HANDLINGSPROGRAMMET HÅLLBAR ENERGI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLINGSPROGRAMMET HÅLLBAR ENERGI"

Transkript

1 HANDLINGSPROGRAMMET HÅLLBAR ENERGI Stockholm den 16 juni 2016 Göran Hallin, Jonas Hugosson, Pär Lindquist, Thomas Westerberg Kontigo AB Katarinavägen 19 SE Stockholm (0)

2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGSPROGRAMMET HÅLLBAR ENERGI PROGRAMBESKRIVNING... 3 HANDLINGSPROGRAMMETS MÅL OCH MÅLSTRUKTUR... 3 PROGRAMMETS ORGANISATION... 7 FINANSIERING... 7 RIGGNING AV INSATSERNA... 8 BEREDNING OCH BESLUT AV INSATSER PORTFÖLJANALYS RESURSFÖRDELNING INOM HANDLINGSPROGRAMMET MEDFINANSIERINGEN FÖR INSATSERNA PORTFÖLJENS FÖRDELNING UTIFRÅN HANDLINGSPROGRAMMETS DELMÅL OCH MÅLGRUPPER INSATSERNA FÖRDELADE EFTER INNOVATIONSFAS HORISONTELLA KRITERIERNA HANDLINGSPROGRAMMETS RELATION MOT VG ANALYS HANDLINGSPROGRAMMETS RELEVANS HANDLINGSPROGRAMMETS INRIKTNING PROGRAMMETS GENOMFÖRANDE PROGRAMMETS RESULTAT SUMMERADE REFLEKTIONER ANALYS AV STRATEGISKA PROJEKT (35)

3 1 Handlingsprogrammet Hållbar energi Programbeskrivning Handlingsprogrammet för hållbar energi syftar till att främja utvecklingen av ett hållbart energisystem genom att stimulera innovation och insatser inom energi- och klimatområdet. Programmet har tagits fram i samarbete mellan Västra Götalandsregionens miljönämnd och regionutvecklingsnämnd. Handlingsprogrammet är ett av Västra Götalandsregionens verktyg för att gå i riktning mot Västra Götaland- Det goda livet och Västra Götaland Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland Bärande för handlingsprogrammets inriktning är det nationella klimatmålet som anger att Sveriges utsläpp ska minska med 40 procent fram till 2020 från 1990 års nivåer. För att lyckas krävs det en omställning mot hållbar energi då energi står för en betydande del av utsläppen. I Sverige är det framförallt i transportsektorn fossila bränslen dominerar och Västra Götalandsregionen använder en större andel fossil energi jämfört med resten av landet. Liksom i övriga landet står bostäder och service för den största energianvändningen, även om andelen fossil energi är relativt liten. Handlingsprogrammet identifierar dock energieffektivisering i bostäder och service som viktigt för att frigöra elektrisk energi till framförallt transportsektorn. Utvecklingen i Västra Götaland ses som viktig för att möta de nationella och internationella klimatutmaningarna. Omställningen till hållbara, fossiloberoende energisystem är nödvändig för att klara de uppsatta målen och ställer krav på Västra Götaland att aktivt stimulera effektiva och konkurrenskraftiga lösningar. Handlingsprogrammet vill genom arbetet med energiomställning även tillvarata möjligheterna för regional utveckling i termer av exempelvis företagande och sysselsättning som behovet i Västra Götaland ger upphov till. För att möjliggöra hållbar energiförsörjning konstateras i handlingsprogrammet att det krävs a) minskad energianvändning, b) effektivare produktion, distribution och användning av energi samt c) ökad produktion och användning av förnybar energi. Programmet har förberetts genom en kartläggning och analys av de västsvenska styrkorna och kompetenserna inom energiområdet. De identifierade styrkeområdena är energi i transporter (hanteras av transporthandlingsprogrammet), energieffektiva byggnader och stadsutveckling, marin energi och biobaserad energi och material. Utöver dessa områden finns ytterligare två områden - solenergi och landbaserad vindkraft - som utgör en stor outnyttjad resurs. Västra Götalandsregionen ser att dessa områden dels rymmer potential för näringslivsutveckling och dels kan bidra till ett hållbart energisystem. Handlingsprogrammets mål och målstruktur Handlingsprogrammet för hållbar energi utgår ifrån Klimatstrategins mål om en fossiloberoende ekonomi i Västsverige 2030 samt mål för regional tillväxt och utveckling. Med utgångspunkt i kartläggningen av 3 (35)

4 västsvenska styrkor och kompetenser samt utmaningar inom energisektorn har fyra åtgärdsområden prioriterats för insatser inom handlingsprogrammet: Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling Marin energi Landsbygden som producent av förnybar energi Energiomställning i industrin Nedan beskrivs inriktningen för respektive område mer ingående. Åtgärdsområde 1: Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling Bostäder och lokaler står för 40 procent av den totala energianvändningen i Västra Götaland. För att nå målet om en halvering av energiåtgången inom denna sektor krävs det både nybyggnationer med miljösmart teknik och att den redan bebyggda miljön energieffektiviseras. Åtgärden tar fäste på dessa utmaningar genom nedanstående målsättningar: Mål för stadens energisystem och hållbar stadsutveckling Minskad energianvändning i bebyggd miljö inklusive verksamhetsenergin Ökad andel solenergi i bebyggd miljö Ökad återanvändning och återvinning, samt återföring av material och resurser från staden/den bebyggda miljön Ökad konkurrenskraft för företag som levererar produkter, tjänster och lösningar inom området stadens energisystem och stadsutveckling För att nå målen har ett antal åtgärder tagits fram som ska bidra till koordinering och samordning av insatser för energieffektiva byggnader, initiera och stödja projekt som tar fram nya lösningar för energieffektiva produkter och system för den bebyggda miljön samt främja fler installationer av solenergi i bebyggd miljö. Programmet ska även stödja insatser för optimal resursanvändning med koppling till byggande och bebyggd miljö och ge stöd till test och demonstration av lösningar i bebyggda miljöer samt bidra till att attrahera nationella och internationella ekonomiska medel till demonstrationsverksamhet och utvecklingsinsatser i Västra Götaland. 4 (35)

5 Åtgärdsområde 2: Marin energi Inom området marin energi ligger fokus på energieffektivisering och alternativa drivmedel för sjöfarten samt utvinning av marin energi. Sjöfarten är konkurrenskraftig gällande långa transporter och stora kvantiteter men sjöfarten står däremot för stora utsläpp. Den marina miljön i Västra Götaland har stor potential för utvinnandet av förnyelsebar energi. Målen för åtgärdsområdet är därför kopplade till dessa utmaningar: Mål för marin energi Ökad användning av lågsvavliga bränslen i sjöfarten Minskade CO2-utsläpp från sjöfarten i Västra Götaland Utbyggnad av havsbaserad vindkraft i Västra Götaland i tillståndsgivna parker Utveckling av effektiv teknik för våg-, tidvatten- och strömningskraft Ökad konkurrenskraft för västsvenska företag som är verksamma inom såväl alternativa drivmedel och energieffektivisering för sjöfart, som för företag som är verksamma inom förnybar marin energi. För att nå målen ska handlingsprogrammet främja framväxten av konkurrenskraftigt cleantech-kluster för sjöfarten i Västra Götaland och hållbara energilösningar i kust- och närsjöfart. Programmet ska även stödja uppbyggnaden av demonstration och pilotanläggningar inom drivmedel för sjöfart och förnybar marin energi, stödja innovationsplattformar och -nätverk som leder till energieffektivisering och alternativa drivmedel inom sjöfarten, främja teknikutveckling inom havsbaserad och övrig förnybar energi och tekniksamverkan mellan havs- och landbaserad vind. Därutöver ska programmet främja innovationsplattformar och -nätverk som leder till näringslivs- och FoU-samverkan inom förnybar marin energi och stärker konkurrenskraften samt bidra till att attrahera nationella och internationella ekonomiska medel till demonstrations- verksamhet och utvecklingsinsatser i Västra Götaland inom området. Åtgärdsområde 3: Landsbygden som producent av förnybar energi I takt med en omställning inom energiförbrukningen ökar efterfrågan på förnyelsebara energikällor inom framförallt transportsektorn. Åtgärdsområdet syftar dels till att öka produktionen av förnyelsebar energi som t.ex. biomassa samt att utveckla landsbygden och skapa arbetstillfällen. Åtgärdsmål inom Förnybar energi och råvara från landsbygden anges nedan: Ökad hållbar produktion av bioenergi och biomassa/bioråvara från jord- och skogsbruk i Västra Götaland Ökad produktion av landbaserad vindkraft i Västra Götaland Ökat inslag av förnybar energi i egen drift inom jord- och skogsbruk i Västra Götaland Ökad konkurrenskraft inom produktion av bioråvara inom jord- och skogsbruk i Västra Götaland 5 (35)

6 Programmet ska uppnå målen genom att främja ökad hållbar produktion av bioenergi och biomassa från jordoch skogsbruk i Västra Götaland och främja ökad produktion av landbaserad vindkraft i Västra Götaland. Programmet ska även stödja en plattform för samverkan mellan lantbrukets aktörer, samverkansprojekt som syftar till hållbar egen drift inom jord- och skogsbruk samt stödja insatser som syftar till att öka kontaktytan mellan lantbruksföretagen och marknadens aktörer. Utöver det ska programmet bidra till att attrahera nationella och internationella ekonomiska medel till demonstrationsverksamhet och utvecklingsinsatser i Västra Götaland inom området. Åtgärdsområde 4: Energiomställning i industrin En stor andel av Västra Götalands energikonsumtion används inom industrin där även fossil energi är en betydande andel. För att målen om minskad användning av fossil energi ska införlivas är det därför av yttersta vikt att få till en energiomställning inom industrin. Processindustrin är stor i regionen där stor del fossil energi används. Biomassa är en förnyelsebar energikälla som är användbar i omställningen. Samverkan mellan processindustrin och skogsindustrin är därför nödvändig. Mål med insatser inom åtgärdsområdet utgörs av: Ökad användning av förnybar energi i industrin Minskad specifik energianvändning i industrin Ökad samverkan på strategisk nivå mellan processindustrin och skogsindustrin Förbättrad effektivitet i nyttjandet av biomassa för energi respektive insatsvaror för gröna kemiprodukter Ökat nyttiggörande av spillvärme från processindustrin i regionalt fjärrvärmenät Målen för energiomställning i industrin ska nås genom att programmet främjar ett effektivt nyttjande av bioenergi i processindustrins energisystem (inklusive utveckling av styrmedel) och strategisk samverkan mellan skogsindustrin och kemiklustret i Västra Götaland för ökad tillgång till biomassa som möjliggör kemisektorns omställning. Programmet ska även främja utveckling av teknik och metoder för att öka kemiindustrins energieffektivitet, tillkomsten av innovationsnätverk och plattformar mellan näringslivet och forskning som inkluderar SMF, samverkan med projektet Samverkan för hållbar kemi, främja förutsättningarna för effektivt tillvaratagande av processindustrins spillvärme i regionalt fjärrvärmenät samt bidra till att attrahera nationella och internationella ekonomiska medel till demonstrations- och utvecklingsinsatser i Västra Götaland. 6 (35)

7 Figur 1. Målstruktur Övergripande mål Bidra till en fossilobereoende västsvensk ekonomi och regional tillväxt och utveckling Programmål (2016) Hållbar och fossiloberoende regional energiförsörjning Stadens energisystem - Minskad energianvändning - Mer solenergi - Ökad återanvändning och återvinning - Ökad konkurrenskraft Marin energi - Mer lågsvavliga bränslen - Mindre CO2-utsläpp från sjöfart - Havsbaserad vindkraft - Utveckla våg, tidvatten & strömningskraft - Ökad konkurrenskraft Förnybar energi från landsbygden - Hållbar produktion av bioenergi och biomassa - Landbaserad vindkraft - Mer förnybar energi i jord- & skogsbruk - Ökad konkurrenskraft Energiomställning i industrin - Mer förnybar energi - Minskad specifik energianvändning - Ökad strategisk samverkan - Ökad effektivitet av biomassaanvändning - Mer spillvärme för fjärrvärme Åtgärder - Samordning för energieffektiva byggnader - Stödja lösningar för energieffektisering - Främja solenergi - Stöd optimal resursanvändning - Stöd demo av lösningar i bebyggda miljöer - Attrahera medel till demo & utveckling Åtgärder Främja: - Cleantechkluster sjöfart - Energilösningar i kustoch närsjöfart - Utveckling för marin förnybar energi - Samverkan havs- och landbaserad vind Stödja: - Demo inom drivmedel & marin energi - Innovationsplattform - Attrahera medel till demo & utveckling Åtgärder Främja: - Bioenergi & biomassa från jord- & skogsbruk - Landbaserad vindkraft Stödja: - Samverkansplattfom - Samverkansprojekt för hållbar egen drift inom jord- & skogsbruk - Ökad kontakt lantbruksföretagen & andra - Attrahera medel till demo & utveckling Åtgärder Främja: - Effektivt nyttjande av bioenergi i industri - Strategisk samverkan - Ökad energieffektivitet i kemiindustrin - Innovationsnätverk näringslivet & forskning - Samverka med Samverkan för hållbar kemi - Tillvarata spillvärme i fjärrvärme - Attrahera medel till demo och utveckling Programmets organisation Programmet har tagits fram i samarbete mellan Västra Götalandsregionens miljönämnd och regionutvecklingsnämnd. Miljönämnden har ett övergripande ansvar gällande åtgärdsområdena stadens energisystem och hållbar stadsutveckling samt landsbygden som producent av förnybar energi. Regionutvecklingsnämnden har det övergripande ansvaret för åtgärdsområdet marin energi, medan ansvaret för området energiomställning i industrin delas av båda nämnderna. Båda nämnderna prioriterar insatser med internationellt fokus och samarbete. Finansiering Under perioden förväntas den totala omslutningen av handlingsprogrammet uppgå till 230 MSEK. Miljönämndens beslut uppgår till 26,6 MSEK och regionutvecklingsnämnden till 37,6 MSEK. Utöver beslut tagna i de båda nämnderna, har övriga Västra Götalandsregionen tagit beslut för ytterligare 0,5 MSEK i programmet. Västra Götalandsregionens totala finansiering av åtgärder inom programmet uppgår således till 28 % av programmets totala finansiering. 7 (35)

8 Riggning av insatserna Inget i handlingsprogrammet tydliggör hur VGR ser på riggningen av insatser. Vid en första anblick tycks VGR inta en reaktiv roll där VGR inväntar ansökningar som handläggarna sedan bereder mot antingen regionutvecklingsnämnden eller miljönämnden för beslut. En närmare granskning visar dock att VGRs handläggare snarare har en semi-proaktiv roll i riggningen av insatserna. Med det menas att även om handläggarna förvisso inte styr projektidéerna mot specifika åtgärder så stödjer handläggarna projektsökanden med en öppen och aktiv dialog så att projektidéerna utvecklas i en riktning så de passar åtgärderna inom handlingsprogrammet. I de intervjuer med projektledare som genomförts, pekar flera på att regionen varit aktiv i ansökningsprocessen genom att tidigt påverka att insatsen adresserar de behov som handlingsprogrammet pekar ut. Vilka projektidéer som genereras i regionen styrs således i huvudsak av externa aktörer, medan formandet av idéerna till insatser inom handlingsprogrammet formas i samråd mellan VGRs handläggare och externa projektintressenter. En konsekvens av dialogen mellan VGR och projektintressenterna är sannolikt att få insatser avslås. Bland 65 inlämnade projektansökningar finns endast 3 avslag. De 3 avslagen var ansökningar som skulle beviljats medel utifrån att EU-finansiering skulle komma. När så inte blev fallet så föll också nämndernas beslut. Intervjuer med projektledare inom handlingsprogrammet visar att dialogen med tjänstemän vid VGR uppfattas som positiv bland projektintressenterna. Dialogen mellan handläggare och projektsökare är sällan av formell karaktär. Diskussionen kring hur eventuella insatser kan utvecklas mot handlingsprogrammet tar sig istället uttryck i den kontinuerliga dialogen som handläggarna har med externa aktörer. Vid sidan av diskussionerna med redan kända aktörer i regionen, uppmanas alla potentiella projektsökanden på programmets webbplats att kontakta programhandläggaren för att diskutera projektidén innan skrivandet av ansökan påbörjas. Den enkät som genomförts med projektledare inom handlingsprogrammet stärker bilden av att regionen haft en aktiv roll i projektens tillkomst. Vi kan där konstatera att av de svarande anger 62 % att de fick kännedom om möjlighet till att söka projektmedel genom tidigare etablerade kontakter med Västra Götalandsregionen och 18 % att de fått kontakt med programmet via programhemsidan. Beredning och beslut av insatser Beredningen av ansökningar följer de rutiner som gäller för miljönämnden respektive regionutvecklingsnämnden. Besluts tas i den nämnd mot vilken ärendet bereds. Nämnderna är också fria att själva avgöra på vilket sätt som ansökningar kopplat till programmet skall utformas. Det finns alltså inget som hindrar att en av nämnderna kopplar en utlysning för att få in ansökningar till programmet, medan den andra nämnden inte väljer ett sådant förfarande. Skillnaden mellan ansökningar som bereds inom handlingsprogrammet relativt ansökningar som bereds utanför handlingsprogrammet är sorteringen av ansökningarna mellan nämnderna. Programansvariga tjänstemän från miljönämnden och regionutvecklingsnämnden träffas för att diskutera inkomna ärenden och föra ärendet vidare till handläggning mot den nämnd där ärendet har sin hemvist. Avstämning och förankring sker mot programansvarigas närmaste chef. För handlingsprogrammet Hållbar energi finns en tydlig uppdelning kring vilken nämnd som ansvarar för vilket åtgärdsområde. Fördelningen av beslut tagna av de båda nämnderna speglar också de 8 (35)

9 åtgärdsområden som nämnderna ställt sig bakom. Det åtgärdsområde som i viss mån sticker ut är Energiomställning i industrin som är det område där båda nämnderna har ett övergripande ansvar. Inom åtgärdsområdet har regionutvecklingsnämnden allokerat 23 MSEK medan miljönämnden allokerat 4,8 MSEK. Bland besluten inom åtgärdsområdet återfinns endast två insatser som är samfinansierat av båda nämnderna. Av betydelse för beredningen är också VGRs ärendeforum. Ärendeforumet är en förvaltningsövergripande och programövergripande grupp för slutberedning innan beslut i respektive nämnd. Ärendeforumet är en konstruktion som stödjer hanteringen av ärenden inom och mellan handlingsprogrammen men som i sig inte är en produkt av programmen. D v s ärendeforumet hade funnits även om inte handlingsprogrammen funnits. 9 (35)

10 2 Portföljanalys Totalt har 68 insatser finansierats inom ramen för handlingsprogrammet. 48 av dessa har avslutats vid utgången av mars insatser pågår ännu. Totalt uppgick stödet från Västra Götalandsregionen till 64,7 MSEK. Tillsammans med medel från näringsliv, akademi/forskningsinstitut och andra offentliga aktörer uppgår programmets totala finansiering till 230 MSEK. Tabell 1 visar den samlade portföljen för Handlingsprogrammet Hållbar energi Tabell 1. Antal stöd och förväntad total finansiering Åtgärdsområde Pågående Avslutade Samtliga Antal Totalt stöd (MSEK) Antal Totalt stöd (MSEK) Antal Totalt stöd (MSEK) 1. Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling 8 18, , ,2 2. Marin Energi ,6 5 25,6 3. Landsbygden som producent av förnybar energi 5 23, , ,7 4. Energiomställning i industrin 7 90,1 6 13, ,1 Programmet i sin helhet , , ,2 Resursfördelning inom handlingsprogrammet Sett till nämndernas övergripande ansvar för åtgärdsområdena så följer beslutsvolymerna ansvarsuppdelningen i programmet. Av VGRs finansiering har miljönämnden tagit den största volymen beslut för åtgärdsområdena Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling samt Landsbygden som producent av förnybar energi. Regionutvecklingsnämnden har tagit den största andelen beslut avseende åtgärdsområdet Marin energi. Ett undantag från det ansvar som de båda nämnderna tagit i programmet kan dock anses vara den samägda åtgärden Energiomställning i industrin, där miljönämndens insatser varit måttliga. Det finns en stor spridning mellan den volym medel som beslutas i handlingsprogrammets största åtgärdsområdet Energiomställning i industri och det minsta åtgärdsområdet Marin energi. 10 (35)

11 Figur 2 illustrerar handlingsprogrammets andelsmässiga finansiering fördelat på nämnderna och övriga VGR per åtgärdsområde. Figur 2. Nämndernas andel av VGRs totala finansiering av handlingsprogrammet 4. Energiomställning i industrin 3. Landsbygden som producent av förnybar energi 2.Marin energi 1. Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90%100% RUN Mijö ÖvrigaVGR Andelen finansiering från andra aktörer än VGR ligger summerat för samtliga åtgärder i handlingsprogrammet på 72 %. Det finns dock en spridning mellan åtgärdsområdena där Marin energi till 78 % finansierats av övriga finansiärer medan Energiomställning i industrin till 68 % finansierats av övriga finansiärer. Som illustreras i nedanstående figur är statlig finansiering en betydelsefull finansieringskälla för åtgärder inom energiomställning i industrin medan stat och EU utgör de största övriga finansiärerna inom åtgärdsområdet Marin energi. Som också illustreras i figuren utgör även privat näringsliv en viktig finansiär och är i förekommande fall också den största finansiären i gruppen övriga finansiärer. Figur 3 visar andelen av finansiering per åtgärdsområde fördelat på programmets finansiärer. 11 (35)

12 Figur 3. VGRs och andra finansiärers andel av åtgärdernas finansiering 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling Marin energi Landsbygden som producent av förnybar energi Energiomställning i industrin Saknas Universitet/Högskola Forskningsinstitut Statlig Kommun EU Övrig offentlig Privat VGR Den absoluta merparten av Västra Götalandsregionens finansiering av handlingsprogrammet härrör från Regionutvecklingsnämnden. Nämndernas samlade bidrag till programmet uppgår till 64,6 MSEK vilket motsvarar 28 % av den totala finansieringen. I tabell 2 nedan, redovisas regionens finansiering fördelat efter åtgärdsområde och nämnd. Tabell 2. Västra Götalandsregionens förväntade finansiering efter åtgärdsområde och nämnd Åtgärdsområde Alla insatser (MSEK) Antal Stöd från VGR (aktuella nämnder) Övrigt VGR Totalt stöd Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling 22 19,2 0,4 59,2 Marin Energi 5 5,8 0 25,6 Landsbygden som producent av förnybar energi 27 11,7 0,1 41,7 12 (35)

13 Energiomställning i industrin 13 27,7 0,1 103,1 Programmet i sin helhet 68 64,6 0,6 230,0 Det finns en relativt stor spridning mellan de 68 insatserna sett till dess finansiella volym. Som nedanstående figur illustrerar, varierar åtgärdernas genomsnittliga projektstorlek mellan 0,5 MSEK till 2,1 MSEK. På liknande sätt varierar insatsernas medianstorlek mellan 0,2 MSEK och 0,9 MSEK. Ser vi till respektive åtgärdsområde så återfinns de största insatserna sett till både genomsnitt och median inom området Energiomställning inom industri. Området Landsbygden som producent av förnybar energi innehåller storleksmässigt mindre insatser. Figur 4 respektive tabell 3 presenterar insatsernas genomsnittliga storlek och medianstorlek per åtgärdsområde. Figur 4. Insatsernas genomsnittliga storlek och medianstorlek per åtgärdsområde Energiomställning i industrin Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling 2. Marin energi Landsbygden som producent av förnybar energi Saknas Genomsnittsstorlek Medianstorlek 13 (35)

14 Tabell 3. Genomsnittlig storlek och medianstorlek på åtgärdernas insatser Åtgärdsområde Genomsnittsstorlek (MSEK) Medianstorlek (MSEK) Total VGR finansiering (MSEK) Antal insatser Stadens energisystem och hållbar 0,9 0,7 19,2 22 stadsutveckling Marin energi 1,2 0,5 5,8 5 Landsbygden som producent av förnybar 0,5 0,2 11,7 27 energi Energiomställning i 2,1 0,9 27,7 13 industrin Saknas 0,3 0,3 0,3 1 För att ge ytterligare en bild av hur fördelningen mellan insatserna avseende storlek ser ut har vi i figuren nedan försökt att visualisera portföljens sammansättning avseende finansieringen från Västra Götalandsregionen. Varje stapel motsvarar här en insats och höjden av stapeln avser den totala finansieringen. Figur 5:. Storleksfördelning (VGR-finansiering) för samtliga insatser inom handlingsprogrammet I figur 5 ses en förhållandevis stor spridning mellan insatserna. Den i särklass största insatsen är Vindkraftsteknik kunskapsuppbyggnad och utveckling med en projektfinansiering på sammanlagt 10,0 MSEK. Medfinansieringen för insatserna Västra Götalandsregionens andel av handlingsprogrammets totala finansiering uppgår till 28 %. Den övriga finansieringen härrör från ett antal aktörsgrupper. Den största utgörs av staten och privat näringsliv som bidrar med 27 % respektive 20 % av programmets finansiering. Övriga aktörer som står för mindre andelar av finansieringen (8 procent eller mindre) är kommuner, EU, universitet/högskola, forskningsinstitut samt övrig offentlig verksamhet. 14 (35)

15 Figur 6. Fördelning av finansieringen efter aktörsgrupp Universitet/Högskola Forskningsinstitut Statlig Kommun EU Övrig offentlig Privat VGR nämder Övriga VGR Portföljens fördelning utifrån handlingsprogrammets delmål och målgrupper Den avslutande delen av portföljbeskrivningen fokuserar på portföljens fördelning utifrån de olika målen. Tre typer av analyser görs. Den första avser vilka mål som insatserna adresserar. För hållbar energi kategoriseras insatserna efter: Minskad energianvändning Mer solenergi Ökad återanvändning och återvinning Ökad konkurrenskraft stadens energisystem Mer lågsvavliga bränslen Mindre koldioxidutsläpp från sjöfart Havsbaserad vindkraft Utveckla våg, tid och strömningskraft Ökad konkurrenskraft inom marin energi Hållbar produktion av bioenergi/biomassa Landbaserad vindkraft Mer förnybart i jord- och skogsbruk Ökad konkurrenskraft i förnybart från landsbygden Mer användning av förnybart inom industrin Minskad specifik energianvändning Ökad strategisk samverkan för energiomställning i industrin Effektiv biomassaanvändning inom industrin Mer spillvärme för fjärrvärme 15 (35)

16 Tabell 4. Insatserna fördelade efter huvudsakliga mål Insatsens huvudsakliga mål Antal insatser, totalt Total budget (MSEK) Stöd från VGR (MSEK) Minskad ,3 energianvändning Mer Solenergi 4 15,9 3,0 Ökad återanvändning och återvinning Ökad konkurrenskraft stadens energisystem Mer lågsvavliga bränslen Mindre CO2-utsläpp från sjöfart Havsbaserad vindkraft Utveckla våg, tidvatten och strömningskraft Ökad konkurrenskraft inom marin energi Hållbar produktion av bioenergi/biomassa Landbaserad vindkraft Mer förnybart i jordoch skogsbruk Ökad konkurrenskraft i förnybart från landsbygden Mer användning av förnybart inom industrin Minskad specifik energianvändning Ökad strategisk samverkan för energiomställning i industrin Effektiv biomassaanvändning inom industrin Mer spillvärme för fjärrvärme 3 0,8 0, ,7 0, ,1 1,1 1 17,5 3,8 5 2,0 0,8 2 56,2 11,1 4 3,4 2,2 4 3,5 1,8 1 2,8 1,4 4 14,5 4, ,9 27,9 5 14,0 3,1 1 6,3 0,9 16 (35)

17 Flest insatser och störst andel av regionens medel går till målet Ökad strategisk samverkan för energiomställning i industrin. Därefter är det 7 insatser som har Minskad energianvändning som huvudsakligt mål. Ser vi till ekonomiska resurser är det också målet om Ökad strategisk samverkan för energiomställning i industrin som fått mest resurser från VGR följt av Landbaserad vindkraft. De flesta av de 68 insatser som har finansierats inom ramen för programmet riktar sig till minst två målgrupper, i många fall fler. Den absolut vanligaste målgruppen är privata företag/näringslivet, vilket 55 av insatserna riktat sig till. 26 insatser riktar sig till kommuner, regioner, myndigheter och 27 insatser riktar sig till enskilda individer. Det senare rör sig huvudsakligen mot allmänheten/samhället men även mot konsulter, rådgivare och beslutsfattare. Nästan lika många insatser, 24 stycken, riktar sig till universitet, högskolor och forskningsinstitut. Tabell 5. Insatsernas målgrupper summerat för pågående och avslutade insatser Målgrupper Antal insatser Kommuner, myndigheter och 26 regioner Privata företag 55 Universitet, högskolor och 24 forskningsinstitut Kommunala och regionala bolag 15 Enskilda individer 27 Jordbruks- och fiskeföretag 14 Insatserna fördelade efter innovationsfas För att få en överblick över hur handlingsprogrammens insatser fördelar sig vad det gäller var i en tänkt innovationsfas de befinner sig ombads de svarande projektledarna ange insatsens huvudsakliga inriktning. Då insatserna uppvisar en stor bredd avseende inriktning och syfte har vi varit tvungna att använda förhållandevis breda kategoriseringar. Vår tanke är att kategorierna i tabell 6 kan ses som att befinna sig på en skala från tidig, explorativ fas till en marknadsfas. Tabell 6. Portföljens sammansättning i relation till en översiktlig innovationskedja Insats Andel av finansiering Kunskapsuppbyggnad kring ett område eller inriktning (t.ex. breda förstudier eller kartläggningar av ett fenomen, marknad) 74% Kunskapsuppbyggnad i tidigt skede för att kunna ta fram en/flera prototyper eller koncept (t.ex. förstudier, forskning) 23% Test- eller vidareutveckling av en/flera befintliga prototyper eller koncept 1% Test- eller vidareutveckling av en/flera färdiga prototyper eller koncept 2% i större skala (t.ex. testbädd, demonstratorer) Föra ut en/flera färdiga varor eller tjänster på marknad. 1% 100% 17 (35)

18 Givet att man accepterar denna uppdelning ligger en övervägande del av portföljens tyngdpunkt mot det tidiga skedet i innovationskedjan, såsom förstudier eller forskning i syfte att ta fram prototyper eller koncept. En betydligt lägre andel av insatserna återfinns i de senare skedena. Här är viktigt att notera att inte alla insatser har kunna besvara frågan då de inte sett sig befinns sig i någon av dessa kategorier. Det handlar t.ex. om insatser som angett som huvudsakligt syfte att delta i uppbyggnad av kluster, nätverk eller plattformar eller för att främja samverkan mellan forskningsaktörer generellt. Horisontella kriterierna Integreringen av de horisontella principerna jämställdhet, miljö, mångfald och internationalisering varierar. Kontigo har bedömt i vilken utsträckning insatserna har integrerat ett eller flera av de horisontella målen. Bedömningen har gjorts på basis av hur de horisontella målen behandlas i insatsernas ansökningar. En insats bedöms ha integrerat ett mål i hög utsträckning om det t.ex. finns särskilda mål som pekar ut någon av de horisontella principerna, om det i insatsen inkluderas aktiviteter som tydligt tar hänsyn till dessa principer eller om detta framgår av den målgrupp som pekas ut i insatsen. Om det är mindre tydligt men ändå framgår att insatsen avser arbeta med något av de horisontella målen i någon form bedöms insatsen ha integrerat detta i viss utsträckning. Om det bedöms som mycket otydligt hur insatsen ska adressera horisontella kriterier kategoriseras det som inte alls. Det finns en skillnad mellan hur insatserna har integrerat de horisontella principerna. En majoritet av insatserna har integrerat miljö tydligt i insatserna. Samtidigt har så många som 26 insatser inte alls integrerat miljöaspekten i insatsen. En förklaring till detta oväntade resultat är att miljöbetonade projekt/verksamheter ofta ser sin insats så miljöpräglad att de av den anledningen inte tydligt presenterar arbetets inriktning mot det horisontella målet miljö. Gällande integration och jämställdhet har få integrerat perspektiven tydligt, men en majoritet har integrerat dem i viss mån. De flesta insatser har inte alls integrerat internationalisering vilket kan förklaras av att få insatser i programmet har en uttalad internationell inriktning på sina aktiviteter. Tabell 7. Projektportföljens integrering av horisontella mål/principer Antal insatser Förväntad finansiering från VGR (MSEK) Andel av total VGR finansiering Tydligt I viss mån Inte alls Tydligt I viss mån Inte alls Tydligt I viss mån Inte alls Jämställdhet ,0 54,2 6,3 16,6 74,7 8,7 Miljö ,8 0,8 14,0 79,6 1,1 19,3 Integration ,6 54,1 8,1 14,4 74,5 11,1 Internationalisering ,5 3,1 67,0 3,5 4,3 92,2 Handlingsprogrammets relation mot VG2020 En knapp majoritet av insatserna förhåller sig tydligt till VG2020. De allra flesta av dem, 22 insatser, kopplas till den tredje prioriteringen i Västra Götaland 2020 om en region som tar globalt ansvar. 9 insatser relaterar främst till temat om en ledande kunskapsregion och 6 insatser kan kopplas till flera av dessa områden. Det är ingen insats som enbart kopplar till temat om en region för alla eller en region som syns och engagerar. 18 (35)

19 Tabell 8. Projektportföljens sammansättning i förhållande till VG2020 Prioriteringar Antal insatser Förväntad finansiering från VGR (MSEK) Andel av total VGR finansiering (%) En ledande kunskapsregion 9 9,8 13,4 En region för alla 0 0 En region som tar globalt ansvar En region som syns och engagerar 22 28,6 39,4 0 0 Koppling till flera områden 6 17,1 23,6 Ingen tydlig koppling 31 17,2 23,7 Att 31 insatser till ett värde av 17,2 MSEK (av VGRs förväntade finansiering) inte har någon tydlig koppling till VG2020s prioriteringar, beror i huvudsak på att relationen mellan insatsen och VG2020 är otydligt beskrivet i projekt/verksamhetsbeskrivningen. I tabell 8 redovisas inte verksamhetsbidrag eller sådana aktiviteter som definierats som övrigt och inkluderar nulägesanalyser och remissvar till olika instanser. Verksamhetsbidrag och projekt som drivs av Västra Götalandsregionen själva utgörs av verksamheterna Power Väst, Miljöbron, Energigården och Nationell Vindkraftfond. En reflektion är att närmare en fjärdedel av VGRs projektfinansiering av handlingsprogrammet inte har någon tydlig koppling till något tema i VG2020. Orsaken i sig är inte anmärkningsvärd då VG2020 lanserades först år Dock är handlingsprogrammens åtgärdsområden liksom prioriteringarna i VG2020 så pass breda att det borde vara möjligt att i än högre utsträckning harmonisera insatserna i handlingsprogrammet mot det utvecklingsarbetet som definieras av VG2020 från år I arbetet med handlingsprogrammet tillkommer dock många möten mellan VGRs handläggare och externa aktörer kring frågor relaterade till programmets åtgärdsområden. Denna samverkan och samordning av externa aktörer kring tankar och idéer relevanta för åtgärdsområdena bör också ses som insatser kopplat mot programgenomförandet. 19 (35)

20 3 Analys Handlingsprogrammets relevans Målen för handlingsprogrammets olika nivåer hänger samman logiskt. De fyra delmålen har alla bäring på programmålet och det övergripande målet. Programmålet hållbar och fossiloberoende regional energiförsörjning ger förutsättningar för att det övergripande målet för programmet tillika regionens energioch klimatarbete bidra till en fossiloberoende västsvensk ekonomi och regional tillväxt och utveckling ska kunna uppnås. Målen i programmen bedöms som relevanta utifrån både nationella och regionala program och strategier inom området. Inte minst uppfattar vi relationen mellan handlingsprogrammet och ambitionerna inom Klimatstrategin i Västra Götaland som centrala. Klimatstrategin i sig är formulerad som ett mål och detta mål utgör även handlingsprogrammets övergripande mål. Handlingsprogrammet för hållbar energi är också nära sammankopplat med ambitionerna i VG2020. Viljan i Västra Götaland att exempelvis göra den offentliga sektorn i regionen ledande på utveckling av hållbara lösningar, genomföra breda överenskommelser för hållbar utveckling i regionen och utveckla miljölösningar med ambition att påverka globalt via affärsdriven miljöutveckling återspeglas i de åtgärder som handlingsprogrammet presenterar. Mot nationell nivå finns starka kopplingar mot exempelvis Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram. Åtgärdsområden, åtgärder och målen för åtgärdsområdena i handlingsprogrammet baseras på kunskap från ett hundratal experter från näringsliv och akademi, samt analys av befintliga underlag och genomförda utvecklingsinsatser i regionen. Kontigo bedömer att de åtgärdsområden och åtgärder som handlingsprogrammet presenterar på ett relevant sätt bidrar till att möta regionens utmaningar inom energioch klimatområdet. Åtgärderna bedöms även tillräckligt täckande för att passa de projektidéer som kommer från aktörer i regionen. Kontigo konstaterar dock, att handlingsprogrammet i huvudsak inriktas mot produktionssidan av energiomställningsarbetet. För att uppnå effekt i omställningsarbetet och därigenom det övergripande målet är en bedömning att kompletterande åtgärder riktade mot konsumenterna bör tydliggöras. Trots att det finns en logisk koppling mellan målnivåerna konstaterar Kontigo att målen inom åtgärdsområdena är av olika karaktär. Ett exempel är att målen inom området Stadens energisystem är betydligt mindre konkreta än övriga mål. Kontigo menar att mer konkreta mål även för detta område borde ha varit möjliga. I målformuleringarna saknas både en analys av och en integrering av horisontella principer. Miljöaspekten är i det här avseendet en utgångspunkt för arbetet. Varken jämställdhet, integration eller internationalisering ges dock något explicit utrymme i målformuleringarna. Vi vet från tidigare analyser att t.ex. mäns och kvinnors användning av energi varierar och att det i exempelvis insatser kopplade till hållbar stadsutveckling hade varit både möjligt och lämpligt att arbeta utifrån ett könsmedvetet perspektiv och kanske även integrerat sådana mål i handlingsprogrammets målformuleringar. Handlingsprogrammets inriktning Störst andel medel inom handlingsprogrammet har avsatts till åtgärdsområdet Energiomställning i industrin. Fördelningen av medel mot åtgärdsområdet förstärker det produktionsinriktade synsätt som handlingsprogrammet lägger på arbetet för en fossiloberoende region. Valet på allokering mot åtgärdsområdet 20 (35)

21 faller sig på ett sätt naturligt och korresponderar i hög utsträckning mot den analys som programmet baserar sig på. Regionen har exempelvis merparten av landets petrokemiska industri vilket är en av de faktorer som pekar på behovet av energiomställning i den västsvenska industrin. Även det åtgärdsområde som allokerar näst mest medel Stadens energisystem och hållbar utveckling motiveras väl av den analys och argument som handlingsprogrammet presenterar. Figur 7: Andel finansiering per åtgärdsområde 1. Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling 2. Marin energi 3. Landsbygden som producent av förnybar energi 4. Energiomställning i industrin Saknas Ser vi till de fem insatser i handlingsprogrammet med störst finansiering från VGR, så återfinns tre av dessa inom åtgärdsområdet Energiomställning i industrin. Dessa tre står för 35 procent av den totala finansieringen inom handlingsprogrammet, och 31 procent sett enbart till Västra Götalandsregionens finansiering. 21 (35)

22 Tabell 9. De fem insatser i handlingsprogrammet med störst finansiering från VGR. Insats Finansiering från Västra Götalandsregionen (MSEK) Total finansiering (MSEK) Åtgärdsområde Vindkraftsteknik kunskapsuppbyggnad och utveckling 10,0 54 Energiomställning i industrin Kompetenscentrum för innovation och hållbar samhällsomställning 6,0 14 Energiomställning i industrin MatCh 4,2 13,4 Energiomställning i industrin Offshore Väst 3,8 17,5 Marin energi ITETIse 2,4 5,7 Landsbygden som producent av förnybar energi Ställer vi detta mot de mål som pekats ut i handlingsprogrammet kan vi konstatera att tre utav fyra insatsområden finns representerade bland de insatser som kan kategoriseras som stora. Gällande det fjärde området Stadens energisystem och hållbar stadsutveckling kan vi konstatera att åtgärdsområdet förvisso utgör ett av de tyngre områdena i programmet sett till finansiering men att åtgärdsområdets största insats Kraftsamling Smarta Nät med en total finansiering på 2,3 MSEK från VGR hamnar just utanför listan med de fem insatser som erhållit störst finansiering från VGR. Vi kan konstatera att åtgärdsområdet Energiomställning i industrin både sett till den totala andelen av programmets finansiering, samt att 3 utav de 5 största insatserna återfinns inom åtgärdsområdet sätter en stark prägling på programmets inriktning. Dock kan det konstateras, utifrån det faktum att relativt stora insatser finns representerade inom samtliga åtgärdsområden, att programmet lyckats med att möta upp ambitionerna i programmets alla delar. Programmets genomförande Handlingsprogrammet för hållbar energi är framtaget av miljönämnden och regionutvecklingsnämnden. Att båda nämnderna tar ansvar för de insatser som finansieras inom programmet är en styrka då det skapar en bredare legitimitet för programmets åtgärder inom VGR som organisation. Att två nämnder står bakom handlingsprogrammet implicerar också en tydlighet för aktörer i regionen kring VGRs ambition att arbeta med frågor relaterat till hållbar energi. Även om båda nämnderna står bakom handlingsprogrammet och finansierar insatser inom programmet finns det ingen gemensam plan för hur nämnderna och till nämnderna kopplade tjänstemän ska organisera sig i arbetet med handlingsprogrammet. Nämndernas tjänstemän träffas för att fastslå i vilken nämnd som beslut om insatser bör tas. Dessa möten liksom hela den dialog som sker mellan tjänstemännen under beredningen/processen av projektansökan sker via informella former. Då det endast är en handläggare per nämnd som är involverad i arbetet, så blir den information som utbyts kring programmet mellan handläggare 22 (35)

23 inom miljö och regionalutveckling i hög utsträckning personberoende, något som indikerar en sårbarhet i programmets organisering. Avsaknaden av formella rutiner kring arbetet mellan nämnderna, men också avsaknad av rutiner för avstämningen mellan de fyra handlingsprogrammens programansvariga skapar otydlighet i den samlade styrningen av programmet och programmen. Bristen av formella rutiner i det nämndsövergripande arbetet i det interna programarbetet gäller inte endast Handlingsprogrammet för hållbar energi utan samtliga handlingsprogram där mer än en nämnd är engagerad. Den formella beredningen av insatser hanteras visserligen för samtliga program inom VGRs ärendeforum. Förekomsten av ärendeforum kan motivera att det inte finns någon mer formaliserad arbetsplan för hur handläggarna skall kommunicera programmens ärenden mellan varandra. Samtidigt skapar det från programmet frikopplade ärendeforum, i kombination av avsaknaden utav formella former av samordning av ärenden inom handlingsprogrammet, frågor kring vilken roll som handlingsprogrammet har för att samordna ärenden relaterade till hållbar energi inom VGR. Att handlingsprogrammets genomförande på tjänstemannasidan i huvudsak baseras på en person per nämnd, skapar även risk i kontakterna med externa aktörer inklusive projektägare/-ledare. Bland de intervjuade projektledarna ges VGRs handläggare inom handlingsprogrammet för hållbar energi, liksom övriga handlingsprogram mycket goda omdömen. Samtidigt innebär handläggarnas solitäritet att kontakterna mellan handlingsprogram och externa aktörer står och faller med enstaka personer. Risken med att knyta upp genomförandet av handlingsprogrammet mot ett fåtal handläggare är särskilt utmanande då kunskapen om programmet bland projektledarna i allmänhet är låg. I förekommande fall är kunskapen bland projektledarna så låg att det råder osäkerhet kring att verksamheten beviljats medel just från ett handlingsprogram. Det faktum att projektledare koncentrerar sig på den verksamhet de fått finansierat, snarare än vilka åtgärder i handlingsprogrammet som verksamheten bidrar till, indikerar att åtgärdsområden och åtgärder har låg praktisk betydelse för de externa aktörerna/projektägarna. Handlingsprogrammet tycks därför framförallt ha en intern betydelse för VGRs fördelning av insatser mot olika åtgärder och mellan nämnderna. Även om analysen av programgenomförandets organisation och styrning pekar på ett visst mått av otydlighet, framställer de intervjuade organiseringen av åtgärder i ett handlingsprogram som tydligt. En slutsats är därför att handlingsprogrammet inneburit en samlande kraft för Västra Götalandsregionen i termer av positionering och kraftsamling i frågor rörande energi-och klimat samtidigt som det finns ett fortsatt behov av att tydliggöra arbetsformerna mellan tjänstemän och nämnder i programmets genomförande. Mål, indikatorer och uppföljning På en övergripande nivå upplever vi att handlingsprogrammets mål- och insatslogik är förhållandevis tydlig. Det går att koppla de valda åtgärdsområdena och de delmål som satts upp till de utmaningar som målas upp i bakgrundsbeskrivningen av programmet. Vi upplever också att programmet tar sitt avstamp i ett gediget förarbete och analys av förutsättningar. När det gäller de mål och prioriterade områden som pekas ut i handlingsprogrammet menar vi att dessa inte, såsom de är formulerade, fullt ut fungerar som verktyg för uppföljning och styrning. Det som kan utvecklas är att målen behöver tidsättas, nivåsättas samt i ett par fall operationaliseras. I flera fall måste även - som vi ser det - en nollbasmätning göras för att det ska vara möjligt att uttala sig om måluppfyllelse. Vi ser även att då vi rör oss från programnivå till projektnivå så är det svårt att på ett tydligt sätt koppla de mål mot de indikatorer som insatserna mäter mot programmets målsättningar. Här menar vi att det finns ett stort 23 (35)

24 värde i en ökad stringens i vilka indikatorer som används för insatserna inom handlingsprogrammet. Då handlingsprogrammen beskrivs som att vara verktyg för att realisera VG2020 så ser vi gärna att man i ett eventuellt framtida handlingsprogram tydliggör målstrukturen mellan insatserna, handlingsprogrammen och de regionala utvecklingsstrategierna, samt att man då även eftersträvar att harmonisera de indikatorer som insatserna följs upp efter. Gällande löpande uppföljning är vårt intryck att det endast i begränsad omfattning skett någon strukturerad uppföljning av utfallen av insatserna utifrån indikatorerna i läges- och slutrapporterna, och inte heller att dessa på ett tydligt sätt använts som verktyg för styrning och prioriteringar. Vi menar att det ur ett styrnings- och riggningsperspektiv finns ett värde i att löpande följa upp utfallen för indikatorerna inom insatserna (allra helst då insatserna är ålagda att rapportera in dessa) samlat för handlingsprogrammet. Syftet med detta skulle då vara att tidigt se om det finns behov av omprioriteringar av resurser mellan respektive insatsområde eller delmål, och om det finns behov av att agera mer proaktivt för att få igång fler insatser för att nå ett specifikt mål. Programmets resultat När det gäller handlingsprogrammets resultat menar vi att detta tydligast kan redovisas som två typer av resultat. För det första menar vi att det finns resultat kring handlingsprogrammets påverkan på Västra Götalandsregionen, och i viss mån andra aktörer, som organisation. För det andra finns ett resultat i termer av utfall från de insatser som bedrivits inom ramen för handlingsprogrammet. Handlingsprogrammets påverkan på VGR och andra organisationer Kontigo bedömer att handlingsprogrammet stärkt VGRs positionering inom området. Både politiskt och bland tjänstemännen. Genom handlingsprogrammet har naturliga utbyten av information formats mellan handläggare vid regionutvecklingsnämnden och miljönämnden vilket kan anses ha stärkt såväl den samlade kunskapen som samsynen kring frågan inom VGR. Genom att samla åtgärderna inom ett handlingsprogram har det gått att paketera behovet av åtgärder på ett tydligare sätt än tidigare. Fördelen har dels varit att det funnits en utgångspunkt för VGRs handläggare i dialogen med potentiella projektsökanden. Dels att det underlättat kategoriseringen av insatser inom VGR. Flera intervjuade pekar på hur man upplever en kraftsamling och en ökad tydlighet i regionen kring hållbar energi under de senaste åren. Även om detta inte enbart ska ses som ett resultat av handlingsprogrammet så har det sannolikt spelat en viktig roll. Handlingsprogrammet har underlättat kommunikation och visat på att hållbar energi är ett prioriterat område i regionen. Genom handlingsprogrammet har VGR resursmobiliserat regionen runt viktiga utmaningar (såsom exempelvis energiomställningen i industrin). Vi ser vidare att de insatser som drivits inom programmet visar på en god uppväxling av regionens satsade medel. De nära 72 MSEK som regionen finansierat i insatser har motfinansierats med strax över 152 MSEK från övriga aktörer. Av dessa medel kommer nära 36 MSEK från privat sektor. Insatsernas resultat och programmets måluppfyllelse En heltäckande utvärdering av insatsernas resultat och programmet måluppfyllelse begränsas av två faktorer. För det första återfinns ett antal insatser som ännu är pågående och kan komma påverka slutresultatet för 24 (35)

25 programmet. För det andra finns en mängd mål och indikatorer på projektnivå som inte låter sig aggregeras till programnivå på ett överblickbart sätt. Med kännedom om dessa båda begränsande faktorer kan vi konstatera att av de 63 insatser som beviljats medel inom handlingsprogrammet har 23 insatser slutrapporterat indikatorer. Bland dessa 23 insatser har 15 presterat bättre än förväntat på samtliga indikatorer. 8 insatser har presterat bättre än förväntat på vissa indikatorer men inte uppnått förväntade resultat vad det avser andra indikatorer i insatsen. I den enkät som skickats till projektledare konstaterar 11 av 19 svarande att målsättningen helt uppnåtts och 1 att målsättningen delvis uppnåtts. Endast 1 projektledare anser att målen för insatsen inte uppnåtts. Utfallet från insatserna utifrån de projektledare som svarat på frågan summeras i tabellen nedan Tabell 10. Projektresultat, n= 10; Källa: enkät till projektledare Antal nya prototyper 1 Antal nya tjänster 5 Antal nya varor eller tjänster som nått ut på 4 marknaden Antal patent, licenser eller varumärkesskydd 0 Sett till åtgärdsmålen i programmet är dessa angivna som riktningsmål, exempelvis ökad produktion, ökad konkurrenskraft, ökat inslag. Detta medför att utvärderingen kan konstatera att målen i handlingsprogrammet är uppfyllda då det finns insatser som riktas mot samtliga åtgärder. Däremot är målen och indikatorerna i insatserna för trubbiga för att med säkerhet kunna konstatera ifall projekt och insatser inom åtgärdsområdena är tillräcklig för att uppnå det programmålet och på sikt det övergripande målet. Summerade reflektioner Handlingsprogrammet för Hållbar energi har stärkt förutsättningar för VGR och Västra Götaland att gemensamt samlas och positionera sig runt åtgärder viktiga för området. Handlingsprogrammet har bidragit till en ökad samordning mellan regionutvecklingsnämnden och miljönämnden kring frågor relaterade till handlingsprogrammets åtgärdsområden. Den plattform som handlingsprogrammet bidragit med har ökat antalet aktörer som engagerat sig i nätverk och samverkansprocesser kring åtgärder inom programmet. Samtidigt är en bedömning att aktörer som finansierats via programmet i relativt låg utsträckning ser sina projekt/verksamheter som en del av ett handlingsprogram. Snarare är det finansieringen från VGR som står i fokus inte primärt var inom VGR medlen kommer ifrån. Anledningen till att rätt få projektledare ser sin insats som en del av ett program kan i viss utsträckning bero på att handlingsprogrammet är relativt anonymt efter att det finansiella beslutet för en insats är fattat. Kommunikationen runt programmet är låg. Inte enbart rörande handlingsprogrammet för Hållbar energi, utan generellt för samtliga handlingsprogram. Det saknas en samlad kommunikativ plattform för programmen men även gemensamma rutiner för beredning och beslut. 25 (35)

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015

Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 Övergripande syfte och mål Det övergripande syftet med Västra Götalandsregionens handlingsprogram för energi 2013-2015 är att främja utvecklingen

Läs mer

Utvärdering av Handlingsprogram life science

Utvärdering av Handlingsprogram life science Utvärdering av Handlingsprogram life science 2013-2016 Stockholm, 2016-06-20 Kontigo AB Kontigo AB Katarinavägen 19 SE 116 45 Stockholm www.kontigo.se +46 (0)8 562 262 40 Innehållsförteckning 1 HANDLINGSPROGRAM

Läs mer

HANDLINGSPROGRAMMET HÅLLBARA TRANSPORTER

HANDLINGSPROGRAMMET HÅLLBARA TRANSPORTER HANDLINGSPROGRAMMET HÅLLBARA TRANSPORTER Stockholm den 16 juni 2016 Göran Hallin, Jonas Hugosson, Pär Lindquist, Thomas Westerberg Kontigo AB Katarinavägen 19 SE 116 45 Stockholm www.kontigo.se +46 (0)8

Läs mer

Dnr MN 25-2013/RUN 610-0084-13 Antaget 2013-02-01. Hållbar energi

Dnr MN 25-2013/RUN 610-0084-13 Antaget 2013-02-01. Hållbar energi Dnr MN 25-2013/RUN 610-0084-13 Antaget 2013-02-01 Hållbar energi Handlingsprogram 2013 2015 Västra Götalandsregionens handlingsprogram för hållbar energi 2013-2015 Handlingsprogram för hållbar energi 2013-2015

Läs mer

Handlingsprogrammen och Biogas Väst

Handlingsprogrammen och Biogas Väst Handlingsprogrammen och Biogas Väst Utvärdering av fyra handlingsprogram och Biogas Väst Göran Hallin, Jonas Hugosson & Tomas Westerberg Presentation: Regionutvecklingsnämnden 16 juni 2016 Innehåll Bakgrund:

Läs mer

HANDLINGSPROGRAMMET LIVSMEDEL OCH GRÖNA NÄRINGAR

HANDLINGSPROGRAMMET LIVSMEDEL OCH GRÖNA NÄRINGAR HANDLINGSPROGRAMMET LIVSMEDEL OCH GRÖNA NÄRINGAR Stockholm den 16 juni 2016 Göran Hallin, Jonas Hugosson, Pär Lindquist, Thomas Westerberg Kontigo AB Katarinavägen 19 SE 116 45 Stockholm www.kontigo.se

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten

Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten Beslutat av Regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: RUN 2016-02097 Västra Götalandsregionens program för internationella forsknings- och innovationssamarbeten 2017-2020 Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

Handlingsprogrammen i genomförandet av Vision VGR och VGR 2020

Handlingsprogrammen i genomförandet av Vision VGR och VGR 2020 Handlingsprogrammen i genomförandet av Vision VGR och VGR 2020 Utvärdering av Handlingsprogrammen Hållbar energi, Hållbara transporter, Livsmedel och gröna näringar samt Life Science Göran Hallin, Jonas

Läs mer

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket

Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket Sammanställning av utvärderingar för Västsveriges tematiska mål Tillväxtverket 2017-08-31 Tematiskt mål 1 Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation Programmet har en tydlig koppling till tillväxtstrategin

Läs mer

kraftsamling för miljö, energi och hållbara

kraftsamling för miljö, energi och hållbara kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar Game seminarium 13 oktober 2009 Västsvenska satsningar på framtidens energi- och miljöteknik Bertil Törsäter Två ansvarsområden Tillväxt och

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet

Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Digitala möten i offentlig verksamhet Energimyndigheten utlyser medel för att upprätta

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning

Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning EM4000 W-4.0, 2010-11-17 Datum: 2016-05-17 Dnr: 2016-4714 1 (5) Utlysning: medel för implementeringsnätverk och samordningsnätverk inom energi- och klimatomställning Bakgrund Regeringen avsätter 25 miljoner

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap

Överblick: FNs mål för hållbar utveckling Kartläggning mot VGRs verksamhetsområden Betydelse av FNs hållbarhetsmål för VGR Identifierade gap VGR har kartlagt organisationens arbete med hållbar utveckling som det beskrivs i budget 2016 och övergripande styrdokument i relation till FNs hållbarhetsmål Överblick: FNs mål för hållbar utveckling

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: DRIV i Blekinge Programområde: Skåne-Blekinge Ärende ID: 20200450 Sammanfattande beskrivning Under 2014 har ett energikluster i Blekinge byggts upp bestående av företag, offentliga aktörer

Läs mer

Helena L Nilsson

Helena L Nilsson Regionutvecklingsnämndens sammanträde den 18 december 2012 Kort information över beslut tagna vid regionutvecklingsnämndens möte. OBS! Protokollet justeras inom två veckor och läggs på www.vgregion.se/run

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Program Industrins energi- och klimatomställning

Program Industrins energi- och klimatomställning Program Industrins energi- och klimatomställning Forskning och innovation en del av Energimyndigheten Utlysning 2019 Bakgrund Programmet baseras på Energimyndighetens FoI-strategi för en hållbar industri

Läs mer

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett

Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Mall för genomgång av att utvecklingsstrategin är komplett Åtgärd: Avsnitt i mall för strategin: Villkor (tillräcklig nivå): Sammanfattning 1 JA/NEJ Bedömningsgrund A 1 Det finns en sammanfattning av utvecklingsstrategin

Läs mer

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering EM1000 W-4.0, 2010-11-17 UTLYSNING 1 (5) Datum Dnr 2016-0037 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: medel för att integrera energiaspekter i fysisk planering

Läs mer

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l

Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Beslutad av: regionutvecklingsnämnden, 2019-05-23 Diarienummer: RUN 2019-00210 Riktlinje Soci a l a i n veste r i n gsm ed e l Riktlinjen gäller för: Västra Götalandsregionen/Koncernkontoret Innehållsansvar:

Läs mer

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr

Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Projektpresentation: Fossilfria transporter i norr Kontaktperson: Elin Söderberg Klimat- och energisamordnare Länsstyrelsen Västerbotten elin.soderberg@lansstyrelsen.se 010-2254532 I Västerbotten är det

Läs mer

- ett västsvenskt perspektiv

- ett västsvenskt perspektiv Nya möjligheter för små och medelstora företag - ett västsvenskt perspektiv Informationsdag, VINNOVA 27 november 2009 Helena L Nilsson, Enhetschef, h FoU, Regional utveckling 1 Näringslivets satsning på

Läs mer

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020

Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Regionalt strukturfondsprogram för investeringar i tillväxt och sysselsättning Norra Mellansverige 2014-2020 Programförslag Att tänka på / nyheter 2014-11-06 1 Senaste nytt! Programbeslut 15 dec. 2014??

Läs mer

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag

Ansökningsomgång. Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag sista ansökningsdag 31 oktober 2012 Ansökningsomgång Medel till utveckling av sociala innovationer eller affärsutveckling i arbetsintegrerande sociala företag Bakgrund Tillväxtverket arbetar på många olika

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 2 5 Nio program i Sverige Åtta regionala strukturfondsprogram Ett nationellt regionalfondsprogram 23 Fyra Insatsområden 1. Att stärka forskning, teknisk utveckling och

Läs mer

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion

SUMMERING STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND Remissversion SUMMERING VÄSTRA GÖTALAND 2020 STRATEGI FÖR TILLVÄXT OCH UTVECKLING I VÄSTRA GÖTALAND 2014-2020 Remissversion Strategin gäller för Västra Götaland. Den är framtagen i samverkan mellan Västra Götalandsregionen

Läs mer

Regionalfonden Västsverige

Regionalfonden Västsverige Regionalfonden Västsverige 2014-2020 Aktuellt beslutsläge - juni 2018 Insatsområde Antal projekt Beviljat, mnkr Kvar att använda, mnkr 1. Samverkan inom forskning och innovation 16 111 (56%) 86 2. Konkurrenskraftiga

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö

EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö EU-kunskap om olika stödprogram för energi, klimat och miljö Enheten för regional tillväxt Energikontor Värmland Dag Hallén 11 tematiska mål 1. Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. 2. Öka

Läs mer

Årsredovisning Miljönämnden

Årsredovisning Miljönämnden Årsredovisning 2017 Miljönämnden 2018-02-01 Ekonomisk resultat VGR-medel (tkr) för projekt och verksamhetsbidrag 11 st; 28 613 22 st; 30 885 17 st; 18 351 13 st; 18 017 11 st; 22 699 2 st; 15 500 1 st;

Läs mer

LAG:s bedömning av projektansökningar

LAG:s bedömning av projektansökningar Bilaga 6 LAG:s bedömning av projektansökningar inom LEADER Mellansjölandet Urvalskriterier och poängbedömning Inledning Denna bilaga beskriver LAG:s system för granskning av inkomna ansökningar och efter

Läs mer

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010

Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Bilaga 1: Uppföljning av de strategiska forskningsområdena 2010 Sammanfattande slutsatser Vetenskapsrådet, FAS, Formas, VINNOVA och Energimyndigheten har gemensamt, på uppdrag av regeringen, genom en enkät

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016

ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM. Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 ANSVARSFÖRDELNING FÖR DELMÅL INOM Miljöstrategiskt program för Region Skåne 2011 2016 Ansvarsfördelning för delmål inom miljöstrategiskt program för Region Skåne Genomförande och ansvar Att de konkreta

Läs mer

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET?

STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? STRUKTURFONDER VAD ÄR DET? Har du en smart projektidé som främjar jobb, tillväxt eller grön ekonomi? En idé som bidrar till att Mellersta Norrland (Jämtlands län och Västernorrlands län) ligger i framkant

Läs mer

Utlysning: Hållbara transporter

Utlysning: Hållbara transporter UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000907 2018-005488 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Hållbara transporter Energimyndigheten utlyser omkring 45 miljoner kronor

Läs mer

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt

Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Från europeisk strategi till västsvensk tillväxt Gränsöverskridande möjligheter för verksamheter i Västra Götaland 2017-04-05 Maria Eriksson Enheten för regional tillväxt och EU:s sammanhållningspolitik

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet.

Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet. Utlysningen Kompetenscentrum 2020 En utlysning inom Kompetenscentrumprogrammet www.vinnova.se/kompetenscentrum Om Vinnova Myndighet under Näringsdepartementet Stockholm, Bryssel och Silicon Valley 200

Läs mer

AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL

AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL 2013-02-04 AFFÄRSDRIVEN MILJÖUTVECKLING I FYRBODAL Under de kommande två åren kommer Fyrbodals Kommunalförbund inom ramen för satsningen på Affärsdriven Miljöutveckling prioritera enligt följande programskrivning.

Läs mer

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län

Remissvar Energi- och klimatprogram för Örebro län Datum 2012-06-30 Svarslämnare Organisation Sivert Gustafsson Länsbygderådet i Örebro län/hela Sverige ska leva Skicka in via e-post: energiochklimat.orebro@lansstyrelsen.se senast den 30 juni 2012. Tack

Läs mer

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor

Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för energiinriktade strategiska innovationsagendor 2015-01-07 2015-05-27 Beslutsdatum 2014-12-15 2 (11) Innehåll

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Dalarna

Energi- och klimatstrategi för Dalarna Energi- och klimatstrategi för Dalarna Remissversionen av strategin Strategin Presenteras av: Maria Saxe Övergripande och stora frågor 1. Två delar med olika skärning förvirrar. 2. Visionen och målen är

Läs mer

Västra Götalandsregionens program för hållbar energi och bioinnovation

Västra Götalandsregionens program för hållbar energi och bioinnovation Beslutat av: miljönämnden 2016-12-08 och regionutvecklingsnämnden 2016-12-14 Diarienummer: MN 2016-00333, RUN 2016-02238 Västra Götalandsregionens program för hållbar energi och bioinnovation 2017-2020

Läs mer

Statliga medel till forskning och utveckling 2012

Statliga medel till forskning och utveckling 2012 Innehåll 1. Statens satsningar 2. Den nationella innovationsstrategin 3. VINNOVAs agenda-initiativ 4. Utlysning från VINNOVA och Energimyndigheten 5. Bakgrund till vårt SIO-program 6. Diskussionspunkter

Läs mer

Urvalskriterier och poängbedömning

Urvalskriterier och poängbedömning Urvalskriterier och poängbedömning Bilaga 13.9 till Lokal utvecklingsstrategi Leader Nordvästra Skåne med Öresund 1 Innehåll Inledning... 3 Absoluta villkor för ansökningar till LEADER Nordvästra Skåne

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna

Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna Portföljanalys 2017:1 Småland och Öarna 2017-10-19 Utlysningsomgången Utlysningsomgång 2017:1, var öppen 12 december 2016 13 mars 2017 och prioritering skedde den 21 juni samma år Utlysning 2017:1 resulterade

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. En smak av EU Lena Johansson-Skeri Anneli Norman En smak av EU 2015 Lena Johansson-Skeri Anneli Norman 1 Dagens program Vad gör vi på Tillväxtverket? Vad är ett EU-projekt? Vad är ett regionalfondsprojekt? Hur ansöker man om stöd från regionalfonden?

Läs mer

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017

Kraftsamling Biogas och samverkansplattformem Biogas Väst. Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Kraftsamling Biogas 2017-2020 och samverkansplattformem Biogas Väst Hanna Jönsson Miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen 6 sept 2017 Samverkan i mer än 15 år! BIOGAS VÄST Kommunerna, energibolag, avfallsbolag,

Läs mer

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning

Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning Strategisk plan Stiftelsen Lantbruksforskning 2012 2020 Stiftelsen Lantbruksforskning är näringens starkt samlande kraft för världsledande tillämpbar forskning. Nuläge och omvärld 2012 Stiftelsen Lantbruksforskning

Läs mer

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg

Regionalfonden Småland och Öarna Aktuellt programgenomförande Oskarshamn. Henrik Blomberg Regionalfonden Småland och Öarna 2014-2020 Aktuellt programgenomförande 2017-03-23 Oskarshamn Henrik Blomberg Resultat Utlysning 2017:1 Utlysningsperiod 12 december 2017 13 mars 2017 Samtliga insatsområden

Läs mer

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden

ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ÖMS operativa program för regionalfonden ÖMS operativa program för regionalfonden Östra Mellansverige består av Uppsala, Örebro, Sörmland, Västmanland och Östergötlands län Beslutat i december 2014 Bygger på regionala prioriteringar gjorda i

Läs mer

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi

Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Uppdatering av Norrbottens klimat- och energistrategi Vision 2050 I Norrbotten är all produktion och konsumtion resurseffektiv och hållbar ur så väl ett regionalt som globalt perspektiv. Utsläppen av växthusgaser

Läs mer

Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland

Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland Smart Energi Klimatstrategi för Västra Götaland Fastställd av regionfullmäktige 8 september 2009, 135 Innehåll Förslagets bakgrund och karaktär... 3 Strategi förslag i sammanfattning... 4 Klimatfrågan

Läs mer

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering

Avsiktsförklaring. om etablering av. Akademin för smart specialisering Avsiktsförklaring om etablering av Akademin för smart specialisering 2016-2020 Avsiktsförklaring RV - Kau om Akademin för smart specialisering 2016-2020 Inledning Mellan Region Värmland (RV) och Karlstads

Läs mer

Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige

Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige Dokumentnamn Datum Årsplan 2016 ERUF 2015-08-20 Upprättad av Godkänd av Per Folkeson Strukturfondspartnerskapet Årsplanering 2016 för regionalfondsprogrammet i Östra Mellansverige Fastställd av Strukturfondspartnerskapet

Läs mer

Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation till befintlig lagstiftning

Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation till befintlig lagstiftning UTLYSNING 1 (6) Dnr 2018-000909 2018-005487 Avdelningen för energieffektivisering Enheten för resurseffektivt samhälle Utlysning: Implementering och utveckling av energi- och klimataspekter i relation

Läs mer

Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland!

Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland! Miljönämndens program för Energieffektiva byggnader Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland! Etapp 2: 2011-2013 Sammanfattning Bostäder och lokaler använder en tredjedel av all energi i Sverige.

Läs mer

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910

Strategier för lärande. Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Strategier för lärande Torbjörn Danell (analytiker på Tillväxtanalys) Datum: 20130910 Innehållsöversikt Bakgrund Tillväxtanalys uppdrag Varför lärande är viktigt Synliggöra förutsättningarna för lärande

Läs mer

Information kring VG2020 och strategisk styrning

Information kring VG2020 och strategisk styrning Information kring VG2020 och strategisk styrning Lars Jerrestrand lars.jerrestrand@borasregionen.se 0723-666561 1 Varför gör vi det vi gör? Invånarna i Västra Götaland ska ha bästa möjliga förutsättningar

Läs mer

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet

Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet Diarienr 2014-007361 Utlysningsbeskrivning strategiska innovationsagendor Utlysning om stöd för strategiska innovationsagendor inom energi- och klimatområdet 2015-09-21 2015-11-12 Beslutsdatum 2015-09-18

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden?

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. C-BIC Fas 3 och framtiden? C-BIC Fas 3 och framtiden? 1 Tillväxtverket Ny programperiod 2014-2020 8 regionala strukturfondsprogram 1 nationellt regionalfondsprogram 945 milj euro 2 Förslag till Regionalt strukturfondsprogram för

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. smart energi. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. EN AV VÅR TIDS STÖRSTA UTMANINGAR För att bromsa växthuseffekten och klimatförändringarna krävs omfattande

Läs mer

Energimyndighetens vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten arbetar med förnybar energi, klimatinsatser, bättre teknik och smartare

Energimyndighetens vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten arbetar med förnybar energi, klimatinsatser, bättre teknik och smartare Energimyndighetens vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten arbetar med förnybar energi, klimatinsatser, bättre teknik och smartare energianvändning. Klimatrelaterade stöd och styrmedel Namn

Läs mer

Vill du utveckla framtidens sol, vind och elnät för en hållbar klimatomställning?

Vill du utveckla framtidens sol, vind och elnät för en hållbar klimatomställning? Du som har en idé och som vill vara med och bidra till en hållbar klimatomställning är välkommen att söka stöd för projekt som syftar till att utveckla lösningar och kunskap för framtidens solel, vindkraft

Läs mer

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna

Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Plattform för samarbete - en beskrivning av processarbetet kopplat till strukturfonderna Inledning Det regionala utvecklings- och tillväxtarbetet bygger på att resurser satsas på insatser som ska ge bestående

Läs mer

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien?

Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Vill ni vara med och skapa ett hållbart Skandinavien? Att söka stöd till projekt inom grön ekonomi från EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak INNEHÅLL Jobba med hållbar energi över gränserna...

Läs mer

LÖPANDE PROGRAMUTVÄRDERING ERUF TEMATISKT MÅL 1 SMÅLAND OCH ÖARNA 12 JUNI 2018 JOHANNES HENRIKSSON RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING

LÖPANDE PROGRAMUTVÄRDERING ERUF TEMATISKT MÅL 1 SMÅLAND OCH ÖARNA 12 JUNI 2018 JOHANNES HENRIKSSON RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING LÖPANDE PROGRAMUTVÄRDERING ERUF TEMATISKT MÅL 1 SMÅLAND OCH ÖARNA 12 JUNI 2018 JOHANNES HENRIKSSON RAMBÖLL MANAGEMENT CONSULTING ANSATS FÖR PROGRAMUTVÄRDERING SMÅLAND OCH ÖARNA UTVÄRDERING TM1 SMÅLAND

Läs mer

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång?

Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Biogas Väst Programmet för biogasutveckling i Västra Götaland 2014-2016 Kort tillbakablick- vad pågår och vad är på gång? Petter Kjellgren, Projektledare Biogas Väst, Västra Götalandsregionen Avstamp Jönköping

Läs mer

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020

Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 2020 Bilaga 4. Urvalskriterier Lappland 00 Samtliga projektansökningar genomgår under bedömningen fyra steg: 1. Basvillkor måste uppfyllas för att projektet ska gå vidare i ansökningsprocessen. Om projektansökan

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. Annika Westerberg Tillväxtverket Annika Westerberg Tillväxtverket 1 Nio strukturfondsprogram i Sverige 2014-2020 Norra Mellansverige 2 Europa 2020 Smart och hållbar tillväxt för alla 3 Smart specialisering Ökad fokusering Ökad koncentration

Läs mer

Miljö-Klimat-Energi. Region Östergötland. Dagens tema, , Anita Jernberger

Miljö-Klimat-Energi. Region Östergötland. Dagens tema, , Anita Jernberger Miljö-Klimat-Energi Region Östergötland Dagens tema, 2016-09-22, Anita Jernberger Tre planeringsnivåer (för regional utveckling) Strategisk nivå (Politikens arena) Anger mål, beslutar om strategier och

Läs mer

en dialog och strategi för en stark ekonomi och minskad klimatpåverkan

en dialog och strategi för en stark ekonomi och minskad klimatpåverkan en dialog och strategi för en stark ekonomi och minskad klimatpåverkan Det Goda livet Vision Västra Götaland Hållbar utveckling 5 FOKUSOMRÅDEN EKONOMI 4 PERSPEKTIV 1. Den gemensamma regionen 2. Jämställdhet

Läs mer

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun

Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Förstudierapport - Energiplan för Österåkers kommun Projektbeställare Kent Gullberg Huvudprojektledare Alexander Bergström Datum 2018-06-04 Version 1.0 Diarienummer KS 2018/0171 Godkänd av styrgrupp 2018-06-04

Läs mer

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source

Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet. RE:Source Kort beskrivning av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source 2016 2018 Vad är RE:Source? RE:Source är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom området resurs- och avfallshantering. Medlemmar

Läs mer

Sammanfattande beskrivning

Sammanfattande beskrivning Projektnamn: Fossilfria resor och transporter Programområde: Östra Mellansverige Ärende ID: 20200646 Sammanfattande beskrivning Projektet ska lägga en grund till samarbete mellan regionala organisationer

Läs mer

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat

Klimatsynk. Nationellt samarbete för energi och klimat Klimatsynk Nationellt samarbete för energi och klimat Programbudget, 2014-2020, inkl medfinansiering Totalt inkl. medfinansiering SEK TO1 TO2 TO3 TO4 TO7 TA tot. Exkl. TA Totalt Stockholm 268-238 89-25

Läs mer

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020.

Strukturfonderna Östra Mellansverige. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020. ERUF program Regional handlingsplan för Socialfonden Östra Mellansverige 2014-2020 Örebro 2014-10-13 Ny programperiod! Nya förutsättningar! Börjar med program och plan ÖMS Regionalfonden 2014-2020 ERUF

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio

Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio Sammanfattning av måluppfyllelse för Miljöstrategiskt program för Regio version 2012-05-02 Dnr 1300432 Läsanvisning Detta dokument är en sammanfattning av dokumentet "Uppföljning av mål för miljöstrategiskt

Läs mer

Biogas Väst och programmet för biogasutveckling i Västra Götaland

Biogas Väst och programmet för biogasutveckling i Västra Götaland Biogas Väst och programmet för biogasutveckling i Västra Götaland Utvärdering perioden 2014-2016 Stockholm den 20 juni 2016 Kontigo AB Innehåll Kontigo AB Katarinavägen 19 SE 116 45 Stockholm www.kontigo.se

Läs mer

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet

Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Dialogmöte Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Inledning Innovationskluster för internationalisering inom energiområdet Vår vision är ett hållbart energisystem Energimyndigheten

Läs mer

framtider Energisystemet 2020

framtider Energisystemet 2020 Fyraframtider framtider Fyra Energisystemetefter efter Energisystemet 2020 2020 Plattformsdagarna Malmö 9 december 2016 Åsa Tynell Energimyndigheten Energimyndigheten.se/fyraframtider #fyraframtider Vad

Läs mer

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige

Dnr:2018/129. Säffle kommuns. Energi- & klimatplan. Med målsättningar till år Version Beslutad i kommunfullmäktige Dnr:2018/129 Säffle kommuns Energi- & klimatplan Med målsättningar till år 2030 Version 2018-12-03 Beslutad i kommunfullmäktige 2018-12-17 Innehåll 1. Varför Energi- och klimatplan... 3 1.1. Omfattning

Läs mer

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN

MÅNGA MÖJLIGHETER REGIONALT KLIMATMÅL RYMS I OMSTÄLLNINGEN Klimatstrategi MÅNGA MÖJLIGHETER RYMS I OMSTÄLLNINGEN I Västra Götaland har vi ett ambitiöst klimatmål vi ska vara en fossiloberoende region till år 2030. Det är en utmaning som också innebär många möjligheter.

Läs mer

Förnybar värme/el mängder idag och framöver

Förnybar värme/el mängder idag och framöver Förnybar värme/el mängder idag och framöver KSLA-seminarium 131029 om Marginalmarkernas roll vid genomförandet av Färdplan 2050 anna.lundborg@energimyndigheten.se Jag skulle vilja veta Hur mycket biobränslen

Läs mer

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015

Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Energiintelligent Dalarna (EID) Möte om samordningen inom nätverket 21 september 2015 Dagordning 11.00 11.20 Välkomna & presentationsrunda 11.20 12.00 Om EID - Information 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30

Läs mer

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld

EU-Forum Västra Götaland. Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld EU-Forum Västra Götaland Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2030 Tema: EU och vår omvärld Program Charlotta Lundström, Chef Externa Relationer - Välkomna, vad vill vi få ut av dagen? Melissa

Läs mer

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX

Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid. Presentation xxx XXX Lärdomar och möjligheter för ökat resultatfokus utvärdering i halvtid Presentation xxx XXX Innehåll Syftet med utvärdering TM 1: Stärka forskning, teknisk utveckling och innovation. TM 3: Öka konkurrenskraften

Läs mer

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland

En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland En lärandeplan för det regionala tillväxtarbetet i Halland 2013 Innehåll 1. Bakgrund och uppdrag... 2 2. Varför en lärandeplan för tillväxtarbetet i Halland?... 2 3. Utgångsläget... 3 4. Förutsättningar

Läs mer

Energikontor Norra Småland

Energikontor Norra Småland Tjänsteskrivelse 2015-03-10 Regional utveckling Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Energikontor Norra Småland Förslag till beslut Projekt Energikontor Norra Småland beviljas 400 000 i projektmedel

Läs mer

Strategiska innovationsområden

Strategiska innovationsområden Strategiska innovationsområden 5 mars 2013 Bild 1 Program 10.00 11.00 Presentation 11.00 12.00 Öppna frågor Bild 2 1 SIO syftet med satsningen Utlysning SIOprogram Utlysning nya agendor inom SIO Vad vi

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer