Eva-Lena Carlsson, Flerspråkighetssamordnare, Ludvika kommun Suvi Hänninen, projektledare för finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Eva-Lena Carlsson, Flerspråkighetssamordnare, Ludvika kommun Suvi Hänninen, projektledare för finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun"

Transkript

1 Anteckningar från samrådsmötet för förvaltningsområdet för det finska språket Datum: 16/6 Tid: 16:00 Plats: Ludvika stadshus Närvarande: Samrådsdeltagarna: Kyllikki Hallberg, Irmeli Rajaniemi, Anneli Haapasalo, Kaarina Pakola, Reijo Pakola, Eero Mäkivierikko, Olavi Rytkönen, Elma Rytkönen, Martti Jämsä-Rautio, Silja Salimäki, Juhani Rajaniemi, Henrik Rajaniemi, Minna Roselli, Liisa Hägerlund, Seppo Timonen, Jorma Langén, Helinä Arola Eva-Lena Carlsson, Flerspråkighetssamordnare, Ludvika kommun Suvi Hänninen, projektledare för finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun Mötet öppnades 16:00. Suvi började med att informera om att kartläggningsenkäter nu finns tillgängliga både i pappersversion och på kommunens hemsida. Det finns en allmän enkät, en äldreomsorgsenkät samt en barnomsorgsenkät, och alla tre enkäter finns både på finska och på svenska. Det går bra att svara på enkäterna under sommarmånaderna, efter vilket Suvi analyserar resultatet av dessa och tar det vidare till de som har nytta av resultaten. Kommunens finskspråkiga hemsida är lanserad, men innehållet är mycket begränsat. Sidan fylls på med nytt material under sommaren. Styrgruppen har godkänt handlingsplanen och vilket innebär att förvaltningsområdesarbetet har fått tydliga ramar för vidare utveckling. Den kommer översättas och läggas ut på vår kommunhemsida, tillsammans med anteckningar från styrgruppsmötet. Efter informationsdelen bildade samrådsdeltagarna smågrupper inom följande teman; äldreomsorg, barnomsorg och utbildning, samt kultur. I smågrupperna kunde samrådsdeltagarna diskutera fritt, men också kring färdiga frågor. Suvis uppgift var att cirkulera mellan grupperna för att se hur diskussionerna pågick, men även för att besvara eventuella frågor och bidra med hjälp. Smågrupperna fick 50 minuter på sig att diskutera kring de olika teman, efter vilket man tillsammans gick igenom det som togs upp i smågrupperna.

2 Kulturgruppen Deltagarna: Silja Salimäki, Kyllikki Hallberg, Anneli Haapasalo, Helinä Arola, Jorma Langén, Kaarina Pakola och Reijo Pakola. Kulturgruppen pratade om innehållet för stormötet på Folkets Hus den 11e september. Bland annat framförde de en önskan om en utställning för lokala finska artesaner i samband med kvällen, t.ex. hantverk och/eller tavlor. Kyllikki och Silja har lovat att dra i detta. Även önskemål om barnteater nämndes. Stormötet bör annonseras i Väsman Runt men även i lokaltidningarna. Suvi uttryckte önskemål om ett finskinspirerat kafé med hembakade karelska piroger. Suvi är ansvarig för mötets program. Kulturgruppen framförde önskemål om att nya finska författares verk skulle införskaffas till biblioteket. Författarönskemål: Antti Tuuri, Anja Snellman, Anna-Leena Härkönen, Susanna Alakoski och Arto Paasilinna. Även nya barnböcker hade varit mycket uppskattade. Suvi lovade att göra precis detta och nämnde bland annat att söndagstidningen av Helsingin Sanomat samt en mängd nya barnböcker ligger redan i beställning. Reijo uttryckte önskemålet om karaokekvällar i kommunens regi. Han äger all nödvändig utrustning och mot en mindre summa pengar skulle han kunna låna ut dessa. Detta vill han anordna på lördagar kl. 16:00-20:00, exempelvis i Folkets Hus Gillesalen. Suvi lovade att kolla upp hur kommunen förhåller sig till den här typen av verksamheten. Folkets hus lokaler tillhör kultur- och fritidsförvaltningen. Tove Janssons pjäs Två kvinnor och havet kommer med all sannolikhet till Ludvika den 19e april 2016, i samarbete med Riksteatern och Smedjebackens kommun. Ludvika Finska förening kan eventuellt söka arrangörsbidrag från Kulturrådet alternativt från Sverige- Finland kulturfonden. Suvi undersöker hur man går tillväga. Pjäsen En kväll med Emmi går på Dalateatern den 19:e oktober. Förvaltningsområdet kan stå för bussen dit, men resenärer får gärna göra en bindande anmälan ett par veckor innan speldatumet. Reklam för pjäsen ska lämnas till föreningarna i god tid, men även se till att använda offentliga kanaler för marknadsföring. Det kom även in önskemål om olika musikevenemang. Exempelvis en konsert i samarbete med Borlänges och Smedjebackens förvaltningsområden. Förslag på möjliga artister; Markoolio, Vesa-Matti Loiri, Esa Niemitalo, M. A. Numminen & Pedro Hietanen och Love Antell. Kulturgruppen önskade även författarbesök till Ludvika, Kaari Utrio nämndes som en intressant gäst.

3 Barnomsorg- och utbildningsgruppen Deltagarna: Minna Roselli, Irmeli Rajaniemi, Henrik Rajaniemi, Juhani Rajaniemi och Eva- Lena Carlsson Barnomsorg- och utbildningsgruppen diskuterade bland annat om lagändringen i Skollagen som gör att barnen inte längre behöver ha grundläggande kunskaper i finska för att kunna läsa det i grundskolan. Även de gällande förutsättningarna för modersmålsstöd i förskolan/ förskoleklassen och modersmålsundervisning i grundskolan togs upp. Modersmålsläraren Minna Roselli redogjorde för hur hon arbetar med sina elever. Det uttrycktes ett önskemål i gruppen om längre tid per vecka för modersmålsundervisning. Gruppen pratade även om ansökningsförandet gällande modersmålsundervisning i skolan. Ansökningsblanketten för modersmålsundervisningen fylls i och skickas till kommunens flerspråkighetssamordnare, Eva-Lena Carlsson. Eva-Lena kommer även att se över de befintliga blanketterna över sommaren så att de är uppdaterade. Ansökningsblankett ligger på kommunens hemsida, under Blanketter och e-tjänster (till höger på sidan) Utbildning och barnomsorg. Om eleven inte längre önskar undervisning i modersmål ska en avregistrering fyllas i och skickas till flerspråkighetssamordnaren. Det är viktigt att så sker eftersom eleven får betyg i modersmål. En blankett för avregistrering kommer att läggas ut på samma plats på hemsidan. För den som så önskar tillhandahålls blanketten i pappersform på kommunens skolor och av flerspråkighetssamordnaren. I gruppen framfördes även åsikten att det är önskvärt att vårdnadshavare får information om på vilka förskolor i kommunen som det finns finskspråkig personal. Gruppen diskuterade även allmänt om alternativen för en finskspråkig förskoleavdelning i kommunen och finskspråkig personal på flera förskolor. Suvi planerar att kartlägga förskolepersonalens språkkunskaper till hösten och erbjuda den finsktalande personalen möjlighet till en språkkurs med syfte att revitalisera språket. Till frågan om hur småbarnsföräldrarna och blivande föräldrar bäst kan få information om rätten till finskspråkig barnomsorg så tyckte gruppen att information kan spridas via BVC, MVC och biblioteken. Tips på bra finskspråkiga barnböcker till förskolorna är värdefulla och kan lämnas till Suvi. Till frågan om hur man bäst kan informera kommunens lärare om forskning kring flerspråkighet så konstaterade gruppen att tiderna har ändrats och att det finns ett stort antal nyanlända i kommunen som gör att kommunen och skolan lägger stort fokus redan idag på forskning och kunskap kring flerspråkighet. Flerspråkighetssamordnaren har en viktig roll här för att utveckla detta arbete.

4 Äldreomsorgsgruppen Deltagarna: Eero Mäkivierikko, Seppo Timonen, Olavi Rytkönen, Martti Jämsä-Rautio, Elma Rytkönen och Liisa Hägerlund Äldreomsorgsgruppen diskuterade brett om vad bra finskspråkig äldrevård innebär i praktiken och vilka aktiviteter man skulle kunna anordna för de äldre sverigefinländarna. Även finskspråkig väntjänst diskuterades och hur man bäst kunde rekrytera finsktalande vänner till den. I den gemensamma diskussionen tog bland annat Silja upp hur viktigt det är att bry oss om varandra, och att inte bara förlita oss på att kommunen tar hand om det. Alla kan göra någonting för att en ensam, äldre person kan få en mer skälig vardag. Suvi tillade att det trots detta är bra att kommunen som central samhällsaktör nu kan gå in och vara ett gott exempel i det sociala ansvarstagandet. Äldreomsorgsgruppen diskuterade även om hur det vore bra för de äldre att ha en finsktalande kontakt på kommunen, någon som kunde hjälpa och ge stöd till de finsktalande äldre i diverse olika frågor. Det pratades även om olika kulturaktiviteter på finska. Gruppen tyckte att sång och högläsning är bra exempel på vad man kan erbjuda till de finsktalande äldre, för det mår man bra av. Det vore extra viktigt att anordna sådana aktiviteter för de finsktalande äldre på demensboendet Skogen. Det är dock viktigt att alla finsktalande äldre i kommunen har möjlighet att delta på sådana aktiviteter vid intresse och ork. Färdtjänst till större aktiviteter för finsktalande, t.ex. gemensamma firandet av självständighetsdagen för de finsktalande äldre kan bli aktuellt i framtiden. Till frågan om vilken typ av böcker skulle vara uppskattade på äldreboenden så nämnde bland annat Liisa att det är lättlästa böcker som gäller, men att även finska filmer skulle vara mycket uppskattade. Till frågan om hur man på bästa sätt kunde sprida enkäten om finskspråkig äldreomsorg så föreslogs kyrkan som ett bra komplement till de finskspråkiga föreningarna. Det framfördes åsikter om att det vore bra att kunna erbjuda möjligheten för kommunens finsktalande äldre att samlas under ett och samma tak, dels eftersom det skulle förstärka gemenskapen för de som vill prata finska, och dels för att underlätta för kommunen att planera och erbjuda finsktalande aktiviteter och finsktalande personal. Liisa gav exempel på hur besök till finsktalande äldrecentrum, Suomikoti, hade gett ny energi till äldre personer som på sina dagliga boenden inte hade möjlighet att tala eller höra finska.

5 Det är en mycket beklaglig situation då en finsktalande inte blir förstådd eller förstår vad vårdpersonalen säger. Ingen ska tvingas att flytta till en finsktalande avdelning, det viktiga är att kunna erbjuda vård på finska där det behövs, och där måste kommunen se hur de bäst kan organisera den här typen av service för att motsvara efterfrågan. Avrundning: Suvi hade en liten röstning kring vilken flagga kommunen skulle använda vid finska högtider. Majoriteten röstade för den finländska flaggan, men även den sverigefinska flaggan fick sitt stöd. Suvi bestämde sig för att köpa båda flaggor. Nästa möte anordnas den 16e september, kl. 16:00 på Ludvika stadshus. Alla intresserade är välkomna att delta på mötet. Mötet kommer att hållas så att smågrupperna diskuterar om de olika frågorna först för att sedan tillsammans göra en sammanfattning av dagens resultat. Stor tack för engagemanget och anteckningarna! Vid pennan, Suvi Hänninen

Anteckningar från samrådsmötet för finskt förvaltningsområde

Anteckningar från samrådsmötet för finskt förvaltningsområde Anteckningar från samrådsmötet för finskt förvaltningsområde Datum. 16/12/2015 Tid: 16:00 Plats: Ludvika stadshus Närvarande Irmeli Rajaniemi, Jorma Langén, Kyllikki Hallberg, Helinä Arola, Anneli Haapasalo,

Läs mer

Samrådet för förvaltningsområdet för finska språket

Samrådet för förvaltningsområdet för finska språket Kanslienheten Suvi Hänninen, 0240-860 96 suvi.hanninen@ludvika.se MINNESANTECKNINGAR 1(6) Samrådet för förvaltningsområdet för finska språket 16 mars 2016 Plats Deltagare Sessionssalen, Ludvika stadshus

Läs mer

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun

RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING. Hallstahammars kommun RESULTAT BEHOVSKARTLÄGGNING Hallstahammars kommun hör sedan 1 januari 2010 till förvaltningsområdet för finska. Kommunen har gjort en kartläggning av de behov och önskemål som den sverigefinska minoriteten

Läs mer

Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl

Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl Råd för finska förvaltningsområde SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid ande ledamöter Stadshuset, Säfsen, Ludvika, kl.13.15 15.00 Yvonne Persson (S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson (S) Ingrid

Läs mer

Samråd för förvaltningsområdet för finska språket

Samråd för förvaltningsområdet för finska språket Kanslienheten 0240-86096 heli.jussila@ludvika.se MINNESANTECKNINGAR 1(5) Samråd för förvaltningsområdet för finska språket 2016-11-08 Tid Kl. 15.00 Plats Deltagare Ludvika Stadshus, Sessionssalen Irmeli

Läs mer

Handlingsplan. Förvaltningsområde för det finska språket Ludvika kommun 2015 2016. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Handlingsplan. Förvaltningsområde för det finska språket Ludvika kommun 2015 2016. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Handlingsplan Förvaltningsområde för det finska språket Ludvika kommun 2015 2016 Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Innehållsförteckning Översikt/bakgrund 3 Målsättning 4 Samråd

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä Mötesdatum 2015-01-27 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 15:30 16:40 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä Jakob Etaat, kanslichef (sekreterare)

Läs mer

Enkätanalys, äldreomsorg

Enkätanalys, äldreomsorg Enkätanalys, äldreomsorg Finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun Ludvika kommun ingår sedan den 1e februari 2015 i förvaltningsområdet för det finska språket. Det innebär att kommunens invånare har rätt

Läs mer

Samråd för förvaltningsområdet för finska språket

Samråd för förvaltningsområdet för finska språket Minnesanteckningar 2017-04-07 Sida 1(3) Samråd för förvaltningsområdet för finska språket Tisdag 28 mars 2017 Tid Kl. 15.30-17:20 Plats Sammanträdesrum Säfsen Deltagare Jessica Hedlund sammankallande Eva-Lisa

Läs mer

Enkätanalys, allmän kartläggning

Enkätanalys, allmän kartläggning Enkätanalys, allmän kartläggning Finskt förvaltningsområde, Ludvika kommun Ludvika kommun ingår sedan den 1e februari 2015 i förvaltningsområdet för det finska språket. Det innebär att kommunens invånare

Läs mer

Minnesanteckningar samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde 22 maj 2014

Minnesanteckningar samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde 22 maj 2014 Minnesanteckningar samrådsgruppen för finskt förvaltningsområde 22 maj 2014 Närvarande Markku Välilä, sverigefinländare Johanna Hongisto-Grundström, Finska föräldragruppen Pehr-Erik Sundell, Enköpings

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av. Mariestad Verksamhetsplan 2018 Finskt förvaltningsområde Antaget av Mariestad Innehållsförteckning Verksamhetsplan och budget 2018... 3 1. Bakgrund... 3 2. Övergripande målsättning... 3 3. Prioriterade satsningar

Läs mer

ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN OCH FÖRDELNING AV MEDEL INOM FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE 2019

ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN OCH FÖRDELNING AV MEDEL INOM FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE 2019 ((5) 1(5) DNR KDN 2019/17 ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN OCH FÖRDELNING AV MEDEL INOM FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE 2019 1. ÅTGÄRDS- OCH AKTIVITETSPLAN Målet med aktivitetsplanen är att skapa en struktur som

Läs mer

Protokollet förvaras på kanslienheten

Protokollet förvaras på kanslienheten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Sammanträdesrum Säfsen, Kl 10:15-12:00 Beslutande ledamöter Yvonne Persson (S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson (S) Ej beslutande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO Handläggare: Anne-Mari Ågren, Ledningsstab utv KS Verksamhetsberättelse 2014 Finskt förvaltningsområde Inledning Karlskoga Kommun ingår sedan 1.1.2012 i finskt förvaltningsområde. Bakgrunden är minoritetslagstiftningen

Läs mer

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR

INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR INFORMATION OM FÖRSKOLEPROJEKTET SIKSI/DÄRFÖR BAKGRUND Projektet Finska nu har som syfte att sätta fokus på flerspråkighet och minoritetsspråk i Sverige genom att lyfta fram det finska språket. Projektet

Läs mer

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad

Verksamhetsplan Finskt förvaltningsområde. Antaget av kommunstyrelsen. Mariestad Verksamhetsplan 2017 Finskt förvaltningsområde Antaget av kommunstyrelsen Mariestad 2016-11-28 Datum: Dnr: Sida: 2 (7) Verksamhetsplan och budget 2017 Bakgrund Mariestads kommun ingår i förvaltningsområdet

Läs mer

Nyhetsbrev april 2016 arbetet med de nationella minoriteterna

Nyhetsbrev april 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Nyhetsbrev april 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Nya flaggor Umeå kommun har beställt nya flaggor med text på finska och umesamiska. Du hälsas nu välkommen till Umeå på finska: Tervetuloa

Läs mer

Finskt förvaltningsområde 2017

Finskt förvaltningsområde 2017 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Nina Klinge-Nygård Datum 2017-03-31 Diarienummer KSN-2017-1773 Kommunstyrelsen Finskt förvaltningsområde 2017 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås besluta att

Läs mer

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde

Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Rapport om förskoleförvaltningens arbete med finskt förvaltningsområde Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2015-11-23 1.0 Anders Johansson, Christina Persson Förskoleförvaltningen Avdelningen

Läs mer

Protokollet förvaras på kanslienheten, stadshuset

Protokollet förvaras på kanslienheten, stadshuset Råd för finska förvaltningsområdet Plats och tid Folkets Hus Ludvika, kl. 13.30-15.30 1(10) Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson ( S) Thomas Nordström ( S ) Övriga närvarande Tjänstemän

Läs mer

Redovisning av enkäten: Äldreomsorg för finsktalande brukare i Karlskoga kommun

Redovisning av enkäten: Äldreomsorg för finsktalande brukare i Karlskoga kommun Rapport 1 (7) Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Anne Ågren Redovisning av enkäten: Äldreomsorg för finsktalande brukare i Karlskoga kommun Anne Ågren Mars 2017 Rapport 2 (7) Bakgrund Karlskoga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Råd för finskt förvaltningsområde. Yvonne Persson (S) Susanne Andersson (S) Jessica Hedlund Eva-Lena Carlsson Peter Hoxell

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Råd för finskt förvaltningsområde. Yvonne Persson (S) Susanne Andersson (S) Jessica Hedlund Eva-Lena Carlsson Peter Hoxell Råd för finskt förvaltningsområde SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum Grangärde, Kl. 13.00-14.20 ande ledamöter Yvonne Persson (S) Susanne Andersson (S) Ej beslutande ersättare Övriga

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter nationella minoriteters

RIKTLINJER. Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter nationella minoriteters RIKTLINJER Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter nationella minoriteters 1 POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument

Läs mer

Finskt förvaltningsområde

Finskt förvaltningsområde MÅNGKULTUR-BIBLIOTEK-BEMÖTANDE REGIONBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND 2015-12-08 Finskt förvaltningsområde Tiina Mauritzell, Finspångs kommun Raija Arvidsson, Norrköpings kommun NATIONELLA MINORITETER Grundskydd

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde

Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde Verksamhetsberättelse 2012 Finskt förvaltningsområde 4/1 2013 Innehållsförteckning Inledning 1 Ledning och samverkan 2 Verksamhet 3 Ekonomi 5 Slutkommentar 6 Inledning Karlskoga Kommun ingår sedan 1.1.2012

Läs mer

Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna

Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Nyhetsbrev november 2016 arbetet med de nationella minoriteterna Öppna samråd Umeå kommun har under hösten genomfört öppna samråd med romer och tornedalingar. Ordföranden i den nybildade föreningen Romska

Läs mer

Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk 8 KS

Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk 8 KS Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk 8 KS 2017.032 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2017-06-15 88 Uppföljning: handlingsplan minoritetsspråk (KS 2017.032)

Läs mer

Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 18:00-20:00

Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 18:00-20:00 Öppet samråd finska 2018-10-18 1 (7) Plats och tid Stadshuset Kronan, Örnsköldsvik, kl. 18:00-20:00 Delagare Ordförande Per Nylén Marianne Wiklund Harriet Kuoppa Sofia Johansson Hannsberger Maire Sandström

Läs mer

Handlingsplan. Finskt förvaltningsområde

Handlingsplan. Finskt förvaltningsområde Handlingsplan Finskt förvaltningsområde Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd Giltighetstid Instruerande Handlingsplan för finskt förvaltningsområde 2014-10-27 2014-2016 Dokumentansvarig Senast reviderad

Läs mer

Tid och plats, Anderssonrummet Trollhättans Stadshus kl

Tid och plats, Anderssonrummet Trollhättans Stadshus kl Tid och plats, Anderssonrummet Trollhättans Stadshus kl 13.00 15.00 Närvarande Monica Hanson, kommunalråd Trollhättans Stad Ilkka Pasanen, Finska föreningen Antti Aro, Finska Pingstförsamlingen Jouko Kokko,

Läs mer

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun

Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun Flerspråkiga och nyanlända barn i Skellefteå kommun 2016-03-23 Flerspråkiga och nyanlända barn och elevers rättigheter kommunens skyldighet Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning oavsett bakgrund.

Läs mer

- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

- SAMMANTRÄDESPROTOKOLL - 1(10) Plats och tid Stadshuset, Säfsen Ludvika, kl. 10.00-12.00 Beslutande ledamöter Yvonne Persson ( S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson ( S) Ingrid Berg Ej beslutande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Slutrapport Önskemål och behov av finskspråkig service i Karlskoga

Slutrapport Önskemål och behov av finskspråkig service i Karlskoga Slutrapport Önskemål och behov av finskspråkig service i Karlskoga Anne Ågren Verksamhetsutvecklare, finskt förvaltningsområde Innehållsförteckning Bakgrund 3 Syfte och genomförande 4 Frågeställningar

Läs mer

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk

Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Datum Strategi för arbetet med nationella minoriteter och minoritetsspråk Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2014-11-04, 170 Dokumentägare: Stabschef, klf Dokumentnamn: Strategi för

Läs mer

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01

Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan. Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 Riktlinjer gällande integration i förskolan och skolan Barn- och ungdomsnämnden Dnr 2012-214 Gäller fr.o.m. 2012-08-01 2 (7) Syfte Språk är människans bästa redskap för att tänka, kommunicera och lära.

Läs mer

Förvaltningsområde för finska språket

Förvaltningsområde för finska språket Kanslienheten Suvi Hänninen, 0240-860 96 suvi.hanninen@ludvika.se RAPPORT 1(25) Förvaltningsområde för finska språket 2015-2016 2(25) Sammanfattning Den här projektrapporten redogör för hur Ludvika kommun

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Haninge kommun. NN, Skolinspektionen. Beslut Dnr : Haninge kommun rn ip NN, Dnr 43-2016:10334 Haninge kommun för förskola efter tillsyn i Haninge kommun, Besöksadress: Sveavägen 159 Dnr 43-2016:10334 2(6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014

Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Elever med annat modersmål än svenska Kvalitetsrapport November 2014 Margareta Sundin Utredare 20141120 Sid 1 Innehåll Bakgrund... 1 Elever med annat modersmål än svenska... 1 Vad säger nationella styrdokument?...

Läs mer

Anna-Maria Varpenius valdes till sekreterare. 3. Kommentarer till minnesanteckningar från förra samrådet

Anna-Maria Varpenius valdes till sekreterare. 3. Kommentarer till minnesanteckningar från förra samrådet SIG1000, v4.1, 2015-11-12 1 (5) 2018-02-06 MINNESANTECKNINGAR Helge Artell Projektledare Tel. 08-591 262 47 helge.artell@sigtuna.se Samråd finskt förvaltningsområde Tema Kommunikation Plats: Kommunhuset,

Läs mer

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad

Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Program för den nationella minoriteten Sverigefinnar Malmö stad Datum 2016-05-23 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Utgångspunkter... 4 Arbetsformer... 4 Samråd... 4 Information... 5 Övergripande

Läs mer

Rapport: Kartläggning Finskspråkig service i Karlskoga kommun

Rapport: Kartläggning Finskspråkig service i Karlskoga kommun Rapport: Kartläggning Finskspråkig service i Karlskoga kommun Anne Ågren Verksamhetsutvecklare, finskt förvaltningsområde Juli 2014 Innehållsförteckning Bakgrund, syfte och genomförande Svarsfrekvens De

Läs mer

Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken?

Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken? Södertälje som Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det i praktiken? 1. Organisation 3. Kartläggning 5. Samråd och nätverk 7. Fokus på barn 2. Information och kommunikation 4. Fortbildning 6. Fokus

Läs mer

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter

Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter KOMMUNLEDNINGSKONTORET Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2017 Finskt förvaltningsområde och nationella minoriteter Handlingsplan för året 2017 Eeva Östberg Citera

Läs mer

Folkpartiet en röst för sverigefinnar

Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet Liberalerna 1 Rapport 2014 09 03 Folkpartiet en röst för sverigefinnar Folkpartiet en röst för sverigefinnar Förord De nationella minoriteterna, varav sverigefinnarna är en av fem minoriteter,

Läs mer

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket

Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket Riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter och förvaltning av finska språket I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella

Läs mer

Handlingsplan för finskt förvaltningsområde Reviderad upplaga oktober 2017

Handlingsplan för finskt förvaltningsområde Reviderad upplaga oktober 2017 Handlingsplan för finskt förvaltningsområde Reviderad upplaga oktober 2017 Handläggare Anne Ågren Verksamhetsutvecklare för finskt förvaltningsområde Diarienr. KS 2015.0175 Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

Handlingsplan för samiskt språk och samisk kultur Uppdatering 2013

Handlingsplan för samiskt språk och samisk kultur Uppdatering 2013 1 Handlingsplan för samiskt språk och samisk kultur Uppdatering 2013 1. Bakgrund Enligt Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (SFS 2009:724) som trädde i kraft 1 januari 2010, ingår Härjedalens

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-03-30 Handläggare: Rose-Marie Lithén Telefon: 08-508 15 095 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2010-04-21

Läs mer

Minoritetsarbetet i Umeå kommun

Minoritetsarbetet i Umeå kommun Minoritetsarbetet i Umeå kommun Lagar och konventioner Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter (SÖ 2000:2) Europeiska stadgan om landsdelseller minoritetsspråk (SÖ 2000:3) Språklagen

Läs mer

Handlingsplan för NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK

Handlingsplan för NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK Handlingsplan för NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK 2016-2019 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn Handlingsplan

Läs mer

Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson och Aino Dahl Umeå kommun. Ärende: Omfattning/notering: Ansvarig:

Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson och Aino Dahl Umeå kommun. Ärende: Omfattning/notering: Ansvarig: Referensgrupp, skola sverigefinnar mötesanteckning 2018-06-07 Klockan 15.00-16.30 Hjälmen Närvarande: 2 personerfrån Sverigefinska delegationen Åsa Karlsson Perez, Marie Karling, Karin Ledin, Erika Eriksson

Läs mer

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014

Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet. Målsättningar och organisation 2014 Flerspråkiga barn i Vegas förskoleenhet Målsättningar och organisation 2014 Innehåll Inledning Vad krävs för att språkutveckling ska ske hos barnet Enligt förskolans läroplan Organisation Vad menas med

Läs mer

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter

Stockholms stads riktlinjer för nationella minoriteters rättigheter Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Sida 1 (4) 2018-03-21 Handläggare Gunilla Olsson Telefon: 0850823678 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Stockholms stads riktlinjer för nationella

Läs mer

Nationella minoriteter i förskola och skola

Nationella minoriteter i förskola och skola Sida 1 av 7 Nationella minoriteter i förskola och skola Innehåll Lag (2009:724) om nationella minoriteter Förskoleverksamhet Grundskola Gymnasieskola Tips och råd Sida 2 av 7 Lag (2009:724) om nationella

Läs mer

UMEÅ KOMMUN Granskning av kommunen som förvaltningsområde för minoritetsspråk

UMEÅ KOMMUN Granskning av kommunen som förvaltningsområde för minoritetsspråk Kommunrevisorerna granskar UMEÅ KOMMUN Granskning av kommunen som förvaltningsområde för minoritetsspråk Innehåll 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Syfte... 3 2.3 Revisionsfrågor...

Läs mer

Den som äger ett språk äger mer än ord MODERSMÅLSCENTRUM I LUND

Den som äger ett språk äger mer än ord MODERSMÅLSCENTRUM I LUND Den som äger ett språk äger mer än ord MODERSMÅLSCENTRUM I LUND Modersmål lärande och länk Många unga i Lunds kommun har ett annat modersmål än svenska. För dessa elever är modersmålet en grund för lärande

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Österåkers kommun. Beslut Dnr :6001. Österåkers kommun Dnr 43-2017:6001 Österåkers kommun för förskola efter tillsyn i Österåkers kommun Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (4) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk

Nationella minoriteter och minoritetsspråk SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN. SID 1 (6) 2010-01-18 Nationella minoriteter och minoritetsspråk Förslag till åtgärdsplan för Stockholms stad med anledning av ny lag (2009:724) Antagna av

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00. Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Mötesdatum 2014-03-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 14:00 15:00 Samrådsdeltagare: Närvarande från Trosa kommun: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Jakob Etaat (sekreterare) Kajsa

Läs mer

Handlingsplan

Handlingsplan Handlingsplan För Fagersta kommuns finska förvaltningsområde 2019-2021 Styrdokument 1 Inledning I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd

Läs mer

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan

Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Utbildningsförvaltningen stödmaterial Sida 1 (6) 2018-12-04 Stödmaterial för samverkan kring studiehandledning på modersmålet i grund- och gymnasieskolan Elev i behov av studiehandledning på modersmålet

Läs mer

Svar till Minoritetsrådet gällande "Rätten till service på finska"

Svar till Minoritetsrådet gällande Rätten till service på finska Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-11-30 Barn- och utbildningsnämnden Kvalitet och kommunikation BUN/2015:393 Rona Macdonald 016-7105086 1 (4) Barn- och utbildningsförvaltningen Svar till Minoritetsrådet

Läs mer

Aktiviteter och fördelning av medel inom finskt förvaltningsområde 2018

Aktiviteter och fördelning av medel inom finskt förvaltningsområde 2018 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Klinge-Nygård Nina Datum 2018-04-12 Diarienummer KSN-2018-1059 Kommunstyrelsen Aktiviteter och fördelning av medel inom finskt förvaltningsområde 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6)

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige (6) Kommunfullmäktige 2014-05-26 1 (6) 95 Svar på medborgarförslag, Anslut Örnsköldsviks kommun i förvaltningsområdet för finska språket (Kst/2013:543, Kst/2013:542, Kst/2013:541, Kst/2013:539, Kst/2013:538)

Läs mer

Förslag på ny organisation för att främja barns utveckling av sitt modersmål och kulturella identitet i förskolan

Förslag på ny organisation för att främja barns utveckling av sitt modersmål och kulturella identitet i förskolan Förslag på ny organisation för att främja barns utveckling av sitt modersmål och kulturella identitet i förskolan Proposal for new organization to support children s development of their mother tongue

Läs mer

Sektor utbildning. Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad

Sektor utbildning. Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-01-15 Diarienummer Sektor utbildning Anders Andrén Telefon: 0761330917 E-post: anders.andren@norrahisingen.goteborg.se Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning

Läs mer

Handlingsplaner: Implementering av finskt förvaltningsområde

Handlingsplaner: Implementering av finskt förvaltningsområde Handlingsplaner: Implementering av finskt förvaltningsområde Handläggare Anne Ågren Verksamhetsutvecklare för finskt förvaltningsområde Diarienr. KS 2015.0175 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund

Läs mer

Medborgarförslag om att Luleå kommun ansöker om att få ingå i förvaltningsområde för finska

Medborgarförslag om att Luleå kommun ansöker om att få ingå i förvaltningsområde för finska 2009 08 31 139 338 Kommunstyrelsen 2010 05 17 98 235 Arbets och personalutskottet 2010 04 26 78 168 Dnr 09.439 008 augkf22 Medborgarförslag om att Luleå kommun ansöker om att få ingå i förvaltningsområde

Läs mer

Riktlinjer för och information om modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun

Riktlinjer för och information om modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun för och information om modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun Riktlinjer för modersmålsstöd, modersmålsundervisning och studiehandledning i Lerums kommun Inledning

Läs mer

Grundskolan och fritidshem

Grundskolan och fritidshem Den svenska skolan för nyanlända För barn 7 15 år Grundskolan och fritidshem Det här är den svenska skolan Gymnasieskola ungdomar 16 20 år frivillig Grundskola ungdomar 7 15 år obligatorisk Fritidshem

Läs mer

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun

Riktlinjer för modersmålsundervisning i för-, grund- och gymnasieskola i Strängnäs kommun 1/5 Beslutad när: 2017-11-23 Beslutad av Diarienummer: Utbildningschef BUN/2017:318-003 Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-01-01 Barn- och utbildningsnämndens verksamhet Dokumentansvarig: Uppföljning:

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013/2014 finskt förvaltningsområde

Verksamhetsberättelse 2013/2014 finskt förvaltningsområde 2014-10-28 Kommunledningsförvaltningen Sida 1 (5) Kansli Kanslichef Monica Carlström Verksamhetsberättelse 2013/2014 finskt förvaltningsområde 1. Inledning Beslut om att Motala kommun skulle anmäla intresse

Läs mer

Samrådsgruppen Finska förvaltningsområdet

Samrådsgruppen Finska förvaltningsområdet PROTOKOLL Sida 1(9) Datum 2013-04-26 Marjo Mäkinen 0591-64131 marjo.makinen@hellefors.se Samrådsgruppen Finska förvaltningsområdet Plats: Datum/tid: Deltagare: Hällefors kommun, Valsverket 2013-04-26,

Läs mer

Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad

Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad Finskt förvaltningsområde i Göteborgs Stad - att säkerställa nationella minoriteters rättigheter är en del av Göteborgs Stads arbete med mänskliga rättigheter Emma Makkonen Tre förvaltningsområden rött

Läs mer

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande.

Förvaltningens förslag till beslut. Remissen besvaras med förvaltningens tjänsteutlåtande. Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-389/2014 Sida 1 (6) 2014-07-10 Handläggare Arja Lindholm 08-508 09 024 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Remissvar gällande Motion (2014:9) om stadens

Läs mer

Riktlinjer för modersmålsundervisning. Hedemora kommun

Riktlinjer för modersmålsundervisning. Hedemora kommun Sida 1(6) Datum 2014-02-11 Riktlinjer för modersmålsundervisning Hedemora kommun Undervisningstid för modersmålslärare Modersmålslärare undervisar 22 tim/vecka vid heltidstjänst. Räknas om utifrån anställningsgrad.

Läs mer

Uppföljning av förvaltningarnas arbete utifrån minoritetslagstiftningen 7 KS

Uppföljning av förvaltningarnas arbete utifrån minoritetslagstiftningen 7 KS Uppföljning av förvaltningarnas arbete utifrån minoritetslagstiftningen 7 KS 2018.145 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-05-03 94 Uppföljning av förvaltningarnas

Läs mer

Aktiviteter och fördelning av medel inom finskt förvaltningsområde 2019 KSN

Aktiviteter och fördelning av medel inom finskt förvaltningsområde 2019 KSN 1 (1) KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2019-04-02 92 Aktiviteter och fördelning av medel inom finskt förvaltningsområde 2019 KSN-2019-0871 Beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola

Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola Uppsala 2017-01-26 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Handlingsplan För mottagande och utbildning av nyanlända elever på Domarringens skola 1 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Domarringens skola Nyanländ

Läs mer

Dokumentation av samra d med den sverigefinska gruppen i Malmo stad den 11 mars 2015

Dokumentation av samra d med den sverigefinska gruppen i Malmo stad den 11 mars 2015 Dokumentation av samra d med den sverigefinska gruppen i Malmo stad den 11 mars 2015 Bakgrund Samrådet inleddes med att Jenny Malmsten, samordnare i Malmö stad för finskt förvaltningsområde, kortfattat

Läs mer

ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL

ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL VERKSAMHETSPLAN 2016 ÖVERGRIPANDE SYFTE OCH MÅL Sverigefinländare är en nationell minoritet med rättigheter vad gäller språk och tjänster i samhällelig service, detta ger exempelvis rätt till förskola

Läs mer

Samråd finskt förvaltningsområde

Samråd finskt förvaltningsområde SIG1000, v4.1, 2015-11-12 1 (5) 2016-11-04 MINNESANTECKNINGAR Helge Artell Projektledare 08-591 262 47 helge.artell@sigtuna.se Samråd finskt förvaltningsområde Tema språk och kultur Plats: Kommunhuset,

Läs mer

Medborgardialog Sjöbo bibliotek

Medborgardialog Sjöbo bibliotek Medborgardialog Sjöbo bibliotek 1 Hur gammal är du? Namn Antal % Yngre än 15 11 13,8 16-20 4 5 21-30 4 5 31-40 9 11,2 41-50 11 13,8 51-60 18 22,5 61-70 13 16,2 71-80 7 8,8 Äldre än 80 3 3,8 Total 80 100

Läs mer

Tusen språk i förskolan Riktlinjer för modersmålsstöd i Norrtälje kommuns förskolor.

Tusen språk i förskolan Riktlinjer för modersmålsstöd i Norrtälje kommuns förskolor. Författare: Adrian Forssander, projektledare Beslut BSN: 2017-05-15 Tusen språk i förskolan Riktlinjer för modersmålsstöd i Norrtälje kommuns förskolor. P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T E

Läs mer

Rudy Mengesha, kulturförvaltningen. Hillevi Veibäck. 1 Julia Grönholm och Susanne Abramsson öppnar mötet.

Rudy Mengesha, kulturförvaltningen. Hillevi Veibäck. 1 Julia Grönholm och Susanne Abramsson öppnar mötet. minnesanteckningar_samråd_31mars Malmö stad Stadskontoret 1 (6) Minnesanteckningar Mötesdatum 2016-03-31 Plats och tid Stadshuset, lokal Stortorget kl. 17.30-20.00 Se deltagarlista. Alla sverigefinska

Läs mer

Plan för mottagande och lärande för nyanlända Riktlinjer anpassas till aktuell skolform

Plan för mottagande och lärande för nyanlända Riktlinjer anpassas till aktuell skolform Plan för mottagande och lärande för nyanlända Riktlinjer anpassas till aktuell skolform Verksamhet Bildning Reviderad 2014-11-24 0 Innehållsförteckning Bakgrund, mål och syfte s 2 Mottagande s 3 Introduktion

Läs mer

PROGRAM FÖR NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK I HAPARANDA KOMMUN 2015

PROGRAM FÖR NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK I HAPARANDA KOMMUN 2015 PROGRAM FÖR NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK I HAPARANDA KOMMUN 2015 Antagen av kommunfullmäktige 2015-04-13, 58 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1 BAKGRUND 1 2 OM SPRÅKETS BETYDLSE 2 3 SAMRÅD OCH DELAKTIGHET

Läs mer

Biblioteksplan. Köpings kommun 2014-2016

Biblioteksplan. Köpings kommun 2014-2016 Biblioteksplan Köpings kommun 2014-2016 Köpings kommun Rapporten skriven av: Kultur & Fritid 2013-10-16 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-01-27 5 Rapporten finns även att läsa och ladda ner på www.koping.se.

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID. Språkkartläggning av barn och personal i Skärholmens kommunala förskolor 2012

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID. Språkkartläggning av barn och personal i Skärholmens kommunala förskolor 2012 Språkkartläggning av barn och personal i Skärholmens kommunala förskolor 2012 1 Sammanfattning Andelen barn med annat modersmål har ökat något från 87 % år 2011 till 90 % i år. 86 olika språk talas av

Läs mer

Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun

Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun 201 2015-08-05 1 (5) Mångkulturella enheten Kommunala anvisningar för modersmålsundervisning inom grundskolans åk 1 9 i Sigtuna kommun Styrdokument Skollagen: 9 kap. Förskoleklassen 10 Förskoleklassen

Läs mer

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad

Utreda förutsättningarna för tvåspråkig undervisning på svenska och finska i Göteborgs Stad Västra Hisingen Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-03-27 Diarienummer N138-0275/18 Handläggare Fredrik Bredhammar Telefon: E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se Utreda förutsättningarna för tvåspråkig

Läs mer

Rutin för mottagande av nyanlända barn och ungdomar i förskola och skola

Rutin för mottagande av nyanlända barn och ungdomar i förskola och skola Barn- och utbildningsförvaltningen RUTIN Datum 02015-04-30 Datum för beslut 2015-05-20 Beslutad av Tomas Hartikainen Förvaltningschef Sida 1(8) Dnr BUN/2015/0092/133 Revideras senast 2016-06-30 Rutin för

Läs mer

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-9 Sanna Seppänen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-9 Sanna Seppänen. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(14) Plats och tid Stadshuset, sessionssalen, Ludvika, måndag 4 juni 2018 kl. 13.15-15.00 Beslutande ledamöter Yvonne Persson ( S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson ( S) Ingrid Berg (S) Ej beslutande

Läs mer

Varför flerspråkighet? Erfarenheter från Sverige. Leena Huss Hugo Valentin-centrum Uppsala universitet

Varför flerspråkighet? Erfarenheter från Sverige. Leena Huss Hugo Valentin-centrum Uppsala universitet Varför flerspråkighet? Erfarenheter från Sverige Leena Huss Hugo Valentin-centrum Uppsala universitet INNEHÅLL Termer Vad är flerspråkighet? Varför flerspråkighet? Flerspråkighet och förskola i Sverige

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:70 LS 1303-0417 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2013:4 av Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall (V) om Stockholms läns landstings ansvar för de nationella minoriteterna

Läs mer

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad

Nationella minoriteter och minoritetsspråk - åtgärdsplan för Stockholms stad RINKEBY-KISTA STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIONEN - KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) SDN 2010-03-25 2010-03-11 Handläggare: Marianne Berg Ekbom Telefon: 508 01 526 Till Rinkeby- Kista stadsdelsnämnd

Läs mer

Ärende 20. Kommunövergripande internkontroll år 2018 Finskt förvaltningsområde

Ärende 20. Kommunövergripande internkontroll år 2018 Finskt förvaltningsområde Ärende 20 Kommunövergripande internkontroll år 2018 Finskt förvaltningsområde 1(12) KS 2018-00308 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Maria Leu, Ekonomienheten Kommunstyrelsen Rapport Internkontroll

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK 2014-2016

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK 2014-2016 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETET MED NATIONELLA MINORITETER OCH MINORITETSSPRÅK 2014-2016 Innehållsförteckning Bakgrund 1 Den svenska minoritetspolitiken 1 Lagen om nationella minoriteter och 2 minoritetsspråk

Läs mer