Komplettering av ansökan om tillstånd till hamnoch krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Komplettering av ansökan om tillstånd till hamnoch krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr 5511-24778-2014"

Transkript

1 Sida 1 (15) Skanska Asfalt och Betong AB Marknadsfunktion Länsstyrelsen i Stockholms län Miljöprövningsdelegationen Box Stockholm Komplettering av ansökan om tillstånd till hamnoch krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen i Stockholms län(mpd) har i beslut den 16 april 2015, förelagt Skanska Asfalt och Betong AB, att senast den 8 maj 2015 lämna kompletterande uppgifter i ärende gällande hamn- och krossverksamhet, Näsby 3:24 i Nykvarns kommun. Skanska har i mejl från Länsstyrelsen i Stockholms län den 13 maj 2015, meddelats anstånd med att inkomma med förelagd komplettering till den 8 juni Komplettering i enlighet med föreläggandet lämnas nedan. Numreringen följer numrering i föreläggandet. Kommunikation i detta ärende ska fortsättningsvis ske med: Skanska Asfalt och Betong AB Kämpevägen Jönköping Tel: Adress (kontor) Kämpevägen Jönköping Telefon Fax Registreringsadress Warfvinges väg Stockholm Sverige Organisationsnr VAT nr SE Fakturaadress Säte Solna

2 Sida 2 (15) Mobil: E-post: Komplettering 1. Yrkande 2 förtydligas så att den tidsperiod för vilken yrkandet ska gälla omfattar en tidsperiod av 10 år fr.o.m. det att meddelat tillstånd vunnit laga kraft. 2. Den maximala fartygsstorlek vilken yrkande om tillstånd till hamnverksamhet omfattar, avser bulkfartyg och pråmar med en maximal last uppgående till ca ton och ton respektive. Bulkfartygens storlek uppgår till ca 100 meters längd och ca 18 meters bredd och med ett lastdjup på ca 5,5 meter. Pråmarnas storlek uppgår till ca 65 meters längd och ca 16 meters bredd och med ett lastdjup på ca 2-2,5 meter. 3. De tre alternativa lokaliseringar vilka redogörs för under kap. 3.1 i miljökonsekvensbeskrivning (MKB) till ansökan, är alla lokaliseringar vilka är ianspråktagna av konkurrenter till Skanska Asfalt och Betong AB i enlighet med vad som redogörs för i MKB: Kaj/Hamn Verksamhet Verksamhetsutövare Enhörna/Underås Täkt- och hamnverksamhet med kaj/hamn i Mälaren Sand & Grus AB Jehander Löten Täkt- och hamnverksamhet med kaj/hamn i Mälaren Sand & Grus AB Jehander Toresta/Bro Täktverksamhet (ansöker om hamnverksamhet) NCC Roads AB Samtliga dessa anläggningar är, eller har nyligen prövats av Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, och deras för- och/eller nackdelar belyses i respektive prövning. Då Skanska inte har någon rådighet över dessa anläggningar, har Skanska inte heller bedömt dessa anläggningars lämplighet vid en jämförelse med Taxinge.

3 Sida 3 (15) Som redogjorts för i MKB, har Skanska mot bakgrund av att de utgör befintliga kaj/hamnanläggningar, tagit upp dessa anläggningar som exempel i lokaliseringsutredning. Som redogörs för i MKB är, utöver anläggningar enligt ovan, Taxinge en av få befintliga kaj-/hamnanläggningar i Östra Mälaren vilka kan utnyttjas för ändamålet. Skanska har dock sedan ansökan Taxinge lämnades in till MPD, rekognoserat ytterligare en anläggning, Slagsta i Botkyrka kommun, där vi nu har inlett arbete med att upprätta ansökan för tillfällig hamnverksamhet med syfte att ta emot berg från projekt Förbifart Stockholm (FFS). I det fall Skanska efter ansökan, skulle meddelas tillstånd till hamnverksamhet i Slagsta, kommer merparten av det berg vilket planerats för mottagande i Taxinge, att gå till Slagsta. I det fallet är dock fortsatt Taxinge aktuellt som reserv/back-up för mottagande av berg från FFS. Skanska bedömer det fortsatt som omotiverat att låta utföra en utredning om huruvida det finns oexploaterade områden som skulle kunna utgöra ett alternativ. Varje sådant alternativ bedöms av Skanska fortsatt vara ett sämre alternativ vid en jämförelse med att under en begränsad tid använda befintlig kaj för ändamålet. 4. Den ansökta verksamheten i Taxingen kommer att lokaliseras i område där strandskydd gäller (7 kap. 13 och 14 miljöbalken). Det finns likväl förutsättningar att med beaktande av strandskyddsreglerna tillåta verksamheten. Förbuden mot vissa åtgärder inom strandskyddat område gäller inte för sådana verksamheter åtgärder som omfattas av ett tillstånd enligt miljöbalken (jfr 7 kap p miljöbalken). Enligt gällande praxis står det domstolen (i detta fall länsstyrelsen) fritt att vid tillståndsprövningen, allt efter omständigheterna, bestämma hur strandskyddets intressen ska beaktas, under förutsättning att prövningen sker med beaktande av strandskyddsreglerna. 1 Taxinge är en av ett fåtal befintliga kajer/hamnar som är möjliga och lämpliga som mottagningshamn för krossat tunnelberg i projekt Förbifart Stockholm. Mottagningshamnarna måste till sin natur ligga vid vatten. Det bör också beaktas att den ansökta verksamheten avser en temporär hamnanläggning av begränsad storlek. Därutöver kan tilläggas att den planerade verksamheten i huvudsak kommer att ta i anspråk anläggningar (hamn/kaj och bergrum) vilka redan i dagsläget är uppförda på platsen. Skanska bedömer att den planerade verksamheten inte kommer att påverka det allmänna friluftslivet i en sådan grad att syftet med strandskyddet inte kan vidmakthållas. Det föreligger således förutsättning för att tillåta den ansökta hamn- 1 NJA 2008, s. 55

4 Sida 4 (15) och krossverksamheten även med hänvisning till miljöbalkens regler om strandskydd. 5. De två verksamhetsområdena hänger ihop genom transportbandet. Skanska har låtit revidera ritning M101, så att verksamhetsområdet även omfattar transportbandet, se bilaga 1. Verksamhetsområdet i vattnet omfattar det område inom vilket fartygen manövreras. 6. Skanska bedömer, efter besiktning av Skanska Teknik, att befintlig kaj kan tas i anspråk i befintligt skick. Några anläggningsarbeten vid kajen är därmed inte aktuella. Övriga anläggningarbeten är beskrivna i MKB och Teknisk beskrivning till ansökan, och omfattar anläggande av transportband från hamn till plats för krossverksamhet samt vissa förstärkningsarbeten av in- och utfartsväg på tidigare banvall ut till länsväg 576. Försiktighetsåtgärder avseende naturmiljöer vid anläggande av transportband och förstärkning av f.d. banvall kommer, som redovisats i MKB till ansökan, att vidtas i samråd med Skogsstyrelsen. Avseende kulturmiljöer, är inga kända fornlämningar berörda av anläggande av transportband eller förstärkning av banvall, se nedan under punkt 7. I det fall tidigare okänd fornlämning skulle påträffas under arbetet, kommer detsamma att avbrytas och kontakt kommer att ytas med länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Detaljsträckning av bandtransportören där den berör naturmark föreslås under bygghandlingsskedet utredas och planeras med antikvarisk och ekologisk medverkan. Eventuella skyddsobjekt bör mätas in och sättas ut innan anläggningsarbeten påbörjas. Om äldre träd måste avverkas bör stammarna från dessa om möjligt utplaceras i närområdet för att gynna flora och fauna, vilka är beroende av död ved, förutsatt att detta förfarande godkänns av fastighetsägaren. Några särskilda försiktighetsåtgärder för att undvika störningar på närboende i samband med arbete enligt ovan, utöver sedvanligt hänsynstagande och beaktande av arbetstider samt Naturvårdsverkets allmänna råd (2004:15) om buller från byggplatser, kommer inte att vidtas. 7. Anläggandet av transportbandet berör område som i Skogsstyrelsens databas Skogens pärlor, är upptaget som område med naturvärde. Detta är redovisat i MKB.

5 Sida 5 (15) Skanska kommer att samråda med Skogsstyrelsen vid anläggande av transportbandet för att undvika påverkan naturvärden. I område för transportbandets anläggande, finns inga kända fornlämningar. Längs med den planerade in- och utfartsvägen(f.d. banvallen) finns inga kända fornlämningar, se figur 1 nedan. Detta ligger i sakens natur, då järnvägen tidigare är byggd längs med denna sträcka. De förstärkningsarbeten som behöver vidtas är av mindre karaktär. Redan i dagsläget har skett bl.a. transporter med lastbil ut till länsväg 576 i samband med skogsavverkningar i området.

6 Sida 6 (15) Den f.d. banvallens passage ovan Taxingeån. Fig. 1. Utdrag ur Skogsstyrelsens databas Skogens pärlor, visande bl.a. nyckelbiotoper och fornlämningar. Den planerade in- och utfartsvägen (f.d. banvallen) berör heller inte några utpekade naturvärden. Taxingeån rinner i en ravin vilken utgör nyckelbiotop enligt uppgift i Skogsstyrelsens databas Skogens pärlor, se figur 1 ovan. In- och utfartsväg på f.d. banvallen, passerar ovan ravinen, se figur 2 nedan, och några ingrepp i nyckelbiotopen bedöms inte som nödvändiga.

7 Sida 7 (15) Som redogjorts för ovan, kommer, i det fall tidigare okänd fornlämning skulle påträffas under arbetet, detsamma att avbrytas och kontakt kommer att ytas med länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Banvallens passage över ån Taxingeån med ravin Fig. 2. Sattelitbild över Taxingeån med ravin samt den f.d. banvallens passage över Taxingeån. Avseende strandskydd, se ovan under punkt 4. Skanska vill dock här förtydliga att den f.d. banvallen, vilken Skanska avser att utnyttja som in- och utfartsväg, inte ligger inom strandskyddsområde. Avseende transportband, kommer detta att ligga inom strandskyddsområde. Skanska bedömer dock att transportbandet inte kommer att påverka det rörliga friluftslivet i en sådan grad att syftet med strandskyddet inte kan vidmakthållas. 8. Skanska har full rådighet över utfartsväg till och från fastigheten genom servitut. Det faktum att fastighetsägaren Östra Södermanlands Järnväg (föreningen) har en annan uppfattning i ärendet, förändrar inte det faktum att servitutet är gällande. Detta har från Skanskas sida påtalats för föreningen vid ett flertal tillfällen. Skanska bifogar beslut från Lantmäteriet beträffande fastighetsreglering avseende servitut. Servitutet ger Skanska rätt att använda vägen för utfart fram till Näsbyvägen, se bilaga 2-3. Föreningen var inte kallad till förrättningen då den som

8 Sida 8 (15) fastighetsägare till fastigheten Finkarby 6:1 och 6:3 inte bedömdes som berörd av förrättningen. Föreningen ansökte därför om att få en ny tid för att överklaga domen (återställande av försutten tid). Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har i ärendet beslutat att föreningen inte är berörd av Lantmäteriets beslut på ett sådant sätt att föreningen ska betraktas som sakägare i ärendet. MÖD avvisade därför föreningens ansökan om återställande av försutten tid, se bilaga 4. Föreningen överklagade domen från MÖD till Högsta domstolen, men drog senare tillbaks överklagandet, se bilaga 5. Därmed ligger förrättningen fast och Skanskas servitut är gällande. Anläggande av transportband kommer att ske på så vis att fastigheten Finkarby 6:1 inte berörs. Transportbandet kommer att passera över järnvägen. Fastighetsägare till fastigheten Näsby 3:1, där transportbandet ska dras fram, är Gustavianska Stiftelsen Uppsala Akademi (stiftelsen). Skanska har i samrådet informerat om den planerade verksamheten, se sändlista i bilaga 2 till samrådsredogörelsen (bilaga B1 till ansökan). Stiftelsen har inte haft några synpunkter på de planer vilka Skanska redogjort för i samrådsunderlaget. Skanska kommer i god tid före det att transportbandet ska uppföras, att upprätta avtal med stiftelsen för upprättande av transportband på fastigheten. Samma sak gäller för den f.d. banvallen på fastigheten Finkarby 6:4, vilken ägs av Nykvarns kommun. Skanska har i samrådet informerat om den planerade verksamheten, se sändlista i bilaga 2 till samrådsredogörelsen (bilaga B1 till ansökan). Kommunen har inte haft några synpunkter på de planer för in- och utfartsväg vilka Skanska redogjort för i samrådsunderlaget. Skanska kommer i god tid före det att den f.d. banvallen ska tas i anspråk för in- och uttransporter, att upprätta avtal med kommunen för ändamålet. 9. Avseende utnyttjande av f.d. banvall för in- och uttransporter, se punkt 8 ovan. Skanska har inte för avsikt att använda väg 526 för in- och uttransporter till den planerade verksamheten. Detta torde framgå av ansökningshandlingarna. Redan i inledande kontakter med länsstyrelsen och Nykvarns kommun, framfördes synpunkter på olämpligheten i att använda väg 526 för ändamålet (konflikt med trafik till och från Taxinge, natur- (allé m.m.) och kulturvärden. Det är mot denna bakgrund som Skanska avser att istället utnyttja den f.d. banvallen för ändamålet, då denna inte kommer i konflikt med de intressen som är utpekade för väg 526. Avseende utformning av anslutning av f.d. banvall mot väg 576, kommer densamma att utformas i enlighet med yttrande från Trafikverket i samrådet, se bilaga 22 till samrådsredogörelsen (bilaga B1 till ansökan), där det tydligt specificeras hur

9 Sida 9 (15) anslutningen ska utformas. Skanska kommer, i enlighet med Trafikverkets önskemål, att samråda med Trafikverket inför förestående arbete. 10. Bergmassor kommer inte att läggas upp inom hamnområdet. Lastning kommer att ske direkt till transportband via matare och vidare till upplagsplats vid bergrummet. Hamnens gestaltning från slottsområdet framgår av foto från badplats vid ångbåtsbryggan, vilket återfinns i bilaga 27 till samrådsredogörelsen (bilaga B1 till ansökan). Som framgår av fotot är kajen knappt synlig från slottsområdet. Transportbandet kommer att anläggas ca 1-2 meter ovan marknivå. Passage av väg till hamnområde/båtklubb, kommer att anordnas genom att transportbandet här kommer att höjas. Från en punkt ca 50 meter innan transportbandet når upplagsplats kommer det höjas i vinkel av max 18 grader, och når då en slutlig höjd om ca 6 meter vid upplagsplats. Denna höjd kommer också att sörja för passage av väg och museijärnväg vilken möjliggör transport på desamma. Ett exempel på transportbandets utformning redovisas i figur 3 nedan. I Taxinge kommer transportbandet delvis att gå utmed väg och delvis i naturområde. Fig. 3. Exempel på transportbandets utformning och gestaltning. Källa: Trafikverket, MKB för tillfällig hamn vid Sätra, tillståndsansökan Miljöbalken. 11. Om länsstyrelsen beslutar att den f.d. banvallen inte kan användas för uttransport av bergmaterialprodukter, kommer fortsatt inga upplag att anordnas i hamnområdet. Utlastning av färdigprocessade bergmaterialprodukter kommer då att ske uteslutande med båt från kajen i Taxinge. Lastning sker då på transportband via matare i upplagsområdet vid bergrummet för vidare transport på transportband och direkt lastning på båt vid kaj. 12. Den ansökta verksamheten kommer inte att påverka Taxinge allé, då inga transporter kommer att ske på väg 526, längs med vilken allén är belägen.

10 Sida 10 (15) Vid korsning av väg 526, kommer Skanska, i enlighet med Trafikverkets yttrande enligt ovan, att vidta åtgärder vilka också kommer att sörja för att begränsa damning från transporter. Sammantaget bedömer Skanska att Taxinge allé inte kommer att påverkas av den planerade verksamheten. 13. Ökad fartygstrafik i området kan orsaka vågerosion och turbulenta vattenströmmar från fartygens propellrar. Detta kan leda till en ökad erosion av strandlinjen samt uppgrumling av bottensediment, framförallt på grunda bottnar. Graden av erosionsskador från vågor och turbulenta vattenströmmar beror på fartygets fart, på hur strandlinjen är uppbyggd, områdets vattendjup och på fartygets skrovform och propellerdjup. Av länsstyrelsens rapport Båtars vågor väcker frågor stranderosion i Stockholms mellanskärgård (2010:22) framgår att stora, eller mindre men snabba fartyg, vilka förs fram nära stränderna, kan skapa stranderosion till följd av vågorna och vattenståndsvariationerna som de alstrar. Undersökningar vilka refereras till i rapporten visar att det är framförallt de snabbare passagerarfartygen som skapar svall med högst energimängder, ex. Cinderellabåtarna, tätt följda av Waxholmsbolagets snabbgående båtar. Som framgår av s. 45 i MKB kommer planerad inseglingsled till hamnen från allmän farled kommer att vara densamma vilken en gång har utnyttjats av Försvarsmakten i tidigare verksamhet. Inseglingsleden passerar delvis genom vattenområde för naturreservatet Stora Härnön. Det huvudsakliga syftet med naturreservatet är att bevara och utveckla barr- och lövskogsmiljöer och Skanska bedömer att planerad inseglingsled till hamnen inte motverkar eller bryter mot föreskrifter för reservatet enligt 7 kap. 5 miljöbalken om inskränkningar i rätten att använda mark- och vattenområden. Därutöver bedömer Skanska, mot bakgrund av storlek och hastighet på pråmar och bulkfartyg, samt avstånd till land, att dessa inte kommer att ge upphov till en sådan stranderosion att någon negativ inverkan på naturreservatet Stora Härnön kommer att uppstå. 14. I hamnområdet kommer inte att lagras bergmaterial, varför någon avrinning från upplag med bergmaterial i detta område inte är aktuellt. Övrigt uppkommet dagvatten i hamnområdet kommer att avrinna från betongytan direkt till Mälaren. Något förorenat ytvatten från spolning av ytor etc. kommer inte att uppkomma, då någon spolning av hamnytan inte kommer att ske.

11 Sida 11 (15) Inom upplagsområde utanför bergrum (grönt skrafferat område i bilaga A1 till ansökan), kommer, som redogjorts för i ansökan, avrinnande dagvatten från nederbörd att omhändertas genom uppsamling i avskärande diken för vidare avledning till sedimentationsdamm med oljeavskiljare och därifrån vidare avrinning diken/trummor till Taxingeån och Mälaren. I upplagsområden uppe på berget kommer avrinning i form av nederbörd, att ske så som redovisats i ansökan, d.v.s. genom naturlig infiltration i marken. Sedimentationsdamm kommer att utföras med tätskikt och oljeavskiljare. Avskärande och uppsamlande diken samt sedimentationsdamm är inritade på reviderad Verksamhetsplan, se bilaga 1. Bergmaterialet kommer vid leverans, i enlighet med Trafikverkets förfrågningsunderlag, att vara avspolat, varför Skanska bedömer att problem med kväve från sprängmedelsrester kommer att vara av mindre betydelse. 15. Tankning av arbetsfordon kommer att ske inom upplagsområde utanför bergrummet (grönskrafferat område i bilaga A1 till ansökan). 16. Dammbekämpning med vattenspridning sker så länge lufttemperaturen tillåter. Av naturliga skäl kan inte dammbekämpning med vattenbegjutning ske under förhållanden då det råder minusgrader. Detta gäller för alla verksamheter av denna karaktär (täkter, krossar, hamnar, transporter). 17. Den tidigare fastighetsägaren Fortifikationsverket har vidtagit erforderliga utredningar och åtgärder avseende sanering, se bilaga Ytterligare möjligheter att med bullerdämpande teknik dämpa spridning av buller till omgivningen kan vara bullerdämpning i bandtransportör och skeppslastare samt bullerskärmar på fartyg eller i vattnet. Bandtransportören ska byggas täckt med ett tak och en sidovägg eller motsvarande, vilket kommer att föreslås i den kommande upphandlingen av densamma. I god tid innan hamnen tas i drift ska närboende och verksamheter som riskerar att störas, informeras om verksamheten. Informationen föreslås bl.a. omfatta en beskrivning av verksamheten och dess påverkan, uppgift om generella arbetstider samt kontaktperson.

12 Sida 12 (15) Buller från verksamheten i övrigt kommer att begränsas såsom redogjorts för i ansökan, d.v.s. med bullerdämpande åtgärder vid upplagsområde utanför bergrum (bullerskydd) samt krossning inne i bergrum. Därutöver är Skanskas avsikter med anläggande av transportband samt utnyttjande av f.d. banvall för in- och uttransporter, också att minska påverkan i form av bullerspridning till närboende. Den bullerutredning som Skanska låtit utföra, se bilaga B2 till ansökan, visar att Skanska, med vidtagande av i MKB föreslagna skyddsåtgärder och under föreslagna arbetstider, kan bedriva den planerade verksamheten med innehållande av gällande riktvärden för externt industribuller. 19. Bullerskydd vid upplagsområde vid bergrum kommer mest troligt att bestå av containrar lastade på varandra. Containrarna kommer att forslas bort efter avslutad verksamhet. 20. Se punkt 18 ovan. 21. Som redovisats i ansökan kommer krossning att ske inom bergrummet. Krossning i bergrummet kommer att ske i den södra delen av bergrummet, se figur i bilaga A till ansökan samt Bergrum påslag Syd i reviderad verksamhetsplan i bilaga 1. Sortering kommer att ske inom upplagsområde utanför bergrummet (grönskrafferat område i bilaga A1 till ansökan). Transportbandet kommer att kunna köras i båda riktningarna. Transportbandet kommer att byggas täckt med ett tak och en sidovägg eller motsvarande. 22. I det planerade hamnområdet kommer inte att ske någon bränslehantering eller tankning, vare sig av fartyg eller av maskiner. Hamnverksamhet inklusive fartygstrafik innebär dock risk för olyckor med olje- och bränslespill som konsekvens, vilket även i mindre mängder kan medföra negativa konsekvenser för vattenvegetation, bottenlevande organismer och fisk. Risken för ett utsläpp av oljeoch bränslespill i samband med en eventuell olycka bedöms dock som liten. Om ett utsläpp i samband med olycka ändå skulle ske bedöms miljökvalitetsnormerna baserat på årsmedelvärden för polycykliska aromatiska kolväten inte överskridas. De aktuella fartygen och pråmarna kommer att vara torrlastare och risker för spill av oljor är därför främst förknippade med hanteringen av brännolja (oftast lätt eldningsolja eller diesel) till fartygens maskiner eller någon form av haveri. Då

13 Sida 13 (15) någon hantering av eldningsolja eller diesel inte kommer att ske i hamnen i Taxinge, är risken för spill av olja främst kopplad till olycka/haveri. Trafikverket har, i samband med upprättande av MKB för tillfälliga hamnar i Förbifart Stockholm projektet, utfört en riskanalys för hamnverksamhet och sjötransporter i samband med att de tillfälliga hamnarna är i drift. Riskscenarier som har identifierats är t.ex. kollision, grundstötning och explosions- och brandrisk. Tekniskt haveri och dåligt väder kan orsaka kollision och grundstötning vilket ingår som en faktor i dessa scenarier. För riskscenarierna bedöms utsläpp av petroleumprodukter att vara den största faran. Sammanfattningsvis kan sägas att det är liten sannolikhet, mindre än 1 gång på 1000 år, som dessa orsakssammanband bedöms uppstå för ovanstående risker. Vidare visar Trafikverkets riskvärdering att scenarierna för olyckor med miljöfarligt gods, brand- och explosion och kollision med mindre båt ger acceptabla risker. Konsekvenserna av ett stort utsläpp vid kollision eller grundstötning innebär att åtgärder bör genomföras så långt som det är praktiskt möjligt och ekonomiskt genomförbart. Åtgärderna ska vara skadebegränsande. Trafikverket har också låtit bedöma risken för olycka inom angöringszon för föreslagna mottagnings- och utlastningshamnar inom Östra Mälarens vattenskyddsområde. Bedömningen är att det är liten sannolikhet för att ett utsläpp ska ske som drabbar vattenverken inom skyddsområdet negativt. Då trafikverkets tillfälliga hamnar är belägna inom Östra Mälarens vattenskyddsområde, är Trafikverkets riskanalys är framförallt upprättad med syfte att bedöma risken för tredje man att drabbas av brist på dricksvatten på grund av sjöfarten till och från verksamheten vid de tillfälliga hamnarna. Aktuell planerad mottagningshamn i Taxinge är inte lokaliserad inom vattenskyddsområde, och inte heller finns det någon ytvattentäkt i närheten av hamnen. Trafikverket, som sköter upphandling av fartygstransporterna, har som förslag till åtgärder uppgett att det, innan upphandling sker, ska utredas om och vilka krav som kan ställas avseende luftemissioner från transporterna samt avseende skydd mot läckage av kemikalier och bränsle. Vid upphandling ska krav ställas avseende redovisning av vilka skyddsåtgärder som anbudsgivaren har gällande utsläpp, riskminimering och utrustning för hantering av eventuella läckage. Det ska finnas tydliga rutiner för besättningen på fartyget eller färjan hur de ska agera vid en olycka med misstänkt utsläpp av drivmedel eller kemikalier. Hamn, farled och trafiken ska anpassas till de krav som Transportstyrelsens sjöfartsavdelning kommer att ställa. Exempel på sådana krav som framförts i samrådet är utmärkning av hamn, utmärkning av tillfällig farled, utmärkning för mörkernavigering i farled,

14 Sida 14 (15) rapporteringsplikt via VHF, nya och reviderade hastighetsbegränsningar i vissa områden. Avseende kommande krav från Transportstyrelsen, har Skanska en dialog med Transportstyrelsen och Sjöfartsverket, och kommer att vidta de åtgärder som kommer att ställas som krav innan meddelat tillstånd tas i anspråk. 23. Den planerade verksamheten i Taxinge kommer enligt föreslaget villkor att bedrivas dagtid, kl samt för hamnverksamheten, även kl under maximalt 30 dagar om året. Detta innebär att behovet av och påverkan av belysning i såväl hamnområde som i upplagsområde i anslutning till bergrum, kommer att vara begränsad till enstaka timmar före och efter solens nedgång under framförallt vintertid. Under denna tid kommer ljusspridning att ske från hamnområdet liksom från arbetsplats/upplagsområde och störning av närboende bedöms kunna uppstå under en kortare begränsad tid på dygnet under vinterhalvåret. Påverkan och störning bedöms dock i sammanhanget som mycket begränsad, då verksamheten inte kommer att bedrivas nattetid och för hanverksamheten, endast under maximalt 30 dagar/år under kvällstid. Belysning kommer, så långt det är möjligt, att placeras och/eller avskärmas på sådant sätt att skenet inte är bländande för omgivningen. 24. Elanslutning av fartyg vid kaj kräver framdragning av el, transformatorer etc. till en kostnad uppgående till mellan miljon SEK. Skanska bedömer att kostnaden inte står i proportion till den relativa begränsning av buller som blir fallet av att fartyg och pråmar erbjuds elanslutning. Skanska vill förtydliga att det normala krav som länsstyrelsen hänvisar till, framförallt rör hamnverksamhet med verksamhet nattetid och där fartyg ligger kvar under natten. I det fallet kan en elanslutning av fartygen, för att minska påverkan av buller från hjälpmotorer för fartygets eldrift, i förekommande fall, enligt Skanska vara motiverad. Så har t.ex. Trafikverkets tillstånd till tillfälliga hamnar, villkorats med att de ska erbjuda elanslutning för fartyg vid hamn. Planerad hamnverksamhet i Taxinge, kommer dock inte bedrivas nattetid, och endast under maximalt 30 tillfällen/år, under kvällstid, kl Skanska Asfalt och Betong AB

15 Sida 15 (15) Bilagor: 1. Reviderad verksamhetsplan ritning M Fastighetsreglering 3. Aktbilaga A2 till fastighetsreglering 4. MÖD F Museiföreningens återkallande av överklagan avseende återstallande av försutten tid 6. Structor rapport , Miljökontroll vid avveckling av drivmedelscisterner 7. Structor rapport , Miljöteknisk undersökning och sanering av drivmedelsanläggning

Ytterligare komplettering av ansökan om tillstånd till hamn-och krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr

Ytterligare komplettering av ansökan om tillstånd till hamn-och krossverksamhet, Taxinge, Nykvarns kommun Lst dnr Sida 1 (6) Vår kontakt: Torbjörn Andersson Telefon 010-448 13 42 torbjorn.a.andersson@skanska.se Skanska 0Asfalt och Betong AB Marknadsfunktion Ytterligare komplettering Version 1 Länsstyrelsen i Stockholms

Läs mer

Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län

Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 1(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 2(21) TEKNISK BESKRIVNING Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns

Läs mer

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn

Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Sidan 1 av 14 Välkomna! Bedrivande av hamnverksamhet i Forsmarks hamn Samrådsmöte Östhammar, 24 augusti 2016 Förslag till dagordning Presentationer Inledning Erik Setzman, miljöhandläggare Verksamhet och

Läs mer

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken

Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken FÖRELÄGGANDE 1 (6) 2018-06-19 Dnr 551-9381-17 Miljöprövningsdelegationen Swerock AB monica.almefelt@swerock.se Föreläggande om komplettering av tillståndsansökan enligt 9 kap. miljöbalken Föreläggande

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Kappelshamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-3

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Enligt 9 kap 6 miljöbalk (1998:808) samt 10 i miljöprövningsförordning (2013:251) Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Anmälan om ägarbyte

Läs mer

Till Länsstyrelsen Gotlands län

Till Länsstyrelsen Gotlands län 2018-01-19 Till Länsstyrelsen Gotlands län Verksamhets- SMA Mineral AB, 556206-3874 ut Ombud: Jur.kand. Sofia Hedelius Alrutz' Advokatbyrå AB Box 7493 103 92 Stockholm Tel: 08-679 73 65 E-post: sofia.hedelius@alrutz.se

Läs mer

2012-05-14. Miljö- och bygglovsnämnden. Dnr 2011-575. Bygg- och miljöförvaltningens förslag

2012-05-14. Miljö- och bygglovsnämnden. Dnr 2011-575. Bygg- och miljöförvaltningens förslag TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-05-14 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr 2011-575 Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag Miljö- och bygglovsnämnden förbjuder Skanska Asfalt och Betong AB, med

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 1(76) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun, Stockholms län 2(76) MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING (MKB) Hamn- och krossverksamhet på fastigheten

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD

RAPPORT. Tekniskt underlag G GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER INFORMATIONSHANDLING REVIDERAD RAPPORT GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Tekniskt underlag G REVIDERAD 2019-02-15 SWECO ENVIRONMENT AB VATTENRESURSER UPPDRAGSNUMMER 1311579 Sweco repo001.docx 2015-10-05 FÖ RÖRD Fler än 700 000 personer

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken

Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Miljönämndens arbetsutskott 2010 12 09 73 1 Dnr 2010 2255 Yttrande över Nordkalk AB:s ansökan om tillstånd enligt miljöbalken Nordkalk AB ansöker om tillstånd enligt miljöbalken för fortsatt och utökad

Läs mer

Samrådshandling: Stockholms stad planerar att sanera i Vinterviken

Samrådshandling: Stockholms stad planerar att sanera i Vinterviken Samrådshandling: Stockholms stad planerar att sanera i Vinterviken Exploateringskontoret planerar att sanera förorenade massor i Vinterviken i Stockholm, med start 2017. Inför det behövs tillstånd sökas

Läs mer

Yttrande om samrådsunderlag betr. Hamn-, kross- och vattenverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun

Yttrande om samrådsunderlag betr. Hamn-, kross- och vattenverksamhet på fastigheten Näsby 3:24 i Nykvarns kommun MUSEIFÖRENINGEN Tjänsteställe, handläggarens namn och telefon Banavdelningen, Hans Wicklund, 070-6393722 Sändlista: Skanska asfalt och betong AB, region bergmaterial. Länsstyrelsen i Stockholms län (D.nr.

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Växjö

Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box Växjö Begäran anstånd 2014-03-27 Diarienummer 551-2301-2014 Dossienummer Sida 1(3) Miljöskyddsenheten Jan Mastera Länsmiljöingenjör 010-22 45143 Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 81 35103 Växjö VÄXJÖ

Läs mer

Samrådsunderlag till ansökan för hamnanläggning i Toresta, Upplands Bro kommun.

Samrådsunderlag till ansökan för hamnanläggning i Toresta, Upplands Bro kommun. Samrådsunderlag till ansökan för hamnanläggning i Toresta, Upplands Bro kommun. Orientering, planerad verksamhet NCC Roads driver sedan länge en grus- och bergtäkt på fastigheterna Toresta 4:1 och Toresta

Läs mer

Strandskyddet i Uppsala kommun

Strandskyddet i Uppsala kommun Strandskyddet i Uppsala kommun Strandpromenad vid Vårdsätra, Uppsala kommuns hemsida Tack vare strandskyddet har vi möjlighet att promenera längs stränderna, bada, fiska, åka skridskor och göra strandhugg

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Samråd enligt miljöbalken

Samråd enligt miljöbalken Samråd enligt miljöbalken 1 och 2 dec 2010 1 Hållpunkter för samrådsmötet 1. Inledning närvarande 2. Vad är ett samråd enligt miljöbalken? 3. Varför behöver hamnbassängen saneras? 4. Vilka blir de långsiktiga

Läs mer

Kontaktperson Telefon Fax

Kontaktperson Telefon Fax MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN hälsoskydd (1998:899) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5638-11 Dok.Id 289490 KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. 6. Bostadsrättsföreningen Pungpinan 7. Bostadsrättsföreningen Segelskutan 8. 9. 10. 11. 12.

Läs mer

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist

2012-07-04. Upprättad av: Jenny Malmkvist Granskad av: John Sjöström Godkänd av: Jenny Malmkvist UNDERLAG FÖR SAMRÅD (6 KAP 4 MB) Ansökan om ändringstillstånd för Bergtäkt Gladö kvarn inom fastigheterna i Björksättra 1:3 och Gladö 76:5 i Huddinge kommun, Swerock AB. 2012-07-04 Upprättad av: Jenny

Läs mer

Jokkmokks kommun Miljökontoret

Jokkmokks kommun Miljökontoret Jokkmokks kommun Miljökontoret Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap miljöbalken (1998:808) Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Besöksadress: Utdelningsadress: Postnummer och ort: Telefon:

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060103 DOM 2018-04-18 Stockholm Mål nr M 8110-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-08-22 i mål nr M 2021-17, se bilaga

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Sökande Personnummer/organisationsnummer

Sökande Personnummer/organisationsnummer Anmälan om användning av avfall för anläggningsändamål enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 29 kap 35 miljöprövningsförordningen Blankett uppdaterad: 2018-05-22 Sida 1 av 6 Fastighetsbeteckning Fastighetsbeteckning

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen

Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen Sida 1 (9) 2018-11-26 Frågor och svar om masslogistikcenter i Frihamnen 1. Vad är ett masslogistikcenter? Masslogistikcenter är ett logistikcenter för sortering av rena och förorenade schaktmassor. Verksamheten

Läs mer

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål

Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål 1(5) Anmälan skickas till: Älvkarleby kommun Bygg- och miljökontoret Box 4 814 21 Skutskär Anmälan om återvinning icke-farligt avfall för anläggningsändamål på ett sätt som kan förorena mark, vattenområde

Läs mer

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA

BESLUT 1 (5) BESLUT Dnr: Lantmännen Mills AB Box UPPSALA BESLUT 1 (5) Miljöprövningsdelegationen (MPD) Lantmännen Mills AB Box 446 751 06 UPPSALA Förlängning av prövotiden för redovisning av bullersituationen vid Lantmännen Mills AB:s anläggning på fastigheten

Läs mer

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm

DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060109 DOM 2014-06-05 meddelad i Stockholm Mål nr M 11569-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-12-03 i mål nr M 4639-13, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.eckers@stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (5) 2010-12-20 MHN 2011-01-18

Läs mer

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall

Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall BESLUT Aktbilaga 15 1 (9) Miljöprövningsdelegationen Miljöskyddsenheten Hans Sjöberg 026-17 12 12 hans.sjoberg@x.lst.se SMA Svenska Mineral AB Box 27 820 22 Sandarne Tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring

Läs mer

ANSÖKAN om strandskyddsdispens

ANSÖKAN om strandskyddsdispens 1 (5) ANSÖKAN om strandskyddsdispens Sökande* Namn Organisationsnr/Personnr Adress Telefon bostad Postnummer och ort Telefon arbete/mobiltelefon Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsadress Fastighetsägare

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

Mark- och miljödomstolens underrättelse , aktbilaga 75, åberopas.

Mark- och miljödomstolens underrättelse , aktbilaga 75, åberopas. Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Avdelning 3 Via e-post Stockholm den 9 februari 2018 Mål nr M 6038 17 Stockholms Hamn AB angående ansökan om tillstånd till anläggande och drift av hamn vid Norvikudden,

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet: Lagring av avfall enligt 90.40 (och sortering enligt 90.80 och mekanisk bearbetning enligt 90.110) + Ansökan om tillfälligt upplag av avfall enligt vattenskyddsföreskrifter

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19

Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-06-08 Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (5) Dnr: 2014BNS0625/227 Byggnadsnämnden Tyresö 1:99, Bofinksvägen 19 Dispens från strandskydd Förslag till beslut 1. Dispens från

Läs mer

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB

Skillnader mellan godkänd och utställd MKB PM Ärendenr: TRV 2010/32686 2010-12-21 Trafikverket Projekt Mälarbanan Skillnader mellan godkänd och utställd MKB Sammanställning över de revideringar som gjorts i den utställda miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd om tillståndsprövning av hamnar [till 2, 6, 19, 21 och 22 kap. miljöbalken]; NFS 2003:18 Utkom från trycket den 14 november

Läs mer

Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1

Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1 1 Miljönämnden 2008 02 21 12 1 Dnr 2008 0170 Samrådshandling förslag till detaljplan för del av Innerstaden, del av Södra hamnen, del av Innerstaden 2:1 Ärendebeskrivning Miljönämnden har erhållit rubricerat

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

DOM meddelad i Nacka Strand

DOM meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2012-05-30 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 1818-12 KLAGANDE Svenska Statoil AB 118 88 Stockholm Ombud: C.H. Svenska Statoil AB Real Estate Operation 118

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Praxis?

Praxis? Praxis? http://www.markochmiljooverdomstolen.se/avgoranden-fran-mark--ochmiljooverdomstolen/ http://www.strandskyddsdomar.se/ Fastighetsbildning De särskilda skäl som enligt 7 kap 18c miljöbalken får

Läs mer

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter.

Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Information till allmänheten i Mjölby och Boxholms kommun avseende sprängningar i bergtäkter. Verksamhetsutövare: NCC Industry AB Hulterstad 7:1-5-8 ggr/år Spellinge 2:22 2-5 ggr/år Bleckenstad 1:5 2-3

Läs mer

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12)

Yttrande över ansökan från Oskarshamns Hamn AB om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till hamnverksamhet inom Oskarshamns hamn (Lst dnr 551-1882-12) 1 (2) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 010-69881110 elin.forsberg@nattirvardsverket.se YTTRANDE 2012-12-04 DnrNV-08584-12 Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Läs mer

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun

Samrådsredogörelse. Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Sidan 1 av 5 Datum 2018-10-01 Granskningshandling Diarienummer 2018-018 Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra vägen, etapp 2. Nässjö stad och kommun Samrådsförfarande Detaljplanen har varit på samråd

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Klintsjön 14:5 Datum 2016-09-27 Handläggare Johanna Söderholm/Pethra Fredriksson Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2016/B0274 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun

Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun 1 (6) Till boende / företag kring bergtäkten på Klinte Klintebys 1:4, Gotland 2016-05-26 Planerad ansökan (reviderad) om ökning av verksamheten med bergtäkt på Klinte Klintebys 1:4, Gotlands kommun underlag

Läs mer

Ansökan om upphävande av strandskydd

Ansökan om upphävande av strandskydd Stockholm den 18 januari 2016 Länsstyrelsen Dalarna 791 84 Falun Ansökan om upphävande av strandskydd Sökande: Patrik Ardefelt XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX Ombud: Jur.kand. Viktoria Hybbinette Jur.kand. Alexandra

Läs mer

DOM 2014-06-24 Stockholm

DOM 2014-06-24 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060104 DOM 2014-06-24 Stockholm Mål nr M 1196-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-01-30 i mål nr M 4218-13, se

Läs mer

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil

Telefon Mobil E-post. Kontaktperson Telefon Mobil SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt 1 kap 10-11 miljöprövningsförordningen (2013:251) Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet med Personuppgiftslagen.

Läs mer

UNDERRÄTTELSE

UNDERRÄTTELSE NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen UNDERRÄTTELSE 2018-03-29 Aktbilaga 8 Mål nr M 600-18 Avdelning 3 Anges vid kontakt med domstolen Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms kommun Box 8136 104

Läs mer

DOM 2013-04-17 Stockholm

DOM 2013-04-17 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 8734-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-01 i mål nr M 2067-12, se bilaga KLAGANDE S E MOTPARTER

Läs mer

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35

Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Sicklaön 73:10, Skuruparken Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus, stuga 35 Förslag till beslut Nämnden ger bygglov med stöd av 9 kap. 31

Läs mer

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö

MEDDELANDE. Bilagor: 4. Datum: Er beteckning: 1 (6) 18-M109. Handläggare Avd/Sektion Staffan Åsén Miljö 1 (6) Underlag för avgränsningssamråd enligt 6 kap. miljöbalken inför ansökan om ändringstillstånd för ökad deponering samt deponering av sidoberg i ViRi-gropen i Malmberget, LKAB Ansökan om ändringstillstånd

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd inom Gumbodahamn, fastigheten Gumboda 31:15 Datum 2018-04-17 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2018-363 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

DOM 2015-04-14 Stockholm

DOM 2015-04-14 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060105 2015-04-14 Stockholm Mål nr M 11020-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-07 i mål nr M 4890-14, se bilaga

Läs mer

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun.

Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. Skyddsområde och skyddsföreskrifter för Jungs vattentäkt, Vara kommun. BESLUT Med stöd av 7 kapitlet 21 och 22 miljöbalken beslutar Länsstyrelsen om vattenskyddsområde med skyddsföreskrifter för Jungs

Läs mer

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2014-12-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 944-14 KLAGANDE Åke Ström Enköpingsvägen 262 176 76 Järfälla MOTPART Miljö- och bygglovsnämnden i Järfälla kommun

Läs mer

Allmän information om vattenskyddsområden

Allmän information om vattenskyddsområden Sida: 1 (5) Allmän information om vattenskyddsområden Varför inrättas vattenskyddsområden? På lokal nivå är det kommunen som ansvarar för att kommunala dricksvattentillgångar skyddas. Dricksvattnet som

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Miljö- och hälsoskyddsnämnden Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 1:10 miljöprövningsförordningen (2013:251) Ansökan om miljöfarlig verksamhet Enligt vattenskyddsföreskrifter Skickas till: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ANMÄLAN M il jö- oc h by g g nadsn ä m n d e n Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken samt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02

Exempel på beslut PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT INTERIMISTISKA FÖRBUD 2013-09-02 PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT Exempel på beslut I detta dokument finns två exempel. Det första är ett beslut om ett interimistiskt förbud. Det andra är ett avslag på en ansökan om tillstånd.

Läs mer

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna

Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna 1 (5) Samrådsunderlag avseende ansökan om tidsbegränsat ändringstillstånd för deponering av avfallskalk i Kiruna Till: Delges: Enligt sändlista Linda Dahlström Natasha Lyckholm Lars-Ola Särkimukka Johan

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1

Ansökan om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till täkt på fastigheterna Grän 3:1, 4:1, 1:18 och Karby 2:1 1 (6) MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Datum Diarienummer 2014-10-14 2012-5963- MI Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 6 november 2014 Adressat: Länsstyrelsen i Uppsala län 751 86 UPPSALA

Läs mer

Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251)

Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251) Anmälan miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap. Miljöbalk (1998:808) samt miljöprövningsförordning (2013:251) Insändes till: Miljöavdelningen Åre Kommun Box 201 837 22 Järpen *= obligatoriska uppgifter Anmälan

Läs mer

Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn

Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn Prövning av hamnverksamheten i Forsmarks hamn Muntlig förberedelse i Nacka tingsrätt, mark- och miljödomstolen NACKA TINGSRÄTT Avdelning 4 INKOM: 2016-09-08 MÅLNR: M 7062-14 AKTBIL: 52 9 september 2016

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-12-29 Stockholm Mål nr M 6320-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-06-17 i mål nr M 5901-14, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060105 DOM 2014-04-24 Stockholm Mål nr M 8541-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-08-29 i mål nr M 1778-13, se bilaga KLAGANDE C T MOTPARTER

Läs mer

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område

Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område 1 (5) Anmälan enligt 28 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - efterbehandling av förorenat område Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med koordinater

Läs mer

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN

INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN Datum Sida 2017-02-17 1 (5) Förvaltning, handläggare, telefon Tekniska enheten Carina Nilsson, 0620-68 21 93 INBJUDAN SAMRÅD ANGA ENDE RAMSELE VATTENTA KT, SOLLEFTEA KOMMUN INLEDNING Solleftea kommun kommer

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

DOM 2013-08-21 Stockholm

DOM 2013-08-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060108 DOM 2013-08-21 Stockholm Mål nr M 2275-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-28 i mål nr M 134-13, se

Läs mer

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor.

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Klagomålsblankett för bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel Klagomål Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter*

Läs mer

Interimistiska förbud

Interimistiska förbud PROCESSBESKRIVNING FÖR BILDANDE AV NATURRESERVAT Interimistiska förbud Ett områdes naturvärden kan skyddas i avvaktan på beslut om naturreservat. Länsstyrelsen eller kommunen kan meddela ett tillfälligt

Läs mer

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1

Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan om tillstånd för bergtäkt m.m. inom fastigheten Almby 2:1 MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSNÄMNDEN Handläggare Datum Hedvig Helldorff 2018-03-27 018-727 43 15 Till miljö- och hälsoskyddsnämndens sammanträde den 27 mars 2018 Yttrande över förtydligande komplettering av ansökan

Läs mer

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M

UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen UTVECKLAT ÖVERKLAGANDE I MÅL ANGÅENDE TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN, M 4641-18 Med hänvisning till Vattenfall Vindkraft Sverige AB:s ( Vattenfall ) överklagande

Läs mer

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning

Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning Informationsmöte med närboende om FUCHS nya smörjmedelsanläggning 2017-02-09 Visionsbild förslag på byggnadslayout l 2 Syfte med kvällens möte - dialog Ge en klarare bild av vilka FUCHS är och den planerade

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer