Utredning av lukt i omgivningen vid detaljplan Träslöv 30:1 i Varberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utredning av lukt i omgivningen vid detaljplan Träslöv 30:1 i Varberg"

Transkript

1 Handläggare Mårten Arbrandt Tel Mobil E-post Mottagare Derome Hus AB Göran Olsson Datum Projekt-ID Utredning av lukt i omgivningen vid detaljplan Träslöv 30:1 i Varberg 1 Första rubriken För att utreda vilken påverkan av lukt som ett lantbruk med grishållning bidrar med i anslutning till detaljplan Träslöv 30:1 i Varberg har luktprovtagningar med efterföljande spridningsberäkningar gjorts. Luktprovtagningar och föreliggande PM har sammanställts av Mårten Arbrandt vid ÅF i Göteborg. 2 Bakgrund Varberg kommun har upprättat en detaljplan för Träslöv 30:1, beläget i utkanten av centrala Varberg. Syftet med detaljplanen är att möjliggöra uppförandet av en blandad bostadsbebyggelse i form av flerbostadshus, radhus och friliggande villor, samt ett vårdboende. Planförslaget möjliggör cirka 130 bostäder, varav ca 80 i flerbostadshus och ca 50 i parhus och villor. Även nya gång- och cykelförbindelser inom och i anslutning till området ska koppla angränsande rekreationsområde och ytor för lek/rekreation inom området. Öster om detaljplaneområdet ligger ett lantbruk med grishållning (vid Träslöv 10:11) som riskerar att orsaka lukt inom planområdet. En luktutredning har genomförts för att bedöma vilken luktbelastning som utsläppet från lantbruket ger i omgivningen. 3 Lokalisering Detaljplaneområdet är beläget i östra Varberg enligt figur 1 nedan. ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE Telefon , Org.nr , VAT nr SE PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 1 (10)

2 Figur 1 Detaljplanens lokalisering Lantbruket ligger ca 220 meter öster om detaljplaneområdet, se Figur 2 nedan. planområdet Lantbruk Figur 2 Planområdet i förhållande till lantbruket I Figur 3 nedan illustreras var de närmaste bostäderna kommer att vara lokaliserade inom planområdet. PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 2 (10)

3 Närmaste bostäder Figur 3 Planerade bostäder inom planområdet 4 Förutsättningar 4.1 Lukt i omgivningen Luktande ämnen är ett samlingsbegrepp för en mängd olika kemiska föreningar som kännetecknas av att de kan upplevas med luktsinnet. Lukt kan ofta kännas i haltnivåer som är mycket lägre än där medicinska effekter kan riskeras. Mekanismerna bakom luktupplevelser är inte klarlagda fullt ut. Därför går det inte att konstruera ett tillförlitligt mätinstrument för lukt. Alla luktmätningar måste göras sensoriskt och relateras till subjektiva luktupplevelser. Det finns en svensk (och europeisk) standard för hur en sensorisk luktmätning ska gå till (SS-EN 13725). En lukts detekterbarhet uttrycks vanligen med ett lukttröskelvärde som motsvarar en luktenhet per kubikmeter (1 l.e./m 3 ). Lukttröskelvärdet 1 l.e./m 3 är definierad som den halt där 50 % av befolkningen kan förnimma lukt. PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 3 (10)

4 4.1.1 Lukt och luktbesvär Faktorer som påverkar störning i omgivningen hos kringboende är vanligtvis: Hur ofta det luktar, dvs. luktfrekvensen Luktstyrka Karaktären på lukten Ortsvanlighet Historik Hur ofta det luktar är kanske den faktor som är viktigast när det gäller klagomål. Enligt tidigare observationer så sker klagomål på lukt då luktfrekvensen överskrids en eller ett par procent av tiden. Detta påverkas dock av faktorer som karaktären på lukten. Även luktstyrkan har stor betydelse på klagomålsförekomsten. Med luktstyrkan menas koncentrationen av lukt och vilken nivå över lukttröskeln som lukten förekommer. Då luktupplevelsen är en momentan reaktion väljer man ofta att bedöma minutmedelvärden av luktförhållanden kring en anläggning och ansätter då nivåer till mellan 2 och 10 l.e./nm 3 som maximala tolererbara nivåer. Om en lukt upplevs som farlig eller obehaglig sker klagomål tidigare än om man har en positiv association till lukten. Detta innebär bland annat att klagomål på lukt sällan förekommer kring bagerier som de flesta ju har en positiv association till. Däremot sker klagomål ofta om det luktar avfall eller någon kemisk substans. Vidare kan nämnas att ortsvanligheten påverkar klagomålsfrekvensen. Det kan exemplifieras genom de industriorter med sulfatcellulosabruk vilka luktar starkt men där det inte förekommer klagomål beroende på att alla vet vad som luktar och att många kanske arbetar, eller har närstående som arbetar, i verksamheten. Dessutom blir luktsinnet utmattat av att ständigt känna samma lukt varför upplevelsen försvinner. Den kommer tillbaka först när man lämnat orten för ett tag och återvänder. Även lukthistoriken påverkar ofta klagomålsfrekvensen. Det betyder att har det under någon period förekommit stora luktstörningar lever detta kvar hos kringboende under lång tid. Det gör att man reagerar tidigare vid nästa incident och således måste lukten reduceras mer än vad som annars hade krävts. På samma sätt reagerar ofta kringboende om det sker en förändring i karaktären på lukten. För att bedöma luktpåverkan i ett område och det luktande områdets utbredning används ofta spridningsmeteorologiska beräkningar med kännedom om luktutsläppets källstyrka. 4.2 Generella riktlinjer för lukt i samband med planering invid djurhållning De grundläggande kraven när det gäller planering av djurhållning och bebyggelse återfinns i Plan- och bygglagen (PBL) och Miljöbalken (MB). PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 4 (10)

5 Boverket utarbetade under 2011 en vägledning 1 för planering av byggande av nya bostäder i anslutning till anläggningar där det bedrivs djurhållning. Vägledningen baseras på kraven i plan- och bygglagen, forskningsresultat, studier, praxis och annat kunskapsunderlag. Primärt koncentrerar vägledningen på hästhållning, pga. risken av spridning av allergen från hästar, men kan även appliceras på annan djurhållning. Det har i tidigare vägledningar från flera centrala myndigheter, främst Boverket och Socialstyrelsen, rekommenderats olika riktlinjer för skyddsavstånd vid planering av bostäder och djurhållning. I den nya vägledningen anger Boverket inte några standardiserade skyddsavstånd utan nya planer ska prövas individuellt utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Hela den lokala situationen ska värderas när man bedömer ett enskilt fall liksom att försöka bedöma den förväntade utvecklingen. Anledningen till att man nu har tagit bort de tidigare rekommenderade skyddsavstånden är att de i allt större utsträckning tillämpades som bindande föreskrifter. Boverket anger att denna tillämpning snarare gjorde att skyddsavstånden blev ett hinder snarare än stöd för god planering. Det finns därmed inga generella riktlinjer på skyddsavstånd att förhålla sig till för detaljplanen vid Träslöv till djurhållningen utan hela den lokala situationen ska bedömas. 4.3 Luktutsläpp från lantbruket vid Träslöv 10:11 För att bedöma luktutsläppet från lantbruket med grishållning vid Träslöv 10:11 har en luktprovtagning genomförts. I Bilaga 1 redovisas separat ÅF-mätrapport över luktprovtagningen. Följande utsläppspunkter av lukt identifierades på lantbruket där provtagning genomfördes: 1. Gödselbrunn gödsel pumpas till en öppen gödselbrunn. Pumpen går inte regelbundet utan endast under kortare perioder. Ägaren till lantbruket uppskattar att den är igång totalt ca 3 timmar/vecka. 2. Avluftningsfläkt Ventilation från pumpbrunn. Utsläppet sker i marknivå med forcerad ventilation. 3. Svinstall Ventilationsutblås från svinstallen. Belägna på taket till stallet. I figur 4 nedan illustreras utsläppspunkterna. 1 Vägledning för planering för och invid djurhållning, Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende, Regeringsuppdrag Rapport 2011:6, Karlskrona, PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 5 (10)

6 2.Avluftningsfläkt 3.Svinstall 1.Gödselbrunn Figur 4 Utsläppspunkter vid lantbruket Luktutsläpp Resultatet från luktprovtagningen sammanfattas i tabell 1 nedan. Se bilaga 1 för en utförligare beskrivning av provtagningsutförande och resultat. Tabell 1 Resultat luktprovtagning. 1 2 Beskrivning Avluft vid pumpning av gödsel till gödselbrunn Lukt från gödselbrunn efter inpumpning Provpunkt Luktkoncentration (le/m 3 ) Flöde (Nm 3 /h) Luktemission (Mle/h) * 1, m 3 /m 2 <0,01 3 Ventilation pumpbrunn ,2 4 Ventilation svinstall * 23 Totalt 28 *Uppskattat värde Inget flöde kunde mätas vid inpumpning till gödselbrunn utan har tillsammans med ägaren till lantbruket uppskattats till ca 1 m 3 /5 minuter. Flödet i ventilationen från svinstallet kunde inte heller uppmätas då de är belägna på taket till stallet. Flödet har uppskattats genom fläktdata från leverantören, erfarenhetsmässig bedömning samt utifrån vad som är normen för ventilation från djurstallar enligt Svensk Standard SS : Lantbruksbyggnader - ventilationsbehov i värmeisolerade djurstallar. 5 Spridningsberäkning Lukt Med utgång från resultaten av provtagningarna så har spridningsberäkningar genomförts för att beräkna halterna i omgivningen. Spridningsberäkningarna har utförts med datorprogrammet Enviman som är baserat på den s.k. AERMOD-modellen. Modellen baseras på Gaussisk spridning som i denna tillämpning kan beräkna effekten av många olika typer av samverkande källor och som beskriver det meteorologiska inflytandet av spridningen på ett realistiskt sätt. PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 6 (10)

7 Systemet beräknar effekter på spridning av föroreningar som uppkommer i det atmosfäriska gränsskiktet under olika väderbetingelser, liksom effekt av plymlyft och downwash orsakat av bl.a. byggnader i närheten och skorstenshöjd m.m Meterologi Speciellt anpassade meteorologiska data för spridningsberäkningarna (AERMOD/AERMET) har tagits fram för det aktuella området i Varberg. Den meteorologiska informationen bygger på en avancerad numerisk väderprognos modell, Mesoscale Model 5th generation (MM5), vilken har beräknat de lokala meteorologiska förutsättningarna för Varberg, totalt 8760 timmar. Bland parametrar som ingår kan nämnas lufttryck, temperatur, vindhastighet, vindriktning, relativ fuktighet, molnmängd och nederbörd. Vissa parametrar är även definierade för olika nivåer i vertikalled. Metoden att använda MM5 data följer de anvisningar som de amerikanska miljömyndigheterna (US-EPA) tagit fram att användas i tillståndsansökningar i USA. Motsvarande data används även i Europa. I figuren nedan presenteras vindrosen för Träslöv. Som framgår av figuren är den förhärskande vindriktningen västlig-sydvästlig. Figur 5 Vindros Träslöv 5.2 Bedömningsgrund för lukt i omgivningen Till skillnad från många andra luftföroreningar är lukt speciellt då luktsinnet reagerar mer eller mindre momentant och inte som medelvärde över tid. Då luktsinnet har en nära momentan reaktion har de beräknade halterna i denna studie redovisats som medelvärde över en minut. PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 7 (10)

8 I Sverige finns inga generella regler för lukt från olika verksamheter. I Sverige använde man tidigare ett uttalande från Naturvårdsverket från början av 1980-talet som säger att klagomål på lukt förekommer om lukttröskeln överskrids en eller ett par procent av tiden. Därför har man i Sverige under många år diskuterat luktfrekvenser. Det man kan notera är att de förhållanden som rådde i början av 1980-talet har ändrats. Idag förekommer klagomål vid lägre luktfrekvenser än vad man då ansåg vara acceptabel nivå (skriften är idag borttagen från Naturvårdsverkets hemsida). Då det saknas relevanta omgivningsriktvärden för Sverige har en jämförelse med Danmark och Norge använts i denna studie bland annat beroende på att de meteorologiska förhållandena är jämförbara. I Danmark används generella riktvärden vad gäller acceptabel maximal luktkoncentration vid bostäder. Enligt den danska vägledningen (Miljöstyrelsen, 1985, Begrensning af lugtgener fra virksomheter) skall skorsten och/eller reningsåtgärder utformas så att maximala koncentrationer av luktande ämnen (som minutmedelvärden) inte överskrider en nivå om 5-10 gånger lukttröskeln, dvs l.e./m 3. Det ska noteras att vid 5 le/m 3 är det inte luktfritt i omgivningen utan i Danmark accepteras en viss lukt i anslutning till industrier. I andra länder använder man liknande begränsningar. I följande tabell redovisas några exempel på detta. Tabell 2 Omgivningsgränsvärden för lukt i några olika länder Område/region/land Omgivningsgränsvärde (l.e./nm 3 ) Medelvärdestid Percentil Danmark 5-10 En minut 99 Norge 1-2 En timme 99 Auckland, New Zeeland 2 En sekund 99,9 San Diego WWTP 5 Fem minuter 99,5 Tyskland 1 En timme 99,9 Holland 1-5 En timme 98 Praktiska erfarenheter från luktmätningar, utförda spridningsberäkningar och korrelationer av resultat visar att närboende upplever luktfrihet först när haltnivån underskrider 0,2-0,5 l.e./nm 3 vid en opåverkad miljö och en minuts samplingstid. Detta har sannolikt att göra med att luktupplevelsen är momentan och väsentligt kortare än en minut. Man tar också hänsyn till de osäkerheter som oundvikligen förekommer i samband med luktanalysen. För att kunna jämföra de i denna rapport framräknade omgivningshalterna med de danska riktvärdena har samma medelvärdestid och samma percentil använts för de här beräkningarna. Det kan även nämnas att de norska riktvärdena (1-2 le/nm 3 som timmedelvärde och 99 percentil) är jämförbara med de danska om man räknar om dem till samma medelvärdestid. 6 Resultat spridningsberäkning lukt De framräknande och redovisade värdena från spridningsberäkningarna utgör de maximala, det vill säga de beskriver var de högsta halterna förekommer som 99 PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 8 (10)

9 percentil. Detta innebär att angivna halter under 1 % av tiden överskrids under kortare eller längre perioder. Under resterande tid (99 %) är de beräknade halterna lägre eller mycket lägre än de redovisade. Framräknade omgivningshalter kan jämföras med de danska riktvärdena som har samma medelvärdestid och samma percentil. Redovisade resultat i beräkningarna gäller 1,5 meter ovan marknivå vilket motsvarar inandningsnivå. Resultatet visas grafiskt i figuren nedan. Figur 6 Lukthalter i omgivningen med nuvarande utsläpp från lantbruket. I figuren ovan redovisas de högsta minutmedelvärden av luktkoncentration (le/m 3 ) i omgivningen som 99-percentiler med nuvarande utsläppsposition. Halterna inom den del av planområdet som ligger närmast lantbruket är som max 5-10 le/m 3 som minutmedel och 99 percentil. Vid de närmast planerade bostäderna är de maximala lukthalterna i nivån 2-5 le/m 3 som minutmedelvärde och 99-percentil. Resultaten kan jämföras mot de danska riktvärden för lukt i omgivningen som är 5-10 le/m 3 som minutmedelvärde och 99-percentiler. Halter med lägre koncentration än 0,2-0,5 le/m 3 kan anses vara i stort sett luktfria. 7 Sammanfattande bedömning De genomförda mätningarna och beräkningarna av lukt från lantbruket med grishållning vid Träslöv 10:11 visar att lukt idag kan förekomma i omgivningen till anläggningen. Lukt kommer emellanåt att förnimmas vid de planerade bostäderna. De högst beräknade lukthalterna vid de planerade bostäderna i omgivningen ligger på ca 5 le/m 3 som minutmedelvärde och 99-percentil. Halterna är i nivå med de danska riktlinjerna för lukt i omgivningen vid bostäder (det finns inga generella riktvärden i Sverige för lukthalter i omgivningen). PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 9 (10)

10 Idag finns inte heller några nationella riktlinjer i Sverige för rekommenderade skyddsavstånd mellan de planerade bostäderna och lantbruket utan de lokala förhållanden ska styra vad som ska tillåtas. Då lukten från grishållning sannolikt kommer att vara ny för de som flyttar in i de planerade bostäderna finns det en risk att framtida klagomål från nyinflyttade kommer att ske. Som eventuella åtgärder för att minska omgivningspåverkan av lukt kan initialutspädningen förbättras genom att luktutsläppen leds till en högre utsläppspunkt, detta kan göras exempelvis genom en förhöjd skorsten PM spridning av lukt från lantbruk Träslöv Sida 10 (10)

11 RAPPORT Av Swedac ackrediterat organ REPORT issued by an Accredited Laboratory BILAGA 1 Handläggare Mårten Arbrandt Tel Mobil E-post Marten.arbrandt@afconsult.com Datum Projekt-ID Derome Hus AB BILAGA 1- Luktprovtagning från grisuppfödning vid Träslöv 10 i Varberg ÅF Infrastructure AB Strategiska Miljötjänster Mårten Arbrandt ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE Göteborg Sverige Telefon , Säte i Stockholm, Org.nr , VAT nr SE Luktrapport Träslöv

12 BILAGA (9) Innehållsförteckning 1 Inledning Bakgrund Metodik Beskrivning av provpunkter Gasflödesbestämning Sensorisk luktanalys Avvikelser från standarden Ackreditering Mätosäkerhet Resultat Kommentar till resultatet... 7 Bilagor Bilaga 1... Metodbeskrivning sensorisk luktanalys Bilaga 2... Rådata Luktrapport Träslöv

13 BILAGA (9) Sammanfattning På uppdrag av Derome Hus AB (Derome) har ÅF utfört provtagning och analys av luktprover. Luktproverna uttogs vid ett lantbruk med djurhållning av grisar som ligger i anslutning till ett nytt detaljplaneområde (Träslöv) utanför Varberg. Provtagning av lukt utfördes den 5 juli Analysen genomfördes dagen efter provtagningen, den 6 juli Luktproverna har analyserats med dynamisk olfaktometri och luktpanel enligt standard SS-EN I nedanstående tabell redovisas resultatet av de genomförda analyserna som gjordes från lantbruket. Resultat luktanalyser 1 2 Beskrivning Avluft vid pumpning av gödsel till gödselbrunn Lukt från gödselbrunn efter inpumpning Provpunkt Luktkoncentration (le/m 3 ) Flöde (Nm 3 /h) Luktemission (Mle/h) * 1, m 3 /m 2 <0,01 3 Ventilation pumpbrunn ,2 4 Ventilation svinstall * 23,2 *Uppskattat värde Resultatet från provtagningen visar att luktemissionen från lantbruket är ca 28 Mle/h. Högst lukthalter uppkommer vid inpumpning av gödsel till gödselbrunnen. Flödet är dock relativt litet och inpumpningen sker under en kortare period. Luktrapport Träslöv

14 BILAGA (9) 1 Inledning På uppdrag av Derome Hus AB har ÅF provtagit lukt vid ett lantbruk med grishållning vid Träslöv utanför Varberg. Proverna uttogs den 5 juli och analyserades den 6 juli Ansvarig för analys och rapportsammanställning är Mårten Arbrandt vid ÅF:s kontor i Göteborg. 2 Bakgrund Derome avser att bygga nya bostäder vid Träslöv utanför Varberg. På ett avstånd om ca 220 meter från de planerade husen ligger ett lantbruk med grishållning och för att bedöma luktemissionerna från lantbruket har luktprovtagningar gjorts. Föreliggande rapport sammanfattar resultaten från luktprovtagningen. 3 Metodik Vid bestämning av luktkoncentration tas luftprover ut i gastäta påsar vid den luktande källan. Dessa analyseras sedan sensoriskt inom 30 timmar från tidpunkten för provuttaget. För att kunna bestämma luktbelastningen till omgivningen behöver även flödet bestämmas. Nedan beskrivs var proverna har tagits ut, hur gasflödesbestämningen gått till samt en mer utförlig beskrivning hur sensorisk luktanalys fungerar. 3.1 Beskrivning av provpunkter Provpunkt (PP) Bild 1. Provtagning inpumpning till gödselbrunn flödet vid inpumpning har av ägaren till lantbruket uppskattats till ca 1 m 3 /5 minuter. Totalt går pumpen ca 3 timmar per vecka. Luktrapport Träslöv

15 BILAGA (9) Provpunkt (PP) Bild 2. Provtagning ovanför yta i gödselbrunn (utan inpumpning). 3. Ventilation från pumpbrunn. 4. Fyra ventilationsutblås från stall. Inget flöde kunde mätas upp utan är uppskattat. Luktrapport Träslöv

16 BILAGA (9) 3.2 Gasflödesbestämning 1 Provtagning av flöden vid provpunkt 3 gjordes med hjälp av varmtrådsanemometer. 3.3 Sensorisk luktanalys Vid sensorisk luktanalys bestäms luktkoncentrationen i ett prov med hjälp av ett spädningsinstrument (olfaktometer) och en panel bestående av minst fyra godkända panellister. Luktkoncentrationen mäts i enheten luktenheter per kubikmeter, l.e./m 3. Inledningsvis tillförs ren luft till panelen varefter koncentrationen av provluften successivt ökar. Vid en viss given utspädning kan lukt från provluften förnimmas, denna nivå registreras för respektive panellist. Panelens gemensamma lukttröskelvärde beräknas som det geometriska medelvärdet av panellisternas individuella lukttrösklar. Detta värde motsvarar den koncentration vid vilken 50 % av populationen kan känna lukt. Det redovisade antalet luktenheter i ett prov motsvarar det antal gånger som provet måste spädas med luft innan luktfrihet uppnås. Tabell 1 Metodbeskrivning lukt Metod Analysprincip Mätområde SS-EN (inkl. provtagning) samt ÅFs metodbeskrivning för luktanalys, G Olfaktmetri; sensorisk analys Spädning 10 till 10 7 gånger Mätosäkerhet vid 95% konfidensnivå Se Bilaga 2 För mer information om sensorisk luktanalys, se Bilaga Avvikelser från standarden Inga avvikelser från standarden gjordes vid analystillfället. 4 Ackreditering ÅF:s luktlaboratorium är ackrediterade för provtagning och sensorisk bedömning med luktpanel enligt SS-EN Ackrediteringsnumret är Mätosäkerhet Inför varje analys genomförs lukttester för att testa panelisternas luktsinne. För detta ändamål används ett särskilt ämne (n-butanol) där lukttröskeln är väldokumenterad. För ett godkännande krävs att panellisten i fråga känner lukt av n-butanol inom ett visst intervall runt den kända och väldokumenterade lukttröskeln för ämnet och med en viss standardavvikelse. Mätosäkerheten för lukt är definierad som reproducerbarheten hos det ovan nämnda n-butanoltestet som görs innan varje luktanalys. Med reproducerbarhet åsyftas den förmåga panelen har att ange samma resultat vid flera tillfällen för ett och samma testmaterial under likvärdiga förhållanden. 1 Bestämning av gasflödet tillhör ej den ackrediterade verksamheten. Luktrapport Träslöv

17 BILAGA (9) Mätosäkerheten redovisas som en faktor kring ett givet medelvärde. Om denna faktor hamnar på t.ex. 2 innebär detta att om resultatet från en analys visar på l.e./m 3 så ligger det sanna värdet inom intervallet 500 och Resultatet indikerar då att med 95 % säkerhet (95 % konfidensintervall) kan 50 % av populationen förnimma lukten inom intervallet 500 till 2000 le/m 3. Faktorn för mätosäkerhet vid denna mätning finns redovisad i Bilaga 2. 6 Resultat Resultaten från luktanalyserna redovisas nedan som antalet luktenheter per kubikmeter. Tabell 3. Resultat luktanalyser 1 2 Beskrivning Avluft vid pumpning av gödsel till gödselbrunn Lukt från gödselbrunn efter inpumpning Provpunkt Luktkoncentration (le/m 3 ) Flöde (Nm 3 /h) Luktemission (Mle/h) * 1, m 3 /m 2 <0,01 3 Ventilation pumpbrunn ,2 4 Ventilation svinstall * 23 Totalt 28 *Uppskattat värde 7 Kommentar till resultatet Den totala luktemissionen från lantbruket beräknas till knappt 30 Mle/h. Planerade bostäder kommer att vara belägna väster om lantbruket. Den förhärskande vindriktningen i Varberg är väst-sydvästlig men under vinterhalvåret förkommer även en hel del sydostlig vind i Varberg. Högst haltnivåer uppmättes i provpunkt 1 vid inpumpning av gödsel till gödselbrunn. Störst luktemission bedöms dock svinstallen bidra med. Då utblåsen är belägna på taket av djurstallarna gick det inte att provta flödet utan detta har uppskattats (luktkoncentrationen är samma luft som i provpunkt 3). Luktrapport Träslöv

18 BILAGA 1 8 (9) Metodbeskrivning för sensorisk luktbedömning Nedan ges en kortfattad beskrivning av mätmetodiken samt utvärderingsförfarandet vid en sensorisk luktbedömning. Provtagning, analys samt utvärdering följer den svenska och europeiska standarden SS-EN Luftkvalitet - Bestämning av luktkoncentration med dynamisk olfaktometri. Provtagning Prover uttas i lufttäta och för ändamålet speciellt anpassade påsar. Den uttagna luften analyseras sedan sensoriskt inom 30 timmar. Luktbedömning Analysen sker dels med hjälp av en utspädningsenhet, en så kallad olfaktometer, dels med en "detektionsenhet" bestående av en tränad provpanel. Panelen består av minst fyra personer. Den använda olfaktometern är av typ ECOMA TO8. I olfaktometern blandas provgas med spädluft som utgörs av omgivningsluft som renas genom kolfilter. För varje prov genomförs minst två spädserier där panellisterna får avgöra vid vilken spädnivå lukt kan förnimmas. Respektive spädserie är så utformad att halten luktämnen successivt ökar. Under provtagningen genomförs ca 20 % nollprov, dvs. paneldeltagarna testas på enbart spädluft, vid ca vart femte prov. Nollproverna genomförs för att följa panellisternas uppmärksamhet. Olfaktometern styrs av ett datorprogram som styr vilken spädnivå som skall ställas in och fördelar provgasen mellan panellisterna. Startordning och nollprovens placering väljs slumpmässigt av programmet. Även utvärderingen av resultatet sker i programmet. Utvärdering av resultat Den utspädningsnivå vid vilken panellisterna känner första luktförnimmelsen motsvarar en l.e./m 3. Antalet luktenheter motsvarar alltså det antal gånger som provet måste spädas med luktfri luft innan luktfrihet uppnås. Panelens gemensamma lukttröskelvärde beräknas som det geometriska medelvärdet av panellisternas individuella lukttrösklar. Detta värde motsvarar den koncentration vid vilken 50 % av populationen kan förnimma lukt. ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE Göteborg Sverige Telefon , Säte i Stockholm, Org.nr , VAT nr SE

19 BILAGA 2 9 (9) Rådata Utrustningens identifikation Olfaktometer TO8, serienummer EO.8114 Senaste kalibrering av olfaktometern Har proverna varit över 25 C vid transport Temperatur i rummet vid analystillfället Referensgas Nej 20 C n-butanol, 100 ppm Datum för provtagningen Datum för analysen Analysen utförd av Mårten Arbrandt Provpunktens beteckning Tidpunkt för provtagning Tidpunkt för analys Förspädning Luktkoncentration (le/m³) Faktor för mätosäkerhet Prov 1a 09:40 10: ,5 Prov 1b 09:42 10: ,5 Prov 2a 09:55 10: ,5 Prov 2b 09:58 10: ,5 Prov 3a 10:05 10: ,5 Prov 3b 10:05 10: ,5 ÅF-Infrastructure AB, Grafiska vägen 2, Box 1551, SE Göteborg Sverige Telefon , Säte i Stockholm, Org.nr , VAT nr SE

Kompletterande luktstudie. 1 Inledning. 2 Bakgrund. 3 Lukt PM 1 (10) 3.1 Allmänt. 6038201 Klicka här för att ange text. Handläggare Sten-Åke Barr

Kompletterande luktstudie. 1 Inledning. 2 Bakgrund. 3 Lukt PM 1 (10) 3.1 Allmänt. 6038201 Klicka här för att ange text. Handläggare Sten-Åke Barr PM 1 (10) Handläggare Sten-Åke Barr Tel +46 10 505 31 93 Mobil +46 70 564 76 21 Fax +46 10 505 30 09 sten-ake.barr@afconsult.com Datum 2014-06-13 Ekerö Kommun Alexander Fagerlund Box 205 178 23 Ekerö 178

Läs mer

Luktkartläggning Hammarby Sjöstad

Luktkartläggning Hammarby Sjöstad RAPPORT 1 (7) Handläggare Markus Olofsgård Tel +46 10 505 94 07 Mobil +46 70 356 62 10 Fax +46 10 505 30 09 markus.olofsgard@afconsult.com Datum 2014-03-19 Uppdragsnr 402732 Luktkartläggning Hammarby Sjöstad

Läs mer

Luktutredning i samband med ombyggnad av reningsverk

Luktutredning i samband med ombyggnad av reningsverk Handläggare Sten-Åke Barr Tel 0105053193 Mobil +46705647621 E-post sten-ake.barr@afconsult.com Datum 2017-05-24 Projekt-ID För Kalmar Vatten Luktutredning i samband med ombyggnad av reningsverk ÅF-Infrastructure

Läs mer

RAPPORT. Luktutredning Santa Maria GOTHENBURG COVALLEY AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS UPPDRAGSNUMMER Leif Axenhamn CARL THORDSTEIN

RAPPORT. Luktutredning Santa Maria GOTHENBURG COVALLEY AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS UPPDRAGSNUMMER Leif Axenhamn CARL THORDSTEIN GOTHENBURG COVALLEY AB Luktutredning Santa Maria UPPDRAGSNUMMER 13007295 GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS CARL THORDSTEIN Leif Axenhamn Sammanfattning Sweco Environment har på uppdrag av Gothenburg CoValley AB

Läs mer

LUKTUTREDNING SLAGSTA STRAND

LUKTUTREDNING SLAGSTA STRAND LUKTUTREDNING SLAGSTA STRAND sa 2017-11-10 LUKTUTREDNING Slagsta strand KONSULT WSP Environmental Sverige Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Ullevigatan 19 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

Odour measurements in a kitchen exhaust duct at Burger King

Odour measurements in a kitchen exhaust duct at Burger King REPORT Odour measurements in a kitchen exhaust duct at Burger King For Interzon AB 24 February 2011 Archive number: U 3117 Kjell Peterson Rapporten godkänd 2011-02-24 Karin Sjöberg Enhetschef Box 21060,

Läs mer

RAPPORT. Luktutredning, Mariestads avloppsreningsverk MARIESTADS KOMMUN GÖTEBORG LUFT- OCH MILJÖANALYS UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Luktutredning, Mariestads avloppsreningsverk MARIESTADS KOMMUN GÖTEBORG LUFT- OCH MILJÖANALYS UPPDRAGSNUMMER MARIESTADS KOMMUN Luktutredning, Mariestads avloppsreningsverk UPPDRAGSNUMMER 13008161 GÖTEBORG LUFT- OCH MILJÖANALYS LEIF AXENHAMN Carl Thordstein Sammanfattning Sweco har på uppdrag av Mariestads kommun

Läs mer

LUKTUTREDNING SLAGSTA STRAND

LUKTUTREDNING SLAGSTA STRAND LUKTUTREDNING SLAGSTA STRAND sa 2018-11-27 LUKTUTREDNING Slagsta strand KONSULT WSP Environmental Sverige Box 13033 402 51 Göteborg Besök: Ullevigatan 19 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880

Läs mer

RAPPORT. Luktutredning avseende planerat avloppsreningsverk i Lidköping LIDKÖPINGS KOMMUN GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Luktutredning avseende planerat avloppsreningsverk i Lidköping LIDKÖPINGS KOMMUN GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS UPPDRAGSNUMMER LIDKÖPINGS KOMMUN Luktutredning avseende planerat avloppsreningsverk i Lidköping UPPDRAGSNUMMER 1321723000 GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS LEIF AXENHAMN Sammanfattning Sweco har på uppdrag av Lidköpings kommun

Läs mer

MARS 2019 PLATZER AB FÖRDJUPAD LUKTUTREDNING FÖR SÖDRA ÄNGGÅRDEN

MARS 2019 PLATZER AB FÖRDJUPAD LUKTUTREDNING FÖR SÖDRA ÄNGGÅRDEN MARS 2019 PLATZER AB FÖRDJUPAD LUKTUTREDNING FÖR SÖDRA ÄNGGÅRDEN ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se MARS 2019 PLATZER AB FÖRDJUPAD

Läs mer

RAPPORT. Besluts PM, Simsholmen Skola Skeppsbron SÖDRA MUNKSJÖN UTVECKLINGS AB JÖNKÖPING. Mats Kall, Leif Axenhamn, Håkan Asmoarp

RAPPORT. Besluts PM, Simsholmen Skola Skeppsbron SÖDRA MUNKSJÖN UTVECKLINGS AB JÖNKÖPING. Mats Kall, Leif Axenhamn, Håkan Asmoarp SÖDRA MUNKSJÖN UTVECKLINGS AB Besluts PM, Simsholmen Skola Skeppsbron UPPDRAGSNUMMER 6297193240 Simsholmen Skolområde Skeppsbron JÖNKÖPING Mats Kall, Leif Axenhamn, Håkan Asmoarp Ändringsförteckning VER.

Läs mer

Luktutredning - Biogasanläggning för befintlig fiskeindustri, Kungshamn, Sotenäs kommun

Luktutredning - Biogasanläggning för befintlig fiskeindustri, Kungshamn, Sotenäs kommun RENA HAV Luktutredning - Biogasanläggning för befintlig fiskeindustri, Kungshamn, Sotenäs kommun Stockholm, 2014-11-12 Rönnols Miljökonsult AB Eric Rönnols Granskning Peter Rothstein Sweco Position AB,

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Beställare: Hökerum Bygg AB Beställarens representant: Maria Ståhl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Maria

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Skyddsavstånd till tryckeri

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Skyddsavstånd till tryckeri Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Beställare: Hökerum Bygg AB Beställarens representant: Sigvard Ståhl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Maria Ceder

Läs mer

RAPPORT. Luktutredning Olof Asklunds gata GÖTEBORG STAD SWECO UPPDRAGSNUMMER RAPPORT Leif Axenhamn CARL THORDSTEIN

RAPPORT. Luktutredning Olof Asklunds gata GÖTEBORG STAD SWECO UPPDRAGSNUMMER RAPPORT Leif Axenhamn CARL THORDSTEIN GÖTEBORG STAD Luktutredning Olof Asklunds gata UPPDRAGSNUMMER 12600913 SWECO CARL THORDSTEIN Leif Axenhamn Sammanfattning Stadsbyggnadskontoret i Göteborg stad planerar bygga upp en delvis ny stadsdel

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling 1 Naturvårdsverkets författningssamling ISSN xxxxx Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från vindkraftverk [till 2 kap. miljöbalken]; NFS 2006: Utkom från trycket den beslutade den xxx 2006. Dessa

Läs mer

RAPPORT. Luktutredning, Energi och miljöcenter, EMC ULRICEHAMNS ENERGI AB JÖNKÖPING MILJÖUTREDNING UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Luktutredning, Energi och miljöcenter, EMC ULRICEHAMNS ENERGI AB JÖNKÖPING MILJÖUTREDNING UPPDRAGSNUMMER ULRICEHAMNS ENERGI AB Luktutredning, Energi och miljöcenter, EMC UPPDRAGSNUMMER 13002552 JÖNKÖPING MILJÖUTREDNING Leif Axenhamn Carl Thordstein Sweco Skånegatan 3 Box 5397 SE 402 28 Göteborg, Sverige Telefon

Läs mer

Riktlinjer mellan djurhållning och bebyggelse

Riktlinjer mellan djurhållning och bebyggelse MHN 62 Riktlinjer mellan djurhållning och bebyggelse MHN 2016/1619 -SBF 2 juni Au 43 Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar att godkänna förvaltningens förslag på

Läs mer

PM Avstånd mellan hästhållning och nya bostäder

PM Avstånd mellan hästhållning och nya bostäder PM Avstånd mellan hästhållning och nya bostäder Bakgrund Inom detaljplaneförslaget för Brämhult 11:1 m.fl. möjliggörs ca 90 nya bostäder fördelade på villor, radhus och flerbostadshus. Planområdet är beläget

Läs mer

Hamnstaden Lidköping. Detaljplan 1 SPRIDNINGSBERÄKNING

Hamnstaden Lidköping. Detaljplan 1 SPRIDNINGSBERÄKNING Hamnstaden Lidköping Detaljplan 1 SPRIDNINGSBERÄKNING 2014-05-23 repo001.docx 2012-03-2914 Sammanfattning Sammanfattningsvis visar beräkningarna att miljökvalitetsnormerna och miljökvalitetsmålen för

Läs mer

Mätning av vibrationer i bostad vid Häradsvägen 1, Lerum

Mätning av vibrationer i bostad vid Häradsvägen 1, Lerum Handläggare Dario Bogdanovic Tel 0105050690 Mobil 0727015364 E-post dario.bogdanovic@afconsult.com Mottagare Lerum kommun Datum 2016-10-07 Projekt-ID 716637 Mätning av vibrationer i bostad vid Häradsvägen

Läs mer

PM, J D Stenqvist, Nissafors

PM, J D Stenqvist, Nissafors Soundcon AB Järnvägsgatan 9, 553 15 Jönköping, Sweden Phone +46 (0)36-440 98 80 www.soundcon.se Strandudden AB Jönköping 2017-03-13 Algustorp 8 330 27 Hestra Er referens: Mikael Eliasson Vår referens:

Läs mer

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE

RAPPORT. E39 Langeland Moskog SWECO NORGE AS SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE SWECO NORGE AS E39 Langeland Moskog UPPDRAGSNUMMER 1321335000 BEDÖMNING AV LUFTFÖRORENINGSHALTER I CENTRALA FØRDE KONCEPT GÖTEBORG 2013-01-15 SWECO ENVIRONMENT AB GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS 1 (18) S w e

Läs mer

BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk

BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk BEDÖMNING AV LUKTBELÄGGNING Mariestads avloppsreningsverk Göteborg SWECO VIAK AB Luftvård Beatrice Teurneau Uppdragsnummer 1335571100 SWECO VIAK Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon

Läs mer

Skeppsviken, Uddevalla

Skeppsviken, Uddevalla Projektrapport Skeppsviken, Uddevalla Mätning och beräkning av buller från lossning vid Exxon Mobil Projekt: 12-03306 Rapport 12-03306-08100200 Antal sidor: 9 Bilagor: Bullerutbredningskarta - B1 Pumpning

Läs mer

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax

1(8) ra04s Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, Göteborg Telefon Telefax RAPPORT Kommunledningsförvaltningen, Falköpings Kommun Bullerutredning för Uppdragsnummer planerar för ett nytt bostadsområde i området. Sweco har genomfört en bullerutredning inkl. principiella förslag

Läs mer

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun.

Sammanställning över erhållna resultat från pågående grundvattensanering inom fastigheten Svarvaren 14, Karlstad kommun. PM (5) Handläggare Björn Oscarsson Gardbring Tel +46 55 32 25 Mobil +46 7 995 2 54 Fax +46 55 3 9 bjorn.o.gardbring@afconsult.com Datum 24-8-29 Karlstad Kommun Miljöförvaltningen Jan Andersson Uppdragsnr

Läs mer

Trafikbullerutredning Långaveka 3:21, 4:1

Trafikbullerutredning Långaveka 3:21, 4:1 Handläggare Josefin Grönlund Tel +46105058458 Mobil +46701847458 E-post josefin.gronlund@afconsult.com Mottagare Falkenbergs kommun Datum 2017-12-13 Projekt-ID 745078 Långaveka 3:21 4:1 Trafikbullerutredning

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan

Luftutredning Litteraturgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Litteraturgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och

Läs mer

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB

RAPPORT. Kretsloppspark inom Torpa 1:2 i Vänersborgs kommun. Bedömning av förväntad bullerspridning till omgivningen. ÅF-Infrastructure AB Handläggare Ulf Olsson Tel Mobil +46 706 727220 E-post ulf.c.olsson@afconsult.com Datum 2017-01-18 Projekt-ID 730721 Rapport-ID 730721.1 Kund Niclas Janflod, Vänersborgs kommun, Kretslopp & Vatten Kretsloppspark

Läs mer

Stockholms framtida avloppsrening

Stockholms framtida avloppsrening Stockholm Vatten Stockholms framtida avloppsrening Luktutredningar i samband med utbyggnad av tunnelsystem och reningsverk Stockholm 2015-03-02 PM 1 (7) Handläggare Sten-Åke Barr Tel +46 10 505 31 93 Mobil

Läs mer

RAPPORT AVSEENDE UTSLÄPP AV LUKTANDE FÖRENNGAR OCH ÅTGÄRDER ATT MINSKA UTSLÄPPEN

RAPPORT AVSEENDE UTSLÄPP AV LUKTANDE FÖRENNGAR OCH ÅTGÄRDER ATT MINSKA UTSLÄPPEN MJÖLBY KOMMUN Mjölkulla ARV - Mjölby UPPDRAGSNUMMER 1834746000 AVSEENDE UTSLÄPP AV LUKTANDE FÖRENNGAR OCH ÅTGÄRDER ATT MINSKA UTSLÄPPEN JÖNKÖPING PROCESSANLÄGGNINGAR MATS KALL, STIG ANDREASSON, LEIF AXENHAMN

Läs mer

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala

Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Jämförelser av halter PM10 och NO2 vid Kungsgatan 42 och Kungsgatan 67 i Uppsala Mätningar under februari-april år 2017 Magnus Brydolf och Billy Sjövall Utförd på uppdrag av Uppsala kommun [Skriv här]

Läs mer

Kopparlunden - Detaljplan Mitt, Västerås Stad

Kopparlunden - Detaljplan Mitt, Västerås Stad RAPPORT A, REV1 Handläggare Lars Lindström Tel 010 505 60 71 Datum 2019-04-10 Projekt-ID 739079 Mobil 070 184 57 71 Archus Development AB Salman Salman E-post lars.e.lindstrom@afconsult.com Kopparlunden

Läs mer

Trafikbullerutredning Ullared 1:21 m.fl.

Trafikbullerutredning Ullared 1:21 m.fl. Handläggare Josefin Grönlund Tel +46105058458 Mobil +46701847458 E-post josefin.gronlund@afconsult.com Mottagare Samhällsbyggnadsavdelningen, Falkenbergs kommun Rickard Alström Datum 2018-11-19 Projekt-ID

Läs mer

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman

Luftkvalitetsutredning vid. Prospect Hillgatan. bild. Foto: Emma Björkman Luftkvalitetsutredning vid Prospect Hillgatan bild Foto: Emma Björkman Förord Utredningen är gjord på uppdrag av Göteborgs Stads stadsbyggnadskontor. Mätningar och rapportskrivning är utförda av Emma

Läs mer

Del av Torp 2:80- bostäder vid Torpskolan (bostäder och centrumverksamhet)

Del av Torp 2:80- bostäder vid Torpskolan (bostäder och centrumverksamhet) RAPPORT 1 (7) Handläggare Erik Olsson Tel +46 10 505 84 10 Mobil +46 70 184 74 10 Fax +46 10 505 30 09 erik.o.olsson@afconsult.com Datum 2014-02-26 Lerums kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 443

Läs mer

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar

BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser. Luktundersökning nov. 2005. Delrapport över utförda luftundersökningar BT Kemi efterbehandling Skede: Förberedelser Luktundersökning nov. 2005 Delrapport över utförda luftundersökningar Göteborg 2005-12-12 SWECO VIAK AB Luftvård Uppdragsnummer 1270093500 SWECO VIAK Gullbergs

Läs mer

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER

BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER PM BULLERUTLÅTANDE V ROSERSBERG - VERKSAMHETER 2016-05-16 SAMMANFATTNING Tyréns akustikavdelning har givits i uppdrag att utreda den framtida bullersituationen från det planerade verksamhetsområdet, Västra

Läs mer

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11

RAPPORT 10192495. Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning, Djurgårdsängen, Sävsjö kommun 2014-03-11 Upprättad av: Jesper Lindgren Granskad av: Peter Comnell Godkänd av: Jesper Lindgren RAPPORT 10192495 Trafikbullerberäkning

Läs mer

Sintorp 4:3 i Frillesås, Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning

Sintorp 4:3 i Frillesås, Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning Sintorp 4:3 i Frillesås, Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning 2015-10-23 Sintorp 4:3 i Frillesås, Kungsbacka kommun Trafikbullerutredning 2015-10-23 Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens

Läs mer

Trafikbullerutredning för Kv ISAK 1, Älmhult

Trafikbullerutredning för Kv ISAK 1, Älmhult P2019/5 Handläggare Marcel Gräfe Tel +46 10 505 59 25 Mobil +46 72 229 79 06 E-post marcel.graefe@afconsult.com Datum 2018-12-17 Projekt-ID 762127 Rapport-ID 762127 A - Rev(0) Kund Magnus Johansson, Älmhultsbostäder

Läs mer

Bilaga C Handbok. Vid upphandling av tekniker för luktreducering. ÅF-Industry AB. bilaga c handbok

Bilaga C Handbok. Vid upphandling av tekniker för luktreducering. ÅF-Industry AB. bilaga c handbok Bilaga C Handbok Vid upphandling av tekniker för luktreducering Sten-Åke Barr ÅF-Industry AB Mattias Wesslau Innehåll 1 INLEDNING...4 2 HANDBOKENS STRUKTUR...4 3 STEG FÖR STEG...5 4 RENINGSMETODER...7

Läs mer

REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET

REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET RAPPORT FALKÖPINGS KOMMUN Bullerutredning, UPPDRAGSNUMMER 1321446000 REDOVISNING AV FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR BOSTÄDER MED AVSEENDE PÅ BULLER INOM PROGRAMOMRÅDET FÅRABERGET GBG LUFT- OCH MILJÖANALYS Sweco Environment

Läs mer

MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6)

MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6) MILJÖLABORATORIET RAPPORT 1 (6) utfärdad av ackrediterat laboratorium REPORT issued by an Accredited Laboratory Bestämning av emissioner från pyrolysugn Projektnr: Utgåva. nr: 1 Uppdragsgivare: PUMP &

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun

Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun Källa: Eniro Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun Kvarteret Malmen och Charles Hill i Varberg, Varbergs kommun Beställare: Varbergs kommun 432 80 Varberg Beställarens representant:

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?...

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... November 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, november 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Luften i Malmö. Årsrapport 1999

Luften i Malmö. Årsrapport 1999 Luften i Malmö Årsrapport 1999 11/2000 Luften i Malmö Årsrapport 1999 Innehållsförteckning Sida Sammanfattning 2 Var i Malmö mäts luftföroreningar? 3 Gränsvärden och miljökvalitetsnormer 4-5 Vädret under

Läs mer

Trafikbullerutredning Långaveka 3:21, 4:1

Trafikbullerutredning Långaveka 3:21, 4:1 Handläggare Josefin Grönlund Tel +46105058458 Mobil +46701847458 E-post josefin.gronlund@afconsult.com Mottagare Falkenbergs kommun Datum 2018-06-14 Projekt-ID 745078 Långaveka 3:21 4:1 Trafikbullerutredning

Läs mer

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan

Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Briljant- och Smaragdgatan Utredningsrapport 2016:9 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten

Läs mer

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen

PM Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen Bo Bergman Bo Bergman Fastighetsutveckling AB Polhemsgatan 12 171 58 Solna PM 2017-10-19 Utredning av luftföroreningshalter vid planerad nybyggnation vid Norra Frösunda Idrottsplatsen - Simhallen I följande

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor:

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: PROJEKTRAPPORT 12361 Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde Rapport 12361-17100200.doc Antal sidor: 8 Bilagor: Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson

Läs mer

Genomgång, med avseende på trafikbuller, av förutsättningarna för bostadsbebyggelse vid Kv. Älvkullen i Västerås.

Genomgång, med avseende på trafikbuller, av förutsättningarna för bostadsbebyggelse vid Kv. Älvkullen i Västerås. 734857 RAPPORT A Handläggare Nils Ståhl Tel +46 10 505 10 21 Mobil +46 (0)70 293 83 37 Fax +46(0)01 505 11 83 nils.stahl@afconsult.com Datum 2017-06-02 Kadesjös Projekt AB Håkan Kadesjö Uppdragsnr 734857

Läs mer

Antagen Laga Kraft

Antagen Laga Kraft Områdesbestämmelser för del av Stödstorp 2:1 m fl. Vaggeryds kommun Antagen 2015-04-28 79 Laga Kraft 2015-05-27 Bakgrund och syfte Områdets läge framgår av bilden föregående sida. Marken utgörs av tallmo

Läs mer

Trafikbullerutredning för detaljplan, Järvstagläntan, Gävle kommun

Trafikbullerutredning för detaljplan, Järvstagläntan, Gävle kommun Handläggare Tel +46 (0)10 505 14 42 Mobil +46 (0)72 562 64 67 E-post peter.arbinge@afconsult.com Datum Projekt-ID 731541 Rapport-ID 731541-A Kund Anebohusgruppen AB Trafikbullerutredning för detaljplan,

Läs mer

Luftutredning Litteraturgatan. bild

Luftutredning Litteraturgatan. bild Luftutredning Litteraturgatan bild Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten vid Litteraturgatan i Göteborg och hur de nybyggnationer som beskrivs

Läs mer

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Infrastructure AB. Org.nr säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen RAPPORT Karlstads kommun SEDIMENTPROVTAGNING, GRUNDVIKEN UPPDRAGSNUMMER 1331177100 Miljöteknisk markprovtagning av sediment i Grundviken KARLSTAD 2010-06-16 Sweco Infrastructure AB Sara Häller 1 (11) ra04s

Läs mer

Bullerutredning för kvarteret Kometen, Kristinehamns kommun. ÅF-Infrastructure AB Ljud och Vibrationer

Bullerutredning för kvarteret Kometen, Kristinehamns kommun. ÅF-Infrastructure AB Ljud och Vibrationer Författare Telefon +46 10 505 07 86 Mobiltelefon +46 70 682 89 98 E-mail niklas.j.carlsson@afconsult.com Datun Projektnummer Rapport -r-a Kund Kristinehamns kommun Kommunledningsförvaltningen, Planeringsavdelningen

Läs mer

Kålleredgården 1:29, Mölndals stad

Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Källa: Eniro Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Kålleredgården 1:29, Mölndals stad Beställare: Beställarens representant: Konsult: Box 8774 402 76 Göteborg Uppdragsledare: Handläggare: Mölndals stad GLN7350013290008

Läs mer

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN

Mikaela Pettersson och Anna Bäckström ÖVERSIKTLIG MARKRADONUNDERSÖKNING INOM PLANOMRÅDE KÅRSTA-RICKEBY 2, VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN memo01.docx 2012-03-28-14 PM MARKRADON UPPDRAG MKB DP Kårsta-Rickeby 2 UPPDRAGSNUMMER 1157874000 UPPDRAGSLEDARE Gundula Kolb UPPRÄTTAD AV Mikaela Pettersson och Anna Bäckström DATUM 2017-10-02, REV 2018-03-15

Läs mer

Innebär nya regler för industribuller ökad lågfrekvensproblematik?

Innebär nya regler för industribuller ökad lågfrekvensproblematik? Innebär nya regler för industribuller ökad lågfrekvensproblematik? Olivier Fégeant Sweco Leonard Kolman Sweco Bullernätverket 20180518 En utvärdering av rapport 2015:21 Vår uppgift var bland annat att

Läs mer

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN

GATURUMSBERÄKNING FREDRIKSDALSGATAN UPPDRAG Luftmiljöutr Fredriksdalsgatan UPPDRAGSNUMMER 7001263000 UPPDRAGSLEDARE Leif Axenhamn UPPRÄTTAD AV Carl Thordstein DATUM Sammanfattning Spridningsberäkningar genomfördes för gaturummen vid detaljplansområdet

Läs mer

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen )

Mjölby kommun Ljusutredning Mantorptravet. Utredning av ljusstörningar för detaljplan Viby-olofstorp 4:4. (Östra Olofstorp vid riksvägen ) Mjölby kommun ÅF Infrastructure AB Linköping 20180829 Granskad av: Urban Schelin ÅF Infrastructure AB, Storgatan 13, 582 23 Linköping Telefon 0105052957. Säte i Stockholm. www.afconsult.com Org.nr 5561852103.

Läs mer

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna

PM Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna Pernilla Troberg Iterio AB Östgötagatan 12 116 25 Stockholm PM 2017-12-13 Luftföroreningshalter vid ny bebyggelse i Huvudsta, Solna I följande PM redovisas beräknade halter av partiklar (PM10) och kvävedioxid

Läs mer

Bekräftelse på inkomna mätresultat och avslut av ärende

Bekräftelse på inkomna mätresultat och avslut av ärende ECOS Mall 178_HS_bkrft_mtrsl_avslt - ver. 2018-09-10 Miljöförvaltningen 1 (1) Dnr: 2018-012746 2019-02-18 Handläggare Mikael Åhman 08-508 28 159 mikael.ahman@stockholm.se Brf Neptunus 5 C/o Brf Neptunus

Läs mer

Detaljplan för Ekåsens koloniområde

Detaljplan för Ekåsens koloniområde Handläggare Kristoffer Hultberg Tel +46 10-505 84 25 Mobil +46 70 184 74 25 E-post kristoffer.hultberg@afconsult.com Datum 2015-11-27 Projekt-ID 713184 Rapport-ID 713184-rA Kund Mölndals stad Detaljplan

Läs mer

Dp1824 Bäckby Centrum, Välljärnsgatan, Västerås

Dp1824 Bäckby Centrum, Välljärnsgatan, Västerås 743734 RAPPORT A Handläggare Kaj Erik Piippo Tel +46 10 505 60 69 Mobil +46 (0)73 027 70 49 Fax +46 10 505 11 83 kaj.piippo@afconsult.com Datum 2017-11-28 Västerås Stad Jimmy Heimersson Uppdragsnr 743734

Läs mer

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun

PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun PM Kompletterande markundersökning, Kronetorp 1:1, Burlövs kommun Uppdrag Miljöteknisk byggnads- och markundersökning Beställare Kronetorp Park AB Från Nicklas Lindgren, Ramböll Sverige AB Till Mats Widerdal,

Läs mer

Cirkulationsplats vid Djupedals idrottsplats i Mölnlycke. Bullerutredning vägtrafik. Nya bostäder

Cirkulationsplats vid Djupedals idrottsplats i Mölnlycke. Bullerutredning vägtrafik. Nya bostäder Handläggare Hässel Johan Tel +400847 Mobil +4670184747 Fax +46 1 7747474 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (14) Datum 01-01- Härryda Kommun André Berggren Planenheten 4 80 Mölnlycke Uppdragsnr 69847

Läs mer

Dp Bjurhovda 3:24 i Västerås

Dp Bjurhovda 3:24 i Västerås 748479 RAPPORT A Handläggare Kaj Erik Piippo Tel +46 10 505 60 69 Mobil +46 (0)73 027 70 49 Fax +46 10 505 11 83 kaj.piippo@afconsult.com Datum 2018-03-01 PEAB Bostad AB Emelie Segendorff Uppdragsnr 748479

Läs mer

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1

Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Juli 2014 Innehållsförteckning Luftkvaliteten och vädret i Göteborgsområdet, juli 2014... 1 Luftföroreningar... 1 Vädret... 1 Var mäter vi och vad mäter vi?... 1 Årets överskridande av miljökvalitetsnormer...

Läs mer

Källa: Eniro. Torlunda S:2 i Hällbybrunn, Eskilstuna kommun. Vägtrafikbullerutredning

Källa: Eniro. Torlunda S:2 i Hällbybrunn, Eskilstuna kommun. Vägtrafikbullerutredning Källa: Eniro Torlunda S:2 i Hällbybrunn, Eskilstuna kommun Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant:karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning

Detaljplan för Tyfter i Diseröd Kungälv. Bullerutredning Handläggare Ohlsson Perry Tel +46105058438 Mobil +46701847438 Fax +46105053009 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (7) Datum Kungälvs kommun Nämndhuset 442 81 Kungälv Uppdragsnr 577009 Detaljplan för

Läs mer

Gärdet 1:1 Östra Kongahälla, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning

Gärdet 1:1 Östra Kongahälla, Kungälvs kommun. Trafikbullerutredning Handläggare Johan Hässel Telefon 010-505 84 27 Mobil 0701 84 74 27 E-post johan.hassel@afconsult.com Datum 2017-08-21 Uppdragsnummer 701045 Rapport 701045-rC Beställare Kungälvs kommun, Viktor Zettergren

Läs mer

Lommarstranden i Norrtälje

Lommarstranden i Norrtälje Norrtälje kommun Lommarstranden i Norrtälje Trafikbullerutredning Uppdragsnr: 104 28 56 Version: 2 2017-10-18 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Handläggare:

Läs mer

RAPPORT A. Granängstorget, Tyresö kommun. Döbelnsgatan Stockholm. Trafikbullerutredning. ÅF-Infrastructure AB. Ljud & Vibrationer.

RAPPORT A. Granängstorget, Tyresö kommun. Döbelnsgatan Stockholm. Trafikbullerutredning. ÅF-Infrastructure AB. Ljud & Vibrationer. A Handläggare Lars Lindström Tel 010 505 60 71 Datum 2017-06-28 Projekt-ID 735843 Mobil 070 184 57 71 Brickhouse Fastighetsutveckling AB E-post lars.e.lindstrom@afconsult.com Döbelnsgatan 54 113 52 Stockholm

Läs mer

Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun

Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun Källa: Eniro Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun Trafikbullerutredning 2015-12-16 Göteborgsvägen 111 i Sävedalen, Partille kommun Trafikbullerutredning 2015-12-16 Beställare: Hällingsjö Hus

Läs mer

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare

Vibrationsutredning Norskavägen, Gällivare Uppdrag Norskavägen Beställare MAF Arkitekter Handläggare Jan Pons Rapportnr 1320030728 Datum 2017-12-19 Rev 2018-03-07 Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan 21 104 62 Stockholm T: +46-10-615 60

Läs mer

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad

Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Undersökning av luftkvalitet i Mariestad Miljö- och byggnadsförvaltningen 2014-08-13 2 Innehåll Sammanfattning... 3 Meteorologiska förhållanden... 3 Mätningar... 4 Resultat... 4 Partikeldeposition... 4

Läs mer

PM BULLER. Utredningar för detaljplan Lodjuret 4 AROSEKEN BOSTÄDER AB BULLERBERÄKNING UPPDRAGSNUMMER

PM BULLER. Utredningar för detaljplan Lodjuret 4 AROSEKEN BOSTÄDER AB BULLERBERÄKNING UPPDRAGSNUMMER repo001.docx 2015-10-05 PM BULLER AROSEKEN BOSTÄDER AB Utredningar för detaljplan Lodjuret 4 UPPDRAGSNUMMER BULLERBERÄKNING 2018-03-01 JENNIE BRUNDIN UPPDRAGSLEDARE RIKARD SJÖHOLM TEKNIKANSVARIG AKUSTIKER

Läs mer

ffi åilpå$nl"å f Jmiljos$pp*rt åb Mätrapport (radon iinomhusluft) <20 Bq/m3 (Anges endast om ssl:s mätkrav följts) Arsmedelvärde: Tidigare mätning

ffi åilpå$nlå f Jmiljos$pp*rt åb Mätrapport (radon iinomhusluft) <20 Bq/m3 (Anges endast om ssl:s mätkrav följts) Arsmedelvärde: Tidigare mätning ^{ EDn^ >urrrö. ta, z '4'D IT9 RAPPORT utfärdad av ackrediterat laboratorium åilpå$nl"å f Jmiljos$pp*rt åb REPORT issued by an Accredited Laboratory. Mätrapport (radon iinomhusluft) Rapport nr: 3644: I

Läs mer

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen

Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Utredningsrapport 2016:01 Infovisaren Stadsbyggnadskontoret Luftkvalitetsutredning förskola Bergakungen Foto: Marit Lissdaniels Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten på taket

Läs mer

RAPPORT AVSEENDE UTSLÄPP AV LUKTANDE FÖRENINGAR OCH ÅTGÄRDER ATT MINSKA UTSLÄPPEN

RAPPORT AVSEENDE UTSLÄPP AV LUKTANDE FÖRENINGAR OCH ÅTGÄRDER ATT MINSKA UTSLÄPPEN MJÖLBY KOMMUN Mjölkulla ARV - Mjölby UPPDRAGSNUMMER 1834746000 AVSEENDE UTSLÄPP AV LUKTANDE FÖRENINGAR OCH ÅTGÄRDER ATT MINSKA UTSLÄPPEN ORIGINAL JÖNKÖPING PROCESSANLÄGGNINGAR 2017-04-12 MATS KALL, STIG

Läs mer

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11

PM Miljö. Peab Sverige AB Fabege AB. Kv Lagern, markmiljö. Stockholm 2011-04-11 Peab Sverige AB Fabege AB Stockholm 2011-04-11 Datum 2011-04-11 Uppdragsnummer 61151144701 Utgåva/Status Joakim Persson Uppdragsledare Linnea Sörenby Granskare Ramböll Sverige AB Box 17009, Krukmakargatan

Läs mer

Datum Åtgärdsplan för att hantera buller från fläktar på närliggande fastighet

Datum Åtgärdsplan för att hantera buller från fläktar på närliggande fastighet PM01 1 (6) Handläggare Jens Fredriksson Tel +46 10 505 60 97 Mobil +46 70-184 57 97 Fax +46 10 505 00 10 jens.fredriksson@afconsult.com Datum 2013-03-27 AFA Fastigheter AB Henrik Arwidson Klara Södra Kyrkogata

Läs mer

Luftutredning Distansgatan

Luftutredning Distansgatan Miljöförvaltningen Luftutredning Distansgatan www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen i Göteborg har på uppdrag av stadsbyggnadskontoret undersökt luftkvaliteten runt Distansgatan i Göteborg och hur

Läs mer

Sotenäs kommun Bullerutredning - detaljplan för ÖDEGÅRDEN 1:9 m. fl, Sotenäs kommun

Sotenäs kommun Bullerutredning - detaljplan för ÖDEGÅRDEN 1:9 m. fl, Sotenäs kommun Handläggare Tel + (0) 0 Mobil + (0) 0 perry.ohlsson@afconsult.com RAPPORT () Datum -0- Uppdragsnr Kommunstyrelsen Mark- och exploatering 0 Kungshamn Rapport nr Detaljplan ÖDEGÅRDEN : m.fl. Uppdragsansvarig

Läs mer

Källa: Eniro. Bua hamnplan, Varbergs kommun. Vägtrafikbullerutredning

Källa: Eniro. Bua hamnplan, Varbergs kommun. Vägtrafikbullerutredning Källa: Eniro Bua hamnplan, Varbergs kommun Vägtrafikbullerutredning 2015-11-23 Bua hamnplan, Varbergs kommun Vägtrafikbullerutredning 2015-11-23 Beställare: Varbergs kommun 432 80 Varberg Beställarens

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Trafikbullerutredning skolgård, Manhem 2, Oskarshamn

Trafikbullerutredning skolgård, Manhem 2, Oskarshamn Handläggare Mia Lindros Tel +46 10 505 25 44 Mobil +46703685289 E-post mia.lindros@afconsult.com Datum 2016-09-28 Projekt-ID 715661 Kund Oskarshamns kommun Trafikbullerutredning skolgård, Manhem 2, Oskarshamn

Läs mer

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata

Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Miljöförvaltningen Luftkvalitetsutredning Theres Svensson Gata Utredningsrapport 2016:16 www.goteborg.se Förord Miljöförvaltningen har gjort en utredning av luftkvaliteten vid kontorslokalen Smedjan på

Läs mer

Kungsbäck, Gävle kommun

Kungsbäck, Gävle kommun 736582 RAPPORT A Handläggare Nils Ståhl Tel +46 10 505 10 21 Mobil +46 (0)70 293 83 37 Fax +46 10 505 11 83 nils.stahl@afconsult.com Datum 2017-06-02 Exploateringsingenjör Camilla Persson Uppdragsnr 736582

Läs mer

Derome Timber AB, Varbergs kommun. Trafikbullerutredning för externa transporter.

Derome Timber AB, Varbergs kommun. Trafikbullerutredning för externa transporter. Handläggare Perry Ohlsson Telefon 010-505 84 38 Mobil 0701847438 E-post perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2016-04-12 Uppdragsnummer 591440 Rapport 591440 A Beställare Derome Timber AB Derome Timber AB,

Läs mer

SVENSK STANDARD SS-ISO 8756

SVENSK STANDARD SS-ISO 8756 Handläggande organ Fastställd Utgåva Sida Allmänna Standardiseringsgruppen, STG 1997-12-30 1 1 (9) SIS FASTSTÄLLER OCH UTGER SVENSK STANDARD SAMT SÄLJER NATIONELLA, EUROPEISKA OCH INTERNATIONELLA STANDARDPUBLIKATIONER

Läs mer

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun

Rapport - Detaljplan för Rished 7:1, Ale kommun RAPPORT 1 (6) Handläggare Tel +46 10 505 84 38 Mobil +46 70 184 74 38 Fax +46 10 505 30 09 perry.ohlsson@afconsult.com Datum 2014-10-13 Uppdragsnr 596526 Ale kommun Plan- och byggavdelningen 449 80 Alafors

Läs mer

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun

Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Datum 2010-11-16 Kompletterad 2011-05-02 NCC Björn I M Svensson 178 04 Solna Bedömning av luftföroreningahalter av kvävedioxid och partiklar för detaljplaneområdet Eds Allé, Upplands Väsby kommun Ett nytt

Läs mer

RAPPORT. Trafikbullerutredning Karlshamn. Sammanfattning. Boningsrum:

RAPPORT. Trafikbullerutredning Karlshamn. Sammanfattning. Boningsrum: Handläggare Marcel Gräfe Tel +46 10 505 59 25 Mobil +46 72 229 79 06 E-post marcel.graefe@afconsult.com Datum 2018-06-27 Projekt-ID 752623-01 Rapport-ID 752623-01 A - Rev(0) Kund INTERN underkonsult (ÅF

Läs mer

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll

miljöassistans Bullerutredning Högsbo 5:17 Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll miljöassistans Xtera Fastighetsfövaltning AB Göteborg Bullerutredning Beräknad ljudutbredning i närområdet Innehåll 1. Uppdraget 2. Omgivningen 3. Geografisk avgränsning 4. Allmänt om buller 5. Beräkningsmodellen

Läs mer