Hendrik Enberg Seminariearbete i Apparatteknik II Torkning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hendrik Enberg Seminariearbete i Apparatteknik II Torkning"

Transkript

1 Hendrik Enberg Seminariearbete i Apparatteknik II Torkning

2 Inledning Torkning är kanske den äldsta, vanligaste och mest mångsidiga av processtekniska enhetsoperationer. Torkning är en massöverförings process där vatten eller en annan vätska tas bort genom avdunstning. Detta kan ske i luftatmosfär, i kvävgasatmosfär, i rökgaser eller i överhettad ånga. Största delen av material I fastform behöver torkning I något skede av tillverknings processen. Torkning av olika råvaror behövs för en eller flera av följande skäl: konservering och lagring, minska kostnaderna för transport, uppnå önskad kvalitet på produkten, etc. I många processer kan felaktig torkning leda till skada på produktens kvalitet. Förutom matprodukter kräver även olika trädprodukter, papper och olika pulver mycket torkning. I de flesta fall används en gas ström, oftast varm luft, som med hjälp av konvektion för bort vattnet som avdunstar. Vanliga former av torkning som används är bl.a lufttorkning, soltorkning, frystorkning, spraytorkning, fluidbed-torkning/kylning, valstorkning, flash- och ringtorkning.(1)(4) Nickelmalm produceras i stora volymer, ungefär t/h, genom att använda olika former av torkning som t.ex flashtorkning, rotations torkning och spraytorkning. Då produktionen är av denna skala är det väldigt viktigt att använda rätt torkningsmetod för att spara tid och pengar men att även slutresultatet är bra. Att välja rätt metod för torkning kompliceras eftersom 400 olika torknings metoder finns i teknisk litteratur och ungefär 50 av dessa är i funktion runt om i processteknikens värld idag.(1) Avdunstning Avdunstning sker om vattenångans partialtryck i gränsskiktet närmast materialet är högre än partialtrycket i torkluften. Massöverföringsekvationen: d m v d A = β * ( p p å ) Värmeöverföringsekvationen vid konvektion: d Q k o n v =α*( θ θ ) d A För vattenånga i luft fås: d m v d A = β * p t ot ( x x x x )

3 (6) Spraytorkning Torkar direkt från vätska till fririnnande pulverprodukt genom finfördelning i hetluft. Materialet som skall torkas är atomiserat i ett munstycke. Het luft körs upp genom munstycket som förmedlar och torkar dropparna. Vätska förångas snabbt från droppens yta och porösa partiklar bildas. De främsta fördelarna med spraytorkning är den korta kontakttiden, vilket gör den lämplig för torkning värmekänsliga material och effektiv styrning av produktegenskaper så som volymvikt, storlek och struktur.(2)(3)(5) Fluidbed-torkning/kylning Den torkande gasen passerar genom bädden av fast material med en hastighet som är tillräcklig för att hålla bädden i ett fluidiserat tillstånd. Detta är effektivt då man vill uppnå hög värmeöverföring och torknings hastighet. Andra positiva egenskaper hos processen är styrning av slutproduktens struktur och egenskaper samt effektiv tömning av torkbädden vid produktbyte. Negativa sidor med denna metod är en hög energi konsumption.(2)(3)(5)

4 Flash- och ringtorkar Flash-torkar kan användas för att torka värmekänsliga material på grund av den korta exponeringen med torkmediet. Det våta fodret dispergeras mekaniskt i en het gasström (vanligen luft, förbränning gaser) och transporteras under tillräckligt lång tid för att medge torkning av partiklarna. De flesta torktumlare är adiabatiska och använder ett blixtrör, I vissa fall, kan röret divergerar och konvergerar och kan ha plötsliga expansioner och kontraktioner. Röret kan värmas genom väggen för att hålla upp temperatur drivkraften eftersom gasen förlorar sin energi till partiklarna i form av ångbildningsvärme. Positiva egenskaper hos denna metod är kort uppehållstid, homogen och noggrann torrhalt, inbyggd malning/finfördelning/mixning och den har stor kapacitet. Flashtorkar är lämpliga att använda som den första av två torkar i ett system, eftersom flash-torkar endast torkar ytfukten effektivt.(2)(3)(5)

5 Ångtork Torkning i överhettade produktångor med indirekt värmeöverföring och pneumatisk transport av produkten. Denna process är att slutet system som har en kort uppehållningstid, inga utsläpp till atmosfären samt inga luktproblem förkommer. Andra positiva sidor med denna tork är att den har hög energiåtervinningsgrad och ingen direkt brandrisk finns i torken.(2)(3) Vakuumtorkar Levereras som separat enhet med avskiljningsfilter eller komplett med vakuumkälla, kondensor, värmeoch kylsystem. Vakuumtorkar är passliga för torkning av granulära fasta ämnen De är dyrare än atmosfärstryck torktumlare men är lämpade för värmekänsliga material eller när återvinning av lösningsmedel krävs och då det finns risk för brand och / eller explosion. Figurerna 5 och 6 visar två vakuum torktumlare kommersiellt tillgängliga. Paddel torkar är lämpade för slam liknande material, medan vakuum bandtorkningsanordning är bra för tunna pastor eller uppslamningar. Materialet bildar en film över det uppvärmda bandet, det kan koka och bilda en mycket skummande, porös struktur med mycket låg skrymdensitet.(2)(3) Fig. 5

6 Fig. 6 Valstorkar och paddeltorkar/kylare I valstorken på förs flytande produkt på valsar och skrapas av som film, dom finns i enkel- eller dubbelvalsutförande. Valsarna värms upp indirekt med ånga. Den korta uppehållstiden för produkten är positivt. Paddeltorken används då produkten är pulver, granulat eller pastös. I paddeltorken torkas produkten i ett uppvärmt tråg med heta paddlar. Den består av en torkzon och en kylzon. Denna tork har en väldigt effektiv värmeöverföring och har skonsam omblandning. (2)(3) dubbel-valstork

7 Frystork Högt värmekänsliga fasta produkter som till exempel vissa biotekniska material, läkemedel och livsmedel med väldigt hög koncentration av smak kan vara frystorkade till en kostnad som är mycket högre än den för spraytorkning. Här sker torkning under trippelpunkten hos vätskan genom sublimering av den frusna fukten till ånga, som sedan avlägsnas från torkningskammaren med mekaniska vakuumpumpar. Generellt ger frystorkning högst kvalitet av alla torknings tekniker. Dn porösa, icke-krympta strukturen hos produkten tillåter snabb rehydrering. Smak retentionen är också hög på grund av den låga temperaturen (-40o C). Levande celler, t.ex. bakterier, jäst och virus kan vara frystorkade och livskraft på rekonstituering kan fortfarande vara hög. Däggdjursceller, kan inte bevaras genom frystorkning. Frystorkning är i allmänhet inte vanlig i den kemiska industrin p.g.a den låga kapaciteten. (2)(3)

8 Tunneltork Tunnel torken är väldigt simpel, där vagnar som innehåller material som torkas transporteras vid en lämplig hastighet genom en isolerad lång kammare (eller tunneln) medan het gas bringas att flyta i samtidig, motströms. Den varma luften möter det våta materialet och kan torka materialet med en hög hastighet utan att produktens temperatur stiger mycket. Då materialet som skall torkas inte är värmekänsligt och låg kvarvarande fukthalt är ett krav, kan man med fördel använda högre gastemperaturer. Torktider som kan hanteras varierar från 30 minuter till 6 timmar. (2)(3)

9 Tunneltork Band Torkar Band torken klarar torkning av material med en tjocklek från mm. Torkningen sker genom att varm luft matas in uppifrån eller nerifrån på materialet som roterar på ett band. Den varma luften har en relativt låg strömningshastighet vilket innebär att denna metod inte är lämpad för väldigt våta material. P.g.a möjligheten att torka material med mycket varierande storlek såväl som känsliga materiel är band torken mycket använd. Då dessa anläggningar ofta är stora är det viktigt att materialet och luftströmmen är jämt fördelade för att garantera jämn torkning hos materialet. (2)(3)

10 Enkel band tork Infraröd, mikrovågs och radio frekvens torkning Tillämpningarna av dessa metoder blir allt fler inom industrin där man vill snabba upp värme och torkprocesser. Infraröda torkar fungerar med gaseldade keramiska element eller elektriskt uppvärmda paneler. IR våglängdsområdet är från 0,1 um till 100 um, vilket genererar värme i den exponerade fysiska kroppen. Traditionell konvektion kan ge ett värmeflöden i storleksordningen 1-2 kw m-2, strålning ger mycket högre nivåer av värmeflöde, dvs 4-25 kw m-2, beroende på elementets egenskaper. torkning av bestruket papper, booster torkning av papper i pappersmaskiner IR torkarnas andra fördelar är kompakthet, enkelhet, lokal styrning, låga utrustningskostnader, energibesparingar och bättre produktkvalitet. Negativa sidor är att det höga värmeflödet kan bränna produkten och öka brand och explosionsrisker. (2)(3) Slutsatser Torknings metoderna som tagits upp i denna uppsats är endast de mest allmänna inom torkningstekniken, men detta ger en bra bild av de många olika torkarna samt dess tillämpningar. Varje tork har både positiva och negativa sidor. Kännedom av materialet, mängden och slutresultatet är viktiga faktorer då torkningsmetoden skall väljas, eftersom en torkningsanläggning i allmänhet är i bruk år. Under denna tid kan kostnader och produktivitet ha stora väldiga skillnader beroende på torkningsmetoden.

11 Källor: (1) Handbook of Industrial Drying / Edition 3, Arun S. Mujumdar, s (2) Handbook of Industrial Drying / Edition 3, Arun S. Mujumdar, s (3) (4) Coulson and Richardson s Chemical Engineering, vol 6. s (5) Coulson and Richardson s Chemical Engineering, vol 6. s

12 (6) Indunstnings- och torkningsteknik, kompendie, Åbo Akademi, s

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586.

ERMATHERM CT värmeåtervinning från kammar- och kanaltorkar för förvärmning av uteluft till STELA bandtork. Patent SE 532 586. 2012-08-23 S. 1/4 ERMATHERM AB Solbacksvägen 20, S-147 41 Tumba, Sweden, Tel. +46(0)8-530 68 950, +46(0)70-770 65 72 eero.erma@ermatherm.se, www.ermatherm.com Org.nr. 556539-9945 Bankgiro: 5258-9884 ERMATHERM

Läs mer

INFO från projektet 14

INFO från projektet 14 HIGHBIO - INTERREG NORD 2008-2011 Högförädlade bioenergiprodukter via förgasning EUROPEAN UNION European Regional Development Fund INFO från projektet 14 Eftertorkning av skogsflis för förgasning Förgasning

Läs mer

Vad är vatten? Ytspänning

Vad är vatten? Ytspänning Vad är vatten? Vatten är livsviktigt för att det ska finnas liv på jorden. I vatten finns något som kallas molekyler. Dessa molekyler går inte att se med ögat, utan måste ses med mikroskop. Molekylerna

Läs mer

82 Torkning; Kafferostningsapparater; Centrifuger

82 Torkning; Kafferostningsapparater; Centrifuger Tyska patentklasslistan (DPK) Sida 1 82 Torkning; Kafferostningsapparater; Centrifuger 82a 82b Torkning som inte omfattas av andra klasser; Kölnor; Kafferostare Centrifuger 82a Torkning som inte omfattas

Läs mer

S-SERIEN STATIONÄRA TORKAR

S-SERIEN STATIONÄRA TORKAR S-SERIEN STATIONÄRA TORKAR S-SERIEN STATIONÄRA TORKAR HÖGKVALITATIV OCH EFFEKTIV SPANNMÅLSTORKNING Långt utvecklad torkningsteknologi Mepu S-seriens stationära spannmålstorkar torkar jämnt och energieffektivt

Läs mer

Tema Vatten och luft Bedömningsuppgifter: Föreläsningar: Filmer: Begrepp och ämnen: Diskussionsuppgift: Laborationer:

Tema Vatten och luft Bedömningsuppgifter: Föreläsningar: Filmer: Begrepp och ämnen: Diskussionsuppgift: Laborationer: Tema Vatten och luft Vatten och luft är en självklarhet för oss i Sverige. När vi vrider på kranen kommer det rent vatten och vi andas relativt ren luft. Men vad är vatten egentligen och vilka former av

Läs mer

Termodynamik FL3. Fasomvandlingsprocesser. FASER hos ENHETLIGA ÄMNEN. FASEGENSKAPER hos ENHETLIGA ÄMNEN. Exempel: Koka vatten under konstant tryck:

Termodynamik FL3. Fasomvandlingsprocesser. FASER hos ENHETLIGA ÄMNEN. FASEGENSKAPER hos ENHETLIGA ÄMNEN. Exempel: Koka vatten under konstant tryck: Termodynamik FL3 FASEGENSKAPER hos ENHETLIGA ÄMNEN FASER hos ENHETLIGA ÄMNEN Enhetligt ämne: ämne med välbestämd och enhetlig kemisk sammansättning. (även luft och vätske-gasblandningar kan betraktas som

Läs mer

Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK

Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK Med dubbelt utlopp för luft/kväve T E K N I K A T T L I T A P Å En komplett enhet med liten uppställningsyta Tillgång till kvävgas VAR, HUR och NÄR DU BEHÖVER DET med

Läs mer

2 Tillverkning av metallpulver vid Höganäs anläggningar... 3 2.1 Svampverket... 4 2.2 Pulververket... 4 2.3 Distaloyverket... 5

2 Tillverkning av metallpulver vid Höganäs anläggningar... 3 2.1 Svampverket... 4 2.2 Pulververket... 4 2.3 Distaloyverket... 5 Sammanfattning I detta kapitel ges en inledande orientering av processerna för metallpulvertillverkning. Vidare förklaras verksamheterna inom de stora fabriksanläggningarna Svampverket, Pulververket, Distaloy-

Läs mer

KEMI & FINKEMI. Sumitek AB

KEMI & FINKEMI. Sumitek AB KEMI & FINKEMI Sumitek AB Bäste kund! Vi presenterar våra samarbetspartner som vi representerar inom pulver- och vätsketeknik på den nordiska marknaden. Leverantörerna är ledande europeiska tillverkare

Läs mer

Det material Du lämnar in för rättning ska vara väl läsligt och förståeligt.

Det material Du lämnar in för rättning ska vara väl läsligt och förståeligt. Industriell energihushållning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 41N11C TGENE13h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 2016-03-16 Tid: 9:00-13:00 Hjälpmedel: Alvarez. Formler och

Läs mer

KEMI, PHARMA, API, LIVSMEDEL & MINERAL. Sumitek AB. pulvertransporter process bulkhantering

KEMI, PHARMA, API, LIVSMEDEL & MINERAL. Sumitek AB. pulvertransporter process bulkhantering KEMI, PHARMA, API, LIVSMEDEL & MINERAL Sumitek AB pulvertransporter process bulkhantering Bäste kund! Vi presenterar de samarbetspartner som vi representerar inom processteknik och bulkhantering på den

Läs mer

Temperatur T 1K (Kelvin)

Temperatur T 1K (Kelvin) Temperatur T 1K (Kelvin) Makroskopiskt: mäts med termometer (t.ex. volymutvidgning av vätska) Mikroskopiskt: molekylers genomsnittliga kinetiska energi Temperaturskalor Celsius 1 o C: vattens fryspunkt

Läs mer

DesiCool OMVANDLAR VÄRME TILL KYLA.

DesiCool OMVANDLAR VÄRME TILL KYLA. DesiCool OMVANDLAR VÄRME TILL KYLA. Ibland får man leta både länge och väl för att hitta möjligheter att öka produktiviteten. Andra gånger ligger de bara och väntar. I många industrier och fastigheter

Läs mer

Sortera på olika sätt

Sortera på olika sätt Material Sortera material Att sortera material innebär att vi delar i materialen i grupper utifrån deras egenskaper. Egenskaper berättar hur någonting är, t.ex. färg, form, storlek, naturligt eller konstgjort.

Läs mer

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor Det är ett välkänt faktum att det runt en ledare som det flyter en viss ström i bildas ett magnetiskt fält, där styrkan hos det magnetiska fältet beror på hur mycket ström som flyter i ledaren. Om strömmen

Läs mer

Oberoende test av radiatorfläktar

Oberoende test av radiatorfläktar Oberoende test av radiatorfläktar (SP) Sveriges tekniska forskningsinstitut har utfört tester på fläktar som monteras på radiatorer för att öka effekten av dem. SP är helt oberoende och testerna är gjorda

Läs mer

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder

Värme och väder. Solen värmer och skapar väder Värme och väder Solen värmer och skapar väder Värmeenergi Värme är en form av energi Värme är ett mått på hur mycket atomerna rör på sig. Ju varmare det är desto mer rör de sig. Värme får material att

Läs mer

Stay Dry. Keep Cool. GAIN FROM YOUR GRAIN Hantering av skörden för att bevara kvalité och värde. Kvalitén påverkas av: Biologiska processen

Stay Dry. Keep Cool. GAIN FROM YOUR GRAIN Hantering av skörden för att bevara kvalité och värde. Kvalitén påverkas av: Biologiska processen Stay Dry. Keep Cool. GAIN FROM YOUR GRAIN Hantering av skörden för att bevara kvalité och värde Spannmålskvalitét Kvalitén påverkas av: Utsäde - egenskaper Jordbetingelser och växtföljder, kem. bekämp.

Läs mer

Från Experimentskafferiet, Sigtuna kommun. Av Ludvig Wellander.

Från Experimentskafferiet, Sigtuna kommun. Av Ludvig Wellander. Denna undersökning bör endast genomföras i vuxet sällskap. Dessa risker finns: Glasflaskan som används utsätts för temperatur- och tryckförändringar, vilket gör att den kan spricka. Då finns en risk för

Läs mer

DOSERINGS- SYSTEM FÖR FASTA MATERIAL

DOSERINGS- SYSTEM FÖR FASTA MATERIAL DOSERINGS- SYSTEM FÖR FASTA MATERIAL PÅLITLIG UTMATNING HÖGSTA NOGGRANNHET TOMAL - Doseringssystem för fasta material Pålitlig och noggrann dosering bidrar till högre säkerhet i Era processer Ett komplett

Läs mer

Vem tänder på flisstackar?

Vem tänder på flisstackar? Vem tänder på flisstackar? Björn Zethræus Professor, Bioenergy Technology Vem tänder på flisstackar? Silhuetten, av Idea go nedladdad från freedigitalphotos.net 2 Det är inte så romantiskt men visst har

Läs mer

Strömning och varmetransport/ varmeoverføring

Strömning och varmetransport/ varmeoverføring Lektion 2: Värmetransport TKP4100/TMT4206 Strömning och varmetransport/ varmeoverføring Metaller är kända för att kunna leda värme, samt att överföra värme från en hög temperatur till en lägre. En kombination

Läs mer

M-SERIEN STORA MEPU MOBILTORK TILLFÖRLITLIG OCH HÖGKVALITATIV SPANNMÅLSTORKNING

M-SERIEN STORA MEPU MOBILTORK TILLFÖRLITLIG OCH HÖGKVALITATIV SPANNMÅLSTORKNING M-SERIEN MOBILTORK M-SERIEN STORA MEPU MOBILTORK TILLFÖRLITLIG OCH HÖGKVALITATIV SPANNMÅLSTORKNING Vid konstruktionen av Mepus nya praktiska M-serie, har det särskilt satsats på driftsäkerhet och användarvänlighet.

Läs mer

Vätskors volymökning

Vätskors volymökning Värmelära Värme Värme är rörelse hos atomer och molekyler. Ju varmare ett föremål är desto kraftigare är atomernas eller molekylernas rörelse (tar mer utrymme). Fast Flytande Gas Atomerna har bestämda

Läs mer

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER

OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER OM KONSTEN ATT TILLVERKA PAPPER Det unika med skogsindustrin är att den kombinerar en storskalig och tekniskt avancerad produktion med en fullständigt naturlig och förnyelsebar råvara. Det är därför som

Läs mer

SF4604PMCNR Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Dolce Stil Novo

SF4604PMCNR Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Dolce Stil Novo SF4604PMCNR Nyheter 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN MED MOTORDRIVET HANDTAG, SVART GLAS MED DETALJER I KOPPAR, SOFT CLOSE EAN13: 8017709223625 SÄLJES ENDAST AV UTVALDA ÅTERFÖRSÄLJARE BESTÄLLNINGSVARA

Läs mer

60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN, ROSTFRITT STÅL, SOFT CLOSE

60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN, ROSTFRITT STÅL, SOFT CLOSE SF4390MCX 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSMIKROVÅGSUGN, ROSTFRITT STÅL, SOFT CLOSE EAN13: 8017709191443 45 cm hög kompaktugn 13 funktioner Ugnsvolym: Netto: 40 liter Brutto: 50 liter Temperatur: 50-250 C Dubbel

Läs mer

PTG 2015 övning 3. Problem 1

PTG 2015 övning 3. Problem 1 PTG 2015 övning 1 Problem 1 Vid vilket tryck (i kpa) kokar vatten ifall T = 170? Tillvägagångssätt : Använd tabellerna för mättad vattenånga 2 1 Åbo Akademi University - TkF Heat Engineering - 20500 Turku

Läs mer

Kontinuerliga varmluftstorkar

Kontinuerliga varmluftstorkar Kontinuerliga varmluftstorkar Svegma kontinuerliga varmluftstorkar står för höga kapaciteter, jämn nedtorkning och god värmeekonomi. Förklaringen ligger i balksystemets utformning där luftbalkarna är koniska

Läs mer

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar

LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar LVFS 2003:11 Bilaga 1 VÄSENTLIGA KRAV I. Allmänna krav 1. Produkterna skall konstrueras och tillverkas på ett sådant sätt att de inte äventyrar patienternas kliniska tillstånd eller säkerhet, användarnas

Läs mer

Godkänt-del. Hypotetisk tentamen för Termodynamik och ytkemi, KFKA10

Godkänt-del. Hypotetisk tentamen för Termodynamik och ytkemi, KFKA10 Hypotetisk tentamen för Termodynamik och ytkemi, KFKA10 Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, utdelat formelblad och tabellblad. Godkänt-del För uppgift 1 9 krävs endast svar. För övriga uppgifter ska slutsatser

Läs mer

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Hur mycket energi. Förbränning av fasta bränslen

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Hur mycket energi. Förbränning av fasta bränslen Innehåll balans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 4 14.4.2011 Förbränningsvärme balans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt och kalorimetriskt

Läs mer

Slamavvattning med hjälp av slamskruv RoS 3Q. Torkning av avloppsslam möjligheter och påverkan på kvittblivningen

Slamavvattning med hjälp av slamskruv RoS 3Q. Torkning av avloppsslam möjligheter och påverkan på kvittblivningen Slamavvattning med hjälp av slamskruv RoS 3Q Torkning av avloppsslam möjligheter och påverkan på kvittblivningen HUBER RoS 3Q Slamskruvpress för slamavvattning TEST-enhet (kallas Gobi) för fullskaleförsök

Läs mer

Materia Sammanfattning. Materia

Materia Sammanfattning. Materia Materia Sammanfattning Material = vad föremålet (materiel) är gjort av. Materia finns överallt (består av atomer). OBS! Materia Något som tar plats. Kan mäta hur mycket plats den tar eller väga. Materia

Läs mer

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING

TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING TEKNISK BESKRIVNING UCO (Ultra Clean Oil) MODUL FÖR OLJERENING 2007-08-20 Introduktion Nedsmutsning av smörjolja Smörjoljor används i många applikationer i industrin. Gemensamt för dessa processer är att

Läs mer

55 Framställning av cellulosa, papper eller papp

55 Framställning av cellulosa, papper eller papp Tyska patentklasslistan (DPK) Sida 1 55 Framställning av cellulosa, papper eller papp 55a 55b 55c 55d 55e 55f Sönderdelning eller annan förberedning av råmaterial för pappersframställning Förfaranden för

Läs mer

ICM har lyckats kombinera full syresättning av materialet utan att värmen från kompostprocessen förloras.

ICM har lyckats kombinera full syresättning av materialet utan att värmen från kompostprocessen förloras. Med ICM från TM Grandin återvinns bioavfall som jord, gödselmedel eller bränsle med hög hygienisk säkerhet och mycket god ekonomi. ICM är en kompostmaskin framtagen för professionell drift. Maskinens unika

Läs mer

Se på när färg torkar

Se på när färg torkar Kostnadsoptimering vid torkning av målarfärg Handledare: Lars Bäckström Sammanfattning Projektet syftar till att simulera färg som torkar. Torkningsförloppet kan påskyndas med hjälp av att luften värms

Läs mer

Värmelära. Fysik åk 8

Värmelära. Fysik åk 8 Värmelära Fysik åk 8 Fundera på det här! Varför kan man hålla i en grillpinne av trä men inte av järn? Varför spolar man syltburkar under varmvatten om de inte går att få upp? Varför hänger elledningar

Läs mer

UNICONFORT GLOBAL. - Powered by Swebo.

UNICONFORT GLOBAL. - Powered by Swebo. UNICONFORT GLOBAL - Powered by Swebo. Den nuvarande energi politiken grundas uteslutande på att användningen av fossila bränslen inte längre kan fortsätta. Ur miljömässig synpunkt är användningen av de

Läs mer

SCP112NE2. linea 60 CM PYROLYTISK MULTIFUNKTIONSUGN, SVART ENERGIKLASS A

SCP112NE2. linea 60 CM PYROLYTISK MULTIFUNKTIONSUGN, SVART ENERGIKLASS A 60 CM PYROLYTISK MULTIFUNKTIONSUGN, SVART ENERGIKLASS A EAN13: 8017709117429 12 funktioner 12 recept varav 3 programmerbara Ugnskapacitet: 54 liter Temperaturer mellan 50 280 C Dubbel digital display (separat

Läs mer

CE92GPX 90 CM SPIS MED DUBBELUGN (EN PYROLYTISK) OCH GASHÄLL, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A

CE92GPX 90 CM SPIS MED DUBBELUGN (EN PYROLYTISK) OCH GASHÄLL, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A CE92GPX 90 CM SPIS MED DUBBELUGN (EN PYROLYTISK) OCH GASHÄLL, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A EAN13: 8017709113889 HÄLL Gashäll med 6 brännare: Vänster bak - fram: 1,00 kw - snabb 4,00 kw Mitten bak - fram:

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Power of Sun. Powerofsun Infravärmepaneler

Power of Sun. Powerofsun Infravärmepaneler Powerofsun Infravärmepaneler Infraröda värmepaneler är ett modernt, ekonomiskt värmesystem för bostäder, kontor, hotell, sjukhus, catering och produktionsanläggningar. Ungefär som traditionella kakelugnar

Läs mer

Sammanfattning. Pulververket. Sida 1 av 7. I Pulververket tillverkas huvudsakligen svampbaserade och atomiserade baspulver.

Sammanfattning. Pulververket. Sida 1 av 7. I Pulververket tillverkas huvudsakligen svampbaserade och atomiserade baspulver. Sammanfattning Pulververket I Pulververket tillverkas huvudsakligen svampbaserade och atomiserade baspulver. Kapaciteten i Pulververket är idag cirka 350 000 ton per år och avses öka till cirka 550 000

Läs mer

M5-SERIEN STORA MEPU MOBILTORK TILLFÖRLITLIG OCH HÖGKVALITATIV SPANNMÅLSTORKNING

M5-SERIEN STORA MEPU MOBILTORK TILLFÖRLITLIG OCH HÖGKVALITATIV SPANNMÅLSTORKNING M5-SERIEN MOBILTORK M5-SERIEN STORA MEPU MOBILTORK TILLFÖRLITLIG OCH HÖGKVALITATIV SPANNMÅLSTORKNING Vid konstruktionen av Mepus nya praktiska M5-serie, har det särskilt satsats på driftsäkerhet och användarvänlighet.

Läs mer

Prextherm RSW. Effektiva stålpannor

Prextherm RSW. Effektiva stålpannor Oktober 2012 Prextherm RSW Effektiva stålpannor Prextherm RSW är en serie säckeldade pannor. De görs av en av de största pannproducenterna i Europa. I de små storlekarna från 92 kw till 1890 kw har pannan

Läs mer

Energi- och processtekniker EPP14

Energi- och processtekniker EPP14 Grundläggande energiteknik Provmoment: Tentamen Ladokkod: TH101A 7,5 högskolepoäng Tentamen ges för: Energi- och processtekniker EPP14 Namn: Personnummer: Tentamensdatum: 2015-03-20 Tid: 09:00 13:00 Hjälpmedel:

Läs mer

Apparatur till SAT. Anna Lidén

Apparatur till SAT. Anna Lidén Apparatur till SAT Anna Lidén Används för Värmekänsliga lösningar (ex. fruktjuice) Lösningen går in i toppen och flödar som en film ned på insidan av tuberna. Koncentrat och ånga separeras i botten. Fungerar

Läs mer

DELAD MEKANISK TÄTNING HÖGA PRESTANDA ENKEL INSTALLATION

DELAD MEKANISK TÄTNING HÖGA PRESTANDA ENKEL INSTALLATION 442 DELAD MEKANISK TÄTNING HÖGA PRESTANDA ENKEL INSTALLATION 442 442 DELAD MEKANISK TÄTNING PATENTERAD Tydlig skillnad Chesterton är världsledande på delade tätningar och har flest installerade produkter

Läs mer

Grunder för materialfixering med vakuum

Grunder för materialfixering med vakuum Grunder för materialfixering med vakuum Först och främst har vi normalt atmosfärslufttryck inuti och utanför vakuumbordet, som är ungefär 1bar. Därefter placeras ett arbetsstycke på ytan på vakuumbordet

Läs mer

Atlas Copco Varmregenererade adsorptionstorkar. BD 100-3000 100-3000 l/s

Atlas Copco Varmregenererade adsorptionstorkar. BD 100-3000 100-3000 l/s Atlas Copco Varmregenererade adsorptionstorkar BD 100-3000 100-3000 l/s Full kapacitet, fullt ansvar Atlas Copco levererar tryckluft av högsta kvalitet så att du som kund får ut maximalt av kärnverksamheten.

Läs mer

SCP112-8. linea 60 CM PYROLYTISK MULTIFUNKTIONSUGN ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS A

SCP112-8. linea 60 CM PYROLYTISK MULTIFUNKTIONSUGN ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS A SCP112-8 60 CM PYROLYTISK MULTIFUNKTIONSUGN ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS A EAN13: 8017709130046 12 funktioner 12 recept varav 3 programmerbara Ugnskapacitet: 68 liter (+35%) Temperaturer mellan 30 280 C

Läs mer

Användning av autoklav för livsmedel. Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser

Användning av autoklav för livsmedel. Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser Användning av autoklav för livsmedel Christophe Picard, huvudansvarig för centrets utbildningar och lärare på livsmedelskurser Vad är en autoklav? Metallisk gryta med lock. Med hjälp av övertryck kommer

Läs mer

Förläng livet på dina skärvätskor. Rening av skärvätskor med Alfie 400

Förläng livet på dina skärvätskor. Rening av skärvätskor med Alfie 400 Förläng livet på dina skärvätskor Rening av skärvätskor med Alfie 400 Fördelar med Alfie Smutsiga skärvätskor ställer till problem på många sätt Skärvätskor representerar en stor kostnad för verkstadsindustrin.

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Vad är värme? Partiklar som rör sig i ett ämne I luft och vatten rör partiklar sig ganska fritt I fasta ämnen vibrerar de bara lite

Vad är värme? Partiklar som rör sig i ett ämne I luft och vatten rör partiklar sig ganska fritt I fasta ämnen vibrerar de bara lite Värme Fysik åk 7 Fundera på det här! Varför kan man hålla i en grillpinne av trä men inte av järn? Varför spolar man syltburkar under varmvatten om de inte går att få upp? Varför hänger elledningar på

Läs mer

SC112PZ. Funktioner 60 CM ELEKTRISK MULTIFUNKTIONSUGN, ROSTFRITT STÅL MED PIZZAFUNKTION ENERGIKLASS A

SC112PZ. Funktioner 60 CM ELEKTRISK MULTIFUNKTIONSUGN, ROSTFRITT STÅL MED PIZZAFUNKTION ENERGIKLASS A 60 CM ELEKTRISK MULTIFUNKTIONSUGN, ROSTFRITT STÅL MED PIZZAFUNKTION ENERGIKLASS A EAN13: 8017709107345 12 funktioner 12 recept varav 3 programmerbara Ugnskapacitet: 46 liter Temperaturer mellan 40 280

Läs mer

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Squad task 1. Förbränning av fasta bränslen

Innehåll. Energibalans och temperatur. Termer och begrepp. Mål. Squad task 1. Förbränning av fasta bränslen Innehåll balans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 5 20.4.2010 Värme i förbränning balans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt och kalorimetriskt

Läs mer

Avtorkning & Rengöring. Produktöversikt

Avtorkning & Rengöring. Produktöversikt Avtorkning & Rengöring Produktöversikt Produkt 510 / Blå 520 Grå 530 / Blå Vissa produkter finns både i rulle och som färdigskurna ark. Fördelar Tunn & smidig duk Klarar alla typer av lösningsmedel Mjuk

Läs mer

Om trycket hålls konstant och temperaturen höjs kommer molekylerna till slut att bryta sig ur detta mönster (sublimation eller smältning).

Om trycket hålls konstant och temperaturen höjs kommer molekylerna till slut att bryta sig ur detta mönster (sublimation eller smältning). EGENSKAPER FÖR ENHETLIGA ÄMNEN Enhetligt ämne (eng. pure substance): ett ämne som är homogent och som har enhetlig kemisk sammansättning, även om fasomvandling sker. Vid jämvikt för ett system av ett enhetligt

Läs mer

Vatten och luft. Åk

Vatten och luft. Åk Vatten och luft Åk 4 2016 Olika sorters vatten Saltvatten Det finns mest saltvatten på vår jord. Saltvatten finns i våra stora hav. Sötvatten Sötvatten finns i sjöar, åar, bäckar och myrar. Vi dricker

Läs mer

Energibalans och temperatur. Oorganisk Kemi I Föreläsning

Energibalans och temperatur. Oorganisk Kemi I Föreläsning Energibalans och temperatur Oorganisk Kemi I Föreläsning 5 20.4.2010 Innehåll Värme i förbränning Energibalans Värmeöverföring Temperaturer Termer och begrepp Standardbildningsentalpi Värmevärde Effektivt

Läs mer

Motorer och kylskåp. Repetition: De tre tillstånden. Värmeöverföring. Fysiken bakom motorer och kylskåp - Termodynamik. Värmeöverföring genom ledning

Motorer och kylskåp. Repetition: De tre tillstånden. Värmeöverföring. Fysiken bakom motorer och kylskåp - Termodynamik. Värmeöverföring genom ledning Motorer och kylskåp Repetition: De tre tillstånden Gas Vätska Solid http://www.aircraftbanking.com/ http://sv.wikipedia.org Föreläsning 3/3, 2010 Plasma det fjärde tillståndet McMurry Chemistry, http://wps.prenhall.com

Läs mer

Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg

Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg Produktion av pellets, briketter och träpulver vid Brikett- Energis fabrik i Norberg BrikettEnergi AB Norberg 2004 BrikettEnergis fabrik i Norberg startades 1983 med enbart framställning av briketter.

Läs mer

Möjligheter att spara energi i. Pappersmaskinen

Möjligheter att spara energi i. Pappersmaskinen Möjligheter att spara energi i pappersmaskinen Skogsindustridagarna, Sundsvall Mars 2014 Karlstads universitet Innehåll - - - - Processoptimering vakuum - I pappersmaskinen sker avvattning genom gravitationen,

Läs mer

Komplett leverantör av processutrustning

Komplett leverantör av processutrustning Processteknik. Komplett leverantör av processutrustning Rätt lösning för din applikation Vårt jobb är att finna rätt lösning för din applikation. Detta gäller såväl enstaka maskin som en komplett automatiserad

Läs mer

Atlas Copco trycklufttorkar. Kyltorkar FX-serie 50Hz INDUSTRIPRESTANDA ENKEL TILLFÖRLITLIGHET

Atlas Copco trycklufttorkar. Kyltorkar FX-serie 50Hz INDUSTRIPRESTANDA ENKEL TILLFÖRLITLIGHET Atlas Copco trycklufttorkar Kyltorkar FX-serie 50Hz INDUSTRIPRESTANDA ENKEL TILLFÖRLITLIGHET Luftförbättring en klok investering Den dolda faran med obehandlad luft När den omgivande luften komprimeras

Läs mer

Energitransport i biologiska system

Energitransport i biologiska system Energitransport i biologiska system Termodynamikens första lag Energi kan inte skapas eller förstöras, endast omvandlas. Energiekvationen de sys dt dq dt dw dt För kontrollvolym: d dt CV Ändring i kontrollvolym

Läs mer

Värme och väder. Prov v.49 7A onsdag, 7B onsdag, 7C tisdag, 7D torsdag

Värme och väder. Prov v.49 7A onsdag, 7B onsdag, 7C tisdag, 7D torsdag Värme och väder. Prov v.49 7A onsdag, 7B onsdag, 7C tisdag, 7D torsdag Värme år 7 I detta område kommer vi att arbeta med följande centrala innehåll: Väderfenomen och deras orsaker. Hur fysikaliska begrepp

Läs mer

PAPPER består av? PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE PAPPER PAPPER PAPPER TRYCK. Sasan Gooran (HT 2003) Val av papper. Bestruket och obestruket.

PAPPER består av? PAPPER, TRYCK OCH SKRIVARE PAPPER PAPPER PAPPER TRYCK. Sasan Gooran (HT 2003) Val av papper. Bestruket och obestruket. , TRYCK OCH SKRIVARE Sasan Gooran (HT 2003) består av? Vid tillverkningen av papper utgår man från pappersmassa: Mekanisk: cellulosafibrer utvinns ur veden genom malning. Råvaran är barrved, framför allt

Läs mer

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen?

Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Fuktskador i simhallar till följd av brister i ventilationen? Ventilation i simhallar 2012-11-15 AK-konsult Indoor Air AB Fukt i luft AK-konsult Indoor Air AB I vilka former finns fukt? Ånga Flytande Fruset

Läs mer

Vad gör växten med vattnet?

Vad gör växten med vattnet? Innehåll ver.2 Vad gör växten med vattnet? Du har säkert undrat över varför dina växter behöver så mycket vatten. Det är inte mera märkligt än att du själv behöver 1-3 liter vatten om dagen. Du får det

Läs mer

Utvärdering av superkritisk koldioxid som rengöringsmetod för oljehaltigt gods

Utvärdering av superkritisk koldioxid som rengöringsmetod för oljehaltigt gods Utvärdering av superkritisk koldioxid som rengöringsmetod för oljehaltigt gods Rune Bergström, Östen Ekengren B 1481 Stockholm, september 2002 Organisation/Organization IVL Svenska Miljöinstitutet AB IVL

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

Koster Crop Tester Torrsubstansmätare

Koster Crop Tester Torrsubstansmätare Torrsubstansmätare med elektronisk våg Inledning Grattis till din nya. Läs hela bruksanvisningen innan idrifttagande. Bruksanvisningen skall läsas av alla som ska använda. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning

Läs mer

Elmesa - Ny teknik för effektivisering av kalkcykeln i massabruket

Elmesa - Ny teknik för effektivisering av kalkcykeln i massabruket Elmesa Föredrag vid ÅFs industrikonferens 2008 Den nya teknik som beskrivs här som vi kallar Elmesa innefattar dels en ny teknik för kalcinering där energitillförseln sker med en plasmagenerator. Dels

Läs mer

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien

Pappersindustri REFERENSER. GL&V Sweden, Cellwood Machyneri Sweden, Voith papper Tyskland, Voith papper Norge, IBS Österrike, Corbelini Italien 1 Pappersindustri På alla ställen där slitage, kemiska påverkan och hög temperatur är som störst har keramiken mycket bättre egenskaper än hård metal eller härdad metal samt har keramiken mycket längre

Läs mer

Värmepumpar av. Joakim Isaksson, Tomas Svensson. Beta-verision, det kommer att se betydligt trevligare ut på hemsidan...

Värmepumpar av. Joakim Isaksson, Tomas Svensson. Beta-verision, det kommer att se betydligt trevligare ut på hemsidan... Värmepumpar av Joakim Isaksson, Tomas Svensson Beta-verision, det kommer att se betydligt trevligare ut på hemsidan... I denna avhandling om värmepumpar har vi tänkt att besvara följande frågor: Hur fungerar

Läs mer

120 CM OPERA SPIS MED DUBBELUGN (EN MULTIFUNKTIONSUGN) OCH GASHÄLL MED ELEKTRISK PLÅT, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A STORA UGNEN - B LILLA UGNEN

120 CM OPERA SPIS MED DUBBELUGN (EN MULTIFUNKTIONSUGN) OCH GASHÄLL MED ELEKTRISK PLÅT, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A STORA UGNEN - B LILLA UGNEN CS120-6 120 CM OPERA SPIS MED DUBBELUGN (EN MULTIFUNKTIONSUGN) OCH GASHÄLL MED ELEKTRISK PLÅT, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A STORA UGNEN - B LILLA UGNEN EAN13: 8017709111182 Gashäll med 6 brännare: Vänster

Läs mer

SVETSNING I RF & PE FÖRELÄSNING 4

SVETSNING I RF & PE FÖRELÄSNING 4 SVETSNING I RF & PE FÖRELÄSNING 4 1 SVETSMETODER Svetsning förekommer inom en mängd olika branscher. Svetsning kan utföras manuellt men i vissa fall så sker det lämpligen i en maskin. De metoder som främst

Läs mer

BRUKSANVISNING Vakuumpackare Foodmaster Premium

BRUKSANVISNING Vakuumpackare Foodmaster Premium BRUKSANVISNING Vakuumpackare Foodmaster Premium FoodMaster TM PREMIUM Vi gratulerar till köpet av en Foodmaster Premium vakuumpackare. Vakuumpackaren revolutionerar alla dina tidigare vanor att packa mat

Läs mer

CS150-6 150 CM "OPERA"SPIS MED DUBBELUGN (MULTIFUNKTIONSUGNAR) OCH GASHÄLL MED ELEKTRISK PLÅT, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A

CS150-6 150 CM OPERASPIS MED DUBBELUGN (MULTIFUNKTIONSUGNAR) OCH GASHÄLL MED ELEKTRISK PLÅT, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A CS150-6 150 CM "OPERA"SPIS MED DUBBELUGN (MULTIFUNKTIONSUGNAR) OCH GASHÄLL MED ELEKTRISK PLÅT, ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: A EAN13: 8017709118464 Gashäll med 7 brännare Vänster bak: 1,80 kw Vänster fram:

Läs mer

Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar

Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar Ansluta Servicevätska för SIHI Vakuumpumpar Innehåll Vakuum funktion Installations varianter Att tänka på vid start/stopp Kavitation Vakuum funktion Pumpen arbetar enligt vätskeringprincipen (bild 1).

Läs mer

VARUINFORMATIONSBLAD

VARUINFORMATIONSBLAD VARUINFORMATION UINTAITE 1 (5) VARUINFORMATIONSBLAD 1. NAMNET PÅ PRODUKTEN OCH FÖRETAGET Produktnamn: Importör UINTAITE Contractor Trading AB Lövstigen 69 903 43 UMEÅ - SVERIGE Tel: 090-100 590 Fax: 090-100

Läs mer

Inför ommålning Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1.

Inför ommålning Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1. Inför ommålning Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1. 10 års garanti! Rengöringsgrad 1 ger Premiumtak med ES 1. Och med rätt ytskydd förväntas betydligt längre livslängd på skyddet än så. Minimerad

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Torkning av frukt och grönsaker. Guillaume Andre Lärare på CFPPA de Lozère sedan 3 år

Torkning av frukt och grönsaker. Guillaume Andre Lärare på CFPPA de Lozère sedan 3 år Torkning av frukt och grönsaker Guillaume Andre Lärare på CFPPA de Lozère sedan 3 år Introduktion Torkning är en av de äldsta konserveringsmetoderna. Gammal tradition som förs vidare med moderna sätt.

Läs mer

K-SERIENS MOBILTORK M 180 365K

K-SERIENS MOBILTORK M 180 365K K-SERIENS MOBILTORK M 180 365K K-SERIENS MOBILTORK FÖR EKONOMISK OCH EFFEKTIV SPANNMÅLSTORKNING Mepus K-seriens mobiltork är en prisvärd, kraftfull och mycket snabbt i bruk tagbar varmluftstork. Den flyttbara

Läs mer

Valfri miniräknare, Formelsamling: Energiteknik-Formler och tabeller (S O Elovsson och H Alvarez, Studentlitteratur) 60p

Valfri miniräknare, Formelsamling: Energiteknik-Formler och tabeller (S O Elovsson och H Alvarez, Studentlitteratur) 60p Förbränningsteknik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen A117TG En2 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 1 juni Tid: 14:00-18:00 Hjälpmedel: Valfri miniräknare, Formelsamling: Energiteknik-Formler

Läs mer

Skapa systemarkitektur

Skapa systemarkitektur GRUPP A1 Skapa systemarkitektur Rapport D7.1 Andreas Börjesson, Joakim Andersson, Johan Gustafsson, Marcus Gustafsson, Mikael Ahlstedt 2011-03-30 Denna rapport beskriver arbetet med steg 7.1 i projektkursen

Läs mer

Excenterskruvpumpar Nova Rotors serie Diamond allmän information

Excenterskruvpumpar Nova Rotors serie Diamond allmän information Products Pumpar Excenterskruvpumpar Nova Rotors excenterskruvpumpar Excenterskruvpumpar Nova Rotors serie Diamond allmän information Användningsområde Nova Rotors excenterskruvpumpar serie Diamond är speciellt

Läs mer

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits.

Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. Under en lång tid har matförvaring haft samma princip ( att förvara i ett kallt klimat ). Nu har ett stort steg inom matkonservering tagits. N-bag kommer modernisera matkonserveringen genom att konservera

Läs mer

CRYOLINE. Frys- och kylsystem.

CRYOLINE. Frys- och kylsystem. CRYOLINE Frys- och kylsystem. 2 CRYOLINE Frys- och kylsystem. Kryogen frysning och kylning av livsmedel med flytande kväve och koldioxid är en etablerad teknik som har varit till nytta för livsmedelsindustrin.

Läs mer

SF4920VCX Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Victoria 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSÅNGSUGN ROSTFRITT STÅL SOFT CLOSE ENERGIKLASS: A+

SF4920VCX Nyheter. Funktioner. Tillbehör. Versioner. Victoria 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSÅNGSUGN ROSTFRITT STÅL SOFT CLOSE ENERGIKLASS: A+ SF4920VCX Nyheter 60 CM KOMPAKT KOMBINATIONSÅNGSUGN ROSTFRITT STÅL SOFT CLOSE ENERGIKLASS: A+ EAN13: 8017709211073 Anti fingerprint 45 cm hög kompaktugn 15 funktioner Ugnsvolym: Netto: 41 liter Brutto:

Läs mer

EGENSKAPER FÖR ENHETLIGA ÄMNEN

EGENSKAPER FÖR ENHETLIGA ÄMNEN EGENSKAPER FÖR ENHETLIGA ÄMNEN Enhetligt ämne (eng. pure substance): ett ämne som är homogent och som har enhetlig kemisk sammansättning, även om fasomvandling sker. Vid jämvikt för ett system av ett enhetligt

Läs mer

K-SERIEN MOBILTORK EKONOMISK OCH EFFEKTIV SPANNMÅLSTORKNING

K-SERIEN MOBILTORK EKONOMISK OCH EFFEKTIV SPANNMÅLSTORKNING K-SERIEN MOBILTORK K-SERIEN MOBILTORK EKONOMISK OCH EFFEKTIV SPANNMÅLSTORKNING Mepus K-serien mobiltork är en prisvärd, kraftfull och mycket snabbt i bruk tagbar varmluftstork. Den flyttbara mobiltorken

Läs mer

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT. PTC 04

Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT.   PTC 04 Bruksanvisning KERAMISK VÄRMEFLÄKT PTC 04 www.gelia.se 1 SÄKERHETSFÖRESKRIFTER 1. Läs igenom bruksanvisningen noga innan fläkten används. 2. Kontrollera att nätspänningen har samma värde som anges på typskylten

Läs mer

A1PYID-7 90 CM OPERASPIS MED MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS OCH INDUKTIONSHÄLL ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: B

A1PYID-7 90 CM OPERASPIS MED MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS OCH INDUKTIONSHÄLL ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: B A1PYID-7 90 CM OPERASPIS MED MULTIFUNKTIONSUGN MED PYROLYS OCH INDUKTIONSHÄLL ROSTFRITT STÅL ENERGIKLASS: B EAN13: 8017709164232 Induktionshäll med 5 zoner: Vänster bak: Ø 180 mm, 1850 W - Turbo 3000 W

Läs mer