VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD"

Transkript

1

2 VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset för alla åldrar. Riksförbundet Svensk Trädgård är huvudorganisation för trädgårdsföreningar, deras regionala förbund och enskilda personer. Vi vill öka det allmänna trädgårdsintresset och förbättra trädgårdskultur och boendemiljö. Detta gör vi genom rådgivning, information och kunskapsspridning bl a genom tidningen Hemträdgården. Vi vill också verka för ett hänsynsfullt odlande i samklang med naturen. Vi arbetar för att förbättra människors livskvalitet genom gröna upplevelser och trivsam gemenskap i trädgårdsföreningen. Vi framhåller trädgårdens betydelse för hela samhällets utveckling och värde för rekreation, boende, rehabilitering och fritidsaktiviteter och tar därför initiativ för att påverka myndigheter, företag och andra organisationer. Vi samarbetar med andra organisationer som verkar för fritidsodling och är medlemmar i paraplyorganisationen FOR (FritidsOdlingensRiksorganisation).

3 Förord Utgångspunkterna för årets verksamhetsplanering har varit att möta de önskemål som framkommit från förbundets föreningar samt de utmaningar en organisation i utveckling möter. I en tid när många parallella organisationer tappar medlemmar och även konventionella tidningar och dagspress minskar sina upplagor, är jag stolt över att tillhöra en organisation med en stabil medlembas som dessutom har visat en ökning i medlemsantalet. Förbundet har en solid ekonomi och det möjliggör det planerade arbetet att minska sårbarheten, och stärka föreningsarbetet i landet. Det kommande året önskar vi bland annat påbörja arbetet med byte av medlemsregister. Det nuvarande registret går nu in på sitt 14 år och mycket har hänt gällande tillgänglighet och kompabilitet med bland annat vårt ekonomisystem. Det senast en faktor som även revisor påpekade som en brist. Att systemet skall bli mer användarvänlig också för landets föreningar. Önskemål om epost adresser efterfrågas men kan inte hanteras på ett rimligt sätt i det nuvarande systemet. Detta kommer in under punkten att förbättra vår service jämte landets föreningar och medlemmar. Fokus kommer också ligga på att utveckla de digitala kanalerna, inte bara centralt utan också hitta lösningar som underlättar för föreningarna att nå ut med sina lokala program och information. Detta är ett led i att öka kännedomen om förbundet och hela dess verksamhet. Att stödja föreningar lokalt med arbete som rör såväl styrelsearbete som kommunikation med presumtiva medlemmar är högt prioriterat. Regionmötena är en naturlig samlingsarena för fler föreningar att utbyta erfarenheter och kunskap och även ett viktigt led i förbundets arbete med att inhämta information och önskemål. Förbundet har med sin verksamhet en viktig roll i att utveckla Trädgårdssverige ett Sverige där alla ska ges tillgång till bra kunskap om odling och att genom trivsamma former kunna umgås kring detta intresse. Genom att påbörja det som beskrivs i Verksamhetsplan 2015 tar vi viktiga steg mot detta mål. Med önskan om en skön odlingsvår Er förbundsdirektör Inger Ekrem

4 Övergripande verksamhet Den övergripande verksamhet som finns upptagen i våra stadgar täcker tre områden: vårda och värva medlemmar och föreningar för att med ökade medlemstal stärka organisationens inflytande att ytterligare förbättra vår kunskapsförmedling, kommunikation och service. öka kännedomen om organisationen och dess verksamhet. Detta är utgångspunkten för denna verksamhetsplan. Fullmäktige kommer att hållas i Kista april. Kallelsen finns att läsa i Hemträdgården nr 1, 2015 Personal Stella Westerlund avgår med pension i januari och har redan i ersatts av en kommunikatör som arbetat parallellt med henne sedan 1 oktober förra året. En ny halvtidstjänst på medlemsservice är på gång. Detta för att minska arbetsbelastningen, öka tillgängligheten och eliminera sårbarheten när man bara har en person som sköter medlemsservice. Medlems och föreningsservice Vi fortsätter att utveckla vår service till våra föreningar via hemsidan och genom direkt kontakt med medlemsservice. I de allmänna förmånerna från kansliet ingår rådgivning i funktionärsfrågor, styrelsearbete, stadgar, ekonomi, juridik mm samt hjälp med marknadsföring och pressarbete. Föreningens funktionärer har egen inloggning på hemsidan till en flik där man kan hitta material som stöd för styrelsearbetet, blanketter och lista på föredragshållare mm. Förbundsdirektören svarar på både telefonsamtal och mail samt fortsätter att resa ut till föreningar som behöver hjälp med såväl årsmöte som uppbackning och råd kring styrelsearbetet. Alla föreningar får upp till tre gratisexemplar av Hemträdgården att använda i sin marknadsföring av föreningen. Dessutom kan alla föreningar välja fem adresser dit, Svensk Trädgård skickar Hemträdgården gratis, såsom vårdcentraler, frisör och liknande. Föreningarna och dess medlemmar är och förblir Svensk Trädgårds kärna och förbundets viktigaste ambassadörer utåt. Vi hoppas även under 2015 kunna inspirera genom att medlemmarna kan bjuda med sig vänner och grannar till föreningarnas varierande arrangemang så att vi på så sätt blir ännu fler medlemmar. Att bli många medlemmar är en styrka. Genom fler medlemmar kan vi genom FritidsOdlingens Riksorganisation påverka bl a politiskt inom Sverige och EU större utsträckning. (Se FOR s 6) Med ett ökat medlemsantal inom föreningarna stärks även rekryteringsgrunden för kommande styrelseledamöter.

5 Trädgårdsföreningarna med sina spännande program och aktiviteter har visat sig vara det absolut bästa sättet att värva nya medlemmar på. Från kansliet kan föreningarna beställa värvningsmaterial i form av Hemträdgården, foldern Odla och Njut, faktablad och övrigt för tillfället aktuella produkter. En ny banderoll att låna på trädgårdsmässor och andra utställningar finns på plats. Att under sommaren, bli medlem för sista halvåret för halv avgift, är ett sätt att locka nya presumtiva att prova på. Vi ser att de flesta nya medlemmarna stannar kvar även följande år. Nytt medlemsregister Det befintlige medlemsregistret går nu in på sitt 14 år och med den tekniska utveckling som skett ser vi nu behovet att förnya det för att möta föreningarnas önskemål om bland annat e postlistor. Det nuvarande systemet har även begränsningar när det gäller kompatibiliteten med ekonomisystemet. Arbetet med att utarbeta en kravspecifikation har påbörjats. Och enkät har skickats till alla trädgårdsföreningarna för synpunkter och önskemål. Styrelsen önskar att man skall ta av de egna medlen för detta. Kansliet kommer att kontakta parallella organisationer som jobbar på någorlunda likvärdigt sätt för att se vilka system de använder. Catharina Kihlström Lexén är förbundsdirektörens bollplank och samtalspart i projektet. Det är viktigt att vi ser på helheten i detta då både hemsida och server samt kopplingar till ekonomisystemet är en viktig del av detta. Realistisk är att räkna med att man är i mål med detta i slutet av Regionmöten Till hösten börjar en ny serie regionmöten. Förra omgångens möten, som hade temat Trädgårdar och föreningar i den digitala världen, har varit mycket uppskattade av föreningarna. I möjligaste mån försöker vi variera den geografiska placeringen av mötena. Riksförbundet står för alla kostnader kring mötena förutom resorna till och från. Vi hoppas att så många föreningar som möjligt tar tillfället i akt och utnyttjar denna möjlighet att träffa andra föreningar, representanter för kansliet samt en representant från Riksförbundets styrelse. Syftet med regionmöten är att utbyta kunskap, samt få inspiration och information. Kommande regionmöten kommer att fortsätta med det digitala temat, men denna gång riktad dmer mot föreningsstyrelserna och hur man kan utnyttja nätet för att jobba tryggare och mer effektivt som styrelse. Rådgivning Våra två rådgivare arbetar dagligen med att svara på trädgårdsfrågor samt sprida kunskap till medlemmar och allmänheten. Rådgivarna kommer under året, förutom att göra ett antal besök hos föreningarna, medverka på mässor, resor och andra evenemang. För rådgivarnas besök i föreningen finns en enhetstaxa. Ett besök av rådgivare för föredrag och kunskapsförmedling kostar 2500 kr, oavsett var i Sverige föreningen ligger, och inkluderar då alla kostnader. Enhetstaxan infördes De föreningar som ännu inte haft besök av trädgårdsrådgivarna får förtur när föredragen bokas. Efter sommaren 2015 öppnar vi för bokning av 2016.

6 Aktivitetsbidrag till föreningar Även 2015 har FOR fått beviljat anslag men för första gång har anslaget minskat. Förbundet får drygt kr mindre under innevarande år, men styrelsen har beslutat att det inte skall drabba det som är kärnan i vår verksamhet, kunskap i form av rådgivning, tidningen samt bidrag till föreningarna. Detta gör att det fortfarande kommer finnas möjlighet för föreningar att söka bidrag för information och rådgivning om miljövänlig trädgårdsodling. Föreningar kan söka upp till 4000 kr per förening och år. Ansökningsdatum är i år 15 mars och 15september. Ansökningarna skall följas av en ekonomisk redovisning från föregående år. Hemträdgården Hemträdgården fyller 70 år och det kommer att markeras på olika sätt både i tidningen och på såväl mässor och andra arrangemang. Medlemstidningen kommer fortsätta behålla sin höga kunskapsnivå och vara en tidning som förmedlar objektiv kunskap. Temat under året kommer följa jubileumsåret och vara Trädgårdsfest. Tidningen kommer att användas i marknadsföring av föreningarna och Riksförbundet på mässor och föreningsaktiviteter samt i samarbete med externa parter i syfte att nå ut med information om förbundet och dess föreningar. Försäljning av lösnummer är ett led i arbetet att synliggöra verksamheten och att på så sätt i förlängningen få fler medlemmar. Digital trädgårdslitteratur I början av året lanseras andra och tredje delen av en serie om tre baserad på våra faktablad som e bok. Vi önskar jobba vidare med möjligheterna att förmedla kunskap också digitalt. Hemsidan Fler människor söker sin information via internet, och en tydlig, informativ hemsida gynnar också medlemstillströmningen. Hemsidan är utan jämförelse det mest kostnadseffektiva sättet för medlemsvärvning på riksplan och vi kommer att utvärdera sidan för att tydliggöra vilka områden som skall förbättras. Vi kommer fortsätta utveckla hemsidan och dess funktioner, inte bara som ansiktet utåt, men också som verktyg och hjälpmedel för föreningar och medlemmar Ett ny enklare sätt att hitta föreningar, aktiviteter och fruktträdsbeskärare, är Trädgårdskartan som kommer lanseras på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i mars. Kartan har varit påbörjat men inte prioriterats på grund av resursbrist. Hemsidesmallar för föreningarna Styrelsen önskar även att det skall bli enklare för alla förbundets föreningar att ha egna hemsidor och att förbundet skall använda de egna medlen till att se till att mallar för hemsidor tas fram under året. Detta i enlighet med motioner från föreningar i år och även förra året...andra digitala medier På Riksförbundets facebooksida finns i dagsläget fler än 2500 likes och antalet ökar. Detta är ett aktivt forum där nyheter och information sprids snabbt och effektivt.

7 Här sker också medlemsvärvning där vi når nya grupper. Hemträdgårdens facebook Tusen Trädgårdars facebook Även vårt instagramkonto ökar synligheten av riksförbundet och förbundets föreningar och arrangemang. Vi arbetar vidare för att öka Svensk Trädgårds närvaro i sociala medier både på riksplan och i lokalföreningarna. Alla journalister och andra intresserade kan följa våra nyheter och få våra pressmeddelanden via Svensk Trädgårds nyöppnade nyhetsrum på Mynewsdesk Svensk Trädgårds Eldsjäl och Kungl. Patriotiska Sällskapets medaljer Utmärkelsen Svensk Trädgårds Eldsjäl går till en medlem i Svensk Trädgård som entusiasmerar och osjälviskt ställer sin kraft till föreningens bästa. Priset delas ut på mässan Nordiska Trädgårdar Riksförbundet föreslår även mottagare av och delar ut de anrika trädgårdsmedaljerna från Kungl. Patriotiska Sällskapet i samband med Sommarmötet. Marknadsföring/Medlemsvärvning Det långsiktiga arbetet med marknadsföring fortsätter för att nå ut till fler målgrupper, till media, samarbetspartners och presumtiva medlemmar. Under Nordiska Trädgårdar satsar vi i år framförallt på medlemsvärvning och att lyfta fram Hemträdgården. Nytillkomna medlemmar deltar i lotterier, ett varje dag. Även gamla medlemmar som medverkar till värvning får en present. Medlemsförmåner Arbetet med att hitta nya samarbetspartners, som kan tillföra nya och nyttiga medlemsförmåner, fortgår. Målet är att få ett tiotal nya förmåner varje år. Vi jobbar på att marknadsföra de redan existerande förmånerna så att de utnyttjas och hittar sponsorer till mässan och andra evenemang bland dem. Tusen Trädgårdar I år är ett viloår för Tusen Trädgårdar som går vart annat år. Nästa arrangemang är den 3 juli Men vi kommer att jobba mot arrangemanget genom att tillsammans med Studiefrämjandet och Trädgårdsriket visa på tips och råd samt anordna studiecirklar. Sommarmötet Södra Dalarnas trädgårdsförening är värdar för årets Sommarmöte den augusti i Dalarna.

8 Medlemsresor Den populära trädgårdskryssningen till Estland och blomstermarknaden i Türi, i samarbete med TallinkSilja, genomförs i år för femte gången. Kryssningen genomförs vartannat år omväxlande med Tusen Trädgårdar. Årets resa går av stapeln 14 maj. Eftersom det är en jubileumsresa ligger huvudprogrammet på extradygnet. Vi besöker Aibolamuseet (strandsvenskarnas museeum) och Ilon Wiklands museum i Haapsalu. En privat trädgård på Runö utanför Haapsalu öppnar sina grindar för oss. Medlemmar i Riksförbundet Svensk Trädgård får en särskild jubileumsgåva. Även samarbetet med Favoritresor fortsätter med resor för våra medlemmar, i år planerade till Madeira, Chelsea Flower Show, Nederländerna, och Italien. Medlemskap minst ett år ger 1000: rabatt. De som inte är medlemmar får ett års medlemskap på prov som betalas av Favoritresor. Kurser Riksförbundet Svensk Trädgård har tagit som sin uppgift att verka för god vård av fruktträd. Normalt sätt anordnar vi varje år två kurstillfällen för Grönt kort i fruktträdsbeskärning, nu utökad med JASbeskärning. Denna kurs vänder sig främst till dem som tänker sig att använda kunskapen i yrket, som bisyssla eller som kursledare. Den är bara tillgänglig för medlemmar av Riksförbundet Svensk Trädgård kommer denna kurs utgå, då vi prioriterar att uppdatera kursmaterialet. Fortbildningskurser, samt en prova på dag för intresserade kommer att hållas under vår och höst, I samarbete med Studiefrämjandet har Ann Catrin Thor planerat och tagit fram en studiehandledning till kommande kurser i fruktträdsbeskärning i Studiefrämjandets regi med Grönt Kort utbildade lärare, Våra fruktträd. Faktablad Ett helt nytt Faktablad kommer i år; Barn och trädgård Detta faktablad kommer att delas ut till medlemmar på trädgårdsmässan i Älvsjö. Under fliken Kunskap på hemsidan finns alla faktablad att ladda ner. Faktabladen produceras delvis med bidrag från FOR och kan även beställas av föreningar för t ex en temakväll. Faktabladen kommer även att komma ut digital i e boksförmat. Särtryck Inget nytt särtryck ur Hemträdgården planeras i år. Zonkartan Vi forsätter arbetet med att tillgängliggöra Svensk Trädgårds zonkarta samt att bevaka användandet av den.

9 Trädgårdsspanarna Mördarsnigelfällor. Det är vad årets trädgårdsspanare skall testa. Spanare med geografisk spridning över hela Sverige kommer att delta. Rapporter från spaningarna publiceras i Hemträdgården och på hemsidan. Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar Genom vårt medlemskap i FOR är vi samarrangörer för Nordens största trädgårdsmässa, Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Där synliggör vi Riksförbundet och dess medlemsföreningar, möter medlemmar, värvar nya och skapar kontakter. I år hålls mässan mars. Vår monter kommer att följa temat Trädgårdsfest. Hela kansliet och delar av Riksförbundets styrelse finns på plats under mässan. Rådgivarna, förbundsdirektören samt några av styrelseledamöterna, är även aktivt engagerade på scenerna. FOR (FritidsOdlingens Riksorganisation) Riksförbundet Svensk Trädgård utgör en del av FOR. Genom FOR kan vi påverka politiskt inom Sverige och EU och ingå nya samarbeten. Genom FOR skapas möjligheter att få fram forskning runt ämnen som berör hemträdgården och fritidsodlingen. Genom Partnerskap Alnarp, där vi är medlemmar, kan nya projekt och mindre forskningsuppdrag sättas igång. Vi med att bevaka och påverka konsumentintressen som berör vår sektor genom föreningen Sveriges Konsumenter. Viktiga konkreta arbetsuppgifter inom FritidsOdlingens Riksorganisation Anpassning till klimatförändringen, nya skadegörare och ökat odlingsintresse ökar angelägenheten av samarbete med forskning, växtförädling och undervisning vid universitet och högskolor. Samarbete med Partnerskap Alnarp, Movium Partnerskap och KSLA om nya projekt ska eftersträvas. Utvecklingen av POM och SKUD ska bevakas. Aktiv medverkan i referensgrupper inom SLU ska fortsätta. Bland annat med representant i referensgruppen för EPOK Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som arbetar med samverkan, samordning och information om ekologiskt lantbruk och ekologisk mat. FOR:s rådgivningsverksamhet är viktig för spridning av vederhäftig trådgårdskunskap. FOR:s gemensamma rådgivningstelefon och rådgivning per e post ska fortsätta genom avtal med nätverket av rådgivare runt om i landet. FOR:s samarbete med SLU Alnarp om support för rådgivarna ska fortsätta.ska bl a som medlem i Sveriges Konsumenter bevaka och tillvarata fritidsodlarnas konsumentintressen. Större utbyte av medlemskapet ska eftersträvas. FOR:s samarbete med Råd och Rön bör fortsätta under året. FOR ska i olika samhällskontakter verka för att trädgårdarnas och trädgårdsodlingens roll för både folkhälsan och en hållbar samhällsutveckling uppmärksammas och utvecklas. Som fritidsodlarnas intresseorganisation ska FOR fortlöpande verka för fortsatt ekonomiskt statsbidrag, bevaka viktiga utredningar, fungera som etablerad remissinstans samt medverka

10 i referensgrupper etc. Inför 2015 fick FOR besked om betydlig neddragning av statsbidraget. FOR kommer under året att på alla sätt påtala betydelsen av fortsatt stöd till fritidsodlingens organisationer, bland annat genom uppvaktningar och skrivelser för att få till en återgång till och helst höjning av det tidigare statsanslaget. Under 2015 kommer FOR att fortsätta bevaka vad som händer med den föreslagna men nedröstade EU förordningen om växtförökningsmaterial. Trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar är ett viktigt nationellt skyltfönster för fritidsodlingen. FOR har ett nytt 3 årigt avtal om samverkan och vill fortsätta att medverka till att mässan utvecklas som Sveriges största och viktigaste mötesplats för trädgårdsintresserade. Samarbetet med Gartnersällskapet om Årets trädgårdsbok fortsätter. Medlemsföreningarnas samhörighet och gemensamma slagkraft ska främjas genom utökat utbyte av information och en vinterkonferens för mässmedverkan och andra angelägna frågor. FOR:s egen webbplats är under omarbetning och ska utvecklas med mer lättillgänglig information om FOR:s verksamhet och viktiga frågor för fritidsodlare.

11 BUDGET FÖR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD 2015 Resultat 2013 Budget 2014 Resultat 2014 Budget 2015 Intäkter Medlemsavgifter Anslag Tidningen Övrigt Summa intäkter Kostnader Personal Direkta kostnader Tidningen Övriga direkta kostader Kansli/ verksamhet Avskrivningar Övriga rörelsekostnader Summa kostnader Finansiella poster Resultat

12 Kommentarer till 2015 års budget Det kommande året budgeterar vi med ett underskott då vi vill ta av de egna medlen till att förnya medlemsregistret, utveckla hemsidor för föreningarna, förnya server och backup samt möjliggöra att filma föredrag i förbundets regi och lägga upp på hemsidan för att öka tillgängligheten för alla landets föreningar. Intäkter Medlemsavgifter Fortsatt stabilitet i medlemsbasen. Vi förväntar oss en medlemsökning även Anslag FritidsOdlingens Riksorganisation har fått minskat bidrag från Jordbruksverket 2015 och det genererar ett minskat anslag även till riksförbundet. FOR har gjort en översyn av hur medlen fördelas, och numera blir det en fast summa per medlemskap i förbundet utöver de bidrag vi redan får till rådgivning. Bidragen går till tidningen, medverkan i FORs rådgivningsgata på Nordiska Trädgårdar samt bidrag till föreningar. Tidningen Vi hoppas på annonsintäkter högre mot föregående år men är återhållsamma i lagda budget. Övriga Denna post rymmer bland annat intäkter från kurs och resor. Kursintäkterna blir något lägre mot förra året eftersom huvudkursen Grönt Kort i fruktträdsbeskärning gör ett uppehåll går medlemsresan till Estland med över 450 resenärer. Finansiella poster Räntorna är i princip obefintliga så utdelningen i form av räntor och värdepappersresultat är budgeterat lågt. Kostnader Personalkostnader In under personalkostnader kommer även bilersättning för alla resor i Riksförbundet Svensk Trädgårds regi, t.ex till och från regionmöten och fullmäktige. Styrelsens arvode ligger även under denna post samt ersättning till skribenter som inte är egna företagare. Lönerna är uppjusterade enl direktiv fån arbetsgivareorganisationen KFO:s, avtalsförhandlingar för ideella organisationer, En utökning med halvtidstjänst på medlemsservice, för att minska sårbarheten, är budgeterat. Tidningen Budget för tidningen ligger lägre än förra årets budget. Vi har i år nytt tryckeri och förväntar oss något lägre kostnader där, även kostnaden för formgivare blir lägre än i förra årets budget. Portokostnaden justeras upp enligt postens information om portohöjningar Övriga direkta kostnader Under denna rubrik finns kostnader för b.la föreningsbidrag, faktablad mm. Vi förväntar oss betydligt lägre kostnader främst eftersom kursen Grönt kort gör ett uppehåll. Kansli/verksamhet externa kostnader Den planerade förnyelsen av medlemsregister, hemsidor och förbundets servrar mm belastar denna post vilket höjer kostnaderna. Utöver detta ingår verksamhetens dagliga drift så som aviseringar, fullmäktige, regionmöten, sommarmöte, styrelsemöten, övriga resor, lokalhyra kontoret, el, porto, avgifter, telefon, försäkring mm. En viss uppjustering följer de förväntade pris och portohöjningar. Avskrivningar En låg avskrivning på datorer och inventarier förväntas.

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset. Riksförbundet Svensk

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset för alla åldrar. Riksförbundet

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset för alla åldrar. Riksförbundet

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset för alla åldrar. Riksförbundet

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset för alla åldrar. Riksförbundet

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset för alla åldrar. Riksförbundet

Läs mer

Verksamhetsplan för 2017

Verksamhetsplan för 2017 Verksamhetsplan för 2017 1 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling. Organisationen

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Detta är Fritidsodlingens Riksorganisation FOR är en partipolitiskt obunden paraplyorganisation för ideella organisationer med huvudsaklig inriktning mot fritidsodling.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 1 VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD? Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset

Läs mer

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD?

VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD? VAD ÄR RIKSFÖRBUNDET SVENSK TRÄDGÅRD? U Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation, religiöst och partipolitiskt obunden, som främjar fritidsodlingen och trädgårdsintresset för alla åldrar.

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Borås Stad Organisations nr. 802459-9212 Antagen av styrelsen den 2015-01-29 Behandlad på årsmötet den 2015-03-19 Senast reviderad den 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET...

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Villaägarna Göteborg

Verksamhetsplan 2017 Villaägarna Göteborg Verksamhetsplan 2017 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Antagen av styrelsen den 6 mars 2017 Behandlad på årsmötet den 20 mars 2017 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET... 3 1 Ansvarsområde och funktion...

Läs mer

RAMBUDGET KONGRESS 2017

RAMBUDGET KONGRESS 2017 RAMBUDGET 2018-2020 KONGRESS 2017 Förbundsstyrelsens förslag Rambudget 2018-2020 I Mål och riktning beslutar kongressen om de övergripande verksamhetsmässiga aktiviteterna. Rambudgeten beskriver i ekonomiska

Läs mer

Dagordning årsmöte 23 mars 2015

Dagordning årsmöte 23 mars 2015 Dagordning årsmöte 23 mars 2015 1. Årsmötets öppnande, styrelsens ordförande 2. Anteckning av närvarande och upprättande av röstlängd (Bil 1) 3. Val av ordförande, sekreterare och justeringsmän, tillika

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 [Skriv text] Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 Antagen av styrelsen 2015-03-26 Behandlad på årsmötet 2015-04-15 Senast reviderad Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032

Verksamhetsberättelse 2014 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Verksamhetsberättelse 2014 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Antagen av styrelsen den.16 mars 2015 Behandlad på årsmötet den 24 mars 2015 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Villaägarna i Göteborg....

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 . Verksamhetsplan 2014 Villaägarna Mölndal Organisationsnummer 802428-4120 Antagen av styrelsen den 140224 Behandlad på årsmötet den 140309 Senast reviderad den 140224 Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

Verksamhetsberättelse Falkenberg

Verksamhetsberättelse Falkenberg Verksamhetsberättelse 2015 Falkenberg 2 (6) Villaägarna i Falkenberg Villaägarna Falkenberg är en obunden förening ansluten till Villaägarnas Riksförbund. Föreningen hade 1139 medlemmar 2015-12-31. Medlemsantalet

Läs mer

Verksamhetsplan och Arbetsordning för

Verksamhetsplan och Arbetsordning för Verksamhetsplan och Arbetsordning för Villaägarna i Malmö Antagen av styrelsen 2009-03-17 Reviderad senast 2010-12-08 1 (8) I texten nedan kallade: Villaägarna i Malmö (ViM) Regionkontor (RK), Regionstyrelsen

Läs mer

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg

Motionsyttrande Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Motion 1 Grundkursens längd Södra Älvsborg Centralstyrelsen föreslår Riksstämman att avslå motionen med motivering att: För närvarande har vi inga problem att rekrytera deltagare till grundkurs 1. Syftet

Läs mer

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande :

Vid utgången av 2014 var medlemsanslutningen till förbundet enligt följande : Fastställd vid förbundsstämman i Stockholm 2015-05-29 VERKSAMHETSSTRATEGI SVERIGES FISKEVATTENÄGAREFÖRBUND 2015-2017 Sveriges Fiskevattenägarerförbund är rikstäckande intresseorganisation för landets ägare

Läs mer

Verksamhetsplan 2008 Villaägarna Degerfors

Verksamhetsplan 2008 Villaägarna Degerfors 1 (5) 1 Inledning 1.1 Föreningens uppdrag Leverera nytta till våra medlemmar och förbättra villkoren för kommunens småhusägare. Föreningens arbete ska fokuseras på merparten av medlemmarnas intresse till

Läs mer

Älvsborgs Trädgårdsförbund. Valsamverkan Västernorrlands Län Gulli Hedin

Älvsborgs Trädgårdsförbund. Valsamverkan Västernorrlands Län Gulli Hedin Deltagare Fullmäktige 6/4 2014 Bilaga 1 Röstberättigade Västerbottens Läns Trädgårdsförbund Yvonne Lundqvist Västerbottens Läns Trädgårdsförbund Hans Lövgren Västerbottens Läns Trädgårdsförbund Kaisa Lövgren

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018

VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018 VERKSAMHETSPLAN FÖR SVENSKA CELIAKIFÖRBUNDET 2018 VISION Alla med celiaki, laktosintolerans, komjölksproteinallergi och sojaproteinallergi ska kunna leva sina liv utan att födoämnesöverkänsligheten inskränker

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 [Skriv text] Verksamhetsplan 2014 Villaägarna i Kungsbacka Org.nr 802417-6235 Antagen av styrelsen 2014-02-20 Behandlad på årsmötet 2014-04-03 Senast reviderad den Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

4 SKYLDIGHETER OCH RÄTTIGHETER

4 SKYLDIGHETER OCH RÄTTIGHETER STADGAR 1 ÄNDAMÅL Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation religiöst och partipolitiskt obunden. Det har sitt säte där förbundskansliet är beläget. Förbundet ska vara en huvudorganisation

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012 Villaägarna i Mölndal Org.nr 802428-4120

Verksamhetsberättelse 2012 Villaägarna i Mölndal Org.nr 802428-4120 Verksamhetsberättelse 2012 Villaägarna i Mölndal Org.nr 802428-4120 Antagen av styrelsen den...2013-02-05... Behandlad på årsmötet den..2013-03-10... Innehåll 1. Inledning... 3 2. Villaägarna i Mölndal.......3

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Villaägarna i Öckerö kommun Org.nr

Verksamhetsplan 2013 Villaägarna i Öckerö kommun Org.nr Verksamhetsplan 2013 Villaägarna i Öckerö kommun Org.nr 802432-6509 Antagen av styrelsen 20 mars 2013 Behandlad på årsmötet den... Senast reviderad den 2 (6) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET... 3 1 Ansvarsområde

Läs mer

Riksförbundet Enskilda Vägar

Riksförbundet Enskilda Vägar informerar Riksförbundet Enskilda Vägar Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35-37 114 57 Stockholm Utgåva november 2005 Riksförbundet Enskilda Vägar (REV) - en opolitisk organisation för de enskilda

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 [Skriv text] Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Öckerö Kommun Organisationsnummer 802432-6509 Antagen av styrelsen den 2015-..- Behandlad på årsmötet den 2015-04-22 Senast reviderad den 2015-..- Innehåll

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2018

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2018 Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till Verksamhetsplan & budget för år 2018 2 (7) Inledning Under 2018 kommer vi att bygga vidare på den fina verksamhet vi har idag i HRF Stockholm. Bara under

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Lerums kommun Organisationsnummer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Lerums kommun Organisationsnummer Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Lerums kommun Organisationsnummer 802431-9827 Antagen av styrelsen den 24/2-2015 Behandlas på årsmötet 2015-04-14 Senast reviderad den Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2019-01-01 2019-12-31 Vision Alla ska kunna förverkliga sina småhusdrömmar. Mission Genom påverkan, rådgivning och förmåner skapar vi bättre villkor för villaägandet. Verksamhetsidé Villaägarna

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 [Skriv text] Verksamhetsplan 2015 Villaägarna i Södra Halland Organisationsnummer 849202-4933 Antagen av styrelsen den 2015-02-24 Behandlad på årsmötet den 2015-03-12 Senast reviderad den Innehåll 1. Föreningens

Läs mer

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli

ORGANISATION. Medlemmar. Styrelse. Kansli Verksamhetsplan & Budget 2019 ORGANISATION Medlemmar Att öka antalet medlemmar. Att öka medlemmarnas delaktighet och engagemang i Fempowerments. Att öka antal medlemmar som kommer till årsmötet samt deltar

Läs mer

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar

HANDBOK. för ungdomsansvariga i FN-föreningar HANDBOK för ungdomsansvariga i FN-föreningar Svenska FN-förbundet Box 151 15 104 65 Stockholm Tel: 08-462 25 40 Fax: 08-641 88 76 E-post: info@fn.se webb: www.fn.se Svenska FN-förbundet, september 2011

Läs mer

VERKSAMHETSOMRÅDE 0 GEMENSAMT FÖR FÖRBUNDET

VERKSAMHETSOMRÅDE 0 GEMENSAMT FÖR FÖRBUNDET 1 Svenska Migränförbundet, -04-08 Förslag till VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET - Verksamhetsplan och budget presenteras i ett sammanhållet dokument. Under varje resultatenhet presenteras verksamheter (projekt)

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning, grupper som

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Verksamhetsplan & Budget 2018 Syftet med Verksamhetsplanen är att skapa en ram för året Föreningens ändamål 2 i föreningens stadgar Föreningens ändamål är att verka för ett projektivare

Läs mer

Ett medlemskap i Bostadsrätterna för att skapa opinion och styrka

Ett medlemskap i Bostadsrätterna för att skapa opinion och styrka Ett medlemskap i Bostadsrätterna för att skapa opinion och styrka Bostadsrätterna arbetar också fokuserat med opinionsbildning och information för att påverka samhället till bostadsrättens fördel. Ett

Läs mer

4. SKYLDIGHETER OCH RÄTTIGHETER

4. SKYLDIGHETER OCH RÄTTIGHETER STADGAR 1. ÄNDAMÅL Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation religiöst och partipolitiskt obunden. Det har sitt säte där förbundskansliet är beläget. Förbundets ändamål är att främja den

Läs mer

Mål och riktning från förbund och distrikt

Mål och riktning från förbund och distrikt SPF Seniorerna Leksand Verksamhetsplan 2019 Innehållsförteckning Mål och riktning 2018 2021 från förbund och distrikt...2 Värdegrund...2 SPF Seniorerna Leksand...3 A. t med föreningens verksamhet...3 B.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN

VERKSAMHETSPLAN SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS

VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS Styrelsen Villaägarna i BOLLNÄS VERKSAMHETSPLAN 2009 Villaägarna i BOLLNÄS Allmänt Föreningens verksamhet skall präglas av MÅL ORGANISATION VERKSAMHETSPLAN fastställd av Villaägarnas Riksförbund samt skall

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr

Verksamhetsberättelse 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr Verksamhetsberättelse 2015 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 Antagen av styrelsen 2016-03-14 Behandlad på årsmötet 2016-04-13 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Villaägarna i Kungsbacka kommun

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan 2016 Villaägarna i Kungsbacka kommun Org.nr 802417-6235 Antagen av styrelsen 2016-03-04 Behandlad på årsmötet Senast reviderad 2 (5) Vision Alla ska kunna förverkliga sina småhusdrömmar.

Läs mer

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE

Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE Studentradion i Sverige Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2017 FÖRSLAG TILL ÅRSMÖTE 2016-10-29 1 Fokusområden 1. Verka för att vara en ekonomiskt och organisatoriskt stabil organisation a. Skapa rutiner

Läs mer

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5

Distriktsstödsgruppen 2 Kommunikationsgruppen 3 Påverkansgruppen 4 Utbildningsgruppen 5 Detta dokument innehåller beskrivning av vilka arbetsgrupper Förbundet Vi Unga har 2015. Vilka övergripande uppdrag de har och de konkreta arbetsuppgifter de har under året. Dokumentet är ett komplement

Läs mer

Kommunikationspolicy för Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna)

Kommunikationspolicy för Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) Kommunikationspolicy för Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) 1. Inledning Sveriges Biodlares Riksförbund (Biodlarna) är en politiskt, religiöst och etniskt obunden ideell organisation som bygger

Läs mer

Verksamhetsplan 2014 Villaägarna i Södra Halland Organisationsnummer

Verksamhetsplan 2014 Villaägarna i Södra Halland Organisationsnummer [Skriv text] Verksamhetsplan 2014 Villaägarna i Södra Halland Organisationsnummer 849202-4933 Antagen av styrelsen den 19 februari 2014 Behandlad på årsmötet den 20 mars 2014 Innehåll 1. Föreningens ansvarsområde

Läs mer

STADGAR. Skånska Trädgårdsföreningen Box ALNARP

STADGAR. Skånska Trädgårdsföreningen Box ALNARP Skånska Trädgårdsföreningen Box 65 230 53 ALNARP STADGAR Godkända och fastställda vid årsmöte 2003-05-17 och 2004-05-15 Reviderade vid årsmöte 2006-05-13 och 2007-05-12 Alnarp 2007-05-24 Ordförande Lennart

Läs mer

Verksamhetsplan År

Verksamhetsplan År Verksamhetsplan År 2017-2018 1. Målsättning Riksföreningen för sjuksköterskor inom urologi är en politiskt obunden förening med humanistisk grundsyn. "Riksföreningen för sjuksköterskor inom urologi" är

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN

VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN VERKSAMHETSPLAN 2017 FÖR FÖRENINGEN FYRISGÅRDEN 1 Innehållsförteckning 1. FYRISGÅRDEN, MÖTESPLATSEN FÖR ALLA... 3 1.1 VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.2 LEDORD... 3 1.3 FYRISGÅRDENS ÖVERGRIPANDE MÅL ENLIGT STADGARNA

Läs mer

Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi

Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi ANTAGEN PÅ ÅRSMÖTE 2014-10-12 Författare: Karin Nordh, föreningsadministratör Karolina Nord, styrelseledamot. 1 Innehåll Studentradion i Sveriges Kommunikationsstrategi...

Läs mer

Att i gemenskap odla trädgårdsintresset under trivsamma former, verka för ökad kunskap om trädgård samt stimulera trädgårds -intresset i regionen

Att i gemenskap odla trädgårdsintresset under trivsamma former, verka för ökad kunskap om trädgård samt stimulera trädgårds -intresset i regionen Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation med medlemmar i trädgårdsföreningar över hela landet. Våra nästan 160 föreningar finns från Lappmarken i norr till Skurup Söderslätt i söder. Förbundet

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015

Hörselskadades förening i Stockholm. Verksamhetsplan & budget för år 2015 Hörselskadades förening i Stockholm Verksamhetsplan & budget för år 2015 2 (7) Förord Hörselskadades förening i Stockholm har många stora utmaningar framför sig. Den viktigaste just nu är att nå ut till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2018

VERKSAMHETSPLAN 2018 VERKSAMHETSPLAN 2018 Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Märsta- Sigtuna Friluftsfrämjandet region Mälardalen 1 Verksamhetsplanen och budget Verksamhetsplanen är en beskrivning av planen för 2018 för

Läs mer

Medlemskap i Bostadsrätterna förenklar livet i föreningen

Medlemskap i Bostadsrätterna förenklar livet i föreningen Medlemskap i Bostadsrätterna förenklar livet i föreningen Sveriges ledande intresse- och serviceorganisation för bostadsrättsföreningar Med goda råd och rätt hjälp blir livet i styrelsen lättare Bostadsrätten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET November Folkets Park 15.00

VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET November Folkets Park 15.00 DALSJÖFORS VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2019 19 November 2018 Folkets Park 15.00 Dagordning 1 Mötets öppnande 2 Mötet behörigen sammankallat 3 Godkännande av dagordning och arbetsordning 4 Val av mötesfunktionärer

Läs mer

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014

Vision100 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE. mars 2014 Vision100 mars 2014 UNDERLAG INFÖR ÅRSMÖTE Vision100 Vision 100, Kost & Närings färdplan mot föreningens 100-årsjubileum 2021, består av tre delar: En övergripande vision för föreningens roll för sina

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Antagen av styrelsen den 16 mars 2015 Behandlad på årsmötet den 24 mars 2015 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET... 3 1 Ansvarsområde och

Läs mer

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna

Att skapa möjligheter för erfarenhets- och kompetensutbyten mellan parkerna och trädgårdarna Vision Sverige ska vara en självklar destination för trädgårdsturism och vara en medpart i flera europeiska sammanhang när det gäller tillvaratagandet och utvecklingen av det gemensamma trädgårdskulturarvet.

Läs mer

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2015. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm

Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2015. Verksamhetsplan. Medicine Studerandes Förbund Stockholm Proposition till MSF Stockholms årsmöte 2015 Verksamhetsplan Medicine Studerandes Förbund Stockholm Inledning I enlighet med MSF Stockholms stadgar är verksamheten som bedrivs inriktad på att tillvarata

Läs mer

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg

Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg 1 (8) Kallelse till årsmöte för Företagarna Åtvidaberg Åtvidaberg 2014-02-12 Dag: 2014-03-08 Tid: 17.00 Plats: Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Klinta Förslag till dagordning 1. Årsmötets öppnande 2. Val

Läs mer

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension.

SPF Seniorerna. SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. SPF Seniorerna SPF Seniorerna är en politiskt och religiöst obunden medlemsorganisation för alla som har rätt att uppbära någon form av pension. Vi finns över hela landet Ca 270 000 medlemmar Knappt 800

Läs mer

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2014

Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till. Verksamhetsplan & budget för år 2014 Hörselskadades förening i Stockholm, förslag till Verksamhetsplan & budget för år 2014 2 (7) Förord Vi ser fram emot ett spännande och händelserikt 2014. Det är då 75 år sen föreningen bildades, en respektabel

Läs mer

att fastställa medlemsavgiften för enskilda medlemmar till 250 kronor

att fastställa medlemsavgiften för enskilda medlemmar till 250 kronor Medlemsavgifter Förslag till avgifter 2016 Styrelsen föreslår stämman att fastställa de anslutna hembygdsföreningarnas medlemsavgifter till SHF till 13 kronor per medlem i de till de regionala hembygdsförbunden

Läs mer

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle

Möjligheternas medlemskap. bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Möjligheternas medlemskap bli en del av vårt arbete för ett tillgängligt samhälle Jag vill vara med och påverka min egen framtid och det kan jag göra i SRF. På det personliga planet har jag kommit in i

Läs mer

vad du behöver veta om fsastud

vad du behöver veta om fsastud vad du behöver veta om fsastud om FSAstud FSAstud är Förbundet Sveriges Arbetsterapeuters (FSA) studentorganisation. FSA driver såväl medlemmarnas fackliga- som yrkesmässiga intressen och arbetar med yrkes-,

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen:

HANDLINGSPLAN. Här nedan förklaras de olika stegen i mallen: HANDLINGSPLAN För att arbeta med strategierna behövs en handlingsplan med olika insatser. Svenska Kyrkans Unga har en del kampanjer som sker varje år och sedan en verksamhetsinriktning från Stora årsmötet.

Läs mer

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs]

2 Föreningens säte Föreningen har sitt säte i [namnet på kommunen där verksamheten i huvudsak bedrivs] Stadgar för föreningen [namnet på er förening] Antagna på årsmötet [ÅÅÅÅ-MM-DD] 1 Namn på förening Föreningens namn är [namnet på er förening] KOMMENTAR: Namnet är till för att bekräfta för andra parter

Läs mer

CS förslag till verksamhetsplan för gemensam länsklubbsverksamhet

CS förslag till verksamhetsplan för gemensam länsklubbsverksamhet Länsklubbsfullmäktige 2019 Bilaga 5 CS förslag till verksamhetsplan för gemensam länsklubbsverksamhet 2020-2021 Kennelfullmäktige fastställer verksamhetsplanen för SKK i dess helhet. CS förslag till verksamhetsplan

Läs mer

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö

STADGAR. Malmö mot Diskriminering. Stadgar för. Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Malmö mot Diskriminering Stadgar för Malmö mot Diskriminering - föreningarnas organisation för att främja mänskliga rättigheter i Malmö Antagna vid årsmöte 2010-09-22 STADGAR Malmö mot Diskriminering Malmö

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 och prel Föreningen för folkbildningsforskning

Verksamhetsplan 2017 och prel Föreningen för folkbildningsforskning Förslag till stämman 2017 Verksamhetsplan 2017 och prel. 2018 Föreningen för folkbildningsforskning org.-nr 802016-5315 www.folkbildningsforskning.se Fastställd av styrelsen 2017-03-01 Föreningens uppgift

Läs mer

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun

Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Verksamhetsplan 2010 Villaägarna i Kungsbacka kommun Antagen av styrelsen den 2010-03-04 Behandlad på årsmötet den 2010-03-18 Senast reviderad den... 1. Inledning 1.1 Förbundets uppdrag Leverera nytta

Läs mer

Förslag till Verksamhetsplan 2011

Förslag till Verksamhetsplan 2011 1 (5) Förslag till Verksamhetsplan 2011 CSR Västsverige ger medlemmar ökad konkurrenskraft genom att omsätta kunskap i konkret handling. CSR Västsverige utvecklar och sprider verktyg och kompetens kring

Läs mer

Att i gemenskap odla trädgårdsintresset under trivsamma former, verka för ökad kunskap om trädgård samt stimulera trädgårdsintresset

Att i gemenskap odla trädgårdsintresset under trivsamma former, verka för ökad kunskap om trädgård samt stimulera trädgårdsintresset Riksförbundet Svensk Trädgård är en ideell organisation med medlemmar i trädgårdsföreningar över hela landet. Våra nästan 160 föreningar finns från Lappmarken i norr till Skurup-Söderslätt i söder. Förbundet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016

VERKSAMHETSPLAN 2015-2016 SAMMANFATTNING Genom HSO Västerbotten arbetar medlemsföreningarna tillsammans och ger varandra stöd i frågor som rör dess medlemmar. HSO Västerbotten arbetar och företräder grupper med funktionsnedsättning,

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. FÖRSVARSFÖRBUNDET Facket för dig inom försvaret eller försvarsnära myndigheter oavsett utbildning eller yrke. Foto framsida: Sören Andersson Foton inlaga: Thinkstockphoto VISION Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete

Läs mer

förslag till åtgärder

förslag till åtgärder Föreningsprogram Föreningsprogrammets förslag till åtgärder VERKSAMHETEN 1. Föreningarnas grundläggande verksamhet och program byggs modigt upp på nytt Föreningens verksamhet utgår från medlemmarna och

Läs mer

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Inflytande, valfrihet och livskvalitet Välkommen Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället.

Läs mer

Rättvik den 27 april

Rättvik den 27 april Rättvik den 27 april Dagens innehåll Vår verksamhetsplanering 2018 Vad gör förbundet med pengarna? Inför valet Föreningsguiden Dataskyddsförordningen - GDPR Förbundet ska enligt stadgarna... Tillvarata

Läs mer

Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt.

Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt. VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2014 Humanisterna Syd organisation Styrelsen ser gärna att medlemmar engagerar sig i projekt och ordnar informella nätverk, samtalskvällar och dylikt. Större aktiviteter (projekt)

Läs mer

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET

FÖRSVARSFÖRBUNDET. TCO-förbundet nära dig FÖRSVARSFÖRBUNDET TCO-förbundet nära dig Foto: Sören Andersson VISION VÅR VISION: Vi i Försvarsförbundet ska genom vårt arbete medverka till bättre livskvalitet för medlemmarna FÖR DIG Jobbar du inom försvaret eller en

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Villaägarna Vänersborg Trollhättan

Verksamhetsplan 2013 Villaägarna Vänersborg Trollhättan En aktiv villaförening i Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet Verksamhetsplan 2013 Villaägarna Vänersborg Trollhättan Org.nr: 862500-7987 Antagen av styrelsen den 20 mars 2013 Behandlad på årsmötet den

Läs mer

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan

Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 2019 Friskis&Svettis Östersund verksamhetsplan 1(9) INLEDNING I Friskis&Svettis lyfter vi gärna fram vår framgång och njuter av vårt goda självförtroende. Med all rätt. Vi gör en otroligt bra grej för

Läs mer

Bollnäs 2008-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 Villaägarna i BOLLNÄS

Bollnäs 2008-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 Villaägarna i BOLLNÄS Bollnäs 2008-01-22 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2007 Villaägarna i BOLLNÄS Allmänt Föreningens verksamhet har präglats av- MÅL ORGANISATION VERKSAMHETSPLAN fastställd av Villaägarnas Riksförbund samt VERKSAMHETSPLAN

Läs mer

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision:

Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsplan 2012-2013 Utgångspunkten för denna verksamhetsplan är förbundets verksamhetsidé och vision: Verksamhetsidé: tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Vision:

Läs mer

ÅRSMÖTE 2015. Torsdag 9 april kl. 18,00. Tevsjö Destilleri Järvsö

ÅRSMÖTE 2015. Torsdag 9 april kl. 18,00. Tevsjö Destilleri Järvsö ÅRSMÖTE 2015 Torsdag 9 april kl. 18,00 Tevsjö Destilleri Järvsö ÅRSMÖTE 2015-04-09 DAGORDNING 1. Öppnande av mötet genom styrelsens ordförande. 2. Anteckning av närvarande och upprättande av röstlängd.

Läs mer

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna

Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Välkommen som medlem i SPF Seniorerna Inflytande, valfrihet och livskvalitet Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället. En

Läs mer

Samorganisationen i Gävle

Samorganisationen i Gävle Samorganisationen i Gävle Verksamhetsplan och budget för år 2015 Sida 1 av 5 PRO Samorganisation i Gävle kommun Uppgifter enligt stadgarna I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

Medlemsföreningens styrelse

Medlemsföreningens styrelse Medlemsföreningens styrelse På ett medlemsföreningsårsmöte (läs dokumentet Medlemsföreningsårsmöte ) beslutar medlemmarna vilka som ska sitta i medlemsföreningens styrelse under ett år framåt. Det måste

Läs mer

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden.

Föreningen är religiöst och partipolitiskt obunden. STADGAR för CISV Umeå 1 Ändamål CISV-Umeå är en ideell fredsförening med uppgift att: a) Utbilda unga människor för fred oberoende av ras, religion eller politisk uppfattning b) utveckla unga människors

Läs mer

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2012

Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2012 Beviljade stöd 2012 Stöd till organisationer inom konsumentområdet 2012 Konsumentverket har regeringens uppdrag (enligt förordningen 2007:954) att dela ut stöd till organisationer på konsumentområdet.

Läs mer

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA

VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA VÄLKOMMEN SOM MEDLEM I SPF SENIORERNA Inflytande, valfrihet och livskvalitet VÄLKOMMEN Vi seniorer är inte ett kollektiv vi är alla helt unika människor som på olika sätt vill vara med och bidra i samhället.

Läs mer

Verksamhetsplan för 2016

Verksamhetsplan för 2016 Verksamhetsplan för 2016 Samorganisationens uppgift I kommuner där det finns mer än en PRO-förening krävs i olika sammanhang samarbete mellan föreningarna. Samorganisationen har till uppgift att ta initiativ

Läs mer