Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) Slutrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport"

Transkript

1 Collector en Android-app för att samla saker Kim Grönqvist (kg222dk) Slutrapport

2 Abstrakt Jag har gjort en Android-app för att samla saker, Collector. Med den kan man upprätta att göra-listor över saker som man vill göra, till skillnad från sådant som man måste göra. Mest lyckosamt med projektet var att jag använde MongoDb med Mongolab som backend, att jag nyttjade bibliotek för att undvika att återuppfinna hjulet, samt att jag använde goda mjukvarutvecklingsmetoder för att strukturera arbetet. Störst problem har jag haft med att uppskatta hur lång tid det tar att arbeta med en ny teknik. En annan svårighet har varit att arbeta testdrivet i ett system som jag inte till hundra procent är bekväm med.

3 Innehåll Abstrakt...2 Bakgrund...4 Vad som gick bra...5 Vad som gick mindre bra...6 Slutsatser...7

4 Bakgrund Webbverktyg för att komma ihåg saker som man måste göra finns det gott om. Det som saknas är en samlingsplats för att allt som man vill göra. Till exempel se en film, läsa en bok, spela ett visst datorspel eller lyssna på en särskild skiva. Visst, det går utmärkt att använda redan existerande tjänster för att upprätta listor över några böcker som man bara måste läsa. Men dessa tjänster saknar i regel stöd för att på ett meningsfullt och effektivt sätt visa och kategorisera kulturella verk. Att visa filmer är ofta både roligare och mer lättöverskådligt med bilder på skådespelare och filmomslag. Och en digital skivsamling kan komma till liv om användaren kan bläddra igenom den i ett så kallat cover flow, som emulerar hur man bläddrar genom sin fysiska skivsamling. Denna typ av funktionalitet finns redan idag i mediaspelare och på nischsidor. Nackdelen med mediaspelare är att de hör ihop med verk som du redan har tillgång till. Deras användningsområde för att lagra det som du vill skaffa dig eller återvända till senare är alltså begränsat. Nischsidorna är typiskt sett inriktade på en enda kulturform, med en grund i topplistor och aggregation av användarbetyg. Det jag skulle vilja ha är en plats där jag kan samla kulturella verk. Verk som jag är intresserad av men inte hunnit eller kunnat skaffa med detsamma. I uppgiftsbeskrivningen för denna kurs står det att visionen ska vara omfångsrik, och det var alltså med den ovan redogjorda för, mycket ambitiösa idén i bakhuvudet som jag påbörjade mitt mjukvaruutvecklingsprojekt. Jag har gjort mitt system som en Android app. Motivationen bakom detta var framför allt att lära sig ett mobilt operativsystem. För att lagra data har jag valt MongoDb, en databas som jag var intresserad av sedan tidigare. Initialt har jag använt Eclipse som utvecklingsmiljö, men detta övergav jag efter en stund (jag återkommer till detta i Vad som gick mindre bra -avsnittet). Istället har jag huvudsakligen förlitat mig på en textredigerare och en kommandoprompt. För att testa systemet har jag använt en emulator.

5 Vad som gick bra När det gäller det jag har gjort i inledningsfasen av projektet, tycker jag det är mycket värdefullt att identifiera och samla systemet funktionalitet i en lista. Detta medför dels att man tänker igenom vad applikationen ska göra ordentligt innan man sätter igång och kodar, dels känns projektet inte lika hopplöst stort och ogenomförbart när man bryter ned det i mindre, hanterbera pusselbitar. Att visualera detta som en use case-karta tycker jag är suveränt för att snabbt få en överblick över vad som ska göras härnäst, samt identifiera vilken användare man ska i åtanke när man implementerar funktionen. MongoDb har varit väldigt befriande att arbeta med. En begränsning med relationsdatabaser är att de kan vara besvärliga som del i iterativt utvecklingsarbete, eftersom modellen kan ändras under utvecklingens gång. MongoDb är en NoSQL-databas och lagrar databasposter i dokument, utan vetskap om posterna eller tabellernas inbördes samband och relationer. Jag har ändrat min modell ofta medan jag arbetat med projektet, och det har aldrig varit krångligare än att ändra i ett JSONobjekt. Tyvärr saknar Android stöd för MongoDb, så för att komma runt den bristen har jag använt Mongolab en webbtjänst som hostar ens MongoDb-databas. Åtkomst sker via ett API med vanliga http-anrop. Att implementera http-anrop i Android är tämligen omständigt. För att underlätta har jag använt ett bibliotek som går under namnet Android Asynchrous Http Client. Det erbjuder http-anrop på en mer abstrakt nivå, så att man inte behöver lösa alla lågnivåproblem själv. När Anroid anropar Mongolab får operativsystemet ett JSON-svar tillbaka. För att läsa in detta har jag tagit hjälp av GSON, ett bibliotek för att läsa JSON till Java-klasser. Att sammanföra MongoDb med GSON har dock inte varit trivialt, eftersom det krävdes extra arbete för att lära GSON ObjectId-typer, MongoDb:s speciella id-räknare. Jag är mycket nöjd med att jag valde att använda dessa bibliotek i mitt projekt. Man skulle kunna argumentera för att man som ny utvecklare borde göra allt själv, att det är genom att knåda koddegen på så basal nivå som möjligt som man lär sig plattformen och de bakomliggande teknikerna. Det är inte en orimlig invändning. Men jag tycker att det finns roligare saker att lära sig, och om jag behöver förstå hur något fungerar på detaljnivå finns det källkod att tillgå. Att arbeta mot bibliotek ger dessutom en känsla för hur man på bästa sätt arbetar i ett system.

6 Vad som gick mindre bra Gemensamt för de element av arbetet som gick mindre bra, är att de handlar om en missräkning från min sida. Jag har i samtliga fall underskattat hur svår eller tidskrävande en viss teknik har varit att arbeta med. Att gå igenom alla de svårigheter jag har stött på är nog inte så meningsfullt, så jag nöjer mig med en översiktlig genomgång. Låt oss börja med Eclipse, som jag nämnde i inledningen av föreliggande slutrapport. Eclipse är ett hyfsat IDE om man arbetar med Java, men till Android lämnar det en del att önska. Intellij IDEA var ett bättre alternativ för att arbeta med projekthantering och design. Android Studio, ett kommande IDE, verkar lovande men är än så länge bara i testfas och inte användbart för mer seriöst utvecklingsarbete. För mer avancerad projekthantering, och för att kunna köra enhetstest från kommandoprompten, har jag använt Ant. Enligt många är Maven ett bättre val, men det var inget jag hann jämföra. Att göra layout för Android är svårt, inget man bör underskatta och dessvärre inget som Eclipse är särskilt bra på att underlätta. Hade jag gjort om det här projektet hade jag tillbringat mer tid med Android-dokumentationen och försökt använda de inbyggda komponenterna så långt som möjligt. Det gäller att bryta sig loss från sitt webbtänk och tänka mer som en applikationsutvecklare. Ett annat område där jag har fått problem är testerna. Jag ville pröva på att arbeta testdrivet. Dels för att lära mig, dels eftersom det går väldigt långsamt att göra manuella tester i emulatorn. Dock stödjer Android inte vanliga javatester eftersom Androids VM inte innehåller fullständiga klasspecifikationer. Robolectric är ett ramverk som försöker lösa det här problemet. Det var lite av ett äventyr att installera detta ramverk för Ant (det ska vara lättare med IDEA och Maven). Och när jag väl kommit igång tog det väldigt lång tid att skriva ett test. Poängen med enhetstester är inte bara att de ska gå snabbt att köra, de ska gå någorlunda snabbt att skriva också. Att arbeta testdrivet för ett system man inte känner till ordentligt tror jag väldigt få programmerare klarar. Själva konceptet med testdriven utveckling är dock inget jag tänker ge upp på. De tester jag hann skriva underlättade oerhört, och det var en stor befrielse att kunna säkerställa att kod fungerade som den skulle utan att gå omvägen via emulatorn.

7 Slutsatser Jag har alltså gjort en Android-app för att samla saker, Collector. Med den kan man upprätta att göra-listor över saker som man vill göra, till skillnad från sådant som man måste göra. Mest lyckosamt med projektet var att jag använde MongoDb med Mongolab som backend, att jag nyttjade bibliotek för att undvika att återuppfinna hjulet, samt att jag använde goda mjukvarutvecklingsmetoder för att strukturera arbetet. Störst problem har jag haft med att uppskatta hur lång tid det tar att arbeta med en ny teknik. En annan svårighet har varit att arbeta testdrivet i ett system som jag inte till hundra procent är bekväm med. Framöver tänker jag fortsätta utveckla systemet. Dock är jag osäker på om jag tänker göra det som en app för Android. Samtidigt som jag har genomfört mitt mjukvaruutecklingsprojekt arbetade jag skarpt med javascript-ramverket Angularjs. På samma tid som det har tagit mig att implementera en funktion i Android var jag klar med minst fem i Angular. Jag skulle dock inte vilja utesluta mer specialiserat stöd för mobila enheter. Phonegap är ett intressant projekt som skulle kunna hjälpa med just den biten.

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21 SLUTRAPPORT Sebastianlund.com Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430 Abstrakt Denna rapporten handlar om mitt arbete jag gjort i kursen Individuellt Mjukvaruprojekt under våren 2012. I rapporten

Läs mer

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08

Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013. Therése Haglind 2013-12-08 Rapport om utvärdering av Sandagymnasiets Chromebookprojekt ht 2013 Therése Haglind 2013-12-08 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Metod och genomförande... 3 1.1.1 Enkät... 3 1.1.2 Fokusgruppintervjuer... 4

Läs mer

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Priskamp En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Abstrakt Detta är en post-mortem slutrapport om mitt projekt "Priskamp" inom ramen för kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt VT 2013. Projektets

Läs mer

Låt kunderna göra jobbet!

Låt kunderna göra jobbet! Låt kunderna göra jobbet! Innehållsförteckning Inledning...4 Vad är referensprogrammet?...6 250 gånger 250-regeln...8 ABC-listan...10 Ha mig i åtanke...12 Bevara kontakten!...14 - Årsplan för utskick...16

Läs mer

Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue. Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr

Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue. Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr Ingenjörsinriktad yrkesträning - Softhouse Crossmedia Avenue Ronny Roos, 85-02-27 4098 d04rr Inlämnad: 16 januari 2008 1 Softhouse - Crossmedia Avenue Crossmedia Avenue, är ett svenskt företag som ingår

Läs mer

Bildgalleri Musicstage.se

Bildgalleri Musicstage.se Beteckning: Institutionen för matematik, natur- och datavetenskap Bildgalleri Musicstage.se Jeff Gaude Markus Hedström juni 2009 Examensarbete, 15 högskolepoäng, B Datavetenskap Datavetenskap Examinator:

Läs mer

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH

Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Bonus Rapport Kommersiell Design KTH Johan Holmström & Lars Åkesson Introduktion Denna rapport beskriver projektet och delmomentet Kommersiell Design i kursen Interaktionsdesign 2 på KTH i Stockholm. Detta

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Berzanspel. Läsåret 2012/2013. Projektgrupp: Henrik Adolfsson, Nils Björklund, Isak Pettersson, Villiam Rydfalk Nv3E. Handledare: Tina Bergman

Berzanspel. Läsåret 2012/2013. Projektgrupp: Henrik Adolfsson, Nils Björklund, Isak Pettersson, Villiam Rydfalk Nv3E. Handledare: Tina Bergman PROJEKTARBETESRAPPORT Läsåret 2012/2013 Berzanspel Projektgrupp: Henrik Adolfsson, Nils Björklund, Isak Pettersson, Villiam Rydfalk Nv3E Handledare: Tina Bergman Medbedömare: Andrew Brown Sammanfattning

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 1 Låt oss starta Av: Jesper Lindén Framgång är en hemlighet som alla framgångsrika entreprenörer bär på, eller hur? Sant, men det är

Läs mer

TDDD26 Individuell projektrapport

TDDD26 Individuell projektrapport TDDD26 Individuell projektrapport Kort beskrivning av projektet Vi hade som projekt att utveckla en digital media servicer som skulle hjälpa filmentusiasten att organisera sitt filmbibliotek. Programmet

Läs mer

KAi SENSEMAKING SYSTEM

KAi SENSEMAKING SYSTEM Alexander Hall, 791023-8554 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 7,5 hp Linnéuniversitetet 2013-06-09 KAi SENSEMAKING SYSTEM ABSTRAKT KAi Sensemaking System är en webbapplikation för feedback/återkoppling

Läs mer

Köpa dator. Det finns många mellanformer mellan mini och bärbar. De kan mer, men är dyrare.

Köpa dator. Det finns många mellanformer mellan mini och bärbar. De kan mer, men är dyrare. Köpa dator 1 Varför? Jag skall köpa min första dator. Min gamla dator har kraschat eller har fått ett allvarligt fel. Min gamla dator är för klen för nya saker jag vill göra. Jag vill ha en dator till.

Läs mer

E-handel köksportalen Projektuppgift i kursen Användarcentrerad systemdesign, hösten 2003 The Usability Engineering Lifecycle av Deborah J.

E-handel köksportalen Projektuppgift i kursen Användarcentrerad systemdesign, hösten 2003 The Usability Engineering Lifecycle av Deborah J. E-handel köksportalen Projektuppgift i kursen Användarcentrerad systemdesign, hösten 2003 The Usability Engineering Lifecycle av Deborah J. Mayhew Rasha Alshammari, rasha.alshammari.2454@student.uu.se

Läs mer

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg

Självhjälpsprogram för ADHD. Del 1 Att hitta din väg Självhjälpsprogram för ADHD Del 1 Att hitta din väg Välkommen till vårt självhjälpsprogram för ADHD. Detta program ger dig verktygen att använda din ADHD som en superkraft för att hitta till ett bra liv..

Läs mer

The Undisputable Connection to SPCS En sammankoppling av Visma SPCS och MS Outlook. Gustav Wilhelmsson och Thomas Woxberg

The Undisputable Connection to SPCS En sammankoppling av Visma SPCS och MS Outlook. Gustav Wilhelmsson och Thomas Woxberg Examensarbete The Undisputable Connection to SPCS En sammankoppling av Visma SPCS och MS Outlook av Gustav Wilhelmsson och Thomas Woxberg LITH-IDA-EX-ING--06/007--SE 2006-06-05 Linköpings universitet Institutionen

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Utvärdering av Easyresearch

Utvärdering av Easyresearch 2011-12-16 FOKUS: STATISTIK Utvärdering av Easyresearch EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Resultatsammanfattning... 4 Användare... 4 Användningsområden...

Läs mer

En helt suverän tjänst, det är bra att kunna sitta hemma och ladda ned. Folkbibliotek Direkt. Pilotförsök: vuxna med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

En helt suverän tjänst, det är bra att kunna sitta hemma och ladda ned. Folkbibliotek Direkt. Pilotförsök: vuxna med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi En helt suverän tjänst, det är bra att kunna sitta hemma och ladda ned Folkbibliotek Direkt Pilotförsök: vuxna med läs- och skrivsvårigheter/dyslexi Hösten 2009 Innehåll Inledning... 3 bak g r u n d...

Läs mer

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar

Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Tio tips för att lyckas med mobila lösningar 2 Tio tips för att lyckas med mobila lösningar Mobila lösningar för arbetsorderhantering, tidrapportering, checklistor, besiktningsprotokoll med mera har visat

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

KÄ RLEKENS nya hemsida

KÄ RLEKENS nya hemsida HÖGSKOLAN I KRISTIANSTAD Internetpublicering och webbdesign 1 KÄ RLEKENS nya hemsida Rapport till slutuppgiften i kursen Internetpublicering och webbdesign 1 MIA NORSTEDT 811019-6626 VT 2014 Innehåll 1.

Läs mer

SharePoint apps. SharePoint Apps. Elias Haddad Dany Abdelke. Examensarbete inom information- och programvarusystem, grundnivå Högskoleingenjör

SharePoint apps. SharePoint Apps. Elias Haddad Dany Abdelke. Examensarbete inom information- och programvarusystem, grundnivå Högskoleingenjör SharePoint Apps Examensarbete inom information- och programvarusystem, grundnivå Högskoleingenjör Degree Project in Information and Software Systems First Level Stockholm, Sweden 2013 Kurs II121X, 15hp

Läs mer

Användbar webbdesign.

Användbar webbdesign. Examensarbete Användbar webbdesign. Vilka faktorer som är avgörande för att en användare ska uppleva användbarhet på en webbplats. Författare: Ellinor Grönfors Handledare: Peter Adiels Examinator: Patrik

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net

Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem. En rapport från SlutaSnusa.net Tre misstag som förstör ditt försök att sluta snusa och hur du gör någonting åt dem En rapport från SlutaSnusa.net Innehåll Inledning... 3 Misstag #1: Nikotinnoja... 4 Misstag #2: Skenmotiv... 7 Misstag

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer