Värme och väder. Solen värmer och skapar väder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Värme och väder. Solen värmer och skapar väder"

Transkript

1 Värme och väder Solen värmer och skapar väder

2 Värmeenergi Värme är en form av energi Värme är ett mått på hur mycket atomerna rör på sig. Ju varmare det är desto mer rör de sig.

3 Värme får material att svälla Värmeutvidgning kan orsaka problem med så kallade solkurvor på järnvägsspår. Om du tittat på el- eller telefonledningar kan du se att de är längre på sommaren än på vintern. En betongbro måste vila på stålrullar så att den kan röra sig lite utan att den spricker sönder.

4 Värme får också vätskor att utvidgas Värmeutvidgning i vätskor är så stor att vi kan se den. Det utnyttjas t.ex. i en vanlig termometer. Värmeutvidgningen får alkoholens yta att stiga i röret. Glasröret i termometern utvidgas också, men så lite att vi kan bortse från det.

5 Olika ämnen utvidgas olika mycket En bimetall är något som utnyttjar detta. Den består av två sammanpressade metaller som utvidgas olika mycket. Det gör att den böjs när den utvidgas. Det utnyttjas i t.ex. bimetallstermometrar och termostater.

6 Temperaturskalor Den temperaturskala som används i Sverige och de flesta andra länder är Celsiusskalan som är uppkallad efter den svenske astronomen Anders Celsius. I många engelskspråkiga länder används istället Fahrenheit skalan. 0 F = -18 C Kelvinskalan som används i vetenskapliga sammanhang utgår från när atomerna upphör att röra sig. 0K= -273 C (absoluta nollpunkten)

7 Vatten har ovanliga egenskaper De flesta ämnen är som tyngst när de är i fast form men inte vatten. I is sitter vattenmolekylerna i ett glest mönster det gör att en liter is är lättare än en liter vatten. Isen har lägre densitet. Vatten är som tyngst vid 4 C. Det är tur för oss att inte isen ligger på botten och dödar allt djur och växtliv där.

8 Gas påverkas mest av värme Gaser utvidgar sig mer än både fasta ämnen och vätskor när de värms. Anledningen är att i gas rör sig molekylerna fritt och oberoende av varandra. Om du t.ex. blåser upp en ballong och placerar den i frysen kan du se hur mycket ballongens volym minskar.

9 Värme sprids på olika sätt Värme kan spridas på tre olika sätt: Ledning Strömning Strålning

10 Ledning Värme kan ledas genom ämnen. Alla metaller är bra på att leda värme. Silver och koppar leder bäst. Om du tar i metallhandtagen på en kastrull med kokande vatten utan grytlappar kan du bränna dig. Om du tar i ett dörrhandtag av metall känns det kallare än om det är t.ex. av plast eller trä eftersom värmen från din hand leds bort av metallen.

11 Vissa ämnen leder värme dåligt Ämnen som leder värme dåligt är t.ex. trä, gummi, glas, plast, vatten och luft. Detta utnyttjar man i t.ex. kläder och byggnadsmaterial. I en dunjacka finns mycket luft som isolerar. I isolering i hus används material som innehåller mycket luft.

12 Värme strömmar Även om luft och vatten leder värme dåligt så kan värme ändå spridas. Det sker genom strömning. Om du värmer vatten i en kastrull så värms vattnet vid botten på kastrullen. Det varma vattnet får lägre densitet och stiger mot ytan, medan det kalla vattnet sjunker mot botten och värms. Detta gör att vattnet i kastrullen cirkulerar så att allt blir uppvärmt.

13 Värmeströmning i ett rum I ett rum är element nästan alltid placerade vid ett fönster. Det gör att värmeströmningen i rummet blir bättre. Den varma luften vid elementet stiger uppåt och cirkulerar i rummet. Om det inte finns element vid fönstret är det risk för så kallat kallras som gör att luft som kylts av vid fönstret sjunker mot golvet och gör att det blir ett kyligt golvdrag.

14 Värme kan stråla I rymden finns inget som kan leda värmen till jorden eller någon materia som det kan bildas strömmar i utan värmen från solen når oss genom strålning. En del av solens strålar når oss som synligt ljus, men en stor del når jorden som värmestrålning (infraröd strålning). Infraröd strålning kommer inte bara från solen utan kan också komma från andra värmekällor som t.ex. ett element eller en brasa.

15 Ta tillvara värmestrålning Att svarta ytor är bättre på att avsorbera värme har du säkert märkt om du en solig dag har haft svarta kläder på dig. Detta kan man utnyttja i solfångare. En sådan är uppbyggd som en låda med glaslock. Inuti lådan finns svarta plåtar med tunna vattenrör som kan absorbera den infraröda strålningen. Det varma vattnet kan sedan utnyttjas för uppvärmning av lokaler eller varmvatten eller lagras i berg för att spara värmen till kallare årstider.

16 Väder och vind Solen är vädrets motor Att luft, mark och hav värms olika mycket på olika delar av jorden gör att väder uppstår. Områden kring ekvatorn värms mer än vid polerna och jordaxelns lutning gör att norra halvklotet värms mer än det södra under ena halvan av året sedan blir det tvärt om.

17 Att kunna förutsäga väder De som arbetar med att förutse väder är meterologerna. Till sin hjälp har de sateliter, väderstationer och datorer. På väderstationerna finns mätutrustning som registrerar: temperatur, lufttryck, luftfuktighet, vindhastighet, vindriktning och nederbörd. All data som samlas in bearbetas sedan till väderkartor

18 Varmfront och kallfront En så kallad front är en gränslinje mellan varm och kall luftmassa. Om den varma luften tränger undan den kalla säger vi att det är en varmfront. Om det istället är den kalla luften som tränger undan den kalla kallar vi det kallfront.

19 Vindar Vindar uppkommer när det uppstår skillnader i lufttryck mellan olika områden. Luften strömmar från områden med högre lufttryck till områden med lägre lufttryck. Jordens rotation gör att dessa strömmar inte rör sig rakt utan bildar virvlar. Kring ett högtryck blåser det medsols och kring ett lågtryck motsols.

20 Sjöbris Vid kusterna bildas ofta sjöbris under sommaren. Sjöbris uppkommer på grund av att luften värms upp snabbare över land än över vatten vilket gör att luften över land stiger och ersätts med kallare luft från havet. Sjöbris uppstår oftast på eftermiddagen.

21 Moln Moln bildas när varm och fuktig luft stiger uppåt i atmosfären. Där blir det kallare och vattenångan kondenserar och bildar vattendroppar och om det är tillräckligt kallt bildas iskristaller. Det vi ser som moln är alltså vattendroppar eller iskristaller.

22 Regn, snö och hagel När vattendropparna i ett moln krockar blir de större och till slut för stora för att hållas uppe, då börjar det regna. Är det kallare kan snö eller hagel bildas istället.

23 Väderkarta

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6

Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Varför har vi årstider? Lärarledd demonstration i helklass för åk 4-6 Syftet med övningen är att eleverna lära sig att årstiderna orsakas av jordaxelns lutning och av att jorden kretsar runt solen. Bakgrund:

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Energi och elektricitet

Energi och elektricitet Energi och elektricitet 1 Elektricitet...3 Repetera sluten strömkrets...3 Värme med elektricitet...3 Ljus med elektricitet...4 Elektromagnet...5 Rörelse med elektricitet...5 Skruvmotor...6 Magnetfält...7

Läs mer

10. Relativitetsteori Tid och Längd

10. Relativitetsteori Tid och Längd Relativa mätningar Allting är relativt är ett välbekant begrepp. I synnerhet gäller detta när vi gör mätningar av olika slag. Många mätningar består ju i att man jämför med någonting. Temperatur är en

Läs mer

AVDUNSTNING OCH MOLEKYLER en longitudinell studie av hur grundskoleelever utvecklar sina uppfattningar om avdunstningsfenomen

AVDUNSTNING OCH MOLEKYLER en longitudinell studie av hur grundskoleelever utvecklar sina uppfattningar om avdunstningsfenomen HÖGSKOLAN I KALMAR NATURVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN AVDUNSTNING OCH MOLEKYLER en longitudinell studie av hur grundskoleelever utvecklar sina uppfattningar om avdunstningsfenomen ANN-CHARLOTTE LINDNER 2007

Läs mer

Till och från en inblick i ledande kretsar

Till och från en inblick i ledande kretsar Till och från en inblick i ledande kretsar Du använder el varje dag, ofta utan att du tänker på det. Det är inte svårt att räkna upp tio saker hemma som går på el. Pröva! Den slutna kretsen Strömmen måste

Läs mer

TIMSS population 2 Matematik (Algebra)

TIMSS population 2 Matematik (Algebra) TIMSS population 2 Matematik (Algebra) I1. Benny ville lösa ett problem med tre på varandra följande heltal, som tillsammans ger summan 81. Han skrev ner ekvationen (n - 1) + n + (n + 1) = 81. Vad står

Läs mer

finns det faktiskt ett bord. Det ger också en hållpunkt för vad som är upp och ner.

finns det faktiskt ett bord. Det ger också en hållpunkt för vad som är upp och ner. Unit 1.1 3 Introduction Att leva på What Internationella is the International rymdstationen Space Station För närvarande bor det tre astronauter på ISS. De vistas där under sex månader i taget. Astronauterna

Läs mer

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån?

Framtidens Energi. Var kommer den komma ifrån? Framtidens Energi Var kommer den komma ifrån? Innehåll Inledning:... 2 Energi... 3 Elektricitet... 4 Vindkraft... 5 Historik... 5 Funktion och delar:... 6 Byggnad, plats och kostnad:... 7 Hur bygger man

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Kemi handlar om ämnen och deras omvandlingar

Kemi handlar om ämnen och deras omvandlingar 1 Kemi handlar om ämnen och deras omvandlingar Kapitel 1 Ämnena som finns runtomkring oss är exempel på materia. All materia har massa och volym. En del materia kan vi se och röra vid, ja till och med

Läs mer

Grunderna i Sublimeringstryck

Grunderna i Sublimeringstryck Grunderna i Sublimeringstryck Innehåll Vad är sublimering... 3 Temperatur, tryck och tid... 3 Transferpapper... 3 Tryckprodukten... 4 Textilprodukter... 4 Porslin, keramik och glasprodukter... 4 Subliboardprodukter...

Läs mer

Ljud Molekyler i rörelse

Ljud Molekyler i rörelse A här får du lära dig J hur ljud bildas och sprids varför vi ser blixten före vi hör mullret när åskan går vad som menas med ultraljud och infraljud skillnaden mellan starka och svaga samt höga och låga

Läs mer

Tid vad är det? Clas Blomberg. Teoretisk fysik KTH

Tid vad är det? Clas Blomberg. Teoretisk fysik KTH Tid vad är det? Clas Blomberg Teoretisk fysik KTH Det finns här i världen en stor och ändå mycket vardaglig hemlighet. Alla människor har del i den, alla känner till den, men mycket få tänker någonsin

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Resistansen i en tråd

Resistansen i en tråd Resistansen i en tråd Inledning Varför finns det trådar av koppar inuti sladdar? Går det inte lika bra med någon annan tråd? Bakgrund Resistans är detsamma som motstånd och alla material har resistans,

Läs mer

Handledning för förskolan i HÅLLBAR UTVECKLING med KNUT-projektet

Handledning för förskolan i HÅLLBAR UTVECKLING med KNUT-projektet Handledning för förskolan i HÅLLBAR UTVECKLING med KNUT-projektet Energi Resurser Klimat Miljö Innehållsförteckning Inledning... 3 Hur handledningen läses... 3 Energi - Vad är energi?... 4 Liten ordlista

Läs mer

Svar till Testa dig i faktaboken

Svar till Testa dig i faktaboken Svar till Testa dig i faktaboken Sid. 191 10.1 Forklara ordet a) ekologi b) ekosystem c) population d) djursamhalle a) Ekologi handlar om hur levande varelser påverkar varandra och samband mellan levande

Läs mer

FAKTABLAD I5. Varför blir det istider?

FAKTABLAD I5. Varför blir det istider? Världsarv i samverkan 63 N ISTID fakta I 5 Tema 2. Vi har legat under samma is FAKTABLAD I5. Varför blir det istider? Det finns många olika teorier om varför det blir istider. Exakt vad som utlöser och

Läs mer

TRÄ. ett medvetet val

TRÄ. ett medvetet val TRÄ ett medvetet val Av alla byggnadsmaterial intar trä en särställning. Det är ett förnybart och ekologiskt, miljövänligt och klimatsmart material. Och tänk att det faktiskt finns trähus som är flera

Läs mer

När man diskuterar kärnkraftens säkerhet dyker ofta

När man diskuterar kärnkraftens säkerhet dyker ofta Faktaserien utges av Analysgruppen vid Kärnkraftsäkerhet och Utbildning AB (KSU) Box 1039 SE - 611 29 NYKÖPING Telefon 0155-26 35 00 Fax 0155-26 30 74 E-post: analys@ksu.se Internet: www.analys.se Faktaserien

Läs mer

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att man kan

Läs mer

EL det effektivaste sättet att ta vara på energi

EL det effektivaste sättet att ta vara på energi Information till Sveriges elkunder SVENSK ENERGI är de svenska elföretagens samlade röst. En uppgift är att bidra i elföretagens dialog med elkunderna. EL det effektivaste sättet att ta vara på energi

Läs mer

Energi. på hållbar väg. bashäfte

Energi. på hållbar väg. bashäfte bashäfte Energi på hållbar väg Varje soluppgång borde ses som en ny möjlighet, varje dag som en ny utmaning att rädda vår planet och dess liv i alla former för kommande generationer. Jens Wahlstedt, Så

Läs mer

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag.

Det var en gång. Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. Det var en gång Året var 1967... Fiskerikonsulenten Ulf Lundin i Uddevalla upptäckte att fisken dog i många västsvenska sjöar och vattendrag. När han undersökte vattnet fann han att ph-värdet i vissa fall

Läs mer

7. Inre energi, termodynamikens huvudsatser

7. Inre energi, termodynamikens huvudsatser 7. Inre energi, termodynamikens huvudsatser Sedan 1800 talet har man forskat i hur energi kan överföras och omvandlas så effektivt som möjligt. Denna forskning har resulterat i ett antal begrepp som bör

Läs mer

Texthäftet innehåller

Texthäftet innehåller ENERGIKÄLLOR Från solen hämtar vi det mesta av den energi vi använder för att omvandla till ljus, kraft och värme. För att skapa ett framtida uthålligt energisystem krävs både utveckling av dagens energisystem

Läs mer