Förslag till Inriktningsbeslut Invånarprocessen, arbetsmarknadsförvaltningens strategiska ledningsgrupp 13 juni 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till Inriktningsbeslut Invånarprocessen, arbetsmarknadsförvaltningens strategiska ledningsgrupp 13 juni 2016"

Transkript

1 För Arbetsmarknadsförvaltningen FÖRSLAG TILL INRIKTNINGSBESLUT I INVÅNARPROCESSEN Förslag till Inriktningsbeslut Invånarprocessen, arbetsmarknadsförvaltningens strategiska ledningsgrupp 13 juni 2016 Inriktningsförslaget i sammanfattande punkter Vi ska vara en processorienterad organisation där vi amf:are jobbar i multiteam kring och med de individer som möter oss och där vi arbetar tillsammans som en förvaltning utan stuprör och isolerade delar. Utvecklingsmandatet hos medarbetarnas ska förtydligas och idéer och kompetens måste tillvaratas. Individerna som vi är i kontakt med ska vara medskapare i vårt arbete. För att åstadkomma det ska vi bejaka en kultur som ger förutsättningar för det. En förutsättning är ledningens gemensamma arbete och vilja. Ett övergripande ansvar för individinflytande ska formas i förvaltningen. Vi ska ha en gemensam ingång till förvaltningen. Myndighetsutövningen ska separeras från planeringen/motivationsarbetet. De invånare som är i kontakt med oss ska ha en huvudsaklig kontaktperson eller huvudhandläggare. Kontaktpersonen/huvudhandläggaren är den som är bäst lämpad utifrån invånarens behov. De individer som vägleds och/eller kartläggs ska i hög grad äga informationen. Vi ska nyttja digitaliseringens möjligheter. I arbetet med invånaren handlar det exempelvis om e-tjänster, studieplan/handlingsplan, kartläggning och val av aktivitet. Vi ska rensa i vår statistik och endast ha den statistik vi behöver för att kunna utföra vårt uppdrag, mäta och analysera effekterna av våra resultat. Vi ska arbeta med systematiskt behovs- och målgruppsanalysarbete på individ, organisations och omvärldsnivå. Vi ska avsätta tid för det för att kunna dra slutsatser och agera proaktivt för att individen ska få arbete/egenförsörjning så snabbt som möjligt. Detta genom att få rätt utbildning/ aktivitet/insats utifrån behov samt för att kunna möta den lokalregionala arbetsmarknadens behov av arbetskraft. Vi ska vara tillgängliga i vår information och kommunikation.

2 Inriktningsförslaget i sin helhet Arbetsmarknadsförvaltningen ska vara en processorienterad organisation där invånaren, lärande och förnyelse står i fokus. En viktig del i detta är att utgå från helheten och att frångå köp- och säljorganisationen. Att jobba processorienterat innebär bland annat att: Arbeta behovsorienterat Nyttja bredden av kompetens i organisationen Göra utrymme till att kontinuerligt utveckla och förbättra olika delar av invånarens flöde i vår organisation Reagera och agera utifrån förändrade behov och förutsättningar Öka kunskapen kring vilka delar i processen som ger invånaren värde De olika delarna och kompetenserna i förvaltningen kompletterar varandra. Att vara en förvaltning innebär att vi har stor tillit till varandras kompetens och olikheter för att genomföra vårt uppdrag för invånarna på bästa sätt det vill säga att komma i arbete, studier eller annan försörjning. Individinflytandet genomsyrar vår verksamhet. De invånare som vi vänder oss till eller som vänder sig till oss är vårt huvudfokus. Därför behöver vi fortsätta arbeta med att utveckla vår interna kultur. I ett förslag från gruppen individinflytande återfinns följande formulering: För att kunna sitta stadigt på sadeln krävs det att förvaltningen genomsyras av en gemensam kultur som bejakar individinflytande. Förvaltningen måste arbeta tillsammans med invånaren för att nå framgång i sina mål. Individen ska vara medskapare i sin egen process och medarbetaren ska ha befogenheter att möta individens behov. Förvaltningens gemensamma kultur ska utgå från invånarens önskemål och behov, inte från organisationens behov. För att lyckas med att implementera individinflytande är det av avgörande betydelse att förvaltningen tar ett helhetsgrepp om den gemensamma kulturen. Alla medarbetare måste arbeta tillsammans och exempelvis släppa på prestige, stuprör etcetera. Formuleringen fångar väl det arbete vi behöver fokusera på framöver. En förutsättning för att skapa en processorganisation är att såväl invånare som medarbetare får ett tydligt och uttalat utvecklingsmandat. Ytterligare en viktig del av en processorganisation är ett systematiskt behovsanalysarbete som utgår från vilka effekter vi vill uppnå. För att uppnå detta behöver vi rensa i vår befintliga statistik och våra system. Vi behöver enbart hämta in den statistik vi behöver för vårt uppdrag och för att mäta effekter i relation till våra mål. Vi behöver också avsätta tid för analys för att kunna dra slutsatser och agera. Arbetsmarknadsförvaltningen ska arbeta med systematiskt behovs- och målgruppsanalysarbete på individ, organisations och omvärldsnivå. Här samspelar anställda i förvaltningen och invånare tillsammans i multiteam för skapa bästa möjliga analys.

3 För att få en kvalitativ behovsanalys på individnivå behöver vi tid för att kunna kartlägga och konstatera behov innan aktivitet påbörjas. För att kunna möta invånarens behov både när det gäller information och kommunikation behöver vi vidareutveckla våra digitala tjänster i samarbete med invånare. I vår information och kommunikation behöver vi beakta ett tillgänglighetsperspektiv i högre utsträckning. I detta arbete utgår vi ifrån etablerade metoder och verktyg, varav en del lyfts i förslag från arbetsgrupperna. Vår organisation ser invånare som medskapare i våra tjänster. Det krävs en organisering av arbetet med individinflytandet. Därför ska förvaltningen ha en utvecklingsgrupp med representanter från hela organisationen. Gruppen har ett övergripande ansvar för utvecklingen av individinflytande i förvaltningen. Det ska vara tydligt vilket handlingsutrymme individen har utifrån de lagar, förordningar och politiska beslut som gäller vilket framgår i den beslutade definitionen av individinflytande på arbetsmarknadsförvaltningen. Ledarskapet sätter agendan för arbetet med individinflytande. Ledarskapet ska säkerställa individinflytande i planering, organisering och genomförande av verksamheten. Vi ska använda arbetsmetoder som främjar individinflytande. Vi ska se till att vi behåller befintlig kompetens men också, vid behov, utveckla kompetens och arbetsmetoder som har individen i fokus. Vi behöver också skapa organisatoriska förutsättningar för hur vi använder metoderna. Särskilt viktigt i arbetet framöver är att undersöka överförbarheten från metoderna inom arbetsmarknad, försörjningsstöd och vuxenutbildning. Individen ska ha ansvar för sin väg till arbete eller utbildning. Kontakten med förvaltningen ska möjliggöra vägen dit. Ett viktigt steg i detta arbete är att skapa en väg in till förvaltningen. Därifrån erbjuder vi stöd och tjänster utifrån individens och den lokalregionala arbetsmarknadens behov. Det ska vara en person/funktion som är huvudsaklig kontaktperson/ huvudhandläggare för den enskilde som är i kontakt med oss. Denna person följer invånarens process från A till Ö. Den medarbetare som följer invånaren ska vara den som är bäst lämpad utifrån invånarens huvudsakliga behov detta innebär att flera olika kompetenser kan utgöra kontaktpersonen/huvudhandläggaren. Kontaktpersonen/huvudhandläggaren ingår i ett multikompetent team som möjliggör att invånaren får ta del av flera kompetenser som finns i förvaltningen. Relevanta kompetenser ska samlas runt individen istället för att individen ska skickas runt. I det fall en invånare inte är i behov av stöd från ett multikompetent team tillämpas inte arbetssättet. Det är en person/funktion som ansvarar för myndighetsutövningen (ekonomiskt bistånd och antagning till vuxenutbildning) och en annan funktion som ansvarar för planering och motivationsarbete. Myndighetsutövning och planering/motivation blir två olika funktioner. Samarbete mellan funktionerna behövs.

4 I arbetet med invånarens planering ska digitala verktyg utvecklas som ger förutsättningar för informerade/välgrundade val och stärka individens egenmakt. En digital kartläggning kan göras i olika steg och vid olika tidpunkter. Det är dock viktigt att kartläggningen är tillgänglig för de olika medarbetare som behöver ha tillgång till den. Hur kom vi fram till förslag till inriktningsbeslut? Samtliga förslag till inriktningsbeslut baseras på alla de förslag som arbetsgrupperna i invånarprocessen tagit fram. Strategiska ledningsgruppen har såväl enskilt som i grupp läst in och analyserat förslagen från medarbetarna utifrån fem perspektiv: 1. Omvärldsperspektivet vad ser vi för trender i omvärlden? I analyserna/utvärderingarna finns olika omvärldsperspektiv kring exempelvis vad som krävs av den offentliga sektorn, hur omvärlden förändras, tillgänglighet, service, samarbeten och så vidare. En viktig utgångspunkt i invånarprocessen har varit och är att möta framtiden och förnya oss utifrån de nya krav som kommit och fortsatt kommer och den höga förändringstakten. 2. Invånarperspektivet sätt på er invånarglasögonen vad är mest optimalt för dem vi är till för (utifrån analyser, utvärderingar, invånarmöten och så vidare). 3. Helhetsperspektivet tänk helheten i förvaltningen, inte de enskilda delarna eller just din del. 4. Vad-besluten hur uppnår vi vad-besluten och de effekter som den här processen ska leda till. Utifrån helheten, invånaren och det som omvärlden och framtiden kräver ska vi formulera förslag till inriktningsbeslut. 5. Vision Helsingborg 2035 och nämndens mål Innehållet i förslagen graderades sedan utifrån följande tre nivåer utifrån de fem perspektiven ovan: Tydlig koppling till de fem perspektiven Otydlig koppling till de fem perspektiven Svag eller ingen koppling till de fem perspektiven Strategiska ledningsgruppen förde sedan dialog om de olika graderingarna och lyfte olika perspektiv för att sedan landa i en gemensam bild kring förslaget till inriktningsbeslutet. Bakgrunden till förslaget, det vill säga kopplingen till de fem perspektiven beskrivs nedan.

5 Beskriv vilka resonemang som ligger bakom förslaget till inriktningsbeslutet. Vi eftersträvar att bli en mer processorienterad organisation som genomsyras av individinflytande. Anledningen till detta är att förändringar i omvärlden idag sker snabbare än någonsin vilket ställer krav på vår omställningsförmåga för att på bästa sätt möta invånarens behov. I förändring och omställning är det viktigt att driva utvecklingsarbete utifrån rätt kärnvärden. I ett slutbetänkande från Innovationsrådet, Att tänka nytt för att göra nytta om perspektivskiften i offentlig verksamhet (SOU 2013:40), lyfts ett antal viktiga kärnvärden. Bland annat följande: Innovationsprocesser i offentlig verksamhet ska syfta till att skapa värde för människor, företag eller samhället i stort. En grundförutsättning för att uppnå detta är att ha god kunskap om människors och företags behov. Samhällets komplexitet går att hantera och kontrollera om organisationen arbetar aktivt med att utgå från helheten snarare än bara enstaka delar. Kundfokus är en förutsättning för att en offentlig verksamhet ska kunna vara värdeskapande på ett optimalt sätt. För att skapa en verksamhet som är öppen och drivande i förändring är ett ledarskap i organisationen som stöttar och möjliggör detta en förutsättning. Kvalitet och effektivitet i offentlig verksamhet beror i hög grad av hur väl samverkan fungerar. Fokus måste flyttas från optimering av varje enskild del till relationerna mellan delarna och systemets gemensamma resultat. Dessa perspektiv har utgjort en viktig grund för förslaget. Ytterligare ett viktigt perspektiv i förslaget har varit att planera en förändring som innebär en förändring av såväl struktur som kultur. För en reell förändring behöver vi förflytta oss i båda dessa delar. Att förnya vårt arbetssätt på det här sättet innebär också ett ökat ansvar och tilltro till individens förmåga och inneboende kraft. Vad gäller förslagen inom områden behovs- och målgruppsanalys framgår det av bland annat genomlysningen av försörjningsstödsprocessen och utvärderingen av Hantverksjobb i Skåne Nordväst att vi har behov av att utveckla sättet att genomföra behovs- och målgruppsanalyser. Framförallt behöver vi bli mer kunskapsbaserade i bedömningen och möjliggöra tillgänglig och överskådlig kvantitativ och kvalitativ information som tydliggör behov på såväl individ- som gruppnivå. Ytterligare en viktig del av slutsatserna från utvärderingen som nämndes ovan, är att förståelsen för invånarens behov behöver vara gemensam i förvaltningen, inte beroende av vilken del av organisationen man arbetar i. Genom en gemensam förståelse för behovet skapar vi förutsättningar för att vi använder vår samlade kunskap och kompetens för att föra invånaren framåt.

6 En viktig källa för information i beslutsfattandet har varit invånardialoger. Under genomförandet av invånarprocessen har olika typer av invånardialoger genomförts. Under dessa dialoger har bland annat följande framkommit: Att invånare vill ha mer inflytande över sin egen process men även över förvaltningens utveckling. En del av detta är att inte bara bli hörd utan även ha möjlighet till faktisk påverkan. Att invånare vill berätta om sina behov för färre antal personer. Att invånare önskar att personal de möter i förvaltningen ska samarbeta mer. Att invånare vill ha bättre och mer tillgänglig information om vilka aktiviteter, utbildningar och insatser de kan ta del av inom vår förvaltning. En del av detta är att få större möjligheter att kombinera olika typer av stöd och aktiviteter. Att invånare vill mötas av mer individanpassade och flexibla arbetssätt. Invånares input har också varit viktig i förslaget att dela på myndighetsutövning och planerings-/motivationsarbete. Forskningen visar att arbetssätt och arbetsmetoder kan stimulera såväl yttre och inre motivation. Detta betyder att vårt sätt att arbeta på arbetsmarknadsförvaltningen skapar förutsättningar för hållbara resultat. Genom att dela på arbete med myndighetsutövning och planeringsarbete ges bättre förutsättningar för att arbeta utifrån den inre motivationen. Det ger även bättre förutsättningar för oss att fokusera på vårt kärnuppdrag, nämligen att invånaren ska nå arbete och/eller utbildning. Detta resonemang får stöd av en del av de invånare som i dialoger med medarbetare i arbetsmarknadsförvföraltningen menar att det finns utmaningar med att ha en öppen dialog och skapa en jämlik dynamik med den person som är ansvarig för både planering och för att fatta beslut om rätt till ekonomiskt bistånd. Det framgår i forskning om drivkraft och motivation att hållbara resultat och förändringar drivs av inre motivation. Arbete med inre motivation utgår från följande syn på människan: Att alla människor vill vara självständiga Att alla människor vill bli bättre på det de gör Att alla människor vill vara del av ett sammanhang Detta sammanfaller väl med synen på invånaren som arbetsmarknadsförvaltningen vill arbeta med för att skapa förutsättningar för att invånaren som kommer i kontakt med oss ska ges förutsättningar för att driva och äga sin egen process. Organiseringen av arbetet med ekonomiskt bistånd har belysts i en rad uppsatser, avhandlingar och utvärderingar. I dessa framkommer det att sättet att arbeta med ekonomiskt bistånd kan utgå och drivas utifrån två perspektiv: Organisering

7 Arbetsmetod Även om det självklart är viktigt att ha en effektiv organisering av Arbetsmarknadsförvaltningens arbete är förslaget att dela på arbetet med myndighetsutövning och planering drivet av behov av utveckling av våra arbetsmetoder som framgår ovan. Ett systematiskt behovsanalysarbete är en viktig del av förslaget. Arbetsmarknadsförvaltningen jobbar, precis som övriga staden, med balanserade styrkort som styrnings- och kvalitetsmodell. I arbetet med balanserade styrkort ska kvalitetsstyrning, kvalitetsuppföljning och kvalitetsutveckling rymmas. Av de lämnade förslagen framgår det att vi har ett behov av att utveckla vårt arbete med framförallt kvalitetsutveckling. Rapporten Anpassade styrmodeller som publicerades av Ekonomistyrningsverket 2006 pekar på tydliga framgångsfaktorer och fallgropar i användningen av balanserade styrkort. Exempel på områden vi behöver arbeta med i relation till detta är: En god resultatkultur Förankrad vision, verksamhetsidé, strategier och mål Väl fungerande IT-system Vilka resultat och effekter avser vi nå med förslaget till inriktningsbeslut? De resultat och effekter vi vill nå med förslaget är att vi i förvaltningen bättre ska genomföra vårt uppdrag med och för invånaren det vill säga att invånaren blir självständig, oberoende och del av ett sammanhang. Tiden i kontakt med förvaltningen ska vara så kort men så kvalitativ som möjligt för att påbörja ett arbete, vidare studier eller nå annan egenförsörjning. En viktig del i förslaget är vidare att vi i högre utsträckning når nämndens mål och stadens vision Tre särskilda formulerade effektmål för invånarprocessen är: Kvalitativ behovs- och målgruppsanalys samt tydlig koppling mellan denna och insatsutbud. System och strukturer för individinflytande. Skapa en för individen och organisationen smidig väg till egenförsörjning genom fokus på fördjupad kartläggning, insatsplattform och huvudhandläggare. Förslaget är formulerat för att säkerställa att vi når dessa effektmål.

8 SWOT-analys i relation till förslaget till inriktningsbeslut. Vilka styrkor, svagheter, möjligheter och hot ser vi i relation till förslaget om inriktningsbeslutet? Tänk på att ta med både ett invånarperspektiv, organisationsperspektiv och strukturellt perspektiv i vår SWOT-analys. Styrkor: Att invånaren är medskapare i vårt arbete och i frågor som rör dem Ökar möjlighet till egenansvar för individen Att vi bättre kan komma fram till hur vi ska arbeta när vi involverar invånaren Förslagen skapar tillit och respekt till individen Helhetssyn och bättre stöd till invånaren Bättre matchning mot invånarens behov av insats Korta ledtiderna för invånarna Effektivare kommunikation och rutiner för både invånare och organisation Organisationen kan lättare fånga upp omvärldsförändringar och möta framtiden Organisationen får bättre styrning mot mål Organisationen får en tydligare bild av vad vi ska vara som förvaltning Organisationen ser över och växlar upp kvalitetsarbetet Organisationen använder resurser och medel mer effektivt Möjligheter: Organisationen får bättre styrning och effektivitet Att organisationen bättre kan härleda effekter av det vi gör Organisationen upparbetar bättre analysunderlag Organisationen får snabbare återkoppling på vår verksamhet och hur den fungerar och uppfattas Organisationen skapar större möjligheter att nå sina mål Organisationen får ökad omställningsförmåga genom en flexibel organisering Organisationen möjliggör flexibel användning av komptensen Organisationen skapar fler möjligheter att arbeta, både som generalist och specialist Organisationen främjar tvärproffesionella team Organisationen får bättre resursnyttjande och kompetensnyttjande Organisationen får breddat kompetensfokus Organisationen skapar ökad rekryteringsbas

9 Förslagen möjliggör en mer flexibel och dynamisk organisation Organisationen använder kompetenser mer optimalt Organisationen skapar bättre förutssättningar att möta digitaliseringen Organisationen stimulerar till ökad transperens och tillgänglighet Organisationen skapar bättre förutsättningar för rättssäkerhet i myndighetsbeslut Organisationen blir en tydligare samarbetspartner och enklare att samarbeta med Förslag till inriktningsbeslut är förankrat i evidens och forskning Förslaget till inriktningsbeslut speglar arbetsgruppernas förslag i stort En fjärdedel av förvaltningens medarbetare har varit med i förändringsarbetet Att hela strategiska ledningsgruppen stödjer förslaget Bred politisk förankring av invånarprocessen Organisationen skapar en kreativ verksamhet Organisationen skapar sitt eget varumärke Det blir roligare att arbeta i organisationen Organisationen främjar utveckling genom att vi får nya infallsvinklar och perspektiv Fler invånare och medarbetare känner sig delaktiga och får ökad tillgänglighet Invånaren kan öka påverkan över sitt eget liv, demokratiaspekt Organisationen formar verksamheten utifrån individens behov från grunden nu har vi chansen att tänka nytt Organisationen möjliggör ansvar för invånaren Organisationen möjliggör att fler invånare kommer till arbete, kortare tid i försörjningsstödsbereonde och färre ärenden Organisationen främjar demokratiska processer Organisationen möter behov på ett bättre sätt Organisationens tydlighet ökar genom att information, kommunikation och digitalisering kan mötas på ett bättre sätt genom förslag till inriktningsbeslut Organisationen möjliggör ökad rättssäkerhet Invånaren får bättre stöd och färre kontakter Invånaren matchas bättre till insatser/utbildningar

10 Svagheter: Organisationen har inte arbetat tillräckligt med kulturen för att göra oss redo för detta, det är en svaghet om vi inte jobbar med kulturen Organisationen har svårt att ändra mindset Det kan vara en svaghet i organisationen med oklara roller när man ska jobba i multiteam och när utvecklingsmandatet breddas ansvar för tillvaratagande av idéer Det kan vara resurskrävande att jobba på det sätt som vi föreslår med huvudhandläggare och multiteam samt individinflytande Organisationen har kompetens för det vi sätt vi arbetar med idag men har vi rätt kompetens för framtida arbetssätt och behov Organisationen har inte analyserat hur vi ska skapa en teambaserad utvecklingsinriktad organisation Svag förankring i vissa verksamhetsdelar, t ex Komvux och YH vilket avspeglar sig i förslagen Organisationen har inte analyserat ledningens och medarbetarnas kapacitet att leda och verka i en processorienterad organisation Befintliga lokaler är inte anpassade efter förslaget Organisationen har inte involverat viktiga externa aktörer i invånarprocessen hittills Pågående ärenden och processer har vi inte tagit hänsyn till Hot: Organisationen har starka yrkeskårer och när vi nu släpper vi in invånaren kanske vi inte mäktar med den kulturförändring som krävs Att organisationen inte tar hänsyn till omfattningen av förändringarna när vi lägger tidsplanen Organisationen måste säkerställa vem/vilka målgrupper invånarna representerar Om inte viljan finns hos såväl ledare som medarbetare Att organisationen tappar sina tidigare styrkor Att organisationen är så upptagna av omställningen att vi tappar invånarfokus och fokus på att leverera resultat utifrån vårt uppdrag Att organisationen förlorar mycket personal på kort tid Att organisationen inte lyckas förankra bilden av framtida organisation Att organisationen inte lyckas skapa möjlighet till delaktighet för alla våra olika målgrupper Att organisationen tappar egenskaper som gör oss till en attraktiv arbetsgivare Specialistkompetenserna kan raderas ut Att organisationen skapar konkurrens mellan olika funktioner Att organisationen inte orkar hålla fast och hålla vid Att organisationen inte lyckas entusisasmera medarbetarna eller pedagogiskt förankra inriktningen

11 Stor förändring kräver tid Att vi inte går från ord till handling Klarar organisationen av att hantera alla förslag och idéer som kommer från medarbetarna Att organisationen inte skapar lättillgängliga lokaler för såväl invånare som medarbetare Att organisationen inte har tillräckliga resurser för arbetssättet Att organisationen inte hänger med i digitaliseringen Att organisationen har ett problem -och undantagsfokus och dämed inte kommer framåt Att medarbetarna i arbetsgrupperna som kommit med förslagen inte känner igen sig i inriktningen och att känslan av delaktighet minskar Att politiken viker i sitt stöd under resans gång Att organisationen eller politiken inte är uthålliga och har tålamod eftersom resultaten och effekterna är långsiktiga hålla fast och hålla vid Att de invånare som skriker högst får mest resurser

12

Arbetsmarknadsförvaltningen

Arbetsmarknadsförvaltningen ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Arbetsmarknadsförvaltningen Invånarprocessen - vägen mot vårt nya arbetssätt och nya processorganisation Vad vill vi? möta invånarens behov nå nämndens mål och stadens vision

Läs mer

ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER

ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER ÖVERGRIPANDE 49 MEDARBETARE I RISKANALYS I GRUPP 7 MEDARBETARE HAR MEJLAT RISKANALYS 1 ENHET (CA 20 MEDARBETARE) HAR MEJLAT RISKANALYS 18 ENHETSCHEFER Reflektion: Vi är bättre på att formulera risker än

Läs mer

Kvalitet och verksamhetsutveckling

Kvalitet och verksamhetsutveckling RIKTLINJER Kvalitet och verksamhetsutveckling Fastställd av regiondirektören Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Datum 2019-06-18 Gäller 2019-2021 Version 2.0 God kvalitet har aldrig varit så viktigt

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019 2023 2 MALMÖLUNDREGIONEN VERKSAMHETSPLAN 2019 2023 Inledning MalmöLundregionen är tillväxtmotorn i Skåne och en dynamisk del av Öresundsregionen och Europa. Vi har många styrkor att

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

MTM:s framtidsstrategi

MTM:s framtidsstrategi MTM:S INFORMATIONSSERIE MTM:s framtidsstrategi Strategisk inriktning 2018-2020 Tillgänglig läsning behövs - därför finns vi Möjligheten att kunna läsa är en viktig grund i ett jämlikt och demokratiskt

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013.

Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. 2 Strategisk utvecklingsplan för Länsstyrelsen 2011-2013. Innehåll 1 Vision, verksamhetsidé och värdegrund 2 Syftet med en strategisk utvecklingsplan 2.1 Uppföljning och utvärdering 2.2 Översyn och eventuell

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap

På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Miniskrift På väg mot ett agilt ledaroch medarbetarskap Skrift två i en serie om agil verksamhetsutveckling. Innehållet bygger på material som deltagarna (ovan) i Partsrådets program Förändring och utveckling

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården

Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Beslutad av: Diarienummer: Version: Plan Övergripande kommunikation för omställningen av hälsooch sjukvården Planen gäller för: Samtliga förvaltningar inom Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbete med ständiga förbättringar Fastställt av: Datum: För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Politisk inriktning för Region Gävleborg

Politisk inriktning för Region Gävleborg Diarienr: RS 2016/293 Datum: 2016-04-27 Politisk inriktning för Region Gävleborg 2016-2019 Beslutad i regionfullmäktige Region Gävleborg 2016-04-27 diarienummer RS 2016/293 Politisk inriktning 2016-2019

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård

Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Från mottagare till medskapare Ett kunskapsunderlag för en mer personcentrerad hälso- och sjukvård Innehåll Personcentrerad hälso- och sjukvård vad och varför? Strategier för att göra vården mer personcentrerad

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020

Måldokument. En väg in, många vägar ut! FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 Måldokument FÖR VUXENUTBILDNINGEN PERIODEN 2015-2020 En väg in, många vägar ut! Överlämnad 2014-04-03 av beredningen för lärande Antagen av Kommunfullmäktige 2014- Innehåll FÖRORD... 3 VISION OCH MÅL...

Läs mer

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018

Verksamhetsplan. Kommunstyrelse 2018 Verksamhetsplan Kommunstyrelse 2018 Innehållsförteckning Nybro kommuns vision & mål...3 Verksamhetsidé... 4 Budget... 6 Organisation... 7 Mål... 8 Prioriterade områden & strategiska åtgärder... 9 2 Nybro

Läs mer

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad

Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Sida 1 (4) 2019-05-23 Handläggare Kerstin Henningsson Telefon: 0850823016 Till stadsdelsnämnd 2019-06-13 Översyn av styrdokument och utarbetande av digitaliseringsprogram för Stockholms stad Yttrande till

Läs mer

Nästa steg. för svensk polis

Nästa steg. för svensk polis Nästa steg för svensk polis Polisen har gjort en resa som få andra myndigheter gjort. För tre år sedan blev vi en samlad polismyndighet för att skapa förutsättningar för en polisverksamhet som ska vara

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy

Chefs- och ledarskapspolicy Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 1. Inledning Denna policy vänder sig till dig som är chef eller vill bli chef i Eksjö kommun. Syftet är att du tydligt ska veta utifrån

Läs mer

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (6) 2016-05-04 Handläggare Jónína Gísladóttir Telefon: 08-508 355 12 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende 6 Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

1. Utvecklingsgruppens uppdrag, syfte och mandat

1. Utvecklingsgruppens uppdrag, syfte och mandat Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklingsstaben 2016-12-09 1. Utvecklingsgruppens uppdrag, syfte och mandat Utvecklingsgruppens syfte är att förbättra vårt arbete i förvaltningen tillsammans med invånare.

Läs mer

Gemensamma nämnare i nämnders SWOT-analyser

Gemensamma nämnare i nämnders SWOT-analyser 2015-12-17 Gemensamma nämnare i nämnders SWOT-analyser Interna faktorer Positiva faktorer Gemensamma styrkor för kommunen är: - Kompetent, lojal och engagerad personal - Medvetenhet om förändringsbehov

Läs mer

Kustbevakningen. nu och för framtiden

Kustbevakningen. nu och för framtiden Kustbevakningen nu och för framtiden Vårt strategiska ramverk Kustbevakningen är en civil statlig myndighet som ansvarar för sjöövervakning och räddningstjänst till sjöss på uppdrag av riksdag och regering.

Läs mer

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Diarienummer 241/17 Digitaliseringsstrategi för Hallstahammars kommun Dagens samhällsutveckling drivs och formas till stor del av digitalisering. Digitaliseringen för med sig att vi kan göra helt nya saker

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Kurs Processledning. Kund- och processorientering - grunder för ett ledningssystem

Kurs Processledning. Kund- och processorientering - grunder för ett ledningssystem Kurs Processledning Del 1 Kund- och processorientering - grunder för ett ledningssystem Ingvar Johansson, Senior Advisor Institutet för Kvalitetsutveckling SIQ SIQ Institutet för Kvalitetsutveckling En

Läs mer

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15

Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 1 Utvecklingsplan 2015 Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Antagen av förvaltningens ledningsgrupp 2014-12-15 2 Utvecklingsplan 2015 Förvaltningens uppdrag, mål och strategier Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Samhällets utmaningar

Samhällets utmaningar Samhällets utmaningar Växande befolkning Skillnader i livsvillkor attraktivt yrkesval Förändrat arbetsliv Säkra demokratin Vårt ansvar! nå högre måluppfyllelse för barnen och eleverna forma en förskola

Läs mer

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025

STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 1 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 2 SVENSK SIMIDROTTS STRATEGISKA ARBETE MOT 2025 INNEHÅLL 3 INLEDNING 4 BÖRJA MED EN NULÄGESANALYS 6 SÄTT DET

Läs mer

SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018

SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018 SAMMANFATTNING WORK SHOP LEDARSKAP OCH ORGANISATORISKA MELLANRUM DEN 12 NOVEMBER 2018 Under heldagen den 12 november om ledarskap och organisatoriska mellanrum ägnades eftermiddagen åt gemensam work shop.

Läs mer

Samordnad utveckling för god och nära vård

Samordnad utveckling för god och nära vård Samordnad utveckling för god och nära vård Kommittédirektiv 2017:24 Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården Socialdepartementet 1 Direktivet

Läs mer

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern

PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern PERSONALPOLICY för Gävle kommunkoncern Vårt olika, gemensamma uppdrag Den här policyn beskriver samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare. Detta samspel måste fungera för att vi ska nå våra mål och

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2015 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten

STRATEGI sammanfattning. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig. HUR SBBF:s styrelse och kansli har under hösten Strategi 2025. sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och stäcker sig till 2020. Riksidrottsförbundet

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden

Verksamhetsplan 2014-2016. Kompetens- och arbetslivsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden, december 2013 Verksamhetsplan 2014 2016 Nämndens ordförande Förvaltningschef Ingvor Bergmann 070-648 35 77 ingvor.bergman@

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna?

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? WHITE PAPER OM DIGITALISERING Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? Hur driver man framgångsrika Digitala Transformationsprojekt och hur undviker man fallgropar och felsteg? B3

Läs mer

Beslut inriktning för ledarskapet samt uppdrag och direktiv för verksamhetsdelarna i ny organisation från januari 2017

Beslut inriktning för ledarskapet samt uppdrag och direktiv för verksamhetsdelarna i ny organisation från januari 2017 NOV 2016 ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Beslut inriktning för ledarskapet samt uppdrag ch direktiv för verksamhetsdelarna i ny rganisatin från januari 2017 Inriktning för ledarskapet Ledarskapet är en central del

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

POLISENS LEDARKRITERIER

POLISENS LEDARKRITERIER MÅL OCH RESULTAT Det innebär att styra och driva mot angivna mål och att se vad som gagnar på såväl kort som lång sikt. Ha god uthållighet och förmåga att ha målen i sikte även när händelseutvecklingen

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap 2018-04-11 1 (6) Social- och arbetsmarknadsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap Beslutsunderlag Rapport Granskning

Läs mer

Dokumentation från Loka Brunn: Konferens om kommunens nya administrativa organisation den 10-11 december 2008

Dokumentation från Loka Brunn: Konferens om kommunens nya administrativa organisation den 10-11 december 2008 Dokumentation från Loka Brunn: Konferens om kommunens nya administrativa organisation den 10-11 december 2008 Innehåll Målbild 2020 Organisationsgrundande principer Organisationsskiss den administrativa

Läs mer

Riksantikvarieämbetets strategiska plan

Riksantikvarieämbetets strategiska plan Riksantikvarieämbetets strategiska plan 2017 2019 Inledning Detta är Riksantikvarieämbetets strategiska plan. Den beskriver inte allt vi ska göra. Den pekar ut riktningen för vårt interna planeringsarbete

Läs mer

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland Personalpolitisk plattform för Landstinget i Värmland Den personalpolitiska plattformen ger stöd och vägledning för medarbetare, chefer och ledare i arbetet med att förverkliga den politiska visionen:

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1

Kvalitetsutmärkelsen Sid 1 Kvalitetsutmärkelsen 2019 Sid 1 En individ lär så länge hon lever En organisation lever så länge den lär (Per Albinsson, fil. dr.) Sid 2 Stadens program för kvalitetsutveckling Stadens program för kvalitetsutveckling

Läs mer

Policy för ledning och organisation

Policy för ledning och organisation Policy för ledning och organisation Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-03-26 26 Innehållsförteckning Ledning och styrning i Vara kommun... 1 Bakgrund... 1 Syfte och innehåll... 1 Medarbetarskap...

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy

2014 / 2016. Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy 2014 / 2016 Utvecklingsplan för Stage4you Academy Syftet med Stage4you Academy s lokala utvecklingsplan är att fortsätta vårt arbete med att utveckla skolan

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

I d e n ti te ts - o ch va r u m ä r k e s p o l i cy

I d e n ti te ts - o ch va r u m ä r k e s p o l i cy Beslutad av: Regionfullmäktige 2019-04-19 62 Diarienummer: RS 2016 07455 Giltighet: från 2019-04-09 till 2024-05-01 I d e n ti te ts - o ch va r u m ä r k e s p o l i cy 2 01 9-2 02 4 Styrdokumentet gäller

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan

Nämndsplan Socialnämnden. - Preliminär nämndsplan Nämndsplan Socialnämnden - Preliminär nämndsplan Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Mål- och resultatstyrning i Lomma kommun... 3 1.2 Nämndsplan och målkedja... 3 1.3 Nämndens ansvarsområde... 3

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. mm/194 säffle/rev ök 2016/bilaga 3 (2016).

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan.   mm/194 säffle/rev ök 2016/bilaga 3 (2016). 1(9) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/kommunmapp mm/194 säffle/rev ök 2016/bilaga 3 (2016).docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Chefspolicy för Söderköpings kommun

Chefspolicy för Söderköpings kommun y c i l o p s Chef Chefspolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-13 43 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och verka i.

Läs mer

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet

Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se. Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Foto: Tommy O. Andersson/BIldarkivet.se Visionsdokument för Bromöllas utbildningsverksamhet Alla ska lyckas Utbildningsverksamhetens syfte är att ge alla barn det som de behöver för att lyckas i livet.

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT

Regiondirektören. Chefs- och ledarkriterier i Region Skåne. Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM. Alf Jönsson Regiondirektör BESLUT Regiondirektören Alf Jönsson Tfn: +46 44 309 31 21 Mail: alf.jonsson@skane.se BESLUT Datum 2016-03-29 Dnr 1600180 1 (6) Chefs- och ledarkriterier i Regiondirektörer beslutar i enlighet med bifogat PM.

Läs mer

Workshop vid MVT-mässa i Kista

Workshop vid MVT-mässa i Kista Workshop vid MVT-mässa i Kista. 2018-01-24 1. Individens behov - Hur får vi fram individens faktiska behov? - Kartlägger vi individens behov även nattetid? - Vilka resurser har vi att möta individens behov?

Läs mer

Riktlinjer. Lönekriterier

Riktlinjer. Lönekriterier Riktlinjer Lönekriterier Förord Lönekriterier ger underlag för lönebildning men bidrar också till verksamhetsutveckling. Genom att formulera övergripande lönekriterier vill Luleå kommun hålla den gemensamma

Läs mer

Inriktningsdokument för personalpolitiken i Norrköpings kommun. KS 2018/ Fastställd av kommunfullmäktige den 18 juni norrkoping.

Inriktningsdokument för personalpolitiken i Norrköpings kommun. KS 2018/ Fastställd av kommunfullmäktige den 18 juni norrkoping. Inriktningsdokument för personalpolitiken i Norrköpings kommun KS 2018/0090 003. Fastställd av kommunfullmäktige den 18 juni 2018. norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 instagram.com/norrkopings_kommun

Läs mer

Medarbetar- och ledarpolicy

Medarbetar- och ledarpolicy www.hassleholm.se S Medarbetar- och ledarpolicy Policy Innehåll Medarbetar- och ledarpolicy 3 Tillsammans skapar vi Hässleholms kommun 3 Hässleholms kommun som arbetsgivare 3 Medarbetarskap 3 Ledarskap

Läs mer

Strategi Värdegrund, Vision & mål

Strategi Värdegrund, Vision & mål Strategi 2025. Värdegrund, Vision & mål sammanfattning STRATEGI 2025. därför Svensk Basket vill bli bättre och samla sig kring en ny strategi. Den tidigare strategin fastställdes 2014 och sträcker sig

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY. #mitthässleholm #mitthässleholm Bilderna är hämtade från Hässleholms kommuns Instagram-konto. Medarbetare har fotograferat och publicerat bilder från sin arbetsvardag. Dela gärna dina historier, bilder och filmer och

Läs mer

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun

KOMMUNPLAN Gislaveds kommun KOMMUNPLAN 2019-2022 Gislaveds kommun Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 1.1 KOMMUNENS GRUNDUPPDRAG... 3 2 VISION... 4 3 VÄRDEGRUND... 5 4 STYRNING... 5 5 GOD EKONOMISK HUSHÅLLNING... 6 6 PRIORITERADE

Läs mer

Lokalt måldokument 2010

Lokalt måldokument 2010 Friarelyckans Förskoleenhet Lokalt måldokument 2010 En förskola för relationer, generationer och lustfyllt lärande ger oanade möjligheter Friarelyckans vision Christina Orrmyr, Rektor Godkänd i Lsg 2010-02-01

Läs mer

Uddevalla kommuns styr- och ledningsmodell (VUV)

Uddevalla kommuns styr- och ledningsmodell (VUV) Uddevalla kommuns styr- och ledningsmodell (VUV) Kommunen tillämpar en anpassad modell av Balanserad Styrning för styrning, ledning och utveckling av den kommunala verksamheten. Modellens huvudsyften är

Läs mer