personlyftar Lyftselar Diarienummer: VON F2017/00305 003 Giltig fr.o.m.

Läs mer

Utbildningprogram Etac Education 2019

Utbildningprogram Etac Education 2019 Utbildningprogram Etac Education 2019 Förflyttning Vad är en bra förflyttning Detta är en utbildning som främst kommer att ge deltagarna större kunskap om ergonomi och olika positionerings- och förflyttningslösningar

Läs mer

Riktlinje för arbetstekniska hjälpmedel inom vård och omsorgskontorets verksamheter

Riktlinje för arbetstekniska hjälpmedel inom vård och omsorgskontorets verksamheter RIKT Riktlinje för arbetstekniska hjälpmedel inom vård och omsorgskontorets verksamheter VON 2019/00119 Vad som är att betrakta som ett arbetstekniskt hjälpmedel Användning av personlyftar och lyftselar

Läs mer

CHECKLISTA FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER

CHECKLISTA FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER CHECKLISTA FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER SÅ HÄR ANVÄNDER DU CHECKLISTAN Verksamhetschefen ska tillsammans med medarbetarna använda checklistan vid genomgång av arbetsmiljön i verksamheten. Syftet är att göra

Läs mer

BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER

BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER BEMANNING UTIFRÅN RESURSER, STYRNING OCH STRATEGIER - GÄLLER EGEN REGI RIKTLINJE KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Vård- och omsorgsdirektör Ansvarig samt fr.o.m: Utvecklingsledare 150530 Uppdateras: 160130

Läs mer

APT 1: Instruktioner Hälsa och arbetsmiljö

APT 1: Instruktioner Hälsa och arbetsmiljö ARBETSPLATSTRÄFF 1 APT 1: Instruktioner Hälsa och arbetsmiljö Följande punkter ska tas upp på APT 1, på samtliga arbetsplatser på Gå igenom årshjulet för det systematiska hälso- och arbetsmiljöarbetet,

Läs mer

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor.

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor. Allmän information 1. Enhetens namn 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor Män Personal Bemanning 3. Motsvarar bemanningen av medarbetare den mängd som behövs för att kunden ska få sina insatser

Läs mer

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING HÄLSO- OCH SJUKVÅRD HÄLSO-, SJUKVÅRD & REHABILITERING HÄLSO- & SJUKVÅRD OCH REHAB I FALKENBERGS KOMMUN KOMMUNAL HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH REHABILITERING Syftet med denna broschyr är att ge en översikt över kommunens hälso-

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal

Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal 1 Lokalt kollektivavtal om förnyelse, arbetsmiljö och samverkan - ramavtal De centrala parterna har ett gemensamt synsätt om samverkan och kompetens inom hälso- och arbetsmiljöområdet i kommuner och landsting.

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017

Svar på Arbetsmiljöverkets inspektion den 28 mars 2017 Södermalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-07-28 Handläggare Elisabeth Ansell Telefon: 08-508 12 020 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Reviderat av kommunstyrelsen 2008-06-11, 177 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187 Reviderat av kommunfullmäktige 2011-04-26, 33 1(6) Innehåll Systematiskt

Läs mer

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal

Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal 2018-07-04 Hemsjukvård Kommunrehab Mölndal Presentation av Verksamhetsförlagd utbildning för fysioterapeutprogrammet Hemsjukvårdsenheten i Mölndals stad är till för personer som av olika orsaker inte kan

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören Innebörden av att fördela arbetsmiljöuppgifter Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens

Läs mer

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö

Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Kvinnors arbetsmiljö OBS! För att ändra denna text, växla till menyfliken Infoga. I gruppen Text, klicka på Sidhuvud/sidfot 2014-06-10 1 Regeringsuppdrag om kvinnors

Läs mer

Riktlinje medicinsktekniska produkter (MTP)

Riktlinje medicinsktekniska produkter (MTP) Riktlinjer utarbetade för: Vård- och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Giltig f o m: 2018 11 26 Lagstiftning, föreskrift:

Läs mer

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete

Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Beskrivning av Teknikförvaltningens systematiska hälso- och arbetsmiljöarbete Teknikförvaltningen, 2008-08-14 Inledning En god och utvecklande arbetsmiljö bidrar till att förebygga arbetsskador och ohälsa,

Läs mer

Sektor Stöd och omsorg

Sektor Stöd och omsorg 0 (5) Dokumentbenämning/typ: Riktlinje Verksamhet/process: Sektor stöd o omsorg Ansvarig:MAS/MAR Fastställare: MAS/MAR Gäller fr.o.m: 2012-10-24 D.nr: Utgåva/version: 2 Utfärdad/reviderat: 2016-12-02 Uppföljning:

Läs mer

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP)

Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Region Stockholm Innerstad Sida 1 (10) 2013-05-28 Sjuksköterskor Regel för Hälso- och sjukvård i särskilt boende och daglig verksamhet enligt LSS: Medicintekniska produkter (MTP) Sida 2 (10) Innehåll REGEL

Läs mer

Arbetsmiljöplan - plan

Arbetsmiljöplan - plan Arbetsmiljöplan - plan 2012-2014 Inledning Handlingsplanen avser verksamhet/område: Komvux Vård Området/verksamheten består av: Vuxenutbildning och gymnasieskolans omvårdnadsprogram I verksamheten arbetar:

Läs mer

Dela upp gruppen utifrån verksamhetsområden vid ULG (utförarenhetens ledningsgrupp) i del av mötet med enhetschef.

Dela upp gruppen utifrån verksamhetsområden vid ULG (utförarenhetens ledningsgrupp) i del av mötet med enhetschef. Södermalms stadsdelsförvalt Handlingsplan för SAM-systematisk Administrativa avdelen arbetsmiljö (ej på individnivå) Sida 1 (7) För att underlätta uppfölj av risker, åtgärder samt åtgärdens effekt används

Läs mer

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare

Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare Kompetensförsörjningen är en av Göteborgs Stads största utmaningar. För att behålla och attrahera medarbetare behöver vi förbättra arbetsmiljön och minska sjukskrivningar. På så sätt blir vi en attraktiv

Läs mer

Riktlinje 19 gällande medicintekniska produkter MTP

Riktlinje 19 gällande medicintekniska produkter MTP 2013-04-02 Rev 2015-08-10 Riktlinje 19 gällande medicintekniska produkter MTP Styrdokument Lagen om medicintekniska produkter ( 1993:584 ) Socialstyrelsen föreskrifter om användning av medicintekniska

Läs mer

Nockebyhöjden. Inspektionsrapport. Äldreförvaltningen Dnr /2015 Uppföljning och inspektion. Sida 1 (12)

Nockebyhöjden. Inspektionsrapport. Äldreförvaltningen Dnr /2015 Uppföljning och inspektion. Sida 1 (12) Äldreförvaltningen Dnr 430-636/2015 Uppföljning och inspektion Sida 1 (12) 2015-12-08 Nockebyhöjden Inspektionsrapport Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion stockholm.se Sida 2 (12) Nockebyhöjden

Läs mer

Kvalitetskrav för utförare av hälso- och sjukvårdsuppgifter

Kvalitetskrav för utförare av hälso- och sjukvårdsuppgifter Kvalitetskrav för utförare av hälso- och sjukvårdsuppgifter Skara 2012-11-21 HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Skara kommun har ansvar för hemsjukvård i ordinärt boende. Ansvaret omfattar den kommunala hälso- och sjukvården

Läs mer

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf

Arbetsmiljöhandbok Aktivitet: 8. Blankett för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Dokumentet framtaget av: Lena Elf 1 (5) Datum: Arbetsplats: Samordningsförbundet Centrala Östergötland Deltagare / Carina Stålenmark, skyddsombud Frågeställning Ja Nej Åtgärder Ansvarig Klart Uppföljning Arbetsmiljöarbetet har skett i

Läs mer

Utrymme för vård och omsorgsarbete

Utrymme för vård och omsorgsarbete Utrymme för vård och omsorgsarbete Arbetsutrymme Arbetsutrymme Utrymme som behövs för hjälpmedel. Utrymme som behövs för hjälpmedel. DET ÄR VIKTIGT att det finns tillräckligt med plats för vårdarbete.

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Förflyttning. Utbildningprogram Etac Education 2018

Förflyttning. Utbildningprogram Etac Education 2018 Förflyttning Utbildningprogram Etac Education 2018 Vad är en bra förflyttning Detta är en utbildning som främst kommer att ge deltagarna större kunskap om ergonomi och olika positionerings- och förflyttningslösningar

Läs mer

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen

Angående schemaläggning och bemanning m.m. inom äldreomsorgen RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG Handläggare: Katarina Odén-Ryhede Telefon: 08-508 01 303 22 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-03-08 SDN 2012-03- Angående

Läs mer

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret Dnr Sida 1 (6) 2015-03-23 Handläggare Ann-Charlotte Bergqvist 08-508 271 25 Till Exploateringsnämnden 2015-04-13 Redovisning av fördelning av arbetsmiljöansvar och uppgifter inom exploateringskontoret

Läs mer

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019 Hälsa & Arbetsmiljö Politikerutbildning våren 2019 Olika perspektiv på hälsa FRISKFAKTORER Främja Hälsoarbetet (friskfaktorer, utgår från det friska, det som fungerar bra/bibehålla/utveckla) RISKFAKTORER

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden Tjänsteskrivelse 2013-02-27 SN 2013.0059 Handläggare: Annika Ljungberg, Personalavdelningen Socialnämnden Arbetsmiljöplan 2013 Sammanfattning Enligt kommunens arbetsmiljöpolicy ska varje nämnd upprätta

Läs mer

VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN 2 VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND! För att du som kund ska veta vad du kan förvänta dig av oss har vi värdighetsgarantier

Läs mer

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER

MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER MEDICINTEKNISKA PRODUKTER RIKTLINJE FÖR MEDICINTEKNISKA PRODUKTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: VoF Ansvarig: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Medicinskt ansvarig för rehabilitering Uppdaterad: 2017-11-09

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Utbildningprogram Etac Education 2018

Utbildningprogram Etac Education 2018 Utbildningprogram Etac Education 2018 Förflyttning Vad är en bra förflyttning Detta är en utbildning som främst kommer att ge deltagarna större kunskap om ergonomi och olika positionerings- och förflyttningslösningar

Läs mer

Kvalitetsplan 2014 Rehabteam

Kvalitetsplan 2014 Rehabteam Kvalitetsplan 2014 Rehabteam Inledning Rehabteamet består av arbetsterapeuter och sjukgymnaster i äldreomsorgen. Rehabteamet arbetar med rehabilitering i vård och omsorgsboenden med inriktning på vardagsrehabilitering

Läs mer

Vad är arbetsmiljö? Fysisk arbetsmiljö Psykisk och social arbetsmiljö

Vad är arbetsmiljö? Fysisk arbetsmiljö Psykisk och social arbetsmiljö Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö handlar om att må bra på jobbet, såväl som fysiskt, psykiskt och socialt. Vi tillbringar en stor del av vårt liv på jobbet. Hur vi mår på jobbet är väldigt viktigt och påverkar

Läs mer

SERVICEGARANTIER & VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND

SERVICEGARANTIER & VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND SERVICEGARANTIER & VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KARLSTADSBO OCH KUND! Vård- och omsorgsförvaltingen har infört fem servicegarantier och åtta

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Rutin för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Eskilstuna kommuns arbetsplatser ska kännetecknas av en hållbar arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbetet syftar till att verka för hälsa och välbefinnande i fysiskt,

Läs mer

Skapa en bra arbetsmiljö vid. omvårdnadsarbete i boendemiljö

Skapa en bra arbetsmiljö vid. omvårdnadsarbete i boendemiljö Skapa en bra arbetsmiljö vid omvårdnadsarbete i boendemiljö Den här broschyren riktar sig till dig som leder verksamheter där arbete med människor utförs i boendemiljö. Det kan vara till exempel hemtjänst,

Läs mer

Introduktion av vikarier gällande vård- och omsorgspersonal i hemtjänsten

Introduktion av vikarier gällande vård- och omsorgspersonal i hemtjänsten KIL1000, v1.1, 2014-01-31 KILS KOMMUN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se RUTIN 2019-03-01 Beslutade i ledningsgrupp 190319 Introduktion av vikarier gällande vård- och omsorgspersonal i hemtjänsten

Läs mer

DEL 2 AKTIVITETER KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

DEL 2 AKTIVITETER KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Senior Göteborg 2013 Avdelningen för äldre, hälso- och Personalstrategiska avdelningen Enheten för HR-utveckling DEL 2 AKTIVITETER KOMPETENSFÖRSÖRJNINGSPLAN HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I detta dokument beskrivs

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo.

Tjänsteskrivelse. Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013. 2014-03-04 Vår referens. Anne Wolf Kvalitetscontroller. anne.wolf@malmo. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-03-04 Vår referens Anne Wolf Kvalitetscontroller Tjänsteskrivelse anne.wolf@malmo.se Inspektion Arbetsmiljöverket november 2013 SOFV-2014-447

Läs mer

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning

Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Yrkesintroduktion för baspersonal inom stöd och service för personer med funktionsnedsättning Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR BASPERSONAL INOM STÖD OCH SERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

Läs mer

SAM-guide. Om systematiskt arbetsmiljöarbete inom personlig assistans

SAM-guide. Om systematiskt arbetsmiljöarbete inom personlig assistans SAM-guide Om systematiskt arbetsmiljöarbete inom personlig assistans Arbetsmiljönämnden för personlig assistans (Ampa) är den centrala partsgemensamma arbetsmiljöorganisationen för verksamheter inom personlig

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Samverkansavtal. Kalmar kommun

Samverkansavtal. Kalmar kommun Samverkansavtal Kalmar kommun 2007 Samverkan är grunden för att Kalmar kommun ska vara en attraktiv, utvecklande och effektiv kommunal arbetsplats. Det handlar om delaktighet och inflytande för alla anställda

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

1(4) Fortbildningsgruppen Vård- och omsorgsförvaltningen Hedemora kommun Fortbildningsplan för Vård- och omsorgsförvaltningen 2010 Utbildningsbudgeten 2010 för vård- och omsorgsförvaltningen är på 2484

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Återrapportering kring det systematiska arbetsmiljöarbetet

Återrapportering kring det systematiska arbetsmiljöarbetet SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Therese Hagberg Datum 2016-10-24 Rev. 2016-11-02 Socialnämnden Diarienummer SCN-2016-0217 Återrapportering kring det systematiska arbetsmiljöarbetet Förslag till beslut

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Särskilt boende Senast reviderad 2008-06-25 Syfte och ansvar Syftet med en samordnad vårdplanering är att den enskilde tillsammans med alla berörda enheter skall

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

Uppföljning Bromma Personlig assistans

Uppföljning Bromma Personlig assistans Bromma stadsdelsförvaltning Rapport Sida 1 (6) 2014-09-18 Uppföljningen gäller insatsen personlig, enheten arbetar även med avlösar- och ledsagarservice. Adress: Tunnlandsvägen 91 B 168 36 Bromma Enhetschef:

Läs mer

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15

Barnhälsa. Fjärås-Gällinge förskolor. Kungsbacka kommun. Verksamhetsår 2014/15 Barnhälsa Fjärås-Gällinge förskolor Kungsbacka kommun Verksamhetsår 2014/15 1 Arbetet med barnhälsa utgår från förskolans vision; Verksamheten ska genomsyras av en barnsyn med tilltro till barnets egen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

CHECKLISTA FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER

CHECKLISTA FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER CHECKLISTA FÖR PERSONLIGA ASSISTENTER ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svarar ni med kryss i högra svarsrutan, fortsätt fylla i de tre följande kolumnerna. Det ifyllda blir

Läs mer

Yttrande över inspektionsmeddelande från arbetsmiljöverket, ärendebeteckning AIST 2007/39230

Yttrande över inspektionsmeddelande från arbetsmiljöverket, ärendebeteckning AIST 2007/39230 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2007-11-28 Handläggare: Birgitta Eskils Pettersson Telefon: 08-508 20 506 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen

RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen RIKTLINJE FÖR RAPPORTERING AV AVVIKELSE inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) Beslutsdatum: 2018-10-01 Medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) Socialt

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Riktlinjer och rutiner vid medicintekniska hjälpmedel (MTP)

Riktlinjer och rutiner vid medicintekniska hjälpmedel (MTP) Riktlinje 9/ Medicintekniska Hjälpmedel (MTP) Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner vid medicintekniska hjälpmedel (MTP) Författningar

Läs mer

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA)

RUTIN HJÄLPMEDELSHANTERING LINDGÅRDEN (VARDAGA) Ansvarig namn Marita Nyström Dokumentnamn Rutin hjälpmedelshantering Lindgården (Vardaga) Upprättad av Marita Nyström Reviderad: Berörda verksamheter Hälso- och sjukvård Fastställd datum 180831 Diarienummer

Läs mer

VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN

VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÄRDIGHETSGARANTIER VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN VÅRA LÖFTEN TILL DIG SOM KUND! För att du som kund ska veta vad du kan förvänta dig av oss har vi värdighetsgarantier för

Läs mer

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016

Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 Riktlinjer för elevhälsoarbete Malung-Sälens kommun 2015/2016 2015-05-27 Elevhälsa Elevhälsa är ett samlingsbegrepp för skolans uppdrag att främja varje elevs hälsa, lärande och allmänna utveckling. Uppdraget

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Riktlinjer och handledning i det Systematiska arbetsmiljöarbetet. den 21 september 2015. Av: Maia Carlsson, Personalenheten

Riktlinjer och handledning i det Systematiska arbetsmiljöarbetet. den 21 september 2015. Av: Maia Carlsson, Personalenheten Riktlinjer och handledning i det Systematiska arbetsmiljöarbetet den 21 september 2015 Innehållsförteckning Inledning... 3 Riskbedömning av arbetsmiljön... 4 Åtgärdande av risker... 5 Rapportering och

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer