Joppes djurfamilj v2. Planering. Genomförande. Utvärdering och dokumentation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Joppes djurfamilj v2. Planering. Genomförande. Utvärdering och dokumentation"

Transkript

1 Joppes djurfamilj v2 Joppes djurfamilj är ett projekt för programmering 2 där fokus ligger på arv och polymorfism. Projektet är uppdelat efter tre olika betygsnivåer och där det beskrivs vad som förväntas av redovisningen. Joppe är en hängiven husse till ett par katter och flera hundar. I detta program ska vi öva på arv och skapa klasser för Joppes olika typer av djur. Dessa djur beter sig olika i olika situationer. För dig som elev så är det tre moment som ska genomföras: 1. Planering 2. Genomförande 3. Utvärdering & dokumentation Här kommer en beskrivning av dessa moment Planering Längre fram beskrivs ett UML för programmet för betyget E och C. Det innebär att planeringsmomentet blir lätt för dessa betyg och att man mer eller mindre kan rita av detta UML. Dock ska man också skriftligt förmedla tankar och idéer runt hur programmet ska fungera och vilka utmaningar ni ser framför er. På detta sätt kan också handledaren återkoppla till detta och leda er rätt om ni tänkt fel eller kan ge övrig input. För betyget A ska man ha någon ytterligare klass med en tydlig beskrivning av vad denna har för roll i programmet. Genomförande Detta moment innebär att ni arbetar med programmet vilket då innebär kodning men också felsökning. Vi vill ju ha ett buggfritt program så långt som möjligt. Utvärdering och dokumentation Detta moment kan ofta vara det mest intressanta särskilt ur lärarens synvinkel. I detta moment ska du som elev kunna återberätta arbetet och peka på saker som har gått bra och saker som gått mindre bra.

2 Detta moment redovisas lämpligen i två separata filer: Dokumentation Utvärdering Utvärdering Utvärdering handlar om att du ska reflektera över ditt arbete och bedöma din egen insats. Vad har gått bra? Vad har gått mindre bra? Hur väl stämmer programmet överens med den ursprungliga planen. Du ska kunna peka på brister som finns i nuvarande program. Det handlar om att du som elev visar att du är medveten om dessa vilket bara är positivt. Du ska kunna peka på hur programmet kan byggas vidare och förbättras. Felsökning och kvalitetssäkring är viktiga begrepp här du ska alltså beskriva hur du jobbat med att felsöka koden efter fel och hur du förhoppningsvis fått ett program som är fritt från buggar och fungerar bra. När du utvärderar ditt arbete är det viktigt att använda korrekta begrepp (terminologi) och kunna kommunicera arbetet på ett säkert sätt. Det är väldigt viktigt att du utvärderar programmets ändamålsenlighet dvs om programmet gör det som det förväntas göra och på ett lämpligt sätt. Dokumentation Enligt kunskapskraven för denna kurs ska man kunna dokumentera sitt arbete. Det innebär att ni ska kunna lämna över en beskrivning av hur ert program fungerar. Man kan se dokumentationen som en manual över programmet. Man kan i viss mån hävda att kommentarer i koden är en slags dokumentation dock är en separat dokumentation ofta mer utförlig.

3 Joppes djurfamilj: Betyg E För betyget E gäller följande UML: Här kommer en beskrivning av hur programmet ska fungera: Petowner Denna klass används för att skapa en husse, det villa säga Joppe. Joppe har en ålder (-age : int) samt äger en eller flera djur (pets: List<animal>) som då lagras i en lista. Med fördel får Joppe att antal djur när programmet startar. Från listan av djur kan Joppe leka med djuren genom att anropa metoden Interact() i animal-klassen. Exempelvis: pets[2].interact(); Detta görs i metoden Play()

4 I metoden menu() visas då en meny med olika valmöjligheter och som är kopplat till metoder enligt följande: 1. Play fetch (metoden Play) 2. Feed Animal (metoden Feed) 3. List animals (metoden list_animals) Här kommer en beskrivning av dessa metoder: Play() Denna metod frågar användaren vilket djur som Joppe ska leka med och därefter anropar metoden Interact() i det djurobjektet. Feed() Denna metod frågar användaren vilket djur som Joppe ska mata och därefter anropa det djurobjektets metod för detta (eat()). Denna metod hanterar också vilken mat som Joppe ska mata hunden med och som ska skickas med som en inparameter till denna metod. List_animals() Denna metod listar helt enkelt djuren på ett lämpligt sätt genom att skriva ut var och en av djur-objekten. Animal Klassen animal är en abstrakt klass. I denna klass finns flera fält definierade plus tre stycken metoder. Fälten är rätt självbeskrivande. Age: Hur gammal djuret är Name: Djurets namn Fav_food: Djurets favoritmat som beskrivs med en vanlig sträng Breed: Djurets ras Hungry: Sant eller falskt för om djuret är hungrigt Metoden Interact() innebär att djuret leker med djurägaren (Joppe). Detta förmedlas med en lämplig utskrift. Om djuret är hungrigt så vill inte djuret leka utan klagar istället. Metoden eat() tar emot en sträng och jämför denna mot djurets favoritmat. Om djuret får sin favoritmat så äter djuret upp maten och blir därefter mätt (#hungry : bool). Får inte djuret sin favoritmat så finns en metod som styr vad djuret gör om djuret är hungrigt (+hungry_animal()). Som standard kommer djuret gny och klaga på att djuret inte får någon mat. Denna metod anropas om djuret inte får sin favoritmat ovan.

5 Favorit-mat sätts i respektive underklass och som är lämpligt för djuret. Cat Klassen cat ärver från animal. Det som skiljer denna klass från den generiska animal-klassen är metoden hungry_animal() som därmed ska ha en override. Om katten inte får sin favoritmat så går han på egen hand ut och jagar en mus. Lämplig text skrivs ut i konsollen som bekräftar detta. Det är 50% chans att katten hittar en mus och blir mätt, annars är katten fortfarande hungrigt. Utöver detta kan texten för interact() ändras eftersom katten leker annorlunda än hundar. Dog Klassen dog ärver från animal Denna klass skiljer inte från den abstrakta klassen Animal Puppy Klassen puppy ärver från dog Puppy skiljer sig från klassen hund då den har ytterligare ett fält för hur många månader gammal valpen är. Åldern i år ska sättas till noll (0).

6 Joppes djurfamilj: Betyg C Börja med att ta del av följande UML. Beskrivningen för betyget E gäller med följande påbyggnad: Juppe (hundägaren) äger nu också en boll som har vissa egenskaper och metoder. Bollen har bland annat ett värde för kvalitet. När bollen når noll(0) i kvalitet så går inte bollen att leka med längre. Tanken är nu att denna boll kastas till det djuret som Joppe leker med. Joppe leker med valfritt husdjur via metoden Fetch() precis som för betyget E men att Joppe nu alltså skickar med sin boll: Exempelvis: pets[2].interact(ball); När bollen skickas till ett djur som vill leka så kan bollen få sämre kvalitet då djur i allmänhet gillar att tugga på bollar

7 Check on ball() Denna metod tillkommer och är endast till för att Joppe ska kunna titta på sin boll och att då objektet för bollen skrivs ut. Är kvaliteten låg kanske Joppe kan hitta på något? Köpa ny boll exempelvis. Animal Den stora skillnaden mot versionen för betyget E är att metoden Interact() nu alltså har datatypen Ball som inparameter och där djuret då kan påverka bollen. Interact(in ball : ball) Det generiska beteendet för djuret är att djuret nafsar på bollen och sänker kvaliteten på bollen med ett (1) vilket i sin tur sker genom att anropa metoden lower-quality() i bollobjektet. Dog Klassen dog ärver från animal Hunden skiljer sig från den generiska klassen animal i metoden interact(in ball : ball). I denna metod biter hunden hårt på bollen och sänker dess kvalitet via metoden lower_quality(int tal : int) som finns i boll-klassen. Kvaliteten kan sänkas med 2 då hunden är fullvuxen och biter rätt hårt. Puppy Klassen puppy ärver från dog När valpen interagerar med bollen sjunker kvaliteten endast med ett (1) då valpen inte biter så hårt i bollen. Ball Klassen för boll bör inte innebära några konstigheter i övrigt. Tolka UML:et på ett rimligt sätt.

8 Joppes djurfamilj: Betyg A För betyget A finns inget nytt UML. Här handlar det om att du ska arbeta utifrån kravet för betyget C men utveckla programmet ytterligare. Det handlar främst då om att man kan bygga ut programmet med ytterligare klasser och funktionalitet. För detta betyg ställs också högre krav på alla moment inklusive planering, genomförande och utvärdering. Att du som elev är betydligt säkrare när du exempelvis kommunicerar ditt program. Det lämpliga här är att du förmedlar en utförlig och noggrann planering för Joppes hundar för handledaren där du får kommunicera din plan och sälja in att det program som du tänkt göra uppfyller kraven för betyget A i fråga om komplexitet. Dock är det inte fråga om att man ska lägga till väldigt mycket mer det kan handla om att man hanterar maten bättre exempelvis att Joppe har ett skafferi med mat och att Joppe har fler än en boll. Man kan också jobba djupare med djur och skapa flera djur-arter som ärver djupare ner i trädet.

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PROGRAMMERING Ämnet programmering behandlar programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering, animerad grafik, praktisk datoriserad problemlösning och användaranpassad konfiguration

Läs mer

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PROGRAMMERING Ämnet programmering behandlar programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering, animerad grafik, praktisk datoriserad problemlösning och användaranpassad konfiguration

Läs mer

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PROGRAMMERING Ämnet programmering behandlar programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering, animerad grafik, praktisk datoriserad problemlösning och användaranpassad konfiguration

Läs mer

Projekt i programmering 1 (ver 2)... 2 Projektidé... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Testning och buggar... 3 Utvärdering... 3 Planering...

Projekt i programmering 1 (ver 2)... 2 Projektidé... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Testning och buggar... 3 Utvärdering... 3 Planering... Projekt i programmering 1 (ver 2)... 2 Projektidé... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Testning och buggar... 3 Utvärdering... 3 Planering... 4 Bussen (projektförslag)... 5 Bakgrund... 5 Klassen Buss

Läs mer

SKOLFS. beslutade den -- maj 2015.

SKOLFS. beslutade den -- maj 2015. SKOLFS Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:247) om ämnesplan för ämnet programmering i gymnasieskolan och inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå; beslutade den -- maj

Läs mer

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

PROGRAMMERING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet PROGRAMMERING Ämnet programmering behandlar hur mjukvaror skapas, anpassas och utvecklas samt programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering och praktisk datoriserad problemlösning.

Läs mer

SKOLFS. beslutade den XXX 2017.

SKOLFS. beslutade den XXX 2017. 1 (11) Föreskrifter om ändring i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2010:247) om ämnesplan för ämnet programmering i gymnasieskolan, inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå och inom vidareutbildning

Läs mer

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet mobila applikationer ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MOI Ämnet mobila applikationer behandlar olika tekniker för att utveckla programvara riktad mot mobila enheter samt processen från idé till färdigt program. Ämnet mobila applikationer får bara anordnas

Läs mer

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT I denna tutorial lär vi oss att använda klasser och objekt samt hur vi bygger en enkel applikation kring dessa. I tutorialen kommer det finnas en mängd kod som du antingen kan

Läs mer

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Uppdaterad: 2006-08-31 Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Inledning Laborationen går ut på att lära sig grunderna för objektorienterad programmering, samt motsvarande språkkonstruktioner i Java. Labben

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Signatur. Klassen calculator. Överlagring (overloading) Arv (inheritance) Ahmed Rezine

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Signatur. Klassen calculator. Överlagring (overloading) Arv (inheritance) Ahmed Rezine Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning XI: åsidosättning, gränssnitt, uppräkning, hierarkier Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Klassen calculator Signatur Calculator

Läs mer

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 1. Föreläsning 1 Jody Foo

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 1. Föreläsning 1 Jody Foo 729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande Tema 1. Föreläsning 1 Jody Foo Föreläsningsöversikt Kursinfo / Om kursen Algoritmer Objektorienterad programmering i praktiken terminologi använda objekt

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning XI: åsidosättning, gränssnitt, uppräkning, hierarkier Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Outline Överlagring (overloading) Arv

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Åsidosättning. Signatur. Åsidosättning. Abstrakta klasser. Ahmed Rezine.

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Åsidosättning. Signatur. Åsidosättning. Abstrakta klasser. Ahmed Rezine. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning XI: åsidosättning, gränssnitt, uppräkning, hierarkier Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Signatur public static int parseint (

Läs mer

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Erik jagar en hund. Torsten Bengtsson. Lärarmaterial. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: IDAN 1 Boken handlar om: Erik vill så gärna ha en egen hund, men det går inte för att hans pappa är allergisk. Ibland brukar han låna tant veas hund, Bus. Bus måste gå i koppel, för annars kan han rymma.

Läs mer

TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL

TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL Denna tutorial är en fortsättning på den tutorial där vi skapade klassen Car och sedan objekt av denna klass. Vi skall nu lära oss att lagra dessa objekt i en samling och även

Läs mer

Problemet. Vi har sett att vi kan ersätta de metoder vi ärver från överklassen med egen funktionalitet (polymorfism)

Problemet. Vi har sett att vi kan ersätta de metoder vi ärver från överklassen med egen funktionalitet (polymorfism) Föreläsning 5 Problemet Vi har sett att vi kan ersätta de metoder vi ärver från överklassen med egen funktionalitet (polymorfism) class Bil : public Fordon Bil(Person & owner) : Fordon(owner) } // Den

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

Kursplanering Objektorienterad programmering

Kursplanering Objektorienterad programmering Kursplanering Objektorienterad programmering Fakta Ämne Programmering Poäng 40 Yh-poäng Kurskod YSYS-OOP Klass Systemutvecklare.NET 2 Syfte och koppling till yrkesrollen Syftet är att få en stabil grund

Läs mer

Objektorienterade programmeringsspråk. Objektorienterade språk. Den objekt-orienterade modellen. Jämför med icke-oo

Objektorienterade programmeringsspråk. Objektorienterade språk. Den objekt-orienterade modellen. Jämför med icke-oo Objektorienterade språk Historik Simula 67 Smalltalk 80 Procedurorienterad programmering Subprogram Programbibliotek Dataorienterad programmering Abstrakta datatyper Objektbaserade språk, föregångare till

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2

Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Spanska år 7 Capítulo 5, Animales y países, Tapas 2 Inledning I kapitel 5 ska du få lära dig att berätta om du har något husdjur och om du har något annat favoritdjur. Du ska även få lära dig alfabetet

Läs mer

Undervisningen i ämnet programmering ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet programmering ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Programmering PRR Programmering Ämnet programmering behandlar hur mjukvaror skapas, anpassas och utvecklas samt programmeringens roll i informationstekniska sammanhang som datorsimulering, animerad grafik,

Läs mer

DD1311 Programmeringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008

DD1311 Programmeringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008 DD1311 meringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. Kursledare är Linda Kann, linda@nada.kth.se. Namn... Personnr... Laborationer Labb

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346. Tentamen , kl

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346. Tentamen , kl Skolan för datavetenskap och kommunikation Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 Tentamen 2016 03 18, kl. 14.00 17.00 Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna och radergummi. Notera: Frågorna i del I

Läs mer

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT TIDAA

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT TIDAA Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2016 - TIDAA Föreläsning V35 Föreläsning 1 Programmering Kurs-PM Programmeringsmiljö Hello World! Variabler printf scanf Föreläsning 2 Operatorer Tilldelning

Läs mer

Kurs: Fritids- och friskvårdsverksamheter. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll:

Kurs: Fritids- och friskvårdsverksamheter. Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: Elev: APL-plats: Klass: Period: Kurs: Fritids- och friskvårdsverksamheter Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: Förtydligande av begrepp kopplade till kunskapskrav

Läs mer

[SLUTRAPPORT: DRAWPIXLZ (ANDROID-APP)] Slutrapport. Författare: Zlatko Ladan. Program: Utvecklare av Digitala Tjänster 180P

[SLUTRAPPORT: DRAWPIXLZ (ANDROID-APP)] Slutrapport. Författare: Zlatko Ladan. Program: Utvecklare av Digitala Tjänster 180P Slutrapport Författare: Zlatko Ladan Program: Utvecklare av Digitala Tjänster 180P Kurs: Individuellt Mjukvaruprojekt Z l a t k o L a d a n Sida 1 Abstrakt: Denna rapport handlar om mitt projekt som jag

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Outline Instansiering Åtkomst Abstrakt datatyp UML Överlagring

Läs mer

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS

Abdi och bokhunden VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ÅSA ÖHNELL Sidan 1 Abdi och bokhunden Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Abdi som inte gillar hundar. Varje vecka kommer en bokhund till klassen för att läsa med eleverna men Abdi vill

Läs mer

Facit Tentamen TDDC (7)

Facit Tentamen TDDC (7) Facit Tentamen TDDC30 2014-03-18 1 (7) Teoretisk del 1. (3p) "Snabba frågor" a) Varför kan man tänkas vilja dölja metoder och variabler med private? (0.5p) Svar:För att skydda interna variabler från ändringar

Läs mer

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp.

Outline. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Att instansiera en klass. Objekt. Instansiering. Åtkomst. Abstrakt datatyp. Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2017 Att instansiera en klass Objekt I Man instansierar (skapar

Läs mer

WEBBSERVERPROGRAMMERING

WEBBSERVERPROGRAMMERING WEBBSERVERPROGRAMMERING Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization

Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Classes och Interfaces, Objects och References, Initialization Objekt-orienterad programmering och design (DIT953) Niklas Broberg/Johannes Åman Pohjola, 2018 Abstract class En abstract class är en class

Läs mer

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering October 29, 2013

Tentamen ID1004 Objektorienterad programmering October 29, 2013 Tentamen för ID1004 Objektorienterad programmering (vilande kurs), 29 oktober 2013, 9-13 Denna tentamen examinerar 3.5 högskolepoäng av kursen. Inga hjälpmedel är tillåtna. Tentamen består av tre sektioner.

Läs mer

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK

LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK LARM OCH SÄKERHETSTEKNIK Larm- och säkerhetstekniska systems huvuduppgift är att varna för eller skydda mot olika typer av faror för människa eller egendom. Allt arbete med denna typ av system kräver ett

Läs mer

Vanliga frågor för VoiceXpress

Vanliga frågor för VoiceXpress Vanliga frågor för VoiceXpress 1) Hur stort ordförråd (vokabulär) innehåller VoiceXpress? VoiceXpress innehåller ett mycket omfattande ordförråd, och svaret på frågan varierar en aning beroende på hur

Läs mer

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data Föreläsning V36 Föreläsning 1 Programmering Kurs-PM Programmeringsmiljö Hello World! Variabler printf scanf Föreläsning 2 Operatorer Tilldelning

Läs mer

Gymnasiearbetet

Gymnasiearbetet Gymnasiearbetet 2013-10-29 Gymnasiearbetet Gymnasiearbetet Projektarbetet Likheter med projektarbetet Omfattning 100 poäng Kopplat till programmet Ett större arbete eller uppgift Planera genomföra - utvärdera

Läs mer

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 1, föreläsning 1 Jody Foo

729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande. Tema 1, föreläsning 1 Jody Foo 729G75: Programmering och algoritmiskt tänkande Tema 1, föreläsning 1 Jody Foo Föreläsningsöversikt Kursinfo / Om kursen Algoritmer Objektorienterad programmering i praktiken terminologi använda objekt

Läs mer

Typhierarkier del 1 Gränssnitt, ärvning mellan gränssnitt, ärvning mellan klasser

Typhierarkier del 1 Gränssnitt, ärvning mellan gränssnitt, ärvning mellan klasser TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Typhierarkier del 1 Gränssnitt, ärvning mellan gränssnitt, ärvning mellan klasser Hur används hierarkier för att modellera nära relaterade typer? Nu:

Läs mer

Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3

Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3 Bedömningsstöd till Tummen upp! NO kartläggning åk 3 Kursplanerna i Lgr 11 är uppbyggda efter rubrikerna syfte, centralt innehåll och kunskapskrav. Syftestexten avslutas med vilka förmågor som undervisningen

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Abstract class En abstract class är en class som inte kan skapa några objekt. Syfte:

Läs mer

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning

2I1049 Föreläsning 5. Objektorientering. Objektorientering. Klasserna ordnas i en hierarki som motsvarar deras inbördes ordning 2I1049 Föreläsning 5 Objektorienterad programmering i Java KTH-MI Peter Mozelius Objektorientering Världar uppbyggda av objekt Inte helt olikt vår egen värld Ett sätt att modularisera våra system Objekten

Läs mer

Programmering för språkteknologer II, HT2011. Rum

Programmering för språkteknologer II, HT2011. Rum Programmering för språkteknologer II, HT2011 evelina.andersson@lingfil.uu.se Rum 9-2035 http://stp.ling.uu.se/~evelina/uv/uv11/pst2/ Kursplan Mål Efter avslutad kurs skall studenten för att förtjäna betyget

Läs mer

Frågor och svar till tentamen i Kravhantering

Frågor och svar till tentamen i Kravhantering Frågor och svar till tentamen i Kravhantering Del 1 Frågor & svar Frågor&svar till tentamen 1 Datamodeller (0.5p) När man tar fram data krav skriver Lausen i sin bok, gällande data modeller, att det finns

Läs mer

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I L04.1 Marodören Inledning Genom att öva sig på de grundläggande koncepten i JavaScript öppnas vägen allteftersom till de mer avancerade funktionerna. Man måste lära sig krypa innan man kan gå, även i JavaScript!

Läs mer

Kursplanering för EE3D i kursen Programmering 1, 100p.

Kursplanering för EE3D i kursen Programmering 1, 100p. Kursplanering för EE3D i kursen Programmering 1, 100p. Tidplan Kursstart 2013-08-22 - Kursslut 2014-06-03 Datum/Period Kursinnehåll/Moment Sidhänvisning Vecka 34 Kursintroduktion Vecka 35 Allmänt om Java,

Läs mer

Lingonvägen Kom ner, Sotis!

Lingonvägen Kom ner, Sotis! JANINA KASTEVIK, SARAH UTAS & SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Familjen på Lingonvägen hittar inte sin katt Sotis. De letar överallt. Plötsligt får de syn på honom i ett träd. Hur ska de få

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning jan 2016

Objektorienterad Programkonstruktion. Föreläsning jan 2016 Objektorienterad Programkonstruktion Föreläsning 13 19 jan 2016 Tentamen Del I, E del Flervalsfrågor 20/25 krävs för godkänt, ger betyg E Upp till 7 möjliga bonuspoäng Del II, Högrebetygsdel Problemfrågor

Läs mer

Får jag be om ordet!

Får jag be om ordet! Får jag be om ordet! Får jag be om ordet är ett datorprogram för läs- och skrivutveckling, utvecklat av logoped Bitte Rydeman. Det innehåller åtta olika delprogram, där man på olika sätt arbetar med ordbilder,

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 3 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 1 Beräknad tid: ca 3-6 timmar Att läsa: sidan 150,151, 170-174, 200, 201 (arv) sidan 178-179, 360 (abstrakta klasser, metoder) + utdelat

Läs mer

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

MÅLERI. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet måleri ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MÅLERI Ämnet måleri behandlar byggnadsmåleri från planering och utförande till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

OOP Objekt-orienterad programmering

OOP Objekt-orienterad programmering OOP Objekt-orienterad programmering OOP F1:1 Delkursansvarig Epost Kursens webbsidor sm@fc.dsv.su.se http://people.dsv.su.se/~sm/oop/ Föreläsning 1 Introduktion till kursen OOP Vad är Java? Ett första

Läs mer

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering

Objektorientering. Objekt och metoder. Objektorientering. Viktiga begrepp. Klass. Objekt. Deklarativ programmering och metoder Introduktion till objektorienterad programmering Markus Saers markus.saers@lingfil.uu.se orientering Deklarativ programmering Beskriver förutsättningarna för något Prolog Imperativ programmering

Läs mer

Slutrapport Get it going contracts

Slutrapport Get it going contracts Slutrapport Get it going contracts Författare: Anthony Dry Datum: 2011-06-02 Program: Utvecklare av digitala tjänster Kurs: Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 7.5p Linnéuniversitetet (Kalmar) Abstrakt

Läs mer

Programmering. Scratch - grundövningar

Programmering. Scratch - grundövningar Programmering Scratch - grundövningar Lär känna programmet: Menyer för att växla mellan att arbeta med script, utseende/bakgrund och ljud. Scenen där allting utspelar sig. Här klickar du på bakgrunden

Läs mer

INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 3 inriktning Pedagogiskt arbete

INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 3 inriktning Pedagogiskt arbete INFORMATION TILL APL-PLATSERNA Barn- och fritidsprogrammet, elever i årskurs 3 inriktning Pedagogiskt arbete Flera känner kanske till vårt BARN- OCH FRITIDSPROGRAM, men för dig som inte gör det tänkte

Läs mer

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Dataingenjörsprogrammet, elektroingenjörsprogrammet och medicinsk teknik KTH Skolan för Teknik och Hälsa Redovisning: Se Kurs-PM om hur redovisningen

Läs mer

Objektorientering i liten skala

Objektorientering i liten skala Linköpings Universitet Institutionen för datavetenskap (IDA) UPP-gruppen 2012-10-24 Objektorientering i liten skala Mål I denna lab skall du skriva ett objektorienterat program. Programmet skall delas

Läs mer

Kopiering av objekt i Java

Kopiering av objekt i Java 1 (6) Kopiering av objekt i Java Först När du läser detta papper bör du samtidigt studera dokumentationen för klasserna Object, Cloneable (java.lang) och ArrayList (java.util). Mycket blir klarare genom

Läs mer

Elev... Kontaktuppgifter... Lärare... Kontaktuppgifter... Medbedömare... Kontaktuppgifter...

Elev... Kontaktuppgifter... Lärare... Kontaktuppgifter... Medbedömare... Kontaktuppgifter... 170326 Välkommen till kurs Gymnasiearbetet 100 poäng Elev... Kontaktuppgifter... Lärare... Kontaktuppgifter... Medbedömare.... Kontaktuppgifter... Gymnasiearbetet, 100p Målet för gymnasiearbetet är att

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-12-22 KTH STH Flemingsberg 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King helt utan anteckningar Alternativt C från början

Läs mer

Webbserverprogrammering

Webbserverprogrammering Webbserverprogrammering WES Webbserverprogrammering Ämnet webbserverprogrammering behandlar funktionalitet för webblösningar och samspelet mellan beställare, användare, formgivare och utvecklare. Ämnets

Läs mer

TDDC30/725G63. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer

TDDC30/725G63. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer Tentamen i.. TDDC30/725G63 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer Datum 2012-12-21 Tid 14-18 Provkod DAT1 Institution Institutionen för Datavetenskap (IDA) Jour Johan Janzén

Läs mer

Ett spel skapat av Albin Wahlstrand

Ett spel skapat av Albin Wahlstrand Viking vs. Demons Ett spel skapat av Albin Wahlstrand 2012-06-03 1 Abstrakt Denna rapport kommer att handla om mina positiva och negativa erfarenheter inom projektet jag jobbat på de senaste 10 veckorna.

Läs mer

Designspecifikation den 13 december 2007

Designspecifikation den 13 december 2007 Linköpings Universitet Designspecifikation Projektarbete Arkadspel Jimmy Dahl och Serdar Tovi TDP005 Projekt: Objektorienterade system 2007 Visualisering När spelet startas möts spelaren av en meny med

Läs mer

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen

ÄMNESPLANENS STRUKTUR. Progressionstabellen Progressionstabellen Nivåerna för betygsstegen E, C och A i kunskapskraven är formulerade med hjälp av en progressionstabell. Progressionstabellen är utgångspunkt för kunskapskraven i samtliga kurser för

Läs mer

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta , kl 14-18

TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta , kl 14-18 TDDC74 Programmering: Abstraktion och modellering Datortenta - 017-10-7, kl 14-18 Läs alla frågorna först och bestäm dig för i vilken ordning du vill lösa uppgifterna. Uppgifterna är inte nödvändigtvis

Läs mer

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0

Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Checklista för bedömning av teoretisk validering Kurs: Hälsopedagogik 100 poäng Kurskod: HALHAL0 Validandens namn: Födelsedatum: Lärare: Lärare: Inskriven termin: Datum för genomförande: Kursen omfattar

Läs mer

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

UML. Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 UML Unified Modelling Language Grafiskt modelleringsspråk för att beskriva olika aspekter av objektorienterade system. Vi kommer

Läs mer

729G06 Programmering och logik. Info om pythondelen & introduktion till objektorienterad programmering.

729G06 Programmering och logik. Info om pythondelen & introduktion till objektorienterad programmering. 729G06 Programmering och logik Info om pythondelen & introduktion till objektorienterad programmering. Översikt Kursinformation Vad är objektorienterad programmering Skapa och använda objekt Enstaka objekt

Läs mer

Objektorienterad Programmering (TDDC77)

Objektorienterad Programmering (TDDC77) Objektorienterad Programmering (TDDC77) Föreläsning X: Klass diagram, inkapsling, arv Ahmed Rezine IDA, Linköpings Universitet Hösttermin 2016 Outline Introduktion HT2 Åtkomst Abstrakt datatyp UML Överlagring

Läs mer

TDDD78, TDDE30, 729A85 Objektorienterad programmering och Java

TDDD78, TDDE30, 729A85 Objektorienterad programmering och Java jonas.kvarnstrom@liu.se 2018 TDDD78, TDDE30, 729A85 Objektorienterad programmering och Java Kursinformation Examinator, kursledare: Jonas Kvarnström Fråga kommentera avbryt! Utan OO har vi datastrukturer

Läs mer

Sätt att skriva ut binärträd

Sätt att skriva ut binärträd Tilpro Övning 3 På programmet idag: Genomgång av Hemtalet samt rättning Begreppet Stabil sortering Hur man kodar olika sorteringsvilkor Inkapsling av data Länkade listor Användning av stackar och köer

Läs mer

Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll:

Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: Elev: APL-plats: Klass: Period: Kurs: Specialpedagogik 1 Vård- och omsorgsarbete 2 Den arbetsplatsförlagda utbildningen ska behandla följande centrala innehåll: SPECIALPEDAGOGIK 1 1 Planering, genomförande,

Läs mer

Kurs: Fritids- och friskvårdsverksamheter. Förklaring av begrepp kopplade till bedömning

Kurs: Fritids- och friskvårdsverksamheter. Förklaring av begrepp kopplade till bedömning Elev: APL-plats: Klass: Period: Kurs: Fritids- och friskvårdsverksamheter Förklaring av begrepp kopplade till bedömning Enkla: Eleven kan beskriva delar av det som studeras kopplat till relevant fakta.

Läs mer

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 FACIT. Tentamen 20150613, kl. 9.00-12.00

Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 FACIT. Tentamen 20150613, kl. 9.00-12.00 Skolan för datavetenskap och kommunikation Objektorienterad Programkonstruktion, DD1346 FACIT Tentamen 20150613, kl. 9.00-12.00 Tillåtna hjälpmedel: Papper, penna och radergummi. Notera: Frågorna i del

Läs mer

Objektorienterad programmering

Objektorienterad programmering 1(5) Objektorienterad programmering och Java Programkurs 7 hp Object Oriented Programming and Java TDDE30 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Programnämnden för data- och medieteknik, DM Fastställandedatum

Läs mer

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets

Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets GUI (forts) Objektorienterad programmering med Java Swing: Händelser, lyssnare och applets Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 18 mars 2005 Skansholm: Kapitel 6 Användaren kan kommunicera med programmet

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Thomas Halling SIDAN 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Emil, som går i femman. Alla hans klasskamrater har ett husdjur. Men inte Emil. Hans mamma är allergisk och hans pappa förstår

Läs mer

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga

DIAGNOSTISKT PROV. Tid. Hjälpmedel. Antaganden. Rättning. Övrigt. Diagnostiskt Prov. Klockan Inga 203-03-9 203-03-9 DIAGNOSTISKT PROV Tid Klockan 09.00-2.00 Hjälpmedel Inga Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. Rättning Tentamen omfattar 6

Läs mer

Chapter 3: Using Classes and Objects

Chapter 3: Using Classes and Objects Chapter 3: Using Classes and Objects I dessa uppgifter kommer du att lära dig om hur man använder klasser och metoder från java biblioteket. Du kommer inte att förstå allt som händer bakom metod anrop

Läs mer

Digitalt lärande och programmering i klassrummet

Digitalt lärande och programmering i klassrummet Digitalt lärande och programmering i klassrummet Innehåll Programmering Vad är programmering och varför behövs det? Argument för (och emot) programmering Kort introduktion om programmering Några grundbegrepp

Läs mer

TDP005 Projekt: Objektorienterat system

TDP005 Projekt: Objektorienterat system . TDP005 Projekt: Objektorienterat system Designspecifikation Författare, dylma900@student.liu.se, albve061@student.liu.se Höstterminen 2016 Version 0.2 2016-12-16 1 Revisionshistorik Ver. Revisionsbeskrivning

Läs mer

PROGRAMMERING AV LEGO-ROBOT VIA NXC

PROGRAMMERING AV LEGO-ROBOT VIA NXC KTH KISTA PROGRAMMERING AV LEGO-ROBOT VIA NXC FELSÖKNING AV KOD I BricxCC Fredrik Radholm 28082014 Radholm@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Jag och några andra skulle uträtta

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: TEN1 Ladokkod: NGC011 Tentamen ges för: Omtentamen DE13, IMIT13 och SYST13 samt öppen för alla (Ifylles av student) (Ifylles av student)

Läs mer

Abstrakta datatyper Laboration 2 GruDat, DD1344

Abstrakta datatyper Laboration 2 GruDat, DD1344 Abstrakta datatyper Laboration 2 GruDat, DD1344 Örjan Ekeberg (fritt från en idé av Henrik Eriksson) 27 oktober 2008 Målsättning Målet med denna laboration är att ge en inblick i hur man kan använda abstrakta

Läs mer

ANLÄGGNING. Ämnets syfte

ANLÄGGNING. Ämnets syfte ANLÄGGNING Ämnet anläggning behandlar mark- och anläggningsbyggande från planering till det att objektet är färdigt att brukas. Det behandlar också olika jord- och bergmaterials egenskaper. Ämnets syfte

Läs mer

Minifakta om hundvalpar

Minifakta om hundvalpar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? I boken får vi lära oss om valpens första tid i livet. Precis som många andra djurungar är valpen beroende av sin mamma under de första veckorna. När den blivit

Läs mer

Felhantering TDDD78, TDDE30, 729A

Felhantering TDDD78, TDDE30, 729A Felhantering TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Felhantering 2 Ofta antar vi att allt ska fungera Alla filer vi behöver finns går att öppna Tillräckligt mycket minne finns Servrar som

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

LIA 3. Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA Utkast

LIA 3. Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA Utkast LIA 3 Elevens namn: Skola och ort: Klass: LIA bok: LIA 3 2018 Utkast 2018-08-27 Innehåll Utbildningsinnehåll:... 3 Syfte och mål LI 3:... 3 Resultat av lärande... 3 Att göra för dig som handleder:... 5

Läs mer

729G06 Föreläsning 1 Objektorienterad programmering

729G06 Föreläsning 1 Objektorienterad programmering Översikt Formalia Vad är objektorienterad programmering 729G06 Föreläsning 1 Objektorienterad programmering Definieria klasser Skapa och använda objekt Annika Silvervarg Ciltab, IDA, Linköpings universitet

Läs mer

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare Laboration 3, uppgift 1 3.1 En klass för en räknare Ursprungligen skriven av Erland Holmström. Magnus Myreen har uppdaterat vissa delar. Hösten 2014 Anvisningar: Programmet skall utformas enligt de principer

Läs mer

FASTIGHETSFÖRVALTNING

FASTIGHETSFÖRVALTNING FASTIGHETSFÖRVALTNING Ämnet fastighetsförvaltning behandlar hur man planerar, utför och följer upp underhåll av fastigheter samt upprätthåller ett boende och brukande av god kvalitet. I ämnet behandlas

Läs mer

Abdi och valparna LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial. Kapitel 1 ÅSA ÖHNELL SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Abdi och valparna LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial. Kapitel 1 ÅSA ÖHNELL SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vem är Kajsa? 2. Vad vill Abdi hellre göra än att läsa? 3. Var sitter Abdi och läser för mamma? 4. Varför vill Abdi inte läsa för sin mamma? 5. Vad

Läs mer

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN

HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN HUSBYGGNAD SPECIALYRKEN Ämnet husbyggnad specialyrken behandlar olika arbetstekniker inom valt specialyrke, från planering och utförande till det att objektet är färdigt att användas. Ämnets syfte Undervisningen

Läs mer

Föreläsning 2 Programmeringsteknik och C DD1316. Mikael Djurfeldt

Föreläsning 2 Programmeringsteknik och C DD1316. Mikael Djurfeldt Föreläsning 2 Programmeringsteknik och C DD1316 Mikael Djurfeldt Föreläsning 2 Programmeringsteknik och C Python introduktion Utskrift Inläsning Variabler Datatyp Aritmetiska operatorer Omvandling

Läs mer