Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä"

Transkript

1 Mötesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä Jakob Etaat, kanslichef (sekreterare) Mats Larsson, skolchef Johan Eklind, kulturchef Richard Kihlgren, informationsansvarig Sara Fältskog Eldros, kulturkonsulent Ärenden 1. Genomgång av föregående mötesanteckningar Samrådsgruppen går igenom och godkänner anteckningarna från föregående samrådsmöte. 2. Aktuellt inom barnomsorgen Väsby förskola har under vintern bedrivit barnomsorg på finska. Den person som arbetar med dessa frågor på förskolan har även anmält intresse att delta vid Finlandsinstitutets utbildning för finskspråkig personal som kommer att hållas den mars 2015 (se punkt 11 nedan). Trosa kommun rekryterar för närvarande en modersmålslärare i finska. Sista ansökningsdag för tjänsten är den 1 februari. Den informationsfolder om det finska förvaltningsområdet som kommunkontoret tog fram innan årsskiftet är nu utskickad till kommunens förskolor. Finska föreningen önskar under våren gå ut med en inbjudan till språkläger för finskspråkiga barn. Kontakt tas mellan finska föreningen och skolchefen för att se om skolan på något sätt kan hjälpa till med att sprida information om språklägret. 1 (5)

2 3. Aktuellt inom äldreomsorgen Kommunen arbetar vidare med att erbjuda äldreomsorg på finska. Personal inom vård och omsorg har anmält intresse att delta vid Finlandsinstitutets utbildning för finskspråkig personal som kommer att hållas den mars 2015 (se punkt 11 nedan). Den informationsfolder om det finska förvaltningsområdet som kommunkontoret tog fram innan årsskiftet är nu utskickad till kommunens särskilda boenden. Finska föreningen framför önskemål om att de informationsbroschyrer som finns för hur man söker hemtjänst och plats på särskilt boende översätts till finska. Kanslichefen ges i uppdrag att tillsammans med vård- och omsorgskontoret ombesörja så att broschyrerna blir översatta. 4. Aktuellt på biblioteken Biblioteken har under vintern fortsatt att komplettera och köpa in litteratur på finska. Biblioteken efterfrågar nu ytterligare inköpstips från allmänheten. Finska föreningen har noterat att prenumerationen på tidningen Kodin Kuvalehti utgått. Finska föreningen framför att man gärna vill ha tillbaka denna tidning. Kulturchefen ges i uppdrag att undersöka om detta är möjligt och återkommer till finska föreningen med besked. 5. Aktuellt på kommunkontoret Kommunkansliet har nu uppdaterat hemsidan med mötesanteckningar från samrådsmötena översätta till finska. Kommunkontoret undersöker om det är möjligt att översätta förvaltningsområdets sidor på hemsidan till finska. Tuula Andersson som arbetar inom vård och omsorg kan eventuellt vara behjälplig med detta. Den 5 december träffade kanslichefen Carita Långsjö-Rabo och Markku Petäjäniemi från Nykvarns kommun för att diskutera samverkan och samarbete inom ramen för det finska förvaltningsområdet. Nykvarns kommun kommer från och med den 1 februari 2015 att ingå som del i det finska förvaltningsområdet och är intresserade av att samarbeta med Trosa kommun i det fortsatta arbetet. 2 (5)

3 Nykvarns kommun föreslår att M.A Numminen och Pedro Hietanen bjuds in till en samarrangerad konsert mellan Nykvarns kommun och Trosa kommun under våren. Kanslichefen får i uppdrag att efterhöra med Nykvarn om hur mycket konserten bedöms kosta, vilket tema konserten skulle ha och vilket datum konserten skulle kunna hållas. Kanslichefen återkommer via mejl till samrådsgruppen med besked kring ovanstående. Finska föreningen åtar sig att undersöka bland sina medlemmar om det finns något intresse för konserten. 6. Återrapportering från utställning och berättarträff med länsmuseet Mellan den 27 oktober och den 21 november satte länsmuseet upp utställningen Berättelser om flykt på biblioteket Navet i Vagnhärad. Den 11 november hölls även en berättarkväll med samma tema. Utställningen och berättarträffen var mycket uppskattade och syftade till att skildra tillvaron för människor som tvingats lämna hem, familj och vänner och på olika sätt skapa sig ett nytt liv på en annan plats. 7. Återrapportering från utställningen Arvet Under vecka 45 och 46 arrangerade Trosa kommun utställningen Arvet på Trosagården. Utställningen invigdes den 3 november med sverigefinska dragspelaren Ari Haatainen, som bl.a. har spelat med Pavarotti. Utställningen var väldigt uppskattad och välbesökt och hade som centralt tema att beskriva möjligheten att föra över språk och kultur till framtida generationer. 8. Återrapportering från självständighetsfirandet den 6 december Den 6 december genomförde finska föreningen ett arrangemang i Trosa kyrka för att fira Finlands självständighetsdag. Arrangemanget mottogs väldigt positivt och bestod bl.a. av operamusik, mingel och förtäring. 9. Anordnande av jubileumskonsert Sibelius 150 år (justering) Samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde godkände den 21 oktober 2014 en ansökan från Ari Heikkilä om arrangemangsbidrag om 4500 kronor för att genomföra en jubileumskonsert med musikstycken av den finska tonsättaren Jean Sibelius. Arrangören har nu omvärderat kostnaderna och bedömer att konserten kommer att kosta 8000 kronor att anordna. Arrangören ansöker därför om att arrangemangsbidraget utökas med 3500 kronor. Samrådsgruppen beslutar att bifalla det utökade arrangemangsbidraget. Informationsansvarige hjälper till att utforma en annons för evenemanget. 3 (5)

4 10. Anordnande av föreställningen Dykare Kulturkonsulenten meddelar samrådsgruppen att föreställningen Dykare nu är bokad till den 11 april och avses hållas på Trosa stadsbibliotek. Så snart inbjudan är klar skickar kulturkonsulenten den vidare till finska föreningen för kännedom. Föreställningen Dykare är en mimisk koreografi för barn och unga (6-12 år). Föreställningen hålls på blandspråk (finska och svenska kombineras). Samrådsgruppen beslutade den 20 augusti 2014 att senarelägga föreställningen till våren Språkutbildning för finsktalande pedagoger Finlandsinstitutet har bjudit in till en utbildning den mars för finskspråkig vårdpersonal och pedagoger. Utbildningen är delvis gemensam för de båda yrkesgrupperna och syftar till att uppmuntra deltagarna att tala finska, att förbättra deltagarnas fackspråk samt att ge tips kring hur man själv kan utveckla sina språkkunskaper efter kursen. Kursen kostar 4900 kronor per deltagare. Personal inom såväl förskolan som vård och omsorg har visat intresse att gå kursen. Samrådsgruppen ställer sig bakom detta. 12. Datum och tid för nästa samrådsmöte Samrådsgruppen beslutar att nästa möte ska hållas tisdagen den 14 april kl Övriga frågor Föreläsning med Jojo Oinonen Finska föreningen framförde vid samrådsmötet den 21 oktober 2014 önskemål om att bjuda in terapeuten och föreläsaren Jojo Oinonen till kommunen för att hålla en föreläsning om identitetsskapande inom den sverigefinska minoritetsgruppen. Finska föreningen meddelar att man troligtvis kommer avvakta till hösten med denna aktivitet. Studiecirkel på finska Finska föreningen undersöker om det finns någon efterfrågan och möjlighet att hålla en studiecirkel på finska. Finska förenigen återkommer till kommunen med besked om huruvida man avser starta en studiecirkel och om kommunen kan vara behjälplig i något avseende. 4 (5)

5 Kurs i användandet av läsplattor Finska förenigen meddelar att de fått önskemål från sina medlemmar om att få en genomgång i hur man använder läsplattor. Föreningen ställer frågan om huruvida kommunen kan hjälpa till och hålla en kurs i detta, som skulle vara öppen för alla som är intresserade. Kanslichefen meddelar att kommunen skulle kunna bistå med detta. Kanslichefen och finska föreningen diskuterar ett upplägg för en sådan kurs. Bussresa till riksteaterförenings pjäs i Södertälje Riksteaterföreningen kommer under våren att sätta upp en pjäs på finska. Pjäsen var ursprungligen tänkt att hållas i Eskilstuna under hösten men har blivit senarelagt och placerad i Södertälje istället. Samrådsgruppen har den 21 oktober 2014 tagit beslut om att en bussresa till och från föreställningen ska arrangeras i det fall man bedömer att en tydlig efterfrågan finns. Ari Heikkilä undersöker vilken efterfrågan som finns för en bussresa och återkommer till kanslichefen med besked så att bokning av busstransport kan genomföras. Finska förenigen skickar uppgifter om föreställningen vidare till kulturkonsulenten så att informationen kan läggas upp i föreningsportalen. 5 (5)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Mötesdatum 2014-03-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Jakob Etaat (sekreterare) Kajsa

Läs mer

Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet

Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet Handlingsplan för Trosa kommuns arbete som del i det finska förvaltningsområdet 2015-2018 Antagen av Trosa kommuns samrådsgrupp för det finska förvaltningsområdet: 2016-04-26 2 1. Bakgrund I januari 2010

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad Verksamhetsplan 2018 Finskt förvaltningsområde Antaget av Mariestad Innehållsförteckning Verksamhetsplan och budget 2018... 3 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande målsättning... 3 3. Prioriterade satsningar

Läs mer

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING Hallstahammars kommun hör sedan 1 januari 2010 till förvaltningsområdet för finska. Kommunen har gjort en kartläggning av de behov och önskemål som den sverigefinska minoriteten

Läs mer

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO Handläggare: Anne-Mari Ågren, Ledningsstab utv KS Verksamhetsberättelse 2014 Finskt förvaltningsområde Inledning Karlskoga Kommun ingår sedan 1.1.2012 i finskt förvaltningsområde. Bakgrunden är minoritetslagstiftningen

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad Verksamhetsplan 2017 Finskt förvaltningsområde Antaget av kommunstyrelsen Mariestad 2016-11-28 Datum: Dnr: Sida: 2 (7) Verksamhetsplan och budget 2017 Bakgrund Mariestads kommun ingår i förvaltningsområdet

Läs mer

Samrådsgruppen Finska förvaltningsområdet

Samrådsgruppen Finska förvaltningsområdet PROTOKOLL Sida 1(9) Datum 2013-04-26 Marjo Mäkinen 0591-64131 marjo.makinen@hellefors.se Samrådsgruppen Finska förvaltningsområdet Plats: Datum/tid: Deltagare: Hällefors kommun, Valsverket 2013-04-26,

Läs mer

Eva-Lena Carlsson, Flerspråkighetssamordnare, Ludvika kommun Suvi Hänninen, projektledare för finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun

Eva-Lena Carlsson, Flerspråkighetssamordnare, Ludvika kommun Suvi Hänninen, projektledare för finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun Anteckningar från samrådsmötet för förvaltningsområdet för det finska språket Datum: 16/6 Tid: 16:00 Plats: Ludvika stadshus Närvarande: Samrådsdeltagarna: Kyllikki Hallberg, Irmeli Rajaniemi, Anneli Haapasalo,

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2018-03-21 Handläggare Gunilla Olsson Telefon: 0850823678 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads riktlinjer för nationella

Läs mer

Minnesanteckningar samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde 22 maj 2014

Minnesanteckningar samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde 22 maj 2014 Minnesanteckningar samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde 22 maj 2014 Närvarande Markku Välilä, sverigefinländare Johanna Hongisto-Grundström, Finska föräldragruppen Pehr-Erik Sundell, Enköpings

Läs mer

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Datum Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 170 Dokumentägare: Stabschef, klf Dokumentnamn: Strategi för

Läs mer

ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN OCH FÖRDELNING AV MEDEL INOM FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE 2019

ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN OCH FÖRDELNING AV MEDEL INOM FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE 2019 ((5) 1(5) DNR KDN 2019/17 ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN OCH FÖRDELNING AV MEDEL INOM FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE 2019 1. ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN Målet med aktivitetsplanen är att skapa en struktur som

Läs mer

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Datum 2016-05-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Utgångspunkter... 4 Arbetsformer... 4 Samråd... 4 Information... 5 Övergripande

Läs mer

Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl

Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl Råd för finska förvaltningsområde SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid ande ledamöter Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl.13.15 15.00 Yvonne Persson (S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson (S) Ingrid

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6)

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6) Kommunfullmäktige 2014-05-26 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Anslut Örnsköldsviks kommun i förvaltningsområdet för finska språket (Kst/2013:543, Kst/2013:542, Kst/2013:541, Kst/2013:539, Kst/2013:538)

Läs mer

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-11-23 1.0 Anders Johansson, Christina Persson Förskoleförvaltningen Avdelningen

Läs mer

Minoritetsarbetet i Umeå kommun

Minoritetsarbetet i Umeå kommun Minoritetsarbetet i Umeå kommun Lagar och konventioner Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter (SÖ 2000:2) Europeiska stadgan om landsdelseller minoritetsspråk (SÖ 2000:3) Språklagen

Läs mer

Plats och tid Lizas Hotell den 10 dec 2013 kl. 09.00 11.30. Ordförande Birgitta Larsson

Plats och tid Lizas Hotell den 10 dec 2013 kl. 09.00 11.30. Ordförande Birgitta Larsson Samrådsgrupp minoriteter 2013-12-10 1 Plats och tid Lizas Hotell den 10 dec 2013 kl. 09.00 11.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Birgitta Larsson ordförande (ks) Per-Erik Tina, Tornedalingar

Läs mer

Protokollet förvaras på kanslienheten

Protokollet förvaras på kanslienheten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum Säfsen, Kl 10:15-12:00 Beslutande ledamöter Yvonne Persson (S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson (S) Ej beslutande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde

Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde 4/1 2013 Innehållsförteckning Inledning 1 Ledning och samverkan 2 Verksamhet 3 Ekonomi 5 Slutkommentar 6 Inledning Karlskoga Kommun ingår sedan 1.1.2012

Läs mer

Finskt förvaltningsområde 2017

Finskt förvaltningsområde 2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nina Klinge-Nygård Datum 2017-03-31 Diarienummer KSN-2017-1773 Kommunstyrelsen Finskt förvaltningsområde 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att

Läs mer

Anna-Maria Varpenius valdes till sekreterare. 3. Kommentarer till minnesanteckningar från förra samrådet

Anna-Maria Varpenius valdes till sekreterare. 3. Kommentarer till minnesanteckningar från förra samrådet SIG1000, v4.1, 2015-11-12 1 (5) 2018-02-06 MINNESANTECKNINGAR Helge Artell Projektledare Tel. 08-591 262 47 helge.artell@sigtuna.se Samråd finskt förvaltningsområde Tema Kommunikation Plats: Kommunhuset,

Läs mer

/2015-03-25/ Plats och tid Grand hotell Lapland (Nya Quality) onsdagen den 25 mars kl. 09.00 12.00

/2015-03-25/ Plats och tid Grand hotell Lapland (Nya Quality) onsdagen den 25 mars kl. 09.00 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 16 (26) /2015-03-25/ / / Plats och tid Grand hotell Lapland (Nya Quality) onsdagen den 25 mars kl. 09.00 12.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken?

Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken? Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken? 1. Organisation 3. Kartläggning 5. Samråd och nätverk 7. Fokus på barn 2. Information och kommunikation 4. Fortbildning 6. Fokus

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jan-Olov Hangren, PRO Vagnhärad Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-02-11 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00 11.20 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

Kallelse till sammanträde med valnämnden

Kallelse till sammanträde med valnämnden Kallelse till sammanträde med valnämnden 2014-02-25 Tid: Måndagen den 3 mars, kl. 16.00 Plats: Sammanträdesrummet i Trosa kommunhus Ärenden 1. Godkännande av föredragningslistan 2. Val av justerare 3.

Läs mer

Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden

Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden Kallelse till sammanträde med kultur- och fritidsnämnden 2012-06-07 Tid: Torsdagen den 14 juni 2012 kl. 19.00 Plats: Kommunhuset, sammanträdesrummet, Trosa Gruppmöte: Kontakta Gerty Fexler-Höjer (TR) för

Läs mer

Dokumentation av samra d med den sverigefinska gruppen i Malmo stad den 11 mars 2015

Dokumentation av samra d med den sverigefinska gruppen i Malmo stad den 11 mars 2015 Dokumentation av samra d med den sverigefinska gruppen i Malmo stad den 11 mars 2015 Bakgrund Samrådet inleddes med att Jenny Malmsten, samordnare i Malmö stad för finskt förvaltningsområde, kortfattat

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med finskt förvaltningsområde

Handlingsplan för arbetet med finskt förvaltningsområde Handlingsplan för arbetet med finskt förvaltningsområde 2015-2017 Köpings kommun 1 Innehållsförteckning Bakgrund 3 Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk 4 Statsbidrag 5 Samråd 6 Kartläggning

Läs mer

Verksamhetsberättelse finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter

Verksamhetsberättelse finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Stöd & process 2017-01-12 Mari Forsberg 08-590 972 71 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2015:448 Mari.forsberg@upplandsvasby.se Verksamhetsberättelse 2016 - finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter

Läs mer

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF

Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl Jerker Löfgren, SPF Pensionärsrådet Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2016-12-01 Plats och tid: Pensionärernas Hus, kl. 10.00-12.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande: Martina Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden

Sammanträdesprotokoll Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid: Vagnhärads bibliotek, kl. 17.00-19.00 Beslutande ledamöter: Lena Isoz (M) ordf. Lars Asplund (MP) Ann Larsson (M) 42-49 Astrid Gustavsson (C) Christer Påhlson (S) Ej tjänstgörande ersättare:

Läs mer

Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10

Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10 Finskt förvaltningsområde Göteborgs Stad Mötesplats Äldreomsorg onsdag 9/10, 10.30-11.10 Planeringsledare Antti Yliselä Mänskliga rättigheter och nationella minoriteter Stadsledningskontoret Enheten för

Läs mer

/2015-06-10/ Plats och tid Quality hotell onsdagen den 10 juni 2015 kl. 09.00-13.00

/2015-06-10/ Plats och tid Quality hotell onsdagen den 10 juni 2015 kl. 09.00-13.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid1 (10) Plats och tid Quality hotell onsdagen den 10 juni 2015 kl. 09.00-13.00 Beslutande Övriga deltagande Pernilla Fagerlönn Ordförande Per-Erik Tina Tornedalingar i Gällivare

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter nationella minoriteters

RIKTLINJER. Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter nationella minoriteters RIKTLINJER Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter nationella minoriteters 1 POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument

Läs mer

Tid och plats, Anderssonrummet Trollhättans Stadshus kl

Tid och plats, Anderssonrummet Trollhättans Stadshus kl Tid och plats, Anderssonrummet Trollhättans Stadshus kl 13.00 15.00 Närvarande Monica Hanson, kommunalråd Trollhättans Stad Ilkka Pasanen, Finska föreningen Antti Aro, Finska Pingstförsamlingen Jouko Kokko,

Läs mer

Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde.

Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2013-11-22 Vår referens Malin Björk Sekreterare Tjänsteskrivelse Malin.Bjork4@malmo.se Malmö Stads möjligheter för anslutning till finskt förvaltningsområde.

Läs mer

Handlingsplan. Förvaltningsområde för det finska språket Ludvika kommun 2015 2016. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Handlingsplan. Förvaltningsområde för det finska språket Ludvika kommun 2015 2016. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Handlingsplan Förvaltningsområde för det finska språket Ludvika kommun 2015 2016 Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Innehållsförteckning Översikt/bakgrund 3 Målsättning 4 Samråd

Läs mer

Utdrag ur relevant lagstiftning

Utdrag ur relevant lagstiftning Bilaga KS 2018-42 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Hållbarhetsenheten 2019-01-14 Utdrag ur relevant lagstiftning Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk, t.o.m. SFS 2018:1367 Nedan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Råd för finskt förvaltningsområde. Yvonne Persson (S) Susanne Andersson (S) Jessica Hedlund Eva-Lena Carlsson Peter Hoxell

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Råd för finskt förvaltningsområde. Yvonne Persson (S) Susanne Andersson (S) Jessica Hedlund Eva-Lena Carlsson Peter Hoxell Råd för finskt förvaltningsområde SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum Grangärde, Kl. 13.00-14.20 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Susanne Andersson (S) Ej beslutande ersättare Övriga

Läs mer

Handlingsplan. Finskt förvaltningsområde

Handlingsplan. Finskt förvaltningsområde Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Instruerande Handlingsplan för finskt förvaltningsområde 2014-10-27 2014-2016 Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-389/2014 Sida 1 (6) 2014-07-10 Handläggare Arja Lindholm 08-508 09 024 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Remissvar gällande Motion (2014:9) om stadens

Läs mer

Finskt förvaltningsområde

Finskt förvaltningsområde MÅNGKULTUR-BIBLIOTEK-BEMÖTANDE REGIONBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND 2015-12-08 Finskt förvaltningsområde Tiina Mauritzell, Finspångs kommun Raija Arvidsson, Norrköpings kommun NATIONELLA MINORITETER Grundskydd

Läs mer

En tillbakablick på 2013

En tillbakablick på 2013 En tillbakablick på 2013 Skrivet av Antti Yliselä, 2013-01-16 Ibland är det nyttigt att stanna upp mitt i all hast och ta en titt på utvecklingen som sker runtomkring oss. Vad gör Göteborg till en bättre

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-03-30 Handläggare: Rose-Marie Lithén Telefon: 08-508 15 095 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-04-21

Läs mer

Rapport: Kartläggning Finskspråkig service i Karlskoga kommun

Rapport: Kartläggning Finskspråkig service i Karlskoga kommun Rapport: Kartläggning Finskspråkig service i Karlskoga kommun Anne Ågren Verksamhetsutvecklare, finskt förvaltningsområde Juli 2014 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och genomförande Svarsfrekvens De

Läs mer

Enkätanalys, allmän kartläggning

Enkätanalys, allmän kartläggning Enkätanalys, allmän kartläggning Finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun Ludvika kommun ingår sedan den 1e februari 2015 i förvaltningsområdet för det finska språket. Det innebär att kommunens invånare

Läs mer

Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna

Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Öppna samråd Umeå kommun har under hösten genomfört öppna samråd med romer och tornedalingar. Ordföranden i den nybildade föreningen Romska

Läs mer

Sammanträdesdatum Samrådsgrupp minoritetsspråk Plats och tid Kommunkontoret rum 1, onsdagen den 29 augusti kl

Sammanträdesdatum Samrådsgrupp minoritetsspråk Plats och tid Kommunkontoret rum 1, onsdagen den 29 augusti kl Samrådsgrupp minoritetsspråk 2012-08-29 42 Plats och tid Kommunkontoret rum 1, onsdagen den 29 augusti kl. 09.30-12.00 Beslutande Birgitta Larsson Ks, ordförande Karin Aspholm, Meänkieli Per-Erik Tina,

Läs mer

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013

Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Avdelningen för förskola och fritid Sida 1 (5) 2013-10-22 Riktlinjer för föreningsbidrag Fastställda av Farsta stadsdelsnämnd den 19 nov 2013 Bakgrund Farsta stadsdelsnämnd fördelar årligen bidrag till

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP) 1-5, 7-10 Sonja Sareyko (C) 6

Plats och tid: Trosa kommunhus, Trosa kl Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP) 1-5, 7-10 Sonja Sareyko (C) 6 Plats och tid: hus, Trosa kl. 16.00-16.30 Beslutande ledamöter Dan Larson (M) ordf. Greger Tidlund (S) vice ordf. Anita Gustafsson (FP) 1-5, 7-10 Sonja Sareyko (C) 6 Ej tjänstgörande ersättare Lars Haraldsson

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-03-22, kl 0900-1035 ande Åke Johdet, S Markus Forsberg, V Björn Sohlberg, M Övriga deltagande Ingegerd Mäki, tf. kultur-

Läs mer

Protokollet förvaras på kanslienheten, stadshuset

Protokollet förvaras på kanslienheten, stadshuset Råd för finska förvaltningsområdet Plats och tid Folkets Hus Ludvika, kl. 13.30-15.30 1(10) Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson ( S) Thomas Nordström ( S ) Övriga närvarande Tjänstemän

Läs mer

2014-12-09. Tisdagen den 9 december 2014, kl. 12.00-16.00

2014-12-09. Tisdagen den 9 december 2014, kl. 12.00-16.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (12) Plats och tid Beslutande Glada Kocken Tisdagen den 9 december 2014, kl. 12.00-16.00 Birgitta Larsson, ordförande Per-Eric Tina, Tornedalingar i Gällivare Karin Aspholm,

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN - KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2010-03-25 2010-03-11 Handläggare: Marianne Berg Ekbom Telefon: 508 01 526 Till Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan För Fagersta kommuns finska förvaltningsområde 2019-2021 Styrdokument 1 Inledning I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (11) 2014-10-14. GÄLLIVARE KOMMUN Samrådsgruppen för minoritetsspråk

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (11) 2014-10-14. GÄLLIVARE KOMMUN Samrådsgruppen för minoritetsspråk SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (11) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, sammanträdesrum 2 Tisdagen den 14 oktober 2014, kl. 13.00 14.30 Beslutande Birgitta Larsson (s), ordförande Lennart Albinsson, Storlule

Läs mer

Remiss gällande kommunens minoritetspolitiska arbete

Remiss gällande kommunens minoritetspolitiska arbete Sida 1(5) Remiss gällande kommunens minoritetspolitiska arbete Ni ges här tillfälle att yttra er över kommunens riktlinjer för det minoritetspolitiska arbetet i Marks kommun. Svar på remissen lämnas till

Läs mer

Handlingsplan för finskt förvaltningsområde Reviderad upplaga oktober 2017

Handlingsplan för finskt förvaltningsområde Reviderad upplaga oktober 2017 Handlingsplan för finskt förvaltningsområde Reviderad upplaga oktober 2017 Handläggare Anne Ågren Verksamhetsutvecklare för finskt förvaltningsområde Diarienr. KS 2015.0175 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Trolltjärn, kl. 13:00-15:00

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Trolltjärn, kl. 13:00-15:00 Minoritetsrådet 2017-04-21 1 (10) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Trolltjärn, kl. 13:00-15:00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Per Nylén (S), ordförande Lena Kvarnström (S) Taina Rintamäki,

Läs mer

2014-02-05. Onsdagen den 5 februari 2014, kl. 13.00 16.00

2014-02-05. Onsdagen den 5 februari 2014, kl. 13.00 16.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (18) Plats och tid Beslutande Medborgarskolan Onsdagen den 5 februari 2014, kl. 13.00 16.00 Birgitta Larsson, ordförande Per-Erik Nutti, Baste Cearru Per-Erik Tina, Tornedalingar

Läs mer

Medborgarförslag om att Luleå kommun ansöker om att få ingå i förvaltningsområde för finska

Medborgarförslag om att Luleå kommun ansöker om att få ingå i förvaltningsområde för finska 2009 08 31 139 338 Kommunstyrelsen 2010 05 17 98 235 Arbets och personalutskottet 2010 04 26 78 168 Dnr 09.439 008 augkf22 Medborgarförslag om att Luleå kommun ansöker om att få ingå i förvaltningsområde

Läs mer

Handlingsplaner: Implementering av finskt förvaltningsområde

Handlingsplaner: Implementering av finskt förvaltningsområde Handlingsplaner: Implementering av finskt förvaltningsområde Handläggare Anne Ågren Verksamhetsutvecklare för finskt förvaltningsområde Diarienr. KS 2015.0175 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen

TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Protokollsutdrag 1 (6) Mötesdatum Plats och tid Sessionssalen 2 vån, Rådhuset, Trelleborg kl. 09.00. Beslutande Ulf Bingsgård (M) Catherine Persson (S) Tina Järvenpää (FP) Nils-Gunnar Snygg (S) Lars Mikkelä

Läs mer

Mötets öppnande Ordförande hälsar välkommen till dagens möte och förklarar mötet öppnat.

Mötets öppnande Ordförande hälsar välkommen till dagens möte och förklarar mötet öppnat. Mötesanteckningar vid möte med kommunala finska samrådet KFS Tid: Onsdag 22 maj 2019 kl. 17.30 19.30 Plats: Linbanegatan 12, Enköping Närvarande: Ulrika Ornbrant (C) ordförande, Enköpings kommun, Jan Hannebo

Läs mer

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Berg, kl. 13:00-15:00. Anna Thors, utredningssekreterare Charlotta Edström,

Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Berg, kl. 13:00-15:00. Anna Thors, utredningssekreterare Charlotta Edström, Minoritetsrådet 2017-09-22 1 (9) Plats och tid Stadshuset, Örnsköldsvik, Berg, kl. 13:00-15:00 Beslutande Ersättare Övriga deltagare Per Nylén (S), ordförande Ann-Sofie Karlsson Ågren (S) Sirpa Lindberg,

Läs mer

Järfälla kommun. Finskt förvaltningsområde. november Genomförd av Enkätfabriken

Järfälla kommun. Finskt förvaltningsområde. november Genomförd av Enkätfabriken Järfälla kommun Finskt förvaltningsområde november 2018 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt och genomförande 3 1.1. Om oss 3 1.2. Bakgrund & syfte 4 2. Bakgrund 5 2.1. Bakgrund

Läs mer

Folkpartiet en röst för sverigefinnar

Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet Liberalerna 1 Rapport 2014 09 03 Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet en röst för sverigefinnar Förord De nationella minoriteterna, varav sverigefinnarna är en av fem minoriteter,

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter och minoritetsspråk SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. SID 1 (6) 2010-01-18 Nationella minoriteter och minoritetsspråk Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad med anledning av ny lag (2009:724) Antagna av

Läs mer

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet beslutar att ftireslå kommunstyrelsen att füreslå

Jaana Tilles (S) yrkar att arbetsutskottet beslutar att ftireslå kommunstyrelsen att füreslå I Kommunst nelsen füreslår kommunfullmäktige att avslå motionen. Reservation Jaana Tilles (S) reserverar sig till förmån für eget yrkande. Anteckning Gunnel Orselius-Dahl (FP) deltar ej i beslutet. Ärendet

Läs mer

Medborgarförslag 32/ Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli

Medborgarförslag 32/ Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli Sida 1 av 5 48 Diarienr: KS-2014/00891 Medborgarförslag 32/2014 - Förvaltningsområde för minoritetsspråket meänkieli Beslut Kommunstyrelsen beslutar att avslå medborgarförslaget 32/2014 om att ska ansöka

Läs mer

Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk 8 KS

Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk 8 KS Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk 8 KS 2017.032 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-06-15 88 Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk (KS 2017.032)

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus kl

Plats och tid: Trosa kommunhus kl Pensionärsrådet och Rådet för personer med Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Plats och tid: Trosa kommunhus kl. 18.00 19.30 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Plats och tid Sammanträdesrum 1 kl 09.00-12.00 ande Laila Mäki Johny Lantto Carolina Suikki, V Övriga deltagande Johanna Collen Minoritetsspråkssamordnare Utses

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Föreningen Grävande Journalister

Protokoll från styrelsemöte med Föreningen Grävande Journalister Protokoll från styrelsemöte med Föreningen Grävande Journalister Föreningen Grävande Journalister Orgnr 800301-1429 Protokoll nr: 10, 2018 Datum: 23 oktober, 2018 Plats: TV4, Stockholm Deltagande ledamöter:

Läs mer

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott

Kultur- och utbildningsnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2013-03-05, kl 0900-1030 Beslutande Åke Johdet, S Britta Tervaniemi, V Maria Alldén, V Leif Gramner, KD, insynsplats Övriga

Läs mer

Samråd finskt förvaltningsområde

Samråd finskt förvaltningsområde SIG1000, v4.1, 2015-11-12 1 (5) 2016-11-04 MINNESANTECKNINGAR Helge Artell Projektledare 08-591 262 47 helge.artell@sigtuna.se Samråd finskt förvaltningsområde Tema språk och kultur Plats: Kommunhuset,

Läs mer

2014-06-11. Onsdagen den 11 juni 2014, kl. 09.00 11.00

2014-06-11. Onsdagen den 11 juni 2014, kl. 09.00 11.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (13) Plats och tid Beslutande Lizas hotell, Gällivare Onsdagen den 11 juni 2014, kl. 09.00 11.00 Birgitta Larsson, ordförande Åsa Blind, Girjas sameby Lennart Albinsson, Storlule

Läs mer

Slutrapport Önskemål och behov av finskspråkig service i Karlskoga

Slutrapport Önskemål och behov av finskspråkig service i Karlskoga Slutrapport Önskemål och behov av finskspråkig service i Karlskoga Anne Ågren Verksamhetsutvecklare, finskt förvaltningsområde Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och genomförande 4 Frågeställningar

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Biblioteket, Örbyhus kl. 17.00-18.45 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Utses att justera Alfred Mujambere Paragrafer 22 28 Justeringens plats och tid Kommunhuset, Tierps kommun,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet och Rådet för personer med funktionsnedsättning

Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet och Rådet för personer med funktionsnedsättning Plats och tid: Pensionärernas Hus kl. 18.00-20.00 Beslutande ledamöter: Övriga närvarande: Martina Johansson (C), ordförande Arne Karlsson (KD), ordförande Göran Hammarlund (FP) Christer Påhlson (S) Lise-Lotte

Läs mer

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde

Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde 2010-10-21 Pressmeddelande Pressmeddelande inför äldrenämndens sammanträde För ytterligare information kontakta äldrenämndens ordförande Jan-Willy Andersson (kd), telefon 013-20 71 84 eller 070-590 71

Läs mer

Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran. Justering tisdag den 25 september 2018 kl.17: Hemställan om budget 2019 för valnämnden

Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran. Justering tisdag den 25 september 2018 kl.17: Hemställan om budget 2019 för valnämnden KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Tid Måndag 24 september 2018, Kl. 18:00 Plats Kommunalhuset i Tumba, plan 4, Uttran Ärenden Justering tisdag den 25 september 2018 kl.17:00 27 Information om valprocessen

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Remiss från kommunstyrelsen SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.5.1-104/2010 SID 1 (6) 2010-03-02 Handläggare: Anna Larsson Telefon: 08-508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Nationella

Läs mer

NATIONELLAMINORITETERfi. TIONELLAMINORITETERfinsk. ONELLAMINORITETERfinsktförv Handlingsplan 2015

NATIONELLAMINORITETERfi. TIONELLAMINORITETERfinsk. ONELLAMINORITETERfinsktförv Handlingsplan 2015 NATIONELLAMINORITETERfi nsktförvaltningsområdesamrådna KOMMUNLEDNINGSKONTORET TIONELLAMINORITETERfinsk tförvaltningsområdesamrådnati ONELLAMINORITETERfinsktförv Handlingsplan 2015 altningsområdesamrådnatione

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (15)

Sammanträdesprotokoll 1 (15) Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Ylöjärvi, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Maj-Britt Eriksson (SKPF) Rolf Nyhrén (PRO) Ulf Nilsson (SPF) Gerd-Else

Läs mer

Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson och Aino Dahl Umeå kommun. Ärende: Omfattning/notering: Ansvarig:

Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson och Aino Dahl Umeå kommun. Ärende: Omfattning/notering: Ansvarig: Referensgrupp, skola sverigefinnar mötesanteckning 2018-06-07 Klockan 15.00-16.30 Hjälmen Närvarande: 2 personerfrån Sverigefinska delegationen Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson

Läs mer

Raija Arvidsson. Med- och motgångar i Norrköpings kommun, finskt förvaltningsområde

Raija Arvidsson. Med- och motgångar i Norrköpings kommun, finskt förvaltningsområde 2013-11-21 Raija Arvidsson Med- och motgångar i Norrköpings kommun, finskt förvaltningsområde Allmänt om FFO i Norrköping 134 000 invånare i Norrköping. 7,3% av dem är sverigefinnar i tre generationer.

Läs mer

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Remiss om Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Bromma stadsdelsförvaltning Avdelning administration Tjänsteutlåtande Dnr 90-18 Sida 1 (6) 2018-03-27 SDN 2018-04-19 Handläggare Sofia Thole Kling Telefon: 08-508 06 158 Till Bromma stadsdelsnämnd Svar

Läs mer

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter KOMMUNLEDNINGSKONTORET Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2017 Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2017 Eeva Östberg Citera

Läs mer

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér

Folkhälsorådet Sammanträdesdatum Sida (11) KFF Kansli, Greenroom. Tommy Cedervall (FP) ordförande.... Ann-Margret Ringnér Folkhälsorådet 2014-04-08 1(11) Plats och tid KFF Kansli, Greenroom Beslutande Övriga deltagare Tommy Cedervall (FP) ordförande Börje Norén, folkhälsosamordnare Ann-Margret Ringnér, hälsostrateg Bert-Inge

Läs mer

Justeringens plats och tid Godkännande via mail, underskrift den 17 oktober Underskrifter Sekreterare Paragrafnummer

Justeringens plats och tid Godkännande via mail, underskrift den 17 oktober Underskrifter Sekreterare Paragrafnummer SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Förvaltningsbyggnaden kl.15.00-17.00. Pernilla Fagerlönn, ordförande Kristina Nutti Pilflykt, Storlule Sameförening Åsa Blind,

Läs mer

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella

Läs mer

Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 18:00-20:00

Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 18:00-20:00 Öppet samråd finska 2018-10-18 1 (7) Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 18:00-20:00 Delagare Ordförande Per Nylén Marianne Wiklund Harriet Kuoppa Sofia Johansson Hannsberger Maire Sandström

Läs mer

Förvaltningsområde för finska språket och meänkieli

Förvaltningsområde för finska språket och meänkieli 2012-05-21 Mötesanteckningar samrådsgrupp Förvaltningsområde för finska språket och meänkieli Tid och plats: Den 21 maji 2011 kl. 12:00 15:30 i kommunhuset i Kalix. Närvarande: Reijo Tarkkonen, Keijo Leppäniemi,

Läs mer

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Biblioteks- och kulturnämnden Tjg ersättare för Åke Ågren, s

RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Biblioteks- och kulturnämnden Tjg ersättare för Åke Ågren, s RONNEBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Kulturcentrum, Ronneby kl 18.00 19.40 Beslutande Håkan Robertsson, s Annika Otfors, s Jusuf Nepola, s Tina Lindqvist, s Åke Tärntoft, c Christoffer

Läs mer

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91

Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 Kommunstyrelsen 1 (5) Kommunala pensionärsrådet 2011-12-05 Demokratikansliet Jack Roger Bäckstrand, 710 19 91 MINNESANTECKNINGAR 2011-12-02 Kommunala pensionärsrådets arbetsutskott 2011-12-02 Närvarande:

Läs mer

Sammanträdesdatum Samrådsgrupp minoriteter 2012-03-28 15 Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 28 mars kl. 14.00 15.30

Sammanträdesdatum Samrådsgrupp minoriteter 2012-03-28 15 Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 28 mars kl. 14.00 15.30 Samrådsgrupp minoriteter 2012-03-28 15 Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 28 mars kl. 14.00 15.30 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Birgitta Larsson, ordförande Lennart Albinsson, Storlule

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (16)

Sammanträdesprotokoll 1 (16) Sammanträdesprotokoll 1 (16) Plats och tid Kongsvinger, kl. 13.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Sten Fransson, Ordförande (S) Hans Forssell (S) Kjell Nilsson (HSO) Bertil Nilsson (HSO) Agneta

Läs mer