Slutrapport Grupp 4, Webscraping

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Grupp 4, Webscraping"

Transkript

1 Webbprojekt I, 1DV411 Slutrapport Grupp 4, Webscraping Author: Caroline Millgårdh, Samuel Bobeck, Martin Svensson och Nikola Romcevic Supervisor: Tobias Ohlsson Semester: Spring 2012 Course code: 1DV411

2 Sammanfattning Det primära målet med projektet var att projektmedlemmarna skulle få lära sig vad det innebär att jobba i ett större projekt mot en riktig kund. Kunden i fråga var IT-företaget Do You Like It AB. Inför ett kommande projekt behövde de hjälp med att utveckla en applikation som hämtade och sparade företagsinformation från webbsidan företagsfakta.se. Applikationen skulle bestå av två interface; ett där användaren specifierade vad för typ av företag som skulle hämtas från företagsfakta.se och ett där användaren kunde söka genom redan sparade företag i databasen. Då applikationen är tänkt att hantera stora mängder av data så behövde kunden även veta vilken av databastyperna MySQL och NoSQL som fungerar bäst för ändamålet. 1(17)

3 Förord Denna rapport beskriver den webbapplikation, och arbetet med att utveckla den, som skapades åt Kalmarföretaget Do You Like It AB. Arbetet genomfördes som en del av vår utbildning, inom kursen Webbprojekt 1, och presenterades mars 2012 för vår handledare och övriga kursdeltagare. 2(17)

4 Innehållsförteckning Sammanfattning...1 Förord...2 Innehållsförteckning...3 Bakgrund...4 Syfte...5 Mål...5 Projektorganisation...6 Teknik...7 Metodik...8 Resultat...10 Avvikelser...12 Slutsats...13 Förslag på vidareutveckling...14 Förslag till förbättringar inför kommande projekt...14 Källförteckning (17)

5 Bakgrund Kunden för gruppens arbete var företaget Do You Like IT AB[1], ett ITföretag med inriktning på webben. I ett utav deras projekt så behövde de en applikation för att samla in och spara företagsinformation, främst ifrån företagsfakta.se[2], vilket de efterfrågade hjälp med. Eftersom stora mängder data skulle sparas så var valet av databassystem viktigt, och kunden efterfrågade således också någon sorts undersökning och redogörelse för vilket system som skulle passa bäst för dem. Valet stod här mellan MySQL[3] och någon form av NoSQL-system[4]. Utöver skrapningsapplikation så efterfrågade också kunden ett enkelt sökgränssnitt mot databasen. Sökningen skulle kunna användas för att enkelt undersöka att en skrapning fungerat som den skulle, och som ett exempel på hur data kan hämtas och presenteras utifrån de databasmodeller som vi skulle bygga. Skrapning Metoden att samla och utvinna data från en webbplats per automatik med hjälp av en robot kallas för skrapning. Skrapningen går till så att roboten simulerar ett besök på den webbsida som ska skrapas genom att göra ett anrop mot den, precis som en vanlig besökare skulle göra, och får som svar sidans innehåll. Ur sidans innehåll kan sedan de element som är av intresse hämtas ut[5]. 4(17)

6 Syfte Syftet med detta projektet var först och främst lärdomen av att jobba tillsammans i en grupp mot ett skarpt projekt, med all planering, dokumentation, utveckling och testning som det innebar. Stor vikt lades på iterativ utveckling, vilket är en arbetsprocess som är vanligt förekommande inom it-branschen och därför väldigt relevant att lära sig och känna sig bekväm med inför framtida projekt. Gruppmedlemmarna turades om med att ta på sig rollen som gruppledare så att alla fick känna på ansvaret med att leda ett webbprojekt. Mål Målet var att skapa en applikation för att kontrollera och genomföra skrapning av företagsinformation från företagsfakta.se. Företagen som skrapades skulle sparas i en databas och där kunna knytas till annan lagrad relevant information. Ett viktigt delmål var att välja bäst passande databassystem och databasmodell för just den sortens data som skulle skrapas. 5(17)

7 Projektorganisation Projektansvarig: Tobias Ohlsson Handledare: Martin Fredriksson Kund: Mahmoud Haidar, Do You Like It AB Projektgrupp: Caroline Millgårdh Martin Svensson Samuel Bobeck Nikola Romcevic 6(17)

8 Teknik Skrapningsapplikationen skrevs i PHP[6] på kundens begäran. Utöver det så användes javascriptbiblioteket jquery[7] för applikationens gränssnitt och användarinteraktion. Orsaken till att blanda in jquery till så stor del som möjligt var att göra applikationen mer responsiv och användarvänlig. Google Docs[8] användes mycket flitigt till all sorts dokumentation för att kunna skriva tillsammans. Då det mesta av programmeringen skedde enskilt var det viktigt med versionshantering. Detta gjordes med hjälp av TortoiseSVN[9] och lagringsutrymme på skolservern som projektgruppen blivit tilldelad. Tack vare detta arbetssätt kunde risken att spara över varandras kod minimeras samtidigt som det skapades backuper om något gick snett. Valet mellan MySQL eller något NoSQL-system föll till slut på båda genom att applikationen skrevs med stöd för två databassystem och funktionalitet för att enkelt i gränssnittet kunna styra vilken databas som skulle användas. Detta gav en mycket bra möjlighet för både projektgruppen och kunden att kunna testa applikationen i sin helhet med vardera databassystem, och enkelt kunna jämföra tid och prestanda. Det gjorde också situationen för kunden lättare genom att denne slapp ta beslutet om databassystem under projektets gång baserat på våra redogörelser, och istället fick levererat ett system där båda alternativ ingick. NoSQL-systemet som valdes var MongoDB[10]. MongoDB MongoDB är ett NoSQL-databassystem med öppen källkod, som släpptes år 2009 och som sedan mars 2011 anses vara produktionsredo. Det är dokumentbaserat vilket innebär att varje post, som i en relationsdatabas skulle sparas som rad, istället sparas som ett dokument med noder för varje fält posten innehar. I MongoDBs fall så är dessa dokument strukturerade i BSON[11] (Binär JSON). Det är mycket likt JSON[12] förrutom att det är snabbare och bland annat kan hantera datatyper. I dokumenten kan man, precis som i ett vanligt JSON-objekt, spara valfria egenskaper och nästlade objekt och arrayer (kallade inbäddade dokument), vilket gör dem väldigt dynamiska och anpassningsbara[13]. 7(17)

9 Metodik Arbetsmetoden för projektet var till en viss del utstakad av kursledningen och denna del var tvungen att följas. Detta innefattade ett par moment som skulle genomföras under varje iteration: Handledarmöte Projektledarbyte Test av systemet Leverans och återkoppling Riskhantering Individuell tidsrapportering Ny iterationsplan för kommande iteration Handledarmöte och projektledarbyte skedde regelbundet varje vecka under de första 4-5 veckorna tills projektet och planeringen ansågs vara helt under kontroll. Återkoppling med kund, testning och riskhantering skedde så fort nya väsentliga delar hade implementerats för att garantera att projektet var på rätt spår och allting fungerade som det skulle. Både skrapning och NoSQLdatabaser var nya områden även för kunden vilket innebar att frekventa möten och genomgångar av vart projektet vart på väg var viktigt. Flera gånger under utvecklingen så tillkom det nya önskemål från kundens sida vilket vi i de allra flesta fall kunde tillmötesgå tack vare iterativt arbetssätt och god kontakt med kunden. För att hålla ordning på projektets alla delar och uppgifter så sattes en taktisk plan upp, en lista med alla uppgifter som skulle göras i projektet, som sen fylldes på under projektets gång så fort nya uppgifter eller detaljer dök upp. Med hjälp av den taktiska planen var det lätt att dela upp arbetet mellan gruppmedlemmarna och hålla koll på vad som var gjort och hur mycket som var kvar att göras. Skrapnings- och sök-applikationen var båda relativt små vilket innebar att arbetet redan från början var ganska lätt att överblicka. I och med det så märktes snart att det inte fanns något större behov av att använda sprint backlog och burndown chart som del av våran iterationsplan, de 8(17)

10 metoderna tillförde ingenting till planeringen som inte kunde ersättas av den gemensamma taktisk planen Projektgruppen delades i ett tidigt skede upp i två primära grupper, en grupp som tog hand om databasmodelleringen och en grupp som tog hand om själva skrapningsfunktionen. Till en början lades den mesta tiden på att läsa på, sätta sig in i och testa både NoSQL och olika skrapningstekniker. Det finns en uppsjö av NoSQL-system, och MongoDB var inte det självklara valet från början. Det var viktigt att det system som valdes passade för den sorts data som skulle sparas, men också var relativt enkelt att installera och hantera så att kunden smidigt kunde få det i bruk på sin server så fort som möjligt. Skrapning kan göras med flera olika tekniker och eftersom det var en otroligt omfattande mängd data som skulle hämtas så var det mycket viktigt att den absolut mest optimala metoden användes. När det gäller hämtning av data så testades och jämfördes bland annat PHP s inbyggda funktioner (file_get_contents) och data-transfereringsbiblioteket curl[14]. För själva skrapningen (extraheringen av information från den hämtade datan) så testades metoder för att omvandla datan till DOM-strukturer kontra reguljära uttryck. curl tillsammans med reguljära uttryck var det som visades sig vara den optimala metoden. Under början av utvecklingen så användes lokala servrar och lokala MySQLdatabaser. Efter att beslutet om MongoDB som NoSQL-databas tagits så började vi använda tjänsten Mongolab[15], vilken erbjuder en gratis MongoDB med upp till 250 megabytes utrymme. Ungefär halvägs in i projektet så var kundens server redo för användning med både MySQL och MongoDB installerat. Detta öppnade upp för de första leveranserna, och efter det så skedde en frekvent uppdatering på kundens server varje gång någon ny funktionalitet hade testats klart lokalt. För varje uppdatering så laddades en change log upp på servern med beskrivning om vad som var nytt så att kunden enkelt kunde följa utvecklingen. 9(17)

11 Resultat Projektet flöt på mycket bra och alla baskrav uppfylldes utan några större problem. Arbetet hade redan från början känts relativt överkomligt och detta bekräftades halvvägs in i projektet då de flesta baskrav redan hade implementerats. Detta gav möjlighet att gå vidare med applikationen och implementera ytterligare funktionalitet för att förbättra den. Kunden hade flera nya idéer och önskemål om vad de gärna ville ha med och gruppen presenterade flera förslag vilket ledde till en mängd nya krav under projektets gång. Mot slutet av projektet så blev det lite stressigt då några nya krav dykt upp under sista veckorna som gruppen väldigt gärna ville ha med i leverans. Det ledde till att vi fick gå över leveransdatumet något vilket vi varnade kunden för innan men de tyckte inte det var några problem för att få med de extra kraven de önskade. Kunden var väldigt tillmötesgående och sa redan från början att de var osäkra på hur mycket tid och arbete projektet kunde tänkas ta, och att de var nöjda med att vi gjorde så mycket vi hann. De var således mycket nöjda vid projektets slut med resultatet som innehöll allt de hade bett om plus en hel del extra funktionalitet. Projektet var dock inte helt utan komplikationer. Det allra största problemet som uppstådde var att MongoDB presterade mycket ostabilt på kundens server och kraschade flera gången när servern var under belastning, oavsett om det var MongoDB eller MySQL som belastades. Detta var mycket svårt att felsöka och hitta orsak till då varken vi eller kunden själv var ägare till servern utan den hyrdes av kunden och stod någon annanstans. Vid projektets slut fanns fortfarande inget svar eller lösning på detta bekymmer vilket var en besvikelse. Kunden nämnde att de var mycket missnöjda med de som tillhandahöll servern och möjligvis var det helt enkelt något fel på serversidan eller installationen av MongoDB. Om felet på något sätt låg i den levererade applikationen så lyckades det tyvärr inte lokaliseras, och då allting fungerade som det skulle när det testades lokalt och på Mongolab.org så är förhoppningen att servern hos kunden bråkade och en enkel ominstallation av MongoDB eller serverbyte kan lösa det. Tidigt i utvecklingen så implementerades tidmätning i skrap-applikationen vilket gjorde att testning och jämförelse mellan MongoDB och MySQL samt 10(17)

12 undersökande av var flaskhalsarna i skrapningen fanns blev möjligt. Det märktes snabbt att de största flaskhalsarna var hämtningen av sidor från företagsfakta.se samt användandet av MySQL. Följande är exempel på tidsskillnader vid skrapning. Företagsfakta.se skrapas på sökorden Städservice + Stockholm, detta returnerar 1650 företag: Hämtning av företagssidor: Extrahering av sidornas innehåll med reguljära uttryck: Insättning i databas vid användning av MongoDB: Insättning i databas vid användning av MySQL: Samma skrapning igen för att testa update till databas: Uppdatering i databas vid användning av MongoDB: Uppdatering i databas vid användning av MySQL: sekunder sekunder sekunder sekunder sekunder sekunder 11(17)

13 Avvikelser Bortsett från ett par avvikelser så har samtliga krav i kravspecifikationen implementerats. Den första avvikelsen är att vi beslutade oss att implementera stöd för både MongoDB och MySQL för att underlätta testning. Detta har även inneburit att kunden nu kan använda sin applikation med båda databaserna, och i lugn och ro själv bestämma vilken som passar dem bäst. Den andra avvikelsen var att använda jquery för att göra både söknings- och skrapningsgränssnittet mer responsiva och användarvänliga. Vi föreslog dessutom ett antal förbättringar och funktioner för kunden som mottogs med ett positivt gensvar och således implementerades. Det tillkom även nya önskemål från kundens sida under utvecklingen, vilket vi i de allra flesta fall kunde tillmötesgå. 12(17)

14 Slutsats Projektet har i sin helhet flutit på bra. Det tog lite tid innan vi fick riktigt grepp om det vi skulle göra, men eftersom projektet var relativt litet skapade detta inga problem tidsmässigt. Samtliga medlemmar har deltagit aktivt och gjort att projektet stadigt gått framåt. Tidsplanen har i stort sett hållit, även om det blev lite stressigt sista veckan p.g.a. sena kundändringar och en kraschande server. Ingen av oss hade arbetat med skrapning förrut, och det tog lite tid att klura ut det bästa och mest effektiva sättet att göra det. Vinnaren blev till slut reguljära uttryck. De är snabba men även väldigt fragila. Om html-strukturen på företagsfakta.se skulle ändras på något sätt så kommer inte skrapan fungera längre. De flesta av oss hade inte heller någon kunskap om nosql-databaser. Det var intressant att undersöka den marknaden och se vad som fanns till buds. MongoDB utkristalliserade sig tidigt som en favorit, och efter närmare studier så kändes den som ett självklart val. En av dess fördelar var inbyggd funktionalitet för geolocation, vilket passade projektet perfekt. Vi blev alla imponerade av MongoDBs snabbhet och flexibilitet, och arbetar gärna med den igen i framtiden. Det vi kunde ha gjort bättre var att vi kunde ha kontaktat kunden snabbare. Efter det första mötet tog det även en tag för oss att inse att vi inom gruppen fått helt olika uppfattningar som vad som skulle utföras. Det krävdes en rejäl gruppdiskussion där vi skrev ner frågor till kunden för att komma till rätta med problemet. Först efter ytterligare ett kundmöte kom vi på det klara med vad vi skulle göra. Detta skulle ha lösts under första veckan men tog istället två till tre veckor. Testningen på kundens server skulle ha skett tidigare, på så sätt skulle vi möjligtvis kunnat upptäcka dess tendens att krascha lite tidigare och haft mer tid till att felsöka det. Vi hade tidigare gjort alla tester på lokala servrar eller mot Mongolab.org och blev ganska tagna på sängen när kundens server slutade fungera under samma tester. Allt tyder på att felet är hos servern och vi hade isåfall ändå inte kunnat göra något åt det men hade iallafall kunnat varna kunden tidigare. 13(17)

15 Förslag på vidareutveckling Både söknings- och skrapningsformuläret skulle bli mer användarvänligt med autocomplete-funktionalitet[16], men för övrigt är det svårt att föreslå fler förbättringar och funktioner då kunden var ytterst förtegen om vad applikationen skulle användas till. Förslag till förbättringar inför kommande projekt Inför framtida projekt skulle vi se till att etablera kundkontakt snabbare och verkligen se till att vi vet exakt vad det är som ska utföras. Vi skulle även testa servrar tidigare för att se att de fungerar även när de utsätts för lite press. Om vi fick välja versionshanteringsverktyg skulle valet falla på git[17] istället för svn. Vi skulle även anpassa dokumentationen efter projektet och välja bort några dokument till förmån för andra. 14(17)

16 Källförteckning [1] 'Do You Like It AB', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [2] 'FöretagsFakta i Halmstad AB', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [3] 'MySQL', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [4] 'Wikipedia: NoSQL', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [5] 'Wikipedia: Web Scraping', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [6] 'PHP: Hypertext Preprocessor', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [7] 'jquery: The Write Less, Do More, JavaScript Library', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [8] 'Google Dokument', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [9] 'TortoiseSVN', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [10] 'MongoDB', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [11] 'Wikipedia: BSON', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [12] 'Wikipedia: JSON', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [13] 'Wikipedia: MongoDB', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [14] 'curl', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [15] 'MongoLab - MongoDB Hosting Cloud Hosted MongoDB', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. 15(17)

17 [16] 'Wikipedia: Autocomplete', Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. [17] 'Wikipedia: Git (software), Tillgänglig: [Hämtad: 1 april, 2012]. 16(17)

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1

SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 SLUTRAPPORT WEBBPROJEKT 1 Kostregistrering 30 mars 2012 Webbprojekt 1 1DV411 Institutionen för datavetenskap, fysik och matematik Linnéuniversitetet Ella Källman - ella@kallman.se Martin Kuoppa - martin@duofy.com

Läs mer

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport

1DV411 Webbprojekt I Slutrapport 1DV411 Webbprojekt I Slutrapport Jens Evertsson Michelle Leite Santana Henrik Norberg Pontus Pettersson Danijel Pilipovic 2011-03-28 Kurskod: 1DV411 Sammanfattning I samband med Webbprojekt 1 inom Webbprogrammerareprogrammets

Läs mer

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg

Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg Slutrapport YUNSIT.se Portfolio/blogg RICKARD HANSSON 2012-06-04 Abstrakt Rapporten du har i din hand kommer handla om mitt projektarbete som jag genomfört under tio veckor för utbildningen Utvecklare

Läs mer

SLUTRAPPORT RUNE TENNESMED WEBBSHOP

SLUTRAPPORT RUNE TENNESMED WEBBSHOP SLUTRAPPORT RUNE TENNESMED WEBBSHOP -05-30 Abstrakt Under 10 veckor har jag och Oskar Norling arbetat med att ta fram en webbshop-applikation till företaget Rune Tennesmed i Kalmar. I denna rapport tänker

Läs mer

Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU

Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU Röna fingrar e gött o ha:) SLUTRAPPORT BUDGETSYSTEM LNU FÖRFATTARE Viktor Karlsson Jarmo Baltzar DATUM 2011-03-15 Sammanfattning I rapporten återfinns en detaljerad beskrivning om webbapplikation Budgetsystem

Läs mer

PROJEKT ALBYLEN. Datum: 25 mars 2011. AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson

PROJEKT ALBYLEN. Datum: 25 mars 2011. AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson PROJEKT ALBYLEN Datum: 25 mars 2011 AV: Magnus Lindgren, Mattias Jonsson, Alexander Paskota, Jimmie Yngvesson, Erik Nilsson 0 Sammanfattning: Föreningen Albylen som bedriver aktivitets- och friskvårdscentrum

Läs mer

Filhanterare med AngularJS

Filhanterare med AngularJS Filhanterare med AngularJS Författare: Filip Johansson Peter Emilsson Oskar Georgsson Christian Nilsson Datum: 2014-03-26 1 Sammanfattning Filhanterare med AngularJS är en filhanterare skapad för Sigma

Läs mer

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.

Mina listor. En Android-applikation. Rickard Karlsson 2013-06-09. Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu. Mina listor En Android-applikation Rickard Karlsson 2013-06-09 Rickard Karlsson - rk222cu Linnéuniversitet rk222cu@student.lnu.se Innehållsförteckning 2. Innehållsförteckning 3. Abstrakt 4. Inledning/bakgrund

Läs mer

Slutrapport Thunderbug

Slutrapport Thunderbug Slutrapport Thunderbug Individuellt mjukvaruprojekt Linnéuniversitet Sabina Linder Webbprogrammerare -12 2013-06-07 Abstrakt Denna rapport kommer att handla om projektet Thunderbug, som är en webbsida

Läs mer

Rune Tennesmed. Oskar Norling 1DV430. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt 1DV430 Webbprogrammerare H12 Oskar Norling

Rune Tennesmed. Oskar Norling 1DV430. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt 1DV430 Webbprogrammerare H12 Oskar Norling Rune Tennesmed Oskar Norling Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Webbprogrammerare H12 Oskar Norling 2012-05-30 Abstrakt Denna rapport handlar om mitt mjukvaruutecklingsprojekt som jag och en klasskompis

Läs mer

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10

Projekt Rapport. RaidPlanner. Jeanette Karlsson UD10 Projekt Rapport RaidPlanner Jeanette Karlsson UD10 Abstrakt: Denna rapport handlar om mitt projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklings projekt. Rapporten kommer att ta upp hur jag gått tillväga,

Läs mer

Slutrapport - Intranät

Slutrapport - Intranät Slutrapport - Intranät Grupp 2. DesignOnline 1DV411 - Webbprojekt I Martin Fohlin, Tobias Holst, Andreas Fridlund, Måns Schütz, Anton Ledström & Sherief Badran 1 Sammanfattning I denna rapport beskriver

Läs mer

hannalabom.se Alexandra Jonasson Aj222im

hannalabom.se Alexandra Jonasson Aj222im hannalabom.se Alexandra Jonasson Aj222im 2012-05-15 1 ABSTRAKT Denna rapport handlar om hur jag skapade hannalabom.se med wordpress som mitt grundredskap. Jag jobbade mot en kund som ville ha en hemsida.

Läs mer

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03

Slutrapport för JMDB.COM. Johan Wibjer 2012-06-03 Slutrapport för JMDB.COM Johan Wibjer 2012-06-03 Abstrakt Den här rapporten kommer handla om mitt projekt som har handlat om att gör en webb sida för ett personligt media bibliotek, hur jag har jobbar

Läs mer

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609

Priskamp. En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Priskamp En prisjämförelsesite Björn Larsson 130609 Abstrakt Detta är en post-mortem slutrapport om mitt projekt "Priskamp" inom ramen för kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt VT 2013. Projektets

Läs mer

Tepz klon. - Projektrapport. Linnéuniversitetet, Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt Janina Bergström, WP12 Distans

Tepz klon. - Projektrapport. Linnéuniversitetet, Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt Janina Bergström, WP12 Distans Tepz klon - Projektrapport Janina Bergström jb222qp WP12 Distans 8/6-2013 Linnéuniversitetet, Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 1 Abstrakt Denna rapport handlar om min klon av det existerande spelet

Läs mer

Rabattsystem TEXTILGALLERIAN RABATTSYSTEM

Rabattsystem TEXTILGALLERIAN RABATTSYSTEM Rabattsystem Kund : Linus Ivelid, Textilgallerian Projektgrupp : Jonas Holte, Jesper Håkansson, Rasmus Eneman, Henrik Gabrielsson, David Grenmyr och Erik Magnusson Handledare : Tobias Ohlsson Kurs : WEBBPROJEKT

Läs mer

sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson

sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson sida 1 Grupp 6 co-browsing 1DV411 - Webbprojekt I Författare: Markus Axelsson Stavros Gemitzoglou Axel Hernborg Joakim Jonsson Rickard Karlsson Peter Magnusson Termin: VT2014 sida 2 Sammanfattning Denna

Läs mer

Slutrapport. KOM - Linnéuniversitetet. Alva Fandrey. Jonas Erixon. Lukas Nilsson. Sofia Björkesjö

Slutrapport. KOM - Linnéuniversitetet. Alva Fandrey. Jonas Erixon. Lukas Nilsson. Sofia Björkesjö Slutrapport KOM - Linnéuniversitetet Alva Fandrey Jonas Erixon Lukas Nilsson Sofia Björkesjö Innehållsförteckning Alva Fandrey 0 Jonas Erixon 0 Lukas Nilsson 0 Sofia Björkesjö 0 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Kommunal Jämförelsetjänst

Kommunal Jämförelsetjänst Kommunal Jämförelsetjänst Sammanfattning Denna rapport innehåller bakgrund och information om projektet samt att vi har utvärderat hur det har gått under projektets gång. Projektet har gått ut på att vår

Läs mer

TMP Consulting - tjänster för företag

TMP Consulting - tjänster för företag TMP Consulting - tjänster för företag Adress: http://tmpc.se Kontakta: info@tmpc.se TMP Consulting är ett bolag som utvecklar tekniska lösningar och arbetar med effektivisering och problemslösning i organisationer.

Läs mer

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1

Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Fakulteten för ekonomi, kommunikation, IT & data Labrapport över Rumbokningssytemet Grupp:1 Kurskod: DVGC18 Kursnamn: Software Engineering Inlämningsdatum: 2009 10 28 Scrummaster: Martin Blom Projektmedlemmar:

Läs mer

Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson

Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson Solvändan slutrapport Daniel Hallqvist, Therese Samuelsson & Emil Carlsson Sammanfattning Det här är slutrapporten för ett projekt som gjordes i kursen Webbprojekt I av tre studenter på programmet webbprogrammerare.

Läs mer

HejKalmar app. Projektrapport. Webbprojekt I

HejKalmar app. Projektrapport. Webbprojekt I Projektrapport HejKalmar app Webbprojekt I Författare: Cecilia Lindqvist, Linus Lundevall, Christofer Olaison, Andreas Söderström och Isak Utegård Handledare: Tobias Ohlsson Examinator: Tobias Ohlsson

Läs mer

Slutrapport. Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint

Slutrapport. Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint Slutrapport Andreas Fürst, Martin Åhlin, Stefan Sahlin, Jenni Berndtson, Jimmy Sigeklint Sammanfattning I kursen IDV411 Webbprojekt I som ingår i programmet Webbprogrammerare vid Linnéuniversitetet har

Läs mer

TimeWarriors, Grupp 1

TimeWarriors, Grupp 1 TimeWarriors, Grupp 1 Kund: Johan Leitet, Linnéuniversitetet Kalmar Projektgrupp: Mathias Sundin, Richard Söderman, Anton Larsson, Wictor Kihlbaum, Lucas Wik, Jonas Tornfors Handledare: David Grenmyr Kurs:

Läs mer

Intra EV. Webbprojekt I, 1DV411. Alex Driaguine. Kristoffer Karlsson. Martin Carlsson. Joakim Holmewi. Mattias Johansson. Uppdragsgivare: Grupp 4:

Intra EV. Webbprojekt I, 1DV411. Alex Driaguine. Kristoffer Karlsson. Martin Carlsson. Joakim Holmewi. Mattias Johansson. Uppdragsgivare: Grupp 4: Intra EV Webbprojekt I, 1DV411 Uppdragsgivare: Grupp 4: Eva Vinrot, EV Konsult Rebecca Fransson Alex Driaguine Kristoffer Karlsson Martin Carlsson Joakim Holmewi Mattias Johansson Sammanfattning Vi blev

Läs mer

SEGLAISOLEN.SE En Wordpres Webbsajt

SEGLAISOLEN.SE En Wordpres Webbsajt SEGLAISOLEN.SE 2012-05-28 En Wordpres Webbsajt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430 Projektet är utvecklat med hjälp av Unified Process & Wordpress REFERAT Den här rapporten handlar om projektet

Läs mer

Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09

Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09 Prova på-laboration i PHP Johan Sjöholm johsj@ida.liu.se Institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet 2009-08-09 1. Introduktion till webbprogrammering Webbprogrammering består av ett antal

Läs mer

Projekt Foreläsning VI

Projekt Foreläsning VI Webbprogrammering - 725G54 Projekt Foreläsning VI Agenda Sessions update Labb 5 Genomgång projektuppgift Kursinnehåll avstämning Kursmål avstämning Sessions På IDA måste ni göra session_save_path('dir)

Läs mer

Visualisering och lagring av tracerouteresultat

Visualisering och lagring av tracerouteresultat 1DV411 Webbprojekt 1 Slutrapport Visualisering och lagring av tracerouteresultat Andreas Ahlborg Fredrik Forsmo Jacob Ottosson Therese Andersson 2012-03-29 Kurskod: 1DV411 Abstrakt Thomas Ivarsson, universitetsadjunkt

Läs mer

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21

SLUTRAPPORT. Sebastianlund.com. Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430. Författare: Sebastian Lund WP11 Datum: 2012-05-21 SLUTRAPPORT Sebastianlund.com Individuellt mjukvaruutveckingsprojekt, 1DV430 Abstrakt Denna rapporten handlar om mitt arbete jag gjort i kursen Individuellt Mjukvaruprojekt under våren 2012. I rapporten

Läs mer

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år

Javautvecklare. Utbildningsfakta. 400 YH-poäng, 2 år Javautvecklare 400 YH-poäng, 2 år Utbildningsfakta Kurser (12 stycken) Grundläggande programmering och javaverktyg 50 yhp Grafiskt gränssnitt och interaktion 20 yhp Internet, webb och webbramverk 40 yhp

Läs mer

Erik Holmström Projektrapport- KalmarKendo Erik Holmström UD12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt

Erik Holmström Projektrapport- KalmarKendo Erik Holmström UD12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt Projektrapport- KalmarKendo Erik Holmström UD12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-10 Abstrakt Det här rapporten kommer handla om projektet Kalmar kendo. Projektet är en webbplats till en

Läs mer

Projektarbete myshop. Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06

Projektarbete myshop. Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06 Projektarbete myshop av Sandra Öigaard so222es WP12 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 2013-06-06 ABSTRAKT En rapport om utvecklingen av myshop, ett 10 veckors projektarbete i kursen individuellt

Läs mer

SLUTRAPPORT. Projekt Pion. Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö

SLUTRAPPORT. Projekt Pion. Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö SLUTRAPPORT Projekt Pion Medverkande: David Strömbom, Morgan Nadler, Cheng Fong, Alexander Lind, Dzemal Becirevic,Tapani Välijeesiö Sammanfattning Detta uppdrag skapades av gruppen PIONjärerna som består

Läs mer

Haris Kljajic Individuellt mjukvaruprojekt. Projekt Rapport. Insatsplutonen. Haris Kljajic UD11

Haris Kljajic Individuellt mjukvaruprojekt. Projekt Rapport. Insatsplutonen. Haris Kljajic UD11 Projekt Rapport Insatsplutonen Haris Kljajic UD11 Abstrakt: Denna rapport är en rapport på mitt arbete i Individuellt Mjukvaruprojekt. Projektet i sig var en dynamisk website för 1:a Insatspluton i Kalmar

Läs mer

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet

ToDo ios-applikation. Mikael Östman. Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet ToDo ios-applikation Mikael Östman 201205 Mikael Östman - mo22ez Linnéuniversitetet mo222ez@student.lnu.se Abstrakt Detta är en slutrapport för det projekt jag bedrivit inom ramen för kursen Individuellt

Läs mer

Mjukvaruprojekt Onlinebooks

Mjukvaruprojekt Onlinebooks Mjukvaruprojekt Onlinebooks Jakob Månsson 6/7-2010 Jm22gn@student.lnu.se Abstrakt Denna rapport handlar om hur jag gick tillväga när jag gjorde mitt projekt. Vilka problem som man har stött på under vägen

Läs mer

Slutrapport Get it going contracts

Slutrapport Get it going contracts Slutrapport Get it going contracts Författare: Anthony Dry Datum: 2011-06-02 Program: Utvecklare av digitala tjänster Kurs: Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 7.5p Linnéuniversitetet (Kalmar) Abstrakt

Läs mer

Slutrapport. APFy.me

Slutrapport. APFy.me Slutrapport APFy.me Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 3 Projektbeskrivning... 3 4 Leverabler... 4 5 Resultat... 4 6 Utvärdering och analys... 4 6.1 Utvärdering av resultat... 4

Läs mer

VAD GÖR DU / VEM ÄR DU?

VAD GÖR DU / VEM ÄR DU? INNEHÅLL Vad blir din roll Databaser vad är och varför Terminologi Datamodellering vad är och varför Utvecklingsprocessen SQL vad är det Data / Information / Kunskap Kapitel 1 delar av. Praktisk Datamodellering

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former

Läs mer

Logistiksystem Päron AB Bakgrund Problembakgrund Krav på lösning Lösningen

Logistiksystem Päron AB Bakgrund Problembakgrund Krav på lösning Lösningen Logistiksystem Päron AB Ett företag bad mig skapa ett logistiksystem där jag använde mina UX-kunskaper och front end kunskaper i februari 2019 som sedan skulle back end programmerare skulle fortsätta utveckla.

Läs mer

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element.

Vis it. jquery jquery används lite överallt i appen på olika sätt. Det främsta användningsområdet är vid selektering och manipulering av HTML element. Vis it Introduktion Vi har skapat den webbaserade appen Vis it som bygger på att användare kan ta bilder på och lägga upp sevärdheter via sin mobiltelefon. Dessa sevärdheter är positionsbaserade vilket

Läs mer

Hemsideutveckling för Anjool AB

Hemsideutveckling för Anjool AB Beteckning: Akademin för teknik och miljö Hemsideutveckling för Anjool AB Christopher Gidlöf Maj 2012 Examensarbete 15hp B nivå Datavetenskap Internetteknologi Examinator: Carina Petterson Handledare:

Läs mer

E12 "Evil is going on"

E12 Evil is going on E12 "Evil is going on" Föreläsning 12, HT2014 AJAX Kurs: 1dv403 Webbteknik I Johan Leitet E12 Evil is going on Dagens agenda AJAX XMLHttpRequest-objektet JSON Vad är AJAX? Asynchronous JavaScript and XML

Läs mer

Matematikdidaktik. 1DV411 Webbprojekt I

Matematikdidaktik. 1DV411 Webbprojekt I Matematikdidaktik 1DV411 Webbprojekt I Författare: Jennifer Nord, Nils Jakob Olsson, Svante Arvedson, Maria Nygren, Christoffer Holmgren och David Söderberg Handledare & examinator: Tobias Olsson Termin:

Läs mer

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering

Projektet. TNMK30 - Elektronisk publicering Projektet TNMK30 - Elektronisk publicering Gruppindelning projekt Valfria grupper ~4 per grupp TNM088 - Digitala media-grupperna är ok Projektgrupper 4 personer Jämna par Lika arbete för små grupper Anmäl

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Slutrapport. Projekt: ASP.NET Applikation: Clustery Gaming Datum: 29-05-12 Författare: Adam Gustafsson UD11

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt. Slutrapport. Projekt: ASP.NET Applikation: Clustery Gaming Datum: 29-05-12 Författare: Adam Gustafsson UD11 Slutrapport Projekt: ASP.NET Applikation: Clustery Gaming Datum: 29-05-12 Författare: UD11 Abstrakt Denna slutrapport innefattar en beskrivning av samt utvecklarens reflektioner kring utvecklingsprocessen

Läs mer

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM

BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM NORDSCRUM BESKRIVNING AV PROCESSMETODEN SCRUM INNEHÅLLSFÖRTECKNING inledning... 3 SCRUM... 3 Bakgrund... 3 Faser... 3 Ramverket... 3 Nordscrum... 4 StudentProjekt...

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt zm222ag 1DV430 Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt [Website] Restaurang & Pizzeria Europa Slutrapport Zlatan Majdanac - Webbprogrammerare 2011 Abstrakt I min slutrapport skriver jag om projektet som

Läs mer

Molntjänster -- vad är molnet?

Molntjänster -- vad är molnet? En e-bok från Visma Spcs Molntjänster -- vad är molnet? Vad du bör tänka på för att göra rätt val till ditt företag Molntjänster -- vad är molnet? En guide till att förstå molntjänster Innehåll Hänger

Läs mer

Cob Media. Linnéuniversitetet - 1DV411 Webbprojekt I - Slutrapport

Cob Media. Linnéuniversitetet - 1DV411 Webbprojekt I - Slutrapport Cob Media Linnéuniversitetet - 1DV411 1 1. Sammanfattning I nio veckor har vi fått möjlighet att både arbeta tillsammans i grupp och med en riktig kund från näringslivet. Detta för att vi ska få praktisera

Läs mer

Slutrapport - VisitOland

Slutrapport - VisitOland Slutrapport - VisitOland 1DV411, Webbprojekt I, LNU Johan Johansson Sjölin jj222cr@student.lnu.se, 076-7637440 Madeleine Landerhjelm ml22ny@student.lnu.se, 070-9503425 Gunnar Annerstedt ga22bb@student.lnu.se,

Läs mer

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS

SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS SLUTRAPPORT: TEXAS HOLDEM 4 FRIENDS Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt (Utvecklare av digitala tjänster) Den 1 juni 2011 ABSTRAKT Rapporten tar upp positiva och negativa erfarenheter som jag erhållit

Läs mer

Erik Lundgren 820419-1491. GarageLoppisen.se. Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430

Erik Lundgren 820419-1491. GarageLoppisen.se. Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430 Erik Lundgren 820419-1491 GarageLoppisen.se Projekt i kursen Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1dv430 Abstrakt En kort rapport om projektet GarageLoppisen.se. En applikation som skapats för att

Läs mer

Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47%

Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47% 15 svar Sammanfattning Se hela svar Har du läst kursen på Campus eller distans Campus 8 53% Distans 7 47% KURSFRÅGA AV ÖVERGRIPANDE KARAKTÄR Kursinnehållet har varit intressant och stimulerande I låg grad

Läs mer

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet webbutveckling ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: WEBBUTVECKLING Ämnet webbutveckling behandlar de tekniker som används för att presentera och bearbeta information i webbläsaren samt utifrån dessa tekniker skapa och vidareutveckla statiska och dynamiska

Läs mer

Introduktion till MySQL

Introduktion till MySQL Introduktion till MySQL Vad är MySQL? MySQL är ett programmerings- och frågespråk för databaser. Med programmeringsspråk menas att du kan skapa och administrera databaser med hjälp av MySQL, och med frågespråk

Läs mer

Skissa och gissa. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430. Christian Nilsson, cn222gc, WP

Skissa och gissa. Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430. Christian Nilsson, cn222gc, WP Skissa och gissa Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt, 1DV430 Christian Nilsson, cn222gc, WP2012 2013 06 07 1 Abstrakt Detta är min slutrapport för arbetet med att ta fram ett spel kallat Skissa och

Läs mer

Projektuppgift- Mashup- Applikation

Projektuppgift- Mashup- Applikation Projektuppgift- Mashup- Applikation Som avslutning på denna kurs är det tänkt att Du ska bygga en egen mashup- applikation. Du ska bygga en komplett applikation som du utan tvekan skulle kunna vilja visa

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen Olika former av redovisning

Läs mer

DATALAGRING. Ämnets syfte

DATALAGRING. Ämnets syfte DATALAGRING Ämnet datalagring behandlar hur lagring av data görs på ett strukturerat sätt för att datorprogram ska komma åt data på ett effektivt sätt. Lagringen kan ske med hjälp av databashanterare av

Läs mer

Vidareutveckling av lokalbokningssystem

Vidareutveckling av lokalbokningssystem Beteckning: Institutionen för matematik, natur- och datavetenskap Vidareutveckling av lokalbokningssystem Mikael Eriksson juni 2007 Examensarbetete, 10 poäng, B Datavetenskap Internetteknologi Examinator:

Läs mer

Webbprogrammering, grundkurs 725G54

Webbprogrammering, grundkurs 725G54 Webbprogrammering, grundkurs 725G54 Lab 4, 5 ERD PHP + MySQL Återblick Idag Sessions PHP och MySQL för samband Lab 6 725G54: Genomgång projektuppgift Avstämning av kursmål Om sessions På IDA måste ni göra

Läs mer

Joakim Jonsson jj222kc. Minesweeper. Individuellt Mjukvaruprojekt Joakim Jonsson

Joakim Jonsson jj222kc. Minesweeper. Individuellt Mjukvaruprojekt Joakim Jonsson Minesweeper Individuellt Mjukvaruprojekt Joakim Jonsson 08 06 2013 Abstrakt Nedan följer en slutrapport för projektet inom kursen Individuellt Mjukvaru utvecklingsprojekt. Jag har under dessa 10 veckor

Läs mer

Dagbok Mikael Lyck 810717-0071

Dagbok Mikael Lyck 810717-0071 Dagbok Mikael Lyck 810717-0071 2/6 Slutredovisning, redovisningen gick bra vi hade ju redan byggt ihop spelet så vi var inte särskilt oroliga. Allt som allt är jag väldigt nöjd med slutprodukten. 11/5

Läs mer

Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport

Collector en Android-app för att samla saker. Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport Collector en Android-app för att samla saker Kim Grönqvist (kg222dk) 2013-06-10 Slutrapport Abstrakt Jag har gjort en Android-app för att samla saker, Collector. Med den kan man upprätta att göra-listor

Läs mer

Efterstudie. LIPs. LiTH Autonom styrning av mobil robot Martin Elfstadius. Version 1.0. Status. TSRT71-Reglertekniskt projektkurs

Efterstudie. LIPs. LiTH Autonom styrning av mobil robot Martin Elfstadius. Version 1.0. Status. TSRT71-Reglertekniskt projektkurs Efterstudie Version 1.0 Status Granskad Godkänd TSRT71-Reglertekniskt projektkurs LIPs PROJEKTIDENTITET Autonom styrning av mobil robot Vårterminen 2007 Linköpings Tekniska Högskola, ISY Namn Ansvar Telefon

Läs mer

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014

Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kursplan Webbutveckling 2, 100p Läsår 2013-2014 Kurswebb: www.creativerooms.se/edu, välj Webbutveckling 2 Lärare: Aino-Maria Kumpulainen, aino-maria.kumpulainen@it-gymnasiet.se Hösttermin 2013 Vecka Tema

Läs mer

Kursplanering Utveckling av webbapplikationer

Kursplanering Utveckling av webbapplikationer Kursplanering Utveckling av webbapplikationer Fakta Ämne Programmering Poäng 40 Yh-poäng Kurskod YSYS-WEB Klass Systemutvecklare.NET Syfte och koppling till yrkesrollen För att kunna arbeta som systemutvecklare

Läs mer

Yanting Larsen. Mjukvaruutvecklare. Cybercom Group

Yanting Larsen. Mjukvaruutvecklare. Cybercom Group Cybercom Group www.cybercom.se info@cybercom.com Yanting Larsen Jag har ett stort intresse av mjukvaruutveckling och jag är angelägen om att arbeta med antingen webbapplikationer, datorprogram eller mobilapplikationer.

Läs mer

XtraMatLagning. August Ek och Oscar Johnson. TNM065 Dokumentstrukturer

XtraMatLagning. August Ek och Oscar Johnson. TNM065 Dokumentstrukturer XtraMatLagning August Ek och Oscar Johnson TNM065 Dokumentstrukturer 2013 12 13 Sammanfattning Syftet med det här projektet är att skapa en användarvänlig XML baserad webbtjänst som gör det enkelt att

Läs mer

Programmering B PHP. Specialiseringen mot PHP medför att kursens kod i betygshanteringen heter PPHP1408.

Programmering B PHP. Specialiseringen mot PHP medför att kursens kod i betygshanteringen heter PPHP1408. Programmering B PHP DTR1208 - Programmering B 50 poäng Specialiseringen mot PHP medför att kursens kod i betygshanteringen heter PPHP1408. Mål Mål för kursen (Skolverket) Kursen skall ge fördjupade teoretiska

Läs mer

CMS, optimerade för programmerare Eller hur kan ett sådan skapas.

CMS, optimerade för programmerare Eller hur kan ett sådan skapas. Examensarbete CMS, optimerade för programmerare Eller hur kan ett sådan skapas. David Strömbom 2011-05-20 Ämne: Datavetenskap Nivå: B Kurskod: 1DV40E Abstrakt Denna rapport fokuserar på att undersöka några

Läs mer

Projekt Effekt. Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611. Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB

Projekt Effekt. Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611. Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB Projekt Effekt Mjukvaruutvecklingsprojekt i grupp, 1DV611 Uppdragsgivare: Effect reklambyrå AB Projektgrupp 3: Peter Andersson Rasmus Karlsson Tobias Johansson Lars Wöldern Meri Stakovska Sammanfattning

Läs mer

NordScrum Vattenblandare skapad: 19.1.2010 uppdaterad: 29.4.2010

NordScrum Vattenblandare skapad: 19.1.2010 uppdaterad: 29.4.2010 NordScrum Vattenblandare skapad: 9.. uppdaterad: 9.. PRODUCT BACKLOG ID Name Imp Est How to demo Notes 5 Pumpa vatten? Ekenäs Databasmodellering Visa i MyPhpAdmin, typ Visby 3 Webbsida/server Visa upp

Läs mer

dit06omr@cs.umu.se 12 juni 2009 Projektplan Webb-baserat bokningssystem för flyg Kurs: Applikationsutveckling för internet, TFE

dit06omr@cs.umu.se 12 juni 2009 Projektplan Webb-baserat bokningssystem för flyg Kurs: Applikationsutveckling för internet, TFE Projektplan Webb-baserat bokningssystem för flyg Kurs: Applikationsutveckling för internet, TFE VT-09 Innehållsförteckning Inledning & problembeskrivning...1 Systembeskrivning...2 Affärsobjekt...2 Databasen...4

Läs mer

Slutrapport. Super Mario klon. Tomas Wallin tw222bv WP

Slutrapport. Super Mario klon. Tomas Wallin tw222bv WP Slutrapport Super Mario klon Tomas Wallin tw222bv WP11 2012-06-03 1 Abstrakt Denna rapport handlar om mitt arbete i krusen Individuellt Mjukvaruprojekt. I denna rapport tänkte jag gå igenom hur projektet

Läs mer

URVAL AV UTFÖRDA FRILANSJOBB

URVAL AV UTFÖRDA FRILANSJOBB URVAL AV UTFÖRDA FRILANSJOBB Här följer information om ett urval av utförda frilansjobb. CONTENT MANAGEMENT- OCH GROUPWARE RAMVERK Kund: Sundance MD&M En modulär flashapplikation med en PHP och MySQL backend

Läs mer

KAi SENSEMAKING SYSTEM

KAi SENSEMAKING SYSTEM Alexander Hall, 791023-8554 Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 7,5 hp Linnéuniversitetet 2013-06-09 KAi SENSEMAKING SYSTEM ABSTRAKT KAi Sensemaking System är en webbapplikation för feedback/återkoppling

Läs mer

UTVECKLINGSVERKTYG. Praktiska tips för PUM-projekten

UTVECKLINGSVERKTYG. Praktiska tips för PUM-projekten UTVECKLINGSVERKTYG Praktiska tips för PUM-projekten TEKNIKER I PROJEKTEN ios 2 C#.NET 1 Java (inkl Android) 6 Webb (HMTL/JS) 4 En genomskumning av de tilldelade projektförslagen ger ovanstående uppfattning

Läs mer

Q1 Har ni under utbildning haft undervisning inom HTML5?

Q1 Har ni under utbildning haft undervisning inom HTML5? Q1 Har ni under utbildning haft undervisning inom HTML5? ade: 13 Hoppade över: 0 84,62% 11 15,38% 2 Totalt 13 1 / 26 Q2 Hur pass bra bedömer du att dina kunskaper inom HTML5 är? ade: 13 Hoppade över: 0

Läs mer

Big Data i spelbranchen

Big Data i spelbranchen Big Data i spelbranchen ett projekt med Hadoop och open source i fokus Kunden Företaget arbetar med onlinespel och utvecklar många olika spel för över 100 spelbolag, exempelvis Casinon som Casinostugan

Läs mer

Labbrapport - LEGO NXT Robot

Labbrapport - LEGO NXT Robot KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Labbrapport - LEGO NXT Robot Programmering och felsökning Stefan Sarkis 2014-09-02 ssarkis@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II1310) Sammanfattning Denna rapport handlar

Läs mer

Laboration i datateknik

Laboration i datateknik KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Laboration i datateknik Programmering av LEGO-robot Rickard Eriksson 2012-09-06 rieri@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Denna rapport är till följd

Läs mer

Rapport från Praktik på SVOX AG 2008 05 14 till 2008 09 01

Rapport från Praktik på SVOX AG 2008 05 14 till 2008 09 01 Rapport från Praktik på SVOX AG 2008 05 14 till 2008 09 01 Om SVOX AG Jag gjorde min praktik på företaget SVOX AG, ett företag som bygger och sysslar med TTSmotorer. Företaget bildades våren 2000 och har

Läs mer

UTVECKLINGSMILJÖER Microsoft Visual Studio (2003-2013), SQL Server Management Studio 2008-2010, Eclipse

UTVECKLINGSMILJÖER Microsoft Visual Studio (2003-2013), SQL Server Management Studio 2008-2010, Eclipse KONSULTPROFIL Daniel Systemutvecklare.NET Sammanfattning Daniel har mer än 10års erfarenhet av utveckling i olika programspråk. Daniel har i första hand arbetat med Webbutveckling och känner att han har

Läs mer

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn

Tillämpad programmering CASE 1: HTML. Ditt namn Tillämpad programmering CASE 1: HTML Ditt namn 18 [HTML] Din handledare vill se din skicklighet i att använda HTML-koden. Du ska utveckla en webbplats om ditt intresse, inriktning eller gymnasiearbete.

Läs mer

Projektuppgift.

Projektuppgift. Projekt Projektuppgift Designa och implementera ett webbaserat gränssnitt för att söka information i en befintlig databas. Webssidan ska vara komplett med navigering, överblick, sökning och strukturerad

Läs mer

Systemutvecklare SU14, Malmö

Systemutvecklare SU14, Malmö Systemutvecklare SU14, Malmö Tentamen, Tenta Utveckling med ramverket.net(35 YH-poäng) Plats: Plushögskolan Malmö Tid: 2 februari 2015, kl. 9.00-12.00 Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna, suddgummi. Ej

Läs mer

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM

GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM GYMKEEPER ANDREAS SÖDERSTRÖM 20120529 ABSTRAKT En post mortem på mitt ios-projekt. Utmaningen låg i att under 10 veckors tid sätta sig in i en plattform och programspråk jag aldrig använt förut. Jag har

Läs mer

Simon Boström Introduktionskurs i Datateknik

Simon Boström Introduktionskurs i Datateknik KTH KISTA Linefollower Med parprogrammering i NXC Simon Boström 2014-09-04 simbos@kth.se Introduktionskurs i Datateknik Sammanfattning Laborationstillfället var till för att man som ny på KTH skulle lära

Läs mer

Slutrapport för Internetfonden

Slutrapport för Internetfonden Slutrapport för Internetfonden Webbprogrammering i matematik och fysikundervisning Mikael Tylmad mikael@roboro.se Fredrik Atmer fredrik.atmer@gmail.com Ella Kai-Larsen e@k-l.se 10 april 2014 http://www.profyma.se/

Läs mer

Idrottsapen. 1. Inledning. 2. Mål och syfte. 3. Projektbeskrivning

Idrottsapen. 1. Inledning. 2. Mål och syfte. 3. Projektbeskrivning Idrottsapen Slutrapport för projektet Idrottsappen. Projekttitel: Idrottsappen Uppdragstagaren: Sandklef GNU Labs, 710413-5137 1. Inledning Under samtal med olika aktiva personer inom olika idrotter framkom

Läs mer

Dokumentation och presentation av ert arbete

Dokumentation och presentation av ert arbete Dokumentation och presentation av ert arbete Daniel Axehill Reglerteknik Linköpings universitet Dagens föreläsning Första timmen Kursens mål. Projektmodellen LIPS och dess användning i kursen. Olika former

Läs mer

SCRUM och mycket mer

SCRUM och mycket mer Typ av dokument Anvisning Skapad Senaste uppdatering 2008-01-27 2008-11-13 1 (5) Sida 1 Det minsta möjliga? SCRUM och mycket mer Om man nu vill vara agile och inte har allt tid i världen, vad skall man

Läs mer

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil

Projektrapport. Till Projektet Bluetoothstyrd bil Till Projektet Bluetoothstyrd bil Av Erik Olsson Fornling Handledare: Fredrik Johansson n söndagen den 18 mars 2012 Sidan 1 (7) Sammanfattning Jag har byggt om en gammal radiostyrd bil och bytt ut all

Läs mer

Optimering av Wordpress

Optimering av Wordpress Optimering av Wordpress Ni har säkert upplevt att er hemsida kan vara seg och ta lång tid att läsas in. Det finns en uppsjö av orsaker till sådant, och det kan vara mycket svårt att peka ut exakt varför.

Läs mer