FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM"

Transkript

1 B 17.2 SAMMANFATTNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM ALLMÄNT Skyldigheten att anmäla penningtvätt gäller dem som affärs- eller yrkesmässigt bistår i juridiska frågor. Advokater ska kontrollera sina klienters identitet och deras affärsverksamhet och är skyldiga att anmäla misstänkta affärstransaktioner eller misstankar om finansiering av terrorism till Centralkriminalpolisens central för utredning av penningtvätt. Tillämpningsområde Beträffande uppdragens art är det viktigt att beakta att anmälningsskyldigheten och anknytande identifieringsskyldighet enligt lagen är begränsad till deltagande: Köp och försäljning av fastigheter eller affärsenheter för en klients räkning, Förvaltning av klientens pengar, värdepapper eller andra tillgångar, Öppnande eller förvaltning av bank-, spar- eller värdeandelskonton, Organisering av nödvändigt kapital för bildande, drift eller ledning av bolag eller Bildande, drift eller ledning av stiftelser, bolag eller motsvarande sammanslutningar eller liknande strukturer för planering eller genomförande och i en klients namn eller för dennes räkning vid affärstransaktioner eller fastighetsaffärer. Anmälningsskyldigheten gäller inte rättegångsbiträden eller dem som sköter uppdrag i egenskap av rättegångsombud. Klientkontroll Utgångspunkten för bekämpningen av penningtvätt är klientkontroll. Om en advokats uppdrag är sådant att advokaten är anmälningsskyldig, dvs. det är fråga om ett uppdrag som hör till det område där anmälningsskyldigheten ska tillämpas, ska klienten identifieras och advokaten kontrollera klientens identitet och affärsverksamhet enligt 2 kap. i lagen om penningtvätt. Klientkontrollen omfattar följande åtgärder (a) Identifiering av klienten och kontroll av klientens identitet identiteten fastställs på basis av uppgifter som lämnats av klienten och FAF / Januari 2013 B 17 / (5)

2 (b) (c) (d) identiteten kontrolleras med stöd av handlingar eller uppgifter som härrör från en tillförlitlig och oberoende källa, om klienten eller uppdraget är förenade med risker Identifiering av verkliga förmånstagare utredning av koncern-, ägande- och beslutsstrukturer när klienten är en juridisk person o behöver inte göras om klienten är ett bolag eller en sammanslutning vars värdepapper har tagits upp till offentlig handel och som uppfyller vissa krav Utredningsskyldighet skaffa uppgifter om sina klienters verksamhet, arten och omfattningen av deras affärsverksamhet och grunderna för användningen av advokattjänsten i den omfattning som advokatens riskbaserade bedömning ger anledning till och Fortlöpande övervakning av klientförhållandet Klienten ska identifieras och klientens identitet styrkas när det gäller uppdrag som omfattas av anmälningsskyldighet (e) (f) (g) (h) alltid om det finns skäl att misstänka att de medel som ingår i en affärstransaktion eller annan egendom inte är av lagligt ursprung eller att de används finansiering av terrorism eller för ett straffbart försök till detta, alltid när ett fast klientförhållande etableras, i fråga om andra än fasta klienter, när omfattningen av en enskild affärstransaktion eller flera sammanhängande affärstransaktioner uppgår till sammanlagt minst euro och om advokaten ifrågasätter tillförlitligheten eller tillräckligheten hos uppgifterna om en kund vars identitet tidigare har styrkts. Om det är fråga om ett uppdrag som omfattas av anmälningsskyldighet, ska identifieringsskyldigheten således uppfyllas också när det inte finns några särskilda skäl att misstänka penningtvätt. Skyldigheten att identifiera klienten och kontrollera klientens uppgifter gäller bara advokatens klienter och sträcker sig inte i något fall till klientens motpart, medpart eller parter i andra uppdrag. Omfattningen av utredningsskyldigheten fastställs utifrån advokatens riskbaserade bedömning. Om advokaten bedömer att risken för penningtvätt eller finansiering av terrorism är låg, är mängden uppgifter som ska skaffas liten, och om advokaten bedömer att risken är stor, bör utredningar begäras i större utsträckning. Beträffande utredningsskyldigheten ska man särskilt uppmärksamma affärstransaktioner som till sin struktur eller storlek eller i förhållande till advokatbyråns storlek eller till verksamhetsstället avviker från det som är normalt eller inte har något uppenbart ekonomiskt syfte eller inte är förenliga med advokatens erfarenheter eller uppgifter om klienten FAF / Januari 2013 B 17 / (5)

3 Efter att ha uppfyllt sin utredningsskyldighet ska advokaten utan dröjsmål underrätta centralen för utredning av penningtvätt om tvivelaktiga affärstransaktioner eller misstänkt finansiering av terrorism (23 ). Förenklad och skärpt klientkontroll När det gäller vissa klienter som anges i lagen om penningtvätt (13-14 ) kan advokaten genomföra identifieringen av klienten och kontrollen av klientens identitet på ett förenklat sätt. I sådana fall behöver advokaten inte vidta de föreskrivna åtgärderna för identifiering av klienten och kontroll av klientens identitet, identifiering av den verkliga förmånstagaren, den allmänna skyldigheten att kontrollera arten av och syftet med klientens affärstransaktioner och uppgifterna om klientkontroll och deras bevarande. Klientförhållandet ska dock övervakas. Advokaten kan tillämpa ett förenklat förfarande för klientkontroll, om klienten är en finsk myndighet, ett kreditinstitut, ett finansinstitut, ett värdepappersföretag, ett fondbolag eller försäkringsbolag eller om klienten är ett bolag vars värdepapper har tagits upp till offentlig handel. Advokaten ska vidta skärpta åtgärder för klientkontroll, om den risk för penningtvätt eller finansiering av terrorism som är förknippad med klienten, tjänsten, produkten eller affärstransaktionen är högre än vanligt (17 ). Detsamma gäller om klienten eller affärstransaktionen har beröringspunkter med en stat där systemet för förhindrande och utredning av penningtvätt och finansiering av terrorism inte uppfyller de internationella förpliktelserna. Med skärpta åtgärder för klientkontroll kan avses bland annat att det fästs särskilt avseende vid att klientens identitet styrks och att dokumentationen är tillförlitlig, att bakgrunden till och syftet med affärstransaktionerna utreds på bredare basis och att klientförhållandet övervakas på ett skärpt sätt. Uppgifter om klientkontroll och bevarande av uppgifterna Uppgifterna om klientkontroll ska bevaras på ett tillförlitligt sätt i fem år efter det att ett fast klientförhållande har upphört. Om det är fråga om en tillfällig affärstransaktion som gäller över euro ska uppgifterna om klientkontroll bevaras i fem år efter det att affärstransaktionen har slutförts. Till de uppgifter om klientkontroll som ska bevaras hör (i) (j) (k) (l) namn, födelsetid och personbeteckning, representantens namn, födelsetid och personbeteckning, den juridiska personens fullständiga namn, registernummer, registreringsdag och registermyndighet, fullständiga namn på samt födelsetider och medborgarskap för ledamöterna i den juridiska personens styrelse eller i motsvarande beslutande organ, FAF / Januari 2013 B 17 / (5)

4 (m) (n) (o) (p) (q) (r) den juridiska personens bransch, den verkliga förmånstagarens namn, födelsetid och personbeteckning, numret på eller någon annan identifieringsuppgift för det dokument som använts för att kontrollera identiteten och dokumentets utfärdare, eller en kopia av dokumentet, om klienten har identifierats på distans, uppgifter om de förfaranden eller källor som använts vid kontrollen, nödvändiga uppgifter som skaffats för klientkontrollen, såsom uppgifter om klientens verksamhet, affärsverksamhetens art och omfattning, klientens ekonomiska ställning, grunderna för användningen av affärstransaktionen eller tjänsten och uppgifter om medlens ursprung, och nödvändiga uppgifter för fullgörande av utredningsskyldigheten Om klienten är en utlänning utan finsk personbeteckning ska dessutom uppgifter om klientens medborgarskap och resedokument bevaras. Avbrytande av affärstransaktioner eller vägran att utföra sådana Advokaten ska avbryta en affärstransaktion för tilläggsutredningar eller vägra utföra den, om transaktionen är tvivelaktig eller advokaten misstänker att medel som ingår i den används för finansiering av terrorism eller för straffbart försök till detta (26.1 ). Om affärstransaktionen inte kan inställas eller om det sannolikt blir svårare att ta reda på affärstransaktionens verkliga förmånstagare om den avbryts eller förvägras, kan transaktionen ändå genomföras. Efter det ska en anmälan enligt lagen om penningtvätt omedelbart göras till centralen för utredning av penningtvätt (26.2 ). Interna anvisningar; utbildningsskyldighet Enligt lagen om penningtvätt ska advokaten ha för verksamheten lämpliga interna anvisningar för klientkontroll och för fullgörandet av den utrednings- och rapporteringsskyldighet som syftar till att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism (34.2 ). Advokaten ska också se till att de anställda vid advokatbyrån får lämplig utbildning för att säkerställa att bestämmelserna i lagen om penningtvätt iakttas. Observera: Denna sammanfattning är inte heltäckande och ersätter, kompletterar eller ändrar inte i något avseende Advokatförbundets handbok. FAF / Januari 2013 B 17 / (5)

5 ( B 17.1 Handbok om förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism FAF/ ). OM DU I SAMBAND MED ETT UPPDRAG LÄGGER MÄRKE TILL NÅGOT MISSTÄNKT SOM INTE ÖVERENSSTÄMMER MED UPPGIFTERNA I DENNA SAMMANFATTNING, REKOMMENDERAR VI ATT DU MED DET SNARASTE NOGGRANT TAR DEL AV HANDBOKEN OVAN. Källor: B17.1 Handbok om förhindrande av penningtvätt och finansiering av terrorism (FAF/ ) FAF / Januari 2013 B 17 / (5)

ALLMÄN ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM

ALLMÄN ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (8) ALLMÄN ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM Penningtvätt och finansiering av terrorism I lagen om

Läs mer

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM FÖR DEM SOM BEDRIVER VALUTAVÄXLING

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM FÖR DEM SOM BEDRIVER VALUTAVÄXLING Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (11) ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM FÖR DEM SOM BEDRIVER VALUTAVÄXLING Penningtvätt och finansiering

Läs mer

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR TILLHANDAHÅLLARE AV KAPITALFÖRVALTNINGS- OCH FÖRETAGSTJÄNSTER

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR TILLHANDAHÅLLARE AV KAPITALFÖRVALTNINGS- OCH FÖRETAGSTJÄNSTER Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (10) ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR TILLHANDAHÅLLARE AV KAPITALFÖRVALTNINGS- OCH FÖRETAGSTJÄNSTER Penningtvätt

Läs mer

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM I PANTLÅNEINRÄTTNINGAR

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM I PANTLÅNEINRÄTTNINGAR Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (10) ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM I PANTLÅNEINRÄTTNINGAR Penningtvätt och finansiering av terrorism

Läs mer

HANDBOK OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM ( , Bilaga )

HANDBOK OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM ( , Bilaga ) B 17.1 HANDBOK OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM (27.2.2009, Bilaga 22.4.2009) INNEHÅLL 1. HUVUDPUNKTERNA I DE KRAV SOM PENNINGTVÄTTSLAGEN STÄLLER PÅ ADVOKATER... 2 1.1 I VILKA

Läs mer

ANVISNING FÖR DEM SOM ERBJUDER SKATTERÅDGIVNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM

ANVISNING FÖR DEM SOM ERBJUDER SKATTERÅDGIVNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (11) ANVISNING FÖR DEM SOM ERBJUDER SKATTERÅDGIVNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM Penningtvätt och finansiering

Läs mer

om förhindrande och utredning av penningtvätt och av finansiering av terrorism 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens syfte

om förhindrande och utredning av penningtvätt och av finansiering av terrorism 1 kap. Allmänna bestämmelser Lagens syfte Lagförslag 1. Lag om förhindrande och utredning av penningtvätt och av finansiering av terrorism I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Lagens syfte Syftet med denna

Läs mer

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM I FINANSIELLA INSTITUT

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM I FINANSIELLA INSTITUT Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (11) ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM I FINANSIELLA INSTITUT Penningtvätt och finansiering av terrorism

Läs mer

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR DEM SOM UTFÖR BOKFÖRINGSUPPGIFTER

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR DEM SOM UTFÖR BOKFÖRINGSUPPGIFTER Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (12) ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR DEM SOM UTFÖR BOKFÖRINGSUPPGIFTER Penningtvätt och finansiering av terrorism

Läs mer

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR VARUHANDLARE

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR VARUHANDLARE Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (12) ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR VARUHANDLARE Penningtvätt och finansiering av terrorism I lagen om förhindrande

Läs mer

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR DEM SOM TILLHANDAHÅLLER INDRIVNINGSTJÄNSTER

ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR DEM SOM TILLHANDAHÅLLER INDRIVNINGSTJÄNSTER Basservice, rättsskydd och tillstånd 23.9.2015 Näringstillsyn 1 (11) ANVISNING OM FÖRHINDRANDE AV PENNINGTVÄTT OCH TERRORISM FÖR DEM SOM TILLHANDAHÅLLER INDRIVNINGSTJÄNSTER Penningtvätt och finansiering

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2008 Utgiven i Helsingfors den 28 juli 2008 Nr 503 509 INNEHÅLL Nr Sidan 503 Lag om förhindrande och utredning av penningtvätt och av finansiering av terrorism... 1449 504

Läs mer

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton

Lag. om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton. Övervakningssystemet för bank- och betalkonton Lag om ett övervakningssystem för bank- och betalkonton I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: 1 Övervakningssystemet för bank- och betalkonton I denna lag föreskrivs om ett system för övervakning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1993:768) om åtgärder mot penningtvätt; SFS 2004:1182 Utkom från trycket den 15 december 2004 utfärdad 2 december 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd

Centralhandelskammarens Bedömningsgrunder för AHM-provet mäklarnämnd Uppgift 1 A) Nej, det får den inte. Att betala arvode för ett tips som leder till att ett uppdragsavtal ingås och till att förmedlingsarvode betalas är enligt 2 kap. 1 i konsumentskyddslagen marknadsföring

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Muu Mnro vvvv om förhindrande asia av penningtvätt och av finansiering av terrorism Utgiven i Helsingfors den 3 juli 2017 444/2017 Lag om förhindrande av penningtvätt och av

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av

Läs mer

Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss?

Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss? Penningtvätt, finansiering av terrorism - Hur berör det Dig som kund hos oss? Martin Johansson LR Revision & Redovisning Sverige AB Penningtvätt och finansiering av terrorism Penningtvätt förutsätter att

Läs mer

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING

UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING ANVISNING 1 (5) Basservice, rättsskydd och tillstånd Näringstillsyn UTARBETNINGEN AV RAPPORTERINGSSKYLDIGAS RISKBEDÖMNING 1 Allmänt om riskbedömning Den rapporteringsskyldigas riskbedömning Riskbaserad

Läs mer

RISKBEDÖMNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM

RISKBEDÖMNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM RISKBEDÖMNING 1 (5) RISKBEDÖMNING AV BEKÄMPNINGEN AV PENNINGTVÄTT OCH AV FINANSIERING AV TERRORISM Riskbedömningens syfte 1. Identifiering av risker PRS revisionstillsyn har utarbetat detta dokument som

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Utgivare: Gabriella Loman, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter KAMFS 2013:5 om åtgärder mot penningtvätt

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sin skyldighet att uppnå

Läs mer

Tillämpningsområde och definitioner

Tillämpningsområde och definitioner 2013-xx-xx Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den X xxxx 2013. Fastighetsmäklarinspektionen föreskriver 1 följande med stöd

Läs mer

AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8)

AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8) AHM-PROVET 4.5.2013 BETYGSÄTTNINGSPRINCIPER 1 (8) Fråga 1 Punkt A max 3 p - Kostnaderna för renoveringen (10 000 euro) fogas till aktielägenhetens anskaffningsutgift. Kostnaderna får inte avdras vid inkomstbeskattningen,

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 ISSN 1654-9325 (on line) Utgivare: Bertil Kallner, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarnämndens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Stockholms läns författningssamling

Stockholms läns författningssamling Stockholms läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Stockholms läns allmänna föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den 18 december 2009 (dnr

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2017-04-11 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder och mäklarens kontrollskyldighet. Prövning av om fastighetsmäklaren har

Läs mer

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 28/2004 Generalsekreteraren

SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 28/2004 Generalsekreteraren SVERIGES ADVOKATSAMFUND Cirkulär nr 28/2004 Generalsekreteraren Till ledamöterna av Sveriges advokatsamfund Inledning Den 1 januari 2005 träder ändringar i lagen (1993:768) om åtgärder mot penningtvätt

Läs mer

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 1 Vad är penningtvätt och finansiering av terrorism? Penningtvätt är när man försöker få pengar som kommer från brottslig verksamhet att omvandlas

Läs mer

Skåne läns författningssamling

Skåne läns författningssamling Skåne läns författningssamling 12FS 2017:22 01-10:17 Utkom från trycket den 29 november 2017 Länsstyrelsen i Skåne läns föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om riskbaserade rutiner enligt penningtvättslagstiftningen och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning

Läs mer

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; LIFS 2018:11 Lotteriinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; beslutade den X 2018. Lotteriinspektionen föreskriver 1 följande med stöd av

Läs mer

Kammarkollegiets författningssamling

Kammarkollegiets författningssamling Kammarkollegiets författningssamling ISSN 1402-5345 (tryck) ISSN 1654-9325 (pdf) Utgivare: Gabriella Loman, Kammarkollegiet Fastighetsmäklarinspektionens föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt

Läs mer

BASUPPGIFTER OM FÖRETAGSKUND 1/3

BASUPPGIFTER OM FÖRETAGSKUND 1/3 BASUPPGIFTER OM FÖRETAGSKUND 1/3 Uppgifter om kunden Sammanslutningens officiella namn FO-nummer Registrerad hemort och adress Postnummer och -kontor Kontaktpersonens e-postadress Telefonnummer Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag

Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag Utkast till vägledning inom kundkännedom för försäkringsföretag Detta utkast till vägledning omfattar vissa frågor som försäkringsföretagen är särskilt berörda av. Vissa andra frågor frågor om att avsluta

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har fullgjort sin skyldighet att genomföra

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - skärpta åtgärder, objektsbeskrivning, uppdragsavtal och journal. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; Utkom

Läs mer

Föreskrift 1/2010 1/(8)

Föreskrift 1/2010 1/(8) Föreskrift 1/2010 1/(8) Anmälan, som bör göras av tillverkaren vid risksituationer berörande hälso- och sjukvårdsprodukter och -utrustning Bemyndigande Målgrupper Giltighetstid Lagen om produkter och utrustning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om registrering av verkliga huvudmän; SFS 2017:631 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. 1 kap.

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (8) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - skärpta åtgärder och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning av om fastighetsmäklaren

Läs mer

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER

ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER 1 (5) Har getts 4.10.2018 Diarienummer VH/1890/00.01.02/2018 Giltighet 4.10.2018 - Tills vidare ANVÄNDARVILLKOR FÖR SKATTEFÖRVALTNINGENS OCH INKOMSTREGISTRETS GRÄNSSNITTSTJÄNSTER I II Användarvillkorens

Läs mer

Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2

Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Översikt Vitec Säljstöd 7.2a... 2 Kundkännedom uppdragsgivare och köpare penningtvätt... 2 Riskbedömning... 3 Affärsförbindelser på distans... 3 Verklig huvudman... 4 Affärsförbindelsens

Läs mer

RP 25/2008 rd. lämna ut beskattningsuppgifter och identifieringsuppgifter

RP 25/2008 rd. lämna ut beskattningsuppgifter och identifieringsuppgifter RP 25/2008 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om förhindrande och utredning av penningtvätt och av finansiering av terrorism samt om ändring av vissa lagar som har samband med

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder. Prövning av om fastighetsmäklaren har uppfyllt sina skyldigheter att

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2015-08-31 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Brottsdataförordning Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 27 juni 2018 Regeringen föreskriver 1 följande. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I denna förordning finns kompletterande

Läs mer

Fokus Penningtvättsdirektivet

Fokus Penningtvättsdirektivet Den 15 mars i år trädde den nya penningtvättslagen i kraft. Sverige implementerade därmed, som ett av de sista EU-länderna, det tredje penningtvättsdirektivet. Redan den gamla lagen satte advokaterna i

Läs mer

Polismyndigheten

Polismyndigheten REMISSYTTRANDE Vår referens: 2018/11/010 Er referens: A491.029/2018 1 (5) 2018-12-07 Polismyndigheten Via e-post till: elisabeth.borg@polisen.se Polismyndighetens förslag till föreskrifter om rapportering

Läs mer

ANVISNING 1 (5) Offentlig 1.12.2006 Dnr 3/002/2006

ANVISNING 1 (5) Offentlig 1.12.2006 Dnr 3/002/2006 ANVISNING 1 (5) Offentlig 1.12.2006 Dnr 3/002/2006 Till inhemska försäkringsbolag och representationer för utländska försäkringsbolag som är verksamma i Finland Giltighetstid: Tillsvidare Bifogas: Samlingen

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för rättsliga frågor FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2004 ««««««««««««Utskottet för rättsliga frågor 2009 PRELIMINÄR VERSION 2004/0137(COD) 10.1.2005 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för rättsliga frågor till utskottet för medborgerliga

Läs mer

Policy för hantering av intressekonflikter

Policy för hantering av intressekonflikter Policy för hantering av intressekonflikter Januari 2018 1. Syfte Danske Bank-koncernen ( koncernen ) tillhandahåller ett omfattade urval finansiella tjänster och är därför exponerad för potentiella och

Läs mer

RISKBEDÖMNINGAR. Den allmänna riskbedömningen 1 (6)

RISKBEDÖMNINGAR. Den allmänna riskbedömningen 1 (6) 1 (6) RISKBEDÖMNINGAR Som verksamhetsutövare ska du göra både en riskbedömning av din egen verksamhet och en riskbedömning av varje enskild kund. Den allmänna riskbedömningen Du som verksamhetsutövare

Läs mer

Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Utdrag ur FAR Online Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Utskrivet: 2015 08 28 Lag (2009:62) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (senast ändrad

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning ALLMÄNT.2 I FÖRESKRIFTER FÖR OMBUD (UPPHÄVTS).....2 1 Registrering av ombud (upphävts)... 2 2 Anmälan om utnyttjande av etableringsfriheten eller friheten att tillhandahålla tjänster(upphävts)...

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING Utgiven i Helsingfors den 15 december 2014 1046/2014 Lag om ändring av lagen om arbetspensionsförsäkringsbolag Utfärdad i Helsingfors den 12 december 2014 I enlighet med riksdagens

Läs mer

Kent Madstedt juni 2016

Kent Madstedt juni 2016 Kent Madstedt juni 2016 Betänkande av 2015 års penningtvättsutredning Ytterligare åtgärder mot PENNINGTVÄTT OCH FINANSIERING AV TERRORISM fjärde penningtvättsdirektivet samordning ny penningtvättslag m.m.

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Gent Jansson, Finansinspektionen, Box 6750, 113 85 Stockholm. Beställningsadress: Thomson Fakta AB, Box 6430, 113 82 Stockholm. Tfn 08-587 671 00, Fax

Läs mer

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN:

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATERGORISERING OCH DESS INVERKAN: 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN AV KUNDER Enligt lagen om investeringstjänster ska tillhandahållare av investeringstjänster, t.ex. en bank eller

Läs mer

Föreläggande att göra rättelse

Föreläggande att göra rättelse 2017-02-15 Exchangehuset Hatam Naji AB FI Dnr 15-12948 att. Verkställande direktör (Anges alltid vid svar) Gustav Adolfs torg 2 252 25 Helsingborg Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan

Läs mer

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Föreskrifter och allmänna råd om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Läs mer

Ett riskbaserat förhållningssätt

Ett riskbaserat förhållningssätt Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland Ett riskbaserat förhållningssätt Förstå och motverka riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism i din verksamhet Innehåll Inledning...

Läs mer

KUNDENS PLACERINGSERFARENHET OCH MEDLENS URSPRUNG FÖRETAG OCH ÖVRIGA SAMFUND

KUNDENS PLACERINGSERFARENHET OCH MEDLENS URSPRUNG FÖRETAG OCH ÖVRIGA SAMFUND KUNDENS PLACERINGSERFARENHET OCH MEDLENS URSPRUNG FÖRETAG OCH ÖVRIGA SAMFUND Ett värdepappersföretag inom UB-koncernen som erbjuder placeringstjänster (härefter UB ) är i enlighet med lagen om investeringstjänster

Läs mer

Lotteriinspektionens författningssamling

Lotteriinspektionens författningssamling Lotteriinspektionens författningssamling Utgivare: Johan Röhr, Lotteriinspektionen, Box 199, 645 23 Strängnäs. ISSN Lotteriinspektionens föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism;

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument Publicerad den 11 juni 2019 Utfärdad den 5 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper

Föreskrift om rapportering av avslut i räntebärande värdepapper genom skuggning 1 (5) Till värdepappersföretagen, fondbörserna och kreditinstituten, till utländska kreditinstitut och värdepappersföretag samt övriga marknadsplatser för offentlig handel Föreskrift om

Läs mer

Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Länsstyrelsen i Västra Götalands län Länsstyrelsen i Västra Götalands län 14 FS 2009:534 14 FS 2013:66 14 FS 2015:35 14 FS 2015:64 Länsstyrelsen i Västra Götalands läns allmänna föreskrifter (14 FS 2009:534) om åtgärder mot penningtvätt och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2009:62 Utkom från trycket den 24 februari 2009 utfärdad den 12 februari 2009. Enligt riksdagens beslut 1

Läs mer

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om kundkännedom - grundläggande åtgärder, uppdragsavtal, journal och provision och annan ersättning. Prövning av

Läs mer

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster

Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster Uppföranderegler angående kundkategorisering, informationsskyldighet och utredningsplikt vid tillhandahållande av investeringstjänster 1. Allmänt om kategoriseringen av kunder Enligt värdepappersmarknadslagen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-28 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och justitierådet Lars Dahllöf. Genomförande av tredje penningtvättsdirektivet

Läs mer

Information om behandling av personuppgifter

Information om behandling av personuppgifter REGIONALA ETIKPRÖVNINGSNÄMNDEN Information om behandling av personuppgifter Fastställd 2018-05-25 Version 1 (2018-05-25) 1(6) Innehåll 1. SYFTE... 2 2. ORGANISATION OCH ANSVAR... 2 3. BEGREPP... 2 4. GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 4/2019 Tillhandahållare av virtuella valutor

Föreskrifter och anvisningar 4/2019 Tillhandahållare av virtuella valutor Föreskrifter och anvisningar 4/2019 Tillhandahållare av virtuella valutor Dnr FIVA 12/01.00/2019 Utfärdade 14.6.2019 Gäller från 1.7.2019 Upplysningar Digitalisering och analys/digitalisering och banktjänster

Läs mer

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATEGORISERING OCH DESS INVERKAN:

TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATEGORISERING OCH DESS INVERKAN: TILLÄGGSUPPGIFTER OM KUNDKATEGORISERING OCH DESS INVERKAN: 1. ALLMÄNT OM KATEGORISERINGEN AV KUNDER Enligt lagen om investeringstjänster ska tillhandahållare av investeringstjänster, t.ex. en bankeller

Läs mer

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster

ALLMÄNNA VILLKOR. 1. Våra tjänster ALLMÄNNA VILLKOR Följande villkor gäller för alla uppdrag och tjänster som utförs av Creo Advokater AB, org. nr.556725-0344, (Creo) för våra klienter, om inte annat följer av lag eller särskild skriftlig

Läs mer

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET. REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION ( , ändr

FÖRFATTNINGAR OCH ANVISNINGAR GÄLLANDE ADVOKATVERKSAMHET. REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION ( , ändr B 18 REKOMMENDATION OM HANTERINGEN AV INSIDERINFORMATION (10.3.2006, ändr. 16.6.2014) Finlands Advokatförbunds styrelse har 16.6.2014 meddelat följande rekommendation om hanteringen av insiderinformation

Läs mer

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB

Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Riktlinjer för hantering av intressekonflikter för Rhenman & Partners Asset Management AB Dessa riktlinjer är fastställda av styrelsen för Rhenman & Partners Asset Management AB (Rhenman & Partners) den

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m

Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m 22.3.2018 Folkpensionsanstaltens etiska regler fr.o.m. 1.4.2018 22.3.2018 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska förmåner... 2 4 Att

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om hemkommun

Lag. om ändring av lagen om hemkommun RIKSDAGENS SVAR 99/2004 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av lagen om hemkommun Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd

RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd RIKSDAGENS SVAR 95/2004 rd Regeringens proposition med förslag till godkännande av överenskommelsen mellan parterna i konventionen om upprättandet av Europeiska rymdorganet samt Europeiska rymdorganet

Läs mer

Föreskrifter och anvisningar 12/2013

Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Föreskrifter och anvisningar 12/2013 Transaktionsrapportering Dnr FIVA 13/01.00/2013 Utfärdade 10.6.2013 Gäller från 1.7.2013 FINANSINSPEKTIONEN telefon 010 831 51 fax 010 831 5328 fornamn.efternamn@finanssivalvonta.fi

Läs mer

Kassalagen, Lag (2007:592) om kassaregister m.m Lag (2007:592) om kassaregister m.m.

Kassalagen, Lag (2007:592) om kassaregister m.m Lag (2007:592) om kassaregister m.m. Kassalagen, Lag (2007:592) om kassaregister m.m Lag (2007:592) om kassaregister m.m. SFS nr: 2007:592 Departement/myndighet: Finansdepartementet Utfärdad: 2007-06-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2009:852 Registeruppgifter

Läs mer

Styrelseansvar för förening och stiftelse

Styrelseansvar för förening och stiftelse GJAF 66:2 Styrelseansvar för förening och stiftelse Allmänt försäkringsvillkor Gäller från och med 2009-10-01 1 (5) 1. Vem försäkringen gäller för Försäkringen gäller för styrelseledamot i förening eller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:755) om elektroniska pengar Utfärdad den 5 april 2018 Publicerad den 11 april 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om lagen (2011:755)

Läs mer

KRITERIER FÖR KATEGORISERING AV KUNDER Giltigt från 1.1.2013

KRITERIER FÖR KATEGORISERING AV KUNDER Giltigt från 1.1.2013 A. Icke-professionell kund Andra kunder än sådana som är professionella kunder eller godtagbara motparter. B. Professionell kund 1. Företag/sammanslutningar Företag som med stöd av koncession bedriver

Läs mer

Folkpensionsanstaltens etiska regler

Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Folkpensionsanstaltens etiska regler FOLKPENSIONSANSTALTEN 15.5.2017 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Oberoende och undvikande av intressekonflikter... 2 3 Gåvor och andra ekonomiska

Läs mer

Kommittédirektiv. Penningtvätt och terrorismfinansiering. Dir. 2006:17. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006.

Kommittédirektiv. Penningtvätt och terrorismfinansiering. Dir. 2006:17. Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006. Kommittédirektiv Penningtvätt och terrorismfinansiering Dir. 2006:17 Beslut vid regeringssammanträde den 9 februari 2006. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare får i uppdrag att se över frågor

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillgänglighet till digital offentlig service Utfärdad den 22 november 2018 Publicerad den 30 november 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 följande. Lagens tillämpningsområde

Läs mer

RP 154/2017 rd. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2018.

RP 154/2017 rd. Lagarna avses träda i kraft vid ingången av 2018. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om beskattningsförfarande samt av 18 och 20 i lagen om offentlighet och sekretess i fråga om beskattningsuppgifter PROPOSITIONENS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:630 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244); Utkom från trycket den 14 mars 2017 utfärdad den 2 mars 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om skatteförfarandelagen

Läs mer

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd

Standard RA1.2. Förvärv av bestämmande inflytande i företag utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Föreskrifter och allmänna råd Standard RA1.2 Förvärv av bestämmande inflytande i Föreskrifter och allmänna råd FINANSINSPEKTIONEN tills vidare dnr 5/120/2006 2 (2) INNEHÅLL 1 Tillämpning 3 2 Syfte 4 3 Rättsgrund och internationella

Läs mer

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter

Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Interna riktlinjer för identifiering och hantering av intressekonflikter Antagen av styrelsen 2014-06-30 eturn Fonder AB P.O. Box 24150, 104 51 Stockholm, SWEDEN Office Address: Linnégatan 89 Phone +46

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN 1102-7460 Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd om styrning, riskhantering och kontroll i kreditinstitut;

Läs mer

Kortfattad information om penningtvättslagen

Kortfattad information om penningtvättslagen Kortfattad information om penningtvättslagen Innehåll Vad är penningtvätt?... 2 Vad är finansiering av terrorism?... 2 Penningtvättslagen... 3 Vilka delar av spelsektorn omfattas?... 3 Ny spellag... 4

Läs mer

Finansinspektionens författningssamling

Finansinspektionens författningssamling Remissexemplar 2011-07-08 Finansinspektionens författningssamling Utgivare: Finansinspektionen, Sverige, www.fi.se ISSN Föreskrifter om ändring i Finansinspektionens föreskrifter och allmänna råd (FFFS

Läs mer