INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS HISTORIA... 2 COFFEA KAFFETS VÄRSTA FIENDE... 4 COFFEIN...4-5

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS HISTORIA... 2 COFFEA...3-4 KAFFETS VÄRSTA FIENDE... 4 COFFEIN...4-5"

Transkript

1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING HISTORIA... 1 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS HISTORIA... 2 COFFEA KAFFETS VÄRSTA FIENDE... 4 COFFEIN TILLVERKNING AV KAFFE... 5 SÅ FÅR DU GODARE KAFFE... 6 NÅGOT GOTT TILL KAFFET... 7

2 HISTORIA Kaffe har varit svenskarnas käraste dryck i över 250 år. Svenska folket brygger eller kokar 12 kg kaffe per person på ett år. Det sägs att kaffet har sin ursprungliga växtplats på den Arabiska halvön. Sedan urminnes tider har man druckit kaffe i dessa trakter. På 1400-talet kom man för första gången i kontakt med kaffe i andra länder, sedan dess har kaffedrickandet spritt sig som löpeld över kontinenterna. Anledningen till att kaffedrickandet spred sig så fort i den islamiska kulturkretsen var spritförbudet. Man var tvungen att hitta en ersättningsdryck och man fann kaffet. Det finns mängder av muhammedanska historier om vem som har haft äran att först upptäcka kaffet. Shejk Omar berättar hur han av en ren slump uppfann kaffet som dryck i Arabien år Omar var i landsflykt och nära att svälta ihjäl. Han upptäckte en skönsjungande fågel med vackra fjädrar i ett träd. Han plockade fickorna fulla med bär från trädet och kokade dem sedan i sin grotta. Doften och smaken överträffade allt annat han dittills hade smakat. På 1800-talet var kaffet en slags symbol för den svenska fattigdomen. Man prisade den goda kaffetåren för dess förmåga att döva hungerskänslan och för att skänka lite värme. Vid den här tiden var kaffehusen vanliga i Sverige. Kaffehusen var i form av konditori där bakverken var lika viktiga som kaffet.

3 VIKTIGA HÄNDELSER I KAFFETS LÅNGA OCH SPÄNNANDE HISTORIA 500-talet Araberna tog kaffeträdet med sig från Etiopien och började odla kaffe i Jemen, främst för att användas som medicin talet Araberna började rosta kaffebönor och tillverka den dryck som vi dricker idag talet I Mecka öppnades det första kaffehuset, Muhammed gav kaffet sin välsignelse talet Kaffet kom till Europa, via Italien. Påven gav den svarta drycken sin välsignelse Det första kaffet kom till Göteborgs hamn från Holland Kaffet fördes från Frankrike över Atlanten först till Västindien och under resten av 1700-talet även till de länder i Sydamerika som idag är världens största kaffeproducenter.

4 COFFEA Coffea är en krappväxt, som ger oss kaffe, det finns från sorters olika coffearter. Av alla dessa arter är det bara tre kaffeträd som producerar kommersiellt kaffe, Coffea Arabica (Egypten), Coffea Robusta och Coffea Liberica (Västra Afrika). OLIKA TYPER AV BÖNOR Coffea Arabica är den äldsta och viktigaste kaffearten. Den har en mild smak och den är mycket populär i marknaden. Råkaffe av Arabica-typ är det dyraste kaffet. Det viktigaste odlingsländerna är Brasilien och Colombia, även länderna i Centralamerika. Coffea Robusta är en mycket tålig kaffeart. Träden är större än Arabican. Smaken är en aning fränare än Arabican därför är Robustan billigare i pris. Robusta är en låglandsväxt och odlas i västra Afrika, Centralafrika, Sydostasien och Sydamerika. Kaffeträd tros ha sin ursprungliga växtplats på Arabiska Halvön. Kaffeträdet är en tropisk höglandsväxt, som kan bli upp till 10 meter hög. För att underlätta skörden beskär man oftast trädet vid odlingen så att det blir högst 2-4 meter höga. Trädet växer då på bredden. Kaffeträdet bär ständigt gröna blad, som sitter korsvis. Trädet blommar upp i kort varsel med vita stora blomklasar, doften påminner om jasmine. Redan efter ett par timmar börjar en del blomblad att vissna, och efter två dagar är klasen utblommad. Blommorna faller av och fruktsättningen börja. Frukten är stor som ett körsbär men den liknar ett plommon. I början är frukten grön och blir vid mognad mörkröd och även purpur. Kaffeträdet bär frukt efter 3-4 år. Det tar ungefär 8 månader från blomningstiden tills frukten är mogen. Man kallar kaffeträdets bär för stenfrukt på det botaniska språket. Det finns arter som kallas för pärlkaffe även kallat bönor. De har ett tunt förskal, silverhinnan, och innesluts av ett pergamentartat skal, pergamenthinnan. Bönorna är

5 grå eller mycket ljusbruna som skiftar i blågrönt. Vilken färg frukten får varierar med växtplatsen. Från vissa arter smakar fruktköttet väl och andra går ej att äta. Kaffeträdet är en tropisk höglandsväxt, som även trivs i subtropiskt klimat. Det växer mest i sydlig och nordlig bredd. Kaffeträd som växer på höglandsplatåer har den finaste kvaliteten. För att kaffet ska växa bra krävs det kraftigt nederbörd, bra odlingsmark och så jämn temperatur som möjligt, helst ska det vara mellan 17 och 27 C. Arterna tål ibland både högre och lägre temperaturer, men riktigt höga temperaturs skillnader kan innebära slutet för vissa trädarter. KAFFETS VÄRSTA FIENDE Temperaturskillnaderna är kaffeträdets värsta fiende vilket även den så kallade kaffelövspesten är den som är en slags svamp som angriper bladen, som sedan får bruna fläckar och till sist faller av och busken dör. Kaffebönborrare är en insekt som lever av kaffe. Den lägger sina ägg i kaffebären där larven sedan äter upp bären inifrån. Dessa är de främsta fienderna för kaffets välmående. KOFFEIN Kaffebönan innehåller många kemiska ämnen. De vanligaste som vi känner till är: Kolhydrater, proteiner, fett, olja och vax det viktigaste är koffeinet. C8 H10 N4 0z är den kemiska beteckningen för koffeinet. I kemisk form består det av färglösa ämnen, glänsande nålformiga kristaller, som ej luktar men smakar bittert. Man löser upp det i vatten och i andra lösningsmedel. Rent koffein smälter i 235 C som sedan bildas till klar vätska.

6 Koffeinet i kaffet inverkar främst i människokroppen och dess inverkan hos människan är stor: Den ökar mentala och fysiska aktiviteter i musklerna och i hjärnan. Oftast kan kaffet hjälpa mot huvudvärk, vissenhet i form av att man rökt för mycket försvinner med hjälp av kaffe. Starktkaffe är en bra botemedel mot baksmälla. Till skillnad från andra preparat behöver man inte öka kaffedosen, man blir inte beroende på samma sätt som av droger. Koffeinet som tillförs kroppen, försvinner alltid med samma hastighet, oavsett om man är en stor kaffenarkoman eller ett barn som smakat på kaffe för första gången. En kopp kaffe som innehåller 0,1 gram koffein verkar i 4 timmar. TILLVERKNING AV KAFFE: DEN TORRA OCH DEN VÅTA METODEN Den torra metoden är den äldsta, där man utnyttjar solen för att torka bönorna. Man rensar först bönorna från sten, blad och annat skräp i smala rännor med rinnande vatten. Sedan samlar man de mogna bären. 20 dagar senare tröskas bönorna, och det torkade fruktköttet, pergamenthinnan och största delen av silverhinnan tas bort. Till sist gör man en storlekssortering. Den våta metoden är mycket dyrare än den torra metoden. Man måste ha stor tillgång till vatten. Bären transporteras i kanaler med rinnande vatten till en pulper, en maskin som krossar och tar bort fruktkött och skal. De avskalade bären transporteras till jäsningsbassänger, där de ligger timmar. Det sker en kemisk process i bönorna som påverkar kaffets smak, och det är viktigt att bönorna inte jäser för länge.efter jäsningen tvättas resterna från fruktköttet bort i rinnande vatten. Sedan torkas bönorna i fem dagar.

7 SÅ FÅR DU GODARE KAFFE SVAL FÖRVARING Förvara kaffet svalt, i sin ursprungliga förpackning, och förbruka den helst inom 1-2 veckor efter förpackningen har öppnats. Annars förlorar kaffet sin härliga smak och arom. Häll aldrig kaffet över i en burk, då bryts nämligen de naturliga aromerna ner. EXAKT DOSERING Det är viktigt för kaffets smak att du doserar rätt, inte för mycket och inte för lite. Se också till att kaffebädden i filtret är så jämn som möjligt så att vattnet kan dra ur maximalt av smak och aromämnen. FRISKT VATTEN Använd alltid kallt och friskt vatten. Och ta gärna reda på vattnets kalkhalt innan du väljer kaffe. I Skåne, som har ett kalkrikt vatten, blir t.ex mörkrostat kaffe godast. På platser med lägre kalkhalt är däremot mellanrost att föredra. RÄTT TEMPERATUR För att kaffet ska utveckla sitt fulla arom bör vattnet i bryggaren hålla en temperatur på mellan 92 och 96 grader. Låt aldrig vattnet koka! Tänk också på att hålla kaffebryggaren ordentligt rengjord. NYBRYGGT Kaffet är självklart godast när det är nybryggt, och bör definitivt serveras inom minuter. Värm aldrig upp bryggt kaffe på nytt, du är värd godare kaffe än så! Det är ju trots allt nationaldryck. DRICK OCH NJUT!!!

8 NÅGOT GOTT TILL KAFFET! MOCKABITAR 6-8 PERS. Mät upp 4 msk bryggt Gevalia kaffe (starkt) 4 msk kakao och 4 msk socker i en liten kastrull. Lägg i 2 äggulor. Sätt kastrullen i vattenbad och låt blandningen sjuda under omrörning tils den tjocknar. Låt svalna och blanda sen ner 2 dl vispad grädde. Häll krämen i en skål och ställ den i frysen 2-3 timmar. Ta fram den ca 30 min innan de serverar den och garnera gärna med rostade nötter eller flagad mandel. AFRIKANSKT KAFFE, 4 KOPPAR 2 msk Gevalia snabbkaffe, 5 dl kokande vatten 6 msk het sötad mjölkchoklad, vispad grädde. Kaffet och chokladen blandas väl, hälls upp i koppar och täcks med ett lager vispad grädde. LA SHAKE FRANCAISE, 4 PERS 1 msk Gevalia snabbkaffe, 1 msk kokande vatten 11/4 dl vaniljglass, 5 kakaolikör, 1 tsk (vit) creme de menthe, is. Blanda snabbkaffe och vatten. Häll kaffet i en skål, tillsätt glassen, likörerna och den krossade isen och vispa kraftigt i några minuter med elvisp!

9 TREVLIG KAFFESTUND! Källförteckning Bok: Kaffe Skriven av Stig Wilton 1967 Tryck: Kungliga Boktryckeriet P.A. Norstedt & Söner Stockholm 1997 Material från Gevalia Produktion: Informationsavdelningen KFM 1995 Källor: Lars Elgclou-Kaffeboken, Stig Wilton-Kaffe Tryckeri: Gefletryckeriet Kirsi Hirvonen

Jag, mina val miljön

Jag, mina val miljön Skola: Storåskolan Lärare: Ermin Pervanic Klass: 6 Antal elever: 21 Jag, mina val miljön Steg 2 Läsår 12/13 Hej! De här symbolerna tycker vi är bra att känna till. Du kan läsa mer om dom i boken. >> Steg

Läs mer

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd Örtaboken av Tina Skilje Alkryd Innehåll Örtaboken... 1 Inledning... 5 Vad denna bok handlar om... 5 Avsnitt 1:... 7 Varför odla örter?... 7 Kulinariska örter Kryddväxter.... 7 Aromatiska örter... 8 Dekorativa

Läs mer

Flaskmatning - så funkar det

Flaskmatning - så funkar det Flaskmatning - så funkar det En broschyr för dig som vill flaskmata din bäbis Flaskmatning - så funkar det! Petra Jankov Picha Ett annat förlag 2012 Omslagsfoto: Ola Gäverth Texterna är faktagranskade

Läs mer

Var i världen finns våra skogar?

Var i världen finns våra skogar? Var i världen finns våra skogar? På många håll i världen finns det skogar. Skogarna blir höga och täta på platser med bra jord. Skogen vill ha lagom mycket regn och varmt klimat. Vid ekvatorn regnar det

Läs mer

Kvinna mitt i livet. Komplementär medicin. Vibrationsträning. Kronisk smärta som egen diagnos. Tema. Kvinnors smärta Alternativvård

Kvinna mitt i livet. Komplementär medicin. Vibrationsträning. Kronisk smärta som egen diagnos. Tema. Kvinnors smärta Alternativvård Svenska smärtföreningen testar Svenska smärtföreningen testar 2/2006 1/2006 Kronisk smärta som egen diagnos Kvinna mitt i livet Tema Tio enkla steg att hantera kronisk smärta Nu har du möjlighet att beställa

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

tider goda Därför älskar jag att fika hemma exklusiv kylarvätska i bilen? Sant och falskt om Coca-Cola Välj rätt knapp Stor kaffeguide kaffekvarn

tider goda Därför älskar jag att fika hemma exklusiv kylarvätska i bilen? Sant och falskt om Coca-Cola Välj rätt knapp Stor kaffeguide kaffekvarn vinn exklusiv kaffekvarn gott kaffe på jobbet från selecta nr 2 2009 Välj rätt knapp Stor kaffeguide goda tider w Så provar du choklad w Festlig frukost på jobbet w Roligaste fikaprylarna hemma hos Arvid

Läs mer

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten

Ali, Sara och Allemansråttan. - En saga om allemansrätten Ali, Sara och Allemansråttan - En saga om allemansrätten Stiftelsen Håll Sverige Rent Juni 2014 Författare: Ann-Christin Björnfot, Håll Sverige Rent Illustrationer: Fia Sjögren Grafisk form: Ida Holmberg,

Läs mer

Ivelind Design. Peppar guide. www.santamaria.se. Peppar (Piper Nigrum)

Ivelind Design. Peppar guide. www.santamaria.se. Peppar (Piper Nigrum) Ivelind Design Peppar guide www.santamaria.se Peppar (Piper Nigrum) dra dit pepparn växer Det gamla uttrycket syftar på Cayennepeppar, som fått sitt namn efter staden eller floden Cayenne i Franska Guyana.

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet

10% mindre 2010 Klimatsmart i hemmet Klimatsmart i hemmet 10 % mindre 2010 Innehåll Gemensamma utrymmen sid. 31 Hur klimatsmart kan du bli i hemmet? sid. 33 Stockholms klimatutmaning är du med? Badrum sid. 15 Kök sid. 9 Stockholm har ett

Läs mer

Klimat, vad är det egentligen?

Klimat, vad är det egentligen? Klimat, vad är det egentligen? Kan man se klimatet, beröra, höra eller smaka på det? Nej, inte på riktigt. Men klimatet påverkar oss. Vi känner temperaturen, när det regnar, snöar och blåser. Men vad skiljer

Läs mer

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare:

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: vid matbordet och i affären Hem- och konsumentkunskap Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: Maria

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Gott nytt. *!3A0B9A-aieicc! GRÖNA IDÉER FRANSKT NYÅR PÅ CRÊPERIET. nr 12 LÄTTA UPP JULBORDET

Gott nytt. *!3A0B9A-aieicc! GRÖNA IDÉER FRANSKT NYÅR PÅ CRÊPERIET. nr 12 LÄTTA UPP JULBORDET nr 12 Hörviks rökta ekolax Spelglädje för hela familjen Sri Lanka efter tsunamin PÅ HYLLAN: Ekojuice och karaff, sidan 10. VINN PRESENT- KORT! Skicka in ditt bästa recept. Sidan 23. GRÖNA IDÉER LÄTTA UPP

Läs mer

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008

LYCK. Tema: Hållbar utveckling UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 UTDRAG UR LYCKOSLANTEN NR 1 2008 LYCK SLANTEN Tema: Hållbar utveckling Utgivare: Swedbank och sparbankerna Produktion och redaktion: Bee Production Form: Edita Communication TEMA: HÅLLBAR UTVECKLING Läs

Läs mer

Vad har vi för nytta av skogen?

Vad har vi för nytta av skogen? Vad har vi för nytta av skogen? Skogen är bra på många sätt. Det gäller både vår svenska skog och tropikskogen. Våra förfäder levde nära naturen. De fick ved, virke, lövfoder och en massa annat från skogen.

Läs mer

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap

Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Facit Tummen upp! SO geografi och samhällskunskap Till dig som använder detta facit: Sidnumren hänvisar till sidan i boken. På en del frågor står det Elevens eget svar i facit. Det beror på att man kan

Läs mer

Det smarta köket. Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar

Det smarta köket. Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar Det smarta köket Klimatsmarta tips och recept för alla Stockholms vardagskockar Carola Magnusson Carola Magnusson är en prisbelönt ekokock som brinner för att alla ska få äta ren god mat som också är bra

Läs mer

TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR

TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR TILLAGNING AV FISK OCH SKALDJUR Fisk och skaldjur har kort tillagningstid. Vi pratar minuter för filéer och små skaldjur. För att lyckas är det därför helt avgörande att fisken hanteras varsamt och under

Läs mer

Hållbart är det normala

Hållbart är det normala Hållbart är det normala Lika bra vi säger det nu: Hållbart är det normala. Vår planet har byggt upp sig i årtusenden genom att skapa hållbara processer, ekotjänster, som skapar välfärd. Det är helt normalt

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

Individuell behandling vid IBS

Individuell behandling vid IBS Första besöket Nybesök ca 30 min Individuell behandling vid IBS Genomgång av patientens sjukdomshistoria. o Hur länge har patienten haft besvär? o Vilka utredningar har gjorts? Är diagnos satt? o Primära

Läs mer

för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Torr bakom öronen om hygienprodukter

för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar Torr bakom öronen om hygienprodukter Torr bakom öronen om hygienprodukter för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar [Framsida] Torr bakom öronen om hygienprodukter för barn - Information och råd till gravida och småbarnsföräldrar

Läs mer

FÖR NYBÖRJAREN. Av Bertil Helmesjö. Hobby eller inriktad odling. Ny utrustning.

FÖR NYBÖRJAREN. Av Bertil Helmesjö. Hobby eller inriktad odling. Ny utrustning. FÖR NYBÖRJAREN. Av Bertil Helmesjö. Följande har jag, Gösta Hjelm, hittat i en folder som Bertil Helmesjö har författat. Den har tydligen varit införd i Bitidningen under 1975, ty så här skriver dåvarande

Läs mer

Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över

Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över 2:a reviderade upplagan Hur man äter S.M.A.R.T. Bättre hälsa, bättre miljö och pengar över 2:a reviderade upplagan STATENS FOLKHÄLSOINSTITUT,

Läs mer

Pastaskolan. Fakta, inspiration och recept. Bra mat från Lantmännen

Pastaskolan. Fakta, inspiration och recept. Bra mat från Lantmännen Pastaskolan Fakta, inspiration och recept Bra mat från Lantmännen Alla älskar pasta! Både stora som små uppskattar pastans milda och fina smak. Dessutom går det snabbt och är enkelt att laga till många.

Läs mer

Lärande Liv- En inspirationsbok om odling på Rosengård

Lärande Liv- En inspirationsbok om odling på Rosengård Lärande Liv- En inspirationsbok om odling på Rosengård Drömmarnas Hus och Lärande Liv Drömmarnas Hus är ett kulturhus för barn och ungdomar mellan 7-17 år med bas i Rosengård i Malmö. Här har föreningen

Läs mer