SÖSK FORUM - gemensamt arbete för unga ut i jobb samt ny lokal utvecklingsstrategi genom Leadermetoden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SÖSK FORUM - gemensamt arbete för unga ut i jobb samt ny lokal utvecklingsstrategi genom Leadermetoden"

Transkript

1 Sida 1 av 7 SÖSK FORUM - gemensamt arbete för unga ut i jobb samt ny lokal utvecklingsstrategi genom Leadermetoden Tid: Måndag 6 oktober 2014, kl Plats: Sjöbo Gästgifveri, Gamla Torg 7B, Sjöbo Deltagare: Se deltagarlista Bilagor: 1. Arbetsförmedlingens presentation 2. Socialfonds presentation 3. LLU strategi presentation 4. Kompetensare projektet presentation Unga ut i jobb Christine Ekdahl-Persson, Arbetsförmedlingschef AF, presenterar Arbetsförmedlingens bild av ungdomsarbetslösheten i sydöstra Skåne Pratar här om ungdomar år. Påminner dock om en stor grupp år. Ungdomar en resurs och en viktig del av AF arbete. Särskilt uppdrag arbeta med ungdomar med funktionsnedsättningar. Antalet unga på AF idag färre än för några år sedan. Den stora gruppen unga sjunker, men fler stannar kvar längre på AF. Om ej heltidsjobb efter 3 mån skrivs man in i jobbgarantin - 15 månader på sig för att hitta heltidsjobb eller studier, därefter utvecklingsgaranti 24 månader, därefter sysselsättningsfasen. Ser fler och fler som hamnar i sysselsättningsfasen. Under denna gång mängder av åtgärder. Vikten av utbildning inte bara högskola då arbetslösheten är högre hos dem som bara har grundskola. Utbildningsnivå och antalet arbetslösa skiljer lite mellan kommunerna. Se bilaga 1. När personer kommer till AF görs en ordentlig kartläggning. Ställer frågor om hälsa, boende, osv. Om upptäcker att personer behöver lite extra stöd, dvs inte klarat skolan, hälsa/fysiskt kan de gå in med insatser redan från dag 1. Annars är det arbete och studier som gäller de första tre månaderna. Har SYV, hjälper dem med information var det finns jobb att söka, tränar på att ringa arbetsgivare, cv, möjligheter jobba utomlands, rekryteringsträffar. Om arbetslös efter 3 månader gäller jobbgarantin för ungdomar. Får då ett aktivitetsstöd + fördjupade insatser. Pratar mycket

2 Sida 2 av 7 om eget företagande. Viktigt att vi tar med i våra diskussioner hur få fler unga vilja bli sin egen arbetsgivare. Jobbar med Folkhögskolesatsningen. Yrkesintroduktionsanställningar: Har 6-7 i sydöstra Skåne. 3 av våra 4 kommuner kommer att ha ett stort antal unga inom detta inom kort. Kombinera jobb/utbildningsinsats. Motivera unga att skaffa sig utbildning. Jobbar med olika typer av rekryteringsträffar. Jobbar mycket med urval. Vissa jobb kommer inte ut på marknaden - om arbetsgivare behöver 4 restaurangbiträden gör AF en matchning och presenterar kandidater. Bra för dem som har svårare att marknadsföra sig via ansökningshandlingar. Se jobb utanför Sverige som en möjlighet. Vissa unga som inte riktigt passar in sociala egenskaper, inte hög utbildning, haft några unga som varit arbetslösa 3-4 år, nu fasta jobb utomlands. Samarbete med många företag/kommuner hur det kan se ut med praktik. Unga med funktionsnedsättning samverkar med skolan, FK. SIUS arbetsförmedlare är med den unga funktionshindrade ute på arbetsplatsen innan de kommit in på arbetsplatsen. Se vidare bilaga 1 för AF presentation, bl.a. en bild på antalet öppet arbetslösa. Riket 15,2 % och Skåne 19,7 % i augusti. Ingrid Ekström, samordnare ESF-rådet, visar på möjligheter i det nya Europeiska socialfondsprogrammet (ESF). Har ej varit så många ESF projekt i vår del av Skåne och Ingrid, som är ESF ansvarig för vårt område i sydöstra Skåne, hoppas på att detta kommer att förändras i denna programperiod. Se bilaga 2 för möjligheter inom socialfondsprogrammet, bl.a.: PO 1 Kompetensförsörjning: Mål 1:1. Bidra till sysselsättning och tillväxt samt hållbart arbetsliv. Kompetensutveckling för sysselsatta och målgrupp PO 2. Mål 1:2. Utveckla och tillämpa metoder för att stärka koppling utbildning och arbetsliv (nytt) Organisationer, myndigheter, företag. PO 2 Öka övergångarna till arbete: Mål 2:1. Tillämpa och utveckla metoder för arbetslösa för att komma närmare arbetsmarknaden. Arbetslösa m fl.

3 Sida 3 av 7 Mål 2:2. Tillämpa och utveckla metoder för att underlätta ungas etablering på arbetsmarknaden. Unga kvinnor och män (15 24 år) Mål 2:3. Tillämpa och utveckla metoder för de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Arbetslösa med sammansatt problematik. PO 3 Sysselsättningsinitiativet: Bidra till ökad sysselsättning bland unga. (Beslut på EU-nivå till regioner med över 25 % ungdomsarbetslöshet. Ska förstärka nationella arbetsmarknadspolitiken för unga. Arbetslösa unga i Sydsverige, Norra Mellansverige, Mellersta Norrland) Ansökningsmöjligheter Tror numera på en första utlysning för att ansöka om medel för projekt i mitten av januari eller tidigt i februari. Tiden för utlysningen kommer antagligen att vara kort i första omgången. Helheten ser bra ut: 5,8 miljarder i medfinansiering samt lika mycket EU medel. Vad får ESF-rådet betala ut? Under 2015 relativt lite pengar. 126 miljoner betalas ut i hela Sverige. Detta hänger samman med Riksdagens beslut om statens utgiftstak kan 550 miljoner betalas ut, därefter utökas ramarna ytterligare. Bifallsramen för Sydsverige får fatta beslut om betydligt högre summor: PO 1 70 miljoner och för PO miljoner. D.v.s. projekten som beviljas kan starta och ha lägre budget 2015 och mer för Målet med socialfonden är att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad. Projekten måste kroka i den regionala utvecklingsstrategin samt socialfondsprogrammet. Stort fokus på resultat. Kommer att vara stängare i bedömningar av realismen - att man kan åstadkomma det man säger sig ska åstadkomma. Vikten av att verkligen ha ett/möta ett behov/göra skillnad. Inte först pröva olika saker och sedan se om man har något att implementera. Krävs att det finns någon som står med öppna armar och längtar efter resultatet. Stort fokus på kvalitet. Ger oss rådet att jobba med förberedelser, omvärldsanalyser - kontextanalysen viktig. Tidigare fokus låg huvudsakligen i att det skulle vara innovativt. Nu får man söka för projekt även för det som man vet fungerar, för att implementera/testa detta om man verkligen kan göra skillnad. Råd att göra analys av det ordinarie arbetet, ej lägga som projektverksamhet på håll. Kan få stöd till merkostnaden för utvecklingsarbetet. Titta på andra genomförda projekt samt de 21 pågående förstudier som har fokus på unga. Viktigt med evidensbaserad forskning och utvärdering. ESF-rådet är beställare av denna, kommer utvärdera en hel utlysning. Kan göra jämförelser mellan projekt.

4 Sida 4 av 7 Kommunernas arbetsmarknadsansvariga reflekterar kring utmaningar i våra kommuner när det gäller att få ut unga i jobb. Johan Kohnke, Simrishamn, presenterar projektet Kompetensare 2.0. (Se bilaga 4) En VD i Kristianstad hade en idé då det var svårt att få ut unga på arbetsmarknaden. Stängde in sig med 80 st VD, många av dessa företagare ändrade inställningen till att anställa unga. Beslutade att genomföra utbildningar för unga hur det går till på arbetsmarknaden. Företagen själva som jobbade med detta. Ingången var möte på AF, ansökan om att delta var frivillig. Små grupper. Framgångarna låg i att många fick kompetensen att kunna söka arbete, har lärt sig att kunna göra detta på rätt sätt. Mål 70 % ut i arbete. Kört igenom 938 ungdomar i projektet 786 klarat sig i genom, 528 vidare ut i arbete. 65 ungdomar i Simrishamn. Projektet nu avslutat, kommer dock ej att implementera metoden i ordinarie verksamhet. För Simrishamn skulle det vara en utbildningskostnad på SEK grupp. Kräver 1½ tjänst. Kristin Skoog, Sjöbo Utmaningar att samverka en framgångsfaktor. Har ett projekt inom FINSAM, Framtidsprojektet åringar kan ingå, de som står långt ifrån arbetsmarknaden. En arbetsgrupp av handläggare från Socialtjänsten, FK, AF, m.fl. Hade först målgruppen ungdomar, anledningen till att man breddade var att samverkan fungerade bra och för alla åldrar. De som samverkar ser vilka behov som behövs för just denna individ. De olika aktörerna håller sig uppdaterade kring individen men behöver ej delta på alla möten. Individen har fått en SWOT, ser sig själva som en resurs, får kompetenser, inser vikten av skolbetyg. 44 individer deltagit. Ser samverkansmöjligheter kring det utökade aktivitetsansvaret för kommuner. Sjöbo svårt att nå denna grupp, går ofta gymnasiet på annan ort. Har en SYV som hämtar ut data. Skickar brev hem, enkät, svårt att få in svar. Ronny Pålsson - Ystad Ystad har en AME, sitter idag på Forum Ystad. De har också ansvaret för aktivitetsstödet. Bestämt sig för att samverka ytterligare med AF, bl.a. kring yrkesintroduktioner. Kommer att träffa alla chefer i kommunen hur kan man göra för att anställa fler unga, inledningsvis 25 stycken och ev. ett 50 tal ungdomar. Helena Berlin, Tomelilla Har aktiviteter som tidigare nämnt med aktivitetsansvar, FINSAM etc. Tomelilla har ett tydligt avstamp att jobba individuellt och har då fått ned kostnader för försörjningsstödet.

5 Sida 5 av 7 Kommunspecifika samt kommunövergripande diskussioner 1) Vilka är de målgrupper av unga människor i din kommun som står utanför arbetsmarknaden? (ålder, utbildningsnivå, kommunens aktivitetsansvar, långt/nära arbetsmarknaden, psykisk ohälsa, funktionsnedsättning etc.) 2) Vilka målgrupper kan vara aktuella för kommunövergripande samarbete i gemensamma projekt, i samverkan med Arbetsförmedlingen? (Kopplat till de utmaningar som presenterats under f.m.) Diskussioner målgrupper: - Ingrid från ESF ger oss rådet att inte snäva in oss på olika målgrupper. Viktigare att identifiera hjälp för den enskilda individen. Kommunövergripande projekt kan handla om gemensamma utbildningar, gemensamma upphandlingar. Samla näringslivet t.ex. som Tillväxtskolan vad kan de göra för våra ungdomar? Utbyte mellan projekt som riktar sig till unga ut i jobb. - De som känner stort utanförskap har ofta svårt att förflytta sig till utbildningar på annan ort. Mobilitet för vissa kan handla om att jobba i Norge/Skistar i fjällen, eller att bo i Simrishamn och åka till Ystad. Få unga att se möjligheter till arbete på annan ort. Kan man åka med de unga tidigt om man förlägger utbildning på annan ort så att de tidigt vänjer sig vid att pendla/förflytta sig? - Målgruppen ohälsa och funktionsnedsättning stor och bred. Utanförskap och otrygghet. Många funktionshindrade har även en psykisk sjukdom. Ohälsa i allmänhet är viktigt att möta upp. - Målgruppen de resurssvaga som inte klarar skolan av olika anledningar tidiga insatser krävs samt frågeställningen hur får vi få dem att vilja ha en utbildning? Detta då vi vet att utbildning ger lägre risk för arbetslöshet. Titta på regler för praktik. Kan ge prao enligt äldre modell, behöver hitta nya vägar att ge anknytning till arbetsplatser i grundskolan. Även att ge "korrekt " SYV med en realistisk bild av vilka yrken som kan ge arbete. Bör redan i grundskolan få en egen bild av vad man vill göra i framtiden för att kunna söka sig rätt väg dit. Möjlig samverkan: - Samverkan kring "överbyggnaden" d.v.s. metoder och modeller och kommunvis möta målgruppen på individuell nivå. Handlar om att bygga relationer.

6 Sida 6 av 7 - Samverka kring det kommunala aktivitetsansvaret. Tydligt avgränsad grupp där kommunerna är skyldiga att föra register. Betoning dock på att detta är individer. - Krävs en rejäl omvärldsanalys - Utveckla FINSAM vidare, kvalitetsutveckling. - Turistlotsar, mötespunkter, involvera näringslivet - Samverkan idéburen sektor - Gemensam kompetensutvecklingsplan - Gemensam AME i SÖSK? - Samverkansplats för SYV? - Kan man problematisera AF:s organisation, eller är det vi kommuner som utgör gränser? Att AF tagit över introduktionen av nyanlända har inneburit ytterligare en arbetsuppgift för AF - kan man låta detta gå tillbaka till kommunerna? Bättre samverkan? AF: För några år sedan hade man lokala arbetsmarknadsråd för kommuner, näringsliv. AF funderar på att återuppta dessa och då ett gemensamt i SÖKS. De fyra kommunerna ser olika ut men har gemensamma utmaningar. Allt kan vi inte göra gemensamt men kan t.ex. ha gemensamt fokus på kompetensförsörjning och våra unga. Christine återkommer om detta. Hur vi går vidare med gemensamt arbete kring Unga ut i jobb? Madelene Johansson berättar om en workshop för tjänstemän från kommunernas AME eller liknande den 16 oktober. Syftet är att först sammanställa det vi vet pågår/är på gång kring att få ut unga i arbete i respektive kommun/gemensamt. Utifrån en mindmap se över om det är något vi behöver sammanställa i en lite djupare analys av utgångsläget, för att utifrån detta gå vidare kring en eller flera konkreta idéer om gemensamt samarbete där/om behov finns. Strategiutkast för lokalt ledd utveckling genom Leadermetoden Skrivargruppen genom Frida Lindén presenterar framtagandet av strategin samt dess innehåll. Se bilaga 3 för presentation. Fiskefonden: 54 intresseanmälningar om att bilda fiskeområden har kommit in till Jordbruksverket. Uppmuntrar till samverkan, då ca områden kommer att beviljas medel. SÖSK för därför diskussioner med Skånes Ess samt Blekinge om eventuell samverkan. Även Trelleborg har visat intresse för samverkan. Kan ha olika geografier för de olika fonderna socialfond, regionalfond, landsbygdsfonden samt havs- och fiskerifonden. Dock gäller 1 projekt i 1 fond vid ansökningar.

7 Sida 7 av 7 Kommer att skriva en handlingsplan hur strategin ska kunna genomföras, när vi får besked om vårt område/vår strategi godkäns. Kommunövergripande diskussioner - Synpunkter kring utkastet - vision, mål och insatsområden - synergier för kommunernas övriga arbete/koppling till andra projekt/våra EU-projektanalyser - möjligheter till synergieffekter genom att utveckla projekt även i andra EU-program etc. Summering politikers gruppdiskussioner: - Bra att jobb får stort fokus, liksom besöksnäring, närproducerat och integration. - Geografiskt område för havs- och fiskefonden: Även inlandskommunerna Sjöbo och Tomelilla vill kunna nyttja/vara med och medfinansiera till denna fond. Samtliga fyra kommuner är positiva till ett utökat område norrut och västerut (Trelleborg). Summering tjänstemäns gruppdiskussioner: - Visionen är bra, konkret, tillåtande och avgränsad - Insatsområden: bra att miljö är ett eget område, går in i kommunernas arbete - Många mål i varje område ha mer avgränsade och specifika? - Fysiska mötesplatser syns inte insatser för dessa - Stort arbete för att få den enskilda individen att förstå (möjligheterna) i strategin (kommunikativa redskapen till olika målgrupper ej klara) - Olika grupper man kan arbeta med inom besöksnäring som ej ser sig som detta: kulturarbetare, idrottsföreningar - Bra om vi får medel från alla 4 fonderna, kunna titta på bredare projekt (dock 1 projekt 1 fond), bredare geografi (vad gäller fisket) - Reflekterar rapporten det som diskuteras på bygden? Summering av dagen samt det fortsatta arbetet inför inlämning av Lokalt Ledd Utvecklingsstrategin den 1 december 2014 Behöver beslut i kommunerna om medfinansiering inledningsvis för halva 2015 innebär inte minskad budget för perioden utan att den förskjuts. Besked mars/april om vi godkänns som leader område, hoppas på att kunna dra igång ny verksamhet efter sommaren och då kunna fatta beslut om projektansökningar, men vi kan troligen inte betala ut projektmedel förrän nya SÖSK Forum kommer att anordnas 2015, datum kommer efter 11 december.

Europeiska socialfonden 2014-2020

Europeiska socialfonden 2014-2020 Europeiska socialfonden 2014-2020 -avstamp i Europa 2020-strategin Maria Johansson-Berg, Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

Socialfondsprogrammet

Socialfondsprogrammet Socialfondsbroschyr 2015.indd 1 Europeiska socialfonden 2014 2020 2015-03-26 11:21 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin

Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till Europeiska socialfonden 2014-2020 - avstamp i Europa 2020-strategin Utvärdering av förra programperioden Goda resultat på deltagarnivå - Långt fler deltagare än programmålen Mindre goda resultat

Läs mer

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning?

Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Hur kan vi använda socialfonden som ett strategiskt instrument för regional tillväxt och sysselsättning? Erfarenheter Socialfonden 2007-2013 - Goda resultat på deltagarnivå - Mindre goda resultat på organisations-

Läs mer

Europeiska socialfonden 2014 2020

Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden 2014 2020 Europeiska socialfonden har finansierat projekt i Sverige sedan 1995 och myndigheten Svenska ESFrådet har ansvarat för Socialfondens svenska program sedan år 2000. Hittills

Läs mer

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet

Workshop om det nya Socialfondsprogrammet. Svenska ESF-rådet Workshop om det nya Socialfondsprogrammet Svenska ESF-rådet Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur, erfarenhet och resultat från 2007-2013 Stärkt fokus på resultat och

Läs mer

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden

Europeiska socialfonden samt. inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Kort om Europeiska socialfonden 2014-2020 samt inkludering av utrikes födda kvinnor och män på arbetsmarknaden Utgångspunkter för det nya Socialfondsprogrammet Bygga vidare på struktur och erfarenhet från

Läs mer

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige

Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige Europeiska socialfonden i Västsverige och Norra Mellansverige - ESF-rådet har cirka 130 anställda och är indelat i åtta regioner, med huvudkontor i Stockholm - En nationell handlingsplan och åtta regionala

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden ÖK havs- och fiskeriprogrammet 5 oktober 2015 Leadermetoden Ta fram gemensam färdplan lokal utvecklingsstrategi Trepartnerskap i praktiken Nytänkande Delaktighet,

Läs mer

Välkommen till Svenska ESF-rådet

Välkommen till Svenska ESF-rådet Välkommen till Svenska ESF-rådet ESF-rådet i korthet Cirka 130 medarbetare i åtta regioner Huvudkontor i Stockholm Myndigheten förvaltar: Europeiska Socialfonden Fead fonden för dem som har det sämst ställt

Läs mer

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv

Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Socialfondens temaplattform för hållbart arbetsliv Ett samarbete för att skapa ett hållbart arbetsliv och matchning, kompetens och rörlighet för ett livslångt lärande Visionen om ett hållbart arbetsliv

Läs mer

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18

Årsplanering 2016. Promemoria 019-16 54 82. Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se. Datum: 2015-05-18 Promemoria Datum: 2015-05-18 Kontaktperson: Lars-Olof Lindberg Samordnare lars-olof.lindberg@esf.se Telefon: 019-16 54 82 Årsplanering 2016 Bakgrund Årsplanen 2016 ska bidra till att stärka samverkan och

Läs mer

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven

Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven Översikt Socialfondsprogrammet 2014-2020 samt indikativ fördelning av ESF-stöd exklusive resultatreserven ESF10feb/ E Ramel Tematiska mål Mål 10 Investera i yrkesutbildning och livslångt lärande 1626 Mål

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020

Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Arbetsförmedlingens arbete med EU-fonder perioden 2014-2020 Robert Nyholm Internationella Staben Enheten EU fondsamordning 1 EU-fonderna Verktyg för att uppnå Europa 2020-strategin Europeiska socialfonden

Läs mer

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram

VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram VG 2020 och EU:s strukturfondsprogram Högskolan i Borås 7 mars 2017 Andreas Catoni EU:s Struktur-och investeringsfonder EU:s Struktur-och investeringsfonder Regionalfonden, ERUF Socialfonden, ESF (Sammanhållningsfond)

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Sjuhärads samordningsförbund

Sjuhärads samordningsförbund Sjuhärads samordningsförbund Att utveckla hållbar samverkan genom ESF-projekt: Presentation Bakgrund: Programområden, programperiod Generell projektprocess Strukturfondspartnerskap Medfinansiering Status

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020

TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 VÄLKOMMEN TILL TVÄRSEKTORIELL HEARING OM STRUKTURFONDERNA 2014-2020 16 maj 2014 PROGRAM 8.00 8.30 Registrering och kaffe med smörgås 8.30 Välkommen och inledning Mats Hedenström - Länsstyrelsen 9.20 Paneldialog

Läs mer

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet

EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden. Svenska ESF-rådet EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Svenska ESF-rådet VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN ESF-rådet i korthet ESF- rådet är en myndighet som arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet

Läs mer

Europeiska Socialfonden

Europeiska Socialfonden Vård och Omsorgscollege 2016-12-15 Europeiska Socialfonden 2014-2020 Kontakt: Mats Andersson mats.andersson@esf.se www.esf.se Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad

Läs mer

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden

Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden 2014 2020 EU nivå Europa 2020 Gemensamt strategiskt ramverk för regionalfond, socialfond, fonden för landsbygdsutveckling och havs och fiskerifonden Nationell nivå Partnerskapsöverenskommelse för regionalfond,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-01 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden

Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Strukturfondspartnerskap och regionalfonden Växjö 27 april 2015 Satsningar på jobb och tillväxt i regionalfonden 16 miljarder 2020 Forskning och innovation IT Entreprenörskap Koldioxidsnål ekonomi Hållbara

Läs mer

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod

Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod Försäkringskassans och samordningsförbundens medverkan i ESF-projekt Programperiod 2014-2020 Försäkringskassans medverkan i ESF-projekt programperiod 2014-2020 Försäkringskassan har till och med 12 juli

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Dokumentation från Sjöbo och Ystad kommuns Arbetsmarknadsnämndens möte 20051212

Dokumentation från Sjöbo och Ystad kommuns Arbetsmarknadsnämndens möte 20051212 Dokumentation från Sjöbo och Ystad kommuns Arbetsmarknadsnämndens möte 20051212 1 Deltagarförteckning arbetsmarknadsnämnden Stefan Lundgren Ordförande Sjöbo Kommun, kommunalråd Bo Nilsson Sjöbo Kommun

Läs mer

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling.

Diarienummer 2017/ Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. 1 Europeiska socialfonden Stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling. Utlysning för ESF Nationellt Kompetensutveckling i relation till samhällsorientering och etablering av

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: förberedande stöd metoden budget urvalskriterier Karolina Dahlberg, Ulrika Holmgren, Anna

Läs mer

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen

ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen DATUM Sida 1 (5) Dnr Region Västernorrland 18RS726 Dnr Arbetsförmedlingen Af-2018/0006 9811 ÖVERENSKOMMELSE OM SAMARBETE mellan Region Västernorrland och Arbetsförmedlingen Bakgrund Under juni 2017 träffade

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Gruppen nyanlända ungdomar behöver vi kartlägga ytterligare inom ramen

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2018 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET I STOCKHOLMS LÄN 16 JUNI 2017 Det övergripande

Läs mer

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik

Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik Svenska ESF-rådet Presentation Ö-vik VI FÖRÄNDRAR ARBETSMARKNADEN Myndigheten Svenska ESF-rådet, har funnits som myndighet sedan år 2000. Vi arbetar på uppdrag av Arbetsmarknadsdepartementet och Socialdepartementet.

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Europeiska socialfonden 60 år

Europeiska socialfonden 60 år EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 60 år Lena Ivö Kommunikationschef ÖVERVAKNINGS- KOMMITTÉN 2017 Förutsättningar 2017 EU och ESF 60 år Halvtid i programgenomförandet Momentum!

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-10-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Från Arjeplog till Malmö Bildades 2009 Finns på 9 orter Drygt 370 medarbetare Vi arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft Bättre förutsättningar för företagande Attraktiva regionala miljöer

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Avgränsning av områden

Avgränsning av områden Avgränsning av områden Annelie Ström Jordbruksverket 036-15 63 28 annelie.strom@jordbruksverket.se Fyra fonder Socialfonden - ESF Regionala utvecklingsfonden - ERUF Landsbygdsfonden - EJFLU Havs- och fiskerifonden

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2010-04-12 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Entreprenörskap.

Läs mer

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande!

Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Välkomna till Grundkurs i uppstart och genomförande! Grundläggande om Leader Vi kommer bland annat att prata om: metoden budget urvalskriterier Ulrika Holmgren, Anna Lööv, Annelie Ström, Vad kännetecknar

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Genom kartläggningen har vi också fått en ögonblicksbild över de aktiviteter

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (8) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2018 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-30 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Småland och Öarna Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-03-18 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Kompetensförsörjning

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF)

Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 1 (9) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svar på regeringsuppdrag i regleringsbrev 2016 rörande det nationella programmet för Europeiska socialfonden (ESF) 2014-2020 Postadress Besöksadress Telefon 103

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Sydsverige Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020

Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Malmömodellen Malmö stads strategi och arbetsordning för projekt inom den Europeiska sammanhållningspolitiken 2014-2020 Preliminärt förslag Strukturfonderna 2014-2020 Socialfonden (ESF) och regionala utvecklingsfonden

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-02-25 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden Strukturfondspartnerskapet i Västsverige 2016-09-08 Åza Rydén Regionchef Integration utrikes födda ar helt riktade till målgruppen Insatser för nyanlända PO2 (2015) 40 mnkr Insatser

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2008-07-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Beskrivning:

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Utlysning 2/2009

Läs mer

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar

Utvecklingskraft i Sveriges alla delar Utvecklingskraft i Sveriges alla delar EU:s regionalfondsprogram för Sverige 2014-2020 Politiska styrmedel EU 2020 Östersjöstrategin Partnerskapsöverenskommelsen Nationell strategi för regional tillväxt

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (7) Beslutsdatum 2008-10-07 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: PO2 Förprojektering

Läs mer

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden

Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram för perioden Regeringsbeslut I 1 2019-04-04 A2019/00683/A Arbetsmarknadsdepartementet Svenska ESF-rådet Box 397 801 05 Gävle Uppdrag att göra en omvärldsanalys och att lämna ett förslag till nationellt socialfondsprogram

Läs mer

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2018

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2018 1(7) Datum 2018-03-01 Programgenomförande Småland och Öarna mars 2018 Denna promemoria följer upp programgenomförandet avseende använda medel och nådda mål för socialfondsprogrammet, samt vissa slutsatser

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige

Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden i Sverige 2014-2020 Möjligheternas landsbygd Tranås, 8 oktober 2015 johan.magnusson@jordbruksverket.se Leadermetoden Boende och verksamma driver och påverkar

Läs mer

Överblick av Strategi för Lokalt Ledd Utveckling inom Upplandsbygd

Överblick av Strategi för Lokalt Ledd Utveckling inom Upplandsbygd Överblick av Strategi för Lokalt Ledd Utveckling inom Upplandsbygd 1- Sammanfattning Upplandsbygd är en ideell förening med ansvar att vara en drivande partner för landsbygdens aktörer inom Lokalt Ledd

Läs mer

EN VÄG IN 9/12-2014. Ung i Ängelholm. Från projekt till mötesplats. Visningsexemplar av presentation från Ung i Ängelholms konferens den 9/12 2014.

EN VÄG IN 9/12-2014. Ung i Ängelholm. Från projekt till mötesplats. Visningsexemplar av presentation från Ung i Ängelholms konferens den 9/12 2014. Ung i Ängelholm EN VÄG IN Från projekt till mötesplats Visningsexemplar av presentation från Ung i Ängelholms konferens den 9/12 2014. 9/12-2014 Allt material tillhör respektive upphovsman och får ej modifieras.

Läs mer

Hur blir vi startklara leaderområden?

Hur blir vi startklara leaderområden? Hur blir vi startklara leaderområden? Utbildning starta leaderområde 12 och 13 maj 2015 Carin.alfredsson@jordbruksverket.se Lokalt ledd utveckling optimalt genomförande Möta potential och utmaningar som

Läs mer

20 Bilagor kort om programmen

20 Bilagor kort om programmen BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN KAPITEL 20 20 Bilagor kort om programmen 241 KAPITEL 20 BILAGOR KORT OM PROGRAMMEN Innehåll Bilaga 1 Kort om landsbygdsprogrammet 2014 2020... 243 Bilaga 2 Kort om havs- och

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-01-26 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2017

Programgenomförande Småland och Öarna mars 2017 1(8) Datum 2017-10-19 Programgenomförande Småland och Öarna mars 2017 Denna promemoria följer upp programgenomförandet avseende använda medel och nådda mål för socialfondsprogrammet, samt vissa slutsatser

Läs mer

Nytt från Jordbruksverket

Nytt från Jordbruksverket Nytt från Jordbruksverket Andreas Mattisson Johan Magnusson, Karolina Dahlberg Carin Alfredsson, 2016-09-28 Lägesrapport ansökningar 191 st LAG-klara ansökningar inkomna till Jordbruksverket varav 40 antal

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Arbetsmarknadsenheten Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Hemsida: www.dalsed.se E-post: magnus.akesson@dalsed.se 1 Innehåll Samverkan... 3 Arbetsbeskrivning i samverkan... 3 Samverkan/Förebyggande... 4 Tänkbara mål i fortsatt

Läs mer

LEADER STOCKHOLMSBYGD

LEADER STOCKHOLMSBYGD LEADER STOCKHOLMSBYGD Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 2014-2020 Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden 1991 Nytt verktyg inom EU för att skapa lokalt engagemang och inflytande samt för att

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-11-03 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Förprojektering,

Läs mer

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND

LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND LEADER NORDVÄSTRA SKÅNE MED ÖRESUND Den Självförsörjande Regionen VAD ÄR LEADER? En del i det svenska landsbygdsprogrammet En metod för att utveckla landsbygden 48 leaderområden i Sverige 7 leaderområden

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Utlysning för Sydsverige

Utlysning för Sydsverige 1 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning för Sydsverige Nu kan ni söka stöd för projekt inom Programområde 3 Sysselsättningsinitiativet

Läs mer

På väg till jobbet. ESF Projekt 2012-2014. Samverkansprojekt Avesta Hedemora arbetsförmedlingen. 300 deltagare

På väg till jobbet. ESF Projekt 2012-2014. Samverkansprojekt Avesta Hedemora arbetsförmedlingen. 300 deltagare På väg till jobbet På väg till jobbet ESF Projekt 2012-2014 Samverkansprojekt Avesta Hedemora arbetsförmedlingen. 300 deltagare På väg till jobbet Syfte och Mål Minska utanförskap och förhindra bidragsberoende

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (5) Beslutsdatum 2009-02-02 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Västsverige Namn på utlysning: Utlysning 2-2009

Läs mer

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening

Samarbetsavtal. mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening Sidan 1 av 7 Samarbetsavtal mellan Östhammars kommun och Upplandsbygd Ideell förening 1. Parter Östhammars kommun, org. nr. 212000-0290, nedan kallad Östhammars kommun. Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling

Läs mer

Livets skola, eller livet efter skolan?

Livets skola, eller livet efter skolan? Livets skola, eller livet efter skolan? Duas sammansättning och organisation Inrättades dec 2014, arbetar tom feb 2021 Delegation består av företrädare för Arbetsförmedlingen, SKL, Försäkringskassan, Skolverket,

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-08-15 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Östra Mellansverige Namn på utlysning: Ökat

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-09-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Mellersta Norrland Namn på utlysning: Genomförande

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2009-12-22 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Norra Mellansverige Namn på utlysning: Programområde

Läs mer

Övervakningskommittén 11 maj 2016

Övervakningskommittén 11 maj 2016 Övervakningskommittén 11 maj 2016 Grundläggande om lokalt ledd utveckling Regelverk Vad innebär Leadermetoden? Budget Urvalskriterier En ansökans väg genom systemen Vad går det att söka stöd för? Jordbruksverket

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 00 Samtliga projektansökningar genomgår under bedömningen fyra steg: 1. Basvillkor måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. Om projektansökan

Läs mer

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020

KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 KORTVERSIONEN AV VÅR LEADERSTRATEGI 2014-2020 Välkommen till kortversionen av vår strategi Syftet med denna kortversion är att snabbt ge dig en idé om vad Leader är, hur du kan söka Leaderpengar och för

Läs mer

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige

Välkomna till vår informationsträff. Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Välkomna till vår informationsträff Svenska ESF- rådet Norra Mellansverige Agenda Presentation: socialfonden, aktuella utlysningar Ta del av styrande dokument Socialfondsprogrammet 2014-2020 Regional handlingsplan

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2017 Hässleholm, 2017-12-20 2017-10-13 fanns det totalt 5352 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 26 personer jämfört med samma

Läs mer

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET

LEADER SYDÖSTRA SKÅNE. Organisationsnummer VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET LEADER SYDÖSTRA SKÅNE Organisationsnummer 802496-4218 VERKSAMHETSPLAN 2017 BUDGET 2016-2023 VERKSAMHETSPLAN Leaderkontoret Leaderkontoret ska sköta LEADER Sydöstra Skånes operativa verksamhet. Leaderkontoret

Läs mer

ESF-projekt Samstart Skype möte

ESF-projekt Samstart Skype möte ESF-projekt Samstart Skype möte 190523 Utlysning med inriktning fast etablering på arbetsmarknaden av unga funktionsnedsatta Bidra till att modeller utarbetas och/eller strukturer utvecklas med syfte att

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Sid 1 (6) Beslutsdatum 2008-04-29 Europeiska socialfonden stöder projekt som motverkar utanförskap och främjar kompetensutveckling Utlysning av projektmedel i Stockholm Namn på utlysning: Förprojektering

Läs mer

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018

Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Titel Handlingsplan för regionalt kompetensförsörjningsarbete 2018 Omslagsbild: Författare: Kontaktperson: Lieselotte Van Der Meijs Kristin

Läs mer

VILLKOR & URVALSKRITERIER

VILLKOR & URVALSKRITERIER VILLKOR & URVALSKRITERIER VERSION 2.0 Godkänd av LAG 2017-11-30 Godkänd av Jordbruksverket 2017-12-12 LEADER Sydöstra Skånes villkor och är LAG:s verktyg för att bedöma och prioritera projektansökningar

Läs mer

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning. En kartläggning av målgruppen. som redogör för målgruppens storlek,

Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning. En kartläggning av målgruppen. som redogör för målgruppens storlek, Bilaga 1. Kartläggning av målgruppens storlek och sammansättning En kartläggning av målgruppen som redogör för målgruppens storlek, sammansättning och behov Inledning Arbetslivet är navet i den svenska

Läs mer

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader

Termer kring lokalt ledd utveckling och Leader 2016-05-17 Termer kring och Leader I tabellen hittar du termer som ska användas kring lokal ledd utveckling och Leader i extern kommunikation. Termerna är sorterade i alfabetisk ordning. Använd listan

Läs mer

FIA, Fler i Arbete ett EU-projekt i Skåne Nordost Skåne Nordost

FIA, Fler i Arbete ett EU-projekt i Skåne Nordost Skåne Nordost FIA, Fler i Arbete ett EU-projekt i Skåne Nordost Skåne Nordost Tillsammans är vi starka Med fokus på samarbete Vi verkar i ett sammanhang som är större än den enskilda kommunen. I Skåne Nordost identifierar

Läs mer