Sverigedemokraternas budget i Sjöbo!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sverigedemokraternas budget i Sjöbo!"

Transkript

1

2 Sverigedemokraternas budget i Sjöbo! Det moderna socialkonservativa alternativet inom svensk politik Sverigedemokraterna är ett Sverigevänligt och socialkonservativt parti som vilar på en nationalistisk grund. Vi har idémässigt låtit oss inspireras av såväl socialkonservatismen som delar av den svenska folkhemstanken. Syftet är att kombinera principen om grundläggande social rättvisa med traditionella värdekonservativa idéer. Partiet låter sig av den anledningen inte enkelt placeras in på den klassiska vänster-högerskalan och tillhör därför inte heller något av de traditionella blocken. I stället väljer vi att samarbeta med det eller de partier som ger oss bäst förutsättningar att genomföra vår politik. En nationell gemenskap är av yttersta vikt för att motverka splittring i samhället. Vi förvaltar det våra förfäder en gång byggt upp och ska så göra med yttersta respekt och ödmjukhet, samtidigt som vi lägger grunden för nästa generation. Sverigedemokraternas syn på demokratin är just som dess betydelse, folkstyre. Den verkliga makten ska ligga hos folket, då vi tror att individerna bäst vet hur de vill forma sina liv. Övriga sju riksdagspartier har under de senaste decennierna skapat ett samhälle med tärande utanförskap, arbetslöshet och försämrad välfärd. Klyftan mellan löntagare och pensionärer har ökat, samtidigt som den ekonomiska nedgången ytterligare försämrat många äldres livskvalitet. Försvaret har nedmonterats och den grova brottsligheten har under de senaste decennierna tillåtits breda ut sig med ökad otrygghet som följd. De gamla partiernas politik har för länge sedan passerat bäst före datum och det är uppenbart att Sverige behöver en ny fräsch välfärdspolitik. Ekonomi Vi anser att man ska föra en ansvarsfull ekonomisk politik med en låg kommunalskatt. Vi anser också att det är av yttersta vikt att Sjöbo kommun gör väl övervägda prioriteringar och för en restriktiv hushållning med skattemedel. Det är bland annat viktigt att kunna erbjuda en låg kommunalskatt för att locka till sig nya boende i kommunen samt för att få de som redan bor och verkar här stanna kvar. Att hålla låga sophämtningstaxor och avgifter för vatten och avlopp är också en viktig del av detta. En låg kommunalskatt har även en tillväxtfrämjande effekt och gynnar den lokala handeln vilket leder till att fler företagare vill investera i Sjöbo kommun. Detta i sin tur leder till fler arbetstillfällen och att fler vill bosätta sig i kommunen. Skattesänkningar får dock aldrig ske på bekostnad av välfärden.

3 Barnen och ungdomarna är vår framtid Centralt inom alla former av barnomsorg är att barngrupperna ska vara så små som möjligt och föräldrarna ska erbjudas ett betydande inflytande över verksamheten. Vidare måste barnens fantasi och leklust tillvaratas på bästa sätt, samt stress- och bullernivåer reduceras till ett minimum. I syfte att skydda barn från övergrepp ska personal som arbetar med barn och ungdomar kunna uppvisa utdrag ur belastningsregistret, som visar att man inte tidigare gjort sig skyldig till övergrepp mot barn. Under 2015 såg Sverigedemokraterna till att denna regel skärptes upp i Sjöbo kommun, vilket vi är mycket stolta över. Sverigedemokraterna upptäckte i samband med en upphandling av skolskjutsar, att vi inte hade med i våra anbudskriterier att det skulle finnas utdrag ur belastningsregistret på de som skulle arbeta med våra barn och ungdomar. Tack vare vår upptäckt och envishet att det inte fick gå till på det viset så har nu kommunens regler angående detta skärpts upp enligt den lag som finns. Det är vår skyldighet att se till att alla utomstående aktörer, som har uppdrag inom förskola/skolans värld, inkommer med utdrag ur belastningsregistret på de som ska arbeta med barnen/ungdomarna. Vi anser också att arrangörer av frivilligverksamhet för barn och unga ska vara skyldiga att försäkra sig, så att ingen vuxen inom verksamheten begått brott riktade mot barn. Föräldrar som väljer att stanna hemma med sina barn diskrimineras av ideologiska skäl i förhållande till andra barnomsorgsalternativ, och staten har i allt högre utsträckning kommit att överta föräldrarnas fostrande och vårdande roll. Vi vill i stället främja en utveckling som ger familjerna en större självständighet och ökad valfrihet. Barn till föräldrar som är sjukskrivna ska även ha rätt till fritidsplats, detta är viktigt för att barnet ska få en utvecklande och social fritid. Samtidigt som Sverigedemokraterna förespråkar att staten ges det övergripande ekonomiska ansvaret för skolan i syfte att garantera en jämbördig skolgång, betonar vi samtidigt den pedagogiska valfriheten och menar att föräldrar och elever ska ges stora möjligheter att välja skola samt skolform. Sverigedemokraterna utesluter inte ett system med friskolor vid sidan av den kommunala/statliga. Sverigedemokraterna menar att tryggheten och gemenskapen bäst garanteras på mindre skolor. Genom att satsa på de mindre skolorna, möjliggörs en levande landsbygd, vilket hela kommunen tjänar på. Finns det en skola i byn, finns det större chans att barnfamiljer väljer att flytta dit. Det kan vara så att det i något enstaka fall kan vara motiverat att lägga ned en skola. För precis på samma sätt som att en skola kan vara för stor, kan en skola också vara för liten. Dock ska ett sådant beslut i så fall fattas på grundval av att den pedagogiska kvaliteten hotas och ingenting annat.

4 Våra barns framtida hälsa påverkas starkt av vilka motionsvanor de skaffar sig i unga år. I detta ligger också en mycket stor ekonomisk potential då framtida vårdbehov till följd av människors svaga fysik reduceras. Idrotten i skolans regi har nedrustats sedan länge, vilket lett till negativa effekter för folkhälsan. Därför är det av största vikt att kommunens skolor erbjuder eleverna möjligheten till ett utökat antal idrottstimmar samtidigt som det erbjuds fler aktiva friluftsdagar. Vi menar att Sjöbo kommun ska vara en förebild gällande detta. Våra barn och ungdomar måste även kunna gå till skolan utan rädsla och oro och deras problem måste tas på allvar. Därför ska där alltid finnas möjligheter för att sätta in de resurser som behövs så fort man misstänker mobbing av något slag. Där ska alltid finnas tillgång till en vuxen som eleven kan prata med och som tar henne/honom på allvar. Ett barns/ungdoms problem får aldrig negligeras eller anses vara för litet för att tas på allvar. Vi ser med bestörtning på hur den psykiska ohälsan sjunker längre och längre ner i åldrarna därför måste kommunen satsa extra resurser på: Att det alltid ska finnas tillgängliga kuratorer för alla barnen i grund- och gymnasieskolan SD anser att familjeförvaltningen bör undersöka om det behövs mer stöd på skolorna. Kanske kuratorn bör finnas mer på skolan. Kanske skulle man kunna ha en skolvärdinna på skolan. Trots att familjen i de allra flesta fall medför glädje och trygghet åt sina medlemmar, är vi medvetna om att det i vissa fall tyvärr kan vara tvärtom. När föräldrar av någon anledning inte klarar att uppfylla sina åtaganden, eller när någon förälder medvetet sviker sitt ansvar eller missbrukar barnets beroendeställning, då måste samhället träda in och skydda det utsatta barnet. Dessa ingrepp måste alltid ske med varsamhet, men ändå i ett så tidigt skede som möjligt. Den psykosociala elevvården i skolorna, skolhälsovården och ungdomsarbetet förebygger behovet av barnskyddsåtgärder och är samtidigt ofta de första att upptäcka att insatser är nödvändiga. Det är därför av stor vikt att dessa institutioner tilldelas tillräckliga resurser för att klara sitt åtagande. Besparingar inom detta område medför kraftigt ökade risker för att utsatta barns situation inte upptäcks och att dessa därmed tvingas leva kvar i en skadlig familjemiljö. I 2016 års budget fick familjenämnden ett engångsbelopp till Individ och familjeomsorg. Detta belopp på 2,5 miljoner vill vi att de ska få behålla även 2017, för att se om vi framöver ska utöka familjenämndens ram med detta belopp. Vi anser att det är viktigt att de får behålla den kapacitet som finns idag, för att minimera risken att något barn far illa samt att de föräldrar som behöver hjälp och stöttning kan få det inom rimlig tid. Vi anser att satsa på våra barn NU gör att våra kostnader blir mindre sen och framförallt får vi trygga och lyckliga barn.

5 Vi ska anpassa skolan efter barnen och inte barnen efter skolan. Elevens unikum ska tas tillvara och skolan ska ge varje unik elev just det den eleven behöver för att nå sina mål. Varje elev ska få just den hjälp den behöver för att nå de mål som krävs för att den ska kunna gå vidare i livet. Varje elev ska känna att någon lyssnar på just henne/honom och finns där för att ge henne/honom den hjälpen som behövs. Skolan ska ha de resurser som krävs för att man ska kunna ge eleverna de rätta läromedlen och tillräckligt med läromedel av olika svårighetsgrader. Sverigedemokraterna anser även att det är viktigt att man hittar andra vägar att få barnen engagerade och intresserade av skolan. Vi tror att vår kultur kan bidra stort till detta och vill satsa på att integrera kultur i skolans värld i den mån ekonomin tillåter det. SD anser att för att nå dessa mål krävs: # Mindre klasser/barngrupper alternativ fler pedagoger i klassrummen. # Fler specialpedagoger med de kunskaper som krävs alternativ utbildningar till de pedagoger som redan finns på plats. SD är medvetna om att vi i framtiden kan få problem med att få tillräckligt med pedagoger i våra verksamheter, liksom alla andra kommuner, och då anser vi att vi måste tänka utanför ramarna. Pedagoger tillsammans med andra vuxna kan bilda ett bra team. Kommunens vision om skolan är: År 2020 utses Sjöbo till årets skolkommun. Vi anser att vi måste satsa pengar för att nå denna vision. Enligt oss behövs det pengar till välutbildade pedagoger samt andra vuxna resurser på skolan. Vi tror också på att de ska finnas en kurator på varje skola. Vi måste satsa för att bli bäst. Vi anser därför att vi kan ta av vårt sparkapital på 100 miljoner fram till 2020 och yrka särskilda skäl för att göra detta. Därför vill vi att man använder fem miljoner varje år fram till 2020 av sparkapitalet till skolan.

6 Under denna tid ska man använda sig av dessa resurser för att kunna organisera sig på bästa sätt inför 2020, då vi ej längre kan yrka särskilda skäl. Då måste man ha en trimmad organisation så man kan återgå till normal driftsbudget igen och fortfarande hålla samma nivå på skolorna. Vi kommer inte ha detta med i vår sifferbudget men ger nedan ekonomiavdelningen i uppdrag att undersöka om detta är möjligt

7 Fritid och Nöje Fritidsverksamheten är viktig för alla och särskilt för ungdomarna. Vi vill därför att kommunen så långt som det är möjligt stödjer all fritidsverksamhet och fördelar medlen på ett jämställt sätt. Ett bra sätt att entusiasmera och engagera till föreningsarbete är att en gång om året dela ut priser till dem som har lagt ner mest ideellt arbete inom varje förening. Kommuninvånare som startar ideella projekt som gynnar bygden de bor i, ska snabbt få hjälp av kommunen med ekonomiska bidrag och vägledande hjälp. Sverigedemokraterna lämnade 2013 in en motion om meröppet bibliotek, vilket bifölls av familjenämnden med motivationen så fort de fick resurser över till det. Detta genomfördes i Lövestad i samband med ombyggnad av skolan och nu finns ett meröppet bibliotek där, vilket vi känner oss stolta över att ha medverkat till. Blentarps bibliotek står på tur och Sverigedemokraterna är givetvis positiva till detta. Sverigedemokraterna var positiva till en ny simhall, om det innebar en god ekonomisk hållning. Tyvärr steg kostnaderna astronomiskt och Sverigedemokraterna fick inte gehör för en folkomröstning, om man verkligen skulle bygga en simhall som i dagsläget ska kosta ca 150 miljoner. Vi kan nu börja se konsekvenserna av detta dyra bygge. Om vi inte haft denna stora driftskostnad på 13,5 miljoner, plus eventuellt del av 3 miljoner beroende på entreintäkter, så hade vi haft minst 13,5 miljoner mer att spendera, på exempelvis skola och vård. Om vi hade byggt/renoverat till en avsevärt mindre kostnad så att vi haft en driftskostnad på 7-8 miljoner, vilket är möjligt, då hade vi haft ca 5-6 miljoner mer att spendera på ovan nämnda utgifter. Vi har många barn/ungdomar samt andra medborgare som gärna vill se andra aktiviteter, men som vi får problem att tillfredsställa eftersom vår driftsbudget är så snäv. Även om vi har en del kvar i vår investeringsbudget och kommunen själv står för investeringarna, för att slippa hyror som är lika med driftskostnader, får investeringarna ändå konsekvenser i driftsbudgeten. Vi vill gärna att det satsas på fler fritidsaktiviteter, om vi kan få sponsorer till detta eller när ekonomin i kommunen tillåter det. Vi skulle gärna se att man utredde möjligheten att bygga en folkracebana för alla våra motorintresserade i kommunen. Här skulle även våra A-traktorförare kunna få möjlighet att köra av sig.

8 Bada i sjö och bastu kan man göra i Sövdesjön

9 Valfrihet, trygghet och förebyggande arbete i omsorgen för våra äldre och funktionshindrade En trygg och värdig ålderdom måste vara en självklarhet för de kommuninvånare som under ett helt liv har bidragit till samhället. Diskussioner om huruvida de äldre ska få ett helt eller ett halvt ägg till sillen, visar att något är riktigt fel i vårt samhälle. Att många äldre får det allt svårare att få ekonomin att gå ihop samtidigt som vi erbjuder äldreförsörjningsstöd till invandrade åldringar som inte har betalat en endaste krona i svensk skatt, är en regelrätt skandal. Omsorg Vi vill erbjuda en omsorg där individens behov och önskemål värnas. Vi anser att äldreomsorg samt omsorg av funktionsnedsatta alltid värnas med individen i fokus och att självbestämmande, kvalitet, service, respekt och valmöjligheter ska genomsyra omsorgen i Sjöbo kommun. Äldres och funktionsnedsattas behov av social samvaro och aktiviteter ska uppmärksammas och vi vill därför anslå ökade resurser för att de ska få möjlighet att leva ett socialt och aktiverande liv för att stimulera och förbättra välbefinnandet. Vi anser även att den som inte vill bo kvar hemma för att den anses för frisk, inte ska behöva göra detta. Ensamhet och oro bör vara ett fullgott skäl att få komma in på något trygghetsboende. Vi ser det som självklart att äldre gifta par inte ska behövas skiljas åt även om en av dem är förhållandevis frisk. Ett gott liv och livskvalité innebär även att det ska finnas ett varierat kultur och fritidsliv. Detta innebär att vi inom ramen för vår budget ska försöka tillgodose att vi har ett varierande utbud av olika kultur/fritidsaktiviteter för våra äldre och funktionshindrade Vi står inför en stor omorganisation inom vård och omsorg regionalt kontra kommun, vilket innebär att vi kommer att få vårda tidskrävande sjuka/äldre hemma istället för på sjukhus. Även tiden vi har på oss att se till att det finns resurser till de som kommer hem från den regionala vården kommer att minska. Detta kommer att innebära ökad arbetsbörda med både ekonomiska och rekryteringssvårigheter för vår kommun. Därför anser Sverigedemokraterna att vi inte bara vill värna om denna grupp av människor, vi måste i övrigt prioritera Vård och Omsorg förvaltningen. De måste kunna hålla samma standard för den verksamhet som finns idag och ändå klara av kommande utmaningar som är på väg. Även här får vi börja tänka utanför ramarna, kanske ska vi börja införa vårdbiträden igen.

10 Sverigedemokraterna vill att: Det ska finnas plats på våra trygghetsboende för alla som önskar detta. Man ska inte skilja på par för att en av dem blir sjuk/behöver extra omsorg, utan om de så önskar så ska båda få bo tillsammans i ett trygghetsboende. För de som vill bo hemma ska det erbjudas den hjälp som behövs och det ska även erbjudas gratis trygghetslarm vid behov. De äldre ska i möjligaste mån få möjlighet att leva sitt liv som de alltid gjort även om förutsättningarna ser annorlunda ut. I vår omsorg vill även Sverigedemokraterna införa att alla som ska arbeta inom äldreomsorgen och fritids-förskola-skolomsorgen ska testas för TBC, så att inte denna sjukdom får fäste i Sverige igen. Dessa grupper är extra känsliga för smittan. Eftersom TBC ökat i Sverige och det beror på de flyktingar som kommer till vårt land vill vi även att dessa test görs på de brukare/kunder/elever som kommer från riskländer. Trygghet genom tillväxt i näringslivet Den svenska välfärden lever i dag på lånad tid och lånade pengar. En oansvarig hushållning med våra gemensamma resurser och en alltför omfattande invandring har resulterat i en överdimensionerad byråkrati, brister i välfärden och en enorm statsskuld. För att Sjöbo ska ha en väl fungerande ekonomi och en hög sysselsättning måste kommunen dels se till att privata företag och offentlig sektor får tillgång till kompetent arbetskraft, dels verka för att skapa ett företagsvänligt klimat. Vi är i grunden positiva till alternativa driftsformer inom offentlig sektor. Det handlar dock om att hitta en balans mellan offentlig och privat verksamhet. Sjöbo kommun har ett fördelaktigt geografiskt läge med relativt korta avstånd till Lund, Malmö och Köpenhamn. I kommunen finns bra förutsättningar för företagsetableringar då det finns gott om markyta och markpriserna är relativt låga. Det finns även bra förutsättningar för en expansiv turism där ekoturism kan utgöra en viktig del av denna. Småföretagen i kommunen ser vi som en viktig faktor för att behålla en levande landsbygd. Särskilt viktig är småföretagen för serviceorterna Vollsjö, Lövestad och Blentarp, därför måste man i alla avseende underlätta för dessa att verka i kommunen. Vi vill skapa ett bättre företagsklimat och skapa förutsättningar för nya företagsetableringar genom en rad förbättringar. Kommunen ska i sitt arbete vara serviceinriktad, lyhörd, behjälplig och informativ. Det ska vara enkelt för småföretag att delta i kommunala upphandlingar.

11 En vacker bild från en av våra småbyar Förbättrad kollektivtrafik och lokal färdtjänst samt kommunikation. Vi vill satsa på en förbättrad kollektivtrafik mellan serviceorterna och Sjöbo. Färdtjänsten bör utföras av lokala taxiföretag som då samtidigt kan sysselsätta sig med traditionell taxiverksamhet. Beställningscentralen skall ligga i Sverige med helt svensktalande personal, helst med lokal förankring. SD har varit i kontakt med medborgare i några av våra småbyar angående superbussarna. Vi anser att det är viktigt att vi lyssnar på dem som bor i dessa byar för att få en levande landsbygd. Vad anser de om superbussarna? Är det ett bra alternativ för dem?

12 Koppartrådens nedläggning är en annan sak som kommer att vålla problem framöver. Vad kan vi som kommun göra för att underlätta utbyggnad av fibernätet? Kan vi hjälpa dem som blir utan koppartråd med en tillfällig lösning tills fibernätet blir utbyggt hos dem? Vi måste stötta och värna om vår landsbygd. Bostadspolitik Det är angeläget att detaljplaner utformas mer anpassningsbara och att det inte läggs för mycket tyngd på detaljplanering. Det är även av vikt att inte för mycket centralisering sker till Sjöbo utan att även de andra orterna i kommunen utvecklas. Kraftsamling mot brottsligheten och förebyggande arbete Sjöbo kommun ska utmärka sig för att vara en trygg kommun att bo i. Vi vill att man omgående och kraftfullt agerar mot brottslighet. En snabb och kraftfull reaktion är extra viktig när ungdomar för första gången bryter mot lagen. På sikt menar vi att polisen måste ges större resurser och större befogenheter än i dag, samtidigt som de brottsförebyggande insatserna och samhällsmoralen måste ökas. Vidare måste kommunen på allvar motverka och bekämpa användandet av alkohol, tobak och narkotika bland barn och ungdomar, inte minst genom förebyggande insatser i skolorna. Som ett led i detta kan vi tänka oss att införa slumpmässiga drogtester på kommunens skolor, exempelvis i samband med besök inom skolhälsovården. Frågan är mer aktuell än någonsin då droganvändningen på skolorna ökar, och då föräldrarna kanske inte alltid är medvetna om vad deras barn håller på med. Vi anser att vi behöver ha kvar vår närpolis i Sjöbo, gärna med utredningspersonal som känner Sjöboborna på plats i vårt polishus. Vi vill även att de poliser som är på plats i Sjöbo ska ha kännedom om Sjöbo och dess invånare och få ha de ekonomiska resurserna att det alltid finns minst en polis på plats i Sjöbo. Vi vill ha kameraövervakning på brottsutsatta platser, vilket avskräcker från brott och hjälper polisen i brottsutredningar. Gallring av tätt buskage, väl upplysta gångstigar och samlingsplatser samt gatubelysning där det saknas är bra åtgärder för att förhindra brott och skapa trygghet. Det är även viktigt med fler synliga poliser även kvällar och nätter. Sjöbo kommun ska vara en kommun där det ska vara svårt för aktiva brottslingar att verka.

13 Samhällsbyggnad utifrån trygghet, närhet och tradition Såväl Sverige som Sjöbo kommun har en rik byggnadstradition som förtjänar att bevaras. Historiskt förankrade byggnadsmiljöer skapar hemkänsla och trygghet för många invånare. Sverigedemokraterna vill verka för levande, traditionella, familjevänliga, småskaliga och trygga samhällsmiljöer. Närhet till arbete, offentlig service, inköpsställen och fritidsaktiviteter bör eftersträvas liksom skapandet av andra naturliga mötesplatser. Redan i dag ger lagen medborgarna rätt till inflytande över stadsplaneringen. Det är ett viktigt inslag i demokratin som kan fördjupas ytterligare. De invånare som berörs av beslut inom detta område skall ha stora möjligheter att påverka beslutsprocessen. Detta kan till exempel ske genom politikerträffar, utökat remissförfarande och IT-rådslag. Vi värdesätter kommunens landsbygd och vill värna om våra småbyar i kommunen. Vi vill se en levande landsbygd där man satsar på boende, alltifrån små ansamlingar av bostäder samt verksamheter till bygemenskap och mindre samhällen. Sverigedemokraterna vill satsa helhjärtat på att skapa förutsättningar som leder till en återbefolkad och levande landsbyggd i vår kommun. Boende, kommunikationer, service och arbetstillfällen är enligt oss en självklar grund för att bygga ett långsiktigt samhälle. Vi vill också vidta kraftfulla åtgärder för att landsbygden ska kunna leva, växa och frodas också under 2000-talet. Skogen, jordbruket, turismen och besöksnäringen skapar tillsammans förutsättningar för nya jobb på den svenska landsbygden. Våra företag SD värnar om våra företagare. Vi har fått ta del av information där företagen ser att ändringar i vårt centrum enligt TRAST, sänker mängden av kunder och därmed också inkomster. Sverigedemokraterna ville stoppa fortsatt ändring enligt TRAST och ta fram en plan som också ser till företagarna, samt de kunder som kommer utifrån vår landsbygd med bil. En plan som kan gynna en stor del av våra medborgare, men motionen röstades ner av alla andra partier och då har de visat vem de inte värnar om.

14 Foto på kultur i Sjöbo kommun Sverigedemokratisk miljöpolitik ger ett hållbart samhälle Det är upp till oss att tillsammans verka för ett hållbart samhälle. Vidare måste all kommunal verksamhet sträva efter att i möjligaste mån välja miljövänliga alternativ. En väl fungerande kollektivtrafik är inte bara viktig för en levande landsbygd, utan även ur miljöhänseende. Miljön är ständigt diskuterad och är för oss högt prioriterad. Ofta sätts det upp motsättningar mellan ekonomi, tillväxt och miljö. Sverigedemokraterna ser långsiktigt, och då detta görs går ofta miljö och ekonomi hand i hand. Vi ser det inte som att vi ärver jorden från tidigare generationer utan att vi lånar den av våra barn. Detta medför att vi försöker att bevara den natur som vi i dag har för kommande generationer samt att vi motsätter oss sådant som medför mer lidande för människor, djur och natur. Det är Sverigedemokraternas ambition att maten som serveras i så hög utsträckning som möjligt ska vara härproducerad. Vi vill se en ökad självförsörjningsgrad där härproducerade livsmedelsvaror alltid ska vara förstahandsvalet i våra kommunala inrättningar. Kommunen ska minimera risken för skolbarn att få i sig skadliga kemikalier, därför bör vi vara försiktiga med vad vi serverar för mat.

15 Livsmedel som framställts på ett sätt som orsakat människor eller djur onödigt lidande ska inte få förekomma. Detta innebär inte minst att Sverigedemokraterna säger nej till kött där djuren slaktats utan föregående bedövning, så kallat halal- och koscherslaktat kött. Att erbjuda alternativ mat av religiösa skäl är dessutom principiellt fel och en sådan målsättning kan i förlängningen få orimliga konsekvenser. Det innebär dessutom en onödig merkostnad för kommunen. Vi menar därför att Sjöbo kommun i sin upphandling ska kräva att allt kött ska komma från djur som slaktats och avblodats efter bedövning, transporterats i max åtta timmar och som inte behandlats med antibiotika om de inte är sjuka. Vi säger nej till djurplågeri med största bestämdhet. Här kommer lite bilder på djur som ser ut att ha det bra.

16 Kommunens personal i centrum Vi vill värna om den kommunanställda personalen och ser det som centralt att de erbjuds kontinuerlig kompetensutveckling. Det är även viktigt att de får delaktighet och inflytande i frågor som berör deras arbetssituation. Vi ser de kommunanställda som ambassadörer för kommunen och det är viktigt att de känner sig väl behandlade och i sin tur sprider en positiv bild av Sjöbo kommun. Arbetsmiljön på kommunens arbetsplatser ska vara god, vi tror på friskvård istället för sjukvård, trivsel istället för vantrivsel och möjligheter istället för problem. Sjukskrivningar beror ofta på andra saker än skador eller sjukdom i arbetet. Möjligheten att byta jobb eller att ha ett jobb att gå till, skulle kraftigt reducera sjukskrivningarna. Det talas ofta om att alla former av diskriminering ska motverkas, något Sverigedemokraterna instämmer i. Trots detta förekommer politisk diskriminering och en många gånger utbredd rädsla på arbetsplatserna att öppet uttrycka sin ståndpunkt i vissa frågor. Detta är naturligtvis inte värdigt en kommun som påstår sig vara demokratisk. Det är kompetensen som ska vara avgörande, inte partiboken. Ökat medborgarinflytande och vitaliserad demokrati Sverigedemokraterna tror på dialogen som politiskt instrument, där debatten är fri och där alla aktörer tillåts delta på lika villkor. Demokratin går förlorad om vissa aktörer förtrycks och om vissa för tillfället misshagliga idéer undanhålls medborgarna. Det finns ett fåtal kommuner i Sverige som kommit mycket långt i sitt arbete med att vitalisera den kommunala demokratin. Arbetet med att förbättra den kommunala demokratin måste fortsätta. Sverigedemokraterna vill framförallt betona vikten av att våga använda lokala folkomröstningar för att ta reda på vad kommuninvånarna har för åsikt i en viss fråga, inte minst när det gäller särskilt viktiga frågor som till exempel fortsatt flyktingmottagande i kommunen eller den fortsatta utbyggnaden i kommunens centrala delar. I dessa fall är folkomröstningar ett bra instrument för att ge politiken legitimitet. SD anser också att medborgarförslag skulle vara ett bra instrument för att värna om demokratin och underlätta för medborgarna att göra sig hörda och vara delaktiga i kommunen. Att de folkvalda representanterna fattar beslut som går stick i stäv med folkviljan blir i längden förödande för demokratin och medborgarnas tilltro till systemet. Sverigedemokraterna anser att vi ska följa de nationella folkhälsomålen och där är delaktighet och inflytande i samhället med som ett av de elva målen. Sverigedemokraterna har motionerat

17 om att medborgarna ska få lämna in medborgarförslag till kommunen, men detta blev nedröstat av alla andra partier. Med detta vill vi påvisa att Sverigedemokraterna står för folklig demokrati mer än något annat parti. Politik Sverigedemokraterna anser att vi kan effektivisera i den politiska organisationen, vilket även skulle spara in tid för tjänstemännen. Det finns många sätt att effektivisera i den politiska organisationen, och vissa går inte att göra förrän inför 2018,men en del effektivisering och sparsamhet kan göras redan under Assimilation framför integration Det är Sverigedemokraternas övertygelse att solidariteten, omtanken och därmed också tryggheten till stora delar beror av identifikationen och känslan av samhörighet. Vi människor har en benägenhet att i högre utsträckning visa omtanke om dem vi kan identifiera oss med. En gemensam kultur och gemensamma traditioner är i sin tur de starkaste identitetsskapande faktorerna. Sverigedemokraterna förespråkar assimilering framför integration och menar att de invandrare som kommer till Sverige och Sjöbo ska erbjudas vägledning för att motverka utanförskap, extremism och främlingskap för att lättare kunna anpassa sig till det svenska samhället i stället för tvärtom. Detta innebär i korthet att man bör främja den Svenska modellen och själv verka för att bli en del av vårt svenska samhälle. Genom att införa ett tillfälligt stopp i kommunens mottagande av asylsökande och flyktingar samt ensamkommande flyktingbarn, som i en klar majoritet av fallen saknar verkliga flyktingskäl, kommer kostnaderna för kommunen att minska, vilket ger stora möjligheter att återupprätta den välfärd som övriga riksdagspartier gemensamt urholkat. Sverigedemokraterna vill att: 1. Kommunen meddelar migrationsverket att vi inte har bostäder/ HVB hem till fler flyktingar/ensamkommande barn. 2. Kommunen hinner ej med att utse särskilda vårdnadshavare i tid, och när det blir en ökning på de ensamkommande barnen framöver, lär det bli ett ännu större problem. Detta anser SD är en stor orsak till att kommunen måste meddela migrationsverket att vi ej kan ta emot fler ensamkommande/flyktingar, och därmed ej heller höja avtalen för att ta emot fler.

18 Sverigedemokraterna har under många år varnat för att vi inte får alla kostnader för de ensamkommande ersatta genom migrationsverket, detta har tillbakavisats utav alla andra partier. SD har skrivit en motion om att få redovisat de faktiska kostnaderna. Vi fick då till svar att detta inte gick att göra på grund av sekretess, för att man inte ska dela upp befolkningen i vem som är lönsam eller inte. Men i år har vi sett att det visst är möjligt att ta reda på kostnader som inte har ersatts av migrationsverket. När vi fick ett extra statsbidrag (5,3 mnkr) på grund av merkostnader för flyktingar/ensamkommande och nämnderna skulle yrka på pengar från potten, så inkom Familjenämnden med kostnader för 3,9 miljoner som inte ersatts/ersätts med schablonersättningarna från migrationsverket. Vi fick också indikationer om att Familjenämnden skulle kunnat yrka hela summan, men man sparade något för att man visste att det fanns fler nämnder som hade merkostnader för flyktingverksamheten, bland annat Överförmyndarnämnden. Vi har i vår fått indikationer på att vi ska bli tilldelade ca åtta miljoner av staten varav ca 5,5 miljoner på grund utav flyktingarna, så SD har troligtvis inte fel när vi säger att där finns ytterligare utgifter som inte betalas genom schablonersättningarna från migrationsverket. Vi räknade 2015 för budgeten år 2016 att vi skulle kunna spara ca 10 miljoner genom att säga upp avtalen på de ensamkommande, och om vi inte gjorde detta så kom det att fördubblas nästkommande år. Därför är det inte orimligt att vi med tanke på ovanstående har rätt i vårt antagande om att vi kan spara in ca 20 miljoner. Detta blir ännu en orsak till att vi inte kan fortsätta höja avtalen för att ta emot fler barn, utan istället ska vi säga upp avtalen. Sverigedemokraterna värnar om vår välfärd. Vi omdisponerar i våra nämnder så att välfärden prioriteras, med de ekonomiska resurser vi har i väntan på att ovanstående går att genomföra.

19 Uppdrag 1. Att ta fram de verkliga kostnaderna för de ensamkommande barnen samt andra flyktingar i Sjöbo. Gällande försörjningsstöd så behöver man inte gå in på integritet, utan det är bara en summa som behövs räknas ut och den läggs tillsamman med andra utgifter som kommunen får betala. Vi vill ha en bidragssumma på plussidan samt en utgiftssumma på minussidan för att se vad slutsumman blir. Blir slutsumman minus så vill vi att man sätter ihop ett brev till staten/migrationsverket där vi yrkar på mellanskillnaden. 2. Man undersöker om det finns behov av mer kuratorer eller annan personal för att stävja mobbingen och att de som känner sig utsatta ska ha någon att prata med. 3. Redovisa/sammanställa alla kostnader som kommunen har i underhåll och försköning för simhallen och miljön runt omkring. 4. Eftersom man redan satt igång projektet med en aktivitetspark så vill vi att man arbetar för att en förening kan ta tag i detta projekt och se vad de kan söka för bidrag. Sedan kan man bedöma om kommunen har resurser i budgeten 2018 för det resterande beloppet. Vi vill också att man i så fall utreder vem som ska stå för underhåll och den årliga kostnaden för detta innan man bestämmer sig för att påbörja ett bygge. 5. Kommunens vision om skolan är: År 2020 utses Sjöbo till årets skolkommun. Vi vill avsätta fem miljoner varje år till skolan fram till 2020 av vårt sparkapital. Vi kommer inte ha detta med i vår sifferbudget men ger ekonomiavdelningen i uppdrag att undersöka om detta är möjligt Nu kommer våra mål och sedan vår budget i siffror.

20 Övergripande mål: Mål: Sjöbo en kommun man vill bo i. En trygg kommun med den bästa skolan, omsorgen och som värnar om sina medborgare. Indikatorer: -Samtliga nämnder ska ha detta i åtanke när de planerar sin budget och arbeta för dessa mål. Nämnders mål och indikationer: Vård och omsorgsnämnden: Mål: Alla medborgare inom denna verksamhet ska känna att de lever ett bra liv utifrån just deras förutsättningar. Indikatorer: -Kvaliten får aldrig sänkas och man ska alltid försöka tillmötesgå kundernas önskan. Familjenämnden: Mål: Vi ska se till att varje elev i skolan/förskolan får den kunskap de har rätt till utifrån de förutsättningar de har, samt känner sig trygga i de miljöer där de vistas. Indikatorer: -Mindre klasser alternativ fler pedagoger i klassrummen -Alla barn/unga ska ha någon att vända sig till om de känner sig otrygga, vilket innebär fler vuxna ute på raster samt mer tid för kuratorer på plats på skolorna -Socialassistenterna ska ha tillräckligt med tid för uppsökande verksamhet. Samhällsbyggnadsnämnden: Mål: Att underlätta för unga som vill flytta hemifrån samt äldre som vill flytta från sina stora hus, att få tillgång till mindre bostäder.

21 Indikatorer: -Nämnden ska underlätta för nybyggnation Tekniska nämnden: Mål: Tekniska nämnden ska verka för utveckling och underhåll i alla delar av kommunen. Indikatorer: -Arbeta för ett levande centrum vilket innebär att vi måste tänka på även de bilburna och se till att gynna våra företagare. -Se till att vattenförsörjning och avlopp samt miljö sköts på ett tillfredställande sätt. -Att stötta föreningsverksamheten samt stimulera medborgarna till en aktiv fritid. Allmänt: Företagande och arbete: Mål företagare: Välkomna nya företagare och vara rädd om våra befintliga företagare. Mål anställda: Kommunens anställda ska känna sig trygga och uppskattade. Indikatorer företagare: -Stödja och hjälpa våra företagare/kommande företagare så att de känner att vi arbetar för att de ska kunna vara trygga i sina ekonomiska satsningar. -Vi ska vara främja vårt lantbruk. -Vi är en stor hästkommun och vi ska se till att det finns bra förutsättningar för dem och alla andra djur i kommunen. Indikatorer anställda: -Vi ska arbeta för att våra medarbetare/anställda i kommunen ska ha en god arbetsmiljö. -Vi ska i möjligaste mån erbjuda den sysselsättningsgrad som våra anställda önskar. -Våra anställda ska känna att de blir hörda och vi ska ha en god kommunikation. Miljö och kommunikation: Mål: En god kommunikation för alla medborgare är viktig för en levande och miljövänlig landsbygd.

22 Indikatorer: -Främja När och Kollektiv trafik. -Underlätta och hjälpa de företag som vill satsa på fibernät i Sjöbo kommun. Kultur och fritid: Mål: Gynna Svensk kultur och lokalhistoria. Utnyttja vår fina natur på fritiden. Indikatorer: -Informera och integrera vår kultur i förskolor/skolor. - Använda sig av naturen i fritids/förskola samt grundskolans arbete så att intresset vaknar hos våra barn och naturen blir en naturlig del av deras vardag.

23 Sverigedemokraternas budget på ett enkelt och jämförbart sätt. (De ställen där våra poster är annorlunda än de styrande är skriven med svart kursiv stil. Se förklaringar till dessa under denna budget.) Kommunövergripande verksamhet (Mnkr=miljoner kronor) Budget 2016: 56,9 mnkr Löneökningar0,5% 2016: 0,1 Pris och lönekompensation 2017(inkl. avskrivningar): 0,9 mnkr Korrigering engångskostnader: 0,8 mnkr Ökade IT kostnader: 0,5 mnkr Krav på effektivisering 0,39%: : Summa 57,6 mnkr Politisk verksamhet Budget 2016: 10,5 mnkr Pris och lönekompensation 2017 (inkl. avskrivningar): 0,2 mnkr Överförmyndare: 0,1 mnkr Effektivisering: -0,6 mnkr (Förklaring längre ner under #5) 2017: Summa 10,2 mnkr Verksamhet för personer med funktionsnedsättning Mnkr Budget 2016: 93,3 mnkr Löneökningar 0,5% 2016: 0,3 mnkr Pris och lönekompensation 2017 inkl. avskrivningar: 2,2 mnkr LSS boende Viljan (helårseffekt): 1,8mnkr Ökade boendekostnader 2016: 2,0 mnkr Krav på effektivisering 0,39% : : Summa 99,6 mnkr

24 Äldreomsorg Budget 2016: 183,4 mnkr Löneökningar 0,5% 2016: 0,8 mnkr Särskild lönesatsning på undersköterskor: 1,0 mnkr Pris och lönekompensation 2017: 4,8mnkr Resursfördelningsmodell: 3,6 mnkr Särskild satsning för resurser angående det nya Hälso och Sjukvårdsavtalet: 2 mnkr (Se # 4 nedan ) Vi ger ett tillskott till hjälpmedel: 0,3 mnkr ( Se # 4 nedan ) Krav på effektivisering 0,39% : : Summa 195,9 mnkr Individ och familjeomsorg Mnkr Budget 2016: 45,6 mnkr Löneökningar 0,5% 2016: 0,1 mnkr Pris och lönekompensation 2017(inkl. avskrivningar): 1,1mnkr Korrigering ettårssatsning: 2,5 mnkr Satsning 2,5 mnkr ( Se #2 nedan ) Krav på effektivisering: -1 mnkr på grund av flyktingverksamheten. (Se förklaring #1 nedan ) 2017: Summa 45,8 mnkr Förskola, fritidshem och grundskola Budget 2016: 331,2 mnkr Löneökningar 0,5% 2016 (inkl till enskilda för och grundskolor): 1,2 mnkr Pris och lönekompensation 2017: 7,4 mnkr Resursfördelningsmodell befolkning: 8,0 mnkr Ökad efterfrågan förskola: 1,0 mnkr Övergång från drift till investering IT : 1,0 mnkr Satsning på pedagoger till högstadieeleverna: 1,5 mnkr (Förklaring nedan #4) Krav på effektivisering 0,39%: : Summa 349,3 mnkr

25 Gymnasieverksamhet Mnkr Budget 2016: 76,8 mnkr Löneökningar 0,5% 2016: 0,1 mnkr Pris och lönekompensation 2017: 1,9 mnkr Resursfördelningsmodell: 6,3 mnkr Krav på effektivisering 0,39%: : Summa 85,1 mnkr Vuxenutbildning, arbetsmarknadsåtgärder och flyktingverksamhet Budget 2016: 10,1 mnkr Pris och lönekompensation 2017 inkl avskrivningar: 0,6 mnkr Effektivisering Flyktingverksamhet: 1,2 mnkr (Förklaring se #1 nedan ) 2017: Summa 9,5 mnkr Turism och fritidsverksamhet Mnkr Budget 2016: 33,7 mnkr Pris och lönekompensation 2017 (inkl. avskrivningar): 0,6 mnkr Simanläggning helårseffekt: 8,9 mnkr Simlärare skolungdomar: 0,3 mnkr Krav på effektivisering: 0,4 mnkr Förklaring se #1 2017: Summa 43,1 mnkr Kulturverksamhet Budget 2016: 15,6 mnkr Pris och lönekompensation 2017 (inkl. avskrivningar): 0,3 mnkr Krav på effektivisering 0,39% : : Summa 15,9 mnkr

26 Teknisk verksamhet skattefinansierad Mnkr Budget 2016: 26,6 mnkr Löneökningar 0,5% 2016: 0,1 mnkr Pris och lönekompensation (inkl. avskrivningar) 2017: 0,6 mnkr Utökning belysning: 0,2 mnkr Övertagande marknadsplatsens skötsel: 0,3 mnkr Krav på effektivisering 0,39%: : Summa 27,8 mnkr Miljö och hälsoskyddsverksamhet Mnkr Budget 2016: 2,8 mnkr Pris och lönekompensation (inkl. avskrivningar) 2017: 0,1 mnkr 2017: Summa 2,9 mnkr Plan och byggverksamhet Budget 2016: 5,5 mnkr Pris och lönekompensation (inkl. avskrivningar) 2017: 0,2 mnkr 2017: Summa 5,7 mnkr Räddningstjänst Budget 2015: 13,5 mnkr Pris och lönekompensation 2017: 0,4 mnkr Krav på effektivisering 0,39% : : Summa 13,9 mnkr

27 Kommunstyrelsens förfogande Mnkr Budget 2016: 8,6 mnkr Minskning 6,5 2017: Summa 2,1 till oförutsedda utgifter Eventuella oförutsedda utgifter: # Kommunmomsen # Simhallsbadet (Eventuella uteblivna inträdesinkomster) Vi yrkar att skattesatsen förblir oförändrad.

28 Förklaringar till vissa siffror i budgeten #1. Vi har inte lagt krav på effektivisering i alla de nämnder som alliansen gjort. Vi anser att man kan effektivisera i flyktingverksamheten på de ställen som har ensamkommande/flyktingverksamhet. SD antar att man inte klarat sig på de schablonersättningar som kommunen fått genom åren eftersom vi fått ett extra anslag på 5,1 miljoner i år på grund av flyktingsituationen. Då antar vi att man använt pengar som kunde gått till skolan samt vård och äldreomsorg för att täcka upp det inte schablonersättningarna räckt till. Därför anser vi att man nu kan göra effektiviseringar på de ställen där flyktingverksamheten/ensamkommande finns och de kommer troligen att få ett större tillskott av de 5,1 miljonerna. Vi har även satt lite mer effektiviseringskrav på turism/fritid där simhallens driftsbudget ligger eftersom vi anser att man måste vara effektiva i den dyra drift som finns där. #2. Inom Individ och familjeomsorg har vi gjort en satsning. Vi anser att vi måste satsa på den förebyggande verksamheten gällande barn och föräldrar så de klarar sin uppgift som föräldrar. Det ska finnas tillräckligt med resurser för uppsökande verksamhet, så man ser till att alla barn som man misstänker far illa får ordentliga utredningar. 2,5 mnkr. #3. Förskola/ Fritids och grundskola: Här har vi satsat 1,5 miljoner extra till fler pedagoger på högstadiet. Där påbörjas en satsning i höst för de 2,5 miljoner som fritids/förskola och grundskola blev tilldelade nu i maj. Vi vill att den ska fortsätta minst vårterminen 2017också. Vi har inte effektiviserat med 1,3 miljoner i förskola/fritids-grundskolans budget som alliansen gjort så de pengarna finns mer i vårt förslag till förskola/fritidsgrundskolans budget. #4. Vård och omsorg: Vi har gett ett tillskott på 2 mnkr för att kunna klara av de resurser som behövs inför det nya Hälso och sjukvårdsavtalet. Vi ger även ett tillskott på 0,3 miljoner till hjälpmedel så man slipper lägga på avgifter eller ta bort vissa hjälpmedel på grund av besparingskrav. Vi har ej lagt någon effektivisering här vilket alliansen gjort med 0,7 mnkr. #5 Sverigedemokraterna anser att vi kan effektivisera i den politiska budgeten. Vi har börjat med 0,6 mnkr för 2017 men anser att det går att göra mer effektiviseringar framöver.

29 Övrigt Alliansen har som vi skrivit innan satt effektiviseringskrav på de flesta nämnder med 0,39 % vilket vi inte gjort. Våra effektiviseringskrav i siffror ser ni ovan. Men vi skulle vilja sätta ett effektiviseringskrav som inte handlar om siffror utan tron på att alla kommunens medarbetare kan förändra små ting som effektiviserar. Små ting som man inte tänker på men som kan göra så mycket. Vår tro är att alla vill kommunens bästa så därför litar vi på att våra medarbetare gör sitt bästa för att dra sitt strå till stacken.

30 DRIFTBUDGET PER NÄMND Bokslu Budge Tillägg/avdra Budge t t g t Kommunstyrelse Kommunövergripande verksamhet 55,9 56,9-0,3 56,6 Politisk verksamhet 4,9 4,9-0,6 4,3 Vuxenutbildning, arbetsmarknadsåtgärder och 0,0 integrationsverksamhet 1,6 0,0 Turism- och fritidsverksamhet 23,2 28,4 8,8 37,2 Kulturverksamhet 3,2 3,0 3,0 Räddningstjänst 13,3 13,5 13,5 Summa 102,1 106,7 106,7 Familjenämnd Politisk verksamhet 1,0 0,8 0,8 Individ- och familjeomsorg 44,6 45,6-1,0 44,6 Förskole-, fritidshems- och grundskoleverksamhet 321,8 331,2 9,5 340,7 Gymnasieskola 73,9 76,8 6,3 83,1 Vuxenutbildning, arbetsmarknadsåtgärder och 8,1 10,1-1,2 8,9 integrationsverksamhet Fritidsverksamhet 5,7 5,3 5,3 Kulturverksamhet 11,8 12,6 12,6 Summa 466,9 482,4 496,0 Vård- och omsorgsnämnd Kommunövergripande verksamhet 0,7 0,0 0,0 Politisk verksamhet -0,2 0,6 0,6 Verksamhet för personer med funktionsnedsättning 88,9 93,3 3,8 97,1 Äldreomsorg 176,6 183,4 6,9 190,3 Summa 266,0 277,3 288,0 Teknisk nämnd Politisk verksamhet 0,4 0,1 0,1 Teknisk verksamhet - skattefinansierad 25,1 26,6 0,5 27,1 Teknisk verksamhet - avgiftsfinansierad 0,0 0,0 0,0 Summa 25,5 26,7 27,2 Samhällsbyggnadsnämnd Politisk verksamhet 0,7 0,4 0,4

31 Miljö- och hälsoskyddsverksamhet 4,2 2,8 2,8 Plan- och byggverksamhet 3,6 5,5 5,5 Summa 8,5 8,7 8,7 Valnämnd Politisk verksamhet 0,0 0,0 0,0 Överförmyndarnämnd Politisk verksamhet 1,9 2,2 2,2 Revision Politisk verksamhet 1,2 1,2 1,2 Finansiering Lönekompensation centralt 0,0 1,0 2,3 3,3 Pris och lönekompensation 22,6 22,6 Förändring skattefinansierade avskrivningar 0,6 0,6 Lokalbank 0,0 0,3-0,3 0,0 Kommunövergripande verksamhet 0,0 0,0 0,0 Gymnasieverksamhet -0,4 0,0 0,0 Till kommunstyrelsens disposition 0,0 8,6-6,5 2,1 Kommunövergripande verksamhet -9,7 0,5 1,3 1,8 Summa -10,1 10,4 30,4 Pensioner, politisk verksamhet 0,5 0,3 0,0 0,3 Pensioner, övrig verksamhet -1,4 6,0-3,3 2,7 Summa drift 49,4 Andra ej resultatpåverkande förändringar Intern ränta kostnad -6,5-8,6 1,8-6,8 Intern ränta intäkt 0,0 0,7 0,0 0,7 Verksamhetens nettokostnad 854,6 914,0 957,3 Varav interna poster 0,0 217,4 201,1 Avstämning finansiellt mål Nuvarande resultat 9,7 Finansiell målsättning resultat -9,7 Kvarstår att fördela 0,0

32 Godkända Investeringar Familjenämnden: 7,5 mnkr Vård och omsorgsnämnden: 1,7 mnkr Kommunstyrelsen: 4,3 Tekniska nämnden skattefinansierad: 22,1 Samhällsbyggnadsnämnden: 0 Tekniska nämnden-avgiftsfinansierad: -5,2 De investeringar vi ej godkänt inom TN skattefinansierad är: 1. Ombyggnad Gamla torg/södergatan/lilla Östergatan 2. Aktivitetspark som vi anser behöver utredas mer och får vänta till 2018 års budget som läggs Mindre investeringar som ej godkänts inför 2017 är: A. Försköning gatumiljön B. Åtgärder projekt enligt Trast c. Korsningsåtgärder Esplanaden-Ommavägen

33

Det moderna socialkonservativa alternativet inom svensk politik

Det moderna socialkonservativa alternativet inom svensk politik 1 Det moderna socialkonservativa alternativet inom svensk politik Sverigedemokraterna är ett Sverigevänligt och socialkonservativt parti som vilar på en nationalistisk grund. Vi har idémässigt låtit oss

Läs mer

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Skattesats. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Vi avser inte att göra några ändringar i majoritetens förslag till budgetramar. Vi anser att det finns utrymme att omprioritera

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Med ansvar för framtiden

Med ansvar för framtiden 1 Med ansvar för framtiden Sverigedemokraterna är ett Sverigevänligt, värdekonservativt och socialt ansvarstagande parti. Vi har idémässigt låtit oss inspireras av såväl socialkonservatismen som delar

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET!

Inledning. Sverigedemokraterna Strängnäs ledord är PRIORITERINGAR & TRYGGHET! Inledning Sverigedemokraterna Strängnäs årsplan innehåller först en vision som beskriver hur kommunen i stort ska bedrivas och i vilken riktning vi vill att kommunen ska sträva åt. Sedan följer en rad

Läs mer

FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING

FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING FÖRÄNDRING FÖR NORRKÖPING Gruppledaren har ordet Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med kulturnationalistisk grundsyn, som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk

Läs mer

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen.

Välfärd genom livet. Alla ska känna sig trygga med samhällets stöd i livets olika skeden. Det gäller från förskolan till äldreomsorgen. Vi socialdemokrater är övertygade om att med demokrati förändra samhället. Vi bygger därför vårt samhälle på demokratins ideal med folkvalda politiker, fri opinionsbildning och respekt för allas lika värde.

Läs mer

Valmanifest 2018 Sverigedemokraterna Bromölla

Valmanifest 2018 Sverigedemokraterna Bromölla Valmanifest 2018 Sverigedemokraterna Bromölla Sverigedemokraterna - För ett tryggt och välmående Bromölla! Sverigedemokraterna i Bromölla kommun kommer verka för ett demokratiskt, jämlikt och hållbart

Läs mer

Tillsammans för Borås

Tillsammans för Borås Tillsammans för Borås Sverigedemokraterna Borås Valmanifest www.boras.sverigedemokraterna.se En trygg och värdig ålderdom En trygg och värdig ålderdom måste vara en självklarhet för alla de äldre som behöver

Läs mer

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa

Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet ViVVfdfdsa Vision, mål och budget i korthet Arboga kommuns mål- och budgetdokument för år 2015 heter Strategisk- och ekonomisk plan 2015-2017 och antogs av kommunfullmäktige

Läs mer

Preliminär budget 2015

Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminär budget 2015 Preliminärt beslut i kommunfullmäktige 10 juni Definitivt beslut i kommunfullmäktige 18 november 2013-08-14 Budget 2015 Budget 2015 tar utgångspunkt i de strategiska

Läs mer

Skattesatsen SD,s budget baseras på en oförändrad kommunal skattesats på Kommunövergripande stab

Skattesatsen SD,s budget baseras på en oförändrad kommunal skattesats på Kommunövergripande stab 1 Innehållsförteckning Sida 2: Allmänt, skattesats, Kommunövergripande stab Sida 3: Skolan Sida 4: Serviceförvaltningen Sida 5: Individ och omsorgsförvaltningen Sida 5: Investeringsbudget Sverigedemokraterna

Läs mer

MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN

MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN MILJÖPARTIET DE GRÖNAS BUDGETFÖRSLAG FÖR KATRINEHOLMS KOMMUN Miljöpartiet de grönas budget för grundar sig på vår gröna ideologi # Solidaritet med världens alla människor # Solidaritet med djur, natur

Läs mer

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018

Vimmerby byggt från grunden. Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vimmerby byggt från grunden Vänsterpartiets kommunala budget 2018 Vänsterpartiet i Vimmerby 2017 En svår situation Dåliga förhållanden för kommunens anställda, men ändå höga kostnader Liksom många kommuner

Läs mer

Budget Sverigedemokraterna Örkelljunga. SD vill satsa tre miljoner extra på vår grundskola

Budget Sverigedemokraterna Örkelljunga. SD vill satsa tre miljoner extra på vår grundskola Budget 2014 Sverigedemokraterna Örkelljunga SD vill satsa tre miljoner extra på vår grundskola Vår vision Alice: - Kan du säga mig vilken väg jag skall ta? Katten: - Det beror på vart du ska gå Alice:

Läs mer

Ett Sverigevänligt alternativ för Karlskrona

Ett Sverigevänligt alternativ för Karlskrona Ett Sverigevänligt alternativ för Karlskrona Sverigedemokraternas budgetförslag 2012 samt planer för 2013 och 2014 2 Ett Sverigevänligt alternativ Sverigedemokraterna är ett Sverigevänligt parti. Vi har

Läs mer

Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och kons

Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och kons FÖR SALA I TIDEN Skola Sverigedemokraterna i Sala vill se en skola som genomsyras av demokratiska värden och respekt för andras åsikter, en skola där kritiskt och konstruktivt tänkande stimuleras och uppmuntras

Läs mer

Socialdemokraterna BOLLNÄS

Socialdemokraterna BOLLNÄS Socialdemokraterna BOLLNÄS Kommunalt handlingsprogram 2006 2010 Socialdemokraternas ledstjärnor är frihet, jämlikhet och solidaritet. Vårt program beskriver hur vi vill skapa ett tryggare och mer rättvist

Läs mer

Tillsammans skapar vi vår framtid

Tillsammans skapar vi vår framtid Mål för Köpings kommun 2013-2019 Här presenteras de mål som Köpings kommunfullmäktige fastställt för perioden 2013-2019. De senaste mandatperioderna har kommunfullmäktige i politisk enighet beslutat om

Läs mer

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400

C 5 FP-LIB 2 KD 2 MP 2 400 KOMMUNFAKTA ANTAL INVÅNARE 1 JANUARI (antal) 12000 11900 11800 11700 11600 11500 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 PERSONAL 1 JANUARI (antal) POLITISK STÄLLNING 2014 Parti Mandat 1200 1000 800 600 Antal

Läs mer

SVERIGEDEMOKRATERNA I TIERP BUDGETFÖRSLAG

SVERIGEDEMOKRATERNA I TIERP BUDGETFÖRSLAG SVERIGEDEMOKRATERNA I TIERP BUDGETFÖRSLAG 2019-2021 Inledning Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi betraktar oss som ett mittenalternativ och ett tredje block

Läs mer

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi?

Så gick det. för Håbo 2010. Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010. Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Så gick det för Håbo 2010 Håbo kommun sammanfattning av årsredovisningen 2010 Hur mycket kostade kommunens verksamheter? Har Håbo en bra ekonomi? Uppfyllde kommunen sina mål? Detta är en sammanfattning

Läs mer

Följ med oss på resan till framtidens kommun

Följ med oss på resan till framtidens kommun Följ med oss på resan till framtidens kommun Handlingsprogram för Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun Socialdemokraterna i Bengtsfors kommun vill ha ditt förtroende att fortsätta ta ansvar för utveckling

Läs mer

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman

Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Möjligheternas Mark dit når vi tillsamman Handlingsprogram 2011-2014 Socialdemokraterna i Mark Frihet är grunden för att du ska ha ett gott liv och kunna ta vara på möjligheternas Mark men friheten ska

Läs mer

Socialdemokraterna i Klippans kommun

Socialdemokraterna i Klippans kommun Socialdemokraterna i Klippans kommun Handlingsprogram 2015-2018 Vår vision för kommunen Den socialdemokratiska ideologin och politiken syftar till att skapa ett samhälle där alla människor oavsett bakgrund

Läs mer

Val-special 2014 Bromölla MITT VAL. Valet Dags att återskapa folkhemmet!

Val-special 2014 Bromölla MITT VAL. Valet Dags att återskapa folkhemmet! Val-special 2014 Bromölla Valet 2014 MITT VAL Dags att återskapa folkhemmet! Det är dags att återskapa folkhemmet Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi betraktar

Läs mer

VALMANIFEST SD KUNGSBACKA

VALMANIFEST SD KUNGSBACKA VALMANIFEST SD KUNGSBACKA 0068 kungsbacka 2.indd 1 2018-06-20 12:23:46 Vårt Kungsbacka Kungsbacka är en vacker småstad, med närhet till hav och sjöar och med landsbygden som inramning åt den växande stadskärnan.

Läs mer

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium

Framtidsbild 2018. 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium 2014-06-17 KS14.618 Kommunfullmäktiges presidium Innehåll 1 Inledning 4 2 Framtidsbilder för klimat och miljö 5 3 Framtidsbilder för infrastruktur och boende 6 4 Framtidsbilder för näringsliv och turism

Läs mer

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden.

Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi som bor i Gagnef lever alla med drömmar och förhoppningar om framtiden. Vi drömmer om kulturella upplevelser, sköna stunder i skog och mark, och fascinerande möten med människor med olika bakgrund och

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning

Dina pengar. Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning Dina pengar Fakta ur Munkedals kommuns Årsredovisning 2015 Kommunstyrelsens ordförande Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet har lett kommunen under 2015. Årets resultat landar på ett litet

Läs mer

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas

Kommunalt Handlingsprogram Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Kommunalt Handlingsprogram 2014-2018 Lilla Edet Kommunen som växer och utvecklas Socialdemokraterna Framtidspartiet Lilla Edets kommun har med oss i majoritet utvecklats till en tillväxtkommun. Detta är

Läs mer

Först några inledande frågor

Först några inledande frågor ISSP 2006 Siffrorna anger svarsfördelning i %. Först några inledande frågor Fråga 1 Anser Du att människor bör följa lagen utan undantag, eller finns det vissa tillfällen då människor bör följa sitt samvete

Läs mer

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern

VALPROGRAM 2014 Ragundacentern VALPROGRAM 2014 Ragundacentern Centerpartiet står för närodlad politik. Det betyder att beslut ska fattas av människorna själva eller så nära som möjligt de som berörs. Med människan i centrum arbetar

Läs mer

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping

Norrköpings kommun budget Ett rättvist Norrköping Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Förslag till budget 2015 och flerårsplaner 2016 2018 för Norrköpings kommun Norrköpings kommun budget 2015 Ett rättvist Norrköping Norrköping är

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-27 Mer trygghet för Sveriges äldre Sverige är världens bästa land att åldras i. Alliansregeringens

Läs mer

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018

När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 När den egna kraften inte räcker till Västeråsmoderaternas program för sociala frågor för 2014-2018 1 När den egna kraften inte räcker till Samhällets skyddsnät ska ge trygghet och stöd till människor

Läs mer

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem.

upptäcks och stöd ges direkt. Samtidigt vill vi ge skolor möjlighet att bygga ut ett tvålärarsystem. I juni 2018 lade Socialdemokraterna fram sitt förslag till budget till kommunfullmäktige. Den lägger en grund för att ta tag i Linköpings utmaningar och är en budget vi står bakom. I denna budget redogör

Läs mer

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland

På rätt väg. - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland På rätt väg - men inte riktigt framme! 19 steg mot ett bättre Gotland 19 steg mot ett bättre Gotland Dessa 19 steg är socialdemokratiska tankar och idéer om hur vi tillsammans här på Gotland kan skapa

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm

Vaxholm och vägen framåt. Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Vaxholm och vägen framåt Kommunalt handlingsprogram för moderaterna i Vaxholm Demokrati Moderaterna har tagit initiativ till att se över vår politiska organisation i Vaxholm för att se hur vi på bästa

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE

ÅRSREDOVISNING Kortversion KIL.SE ÅRSREDOVISNING 2017 Kortversion KIL.SE SÅ HÄR GICK DET FÖR KILS KOMMUN 2017 Så här använde vi skattepengarna och det här är på gång 2018. VIKTIGA HÄNDELSER 2017 Befolkningen ökade med 110 personer. Vecka

Läs mer

Hur fungerar det egentligen?

Hur fungerar det egentligen? Budget 2008 Hur fungerar det egentligen? Kommunens budget delas i två delar; en driftsbudget och en investeringsbudget. Driftsbudget är de pengar som behövs för att den löpande verksamheten och servicen

Läs mer

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar

Mål- och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument inför budget 2016 Stadsdelsnämnden Östra Göteborg Östra Göteborg en fantastisk stadsdel med utmaningar - och inriktningsdokument, SDN Östra Göteborg Inledning Grunden i Östra

Läs mer

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna Så inleds vår samverkansöverenskommelse för mandatperioden. Kraftsamling kring Eskilstunas budget för 2016 - Vi gasar och bromsar samtidigt

Läs mer

Budgetmotion 2019 för Ånge Kommun. Reviderad

Budgetmotion 2019 för Ånge Kommun. Reviderad Budgetmotion 2019 för Ånge Kommun Reviderad 2018-08-06 Innehållsförteckning 1. Revidering av budget 2. Inledning 3. Kommunstyrelse 4. Humanistiska nämnden 5. Tekniska nämnden 6. Socialnämnden 7. Finansiering

Läs mer

Valprogram Valprogram för Moderaterna i Staffanstorp

Valprogram Valprogram för Moderaterna i Staffanstorp Valprogram 2018-2022 Valprogram för Moderaterna i Staffanstorp Valprogram Detta program är ett levande dokument och ska vara föremål för ständig diskussion fram tills årsmötet 2018. Staffanstorp ska vara

Läs mer

Inledning. Integration och asylmottagning

Inledning. Integration och asylmottagning Inledning Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Vi betraktar oss som ett mittenalternativ och ett tredje block i svensk politik. Vi kombinerar strävandet efter

Läs mer

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge

Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Valprogram 2018 Moderaterna i Kävlinge Vår långsiktiga ambition är att göra Kävlinge till Sveriges bästa kommun att bo, arbeta och leva i. Inför 2018 års val söker vi ditt förtroende för att under åren

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018

NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 NÄRODLAD POLITIK FÖR ORUST FRAMTID! HANDLINGSPROGRAM 2014-2018 Grunden för Centerpartiets politik är alla människors lika rätt och värde oavsett ursprung. Alla människor ska ha goda möjligheter att förverkliga

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. VALPROGRAM 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE TROSA. Rösta den 9 september! För en hållbar kommun där alla får chans att växa. UTBILDNING ÄR TRYGGHET FÖR FRAMTIDEN Genom att investera i utbildning

Läs mer

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken

Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Sverigedemokraternas förslag till mål och ramar 2016-2018 för Sandviken Trygghet och tillit Vår vision Sverigedemokraternas vision är ett samhälle där vi medborgare förväntas och tar ansvar för varandra.

Läs mer

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör...

VISION och strategisk plan. grunden till varför vi gör det vi gör... VISION och strategisk plan grunden till varför vi gör det vi gör... VISION Tranemo kommun är vårt naturskön naturliga val av bostadsort. Här bor vi i en kommun i storstadens närhet. Här finns ett boende

Läs mer

Politisk inriktning 2007-2010

Politisk inriktning 2007-2010 Politisk inriktning 2007-2010 Kommunstyrelsen/Politisk kommunledning FEBRUARI 2007 Inledning Allians för Huddinge bestående av Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Drevvikenpartiet

Läs mer

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

Lätt svenska. Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i Lätt svenska Vi kan inte vänta med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land. Här ska alla få möjlighet

Läs mer

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S

TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S TILLSAMMANS FÖR TRYGGHET I STRÄNGNÄS KOMMUN S T R Ä N G N Ä S VALPROGRAM 2018-2022 Gemensamt bygger vi ett tryggare samhälle. Tillsammans skapar vi en stark kommun. Alla ska ha möjlighet att växa och delta

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Verksamhetsåret 2012/2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika

Läs mer

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002

MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 LÄTT SVENSKA MILJÖPARTIETS VALMANIFEST 2002 FÖR ATT JORDEN SKA GÅ ATT LEVA PÅ ÄVEN I FRAMTIDEN Foto: Per-Olof Eriksson/N, Naturfotograferna Det här tycker Miljöpartiet är allra viktigast: Vi måste bry

Läs mer

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE!

Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Foto: Åsa Grip SUNDSVALL KAN BÄTTRE! Allians för Sundsvall Sundsvall är en kommun med fantastiska möjligheter och en stor mängd outnyttjad kraft. Vi har barn och unga som kan bli framtidens ledare om de

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll

Riktlinje. Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Riktlinje Riktlinje - barn i ekonomiskt utsatta hushåll Kommunens prioriterade områden för att minska andelen familjer i ekonomiskt utsatthet och för att begränsa effekterna för de barn som lever i ekonomiskt

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 Sunne KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

Socialdemokraterna i

Socialdemokraterna i Socialdemokraterna i framkant för Bromölla! En kommun att leva och verka i med stolthet, en plats för våra barn att växa upp i, ett samhälle med förutsättningar till ett liv med kvalitet där möjlighet

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO

Budget Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Budget 2016 Den största utbyggnaden av skola och omsorg sedan 60- talet KOMMUNLEDNINGEN I ÖREBRO Det går bra för Örebro kommun 2 019 nya invånare förra året och vi passerar 153 000 invånare 2020. En av

Läs mer

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh

Vellinge.se. Foto: Kristina Almén. Foto: Kristina Almén. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh. Foto: Annika Lundh Foto: Kristina Almén Foto: Kristina Almén Foto: Caroline Hagström Vellinge.se Vellinge kommun POST 235 81 Vellinge BESÖK Norrevångsgatan 3 TELEFON 040-42 50 00 Våra värderingar Våra värderingar vägleder

Läs mer

Förändring på riktigt

Förändring på riktigt Förändring på riktigt Valmanifest för SD Sollentuna 2018 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 VI VILL HA ETT SOLLENTUNA MED EN LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR MIGRATION... 4 VI VILL HA ETT SOLLENTUNA SOM TAR HAND

Läs mer

Region Gotlands styrmodell

Region Gotlands styrmodell Samhälle Verksamhet områden Social Ekonomisk Ekologisk Kvalitet Medarbetare Ekonomi (6 st) (7 st) (5 st) (4 st) (4 st) (6 st) Mätvärden/ indikatorer Verksamhetsplaner Gotland är Östersjöregionens mest

Läs mer

Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015

Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015 Sverigedemokraterna Åtvidaberg BUDGET 2015 1 av 8 INNEHÅLL Sida: 3. Åtvidaberg skall vara en trygg, attraktiv och välmående kommun 4. Äldreomsorgen 5-6. Skolan, omsorgen och den sociala välfärden 7-8.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA!

LIKABEHANDLINGSPLAN ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! LIKABEHANDLINGSPLAN Vetegroddens förskola 2019 2020 ALLA ÄR OLIKA OCH OLIKA ÄR BRA! Mål på vetegroddens förskola: Vi ska vara en förskola fri från kränkningar där alla ska känna sig trygga och uppskattade

Läs mer

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING.

ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. SOCIALDEMOKRATERNA I LINKÖPINGS VALMANIFEST 2018 ETT STARKARE SAMHÄLLE. ETT TRYGGARE LINKÖPING. Att bygga ett samhälle blir aldrig klart. Även om arbetslösheten

Läs mer

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014

Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Centerpartiets förslag till Mål och budget 2012 2014 Effekter av regeringens budgetproposition Budgetförslaget ansluter till de, av kommunledningskontoret, framräknade förändringar som beror på yttre faktorer,

Läs mer

VI PRIORITERAR VÅRA KÄRNVERKSAMHETER

VI PRIORITERAR VÅRA KÄRNVERKSAMHETER VI PRIORITERAR VÅRA KÄRNVERKSAMHETER Frida Edberg, Ingela Widell, Elisabet Hjalmarsson, Per-Ove Ståhlbrand, Eva B Arnesson, Bengt Andelius, Mats Alfredsson, Cristina Bernevång Det här bl.a. vill vi Kristdemokrater

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ett rödare och varmare Kristinehamn

Ett rödare och varmare Kristinehamn 1 Plattform för en valseger 2010 Ett rödare och varmare Kristinehamn Det finns en viktig skiljelinje mellan socialdemokratisk politik och den politik som borgarna för och det är synen på hur välfärds skol-,

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE.

EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDENS BLEKINGE. EN ÄLDREPOLITIK FÖR FRAMTIDEN Vi som lever i Sverige och Blekinge blir friskare och lever allt längre. Det är en positiv utveckling och ett resultat av vårt välstånd

Läs mer

Kommunpolitiskt program

Kommunpolitiskt program Kommunpolitiskt program Kommunens uppdrag. Det kommunpolitiska uppdraget kommer i ökad utsträckning bestå av att våga förändra, utveckla och prioritera. Att fokusera på välfärdens kärna i det kommunala

Läs mer

Sammanfattning av kommunens ekonomi

Sammanfattning av kommunens ekonomi Sammanfattning av kommunens ekonomi 2 SUNNE KOMMUN zhur mycket kostar kommunens verksamheter? zuppfyllde kommunen sina kvalitetsmål? zvad är på gång i kommunen? zhar Sunne en bra ekonomi? Det här är en

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS

FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/14 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se

ÅRsReDOVisNiNG 2011 Kortversion kil.se ÅRSREDOVISNING 2011 Kortversion kil.se Så gick det för 2011 Så använde vi skattepengarna 2011 Vi fick mycket pengar över i år igen Så ser vi på framtiden för Kil Sammanfattning av s årsredovisning 2011

Läs mer

LERUM BUDGET lerum.sd.se

LERUM BUDGET lerum.sd.se LERUM BUDGET 2019 lerum.sd.se Det som överskuggar hela budgeten är att få en välfungerande kärnverksamhet (skola barn- och äldreomsorg). För att möjliggöra detta och skapa en långsikt stark ekonomi krävs

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. för. Förskolan Skattkammaren Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Förskolan Skattkammaren 2018 Förskolan Skattkammaren Villa Göta Stadsparken 544 33 Hjo Telefon: 0503 35090 E-post: skattkammaren@hjomail.se 1.

Läs mer

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN

s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Rapport 2018-01-25 VON 230/17 Vård- och omsorgsförvaltningen Enheten för kvalitet- och verksamhetsutveckling s SÅ TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN Undersökning av kvaliteten i hemtjänst och särskilt boende

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS

BUDGET 2019 DÄRFÖR MÅSTE KOMMUNEN GÅ MED PLUS VÅ R G E M E N S A M M A PLÅNBOK 2019 E n ko r t fa t t ad i n fo r m a t i o n o m å r s b u d g e t e n Läs årsbudgeten i sin helhet osthammar.se/ kommunensbudget BUDGET 2019 Inkomster Utgifter Resultat

Läs mer

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION

ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION ENHET GUDHEM PROFIL OCH VISION Fritids 2014 PROFIL - Framgångsrikt lärande VISION Tillsammans förverkligar vi våra drömmar Enhet Gudhem står för framgångsrikt lärande. Tillsammans arbetar vi i all verksamheterför

Läs mer

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 Attraktiv och effektiv organisation Det kommunala uppdraget är att varje skattekrona ska ge största möjliga utväxling vare sig det gäller snöröjning eller omsorgen på ett äldreboende.

Läs mer

Stimulans för Stockholm

Stimulans för Stockholm SIDAN 1 Stimulans för Stockholm Finansborgarrådets förslag 14/10-09 Stockholm ska vara attraktivt för alla, en stad där det är möjligt att förverkliga sina drömmar. Sammanhållningen mellan olika grupper

Läs mer

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september!

!! 1. Feminism för alla. Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september! Feminism för alla Nu äntligen kan feminister få mer makt. Rösta på Feministiskt initiativ i valet 14 september Vi har en feministisk politik som också arbetar med antirasism och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025

Gott att bli gammal på Gotland. Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program 2010-2025 Gott att bli gammal på Gotland Äldrepolitiskt program för Gotland 2010 2025 En tid framöver står vårt samhälle inför en rad utmaningar som

Läs mer

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun

TILLIT OCH TRYGGHET. Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun TILLIT OCH TRYGGHET Årsplan och prioriteringar för Strängnäs kommun 2018-2020 Ökad tillit och trygghet gör Strängnäs kommun till en ännu bättre kommun Bakom varje politiskt förslag finns en värdering -

Läs mer