ANVISNING OM FÖRFARANDEN SOM SKALL TILLÄMPAS VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVISNING OM FÖRFARANDEN SOM SKALL TILLÄMPAS VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER"

Transkript

1 tills vidare 1 (23) Värdepappersförmedlarna ANVISNING OM FÖRFARANDEN SOM SKALL TILLÄMPAS VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen följande anvisning. Anvisningen beaktar rådets direktiv 93/22/EEG av den 10 maj 1993 om investeringstjänster inom värdepappersområdet, EGT nr L 141, , s. 27, särskilt dess artikel 11.

2 tills vidare 2 (23) Innehåll Sida 1 Allmänt om anvisningen Räckvidd och definitioner God sed vid tillhandahållande av investeringstjänster Allmänna anvisningar Skyldighet att be kunden lämna uppgifter Informationsskyldighet Undvikande av intressekonflikter Kursmanipulation Handel mot kunden (front running) Investeringsanalyser Personalens och ledningens handel med värdepapper Regleringsansvarig Särskilda anvisningar Värdepappersförmedling Skyldighet att be kunden lämna uppgifter Omsorgsplikt Uppdragsordningen Informationsskyldighet Dokumentation av uppdrag och anmälningar om genomförda avslut Personalens och ledningens handel med värdepapper Diskretionär kapitalförvaltning Omsorgsplikt Skyldighet att be kunden lämna uppgifter Avtal om kapitalförvaltning (förmögenhetsförvaltning) och dess innehåll Provisioner som debiteras kunden och... beräkningsgrunderna för dem Beräkningsgrunderna för portföljens avkastning... 22

3 tills vidare 3 (23) Investeringar i värdepapper emitterade av kapitalförvaltaren och närstående sammanslutningar System med provisionsåterbäring Portföljförvaltning som uppdrages åt annan Informationsskyldighet Rapportering till kunden Kapitalförvaltarens informationsskyldighet i övrigt Emissionsarrangemang Skyldighet att bemöta kunder opartiskt Avbrytande av teckningstiden för en emission och tilldelningar Emissionsinstitutets handel med värdepapper Personalens och ledningens handel med värdepapper... 26

4 tills vidare 4 (23) 1 Allmänt om anvisningen Syftet med anvisningen är att förbättra skyddet för kunderna hos de värdepappersföretag och kreditinstitut (värdepapperssammanslutningen) som tillhandahåller investeringstjänster enligt 3 lagen om värdepappersföretag och att öka investerarnas förtroende för de förfaranden som värdepapperssammanslutningarna tillämpar på värdepappersmarknaden. Anvisningen beskriver hur värdepapperssammanslutningen i sina kundrelationer och i sin verksamhet i övrigt skall förfara så att dessa mål uppnås. I anvisningen redogörs också för de förfaranden som värdepapperssammanslutningarna enligt värdepappersmarknadslagen, särskilt 4 kap., skall tillämpa. Någon uttömmande redovisning av de skyldigheter som följer av 4 kap. värdepappersmarknadslagen gör anvisningen dock inte anspråk på att ge. I avsnitt 3 beskrivs de allmänna principer för god sed som värdepapperssammanslutningen alltid skall tillämpa i sin verksamhet. I avsnitt 4 redogörs för de allmänna skyldigheter som delvis är desamma för alla värdepapperssammanslutningar. Avsnitt 5 beskriver de särskilda skyldigheter i samband med värdepappersförmedling, kapitalförvaltning (förmögenhetsförvaltning) och emissionsarrangemang som en värdepapperssammanslutning som tillhandahåller investeringstjänsten i fråga skall uppfylla i sin verksamhet. Anvisningen meddelas till värdepapperssammanslutningar vars styrelse skall se till att ledningen och personalen är medvetna om anvisningens innehåll till den del som den gäller dem.

5 tills vidare 5 (23) 2 Räckvidd och definitioner 2.1 Anvisningen gäller värdepappersföretag som har fått koncession i Finland samt kreditinstitut som har fått koncession i Finland och som tillhandahåller investeringstjänster enligt 3 lagen om värdepappersföretag. Anvisningen gäller även finländska filialer till värdepappersföretag, kreditinstitut och finansiella institut som har fått koncession i någon annan stat och som genom filialen tillhandahåller sådana investeringstjänster som avses i anvisningen. Då termerna ledning eller verkställande direktör för en värdepapperssammanslutning förekommer i anvisningen avses i tillämpliga delar ledningsgruppen respektive chefen för en filial. Anvisningen gäller i tillämpliga delar också utländska värdepappersföretag, kreditinstitut och finansiella institut som har fått koncession i en annan stat och som regelbundet eller upprepade gånger tillhandahåller gränsöverskridande värdepappersförmedlingstjänster till andra än yrkesmässiga investerare i Finland, eller som arrangerar emissioner som erbjuds för teckning av andra än yrkesmässiga investerare i Finland, om företaget i sin hemstat inte omfattas av motsvarande myndighetsreglering. För de sammanslutningar som avses i detta avsnitt används den gemensamma benämningen värdepapperssammanslutning. 2.2 För värdepapperssammanslutningar som bedriver enbart marknadsgaranti- eller värdepappershandel enligt 3 lagen om värdepappersföretag gäller i tillämpliga delar endast avsnitt 3, 4.4, 4.7 och 4.8. För värdepapperssammanslutningar som tillhandahåller enbart emissionsgaranti enligt 3 lagen om värdepappersföretag gäller i tillämpliga delar endast avsnitt 3, 4.4, 4.7, 4.8, och Anvisningen gäller i tillämpliga delar också sådana mäklare och andra anställda i värdepapperssammanslutningen som handlägger uppdrag som gäller värdepapper eller utför investeringsanalyser av värdepapperen. 2.4 I denna anvisning avses med värdepapper sådana värdepapper som har upptagits för offentlig handel eller motsvarande handel i någon annan stat och andra värdepapper beträffande vilka värdepapperssammanslutningen erbjuder investeringstjänster på normalt och sedvanligt sätt.

6 tills vidare 6 (23) Vad som i anvisningen anförs om värdepapper gäller i tillämpliga delar också standardiserade derivatkontrakt och andra derivatkontrakt vars underliggande tillgångar är värdepapper, valuta, ränta, nyttigheter, derivatkontakt eller index som beskriver prisutvecklingen för någon sådan underliggande tillgång. För klarhetens skull används i anvisningen dock ibland även termen derivatkontrakt. 2.5 I denna anvisning avses med värdepappersförmedling förutom fondkommissionsrörelse enligt 3 1 mom. 1 punkten lagen om värdepappersföretag även marknadsföring av värdepapper till tecknare i emissioner (s.k. emissionsförsäljning) enligt 3 1 mom. 6 punkten lagen om värdepappersföretag. 2.6 I denna anvisning avses med emissionsarrangemang arrangering av teckningar av värdepapper i emissioner enligt 3 1 mom. 6 punkten lagen om värdepappersföretag. 2.7 I denna anvisning avses med marknadsgarantrörelse, värdepappershandel, emissionsgaranti och kapitalförvaltning investeringstjänster enligt 3 1 mom. 2, 3, 4 och 5 punkten lagen om värdepappersföretag. 2.8 I denna anvisning avses med emission marknadsföring av värdepapper såväl för teckning som för köp. 2.9 I denna anvisning avses med yrkesmässiga investerare sådana investerare som avses i 1 kap. 4 4 mom. värdepappersmarknadslagen I denna anvisning avses med investeringsrådgivning sådan individuell rådgivning i samband med förvärv eller överlåtelse av värdepapper som värdepappers-sammanslutningen ger sin kund antingen enligt separat avtal eller annars på begäran av kunden I denna anvisning avses med närstående sammanslutningar företag som hör till samma koncern som värdepapperssammanslutningen, dess ägarkontrollerade sammanslutningar eller stiftelser eller dessas pensionsstiftelse eller pensionskassa I denna anvisning avses med investeringsanalys skriftliga analyser eller andra analyser som av värdepapperssammanslutningen utförs om en emittent, en viss bransch eller ett visst marknadsområde och som inte är avsedd enbart för internt bruk i värdepapperssammanslutningen eller närstående sammanslutningar.

7 tills vidare 7 (23) 3 God sed vid tillhandahållande av investeringstjänster En värdepapperssammanslutning skall alltid handla i enlighet med god sed. God sed upprätthåller och främjar tillförlitlighet, öppenhet och opartiskhet på värdepappersmarknaden och jämlikheten mellan olika marknadsparter. God sed förutsätter att värdepapperssammanslutningen 1. handlar ärligt, opartiskt, yrkesmässigt och omsorgsfullt i syfte att främja kundernas intresse och förtroendet för värdepappersmarknaden 2. ber att kunderna lämnar tillräckliga uppgifter om sin ekonomiska ställning och investeringserfarenhet samt sina målsättningar vad gäller investeringstjänsterna 3. tillhandahåller kunderna tillräcklig och väsentlig information som stöd för kundens beslut, såsom uppgifter om vad investeringstjänsten inbegriper och kostar och vilka risker som är förknippade med värdepapperet och emittenten 4. försöker undvika intressekonflikter mellan kunden och S S S värdepapperssammanslutningen och närstående sammanslutningar värdepapperssammanslutningens personal och ledning värdepapperssammanslutningens övriga kunder och om sådana inte kan undvikas försäkra sig om att kunden bemöts enligt god sed 5. iakttar alla bestämmelser som skall tillämpas på affärsrörelsen, och om bestämmelserna är bristfälliga, de principer som framgår av bestämmelserna, så att kundernas intresse och förtroendet för värdepappersmarknaden kan främjas.

8 tills vidare 8 (23) 4 Allmänna anvisningar 4.1 Skyldighet att be kunden lämna uppgifter En värdepapperssammanslutning som erbjuder kapitalförvaltning såsom investeringstjänster måste känna sina kunder för att kunna betjäna dem i deras intresse (principen know your customer). Detta gäller också då en värdepapperssammanslutning tillhandahåller värdepappersförmedling såsom investeringstjänster, om sammanslutningen ger kunden investeringsråd innan uppdraget mottas (4 kap. 3a värdepappersmarknadslagen). En värdepapperssammanslutning måste innan ett avtal om investeringstjänster ingås be kunden lämna tillräckliga uppgifter om sin ekonomiska ställning och investeringserfarenhet samt om sina målsättningar vad gäller investeringstjänsterna, om detta inte med hänsyn till kundens investeringserfarenhet eller omständigheterna i övrigt är uppenbart onödigt. Värdepapperssammanslutningen skall också begära tillräckliga uppgifter för utredning av om kunden kan anses som en yrkesmässig investerare. Värdepapperssammanslutningen skall på grundval av kundens uppgifter försöka se till att dennes förmåga att bära ekonomiskt ansvar och investeringserfarenhet är tillräckliga med hänsyn till de investeringsåtgärder som kunden planerar eller rekommenderas. I detta sammanhang skall särskild vikt till exempel fästas vid hur väl kunden känner till egenskaperna hos och riskerna med värdepapper och derivatinstrument och om investeringen sker med egna eller lånade medel. Om kunden inte lämnar de uppgifter som nämnts här bör värdepapperssammanslutningen i princip låta bli att tillhandahålla kunden investeringstjänsterna i fråga. Om värdepapperssammanslutningen trots allt tillhandahåller investeringstjänsterna skall uppdraget utföras med omsorg och i kundens intresse. 4.2 Informationsskyldighet Värdepapperssammanslutningen skall lämna kunden uppgifter om provisioner och andra kostnader för investeringstjänster och om de värdepapper som investeringstjänsterna gäller sådana upplysningar som väsentligt kan påverka kundens beslut, om det inte med hänsyn till uppdragets karaktär eller omständigheterna i övrigt är uppenbart onödigt att upplysningarna ges. Denna skyldighet har värdepapperssammanslutningen inte i det fall att kunden är en yrkesmässig investerare (4 kap. 4 värdepappersmarknadslagen).

9 tills vidare 9 (23) Uppgifterna om provisioner och andra kostnader för investeringstjänster skall lämnas till kunden i sådan form att denne utan möda får klart för sig hur mycket investeringstjänsterna kostar. Om värdepapperssammanslutningen enligt ett avtal som ingåtts med tredje part är berättigad till provision eller någon annan ersättning för avslut som genomförts för en kunds räkning (t.ex. ett s.k. system med provisionsåterbäring) måste värdepapperssammanslutningen upplysa kunden om arrangemanget (se även ). Värdepapperssammanslutningen skall informera sina kunder om det ersättningsfondsskydd för investerare som gäller, om eventuella brister eller begränsningar i skyddet samt om väsentliga förändringar i dessa uppgifter (46 lagen om värdepappersföretag). Om en värdepapperssammanslutning meddelar en kund på det sätt som avses i 1 kap. 4 4 mom. 7 eller 8 punkten värdepappersmarknadslagen sin åsikt att denne är en yrkesmässig investerare eller om en kund uppger sig vara en yrkesmässig investerare enligt 9 punkten samma moment skall värdepapperssammanslutningen underrätta kunden vilken inverkan meddelandet har på kundens ställning (4 kap. 2 värdepappersmarknadslagen). Kunden skall härvid underrättas om vilka bestämmelser enligt värdepappersmarknadslagen som inte skall tillämpas på kundförhållandet mellan kunden och värdepapperssammanslutningen och att kunden inte är berättigad till skydd enligt ersättningsfonden för investerare. Om kunden säger sig vara en yrkesmässig investerare men detta uppenbarligen inte kan stämma enligt kundens uppgifter eller omständigheterna i övrigt förutsätter värdepapperssammanslutningens omsorgsplikt att den inte bemöter kunden som en yrkesmässig investerare. Värdepapperssammanslutningen skall omsorgsfullt arkivera meddelanden som avses i föregående stycke. 4.3 Undvikande av intressekonflikter En värdepapperssammanslutning måste alltid försöka undvika intressekonflikter, och om sådana uppstår, bemöta kunden enligt god sed (4 kap. 4 värdepappersmarknadslagen). Om en intressekonflikt uppstår mellan värdepapperssammanslutningen och kunden är det förenligt med god sed att tala om detta för kunden. För att undvika intressekonflikter skall värdepappersfunktioner skiljas åt enligt Finansinspektionens anvisning om att hålla värdepappersfunktioner åtskilda.

10 tills vidare 10 (23) Värdepapperssammanslutningen får inte låta sina egna intressen eller någon tredje parts intressen inverka på sina råd till kunder. Värdepapperssammanslutningen måste bevaka kundens intresse särskilt noggrant då denna eller en närstående sammanslutning är motpart i ett avslut som genomförs för en kunds räkning (se även 4 kap. 5 värdepappersmarknadslagen). Värdepapperssammanslutningen skall bemöta sina kunder opartiskt och får inte gynna en kund på en annans bekostnad. Värdepapperssammanslutningen får inte till exempel råda sin kund att köpa eller sälja ett värdepapper, om rådet huvudsakligen ges i syfte att hitta en motpart åt en annan kund. Värdepapperssammanslutningen får således endast ge råd utgående från verkliga fakta om omständigheter som påverkar värdepapperets värde. När värdepapperssammanslutningen genomför ett avslut mellan två kunder, skall denna bemöda sig om att behandla både köparen och säljaren opartiskt. Värdepapperssammanslutningen skall uppskatta hur högt priset sannolikt skulle bli vid ett avslut med en utomstående och försöka genomföra avslutet till detta pris. Värdepapperssammanslutningen får sålunda inte göra internt avslut om ett avslut med en utomstående sannolikt kunde genomföras till ett för kunden förmånligare pris. 4.4 Kursmanipulation En värdepapperssammanslutning får inte manipulera priserna på värdepapper för egen eller annans räkning. Det är till exempel förbjudet att manipulera kursen för ett bolags värdepapper som är föremål för emission så att teckningspriset skall nå önskad nivå. En värdepapperssammanslutning skall alltid undvika förfaranden som strider mot god sed, även då dessa inte bokstavligen kan anses stå i konflikt med 4 kap. 3 värdepappersmarknadslagen. Det strider till exempel mot god sed att i handelssystemet lägga ut anbud som inte grundar sig på ett verkligt uppdrag. Värdepapperssammanslutningen måste vägra att utföra kundens uppdrag, om det finns grundad anledning att tro att syftet med uppdraget är kursmanipulation. 4.5 Handel mot kunden (front running) En värdepapperssammanslutning som känner till en kunds uppdrag eller kundens tilltänkta uppdrag får inte innan avslutet utförs för egen räkning bedriva handel med ett värdepapper eller ett derivatinstrument vars underliggande instrument är ifrågavarande värdepapper, om detta försämrar kundens ställning. Att förfara i strid mot förbudet kan

11 tills vidare 11 (23) utgöra missbruk av insiderinformation.

12 tills vidare 12 (23) Förbudet i föregående stycke gäller dock inte värdepapperssammanslutningar som håller handeln för egen räkning åtskild från handeln för kunders räkning enligt Finansinspektionens anvisning om att hålla värdepappersfunktioner åtskilda. 4.6 Investeringsanalyser Det strider mot god sed om det huvudsakliga syftet med en investeringsanalys som en värdepapperssammanslutning publicerar är att få investerare att köpa eller sälja värdepapper för att värdepapperssammanslutningen eller en närstående sammanslutning eller någon annan part skall få fördel av detta. Det strider också mot god sed om en värdepapperssammanslutning som i en investeringsanalys avser att publicera en köprekommendation eller någon annan positiv bedömning av emittenten eller en viss bransch före offentliggörandet av analysen direkt eller indirekt förvärvar värdepapper i bolaget eller ett bolag i branschen för att sälja dem med vinst genast efter att analysen publicerats. Detsamma gäller omvänt också publicering av säljrekommendationer eller andra motsvarande negativa analyser. Vad anförts tidigare gäller också derivat vars underliggande instrument är ett sådant värdepapper. Värdepapperssammanslutningen skall bemöda sig om att efter analysens publicering bereda de kunder som delgivits investeringsanalysen möjlighet att reagera på denna innan sammanslutningen för egen räkning börjar handla med de värdepapper analysen gäller. Detta skall inte hindra värdepapperssammanslutningen från att fullgöra sina skyldigheter enligt marknadsgarantiavtal. Värdepapperssammanslutningen skall särskilt noggrant bemöda sig om att inte i en investeringsanalys som publiceras före en emission lämna sådana uppgifter om emittenten som kan betraktas som vilseledande och osann information enligt 2 kap. 1 värdepappersmarknadslagen. En värdepapperssammanslutning skall undvika ett sådant förfarande att den investeringsanalytiker som har handhaft uppgifter i samband med ett emissionsarrangemang också upprättar en investeringsanalys av emittenten för värdepapperet i fråga och att denna publiceras i samband med emissionen.

13 tills vidare 13 (23) Värdepapperssammanslutningen skall försäkra sig om att tillräcklig försiktighet iakttas vid hanteringen av information om investeringsanalysen och förhindra att uppgifter om investeringsanalysens olika faser, särskilt slutresultatet, sprids utanför sammanslutningen. 4.7 Personalens och ledningens handel med värdepapper Uppdrag från värdepapperssammanslutningens personal eller ledning (inkl. styrelse) får inte ges företräde framför uppdrag från andra kunder. Värdepapperssammanslutningens styrelse skall fastställa interna regler för personalens och ledningens handel med värdepapper. Fondkommissionärsföreningen rf:s rekommendationer till sina medlemmar svarar mot god marknadssed. Finansinspektionen anser därför att de interna reglerna också för de värdepapperssammanslutningar som inte är medlemmar i Fondkommissionärsföreningen rf bör svara mot minimikraven i dennas rekommendationer. Reglerna skall fastställa det förfarande som sammanslutningens ledning (verkställande direktör eller styrelse) tillämpar för att kontrollera att reglerna följs. Kontrollen skall alltid organiseras så att sammanslutningens ledning regelbundet får information om personalens avslut. Verkställande direktörens avslut skall dock alltid delges värdepapperssammanslutningens styrelse för kännedom. Detta stycke gäller vad kreditinstituten beträffar deras ledning och personal enligt avsnitt 2.3. Kopior av reglerna skall på begäran ges till värdepapperssammanslutningens kunder och andra som ber om dem. 4.8 Regleringsansvarig Värdepapperssammanslutningens styrelse skall utse en person (personer) som har ansvaret för att sammanslutningens personal och ledning (inkl. styrelsen) känner till den lagstiftning om myndighetsreglering och självreglering som gäller sammanslutningens investeringsverksamhet. Styrelsen skall fastställa de interna reglerna om hur informationen om gällande regelverk bringas till personalens och ledningens kännedom.

14 tills vidare 14 (23) 5 Särskilda anvisningar 5.1 Värdepappersförmedling Avsnitt 5.1 gäller värdepapperssammanslutningar som tillhandahåller värdepappersförmedling såsom investeringstjänst enligt denna anvisning (nedan förmedlare). Vad s.k. emissionsförsäljning beträffar se även avsnitt Skyldighet att be kunden lämna uppgifter Förmedlaren är inte skyldig att be kunden lämna uppgifter enligt avsnitt 4.1 i anvisningen om förmedlaren i samband med mottagandet av förmedlings- eller teckningsuppdraget inte ger investeringsråd till kunden (execution only brokerage) Omsorgsplikt Förmedlaren skall alltid utgå från kundens intresse när han avgör på vilket sätt han skall utföra ett uppdrag. Om en intressekonflikt uppstår mellan förmedlaren och kunden skall förmedlaren ställa kundens intresse framför sitt eget. Förmedlarens omsorgsplikt förutsätter att förmedlaren inte råder sina kunder att ge säljoch köpuppdrag om det huvudsakliga syftet med rådgivningen är att förbättra förmedlarens egen, en närstående sammanslutnings eller någon annan parts ställning. En förmedlare får inte råda en kund att sälja eller köpa värdepapper om det främsta syftet till exempel är att få uppdragsarvode eller åstadkomma ett internt avslut. Förmedlaren skall alltid bemöda sig om att utföra sina uppdrag till det för kunden fördelaktigaste priset. Uppdraget skall utföras så snabbt som möjligt, om inte kundens intresse av särskilda skäl förutsätter uppskov. Förmedlaren får inte utan kundens uttryckliga samtycke dröja med att utföra uppdraget för att genomföra ett internt avslut. Om kunden har gett förmedlaren en möjlighet att utföra uppdraget vid en sådan tidpunkt som förmedlaren anser vara lämpligt, skall detta också framgå av uppdraget. Förmedlaren skall med tillräcklig omsorg försäkra sig om leveransförmågan hos säljuppdragskunder. Förmedlaren skall också tillräckligt omsorgsfullt se till att en kund som är köpare kan fullgöra sin betalningsplikt. Kontrollen skall alltid göras innan kundförhållandet inleds samt i sådana fall då uppdraget till sin storlek avviker från det normala.

15 tills vidare 15 (23) Förmedlaren skall utföra uppdrag från finländska kunder eller i Finland verksamma kunder vid offentlig handel, om inte något annat överenskommits med kunden eller kundens intresse av särskilda skäl förutsätter något annat förfarande Uppdragsordningen Uppdragen skall i regel utföras i den ordning de har kommit in. Endast speciella villkor i uppdraget eller uppdragets exceptionella omfattning kan på nedan nämnda villkor berättiga till avvikelse. S.k. avtalshandel berättigar däremot inte som sådan till avvikelse från inlämningsordningen. Om den prislimit som kunden har fastställt utgör ett hinder för utförandet av uppdraget, har förmedlaren rätt att först utföra de uppdrag där avslutet kan genomföras. Förbigås kan även uppdrag som gäller värdepappersvolymer som är mindre än handelsposten, eller säljuppdrag som gäller värdepapper i större litteror än handelsposten, om de inte kan utföras. Vid uppdrag som beroende på omfattningen eller villkoren tar flera dagar att utföra har förmedlaren rätt att jämsides med uppdraget utföra senare mottagna uppdrag. Om flera handelssystem eller handelsmetoder tillämpas på marknadsplatsen kan varje system eller metod ha sin egen uppdragsordning. Också i detta fall skall uppdragen matas in i systemet i den ordning som de lämnas in. Då förmedlaren fått ett uppdrag som enligt uppdragsvillkoren kan utföras till dagens kurs skall det i regel utföras samma dag. Om uppdraget inte har utförts under samma dag, skall förmedlaren kunna ange orsaken till dröjsmålet, till exempel att det varit förmånligt för kunden. En förmedlare som för egen räkning bedriver handel med värdepapper för vilka förmedlaren samtidigt har gällande kunduppdrag på samma sida, skall avvika från uppdragsordningen och utföra kundernas avslut före sina egna under fortlöpande handel. Om förmedlarens handel för egen räkning emellertid enligt Finansinspektionens anvisning hålls åtskild från handeln för kunders räkning, kan förmedlaren utföra sina egna uppdrag i normal uppdragsordning. I så fall skall förmedlaren kunna påvisa att den person som handlägger dennes handel för egen räkning inte kan få kännedom om kunduppdragen och att alla uppdrag har utförts i den ordning de kommit in Informationsskyldighet Försäljning av värdepapper får inte främjas genom vilseledande information eller osanna uppgifter eller genom tillämpande av förfaranden som strider mot god sed eller

16 tills vidare 16 (23) på annat sätt är olämpliga. Förmedlaren är skyldig att informera sina kunder om omständigheter som kan påverka ett värdepappers värde. Kunden skall få upplysningarna innan avslutet genomförs. Förmedlaren är skyldig att upplysa kunden om de eventuella särskilda riskerna med det värdepapper som är föremål för uppdraget eller med emittenten. Kunden skall också upplysas om sådana offentliggjorda omständigheter eller omständigheter som på annat sätt kommit till allmänhetens kännedom som är ägnade att väsentligt påverka värdepapperets värde. Sådana omständigheter kan till exempel vara meddelanden som bolagen sänt till marknadsplatserna, offentliggjorda köpe- och inlösningsanbud och förmedlarens uppgifter om börs- eller emissionsprospekt. Informationsskyldigheten kan likväl inte anses gälla sådana uppgifter som förmedlarens kund rimligen kan anses känna till. Om en kund ger förmedlaren ett uppdrag i ett värdepapper som är föremål för handel i en annan stat, skall förmedlaren uppge en förmedlare som utför kundens uppdrag och förklara de särdrag som hänför sig till handeln (t.ex. särskilda kostnader som debiteras kunden, avveckling av avslut, förvaring av värdepapper osv.). Om kunden ger förmedlaren i uppdrag att genomföra ett derivatkontrakt, skall förmedlaren innan uppdraget tas emot upplysa kunden om derivatens egenskaper och de risker som hänför sig till dem, om inte kunden säger sig ha eller på annat sätt uppenbarligen har kunskap om dem. Enligt 4 kap. 4 ' 2 mom. värdepappersmarknadslagen har en förmedlare inte informationsskyldighet i enlighet med detta avsnitt om kunden är en yrkesmässig investerare. En förmedlare som förvärvar tecknare i emissioner (s.k. emissionssäljare) kan i princip anses ha fullgjort sin informationsskyldighet, då han erbjuder en investerare möjlighet att studera offentlig information om emissionen, framför allt emissionsprospektet Dokumentation av uppdrag och anmälningar om genomförda avslut Förmedlaren skall ha skriftliga uppgifter om samtliga uppdrag inklusive ändringar, annulleringar och tidpunkten för dessa. Om uppdragen administreras enbart i ett datasystem, räcker det med att data finns tillgängliga i datasystemet. Uppgifterna skall alltid arkiveras oberoende av om uppdraget utförs eller inte. Av uppgifterna skall åtminstone följande framgå:

17 tills vidare 17 (23) värdepappersslag volym prislimit eller köp/försäljning till dagens kurs tidpunkt tillräckligt exakt för att inlämningsordningen skall kunna fastställas uppdragsgivare och namnet på den person som lämnat uppdraget namnet på den person som mottagit uppdraget eventuellt samtycke av kunden att förmedlaren eller en närstående sammanslutning är motpart i transaktionen (4 kap. 5 värdepappersmarknadslagen) och S eventuell fullmakt av kunden att förmedlaren kan utföra uppdraget vid en tidpunkt som denne anser vara lämplig. Förmedlaren skall omedelbart skriftligen eller på något annat sätt underrätta kunden om utförda uppdrag. Kunden skall då få åtminstone följande uppgifter: avslutsdag specifikation av köpt/sålt värdepappersslag köpt/såld volym transaktionens pris kostnader för kunden uppskattad tidpunkt för leverans av penningmedel eller värdepapper (avvecklingsdag) och vid behov meddelande om att förmedlaren eller en närstående sammanslutning är motpart i transaktionen (4 kap. 5 värdepappersmarknadslagen). Förmedlaren skall arkivera uppgifterna enligt detta avsnitt i minst fem år efter respektive räkenskapsperiods slut. Förmedlarens system skall tillsammans med dokumentationen av uppdrag och avslut göra det möjligt att rekonstruera varje

18 tills vidare 18 (23) handelsdag upp till tre år efteråt Personalens och ledningens handel med värdepapper Personer som hör till förmedlarens personal eller ledning skall alltid genomföra sina egna avslut via den förmedlare i vars tjänst de är, utom då de inte förmedlar ifrågavarande värdepapper. Detsamma gäller också avslut som utförs för en myndling till en medlem av personalen eller den aktiva ledningen eller för en av dem ägarkontrollerad sammanslutning förutsatt att avsluten genomförs på initiativ av vederbörande person. Personer som hör till förmedlarens personal eller ledning får inte genomföra ifrågavarande avslut själva utan de skall överlämnas att skötas av någon annan person. Detta stycke gäller vad kreditinstituten beträffar deras ledning och personal enligt avsnitt 2.3. På personalens och ledningens handel med värdepapper tillämpas dessutom vad som anförs i avsnitt Diskretionär kapitalförvaltning Avsnitt 5.2 gäller värdepappersföretag som tillhandahåller kapitalförvaltning som en investeringstjänst (nedan kapitalförvaltare) Omsorgsplikt Kapitalförvaltaren skall alltid utgå från kundens intresse när han avgör på vilket sätt han skall utföra uppdraget. Om det uppstår en intressekonflikt mellan kapitalförvaltaren och kunden, skall kapitalförvaltaren alltid ställa kundens intresse framför sitt eget. Kapitalförvaltarens omsorgsplikt innebär att denne inte oskäligt lämnar uppdrag för kundens räkning. Som oskäligt kan det till exempel anses vara om avslutens omfattning eller antal klart tyder på att det huvudsakliga syftet med avsluten för kundens räkning har varit att kapitalförvaltaren eller en närstående sammanslutning skall få fördel av detta Skyldighet att be kunden lämna uppgifter En kapitalförvaltare måste innan ett avtal om investeringstjänster ingås be kunden lämna tillräckliga uppgifter om sin ekonomiska ställning och investeringserfarenhet samt om sina målsättningar vad gäller investeringstjänsterna i enlighet med avsnitt 4.1.

19 tills vidare 19 (23) Kapitalförvaltaren skall på grundval av kundens uppgifter försäkra sig om att dennes förmåga att bära ekonomiskt ansvar och kännedom om investeringsverksamhet är tillräckliga för att investeringsåtgärderna enligt kapitalförvaltningsavtalet skall kunna genomföras Avtal om kapitalförvaltning (förmögenhetsförvaltning) och dess innehåll Avtal om kapitalförvaltning och ändringar av avtalet skall upprättas skriftligt. Utöver vad som anförs i denna anvisning tillämpas på avtal om kapitalförvaltning Finansinspektionens anvisning om avtal om värdepappersförvar, värdeandelskonton och kapitalförvaltning Provisioner som debiteras kunden och beräkningsgrunderna för dem I avtalet om kapitalförvaltning skall tydligt anges alla provisioner och andra kostnader som debiteras kunden, såsom förvaltnings-, förmedlings- och förvaringsprovisioner. Av avtalet skall såväl om den provision som grundar sig på förmögenhetens belopp (förvaltningsprovision) som den eventuella provision som är bunden till avkastning (avkastningsprovision) framgå åtminstone följande: S S S S beräkningsgrunderna för den förmögenhet som provisionen grundar sig på (belopp, värdering, tidpunkt) hur förändringar i kapitalets storlek under faktureringsperioden beaktas vid beräkningen av förvaltnings- och avkastningsprovision om avkastningsprovisionen beräknas på grundval av portföljens nettoavkastning (med avdrag för förvaltnings-, förmedlings- och förvaringsprovision) eller på något annat sätt (t.ex. avkastning före förvaltningsprovision) och om provisionen inkluderar moms.

20 tills vidare 20 (23) Beräkningsgrunderna för portföljens avkastning Av avtalet om kapitalförvaltning eller en bilaga till avtalet skall beräkningsgrunderna för portföljens avkastning framgå. Om avkastningen enligt överenskommelse med kunden skall jämföras med någon annan avkastning (till exempel ett visst index), skall avtalet eller en bilaga till avtalet innehålla tillräckliga uppgifter om jämföravkastningen Investeringar i värdepapper emitterade av kapitalförvaltaren och närstående sammanslutningar Om kundens tillgångar kan investeras i värdepapper emitterade av kapitalförvaltaren eller närstående sammanslutningar skall detta finnas som ett klart villkor i avtalet om kapitalförvaltning System med provisionsåterbäring Om kapitalförvaltaren på basis av ett avtal med en förmedlare är berättigad till en del av förmedlingsprovisionen för avslut som genomförts för kundens räkning (ett s.k. system med provisionsåterbäring), skall ett tydligt villkor om detta finnas i avtalet om kapitalförvaltning. Kapitalförvaltaren skall i detta fall innan avtalet ingås särskilt förklara innebörden av villkoret för kunden. Kunden skall också upplysas om hur stor andel kapitalförvaltarens får i provisionsåterbäring av den förmedlingsprovision som kunden betalar. Vad som anförts i föregående stycke gäller också sådana situationer där kapitalförvaltaren på grundval av ett avtal med emissionsinstitutet eller någon annan part är berättigad till provision på värdepapper som tecknas, förvärvas eller överlåts för kundens räkning. Om det emellertid är fråga om engångsprovision, behöver något villkor om det intte intas i avtalet om kapitalförvaltning. Kapitalförvaltaren skall dock i detta fall särskilt meddela kunden skriftligen om provisionen och dess storlek Portföljförvaltning som uppdrages åt annan Om en kapitalförvaltare har för avsikt lägga ut en del av skötseln av en kunds värdepappersportfölj (t.ex. utländska investeringar) på någon annan värdepapperssammanslutning, skall ett villkor om detta intas i avtalet om kapitalförvaltning. Den värdepapperssammanslutning som får hand om portföljförvaltningen skall nämnas i avtalet.

21 tills vidare 21 (23) Informationsskyldighet Rapportering till kunden Rapporteringen till kunden skall innehålla uppgift om portföljens sammansättning, portföljens avkastning under rapportperioden och betalda förmedlingsprovisioner under rapportperioden. Om ett avtal om avkastningsjämförelse har ingåtts, skall också jämföravkastningen för rapportperioden redovisas Kapitalförvaltarens informationsskyldighet i övrigt Om avsikten är att en kunds tillgångar investeras i derivatkontrakt, skall kapitalförvaltaren, innan avtalet om kapitalförvaltning ingås, upplysa kunden om derivatens egenskaper och de risker som hänför sig till dem, om inte kunden säger sig ha eller på annat sätt uppenbarligen har kunskap om dem. Om kapitalförvaltaren utöver kunder vars tillgångar förvaltas diskretionärt också har kunder till vilka han ger investeringsråd (till exempel s.k. konsulteringskunder), tilllämpas avsnitt i tillämpliga delar på kapitalförvaltarens informationsskyldighet. Enligt 4 kap. 4 2 mom. värdepappersmarknadslagen har värdepapperssammanslutningen ingen informationsskyldighet om kunden är en yrkesmässig investerare. 5.3 Emissionsarrangemang Avsnitt 5.3 gäller värdepapperssammanslutningar som erbjuder emissionsarrangemang såsom investeringstjänster (emissionsinstitut nedan). Avsnittet gäller också i särskilt angivna fall värdepapperssammanslutningar som förvärvar tecknare i emissioner (s.k. emissionssäljare) Skyldighet att bemöta kunder opartiskt Emissionsarrangören skall bemöta sina kunder opartiskt. Han skall alltid bemöda sig om att ge alla investerare som hör till målgruppen för en emission lika möjlighet att delta i emissionen. Om investerare före den egentliga emissionens början får teckna värdepapper som s.k. förhandsteckningar, eller om investeraren i förväg får utfärda fullmakt för teckning av värdepapper, skall emissionsinstitutet försäkra sig om att tillräckliga uppgifter om detta

22 tills vidare 22 (23) presenteras i det prospekt som skall publiceras enligt 2 kap. värdepappersmarknadslagen. Om förhandsteckningar eller fullmakter tas emot redan innan prospektet publiceras, skall emissionsinstitutet offentliggöra denna omständighet i god tid innan institutet börjar ta emot förhandsteckningar eller fullmakter. Investerarna skall i detta fall också ges möjlighet att studera prospektet enligt 2 kap. värdepappersmarknadslagen, innan en teckning blir bindande för dem. Vad som anförts tidigare i detta avsnitt gäller i tillämpliga delar även värdepapperssammanslutningar som förvärvar tecknare i emissioner (s.k. emissionssäljare) Avbrytande av teckningstiden för en emission och tilldelningar En emission får inte avbrytas under den första teckningsdagen. Emissionsinstitutet skall dessutom bemöda sig om att emissionen inte heller annars avbryts mitt under en dag. Emissionsinstitutet skall sörja för att de villkor på vilka en emission kan avbrytas tas in i det prospekt som skall publiceras enligt 2 kap. värdepappersmarknadslagen. Därutöver skall emissionsinstitutet se till att den egentliga teckningstiden inte förlorar sin betydelse beroende på ett alltför stort antal förhands- och fullmaktsteckningar enligt avsnitt Emissionsinstitutet skall vinnlägga sig om att prospektet enligt 2 kap. värdepappersmarknadslagen innehåller tillräckliga uppgifter om emissionstilldelningen till olika investerargrupper, dvs. i synnerhet fördelningen mellan allmänheten och institutionella investerare. Emissionsinstitutet skall också sköta om att uppgifter efter emissionstidens slut offentliggörs om hur teckningarna har fördelat sig mellan olika investerargrupper, framför mellan allmänheten och institutionella investerare och mellan investerare i Finland och i utlandet Emissionsinstitutets handel med värdepapper Emissionsinstitutet och dess personal får ständigt insiderinformation i sin verksamhet. Av detta följer att emissionsinstitutet före offentliggörandet av de viktigaste villkoren för emissionen varken direkt eller indirekt får för egen räkning handla med ett bolags värdepapper som är eller planeras bli föremål för offentlig handel, om institutet förbereder en emission i bolaget. Detsamma gäller också bolag vars värdepapper är eller planeras bli föremål för offentlig handel, om emissionsinstitutet förbereder ett företagsköp, en fusion eller något annat arrangemang som sannolikt väsentligt kommer att påverka värdepapperets värde, innan de viktigaste villkoren eller någon annan väsentlig information avseende arrangemanget har offentliggjorts. Vad i detta avsnitt har anförts om värdepapper gäller också derivatkontrakt vars underliggande värdepapper är ett värdepapper som emitteras av det aktuella bolaget.

23 tills vidare 23 (23) Förbudet i föregående stycke gäller dock inte värdepapperssammanslutningar som har skilt åt funktionen för emissionsarrangemang från andra funktioner enligt Finansinspektionens anvisning Emissionsinstitutet får inte i sitt eget eller någon annans intresse utnyttja teckningssituationen eller andra uppgifter som rör efterfrågan i emissionen. Att förfara i strid mot förbudet kan utgöra missbruk av insiderinformation. Emissionsinstitutets styrelse skall fastställa regler om på vilka villkor emissionsinstitutet får teckna värdepapper i en emission som institutet arrangerar eller förvärva värdepapper i övrigt i ett bolag vars arrangemang institutet förbereder. Om emissionsinstitutet enligt reglerna har rätt att teckna värdepapper i en emission som förbereds av institutet, skall andra investerares teckningsuppdrag alltid gå före emissionsinstitutets egna uppdrag. Om emissionsinstitutet har tecknat värdepapper i en emission som förberetts av institutet, skall tillräckliga uppgifter om dessa teckningar offentliggöras efter emissionens slut. Kopior av de regler som nämns i detta stycke skall på begäran ges till värdepapperssammanslutningens kunder och andra som ber om dem. Vad som tidigare anförts i detta avsnitt gäller i tillämpliga delar också värdepapperssammanslutningar som förvärvar tecknare i emissioner (s.k. emissionssäljare) Personalens och ledningens handel med värdepapper Förbudet i avsnitt gäller också emissionsinstitutets personal och ledning (inkl. styrelse). I värdepapperssammanslutningar som har skilt åt funktionen för emissionsarrangemang från andra funktioner enligt Finansinspektionens anvisning gäller förbudet endast sådana personer som är anställda vid funktionen för emissionsarrangemang. Personer som hör till emissionsinstitutets personal eller ledning får inte i sitt eget eller någon annans intresse utnyttja teckningssituationen eller andra uppgifter som rör efterfrågan i emissionen. Att förfara i strid mot förbudet kan utgöra missbruk av insiderinformation. På den handel med värdepapper som bedrivs av emissionsinstitutets personal och ledning tillämpas dessutom vad som anförts i avsnitt 4.7. Reglerna för personalens och ledningens handel med värdepapper skall innefatta principer för de villkor på vilka emissionsinstitutets personal och ledning får teckna värdepapper i sådana emissioner som förbereds av dem eller i övrigt förvärva sådana bolags värdepapper vilkas emissioner de förbereder. Reglerna skall innefatta principen att personer som hör till

24 tills vidare 24 (23) emissionsinstitutets personal och ledning, nära anhöriga till dem och av dem ägarkontrollerade sammanslutningar inte kan försättas i en bättre ställning i emissioner än andra investerare. Om en person som hör till emissionsinstitutets personal eller ledning eller en person som står under deras förmynderskap eller en av dem ägarkontrollerad sammanslutning har tecknat värdepapper i en emission som emissionsinstitutet har förberett, skall emissionsinstitutet efter emissionens slut offentliggöra tillräckliga uppgifter om dessa teckningar. Vad som anförts i föregående stycke gäller, vad beträffar värdepapperssammanslutningar som har skilt åt funktionen för emissionsarrangemang från andra funktioner enligt Finansinspektionens anvisning , enbart sammanslutningens ledning och anställda vid funktionen för emissionsarrangemang. Vad som tidigare anförts i detta avsnitt gäller också i tillämpliga delar personalen och ledningen i värdepapperssammanslutningar som förvärvar tecknare i emissioner (s.k. emissionssäljare).

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i värdepapper skuggning 1 (5) Till fondbörserna, värdepappersföretagen och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om rapportering

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 14/2013

Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Föreskrifter och anvisningar 14/2013 Handelsparter från tredjeland Dnr FIVA 15/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Pohjola Corporate Finance Ab

Pohjola Corporate Finance Ab Pohjola Corporate Finance Ab 1 (2) UPPFÖRANDEREGLER ANGÅENDE KUNDKATEGORISERING, INFORMATIONSSKYLDIGHET OCH UTREDNINGSPLIKT VID TILLHANDAHÅLLANDE AV INVESTERINGSTJÄNSTER 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN

Läs mer

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN:

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN AV KUNDER Enligt lagen om investeringstjänster ska tillhandahållare av investeringstjänster, t.ex. en bank eller

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Riktlinjer för hantering av intressekonflikter Styrelsen för Redeye AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av 8 kap. 21 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden och 11 kap. Finansinspektionens föreskrifter (FFFS

Läs mer

Standard RA2.1. Nimi ja nro 2

Standard RA2.1. Nimi ja nro 2 Standard RA2.1 Rapportering av misstänkta transaktioner till Finansinspektionen Föreskrifter och allmänna råd Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 tills vidare 2 (12) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 1.1 Målgrupp 3 2 Syfte

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET. REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION ( , ändr

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET. REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION ( , ändr B 18 REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION (10.3.2006, ändr. 16.6.2014) Finlands Advokatförbunds styrelse har 16.6.2014 meddelat följande rekommendation om hanteringen av insiderinformation

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 12/2013

Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Transaktionsrapportering Dnr FIVA 13/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER

2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER 1 (5) 2 RIKTLINJER FÖR REGLERING AV HUVUDAVSNITT UPPFÖRANDEREGLER Syfte, bakgrund och rättsgrund I sina uppföranderegler för tillhandahållande av finansiella tjänster har Finansinspektionen som mål att

Läs mer

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster 1. Allmänt om kategoriseringen av kunder Enligt värdepappersmarknadslagen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Dessa riktlinjer är fastställda av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m 22.3.2018 Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m. 1.4.2018 22.3.2018 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska förmåner... 2 4 Att

Läs mer

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATEGORISERING OCH DESS INVERKAN:

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATEGORISERING OCH DESS INVERKAN: TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATEGORISERING OCH DESS INVERKAN: 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN AV KUNDER Enligt lagen om investeringstjänster ska tillhandahållare av investeringstjänster, t.ex. en bankeller

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler

Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2016

Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar 6/2016 Föreskrifter och anvisningar om informationsskyldighet Dnr FIVA 6/01.00/2016 Utfärdade 7.6.2016 Gäller från 3.7.2016 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831

Läs mer

BEST EXECUTION POLITIK

BEST EXECUTION POLITIK Obsido Group Oy BEST EECUTION POLITIK 1 1 INLEDNING Obsido Oy och Obsido Rahastoyhtiö Oy (nedan Obsido eller bolagen) använder en best execution-policy för kapitalförvaltning, fondförvaltning och förmedling

Läs mer

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Antagen av styrelsen 2014-06-30 eturn Fonder AB P.O. Box 24150, 104 51 Stockholm, SWEDEN Office Address: Linnégatan 89 Phone +46

Läs mer

1 ALLMÄNT 2 UTFÖRANDE AV ORDER. 2.1 Varning

1 ALLMÄNT 2 UTFÖRANDE AV ORDER. 2.1 Varning Bilaga 2 Riktlinjer för bästa resultat vid orderhantering Eminova Fondkommission AB ( Bolaget ) har mot bakgrund av bestämmelserna i 9 kap. 31-38 lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden samt artiklarna

Läs mer

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen

Lag. om ändring av värdepappersmarknadslagen Lag om ändring av värdepappersmarknadslagen I enlighet med riksdagens beslut upphävs i värdepappersmarknadslagen (746/2012) 1 kap. 1 mom. 8 punkten, 13 och 14 kap., 15 kap. 2 mom. och 16 kap. 3, av dem

Läs mer

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO

SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO SÄRSKILDA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO DEFINITIONER Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som kunden, eller banken för kundens räkning, har öppnat

Läs mer

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I VÄRDEPAPPERS- FÖRETAG SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I VÄRDEPAPPERS- FÖRETAG SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL tills vidare 1(6) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I VÄRDEPAPPERS- FÖRETAG SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL Finansinspektionen

Läs mer

Allmänna villkor för investeringssparkonto

Allmänna villkor för investeringssparkonto Allmänna villkor för investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Hjerta för Kundens räkning, har öppnat hos

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Denna policy är fastställd av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den 29

Läs mer

Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Dessa riktlinjer antogs vid Stellum Kapitalförvaltning AB:s styrelsemöte den 5:e september 2013 1(4) Stellum Kapitalförvaltning AB ("Bolaget")

Läs mer

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB

Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB Innehåll Allmänna villkor för investeringssparkonto hos SPP Spar AB... 3 1. Förvaring av tillgångar på investeringssparkontot... 3 2. Överföring

Läs mer

RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Wictor Family Office AB RIKTLINJER FÖR BÄSTA UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Version 3 Dessa riktlinjer har fastställts av styrelsen för Wictor

Läs mer

Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament

Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament Policy kring hantering av intressekonflikter och incitament Svensk Värdepappersservice (SVP) Ansvarig utgivare Styrelsen Avdelning - Uppdaterad 2014-11-05 1.1 Inledning I fall där ett värdepappersföretag

Läs mer

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL

ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL tills vidare 1(6) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar ANVISNING OM DELÅRSRAPPORTERING I KREDIT- INSTITUT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR OFFENTLIG HANDEL Finansinspektionen meddelar

Läs mer

REMIUM NORDIC AB POLICY -

REMIUM NORDIC AB POLICY - REMIUM NORDIC AB POLICY - FÖR BÄSTA UTFÖRANDE (BEST-X), SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER 1 1. Inledning Detta dokument ("Riktlinjerna") beskriver de tillvägagångssätt som Remium Nordic AB ("Remium")

Läs mer

Anvisning om förfarandet vid marknadsföring av värdepapper

Anvisning om förfarandet vid marknadsföring av värdepapper tills vidare 1 (10) Till värdepappersemittenter, värdepappersförmedlare, fondbolag och fondföretag Anvisning om förfarandet vid marknadsföring av värdepapper Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2

Läs mer

Allmänna villkor för Investeringssparkonto

Allmänna villkor för Investeringssparkonto Cerberus AB 1 Allmänna villkor för Investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Cerberus för Kundens räkning,

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO

ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO ALLMÄNNA VILLKOR FÖR INVESTERINGSSPARKONTO DEFINITIONER Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller IZave för Kundens räkning, har öppnat hos

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder; SFS 2015:397 Utkom från trycket den 26 juni 2015 utfärdad den 17 juni 2015. Enligt riksdagens

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Hans Schedin, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Fakta Info Direkt, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tel. 08-587 671 00, Fax

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 40/2007 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av vissa bestämmelser om beskattningen av värdepapper.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 40/2007 rd. Regeringens proposition med förslag till ändring av vissa bestämmelser om beskattningen av värdepapper. RIKSDAGENS SVAR 40/2007 rd Regeringens proposition med förslag till ändring av vissa bestämmelser om beskattningen av värdepapper Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag

Läs mer

Finansiella Instrument: sådana instrument som avses i lag (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Finansiella Instrument: sådana instrument som avses i lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Allmänna villkor för Investeringssparkonto Dessa Allmänna villkor gäller för sparande på Investeringssparkonto hos Investerum AB (Investerum). 2012-01-01 Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder; SFS 2014:991 Utkom från trycket den 8 juli 2014 utfärdad den 26 juni 2014. Enligt riksdagens

Läs mer

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år.

Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) den 23 februari ställa denna policy minst en gång per år. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2018 Sid. 2 (6) Policy för intressekonflikter ter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer

Riktlinjer för bästa utförande, placering och förmedling av order

Riktlinjer för bästa utförande, placering och förmedling av order Denna riktlinje är beslutad av styrelsen den 2019-04-16. Inledning Strandberg Kapitalförvaltning AB (Bolaget) bedriver verksamhet bland annat genom att tillhandahålla utförande av order, förmedling av

Läs mer

INFORMATION OM KUNDKATEGORISERING

INFORMATION OM KUNDKATEGORISERING INFORMATION OM KUNDKATEGORISERING 1. Kategorisering Vi är skyldiga att kategorisera alla kunder i olika kundkategorier beroende på professionalitet. Kunderna ska kategoriseras som icke-professionella kunder,

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till KOMMISSIONENS FÖRORDNING. av den

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till KOMMISSIONENS FÖRORDNING. av den SV 10830 rev 2 EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den KOM(2003) Förslag till KOMMISSIONENS FÖRORDNING av den om genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/6/EG när det gäller

Läs mer

Försäkringsförmedlaren

Försäkringsförmedlaren Sida 1 av 6 Försäkringsförmedlaren - din partner på försäkringsmarknaden Sida 2 av 6 Vad är en försäkringsförmedlare? Med försäkringsförmedling avses att yrkesmässigt: lägga fram och förslå försäkringsavtal

Läs mer

UTVECKLING AV GOD SED

UTVECKLING AV GOD SED UTVECKLING AV GOD SED 1 Utbildningens innehåll Block 1-KU2016 Utveckling av god sed Uttalanden och beslut från Försäkringsförmedlingsmarknadens Disciplinnämnd Uttalande 2015:1 om opartisk analys Beslut

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; SFS 2013:579 Utkom från trycket den 28 juni 2013 utfärdad den 19 juni 2013. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Riktlinjer avseende investeringsrekommendationer och hanteringen av intressekonflikter och analytikerkonflikter

Riktlinjer avseende investeringsrekommendationer och hanteringen av intressekonflikter och analytikerkonflikter Riktlinjer avseende investeringsrekommendationer och hanteringen av intressekonflikter och analytikerkonflikter Inledning Handelsbanken ("Banken") har upprättat riktlinjer för hanteringen av intressekonflikter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Publicerad den 11 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Allmänna villkor för Investeringssparkonto

Allmänna villkor för Investeringssparkonto 1 Allmänna villkor för Investeringssparkonto Definitioner Annat Eget Konto: sådan depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Institutet för Kundens räkning, har öppnat

Läs mer

Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB

Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB Allmänna villkor för handel med finansiella instrument hos SPP Spar AB... 3 1. Uppdrag... 3 2. Riktlinjer för mottagande och vidarebefordran

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 6/2013

Föreskrifter och anvisningar 6/2013 Föreskrifter och anvisningar 6/2013 Erbjudande och börsnotering av värdepapper BILAGA Utredning av förutsättningar för börsintroduktion Dnr FIVA 7/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN

Läs mer

MiFID II erfarenhetsutbyte. 5 mars Anders Malm & Björn Wendleby

MiFID II erfarenhetsutbyte. 5 mars Anders Malm & Björn Wendleby MiFID II erfarenhetsutbyte Anders Malm & Björn Wendleby MiFID II erfarenhetsutbyte: vad hände och vad händer? - Produktstyrning - Hantering av analyskostnader vid portföljförvaltning -Kompetenskrav - Incitamentsreglerna

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 7 november 2017 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

RP 43/2007 rd. om värdepappersföretags minimikapital.

RP 43/2007 rd. om värdepappersföretags minimikapital. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om värdepappersföretag, lag om ändring av värdepappersmarknadslagen och vissa lagar i samband därmed PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna

Läs mer

SAMMANFATTNING AV RIKTLINJER FÖR INTRESSEKONFLIKTER

SAMMANFATTNING AV RIKTLINJER FÖR INTRESSEKONFLIKTER 1. INTRODUKTION 1.1. En intressekonflikt kan uppstå när en person är i en förtroendeposition som kräver att han/hon använder sitt omdöme på uppdrag av andra och där han/hon har intressen eller skyldigheter

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM B 17.2 SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM ALLMÄNT Skyldigheten att anmäla penningtvätt gäller dem som affärs- eller yrkesmässigt bistår i juridiska frågor. Advokater

Läs mer

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG

FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG tills vidare 1 (5) Till värdepappersföretagen FÖRESKRIFT OM RISKHANTERING OCH ÖVRIG INTERN KONTROLL I VÄRDEPAPPERSFÖRE- TAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 29 2 mom. lagen om värdepappersföretag

Läs mer

Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering

Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering 1 (7) Påföljds- och ordningsavgiftens dimensionering 1 Lag om Finansinspektionen 1.1 Påföljdsavgiftens dimensionering 1.1.1 Förfarandets art 41 2 mom. i lagen om Finansinspektionens (878/2008) lyder: Påföljdsavgiftens

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 17 december 2012 765/2012 Lag om ändring av lagen om placeringsfonder Utfärdad i Helsingfors den 14 december 2012 I enlighet med riksdagens beslut

Läs mer

E. Öhman J:or Fonder AB

E. Öhman J:or Fonder AB E. Öhman J:or Fonder AB Godkänd av Styrelsen Dokumentnamn 2013-08-29 Instruktion för utförande av order och placering av order hos tredje part m.m. Upprättad av Dokumentnummer Version Compliancefunktionen

Läs mer

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning

Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Sjöräddningssällskapets riktlinjer för kapitalförvaltning Kontakt; Sjöräddningssällskapet Jeanette Liljedahl jeanette.liljedahl@ssrs.se Ansvarig; Sjöräddningssällskapets styrelse Antagen av Sjöräddningssällskapets

Läs mer

Norvestia Abp BÖRSMEDDELANDE kl (6)

Norvestia Abp BÖRSMEDDELANDE kl (6) Norvestia Abp BÖRSMEDDELANDE 20.12.2004 kl. 12.00 1(6) NORVESTIA HAR BESLUTAT ATT GENOMFÖRA AKTIEEMISSION Norvestia Abp:s styrelse har fattat beslut om genomförande av aktieemission med stöd av den extra

Läs mer

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler

Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Rådets direktiv 85/577/EEG av den 20 december 1985 för att skydda konsumenten i de fall då avtal ingås utanför fasta affärslokaler Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 372, 31/12/1985 s. 0031-0033

Läs mer

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394

Lag om medling i tvistemål och stadfästelse av förlikning i allmänna domstolar /394 Finlex» La gstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 2011» 29.4.2011/394 29.4.2011/394 Beaktats t.o.m. FörfS 479/2011. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Lag om medling i tvistemål och

Läs mer

Sammanfattning av Sparbanken Alingsa s analys och slutsatser avseende kvaliteten pa utfo rande av kundorder

Sammanfattning av Sparbanken Alingsa s analys och slutsatser avseende kvaliteten pa utfo rande av kundorder Sammanfattning av Sparbanken Alingsa s analys och slutsatser avseende kvaliteten pa utfo rande av kundorder Publiceras i enlighet med artikel 3.3 i KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/576 av

Läs mer

6 och 21 (KIL 39 och 5) (KIL 26 och 26 a ) Tillstånd för ett värdepappersföretag att inrätta en filial i en stat utanför EES

6 och 21 (KIL 39 och 5) (KIL 26 och 26 a ) Tillstånd för ett värdepappersföretag att inrätta en filial i en stat utanför EES FINANSINSPEKTIONEN ÅTGÄRDSTARIFF 1.10.2003 1 (5) FINANSINSPEKTIONENS ÅTGÄRDSAVGIFTER Lag om värdepappersföretag (VPFL) Dispens beträffande omfattningen av ett koncernbokslut eller en konsolideringsgrupp

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2007:17) om verksamhet på marknadsplatser;

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 10/2013

Föreskrifter och anvisningar 10/2013 Föreskrifter och anvisningar 10/2013 Skyldighet att anmäla marknadsmissbruk Dnr FIVA 11/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) ingår tillsammans med Placerum AB (Moderbolaget) i en den finansiella företagsgruppen Placerum.

Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget) ingår tillsammans med Placerum AB (Moderbolaget) i en den finansiella företagsgruppen Placerum. 14. Policy för Intressekonflikter Placerum Kapitalförvaltning AB Regelbok 2015 Sid. 2 (5) Policy för intressekonflikter Denna policy fastställdes av styrelsen för Placerum Kapitalförvaltning AB (Bolaget)

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG tills vidare 1 (7) Till värdepappersföretagen Till värdepappersföretagens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I VÄRDEPAPPERSFÖRETAG Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten

Läs mer

EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 22 SEPTEMBER 2014

EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 22 SEPTEMBER 2014 EXCEED CAPITAL SVERIGE AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT FASTSTÄLLD AV STYRELSEN DEN 22 SEPTEMBER 2014 INNEHÅLL 1. INLEDNING 2. DEN RELATIVA VIKT SOM TILLMÄTS OLIKA FAKTORER

Läs mer

Temabedömning om offentliggörande av handelsinformation om obligationer

Temabedömning om offentliggörande av handelsinformation om obligationer Promemoria 1 (5) Temabedömning om offentliggörande av handelsinformation om obligationer 1 Bedömningens mål Finansinspektionen har gjort en temabedömning om hur transparenskraven i MiFIR 1, som efter handel

Läs mer

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT

INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Aros Bostad Förvaltning AB INTERNA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV INTRESSEKONFLIKTER OCH INCITAMENT Fastställd av styrelsen för Aros Bostad Förvaltning AB vid styrelsemöte den 21 december 2018 1(7) 1 ALLMÄNT

Läs mer

Sammanfattning av Sparbanken Skånes analys och slutsatser avseende kvaliteten på utförande av kundorder

Sammanfattning av Sparbanken Skånes analys och slutsatser avseende kvaliteten på utförande av kundorder Sammanfattning av Sparbanken Skånes analys och slutsatser avseende kvaliteten på utförande av kundorder Publiceras i enlighet med artikel 3.3 i KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/576 av den

Läs mer

Sammanfattning av Tidaholms Sparbanks analys och slutsatser avseende kvaliteten pa utfo rande av kundorder

Sammanfattning av Tidaholms Sparbanks analys och slutsatser avseende kvaliteten pa utfo rande av kundorder Sammanfattning av Tidaholms Sparbanks analys och slutsatser avseende kvaliteten pa utfo rande av kundorder Publiceras i enlighet med artikel 3.3 i KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/576 av den

Läs mer

SGP SVENSKA GARANTI PRODUKTER AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT

SGP SVENSKA GARANTI PRODUKTER AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT SGP SVENSKA GARANTI PRODUKTER AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT INFORMATION OM INCITAMENT Innehåll 3 1. INLEDNING 3 2. DEN RELATIVA VIKT SOM TILLMÄTS OLIKA FAKTORER VID UTFÖRANDE/VIDAREBEFORDRAN

Läs mer

KRITERIER FÖR KATEGORISERING AV KUNDER Giltigt från 1.1.2013

KRITERIER FÖR KATEGORISERING AV KUNDER Giltigt från 1.1.2013 A. Icke-professionell kund Andra kunder än sådana som är professionella kunder eller godtagbara motparter. B. Professionell kund 1. Företag/sammanslutningar Företag som med stöd av koncession bedriver

Läs mer

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.6. Anmälan om utläggning av verksamhet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.6 Anmälan om utläggning av verksamhet Föreskrifter och allmänna råd Så här läser du standarderna Standarderna är en samling föreskrifter och allmänna råd som är bindande eller riktgivande

Läs mer

Standard 5.2b. Nimi ja nro 2

Standard 5.2b. Nimi ja nro 2 Standard 5.2b bolag och aktieägare Föreskrifter och allmänna råd Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (18) INNEHÅLL 1 Tilllämpning 4 2 Syfte och struktur 5 3 Internationella regelverk 6 4 Rättsgrund 7 5 Tolkning

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER PROGNOSIA AB RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV PORTFÖLJTRANSAKTIONER SAMT PLACERING, SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER Fastställd av styrelsen för Prognosia AB vid styrelsemöte den28 maj 2014 1(5) 1 INLEDNING

Läs mer

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.2 Förvärv av bestämmande inflytande i Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 5/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund och internationella

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om investerarskydd; SFS 1999:158 Utkom från trycket den 8 april 1999 utfärdad den 18 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Inledande bestämmelser 1

Läs mer

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN AKTUELLT I OMVÄRLDEN 4/2011 ESMA, RIKTLINJER FÖR HÖGT AUTOMATISERAD HANDEL

SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN AKTUELLT I OMVÄRLDEN 4/2011 ESMA, RIKTLINJER FÖR HÖGT AUTOMATISERAD HANDEL SVENSKA FONDHANDLARE FÖRENINGEN AKTUELLT I OMVÄRLDEN 4/2011 6 SEPTEMBER 2011 Innehåll RIKTLINJER FÖR HÖGT AUTOMATISERAD HANDEL s.1 BÖRSHANDLADE FONDER s.3 ESMA, RIKTLINJER FÖR HÖGT AUTOMATISERAD HANDEL

Läs mer

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet

Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet 2014-08-21 Riktlinjer för kapitalförvaltning inom Prostatacancerförbundet Prostatacancerförbundet har ansvar för att bevara och förränta förbundets medel på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt. Centralt

Läs mer

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT

FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT tills vidare 1 (7) Till kreditinstituten Till kreditinstitutens holdingsammanslutningar FÖRESKRIFT OM KONCERNBOKSLUT I KREDITINSTITUT Finansinspektionen meddelar med stöd av 4 2 punkten lagen om finansinspektionen

Läs mer

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER RIKTLINJER FÖR UTFÖRANDE AV ORDER SAMT SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER December 2013 1 INLEDNING För att uppnå bästa möjliga resultat när Carnegie Investment Bank AB (Carnegie) utför eller vidarebefordrar

Läs mer

Viktig information till dig som är kund i Swedbank eller i Sparbanken. Nu blir det ännu tryggare att spara och placera

Viktig information till dig som är kund i Swedbank eller i Sparbanken. Nu blir det ännu tryggare att spara och placera Viktig information till dig som är kund i Swedbank eller i Sparbanken Nu blir det ännu tryggare att spara och placera Från 1 november 2007 blir ditt kundskydd ännu starkare Den 1 november 2007 får vi nya

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse; SFS 2006:1387 Utkom från trycket den 15 december 2006 utfärdad den 7 december 2006. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER 1 (5) Har getts 4.10.2018 Diarienummer VH/1890/00.01.02/2018 Giltighet 4.10.2018 - Tills vidare ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER I II Användarvillkorens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:158) om investerarskydd; SFS 2004:65 Utkom från trycket den 2 mars 2004 utfärdad den 19 februari 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 att

Läs mer

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE

PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE PLACERINGSPOLICY FÖR VARBERGS KOMMUN SAMFÖRVALTADE DONATIONSMEDEL 1 INLEDNING Denna placeringspolicy avses tillämpas för det finansiella kapital som kommunen förvaltar inom ramen för Varbergs kommun samförvaltade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden; Utkom från trycket den 2 maj 2012 utfärdad den 19 april 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen

Läs mer

STADGAR [1] Placeringsfond. Aktuella stadgar för fonden har fastställts Stadgarna gäller från och med

STADGAR [1] Placeringsfond. Aktuella stadgar för fonden har fastställts Stadgarna gäller från och med STADGAR [1] Placeringsfond Aktuella stadgar för fonden har fastställts 2016.01.12. Stadgarna gäller från och med 2016.03.01. -placeringsfond, stadgar Fondens stadgar består av dessa fondspecifika stadgar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om straff för marknadsmissbruk vid handel med finansiella instrument; SFS 2005:377 Utkom från trycket den 13 juni 2005 utfärdad den 2 juni 2005. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

(Text av betydelse för EES)

(Text av betydelse för EES) L 87/224 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2017/582 av den 29 juni 2016 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 600/2014 avseende tekniska tillsynsstandarder som närmare

Läs mer

Policy för hantering av intressekonflikter

Policy för hantering av intressekonflikter Policy för hantering av intressekonflikter Januari 2018 1. Syfte Danske Bank-koncernen ( koncernen ) tillhandahåller ett omfattade urval finansiella tjänster och är därför exponerad för potentiella och

Läs mer

Finansinspektionen rekommenderar att anmälan lämnas in i god tid innan beslutet om utnämning fattas eller det nya uppdraget tas emot.

Finansinspektionen rekommenderar att anmälan lämnas in i god tid innan beslutet om utnämning fattas eller det nya uppdraget tas emot. Ankomstdatum FIT & PROPER-blankett S3 DNR Lämplighetsprövning Denna blankett används av de anmälningsskyldiga i värdepappersföretag och deras utländska filialer holdingföretag för värdepappersföretag fondbörser

Läs mer

Bästa orderutförande samt sammanläggning och fördelning av order, riktlinjer

Bästa orderutförande samt sammanläggning och fördelning av order, riktlinjer Bästa orderutförande samt sammanläggning och fördelning av order, riktlinjer Dessa riktlinjer, som ersätter tidigare utfärdade riktlinjer, är fastställda av styrelsen i Avanza Fonder AB (Fondbolaget) 2015-02-13.

Läs mer