SAMRÅDSUNDERLAG. Handling för samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken Ny älvvattenledning till Sunderby Sjukhus

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMRÅDSUNDERLAG. Handling för samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken Ny älvvattenledning till Sunderby Sjukhus"

Transkript

1 SAMRÅDSUNDERLAG Handling för samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken Ny älvvattenledning till Sunderby Sjukhus Upprättad av: Annika Lindgren, WSP Samhällsbyggnad Norrbotten Granskad av: Stefan Johansson, WSP Samhällsbyggnad Norrbotten Godkänd av: Claes Ljunghager, Landstingsfastigheter, Norrbottens läns landsting

2 SAMRÅDSUNDERLAG Ny älvvattenledning till Sunderby Sjukhus Sökande Norrbottens läns landsting (NLL) Landstingsfastigheter LULEÅ Tel: Organisations nr: Konsult WSP Samhällsbyggnad Norrbotten (WSP) Box LULEÅ Tel: Företag: WSP Sverige AB Organisations nr: Styrelsens säte: Stockholm L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , Kontaktperson Claes Ljunghager, projektledare, Landstingsfastigheter Tel: Mobil: E-post: 2 (16)

3 Innehåll 1 INLEDNING OCH BAKGRUND PLANERAD TILLSTÅNDSANSÖKAN LOKALISERING LOKALISERINGSALTERNATIV OMGIVNINGSFÖRHÅLLANDEN FYSISKA PLANFÖRHÅLLANDEN OMRÅDEN AV RIKSINTRESSE ENLIGT 3 OCH 4 KAP MB ANDRA SKYDDSOBJEKT VATTENFÖREKOMSTEN LULEÄLVEN ALLMÄNT FISKE, FRILUFTSLIV M M ÅTGÄRDENS OMFATTNING OCH UTFORMNING L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , 5 BEDÖMD MILJÖPÅVERKAN UTSLÄPP TILL VATTEN UTSLÄPP TILL LUFT BORTLEDANDE AV VATTEN BULLER TRANSPORTER MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNINGEN UTFORMNING OCH INNEHÅLL Bilagor Bilaga 1 Planritning M10:001, Sunderby sjukhus, intagsledning Bilaga 2 Sektion G10:002, Sunderby sjukhus, intagsledning Bilaga 3 Sektion, G10:003, Sunderby sjukhus, intagsledning 3 (16)

4 1 Inledning och bakgrund Landstingsfastigheters avdelning Projekt och utveckling, hanterar landstingets byggprojekt i länet och företräder landstinget i det planerade anläggandet av en ny älvvattenledning från Luleälven till Sunderby sjukhus. I beslut lämnade Vattendomstolen tillstånd enligt vattenlagen till Luleå kommun, att anlägga intagsledning och bortleda råvatten från Luleälven till Sunderby sjukhus. Tillståndet enligt vattenlagen omfattade en intagsledning med intagspunkten placerad ca 200 meter (m) uppströms ön Grundet och bortledande av råvatten från älven till en mängd av ca kubikmeter (m 3 ) per år, dock högst 85 liter per sekund (l/s). Råvattnet skulle tillgodose det nya sjukhusets behov av bl a kylvatten och tillståndet överläts till NLL, när Sunderby sjukhus togs i drift. Under de 18 år som förflutit sedan tillståndet till intagsledning och bortledande av råvatten lämnades, har det pågått en ständig utbyggnad och teknikutveckling vid Sunderby sjukhus. Ny utrustning har generellt visat sig ha större kylbehov än befintlig utrustning. Det gäller särskilt för Lab, Röntgen, Steril och dylika verksamheter. Kylbehovet för dessa enheter kommer sannolikt inte heller att minska i framtiden. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , Mot bakgrund av de planerade utbyggnader som hittills är kända, har NLL konstaterat att det befintliga tillståndet för uttag av råvatten inte kommer att täcka framtida behov av kylvatten vid Sunderby sjukhus. 1.1 Planerad tillståndsansökan För att tillgodose det utökade och framtida kylbehovet vid Sunderby sjukhus, planerar NLL att anlägga en ny intagsledning för råvatten från Luleälven, i samma sträckning och med samma kapacitet som den befintliga intagsledningen. Via den nya intagsledningen, planerar NLL att bortleda råvatten från Luleälven till en mängd av ca kubikmeter (m 3 ) per år, dock högst 85 liter per sekund (l/s). Bortledandet av råvatten syftar till att möta det ökade kylbehovet av utrustning vid Sunderby sjukhus. 4 (16)

5 Anläggande av en intagsledning och bortledande av råvatten omfattas av miljöbalkens regler beträffande vattenverksamhet. Det innebär att NLL måste ansöka om tillstånd till verksamheten, innan en ny intagsledning för råvatten kan anläggas. Tillståndsprocessen innebär att NLL ska lämna in en tillståndsansökan och en miljökonsekvensbeskrivning för den planerade vattenverksamheten till länsstyrelsen. I samband med upprättandet av miljökonsekvensbeskrivningen ska NLL samråda med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten och de enskilda som kan antas bli särskilt berörda. Miljöbalkens regler för vattenverksamhet innebär att den planerade intagsledningen ska anses ha betydande miljöpåverkan, vilket medför att NLL även ska samråda med de övriga statliga myndigheter, de kommuner, den allmänhet och de organisationer som kan antas bli berörda. Enligt 6 kap 4 miljöbalken ska samrådet avse verksamhetens eller åtgärdens lokalisering, omfattning, utformning och miljöpåverkan samt miljökonsekvensbeskrivningens innehåll och utformning. Detta samrådsunderlag syftar till att uppfylla NLL:s samrådsskyldighet enligt 6 kap 4 miljöbalken. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , 5 (16)

6 2 Lokalisering NLL planerar att anlägga en ny intagsledning med dimension Ø 315/355 mm, bredvid den befintliga intagsledningen i Luleälven. De båda intagsledningarna får därmed samma sträckning och kapacitet. Den nya intagsledningen ansluts till den befintliga pumpstationen, som fordrar en mindre utbyggnad för att rymma pumputrustning för den nya intagsledningen. Den nya intagsledningen läggs från pumpstationen och ca 800 m ut från stranden, till intagspunkten som ligger ca 200 m uppströms ön Grundet, se ritning i bilaga 1. Vid intagspunkten är vattendjupet ca 7 m, vilket är en förutsättning för att få jämnast möjliga vattentemperatur över året. 2.1 Lokaliseringsalternativ I Lantmäteriets (LM) protokoll för ledningsrättsåtgärd (FBDS dnr 96/1338), lämnas Luleå kommun rätt att anlägga och bibehålla två underjordiska ledningar för råvatten i en angiven sträckning med 10 m bredd i Luleälven. Ledningsrätten är överlåten till Norrbottens läns landsting i LM protokoll daterat Den befintliga råvattenledningen utgör den första av de två tillåtna ledningarna och den planerade råvattenledningen utgör den andra ledningen som medges inom befintlig ledningsrätt. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , NLL har inte utrett alternativa lokaliseringar för den planerade råvattenledningen i Luleälven. Bedömningen är att den lämpligaste lokaliseringen och det minsta intrånget kan uppnås genom att förlägga råvattenledningen inom det befintliga ledningsrättsområdet. Denna lokalisering medger också anslutning till befintlig infrastruktur (pumpstation) och vidare dragning inom befintlig ledningsrättsområde över mark till Sunderby sjukhus. 6 (16)

7 3 Omgivningsförhållanden 3.1 Fysiska planförhållanden Området mellan intagspunkten och den norra älvstranden omfattas av Luleå kommuns översiktsplan (ÖP) Vision Luleå 2050 och dess områdesrekommendationer för Södra Sunderbyn. Av områdesrekommendationerna för Södra Sunderbyn, framgår att vattenområdet mellan intagspunkten och norra älvstranden samt markområdet mellan stranden och pumpstationen, ligger inom skyddsområde för vattentäkt (Gäddvik). I den planerade ledningssträckningen mellan älven och pumpstationen, utgörs de första 125 m av område som rekommenderas för friluftsområde, vilket genomkorsas av ett socialt stråk som bör förbättras. Området omfattas även av detaljplan PL 359, Del av Sunderbyn 59:1, m.fl., som vann laga kraft I detaljplanen är pumpstationen lokaliserad inom kvartersmark för teknisk anläggning och området för den planerade intagsledningen utgörs av allmän platsmark för naturområde. Naturområdet är också utpekat som gångpassage mellan infarten till området och Luleälven. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , Sökandens bedömning är att den planerade verksamheten inte strider mot de fysiska planer som gäller för marken i området. 3.2 Områden av riksintresse enligt 3 och 4 kap MB I omgivningen finns inga mark- eller vattenområden som utpekats som riksintressen i enlighet med 3 och 4 kap MB. Det närmast liggande området av riksintresse återfinns öster om E4, ca 8 km nedströms arbetsområdet. Området utgörs av kustområdet och skärgården i Norrbottens län, öster om väg E4 och från Bondöfjärden till riksgränsen mot Finland, är av riksintresse för friluftsliv enligt 3 kap 6 MB samt för (främst rörligt) friluftsliv och turism enligt 4 kap 1-2 MB. Sökandens bedömning är att den planerade verksamheten inte kommer att påverka nedströms liggande riksintressen. 7 (16)

8 3.3 Andra skyddsobjekt Det vattenområde som berörs av den planerade vattenverksamheten ligger inom sekundär skyddszon B i Skyddsområde för Gäddviks vattentäkt (Luleå kommun, ). Detsamma gäller markområdet för ledningssträckan mellan älven och pumpstationen. I Länsstyrelsen i Norrbottens läns föreskrifter 25 FS 2012:13 A9 anges de skyddsföreskrifter som gäller för de olika skyddszonerna för Gäddviks vattentäkt. Den planerade verksamheten ska utformas så att den uppfyller de villkor som ställs i tillämpliga delar av skyddsföreskrifterna. Det gäller särskilt 27 Petroleumprodukter och andra brandfarliga vätskor samt 36 Transport av farligt gods. Detaljer för utformning av arbetets genomförande, i syfte att uppfylla de krav som ställs i skyddsföreskrifterna, redovisas i MKB. 3.4 Vattenförekomsten Luleälven Luleälven som vattenförekomst har ett flertal stationer, där vattenmyndigheten bedömt ekologisk och kemisk ytvattenstatus för år 2009 samt fattat beslut om vilken miljökvalitetsnorm som ska uppnås i framtiden. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , Den närmaste liggande stationen är en ca 2,5 km lång sträcka av Luleälven, mellan Norra Gäddvik och Karlsvik (SE ). Av vattendelegationens beslut 2009, framgår att vattenförekomsten vid denna station bedömdes ha dålig ekologisk status och god kemisk ytvattenstatus. Flödesförändringar (vattenreglering) konstateras som en orsak till att god ekologisk status är i riskzonen att inte nås till För att avgöra vilka åtgärder som krävs för att skapa hydromorfologiska förutsättningar för att uppnå god ekologisk status krävs ytterligare utredning. Vattenförekomsten omfattas därför av ett generellt undantag, i form av tidsfrist till 2021, från miljökvalitetsnormen att uppnå god ekologisk status/potential. 8 (16)

9 3.5 Allmänt fiske, friluftsliv m m Mark- och vattenområden i närheten, nyttjas flitigt av det rörliga friluftslivet. I figur 1 nedan redovisas markerade skoterleder med röd heldragen linje och skoterförbudsområden med röda kryss. Skoterleden längst till vänster passerar i omedelbar anslutning till pumpstationen för intagsledningen. Vintertid nyttjas älven även för skidåkning. Allmänt fritidsfiske förekommer såväl sommar- som vintertid, dock inte i någon större omfattning. Sökanden bedömer att det rörliga friluftslivet kan komma att påverkas under arbetets genomförande. I samband med den nya intagsledningens förläggning från is, uppstår en ränna i isen mellan stranden och intagspunkten. Effekten är att det rörliga friluftslivet på isen måste ledas runt isrännan under vintermånaderna 2015 De befintliga förbudsområdena leder redan idag skotertrafiken runt den västra sidan av ön Grundet. Den tillkommande omvägen för att undvika isrännan för förläggning av intagsledningen kan förväntas bli begränsad till ett fåtal hundra meter. Konsekvensen är dessutom begränsad till en vintersäsong, varefter den upphör helt. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , Figur 1. Skoterleder och förbudsområden i omgivningen 9 (16)

10 4 Åtgärdens omfattning och utformning Arbetet med förläggning av den nya intagsledningen planeras till perioden oktober 2015 maj Schaktning för och förläggning av den nya intagsledningen i vattenområdet planeras att utföras vintertid och företrädesvis från is. Sökanden bedömer att genomförande av vattenverksamheten under vinterperioden, medför att arbetet kan utföras med minsta intrång och påverkan på allmänt och enskilt fiske samt på vattenmiljön i övrigt. Arbetet i vattenområdet beräknas ta ca tre veckor att utföra. Intagsledningen utförs i polyeten (PE) rör med inre dimension 315 mm, yttre dimension 355 mm och styvhetsklass SN5000. Ledningen förläggs på grusbädd, ca 1 m under bottennivå i älven. Intagspunkten lokaliseras till samma område som intagspunkten för befintlig ledning, d v s ca 200 m uppströms ön Grundet och på ca 7 m vattendjup, se bilaga 2 och 3. Intaget förankras på ett trädäck med plintar, som i sin tur förankras i älvens botten. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , Figur 2. Principskiss för utformning av ledningens vattenintag 10 (16)

11 I vattenområdet mellan intagspunkten och strandkanten, förläggs ledningen med självfall och i befintlig ledningsgrav, ovanför den befintliga ledningen. Den nya ledningen skyddstäcks med rent grusmaterial. Från strandkanten läggs ledningen i befintlig ledningsgrav, ovanför befintlig ledning, och ansluts till befintlig pumpstation. Pumpstationen kommer att fordra en mindre utbyggnad, för att rymma pumpanordningar o dyl. Över mark mellan pumpstationen och Sunderby sjukhus läggs den planerade intagsledningen i befintlig ledningsgrav och ovanför den befintliga intagsledningen. Den befintliga ledningsgraven är sedan tidigare återfylld med tjänliga massor. Det föreligger därför ingen risk för schaktning i eller oxidering av sulfidlera i samband med åtgärden. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , 11 (16)

12 5 Bedömd miljöpåverkan 5.1 Utsläpp till vatten Schaktning i älvbotten och återfyllnad av ledningsgraven i vattenområdet, kommer att ge upphov till grumling i närområdet. I samband med grumling kan fisk uppvisa undvikelsebeteende och välja att vistas i opåverkade delar av vattenområdet. Grumlingen är kortvarig och uppträder endast i samband med arbetenas utförande. När arbetet är utfört, upphör även grumlingen. Arbetet i vattenområdet har medvetet planerats till senhösten/vintern, för att minimera eventuell påverkan på lekande fisk och produktionsperioden för andra vattenlevande organismer. Den bottenyta som varit exponerad mot vattenmassan försvinner och ersätts med en ny. Det innebär att den population av organismer som lever på den befintliga bottenytan försvinner eller övertäcks. Därefter sker en successiv återpopulation av organismer på den nya bottenytan. Kontroll av grumlingsintensitet och utbredning kommer att utföras före, under och efter arbetenas utförande, genom siktdjupsmätningar, vattenkvalitetsanalyser etc. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , 5.2 Utsläpp till luft I samband med förläggning av den nya intagsledningen, uppstår utsläpp till luft från arbetsmaskiner. När arbetet detaljprojekterats är det möjligt att uppskatta vilka maskiner som kan komma ifråga för att utföra arbetet. Med kunskap om maskintyp och den tid det tar att utföra arbetet, kan tillskottet av utsläpp till luft till följd av den vattenverksamheten uppskattas. Uppskattningen av utsläpp till luft från arbetsmaskiner kommer att redovisas i MKB. De utsläpp till luft som uppkommer till följd av arbetets genomförande, är kortvariga och upphör när arbetet avslutats. 5.3 Bortledande av vatten Via den nya intagsledningen, planerar NLL att bortleda råvatten från Luleälven till en mängd av ca kubikmeter (m 3 ) per år, dock högst 85 liter per sekund (l/s). Bortledandet av råvatten syftar till att möta det ökade kylbehovet av utrustning vid Sunderby sjukhus. 12 (16)

13 Medelvattenföringen i Luleälven, uppmätt vid Bodens kraftstation för åren , presenteras i tabell 1 nedan. Medelvattenföringen (MQ) under året varierar generellt mellan 468 m 3 /s (april) och 652 m 3 /s (maj). Tabell 1. Flödesstatistik för Bodens kraftstation för perioden L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , NLL planerar att bortleda råvatten till en maximal mängd om 85 l/s och ca m 3 /år. Det största kylbehovet vid Sunderby sjukhus, och därmed även det största bortledandet av råvatten från Luleälven, uppstår normalt under perioden juniseptember augusti. Under dessa månader är juni den månad som statistisk sett har den lägsta minimum vattenföringen (Qmin) på 164 m 3 /s. Även om det maximala uttaget om 85 l/s kan förväntas sammanfalla med juni månad, när Luleälven uppvisar den statistiskt lägsta vattenföringen (ca 164 m 3 /s), skulle det maximala uttaget fortfarande endast utgöra 0,05 % av den passerande vattenvolymen. I sammanhanget är det dock viktigt att påpeka att allt råvatten från Luleälven som används som kylvatten vid Sunderby sjukhus, återförs till älven efter användning. Det verkliga uttaget av råvatten är i praktiken därför nära nog eller lika med noll. 13 (16)

14 5.4 Buller Buller kan förväntas i området närmast de maskiner som utför schaktningsarbetet för förläggning av den nya intagsledningen, från intagspunkten i vattenområdet till anslutningen vid pumpstationen. Buller från anläggningsarbetet kan förväntas uppträda måndag-fredag, mellan ca kl Den förväntade omfattningen av bullerutbredningen kommer att redovisas i MKB. Det buller som uppkommer till följd av arbetets genomförande, är kortvarigt och upphör helt när arbetet avslutats. 5.5 Transporter En viss ökning av antalet transporter till området kan förväntas, i samband med leverans av arbetsmaskiner och material för förläggning av intagsledningen. Dessa transporter uppträder endast under den tid som arbetet pågår och upphör när arbetet avslutats. L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , 14 (16)

15 6 Miljökonsekvensbeskrivningen utformning och innehåll I 6 kapitlet 7 miljöbalken (MB) regleras vad som ska ingå i en MKB. Den ska identifiera och beskriva de direkta och indirekta effekter som den planerade verksamheten eller åtgärden kan medföra: dels på människor, djur, växter, mark, vatten, luft, klimat, landskap och kulturmiljö, dels på hushållningen med mark, vatten och den fysiska miljön i övrigt, dels på annan hushållning med material, råvaror och energi. Dessutom ska den möjliggöra en samlad bedömning av ovanstående effekter på människors hälsa och miljön. Nedanstående punkter ska alltid vara med när verksamheten eller åtgärden kan antas medföra en betydande miljöpåverkan: en beskrivning av verksamheten med uppgifter om lokalisering, utformning och omfattning L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , en beskrivning av de åtgärder som planeras för att skadliga verkningar ska undvikas, minskas eller avhjälpas och hur det ska undvikas att verksamheten eller åtgärden medverkar till att en miljökvalitetsnorm enligt 5 kapitlet MB överträds de uppgifter som krävs för att påvisa och bedöma den huvudsakliga inverkan på människors hälsa, miljön och hushållningen med mark och vatten samt andra resurser som verksamheten eller åtgärden kan antas medföra en redovisning av alternativa platser, om sådana är möjliga, samt alternativa utformningar tillsammans med dels en motivering varför ett visst alternativ har valts, dels en beskrivning av konsekvenserna av att verksamheten eller åtgärden inte kommer till stånd en icke-teknisk sammanfattning 15 (16)

16 Mot bakgrund av miljöbalkens krav och praktisk erfarenhet från förläggning av den befintliga intagsledningen, föreslår sökanden följande utformning av MKB: 1 SAMMANFATTNING 2 INLEDNING OCH BAKGRUND 3 AVGRÄNSNING 4 ALTERNATIV LOKALISERING 5 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN 6 VERKSAMHETSBESKRIVNING 7 RECIPIENTKONTROLL 8 MILJÖKONSEKVENSER OCH SKADEFÖREBYGGANDE ÅTGÄRDER 9 MILJÖBALKENS HÄNSYNSREGLER 10 MILJÖKVALITETSNORMER 11 NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL 12 SAMLAD BEDÖMNING OCH FÖRSLAG TILL VILLKOR 13 MILJÖUPPFÖLJNING 14 SAMRÅD L:\5541\ \3_Dokument\Tillståndsansökan\Samråd\ , 15 KÄLLOR 16 (16)

17

18

19

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet KATAMARANKAJEN Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet Orientering Umeå kommun planerar att reparera den så kallade öster om Kyrkbron i centrala Umeå. Området för planerad åtgärd finns utmärkt i figur

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun

B EHOVSBEDÖMNING 1(7) tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun 1(7) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för Björnö 1:1 (marin verksamhet) inom Vikbolandet i Norrköpings kommun, fysisk planering den 3 februari 2011 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G Godkänd

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

2012-10-31 Karlstads Energi AB

2012-10-31 Karlstads Energi AB 1 Karlstads Energi AB Samrådsunderlag för uttag av ytvatten för kylning av överskottsvärme genom befintlig återkylare vid KVV Yttre Hamn samt utsläpp av uppvärmt vatten Innehåll Samrådsunderlag 2 1 ADMINISTRATIVA

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE 2017-03-09 Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun Agenda Presentation av deltagare Presentation av utbyggnadsplanerna och tidplan (Eric) Samråds och tillståndsprocessen (Erica)

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun

Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering. Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun Samrådsunderlag avseende anmälan om sanering samt anmälan om vattenverksamhet i samband med sanering Kv. Ljuset (Alingsås gasverk) Alingsås kommun 2010 05 27 Upprättad av: Ellen Samuelsson, WSP Environmental

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.)

Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Kalix veterinärstation (Kalix 9:47 m.fl.) Kalix kommun, Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planförslaget redovisas på följande handlingar: Plankarta med bestämmelser

Läs mer

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4

Planprocessen 3 Planbeskrivning... 3 Handlingar... 3. Planens syfte 3. Plandata 3. Förenligt med miljöbalkens 3, 4 och 5 kapitel 4 KS11.1017 Tillägg 1 (SLD 217) Ändring av detaljplan för del av fastigheten Hjällsnäs 36:1 och del av Lundby Prästgård 1:1, Bostäder vid Lundbyvägen (Ekdungen) i Gråbo tätort, Lerums kommun. Planbeskrivning

Läs mer

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun

Samrådsredogörelse för samråd med sakägare gällande tillstånd till vattenbortledning ur Hällingsjö grundvattentäkt i Härryda kommun pm04s 2010-12-15 PM UPPDRAG Hällingsjö ny vattentäkt - Tillstånd UPPDRAGSNUMMER 1311203600 UPPDRAGSLEDARE Anders Blom UPPRÄTTAD AV Emelie Arnoldsson GRANSKAD AV Anders Blom DATUM 2012-08-16 Samrådsredogörelse

Läs mer

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG

UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG 1(7) Dnr 266/2015 FASTIGHETEN ALLERUM 11:35 ALLERUM, HELSINGBORGS STAD UNDERLAG FÖR PLANUPPDRAG SÖKANDE Lena Evaldsson inkom 2 februari 2015 med en förfrågan avseende upprättande av ny detaljplan för fastigheten

Läs mer

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan 2018-12-06 Dnr2018-182 Checklista Undersökning om ny detaljplan för fastigheten Duvan 6 kan antas medföra betydande miljöpåverkan När en ny detaljplan tas fram eller en befintlig ändras eller upphävs ska

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm

SAMRÅDSUNDERLAG AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID KVARNDAMMEN I SILLERBOÅN, LJUSDALS KOMMUN. Org.nr 556346-0327 Styrelsens säte: Stockholm JOAKIM A NYMAN ADVOKAT AB AVSEENDE PLANERADE FORSNACKAR VID Uppdragsnummer 1644443000 Sweco Environment AB Östersund Vatten och Miljö Maria Ed Lars Eurenius Walter Johansson 1 (11) Sweco Bangårdsgatan

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN

DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 2014-12-23 Dnr: 2012-0474-204 BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN FÖR SJÖHAGEN, FASTIGHETEN SVINHUSABERGET 1 M FL. EKSJÖ STAD, EKSJÖ KOMMUN, JÖNKÖPINGS LÄN SAMRÅDSHANDLING 1(8) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR

Läs mer

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen ANSÖKAN 2016-01-18 Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen Sökanden Tolust Holding ETT AB, 556718-4840 Box 27 551 12 JÖNKÖPING Ombud Emma Edfors, Sweco Environment AB Box 259 851 04 Sundsvall Tfn:

Läs mer

Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun

Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun Samrådshandling för flytt av dricksvattenintag Sjön Grumlan, Vetlanda kommun Samrådshandling för flytt av ledning för dricksvattenintag Error! Reference source not found. Beställare: Njudung Energi Box

Läs mer

Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun

Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun 2014-06-16 1(5) Monika Engman 010-452 22 27 Länsstyrelsen i Stockholms Län Box 22067 104 22 Stockholm Samråd om planerade utloppsledningar i Saltsjön från Henriksdals reningsverk inom Nacka kommun Underlag

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar. Tillståndsprocessens nya utmaningar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Tillståndsprocessens nya utmaningar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200

Läs mer

Del av STUVERUM 1:6, Lofta

Del av STUVERUM 1:6, Lofta Del av STUVERUM 1:6, Lofta Ekhagens golfbana Västerviks kommun, Kalmar län BEHOVSBEDÖMNING/AVGRÄNSNING av miljökonsekvensbeskrivning Västerviks kommun Kommunledningskontoret 2007-11-05, reviderad 2011-05-17

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg

Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Aspen, Norsborg Tumba, februari 2018 Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Aspen är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Madeleine Turén (kompletterad av Louise Eriksson) Behovsbedömning av detaljplan för Norra industriområdet norr om Kv. Kättingen, Hjo stad i Hjo kommun Hjo stad i Hjo kommun Planens

Läs mer

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket) Kommunstyrelsen 2009-04-14 86 201 Plan- och tillväxtutskottet 2009-03-23 26 48 Dnr 08.719-341 aprilkf16 Ansökan gällande reviderade skyddsbestämmelser för vattentäkten i norra Gäddvik (Gäddviksverket)

Läs mer

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist,

Planering av markanvändning. Föreläsare: Signe Lagerkvist, Planering av markanvändning Föreläsare: Signe Lagerkvist, signe.lagerkvist@jus.umu.se År 1100-1300? Bjärköarätten 1874 års Byggnadsstadga 1907 års Stadsplanelag 1947 års Byggnadslag 2 1987 års Lag om hushållning

Läs mer

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt

KOMMENTARER Sida 1 av 5 TILL MN:s YTTRANDE Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt KOMMENTARER Sida 1 av 5 Myndighetsnämndens yttrande på internremiss angående vattenskyddsföreskrifter för Alsjöholms vattentäkt 2 Enskild brunnsanläggning De föreslagna skyddsföreskrifterna anger, Primär

Läs mer

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning

Detaljplan för Brantevik 36:2, 36:4, 36:99 m.fl., Brantevik. Planens beteckning Simrishamns kommun Planenheten 2017-01-26 Dnr: 2017/34 Behovsbedömning bedömning av behovet att upprätta en miljöbedömning enligt Plan- och bygglagen (2010:900) och enligt kriterierna i MKB-förordningens

Läs mer

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl.

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. GRANSKNINGSHANDLING 2016-11-22 Dnr: 2012-0457 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. Granskningshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR

BEHOVSBEDÖMNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Samhällsbyggnadsförvaltningen Heléne Hallberg, planchef Samrådshandling Januari, 2015 Dnr 2014 KSM 1052 TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Del av Alby S:1 Krusboda, inom Tyresö kommun, Stockholms län Planområdets

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad:

Storumans kommun. Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24. Dnr: Upprättad: Storumans kommun Behovsbedömning Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Dnr: Upprättad: 2013-01-15 2 (7) Upprättande av detaljplan på del av fastigheten Joeström 2:24 Samråd om miljöpåverkan

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

2 Olika fokus i plan-mkb och vatten-mkb

2 Olika fokus i plan-mkb och vatten-mkb Bilaga 4 2009-11-16 PROJEKT SLUSSEN Slussen - Innehåll i och avgränsningar av MKB för detaljplan och tillstånd Distribueras till: Mårten Frumerie Ingmarie Ahlberg, Stockholms stad: Martin Schröder, Stockholms

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla

BESLUT. Björkelunds stugförening. Tupanvägen Järfälla 2016-05-10 Sid 1 (6) Björkelunds stugförening c/o Yvette Heikka Mukka Tupanvägen 28 176 74 Järfälla Elektronisk delgivning Beslut om anmälningspliktig vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum:

Dnr: LSK Kommunstyrelsen Datum: Dnr: LSK 11-98-214 Kommunstyrelsen Datum: 2011-05-18 Detaljplan för VÄGERÖD 1:70 MM Östersidan, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING

BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING BIOLOGISK MÅNGFALD OCH EKOSYSTEM- TJÄNSTER I MILJÖBEDÖMNING Webbinarium 26 mars, 2018 Torunn Hofset Jörgen Sundin Åsa Wisén Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-03-28 1 Upplägg

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar

Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Nya regler om miljöbedömningar och MKB många nya begrepp och ändringar Pia Pehrson, Advokat/Partner Foyen Advokatfirma ETT NYTT 6 KAP. I MILJÖBALKEN Prop. 2016/17:200 av den 1 juni 2017 Antogs av riksdagen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun.

Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Diarienr 13-2012 Planprogram för del av Teckomatorp 12:1 m fl (Södra Vallarna), Teckomatorp, Svalövs kommun. Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan, checklista Plan- och bygglovsarkitekt, Vlasta

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter

BEHOVSBEDÖMNING. SAMRÅDSHANDLING Dnr: DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET. FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. Illustration: White arkitekter SAMRÅDSHANDLING 2015-09-08 Dnr: 2014-0331 Illustration: White arkitekter BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN HÖGLANDSSJUKHUSET FASTIGHETEN Västanå 4 m.fl. SAMRÅDSHANDLING 1(7) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet?

Vattenförvaltning för företag. Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Vattenförvaltning för företag Hur berör vattenförvaltning företag med miljöfarlig verksamhet? Den 22 december 2009 fastställde de fem svenska Vattenmyndigheterna miljökvalitetsnormer och åtgärdsprogram

Läs mer

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun

Samrådsunderlag. Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Samrådsunderlag Fortsatt drift av vindkraftverk pa fastigheterna Nedra Vannborga 1:1 och Ö vra Vannborga 13:1, Borgholms kommun Ärende Kalmarsund Vind driver två vindkraftverk på fastigheterna Nedra Vannborga

Läs mer

Detaljplan för Vårlöken 1

Detaljplan för Vårlöken 1 SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000467 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Vårlöken 1 Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar: Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping

B EHOVSBEDÖMNING 1(8) tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen. inom Vilbergen i Norrköping 1(8) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för kvarteret Opalen inom Vilbergen i Norrköping, fysisk planering den 20 september 2012 A N T A G A N D E H A N D L I N G Antagen i SPN: 2013-01-29,

Läs mer

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet

Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Mellanlagring, inkapsling och slutförvaring av använt kärnbränsle Översiktlig struktur av MKB-dokumentet för slutförvarssystemet Svensk Kärnbränslehantering AB December 2007 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Bilaga 4 Behovsbedömning

Bilaga 4 Behovsbedömning 1 Vad är en behovsbedömning? Enligt Miljöbalken 6 kap 11 ska kommunen genomföra en miljöbedömning för alla planer eller program som kan medföra betydande miljöpåverkan. I samband med upprättandet av den

Läs mer

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd

Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Skydd av dricksvattentäkter hur går det till? Lag, förordning och allmänna råd Halmstad 2009-04-01 Arne Joelsson Länsstyrelsen Hallands län Grundvatten av god kvalitet De regionala miljömålen innebär

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby

Tumba, mars Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Tumba, mars 2018 Behovsbedömning av detaljplan för förskolan Svalan i Alby Behovsbedömningen av detaljplan för förskolan Svalan är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Detaljplan för SKAVKULLA 1:2 m fl. Nättraby Karlskrona kommun, Blekinge län Dnr. 1925/10 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR Tidplan MBN beslut om samråd 2011-03-10 Samråd 2011-03 MBN beslut

Läs mer

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras.

Dessutom kommer tillhörande transporterna till och från bolaget att kvantifieras. Bilaga 2 till samrådsunderlag Miljökonsekvensbeskrivning för Höganäs Sweden AB En miljökonsekvensbeskrivning kommer att utarbetas av Profu AB och Svensk MKB AB till den planerade ansökan. Miljökonsekvensbeskrivningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2009:652 Utkom från trycket den 16 juni 2009 utfärdad den 4 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Tekniskt PM Detaljplan Vägplan för gång- och cykelvägar samt passage vid Ny E10, Kiruna Kiruna kommun, Norrbottens län Objektnummer:

Tekniskt PM Detaljplan Vägplan för gång- och cykelvägar samt passage vid Ny E10, Kiruna Kiruna kommun, Norrbottens län Objektnummer: Tekniskt PM Detaljplan Vägplan för gång- och cykelvägar samt passage vid Ny E10, Kiruna Kiruna kommun, Norrbottens län 2018-02-15 Objektnummer: 880865 TRV 2015/18810 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland---

Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland--- Göteborg 2005-08-10 Gotlands kommun Tillståndsprövning av hamnen i Ronehamn, Gotland enligt miljöbalken Datum 2005-08-10 Uppdragsnummer 61470512975-1

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 14. Våmåns avrinningsområde Version 1.0 2015-04-01 2 14. Våmåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Tillhörande detaljplan för del av

Tillhörande detaljplan för del av B E H O V S B E D Ö M N I N G AV M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av H A L M S TA D 1 0 : 1, S p å r v ä e l b y t e FURET/SANNARP, HALMSTADS KOMMUN Plan E308 K Enkelt förfarande,

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla

Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Datum 2009-09-10 1 (6) Exempel på vad en tillståndsansökan och miljökonsekvensbeskrivning för vindkraft på land minst ska innehålla Följande råd när det gäller vad en tillståndsansökan enligt 9 kap Miljöbalken

Läs mer

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt

Samhällsbyggande och vattenplanering. Jan Persson, Länsarkitekt Samhällsbyggande och vattenplanering Jan Persson, Länsarkitekt 2012-02-02 Miljökvalitetsnormer i vatten Ytvatten (vattendrag, sjöar och kustvatten) MKN omfattar såväl kemiska som ekologiska kvalitetskrav:

Läs mer

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun

Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun SAMRÅDSHANDLING 2016-09-14 Dnr: 2016-000468 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Orrhaga 1:2 i Eksjö stad, Eksjö kommun Samrådshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande handlingar:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Behovsbedömning / Avgränsning sid 3 Planens syfte sid 3 Checklista för miljöbedömning sid 4 Motiverat ställningstagande / Avgränsning sid 9 2(9) Behovsbedömning/ Avgränsning Enligt

Läs mer

Vattenskyddsområden. Monica Andersson

Vattenskyddsområden. Monica Andersson Vattenskyddsområden Monica Andersson Skydda dricksvatten Rent vatten är vår viktigaste naturtillgång. Vi människor kan avstå det mesta men vi klarar oss inte utan vatten. Vattenskyddsområden Tillstånd

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7

SAMRÅDSFÖRSLAG , rev ANTAGANDEHANDLING. ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 SAMRÅDSFÖRSLAG 2012-03-08, rev. 2012-07-04 ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE enligt PBL 5:7 Upphävande av detaljplan för del av Stärbsnäs 1:28 och del av Stärbsnäs 1:21 i Björkö-Arholma församling,

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(12) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9

ANTAGANDEHANDLING. 1(12) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 1(12) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 27 augusti 2015 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2015-12-09, 257

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum

Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum PM Detaljplan Vägplan för E10 vid Kiruna nya centrum Kiruna kommun, Norrbottens län TRV 2016/4236 Datum 2018-05-14 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 Luleå E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon:

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun

Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Hjo kommun Samhällsbyggnad Behovsbedömning av detaljplan för Årby 1:21 och del av Årby 8:2 i Blikstorp, Hjo kommun Planens syfte och huvuddrag Syftet med detaljplanen är dels att möjliggöra uppförande

Läs mer

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället.

Bakgrund. En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Bakgrund En ny vattentäkt behövs för att säkerställa vattenförsörjningen för Sälen by samt Lindvallen, Sälfjällstorget och Högfjället. Vattenbehovet är ca 85 l/s under högsäsong (medeldygnsförbrukning).

Läs mer

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX

Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län. 1(8) Dnr: SBF PLANBESKRIVNING DP XX 1(8) PLANBESKRIVNING DP XX Upphävande av del av detaljplan för del av stadsäga 26 m.fl., Söderköpings kommun, Östergötlands län Granskningshandling Upprättad: 2017-09-27 Reviderad: 2018-02-22 Godkänd för

Läs mer

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016

DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 Detaljplan för DEL AV TORSRED 3:1, Trollhättans kommun Bostadsbebyggelse vid von Döbelns väg Behovsbedömning med checklista Upprättad i maj 2016 2 CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING OCH MKB

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

INFÖR SAMRÅD SÄRSKILT BERÖRDA

INFÖR SAMRÅD SÄRSKILT BERÖRDA Uppdragsnr: 10206902 1 (11) 2015-02-20 INFÖR SAMRÅD SÄRSKILT BERÖRDA Uttag av ytvatten från Svartån för produktion av reservvatten och reservkyla till Universitetssjukhuset i Örebro kommun, Örebro län

Läs mer

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018

NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 NATURVÅRDSVERKETS VÄGLEDNING OM MILJÖBEDÖMNINGAR 17 JAN 2018 Göteborg Elin Andersen Annika Ryegård Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-17 1 Upplägg Naturvårdsverkets vägledning

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer