ChooChoo. En Rails Engine åt Crowding.se. Tobias Ohlsson 1DV411 Webbprojekt I VT 2014 Linnéuniversitetet Kalmar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ChooChoo. En Rails Engine åt Crowding.se. Tobias Ohlsson 1DV411 Webbprojekt I VT 2014 Linnéuniversitetet Kalmar"

Transkript

1 ChooChoo En Rails Engine åt Crowding.se 1(10)

2 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Projektorganisation Projektets tillvägagångssätt Resultat Avvikelser Slutsats Övertagande organisation Förbättringar och vidareutveckling 2(10)

3 Inledning Crowding.se är en nystartad webbtjänst som låter svenska och internationella företag dra nytta av ett crowdsource baserat system, där tjänstens användare uppmuntras bidra med lösningar till olika utmaningar och tävlingar som lagts ut av anslutna företag. För varje tävling finns en prispott som delas mellan vinnande bidrag. Hela tillvägagångssättet innebär en lång process av kommunikation och utbyte av händelser mellan parterna, vilket kräver ett fungerande och intuitivt informationsflöde för både parterna. I dagens läge har crowding.se ett redan implementerat aktivitetsflöde som upplevs som något stelt och odynamiskt av sajtens utvecklare, och det är där vi i projektgruppen kommer in i bilden. Vårt uppdrag var att utveckla ett dynamiskt och smart aktivitetsflöde som täcker sajtens behov. Syfte Huvudsyften med projektet var dels att få uppleva att arbeta i grupp i ett skarpt projekt där vi får känna av hur gruppdynamik kan påverka arbetets gång, och dels att få ställas mot skarpa krav och därigenom leverera en fungerande slutprodukt som uppfyller de av kunden ställda krav. Mål Målet med projektet har, i den anda som agil utveckling innebär, kommit att utvecklas ifrån en begynnande målsättning att skapa ett aktivitetsflöde som passar crowding.se:s 3(10)

4 specifika behov, till att utveckla ett mer generiskt aktivitetsflöde som i princip kan kopplas på vilken applikation som helst som använder sig av webbramverket Ruby on Rails. Allt eftersom målet har kommit att förändras så innebar den slutgiltiga målsättningen att skapa ett dynamiskt aktivitetsflöde, med stöd för cache:ning som enkelt kan kopplas till kundens applikation som finns under domännamnet crowding.se Projektorganisation Projektets organisation var av hierarkiskt upplägg, där Tobias Ohlsson vid Linnéuniversitet var den som tillsatt projektgruppen och har hållit i handledarmöten varje måndag under projekttiden. Ohlsson har i sin tur utsett Linus Lundvall, utvecklare vid crowding.se till projektbeställare, som bevakade arbetetsgången för utvecklarteamet i projektet som bestod av: Jimmy Börjesson testansvarig Alexander Hall produktansvarig Merkur Hoxha dokumentationsansvarig Inom utvecklargruppen fanns det ett fastlaget roterande schema för rollen som projektledare och kundansvarig, med en veckas intervall. Projektets tillvägagångssätt Utvecklingen skedde genom en skräddarsydd lösning, eller snarare en slags hybridlösning, där SCRUM och UP metoder var anpassade och sammansatta så att de 4(10)

5 täckte projektets behov. Det fanns bland annat visionsdokument, risklista, mjukvaruarkitektursdokumentation och testdokumentation som var semantiskt kopplade till en product backlog med tillhörande sprint backlogs och sprint reviews. Vad gäller den tekniska delen av projektet så hade vi inom utvecklargruppen sedan första projektdagen bestämt oss för att använda oss av GitHub för att på ett överskådligt sätt kunna utveckla i grupp med hjälp av pull requests och branches. Webbramverket Ruby on Rails var något helt nytt (med undantag för Hall som hade viss erfarenhet av Ruby on Rails sedan tidigare) för oss vilket gjorde att fokus lades på att sätta sig in i hur Ruby on Rails fungerar, under projektets första iterationer. Lyckligtvis var projektbeställaren väldigt insatt i Ruby on Rails och till stor hjälp, så vi kunde minska den branta inlärningskurvan genom support via bl.a. Google Hangouts samt läsmaterial från olika källor. Kommunikation kan bli något knepigt när ett projekt ska äga rum enbart på distans men överlag har vi lyckats hålla oss synkroniserade informationsmässigt, då vi hade ett privat chattrum inom utvecklargruppen där vi kunde nå varandra i princip dygnet runt. Detta i kombination med Skype och den form av kommunikation som kan ske genom GitHub (issues och kommentarer) gjorde att vi kunde kommunicera förhållandevis smärtfritt inom gruppen. Det fanns också förbestämda kommunikationskanaler med både kund och handledare. Ohlsson hade vi inbokade möten med varje måndag kl 9:00, där vi gick igenom förra veckans resultat samt kommande veckas målsättningar. Detsamma gäller kommunikation 5(10)

6 med kund; till detta fanns ett avsatt chattrum för kunden där vi kunde nå varandra under arbetstid och möjlighet till videokonferens genom Google Hangouts. Resultat Resultatmässigt kan man beskriva de första veckorna i projektet som något kaotiska. Detta berodde först och främst på viss okunskap kring Ruby on Rails. Kommunikation med kunden upplevdes väldigt intensiv, men även väldigt hjälpsam i början. Detta uppskattades väldigt mycket av oss i gruppen, då vi inte bara såg kunden som just en kund, utan även som en hjälpande hand för en grupp utvecklare som först skulle behöva sätta sig in i en helt främmande utvecklingsmiljö. Riktlinjerna för projektet upplevdes som väldigt otydliga i början och vi fick själva bestämma hur slutprodukten skulle te sig skulle det vara i form av ett API eller som en integrerad del av crowding.se? Man kan nog påstå att det var inte förrän i mitten av projektet som vi, delvis av eget iniativ, satte fasta och tydliga riktlinjer för projektet. Det skulle bli en Ruby on Rails Engine som kunde kopplas till en applikation (inklusive Crowding.se) på ett lätt och dynamiskt sätt. Här bidrog kunden med teknisk feedback och vi kom fram till att vårt egenutvecklade aktivitetsflöde skulle bete sig som ett superobjekt som kan lyssna till modeller i en värdapplikation och betrakta dem ur en förälder barn relation. Eftersom tillgång till källkod för crowding.se aldrig erbjöds, trots förfrågningar från oss i utvecklargruppen, så bestämde vi oss för att vid sidan av projektet även utveckla en simpel bloggapplikation för att efterlikna crowding.se, och därigenom kunna testa Choo Choo (aktivitetsflödet) i ett mer skarpt läge. 6(10)

7 Den slutversion av produkten som har levererats till kunden finns som öppen källkod på github.com/lnucrowding/choochoo med tillhörande dokumentation. Där framgår även att produkten är testad och passerar samtliga enhetstester (läs Travis). Det är fritt fram för både kund och andra intresserade utvecklare att använda sig av Choo Choo och att vidareutveckla den. Vad gäller resultaten för projektet kan man sammanfatta dessa med att Choo Choo täcker de krav som finns dokumenterade i visionsdokumentet. Trots detta återstår det en del arbete för att produkten skall uppfylla kundens ursprungliga krav (som tidigare nämnts har riktlinjerna förändrats under arbetets gång) med bland annat möjlighet för cache:ning, vilket egentligen aldrig implementerades utan vi valde att överlåta lösningar för detta till Choo Choos framtida användare istället. Avvikelser Avvikelser har kanske redan nämnts under stycke Resultat men sammanfattningsvis så skedde det en del avvikelser i slutet av projektet. Vi bestämde exempelvis i samråd med Ohlsson att avvika ifrån de krav som ställdes i början av projektet vad gäller sweepning (cache) och möjlighet för applikationsanvändare att prenumerera/avprenumerera, helt enkelt eftersom vi insåg att projekttiden började närma sig slutet och att vi inte skulle hinna med detta. Vi anser så här i efterhand att detta scenario hade kunnat undvikas om projektet inte hade haft en så pass stor komplexitet (att koda något som dynamiskt anpassar sig till vilken värdapplikation som helst), med större förkunskaper i Ruby on Rails samt om vi även fått tillgång till kundens källkod i tid. 7(10)

8 Slutsats Om man jämför vision och uppsatta mål med det som levererats kan slutprodukten kanske ses som lite halvdant genomförd. Det är dock väldigt viktigt att notera att vi har haft flera hinder på vägen, som redan nämts i föregående text, både på teknisk och ledande nivå. Hinder på den tekniska nivån har varit bland annat att lära sig Ruby on Rails från grunden men även lära sig avancerade användningsområden av Git genom GitHub. På den ledande nivån har hindren inneburit problem med att förstå den riktiga problematiken med kundens projekt och hur slutprodukten skulle se ut. Det började som sagt med enkel kod som eventuellt skulle kopplas till crowding.se för att vidare förkasta allt och utveckla hela konceptet som en Ruby Gem (ett tillägg man kan koppla till sin Rails applikation). Men utvecklingen stannade inte här utan vi bestämde oss själva sedan för att göra om allt igen som en Ruby Engine (en mini app ) som kan kopplas till en värdapplikation genom att använda olika nya tekniker som Concerns. Den allra viktigaste slutsatsen man kan dra inom ramen för detta projekt är att vår grupp visade sig beta av alla hinder på vägen, och leverera en slutprodukt som uppfyller kundens krav. Dock pga tidsbrist kanske inte på det sätt som var bestämt från början. Vi kan stolt påstå att gruppdynamiken fungerade över våra förväntningar, och vi kunde emellanåt känna oss som en självgående utvecklargrupp som tog egna initiativ, hade en jämn och rättvis arbetsfördelning och leverade vecka efter vecka. 8(10)

9 Det nämndes i början av detta avsnitt att produkten kan anses som lite ofärdig i relation till kundens ställda krav, men om man har i åtanke den knappa projekttiden på tio veckor och att vi var helt nollställda i början av projektet så anser vi själva att kvaliteteten på slutprodukten faktiskt var en stor bedrift. Övertagande organisation Även om uppdgragsgivare var Crowding.se så är källkoden öppet publicerad under MIT licens och tillhör den sammanfogade organisationen Lnu och Crowding. Källkoden i sin helhelt går att nå via github.com/lnucrowding/choo_choo och kan fritt modifieras av övertagande organisation så att den passar ens behov. Förbättringar och vidareutveckling Det finns en del förbättringar som implicit har nämnts i detta dokument. Som slutprodukten är nu, så är det helt upp till värdapplikationen att sköta cache:ning av aktiviter som Choo Choo samlar. Något som hellre skulle kunnat göras igenom Choo Choo. Även smarta funktioner som att prenumerera/avprenumerera på en viss aktivitet kan vara en integrerad del av Choo Choo. Dessa förbättringspunkter var som det framgick av avsnittet Avvikelser en del av projektets krav som aldrig hann implementeras pga tidsbrist, men våra förhoppningar är att många (inklusive vår kund) kan ha nytta av den grundfunktionalitet som redan finns i Choo Choo redan och även vidareutveckla den framöver. 9(10)

10 10(10)

Filhanterare med AngularJS

Filhanterare med AngularJS Filhanterare med AngularJS Författare: Filip Johansson Peter Emilsson Oskar Georgsson Christian Nilsson Datum: 2014-03-26 1 Sammanfattning Filhanterare med AngularJS är en filhanterare skapad för Sigma

Läs mer

Kommunal Jämförelsetjänst

Kommunal Jämförelsetjänst Kommunal Jämförelsetjänst Sammanfattning Denna rapport innehåller bakgrund och information om projektet samt att vi har utvärderat hur det har gått under projektets gång. Projektet har gått ut på att vår

Läs mer

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 Kostregistrering 30 mars 2012 Webbprojekt 1 1DV411 Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Linnéuniversitetet Ella Källman - ella@kallman.se Martin Kuoppa - martin@duofy.com

Läs mer

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu. Mina listor En Android-applikation Rickard Karlsson 2013-06-09 Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.se Innehållsförteckning 2. Innehållsförteckning 3. Abstrakt 4. Inledning/bakgrund

Läs mer

PROJEKT ALBYLEN. Datum: 25 mars 2011. AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson

PROJEKT ALBYLEN. Datum: 25 mars 2011. AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson PROJEKT ALBYLEN Datum: 25 mars 2011 AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson 0 Sammanfattning: Föreningen Albylen som bedriver aktivitets- och friskvårdscentrum

Läs mer

Gillakampen. av Merkur Hoxha WP

Gillakampen. av Merkur Hoxha WP Gillakampen av Merkur Hoxha WP12 2013-06-09 Innehållsförteckning Abstrakt...3 Inledning...4 Vad som gick bra...5 Vad som gick dåligt...6 Sammanfattning...7 Abstrakt Gillakampen är en Facebookapplikation

Läs mer

Intra EV. Webbprojekt I, 1DV411. Alex Driaguine. Kristoffer Karlsson. Martin Carlsson. Joakim Holmewi. Mattias Johansson. Uppdragsgivare: Grupp 4:

Intra EV. Webbprojekt I, 1DV411. Alex Driaguine. Kristoffer Karlsson. Martin Carlsson. Joakim Holmewi. Mattias Johansson. Uppdragsgivare: Grupp 4: Intra EV Webbprojekt I, 1DV411 Uppdragsgivare: Grupp 4: Eva Vinrot, EV Konsult Rebecca Fransson Alex Driaguine Kristoffer Karlsson Martin Carlsson Joakim Holmewi Mattias Johansson Sammanfattning Vi blev

Läs mer

SEGLAISOLEN.SE En Wordpres Webbsajt

SEGLAISOLEN.SE En Wordpres Webbsajt SEGLAISOLEN.SE 2012-05-28 En Wordpres Webbsajt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430 Projektet är utvecklat med hjälp av Unified Process & Wordpress REFERAT Den här rapporten handlar om projektet

Läs mer

Rabattsystem TEXTILGALLERIAN RABATTSYSTEM

Rabattsystem TEXTILGALLERIAN RABATTSYSTEM Rabattsystem Kund : Linus Ivelid, Textilgallerian Projektgrupp : Jonas Holte, Jesper Håkansson, Rasmus Eneman, Henrik Gabrielsson, David Grenmyr och Erik Magnusson Handledare : Tobias Ohlsson Kurs : WEBBPROJEKT

Läs mer

Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU

Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU FÖRFATTARE Viktor Karlsson Jarmo Baltzar DATUM 2011-03-15 Sammanfattning I rapporten återfinns en detaljerad beskrivning om webbapplikation Budgetsystem

Läs mer

Slutrapport - VisitOland

Slutrapport - VisitOland Slutrapport - VisitOland 1DV411, Webbprojekt I, LNU Johan Johansson Sjölin jj222cr@student.lnu.se, 076-7637440 Madeleine Landerhjelm ml22ny@student.lnu.se, 070-9503425 Gunnar Annerstedt ga22bb@student.lnu.se,

Läs mer

Lektionsbank på Musiklärarportalen.se

Lektionsbank på Musiklärarportalen.se Lektionsbank på Musiklärarportalen.se Grupp 4 Mars 2013 Webbprojekt I / IDV411 / 7,5p 1 Organisation: Linnéuniversitetet Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Gruppdeltagare: Henrik Petersson

Läs mer

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM INNEHÅLLSFÖRTECKNING inledning... 3 SCRUM... 3 Bakgrund... 3 Faser... 3 Ramverket... 3 Nordscrum... 4 StudentProjekt...

Läs mer

Projektmetodik II. HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik. Projektarbete

Projektmetodik II. HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik. Projektarbete Projektmetodik II HF1005, Informationsteknik och ingenjörsmetodik för Datateknik Projektarbete Förväntade resultatet är t.ex. en produkt Vi behöver arbeta med Analys Faktainsamling Genomförande Rapportering

Läs mer

sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson

sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Författare: Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson Termin: VT2014 sida 2 Sammanfattning Denna

Läs mer

Slutrapport - Intranät

Slutrapport - Intranät Slutrapport - Intranät Grupp 2. DesignOnline 1DV411 - Webbprojekt I Martin Fohlin, Tobias Holst, Andreas Fridlund, Måns Schütz, Anton Ledström & Sherief Badran 1 Sammanfattning I denna rapport beskriver

Läs mer

Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson

Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson Sammanfattning Det här är slutrapporten för ett projekt som gjordes i kursen Webbprojekt I av tre studenter på programmet webbprogrammerare.

Läs mer

SCRUM och mycket mer

SCRUM och mycket mer Typ av dokument Anvisning Skapad Senaste uppdatering 2008-01-27 2008-11-13 1 (5) Sida 1 Det minsta möjliga? SCRUM och mycket mer Om man nu vill vara agile och inte har allt tid i världen, vad skall man

Läs mer

Slutrapport. KOM - Linnéuniversitetet. Alva Fandrey. Jonas Erixon. Lukas Nilsson. Sofia Björkesjö

Slutrapport. KOM - Linnéuniversitetet. Alva Fandrey. Jonas Erixon. Lukas Nilsson. Sofia Björkesjö Slutrapport KOM - Linnéuniversitetet Alva Fandrey Jonas Erixon Lukas Nilsson Sofia Björkesjö Innehållsförteckning Alva Fandrey 0 Jonas Erixon 0 Lukas Nilsson 0 Sofia Björkesjö 0 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Slutrapport. APFy.me

Slutrapport. APFy.me Slutrapport APFy.me Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 3 Projektbeskrivning... 3 4 Leverabler... 4 5 Resultat... 4 6 Utvärdering och analys... 4 6.1 Utvärdering av resultat... 4

Läs mer

TimeWarriors, Grupp 1

TimeWarriors, Grupp 1 TimeWarriors, Grupp 1 Kund: Johan Leitet, Linnéuniversitetet Kalmar Projektgrupp: Mathias Sundin, Richard Söderman, Anton Larsson, Wictor Kihlbaum, Lucas Wik, Jonas Tornfors Handledare: David Grenmyr Kurs:

Läs mer

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt (Utvecklare av digitala tjänster) Den 1 juni 2011 ABSTRAKT Rapporten tar upp positiva och negativa erfarenheter som jag erhållit

Läs mer

Slutrapport. Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint

Slutrapport. Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint Slutrapport Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint Sammanfattning I kursen IDV411 Webbprojekt I som ingår i programmet Webbprogrammerare vid Linnéuniversitetet har

Läs mer

Matematikdidaktik. 1DV411 Webbprojekt I

Matematikdidaktik. 1DV411 Webbprojekt I Matematikdidaktik 1DV411 Webbprojekt I Författare: Jennifer Nord, Nils Jakob Olsson, Svante Arvedson, Maria Nygren, Christoffer Holmgren och David Söderberg Handledare & examinator: Tobias Olsson Termin:

Läs mer

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport 1DV411 Webbprojekt I Slutrapport Jens Evertsson Michelle Leite Santana Henrik Norberg Pontus Pettersson Danijel Pilipovic 2011-03-28 Kurskod: 1DV411 Sammanfattning I samband med Webbprojekt 1 inom Webbprogrammerareprogrammets

Läs mer

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen.

Eventuella kommentarer: Under kursens gång har 4 studenter hoppat av utbildningen. Kursrapport Bakgrundsinformation Kursens namn: Bild och lärande: Visuella kulturer och kommunikation Termin: 1 Ladokkod: BL202C Kursansvarig: Bjørn Wangen Antal registrerade studenter: 26 Antal studenter

Läs mer

Cob Media. Linnéuniversitetet - 1DV411 Webbprojekt I - Slutrapport

Cob Media. Linnéuniversitetet - 1DV411 Webbprojekt I - Slutrapport Cob Media Linnéuniversitetet - 1DV411 1 1. Sammanfattning I nio veckor har vi fått möjlighet att både arbeta tillsammans i grupp och med en riktig kund från näringslivet. Detta för att vi ska få praktisera

Läs mer

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10

SUNETs Projektmodell. Syfte. Processer. Version: 2012-04-10 SUNETs Projektmodell Version: 2012-04-10 Syfte Syftet med denna modell för arbete med SUNETs tjänster är att ge användare och kunder en väl fungerande tjänst som uppfyller de mål som SUNET styrelse har

Läs mer

Möte i gemensamma förvaltningens nätverk för internwebben 17 juni

Möte i gemensamma förvaltningens nätverk för internwebben 17 juni Anteckningar 110617 Möte i gemensamma förvaltningens nätverk för internwebben 17 juni Deltagare: Kjärstin H-B, PLAN, Yael T, PA, Ceilia B, STUD, Peter H, UPE, Helena B, KOM och Annika S, KOM. Snabbrunda

Läs mer

Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport

Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport Collector en Android-app för att samla saker Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport Abstrakt Jag har gjort en Android-app för att samla saker, Collector. Med den kan man upprätta att göra-listor

Läs mer

LIPs Martin Lindfors ChrKr Projdir2017_sbd.doc CKr

LIPs Martin Lindfors ChrKr Projdir2017_sbd.doc CKr Martin Lindfors 2017-08-22 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering Minröjningssystem Martin Lindfors, ISY Student Torbjörn Crona och Martin Lindfors Läsperiod

Läs mer

Projekt Effekt. Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611. Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB

Projekt Effekt. Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611. Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB Projekt Effekt Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611 Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB Projektgrupp 3: Peter Andersson Rasmus Karlsson Tobias Johansson Lars Wöldern Meri Stakovska Sammanfattning

Läs mer

Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47%

Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47% 15 svar Sammanfattning Se hela svar Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47% KURSFRÅGA AV ÖVERGRIPANDE KARAKTÄR Kursinnehållet har varit intressant och stimulerande I låg grad

Läs mer

Projektdirektiv Oskar Ljungqvist Sida 1. Kund/Examinator: Daniel Axehill, Reglerteknik/LiU

Projektdirektiv Oskar Ljungqvist Sida 1. Kund/Examinator: Daniel Axehill, Reglerteknik/LiU 2018-08-30 Sida 1 Projektnamn Beställare Projektledare Projektbeslut Projekttid Rapportering, ISY Student, ISY Läsperiod 1-2, HT 2018. Projektet klart senast vid projektkonferensen. Löpande rapportering:

Läs mer

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB

Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Stockholm 2012-01-31 Ver 0.5 Slutrapport projektgenomförande - Aurora Innovation AB Projektet är genomfört inom ramen för Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling Innovation för alla. Innehållsförteckning

Läs mer

Idrottsapen. 1. Inledning. 2. Mål och syfte. 3. Projektbeskrivning

Idrottsapen. 1. Inledning. 2. Mål och syfte. 3. Projektbeskrivning Idrottsapen Slutrapport för projektet Idrottsappen. Projekttitel: Idrottsappen Uppdragstagaren: Sandklef GNU Labs, 710413-5137 1. Inledning Under samtal med olika aktiva personer inom olika idrotter framkom

Läs mer

SCRUM. En agil projektmetod baserad på empiri - vad fungerar och vad fungerar inte?

SCRUM. En agil projektmetod baserad på empiri - vad fungerar och vad fungerar inte? SCRUM En agil projektmetod baserad på empiri - vad fungerar och vad fungerar inte? Grundprinciper Projektgruppen organiserar och planerar sitt eget arbete Fokus på verksamhetsnytta Alla krav prioriteras

Läs mer

Resultat av kursvärdering för kursansvarig och lärare

Resultat av kursvärdering för kursansvarig och lärare Resultat av kursvärdering för kursansvarig och lärare Programmering med JavaScript, HTML och CSS Studietakt: Program: Saknas Fristående kurs, PAGWH, PAGWE Studenter i utskick: 40, 26, 20 Antal svarande

Läs mer

F7 Agila metoder. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH

F7 Agila metoder. EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH F7 Agila metoder EDAF45 Programvaruutveckling i grupp Projekt Boris Magnusson, Ulf Asklund Datavetenskap, LTH 1 XP - Scrum - Kanban Agila metoder Vad innehåller SCRUM Hur skiljer sig XP och SCRUM KANBAN

Läs mer

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering Projektet TNMK30 - Elektronisk publicering Gruppindelning projekt Valfria grupper ~4 per grupp TNM088 - Digitala media-grupperna är ok Projektgrupper 4 personer Jämna par Lika arbete för små grupper Anmäl

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54006-20132) Antal svarande = 18

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54006-20132) Antal svarande = 18 Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) (DT0-006-0) Antal svarande = 8 Svarsfrekvens i procent =.7 Utvärderingsresultat Teckenförklaring Relativa frekvenser

Läs mer

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Priskamp En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Abstrakt Detta är en post-mortem slutrapport om mitt projekt "Priskamp" inom ramen för kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt VT 2013. Projektets

Läs mer

2010-12-27 SCRUM. Vattenfallsmodellen. Analys. Design. Kod. Test. Rational Unified Process Agile. Kallas också linjär sekventiell modell.

2010-12-27 SCRUM. Vattenfallsmodellen. Analys. Design. Kod. Test. Rational Unified Process Agile. Kallas också linjär sekventiell modell. Vattenfallsmodellen SCRUM Analys Kallas också linjär sekventiell modell Introduktion Design Kod Test Rational Unified Process Agile DSDM Adaptive Software Development Crystal Feature-Driven Development

Läs mer

HejKalmar app. Projektrapport. Webbprojekt I

HejKalmar app. Projektrapport. Webbprojekt I Projektrapport HejKalmar app Webbprojekt I Författare: Cecilia Lindqvist, Linus Lundevall, Christofer Olaison, Andreas Söderström och Isak Utegård Handledare: Tobias Ohlsson Examinator: Tobias Ohlsson

Läs mer

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet ToDo ios-applikation Mikael Östman 201205 Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet mo222ez@student.lnu.se Abstrakt Detta är en slutrapport för det projekt jag bedrivit inom ramen för kursen Individuellt

Läs mer

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt

Projekthandbok. administrativa utvecklingsprojekt administrativa utvecklingsprojekt Dokumentet uppdaterat oktober 2018 Innehållsförteckning 1. Syfte och bakgrund 3 2. Projekt som arbetsform 3 3. Projektportföljen kriterier och funktion 3 Projekt som inte

Läs mer

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05

VIDEODAGBOKEN. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. En dagbok i videoform online. Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 VIDEODAGBOKEN En dagbok i videoform online. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Robert Forsgren (rf222ce) UD12 2013-06-05 Abstrakt: Den här rapporten kommer ta upp mitt projekt Videodagboken, en dagbok

Läs mer

Kommunikationsmaterial

Kommunikationsmaterial FAQ Sedan en tid arbetar några av esams medlemmar med ett koncept för en gemensam digital ingång som skulle kunna omfatta hela det offentliga Sverige och alla livshändelser på sikt. Som ett första steg

Läs mer

Vad är agilt? Agile Islands Andreas Björk

Vad är agilt? Agile Islands Andreas Björk Vad är agilt? Agile Islands 2019 Andreas Björk Agenda 1. Vad är agilt? Agile manifesto Agile Onion Vad beskriver en agil organisation? 2. Principer och verktyg Ständig förbättring Feedback loopar Fokus

Läs mer

Process- och metodreflektion. Grupp 3; Ida Gustafsson, Mikael Karlsson, Jonas Lind, Hanne Sundin, Maria Törnkvist

Process- och metodreflektion. Grupp 3; Ida Gustafsson, Mikael Karlsson, Jonas Lind, Hanne Sundin, Maria Törnkvist Process- och metodreflektion Grupp 3; Ida Gustafsson, Mikael Karlsson, Jonas Lind, Hanne Sundin, Maria Törnkvist Planeringen Redan från början av projektet bestämde vi oss i gruppen för att planera utförande

Läs mer

Proj-Iteration 5B. Plan för återstående iterationer

Proj-Iteration 5B. Plan för återstående iterationer Proj-Iteration 5B PVG/Coaching Boris Magnusson Datavetenskap LTH PVG/Coach 2009. Proj-Iter5B : 1 Plan för återstående iterationer Förutom att arbeta vidare på stories skall release göras både under iteration

Läs mer

Tepz klon. - Projektrapport. Linnéuniversitetet, Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt Janina Bergström, WP12 Distans

Tepz klon. - Projektrapport. Linnéuniversitetet, Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt Janina Bergström, WP12 Distans Tepz klon - Projektrapport Janina Bergström jb222qp WP12 Distans 8/6-2013 Linnéuniversitetet, Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 1 Abstrakt Denna rapport handlar om min klon av det existerande spelet

Läs mer

Ärende 1 Uppstart: genomgång av senaste anteckningar, sammanfattning av vårens arbete och en blick in i höstens arbete

Ärende 1 Uppstart: genomgång av senaste anteckningar, sammanfattning av vårens arbete och en blick in i höstens arbete ARIKTEKTLEDNINGS GRUPPEN 24 AUGUSTI 2010 GÖTEBORG SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR Närvarande: Ordf. Joakim Svärdström, länssamordnare Västkom Karl Andersson, IT-samordnare Fyrbodal Jonas Blixt, VästKom

Läs mer

Erik Lundgren 820419-1491. GarageLoppisen.se. Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430

Erik Lundgren 820419-1491. GarageLoppisen.se. Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430 Erik Lundgren 820419-1491 GarageLoppisen.se Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430 Abstrakt En kort rapport om projektet GarageLoppisen.se. En applikation som skapats för att

Läs mer

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Fakulteten för ekonomi, kommunikation, IT & data Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Kurskod: DVGC18 Kursnamn: Software Engineering Inlämningsdatum: 2009 10 28 Scrummaster: Martin Blom Projektmedlemmar:

Läs mer

LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Efterstudie MCIV. Anders Eklund. Status

LiTH Segmentering av MR-bilder med ITK Efterstudie MCIV. Anders Eklund. Status Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-05-15 Efterstudie MCIV Status Granskad Godkänd Bilder och grafik projektkurs, CDIO MCIV LIPs 1 Segmentering av MR-bilder med ITK 2006-05-15 PROJEKTIDENTITET MCIV

Läs mer

Dagbok Mikael Lyck 810717-0071

Dagbok Mikael Lyck 810717-0071 Dagbok Mikael Lyck 810717-0071 2/6 Slutredovisning, redovisningen gick bra vi hade ju redan byggt ihop spelet så vi var inte särskilt oroliga. Allt som allt är jag väldigt nöjd med slutprodukten. 11/5

Läs mer

Elastisk sökning med Elastic Search

Elastisk sökning med Elastic Search - Webbprojekt 1 Elastisk sökning med Elastic Search Deltagare: Erik Lundgren, Mikael Philipsson, Johan Veeborn, Filip Åstrand Handledare: Emil Carlsson Linneuniversitetet 2013-03-27 II. Sammanfattning

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca System vi undersökte Den system vi valde att undersöka var en av de senaste smart tv som finns i markanden och var nämnd till bästa

Läs mer

Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue. Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr

Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue. Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr Inlämnad: 16 januari 2008 1 Softhouse - Crossmedia Avenue Crossmedia Avenue, är ett svenskt företag som ingår

Läs mer

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande.

Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Projektledare 2007-08-31 Cecilia Ek Lena Hellsten Robert Karlsson Lednings- och styrgrupp Märta Vagge Kristina Rönnkvist Madeleine Jonsson Slutrapport: Vägen till ökat välbefinnande. Syfte Syftet med projektet

Läs mer

Slutrapport för Internetfonden

Slutrapport för Internetfonden Slutrapport för Internetfonden Webbprogrammering i matematik och fysikundervisning Mikael Tylmad mikael@roboro.se Fredrik Atmer fredrik.atmer@gmail.com Ella Kai-Larsen e@k-l.se 10 april 2014 http://www.profyma.se/

Läs mer

Slutrapport för Pacman

Slutrapport för Pacman Slutrapport för Pacman Datum: 2011-05-30 Författare: cb222bj Christoffer Bengtsson 1 Abstrakt Jag har under våren arbetat med ett projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Målet med mitt

Läs mer

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr

LIPs Daniel Axehill ChrKr Projektdirektiv_Saab_v3 CKr Daniel Axehill 2006-01-19 Sida 1 Projektnamn Beställare Daniel Axehill, ISY Projektledare Student Projektbeslut Torbjörn Crona, Daniel Axehill Projekttid Läsperiod 3-4, vårterminen 2006. Projektet klart

Läs mer

1DV450 - vt2014. Har du läst kursen på Campus eller distans. Antal respondenter: 24. Antal svar. Svarsfrekvens: 37,50 %

1DV450 - vt2014. Har du läst kursen på Campus eller distans. Antal respondenter: 24. Antal svar. Svarsfrekvens: 37,50 % 1DV450 - vt2014 respondenter: 24 : Svarsfrekvens: 37,50 % Har du läst kursen på Campus eller distans Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 3 (33,3%) Distans 6 (66,7%) KURSFRÅGA AV ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Pilotprojekt Pict-O-Stat i Fagersta kommun

Pilotprojekt Pict-O-Stat i Fagersta kommun 1 2011-09-02 Socialförvaltningen Pilotprojekt Pict-O-Stat i Fagersta kommun Inledning Företaget Neonova AB i Järvsö har tagit fram enkätverktyget Pict -O-Stat. Med hjälp av Pictogramsymboler, fotografier

Läs mer

Haris Kljajic Individuellt mjukvaruprojekt. Projekt Rapport. Insatsplutonen. Haris Kljajic UD11

Haris Kljajic Individuellt mjukvaruprojekt. Projekt Rapport. Insatsplutonen. Haris Kljajic UD11 Projekt Rapport Insatsplutonen Haris Kljajic UD11 Abstrakt: Denna rapport är en rapport på mitt arbete i Individuellt Mjukvaruprojekt. Projektet i sig var en dynamisk website för 1:a Insatspluton i Kalmar

Läs mer

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4

David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1. IKOT Grupp B4 David A, Niklas G, Magnus F, Pär E, Christian L 2011-02-02 CHALMERS INLÄMNING1 IKOT Grupp B4 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Intressenter... 3 Mål... 4 Spelregler... 4 Leveranser... 5 Avgränsningar...

Läs mer

Hur nöjd är du på en skala?

Hur nöjd är du på en skala? Vilken är den vanligaste kraften bakom positiva resultat såsom hög produktivitet, låg personalomsättning och låg sjukfrånvaro? De flesta av oss svarar troligen hög personalnöjdhet. Nöjda personer arbetar

Läs mer

Sammanställning av kursvärdering

Sammanställning av kursvärdering Dnr HS 214/42 Sammanställning av kursvärdering (blanketten används inte för lärarutbildningskurser) Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap Sammanställning av vårterminens kurser ska vara underskriven,

Läs mer

Utvärdering Projekt Vägen

Utvärdering Projekt Vägen Utvärdering Projekt Vägen Projektets bakgrund och utgångspunkter I Lycksele finns ett antal utrikes födda personer som idag har kontakt med alla fyra aktörer (Lycksele kommun, VLL, AF och Försäkringskassan)

Läs mer

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006

Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Kursutvärdering av Introduktionskursen, 7 poäng, ht 2006 Nedan följer en sammanställning av kursutvärderingen av Introduktionskursen på 7 poäng som ingår i receptarieutbildningen på 120 poäng vid Umeå

Läs mer

Familjecentraler Brukarundersökning 2010

Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Familjecentraler Brukarundersökning 2010 Dnr 2/7 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Genomförande... 3 Resultat... 4 Stöd från personal... 4 Frågor... 4 Råd och stöd... 4 Olika delar samlade i samma lokal...

Läs mer

Projektuppgift.

Projektuppgift. Projekt Projektuppgift Designa och implementera ett webbaserat gränssnitt för att söka information i en befintlig databas. Webssidan ska vara komplett med navigering, överblick, sökning och strukturerad

Läs mer

Malmö StadsAtlas. Ulf Minör Anna-Stina Munsin Johan Lahti GIT-utvecklare Malmö Stad

Malmö StadsAtlas. Ulf Minör Anna-Stina Munsin Johan Lahti GIT-utvecklare Malmö Stad Ulf Minör Anna-Stina Munsin Johan Lahti GIT-utvecklare Stad Disposition Inledning om våra webbkartor - Verksamhetsstöd Stadskarta på malmo.se Webbkartor på väg. smap Samarbete -Lund-Helsingborg Kartor

Läs mer

SLUTRAPPORT. Projekt Pion. Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö

SLUTRAPPORT. Projekt Pion. Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö SLUTRAPPORT Projekt Pion Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö Sammanfattning Detta uppdrag skapades av gruppen PIONjärerna som består

Läs mer

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PROGRAMMERING Ämnet programmering behandlar hur mjukvaror skapas, anpassas och utvecklas samt programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering och praktisk datoriserad problemlösning.

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

Projektmetodik. Johan Nilsson. Institutionen för Biomedicinsk Teknik LTH, Lunds Universitet

Projektmetodik. Johan Nilsson. Institutionen för Biomedicinsk Teknik LTH, Lunds Universitet Projektmetodik Johan Nilsson Institutionen för Biomedicinsk Teknik LTH, Lunds Universitet Agenda Teamet Projektstrukturen Projektorganisationen Projekt? Vad är egentligen ett projekt? Varför jobba i projektform?

Läs mer

Inspel till dagens diskussioner

Inspel till dagens diskussioner Intro till Agil Projektledning CMB 11 juni 2018 Mats Nyman Wenell Management AB Inspel till dagens diskussioner Historik och bakgrund Agila manifestet och de agila principerna SCRUM Kort om SAFe Wenell

Läs mer

Mighty. Mobilapplikation för evenemang

Mighty. Mobilapplikation för evenemang Mighty Mobilapplikation för evenemang Slutrapport: Mjukvaruutvecklingsprojekt i Grupp Författare: Simon Palmqvist & Pepyn Swagemakers Lärosäte: Linnéuniversitetet Kurs: 1DV611 Handledare: Tobias Ohlsson

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2

Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Team NYKÖPING Projektrapport Bättre vård mindre tvång del 2 Syfte med deltagandet i Genombrott Förbättra den psykiatriska heldygnsvården med fokus på tvångsvård och tvångsåtgärder Teammedlemmar och Ledare

Läs mer

Slutrapport projektgenomförande Metamatrix

Slutrapport projektgenomförande Metamatrix Stockholm 2018 04 13 Ver 0.5 Slutrapport projektgenomförande Metamatrix Projektet är genomfört inom ramen för Post och telestyrelsens (PTS) innovationstävling Innovation för alla. Innehållsförteckning

Läs mer

Lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna

Lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna Lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna 1. Hur bedömer du lärprojektet Utvärdering av samverkansdialogerna som helhet? 1 = Mycket dåligt, 5 = Mycket bra 2. Kommentar Antal svarande: 4 - Mycket

Läs mer

REGLAB Hur bedömer du lärprojektet Kommunikation som helhet? 2. Kommentar. 3. Vad har du uppskattat mest? Antal svarande: 10

REGLAB Hur bedömer du lärprojektet Kommunikation som helhet? 2. Kommentar. 3. Vad har du uppskattat mest? Antal svarande: 10 REGLAB 2011 1. Hur bedömer du lärprojektet Kommunikation som helhet? 1 = Mycket dåligt, 5 = Mycket bra 2. Kommentar Antal svarande: 6 - Bra kontakter och jag har lärt mig nya saker om kommunikation. -

Läs mer

Uppdragsbeskrivning. Google Glass. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info.

Uppdragsbeskrivning. Google Glass. Version 1.0 Mats Persson. Distributionslista. Namn Åtgärd Info. Version 1.0 Distributionslista Befattning Bolag/en het Student KaU Richard Hoorn Student KaU Johan Häger Konsult/handledare Sogeti Konsultchef Sogeti Åsa Maspers Säljare Sogeti Bengt Löwenhamn Namn Åtgärd

Läs mer

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS

RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS UPPSALA UNIVERSITET Institutionen för musikvetenskap RAPPORT FÖR UTVÄRDERING AV AVSLUTAD KURS/DELKURS Kurs: Musikteori 1/Musikvetenskap A Delkurs: Satslära/funktionsanalys Termin: VT 211 Totalt besvarade

Läs mer

CREATING VALUE BY SHARING KNOWLEDGE

CREATING VALUE BY SHARING KNOWLEDGE CREATING VALUE BY SHARING KNOWLEDGE PROJEKTLEDNING 101 Nidzara Dellien, Lund September 2017 PROJEKT En formell definition på projekt är följande (enligt Wikipedia): En temporär satsning för att framställa

Läs mer

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på:

För att få ett riktigt bra möte är det viktigt att förbereda sig. Här följer tre saker som är bra att tänka på: Bättre möten Elevrådets möten är en naturlig plats för medlemmarna att träffas. Om mötestekniken blir lika naturlig kommer ni att bli effektivare, mer inkluderande och dessutom ha ännu roligare! I det

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

En webbtjänst som är skapad i kursen 1DV611 - Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp.

En webbtjänst som är skapad i kursen 1DV611 - Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp. En webbtjänst som är skapad i kursen 1DV611 - Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp. Alex Naga Frida Melin Rosa Ekström Simon Österdahl Robin Nowakowski Abstrakt Syftet med detta projekt är att en grupp studenter

Läs mer

Agil Projektledning. En introduktion

Agil Projektledning. En introduktion Agil Projektledning En introduktion Agil Projektledning Förändringar sker alltid i projekt Agil projektledning handlar om att hantera dessa Kunden har dålig insyn i ett traditionellt projekt De ska vara

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE

BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE BOKSAMMANFATTNING MOTIVATION.SE 150 ledningsgrupper senare - vår bild av en dold potential Detaljerade fallstudier av verkliga ledningsgruppssituationer och typiska problem såväl som konkreta tips för

Läs mer

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen.

Nyanländ kompetens. Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen. Nyanländ kompetens Ett samverkansprojekt mellan Mora, Orsa och Älvdalens kommuner, Högskolan Dalarna och Arbetsförmedlingen Handbok Online Innehåll 1 Introduktion... 1 1.1 Facebook och blogg - samspelet...

Läs mer

Redogörelse för utvecklingsprocessen av spelet The Legend of Chalmers

Redogörelse för utvecklingsprocessen av spelet The Legend of Chalmers Redogörelse för utvecklingsprocessen av spelet The Legend of Chalmers Ett projekt i kursen TDA367 Objektorienterat programmeringsprojekt och LSP310 Kommunikation och ingenjörskompetens Maxim Goretskyy

Läs mer

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element.

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element. Vis it Introduktion Vi har skapat den webbaserade appen Vis it som bygger på att användare kan ta bilder på och lägga upp sevärdheter via sin mobiltelefon. Dessa sevärdheter är positionsbaserade vilket

Läs mer