Uppföljning av drift, solcellsanläggning Kv Lugnvattnet 2 Obj nr 6100

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppföljning av drift, solcellsanläggning Kv Lugnvattnet 2 Obj nr 6100"

Transkript

1 Uppföljning av drift, solcellsanläggning Kv Lugnvattnet 2 Obj nr 6100 Familjebostäders solcellsprojekt Lysande Slutrapport av datainsamling Jonas Hedström Energibanken i Jättendal AB Mars 2006 Bakgrund Som ett led i arbetet att minska andelen köpt energi till byggnader har Familjebostäder låtit uppföra en försöksanläggning med solceller på ett punkthus i Hammarby Sjöstad. Solcellerna är anslutna till elnätet via växelriktare. De är installerade både på taket och framför fasaden. Projektet har fått ekonomiskt stöd från EU och LIP programmet. Till EU-stödet är det knutet ett åtagande att leverera produktionsdata från anläggningen med upplösningen timmar i två år efter drifttagandet. Energibanken har uppdraget att samla in data från mätsystemet och skicka dessa till EU:s Joint Research Centre (JRC) i Ispra, Italien. En förklarande beskrivning på engelska har bifogats de data som skickats till JRC för att underlätta uttolkningen I denna rapport redovisas anläggningens uppbyggnad, drifterfarenheter och produktionsresultat. Sammanfattning och slutsatser Anläggningen är på 22 kw toppeffekt, med solceller monterade i en persiennstruktur framför fasaden och på byggnadens tak. Sedan driftstarten den har anläggningen fungerat problemfritt Mätdata registreras dels med vanliga elmätare och dels med en datalogger som registrerar detaljerade värden på energivärden och meteorologiska parametrar. Elproduktionen har varit 14 MWh per år de första två åren. Byggnadens elförbrukning totalt (Fastighet och lägenhet) var 22,3 MWh år Elförbrukningen är därför 15,6 kwh per kvm boyta och år (2005) när el från solcellerna dras ifrån förbrukningen Den persiennstruktur som fasadens solceller sitter i gör att överliggande lameller förhindrar underliggande lameller att rengöras av regn. Följden är en minskning av elproduktionen från denna del av anläggningen med 7 %. Den nedsmutsning som blir resultat har en viss negativ estetisk inverkan på fasaden. Vid diskussioner med hyresgäster har det inte getts uttryck för att installationen av solceller är till besvär. De har dock upplevt att det är viktigt att känna att producerad el kommer husets invånare tillgodo.

2 Projektbeskrivning Allmänt Familjebostäder har uppfört en nätansluten solcellsanläggning på ett flerfamiljshus i Hammarby Sjöstad. Byggnaden har 8 lägenheter med en samlad boyta på 536 kvm. Cirka 230 m 2 solceller har installerats fördelade på en fasadinstallation och en takinstallation. Fasadanläggningen är utformad som en solavskärmning. Den exponerar solcellstekniken med en iögonfallande persiennliknande installation (figur 1). Denna del är uppbyggd med för projektet specialtillverkade solcellsmoduler. En av projektets målsättningar har varit att demonstrera hur förbrukning av köpt energi till byggnaden kan reduceras med solel. För att öka internt genererad el har även stora delar taket använts till solceller. Till installationen på taket används standardmoduler. De är mekaniskt förankrade i falsarna i plåttaket och arrangerade så att de smälter in i takets plåtstruktur (figur 2). Systemet, som togs i drift under januari 2004, har levererats av Gaia Solar, Danmark, arkitekt är White Arkitekter AB och solcellskonsult har varit Energibanken AB. Toppeffekten är 22 kw och produktionen från anläggningen uppskattades vid projekteringen till drygt 14 MWh per år. Figur 1. Lysande fasad - 9,7 kwt Modulerna är specialbeställda semitransparenta glas-glas-moduler (se detalj nedan) med håltagning i glaset för montagets skull. Den övre tredjedelen av fasadens moduler matar två Fronius IG15 växelriktare (1,5 kwt) och den undre två tredjedelen av fasaden matar två IG30 (3 kwt). Glas-glas-modul med 22 celler i två rader. Pga inbördes skuggning mellan moduler kopplas cellraderna till olika växelriktare. Figur 2. Lysande tak 12 kwt Solcellerna på taket är monterade på de tre delar som vetter mot öst, syd respektive väst (bilden t.v. visar västoch syd-taket). Varje del av taket har cirka 4 kws toppeffekt. Till varje del hör två växelriktare, Fronius IG20 på 2 kw styck, som är installerade i ett teknikrum strax under skorstenen.

3 Växelriktare Växelriktaren är förutom solcellsmodulerna den viktigaste komponenten i en nätansluten solcellsanläggning. I växelriktaren omvandlas likströmmen från solcellerna till växelström, 230 V. I projektet används tio växelriktare. Sex matas från takets solceller och fyra från fasadens. Bilderna nedan visar detaljerat vilka växelriktare som hör till vilken del av solcellsinstallationen. Bilderna visar också placeringen av de solinstrålningsmätare och givare för luft och modultemperatur som är anslutna till mätsystemet. Figuren kan därför användas som underlag då de detaljerade mätdata som loggats sedan driftstart ska tolkas. Figur 3. Lysande - växelriktare På Lysande används totalt tio växelriktare med tre olika storlekar. De kommer från det österrikiska företaget Fronius. Verkningsgraden vid omvandlingen från likström till växelström ligger nära 93 % i medel. Utöver växelriktare består den elektriska installationen av brytare för DC och AC, kopplingslådor, säkringar, elmätare mm. De växelriktare som hör till takets solceller är installerade i ett teknikrum högst upp och de till fasaden hörande växelriktarna är installerade i elrummet i källaren. Bilden visar de sex växelriktarna som matas från modulerna på taket. Placering av solceller och meteorologiska mätinstrument IG8 IG7 IG9 IG10 IG15 IG16 IG12 IG11 IG13 IG14 Figur 4. Fasadanläggningens uppbyggnad Två Fronius IG30 växelriktare används till den nedre tredjedelen av fasaden och 2 IG15 till den övre tredjedelen. (IG30 är på 3 kw och IG15 på 1,5 kw). En referenscell och en givare för cell- och en för lufttemperatur är placerade vid pilen. Referenscellen sitter mellan två moduler och får viss skuggning från överliggande modul. Växelriktare nummer IG7 och IG9 matas från modulernas inre celler och IG8 och IG10 från de yttre cellerna. Figur 5. Takanläggningens uppbyggnad Sex Fronius IG20 växelriktare (á 2 kw) används till taket. En referenscell och en givare för cell- och en för lufttemperatur är placerade ungefär vid pilen Referenscellen är monterad i sydtakets plan. Beteckningarna i figuren refererar till nummer på växelriktare och på modulgrupper

4 Analys av mätdata All energi som produceras av anläggningen matas in på fastighetens elnät. Under dagar med mycket sol uppstår ett överskott av solel som matas vidare ut till det allmänna elnätet. Under nätter och perioder med mulet väder importeras el från elnätet. Tre olika elmätare registrerar energiflödena. Dessutom registreras lägenheternas förbrukning som inte är direkt kopplad till solcellerna. Utöver det så finns ett mätsystem som löpande samlar in detaljerade data från anläggningen. Följande parametrar mäts och sparas som halvtimmesvärden av mätsystemet. Solinstrålning i modulernas plan i fasaden och i sydtaket Temperaturen hos en modul i fasaden och en i sydtaket Lufttemperaturen (mäts på två platser) Spänningar och strömmar före växelriktning (= likströmsenergin) Spänningar och strömmar efter växelriktning (= producerad växelströmsenergi) Data omvandlas till timsvärden innan de skickas till JRC. Elmätarna avläses i början av varje månad. Mätarna för fastighetsel och utmatad el var inte installerade förrän i april 2004 varför endast 2005 är ett komplett år avseende alla mätpunkter. Diagrammet nedan visar flödena av energi under hela driftperioden. (Driftstart , hyresgästerna flyttade in , alla elmätare installerade ). Orsaken till den höga förbrukningen av el hösten 2004 är okänd. Toppen antas ändå vara ett tillfälligt inkörningsproblem av något slag. kwh/dygn El från solceller El till fastighet Utmatad el El till lägenheter jan-04 maj-04 sep-04 jan-05 maj-05 sep-05 jan-06 Figur 6. Variationer i elenergiflöden i projektet januari 2004 till mars 2006 Den ökade förbrukningen under hösten 2004 är ett tillfälligt fenomen.

5 Tabell 1: Sammanfattning av energiflöden under perioden till [kwh] 2004 (ej komplett) t.o.m. 1/3 Mätarställningar Från solcellerna Utmatat till elnätet Förbrukning fastighet Förbrukning lägenheter Olika anläggningsdelar Som framgår av figurerna 4 och 5 så är anläggningen uppdelad i 7 delar som har olika karaktär på solinstrålningen och därför producerar olika. Det är dels de tre olika taken och dels fyra olika delar av fasaden. Den övre delen av fasaden påverkas mindre av skuggningen från kullen framför byggnaden än den nedre delen. Dessutom skuggas inre celler i lamellstrukturen mer än de yttre. Eftersom inre och yttre celler är anslutna till olika växelriktare kan skillnaden i produktionen mellan inre och yttre celler studeras. Tabell 2. Energiproduktionen och yield från de olika anläggningsdelarna. Med yield avses ett värde på en med toppeffekten normerad energiproduktion. Taklutningen är 16 och lamellerna i fasaden har 45 lutning. I övrigt refereras till figur 4 och 5. Mätt toppeffekt [kw] Produktion 2005 [kwh] Yield [kwh / kw] Tak (Ost-syd-ost) 4, Tak (Syd-syd-väst) 3, Tak (Väst-nord-väst) 4, Fasad (övre del, inre celler) 1, Fasad (övre del, yttre celler) 1, Fasad (nedre del, inre celler) 3, Fasad (nedre del, yttre celler) 3, Som framgår av Tabell 2 så producerar de inre cellerna endast 70 % av vad de yttre gör. Som en jämförelse kan det nämnas att bägge de närbelägna solcellsanläggningarna på Sickla Udde under samma period registrerade en Yield på 830 kwh/kw. De har en lutning på 30 och är orienterad mot syd- respektive sydost. Orsaker till minskad energiproduktion Den struktur som fasadens moduler sitter i gör att regn inte kommer åt att rengöra modulerna så effektivt som takmodulerna rengörs. Förlusten i yttre celler pga nedsmutsning har vid ett tillfälle mätts och var då 6 respektive 9 % för den yttre respektive inre cellerna. Kvarliggande snö på det relativt flacka taket har gett upphov till förluster som inte går att kvantifiera pga att ingen referens finns. Uppskattningsvis rör det sig om cirka 4 %. Skuggningen från den lövträdsklädda kullen fram byggnaden har under projekteringen uppskattats minska energiproduktionen med cirka 10 %. Även i detta fall saknas en referensdata som kan bekräfta detta (referens är ett objekt som inte är skuggat) Som framgår av Tabell 2 bör man undvika att orientera moduler så mycket mot norr som görs i den nordvästvända takinstallationen pga det låga utbytet.

Jämförelse av solcellsanläggningar JONNA JANSSON, FRIDA JOHANSSON

Jämförelse av solcellsanläggningar JONNA JANSSON, FRIDA JOHANSSON Jämförelse av solcellsanläggningar JONNA JANSSON, FRIDA JOHANSSON SOLENERGI ÄR FRAMTIDEN! Mål & Syfte Målet är att klargöra vilken av de två solcellsanläggningarna som är mest effektiv. Det vill säga vilken

Läs mer

SOLCELLSANLÄGGNINGARNA PÅ MATEMATIKGRÄND 9 OCH NYA GEOGRAFIGRÄND - ÅLIDHEM, UMEÅ. Utvärdering av driftperioden maj 2011 tom oktober 2012

SOLCELLSANLÄGGNINGARNA PÅ MATEMATIKGRÄND 9 OCH NYA GEOGRAFIGRÄND - ÅLIDHEM, UMEÅ. Utvärdering av driftperioden maj 2011 tom oktober 2012 SOLCELLSANLÄGGNINGARNA PÅ MATEMATIKGRÄND 9 OCH NYA GEOGRAFIGRÄND - ÅLIDHEM, UMEÅ Utvärdering av driftperioden maj 2011 tom oktober 2012 Energibanken i Jättendal AB, november 2012 2012-11-13 Energibanken

Läs mer

BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ

BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET PÅ AUGUSTENBORGSVÄGEN 26 MALMÖ Beskrivning av solenergisystemet Augustenborgsvägen 26, Malmö Sida 2(7) BESKRIVNING AV SOLENERGISYSTEMET. Innehållsförteckning 1 Allmänt...

Läs mer

Solceller för större fastigheter

Solceller för större fastigheter SolEl-Seminarium Solceller för större fastigheter Elite Hotel Ideon, Lund - 20 november 2013 Mats Andersson Energibanken i Jättendal AB Konsultföretag inom solcellsområdet sedan 1997 Mats Andersson i Jättendal,

Läs mer

Förstudie Solceller på flerbostadshus

Förstudie Solceller på flerbostadshus Förstudie Solceller på flerbostadshus Förutsättningar Bostadsrättföreningen Solskiftet är en HSB-förening, belägen i nordöstra delen av Landskrona. Föreningen består av 117 lägenheter, fördelade på 9 fastigheter

Läs mer

Driftuppföljning av Svenska Nätanslutna solcellanläggningar

Driftuppföljning av Svenska Nätanslutna solcellanläggningar Driftuppföljning av Svenska Nätanslutna solcellanläggningar Status augusti 2006 Jonas Hedström Energibanken i Jättendal AB 1 Inledning och bakgrund Under 1983 anslöts för första gången en solcellsanläggning

Läs mer

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad 2017 03 03 JB EcoTech Solenergi AB Telefon: 0704-333 217 Jonas.buddgard@jbecotech.se www.jbecotech.se 2017 03 03 Bakgrund Avsikten med denna förstudie

Läs mer

Var lyser solen bäst?

Var lyser solen bäst? Var lyser solen bäst? Bild: Institute för Environment and sustainability- European Commission Det strålar årligen in ca 10 000 gånger mer solenergi än den energi som används på jorden! Solceller (ger el)

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

Förstudie Solceller på villa

Förstudie Solceller på villa Förstudie Solceller på villa Förutsättningar Villa Solhem ligger i Beddingestrand, mellan Trelleborg och Ystad. Den är uppförd 1914 med en total boarea på ca 240 m 2. Den tänkta placeringen för solcellsmodulerna

Läs mer

Solel för & av privatpersoner.

Solel för & av privatpersoner. Solel för & av privatpersoner www.solpaneler.nu Agenda Hur fungerar solceller? Användningsområden Utveckling i Sverige Vilka möjligheter finns det som privatperson.och är det lönsamt? (Produktion just

Läs mer

Rotebro idrottshall solel

Rotebro idrottshall solel Rotebro idrottshall solel Glasparti söderfasad 672st paneler Glasparti västerfasad 450st paneler Tunnfilmspaneler monterade på kil ovan tak 32st paneler. Övrig yta blir vanligt glas i liknande utseende

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-03 Kompletta paket för grön elproduktion ELCERTIFIKAT Som elproducent har du möjlighet att ansöka om elcertifikat för den el du levererar ut på nätet.

Läs mer

Solceller Snabbguide och anbudsformulär

Solceller Snabbguide och anbudsformulär Solceller Snabbguide och anbudsformulär Maj 211 Detta dokument har tagits fram inom ramen för SolEl-programmet, mer info finns på www.solelprogrammet.se. Projektet har kallats "Underlag för anbudsförfrågan

Läs mer

Solen som energikälla. Solen som energikälla

Solen som energikälla. Solen som energikälla Solen som energikälla Solen som energikälla Så här fungerar solcellssystem Energi från solen Solen är en gratis energikälla, i form av naturligt ljus och värme, som dessutom finns i överflöd. Det är möjligt

Läs mer

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion

En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S Kompletta paket för grön elproduktion En nytänkande kraft SOLKRAFT. med GARO Futuresmart S 18-09 Kompletta paket för grön elproduktion PRODUCERA EGEN GRÖN EL ENKELT, MILJÖVÄNLIGT OCH LÖNSAMT Med GAROs kompletta paket med solpaneler, med växelriktare

Läs mer

Projektnr 40 30 120. Solcellsanläggning. Uppsala 2008-07-04. Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01

Projektnr 40 30 120. Solcellsanläggning. Uppsala 2008-07-04. Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01 1(5) Projektnr 40 30 120 Mark-Vatten-Miljöcentrum, MVM SYSTEMVALSUTREDNING Solcellsanläggning Uppsala 2008-07-04 Kungsängsvägen 21 753 23 UPPSALA Tel: 018-13 97 00 Fax: 018-13 97 01 Upprättad av: Leif

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solfångare Varmt vatten Solceller El Stabila Tysta Inga rörliga delar Lång livslängd 30 år Liten miljöpåverkan 20-40g CO2/kWh inkl. framställning. Hur fungerar solceller?

Läs mer

Solceller möjligheter för integration i arkitekturen. Ricardo Bernardo 2014-01-29

Solceller möjligheter för integration i arkitekturen. Ricardo Bernardo 2014-01-29 Solceller möjligheter för integration i arkitekturen Ricardo Bernardo 2014-01-29 Solenergiomvandling Solstrålning kan omvandlas till värme eller el Solfångare för värmeproduktion Solceller/solpaneler för

Läs mer

Snabbkurs i solceller!

Snabbkurs i solceller! Snabbkurs i solceller! En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten är oslagbar.

Läs mer

Hammarby Sjöstad Kv Lugnvattnet PV-Project: "Lysande"

Hammarby Sjöstad Kv Lugnvattnet PV-Project: Lysande Hammarby Sjöstad Kv Lugnvattnet PV-Project: "Lysande" TEKNISK BESKRIVNING Solcellsanläggningarna UPPHANDLINGSDOKUMENT Stockholm 2002-05-29 Skapad av: Jonas Hedström, Energibanken i Jättendal AB 1 Teknisk

Läs mer

Solel Verklighet i ditt hus?

Solel Verklighet i ditt hus? Solel Verklighet i ditt hus? En liten guidning på vägen till egen el från solen Har vi tillräckligt med sol Hur fungerar solelsanläggningen Hur mycket el produceras Ekonomi och statligt stöd Inköp, installation

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Linköping 13 juni 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

Solceller för elproduktion

Solceller för elproduktion SolEl-Seminarium Solceller för elproduktion EKG Konferens Bygg & Fastighet 7 april 2014 Mats Andersson Energibanken i Jättendal AB Konsultföretag inom solcellsområdet sedan 1997 Mats Andersson i Jättendal,

Läs mer

Januari Förstudie solceller. Brf Utsikten i Norrtälje

Januari Förstudie solceller. Brf Utsikten i Norrtälje Januari 2017 2016 Förstudie solceller Brf Utsikten i Norrtälje Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Solkompaniet utvecklar hållbara energilösningar och leder utbyggnaden av solceller i Sverige.

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Umeå 9 augusti 2017 Lars Ejeklint 1 MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något för oss? Realitet: Delar av Skandinavien

Läs mer

Decentraliserad finansiering av solceller

Decentraliserad finansiering av solceller Decentraliserad finansiering av solceller Emanuel Olofsson November 2018 2018-11-05 1 (7) 1. BAKGRUND Utbyggnaden av solceller i Sverige är ett steg i att nå en förnyelsebar energiproduktion till 2040.

Läs mer

Solpaneler - för nätanslutning

Solpaneler - för nätanslutning Solpaneler - för nätanslutning Söker du en pålitlig leverantör av solpaneler, som kan ge dig professionell betjäning och den bästa och mest pålitliga teknologin? Solpaketet innehåller allt du behöver för

Läs mer

Kort introduktion till solcellsanläggningar

Kort introduktion till solcellsanläggningar Kort introduktion till solcellsanläggningar En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten

Läs mer

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el

Egen el direkt till uttaget. Dala Elfond. Dala Solel. Använd solsidan - gör din egen el Egen el direkt till uttaget Dala Elfond Ett avtal som passar alla Tillsammans är vi stora Dala Solel Använd solsidan - gör din egen el Visste du att... Melbourne i Australien har 2100 soltimmar per år.

Läs mer

Kort introduktion till solcellsanläggningar

Kort introduktion till solcellsanläggningar Kort introduktion till solcellsanläggningar En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten

Läs mer

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11 Powered by Innehåll Bakgrund Elanvändning och elkostnader Solcellsanläggningen Solelproduktion Resultat Bilagor Ingångsparametrar

Läs mer

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint

EGENPRODUKTION. Solceller. Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint EGENPRODUKTION Solceller Motala 30 maj 2017 Lars Ejeklint 1 VÄLKOMNA Ulrika Hållstedt Motala Kommun Energi- och Klimatrådgivare Lasse Ejeklint Vattenfall Åke Fransson Vattenfall Jörgen Eriksson Vattenfall

Läs mer

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20

El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 El och varmvatten från solen - åk på solsafari onsdag 22 maj kl 18-20 Energin från solinstrålningen mot ett tak i norrland är 6-8 ggr större än husets värmebehov. Fastighetsägare visar hur solfångaroch

Läs mer

Snabbkurs i solceller!

Snabbkurs i solceller! Snabbkurs i solceller! En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten är oslagbar.

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten. För det överskott

Läs mer

Så här går det till att installera solel.

Så här går det till att installera solel. Så här går det till att installera solel. 1 KOMPLETT Vi producerar vår egen el och säljer överskottet. 2 Solenergi - som framtiden älskar! Solenergi är en del av framtidens energiproduktion och Svesol

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

SOLENERGI. Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

SOLENERGI. Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development SOLENERGI Hur funkar det? Norrköping 1 juni 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development INNEHÅLL Hur fungerar en solcellsanläggning Är det tillräckligt soligt i Sverige? Den internationella

Läs mer

Vägledning för installation av solcellsanläggningar

Vägledning för installation av solcellsanläggningar Södertörns brandförsvarsförbund PM Vägledning för installation av solcellsanläggningar Nr: 628 Datum: 2019-06-26 Bakgrund Installationer av solcellsanläggningar i olika former blir allt vanligare i Sverige.

Läs mer

SOLCELLER PRODUCERAR GRÖN EL PÅ ULLEVI

SOLCELLER PRODUCERAR GRÖN EL PÅ ULLEVI Projektbeskrivning solceller på Ullevi 2007-12-03 Utförlig projektbeskrivning SOLCELLER PRODUCERAR GRÖN EL PÅ ULLEVI Projektbeskrivning solceller på Ullevi 2007-12-03 Innehåll 1. Inledning och bakgrund...

Läs mer

Seminarium Fjärås projekt Jens Penttilä, Manuela Stierna och Charlotta Winkler

Seminarium Fjärås projekt Jens Penttilä, Manuela Stierna och Charlotta Winkler Seminarium Fjärås projekt 2018-10-17 Jens Penttilä, Manuela Stierna och Charlotta Winkler Dagordning 1. Resultat nybyggnation första 6 månader 2. Merkostnader likströmsnät 3. Resultat Fjäråsområdet 2 4.

Läs mer

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Vår egen solcellsanläggning Energi/ekonomisnurr : Ett annat sätt att tänka, (kommer lite här och där). Pågående solcellsinstallation i Leksand Stödmöjligheter

Läs mer

Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH

Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH Elisabeth Kjellsson, Byggnadsfysik, LTH Innehåll Mål solkarta vad är det? Solinstrålning ytor på byggnader Solceller aktuellt läge (solfångare)

Läs mer

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket.

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Innehållsförteckning - Intro - Så fungerar en solcellsanläggning - Försäljning och

Läs mer

SOLENERGI. Hur funkar det? Nyköping 14 mars 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

SOLENERGI. Hur funkar det? Nyköping 14 mars 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development SOLENERGI Hur funkar det? Nyköping 14 mars 2017 Dr Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development MYTER, REALITET OCH UTMANINGAR Myt: Det är mörkt och kallt i Norden Inte kan väl solenergi vara något

Läs mer

Hållbara tak med integrerade solpaneler

Hållbara tak med integrerade solpaneler Hållbara tak med integrerade solpaneler Solenergitak från Monier Part of BMI Group Dags för takrenovering? Grattis! Passa på att uppgradera ditt hus med ett Monier Solenergitak. Med integrerade solpaneler

Läs mer

Solceller för elproduktion

Solceller för elproduktion SolEl-Seminarium Solceller för elproduktion EnergiNätverk Sverige Stockholm 21 mars 2013 Mats Andersson Energibanken i Jättendal AB Konsultföretag inom solcellsområdet sedan 1997 Mats Andersson i Jättendal,

Läs mer

Solceller i Lantbruket

Solceller i Lantbruket Solceller i Lantbruket Hässleholm 2014-03-07 Agenda 1.Vilka är vi? 2.Varför solceller och vad är det? 3.Hur fungerar en solcellsanläggning? 4.Vad ska man tänka på som köpare 5.Referensanläggningar GermanSolar

Läs mer

Guide Solceller till bostadsrättsföreningen

Guide Solceller till bostadsrättsföreningen Guide Solceller till bostadsrättsföreningen Detta är en presentation av guiden Solceller till bostadsrättsföreningen som är framtagen av BeBo, Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus,

Läs mer

Hammarby Sjöstad Sickla Kaj Kv Holmen

Hammarby Sjöstad Sickla Kaj Kv Holmen Hammarby Sjöstad Sickla Kaj Kv Holmen TEKNISK BESKRIVNING Solcellsanläggning FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Jättendal 2001-11-19 Upprättad av: Mats Andersson, Energibanken i Jättendal AB Mats Andersson Tel: 0652

Läs mer

FAQ vanliga frågor och svar

FAQ vanliga frågor och svar FAQ vanliga frågor och svar Detta dokument är framtaget av SVEA Solar och är anpassad efter de anläggningar som installeras av oss. För övriga frågor som eventuellt inte kan utläsas från denna manual kontakta

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel 1 Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

Solceller på tak på Uppsala Universitet hus 20 EBC

Solceller på tak på Uppsala Universitet hus 20 EBC Sida 1 av 13 Solceller på tak på Uppsala Universitet hus 20 EBC Utredning / teknisk redovisning av solcellsystem Ramböll Sverige AB, 2006-02-20 Beställare: Elkonsult: Göran Nyhlin Tommy Berggården Akademiska

Läs mer

Solcellens historik. Solceller för elproduktion. Solcellen. Modulen. Konsultföretag inom solcellsområdet sedan 1997. Verksamhet

Solcellens historik. Solceller för elproduktion. Solcellen. Modulen. Konsultföretag inom solcellsområdet sedan 1997. Verksamhet SolEl-Seminarium Solcellens historik Solceller för elproduktion Mats Andersson Energibanken i Jättendal AB 1839 1922 1954 1957 1973 Becquerel beskriver ljusrelaterade fenomen i vätskor Einstein får nobelpriset

Läs mer

Solceller för elproduktion

Solceller för elproduktion SolEl-Seminarium Solceller för elproduktion Mars 2014 Mats Andersson Energibanken i Jättendal AB Konsultföretag inom solcellsområdet sedan 1997 Mats Andersson i Jättendal, Hälsingland Solcellssystem sedan

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solenergimarknaden i Sverige Marknaden för termiska solpaneler (solfångare) har minskat de senaste tre åren i och med att bidragen togs bort 2011. Solcellsmarknaden har

Läs mer

Investera i solceller. och gör din egen solel

Investera i solceller. och gör din egen solel Investera i solceller och gör din egen solel Omvandla solljus till förnybar el Solens energi ger egen klimatsmart el och en lägre elkostnad. Och du bidrar till ett hållbart energisystem. Vi erbjuder nyckelfärdiga

Läs mer

Solelproduktion i Örebro -en kommunal angelägenhet

Solelproduktion i Örebro -en kommunal angelägenhet Solelproduktion i Örebro -en kommunal angelägenhet Niklas Jakobsson, energi och klimatstrateg HUT enheten för Hållbar Utveckling, Örebro kommun Projekts syfte och innehåll Syfte: Att utreda potential och

Läs mer

Snabbkurs i solceller!

Snabbkurs i solceller! Snabbkurs i solceller! En solcellsanläggning saknar helt rörliga delar som slits, kärvar eller går sönder. Detta gör att anläggningen behöver minimalt med service samtidigt som driftsäkerheten är oslagbar.

Läs mer

Solkraft. Solceller och värmepump ger noll värmekostnad. Projekt i partnerskap:

Solkraft. Solceller och värmepump ger noll värmekostnad. Projekt i partnerskap: Solkraft Solceller och värmepump ger noll värmekostnad Projekt i partnerskap: Glöm alla värmekostnader Låt solen ge energi till värme och varmvatten Solceller producerar den el du behöver för värme och

Läs mer

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning?

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Bostadsrättsföreningar Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att

Läs mer

Potential för solenergi i Blekinges bebyggelse

Potential för solenergi i Blekinges bebyggelse Potential för solenergi i Blekinges bebyggelse - David Lingfors - Joakim Widén Institutionen för teknikvetenskaper, Fasta tillståndets fysik, Uppsala universitet, Box 534, 75121 Uppsala. David.lingfors@angstrom.uu.se

Läs mer

Mer solel med hjälp av solkartan.se

Mer solel med hjälp av solkartan.se Mer solel med hjälp av solkartan.se Program 15.15-15.30 Välkomna - Introduktion till solcellstekniken Anna Cornander, Solar Region Skåne 15.30-15.50 Information om projektet "Solkarta i Lund" Fredrik Andrén

Läs mer

Solceller Snabbguide och anbudsformulär. Elforsk rapport 11:27

Solceller Snabbguide och anbudsformulär. Elforsk rapport 11:27 Solceller Snabbguide och anbudsformulär Elforsk rapport 11:27 Bengt Stridh och Lars Hedström Maj 2011 Solceller Snabbguide och anbudsformulär Elforsk rapport 11:27 Bengt Stridh och Lars Hedström Maj 2011

Läs mer

Solceller i Industriell tillämpning på DB Schenker i Jönköping

Solceller i Industriell tillämpning på DB Schenker i Jönköping Solceller i Industriell tillämpning på DB Schenker i Jönköping M Sc Andreas Molin 2013-11-10 Denna rapport sammmanfattar studien Industriell tillämpning av solceller på DB Schenker AB i Jönköping. Uppdraget

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Företag Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att få besök

Läs mer

Producera din egen el med solceller

Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller De senaste åren har priset på solcellssystem minskat kraftigt och idag kan en solcellsanläggning för ett villatak vara en god investering

Läs mer

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg

Detta är en annons från EgenEl. solceller. Ann väljer. solceller. Solcells paket. steg för steg solceller Ann väljer solceller 3 Solcells paket InstalLationen steg för steg Allt fler väljer solceller Vi kan nästan tala om en solcellsrevolution Under 2012 installerades det dubbelt så mycket solel

Läs mer

Plannja solelpaket TEKNISK INFORMATION

Plannja solelpaket TEKNISK INFORMATION Plannja solelpaket TEKNISK INFORMATION JANUARI 2015 Producera din egen elektricitet med Plannjas solelpaket Plannjas solelpaket är en lätt och smidig lösning för dig som vill producera din alldeles egna

Läs mer

Fallstudie av produktion och kostnader för två av stadens solcellsanläggningar

Fallstudie av produktion och kostnader för två av stadens solcellsanläggningar MILJÖFÖRVALTNINGEN ENERGICENTRUM 104 20 Stockholm Energicentrum vid Miljöförvaltningen, Stockholm Stad Fallstudie av produktion och kostnader för två av stadens solcellsanläggningar Juli 2012 Foto: Sara

Läs mer

11 år solenergiarbete - Michiel van Noord

11 år solenergiarbete - Michiel van Noord 11 år solenergiarbete - Michiel van Noord Solceller på byggnader Byggnadsintegrering Potentialstudier Projektering & upphandling Projektledning Besiktning Solenergi i planering Forskning SOL-metoden Optimering

Läs mer

Kompletta solcellslösningar

Kompletta solcellslösningar Kompletta solcellslösningar Tryggt, lokalt och enkelt. Låt solen värma dig. I närmare 150 år har vi försett Uddevalla med energi. Mycket har hänt under åren, men vårt mål har alltid varit detsamma att

Läs mer

i samband med Tertial 1

i samband med Tertial 1 Ansökan om investeringsmedel för klimatåtgärder 2017 i samband med Tertial 1 Bilaga 5 Ansökan om investeringsmedel för klimatåtgärder Bromma stadsdelsförvaltning 2017 Ansökan. Bilaga 1 Sida 1 (4) 2017-05-02

Läs mer

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning SVEA Renewable Solar AB Per-Göran Andersson Kan vi täcka energibehovet med solceller? Solenenergins utveckling Ca 0,1% av elen i Sverige kommer från solceller

Läs mer

Akademiska Hus satsar på solceller

Akademiska Hus satsar på solceller Akademiska Hus satsar på solceller Seminarium Svensk Solenergi/Chalmers Uppsala 2015-10-16 Johan Tjernström, Energistrateg johan.tjernstrom@akademiskahus.se 1 Innehåll Kort om Akademiska Hus Våra energimål

Läs mer

Solceller för egen elproduktion Är det lönsamt?

Solceller för egen elproduktion Är det lönsamt? Högskolan på Gotland Solceller för egen elproduktion Är det lönsamt? Kursdeltagare Marianne Lindeborg Oktober, 2011 Examinator: Göran Wall Högskolan på Gotland Kurs: Energi och miljö Höstterminen 2011

Läs mer

Förslag på ny blankett för ansökan om statligt stöd till solceller

Förslag på ny blankett för ansökan om statligt stöd till solceller 1 (6) Förslag på ny blankett för ansökan om statligt stöd till solceller Ansökan om statligt stöd till solceller (SFS 2009:689) Statligt stöd för installation av solcellssystem kan lämnas som ett engångsbidrag

Läs mer

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski,

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski, Solceller Från idé till färdig anläggning Mikaela Tarnawski, 2019-04-09 Vi behöver ställa om snabbt Mål om andel förnybart i Sverige Energiöverenskommelsen: 100 % förnybar elproduktion till 2040 3 Hur

Läs mer

Kartläggning av möjligheter för solel och solvärme på Kungälv kommuns fastigheter.

Kartläggning av möjligheter för solel och solvärme på Kungälv kommuns fastigheter. Projektrapport Kartläggning av möjligheter för solel och solvärme på Kungälv kommuns fastigheter. Av Sofia Gink Handledare: Johannes Pelz Kungälvs kommun 2015 INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1.1 Inledning 1.1.1.

Läs mer

S o lceller En strålande energikälla

S o lceller En strålande energikälla S o lceller En strålande energikälla Vi som arbetar med energi- och klimat i Uddevalla, Munkedal, Lysekil, Sotenäs, Tanum och Strömstads kommun Eva Ginstrup 0522-69 63 54 eva.ginstrup@uddevalla.se Jenny

Läs mer

Framtidens solel i Östra Mellansverige

Framtidens solel i Östra Mellansverige Framtidens solel i Östra Mellansverige Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Studentprojekt med entreprenörsknorr Mötet mellan beställare och leverantör

Läs mer

Elektroskandias lösningar inom solenergi. Solpaneler. tryggt och hållbart

Elektroskandias lösningar inom solenergi. Solpaneler. tryggt och hållbart Elektroskandias lösningar inom solenergi Solpaneler tryggt och hållbart Smarta lösningar som håller vad de lovar. Vårt fokus är att du känner dig trygg med våra lösningar för solenergi. Därför handplockar

Läs mer

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson

EL FRÅN SOLEN. Sverige 2016. Johan Nilsson EL FRÅN SOLEN Sverige 2016 Johan Nilsson TEKNIK SOLCELLSSYSTEM Solcell solfångare solpanel? Solel från solceller/solcellsmoduler Solvärme från solfångare Komponenter Solcellsmodul för solel Solfångare

Läs mer

SOLENERGI. Solvärme, solel, solkraft

SOLENERGI. Solvärme, solel, solkraft SOLENERGI Solvärme, solel, solkraft Innehållsförteckning Historik/användning s. 2 Miljöpåverkan s. 6 Solvärme s. 7 Solel s. 10 Solkraft s. 16 Fördelar s. 18 Nackdelar s. 19 Framtid s. 20 Källförteckning

Läs mer

Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem

Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem 2 Produkter för solcellsystem Lågspänningsprodukter Solen är en gåva Solceller är en investering inför framtiden Energi är en av de största globala utmaningarna

Läs mer

Recipient Fårdala Samfällighetsförening

Recipient Fårdala Samfällighetsförening Author Jakob Morelius Phone 010-505 03 88 Mobile 072-553 26 38 E-mail jakob.morelius@afconsult.com Recipient Fårdala Samfällighetsförening Date 24/04/2017 Project ID 735 591 Solcellsutvärdering 1 Fastighet/förutsättningar

Läs mer

Agenda. Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi

Agenda. Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi Agenda Vad är vad? Solfångarsystem - solvärme Typer av solfångare Sol-värme-ekonomi Vad är el och elpris? Så fungerar en solcell! Elproduktion av solceller i Sverige? Sol-el-ekonomi! Frågor? Sol-el Genererar

Läs mer

Mer än bara ett energisystem

Mer än bara ett energisystem Solar electric Solelsystem systems för for byggnader buildings Mer än bara ett energisystem Solelsystem är rena och underhållsfria och har lång livslängd. Traditionella byggnadsmaterial kan ersättas av

Läs mer

Solenergi för bostadsrättsföreningar. Johan Nyqvist, Verksamhetsledare Solar Region Skåne

Solenergi för bostadsrättsföreningar. Johan Nyqvist, Verksamhetsledare Solar Region Skåne Solenergi för bostadsrättsföreningar Johan Nyqvist, Verksamhetsledare Solar Region Skåne Vi stöttar skånsk solenergi -bli medlem du också! Uppdaterad 171001 Samverkansprojekt Samverkan mellan kommuner

Läs mer

Privatpersoner. Producera din egen el med solceller

Privatpersoner. Producera din egen el med solceller Privatpersoner Producera din egen el med solceller Producera din egen el med solceller De senaste åren har priset på solcellssystem minskat kraftigt och idag kan en solcellsanläggning för ett villatak

Läs mer

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet

Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Utvecklingsmiljöer i nära samverkan med fastighetsägare, miljöteknikföretag och universitet Vilken typ av produkt är solel? Det beror på Fyra exempel på olika affärsmodeller: - storskalig produktion

Läs mer

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017

SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna. Nyköping 14 mars 2017 SOLCELLER EGENPRODUKTION AV EL Välkomna Nyköping 14 mars 2017 1 VAD HÄNDER I KVÄLL? Värmeverksamheten Nyköping; Fredrik Wettervik, Vattenfall Värme Solenergi; Nicholas Etherden, Vattenfall Research & Development

Läs mer