Hållfasthetslära, MTM026 för M1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hållfasthetslära, MTM026 för M1"

Transkript

1 Hållfasthetslära, MTM026 för M1 Kursinformation 2012/2013 Lp 4 ver 5 mars 2013 Föreläsare Mikael Enelund, tel , e-post: mikael.enelund@chalmers.se Institution Tillämpad mekanik, dynamik, M-huset, vån 2, tel , Allmänt Välkomna till den andra grundkursen av tre i mekanik och hållfasthetslära. Kursen bygger på kursen Statik och hållfasthetslära och tar vid där den slutade. Här studerar vi deformationer, spänningar, stabilitet och brott. Frågor som vi vill ha svar på kan vara: Vilken väggtjocklek krävs i ett kärnreaktorkärl? Vilka inspektionstider skall väljas för bärande detaljer i en flygplansvinge? För att svara på dessa frågor behövs matematiska modeller av konstruktionerna inklusive laster. De flesta av de matematiska modellerna är uppbyggda av de tre grundsambanden, jämviktssamband som anger hur laster och andra krafter måste förhålla sig till varandra för att jämvikt skall råda, konstitutiva samband som anger hur materialet beter sig, dvs samband mellan kraft och deformation i ett material, och kompatibilitetssamband som beskriver deformationens geometri. Kombineras dessa tre samband fås en differentialekvation som kan lösas om vi känner till randvillkoren, dvs hur konstruktionen är förankrad i grunden. Lösningen till differentialekvationen tillsammans med experimentellt framtagna hållfasthetsdata för ingående material kan ge svaren på frågorna ovan. Syftet med hållfasthetsläran är att förutberäkna konstruktioners dimensioner med hänsyn till hållbarhet, funktion, livslängd, materialval, vikt och energiåtgång. Cirka 80% av alla haverier beror på utmattning, som i sin tur beror på otillräckliga hållfasthetsanalyser, brist på kunskap eller andra överväganden, till årlig samhällskostnad motsvarande 4-5% av BNP. Goda kunskaper i hållfasthetslära är nödvändigt för en teknologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar samhällsutveckling! Innehåll Kursen börjar med balkars deformation. Differentialekvationen för balkens böjdeformation och tabellerade lösningar för denna (sk elementarfall) härleds och används. Därefter studeras tryckbelastade balkars elastiska instabilitet eller knäckning. Knäcklasten bestäms genom att undersöka möjliga lösningar till den axialbelastade balkens differentialekvation och de sk Eulerfallen härleds och används vid problemlösning. Vidare behandlas allmänna spänningstillstånd och elasticitetsteori översiktligt. Begreppen huvudspänningar och effektivspänningar gås igenom. Den allmänna elasticitetsteorins (3D) samband behandlas och antaganden som måste göras för att det skall vara möjligt att reducera ett elasticitetsproblem från 3D till ett plant problem (2D) gås igenom. Elasticitetsekvationerna löses för det rotationssymmetriska fallet och används för att dimensionera tex tryckkärl och friktionsförband. Vidare studeras 1(10)

2 spänningskoncentrationer kring anvisningar, hål och kälar. Den linjära brottmekaniken och enkla brottmekaniska beräkningar med hjälp av elemetarfall gås igenom. Vidare ges en introduktion till utmattningsdimensionering och risken för utmattningsbrott i enkla strukturer utsatta för varierande och återkommande laster uppskattas. Under kursen gång ges integrerat en introduktion till finita-elementmetoden i hållfasthetsläran och spänningar, deformationer, kritiska laster och livslängd beräknas med hjälp av finitaelementmetoden. Syfte Varje produkt som konstrueras och tillverkas föregås av mekanistiska analyser i varierande omfattningar. Mekanik och hållfasthetslära är både operativ och förberedande såväl som allmänbildande. Syftet är att kunna lösa konkreta mekaniska problem och bedöma rimligheten i lösningen, dvs förutsäga funktion och tillförlitlighet hos konstruktioner och system. Mål för hållfasthetsläran Kunna ställa upp och lösa matematiska modeller av konstruktioner samt bedöma rimligheten i lösningen. Kunna använda Matlab för lösning av de matematiska modellerna. Kunna bestämma belastningar på hela konstruktioner och delar av konstruktioner. Kunna bryta ner mekaniska konstruktioner i delar och analysera dessa var för sig och tillsammans. Kunna dimensionera mot brott, plasticitet, stabilitet, utmattning och vibrationer med tillämpning i vanliga lastbärande element såsom stänger, balkar, axlar, skivor och kopplingar i maskinkonstruktioner. Kunna dimensionera förband (svetsar, limfogar och skruvförband). Kunna beskriva hur materialvalet påverkar konstruktioners funktion och livslängd. Kunna utföra en dimensionsanalys och bedöma rimligheten i svaren. Kunskaperna skall vara tillräckliga för att bedöma om noggrannare analyser krävs. Med kunna avses här att ha tillräckliga kunskaper om grundläggande lagar och begrepp för att välja rimliga matematiska modeller, formulera modellerna i ekvationer och lösa dessa samt bedöma rimligheten i lösningarna och därefter dra slutsatser om konstruktionens funktion och livslängd. Detaljmål för Hållfasthetslära Efter avslutad kurs skall du kunna: Härleda och använda differentialekvationen för en balks utböjning för att bestämma deformation, tvärkraft och momentfördelning. 2(10)

3 Använda elementarfall för att bestämma snittkrafter och deformationer hos statiskt obestämda balkar. Härleda, använda och lösa differentialekvationen för axialbelastad balk. Bestämma den kritiska lasten vid elastisk instabilitet (knäcklasten) för tryckbelastade balkar med hjälp av differentialekvationen för axialbelastad balk och/eller med hjälp av Eulers knäckfall. Förklara innebörden av och använda Hookes generaliserade lag för termoelastiska material. Beskriva de samband som används i allmän elasticitetsteori (3D) och kunna reducera dessa till de plana (2D) fallen; plan spänning och plan töjning. Förklara innebörden av och kunna bestämma huvudspänning och huvudspänningsriktningar. Härleda och använda formlerna för spänningar i tunnväggiga cylindriska och sfäriska tryckkärl. Förklara innebörden av begreppet effektivspänning och kunna beräkna effektivspänningen enligt von Mises och Tresca. Använda von Mises och Trescas flytvillkor för att avgöra om risk för plasticering föreligger vid fleraxliga belastningar. Härleda och lösa elasticitetsekvationerna för rotationssymmetriska rör och skivor utsatta för trycklaster, temperaturlaster och rotationslaster. Analysera och dimensionera tjockväggiga tryckkärl och krympförband. Förklara fenomenet spänningskoncentration vid lokala dimensionsändringar och kunna bestämma spänningskoncentrationer kring anvisningar, kälar och hål med hjälp av handbok. Bestämma spänningar i ett plant problem med hjälp av finita-elementmetoden i Matlabs PDE-toolbox. Använda ett industriellt finita-element system för att lösa linjära spännings-, deformationsoch stabilitetsproblem Använda den linjära brottmekaniken för att beräkna spänningstillståndet vid sprickor och avgöra om risk för sprickpropagering föreligger. Förklara till grunderna för utmattningsdimensionering och dimensionera mot högcykel utmattning för enkla geometrier och lastfall. 3(10)

4 Förkunskaper Statik och hållfasthetlära. Vidare är hållfasthetslära analysämnen och har utpräglade matematiska karaktärer. Vi behöver och använder följande matematikkunskaper: Linjär algebra Analys Vektorbegreppet. Linjärt beroende och oberoende vektorer. Skalär- och vektorprodukt, projektioner och geometri. Matrisalgebra, lösa måttligt stora ekvationssystem. Egenvärdesproblem. Elementära funktioner (potens- och exponentialfunktioner, logaritmfunktioner, trigonometriska och hyperboliska funktioner) Olikheter Integralkalkyl (area, tyngdpunkt, rotationsvolymer och ytor, längd av kurvor, linjeintegraler, tröghetsmoment och multipelintegraler) Differentialkalkyl (derivator, kurvritning och extremvärden) Differentialekvationer (separabla, system av DE, högre ordningens DE (2:a och 4:e ordningarna), icke-homogena med konstanta koefficienter och icke-homogena randvillkor). Homogenlösning och partikulärlösning. Randvärdesproblem. Eulers differentialekvation. Något om partiella differentialekvationer (grundläggande teori). Grundläggande kunskaper i Matlab (programstruktur, funktioner, matrisberäkningar, grafritning, lösning av ordinära differentialekvationer inklusive omskrivning till system av första ordningens differentialekvationer). Organisation Kursen går i läsperiod 4 och ger efter examination 7,5 högskolepoäng (6 poäng för kursen och 1,5 poäng för projektuppgiften). Kursen omfattar 18 2 timmar föreläsning (F1 F18), 14 2 timmar räkneövning (R1 R14), 11 2 timmar handledning i datorsal (CE), och 7 2timmar räknestuga (Rs1 Rs7). Under räknestugorna arbetar studenten självständigt med möjlighet till direkt konsultation. Vid behov kan fler räknestugor läggas in. Kurslitteratur Samma som i Statik och hållfasthetlära. Introduktion till Hållfasthetslära Enaxliga tillstånd, Ljung, Saabye Ottosen och Ristinmaa, Studentlitteratur, (10)

5 Hållfasthetslära Allmänna tillstånd, Saabye Ottosen, Ristinmaa och Ljung, Studentlitteratur, Handbok och formelsamling i hållfasthetslära, Bengt Sundström(red.), KTH, Stockholm, Exempelsamling i hållfasthetslära, Peter W. Möller, Skrift U77b, Institutionen för hållfasthetslära, Chalmers, Göteborg. En matematisk formelsamling är till stor hjälp. Beta Mathematics Handbook av L. Råde och B. Westergren, Studentlitteratur, rekommenderas. (Föregående års lärobok: Grundläggande hållfasthetslära, Hans Lundh, KTH, Stockholm, Kan användas istället för Introduktion till Hållfasthetslära Enaxliga tillstånd och Hållfasthetslära Allmänna tillstånd.) Examination Examinationen består av en skriftlig tentamen och projektuppgifter. Två frivilliga övningsskrivningar ges onsdagen den 17:e april kl och onsdagen den 8:e maj kl Vardera övningsskrivning kan maximalt ge tre bonuspoäng (dvs maximalt 6 bonuspoäng) till tentamen i Hållfasthetslära. Bonuspoängen gäller på de tre tentorna som tillhör årets kurs. Bonuspoäng kan alltså inte sparas till nästa läsårs kurs. Tentamen omfattar 5 uppgifter. Varje uppgift kan ge 5 poäng. Maxpoäng på tentamen är 25. För godkänd krävs minst 10 poäng. (Poäng på tentamen och bonuspoäng ingår i poängsumman). Tillåtna hjälpmedel vid övningsskrivningen och vid tentamen är 1 Introduktion till Hållfasthetslära Enaxliga tillstånd, Ljung, Saabye Ottosen och Ristinmaa, Studentlitteratur. 2 Hållfasthetslära Allmänna tillstånd, Saabye Ottosen, Ristinmaa och Ljung, Studentlitteratur. 3 Alternativt får Grundläggande hållfasthetslära, Hans Lundh, KTH, Stockholm, användas i stället för läroböckerna [2] och [3] ovan. 4 Matematiska tabeller och formelsamlingar tex Beta. 5 Typgodkänd räknare (nytt från läsåret 2012/13 pga nya centrala regler) 6 Handbok och formelsamling i hållfasthetslära, Bengt Sundström (red.), KTH, Stockholm. 7 Stångens, axelns och balkens differentialekvationer, Inst. för teknisk mekanik. 8 Differentialekvationen för axialbelastad balk, Inst för tillämpad mekanik. 9 Rotationssymmetriska elasticitetsproblem, Inst för teknisk mekanik. 10 Lineär brottmekanik, Inst för hållfasthetslära. 11 Mekanikformler, M.M. Japp, Inst. för teknisk mekanik, Chalmers. Observera! I läroböckerna [1], [2] och [3] ]får anteckningar finnas på befintliga sidor, dock inga lösta exempel. I övriga hjälpmedel tillåts inga egna anteckningar. 5(10)

6 Betygsgränser Betygsgränser för slutbetyg(i poängsumman ingår skrivningspoäng och eventuella bonuspoäng från övningsskrivningar.) Betyg Poäng Tentamenstider Hittas i studieportalen: id=17568 Kontrollera alltid tentamenstider inför tentamen. Ordinarie tentamen , fm, 5 timmars skrivtid. Övningsskrivningar Vardera övningsskrivning består av tre uppgifter. Varje uppgift kan ge 5 poäng. Bonuspoäng på en övningsskrivning delas ut enligt: Bonus Poäng Övningsskrivning 1 (onsdagen den 17:e april) omfattar föreläsning 1 till 5 och räkneövning 1 till 4. Övningsskrivning 2 (onsdagen den 8:e maj) omfattar föreläsning 6 till 11 och räkneövning 5 till 9. Projektuppgift I Hållfasthetslära ingår en obligatorisk projektuppgift. Godkänd projektuppgift ger 1,5 högskolepoäng. Projektuppgiften får lösas i grupper om maximalt två teknologer. Projektuppgiften består av fyra delar. Den första delen behandlar finita elementanalys av balksystem, den andra delen behandlar stabilitetsanalys av axialbelastad ram, den tredje delen behandlar spänningsanalys av en plan skiva med hål och den fjärde delen behandlar spänningsoch livslängdsanalys av konsol i 3D. CAD-underlag att importera till analysen i den fjärde uppgiften är tidigare skapat i kursen PPU155 Datorstödd maskinkonstruktion. Finta elementprogrammet ANSYS och Matlabs pde-toolbox kommer att användas. För att få godkänt på uppgifterna skall en kort rapport med efterfrågade grafer mm finnas vid redovisningstillfällena. Vidare skall uppgifterna redovisas vid datorn då programmen skall köras. Vid detta tillfälle skall båda gruppmedlemmar närvara och kunna svara på frågor. Samtliga deluppgifter skall vara godkända senast tisdagen den 21:a maj. De olika deluppgifterna skall vara redovisade enligt respektive lydelser. 6(10)

7 Schema Observera att schemat och salar varierar veckovis. Lv1 Lv2 Lv3 Lv4 må 18/3 8/4 15/4 22/ F1, HB1 F3, HB1 F6, HB1 F8, HB R1,ML12-16 R3, ML12-16 R5, ML12-16 R7, ML12-16 ti 19/3 9/4 16/4 23/ CE1 CE3 CE CE2 RS3/CE CE5 on 20/3 10/4 17/4 24/ F2, HB1 F4, HB1 Ös1, ML1,4,11-16 F9, HB R2, ML11-15 R4, ML R8, ML11-15 fre 22/3 12/4 19/4 26/ F5, HB1 F7, HB RS1, ML14-16 RS2, ML14-16 R6, ML11,13-16 RS4, ML14-16 Lv5 Lv6 Lv7 Lv8 må 29/4 6/5 13/5 20/ F10, HB1 F12, HB1 F14, HB1 F17 HB R9, ML12-16 F13, HB1 R10, ML12-16 R13 ML12 16 ti 30/4 7/5 14/5 21/ CE6 CE8 CE9 CE CE7 RS6/CE CE10 CE12 on 1/5 8/5 15/5 22/ ÖS2, ML1,4,11-16 F15, HB1 F18, HB R11, ML11-15 R14 ML12 16 fre 3/5 10/5 17/5 24/ F11, HB1 - F16, HB1 RS7, ML RS5, ML R12 ML11 15 RS8, ML16-16 CE-salar=HC105, HC110, MT0, MT13, MT9 F=Föreläsning, R= Räkneövning, CE=datorövningar RS= Räknestuga, ÖS= övningsskrivning Vid övningar går grupp a till den sal med lägst nummer osv. Salar till RS3 och RS6 meddelas senare. 7(10)

8 Föreläsningar KTH=Handbok och formelsamling i hållfasthetslära, ut=utdelat material, fö=föreläsning, E= Introduktion till hållfasthetslära- Enaxliga tillstånd, A=Hållfasthetslära- Allmänna tillstånd. Fö Datum Innehåll Kapitel F1 må 18/3 Teknisk balkteori 4. Deformationer vid balkböjning E4.7 En kurvas krökning ut Balkens differentialekvation E4.7, ut Randvillkor E4.7 F2 on 20/3 Teknisk balkteori 4, forts. Elementarfall E4.7, KTH Statiskt obestämda balkar E4.7 F3 må 8/4 Elastisk instabilitet/knäckning 1 Introduktion, Fjädermodellen fö, E5 Jämvikt i utböjt läge fö Eulers 1a och 2a knäckfall E5.2 Differentialekvationen för axialbelastad balk E5.1, ut F4 on 10/4 Elastisk instabilitet/knäckning 2. Differentialekvationen för axialbelastad balk E5.1, ut Eulers knäckfall, forts. E5.2 Praktiska tillämpningar E5.3 F5 fre 12/4 Problemlösning, Repetition F6 må 15/4 Elasticitetsteori/fleraxliga spänningstillstånd 1. Introduktion spänningstillstånd fö, A1 Spänningsvektor och spänningsmatris A1.2, A1.3, A1.5 Allmänna jämviktsekvationer A1.8 Allmänna töjningstillstånd A Hookes generaliserade lag A3-3.1, KTH F7 fre 19/4 Elasticitetsteori/fleraxliga spänningstillstånd 2. Spänning på godtycklig snittyta A1.6 Huvudspänningar A1.7, KTH Speciella spänningstillstånd A1.3, A3.2 Mohrs spänningscirkel A1.4 Effektivspänning och flytvillkor A , KTH 3.3 F8 må 22/4 Elasticitetsteori/fleraxliga spänningstillstånd 3. Spänningar i tunnväggiga rör, cylindrar och sfärer fö, E1.2 s18-19 Jämvikt och töjning vid cylindrisk och sfärisk symmetri fö, A7-7.1 Elastiska randvärdesproblem, Naviers ekv A4, ut F9 on 24/4 Elasticitetsteori/Axisymmetriska problem 4. Jämvikt och töjning vid cylindrisk och sfärisk symmetri fö, A7-7.1 Cirkulära skivor och tjockväggiga rör A7.2, ut 8(10)

9 Fö Datum Innehåll Kapitel F10 må 29/4 Elasticitetsteori/Axisymmetriska problem 5. Roterande strukturer A7.2, ut Termiska laster fö, ut Tillämpningar/krympförband A7.2 F11 fre 3/5 Problemlösning, Repetition F12 må 6/5 Elasticitetsteori/Axisymmetriska problem 6. Roterande skiva med varierande tjocklek fö Spänningskoncentration vid hål och anvisningar A7.3, KTH 32 Introduktion till projektuppgift F13 må 6/5 Gästföreläsning Tillämpning av Finita-elementmetoden F14 må 13/5 Brottmekanik 1 Introduktion till brottmekaniken A9-9.1, KTH , , ,ut Spänningstillstånd vid sprickor ut, A9.2, KTH Brottvillkor ut, A9.2, KTH Elementarfall A9.2, KTH s Superposition av elementarfall A9.2, KTH s F15 on 15/5 Brottmekanik 2 Repetition linjär brottmekanik, Plasticering vid sprickspets ut, A9.3 Irwinkorrektionen ut Spricktillväxt Paris Lag A9.5 F16 fre 17/5 Utmattning 1 Introduktion till utmattning A , KTH Wöhlerkurvan A , KTH s Palmgren-Miners delskadeteori A10.5 Haighdiagrammet (oreducerat) A10.7, KTH s 289 F17 må 20/5 Utmattning 2 Reducerat Haighdiagram, säkerhet mot utmattning A Säkerhet mot utmattning A10.9, KTH F18 on 22/5 Repetition 9(10)

10 Räkneövningar Hemproblem är rekommenderade hemproblem. Du behöver inte lösa alla. Börja tex med vartannat. Problemen är hämtade ur Exempelsamling i hållfasthetslära U77b om inget annat anges. De flesta uppgifterna är gamla tentatal. Under räkneövning 14 räknas repetitionstal. Rö Datum Salsproblem Hemproblem R1 må 18/3 6.29, 32, 33, 35, , 28, 30, 31, 34 R2 on 20/3 6.10, 11, 25, , 13, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 23 R3 må 8/4 VP1, 7.3, ,2, 7, 23 R4 on 10/4 7.12, 17, 19, , 10, 11, 13, 16, 19, 30 R5 må 15/4 VP2, 8.1, 4, , 3, 6 R6 fre 19/4 8.7, 12, 13, 25, , 21, 22, 23, 26 R7 må 22/4 8.9, 15, 16, , 18 R8 on 24/4 VP3, 9.1, 3, 4, 5 9.2, 6, 7, 8, 9 R9 må 29/4 9.13, 16, , 11, 12, 14, 15 R10 må 13/5 VP4, 10.5, 11.1ade, 2, , 4, 6, 10, 11.1bcf, 3, 4, 5, 6 R11 on 15/ , 14, , 16, 20 R12 fre 17/5 VP5, 12.1,2, A10.6 R13 må 20/5 12.4, 8, , 5, 7, 9, 14 R14 on 22/5 Repetition VP1 5 är veckans problem. Studenterna förväntas ha löst eller försökt lösa problemet till övningen. På övningen går läraren igenom lösning. Veckans problemet dels ut på föreläsningen närmast före aktuell övning och hittas på kurshemsidan. Övriga lärare Räkneövningsledare och handledare Grupp Lärare E-post tel a Hossein Abadikhah hossein.abadikhah@chalmers.se b Sara Caprioli sara.caprioli@chalmers.se c Xin Li xin.li@chalmers.se d Peter Torstensson peter.torstensson@chalmers.se e Mikael Öhman mikael.ohman@chalmers.se Kursmaterial i WWW Allt utdelat material, föreläsningsanteckningar, gamla övningsskrivningar och tentor samt övrig information hittas på kursens hemsida/aktivitet i ping-pong. 10(10)

TME016 - Hållfasthetslära och maskinelement för Z, 7.5hp Period 3, 2008/09

TME016 - Hållfasthetslära och maskinelement för Z, 7.5hp Period 3, 2008/09 TME016 - Hållfasthetslära och maskinelement för Z, 7.5hp Period 3, 2008/09 Föreläsare och handledare: Lennart Josefson, lennart.josefson@chalmers.se, (772)1507 Föreläsare, övningsledare och handledare:

Läs mer

TME016 - Hållfasthetslära och maskinelement för Z, 7.5hp Period 3, 2007/08

TME016 - Hållfasthetslära och maskinelement för Z, 7.5hp Period 3, 2007/08 TME016 - Hållfasthetslära och maskinelement för Z, 7.5hp Period 3, 2007/08 Föreläsare och handledare: Lennart Josefson, lennart.josefson@chalmers.se, (772)1507 Föreläsare, övningsledare och handledare:

Läs mer

Hållfasthetslära Z2, MME175 lp 3, 2005

Hållfasthetslära Z2, MME175 lp 3, 2005 Hållfasthetslära Z2, MME175 lp 3, 2005 Examinator: Magnus Ekh (mekh@am.chalmers.se), tele: 7723479 Kurspoäng: 3 Kurslitteratur: "Grundläggande hållfasthetslära", Hans Lundh, KTH, Stockholm. "Exempelsamling

Läs mer

Kurs-PM för grundkurs TMHL02 i Hållfasthetslära Enkla Bärverk, 4p, för M, vt 2008

Kurs-PM för grundkurs TMHL02 i Hållfasthetslära Enkla Bärverk, 4p, för M, vt 2008 T Dahlberg, Hållfasthetslära/IEI (f d IKP) tel 013-28 1116, 070-66 511 03, torda@ikp.liu.se Kurs-PM för grundkurs TMHL02 i Hållfasthetslära Enkla Bärverk, 4p, för M, vt 2008 Utbildningsområde: Teknik Ämnesgrupp:

Läs mer

HÅLLFASTHETSLÄRA K4 MHA150

HÅLLFASTHETSLÄRA K4 MHA150 2003-10-15:anek HÅLLFASTHETSLÄRA K4 MHA150 Kursinformation höstterminen 2003 Institutionen för Teknisk Mekanik / Department of Applied Mechanics SAMMANFATTNING Kursen Hållfasthetslära för K4 ges av Institutionen

Läs mer

Hållfasthetslära för K4 MHA 150

Hållfasthetslära för K4 MHA 150 Hållfasthetslära för K4 MHA 150 Kursinformation Lp 2, 2004 Institutionen för Teknisk Mekanik / Department of Applied Mechanics 1 Sammanfattning Kursen Hållfasthetslära för K4 ges av Institutionen för Teknisk

Läs mer

HÅLLFASTHETSLÄRA I2 MHA051

HÅLLFASTHETSLÄRA I2 MHA051 2001-10-18:anek HÅLLFASTHETSLÄRA I2 MHA051 Kursinformation höstterminen 2001 Institutionen för Teknisk Mekanik / Department of Applied Mechanics SAMMANFATTNING Kursen Hållfasthetslära för I2 ges av Institutionen

Läs mer

Föreläsare och examinator: Håkan Johansson, Tillämpad mekanik, tel

Föreläsare och examinator: Håkan Johansson, Tillämpad mekanik, tel Kurs-PM TME010 Mekanik (7.5hp) LP II, läsåret 2013/14 Föreläsare och examinator: Håkan Johansson, Tillämpad mekanik, tel 772 8575 hakan.johansson@chalmers.se Övningsassistenter: Robin Andersson, Tillämpad

Läs mer

Program för Hållfasthetslära, grundkurs med energimetoder (SE1055, 9p) VT 2013

Program för Hållfasthetslära, grundkurs med energimetoder (SE1055, 9p) VT 2013 Program för Hållfasthetslära, grundkurs med energimetoder (SE1055, 9p) VT 2013 Utvecklingen av fysiska produkter och utforskandet av världen kräver kunskap om hur material, komponenter, och strukturer

Läs mer

Hållfasthetslära; grundkurs för M2, kurskod TMHL22, läsperiod 1, ht 2017

Hållfasthetslära; grundkurs för M2, kurskod TMHL22, läsperiod 1, ht 2017 ; grundkurs för M2, kurskod TMHL22, läsperiod 1, ht 2017 Allmänt: Kursen löper över en läsperiod. Tentamen kommer att ges efter läsperiodens slut. För godkänd kurs krävs godkänt på skriftlig tentamen samt

Läs mer

Hållfasthetslära Sammanfattning

Hållfasthetslära Sammanfattning 2004-12-09 Enaxlig drag/tryck & skjuvning Anders Ekberg Hållfasthetslära Sammanfattning Anders Ekberg Ekvationsnummer hänvisar till Hans Lundh, Grundläggande Hållfasthetslära, Stockholm, 2000 Denna sammanfattning

Läs mer

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Hållfasthetslära VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Fredag 27:e Maj 10:15 15:00 Föreläsning 19 Repetition PPU203 Hållfasthetslära Fredagens repetition Sammanfattning av kursens viktigare moment Vi går igenom

Läs mer

VSMA05 Byggnadsmekanik - Kursprogram HT 2019

VSMA05 Byggnadsmekanik - Kursprogram HT 2019 VSMA05 Byggnadsmekanik - Kursprogram HT 2019 Allmänt Kursen Byggnadsmekanik omfattar 8 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

= 1 E {σ ν(σ +σ z x y. )} + α T. ε y. ε z. = τ yz G och γ = τ zx. = τ xy G. γ xy. γ yz

= 1 E {σ ν(σ +σ z x y. )} + α T. ε y. ε z. = τ yz G och γ = τ zx. = τ xy G. γ xy. γ yz Tekniska Högskolan i Linköping, IKP /Tore Dahlberg LÖSNINGAR TENTAMEN i Hållfasthetslära - Dimensioneringmetoder, TMHL09, 060601 kl -12 DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) 1. Spänningarna i en punkt i ett

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till strukturmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2016

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2016 Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2016 Kursprogram Allmänt Kursen Byggnadsmekanik omfattar 8 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20

Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Kursprogram Strukturmekanik VSMA20 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Kursprogram Strukturmekanik FME602

Kursprogram Strukturmekanik FME602 Kursprogram Strukturmekanik FME602 Allmänt Kursen Strukturmekanik omfattar 6 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

5B1147 Envariabelanalys, 5 poäng, för E1 ht 2006.

5B1147 Envariabelanalys, 5 poäng, för E1 ht 2006. Institutionen för Matematik, KTH, Olle Stormark. 5B1147 Envariabelanalys, 5 poäng, för E1 ht 2006. Detta är en grundläggande kurs i differential - och integralkalkyl för funktioner av en variabel. Enligt

Läs mer

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2018

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2018 Byggnadsmekanik VMA05 HT 2018 Kursprogram Allmänt Kursen Byggnadsmekanik omfattar 8 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA AUGUSTI 2014

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA AUGUSTI 2014 Institutionen för tillämpad mekanik, halmers tekniska högskola TETME I HÅFSTHETSÄR F MH 81 1 UGUSTI 14 Tid och plats: 14. 18. i M huset. ärare besöker salen ca 15. samt 16.45 Hjälpmedel: ösningar 1. ärobok

Läs mer

2 november 2016 Byggnadsmekanik 2 2

2 november 2016 Byggnadsmekanik 2 2 Byggnadsmekanik 2 Välkommen! 2 november 2016 Byggnadsmekanik 2 2 Byggnadsmekanik 2 Kursen är en fortsättning i byggnadsmekanik och hållfasthetslära med inriktning mot byggnadskonstruktion. I kursen behandlas

Läs mer

Välkommen till Hållfasthetslära gk med projekt (SE1010) Föreläsare för T: Sören Östlund

Välkommen till Hållfasthetslära gk med projekt (SE1010) Föreläsare för T: Sören Östlund Välkommen till Hållfasthetslära gk med projekt (SE1010) Föreläsare för T: Sören Östlund Besöksadress: Osquars backe 1, 2 tr Telefon: 08-790 7542 e-post: soren@kth.se Lärandemål Efter avslutad kurs skall

Läs mer

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2017

Kursprogram. Byggnadsmekanik VSMA05 HT 2017 Byggnadsmekanik VMA05 HT 2017 Kursprogram Allmänt Kursen Byggnadsmekanik omfattar 8 hp och ges under läsperiod 2. Kursen syftar till att ge en introduktion till byggnadsmekanik tillämpad på konstruktionstyper

Läs mer

Du är välkommen till grundkursen i hållfasthetslära!

Du är välkommen till grundkursen i hållfasthetslära! KTH - HÅLLFASTHETSLÄRA 1 Program för Hållfasthetslära grundkurs, HT 2010 SE1010 för MPT (12 hp), SE1020 för BD och SE1012 för IPI/MEI (9 hp) Varför läsa hållfasthetslära i civilingenjörsutbildningen? All

Läs mer

SF1646, Analys i era variabler, 6 hp, för I1, läsåret 2007.2008.

SF1646, Analys i era variabler, 6 hp, för I1, läsåret 2007.2008. SF1646, Analys i era variabler, 6 hp, för I1, läsåret 2007.2008. Anders Karlsson, Inst för Matematik, KTH January 22, 2008 Kursinnehåll: Grundläggande kurs i di erential- och integralkalkyl i era variabler.

Läs mer

Program för Hållfasthetslära grundkurs, HT 2011 SE1010 för MPT (12 hp), SE1020 för BD och IPI/MEI (9 hp)

Program för Hållfasthetslära grundkurs, HT 2011 SE1010 för MPT (12 hp), SE1020 för BD och IPI/MEI (9 hp) KTH - HÅLLFASTHETSLÄRA 1 Program för Hållfasthetslära grundkurs, HT 2011 SE1010 för MPT (12 hp), SE1020 för BD och IPI/MEI (9 hp) Välkommen till grundkursen i hållfasthetslära! Varför läsa hållfasthetslära

Läs mer

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Hållfasthetslära VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Tisdag 5:e Januari 13:15 17:00 Extraföreläsning Repetition PPU203 Hållfasthetslära Tisdagens repetition Sammanfattning av kursens viktigare moment Vi går

Läs mer

SF1626 Flervariabelanalys, 7.5 hp, för M1 vt 2009.

SF1626 Flervariabelanalys, 7.5 hp, för M1 vt 2009. KTH Matematik, Jockum Aniansson, efter Olle Stormark. KursPM SF1626 Flervariabelanalys, 7.5 hp, för M1 vt 2009. Flervariabelanalysen är en rättfram generalisering av envariabelsmatematiken till funktioner

Läs mer

Matematik och statistik NV1, 10 poäng

Matematik och statistik NV1, 10 poäng UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Höstterminen 2006 Matematik och statistik NV1, 10 poäng Välkommen till Matematiska institutionen och kursen Matematik och statistik NV1, 10p. Kursen består

Läs mer

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår

BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår BML131 ht 2013 1 BML131, Matematik I för tekniskt/naturvetenskapligt basår Syfte och organisation Matematiken på basåret läses i två obligatoriska kurser; under första halvan av hösten BML131 (Matematik

Läs mer

Karl Björk. Hållfasthetslära. för teknologi och konstruktion

Karl Björk. Hållfasthetslära. för teknologi och konstruktion Karl Björk Hållfasthetslära för teknologi och konstruktion Förord Denna bok i hållfasthetslära anknyter till en av författaren utgiven "Formler och Tabeller för Mekanisk Konstruktion", tidigare benämnd

Läs mer

P R O B L E M

P R O B L E M Tekniska Högskolan i Linköping, IEI /Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära - Dimensioneringmetoder, TMHL09, 2008-08-14 kl 8-12 P R O B L E M med L Ö S N I N G A R Del 1 - (Teoridel utan hjälpmedel)

Läs mer

Kursprogram Hållfasthetslära grundkurs, HT 2015 SE1010 för M & T med projekt (12 hp), och SE1020 för P & BD (9 hp)

Kursprogram Hållfasthetslära grundkurs, HT 2015 SE1010 för M & T med projekt (12 hp), och SE1020 för P & BD (9 hp) KTH - HÅLLFASTHETSLÄRA 1 Kursprogram Hållfasthetslära grundkurs, HT 2015 SE1010 för M & T med projekt (12 hp), och SE1020 för P & BD (9 hp) Hållfasthetslära för civilingenjörer: Alla material, komponenter

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl

Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag , kl Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK2 för M Torsdag 2015-06-04, kl. 8.00-13.00 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts

Läs mer

MMV031 VÄRMEÖVERFÖRING. Information för teknologer. vårterminen 2014

MMV031 VÄRMEÖVERFÖRING. Information för teknologer. vårterminen 2014 MMV031 VÄRMEÖVERFÖRING Information för teknologer vårterminen 2014 Lund jan 2014 2 Kursens syfte Kursen syftar till att ge eleverna kunskap om och förståelse för mekanismerna för värmeöverföring och de

Läs mer

Inledande matematik M+TD

Inledande matematik M+TD Introduktionsföreläsning p. 1/13 Introduktionsföreläsning Inledande matematik M+TD Stig Larsson http://www.math.chalmers.se/ stig Matematiska vetenskaper Chalmers tekniska högskola Göteborgs universitet

Läs mer

SF1646, Analys i flera variabler, 6 hp, för CBIOT1 och CKEMV1, VT 2009.

SF1646, Analys i flera variabler, 6 hp, för CBIOT1 och CKEMV1, VT 2009. SF1646, Analys i flera variabler, 6 hp, för CBIOT1 och CKEMV1, VT 2009. Kurt Johansson, Inst för Matematik, KTH 2 mars 2009 Kursinnehåll: Grundläggande kurs i differential- och integralkalkyl i flera variabler.

Läs mer

SF1513 (tidigare DN1212) Numeriska metoder och grundläggande programmering. för Bio3, 9 hp (högskolepoäng)

SF1513 (tidigare DN1212) Numeriska metoder och grundläggande programmering. för Bio3, 9 hp (högskolepoäng) Kursöversikt numpbio, 2013. 1 Beatrice Frock KTH Matematik, 130620 SF1513 (tidigare DN1212) Numeriska metoder och grundläggande programmering för Bio3, 9 hp (högskolepoäng) Kursprogram 6 Design i Matlab

Läs mer

Matrismetod för analys av stångbärverk

Matrismetod för analys av stångbärverk KTH Hållfasthetslära, J aleskog, September 010 1 Inledning Matrismetod för analys av stångbärverk Vid analys av stångbärverk är målet att bestämma belastningen i varje stång samt att beräkna deformationen

Läs mer

Lösningsskisser till Tentamen 0i Hållfasthetslära 1 för 0 Z2 (TME017), = @ verkar 8 (enbart) skjuvspänningen xy =1.5MPa. med, i detta fall,

Lösningsskisser till Tentamen 0i Hållfasthetslära 1 för 0 Z2 (TME017), = @ verkar 8 (enbart) skjuvspänningen xy =1.5MPa. med, i detta fall, Huvudspänningar oc uvudspänningsriktningar n från: Huvudtöjningar oc uvudtöjningsriktningar n från: (S I)n = 0 ) det(s I) =0 ösningsskisser till där S är spänningsmatrisen Tentamen 0i Hållfastetslära för

Läs mer

Hållfasthetslära. Böjning och vridning av provstav. Laboration 2. Utförs av:

Hållfasthetslära. Böjning och vridning av provstav. Laboration 2. Utförs av: Hållfasthetslära Böjning och vridning av provstav Laboration 2 Utförs av: Habre Henrik Bergman Martin Book Mauritz Edlund Muzammil Kamaly William Sjöström Uppsala 2015 10 08 Innehållsförteckning 0. Förord

Läs mer

SG1107 Mekanik Vårterminen 2013

SG1107 Mekanik Vårterminen 2013 Kort beskrivning Mål Studenten ska kunna: Med utgångspunkt från ett konkret mekaniskt problem göra idealiseringar, och med motiveringar ställa upp (skapa) en matematisk modell, samt med matematiska och

Läs mer

Matematik 2 för media, hösten 2001

Matematik 2 för media, hösten 2001 Matematik 2 för media, hösten 2001 Välkomna till Matematik 2 kursen! Lärare Föreläsare Tommy Ekola tel. 790 66 59 epost ekola@math.kth.se rum 3734, plan 7, matematikinstitutionen Assistenter Mattias Andersson

Läs mer

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR F (MHA081)

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR F (MHA081) TENTAMEN I HÅFASTHETSÄRA FÖR F (MHA81) Tid: Fredagen den 19:e januari 27, klockan 14 18, i V-huset ärare: Peter Hansbo, ankn 1494 Salsbesök av lärare: c:a kl 15 och 17 ösningar: anslås på kurshemsidan

Läs mer

Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen. Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik

Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen. Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik Integration av numeriska metoder i kemiteknikutbildningen Claus Führer, Matematikcentrum Michaël Grimsberg, Inst. för Kemiteknik 3:e pedagogiska inspirationskonferensen LTH, 31 maj 2005 Inledning Ny utbildningsplan

Läs mer

Lunds Tekniska Högskola, LTH

Lunds Tekniska Högskola, LTH Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK2 2017-08-21 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den

Läs mer

Kursprogram Hållfasthetslära grundkurs, HT 2012 SE1010 för MPT med projekt (12 hp), och SE1020 för BD (9 hp)

Kursprogram Hållfasthetslära grundkurs, HT 2012 SE1010 för MPT med projekt (12 hp), och SE1020 för BD (9 hp) KTH - HÅLLFASTHETSLÄRA 1 Kursprogram Hållfasthetslära grundkurs, HT 2012 SE1010 för MPT med projekt (12 hp), och SE1020 för BD (9 hp) Hållfasthetslära för civilingenjörer: Alla fysiska material, komponenter

Läs mer

Kursplan. Matematik A, 30 högskolepoäng Mathematics, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå.

Kursplan. Matematik A, 30 högskolepoäng Mathematics, Basic Course, 30 Credits. Mål 1(5) Mål för utbildning på grundnivå. 1(5) Denna kursplan är nedlagd eller ersatt av ny kursplan. Kursplan Institutionen för naturvetenskap och teknik Matematik A, 30 högskolepoäng Mathematics, Basic Course, 30 Credits Kurskod: MA1000 Utbildningsområde:

Läs mer

Linjär algebra och geometri 1

Linjär algebra och geometri 1 UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Ryszard Rubinsztein Oswald Fogelklou Linjär algebra och geometri 1 för K1, W1, KandKe1 Höstterminen 2008 Kurslitteratur H.Anton, C.Rorres, Elementary Linear

Läs mer

Dimensionering av byggnadskonstruktioner. Dimensionering av byggnadskonstruktioner. Förväntade studieresultat. Förväntade studieresultat

Dimensionering av byggnadskonstruktioner. Dimensionering av byggnadskonstruktioner. Förväntade studieresultat. Förväntade studieresultat Dimensionering av Dimensionering av Kursens mål: Kursen behandlar statiskt obestämda konstruktioner såsom ramar och balkar. Vidare behandlas dimensionering av balkar med knäckning, liksom transformationer

Läs mer

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA JUNI 2014

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA JUNI 2014 Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I ÅLLFASTETSLÄRA F MA 081 JUNI 014 Lösningar Tid och plats: 14.00 18.00 i M huset. Lärare besöker salen ca 15.00 samt 16.0 jälpmedel:

Läs mer

LÖSNINGAR. TENTAMEN i Hållfasthetslära grk, TMHL07, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel)

LÖSNINGAR. TENTAMEN i Hållfasthetslära grk, TMHL07, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) ÖSNINGAR DE 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) 1. Spänningarna i en balk utsatt för transversell last q(x) kan beräknas med formeln σ x M y z I y Detta uttryck är relaterat (kopplat) till ett koordinatsystem

Läs mer

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR F (MHA081)

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR F (MHA081) TENTAMEN I HÅFASTHETSÄRA FÖR F (MHA081) Tid: Fredagen den 19:e augusti 2005, klockan 08.30 12.30, i V-huset ärare: Peter Hansbo, ankn 1494 Salsbesök av lärare: c:a kl 9.30 och 11.30. ösningar: anslås på

Läs mer

Betongbyggnad. VBK020 / 6 högskolepoäng. Preliminärt kursprogram Höstterminen Konstruktionsteknik. Kursprogram VBK

Betongbyggnad. VBK020 / 6 högskolepoäng. Preliminärt kursprogram Höstterminen Konstruktionsteknik. Kursprogram VBK Konstruktionsteknik Betongbyggnad VBK020 / 6 högskolepoäng Höstterminen 2008 Källa: Cementa Preliminärt kursprogram 2008-08-27 Kursprogram VBK020 2008-08-27 Syfte Syftet med den här fördjupningskursen

Läs mer

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm

Hållfasthetslära. VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Hållfasthetslära VT2 7,5 p halvfart Janne Färm Tisdag 29:e Mars 10:15 17:00 upprop & kursstart PPU203 Hållfasthetslära Förmiddagens agenda Upprop, gruppindelning Kursupplägg Hållfkurs för blivande ingenjörer

Läs mer

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA APRIL 2015

Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA F MHA APRIL 2015 Institutionen för tillämpad mekanik, Chalmers tekniska högskola ENAMEN I HÅFASHESÄA F MHA 8 5 AI 5 ösningar id och plats: 8.3.3 i V huset. ärare besöker salen 9.3 samt. Hjälpmedel:. ärobok i hållfasthetslära:

Läs mer

KURSPROGRAM TILL KURSEN DIFFERENTIAL- OCH INTEGRALKALKYL II: 5B1106, DEL 1, FÖR F, HT 2001

KURSPROGRAM TILL KURSEN DIFFERENTIAL- OCH INTEGRALKALKYL II: 5B1106, DEL 1, FÖR F, HT 2001 INSTITUTIONEN FÖR MATEMATIK Per Sjölin KURSPROGRAM TILL KURSEN DIFFERENTIAL- OCH INTEGRALKALKYL II: 5B1106, DEL 1, FÖR F, HT 2001 Kursledare: Per Sjölin, rum 3632, Lindstedtsvägen 25, tel 790 7204, pers@math.kth.se.

Läs mer

Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT

Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT KURSPROGRAM 2008 Material, form och kraft (VSM131, 9hp) Mål Målet med kursen är en fördjupad formförståelse; en förståelse om samspelet mellan material, form

Läs mer

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp

Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Kursinformation, TNIU19 Matematisk grundkurs fo r byggnadsingenjo rer, 6 hp Grundläggande matematik för ingenjörsstudenter vid Byggnadsteknisk utbildning en förberedande matematikkurs inför kursen Envariabelanalys

Läs mer

Kursinformation och studiehandledning, M0043M Matematik II Integralkalkyl och linjär algebra, Lp II 2016.

Kursinformation och studiehandledning, M0043M Matematik II Integralkalkyl och linjär algebra, Lp II 2016. Kursinformation och studiehandledning, M0043M Matematik II Integralkalkyl och linjär algebra, Lp II 2016. Examinator, kursansvarig: Staffan Lundberg. Rum: E 882. E-post: lund@ltu.se Telefon: 0920-49 18

Läs mer

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR I2 MHA 051. 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) Lärare: Anders Ekberg, tel 772 3480

TENTAMEN I HÅLLFASTHETSLÄRA FÖR I2 MHA 051. 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) Lärare: Anders Ekberg, tel 772 3480 2002-04-04:anek TENTAMEN I HÅFASTHETSÄRA FÖR I2 MHA 051 6 april 2002 08.45 13.45 (5 timmar) ärare: Anders Ekberg, tel 772 3480 Maximal poäng är 15. För godkänt krävs 6 poäng. AMÄNT Hjälpmedel 1. äroböcker

Läs mer

SF 1625 Envariabelanalys, 7.5 hp, för M1 ht 2008.

SF 1625 Envariabelanalys, 7.5 hp, för M1 ht 2008. Institutionen för Matematik, KTH, Jockum Aniansson (efter Olle Stormark). kurspm SF 1625 Envariabelanalys, 7.5 hp, för M1 ht 2008. Detta är en grundläggande kurs i differential- och integralkalkyl för

Läs mer

MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp

MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp Institutionen för Energivetenskaper, LTH MMVA0 Termodynamik med strömningslära 5 hp Kursinformation hösten 008 augusti 008 MMVA0 TERMODYNAMIK MED STRÖMNINGSLÄRA SYFTE Kursen syftar till att ge baskunskaper

Läs mer

Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT

Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT Byggnadsmekanik, LTH MATERIAL, FORM OCH KRAFT KURSPROGRAM 2006 Material, form och kraft (VSM131, 6p) Mål Målet med kursen är en fördjupad formförståelse; en förståelse om samspelet mellan material, form

Läs mer

Fysikens matematiska metoder hösten 2006

Fysikens matematiska metoder hösten 2006 Teoretisk Fysik KTH Fysikens matematiska metoder hösten 2006 Ämnesbeskrivning 5A1305 Nästan samtliga modeller av verkliga fysikaliska problem ger upphov till differentialekvationer med derivator av flera

Läs mer

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2009/2010

TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2009/2010 TMV166/186 Linjär Algebra M/TD 2009/2010 Examinator och föreläsare Carl-Henrik Fant E-post: carl-henrik.fant@chalmers.se Tel: 772 3557, kontor: Matematik L 3037 Övningsledare: ML11: Staffan Hägglund ML12:

Läs mer

Sannolikhet och statistik 1MS005

Sannolikhet och statistik 1MS005 UPPSALA UNIVERSITET Matematiska institutionen Jesper Rydén Matematisk statistik Sannolikhet och statistik 1MS005 2013 08 28 Sannolikhet och statistik 1MS005 Kurshemsida: http://www2.math.uu.se/ jesper/sos13.html

Läs mer

Linjär algebra och geometri I

Linjär algebra och geometri I UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Anders Johansson Linjär algebra och geometri I för Energi, Ma-kand., Frist. Höstterminen 2010 Kurslitteratur H. Anton, C. Rorres, Elementary Linear Algebra

Läs mer

Beräkningsinriktad matematikutbildning för maskinteknikprogrammet på Chalmers

Beräkningsinriktad matematikutbildning för maskinteknikprogrammet på Chalmers T Beräkningsinriktad matematikutbildning för maskinteknikprogrammet på Chalmers Mikael Enelund, programansvarig Håkan Johansson, kursansvarig programmering, Tillämpad mekanik Stig Larsson, kursansvarig

Läs mer

TENTAMEN i Hållfasthetslära; grundkurs, TMMI kl 08-12

TENTAMEN i Hållfasthetslära; grundkurs, TMMI kl 08-12 Linköpings Universitet Hållfasthetslära, IK TENTAMEN i Hållfasthetslära; grundkurs, TMMI17 2001-08-17 kl 08-12 Kursen given lp 4, lå 2000/01 Examinator, ankn (013-28) 1116 Tentamen Tentamen består av två

Läs mer

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2016.

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2016. LINKÖPINGS UNIVERSITET Matematiska Institutionen Vladimir Tkatjev Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2016. Kursperiod: 18 januari 18 maj Examinator och föreläsare: Vladimir Tkatjev: B-huset,

Läs mer

Kursinformation, ETE499 8 hp MATEMATIK H Högskoleförberedande matematik

Kursinformation, ETE499 8 hp MATEMATIK H Högskoleförberedande matematik Kursinformation, ETE499 8 hp MATEMATIK H Högskoleförberedande matematik Fristående matematikkurs vid ITN (Institutionen för Teknik och Naturvetenskap i Norrköping) en förberedande matematikkurs inför kurser

Läs mer

Linjär algebra och geometri I

Linjär algebra och geometri I UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Jörgen Östensson Vårterminen 2010 Kurslitteratur Linjär algebra och geometri I för X, geo, frist, lärare H. Anton, C. Rorres, Elementary Linear Algebra (Application

Läs mer

MMV031 VÄRMEÖVERFÖRING. Information för teknologer. vårterminen 2011

MMV031 VÄRMEÖVERFÖRING. Information för teknologer. vårterminen 2011 MMV031 VÄRMEÖVERFÖRING Information för teknologer vårterminen 2011 Lund febr 2011 2 Kursens syfte Kursen syftar till att ge eleverna kunskap om och förståelse för mekanismerna för värmeöverföring och de

Läs mer

VSMF10 Byggnadskonstruktion - Kursprogram 2019

VSMF10 Byggnadskonstruktion - Kursprogram 2019 VSM10 Byggnadskonstruktion - Kursprogram 2019 Allmänt Kursen Byggnadskonstruktion omfattar 9 hp och ges under läsperiod 3-4. Kursen behandlar hur den bärande stommen i byggnader skall utformas för att

Läs mer

HEM KURSER SKRIV UT HEM ÄMNE SKRIV UT

HEM KURSER SKRIV UT HEM ÄMNE SKRIV UT Matematik HEM KURSER SKRIV UT MA200 - Matematik A 110 poäng inrättad 1994-07 SKOLFS: 1994:9 et för kursen är att ge de matematiska kunskaper som krävs för att ta ställning i vardagliga situationer i privatliv

Läs mer

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03

KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03 LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA MATEMATIKCENTRUM MATEMATISK STATISTIK KURSPROGRAM HT-18 MATEMATISK STATISTIK AK FÖR D, I OCH PI, FMSF45 & MASB03 Allmänt Kursen ger 9hp och omfattar 36 timmar föreläsning, 28 timmar

Läs mer

TNA004 Analys II, 6 hp för ED, KTS och MT Kursinformation VT Sixten Nilsson,

TNA004 Analys II, 6 hp för ED, KTS och MT Kursinformation VT Sixten Nilsson, TNA004 Analys II, 6 hp för ED, KTS och MT Kursinformation VT-017 Sixten Nilsson, sixten.nilsson@liu.se 1. Mål och innehåll Se studiehandboken. Kurslitteratur Forsling-Neymark: Matematisk analys, en variabel,

Läs mer

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hållfasthetslära : allmänna tillstånd PDF ladda ner

LADDA NER LÄSA. Beskrivning. Hållfasthetslära : allmänna tillstånd PDF ladda ner Hållfasthetslära : allmänna tillstånd PDF ladda ner LADDA NER LÄSA Beskrivning Författare: Niels Saabye Ottosen. Den här boken för läsaren till den kunskapsnivå i hållfasthetslära som krävs inom den obligatoriska

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping, IKP Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära; grk, TMMI17, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel)

Tekniska Högskolan i Linköping, IKP Tore Dahlberg TENTAMEN i Hållfasthetslära; grk, TMMI17, kl DEL 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) Tekniska Högskolan i inköping, IK DE 1 - (Teoridel utan hjälpmedel) NAMN... 1. Vilken typ av ekvation är detta: ε = d u(x) d x Ange vad de ingående storheterna betyder, inklusive deras dimension i SI-enheter.

Läs mer

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2015.

Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2015. LINKÖPINGS UNIVERSITET Matematiska Institutionen Vladimir Tkatjev Kursprogram kursen ETE325 Linjär Algebra, 8 hp, vt 2015. Kursperiod: 19 januari 21 maj Examinator och föreläsare: Vladimir Tkatjev: B-huset,

Läs mer

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion Avdelningen för byggnadsmekanik, LTH 2018 Kursprogram VSM10 Byggnadskonstruktion Allmänt Kursen Byggnadskonstruktion omfattar 9 hp och ges under läsperiod 3-4. Kursen behandlar hur den bärande stommen

Läs mer

MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp

MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp Institutionen för Energivetenskaper MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp Kursinformation hösten 2011 augusti 2011 SYFTE OCH INNEHÅLL Kursen syftar till att ge baskunskaper i klassisk termodynamik

Läs mer

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion

Kursprogram VSMF10 Byggnadskonstruktion Byggvetenskaper - LTH-Campus Helsingborg 2017 Kursprogram VSM10 Byggnadskonstruktion Allmänt Kursen Byggnadskonstruktion omfattar 9 hp och ges under läsperiod 3-4. Kursen behandlar hur den bärande stommen

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära AK

Tentamen i Hållfasthetslära AK Avdelningen för Hållfasthetslära Lunds Tekniska Högskola, LTH Tentamen i Hållfasthetslära AK1 2017-08-17 Tentand är skyldig att visa upp fotolegitimation. Om sådan inte medförts till tentamen skall den

Läs mer

LÖSNING

LÖSNING .01 (Del I, teori; 1 p.) 1. En fast inspänd balk med kontinuerlig massfördelning enligt figuren utför fria svängningar. Visa med enkla skisser hur 1a och 2a egensvängningsmoderna frihetsgraderna ser ut..02

Läs mer

Statistik och testmetodik

Statistik och testmetodik Psykologiska institutionen Anvisningar och schema till delkursen Statistik och testmetodik 7,5 högskolepoäng 17 januari-9 mars 2011 Momentansvarig: Emma Bäck Schema Datum Tid Grupp Lokal Lärare Innehåll

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006

Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006 KTH - HÅFASTHETSÄRA Tentamen i Hållfasthetslära gkmpt, gkbd, gkbi, gkipi (4C1010, 4C1012, 4C1035, 4C1020) den 13 december 2006 Resultat anslås senast den 8 januari 2007 kl. 13 på institutionens anslagstavla,

Läs mer

MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp

MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp Institutionen för Energivetenskaper MMVA01 Termodynamik med strömningslära 5 hp Kursinformation 2016 augusti 2016 SYFTE OCH INNEHÅLL Kursen syftar till att ge baskunskaper i klassisk termodynamik och strömningslära

Läs mer

SF 1625 Envariabelanalys, 7.5 hp, för M1 ht 2009.

SF 1625 Envariabelanalys, 7.5 hp, för M1 ht 2009. Institutionen för Matematik, KTH, Jockum Aniansson (efter Olle Stormark). Kursplan SF 1625 Envariabelanalys, 7.5 hp, för M1 ht 2009. Denna kursplan nås via kursens hemsida /index.html som finns under http://www.math.kth.se/math/gru/2009.2010/sf1625/cmast/

Läs mer

KURSPROGRAM MODELLERING AV DYNAMISKA SYSTEM, 5hp, period 4

KURSPROGRAM MODELLERING AV DYNAMISKA SYSTEM, 5hp, period 4 AVDELNINGEN FÖR SYSTEMTEKNIK UPPSALA UNIVERSITET Bengt Carlsson March 16, 2012 KURSPROGRAM MODELLERING AV DYNAMISKA SYSTEM, 5hp, period 4 Lärare Namn: Hus Rum: Tel: Kursmoment: Bengt Carlsson 2 2211 4713119

Läs mer

Läsanvisningar Henrik Shahgholian

Läsanvisningar Henrik Shahgholian Institutionen för matematik SF1626 Flervariabelanalys Läsanvisningar Henrik Shahgholian Läsanvisningarna nedan är har tagits fram som hjälpmedel för de studenter som vill helst ha en snabb tillgång till

Läs mer

Tentamen i Hållfasthetslära för I2

Tentamen i Hållfasthetslära för I2 Department of pplied Mecanics FORMLI Tentamen i Hållfastetslära för I2 18 december 2001 14.15 19.15 (skrivningstid 5 timmar) Hjälpmedel 1. Läroböcker i ållfastetslära oc mekanik. 2. Handböcker, formelsamlingar

Läs mer

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05

Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05 Teknisk modellering: Bärverksanalys VSMF05 Kursprogram 2017 Inledning Kursens syfte är att ge kunskaper om att välja fysikaliskt riktiga modeller samt att använda dessa för att lösa ingenjörsproblem.

Läs mer

LINJÄR ALGEBRA OCH DIFFERENTIALEKVATIONER, M0031M VT-16

LINJÄR ALGEBRA OCH DIFFERENTIALEKVATIONER, M0031M VT-16 LINJÄR ALGEBRA OCH DIFFERENTIALEKVATIONER, M0031M VT-16 Denna kurs innehåller fyra olika delar: komplexa tal, linjär algebra, differentialekvationer och en laboration i Matlab. Vi börjar med en introduktion

Läs mer

Matematik I. hösttermin Jennifer Chamberlain Kurskoordinator

Matematik I. hösttermin Jennifer Chamberlain Kurskoordinator Matematik I hösttermin 2017 Jennifer Chamberlain Kurskoordinator matematik-i@math.su.se 08-16 45 16 Allmänt om kursen Uppdelad i algebra och analys Halvfart: algebra under termin 1 analys under termin

Läs mer

Utbildningsplan Civilingenjör Maskinteknik för läsåret 2015/2016

Utbildningsplan Civilingenjör Maskinteknik för läsåret 2015/2016 Utbildningsplan Civilingenjör Maskinteknik för läsåret 2015/2016 Master Programme in Mechanical Engineering Utbildningsplanen är reviderad 2014-12-16 av Enhetschef för utbildnings- och forskningsenheten.

Läs mer

Linjär algebra och geometri 1

Linjär algebra och geometri 1 UPPSALA UNIVERSITET MATEMATISKA INSTITUTIONEN Ryszard Rubinsztein Oswald Fogelklou Linjär algebra och geometri 1 för K1, W1, KandKe1 Höstterminen 2009 Kurslitteratur H.Anton, C.Rorres, Elementary Linear

Läs mer

Miljö och hållbar utveckling i Chalmers utbildningar. Ulrika Lundqvist Universitetslektor, Pedagogisk utvecklingsledare Chalmers tekniska högskola

Miljö och hållbar utveckling i Chalmers utbildningar. Ulrika Lundqvist Universitetslektor, Pedagogisk utvecklingsledare Chalmers tekniska högskola Miljö och hållbar utveckling i Chalmers utbildningar Ulrika Lundqvist Universitetslektor, Pedagogisk utvecklingsledare Chalmers tekniska högskola Nationella examensordningen för civilingenjörsexamen Färdighet

Läs mer