INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS HISTORIA... 2 COFFEA KAFFETS VÄRSTA FIENDE... 4 COFFEIN...4-5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS HISTORIA... 2 COFFEA...3-4 KAFFETS VÄRSTA FIENDE... 4 COFFEIN...4-5"

Transkript

1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS HISTORIA... 2 COFFEA KAFFETS VÄRSTA FIENDE... 4 COFFEIN TILLVERKNING AV KAFFE... 5 SÅ FÅR DU GODARE KAFFE... 6 NÅGOT GOTT TILL KAFFET... 7

2 HISTORIA Kaffe har varit svenskarnas käraste dryck i över 250 år. Svenska folket brygger eller kokar 12 kg kaffe per person på ett år. Det sägs att kaffet har sin ursprungliga växtplats på den Arabiska halvön. Sedan urminnes tider har man druckit kaffe i dessa trakter. På 1400-talet kom man för första gången i kontakt med kaffe i andra länder, sedan dess har kaffedrickandet spritt sig som löpeld över kontinenterna. Anledningen till att kaffedrickandet spred sig så fort i den islamiska kulturkretsen var spritförbudet. Man var tvungen att hitta en ersättningsdryck och man fann kaffet. Det finns mängder av muhammedanska historier om vem som har haft äran att först upptäcka kaffet. Shejk Omar berättar hur han av en ren slump uppfann kaffet som dryck i Arabien år Omar var i landsflykt och nära att svälta ihjäl. Han upptäckte en skönsjungande fågel med vackra fjädrar i ett träd. Han plockade fickorna fulla med bär från trädet och kokade dem sedan i sin grotta. Doften och smaken överträffade allt annat han dittills hade smakat. På 1800-talet var kaffet en slags symbol för den svenska fattigdomen. Man prisade den goda kaffetåren för dess förmåga att döva hungerskänslan och för att skänka lite värme. Vid den här tiden var kaffehusen vanliga i Sverige. Kaffehusen var i form av konditori där bakverken var lika viktiga som kaffet.

3 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS LÅNGA OCH SPÄNNANDE HISTORIA 500-talet Araberna tog kaffeträdet med sig från Etiopien och började odla kaffe i Jemen, främst för att användas som medicin talet Araberna började rosta kaffebönor och tillverka den dryck som vi dricker idag talet I Mecka öppnades det första kaffehuset, Muhammed gav kaffet sin välsignelse talet Kaffet kom till Europa, via Italien. Påven gav den svarta drycken sin välsignelse Det första kaffet kom till Göteborgs hamn från Holland Kaffet fördes från Frankrike över Atlanten först till Västindien och under resten av 1700-talet även till de länder i Sydamerika som idag är världens största kaffeproducenter.

4 COFFEA Coffea är en krappväxt, som ger oss kaffe, det finns från sorters olika coffearter. Av alla dessa arter är det bara tre kaffeträd som producerar kommersiellt kaffe, Coffea Arabica (Egypten), Coffea Robusta och Coffea Liberica (Västra Afrika). OLIKA TYPER AV BÖNOR Coffea Arabica är den äldsta och viktigaste kaffearten. Den har en mild smak och den är mycket populär i marknaden. Råkaffe av Arabica-typ är det dyraste kaffet. Det viktigaste odlingsländerna är Brasilien och Colombia, även länderna i Centralamerika. Coffea Robusta är en mycket tålig kaffeart. Träden är större än Arabican. Smaken är en aning fränare än Arabican därför är Robustan billigare i pris. Robusta är en låglandsväxt och odlas i västra Afrika, Centralafrika, Sydostasien och Sydamerika. Kaffeträd tros ha sin ursprungliga växtplats på Arabiska Halvön. Kaffeträdet är en tropisk höglandsväxt, som kan bli upp till 10 meter hög. För att underlätta skörden beskär man oftast trädet vid odlingen så att det blir högst 2-4 meter höga. Trädet växer då på bredden. Kaffeträdet bär ständigt gröna blad, som sitter korsvis. Trädet blommar upp i kort varsel med vita stora blomklasar, doften påminner om jasmine. Redan efter ett par timmar börjar en del blomblad att vissna, och efter två dagar är klasen utblommad. Blommorna faller av och fruktsättningen börja. Frukten är stor som ett körsbär men den liknar ett plommon. I början är frukten grön och blir vid mognad mörkröd och även purpur. Kaffeträdet bär frukt efter 3-4 år. Det tar ungefär 8 månader från blomningstiden tills frukten är mogen. Man kallar kaffeträdets bär för stenfrukt på det botaniska språket. Det finns arter som kallas för pärlkaffe även kallat bönor. De har ett tunt förskal, silverhinnan, och innesluts av ett pergamentartat skal, pergamenthinnan. Bönorna är

5 grå eller mycket ljusbruna som skiftar i blågrönt. Vilken färg frukten får varierar med växtplatsen. Från vissa arter smakar fruktköttet väl och andra går ej att äta. Kaffeträdet är en tropisk höglandsväxt, som även trivs i subtropiskt klimat. Det växer mest i sydlig och nordlig bredd. Kaffeträd som växer på höglandsplatåer har den finaste kvaliteten. För att kaffet ska växa bra krävs det kraftigt nederbörd, bra odlingsmark och så jämn temperatur som möjligt, helst ska det vara mellan 17 och 27 C. Arterna tål ibland både högre och lägre temperaturer, men riktigt höga temperaturs skillnader kan innebära slutet för vissa trädarter. KAFFETS VÄRSTA FIENDE Temperaturskillnaderna är kaffeträdets värsta fiende vilket även den så kallade kaffelövspesten är den som är en slags svamp som angriper bladen, som sedan får bruna fläckar och till sist faller av och busken dör. Kaffebönborrare är en insekt som lever av kaffe. Den lägger sina ägg i kaffebären där larven sedan äter upp bären inifrån. Dessa är de främsta fienderna för kaffets välmående. KOFFEIN Kaffebönan innehåller många kemiska ämnen. De vanligaste som vi känner till är: Kolhydrater, proteiner, fett, olja och vax det viktigaste är koffeinet. C8 H10 N4 0z är den kemiska beteckningen för koffeinet. I kemisk form består det av färglösa ämnen, glänsande nålformiga kristaller, som ej luktar men smakar bittert. Man löser upp det i vatten och i andra lösningsmedel. Rent koffein smälter i 235 C som sedan bildas till klar vätska.

6 Koffeinet i kaffet inverkar främst i människokroppen och dess inverkan hos människan är stor: Den ökar mentala och fysiska aktiviteter i musklerna och i hjärnan. Oftast kan kaffet hjälpa mot huvudvärk, vissenhet i form av att man rökt för mycket försvinner med hjälp av kaffe. Starktkaffe är en bra botemedel mot baksmälla. Till skillnad från andra preparat behöver man inte öka kaffedosen, man blir inte beroende på samma sätt som av droger. Koffeinet som tillförs kroppen, försvinner alltid med samma hastighet, oavsett om man är en stor kaffenarkoman eller ett barn som smakat på kaffe för första gången. En kopp kaffe som innehåller 0,1 gram koffein verkar i 4 timmar. TILLVERKNING AV KAFFE: DEN TORRA OCH DEN VÅTA METODEN Den torra metoden är den äldsta, där man utnyttjar solen för att torka bönorna. Man rensar först bönorna från sten, blad och annat skräp i smala rännor med rinnande vatten. Sedan samlar man de mogna bären. 20 dagar senare tröskas bönorna, och det torkade fruktköttet, pergamenthinnan och största delen av silverhinnan tas bort. Till sist gör man en storlekssortering. Den våta metoden är mycket dyrare än den torra metoden. Man måste ha stor tillgång till vatten. Bären transporteras i kanaler med rinnande vatten till en pulper, en maskin som krossar och tar bort fruktkött och skal. De avskalade bären transporteras till jäsningsbassänger, där de ligger timmar. Det sker en kemisk process i bönorna som påverkar kaffets smak, och det är viktigt att bönorna inte jäser för länge.efter jäsningen tvättas resterna från fruktköttet bort i rinnande vatten. Sedan torkas bönorna i fem dagar.

7 SÅ FÅR DU GODARE KAFFE SVAL FÖRVARING Förvara kaffet svalt, i sin ursprungliga förpackning, och förbruka den helst inom 1-2 veckor efter förpackningen har öppnats. Annars förlorar kaffet sin härliga smak och arom. Häll aldrig kaffet över i en burk, då bryts nämligen de naturliga aromerna ner. EXAKT DOSERING Det är viktigt för kaffets smak att du doserar rätt, inte för mycket och inte för lite. Se också till att kaffebädden i filtret är så jämn som möjligt så att vattnet kan dra ur maximalt av smak och aromämnen. FRISKT VATTEN Använd alltid kallt och friskt vatten. Och ta gärna reda på vattnets kalkhalt innan du väljer kaffe. I Skåne, som har ett kalkrikt vatten, blir t.ex mörkrostat kaffe godast. På platser med lägre kalkhalt är däremot mellanrost att föredra. RÄTT TEMPERATUR För att kaffet ska utveckla sitt fulla arom bör vattnet i bryggaren hålla en temperatur på mellan 92 och 96 grader. Låt aldrig vattnet koka! Tänk också på att hålla kaffebryggaren ordentligt rengjord. NYBRYGGT Kaffet är självklart godast när det är nybryggt, och bör definitivt serveras inom minuter. Värm aldrig upp bryggt kaffe på nytt, du är värd godare kaffe än så! Det är ju trots allt nationaldryck. DRICK OCH NJUT!!!

8 NÅGOT GOTT TILL KAFFET! MOCKABITAR 6-8 PERS. Mät upp 4 msk bryggt Gevalia kaffe (starkt) 4 msk kakao och 4 msk socker i en liten kastrull. Lägg i 2 äggulor. Sätt kastrullen i vattenbad och låt blandningen sjuda under omrörning tils den tjocknar. Låt svalna och blanda sen ner 2 dl vispad grädde. Häll krämen i en skål och ställ den i frysen 2-3 timmar. Ta fram den ca 30 min innan de serverar den och garnera gärna med rostade nötter eller flagad mandel. AFRIKANSKT KAFFE, 4 KOPPAR 2 msk Gevalia snabbkaffe, 5 dl kokande vatten 6 msk het sötad mjölkchoklad, vispad grädde. Kaffet och chokladen blandas väl, hälls upp i koppar och täcks med ett lager vispad grädde. LA SHAKE FRANCAISE, 4 PERS 1 msk Gevalia snabbkaffe, 1 msk kokande vatten 11/4 dl vaniljglass, 5 kakaolikör, 1 tsk (vit) creme de menthe, is. Blanda snabbkaffe och vatten. Häll kaffet i en skål, tillsätt glassen, likörerna och den krossade isen och vispa kraftigt i några minuter med elvisp!

9 TREVLIG KAFFESTUND! Källförteckning Bok: Kaffe Skriven av Stig Wilton 1967 Tryck: Kungliga Boktryckeriet P.A. Norstedt & Söner Stockholm 1997 Material från Gevalia Produktion: Informationsavdelningen KFM 1995 Källor: Lars Elgclou-Kaffeboken, Stig Wilton-Kaffe Tryckeri: Gefletryckeriet Kirsi Hirvonen

Historia Kaffe växer faktiskt på träd Vad är viktigt vid val av kaffebryggare? Så får du gott kaffe Moccamasters viktiga detaljer Produktöversikt

Historia Kaffe växer faktiskt på träd Vad är viktigt vid val av kaffebryggare? Så får du gott kaffe Moccamasters viktiga detaljer Produktöversikt KAFFESKOLA Historia Kaffe växer faktiskt på träd Vad är viktigt vid val av kaffebryggare? Så får du gott kaffe Moccamasters viktiga detaljer Produktöversikt Vi är världens näst största kaffenation. NORDIC:

Läs mer

Ingredienser. Gör så här (BananChoklad) Mixa bananen, citronjuicen och sockret. Blanda i Kesellan, Fresubin DRINK Choklad och chokladpulvret.

Ingredienser. Gör så här (BananChoklad) Mixa bananen, citronjuicen och sockret. Blanda i Kesellan, Fresubin DRINK Choklad och chokladpulvret. BananaDelight BananChoklad 100 ml Fresubin DRINK Choklad 1 mogen banan juice av ½ citron 50 g socker 200 g lätt Kesella (kvarg, 1 % fett) 4 tsk chokladdryck (pulver) 3 g gelatin (1,5 blad) Vaniljkvarg

Läs mer

Konsten att odla kaffe. Kaffeträdet. Varifrån kommer kaffet? Klimat och jordmån. Kaffets ursprung

Konsten att odla kaffe. Kaffeträdet. Varifrån kommer kaffet? Klimat och jordmån. Kaffets ursprung Kaffe 2 3 Konsten att odla kaffe Hur man odlar kaffe varierar från land till land. Dessa skillnader bottnar i ett flertal faktorer såsom klimat, ekonomi och tillgång till arbetskraft. Odlingsmetoderna

Läs mer

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018

Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor. Pressmeddelande Oktober 2018 Pressmeddelande Oktober 2018 Omfamna höstmörkret med varm choklad, sötsyrlig curd och frasiga våfflor Vem blir inte nostalgisk varm choklad? Den stämningsfulla favoriten har funnits med oss länge inte

Läs mer

PRODUKTBLAD. SORTIMENT g. Kokkaffe Ljusrost 500g ART NR Bricka 12 x 500g Kfp Dfp.

PRODUKTBLAD. SORTIMENT g. Kokkaffe Ljusrost 500g ART NR Bricka 12 x 500g Kfp Dfp. Kokkaffe Ljusrost 500g Vårt ljusrostade kokkaffe framhäver en fin och mjuk arom med lång, rund eftersmak. Smaken domineras av en lätt nötaktig sötma med inslag av behaglig syrlighet i efter smaken. arabicakaffe

Läs mer

Meny lördagen 20/11 2004

Meny lördagen 20/11 2004 Meny lördagen 20/11 2004 HÖST MED VILT! Par 1: Par 2: Värdparet: Par 3: Kantarellkrutonger Morotssoppa med örtkanapéer Tjälknöl av älg med rönnbärsgelé och ugnsrostade grönsaker. Chokladgallerdessert med

Läs mer

De svenska superbären

De svenska superbären 1 De svenska superbären Gojibär, acai och incabär kallas ofta superbär och hyllas för sina hälsofrämjande effekter. Men de är dyra! Plocka istället dina egna superbär- i Sverige. HÄLSA Nypon, blåbär och

Läs mer

TRÄDEN KLÄTTRAR PÅ bergssidorna, söker sig uppåt KAFFE PÅ HÖGSTA NIVÅ

TRÄDEN KLÄTTRAR PÅ bergssidorna, söker sig uppåt KAFFE PÅ HÖGSTA NIVÅ KAFFE PÅ HÖGSTA NIVÅ HÖGT UPP I BERGEN VÄXER DE KAFFETRÄDEN SOM GER VÄRLDENS BÄSTA KAFFEBÖNOR. HÄRIFRÅN HÄMTAR KAFFE-EXPERTERNA PÅ SOFIERO KAFFEROSTERI BÖNORNA TILL SITT UNIKA HÖGHÖJDSKAFFE. AV ULRIKA

Läs mer

En smakresa. Följ med på en jorden runt-resa i kaffets värld. Limited Blend Hela bönor Kaffekunskap

En smakresa. Följ med på en jorden runt-resa i kaffets värld. Limited Blend Hela bönor Kaffekunskap En smakresa Följ med på en jorden runt-resa i kaffets värld Limited Blend Hela bönor Kaffekunskap Ett hantverk Som ansvariga för inköp och kvalitet på Z0ÉGAS har Douglas Jonhag och Minette Rosén båda ett

Läs mer

Våra finaste delikatesser

Våra finaste delikatesser Våra finaste delikatesser Sortimentslista hos Martin Olsson Cashar April 2015 Våra finaste delikatesser heter nu MARTIN OLSSON KAFFE Kaffe kommer från ett träd som beskärs till en buske. Det är de två

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 41-48 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 41 FITNESS MED GRANATÄPPLE MORGONKICK Ingredienser 1 granatäpple 1 glas hallonfil/halloncultura 2 msk FITNESS Gör så här Rensa ut kärnorna ur granatäpplet och lägg dem

Läs mer

Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser.

Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser. Lyxa till din Fairtrade fika med dessa recept på fikabröd, kakor och kaffe- och tedrinkar som alla innehåller Fairtrade-märkta ingredienser. Kakor och fikabröd Saftig banankaka 100 g smör 3 ägg 2 dl Fairtrade-märkt

Läs mer

Hem- och konsumentkunskap år 7

Hem- och konsumentkunskap år 7 Hem- och konsumentkunskap år 7 följa ett recept planera och organisera arbetet vid matlagning (bli färdig med måltidens delar i ungefär samma tid) baka med jäst och bakpulver tillaga en måltid (koka och

Läs mer

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar!

Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Vi skänker vinsten till SOS-barnbyar! Om oss Vi är tre tjejer som går tredje året på Handels- och administrationsprogrammet på Kungsängsgymnasiet här i Sala. Det här är vårt projektarbete. Vi har valt

Läs mer

Foto: Martin Skredsvik

Foto: Martin Skredsvik RECEPTHANDBOK Framtagen i samarbete med Mariann Andersson, författaren bakom succén Baka med LCHF (Bonnier Fakta). Ni hittar hennes blogg på www.mariannslchf.se Foto: Martin Skredsvik Citronkaka Ca 14

Läs mer

Från Naturen Ät 2 dl bär Dig till varje dag! Lätta mellanmål med bär Havtorn (Hippophaë rhamnoides) MÅNDAG Rönn (Sorbus aucuparia) TISDAG Blåbär (Vaccinium myrtillus) ONSDAG Lingon (Vaccinium vitis-idaea)

Läs mer

2006-04-07. Coffeaplantan

2006-04-07. Coffeaplantan 2006-04-07 Coffeaplantan Det latinska namnet för kaffeväxtens släkt är Coffea. Växtfamiljen Rubiacea som den tillhör omfattar ca 350 släkter med 4000 arter. Coffeaplantan eller kaffeträdet som det också

Läs mer

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09

glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. ELLE mat & vin 2/09 glad påsk! Citronkulor med marsipan och vit choklad Recept sid 70. 64 ELLE mat & vin 2/09 för en Istället personligt påskblomma Bortbjuden? Baka ett gäng krispiga grissini och ta med i stället för en bukett

Läs mer

Ingredienser TIPS: BAKVERK/SÖTSAKER Energikaka. 70 min

Ingredienser TIPS: BAKVERK/SÖTSAKER Energikaka. 70 min Energikaka Portioner 12 70 min 300 ml Fresubin DRINK valfri smak 200 g smör 200 g socker 4 ägg 200 g mjöl 10 g bakpulver ströbröd 300 ml apelsinjuice 100 g florsocker rostade mandelflingor Till garnering:

Läs mer

Meny. Jordnötter och oliver Dryck: Ricard. Fylld papaya med limedressing Dryck: Anjou (omdöme: mkt gott, fruktigt)

Meny. Jordnötter och oliver Dryck: Ricard. Fylld papaya med limedressing Dryck: Anjou (omdöme: mkt gott, fruktigt) Meny Aperitif Förrätt Varmrätt Efterrätt Kaffe: Jordnötter och oliver Dryck: Ricard Fylld papaya med limedressing Dryck: Anjou (omdöme: mkt gott, fruktigt) Filet de Boeuf Braisé Prince Albert Helstekt

Läs mer

MiniMax RECEPTSAMLING

MiniMax RECEPTSAMLING MiniMax RECEPTSAMLING Patientinformation NOURISHING PERSONAL HEALTH GRÖTAR HAVREGRYNSGRÖT (2 PORTIONER) 1 dl havregryn En nypa salt (kan uteslutas) Servera den mängd som du tror att barnet kommer att äta

Läs mer

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk!

Älskade citrustider. Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Älskade citrustider Ljuvliga marmelader med apelsin, grapefrukt, citron och lime. Fyll skafferiet med solsken på burk! Friskt, fruktigt och fräscht! Hemmagjord marmelad är ett både enkelt och otroligt

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för kyliga vinterdagar Receptet kommer från Ann-Louise som bloggar för Kung Markatta. Ann-Louise som bloggar för Ann-Louises Kokoslinssoppa med grön curry, 4 portioner

Läs mer

Feriepraktik Bakelser

Feriepraktik Bakelser Feriepraktik 2017 - Bakelser Nutella & Jordnötsbitar Ingredienser: 1 dl strösocker 2 dl ljusirap 300 g nutella 5 dl special K flingor 1 ½ dl salta jordnötter 200 g mörk choklad Ca 100 st Gör så här: 1.

Läs mer

Chokladfondant med Amarulakola

Chokladfondant med Amarulakola Chokladfondant med Amarulakola 8 portioner Fondant: 150 gram mörk choklad, cirka 70 % 150 gram normalsaltat smör 4 ägg ½ dl råsocker 1 ½ msk majsstärkelse 2 ½ msk kakao En nypa salt Kola: 1 dl amarula

Läs mer

MiniMax. receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH

MiniMax. receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH MiniMax receptsamling NOURISHING PERSONAL HEALTH GRÖTAR HAVREGRYNSGRÖT (2 PORTIONER) 1 dl havregryn En nypa salt (kan uteslutas) Servera den mängd som du tror att barnet kommer att äta upp och spar resten

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på www.odense-marcipan.se och få ny inspiration ODENSE Mandelmassa Lyx Du smakar garanterat skillnaden Mandelmassa består av mandel och socker. Ingen konst, låter det som. Man tänker lätt att då är ju mandelmassa bara mandelmassa. Men så enkelt är det

Läs mer

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar

Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! Familjekasse 3-dagar Familjekasse -dagar Ingredienser v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 600 gram minutkycklingfilé 2 förp chorizo 2 Potatis/ris/pasta 2 kg potatis 2, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga

Läs mer

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn!

Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Eko-mellis från kungen av ekologiskt! Perfekt till alla sugna barn! Gott för barnens magar och ditt samvete! Att svänga ihop ett gott men ändå nyttigt eko-mellis till barnen är inte alltid det lättaste.

Läs mer

Skapa goda sommarminnen

Skapa goda sommarminnen Pressmeddelande April 2017 Skapa goda sommarminnen Nu nalkas sommaren och det är dags att ta vara på säsongens alla härliga frukter, bär och grönsaker. Saft, sylt och goda bakverk är perfekta sätt att

Läs mer

Vårt finaste kaffe HANTVERKSROSTAT SPECIALKAFFE ETT UNIKT SAMAR- BETE MED LILLA KAFFEROSTERIET. Nyhet!

Vårt finaste kaffe HANTVERKSROSTAT SPECIALKAFFE ETT UNIKT SAMAR- BETE MED LILLA KAFFEROSTERIET. Nyhet! Vårt finaste kaffe Sortimentslista #1 2015 Nyhet! HANTVERKSROSTAT SPECIALKAFFE ETT UNIKT SAMAR- BETE MED LILLA KAFFEROSTERIET KUNSKAP & TRADITION Vi har 100 års erfarenhet av allt från böna, rostning och

Läs mer

Krämig sallad på färskpotatis

Krämig sallad på färskpotatis Krämig sallad på färskpotatis Gör en god dressing till färskpotatisen - här är sju tips! 1 Recept Foto: Ulf Svensson Fransk potatissallad Ingredienser 6 personer 1 kg kokt potatis 1 st rödlök 2 msk kapris

Läs mer

Glöggrecept. Recept Vodkaglögg

Glöggrecept. Recept Vodkaglögg Glöggrecept 5 liter svagdricka 5 skalade och skivade råa potatisar 1 paket bakjäst 1 påse nejlikor 1 påse hela kardemummakärnor 1 bit färsk ingefära (ca 5 cm) 1 kanelstång 1 2 paket russin 2,5 kilo strösocker

Läs mer

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås

Vecka 44. Råraka med räkor. Ugnsbakade bönor med kyckling. Bibimbap. Auberginerullader i tomatsås Vecka 44 Råraka med räkor Ugnsbakade bönor med kyckling Bibimbap Auberginerullader i tomatsås Hälsokassen är för dig som vill äta lite bättre, lite enklare. Vi har skapat en kasse med både hälsosamma,

Läs mer

Våffelform. Silikon. Oumbärliga produkter för tillagning av våfflor:

Våffelform. Silikon. Oumbärliga produkter för tillagning av våfflor: Silikon Våffelform Silikon Våffelform Alla tycker om nygräddade våfflor. Grädda dem till frukost, lunch, dessert, ta med på utflykten, servera dem som snacks eller till födelsedagsfesten. Fördelen med

Läs mer

Ingredienser TIPS: DRYCKER Amaretto Ischokladshake. 3 min

Ingredienser TIPS: DRYCKER Amaretto Ischokladshake. 3 min Amaretto Ischokladshake 200 ml Fresubin DRINK Choklad 2 skopor vaniljglass 4 cl Amaretto kakaopulver vispgrädde rostad mandel Fresubin 2kcal fibre DRINK choklad Fresubin protein energy DRINK choklad Fresubin

Läs mer

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening

22 april 2018 ABROTOS. Ekologisk mat- och vinkultur. ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Matglädje MED ABROTOS RECEPT smaker från peru 22 april 2018 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening Pisco Sour 6 drinkar 3 dl Pisco 2 dl

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet ROSA BANDET EDITION a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 42 a Broccolisoppa med tunnbrödsrulle b Chicken nuggets med arrabbiatakräm c Hoisinstekt lax med gröna bönor ica.se/matkasse

Läs mer

Safta Sylta Baka. Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef

Safta Sylta Baka. Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef Safta Sylta Baka Canderel presenterar 13 recept i samarbete med Rent a Chef Lätt på rätt sätt Canderel gör det möjligt för oss att leva sundare, men samtidigt unna oss det goda. Canderel ersätter socker

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 41. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 41. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 41 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé 700 gram tunnskivad kycklingfilé 1 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis 1 Hej! Vi inleder denna oktobervecka med vår gästkock Fredrik Jonssons

Läs mer

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay)

Meny. Dryck: Cordon Negro. Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Meny Aperitif Förrätt Varmrätt Efterrätt Kaffe: Mumsbitar Dryck: Cordon Negro Kronärtskockor med holländsk sås Dryck: Mátra Hill (Chardonay) Zucchinipiccata med paprikaris Bröd med tomat och timjan Dryck:

Läs mer

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Recept. Ingredienser v 34. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 650 gram minutfilé pkt salsiccia Potatis/ris/pasta kg potatis, Hej! Den här veckan bjuder på många härliga smakupplevelser. Först ut på menyn så hittar

Läs mer

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag)

!! Dragon'(och(vitlöksströmming(! strömmingsfiléer!! Ättikslag) && SÄRSTA&WÄRDSHUS& Dragon'(och(vitlöksströmming( 600g strömmingsfiléer Ättikslag) 5dl vatten 1dl ättiksprit 1msk salt Senapssås)med)dragon 3dl smetana ½dl majonnäs 2msk senap 1st pressadvitlöksklyfta

Läs mer

Avrunda med en efterrätt

Avrunda med en efterrätt Avrunda med en efterrätt Läckra efterrätter med bär Till läsaren Arktiska Aromer rf anordnade 2007 i samarbete med olika rådgivningsorganisationer en recepttävling med namnet Avrunda med en efterrätt.

Läs mer

Får det vara en sängfösare?

Får det vara en sängfösare? Får det vara en sängfösare? energirika drinkar i mixerbägare Recept på näringsdrinkar Det är enkelt att göra hemmagjorda energirika drycker. Ofta blir de hyfsade näringsmässigt, men framför allt godare

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient NOURISHING PERSONAL HEALTH KRISTINAS FRUKOSTTIPS (2 PORTIONER) MILD VANILJ För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre

Läs mer

MARMITERNA 2010-01-24

MARMITERNA 2010-01-24 MARMITERNA 2010-01-24 Meny Förrätt Grillade pilgrimsmusslor med fänkålssoppa och fänkålssallad Vin: 50 Parallel Riesling Trocken 2008 Varmrätt Fläskfilémedaljonger med västerbottenost och madeirasky Vin:

Läs mer

Fiskkakor med krassesås. vecka 33

Fiskkakor med krassesås. vecka 33 Fiskkakor med krassesås vecka 33 familj Fiskkakor med krassesås cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2444 kj/ 584 kcal. Protein 30,8 g. Fett 26,4 g. Kolhydrater 54,3 g. Ingredienser: 4 portioner

Läs mer

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar

Prisa poωatisen! Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset. Tina tolkar Prisa poωatisen! Text & recept Tina Nordström Ass receptutvecklare benny cederberg Foto Magnus Palmér Han som kom på potatismoset borde få Nobelpriset Först och främst ska vi väl tacka Alströmer för att

Läs mer

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL

v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL v.50 HILDING TIPSAR JULSPECIAL Hemmagjord glögg 3-5 msk råsocker 1 liter vin (gärna kraftigt) 6 cl rom eller cognac 3 st svartpepparkorn 4 st kardemumma kapslar 8 st nejlikor 1-2 st kanelstänger 2 st pomeransskal

Läs mer

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996

Svensk tallrik. Matlagningsgänget Hos Karin och Leif Lundborg 2 november 1996 Meny Aperitif: Förrätt: Varmrätt: Efterrätt: Kaffe: Små goda snittar (recept saknas) Dryck: vinbål Svensk tallrik Dryck: Öl och Absolut Vodka Citron Saltimbocca, ris Dryck: Rött vin Ingefärspäron och yoghurtglass

Läs mer

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI

Recept för bakning till Björnö 2015 2015 / JUNI Recept för bakning till Björnö 2015 KARINS MJUKA KOLAKAKA 4 st ägg 6 dl socker 4 msk kakao 6 dl mjöl 2 msk bakpulver 100 g smör 3 dl kokande vatten Ugn: 175⁰C 2 st runda kakor Smält smöret. Vispa ägg och

Läs mer

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram

Mellanmålsmeny kcal och 5 gram protein. Berikad filmjölk Kcal: 253 Protein: 6,5 gram. Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram Mellanmålsmeny - 250 kcal och 5 gram protein Bröd med hummus och ayran Kcal: 261 Protein: 9 gram 1/2 orientaliskt bröd (libabröd) eller 1 skriva valfritt bröd 3 msk hummus 1 tsk oliv- eller rapsolja 1

Läs mer

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein

god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein god bakning önskar Nybaka med kokosmjöl! Glutenfritt Rikt på fibrer och protein Fröbröd med GOJIBÄR Ett alldeles ljuvligt bröd som är fullproppat med nyttigheter. Perfekt som frukostbröd, på ostbrickan,

Läs mer

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius.

Smaksätt påsken med Muscovadorörsocker! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Smaksätt påsken med! 8 söta påskrecept med exotiskt socker och sirap från Mauritius. Färg och smak i ljuvlig mix och -sirap kommer från sockerrör som växer på den exotiska ön Mauritius. Smakrika produkter

Läs mer

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept!

Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter. 10 ljuvliga recept! Söta slut på påskbuffén! Bakelser Tårtor Desserter 10 ljuvliga recept! Påskdessert 4 portioner Luftig njutning i portionsformat. 3 dl crème fraiche 1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker 2 citroner ½ dl citronsaft,

Läs mer

Rune Larssons energikaka

Rune Larssons energikaka Här nedan följer recept på ett antal olika varianter på energikakor. Rune Larssons energikaka Mät upp 7 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda

Läs mer

HÖSTENS TRADITIONELLA RÄTTER

HÖSTENS TRADITIONELLA RÄTTER HÖSTENS TRADITIONELLA RÄTTER HuL Monica Äikäs GK värdar Martin Englund & Ben Wiberg Helsingfors, 9.9 2009 Innehållsförteckning Kvällens program...2 Trattkantarellsoppa...3 Kåldolmar...4 Rårörd lingonsylt...5

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 57-64 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 FITNESS BLÅBÄRSPARFAIT Ingredienser 2 dl frysta blåbär En nypa salt Lite socker Lite kanel 2½ dl tjock grekisk yoghurt 2 dl hemlagad FITNESS-granola (se eget recept)

Läs mer

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER

Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Resource 2.0+fibre RECEPTFOLDER Information anpassad för patient För dig som är i behov av extra näring kan Resource 2.0+fibre vara en utmärkt lösning. Resource 2.0+fibre är en näringsdryck som innehåller

Läs mer

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund

Matlag ETT. 24 februari 2011 hos Monica Berglund Matlag ETT 24 februari 2011 hos Monica Berglund Jordgubbsbruchetta Toppad Laxcarpaccio med Sparris & Hollandaise Flamerad Oxfile med Calvadossås & Svamp och Ostsallad Chokladmousse med Chilikokta Aprikoser

Läs mer

Vårt finaste kaffe HANTVERKSROSTAT SPECIALKAFFE ETT UNIKT SAMARBETE MED LILLA KAFFEROSTERIET. Nyhet! Sortimentslista #1 2015

Vårt finaste kaffe HANTVERKSROSTAT SPECIALKAFFE ETT UNIKT SAMARBETE MED LILLA KAFFEROSTERIET. Nyhet! Sortimentslista #1 2015 Vårt finaste kaffe Sortimentslista #1 2015 Nyhet! HANTVERKSROSTAT SPECIALKAFFE ETT UNIKT SAMARBETE MED LILLA KAFFEROSTERIET KUNSKAP & TRADITION Vi har 100 års erfarenhet av allt från böna, rostning och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Vecka 18. Pasta med tonfisk och grönkål. Broccolibollar med ost och basilika. Borsjtj med kryddig korv. Mexikansk tacopanna

Vecka 18. Pasta med tonfisk och grönkål. Broccolibollar med ost och basilika. Borsjtj med kryddig korv. Mexikansk tacopanna Vecka 18 Pasta med tonfisk och grönkål Broccolibollar med ost och basilika Borsjtj med kryddig korv Mexikansk tacopanna Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Potatis/ris/pasta 900-000 gram potatis förp pasta förp quinoa Hej! En snabblagad och krämig soppa på potatis och purjolök med bönhummus på gott knäckebröd får inleda denna

Läs mer

Våra godaste desserter

Våra godaste desserter Våra godaste desserter Låt dig inspireras Slutet gott, allting gott Vi är många som tycker att något sött hör till efter en god middag. Här har vi samlat några av våra allra godaste desserter, från exotisk

Läs mer

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk

Vecka 44. Panerade fiskbiffar med picklad rödlök. Linsbiffar med klyftpotatis. Yakiniku. Tofugryta med kokosmjölk Vecka 44 Panerade fiskbiffar med picklad rödlök Linsbiffar med klyftpotatis Yakiniku Tofugryta med kokosmjölk Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med smak, gärna i

Läs mer

ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837

ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837 ice cream maker // makes ice cream in 10-12 min // recipes included // capacity 2 x 0.32 L // 2 bowls // Type 9837 OBH Nordica Glassmaskin Innan användning Innan du använder apparaten för första gången

Läs mer

Sveriges bästa bartender Andreas Bergman tipsar om vinterns varma kaffedrinkar

Sveriges bästa bartender Andreas Bergman tipsar om vinterns varma kaffedrinkar Sveriges bästa bartender Andreas Bergman tipsar om vinterns varma kaffedrinkar Om Andreas Bergman: Namn: Andreas Bergman Ålder: 28 Aktuell: Utsedd till Årets Bartender på Bartenders Choice Awards 2011

Läs mer

Mellanmålsdrinkar. Lätta att göra - goda att dricka

Mellanmålsdrinkar. Lätta att göra - goda att dricka De flesta recept är energirika och innehåller mycket socker. För att göra mellanmålen mer lämpliga för diabetiker, eller personer som inte behöver lika mycket energi, kan de anpassas genom att istället

Läs mer

29. 95 9. 95. Pizza en helt vanlig dag... 3 för 59: Njut av en god. Handla där Du bor billigare än Du tror!

29. 95 9. 95. Pizza en helt vanlig dag... 3 för 59: Njut av en god. Handla där Du bor billigare än Du tror! Gör en god hemlagad potatismos eller köp hem goda korvbröd! Tillbehör är viktigt tex Gurkmix Räksallad Lingonsylt Torkad Lök Smakrik Senap Ketchup mm. 29. 95 9. 95 Styck Njut av en god Varmkorv Ingemar

Läs mer

Kaffeträdet. Coffea liberica. Coffea robusta. Hur kaffeodlingen fick sin utbredning. Coffea arabica

Kaffeträdet. Coffea liberica. Coffea robusta. Hur kaffeodlingen fick sin utbredning. Coffea arabica Kaffeträdet Kaffeträdet växer i ett bälte runt ekvatorn, mellan den norra och södra vändkretsen. Får kaffeträdet växa fritt kan det bli ett mycket vackert prydnadsträd cirka 10 meter högt. Kaffeträden

Läs mer

Gör så här Blanda marinaden ordentligt. Skär matjessillen i lagom bitar och lägg i marinaden. Låt den ligga ca två dygn innan servering.

Gör så här Blanda marinaden ordentligt. Skär matjessillen i lagom bitar och lägg i marinaden. Låt den ligga ca två dygn innan servering. Marinerad ansjovisfilé 2 burkar ansjovisfiléer (á 125g) 1 knippa dill Marinad ¾ tsk ljus fransk senap 1½ tsk vinäger 3 msk olja 1 krm paprikapulver ½ liten rödlök 1) Blanda senap, vinäger och paprikapulver.

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

Häst med kål & lök Filip Fastén

Häst med kål & lök Filip Fastén Häst med kål & lök Filip Fastén Hällstekt hästbiff med kålbrässerad hästbog. Serveras med lättrökt, krispig, kålfylld burritanalök, smör och kumminbakat spetskålshjärta, olja parfymerad med libbsticka,

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Dessertspecial för Alla hjärtans dag.

Dessertspecial för Alla hjärtans dag. Dessertspecial för Alla hjärtans dag. Chokladtårta, hallonsorbet, cheesecake och lyxiga våfflor. Linnéa har tagit fram fyra smarriga desserter med lyxig twist som är perfekta att avsluta Alla hjärtans

Läs mer

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter.

Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 1 Sju kakor från långpannan Enkelt bak med kakor från långpannan. Här finns sju favoriter. 7 Recept Foto: Holger Edström Fru Grills kardemummabröd med äpplen Ingredienser 35 bitar 200 g smör 2 st ägg 3

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 49-56 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 HEMLAGAD FITNESS MÜSLI Ingredienser 3 dl havregryn ½ dl krossade linfrön 2 dl FITNESS 1 dl hackade mandlar ½ dl russin ½ dl solrosfrön 1 dl torkade blåbär 3 msk kokosflingor

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 31. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 31. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta förp pasta Grönsaker vitlök gul lök citroner aubergine gurka salladshuvud kruka basilika kruka persilja påse bladspenat tomat,,,,, Hej! En krämig och snabblagad

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram hönsbröstfilé sous vide kg kycklingklubbor Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Välkomna till sista veckan med vår gästkock Ulrika Brydling. Jag hoppas

Läs mer

marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott!

marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott! Mmm marmelad! Ta vara på citrustiden så enkelt, så gott! Granatäppleapelsinmarmelad C-vitaminfylld och vackert röd! Passar perfekt till en vällagrad ost. 3 dl granatäpplejuice 600 g apelsinkött i bitar

Läs mer

Underbar måltid när ljuset återvänt

Underbar måltid när ljuset återvänt Underbar måltid när ljuset återvänt Meny Starter Ostfyllda dadlar Vispad Brie med apelsin- och nejlikehonung Förrätt Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citronräkor och brödchips Huvudrätt Fänkålsbakad

Läs mer

Grötrecept. Havregrynsgröt. Ingredienser 1 port 10 port Havregryn 1 dl 10 dl Vatten 2 dl 2 liter Salt 1 krm 2 tsk

Grötrecept. Havregrynsgröt. Ingredienser 1 port 10 port Havregryn 1 dl 10 dl Vatten 2 dl 2 liter Salt 1 krm 2 tsk Grötrecept Havregrynsgröt Havregryn 1 dl 10 dl Salt 1 krm 2 tsk Rör ner grynen i det saltade vattnet och koka upp under omrörning Koka gröten 5 10 minuter. Smaka av. Risgrynsgröt (glutenfri) Rundkornigt

Läs mer

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com

ANTIPASTI. 08-556 94 200 dilucafoodservice.se dabas.com ANTIPASTI ANTIPASTI ANTIPASTI TILLTUGG, PLOCKMAT OCH FÖRRÄTT Familjen Di Luca har försett det svenska köket med antipasti sedan början av 2000 talet. En italiensk måltid börjar ofta med antipasti vilket

Läs mer

Desserter. allt under 101 kalorier

Desserter. allt under 101 kalorier Desserter allt under 101 kalorier 1. Fruktiga Yoghurtskålar 4 ½ dl yoghurt med låg fetthalt 80 gram jordgubbar 80 gram blåbär 80 gram hallon 1 ½ msk rivet apelsinskal Citronmeliss för dekoration Ställ

Läs mer

Baka med godis Inlaga_Baka med godis_ indd :46

Baka med godis Inlaga_Baka med godis_ indd :46 Baka med godis Innehall Förord 6 Smått & gott 11 Kladdkakor & brownies 39 Pajer & tårtor 59 Glass & pannacotta 79 Julgodis 99 Receptregister 111 5 kladdkakecookies med nutella och godis Saftiga, lite

Läs mer

Recept och tips. med Fresubin Protein Powder

Recept och tips. med Fresubin Protein Powder Recept och tips med Fresubin Protein Powder Proteinberika den vanliga maten eller inspireras av nya recept! Fresubin Protein Powder är ett proteinpulver som är enkelt att tillsätta i vanlig mat, det löser

Läs mer

Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa

Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa Nyttig information Nypon Latin: Rosa Rugosa Om nypon Alla nypon går inte att äta smaka på de mogna nyponen så märker du om de är ätbara. Välj sedan de klarröda och klarorangea sorterna som har högst näringsinnehåll.

Läs mer

familj Risonirisotto med champinjoner Kassler med mos och ärtor Fläskfärs i kokosmjölk

familj Risonirisotto med champinjoner Kassler med mos och ärtor Fläskfärs i kokosmjölk a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 48 a Risonirisotto med champinjoner b Kassler med mos och ärtor c Fläskfärs

Läs mer

Gudbrandsdalsost. recept

Gudbrandsdalsost. recept Gudbrandsdalsost recept Gudbrandsdalens bagel Härligt mellanmål. Ingredienser: Bagel Smör kryddat med färska örter Grönsaker enligt egen smak Ostskivor Anvisning: Klyv kringlan itu och fyll. Servera med

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson

LANDSBYGDSENHETEN. Det goda kaffebrödet. 18 och 25 november 2014. Receptsamling. Recept: Birgitta Rasmusson LANDSBYGDSENHETEN Det goda kaffebrödet 18 och 25 november 2014 Receptsamling Recept: Birgitta Rasmusson Juldammsugare (ca 15 st) 5 dl blandade kaksmulor av sockerkaka och småkakor 50 g mandelmassa 50

Läs mer

Recept med Canderel Green

Recept med Canderel Green Recept med Canderel Green Smoothies: Exotisk sötma Energi-smoothie Varma drycker: Lätt-capuccino Efterrätter och sötsaker: Bakade äpplen Päronmos Tigerkaka med pistasch Chokladkaka och vaniljsås Cheesecake

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska.

BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. BON APPÉTIT! Enkla rätter på franska. Det franska köket förknippas ofta med tidskrävande metoder och svårfunna råvaror. Så behöver det inte alls vara. På bistron och brasseriet i Frankrike serveras ofta

Läs mer

6 portioner. Vänd laxen några gånger under tiden. Servera laxen på sprött knäckebröd. 10 YO. DRYCKESTIPS: Talisker 10 YO D R Y C K E S T I P S

6 portioner. Vänd laxen några gånger under tiden. Servera laxen på sprött knäckebröd. 10 YO. DRYCKESTIPS: Talisker 10 YO D R Y C K E S T I P S WHISKYGRAVAD LAX FRÅN VÅNÖ Gör så här: Blanda salt, socker och peppar. Strö hälften av blandningen i botten av formen. Lägg i laxen och pensla den med Talisker. Strö därefter över resten av blandningen

Läs mer

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT

KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI GURKKIMCHI KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT KOREANSKA KÖKET MENU SSALBAP KOKT RIS KHACHORI "GURKKIMCHI" KONGNAMOOL BÖNGRODDSALLAD TALGYAL MARI RULLAD FYLLD OMELETT SHIKUMCHIGUK SPENAT OCH KYCKLINGSOPPA SAEUTIGIM FRITERADE TIGERRÄKOR YANYUMJANG DOPPSÅS

Läs mer

Snart är det Jul igen

Snart är det Jul igen Snart är det Jul igen Norsen, 21.11 2007 Kvällens program Presentation av kvällens program samt genomgång av resepten Tillredning av kvällens rätter Middagen avnjuts o Förrätt Laxtartar Fiskpaté Sikrom

Läs mer

Vecka 24. Tomatig tonfiskpasta med kapris och timjan. Böngryta. Vegobollar i kålblad. Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad

Vecka 24. Tomatig tonfiskpasta med kapris och timjan. Böngryta. Vegobollar i kålblad. Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad Vecka 24 Tomatig tonfiskpasta med kapris och timjan Böngryta Vegobollar i kålblad Grillad fläskkarré med asiatisk kålsallad Ekologiska kassen är för dig som känner precis som vi, att det är viktigt med

Läs mer