L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I"

Transkript

1 L04.1 Marodören Inledning Genom att öva sig på de grundläggande koncepten i JavaScript öppnas vägen allteftersom till de mer avancerade funktionerna. Man måste lära sig krypa innan man kan gå, även i JavaScript! Mål Efter du genomfört och blivit godkänd på laborationen har du kunskaper i att förstå grundläggande begrepp inom JavaScript. Vidare har du även tillräcklig kunskap att skriva JavaScript som låter en användare interagera med ett JavaScript genom frågerutor, något som egentligen inte används i skarpt läge, men som är nyttigt att kunna nu i ett inledande skede. Du kommer även ha kunskaper om objekten String, Math, Array och Date. Vidare han du också kombinera funktionaliteten hos objekten för att skapa dynamiska JavaScript. Genomförande Utför laborationens uppgifter och moment samt dokumentera vad du kommer fram till på de olika delarna. Vid redovisning av laborationen ska du kunna besvara frågor om hur du har löst de olika delarna och varför de är lösta på det sätt du löst dem på. När du anser dig vara klar med laborationen, kontrollera att din källkod uppfyller laborationens samtliga krav. Du väljer själv om du vill göra alla uppgifter i en och samma externa JS-fil eller om du vill dela upp dem. Du får också själv fritt välja om du vill skriva skripten blandat med HTMLkoden eller i externa skriptfiler (rekommenderas) om det inte står något annat. Uppgift 1 Hello World Första uppgiften går, föga förvånande, ut på att skriva ett JavaScript som skriver ut texten Hello World i webbläsarens fönster. Skriv ut texten Hello World i webbläsarens konsol (console.log).

2 I Skriv ut texten Rad 1 Rad 2 i en meddelanderuta (alert) genom att använda dig av ett JavaScript. Rad 1 och Rad 2 ska stå på två olika rader. JavaScriptet skriver ut Hello World i webbläsarens fönster. JavaScriptet skriver ut Rad 1 Rad 2 på olika rader i en meddelanderuta. Uppgift 2 Funktioner För att på ett enkelt sätt kunna återanvända kod ska du nu testa att lägga din kod i funktioner. (Om du inte gjorde detta redan i uppgift 1) I denna uppgift ska du skriva ett antal olika funktioner med olika funktionalitet. I denna och kommande uppgifter ska du skriva många funktioner. Ett tips kan vara att skriva funktionerna i en scriptfil (.js) och skriva kommentarer till varje funktion. Detta för att du ska veta vilken funktion som hör till vilken uppgift respektive moment. Lös uppgiftens samtliga moment (anrop till funktioner) i ett och samma HTML-dokument. Du ska skriva funktionerna i en separat scriptfil. Skriv funktionen medeltal som tar in fyra heltal som argument. (Obs! Funktionen ska ta inparametrar/argument, du ska inte läsa in talen från användaren) Räkna sedan ut medeltalet av dessa fyra tal och returnera det. Testa att funktionen fungerar genom att skriva ut resultatet till konsolen. Utskriften ska ske utanför funktionen. I Skriv en funktion som tar ett antal (du väljer hur många, dock minst två) argument. Argumenten ska sedan skrivas ut i konsolen separerade med ett,. Testa att funktionen fungerar genom att skriva ut resultatet. Medeltalsfunktionen fungerar enligt beskrivningen i. Utskriftsfunktionen fungerar enligt beskrivningen i I. Uppgift 3 Gissa talet I uppgift 3 ska du skriva det klassiska spelet Gissa talet (Märkligt nog återkommande i utbildningen). Denna uppgift kommer att träna upp dina kunskaper i villkorssatser och loopar.

3 Lös denna uppgift i ett och samma HTML-dokument med en inlänkad.js-fil. Skriv spelet Gissa talet i JavaScript. Spelet går ut på att datorn slumpar ett hemligt tal mellan 1 och 100 och låter sedan användaren gissa sig till talet. Om talet användaren gissade på är lägre än det hemliga talet ska en meddelanderuta visas som talar om för användaren att det hemliga numret är högre än gissningen, likadant ska en meddelanderuta visas om gissningen var för hög. Användaren ska få gissa på det hemliga numret till det att rätt nummer gissas. När spelet är slut ska en meddelanderuta visas som innehåller det hemliga numret och det antal gissningar användaren behövde för att hitta det hemliga numret. Förslag på hur frågerutan och meddelanderutorna kan se ut: När HTML-sidan laddas visas ovanstående. Första gissningen, datorn har slumpat ett lägre tal. Efter fem gissningar hittades det hemliga numret. Observera För att visa en frågeruta kan du använda dig av den inbyggda funktionen: 1 prompt();

4 Om du är osäker på hur prompt() fungerar så hittar du information om funktionen i kurslitteraturen. Observera I nyare versioner av Internet Explorer och FireFox kommer inte prompt att vara aktiverat av säkerhetsskäl. Enklaste lösningen, använd Chrome för denna inledande laboration. Prompt kommer inte att användas i kommande laborationer utan där kommer ni att låta användaren mata in information via formulär istället. Prompt ska du inte använda i en produktionsmiljö, men nu när vi tar våra första stapplande steg kan den vara bra att ta hjälp av. För att slumpa ett tal mellan 1 och 100 kan du använda dig av följande kodstycke. 1 2 Math.floor( Math.random() * (length + 1) )+min; Math.floor( Math.random() * 101)+1; Om du är osäker på hur Math.floor() och Math.random() fungerar så hittar du information om funktionerna i kurslitteraturen eller i föreläsningsmaterialet. Gissa talet -spelet fungerar enligt beskrivningen i. Uppgift 4 Meny I denna uppgift ska du skriva en meny i JavaScript. Du ska skriva menyn med hjälp av funktioner så att menyn blir enkel att utöka i framtiden samt att den blir återanvändbar. Lös denna uppgifts moment i ett och samma HTML-dokument. Skriv funktionerna i en extern scriptfil. Nu ska du skriva grunden till vad som kommer att bli din meny. Skriv funktionen meny som visar upp en meny genom att visa en frågeruta med menyalternativ. Funktionen ska, beroende på vad användaren skriver in i frågerutan, anropa den funktion som är kopplad till det menyalternativ som finns beskrivet i frågerutan. Ett exempel på hur det kan se ut:

5 Scriptet är precis inladdat, en meny visas. I detta moment ingår även att du ska skriva menyalternativet 0. Exit och få detta att fungera. Scriptet ska avslutas när användaren skriver in 0 och trycker på OK. Om användaren skriver in en bokstav eller en siffra som inte finns med i menyn som ett alternativ ska menyn visas på nytt. Vidare gäller att när användaren valt ett alternativ och detta alternativ körts färdigt ska ovanstående huvudmeny återigen visas. I Nu ska du skriva funktioner till menyalternativ 1 och 2. Funktionerna som är kopplade till alternativ 1 och 2 ska visa en ny frågeruta som uppmanar användaren att skriva in antalet grader Fahrenheit respektive Celsius för att sedan omvandla dessa gradantal. Svaret på omvandlingen ska visas i en meddelanderuta. Exempel på hur dessa frågerutor och svarsmeddelanderutorna kan se ut: Alternativ 1 är valt, Fahrenheit till Celsius. Svaret visas i en meddelanderuta.

6 På nätet kan du hitta de omvandlingsfunktioner som behövs för att lösa denna uppgift. Observera Att använda promptrutan för att skapa menyer på sättet enligt ovan är ingenting man gör på riktigt. Det vi fokuserar på under denna laboration är logiken i koden. II Lägg till funktionen som är kopplad till menyalternativ 3. I detta moment kan du använda koden du skrev i Uppgift 3. Förslagsvis länkar du in samma.js-fil som du använde i Uppgift 3. Menyn fungerar enligt beskrivningen i Uppgiften. Jag anropar funktioner när alternativ 1-3 väljs av användaren. Uppgift 5 String I denna uppgift ska du titta lite närmare på objektet String som finns att tillgå i JavaScript. I String-objektet finns många metoder och egenskaper. I denna uppgift ska du bekanta dig med några stycken av dessa. String-objektet är värdefullt när textsträngar ska behandlas. Lös uppgiftens moment (anrop till funktioner) i ett och samma HTML-dokument. Du ska skriva funktionen i en separat scriptfil. Skriv funktionen konvertera i JavaScript. Denna funktion ska ta en textsträng som argument. Vidare ska funktionen ändra alla versaler i argumentet till gemener och alla gemener i argumentet till versaler. Slutligen ska alla a och A ändras till #. Exempel på indata: Jag tycker JAVASCRIPT är KUL! skall alltså bli utdata: j#g TYCKER j#v#script ÄR kul!. När allt är ändrat ska resultatet returneras som en ny textsträng och sedan skrivas ut i konsolen. I Testa funktionen så att den fungerar. Användbara funktioner, i String-objektet, för denna uppgift är bland annat: tolowercase() touppercase() Fler användbara funktioner i String-objetet hittar du på t.ex. Mozilla Developer eller i föreläsningsmaterialet.

7 Konvertera-funktionen som beskrivs i är färdig och uppfyller alla beskrivna krav. Uppgift 6 Math Denna uppgift syftar till att ge dig en insikt i Math-objektet. Rätt använd kan Math-objektet användas till många matematiska beräkningar. Lös uppgiftens moment (anrop till funktioner) i ett och samma HTML-dokument. Du bör skriva funktionen i en separat scriptfil. Skriv funktionen triangel som ber användaren mata in kateterns två sidor a, b och sedan beräkna hypotenusan c i triangeln, där c2 = a2 + b2. Presentera svaret c i konsolen. Användaren uppmanas ange kateter 1. Användaren uppmanas ange kateter 2. Användbara funktioner, i Math-objektet, för denna uppgift är bland annat: pow() sqrt() Fler användbara funktioner i Math-objetet hittar du på t.ex. Mozilla Developer eller i föreläsningsmaterialet.

8 Triangel-funktionen som beskrivs i är färdig och uppfyller alla beskrivna krav. Uppgift 7 Tentamarodören I denna uppgift ska du skriva en funktion som bland annat räknar ut medelresultatet från en tentamen. Funktionen kommer att använda sig av en Array för att beräkna medelresultatet. Lös uppgiftens moment (anrop till funktioner) i ett och samma HTML-dokument. Du bör skriva funktionen i en separat scriptfil. Skriv funktionen tentamen. Denna funktion ska ta en Array, innehållandes heltal, som inparameter. Låt funktionen beräkna medelvärdet av talen som finns i den medsända Arrayen. Returnera medelvärdet. Testa funktionen och verifiera att den fungerar. I Nu ska du öka funktionaliteten i funktionen tentamen. Lägg till den kod som krävs för att avgöra det högsta samt det lägsta resultatet i den medsända Arrayen. Funktionen ska nu returnera tre resultat, medelvärde, max och min. Resultaten ska returneras i en ny Array. Denna nya Array ska således innehålla tre element. Medelvärdet ska heltalsavrundas nedåt. II Presentera resultatet i konsolen. För att kontrollera att allt är som det ska kan du testa att skicka in följande array: 1 [10,2,89,9,65,13,3] Resultatet här bör bli en array enligt: 1 [27,89,2] Uppgift 8 Födelsedag Nu ska du skriva ett JavaScript som tar reda på hur många dagar det är kvar till din födelsedag! Lös denna uppgifts moment i ett och samma HTML-dokument. Nu ska du skriva grunden till JavaScriptet. Skriv den kod som krävs för att:

9 Läsa in vilken månad användarens födelsedag inträffar på. När scriptet läst in vilken månad födelsedagen inträffar på ska du omvandla svaret till ett heltal. Läsa in vilken dag användarens födelsedag inträffar på. När scriptet läst in vilken dag födelsedagen inträffar på ska du omvandla svaret till ett heltal. När du omvandlat den månad användarens födelsedag inträffar på till ett heltal bör du subtrahera 1 från detta talet. I JavaScript är månad 0 lika med januari månad. I Med hjälp av de inlästa värdena ska du nu skapa ett datumobjekt. Detta objekt kommer med andra ord innehålla datumet för den dag du fyller år nästa gång. Skapa sedan ytterligare ett datumobjekt med dagens datum. Genom att subtrahera antalet millisekunder till dags dato från antalet millisekunder då du fyller år får du skillnaden mellan datumen. Omvandla sedan dessa millisekunder till dagar och du är klar. För att ta reda på hur många millisekunder som förflutit sedan 1 januari, 1970 till ett visst datum går det bra att använda följande funktion på en Date-variabel: 1 gettime() II Presentera på lämpligt sätt hur många dagar det är kvar till användarens födelsedag.

10 Tänk på att programmet ska fungera oavsett om du fyller år i januari eller december och även hantera skottår. JavaScriptet rapporterar rätt antal dagar kvar till användarens födelsedag. JavaScriptet presenterar resultatet på överskådligt sätt i konsolen. Uppgift 9 Tabellgenerering Du ska i denna uppgift skapa en funktion (generatetable) som ska skriva ut en tabell liknande den till höger. För att populera tabellen ska en tvådimensionell matris skapas och skickas in till funktionen som bygger upp tabellen. Oavsett hur många rader som matrisen innehåller så ska tabellen visas korrekt. Den först inmatade raden i matrisen ska bli tabell-rubrik och således presenteras med thtaggar. Funktionen genereatetable är den funktion som ska skapa och skriva ut tabellen och denna ska vara placerad i en egen.js-fil // Först skapas matrisen cell som sedan // populeras enligt nedan cell[0][0] = Förnamn: ; cell[0][1] = Efternamn: ; cell[0][2] = Telefon: ; cell[1][0] = Haris ; cell[1][1] = Kljajic ; cell[1][2] = 7716 ; cell[2][0] = Mats ; cell[2][1] = Loock ; cell[2][2] = 7714 ;... generatetable(cell); document.write För att lösa denna uppgift behöver du använda document.write. Låt detta vara första (?) och sista gången du använder document.write. I fortsättningen kommer vi att hantera utskrifter genom webbläsarens API DOM.

11 Oavsett hur många rader jag lägger till i min matis cell så visas tabellen korrekt. Varannan rad i tabellen har en annorlunda bakgrundsfärg. Tabellrubriken genereras med <th-taggen. Redovisning Innan du får redovisa ska du skapa en sida med länkar till samtliga uppgifter. Sidan ska se ut liknande följande:

Det ska endast finnas två bilder av samma typ på spelplanen.

Det ska endast finnas två bilder av samma typ på spelplanen. Laboration 3 Laboration 3, Memory Observera För att bli godkänd på laborationen ska din källkod följa den standard vad det gäller kommentering, val av variabelnamn m.m. som gåtts igenom på föreläsning.

Läs mer

JavaScript del 5 Funktioner

JavaScript del 5 Funktioner JavaScript del 5 Funktioner När man skriver JavaScriptkod eller program i andra programmeringsspråk för den delen så kan det finnas anledningar till att man vill dela upp sitt stora program i flera mindre

Läs mer

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data Föreläsning V36 Föreläsning 1 Programmering Kurs-PM Programmeringsmiljö Hello World! Variabler printf scanf Föreläsning 2 Operatorer Tilldelning

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt

JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt JavaScript del 2 DocumentWrite, Prompt och ParseInt Senast kollade vi lite på vad JavaScript är för något, hur man skapar variabler samt hur vi kan skicka ut ett meddelande till användaren genom alert.

Läs mer

C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen

C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen Veckans avsnitt består av ett antal lite udda funktioner man kan ha nytta av när man skriver program. Det är en slumptalsgenerator och lite annat smått och gott.

Läs mer

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT TIDAA

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT TIDAA Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2016 - TIDAA Föreläsning V35 Föreläsning 1 Programmering Kurs-PM Programmeringsmiljö Hello World! Variabler printf scanf Föreläsning 2 Operatorer Tilldelning

Läs mer

Laboration 1 XML, XPath, XSLT och JSON

Laboration 1 XML, XPath, XSLT och JSON Webbteknik II, 1DV449 Laboration 1 XML, XPath, XSLT och JSON Author: John Häggerud & Johan Leitet Semester: HT 2011 Course code: 1DV449 Inledning I denna första laboration är det tanken att Du ska bekanta

Läs mer

Användarhandledning Version 1.2

Användarhandledning Version 1.2 Användarhandledning Version 1.2 Innehåll Bakgrund... 2 Börja programmera i Xtat... 3 Allmänna tips... 3 Grunderna... 3 Kommentarer i språket... 4 Variabler... 4 Matematik... 5 Arrayer... 5 på skärmen...

Läs mer

Statistik över heltal

Statistik över heltal Övningsuppgift Statistik över heltal Steg 2 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

Viktiga inställningar för Isolda webshop

Viktiga inställningar för Isolda webshop Viktiga inställningar för Isolda webshop Denna webshop är optimerad för Internet Explorer 6, Mozilla Firefox 2, Safari 2 och senare versioner. Vi använder både vanliga cookies (en fi l som sparas på din

Läs mer

Laboration 4. Laboration 4, Formulärvalidering. Inledning. Observera. Mål. Genomförande

Laboration 4. Laboration 4, Formulärvalidering. Inledning. Observera. Mål. Genomförande Laboration 4 Laboration 4, Formulärvalidering Observera För att bli godkänd på laborationen ska din källkod följa den standard vad det gäller kommentering, val av variabelnamn m.m. som gåtts igenom på

Läs mer

Lite mer om Javas stöd för fält. Programmering. Exempel: vad är det största talet? hh.se/db2004. Fält samt Input/Output

Lite mer om Javas stöd för fält. Programmering. Exempel: vad är det största talet? hh.se/db2004. Fält samt Input/Output Programmering hh.se/db2004 Föreläsning 5: Fält samt Input/Output Verónica Gaspes www2.hh.se/staff/vero www2.hh.se/staff/vero/programmering Lite mer om Javas stöd för fält Hur många element har ett fält?

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Platser för att skriva och testa kod online. Workshop om programmering i matematikkurser, version 0.7 senast sparat

Platser för att skriva och testa kod online. Workshop om programmering i matematikkurser, version 0.7 senast sparat Cheat sheets Nedan finns referensblad för fyra olika programmeringsspråk, som kan bli aktuella att använda i matematikundervisning. MATLAB är en välkänd programvara för att göra matematiska beräkningar,

Läs mer

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php

Alla filer som bearbetar PHP script ska avslutas med ändelsen.php, exempelvis ska en indexsida till en hemsida heta index.php Introlektion PHP är ett av de enklare språken att lära sig just pga. dess dynamiska struktur. Det används för att bygga upp båda stora och mindre system. Några vanliga system som använder sig av PHP är

Läs mer

KPP053, HT2015 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner

KPP053, HT2015 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner KPP053, HT2015 MATLAB, Föreläsning 1 Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner MATLAB Väletablerat Mycket omfattande program GNU OCTAVE Öppen

Läs mer

PROGRAMMERING-Java TENTAMINA

PROGRAMMERING-Java TENTAMINA PROGRAMMERING-Java TENTAMINA Nicolina Månsson 2010-03-17 Tentamensinstruktioner Poängsättning Hela tentamen omfattar 42 poäng. Poäng för varje uppgift står angivet inom parentes före varje uppgift. - För

Läs mer

Vanliga frågor för VoiceXpress

Vanliga frågor för VoiceXpress Vanliga frågor för VoiceXpress 1) Hur stort ordförråd (vokabulär) innehåller VoiceXpress? VoiceXpress innehåller ett mycket omfattande ordförråd, och svaret på frågan varierar en aning beroende på hur

Läs mer

KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: 8-13, den 18 februari 2012

KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: 8-13, den 18 februari 2012 KTH STH TENTAMEN HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: 8-13, den 18 februari 2012 Gamla kurskoder: HI1900, 6E2950, etc. Examinator: Johnny Panrike Rättande lärare: Nicklas Brandefelt, Johnny Panrike och

Läs mer

Lektion 5, del 1, kapitel 12

Lektion 5, del 1, kapitel 12 Lektion 5, del 1, kapitel 12 Inlärnings mål Att förstå objekt baserad programmering Att förstå begreppet inkapsling Att kunna använda objektet Math Att kunna använda objektet String Att kunna använda objektet

Läs mer

Chapter 3: Using Classes and Objects

Chapter 3: Using Classes and Objects Chapter 3: Using Classes and Objects I dessa uppgifter kommer du att lära dig om hur man använder klasser och metoder från java biblioteket. Du kommer inte att förstå allt som händer bakom metod anrop

Läs mer

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner

KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1. Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner KPP053, HT2016 MATLAB, Föreläsning 1 Introduktion till MATLAB Skript Inläsning och utskrift av variabler Ekvationssystem Anonyma funktioner MATLAB Väletablerat Mycket omfattande program GNU OCTAVE Öppen

Läs mer

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok.

I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Lokal Gästbok I den här labben ska vi använda oss av en trevlig nyhet i HTML5: Local Storage, för att implementera en sorts lokal gästbok. Gästboken ska fungera som så att man har ett fält där man kan

Läs mer

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27)

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) I. Sortering/Sökning: III II. Representation/Omvandling/format/protokoll: II III. Strukturering: II I alla problem, där bokstäver förekommer, antar vi att

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH

TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap Marie Nordström 071207 TENTAMEN MOM1 GRUNDLÄGGANDE PROGRAMMERINGSTEKNIK OCH DATORSYSTEM/GRÄNSSNITT, 7.5HP. (5DV074/5DV075) Datum : 071207 Tid : 3 timmar Hjälpmedel : Allt.

Läs mer

Kort om World Wide Web (webben)

Kort om World Wide Web (webben) KAPITEL 1 Grunder I det här kapitlet ska jag gå igenom allmänt om vad Internet är och vad som krävs för att skapa en hemsida. Plus lite annat smått och gott som är bra att känna till innan vi kör igång.

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-12-22 KTH STH Flemingsberg 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King helt utan anteckningar Alternativt C från början

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Programmerade system I1 Syfte Laboration 1. Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i att skriva

Läs mer

DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion

DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion Staffan Romberger 2008-10-31 DN1212/numpm Numeriska metoder och grundläggande programmering Laboration 1 Introduktion Efter den här laborationen ska du kunna hantera vektorer och matriser, villkorssatser

Läs mer

DD1311 Programmeringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008

DD1311 Programmeringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008 DD1311 meringsteknik för S1 Laborationer läsåret 2007-2008 Fyll i ditt namn och personnummer med bläck eller motsvarande. Kursledare är Linda Kann, linda@nada.kth.se. Namn... Personnr... Laborationer Labb

Läs mer

i LabVIEW. Några programmeringstekniska grundbegrepp

i LabVIEW. Några programmeringstekniska grundbegrepp Institutionen för elektroteknik Några programmeringstekniska grundbegrepp 1999-02-16 Inledning Inom datorprogrammering förekommer ett antal grundbegrepp som är i stort sett likadana oberoende om vi talar

Läs mer

Lathund Skolverkets bedömningsportal

Lathund Skolverkets bedömningsportal Lathund Skolverkets bedömningsportal 1 (10) Innehåll 1. Så använder du Skolverkets bedömningsportal... 2 2. Så här öppnar du enskilda uppgifter eller prov & material med flera uppgifter... 6 3.Logga ut...

Läs mer

DOM (Document Object Model) är modellen efter vilken en webbläsaren är uppbyggd. Alla objekt/element i webbläsaren finns hierarkiskt ordnade i DOM.

DOM (Document Object Model) är modellen efter vilken en webbläsaren är uppbyggd. Alla objekt/element i webbläsaren finns hierarkiskt ordnade i DOM. JavaScript del1 Syftet med detta häfte är att sammanfatta det viktigaste i JavaScript så kort och koncist som möjligt men ändå tillräckligt omfattande för att ge god kännedom om en av de vanligaste teknikerna

Läs mer

TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL

TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL Denna tutorial är en fortsättning på den tutorial där vi skapade klassen Car och sedan objekt av denna klass. Vi skall nu lära oss att lagra dessa objekt i en samling och även

Läs mer

PROGRAMMERING-JAVA TENTAMINA

PROGRAMMERING-JAVA TENTAMINA PROGRAMMERING-JAVA TENTAMINA Nicolina Månsson 2010-08-16 (Kontaktperson Nicolina Månsson, tel. 0768-530640) Tentamensinstruktioner Poängsättning Hela tentamen omfattar 42 poäng. Poäng för varje uppgift

Läs mer

STYRANDE SATSER. 1) Skriv ett program som räknar ut hur många år du har till pensionen. Vi räknar här med att man pensioneras det år man fyller 65 år.

STYRANDE SATSER. 1) Skriv ett program som räknar ut hur många år du har till pensionen. Vi räknar här med att man pensioneras det år man fyller 65 år. STYRANDE SATSER 1) Skriv ett program som räknar ut hur många år du har till pensionen. Vi räknar här med att man pensioneras det år man fyller 65 år. Vilket år är du född? 1971 Då har du bara 35 år kvar

Läs mer

Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er

Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er Labora&on 1 Variabler och beräkningar övningar/uppgi9er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2015 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

Introduktion Schenker-BTL AB, Stab IT Beskrivning över informationsintegreringmed Schenker, metodbeskrivning version 1.

Introduktion Schenker-BTL AB, Stab IT Beskrivning över informationsintegreringmed Schenker, metodbeskrivning version 1. Schenker har interna system som handhar information som är av intresse för våra kunder/partners. Idag finns ett flertal av dem tillgängliga via Internet, sk Online-tjänster. Dessa erbjuder inte bara hämtning

Läs mer

Om du kommer att arbeta på en produktionsanläggning som har en egen säkerhetsintroduktion som nätkurs måste du också avlägga den.

Om du kommer att arbeta på en produktionsanläggning som har en egen säkerhetsintroduktion som nätkurs måste du också avlägga den. 1(5) dd.mm.åååå 1. Vad är det fråga om? UPM sätter säkerheten först i all sin verksamhet. Därför är det viktigt att alla som arbetar på UPM:s produktionsanläggningar känner till de grundläggande frågorna

Läs mer

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag

Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Snabbhjälp Kulturdatabasen.se projektbidrag Kulturdatabasen.se - projektbidrag är en webbapplikation som ska användas för att skicka och redovisa ansökan om arrangörs- och utvecklingsbidrag samt ansökan

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar

RödGrön-spelet Av: Jonas Hall. Högstadiet. Tid: 40-120 minuter beroende på variant Material: TI-82/83/84 samt tärningar Aktivitetsbeskrivning Denna aktivitet är utformat som ett spel som spelas av en grupp elever. En elev i taget agerar Gömmare och de andra är Gissare. Den som är gömmare lagrar (gömmer) tal i några av räknarens

Läs mer

Övningsuppgift. En array baklänges. Steg 1. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402

Övningsuppgift. En array baklänges. Steg 1. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Övningsuppgift En array baklänges Steg 1 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01)

(Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Registrering, inloggning och genomföra prov i Maskinkörkortets provdel (Vid tekniska problem, kontakta Mapaz Support, support@mapaz.com, 08-551 142 01) Maskinkörkortet består i huvudsak av två delar, en

Läs mer

Tentamen TEN1 HI1029 2014-05-22

Tentamen TEN1 HI1029 2014-05-22 Tentamen TEN1 HI1029 2014-05-22 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk.

Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. Manual Mina sidor 1 2 Det finns tre sätt att ta sig till inloggningen för Mina sidor från vår hemsida (startsidan). 1) Genom direktlänk. 2) Genom att klicka på Mina sidor i menyn. 3) Genom att klicka på

Läs mer

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09

Projektanvisning. Webbsideprojekt. Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Projektanvisning Webbsideprojekt Författare: Johan Leitet Version: 2 Datum: 2012-10-09 Inledning Du har nu under ett antal laborationer i webbteknik fått relativt styrda uppgifter där du ensam fått lösa

Läs mer

Att förstå hur man konstruerar modulära program Att kunna skapa nya funktioner Att förstå hur data skickas mellan funktioner

Att förstå hur man konstruerar modulära program Att kunna skapa nya funktioner Att förstå hur data skickas mellan funktioner Lektion 4, del 1, kapitel 10 Funktioner i JavaScript Inlärningsmål Att förstå hur man konstruerar modulära program Att kunna skapa nya funktioner Att förstå hur data skickas mellan funktioner Introduktion

Läs mer

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat

Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat Guide Hämta SITHS-certifikat till Telia e-leg och logga in till Telia SITHS Admin med SITHS-certifikat 1 (10) 1 Så här gör du för att hämta ditt SITHS-certifikat till din Telia e-legitimation. Öppna mejlet

Läs mer

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor

Lathund. Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster. Rollen rektor Information 2014-12-03 1 (14) Lathund Skolverkets behörighetssystem för e-tjänster Rollen rektor Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon: 08-527 332 00 vx Fax: 08-24 44 20 skolverket@skolverket.se

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter

Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter Laboration 6 Formulär och stränghantering övningar/uppgifter 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna laboration

Läs mer

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla 1.0 Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla gör det lättare för personer med olika typer av funktionsnedsättningar

Läs mer

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog.

Åtkomst Du kommer till ditt system via en webblänk som erhålles från oss. Via denna länk ges tillgång till sökning i bibliotekets katalog. Handledning för BIBBLAN bibliotekssystem BIBBLAN är ett svensktutvecklat biblioteksprogram helt webbaserat, som innebär att man endast behöver en uppkopplad dator mot nätet. Man slipper dessutom tänka

Läs mer

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB

WebViewer Manual för administratör. 2013 Nova Software AB WebViewer Manual för administratör 2 Manual WebViewer Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Introduktion... 3 2 Inställningar... 4 2.1 Uppdatera licensinformation... 4 2.2 Inmatning av användaruppgifter...

Läs mer

Laboration 1. "kompilera"-ikonen "exekvera"-ikonen

Laboration 1. kompilera-ikonen exekvera-ikonen Syfte Laboration 1. Objektorienterad programmering, Z1 Syftet med denna laboration är dels att göra dej bekant med de verktyg som kan vara aktuella i programmeringsarbetet, dels ge en första inblick i

Läs mer

Värmedistribution i plåt

Värmedistribution i plåt Sid 1 (6) Värmedistribution i plåt Introduktion Om vi med konstant temperatur värmer kanterna på en jämntjock plåt så kommer värmen att sprida sig och temperaturen i plåten så småningom stabilisera sig.

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Uppgifter teknik HT17 (uppdaterad v. 40)

Uppgifter teknik HT17 (uppdaterad v. 40) Uppgifter teknik HT17 (uppdaterad v. 40) Uppgifterna bedöms inte, de är bara till för att öva. Samarbeta gärna med andra! Du behöver inte skriva ner svaren, men se till att du förstår lösningarna! 1. Det

Läs mer

Laboration 2. Webbproduktion En stiligare webbsida HT2015

Laboration 2. Webbproduktion En stiligare webbsida HT2015 Laboration 2 Webbproduktion Inledning Vi har hittills koncentrerat oss på att strukturera upp vår information på ett så semantiskt sätt som möjligt. Nu är det dags att ge ögat något vackert att vila på.

Läs mer

JAVASCRIPT. Beteende

JAVASCRIPT. Beteende JAVASCRIPT Beteende OVERVIEW HTML Formulär JavaScript Syntax Events DOM Validering av fomulär WEBBPROGRAMMERING PÅ KLIENTSIDAN Skriptspråk som körs på klientsidan (klientskript) Koden exekveras i webbläsaren

Läs mer

Laboration med Internet och HTML

Laboration med Internet och HTML Laboration med Internet och HTML Denna laboration går ut på att du skall kunna skapa enkla hemsidor i HTML. Vi kommer inte att ta upp edstorer för hemsidor som t.ex. DreamWeaver eller FrontPage. Dessa

Läs mer

ITK:P1 Föreläsning 1. Programmering. Programmeringsspråket Java. Stark typning Explicit typning Strukturerat Hög säkerhet

ITK:P1 Föreläsning 1. Programmering. Programmeringsspråket Java. Stark typning Explicit typning Strukturerat Hög säkerhet ITK:P1 Föreläsning 1 Att programmera i språket Java DSV Peter Mozelius Programmering Olika typer av programmering som t ex: o Imperativ programmering (C, Pascal m fl) o Funktionell programmering (Lisp,

Läs mer

LABORATION 4 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I C++ I

LABORATION 4 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I C++ I LABORATION 4 OBJEKTORIENTERAD PROGRAMMERING I C++ I Vt 2002 Mål: Lära sig: Filhantering Stränghantering Vektorer Funktioner Programstruktur Tid: Läroboken: 6 timmars handledd laborationstid. Beräknad klar

Läs mer

JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm

JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm JavaScript del 3 If, Operatorer och Confirm Under förra uppgiften så kollade vi på hur användaren kan ge oss information via promt(), vi använde den informationen både för att skriva ut den och för att

Läs mer

Programmeringsuppgifter 1

Programmeringsuppgifter 1 Programmeringsuppgifter 1 Redovisning: Ni demo-kör och förklarar för handledaren några av de program ni gjort. Ni behöver inte hinna allt, redovisa så långt ni kommit. Om ni hinner mer kan ni alltid redovisa

Läs mer

Bildtelefoni.net webbklient

Bildtelefoni.net webbklient Bildtelefoni.net webbklient Användarmanual 1.2 www.bildtelefoni.net Direktlänk: www.tolk.sip.nu Copyright 2015 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med webbklienten kan alla få enkel tillgång till

Läs mer

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0

Introduktion till integrering av Schenkers e-tjänster. Version 2.0 Introduktion till integrering av Schenkers e- Version 2.0 Datum: 2008-06-18 Sida 2 av 8 Revisionshistorik Lägg senaste ändringen först! Datum Version Revision 2008-06-18 2.0 Stora delar av introduktionen

Läs mer

Equalis Online Registrera resultat och hämta rapporter via Internet

Equalis Online Registrera resultat och hämta rapporter via Internet Sida 1 av 10 Equalis Online Registrera resultat och hämta rapporter via Internet Innehållsförteckning Allmän information 1 Inloggning och startsidan 3 Användarinformation 4 Registrera resultat 5 Tidigare

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd 1. Logga in i lokalnätbutiken med ditt användarnamn. Om du inte har något användarnamn kan du skapa ett genom att registrera dig som användare. a. Användarnamnet

Läs mer

[] Arrayer = Indexerad variabel

[] Arrayer = Indexerad variabel [] Arrayer = Indexerad variabel Lagra många värden i en variabel Jmfr inom matematiken, variabler x 0, x 1, x 2, I detta dokument tas upp hur man skapar och hanterar sådana variabler i java. Dessa kallas

Läs mer

Net id OEM Användarhandbok för Windows

Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker AB Klassning: Publik Version: 5.6 1 / 8 Net id OEM Användarhandbok för Windows Copyright 2012 SecMaker

Läs mer

Systemkrav myschenker.se

Systemkrav myschenker.se Systemkrav myschenker.se Dessa systemkrav måste vara helt uppfyllda för att full funktionalitet ska kunna garanteras: PC med Windows XP, Vista eller Windows 7 Microsoft Internet Explorer 7 eller högre,

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

PROGRAMMERING-Java Omtentamina

PROGRAMMERING-Java Omtentamina PROGRAMMERING-Java Omtentamina Nicolina Månsson 2007-08 13 Tentamensinstruktioner Poängsättning Hela tentamen omfattar 41 poäng. Poäng för varje uppgift står angivet inom parentes före varje uppgift. -

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 2. Funktioner

Microsoft Office Excel, Grundkurs 2. Funktioner Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 2. Funktioner Övningar Kursövning E2.xlsx Egna Övningar E2E.xlsx - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 2.1 Funktioner Funktioner i Excel är ett samlingsbegrepp

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Rensa cache-minnet hos din webbläsare

Rensa cache-minnet hos din webbläsare Rensa din dators cache-minne Helst ett par tre gånger i veckan. Annars är risken stor att informationen du får är inaktuell eller att du missar ny och väsentlig information. På de följande fyra sidorna

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil.

Tabeller. Lektion 7. en tabellrubrikcell som centrerad och i fetstil. Lektion 7 Tabeller Under denna lektion kommer du att få lära dig hur man bygger upp tabeller med HTML och hur man styr layout och utseende på en webbsida som innehåller tabeller. Enkla tabeller Av tradition

Läs mer

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011,

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, KTH STH TENTAMEN HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, 8.15-13.15 Gamla kurskoder: HI1900, 6E2950, etc. Examinator: Johnny Panrike Rättande lärare: Nicklas Brandefelt, Johnny

Läs mer

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga.

Det är principer och idéer som är viktiga. Skriv så att du övertygar examinatorn om att du har förstått dessa även om detaljer kan vara felaktiga. Tentamen Programmeringsteknik I 2011-03-17 Skrivtid: 1400-1700 Hjälpmedel: Java-bok Tänk på följande Skriv läsligt! Använd inte rödpenna! Skriv bara på framsidan av varje papper. Börja alltid ny uppgift

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

Användarmanual för elektronisk utbildningsbok e boken

Användarmanual för elektronisk utbildningsbok e boken Användarmanual för elektronisk utbildningsbok e boken Handledare, Yrkesutbildningsansvariga och lärlingar En guideline för hur du använder e boken som ni kommer in till via Byggnadsindustrins Yrkesnämnds,

Läs mer

Tentamen: Datordel Programmeringsteknik

Tentamen: Datordel Programmeringsteknik Tentamen: Datordel Programmeringsteknik Datum: 2013-01-16 Tid: 9:00-14:00 Sal: Ansvarig: Resultat: Hjälpmedel: Betygsgränser: Ulf Johansson Anslås inom 3 veckor. Inga Sammanlagt 30 p för G, 45 p för VG.

Läs mer

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen C++ Funktioner 1 Teori När programmen blir större och mer komplicerade är det bra att kunna dela upp programmet i olika delar som gör specifika saker, vilket kan göra programmet mer lättläst. Ett sätt

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-10-27 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

lokalnytt.se Manual kundadministration

lokalnytt.se Manual kundadministration lokalnytt.se Manual kundadministration version 2.0 2012-08-23 Innehåll Inledning... sidan 2 Rekommendationer... sidan 2 Gemensamma funktioner... sidan 3 Inloggning... sidan 4 Startsida... sidan 5 Objekt...

Läs mer

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011

För sökande: Vanliga frågor om e-tjänsten 4/2011 1/6 För sökande: 4/2011 Läs också: Användarguide till Akademins e-tjänst (pdf) Innehåll 10 vanligaste frågorna... 2 Hur ändrar jag mitt lösenord?... 2 Varför godkänns inte min personbeteckning?... 2 Jag

Läs mer

Björn Abelli Programmeringens grunder med exempel i C#

Björn Abelli Programmeringens grunder med exempel i C# Björn Abelli Programmeringens grunder med exempel i C# Övningshäfte (bearbetning pågår) Senaste uppdatering: 2004-12-12 I denna version finns övningar för de mest centrala avsnitten. Häftet kommer att

Läs mer

INSTALLATIONS MANUAL

INSTALLATIONS MANUAL INSTALLATIONS MANUAL www.caddirekt.se 2013-03-01 1 Innehåll CADdirekt VVS Installation... 3 CADdirekt VVS Registrering... 5 CADdirekt VVS Reparera installation... 7 CADdirekt VVS Flytta licens... 7 CADdirekt

Läs mer

Uppdaterad: 2013-12-03. E-post - Sms - Brev

Uppdaterad: 2013-12-03. E-post - Sms - Brev Uppdaterad: 2013-12-03 E-post - Sms - Brev 1 1 Skriv ej ut manualen! För att alltid ha aktuell information och slippa dyra utskriftskostnader ber vi dig att ladda hem manualen som en PDF från vår hemsida

Läs mer