Stadshuset i Ängelholm Solcellsprojektet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stadshuset i Ängelholm Solcellsprojektet"

Transkript

1 Stadshuset i Ängelholm Solcellsprojektet

2 Historia 2010 Kommunstyrelsen beslutar att det skall tas fram en energi och klimatplan. för att få till långsiktiga mål. Samtidigt startar solcellsprojektet. En utredning ger att ett lämpligt energiprojekt kan vara att sätta solceller på taket till stadshuset. Upphandling av solceller görs. Projektet upphandlas som en totalentreprenad.

3 Energi och klimatplan Energi och klimatplanen färdig i april Utdrag ur planen. Förord Klimatförändringar är troligen vår tids största globala problem och förmodligen också det som kommer att bli svårast att lösa. Temperaturen på vår jord blir allt varmare och stora klimatförändringar tros följa i dess fotspår. För oss i Sverige kommer det sannolikt att medföra mildare vintrar och större nederbördsmängder med ökade översvämningsrisker som följd. Frågorna är stora och svåra. Enkla och konkreta svar tycks ligga långt borta. Lika väl är vi medvetna om att våra handlingar i dag kommer att påverka framtida generationers förutsättningar för att kunna leva vidare. Vetskapen om, och kraven på, att något måste göras blir allt tydligare. Med stigande världspriser på energi, ställs stora krav på nyttjandet av förnyelsebara energikällor och med detta följer ett behov av kunskap och god planering mot ett hållbart framtida samhälle. Mot bakgrund av de allvarliga globala konsekvenser som klimatförändringarna kan medföra, är det viktigt att Ängelholms kommun som offentlig aktör verkar för att nå en effektiv energianvändning, en trygg energiförsörjning och en begränsad klimatpåverkan. Ängelholms kommun vill verka för en långsiktig samhällsplanering, ett hållbart och tryggt samhälle och därigenom bidra till en god livskvalitet för medborgarna.

4 Energi och klimatplan För att lyckas med detta behövs tydliga mål för kommunens miljö- och klimatarbete. Styrdokument som Miljöprogram, översiktsplaner och inte minst energi- och klimatplanen är exempel på dokument som sätter långsiktiga visioner och mål för att Ängelholms kommun ska nå en god samhällsutveckling i framtiden. Energi- och klimatplanen skall tydligt åskådliggöra kommunens vilja att påverkan såväl det lokala som det globala klimatet. Planen skall med sina visioner vara ett hjälpmedel i kommunens arbete för att minska sin energianvändning samt att reducera utsläppen av växthusgaser. Med ett bra energi- och klimatarbete är jag övertygad om att Ängelholms kommun tar sitt ansvar i denna globala uppgift och samtidigt stärker kommunens utvecklingsmöjligheter för framtiden. Jan-Inge Hansson Kommundirektör Inledning och syfte Innehåller bland annat. Genom att aktivt arbeta och verka för att nå huvudmålen kommer Ängelholms kommun med stor sannolikhet att vara en god förebild för kommunens invånare och näringsidkare, samtidigt som man bidrar till ett minskat utsläpp av växthusgaser, vilket leder till en minskad klimatpåverkan och därmed bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Genom att upprätta denna energi- och klimatplan visar Ängelholms kommun ett ansvarstagande för såväl de nationella som de regionala klimatmålen.

5 Upphandling Projektörer För upprättande av förfrågningsunderlag har följande projektörer anlitats: Solcellsprojektör Övriga konsulter: Grontmij AB, El & Teleteknik Handläggare: Rolf Hansson. Sakkunnig konstruktör Creacon MW Handläggare: Stefan Kastberg. Projektledning Ramböll PL Handläggare: Carsten Modig

6 Beskrivning i ramhandling Huvudstruktur på solcellsanläggningen samt gränsdragningar Solcellsanläggningen skall monteras på taket samt som solavskärmning på Ängelholms stadshus enligt redovisning på ritningar ingående i förfrågningsunderlaget. Solceller skall placeras så att mest möjliga solcellsyta får plats på anvisad takyta. Solceller skall sammankopplas till en gemensam grupp för anslutning till ställverk i elcentral 139 i suterrängplan. Det ingår i entreprenaden att komplettera ställverk med ny grupp med säkringsstorlek 00/125A. Fellarm i anläggningen samt mätvärden skall redovisas. Överföring av fellarm och mätvärden för fjärravläsning skall ingå. Larmpunkt skall avges med potentialfri kontakt. Inom Ängelholms stadshus finns DUC:ar av fabrikat TAC och Siemens. Mätvärden skall redovisas med dataspråk som TAC eller Siemens kan hantera. Ledningsnät skall ingå för överföring till DUC i fläktrum på tak. Ledning avslutas i slinga vid DUC. Inkoppling i DUC samt anpassning i DUC för att kunna hantera information från växelriktare skall utföras av beställaren. Exakt placering av utrustning skall samordnas med beställaren.

7 Beskrivning i ramhandling Ledningar från utomhus till inomhus Alla ledningar från utomhus till inomhus i byggnad skall ske genom fläktrumsväggar på tak. På ingen annan plats på byggnaden får hål och ledningsgenomföring ske. Vertikala ledningar i byggnad Alla ledningar som skall förläggas mellan våningsplan skall förläggas vertikalt i elnischer. Samordning I entreprenaden ingår samordning mellan entreprenörer, tillverkare och nyttjare. Innan montaget får påbörjas skall entreprenören redovisa för beställare och dennes kontrollant hur solcellerna kommer att monteras samt hur kanalisation och ledningsdragning är tänkt att utföras på tak, på fasad och inom byggnad. Entreprenören skall lämna fullständiga uppgifter till beställaren avseende ingående utrustning. Entreprenören skall redovisa utrymmesbehov för utrustning som skall placeras vid anslutningspunkterna samt måttsatt vyritning på tänkt disposition. Montaget av utrustningen skall utföras så att framtida utbyggnad underlättas. Entreprenören skall tillhandahålla underlag för bygglovsansökan såsom fasaddetaljer på kanalisation, konsoler mm

8 Beskrivning i ramhandling Eltekniska åtgärder för solcellsanläggning Toppeffekten för systemet skall tydligt anges i anbudet. Antalet växelriktare skall anges. Växelriktarna skall leverera 230V/400V, 50 Hz växelström och vara avsedda för nätinkoppling. Inkoppling av solcellsanläggningen skall ske via säkringar till fasskenor i ställverk inom elcentral 139 i suterrängplan. Fördelning av växelriktare skall utföras så att jämnt fasutnyttjande erhålles. Då anläggningen är i full drift skall effektuttaget mellan fas L1, L2 och L3 inte avvika mer än 10 % mellan den fas som är mest belastad och den som är minst belastad. Växelriktare och centralutrustning skall placeras i förråd 120 samt i förråd 150 enligt anvisningar på planritningar ingående i förfrågningsunderlaget. 3-fas växelriktare skall eftersträvas men om 1-fas växelriktare användes skall antalet vara jämnt delbart med tre. Installationen skall även omfatta skydd mot ö-drift samt energimätutrustning. Solcellsmodulerna seriekopplas med dubbelisolerad väderbeständig kabel och med lämpliga beröringssäkra kontaktdon. Säkerhets- och arbetsbrytare skall ingå så att enkel och säker installation och reparation kan utföras även under dagar med soligt väder och utan att solcellsmoduler behöver täckas över. Parallellkoppling av modulsträngar görs på av anbudsgivaren vald plats och i lämpliga kopplingslådor. Placering skall dock samordnas med beställaren så att placering blir lämplig. För att skydda känslig elektronik mot överspänningar skall överspänningsskydd ingå i entreprenaden. Det åligger entreprenören att välja för anläggningen lämpliga/anpassade skydd. Samtliga ledningar från utomhus till växelriktare skall förses med överspänningsskydd. Apparatjordning skall ingå av anläggningens olika delar såsom kopplingslådor, höljen, kapslingar, stativ, montageprofiler o. dyl.

9 Beskrivning i ramhandling Från varje modulblock (det antal serie- och parallellkopplade moduler som skall anslutas till en gemensam växelriktare) dras en dubbelisolerad kabel med erforderlig area till anslutningspunkten i respektive förråd i suterrängplan. Kabeln skall anslutas till Dcbrytare och vidare till växelriktaren. Varje modulslinga skall ha DC-automatsäkringar och DC-brytare i kombination före respektive växelriktare. Kombinationsenheter (effektbrytare) som både har funktion som automatsäkring och godkänd brytfunktion för DC-last accepteras. I entreprenaden skall ingå AC-brytare och säkringar, sammanförda i gruppcentraler, som möjliggör att varje växelriktare kan frånskiljas för service och utan att övriga växelriktare behöver tas ur drift. AC- och DC-Brytarna skall vara tydligt märkta med vilken ordning till och frånkoppling skall ske. Ordning skall vara att DC-brytare sluter först och därefter AC-brytare vid tillkoppling. Vid frånkoppling skall brytarnas manöverordning vara den motsatta. Ac-brytare och säkringar får inte förekomma på DC-sidan om de inte samtidigt är specificerade för aktuell DC toppeffekt. En separat elmätare skall ingå och placeras i ny kapsling som monteras inom elcentral 139. Mätaren skall kunna överföra mätvärden till dator vilken skall ingå i entreprenaden och placeras i av beställaren anvisat utrymme på plan 2. Mätdata, som total summa effekt och energi, skall automatiskt sparas i datorn. Datorn skall kunna uppkopplas mot stadshusets data-lan-nätverk för att beställaren skall kunna läsa av mätvärden på annan plats inom byggnaden. Datorn skall vara försedd med virusskydd med senaste uppdateringar. Datorn och skärmen skall monteras på hylla som ingår i entreprenaden. Entreprenören skall kontakta Ängelholms kommuns driftavdelning för att inhämta erforderliga uppgifter för att fjärravläsning skall fungera. Driftsättning och provning I totalentreprenaden ingår att före slutbesiktning utföra injustering och provning av anläggningen och verifiera detta med intyg och protokoll. Intyg och protokoll skall överlämnas tillsammans med den tekniska dokumentationen för anläggningen. Vidare ingår provning och provdrift av samtliga i entreprenaden ingående anläggningsdelar, avseende driftsinstruktioner, indikeringar, larm etc.

10 Utvärdering Värderingsgrunder vid prövning av anbud Utvärdering av anbuden kommer att viktas med %-tal för resp del enligt nedan, dvs angivet procenttal kommer att påverka respektive slutpoäng. Anbud kan maximalt erhålla 5 poäng. Exempel: Lägsta anbud ger 5 poäng. Viktning 70% ger poängsumma 0,7x5=3,5 poäng för denna post.. 3,5 Högsta toppeffekt ger 5 poäng. Viktning 24% ger poängsumma 0,24x5=1,2 poäng för denna post 1,2 Lägsta timkostnad ger 5 poäng. Viktning 3% ger poängsumma 0,03x5=0,15 poäng för denna post... 0,15 Lägsta entreprenörsarvode ger 5 poäng. Viktning 3% ger poängsumma 0,03x5=0,15 poäng för denna post... 0,15 Totalt 3,5+1,2+0,15+0,15=5 poäng 5,00 +

11 Utvärdering 70 % Anbudssumma, lägsta. %-sats jämfört med lägsta anbud. 24 % Toppeffekt, högsta. %-sats jämfört med anbud med högst toppeffekt. 3 % Timkostnader, lägsta. %-sats jämfört med anbud med lägsta timkostnad. 3 % Entreprenörarvode, lägsta. %-sats jämfört med anbud med lägsta entreprenörarvode.

12 Anbudsgivare Viktningen utföll så att. Pris Poäng 1. Glacell :- 4,69 2. Fasadglas :- 4,41 3. Energikonsulterna :- 4,29 4. Gaia Solar AS :- 4,27 5. Exo Tech :- 3,55

13 Ekonomi Solcellsmoduler Kostnad för övrigt materiel Kostnad för arbete Kostnad för projektering Summa Stöd till solceller Vår kostnad Med ett elpris på 1,0 kr/kw blir payoff 32 år 1,5 kr/kw blir payoff 21 år 2,0 kr/kw blir payoff 16 år

14 Färdig installation

15 Stadshuset, Värme och fastighetsel Normalårskorrigerad förbrukning (kwh)

16 Produktion från solceller, kwh Värden per dygn (från till från 2011)

17 Produktion från solceller, kwh Per månad (från till från 2011)

18 Tack för mig

PPAM. Teknisk beskrivning. Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE. Reviderad 2, 2014-06-16, NP

PPAM. Teknisk beskrivning. Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE. Reviderad 2, 2014-06-16, NP PPAM Teknisk beskrivning Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE Reviderad 2, 2014-06-16, NP Denna beskrivning omfattar installation av nätansluten solcellsanläggning

Läs mer

Förstudie Solceller på flerbostadshus

Förstudie Solceller på flerbostadshus Förstudie Solceller på flerbostadshus Förutsättningar Bostadsrättföreningen Solskiftet är en HSB-förening, belägen i nordöstra delen av Landskrona. Föreningen består av 117 lägenheter, fördelade på 9 fastigheter

Läs mer

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent

Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Information vid installation av solceller Producera egen el - Mikroproducent Vill du tillverka din egen närproducerade och förnybara el med anslutning till Gislaved Energi Elnät? Det finns idag många sätt

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-02-08 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Hammarby Sjöstad Sickla Kaj Kv Holmen

Hammarby Sjöstad Sickla Kaj Kv Holmen Hammarby Sjöstad Sickla Kaj Kv Holmen TEKNISK BESKRIVNING Solcellsanläggning FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Jättendal 2001-11-19 Upprättad av: Mats Andersson, Energibanken i Jättendal AB Mats Andersson Tel: 0652

Läs mer

Förstudie Solceller på villa

Förstudie Solceller på villa Förstudie Solceller på villa Förutsättningar Villa Solhem ligger i Beddingestrand, mellan Trelleborg och Ystad. Den är uppförd 1914 med en total boarea på ca 240 m 2. Den tänkta placeringen för solcellsmodulerna

Läs mer

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun

Reviderad: 2011-08-30 Upprättad: 2007-08-15 Handläggare: Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT BRANDLARM. Fastighet, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (7) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas vid all projektering och utförande på

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV LARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 FÖRKORTNINGAR 2 PROJEKTERING 3 4 LÅS LÅSINDIKERING 5 2(5) ALLMÄNT Dessa anvisningar Dessa anvisningar har

Läs mer

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1

Solceller. Råd och regler för elinstallationen. SEK Handbok 457 Utgåva 1 Solceller Råd och regler för elinstallationen SEK Handbok 457 Utgåva 1 SEK Handbok 457 Utgåva 1 Februari 2019 Solceller Råd och regler för elinstallationen En handbok utgiven av SEK Svensk Elstandard.

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

STYRDOKUMENT PASSAGESYSTEM. Fastighet, Östersunds kommun

STYRDOKUMENT PASSAGESYSTEM. Fastighet, Östersunds kommun Reviderad: Upprättad: 2007-08-15 : Jan-Ove Fransson TEKNISK FÖRVALTNING STYRDOKUMENT Fastighet, Östersunds kommun Sidan 2 (5) FÖRKLARING TILL STYRDOKUMENT Detta dokument skall användas vid all projektering

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solfångare Varmt vatten Solceller El Stabila Tysta Inga rörliga delar Lång livslängd 30 år Liten miljöpåverkan 20-40g CO2/kWh inkl. framställning. Hur fungerar solceller?

Läs mer

Brf. Villa Mälarhöjden

Brf. Villa Mälarhöjden Brf. Villa Mälarhöjden Rambeskrivning - El Allmänna föreskrifter 1 Utrymmen 2 El och teleförsörjning 2 El- och telesystem 2 Kanalisation 2 Ledningsnät 2 Centraler 3 Kraftinstallationer 3 Belysningssystem

Läs mer

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning SVEA Renewable Solar AB Per-Göran Andersson Kan vi täcka energibehovet med solceller? Solenenergins utveckling Ca 0,1% av elen i Sverige kommer från solceller

Läs mer

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar

Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Råd och anvisningar 2018-05-16 Sida 1 av 5 Råd och anvisningar för solcellsanläggningar Sida 2 av 5 Bakgrund I den lagstiftning som finns för solcellsanläggningar beaktas inte räddningstjänstens säkerhet

Läs mer

Hammarby Sjöstad Kv Lugnvattnet PV-Project: "Lysande"

Hammarby Sjöstad Kv Lugnvattnet PV-Project: Lysande Hammarby Sjöstad Kv Lugnvattnet PV-Project: "Lysande" TEKNISK BESKRIVNING Solcellsanläggningarna UPPHANDLINGSDOKUMENT Stockholm 2002-05-29 Skapad av: Jonas Hedström, Energibanken i Jättendal AB 1 Teknisk

Läs mer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer

Svenska Kraftnät 04-04-13 TR2-03-4 rev A Tekniska riktlinjer 1(6) 04-04-13 A TR2-03-4 KONTROLL OCH PROVNING Innehåll 1 Allmänt 2 Prov i fabrik (FAT) 3 Prov i anläggning (SAT) 1 ALLMÄNT I detta dokument anges omfattningen av kontroll och provning som ska utföras

Läs mer

Uppföljning av drift, solcellsanläggning Kv Lugnvattnet 2 Obj nr 6100

Uppföljning av drift, solcellsanläggning Kv Lugnvattnet 2 Obj nr 6100 Uppföljning av drift, solcellsanläggning Kv Lugnvattnet 2 Obj nr 6100 Familjebostäders solcellsprojekt Lysande Slutrapport av datainsamling 2004-2006 Jonas Hedström Energibanken i Jättendal AB Mars 2006

Läs mer

BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ

BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ Beskrivning av solenergisystemet Augustenborgsvägen 26, Malmö Sida 2(7) BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET. Innehållsförteckning 1 Allmänt...

Läs mer

Egenproducerad el så fungerar det. Ver: 1.1

Egenproducerad el så fungerar det. Ver: 1.1 Egenproducerad el så fungerar det Ver: 1.1 INNEHÅLL Sida 2: Denna sida Sida 3: Anslutning till elnätet Sida 4: Elsäkerhet & Elkvalitet Sida 5: Du kontaktar Sida 6-10: Frågor & Svar Sida 11: Övrigt att

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN

RIKTLINJE EL UTGÅVA 1: 2014-03-01 KARLSTADS KOMMUN RIKTLINJE EL KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen Upplysningar

Läs mer

1(11) Under denna flik beskrivs olika tekniker för larmöverföring.

1(11) Under denna flik beskrivs olika tekniker för larmöverföring. 1(11) ÖVERFÖRING ALLMÄNT Under denna flik beskrivs olika tekniker för larmöverföring. Beträffande förkortningar - se under ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV ANLÄGGNINGAR sid. 3 Innehåll Sid Beskrivning

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde.

2015-10-13. att ge förvaltningen i uppdrag att projektera utbyggnationen av vatten- och avloppsledningar i Stensättra tomtområde. TJÄNSTESKRIVELSE 2015-10-13 Kommunstyrelsen Mikael Tjulin Projektledare Telefon 08 555 010 88 mikael.tjulin@nykvarn.se avlopp Stensättra KS/2014:357 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-03 Kompletta paket för grön elproduktion ELCERTIFIKAT Som elproducent har du möjlighet att ansöka om elcertifikat för den el du levererar ut på nätet.

Läs mer

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad 2017 03 03 JB EcoTech Solenergi AB Telefon: 0704-333 217 Jonas.buddgard@jbecotech.se www.jbecotech.se 2017 03 03 Bakgrund Avsikten med denna förstudie

Läs mer

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 1/6 Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 2013-03-08 1. INLEDNING Denna förfrågan avser projektering av Arkitekthandlingar. Som option kan även uppdraget utökas och komma att omfatta upphandling och samordning

Läs mer

Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem

Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem 2 Produkter för solcellsystem Lågspänningsprodukter Solen är en gåva Solceller är en investering inför framtiden Energi är en av de största globala utmaningarna

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-09 Kompletta paket för grön elproduktion PRODUCERA EGEN GRÖN EL ENKELT, MILJÖVÄNLIGT OCH LÖNSAMT Med GAROs kompletta paket med solpaneler, med växelriktare

Läs mer

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB)

Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Bilaga 1 Kravspecifikation Telia Fastighetsanslutning (FTTH & FTTB) Fastighetens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt. samt Avtalspartens Teknikutrymme, GAP, Anslutningspunkt samt. Telias nät Fastighet/Tomtgräns

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

HSB ÖSTERGÖTLAND LOKAL SOLKRAFT

HSB ÖSTERGÖTLAND LOKAL SOLKRAFT HSB ÖSTERGÖTLAND LOKAL SOLKRAFT HSB ÖSTERGÖTLAND 2012 Omsättning Antal anställda HSB BRF Övriga Brf Bostadsrätter Hyresrätter 162,9 Mkr 97 st. 138 st. 17 st. 10 500 lgh 1200 lgh KLIMAT & ENERGIMÅL HSB

Läs mer

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW

Mikroproduktion. Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW Mikroproduktion Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5kW www.vemab.se 0492-76 93 00 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version Okt 2018 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

Vårdsätra 14:4 Takomläggning RAMBESKRIVNING

Vårdsätra 14:4 Takomläggning RAMBESKRIVNING Vårdsätra 14:4 Takomläggning Totalentreprenad RAMBESKRIVNING 2015-02-15 Rev Rev.datum Sign Strandbodgatan 1 Box 237 751 05 Uppsala Tel: 018-17 08 00 www.temagruppen.se 190100000 Upprättad av: Per Liljestrand

Läs mer

Solceller. Utmaningar på en snabbt växande marknad. Johan Nyqvist, Verksamhetsledare Solar Region Skåne. Sol i Syd genomförs med stöd av:

Solceller. Utmaningar på en snabbt växande marknad. Johan Nyqvist, Verksamhetsledare Solar Region Skåne. Sol i Syd genomförs med stöd av: Solceller Utmaningar på en snabbt växande marknad Johan Nyqvist, Verksamhetsledare Solar Region Skåne Sol i Syd genomförs med stöd av: Vi stöttar skånsk solenergi bli medlem du också! Uppdaterad 171001

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solenergimarknaden i Sverige Marknaden för termiska solpaneler (solfångare) har minskat de senaste tre åren i och med att bidragen togs bort 2011. Solcellsmarknaden har

Läs mer

BILAGA 6 UPS-anläggning

BILAGA 6 UPS-anläggning Status Konsult AB BYGGHANDLING BILAGA 6 UPS-anläggning Projektnamn Hkpflj Malmen. Anpassning för hkp 14 och 15 Hangar 14. Nybyggnad Sidnr 1 (6) Handläggare H Magnusson Projektnr 2265 00 Datum 2005-10-10

Läs mer

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-12-14

Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-12-14 Tekniska anvisningar Inbrottslarm 2015-12-14 Syfte och mål Det övergripande syftet med dessa anvisningar är att de ska ge Futurum Fastigheter i Örebro AB (Futurum) en bra grund för att skapa miljöer värdiga

Läs mer

Seminarium Fjärås projekt Jens Penttilä, Manuela Stierna och Charlotta Winkler

Seminarium Fjärås projekt Jens Penttilä, Manuela Stierna och Charlotta Winkler Seminarium Fjärås projekt 2018-10-17 Jens Penttilä, Manuela Stierna och Charlotta Winkler Dagordning 1. Resultat nybyggnation första 6 månader 2. Merkostnader likströmsnät 3. Resultat Fjäråsområdet 2 4.

Läs mer

Installationsanvisning. Elinstallationer för utomhusvarning

Installationsanvisning. Elinstallationer för utomhusvarning Installationsanvisning Elinstallationer för utomhusvarning 2 MSB:s kontaktpersoner: Lars Olsson, 010-240 51 59 Alf Lidén, 010-240 36 95 Publikationsnummer MSB 0183-10 3 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...

Läs mer

Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar. Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB

Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar. Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB Bilaga 1 2012-03-09 Teknisk kravspecifikation Dnr LiU-2012-00496 1(19) Bilaga 1) Teknisk kravspecifikation OP-lampor samt takpendlar för operationssalar Underlaget är framtaget av Ramböll Sverige AB Handling

Läs mer

Solceller för större fastigheter

Solceller för större fastigheter SolEl-Seminarium Solceller för större fastigheter Elite Hotel Ideon, Lund - 20 november 2013 Mats Andersson Energibanken i Jättendal AB Konsultföretag inom solcellsområdet sedan 1997 Mats Andersson i Jättendal,

Läs mer

Äldreboende, Nora 2:6, Trängen 1 Nora Fastigheter AB. Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar. Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag

Äldreboende, Nora 2:6, Trängen 1 Nora Fastigheter AB. Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar. Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag Brandskyddsåtgärder Hagby Ängar Rambeskrivning Elanläggning Förfrågningsunderlag AB adabacum Kaptensgatan 3 703 65 ÖREBRO Tel: 070-5862699 leif.akesson@abacum.se Upprättad: Reviderad: INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION

ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION ANSLUTNING AV MIKROPRODUKTION Installera produktionsanläggningar Tekniska anvisningar och råd vid anslutning, lågspänning. För att säkerställa god elkvalite, hög elsäkerhet och driftsäkerhet i vårt elnät

Läs mer

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING FÖRKORTNINGAR Entreprenör: Tidsskede: GE/TE= General/Totalentreprenör BE = Byggentreprenör/ Generalentreprenör SA:Permanent spänningssatt anläggning ME = Markentreprenör E:

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Ändrings-PM El, hiss och solcell

Tekniska krav och anvisningar. Ändrings-PM El, hiss och solcell Tekniska krav och anvisningar El-, hiss- och solcellssystem Ändrings-PM El, hiss och solcell 1 (7) Revideringshistoriken avser och täcker in samtliga dokument inom teknikområdet Elsystem. Dokument som

Läs mer

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw

Mikroproduktion. - Information för elinstallatörer. Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Mikroproduktion - Information för elinstallatörer Mikroproduktion med en effekt på högst 43,5 kw Version februari 2015 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom

Läs mer

S o lceller En strålande energikälla

S o lceller En strålande energikälla S o lceller En strålande energikälla Vi som arbetar med energi- och klimat i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstads kommun Eva Ginstrup 0522-69 63 54 eva.ginstrup@uddevalla.se Jenny

Läs mer

Utbyggnad lakvattendammar

Utbyggnad lakvattendammar VETAB Flishults avfallsanläggning Utbyggnad lakvattendammar ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Upprättade i anslutning till AMA AF 07 Linköping 2010-04-12 Weronica Andersson, Hifab AB, Envipro Tommy Vallmark,

Läs mer

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Energieffektivisering och Solceller Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Om oss WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga

Läs mer

Operatörsmanual JPI Driftpanel

Operatörsmanual JPI Driftpanel Operatörsmanual JPI Driftpanel 2008 JEFF Electronics AB Sida 1(10) Innehåll Produktserie Kombi- och Driftspanel... 3 Datainsamling-/Displayenhet... 3 JPI Driftpanel... 4 JPDM Datainsamlingsenhet, master...

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Handling 06.1

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Handling 06.1 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Handling 06.1 ÄNGELHOLMS STADSHUS Totalentreprenad 2010-06-30 Ängelholms kommun Tekniska kontoret Projektnummer 91026 ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER 2(18) Kod Text Dessa Administrativa

Läs mer

Risk och säkerhet solceller. 2 maj 2018 Pierre Ståhl

Risk och säkerhet solceller. 2 maj 2018 Pierre Ståhl Risk och säkerhet solceller 2 maj 2018 Pierre Ståhl Risker och säkerhet i solcellsanläggningar Diedrik Fälth, energiingenjör Medverkar i Lund 3 maj Varför prata om risker i solcellsanläggningar? Tre intressanta

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Malmö Stad Styr- Regler- och Övervakningsanläggning /Rev. / Utfärdat av Projekteringsdirektiv, 2 (9) Allmänt Detta projekteringsdirektiv är ett av flera för anläggningar inom Malmö Stad och s förvaltningsområde.

Läs mer

Nedladdad från shop.elstandard.se/hämta fritt. Solceller

Nedladdad från shop.elstandard.se/hämta fritt. Solceller Solceller Du vill installera solpaneler på taket, men kräver det något särskilt av elinstallationen i huset? Och är det något speciellt med installationen av solpanelerna? Den här broschyren från SEK Svensk

Läs mer

1 INLEDNING TR1-16 06-09-25 A. 1.1 Beteckningsskyltar. 1.2 Fasskyltar. 1.3 Varnings- och förbudsskyltar 1(5)

1 INLEDNING TR1-16 06-09-25 A. 1.1 Beteckningsskyltar. 1.2 Fasskyltar. 1.3 Varnings- och förbudsskyltar 1(5) 1() 06-09- A TR1-16 SKYLTAR I STÄLLVERK 7, - 40 KV Innehåll 1 Förord Beteckningsskyltar Varnings- och förbudsskyltar 1 INLEDNING Denna riktlinje skall tillämpas för Svenska Kraftnäts anläggningar i nya

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Privatpersoner Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att

Läs mer

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING

SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING SAMORDNAD FUNKTIONSPROVNING FÖRKORTNINGAR Entreprenör: Tidsskede: TE= Totalentreprenör SA:Permanent spänningssatt anläggning GE= Generalentreprenör ME = Markentreprenör E: Egenprovning RE = Rörentreprenör

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VENTILATIONSKONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende Ventilationskonsulttjänster, och anger

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Projektnr 40 30 120. Solcellsanläggning. Uppsala 2008-07-04. Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01

Projektnr 40 30 120. Solcellsanläggning. Uppsala 2008-07-04. Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01 1(5) Projektnr 40 30 120 Mark-Vatten-Miljöcentrum, MVM SYSTEMVALSUTREDNING Solcellsanläggning Uppsala 2008-07-04 Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01 Upprättad av: Leif

Läs mer

Vägledning för installation av solcellsanläggningar

Vägledning för installation av solcellsanläggningar Södertörns brandförsvarsförbund PM Vägledning för installation av solcellsanläggningar Nr: 628 Datum: 2019-06-26 Bakgrund Installationer av solcellsanläggningar i olika former blir allt vanligare i Sverige.

Läs mer

Jämförelse av solcellsanläggningar JONNA JANSSON, FRIDA JOHANSSON

Jämförelse av solcellsanläggningar JONNA JANSSON, FRIDA JOHANSSON Jämförelse av solcellsanläggningar JONNA JANSSON, FRIDA JOHANSSON SOLENERGI ÄR FRAMTIDEN! Mål & Syfte Målet är att klargöra vilken av de två solcellsanläggningarna som är mest effektiv. Det vill säga vilken

Läs mer

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler

Övik Energi Nät Installationsregler. Syfte 1 (10) 30 april 2010 Regler. Övik Energi Nät Elinstallationsregler 30 april 2010 Regler 1 (10) Övik Energi Nät Elinstallationsregler Övik Energi Nät Installationsregler Syfte Vårt samarbete förenklar för kunden. Som elinstallatör är du en viktig samarbetspartner. Det

Läs mer

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR

ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR 1(5) ALLMÄNNA ANVISNINGAR FÖR PROJEKTERING AV INBROTTSLARMANLÄGGNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid ALLMÄNT 2 INBROTTSLARM 2 Funktioner 2 Detektorval-detektorplacering 3 Sektionsindelning 3 Manöverutrustning

Läs mer

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT

INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT INFORMATION OM ANSLUTNING AV EL TILL NACKA ENERGI ELNÄT Nacka Energi svarar för elnätet inom kommundelarna med postadress Nacka, Saltsjö-Duvnäs, Saltsjöbaden och Älta. Adress och telefonnummer Information

Läs mer

Principer för energi- och volymmätning

Principer för energi- och volymmätning Tekniska krav och anvisningar Energi Principer för energi- och volymmätning Dokumentet gäller för följande verksamheter: Bostad med särskild service, Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Kontor, Äldreboende

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Företag Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att få besök

Läs mer

Var lyser solen bäst?

Var lyser solen bäst? Var lyser solen bäst? Bild: Institute för Environment and sustainability- European Commission Det strålar årligen in ca 10 000 gånger mer solenergi än den energi som används på jorden! Solceller (ger el)

Läs mer

'(),1,7,21(5 För generella definitioner se TBE 100 och KBE 100.

'(),1,7,21(5 För generella definitioner se TBE 100 och KBE 100. Sid 1 (6) 7(.1,6.$%(67b00(/6(5)g5(/(.75,6.8758671,1* Rubrik Dokument.UDIWHOHNWURQLN 7%( Utgåva 4 (S),QQHKnOO 1 ALLMÄNT...2 2 DEFINITIONER...2 3 GENERELLA PRODUKTKRAV...3 3.1 Standardisering...3 3.2 Övriga

Läs mer

INSTALLATIONSANVISNING GARO SOLSYSTEM GARO AB 2015-09-30

INSTALLATIONSANVISNING GARO SOLSYSTEM GARO AB 2015-09-30 INSTALLATIONSANVISNING GARO SOLSYSTEM GARO AB 2015-09-30 Installationsanvisning GARO solsystem OBS! Följande installationer ska ske av behörig elinstallatör. Felaktig installation eller en felaktig hantering

Läs mer

Administrativa föreskrifter AF AMA 07

Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Administrativa föreskrifter AF AMA 07 Översikt AMA systemet AMA Allmän material- och arbetsbeskrivning AF Köp Konsult Anläggning Hus VVS Kyl El Pyramidregeln AFC AFC.3 AFC.36 AFC.361 Företrädesregeln I

Läs mer

Så här går det till att installera solel.

Så här går det till att installera solel. Så här går det till att installera solel. 1 KOMPLETT Vi producerar vår egen el och säljer överskottet. 2 Solenergi - som framtiden älskar! Solenergi är en del av framtidens energiproduktion och Svesol

Läs mer

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer

Mikroproduktion. - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer Mikroproduktion - Tekniska riktlinjer för elinstallatörer Version Feb 2019 Fler producerar egen el Vi ser att allt fler väljer att producera sin egen el genom att investera i solceller eller små vindkraftverk.

Läs mer

Passagesystem. Riktlinje. Utgåva 2: Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel:

Passagesystem. Riktlinje. Utgåva 2: Järfälla kommun JÄRFÄLLA Växel: Riktlinje Passagesystem Utgåva 2: 2017-02-20 Järfälla kommun 177 80 JÄRFÄLLA Växel: 08-580 285 00 E-post: jarfalla.kommun@jarfalla.se Hemsida: www.jarfalla.se Organisationsnummer: 212000-0043 Innehållsförteckning

Läs mer

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA)

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Enligt beslut från stämman 2015-10-18 Bakgrund Nynäshamns kommun har i kommunfullmäktige beslutat en långsiktig VA-plan gällande utbyggnation av kommunens

Läs mer

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad

Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Bilaga 9 Förslag till AF-texter avseende avfallshantering i en byggentreprenad Denna bilaga innehåller förslag till AF-texter för att uppfylla branschnorm. Föreslagna AF-texter ska anpassas till det aktuella

Läs mer

Förslag på ny blankett för ansökan om statligt stöd till solceller

Förslag på ny blankett för ansökan om statligt stöd till solceller 1 (6) Förslag på ny blankett för ansökan om statligt stöd till solceller Ansökan om statligt stöd till solceller (SFS 2009:689) Statligt stöd för installation av solcellssystem kan lämnas som ett engångsbidrag

Läs mer

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11 Powered by Innehåll Bakgrund Elanvändning och elkostnader Solcellsanläggningen Solelproduktion Resultat Bilagor Ingångsparametrar

Läs mer

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM

AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- KONSULTTJÄNSTER STOCKHOLM AB FAMILJEBOSTÄDER BILAGA 2 - PM FÖR ANBUDSGIVARE AVSEENDE VVS- STOCKHOLM 2011-07-08 INLEDNING Detta dokument kompletterar bilaga 1- Administrativa föreskrifter avseende VVS-konsulttjänster, och anger

Läs mer

BESKRIVNING PLATTFORMSHISS TOTALENTREPRENAD

BESKRIVNING PLATTFORMSHISS TOTALENTREPRENAD Nohag El & Styr konsult AB Handling nr. 06.2.5 Landskrona Stad OM- OCH TILLBYGGNAD AV GLUMSLÖV SKOLA BESKRIVNING PLATTFORMSHISS TOTALENTREPRENAD FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG 2011-12-12 Krister Nyman INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12

AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER. Vårby 44:4. Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Vårby 44:4 AB CHRISTIAN FREDRIKSSON VERKSTAD OCH KONTOR ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Denna beskrivning ansluter till AF AMA 12 Andersson & Son 20xx-09-01 AFA AFA.1 AFA.11 ALLMÄN ORIENTERING Kontaktuppgifter

Läs mer

RIKTLINJE EL UTGÅVA 2: 2016-02-01 KARLSTADS KOMMUN

RIKTLINJE EL UTGÅVA 2: 2016-02-01 KARLSTADS KOMMUN RIKTLINJE EL KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. Genomgripande ombearbetning Förändring i förord Upplysningar om innehållet kan lämnas

Läs mer

Helsingborg satsar på solen

Helsingborg satsar på solen FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Helsingborg satsar på solen solseminarium 171201 Thomas Augustsson Helsingborgs Stad Fastighetsförvaltningen FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Övergripande program, planer och mål för Helsingborg

Läs mer

Förfrågningsunderlag, innehåll i korthet

Förfrågningsunderlag, innehåll i korthet Förfrågningsunderlag, innehåll i korthet Krav på leverantörens tekniska specifikationer Utvärderingsregler Kommersiella villkor Administrativa bestämmelser Sara Bäckström 2 Förfrågningsunderlag, krav Tillfrågade

Läs mer

BYGGRÅDGIVARE LARS BENGTSSON AB

BYGGRÅDGIVARE LARS BENGTSSON AB BYGGRÅDGIVARE LARS BENGTSSON AB LÅRINGEN 19, VÄSTERVIKS KOMMUN TOTALENTREPRENAD FÖR NYBYGGNAD AV RADHUS FÖR VÄSTERVIKS BOSTADS AB TOTALENTREPRENAD ANBUDS-PM 01 Uppdrag 113-115 FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Kalmar

Läs mer

EnergyHub XL System Installations och användarmanual. Revision 1,

EnergyHub XL System Installations och användarmanual. Revision 1, EnergyHub XL System Installations och användarmanual Revision 1, 2017-01-26 Varningar EnergyHub XL får inte öppnas av obehörig personal. Kontakta Ferroamp för instruktioner. Den elektriska installationen

Läs mer

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar Kungsbacka kommun Gustav Larsson Kungsbacka kommun Förvaltningen för Service Serviceområde fastigheter Lokalvård, Upphandling, Medborgarservice, Måltid

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel 1 Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder

Läs mer

NY PLACERING AV NÄTSTATION 1,2 FÖR KRAFTFÖRSÖRJNING ALLMÄNN SYSTEMBESKRIVNING

NY PLACERING AV NÄTSTATION 1,2 FÖR KRAFTFÖRSÖRJNING ALLMÄNN SYSTEMBESKRIVNING 4030150 VHC NY PLACERING AV NÄTSTATION 1,2 FÖR KRAFTFÖRSÖRJNING ALLMÄNN SYSTEMBESKRIVNING Elkonsult Stockholm 2010-07-16 Företag: Rejlers Ingenjörer AB Adress: Box 49061 Postnr och ort: 100 28 STOCKHOLM

Läs mer

Trafikkontorets krav

Trafikkontorets krav Trafikkontorets krav avseende kvalitetsledningssystem vid leverans av varor, tjänster och entreprenader 2(2) Innehållsförteckning sida Inledning 3 1. på leverantör 4 2. Kvalitetsledningssystem 5 3. Resurser

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER A 1(12) UNDERHÅLLS OCH SERVICEENTREPRENAD EL Stiftelsen Haparandabostäder och Haparanda Kommuns fastigheter Administrativa föreskrifter A 2(12) Dessa Administrativa föreskrifter ansluter till AF AMA 07

Läs mer

Mörbyberget 1 Fribergaskolan etapp 3-6 Danderyd Ombyggnad skola

Mörbyberget 1 Fribergaskolan etapp 3-6 Danderyd Ombyggnad skola BILAGA 1 Sidantal 5 Mörbyberget 1 Danderyd Sammandrag av: ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER Handling litt: 6.01 Totalentreprenad Samverkans entreprenad FN 2011/0016 Upprättad Upprättad av:, Danderyds kommun

Läs mer

Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN

Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN Byggproduktion I - BYGB15 TENTAMEN Tid Måndagen den 29 mars 2010, kl. 08.15-13.15 Plats Universitetets skrivsal Ansvarig Jens Beiron, kan nås via mobiltel 0705-977997 eller ank 12 54 Hjälpmedel Miniräknare

Läs mer

Energimätning som det borde vara

Energimätning som det borde vara Energimätning som det borde vara Frukostseminarium 2014-03-19 Varför vill vi ha tillgång till mätdata? Alternativ Korrekt faktura och månadsvis debitering Möjlighet att belasta rätt brukare med sin kostnad

Läs mer