Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Reviderad Plan mot diskriminering och kränkande behandling MELLBYSTRANDSSKOLAN På Mellbystrandsskolan ska alla barn och vuxna känna sig trygga och må bra.

2 Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Skolenhet: Mellbystrand Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som behövs för att främja lika rättigheter och möjligheter för de barn och elever som deltar i verksamheten, oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder eller sexuell läggning. Den ska också innehålla åtgärder med syfte att förebygga och förhindra trakasserier. Enligt 6 kap. 8 skollagen ska huvudmannen se till att det varje år upprättas en plan med översikt över de åtgärder som behövs för att förebygga och förhindra kränkande behandling av barn och elever. De båda ovan angivna krav på att årligen upprätta planer har av barn- och ungdomsnämnden delegerats till förskolechef och rektor. De båda planerna kan sammanföras i en plan. Varje enskild förskole- och skolenhet ska ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Definitioner: Diskriminering Diskriminering innebär att ett barn eller en elev missgynnas, direkt eller indirekt, av skäl som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. I skolan är det kommunen eller personalen som kan göra sig skyldig till diskriminering. Barn och elever kan inte diskriminera varandra i juridisk bemärkelse. Trakasserier Trakasserier är ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Kränkande behandling Kränkande behandling kan ta sig olika uttryck, vara mer eller mindre uppenbar och förekomma i många olika sammanhang. o Gemensamt för all kränkande behandling är att någon eller några kränker principen om alla människors lika värde. o Kränkningar är ett uttryck för makt och förtryck. o Kränkningar kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. o En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. o Kränkningar kan utföras av och drabba såväl barn som vuxna.

3 Mobbing är en form av kränkande behandling eller trakasserier som innebär en upprepad negativ handling när någon eller några medvetet och med avsikt tillfogar eller försöker tillfoga en annan skada eller obehag (begreppet mobbing används inte längre i skolförfattningarna). Kränkningarna kan vara o Fysiska (t.ex. att bli utsatt för slag och knuffar), o Verbala (t.ex. att bli hotad eller kallad hora, bög), o Psykosociala (t.ex. att bli utsatt för utfrysning, ryktesspridning, icke-verbala), o Text- och bildburna (t.ex. sociala medier såsom t.e.x. Facebook, och Instagram. Internetsajter, e-post, sms, mms och klotter, brev mm). Den individuella upplevelsen ska alltid tas på allvar och vara en utgångspunkt vid bedömning av kränkande behandling. Rutiner för när ett barn/en elev känner sig kränkt eller trakasserad Anmälan till förskolechef/rektor samt barn- och ungdomsnämnden 1 Rektor/förskolechef tar emot anmälan från personalen (kan vara muntlig eller skriftlig). Anmälan ska ske omgående. Rektor/förskolchef anmäler händelsen genom att skicka in ett e-post meddelande till en särskild ikon i First Class ( Anmälan kränkande behandling ). Anmälan ska ske omgående. I anmälan ska det anges vad som hänt, när samt var (enhet) händelsen har skett. Av anmälan ska det också framgå vilka barn/elever/personal som är inblandade. En kopia på anmälan som skett via e-post ska läggas i elevens elevakt. Om flera elever är inblandade i ärendet ska en kopia läggas i respektive berörd elevs elevakt. Motsvarande gäller för barn i förskolan. Samtliga rutiner och blanketter finns i First Class under ikonen Kränkande behandling Om ett barn/elev har blivit utsatt av en personal gäller ovanstående med undantag för: Om barnet/eleven upplever sig utsatt av förskolechef/rektor gör biträdande verksamhetschefen anmälan och ansvarar för att e-post meddelande skickas in. ANALYSDEL 1 Rutinerna finns angivna i Riktlinjer gällande åtgärder mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Beslutade i barn- och ungdomsnämnden den 30 januari 2014.

4 Sammanfattning av förra årets behov Den SWOT-analys som gjorts på Mellbystrandsskolan under läsåret 2012/2013 visade att verbala hot, slag, blickar och miner förekom bland barnen. Det framkom vidare att det fanns platser på skolan där vissa av barnen kände sig rädda; vid stora bandyplanen, vid fotbollsplanen och i skogen. Trivselenkäten, som genomfördes med varje enskilt barn visade dock att majoriteten av barnen trivdes väldigt bra på skolan. Samma enkät visade också att barnen med några få undantag hade kamrater att leka med på rasterna och på fritids. I den enkätundersökning som genomfördes med både föräldrar och elever under läsårets vårtermin (2013) framkom att majoriteten av föräldrar och elever är mycket nöjda med hur vi har det i skolan och på fritidshemmet. Mot bakgrund av SWOT-analysen och resultaten i ovanstående enkäter såg vi behov av att fokusera ytterligare på barnens/elevernas känsla av trygghet och säkerhet. Vi enades om att fokusera på följande konkreta åtgärder i det vardagliga pedagogiska arbetet: Att vara mer personal ute bland barnen, både under skoltid och då barnen är på fritids. Att närvara i omklädningsrummen i samband med idrott och alternera mellan pojkarnas och flickornas omklädningsrum. Att fortsätta arbeta i åldersblandade grupper vid vissa aktiviteter i skolan och på fritids. Utöver detta beslutade vi att: Ge information och föra diskussion kring ovanstående på skolrådet. Ge information till föräldrar i samband med föräldramöten, kring vad planen för diskriminering och kränkande behandling samt hur vi arbetar för att motverka detta. Utvärdering av förra årets åtgärder Under läsåret 13/14 har vi, i enlighet med planen, utökat antal personal som rör sig ute bland eleverna på rasterna. Vi har dessutom bytt ut titeln rastvakt till rastvärd för att tydligare belysa att vår roll ute är att stötta eleverna i deras lek. Vi upplever att vi uppnått önskat resultat då vi tycker att det sker färre incidenter där elever hamnat i konflikt med varandra nu än tidigare. Vi känner också att vi snabbare kan komma och hjälpa till om något händer ute på rasten och detta upplever vi att eleverna också känner en ökad trygghet i. På fritids har man gjort en uppdelning i två grupper; stora fritids (åk 2-3) och lilla fritids (åk F-1) och genom att samarbeta mellan dessa bägge grupper har man lyckats öka personaltätheten ute även där. Idrottslärarna försöker övervaka trivseln i omklädningsrummen i den mån de har möjlighet, och stämningen har överlag blivit bättre. Det är färre som känner sig otrygga i omklädningssituationer nu än tidigare. Den främsta anledningen till detta är dock troligtvis att vi nu, i samband med flytten tillbaka till Mellbystrandsskolan har tillgång till fler omklädningsrum än tidigare och uppdelning i fler och mindre grupper är en starkt bidragande orsak till ökad trygghet i dessa situationer.

5 Vi har fortsatt med åldersblandade temadagar både vid läsårsstart och vid andra temadagar under terminerna. Detta har haft fortsatt positiv effekt för de mindre elevernas känsla av trygghet med de större. Skolrådet har inte varit aktivt under läsåret 13/14, detta för att det blivit svårt att lösa med vår lokalisation i Veinge och den tid som krävts för förberedelse och genomförande av flytten tillbaka till Mellbystrand. Skolrådet kommer med stor sannolikhet att återinföras under läsåret 14/15. På föräldramöten pratar vi om hur stämningen är i klassen, om vårt arbete och våra handlingsplaner vid eventuell diskriminering och kränkande behandling. Detta för att medvetandegöra föräldrar om att dokumentationen finns och hålls aktuell samt var de kan ta del av den. Nulägesanalys och behovsinventering Vi har under läsåret 13/14 genomfört vår trivselenkät två gånger, en gång på höstterminen och en gång på vårterminen. Detta eftersom läsåret var speciellt, då vi flyttade tillbaka till Mellbystrandsskolan i Mellbystrand efter ett drygt år i Veinge. Vi hann aldrig göra vårt likabehandlingsarbete på höstterminen och när vi i början av 2014 började analysera enkäterna från höstterminen insåg vi att elevernas trivsel och trygghetskänsla till stor del var beroende av var de rent geografiskt befann sig. En stor del av problematiken kunde härledas till de skolskjutsar som var nödvändiga till och från skolan i Veinge. Vi kände också behov av att förändra vissa av frågeställningarna i enkäten för att göra den tydligare och mer aktuell. Vi beslutade därför att under en arbetsplatsträff låta personal på skolan föra diskussion och komma med förslag på förbättringar av enkäten, efter vilken likabehandlingsgruppen sedan omarbetade den. Eleverna fick sedan svara på den nya aktualiserade enkäten i början av mars Klassföreståndarna i respektive klass sammanställde därefter elevernas svar och likabehandlingsgruppen analyserade skolans samlade trivselenkäter. I stort sett alla elever trivs bra i sina respektive klasser. Vi kan konstatera att samtliga elever anser sig ha någon att vara med på rasterna. Någon enstaka elev menar att han/hon inte har någon att vara med på fritids. Enkäten visar att det finns platser på skolan där vissa elever känner sig otrygga. Ungefär en fjärdedel av eleverna tycker att de ibland blir illa behandlade av andra elever. Ca var tionde elev menar att de ibland själva kunde behandla sina kamrater bättre. Enkäten visar också att det troligen finns elever på skolan som är ensamma eller mår dåligt. De allra flesta eleverna anser dock att de trivs bra och känner sig trygga samt att de har personal på skolan att vända sig till när något händer eller om de vill prata.

6 BESKRIVNING AV DET FORTGÅENDE LIKABEHANDLINGSARBETET Genom en trygghetsenkät, som genomförs under höstterminen görs varje läsår en kartläggning avseende utsatta elever och kränkande behandling. Även skolans/fritidsverksamhetens fysiska miljö kartläggs och riskfyllda platser uppmärksammas. (Skolledning och personal ansvarar för att enkäten genomförs) En föräldra- och elevenkät genomförs vartannat läsår, under vårterminen. Enkätens syfte är att få en uppfattning om hur väl barn och föräldrar trivs med Mellbystrandsskolan och fritidshemmet. (Barn- och utbildningsnämnden och skolledning ansvarar) Mellbystrandsskolan och fritidshemmet har regelbundna klassråd/fritidsråd, där man tillsammans tar upp och diskuterar sådant som är aktuellt i klassen/i fritidsgruppen. Barnen/eleverna ges då bland annat möjlighet att träna konfliktlösning samt att kunna identifiera och sätta ord på känslor. (Personal ansvarar) På Mellbystrandsskolan värdesätts högt ett gott samarbete med elevernas föräldrar. Tillsammans med föräldrarna finns det möjlighet att till exempel uppmärksamma negativa tendenser och diskussioner kan föras kring aktuella problem, riktlinjer, åtgärder och lösningar. Föräldrar involveras kontinuerligt, till exempel i samband med utvecklingssamtal och föräldramöten. (Skolledning och personal ansvarar) Mellbystrandsskolan har elevråd som sammanträder regelbundet och diskuterar bland annat skolans regler och engagerar sig i trivseln på skolan (Elevrådet, skolledning och personal ansvarar). Rastvärdar (personal) finns tillgängliga då eleverna har raster både utomhus och inne i skolbyggnaderna så att eleverna ska kunna känna sig trygga. (Skolledning och personal ansvarar) Eleverna i årskurs 6 är skolans krambjörnar, vilket innebär att de har ett särskilt ansvar för de yngre eleverna. Syftet är att öka känslan av trygghet på skolan samt att de äldre barnen får vara goda förebilder för de yngre. (Skolledning och personal ansvarar) Två av Elevhälsans skolkuratorer besöker varje läsår Mellbystrandsskolans årskurs 3. Under tre sammanhängande tillfällen arbetar man i klassen med Känna ja, känna nej då eleverna får lära sig att känna igen bra och dåliga känslor och beröringar samt lära sig om sin egen säkerhet och hur man bär sig åt om man behöver hjälp. (Skolledning, personal och skolkuratorer ansvarar) ÅTGÄRDER

7 All personal arbetar konkret och aktivt med att påverka attityder i fråga om diskriminering, kränkande behandling och utsatthet. Samtal, vänskapsövningar och jagstärkande övningar ingår som en naturlig del i det vardagliga pedagogiska arbetet. Under läsåret 2014/2015 kommer Mellbystrandsskolan att fortsätta fokusera på att öka barnens/elevernas upplevelse av att behandlas och bemötas på lika villkor. Utöver befintliga åtgärder inom skolan (beskrivna under rubrik Beskrivning av fortgående likabehandlingsarbete ) kommer också följande åtgärder att påbörjas/genomföras: Identifiering av otrygga platser. Utifrån analysen av elevenkäten uppmärksammades det att det finns ställen på skolgården där elever känner sig otrygga. För att göra de platserna mer trygga vill vi se till att rastvärdar alltid finns i närheten av dessa platser. Men först måste vi ta reda på var de platserna är, för det framgick inte av enkäten. Därför kommer följande fråga lyftas i varje klass före vårterminens slut; Finns det någon plats på skolgården där du inte känner dig trygg på rasterna, i så fall, var? Klasslärarna lämnar sedan informationen vidare vid nästa informationsträff. I september utvärderar likabehandlingsgruppen om situationen har förbättrats. Enkäten visade också att flera elever tyckte att det verkade som vissa barn var ensamma på rasterna. För att motverka det behöver vi blåsa nytt liv i vissa av krambjörnarnas ansvarsområden. Dels ska krambjörnarna återigen besöka de yngre barnen på skolan i början av höstterminen för att öka de yngre elevernas känsla av trygghet gentemot de äldre. En gång i veckan anordnar krambjörnarna en lek som alla som vill kan få vara med på. Vi ska dessutom åter måla en Krambjörn ute på skolgården dit man kan gå om man vill leka med någon, den lek som krambjörnarana visade på tisdagsrasten, eller någon annan. Krambjörnen blir då en samlingsplats för de som vill vara med och leka med andra. Svante och Ursula, som är klassföreståndare för åk 6 läsåret 14/15, blir ansvariga för att detta genomförs. Enkäten visade också att flera elever ansåg att de blev illa behandlade av andra elever, och en del ansåg att de också själva kunde behandla sina kamrater bättre. Därför känner vi behov av att jobba mer kontinuerligt med värdegrundsfrågor tillsammans med eleverna än vad vi gör idag. Likabehandlingsgruppen kommer under höstterminen 2014 inventera vilka olika material för värdegrundsarbete som redan finns i de olika klasserna, hur de används och om ytterligare material behöver inhandlas. Målsättningen är att vi under läsåret 2014/2015 ska bestämma vilket/vilka material som ska användas, samt utarbeta en plan för hur värdegrundsarbetet ska genomföras på Mellbystrandsskolan. Likabehandlingsgruppen är ansvarig för att detta genomförs. HANDLINGSPLANER

8 All personal får årligen och vid behov information om Mellbystrandsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Föräldrar delges information om planen och hur man arbetar utifrån den via skolråd och föräldramöten. Föräldrar har i dessa forum möjlighet att vara delaktiga i arbetet med planen. Skol- och fritidspersonal gör barnen/eleverna delaktiga i arbetet med planen samt berättar för dem hur de ska gå tillväga om de känner sig kränkta, diskriminerade eller utsatta på annat sätt. Aktiva och akuta åtgärder vid kränkande behandling 1. Det är alla vuxnas ansvar att vara observanta och agera om någon av eleverna/barnen på Mellbystrandsskolan/fritidshemmet blir utsatt för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Samtliga vuxna ska ta elevernas/barnens berättelser på allvar, lyssna till deras språkbruk samt observera deras kroppsspråk och ansiktsuttryck. 2. Vid upptäckt av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling ska en utredning belysa vad som har hänt. Utredningen kan vara alltifrån några enstaka frågor till en längre utredning. Vid utredning ska vårdnadshavare och berörd personal informeras. Om ett barn/en elev upplever sig kränkt eller trakasserad av någon i personalen på skolan/fritids ska utredningen ledas av rektor. 3. I den utredning som genomförs vid kränkning och trakasserier ska åtgärder och uppföljning tydligt redovisas. Det ska också framgå vem som har ansvaret för att åtgärder och uppföljning genomförs. 4. Kontinuerlig och noggrann dokumentation ska föras under hela utredningstiden. I dokumentationen/händelserapporten ska följande framgå: Datum för händelsen/händelserna Plats/platser där det hände Inblandade personer samt deras personnummer Beskrivning av händelsen/händelserna Åtgärder Uppföljning Reflektion och utvärdering Vilka som har tagit del av dokumentationen Vem som har dokumenterat (namn och profession) samt datum för dokumentationen 5. Efter avslutad utredning ska en utvärdering göras, så att det finns möjlighet att lära för framtiden. Utvärdering och revidering av planen

9 Planen utvärderas av elever, föräldrar och skolpersonal i slutet av varje läsår. Vid varje nytt läsårs start upprättas nya planer avseende diskrimineringsfrågor och kränkande behandling. Revidering sker vid behov. Elever och föräldrar görs delaktiga genom remiss till föräldrarepresentanter och elevråd, innan planen slutligen fastställs för kommande läsår. I gruppen som ansvarat för sammanställning och revidering av årets plan har följande lärare ingått, Ronny Holm, Donald Hägerström, Lise-Lotte Hägerström och Catarina Denke. Skolledningen har det yttersta ansvaret för att handlingsplaner upprättas, följs, utvärderas och revideras. Rektorns/förskolechefens underskrift Datum Eva Karlberg X Härmed delegationsanmäls planen mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170327 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Bullerbyns förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling MELLBYSTRANDSSKOLAN På Mellbystrandsskolan ska alla barn och vuxna känna sig trygga och må bra. Datum för upprättande av planen: 2015-05-04 Diarienummer:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling MELLBYSTRANDSSKOLAN På Mellbystrandsskolan ska alla barn och vuxna känna sig trygga och må bra. Datum för upprättande av planen: 2015-05-04 Diarienummer:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 15 01 22 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Regnbågens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen 2017-04-19 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Hishultskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170411 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Åkerlyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 150922 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Specialenheten Lagahöjdsskolan grundsärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170407 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Mumindalens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: Uppdaterad 2017-03-31 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Vallmons förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 160222 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Bullerbyns förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170913 Diarienummer: 2016 235 Förskole-/skolenhet: Skottorps fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska

Läs mer

Reviderad Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA

Reviderad Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA Datum för upprättande av planen: (Under revidering maj juni 2017) Diarienummer: Skolenhet: Blåkulla (fritidshem, förskoleklass, skola) Plan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA Datum för upprättande av planen: 140902 Diarienummer: Skolenhet: Blåkulla Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Reviderad 160614 Datum för upprättande av planen: 150608 Diarienummer: Skolenhet: Glänningeskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 151023 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Mumindalens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2015-10-28 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Gymnasiesärskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Reviderad Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA

Reviderad Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA Datum för upprättande av planen: 140902 Diarienummer: Skolenhet: Blåkulla Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 170828 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Skottorpsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-05-01 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Åkerlyckans förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 150601 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Specialenheten 7-9:an Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2015-02-13 Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Katthults förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 18 Diarienummer: 2016 235 Förskole-/skolenhet: Vallbergaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska

Läs mer

Reviderad Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA

Reviderad Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling BLÅKULLA SKOLA Datum för upprättande av planen: (Under revidering maj juni 2016) Diarienummer: Skolenhet: Blåkulla (fritidshem, förskoleklass, skola) Plan

Läs mer

Parkskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Parkskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering Parkskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering HT2014/VT2015 -Med fokus på välmående och trygga elever, med goda kunskaper Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Likasplan/plan mot kränkande 1. VISION Vår ambition är att alla våra elever ska trivas och känna samhörighet med skolans personal och varandra. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att en god

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens fritidshem Vision

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens fritidshem Vision SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 (11) Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens fritidshem 2014 Vision Vi vill skapa ett fritidshem fritt från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kristinelundskolan 2016 Kristinelundskolans plan samt det förebyggande arbete för en god och trygg arbetsmiljö för våra elever bygger på gällande lagstiftning.

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Väderstad Skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Denna plan mot diskriminering och kränkande behandling omfattar alla elever och all personal vid grundskola år F-5 och fritidshem vid

Läs mer

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor

Jönköping. Planen gäller från till Ansvarig för planen: Rektor Jönköping Planen gäller från 2015-01-01 till 2015-12-31 Ansvarig för planen: Rektor 1 Innehållsförteckning 1. Begreppsförklaring... 3 2. Vår vision... 4 3. Delaktighet i framtagande av plan..... 4 4. Förankring

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Hammarnskolan, Hjo läsåret 2015/16 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HAMMARNSKOLAN Läsåret 2015/2016 Visionen för Hammarnskolan är att det

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Förskolan Barnens Hus Fastställd 2015-09-11 Gäller läsåret 2015-2016 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan Medåkers skola

Likabehandlingsplan Medåkers skola Förskoleklass och Medåkers fritidshem en plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 V s vision Vårt viktigaste mål är att alla på vår skola ska trivas och komma hit med glädje. Detta förutsätter

Läs mer

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Hunnebostrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6

Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 2018-10-22 1 (8) Skerrud skolas likabehandlingsplan F-6 Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2018 2019 Barn- och utbildningsförvaltningen Postadress Besöksadress Telefon E-post

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN

Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN VÄSTERÅS STAD Tibbleskolan, Skultuna Rektor, Annica Avelin 2015-09-11 Handlingsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. TIBBLESKOLAN Mål Tibbleskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Gothem förskola 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids

TRYGGHETSPLAN. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Vemdalens skola Grundskolan och fritids TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skola Grundskolan och fritids Planen gäller från 2017-08-25 till 2018-09-06 Ansvarig för planen Rektor Agnetha Ljungsparr Vår vision

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan Lagrum: Diskrimineringslagen 3 kap, Skollagen 6 kap. 8 I II III IV V VI FÖREBYGGANDE OCH FRÄMJANDE ARBETE RISKANALYS ATT UPPTÄCKA

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012

Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Page 1 of 5 Årlig plan för likabehandling Fridhems Förskola 2011/ 2012 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken

Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken 2017-2018 Likabehandlingsplan/ plan för kränkande behandling för Solberga förskoleenhet Bräcke Hede - Boken Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att

Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att Årlig plan för likabehandling Vänerparkens förskola 2015/ 2016 Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers lika rättigheter förebygga och förhindra trakasserier och

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org

Plan Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Hea Läsåret 2015/16 Fastställd 2014-09 Marianne Nilsson Förskolechef Postadress

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. för Förskolan Ankan Stenkyrka Skola 2010 1 Innehållsförteckning Bakgrund Vision Nulägesanalys/kartläggning - Förebyggande arbete Mål och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar 2014-2015 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björke Skola Ny plan upprättas 2019-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn och elever...

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bäcken Fastställd 150911 Gäller läsåret 15/16 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Bäcken

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium

Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018-08-20 Likabehandlingsplan för Nytorps hästgymnasium 2018 2019 Bakgrund och syfte Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen varje år upprätta en plan med en översikt över de åtgärder som

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Hea Fastställd sep-14 Gäller läsåret ht 14/vt 15 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Hea

Läs mer

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola

Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom för- och grundskola Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2014-10-15 av Kommunstyrelsen 131 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Barn

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Förskolan Klätten Läsåret

Förskolan Klätten Läsåret Plan För att främja likabehandling och förebygga samt åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolan Klätten Läsåret 2015-2016 Fastställd 2015-09-11 Susanna Magnusson Förskolechef

Läs mer

Främjande åtgärder Förebygga åtgärder Rutiner när kränkande behandling misstänks eller upptäcks.

Främjande åtgärder Förebygga åtgärder Rutiner när kränkande behandling misstänks eller upptäcks. 1. Inledning Kastanjens likabehandlingsplan syftar till att främja barns och vuxnas lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder,

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Orrelyckan, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Orrelyckan, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Innehåll Bakgrund... 2 Vad står begreppen för?... 2 Diskriminering... 2 Trakasserier... 2

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Datum för upprättande 161031 Planen gäller för läsåret 2016/2017 VISION Vår vision

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Nils Fredriksson Utbildning Gymnasiet Vuxenutbildning Läsåret 18/19 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor

Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Hjärup den 7 oktober 2014 Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängslyckans och Lapptäckets förskolor Regelverk Den 1 januari 2009 trädde Diskrimineringslagen i kraft (SFS

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Grundsärskolan - Stenportskolan Fritidshemmet Läsåret 14/15

Grundsärskolan - Stenportskolan Fritidshemmet Läsåret 14/15 Grundsärskolan - Stenportskolan Fritidshemmet Läsåret 14/15 1 Innehåll Ledord och övergripande mål 3 Kamratstödjare på Grundsärskolan - Stenportskolan 3 Vad är diskriminering och kränkning? 3 Diskriminering

Läs mer

Handlingsplan. mot diskriminering och kränkande behandling. Klämmans Förskola. Ansvarig för handlingsplanen är Förskolechef Mona Lindahl.

Handlingsplan. mot diskriminering och kränkande behandling. Klämmans Förskola. Ansvarig för handlingsplanen är Förskolechef Mona Lindahl. Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Klämmans Förskola 2016 Ansvarig för handlingsplanen är Förskolechef Mona Lindahl. Planen gäller fr.o.m. 2016-01-01 t.o.m. 2017-01-01. Revideras

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens skola Vision

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens skola Vision SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens skola 2013-2014 Vision Vi vill skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och annan

Läs mer