Roller till uppgift 18 i kapitel 2 (s. 18). ...

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Roller till uppgift 18 i kapitel 2 (s. 18). ..."

Transkript

1 Kopieringsunderlag 2.1 Roller till uppgift 18 i kapitel 2 (s. 18). Du är lis mamma. Du saknar li och barnbarnen. Nu undrar du hur de har det i Sverige. Du hoppas att han har fått jobb. Kanske skickar han hem lite pengar snart? Din yngsta son, Mustafa, ska snart gifta sig. Du är li. Du undrar hur din familj i hemlandet har det. Du har inte så stor lust att prata om ditt liv i Sverige. Du vet att din mamma blir ledsen om hon förstår att du är ledsen. Din lillebror, Mustafa, ska snart gifta sig.

2 Kopieringsunderlag 3.1 Roller till uppgift 31 i kapitel 3 (s. 34). Du heter Miriam. Du vill gärna ha språkpraktik. Du blir irriterad på dem som inte vill det och som säger att det är att arbeta gratis. Du tycker att det låter bra med språkpraktik. Du har pluggat, läst läxor och övat men du tycker det är svårt att prata svenska. Du är säker på att du kommer träffa någon att prata med på en arbetsplats. Du ser fram emot att börja din språkpraktik. Du heter Gurdip. Du anser att språkpraktik är att jobba gratis. Du vill inte göra det. Du tycker att arbetsgivarna utnyttjar invandrare. Din lärare säger att du är tvungen att göra språkpraktik, det gör dig arg. Du heter Carlos. Du vill ha praktik på en bensinstation. Det är svårt att hitta en sådan praktik. Nu har läraren föreslagit en praktikplats på en förskola i stället. Förut ville du gärna göra språkpraktik men nu vet du inte längre om du vill. Du tycker inte att ett arbete på en förskola är något för en man. Du kommer i vilket fall som helst inte jobba där senare. Du heter Katarina. Du har själv hittat en språkpraktikplats på en fabrik. Du tror inte att du kommer prata så mycket när du är där, maskinerna gör för mycket oväsen. Men du hoppas på att få jobb där när praktiken är slut.

3 Kopieringsunderlag 3.2 Roller till uppgift 32 i kapitel 3 (s. 34). Du är läraren. Du vill att deltagaren ska få en hel arbetsdag de dagar hen gör praktik. Försök att komma överens om arbetstider. Du vet att chansen är liten att deltagaren får en anställning på samma ställe senare, men samtidigt är det en arbetsplats där hen kan lära sig svenska och få ett bra intyg. Du är deltagaren. Varje dag kör du din dotter till skolan innan du går på svenskundervisning som börjar klockan Din dotter går i fyran. Du vill också gärna sluta så att du kan hämta henne klockan Du är inte säker på att den här språkpraktikplatsen kan leda till ett jobb i framtiden. Du är arbetsgivaren. Du har sagt ja till att ta emot en person som ska göra språkpraktik två dagar i veckan. Du är osäker och tror att det kommer leda till mycket extra arbete för dig. Du anser att praktikanten ska göra samma arbetsuppgifter och ha samma arbetstider som de övriga anställda.

4 Kopieringsunderlag 3.3 DETT VTL GÄLLER MELLN: vtal språkpraktik rbetsplats Rådhusets matsal, lmviken kommun Vuxenutbildningen lmviken kommun Praktikant Miriam Goren, tel: Praktiken varar fr.o.m.... t.o.m..... rbetstid: Tisdagar och torsdagar Målet med praktiken är att praktikanten ska arbeta med målen för sfi kurs /B/C/D (markera aktuell kurs) få en inblick i svenskt arbetsliv få en inblick i ett möjligt framtida yrke rbetsuppgifterna kommer huvudsakligen vara... Praktiken är ej avlönad. Språkpraktikanten skall komma i tillägg till, och inte ersätta, övrig arbetstagare under praktikperioden. Handledare på praktikplatsen är:... tel:... Kontaktperson vid kommunen är:... tel:... Språkpraktikanten följs upp av den kommunala vuxenutbildningen på arbetsplatsen på avtalad tid. Vid sjukdom eller annan frånvaro skall praktikhandledaren underrättas. Olycksfallsförsäkring för praktikanten tecknas av lmviken kommun. Om arbetsskadeförsäkring har informerats den... När praktiken är genomförd erhåller praktikanten ett intyg från praktikplatsen. Detta avtal kan sägas upp av endera part med en (1) veckas varsel. lmviken den.. Miriam Goren 1/ / Karin Skog Lisa Lind Karin Skog Div. förekommande u gifter i matsalen Lisa Lind Praktikant Handledare praktikplatsen Representant vuxenutbildningen, lmviken kommun

5 Kopieringsunderlag 4.1 Roller till uppgift 11 i kapitel 4 (s. 53). Låtsas som att du är ivrig, aktiv och ambitiös. Kan de andra i klassen gissa vad du är? Låtsas som att du är lat, långsam och negativ. Kan de andra i klassen gissa vad du är? Låtsas som att du är vänlig, social och samarbetsvillig. Kan de andra i klassen gissa vad du är? Låtsas som att du är självständig, envis och viljestark. Kan de andra i klassen gissa vad du är? Låtsas som att du är tyst, noggrann och hänsynsfull. Kan de andra i klassen gissa vad du är?

6 Kopieringsunderlag 5.1 CV PERSONUPPGIFTER: Efternamn: Goren Förnamn: li dress: Egnahemsvägen 3, lmviken Telefon hem: Mobiltelefon: Födelsedatum: Kön: Man Civilstånd: Gift, två barn RBETSLIVSERFRENHET: Hösten 2017: Språkpraktik på MT-NÄR, lmviken kommun. rbetsuppgifterna är att hålla ordning på hyllorna, fylla på varor och annat : Chaufför i flyktingläger. Jag körde mat : Lastbilsägare. Körde frukt och grönsaker. Lantbruksarbetare. I mitt hemland : Medhjälpare på en lastbil. Lantbruksarbetare. I mitt hemland : rbetade i mataffär. Lantbruksarbetare. I mitt hemland : Lantbruksarbetare. I mitt hemland : Jobbade på en byggarbetsplats. I mitt hemland. UTBILDNING: Hösten 2017: Kurs i yrkessvenska, lmviken kommun. Våren 2017: Sfi, lmviken kommun. 2000: vslutade grundskolan i mitt hemland efter 8 år. ÖVRIGT: Positiv, stark, pålitlig, ordentlig och uthållig. Lastbilskörkort. Kan läsa och skriva mitt modersmål. Pratar, läser och skriver lite svenska. REFERENSER: Lisa Lind, lärare på vuxenutbildningen i lmviken kommun, telefon:

7 Kopieringsunderlag 6.1 Roller till uppgift 17 i kapitel 6 (utökade roller jämfört med boken, s. 90). Du vill resa till din kusin. Du har jobbat många extratimmar de senaste veckorna och tycker att du förtjänar att ha ledigt. Du är arbetsledare i gatuköket. Du tycker inte att hen ska få ledigt. De andra får så mycket att göra då och du känner ingen som kan vikariera. Du tycker inte att hen som vill åka till sin kusin ska få ledigt. Du tycker att hen har haft mycket ledigt tidigare. Du får mycket jobb när någon annan är borta. Du tycker det är okej att hen som vill åka till sin kusin får ledigt. Du har en kompis som gärna vill vikariera. Du vill gärna hjälpa din kompis.

8 Kopieringsunderlag 7.1 NMN Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

9 Kopieringsunderlag 7.2 Roller till uppgift 17 i kapitel 7 (s. 107). Du är mamman i familjen. Du vet att ditt nya jobb kommer vara uttröttande och du vill inte göra allt arbete hemma ensam. Du tycker att alla måste hjälpa till. Du är pappan i familjen. Du tycker att du arbetar tillräckligt mycket på ditt jobb. Du tycker att det är barnen som ska hjälpa sin mamma hemma. Egentligen anser du att hushållsarbete inte är din sak. Du sköter om bilen och lagar saker hemma. Du är dottern i familjen. Du är 16 år. Du går i skolan och du har många vänner. Du tycker inte att du har tid att göra så mycket hemma. Du tycker att din pappa kan hjälpa till mer med hushållsarbetet. Du är sonen i familjen. Du är 14 år. Du anser att hushållsarbete inte är ditt jobb. Du är inte glad för att din mamma ska arbeta mer. Det är mycket bättre när hon är hemma och har maten färdig när du kommer hem från skolan!

10 Kopieringsunderlag 8.1 Roller till uppgift 16 i kapitel 8 (s. 121). Person : Du har haft en språkpraktikplats på ett hotell. Nu har du fått erbjudande om att arbeta som hotellstädare på ett annat hotell. Jobbet är ett vikariat och arbetstiden fyra timmar per dag, tre dagar i veckan i tre månader. Du är osäker på om du ska tacka ja. Person B: Din kompis har blivit erbjuden ett vikariat på ett hotell. Du tycker att han ska tacka nej till det. Du tycker att det skulle vara bättre för honom att fortsätta på praktikplatsen och på svenskkursen. Det är ju ingen heltidsanställning, bara ett vikariat. Person C: Din kompis har fått ett erbjudande om ett vikariat på ett hotell. Du tycker att kompisen har haft en enorm tur som har fått det här erbjudandet. Du har själv ett jobb som tidningsbud men söker mer arbete. Person D: Din kompis har blivit erbjuden ett vikariat på ett hotell. Du tycker inte att han ska ta jobbet. Det är inget jobb för en man!

11 Kopieringsunderlag 8.2 S I H Ö S T V E R T I D S M E S T E R I F T E L T R B I L L E N I D R Ä T L Å R D I G P L E K O M E T E S V I D R E Å R E F E R E N S N I N T Ä L G N S I D I N G K O E O M E L V K R I T S T T R E J K O G N I S E R D G M M S O T I L Ö N E R B E T E R V S Ö N N D T L R S Ä K I I R Y O S F M V Facit till korsordet i uppgift 21 (s. 125).

12 Kopieringsunderlag 9.1 SMMNSTÄLLNING KOMMUNERNS KOSTNDER OCH INTÄKTER 2015 FÖRDELNING V KOMMUNERNS KOSTNDER UTBILDNING 41,3 % Fördelat på: Förskoleverksamhet och skolbarnomsorg 14,5 % Grundskola 16,6 % Gymnasieskola 6,5 % Övrig utbildning 3,7 % VÅRD OCH OMSORG 37,5 % Fördelat på: Äldreomsorg 19,1 % Funktionshindrade 11,4 % Ekonomiskt bistånd 2,3 % Individ- och familjeomsorg 4,7 % FFÄRSVERKSMHET 4,0 % ÖVRIGT 17,3 % FÖRDELNING V KOMMUNERNS INTÄKTER Skatteintäkter och avgifter finansierar 8o procent av verksamheterna. Det kan dock vara svårt att höja skatten. Det är inte heller enkelt att höja avgifter, sedan staten infört maxtaxor. Resten av intäkterna utgörs av bidrag från staten i form av statsbidrag för kommunerna i form av ett obundet tillskott. En mindre del är riktad och förknippad med motprestation. SKTTEINTÄKTER 67,7 % GENERELL STTSBIDRG 13,3 % SPECILDESTINERT STTSBIDRG 5,4 % TXOR OCH VGIFTER 5,5 % FÖRSÄLJNING V VERKSMHET OCH ENTREPRENDER 0,9 % HYROR OCH RRENDEN 3,1 % ÖVRIG INTÄKTER 4,1 %

13 Kopieringsunderlag 9.2 Roller till uppgift 18 i kapitel 9 (s. 140). Du är mamman i familjen. Du längtar efter att göra utflykter med familjen och tycker att ni ska spara pengarna till det. Du är pappan i familjen. Du vill kunna titta på tv från hemlandet och tycker att ni ska spara till en parabol. Du är sonen i familjen. Du tycker att ni ska spara så mycket som möjligt av pengarna för att kunna åka på semester nästa sommar. Det gör många av dina klasskompisar. Du är dottern i familjen. Nästan alla i din klass har ny mobiltelefon. Du vill att du och din bror också ska få det och tycker att ni ska spara pengarna till det.

14 Kopieringsunderlag 10.1 lmviken kommun har en fritidsgård för barn och ungdomar. Fritidsgården håller till i den gamla järnvägsstationen. Den är öppen två kvällar i veckan och har fyra deltidsanställda. lmviken kommun Kultur och fritid Vill du arbeta med barn och ungdomar? Vikarier sökes till fritidsgården i lmviken. rbetstid: två kvällar i veckan, 4 5 timmar i veckan. Vi söker personer som tycker om utmaningar och tar barn och ungdomar på allvar. Den sökande måste ha lätt för att samarbeta och för att komma i kontakt med unga människor. Erfarenhet är en fördel. Den sökande måste vara över 21 år. Närmare upplysningar om tjänsten lämnas av Emin Hatice, telefon nsökan skickas till lmviken kommun, Storgatan 1, lmviken. Sista ansökningsdag 15 mars 2018 Kopieringsunderlag 10.2 Snabba bud Vill du köra bud? Snabba bud B i Sandvik söker chaufförer till budbilstransporter i Sandvik med omnejd. Budbilsavdelningen söker två nya medarbetare. Du bör: Vara ansvarskännande och serviceinriktad Ha kunskap om branschen Behärska svenska muntligt och skriftligt Vi kan erbjuda: Bilstöd Konkurrenskraftig lön En spännande arbetsplats i utveckling En trevlig och intensiv miljö Vi ser gärna kvinnliga sökande. Kopior av betyg, cv, intyg och liknande skickas senast 20 mars 2018 till Snabba bud B, Sven Månsson, Lönnberget 3, Sandvik

15 Kopieringsunderlag 10.3 MOPPEN Städfirma är ett väletablerat privatägt företag. Vi startade 1999 och har vuxit från två till fjorton medarbetare sedan dess. Vi har en god ekonomi. Vi har städuppdrag för olika verksamheter i Sandvik och lmviken med omnejd. På grund av ökande antal uppdrag söker MOPPEN Städfirma 3 lokalvårdare för deltidsarbete med omgående tillsättning Vi söker dig som har en vilja och förmåga att ta ansvar och är noggrann, social och pålitlig. Du bör även vara initiativrik, serviceinriktad och strukturerad. Om beskrivningen passar in på dig så tveka inte att kontakta oss! Körkort är en förutsättning. Vi kan erbjuda dig ett självständigt arbete och en intensiv och bra arbetsmiljö. Vi har konkurrenskraftiga anställningsvillkor. Tycker du att detta låter som ett jobb för dig? Ta då omgående kontakt med Rune Juell på telefon Skriftlig ansökan med cv och kopia på intyg sändes till MOPPEN Städfirma, Box 17, Sandvik senast 10 mars Kopieringsunderlag 10.4 Springpojkarna är en flyttfirma. Vi utför flytt- och transportuppdrag för företag och privatpersoner. För närvarande är vi tre anställda. På grund av en ökande mängd uppdrag söker vi för omgående anställning: En ny medarbetare för heltidsanställning Det är viktigt att du inte är rädd att ta i är stark och arbetsvillig är positiv är inställd på att arbeta mycket vid behov är serviceinriktad och samarbetsvillig Vi kan erbjuda trevlig arbetsmiljö konkurrenskraftig lön Frågor om tjänsten kan ställas till Ola Kärrvik telefon nsökan med cv skickas snarast till Springpojkarna, Strandgatan 4, Sandvik. Märk kuvertet Ny medarbetare.

16 Kopieringsunderlag 10.5 Sandvik Sport och Fritid ligger i Citycentret. Vi har fem anställda, en stor kundkrets och ökande omsättning. Butikssäljare, heltid Sportavdelningen på Sandvik Sport och Fritid SNDVIK Sport och Fritid Tillträde omgående. rbetet består av: Fylla på varor Beställa varor Kundbetjäning Städning och andra förekommande uppgifter Du bör: Vara trevlig och utåtriktad Ha ett vårdat yttre Vara serviceinriktad Tycka om att arbeta i en stundtals hektisk miljö Vara noggrann Vara ordningsam Det är en fördel om du har butikserfarenhet men det är inget krav då introduktion sker på arbetsplatsen. Närmare upplysningar om platsen lämnas av butikschef Lotten Holm Larsson, telefon nsökan med cv, betyg och referenser måste vara oss tillhanda senast 1 mars nsökan återfås ej. nsökan skickas till: Sandvik Sport och Fritid, Citycentret, Sandvik

17 Kopieringsunderlag 10.6 Carlos Montana Bäckvägen lmviken Telefon lmviken kommun Storgatan lmviken lmviken 4 mars 2018 nsökan angående vikariat på fritidsgården Jag hänvisar till annonsen i lmvikenposten den 25 februari och söker härmed den lediga tjänsten som vikarie på fritidsgården. Jag är 29 år gammal och för närvarande gör jag språkpraktik på lmvikens skola samtidigt som jag läser svenska för invandrare (sfi). År 2000 avslutade jag min skolgång efter sju år. När jag bodde i mitt hemland arbetade jag i en skoaffär och lagade skor. Jag är händig och intresserad av motorer och bilar. Det lediga jobbet hos er intresserar mig eftersom jag tycker mycket om att arbeta med barn och unga. Eftersom jag har ett stort intresse för motorer och är händig kan jag bidra med mycket till fritidsklubbens aktiviteter. Jag tycker om att samarbeta, jag är öppen och utåtriktad, och är bra på att prata med ungdomar. Jag ser fram emot att höra ifrån er. Med vänlig hälsning Carlos Montana Bilagor: cv och intyg

18 Kopieringsunderlag 10.7 lmviken kommun Storgatan lmviken Stina Eliasson Harstigen lmviken lmviken, 14 mars 2018 Jag såg er annons i lmvikenposten. Jag vill gärna söka den lediga tjänsten. Jag är 23 år och har bott i lmviken i hela mitt liv. Just nu är jag arbetslös. Därför vill jag gärna ha ett jobb. På fritiden gillar jag att dansa. Jag tycker också mycket om hundar och brukar gå ut med andra människors hundar. Jag gick ut grundskolan Då var jag skoltrött och började jobba i parfymaffären. Jag har också jobbat lite med telefonförsäljning och på Pressbyrån. Nu vill jag alltså ha ett jobb igen. Jag är en snäll tjej som lätt får vänner. Jag hoppas att jag kan få jobb hos er. Hälsningar Stina

19 Kopieringsunderlag 10.8 Roger Berg Borggatan lmviken lmviken kommun Storgatan lmviken lmviken, 15 mars 2010 nsökan Hej! Jag heter Roger. Jag såg att det finns ledigt jbb hos er. jag behöver ett jobb. Tror ni skulle gilla mig. Jagär 21 år och presis färdig med lumpen. På fritiden gillar jag o spela fotboll och hänga med kompisar. Men jag vill inte vara ledig hela tiden (hehe) så därför söker jag jobb hos er. Eftersom jag gillar fotboll tror jag att jag skulle funka bra för er o med att hitta på saker med kidsen. Och eftersom jag är ung själv är det lätt för mig att hänga med dom. Lite om vad jag gjort innan: gick ut högstadiet 2013 varit på språkresa i Brighton och sist men inte minst, jag har tagit skepparexamen! Jag är en bra kille. Som sagt. Hoppas ni har lust att anställa en sån som jag. Hälsningar Roger.

20 Kopieringsunderlag 10.9 Roller till uppgift 26 i kapitel 10 (s. 166). Du har blivit erbjuden ett jobb i en grannkommun och du har ingen bil. Du känner inte för att tacka ja till jobbet eftersom det är så lång resväg. Dessutom är det bara ett vikariat och du vill ha en fast tjänst. Din kompis har blivit erbjuden ett jobb. Du tycker han har haft tur. Men han säger att han kanske kommer tacka nej till jobbet. Försök att övertala honom till att säga ja.

21 Kopieringsunderlag 11.1 B C D

22 Kopieringsunderlag 12.1

23 Kopieringsunderlag 12.2 lis anställningsavtal (s. 193) NSTÄLLNINGSVTL Detta avtal gäller mellan rbetsgivare: Springpojkarna och SPRINGPOJKRN rbetstagare: li Goren Född: dress: Egnahemsvägen 3, lmviken rbetsplats: Springpojkarna, Strandgatan 4, Sandvik rbetsledare: Ola Kärrvik Befattning: Flyttkarl rbetsuppgifter: tt lasta och bära flyttgods och varor samt andra förekommande arbetsuppgifter. Kontraktet gäller för perioden: till rbetstid: till måndag till fredag, inklusive lunchrast. rbetskläder: Tillhandahålles av arbetsgivaren. Månadslön: kr + ev. övertidsersättning Lön utbetalas: den 25:e varje månad till kontonummer: Rätt till semesterlön med hänvisning till semesterlagen. Semesterlön utbetalas i efterhand. nställningsavtalet upphör utan uppsägning från endera part. Det här avtalet är upprättat i två exemplar, varav parterna har erhållit var sitt. Sandvik den 19 mars 2018 Ola Kärrvik Ola Kärrvik arbetsledare li Goren li Goren arbetstagare

24 Kopieringsunderlag 12.3 LO SEKO Industrifacket Metall Handelsanställdas förbund Hotell- och restaurangfacket Livsmedelsarbetareförbundet Fastighetsanställdas förbund Svenska Elektrikerförbundet Svenska Byggnadsarbetareförbundet GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch Svenska Pappersindustriarbetareförbundet Svenska Kommunalarbetareförbundet Svenska Transportarbetareförbundet Svenska Musikerförbundet Svenska Målareförbundet Saco Sammanlagt 23 självständiga fackförbund, bland andra: Lärarnas Riksförbund, Sveriges rkitekter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Farmaceuter och Sveriges Psykologförbund. TCO Polisförbundet Lärarförbundet Finansförbundet Fackförbundet ST Försvarsförbundet Facket för försäkring och finans Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet Sveriges Yrkesmusikers förbund Journalistförbundet Teaterförbundet Vårdförbundet TULL-KUST Unionen Vision

Siffror och diagram om medlemsantal, organisationsgrad och kollektivavtalstäckning

Siffror och diagram om medlemsantal, organisationsgrad och kollektivavtalstäckning Siffror och diagram om medlemsantal, organisationsgrad och kollektivavtalstäckning Facklig organisationsgrad för arbetare, tjänstemän och anställda totalt samt per bransch och sektor 2006- A. Arbetare

Läs mer

Sida 1 (9) Postbeskrivning. Version Datum. Postbeskrivning. Sjukanmälan

Sida 1 (9) Postbeskrivning. Version Datum. Postbeskrivning. Sjukanmälan Sida 1 (9) Postbeskrivning Sjukanmälan Sida 2 (9) Innehållsförteckning Filspecifikation för Sjukanmälan AGS... 3 Översättningstabeller... 5 Sjuklön/SickPayID... 5 Anställningsform/ EmploymentTypeID...

Läs mer

Kollektivavtalet.

Kollektivavtalet. Kollektivavtalet ida.hellberg@jur.lu.se Upplägg Introduktion Definition och formkrav Avtalsparter Tvingande och normativa verkan Tolkning av kollektivavtal Några viktiga termer Kollektivavtal Arbetsmarknadens

Läs mer

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se

Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056. Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se Kollektivavtalet skyddar din lön! 020-560056 Fråga facket om medlemskap. Kolla dina rättigheter på www.lo.se 2 Avtalet är befrielse Kollektivavtalet handlar om löner, arbetstider och ersättningar. Men

Läs mer

Avtalsrörelsen Februari 2012

Avtalsrörelsen Februari 2012 Avtalsrörelsen Februari 2012! Avtalsrörelsen ur löntagarnas perspektiv Att lön är det viktigaste när man söker nytt jobb är kanske inte förvånande, men att bara fyra procent tycker att kollektivavtal är

Läs mer

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet

Facklig introduktion. du, facket och kollektivavtalet Facklig introduktion du, facket och kollektivavtalet Landsorganisationen i Sverige 2010 Illustrationer: Pontus Fürst, Pipistrello AB Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet,

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Hej! I den här broschyren hittar du viktig information som är bra att läsa innan du börjar din praktik, som hur blanketter ska fyllas i, arbetstider m.m. Besök gärna emmaboda.se/feriepraktik

Läs mer

Fackföreningsrörelsens digitala omvandling. Att bevara organisationsmaterial i den digitala tidsåldern

Fackföreningsrörelsens digitala omvandling. Att bevara organisationsmaterial i den digitala tidsåldern Fackföreningsrörelsens digitala omvandling. Att bevara organisationsmaterial i den digitala tidsåldern RJ-finansierat infrastrukturprojekt Jenny Jansson Statsvetenskapliga institutionen Vad händer med

Läs mer

Postbeskrivning. Sjukanmälan

Postbeskrivning. Sjukanmälan Postbeskrivning Sjukanmälan Innehållsförteckning Filspecifikation för Sjukanmälan AGS... 3 Översättningstabeller... 5 Sjuklön/SickPayID... 5 Anställningsform/ EmploymentTypeID... 6 Yrkeskategori/JobCategoryID...

Läs mer

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert

Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik Skatteintyg Returkuvert Till dig som ska praktisera UNG I SOMMAR 2014 1 Hej, I det här utskicket får du: Ett brev med uppgifter om din praktikplats Broschyren Så får barn och ungdomar arbeta Blanketten Överenskommelse om praktik

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård

Välkommen som medlem. Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård Välkommen som medlem Bli medlem och gör skillnad du också! Martina, skönhetsvård 10 skäl att gå med i Handels 1. Kollektivavtal på din arbetsplats 2. Årliga lönehöjningar 3. Ersättning vid övertid och

Läs mer

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels

Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet. Maja, medlem i Handels Här hittar du tips på sånt som är bra att veta när man är ny i arbetslivet. På väg ut i arbetslivet Maja, medlem i Handels På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 3 av 5 Friheter och förmåner i arbetet 2003 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1959 6 LO 03.03 100 satser Fem rapporter Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Vobbning Kontakt: Peter Tai Christensen Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum:

Vobbning Kontakt: Peter Tai Christensen Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: Vobbning 2017 Kontakt: Peter Tai Christensen Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 161222 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Undersökningen

Läs mer

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019.

ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. Viktig information! Följande information är en ABC- handbok för ungdomar som sommarjobbar via Sigtuna kommun 2019. All information skall läsas av samtliga sommarjobbande ungdomar, samt av målsmän till

Läs mer

Jobbar du extra eller deltid? Nu ännu förmånligare att vara medlem i Handels om du pluggar och jobbar extra eller jobbar deltid.

Jobbar du extra eller deltid? Nu ännu förmånligare att vara medlem i Handels om du pluggar och jobbar extra eller jobbar deltid. Nu ännu förmånligare att vara medlem i Handels om du pluggar och jobbar extra eller jobbar deltid. Martin, medlem i Handels Jobbar du extra eller deltid? Nu är det ännu förmånligare att vara medlem i Handels

Läs mer

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET

RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET RÖSTER OM FACKET OCH JOBBET Rapport 3 av 5 Friheter och förmåner i arbetet 2003 Landsorganisationen i Sverige ISBN 91 566 1960 X LO 03.03 100 satser Frågor som behandlas i den tredje rapporten Vilka friheter

Läs mer

Intäktsredovisning 2011

Intäktsredovisning 2011 Socialdemokraterna Intäktsredovisning 2011 Enligt partigemensam intäktsanalys 2 (6) Gemensam intäktsredovisning för riksdagspartiernas centrala verksamhet De politiska partierna i Sveriges Riksdag avviker

Läs mer

Arbetslivsintroduktion i förskolan med BAL 13

Arbetslivsintroduktion i förskolan med BAL 13 FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Arbetslivsintroduktion i förskolan med BAL 13 ETT LÄRANDE EXEMPEL FRÅN NORRKÖPINGS KOMMUN Arbetslivsintroduktion i förskolan med BAL 13 1 Förord Förskolan står inför ett

Läs mer

Intäktsredovisning 2013

Intäktsredovisning 2013 Stockholm 2013-04-01 Intäktsredovisning 2013 enligt partigemensam överenskommelse 2 (5) Gemensam intäktsredovisning för riksdagspartiernas centrala verksamhet De politiska partierna i Sveriges Riksdag

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2016 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Efter feriearbetet sommaren 2016 gjorde vi en enkätundersökning bland ungdomarna. Vi ville ta reda

Läs mer

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN

EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN EMMABODA I VÅRA HJÄRTAN Hej! I den här broschyren hittar du viktig information som är bra att läsa innan du börjar din praktik, som hur blanketter ska fyllas i, arbetstider m.m. Besök gärna emmaboda.se/feriepraktik

Läs mer

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba

Sommarjobba i botkyrka. Guide för dig som ska sommarjobba Sommarjobba i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Välkommen! Roligt att du ska jobba hos oss på kommunen i sommar! Sommarjobbet är kanske ditt första riktiga jobb. En värdefull erfarenhet inför

Läs mer

Intäktsredovisning 2014

Intäktsredovisning 2014 Stockholm 2015-04-01 Intäktsredovisning 2014 enligt partigemensam överenskommelse 2 (5) Gemensam intäktsredovisning för riksdagspartiernas centrala verksamhet De politiska partierna i Sveriges Riksdag

Läs mer

Sommarjobb, tips och idéer

Sommarjobb, tips och idéer Sommarjobb, tips och idéer Vill du tjäna extra pengar under sommaren och samtidigt få ut det mesta av lovet? Då är det ett perfekt tillfälle att söka jobb under sommaren! Vem vet, kanske leder sommarjobbet

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2017 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 63 enkäter i december 2017. Vi fick in 22 svar,

Läs mer

Information till ungdomar

Information till ungdomar Information till ungdomar Informationen här, är till dig som eventuellt ska söka Feriepraktik. OBS! Nytt från och med det året Från och med år 2017 feriepraktik kommer att erbjudas bara ungdomar som är

Läs mer

På väg ut i arbetslivet

På väg ut i arbetslivet På väg ut i arbetslivet Arbetsgivaren är skyldig att betala lön och se till att din arbetsmiljö är säker. Ditt ansvar är att göra jobbet och följa de regler som finns på arbetsplatsen. Men det finns många

Läs mer

Intäktsredovisning 2012

Intäktsredovisning 2012 Stockholm 2013-03-12 Intäktsredovisning 2012 enligt partigemensam överenskommelse 2 (5) Gemensam intäktsredovisning för riksdagspartiernas centrala verksamhet De politiska partierna i Sveriges Riksdag

Läs mer

Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem. Malin, tjänsteman

Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem. Malin, tjänsteman Information om Handels avtal för tjänstemän. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Malin, tjänsteman 10 skäl att gå med i Handels 1. Kollektivavtal på din arbetsplats 2. Årliga lönehöjningar

Läs mer

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter

En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter JOBBA! En liten broschyr om ditt jobb och dina rättigheter 23 sidor som ger dig bättre koll på ditt jobb och på oss 05 välkommen till ditt arbetsliv! Om att jobba och varför vi ger dig den här broschyren.

Läs mer

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa

Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa Vad händer om jag förlorar jobbet? Ett utbildningsmaterial om a-kassa 1 INNEHÅLL Ordlista... 3 När du har ett jobb... 4 Intervju med Samir... 5 Om du förlorar ett jobb... 6 7 Intervju med Anna... 8 Första

Läs mer

LO-förbundens lönestatistik år 2004 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde

LO-förbundens lönestatistik år 2004 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde LO-förbundens lönestatistik år 2004 Timlön, månadslön, avtalslön och antal efter avtalsområde Sammanställt av LO utifrån förbundens egna lönestatistik Byggnads Svenska Byggnadsarbetareförbundet 129 000.

Läs mer

Inrapporterade tecknade avtal till och med

Inrapporterade tecknade avtal till och med Inrapporterade tecknade avtal till och med 2017-06-02 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal_slöts Löneavtal_från Löneavtal_till Arbetsgivaralliansen Svenska Kommunalarbetareförbundet Liseberg

Läs mer

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID

Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Nu snackar vi! Heltidsarbete som norm FÖR DIN LÖN, DIN TRYGGHET OCH DIN FRAMTID Innehåll Vanliga ord 6 Heltidsarbete som norm 8 Håll utkik! I materialet hittar du några symboler. Dessa är framtagna för

Läs mer

Information till arbetsgivare och handledare

Information till arbetsgivare och handledare Information till arbetsgivare och handledare Informationen här, är till dig som ska vara handledare för en feriepraktikant. Tack för att du tar emot en feriepraktikant! OBS! Nytt från och med det året

Läs mer

Guide till dig som ska handleda

Guide till dig som ska handleda Guide till dig som ska handleda Fotograf: Anna Olsson Hej! Så roligt att ni vill välkomna en eller flera sommarpraktikanter. Genom att ta emot sommarpraktikanter bidrar ni till möten mellan generationer

Läs mer

LO-förbundens lönestatistik år 2005 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde

LO-förbundens lönestatistik år 2005 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde LO-förbundens lönestatistik år 2005 Timlön, månadslön, avtalslön och antal efter avtalsområde Sammanställt av LO utifrån förbundens egna lönestatistik Byggnads Svenska Byggnadsarbetareförbundet 128 500.

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas

1. Följande arbetsrättsliga villkor ska tillämpas 1 [5] Bilaga 1a Arbetsrättsliga villkor med nivåer för lön, semester och arbetstid enligt Kollektivavtal Serviceentreprenad 2017 2020 mellan Almega Tjänsteförbunden och Fastighetsanställdas förbund och

Läs mer

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19

OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 OBSERVERA VÅRT NYA TELEFONNUMMER: 010 442 90 19 Telefontider: måndag, onsdag, fredag 8.30 12.00 och tisdag, torsdag kl. 13.00 16.00 Vad jobbar vi med just nu: Mycket händer i TioHundra ab. Hela bolagsstyrelsen

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN. Information inför PRAO. Försäkring. Arbetsuppgifter och ansvar. Riskbedömning

PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN. Information inför PRAO. Försäkring. Arbetsuppgifter och ansvar. Riskbedömning PRAO för elever i grundskolan TILL ARBETSGIVAREN Information inför PRAO Försäkring Eleverna är försäkrade genom kommunens försorg under praotiden. Kommunens olycksfallsförsäkring ersätter olycksfallsskada

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 1 Avtalets omfattning 2 Anställning Denna paragraf gäller också objektsanställda och timanställda

Läs mer

Intäktsredovisning 2016

Intäktsredovisning 2016 Stockholm 2017-03-17 Intäktsredovisning 2016 enligt partigemensam överenskommelse 2 (5) Gemensam intäktsredovisning för riksdagspartiernas centrala verksamhet De politiska partierna i Sveriges Riksdag

Läs mer

Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen

Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen Arbeta i bygg- och anläggningsbranschen Information på enkel svenska om arbetslivet, fackliga organisationer och arbetsmiljö Inledning Att ha ett arbete är viktigt för många människor. De flesta kvinnor

Läs mer

Till handledare vid företaget. Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande. vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År:

Till handledare vid företaget. Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande. vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År: Till handledare vid företaget Tack för att du har möjlighet att handleda vår studerande vid LÄRANDE I ARBETE (LIA) vecka - År: Målsättningen är att den studerande ska vara hos er 40 tim/vecka och följa

Läs mer

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN KIRSTEN AHLBURG LÄSFÖRSTÅELSE STORA SÄCKAR väckarklocka (sida 3, rad 1), alarm när man måste vakna brevbärare (sida 3, rad 9), den som delar ut post sorterar (sida 4, rad 7),

Läs mer

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi?

talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? talarmanus för skolinformatör i åk 1-3 2011 talarmanus för skolinformatör i åk 1 vilka är vi? JOBBA Värt att veta inför sommar- och extrajobb. Bild 2 Berätta vem du är och varför du är engagerad i facket

Läs mer

LO-förbundens lönestatistik år 2007 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde

LO-förbundens lönestatistik år 2007 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde LO-förbundens lönestatistik år 2007 Timlön, månadslön, avtalslön och antal medlemmar efter avtalsområde Sammanställt av LO utifrån förbundens egna lönestatistik Byggnads Svenska Byggnadsarbetareförbundet

Läs mer

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE. Viktig information till dig

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE. Viktig information till dig DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIK eller FERIEARBETE Viktig information till dig Den här guiden innehåller viktig information som kan hjälpa dig före, under och efter din tid som feriepraktikant eller feriearbetare.

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Guide för praohandledare

Barn- och utbildningsförvaltningen. Guide för praohandledare Barn- och utbildningsförvaltningen Guide för praohandledare Guide för praohandledare Östhammars kommun har tagit fram en guide* med konkreta tips och idéer som kan vara till hjälp för dig som handledare

Läs mer

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig

DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS. Viktig information till dig DU SOM HAR FÅTT FERIEPRAKTIKPLATS Viktig information till dig Innehåll Före feriepraktiken... 4 Under feriepraktiken... 6 Efter feriepraktiken... 10 Kontaktuppgifter... 12 2 Välkommen till Gislaveds kommun

Läs mer

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE?

VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? ARBETSLIV VAD ÄR VIKTIGAST NÄR DET GÄLLER ARBETE? 1. Vilka yrken ska ha hög respektive låg lön enligt dig? 2. Vilken funktion har lönen förutom som inkomst? 3. Vad tror du är den främsta orsaken till att

Läs mer

Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2

Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2 www.svenskbensinhandel.se Instruktion för ifyllande av anställningsbevis Bilaga 2 Anställningsbevis för arbetare I kollektivavtalet föreskrivs att arbetsgivaren gentemot arbetstagaren skrifligen skall

Läs mer

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också!

Välkommen. som medlem. För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem För dig som jobbar inom Fonus-koncernen Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Handels förhandlar avtal för ett stort antal tjänstemän. Handels målsättning är att

Läs mer

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans!

Känner du. dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Känner du dig osynlig? Jobbar du med e-handel? Gå med i Handels och bli stark tillsammans! Du kan göra skillnad! Det är lätt att känna sig osynlig i e-handelsbranschen eftersom du aldrig möter kunderna

Läs mer

Guide till dig som ska praktisera

Guide till dig som ska praktisera Guide till dig som ska praktisera Hej! I denna guide kan du läsa om hur det fungerar med sommarpraktik och få hjälp med hur du ska fylla i blanketterna och vart du ska skicka dem. Innehållsförteckning

Läs mer

Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper.

Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper. Version 170628 Arbetsmiljöverket 112 79 Stockholm Kollektivavtal för utstationerade arbetstagare inom branschen för Tidningstryckerier. Detta avtal ska tillämpas för exempelvis följ ande arbetsgrupper.

Läs mer

Elevmaterial. 2. Var ska Danni bo under en vecka? 3. Vad är det för mat de beställer? 4. Vart går Max när han har försovit sig? Vad gör han där?

Elevmaterial. 2. Var ska Danni bo under en vecka? 3. Vad är det för mat de beställer? 4. Vart går Max när han har försovit sig? Vad gör han där? SIDAN 1 Kapitel: Söndag, Måndag, Tisdag och Onsdag Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten. Precis där.) 1. Vart ska Moa och hennes mamma åka på semester? 2. Var ska Danni bo under en vecka?

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

ATT TA EMOT EN FERIEPRAKTIKANT

ATT TA EMOT EN FERIEPRAKTIKANT ATT TA EMOT EN FERIEPRAKTIKANT Handledarguide Viktig information för att du ska kunna få svar på dina frågor före, under och efter feriepraktik. Förord Denna broschyr innehåller viktig information för

Läs mer

TIPS TILL SOMMARJOBBARE

TIPS TILL SOMMARJOBBARE Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi företräder 70 000 företagare i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på alla plan och i många

Läs mer

Information inför praktikperioden

Information inför praktikperioden Stockholms universitet Institutionen för mediestudier, IMS enheten för journalistik, medier och kommunikation, JMK 2012-08-28 Information inför praktikperioden Praktikperioder. Journalistisk produktion

Läs mer

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit?

Personligt varumärke. Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? Personligt varumärke Jag vill till toppen, hur ska jag nå dit? CV Korrekturläs! Framhäv dina kunskaper och din kompetens, men utan att skryta Ta med relevant erfarenhet för jobbet du söker Var ödmjuk Använd

Läs mer

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt

IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt ÖVNINGSTEXT FÖR KODNING Kan du berätta lite om vad du har jobbat med? IP: Oj (skratt) svåra frågor du ställer (skratt).. Oj, nu måste jag tänka efter vad det är allt som jag har sysslat med ja, först då

Läs mer

Tecknade avtal till och med

Tecknade avtal till och med Tecknade avtal till och med 2017-04-28 Arbetsgivarpart Arbetstagarpart Avtalsnamn Avtal slöts Löneavtal från Löneavtal till Arbetsgivareföreningen KFO Handelsanställdas förbund Butiker 2017-04-12 2017-04-01

Läs mer

Att försörja sig och utvecklas

Att försörja sig och utvecklas Att försörja sig och utvecklas i Sverige Utbildningsmöjligheter en utbildning obligatorisk gratis en grundskola en gymnasieskola frivillig komvux en vuxen en folkhögskola att studera en yrkeshögskola en

Läs mer

Hjälp! Jag har blivit anställd.

Hjälp! Jag har blivit anställd. Hjälp! Jag har blivit anställd. Innehåll Din guide till en bra start på jobbet!...3 1. Att tänka på innan min anställning...4 2. Att tänka på under min anställning...5 Kollektivavtal...5 Mobiltelefon...5

Läs mer

Ra pp or t 3 av

Ra pp or t 3 av 3 Ra pp or t 3 av 7 2 7 Röster om fac ket och jobbet Facklig aktivit et och fackligt arbete Rapportserien Röster om facket och jobbet januari september 27 Rapport 1 Synen på fackligt medlemskap och fackets

Läs mer

Vad är PRAO? Varför PRAO på högstadiet?

Vad är PRAO? Varför PRAO på högstadiet? Vad är PRAO? Meningen med prao är att du ska få veta mer om arbetslivets villkor och värde. Du ska även få en ökad kunskap och olika yrkesområden, arbetsmiljöer och arbetsuppgifter. Praktiken ska också

Läs mer

Praktik i Frankrike

Praktik i Frankrike Praktik i Frankrike 13.7-7.8.2019 Första veckan Reste till Frankrike ett par dagar före min praktik började. Flög till Paris och tog sedan tåget till Nantes där min värdmamma hämtade mig. Min värdfamilj

Läs mer

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 013 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista ordförande fackförening/facket fackklubb kommunalarbetareförbundet fackförbund kommun landsting medlem löntagare socialdemokrat tjänsteman arbetare

Läs mer

Guide. för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD

Guide. för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD Guide för dig som ska FERIEARBETA I BORÅS STAD Innehåll: FÖRE FERIEARBETET Löntagaruppgifter Har du giltigt ID? Belastningsregister Lön Betala skatt? UNDER FERIEARBETET Sekretess/tystnadsplikt Arbetstid

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Välkommen. som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också!

Välkommen. som medlem. 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också! Foto David Bicho Tryckt på miljövänligt papper 2016 10 HA13048 Välkommen som medlem 7 av 10 är redan med. Bli medlem och gör skillnad du också! Välkommen som medlem Handels är ett av Sveriges mest framgångsrika

Läs mer

2019 Guide till dig som ska handleda

2019 Guide till dig som ska handleda 2019 Guide till dig som ska handleda Fotograf: Anna Olsson Hej! Så roligt att ni vill välkomna en eller flera sommarpraktikanter. Genom att ta emot sommarpraktikanter bidrar ni till möten mellan generationer

Läs mer

Mellan jobb. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös?

Mellan jobb. Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? Mellan jobb Är du mellan jobb eller riskerar du att bli arbetslös? 2019 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 Ersättning från a-kassan 5 Inkomstförsäkring via facket 6 Avgångsersättning genom kollektivavtalet

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Besökarenkät Är du...? Vilken fritidsgård besöker du nu? Namn Antal % Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total

Besökarenkät Är du...? Vilken fritidsgård besöker du nu? Namn Antal % Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total Besökarenkät 2018 Är du...? Tjej 38 52,8 Ickebinär 4 5,6 Kille 30 41,7 Total 72 100 100% (72/72) Vilken fritidsgård besöker du nu? Lagan 12 16,9 Ljungby 59 83,1 Total 71 100 98,6% (71/72) Hur trygg känner

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Andelen medlemmar i facket med utländsk bakgrund 2004

Andelen medlemmar i facket med utländsk bakgrund 2004 Andelen medlemmar i facket med utländsk bakgrund 2004 LO / Löne- och välfärdsenheten oktober 2004 Sven Nelander / Ingela Goding 2 Förord En viktig del av LOs arbete med integrationsfrågorna är ta fram

Läs mer

Gemenskap ger styrka

Gemenskap ger styrka Välkommen till Seko Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

Information inför PRAO

Information inför PRAO Information inför PRAO Tack för att du tar emot en elev på PRAO! Det är en ovärderlig erfarenhet för eleven. Vinster för företaget Ungdomar är trendkänsliga ta del av deras fräscha idéer Kan vara en rekryteringsväg

Läs mer

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter

Tillägg. till. Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal. avseende personliga assistenter Bilaga 1 Tillägg till Branschavtal Arbetsgivaralliansen Branschkommitté VÅRD OCH OMSORG Kommunal avseende personliga assistenter 2 Avtalets omfattning Tillägget avser anställningsvillkor för personliga

Läs mer

Avtal klart Hängavtalet Visita

Avtal klart Hängavtalet Visita Avtal klart Hängavtalet Visita Avtalet omfattar allt arbete som utförs av anställda i företag som tecknat hängavtal med Hotell- och restaurangfacket (HRF) inom Visitas avtalsområde. Vid företag som under

Läs mer

TCO Arbetsklivet Maj 2013

TCO Arbetsklivet Maj 2013 TCO Arbetsklivet Maj 2013 Innehållsförteckning Metod Frågeformulär Sammanfattning Grafer Sida 2 Metod Bakgrund och syfte TCO och förbunden behöver veta mer om hur unga akademiker och personer med eftergymnasial

Läs mer

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare

Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare Bilaga 2 Ändringar och tillägg i avtal om allmänna anställningsvillkor för cirkelledare m fl ledare/lärare 2 Anställning Mom 1:2:3 Pensionär Momentet utgår. Avtal om personalutveckling 3 Om överenskommelse

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

Kontakter med Fackets hjälptelefon sommaren 2009

Kontakter med Fackets hjälptelefon sommaren 2009 FAKTAMATERIAL/STATISTIK Kontakter med Fackets hjälptelefon sommaren 2009 Författare: Anna Fransson, Stefan Gradin och Sandra Viktor Förord...3 Sammanfattning...4 Det här är Fackets hjälptelefon...5 Hur

Läs mer

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor

Enskild överenskommelse. En möjlighet för dig att påverka dina villkor Enskild överenskommelse En möjlighet för dig att påverka dina villkor 2 Varför enskild överenskommelse? Vi pratar ofta om hur vi ska få ihop vårt livspussel. Vad det innebär är väldigt individuellt. Under

Läs mer

Semester så funkar det

Semester så funkar det Semester så funkar det Information om reglerna i semesterlagen Semesterlagen Alla anställda har rätt till fem veckors semester (25 dagar) per år. Semesterlagen skiljer på betald och obetald semester. Semesteråret,

Läs mer

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj

barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj barnhemmet i muang mai tisdag 24 maj - måndag 30 maj Veckan har varit lugn men den har bestått av många Hej då och många Hej. Veckan har i stort sett varit lugn. Vi har kommit in i våra nya rutiner, som

Läs mer

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb?

1) Kön. 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? ) Kön Tjej 55 Kille 58 Annat 2 3 4 5 6 7 2) Hur fick du först reda på kommunens satsning på sommarjobb? Kommunens hemsida Skolan Kompisar via min kontaktperson Medlem där Möjligheternas plats Känner arbetsgivaren

Läs mer