TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL"

Transkript

1 TUTORIAL: SAMLING & KONSOLL Denna tutorial är en fortsättning på den tutorial där vi skapade klassen Car och sedan objekt av denna klass. Vi skall nu lära oss att lagra dessa objekt i en samling och även skapa en fungerande grafisk applikation. Detta är en praktisk övning, det teoretiska delarna behöver du gå igenom först för att till fullo ta till dig denna övning. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Introduktion Att tänka på Skapa projekt Deklarera ArrayList som medlemsvariabel Skapa menyn Skapa applikationens huvudloop Programmets metoder addcar() Ändra meny() printlist() Tips: Läs in bilar vid programstart removecar() emptylist() JavaDoc Hela applikationens kod Car.java CarDemoConsole.java Vidareutveckling... 21

2 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 1 1 INTRODUKTION I en tidigare tutorial skapade vi klassen Car och på det sättet lärt oss att jobba med objekt. Nu skall vi arbeta vidare med klassen Car och se till att vi kan lagra, lista och ta bort bilar (Car-objekt) från en samling. Har du inte gjort den tidigare tutorialen så behöver du iaf gå igenom klassen Car, den koden ligger i slutet av den första tutorialen, för att kunna följa med här. Själva programmet och den kod som styr applikationen kommer vi till stor del att skriva om. Vi skall bygga en applikation där vi kan lagra objekt av typen Car i en ArrayList. Vi kommer göra applikationen menybaserad, se bilden nedan, och alla menyalternativ kommer ligga i egna metoder. Vår målsättning är att skriva en snygg applikation som är lätt att arbeta med och som lätt kan återanvändas till andra projekt. 1.1 ATT TÄNKA PÅ Denna tutorial arbetar med samlingstypen ArrayList, det finns flera likheter med andra samlingar och stora delar av denna kod skulle vara identisk eller liknande om man valde att använda samlingarna, Stack, PriorityQueue eller någon annan. Varje samlingstyp har sina för och nackdelar och det finns flera bra metoder som inte används i denna övning. Tanken är att göra uppgiften generell så att du som användare i första hand lär sig principerna, det går alltid att skriva bättre och/eller annan kod och ibland kan det vara att föredra andra lösningar. 1. Vi skapar ett nytt projekt och döper det till CarDemoConsole, låt rutan Create Main Class vara ikryssad. 2 SKAPA PROJEKT 2. Dra in Car.java (Car.java är en klass som vi skapat vid ett tidigare tillfälle, hela koden för den ligger annars i den tidigare tutorialen) till projektet. Se till att välja Refactoring för att paketnamn och annat viktigt skall förändras.

3 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 2 3 DEKLARERA ARRAYLIST SOM MEDLEMSVARIABEL Det första vi gör är att skapa vår lista, carlist av typen ArrayList. Glöm inte att importera paketet java.util.arraylist, eller svara ja på frågan om NetBeans skall importera det automatiskt åt dig. Nu har vi en lista carlist av samlingstypen ArrayList som kommer lagra objekt av typen Car. 4 SKAPA MENYN Det första vi skall göra är att skapa vår meny, utifrån menyn skall vi sedan styra användaren till olika metoder, beroende på vad hen vill göra i vår applikation. Vi låter hela applikationen vara metodstyrd, vilket innebär att varje litet delprogram är en egen metod. Detta gör programmet enklare att följa, då varje metod inte blir så stor, det gör det också enklare att låta flera utvecklare vara med och bygga ett program. I klassen CarDemoConsole skriver vi följande metod. Titta också på hur jag väljer att kommentera alla metoder, jag använder mig av JavaDoc vilket gör att jag sedan kan generera en dokumentation på alla klasser i applikationen. Detta är lite överkurs i denna kurs, men eftersom koden ändå skall kommenteras kan man göra det på riktigt. För att få lite gratis så kan du gå ut i marginalen på samma rad som en metod, eller klassdeklaration och klicka på glödlampan och sedan välja Create missing JavaDoc for XXXX så kommer NetBeans skapa ramen för

4 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 3 JavaDoc för den specifika metoden/klassen och skriva ut eventuella inparametrar och returvärde så att du enkelt kan skriva en text kring detta. 5 SKAPA APPLIKATIONENS HUVUDLOOP I klassen CarDemoConsole skriver vi nu loopen som är själva huvudprogrammet. Denna kod borde inte innehålla några konstigheter. På rad 5-8 görs en presentation av hela klassen och på rad dokumenteras mainmetoden, bägge dessa görs med JavaDoc. På rad 20 anropas metoden meny() som ritar ut menyn och returnerar ett char-värde som lagras i menyval och som det sedan görs en switch-selektion på för att välja vilket av de mindre delprogrammen som skall köras. Loopen kommer att köras så länge användaren inte matar in 0. Om du har dokumenterat enligt JavaDoc kan du nu testa att generera en dokumentation av klassen enligt JavaDoc. Skapa din JavaDoc via Netbeans i menyn Run -> Generate JavDoc och då kommer hela projektet att genereras i JavaDoc. Denna ser precis ut som dokumentationen i Javas egen API.

5 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 4 6 PROGRAMMETS METODER Nu är det dags att titta på de metoder som användaren anropar via menyn för att arbeta med applikationen, i mina kommentarer kommer jag fokusera på de delar som rör vår lista, övrig kod bör inte vara någon nyhet. I denna applikation så har vi inte skapat listan som en global variabel, på ett sätt hade detta varit enklare, då hade vi inte behövt skicka in listan som inparameter 1 till alla våra metoder och sedan returnera listan när vi är klara med metoden. Anledningen till att jag har valt att inte göra listan global är dels för att slippa blanda variabler som är static och variabler som inte är static, dels för att om man börjar skapa globala variabler så blir det lätt att man fortsätter med det och då slutar det ofta med att det finns en hel mängd variabler som lagras som globala trots att det inte finns någon som helst anledning till detta. Kanske återkommer jag i slutet av denna tutorial till hur man skulle kunna göra om listan vore global, kanske inte. Alla metoder skall skrivas i CarDemoConsole.java. Tänk så här, det som tillhör programmet skrivs i programmets fil, det som är specifikt för objektet, i detta fall Car, skrivs i klassen Car. 6.1 ADDCAR() Vad händer i denna metoden? I metoddeklarationen (på rad 68) anger vi att det som returneras från metoden är en ArrayList som lagrar objekt av typen Car. Vi anger också att det skall skickas in en lista av samma typ och den variabeln döper vi till carlist. 1 Det är egentligen inte listan som skickas in i en metod utan referenspekaren som pekar på listan.

6 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 5 I metoden deklareras först de variabler som vi behöver, sedan frågar vi användaren om data för bilen som sedan skapas. Detta har vi gjort tidigare så det är inget nytt. Det nya är att använda metoden add() till listan som helt enkelt lägger till objektet sist i listan. Slutligen returnerar vi listan och då måste vi se till att vi tar emot den när vi anropar metoden. Den koden ser ut så här; Bra. Nu kan vi lägga till en bil till en lista men vi kan fortfarande inte se att det finns några bilar lagrade i vårt system. Vi provar att modifiera menyn så att det står hur många bilar det finns i systemet. Vi börjar med att ändra i metoden meny(), 6.2 ÄNDRA MENY() På rad 43 lägger vi in en inparameter till metoden som inte tidigare fanns, glöm inte att ändra i JavaDoc-dokumentationen på rad 40. Skriv in det manuellt eller välja att gå ut till vänsterkanten för rad 43 och välj CarList tag för att sedan skriva in texten. På rad 52 skriver vi ut antalet bilar i listan.

7 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 6 I huvudloopen måste vi nu lägga till carlist som inparameter till menyanropet meny(). När det är gjort kan du kompilera och köra applikationen. Nu bör det fungera. Härligt!

8 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid PRINTLIST() Nu skall vi skapa metoden för att skriva ut en lista med bilar. Vi har bara en medlemsmetod, i klassen Car, som skriver ut information om en bil. Vi testar att använda denna för att se hur det skulle se ut att använda denna. Anropet från huvudprogrammet skriver vi så här; Utskriften blir då; Nej, så kan det inte se ut. Vi måste skapa en annan medlemsmetod i klassen Car för att skriva ut listan.

9 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 8 Vi gör det enkelt för oss, vi kopierar hela metoden tostring() i Car.java och sedan modifierar vi den metoden. Jag döper den först till tostringlist() och så här skriver jag metoden, du får gärna skriva den annorlunda. Vi ser också att vi inte har någon JavaDoc i Car.java, nu kan det vara läge att skapa den så att bägge våra klasser är lika fint dokumenterade. Min metod tostringlist() i klassen Car blev nu så här. Det gick att använda get-metoderna för alla medlemsvariabler förutom för forsale, här stod jag i valet och kvalet att göra en get-metod till som används bara för att kunna skapa listan eller att lägga lite logik och formatering direkt i metoden tostringlist. Om jag misstänker att jag vid något annat tillfälle kommer behöva använda JA/NEJ som info om att en bil är till salu bör jag göra en andra get-metod för att hämta detta värde, denna gång lät jag bli. Då skriver jag också om printlist-metoden i CarDemoConsole så att listan skrivs ut snyggt. Här blir det en del formatering, jag har också lagt till en räknare som visar positionen för varje bil i listan. På utskriften ser vi att det är uppenbar risk att ett långt namn på en modell eller ett bilmärke saboterar vår lista. Det kan vi lägga ner väldigt mycket tid för att jobba fram olika lösningar beroende på vad som händer. Men just nu är vi nöjda med detta resultat.

10 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid TIPS: LÄS IN BILAR VID PROGRAMSTART Eftersom vi testar en hel del har jag skapat en metod som skapar tre bilar vid uppstarten av applikationen, använd den om du vill. Metod och anrop ser ut så här; 6.4 REMOVECAR() Dags att ge användaren möjlighet att ta bort en bil ur listan. Metoden skall ligga i CarDemoConsole.java Här återanvänder vi en metod som vi skapade tidigare, det är den som skriver ut listan av bilar. Vi ger användaren chansen att ange 0 för att slippa ta bort en bil, denna kontroll görs på rad 126. Tänk på att numreringen i listans utskrift är 1, 2, 3 osv medan index i listan carlist är 0, 1, 2 osv, därför måste vi på rad 127 ta bort objekt med index-1. Ingen felhantering finns i detta läge, om användaren matar in ett felaktigt värde, inte heltal, eller ett index som ligger utanför de index som är representerade i listan så kommer applikationen att krascha. Hur du som utvecklare skyddar dig mot detta kommer vi kika på senare i kursen.

11 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 10 Innan vi kan testa om vår metod fungerar måste vi göra ett anrop ifrån vårt huvudprogram, det anropet ser du på rad 30. Så, nu kan vi testa. Då borde resultatet bli detta.

12 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 11 Dags att skriva metoden för att tömma listan; 6.5 EMPTYLIST() Anropet från huvudprogrammet blir då; Resultatet blir; Enkelt! Vissa andra samlingar har ingen metod för att ta bort alla på en gång, då tvingas vi loopa igenom listan och ta bort ett objekt i taget, men det behöver vi inte fundera på nu.

13 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 12 7 JAVADOC Om vi nu har varit duktiga med att jobba med JavaDoc så är det dags att generera denna kod och kika på den. En sammanfattning vilka klasser som finns i vårt projekt. Alla metoder som finns i klassen Car, enkelt för någon utvecklare att ta över vår klass och implementera den i ett eget arbete.

14 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 13 Här är metoderna i klassen CarDemoConsole, här ser vi att en metod, addcarsatstart() är okommenterad och det är helt ok. Det var ju en metod vi använde för att testa vår applikation, den skall tas bort innan vår applikation går i skarpt läge. Vi kan kolla närmare på våra metoder och se vad de gör, vilka inparametrar de kräver och vad som returneras från metoderna. Genom denna dokumentation så vet en utvecklare vad en metod gör, vad som förväntas skickas in i metoden och vad som returneras som resultat från en metod. Det innebär att utvecklaren inte behöver veta vad som händer inne i metoden utan informationen från JavaDoc räcker för att kunna använda de klasser och metoder som någon annan har utvecklat.

15 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 14 8 HELA APPLIKATIONENS KOD 8.1 CAR.JAVA

16 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 15

17 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 16

18 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid CARDEMOCONSOLE.JAVA Här blir det ganska mycket luft på vissa sidor men det beror på att jag inte vill sidbryta inne i metoderna, det är bättre att hålla ihop en metod vid utskrift. Tänk också på att inte skapa för stora metoder av just denna anledning. Grundtanken är att en metod skall göra en sak och då bör den gå att skriva ut på en A4-sida, blir metoden större går den oftast att dela upp i mindre delar, särskilt om metoden visar sig göra mer än en sak.

19 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 18

20 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 19

21 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 20

22 Thoren Innovation School Programmering 1 Sid 21 Hur kan man vidareutveckla denna applikation? 9 VIDAREUTVECKLING ü Skapa en global variabel för att enklare kunna jobba med listan? För och nackdelar med detta? ü Ge användaren möjlighet att upprepa ett visst delprogram, alltså utan att hoppa tillbaka till det stora huvudprogrammet få möjlighet att lägga till flera bilar, ta bort flera bilar osv. ü Det finns ingen kontroll för validerat data, det borde läggas dit för att skapa en bra applikation. En applikation som kraschar är aldrig trevlig för användaren. ü Vi skulle kunna skapa någon form av metod som ger bättre information om vad som är gjort, t.ex. En bil är tillagd/borttagen, Listan är tömd, antingen i direkt anslutning till menyn eller i ett läge där användaren får info och sedan godkänner med enter innan menyn skrivs ut och applikationen fortsätter. ü Avsluta applikationen på ett trevligt sätt. ü Sista steget för att få en riktig applikation är att kunna spara bilarna som skapats i en fil så att listan kan läsas in nästa gång applikationen öppnas. Detta ligger dock utanför ramen för denna kurs.

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT

TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT TUTORIAL: KLASSER & OBJEKT I denna tutorial lär vi oss att använda klasser och objekt samt hur vi bygger en enkel applikation kring dessa. I tutorialen kommer det finnas en mängd kod som du antingen kan

Läs mer

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Dataingenjörsprogrammet, elektroingenjörsprogrammet och medicinsk teknik KTH Skolan för Teknik och Hälsa Redovisning: Se Kurs-PM om hur redovisningen

Läs mer

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten?

Dagens program. Programmeringsteknik och Matlab. Objektorienterad programmering. Vad är vitsen med att ha både metoder och data i objekten? Programmeringsteknik och Matlab Övning 4 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Dataingenjörsprogrammet, elektroingenjörsprogrammet och medicinsk teknik KTH Skolan för Teknik och Hälsa Redovisning: Se Kurs-PM om hur redovisningen

Läs mer

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack

725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API. Johan Falkenjack 725G61 - Laboration 7 Implementation av ett API Johan Falkenjack December 13, 2013 1 Inledning Hittills i kursen har vi tittat på grundläggande programmering och grundläggande objektorientering. I den

Läs mer

Att använda pekare i. C-kod

Att använda pekare i. C-kod Att använda pekare i C-kod (Bör användas av de som känner sig lite hemma med C-programmering!) Rev 1, 2005-11-23 av Ted Wolfram www.wolfram.se Syfte: Man kan tycka att det är komplicerat att använda pekare

Läs mer

Programmering B med Visual C++ 2008

Programmering B med Visual C++ 2008 Programmering B med Visual C++ 2008 Innehållsförteckning 1 Repetition och lite nytt...5 I detta kapitel... 5 Programexekvering... 5 Loop... 5 Källkod... 6 Verktyg... 6 Säkerhetskopiera... 6 Öppna, kompilera,

Läs mer

Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid

Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2019 Objektorientering: Lagring, räckvidd och livstid Tre sorters variabler, två sorters metoder Räckvidd och livstid 2 Variabler (lokala och medlemsvariabler)

Läs mer

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här:

Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: Att skapa en klass kvadrat Uppgiften är att beskriva en kvadrat i ett Java program. En första version av programmet skulle kunna se ut så här: public class Kvadrat { private int sida; Det var väl inte

Läs mer

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning.

Programmering med Java. Grunderna. Programspråket Java. Programmering med Java. Källkodsexempel. Java API-exempel In- och utmatning. Programmering med Java Programmering med Java Programspråket Java Källkodsexempel Källkod Java API-exempel In- och utmatning Grunderna Ann Pan panda@nada.kth.se Rum 1445, plan 4 på Nada 08-7909690 Game.java

Läs mer

Objektsamlingar i Java

Objektsamlingar i Java 1 (6) Objektsamlingar i Java Objektorienterad programmering 3 Syfte Att ge träning i att använda objektsamlingar i Java. Mål Efter övningen skall du kunna använda objektsamlingsklasserna ArrayList och

Läs mer

Objektorientering: Lagring och livstid

Objektorientering: Lagring och livstid TDDD78, TDDE30, 729A85 jonas.kvarnstrom@liu.se 2018 Objektorientering: Lagring och livstid Tre sorters variabler Tre sorters variabel (1): Lokal 2 Lokal variabel Deklareras inuti en metod Vid varje anrop

Läs mer

Slutrapport Get it going contracts

Slutrapport Get it going contracts Slutrapport Get it going contracts Författare: Anthony Dry Datum: 2011-06-02 Program: Utvecklare av digitala tjänster Kurs: Individuellt mjukvaruutvecklingsprojekt 7.5p Linnéuniversitetet (Kalmar) Abstrakt

Läs mer

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Dataingenjörsprogrammet, elektroingenjörsprogrammet och medicinsk teknik KTH Skolan för Teknik och Hälsa Redovisning: Se Kurs-PM om hur redovisningen

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p

LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p UMEÅ UNIVERSITET Datavetenskap 010530 LÖSNINGSFÖRSLAG Programmeringsteknik För Ing. - Java, 5p Betygsgränser 3 21,5-27 4 27,5-33,5 5 34-43 Uppgift 1. (4p) Hitta de fel som finns i nedanstående klass (det

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6

Objektorienterad programmering i Java I. Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Laboration 2 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 2 Beräknad tid: 5-8 timmar (OBS! Endast ett labbtillfälle) Att läsa: kapitel 5 6 Syfte: Att kunna använda sig av olika villkors- och kontrollflödeskonstruktioner

Läs mer

TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid

TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid jonas.kvarnstrom@liu.se 2017 TDDD78 Objektorientering: Lagring och livstid Tre sorters variabel (1): Lokal 3 Deklareras i en metod Lokal variabel Varje anrop får sin egen "kopia": Två anrop till foo()

Läs mer

Lite om felhantering och Exceptions Mer om variabler och parametrar Fält (eng array) och klassen ArrayList.

Lite om felhantering och Exceptions Mer om variabler och parametrar Fält (eng array) och klassen ArrayList. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Föreläsning 3 Innehåll Lite om felhantering och Exceptions Mer om variabler och parametrar

Läs mer

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT TIDAA

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT TIDAA Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2016 - TIDAA Föreläsning V35 Föreläsning 1 Programmering Kurs-PM Programmeringsmiljö Hello World! Variabler printf scanf Föreläsning 2 Operatorer Tilldelning

Läs mer

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare

Laboration 3, uppgift En klass för en räknare Laboration 3, uppgift 1 3.1 En klass för en räknare Ursprungligen skriven av Erland Holmström. Magnus Myreen har uppdaterat vissa delar. Hösten 2014 Anvisningar: Programmet skall utformas enligt de principer

Läs mer

OOP Objekt-orienterad programmering

OOP Objekt-orienterad programmering OOP F6:1 OOP Objekt-orienterad programmering Föreläsning 6 Mer om klasser och objekt Hantera många objekt ArrayList tostring() metoden this Vi vill ofta hantera många objekt i ett program: OOP F6:2 public

Läs mer

Programmeringsteknik och Matlab. Dagens program. Viktiga datum. Repetitionsexempel. Repetition av if/else, for, while och Scanner

Programmeringsteknik och Matlab. Dagens program. Viktiga datum. Repetitionsexempel. Repetition av if/else, for, while och Scanner Programmeringsteknik och Matlab Övning 3 Dagens program Övningsgrupp 2 (Sal Q22/E32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1312

Läs mer

Objektorienterad programmering Föreläsning 2

Objektorienterad programmering Föreläsning 2 Objektorienterad programmering Föreläsning 2 Copyright Mahmud Al Hakim mahmud@webacademy.se www.webacademy.se Agenda Inläsning av data via dialogrutor Repetitioner (While-satsen och For-satsen) Nästlade

Läs mer

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat

Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Föreläsning 8 - del 2: Objektorienterad programmering - avancerat Johan Falkenjack johan.falkenjack@liu.se Linköpings universitet Sweden December 4, 2013 1 Innehåll Arv och andra viktiga begrepp Abstrakta

Läs mer

Projektuppgift - Biblioteket

Projektuppgift - Biblioteket Projektuppgift - Biblioteket 2013 1. Projekt - syfte, instruktioner och uppgift Syftet med den här projektuppgiften är att ni nu ska tillämpa allt det ni har lärt er i kursens två labbdelar, dvs både kunskaper

Läs mer

JAVA Mer om klasser och objektorientering

JAVA Mer om klasser och objektorientering JAVA Mer om klasser och objektorientering Begreppet package - paket Package används när man t ex vill skapa ett eget bibliotek med klasser. Sen är det då meningen att man ska importera detta paket i det

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering 2 Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med

Läs mer

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2014

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2014 Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2014 Föreläsning V36 Föreläsning 1 Vad är programmering? Boken! Kurs-PM Vad är ett program? Kompilerande- Interpreterande Programmeringsmiljö Hello World! Att

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-01-08 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper

Anmälningskod: Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer (gäller B-delen) och din kod överst i högra hörnet på alla papper Tentamen Programmeringsteknik II 2018-10-19 Skrivtid: 8:00 13:00 Tänk på följande Skriv läsligt. Använd inte rödpenna. Skriv bara på framsidan av varje papper. Lägg uppgifterna i ordning. Skriv uppgiftsnummer

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-10-30

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-10-30 HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-10-30 KTH STH Haninge 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data

Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data Planering Programmering grundkurs HI1024 HT 2015 - data Föreläsning V36 Föreläsning 1 Programmering Kurs-PM Programmeringsmiljö Hello World! Variabler printf scanf Föreläsning 2 Operatorer Tilldelning

Läs mer

Administrativt. Programmeringsteknik för I1. Dagens program. Objektorienterad programmering

Administrativt. Programmeringsteknik för I1. Dagens program. Objektorienterad programmering Programmeringsteknik för I1 Övning 2 Administrativt Övningsgrupp 2 (Sal E32/D32) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kontrollera att ni har fått Lab2 inrapporterad

Läs mer

Kopiering av objekt i Java

Kopiering av objekt i Java 1 (6) Kopiering av objekt i Java Först När du läser detta papper bör du samtidigt studera dokumentationen för klasserna Object, Cloneable (java.lang) och ArrayList (java.util). Mycket blir klarare genom

Läs mer

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel

Kort repetition. Programmeringsteknik för Bio1 och I1. Vad ska vi lära oss idag? Ett exempel Programmeringsteknik för Bio1 och I1 Övning 2 Kort repetition Övningsgrupp 3 (Sal E33) Johannes Hjorth hjorth@nada.kth.se Rum 4538 på plan 5 i D-huset 08-790 69 02 Kurshemsida: http://www.nada.kth.se/kurser/kth/2d1310/

Läs mer

Statistik över heltal

Statistik över heltal Övningsuppgift Statistik över heltal Steg 2 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

Design av en klass BankAccount som representerar ett bankkonto

Design av en klass BankAccount som representerar ett bankkonto Klasser Kommer ta upp följande begrepp: Design av en klass Implementera en klass Testa en klass med en mainmetod Instansvariabler, lokala variabler, formella parametrar, aktuella parametrar och variablers

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

Tentamen TEN1 HI

Tentamen TEN1 HI Tentamen TEN1 HI1029 2015-03-17 Skrivtid: 8.15-13.00 Hjälpmedel: Referensblad (utdelas), papper (tomma), penna Logga in med tentamenskontot ni får av skrivvakten. Det kommer att ta tid att logga in ha

Läs mer

Föreläsning 6: Introduktion av listor

Föreläsning 6: Introduktion av listor Föreläsning 6: Introduktion av listor Med hjälp av pekare kan man bygga upp datastrukturer på olika sätt. Bland annat kan man bygga upp listor bestående av någon typ av data. Begreppet lista bör förklaras.

Läs mer

Projektuppgift - Gymmet

Projektuppgift - Gymmet Projektuppgift - Gymmet 2013 1. Projekt - syfte, instruktioner och uppgift Syftet med den här projektuppgiften är att ni nu ska tillämpa allt det ni har lärt er i kursens två labbdelar, dvs både kunskaper

Läs mer

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling

Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332. Typomvandling metoder Föreläsning 2 Objektorienterad programmering DD1332 Array [modifierare] String metodnamn (String parameter) Returtyp (utdata typ) i detta fall String Indata typ i detta fall String 1 De får man

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13 HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

Föreläsning 5 (6) Metoder. Metoder Deklarera. Metoder. Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc

Föreläsning 5 (6) Metoder. Metoder Deklarera. Metoder. Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc Föreläsning 5 (6) Metoder Metoder Parametrar Returvärden Överlagring Konstruktorer Statiska metoder tostring() metoden javadoc Metoder Deklarera public void setnamn(string n) Åtkomstmodifierare Returtyp

Läs mer

Metodanrop - primitiva typer. Föreläsning 4. Metodanrop - referenstyper. Metodanrop - primitiva typer

Metodanrop - primitiva typer. Föreläsning 4. Metodanrop - referenstyper. Metodanrop - primitiva typer Föreläsning 4 Metodanrop switch-slingor Rekursiva metoder Repetition av de första föreläsningarna Inför seminariet Nästa föreläsning Metodanrop - primitiva typer Vid metodanrop kopieras värdet av en variabel

Läs mer

C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen

C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen C++ Slumptalsfunktioner + switch-satsen Veckans avsnitt består av ett antal lite udda funktioner man kan ha nytta av när man skriver program. Det är en slumptalsgenerator och lite annat smått och gott.

Läs mer

Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö och skriva några enkla program med programmeringsspråket Java.

Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö och skriva några enkla program med programmeringsspråket Java. Laboration 1 Avsikt Att bekanta dig med NetBeans programmeringsmiljö och skriva några enkla program med programmeringsspråket Java. Del 1 Ta fram dokumentet NetBeans5_5.pdf från kurssidan och arbeta med

Läs mer

Spelprogrammering med XNA och MonoGame

Spelprogrammering med XNA och MonoGame Spelprogrammering med XNA och MonoGame Tutorial, Programmering 2 Johan Hällgren, Thoren Innovation School SAMMANFATTNING Detta är en hjälp för att genomföra bokens tutorial. Allt från specifika tips för

Läs mer

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition.

Vem är vem på kursen. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursbok Cay Horstmann: Big Java 3rd edition. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Vem är vem på kursen Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Kursansvarig : Katarina Blom, tel 772 10 60 Rum: 6126 (E-huset)

Läs mer

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer

Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Java: Utvecklingsverktyg, datatyper, kontrollstrukturer Sven-Olof Nyström Uppsala Universitet 13 juni 2005 1 Utvecklingsverktyg för Java Vi rekommenderar Suns utvecklingsverktyg (SDK, tidigare JDK), se

Läs mer

Samlingar, Gränssitt och Programkonstruktion! Förelasning 11!! TDA540 Objektorienterad Programmering!

Samlingar, Gränssitt och Programkonstruktion! Förelasning 11!! TDA540 Objektorienterad Programmering! Samlingar, Gränssitt och Programkonstruktion! Förelasning 11!! TDA540 Objektorienterad Programmering! Samlingar Vi kommer att behöva hantera samlingar av objekt - Har oftast använd Array (fält) - Bra om

Läs mer

Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel). Något om interface. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Subklasser

Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel). Något om interface. Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Subklasser Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2009 DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Föreläsning 5 Innehåll Subklasser och arv Inledning till grafik (JFrame och JPanel).

Läs mer

Projektuppgift - Banken

Projektuppgift - Banken Projektuppgift - Banken 2013 1. Projekt - syfte, instruktioner och uppgift Syftet med den här projektuppgiften är att ni nu ska tillämpa allt det ni har lärt er i kursens två labbdelar, dvs både kunskaper

Läs mer

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java

Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Uppdaterad: 2006-08-31 Laboration 1 - Grunderna för OOP i Java Inledning Laborationen går ut på att lära sig grunderna för objektorienterad programmering, samt motsvarande språkkonstruktioner i Java. Labben

Läs mer

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt.

Objektinteraktion. Objektorienterad programmering Laboration 2. Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. (7) Objektinteraktion Objektorienterad programmering Syfte Att konstruera ett litet objektorienterat program med flera samverkande objekt. Mål Efter övningen skall du kunna konstruera ett program med flera

Läs mer

DAT043 - föreläsning 8

DAT043 - föreläsning 8 DAT043 - föreläsning 8 Paket, generics, Java collections framework 2017-02-07 Paket och tillgänglighet Ovanför klasser finns en hierarkisk namespace med paket. Filer som inte deklareras i något paket finns

Läs mer

trafiksimulering Intro OU5 trafiksimulering

trafiksimulering Intro OU5 trafiksimulering Presentation av obligatoriska uppgiften trafiksimulering Ett lite större program med flera klasser Hur man designar ett system Hur man gör simuleringar 1 Valsätr ravägen Korsningen Dag hammarsköldsväg

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-12-22 KTH STH Flemingsberg 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King helt utan anteckningar Alternativt C från början

Läs mer

Tentamen OOP 2015-03-14

Tentamen OOP 2015-03-14 Tentamen OOP 2015-03-14 Anvisningar Fråga 1 och 2 besvaras på det särskilt utdelade formuläret. Du får gärna skriva på bägge sidorna av svarsbladen, men påbörja varje uppgift på ett nytt blad. Vid inlämning

Läs mer

Objektorienterad programmering D2

Objektorienterad programmering D2 Objektorienterad programmering D2 Laboration nr 2. Syfte Att få förståelse för de grundläggande objektorienterade begreppen. Redovisning Källkoden för uppgifterna skall skickas in via Fire. För senaste

Läs mer

Projekt i programmering 1 (ver 2)... 2 Projektidé... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Testning och buggar... 3 Utvärdering... 3 Planering...

Projekt i programmering 1 (ver 2)... 2 Projektidé... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Testning och buggar... 3 Utvärdering... 3 Planering... Projekt i programmering 1 (ver 2)... 2 Projektidé... 2 Planering... 2 Genomförande... 2 Testning och buggar... 3 Utvärdering... 3 Planering... 4 Bussen (projektförslag)... 5 Bakgrund... 5 Klassen Buss

Läs mer

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt

Föreläsning 4. Klass. Klassdeklaration. Klasser Och Objekt Föreläsning 4 Klasser Och Objekt Klass Beskrivning av en objekttyp Beskriver egenskaper och beteende (fält och metoder) Klassen fungerar som en ritning Objekt skapas från klassbeskrivningen - instansieras

Läs mer

Exempel på listor (klassen ArrayList). Ett exempel med fält. Avbildning är en speciell typ av lista HashMap.

Exempel på listor (klassen ArrayList). Ett exempel med fält. Avbildning är en speciell typ av lista HashMap. Institutionen för Datavetenskap Göteborgs universitet HT2008 DIT011 Objektorienterad programvaruutveckling GU (DIT011) Innehåll Föreläsning 4 Exempel på listor (klassen ArrayList). Ett exempel med fält.

Läs mer

Föreläsning 3-4 Innehåll. Diskutera. Metod. Programexempel med metod

Föreläsning 3-4 Innehåll. Diskutera. Metod. Programexempel med metod Föreläsning 3-4 Innehåll Diskutera Vad gör programmet programmet? Föreslå vilka satser vi kan bryta ut till en egen metod. Skriva egna metoder Logiska uttryck Algoritm för att beräkna min och max Vektorer

Läs mer

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Felsökning. Datatyper. Referenstyper. Metoder / funktioner

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Felsökning. Datatyper. Referenstyper. Metoder / funktioner 732G11 Linköpings universitet 2011-01-21 1 2 3 4 5 6 Skapa program Kompilera: Källkod Kompilator bytekod Köra: Bytekod Virtuell maskin Ett riktigt program Hej.java class Hej { public static void main (

Läs mer

Frekvenstabell över tärningskast med C#

Frekvenstabell över tärningskast med C# Instruktion Frekvenstabell över tärningskast med C# Introduktionsuppgift Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Innehåll Du ska följa steg för steg -instruktionen i

Läs mer

Diagnostiskt Prov. Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas.

Diagnostiskt Prov. Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. .0.0 DIAGNOSTISKT PROV Tid Klockan 09.00-2.00 Hjälpmedel Inga Antaganden Om förutsättningar saknas I en uppgift skall rimliga antaganden göras och nedtecknas. Rättning Tentamen omfattar 6 poäng Denna tentamen

Läs mer

Variabler och konstanter

Variabler och konstanter Variabler och konstanter Deklareras automatisk när man stoppar in data i dem. X = 7 Y = A Z = Kalle Definieras av att de har: ett namn (X) en datatyp (Integer) ett värde (t.ex. 7) Lagras i datorns minne!

Läs mer

Klasser i Java kan ha metoder och egenskaper. Metoder beskriver funktioner som klassen kan utföra. Egenskaper beskriver innehållet i klassen.

Klasser i Java kan ha metoder och egenskaper. Metoder beskriver funktioner som klassen kan utföra. Egenskaper beskriver innehållet i klassen. TT Kapitel 3. Husdjur & Fisk Javaklasser Translation by Leif Lourié Java program består av klasser som beskriver saker (objekt) som finns på riktigt. Även om det finns många olika sätt att skriva program

Läs mer

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla

Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng. Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla Grundläggande programmering med C# 7,5 högskolepoäng Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TEN1 NGC011 ADAEK17, ASYST17 samt öppen för alla TentamensKod: Tentamensdatum: 180322 Tid: 09.00 13.00 Hjälpmedel:

Läs mer

Inledande programmering med C# (1DV402) Introduktion till C#

Inledande programmering med C# (1DV402) Introduktion till C# Introduktion till C# Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande programmering med C# vid Linnéuniversitetet. Du får använda detta verk så här: Allt innehåll i

Läs mer

String [] argv. Dagens Agenda. Mer om arrayer. Mer om arrayer forts. String [] argv. argv är variabelnamnet. Arrayer och Strängar fortsättning

String [] argv. Dagens Agenda. Mer om arrayer. Mer om arrayer forts. String [] argv. argv är variabelnamnet. Arrayer och Strängar fortsättning Dagens Agenda String [] argv String [] argv Arrayer och Strängar fortsättning Booleska operatorer if, for, while satser Introduktion till algoritmer public static void main(string [] argv) argv är variabelnamnet

Läs mer

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen

C++ Funktioner 1. int summa( int a, int b) //funktionshuvud { return a+b; //funktionskropp } Värmdö Gymnasium Programmering B ++ Datainstitutionen C++ Funktioner 1 Teori När programmen blir större och mer komplicerade är det bra att kunna dela upp programmet i olika delar som gör specifika saker, vilket kan göra programmet mer lättläst. Ett sätt

Läs mer

Föreläsning 3-4 Innehåll

Föreläsning 3-4 Innehåll Föreläsning 3-4 Innehåll Skriva egna metoder Logiska uttryck Algoritm för att beräkna min och max Vektorer Datavetenskap (LTH) Föreläsning 3-4 HT 2017 1 / 36 Diskutera Vad gör programmet programmet? Föreslå

Läs mer

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548

Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, TDA548 Tentamen i Grundläggande Programvaruutveckling, Joachim von Hacht/Magnus Myreen Datum: 2017-08-14 Tid: 14.00-18.00 Hjälpmedel: Lexikon Engelskt-Valfritt språk. Betygsgränser: U: -23 3: 24-37 4: 38-47 5

Läs mer

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I

L04.1 Marodören. Inledning. Mål. Genomförande. Uppgift 1 Hello World. Moment I L04.1 Marodören Inledning Genom att öva sig på de grundläggande koncepten i JavaScript öppnas vägen allteftersom till de mer avancerade funktionerna. Man måste lära sig krypa innan man kan gå, även i JavaScript!

Läs mer

Tentamen i Programmering

Tentamen i Programmering LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(5) Institutionen för datavetenskap Tentamen i Programmering EDAA65/EDA501/EDAA20 M MD W BK L 2018 05 30, 8.00 13.00 Preliminärt ger uppgifterna 7 + 14 + 6 + 9 + 4 = 40 poäng.

Läs mer

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering

Kompilering och exekvering. Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332. En kompilerbar och körbar java-kod. Kompilering och exekvering Föreläsning 1 Objektorienterad programmering DD1332 Introduktion till Java Kompilering, exekvering, variabler, styrstrukturer Kompilering och exekvering Ett program måste översättas till datorns språk

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java

Objektorienterad programmering i Java Objektorienterad programmering i Java Föreläsning 4 Täcker i stort sett kapitel 6 i kursboken Java Software Solutions 1 Läsanvisningar Den här föreläsningen är uppbyggd som en fortsättning av exemplet

Läs mer

Övningsuppgift. En array baklänges. Steg 1. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402

Övningsuppgift. En array baklänges. Steg 1. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Övningsuppgift En array baklänges Steg 1 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

Objektorienterad programmering i Java I

Objektorienterad programmering i Java I Laboration 4 Objektorienterad programmering i Java I Uppgifter: 1 Beräknad tid: 6 9 timmar Att läsa: Kapitel 7, 8 (stränghantering, arrayer och Vector) Utdelat material (paket) Syfte: Att kunna använda

Läs mer

Föreläsning 5: Introduktion av pekare

Föreläsning 5: Introduktion av pekare Föreläsning 5: Introduktion av pekare Det bör påpekas att det som tas upp i introduktionen inte är reella exempel på kod. Man anväder inte pekare till att peka på enstaka heltal som i exemplen nedan, men

Läs mer

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Sid 1 (5) Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Syfte Syftet med övningsuppgifterna är att träna på: Aritmetik, variabler, tilldelning, scanf och printf Generellt Diskutera gärna uppgifterna

Läs mer

Övningsuppgift. Repeterbara citat. Steg 2. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402

Övningsuppgift. Repeterbara citat. Steg 2. Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Övningsuppgift Repeterbara citat Steg 2 Författare: Mats Loock Kurs: Inledande programmering med C# Kurskod:1DV402 Upphovsrätt för detta verk Detta verk är framtaget i anslutning till kursen Inledande

Läs mer

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java

Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Kort om klasser och objekt En introduktion till GUI-programmering i Java Klasser En klass är en mall för hur man ska beskriva på något. Antag att vi har en klass, Bil. Den klassen innehåller en lista på

Läs mer

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag

Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag Tentamen i Grundläggande programmering STS, åk 1 fredag 2003-05-23 Skrivtid: 09.00 14.00 Hjälpmedel: Inga Lärare: Anders Berglund. Anders besöker tentan vid två tillfällen: cirka kl. 10.30 samt cirka kl.

Läs mer

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna.

1 Uppgift 1. a) Skapar ett Company-objekt med hjälp av den överlagrade konstruktorn. Du kan själv välja värden på instansvariablerna. 1 Uppgift 1 Klassen Company Banken FinanceTrust som tidigare bara haft privatpersoner som kunder vill nu bygga ut sitt datasystem så att även företag kan registreras som kunder. Skriv klassen Company som

Läs mer

Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin

Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin Högskolan Dalarna sid 1 av 7 DI-institutionen Hans-Edy Mårtensson Sten Sundin TENTAMEN I IKB007 INTERNETPROGRAMMERING MED JAVA, 5p för SY2 2001-03-16, kl 14.00-18.00 Hjälpmedel: Inga hjälpmedel är tillåtna

Läs mer

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016

Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Classes och Interfaces, Objects och References Objekt-orienterad programmering och design (DIT952) Niklas Broberg, 2016 Abstract class En abstract class är en class som inte kan skapa några objekt. Syfte:

Läs mer

*Pekarvärden *Pekarvariabler & *

*Pekarvärden *Pekarvariabler & * *Pekarvärden *Pekarvariabler & * Motivering Pekare är ett fundamentalt koncept i C (och C++) Multipla returvärden från funktioner. Arrayer hanteras via pekare Dynamiskt minne (kommer i slutet av kursen)

Läs mer

Arrayer. results

Arrayer. results Arrayer 85 Arrayer Deklarerar utrymme för många variabler i en enda deklaration Array (fält) Varje värde har ett numeriskt index i Java indexeras en array med N element med indexen till N-1 Exempel: 1

Läs mer

Code-Lite tutorial ( /RoJ)

Code-Lite tutorial ( /RoJ) Code-Lite tutorial (2013-03-20/RoJ) Följ dessa anvisningar för att skapa projekt, kompilera/länka och testa dina laborationsuppgifter 3,4. Project Projekt, innehåller bland annat ett antal källtextfiler

Läs mer

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT)

Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) Så här byter du från Unifaun WebOrder (UWO) till Unifaun OnlineConnect (UOCT) För att genomföra migrationen till UOCT bör ditt konto ha det nya utskriftssystemet Unifaun OnlinePrinter (UOP) aktiverat.

Läs mer

Föreläsning 2. Täcker material från lektion 1, 2, 3 och 4:

Föreläsning 2. Täcker material från lektion 1, 2, 3 och 4: (22 januari 2016 F2.1 ) Föreläsning 2 Täcker material från lektion 1, 2, 3 och 4: Datatyper Aritmetik Tecken och strängar Klasser, Objekt Metoder Villkor, villkorssatser och iterationer main-metoden Kodstandard

Läs mer

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er

Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er Labora&on 2 Funk&oner, if och loop övningar/uppgi:er 1M322 Webbteknik 2, 7,5hp Medieteknik 2017 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se 1. Ladda ner arbetsdokument Till övningarna i denna labora&on finns

Läs mer

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Exempelduggan. Luffarschack. Koda spel

732G Linköpings universitet 732G11. Johan Jernlås. Översikt. Repetition. Exempelduggan. Luffarschack. Koda spel 732G11 Linköpings universitet 2011-02-15 1 2 3 4 Extrapass Extrapass håller på att bokas. Blir 3-4 st. och öppet för alla. Mer info på kursmailen när bokningen är klar. i Java En funktion i Java... public

Läs mer

TDDC30/725G63. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer

TDDC30/725G63. Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer Tentamen i.. TDDC30/725G63 Objektorienterad programmering i Java, datastrukturer och algoritmer Datum 2012-12-21 Tid 14-18 Provkod DAT1 Institution Institutionen för Datavetenskap (IDA) Jour Johan Janzén

Läs mer

Variabler som hör till enskilda objekt. Deklareras på översta nivån i klassen och i regel som private.

Variabler som hör till enskilda objekt. Deklareras på översta nivån i klassen och i regel som private. Tentamen Programmeringsteknik I 2013-06-14 med lösningar 1. Svara kortfattat på följande: a) Vad är en instansvariabel? Variabler som hör till enskilda objekt. Deklareras på översta nivån i klassen och

Läs mer

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier

Arv. Fundamental objekt-orienterad teknik. arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Arv Fundamental objekt-orienterad teknik arv i Java modifieraren protected Lägga till och modifiera metoder med hjälp av arv Klass hierarkier Programmeringsmetodik -Java 165 Grafisk respresentation: Arv

Läs mer

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java

Tentamen, EDAA10 Programmering i Java LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1(6) Institutionen för datavetenskap Tentamen, EDAA10 Programmering i Java 2019 08 21, 08.00 13.00 Anvisningar: Preliminärt ger uppgifterna 25 + 15 + 5 = 45 poäng. För godkänt betyg

Läs mer