CombiMaster Plus. Kombiugnen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CombiMaster Plus. Kombiugnen"

Transkript

1 CombiMaster Plus Kombiugnen

2 02 Företag 03 RATIONAL kockarnas företag.

3 Hjärtligt välkommen! Sedan vi uppfann Kombi-ugnen för 35 år sedan drivs vi av ambitionen att förse världens kockar med den bästa utrustningen för termisk matlagning. I vårt arbete koncentrerar vi oss på att ta fram lösningar som kombinerar effektivitet med enkelhet, stimulerar kreativitet, mångfald och garanterar konstant toppkvalitet. Vi uppfattar oss själva i första hand som problemlösare och inte som maskinkonstruktörer. Fysiker, ingenjörer, näringsexperter och kockar ägnar dag efter dag åt alla viktiga detaljer kring matlagning och hur man enkelt och mest effektivt kan tillreda mat med enastående kvalitet. Som resultat erbjuder vi med CombiMaster Plus, en skräddarsydd lösning som gör det lekande lätt att klara av de dagliga utmaningarna i köket. CombiMaster Plus skapar nya prestanda standarder när det gäller enastående matkvalitet, lägre råvaroåtgång, energi- och tidsförbrukning. Vår affärsidé Vi erbjuder människor som arbetar med varm mat i professionella kök, den största möjliga nyttan.

4 04 05 Prestanda

5 RATIONAL CombiMaster Plus: i en klass för sig. Att laga mat kräver precision. Lika mycket av kocken som av hans verktyg. Den nya CombiMaster Plus arbetar noggrant i alla avseenden: Den har en fullt utvecklad teknologi och främjar kockens individuella matlagningskonst. Den är robust och med enkelt handhavande övertygar den med funktioner som alltid möjliggör högsta matkvalitet: krispiga stekytor, saftiga stekar, intensiva aromer, klara färger och vitaminer och mineralämnen som bibehålls. Allt detta är möjligt tack vare ett exakt styrt ugnsklimat och en precis inställning av temperatur, luftfuktighet, fläkthastighet och tillagningstid. Prestandafunktioner > Gränslöst många av tillagningsmöjligheter CombiMaster Plus ersätter upp till 50 % av all konventionella tillagningsutrustning: Du kan grilla, baka, steka, bräsera, ångkoka, sjuda, pochera och mycket annat. > Enastående tillagningsprestanda CombiMaster Plus har en tillagningsprestanda som möjliggör upp till 30 % större beskickningsmängder. I kombination med de fullt utvecklade tilllagningsteknologierna garanterar denna prestanda en konstant enastående matkvalitet. > Optimalt ugnsklimat ClimaPlus reglerar det produktspecifika klimatet i ugnsutrymmet, för krispiga stekytor, knapriga paneringar och saftiga stekar. > Mycket enkelt handhavande Vredmanövreringen för val av funktion är enkel, översiktlig och har visat sig hålla måttet i den tuffa köksvardagen.

6 06 07 Prestanda CombiMaster Plus prestanda som gör intryck. CombiMaster Plus utmärker sig när det gäller lönsamheten och även beträffande den effektiva prestandan. Den energi som används för tillagningen mäts exakt, och kan vara mycket kraftfullt om det behövs. Den finkänsliga mätoch reglercentralen ombesörjer ett jämnt ugnsklimat som kan anpassas individuellt till den mat som tillagas. Det gör till och med att krävande produkter som korttidsstekt kött, gratänger eller grillade produkter lyckas även om ugnen är maximalt fylld. Gejderspår för gejderspår, bit för bit och portion för portion. Det är skillnaden som dina matgäster ser, smakar och njuter av. Ren, hygienisk färsk ånga Den kraftfulla ånggeneratorn med ny, effektiv ångreglering kombinerar fördelen med att laga mat i vatten, nämligen i maximal fuktighet, med fördelen att skonsamt ångkoka. Extremt korta uppvärmningstider, intensiva färger och aptitlig smak liksom vitaminer och mineralämnen som bibehålls. Alltid konstanta ångkokningstemperaturer och högsta möjliga ångmättnad borgar för bästa matkvalitet. Den nya ångregleringen ser till att den hygieniska färskångan alltid flödar runt maten på ett skonsamt sätt. Inte ens ytterst känsliga produkter torkar ut. Högeffektiv avfuktning i ugnsutrymmet Den nya, aktiva avfuktningen i ugnsutrymmet verkar under alla omständigheter snabbt och tillförlitligt. Det garanterar krispiga stekytor, knapriga paneringar och saftiga stekar till och med vid stora mängder. Dynamisk luftcirkulation Den moderna och patenterade dynamiska luftcirkulationen tillsammans med den flödesoptimerade geometrin hos ugnsutrymmet gör att värmen fördelas optimalt i ugnsutrymmet och verkar där den behövs. Maten blir jämnt tillagad från första till sista gejderspåret.

7 Prestandaegenskaper > Dynamisk luftcirkulation och ny geometri i ugnsutrymmet Tillsammans bidrar båda faktorerna till en absolut homogen värmefördelning resultatet blir en absolut jämn tillagning som aldrig tidigare varit möjlig. > Aktiv klimatstyrning i ugnsutrymmet Den mycket effektiva avfuktningstekniken arbetar snabbt och ser till att stekar och panerade produkter blir som de ska vara även vid full beskickning av ugnen: möra och saftiga inuti och guldbruna och knapriga utanpå. > Effektiv, hygienisk generering av färsk ånga Den bästa ugnen för ångkokning. Ångmättnaden är snabb och framför allt konstant på högsta möjliga nivå. Fisk, grönsaker och andra känsliga livsmedel ångkokas på ett skonsamt sätt och torkar inte ut.

8 08 09 Driftsätt CombiMaster Plus multitalangen. CombiMaster Plus är en sann multitalang och blir snart till en oumbärlig hjälpreda i ditt kök. Den har ett blygsamt utrymmesbehov. Det som tidigare behövdes flera olika utrustningar till, kan nu göras med bara en enhet på mindre än 1 m².

9 Driftsätt Ångkokning från 30 C till 130 C. Den högeffektiva ånggeneratorn med ny ångreglering producerar alltid hygienisk färsk ånga. Du kan laga mat utan att tillsätta vatten och utan att behöva vänta på att vattnet ska koka. Den konstanta ugnstemperaturen och den högsta möjliga ångmättnaden garanterar ett jämnt och mycket skonsamt tillagningsförlopp och därför bästa matkvalitet. Det garanterar aptitlig färg, lagom tuggmotstånd och näringsämnen och vitaminer som bibehålls, i synnerhet hos grönsaker. Känsliga rätter som crème caramel, brylé, fisk eller mousseline lyckas med minimal ansträngning, även i stora mängder. Driftsätt Varmluft från 30 C till 300 C. Varmluften som cirkulerar med hög hastighet når maten från alla sidor. Köttproteinet binds omedelbart och köttet förblir underbart saftigt inuti. Konstant varmluft upp till 300 C är inte bara en teknisk detalj utan betyder att det även finns de nödvändiga effektreserverna vid full beskickning. Det är hemligheten bakom saftiga och vackert bruna korttidsstekta produkter, djupfrysta halvfabrikat som t ex calamares, kroketter, vårrullar och chicken wings eller luftiga bakverk. Driftsätt Kombiläge från 30 C till 300 C. I driftsättet kombiläge kombineras alla fördelar av varm ånga, som kort tillagningstid, och minimalt steksvinn, med varmluftens positiva effekter som svarar för intensiv arombildning, aptitlig färg och krispiga stekytor. Utan att behöva vända maten alls och med betydligt kortare tillagningstid minimeras svinnet med upp till 50%. Finishing Finishing jämnar ut tiden mellan produktion och service. Från tillbehör till färdig meny: Maträtterna som har förberetts exakt som du vill ha dem i CombiMaster Plus och sedan kylts ner värms nu upp till serveringstemperatur i ett optimalt klimat. Fungerar lika bra med fat, tallrikar eller kantiner. Du vinner flexibilitet och dina matgäster njuter ännu mer av maten, man slipper kvalitetsförluster genom långa varmhållningstider. 5 fläkthastigheter CombiMaster Plus har den rätta fläkthastigheten för alla sorters mat, oavsett om den är känslig eller inte. Till och med suffléer, eclairs eller biskviprodukter lyckas utan problem.

10 10 11 ClimaPlus ClimaPlus det är det rätta klimatet som är avgörande. Det har alltid varit av avgörande betydelse för ett lyckat matlagningsresultat att reglera fuktigheten genom ösning eller tillsättning av vätska, genom att sätta på eller ta bort lock. Att behärska fuktigheten kräver uppmärksamhet och tid, men framför allt stor erfarenhet och intuition. I dag kan man glömma bort de mödosamma procedurerna eftersom mät- och reglercentralen i CombiMaster Plus alltid håller fuktigheten i ugnsutrymmet exakt i det idealiska området. ClimaPlus översätter praktiska erfarenheter från köksarbetet till en intelligent spetsteknologi som är absolut enkel att hantera och som konstant ger bästa matkvalitet.

11 ClimaPlus aktiv klimatkontroll > Sensorer mäter kontinuerligt fuktigheten i ugnsutrymmet och justerar det helt automatiskt enligt dina inställningar. Ånga tillförs eller avleds från ugnsutrymmet efter behov. Det finns inte längre något behov att manuellt tillsätta vätska. > ClimaPlus kan användas både manuellt och i tillagningsprogram. Under tillagningsförloppet kan du naturligtvis ändra fuktigheten som du vill efter din erfarenhet.

12 12 13 Handhavande Enkel och effektiv.

13 Självförklarande symboler CombiMaster Plus manövreras enkelt från första början. De enkla, tydliga symbolerna är översiktligt ordnade och de beprövade vreden underlättar en exakt inställning. Individuell programmering Om du vill automatisera individuella tillagningsförlopp finns 50 programplatser med upp till 6 steg. Du använder egna program med flera steg, lätt genom att trycka på en knapp. Hygienisk ren med en knapptryckning RATIONAL CombiMaster Plus låter sig rengöras med bara ett par handgrepp. Spraya bara ugnsutrymmet med RATIONAL rengöringsmedel och starta rengöringsprogrammet. Spola sedan ur ugnsutrymmet med handduschen (tillval), klart. Till och med mycket grov smuts är chanslös.

14 14 15 Mervärde Lönsamhet och effektivitet. CombiMaster Plus ökar lönsamheten avsevärt och påvisbart för ditt kök. Minimal användning av resurser innebär kostnadseffektivitet. CombiMaster Plus är så kostnadseffektiv att den börjar betala sig från dag 1. Räkna igenom det hela! Sänker råvarukostnaderna med 10 % Eftersom ugnsklimatet kan ställas in mycket exakt tillagas kött, fågel, fisk och vilt ovanligt skonsamt. Det minimerar svinnet och därmer sjunker råvarokostnaderna i genomsnitt med 10 %. Minskad arbetstid CombiMaster Plus är en tillförlitlig hjälpreda. Tack vare välplanerad förproduktion, enkelt handhavande och enkel rengöring sparar du i genomsnitt 1-2 timmar per dag. Sänkta energikostnader med 60 % Genom korta uppvärmningstider undviker man standby-driften som är vanlig hos traditionell utrustning. Eftersom tillagningstiderna är avsevärt kortare sparar du energi i stor omfattning. Den extra finkänsliga regleringen liksom den behovsanpassade energitillförseln gör att man sparar i genomsnitt upp till 60 % jämfört med traditionell tillagningsutrustning. Minskar platsbehovet med mer än 30 % På minde än 1 m 2 uppställningsyta ersätter eller avlastar du 40 till 50 % av traditionell tillagningsutrustning. Det minskar utrymmesbehov och ytterligare investeringar.

15 Exempel: Personalrestaurang med i genomsnitt 200 portioner per dag med två CombiMaster Plus 101 Din vinst Budgeterat belopp per månad Din förtjänst per månad Din beräkning Kött Betydligt mindre steksvinn innebär i genomsnitt 10 % lägre råvarukostnader. Råvarukostnader traditionell utrustning SEK Råvarukostnader med CombiMaster Plus SEK = SEK Fett Råvarukostnader konventionellt Blir så gott som överflödigt. Dina varuinköp och dina kostnader för avfallshantering av fett minskar med upp till 95 %*. 960 SEK Råvarukostnader med CombiMaster Plus 48 SEK = 912 SEK Energi Förbrukning konventionellt Tack vare modern reglerteknik förbrukar du i genomsnitt 60 % mindre energi (2 SEK per kwh) kwh = SEK med CombiMaster Plus kwh = SEK = SEK Arbetstid Tidsvinst genom förproduktion, mycket enkel manövrering etc 35 timmar mindre x 220 SEK** = SEK Din förtjänst per månad Din förtjänst per år = SEK = SEK *Jämfört med traditionella tillagningsmetoder **Kostnadskalkyl timpenning kock/rengöringspersonal

16 16 17 Teknik Det är detaljerna som gör skillnaden. Säkerhet > Högsta arbetssäkerhet genom låg inskjutningshöjd RATIONAL skapar en ny riktningsvisande standard. Det översta gejderspåret ligger på 1,60 m hos alla ugnsstorlekar. > Ventilerad dubbelglasruta med värmereflekterande beläggning Konstruktionen säkerställer en låg beröringstemperatur på den yttre rutan och möjliggör dessutom enkel rengöring mellan rutorna. > Integrerad dropplist Dropplisten töms hela tiden, även när dörren är öppen. Det förhindrar effektivt att det blir vattenpölar på golvet. Tillagningsteknologi > ClimaPlus Mät- och reglercentralen bibehåller automatiskt det ugnsklimat som du har angett. I kombination med den på marknaden mest effektiva avfuktningstekniken får du krispiga stekytor, knapriga paneringar och högsta saftighet. > Ånggenerator Generatorn med ny ångreglering levererar alltid 100 % hygienisk färsk ånga för bästa matkvalitet. Högsta ångmättnad även inom lågtemperaturområdet förhindrar att maten blir torr eller till och med torkar ut helt. Ingen avhärdare behövs. > Ny flödesteknik Patent anmält Den helt nya, dynamiska luftcirkulationen och ugnsutrymmets speciella geometri fördelar värmen jämnt i ugnsutrymmet. Det är ett måste för att uppnå unik jämnhet även vid full beskickning. > Centrifugal fettavskiljning Patent Rengöring och byte av konventionella fettfilter bortfaller helt. Den automatiska avskiljningen av fett i fläkthjulet håller luften i ugnsutrymmet ren och garanterar en sann smakupplevelse.

17 Resurseffektivitet > Behovsstyrd energitillförsel Den helt nyutvecklade reglertekniken tillför livsmedlen endast den mängd energi som verkligen kan tas upp. > Integrerad tätningsmekanism hos golvmodellerna Patent Med eller utan gejderställvagn: Den integrerade tätningsmekanismen klarar sig utan extra isoleringsplåt och släpper varken ut ånga eller energi. > 28 % lägre behov av uppställningsyta Ugnens kompakta mått reducerar den volym som behöver värmas upp och därmed energiförbrukningen. Den smala dörröppningen innebär ett litet svängningsområde och en låg energiförlust när ugnsdörren öppnas. > Gasmodeller med högeffektiv värmeväxlare Patent Värmeväxlarens speciella konstruktion borgar för en mycket hög verkningsgrad. Stora, plana ytor underlättar rengöringen. Gasbrännarna har utmärkts med den tyska gasindustrins innovationspris för de mycket låga utsläppen vid förbränningen. Komfort > Integrerad handdusch (tillval) Patent Den steglösa stråldoseringen och den ergonomiska placeringen underlättar grov rengöring, kondensering och ösning. Den integrerade återförings- och vattenspärrautomatiken erbjuder optimal säkerhet och hygien enligt EN 1717 och SVGW (Schweizerischer Verein des Gas- und Wasserfaches). > Enkel installation Tack vare det integrerade fria avloppet enligt EN 1717 behövs inte längre någon separat tratt. SVGW-märkning. > Längsgående beskickning Den längsgående inskjutningen tillåter beskickning med 1/3 och 2/3 GNkantiner. Kantinerna är enkla att beskicka och tömma. > USB-anslutning Via USB-anslutningen dokumenterar du enkelt HACCP-data 10 dagar retroaktivt, laddar ner tillagningsprogram på ugnen och aktualiserar programvaran i CombiMaster Plus så att den innehåller de senaste uppdateringarna från RATIONAL:s forskning.

18 18 19 Produktöversikt Den rätta ugnen för alla behov. Trettio eller flera tusen portioner det spelar ingen roll. Vi erbjuder CombiMaster Plus i den passande storleken för varje behov. Alla storlekar finns i el- eller gasutförande. Varje storlek är identisk vad gäller dimensioner, utrustning och prestanda. CombiMaster Plus finns i flera olika extrautföranden för fartyg, fängelser, och med integrerad fettuppsamling som möjliggör en idealisk anpassning till de specifika förhållandena i ditt kök. Förutom CombiMaster Plus rekommenderar vi vår nya SelfCookingCenter whitefficiency som finns i totalt tolv utföranden. SelfCookingCenter med Efficient LevelControl, SelfCookingControl och CareControl erbjuder en prestandanivå helt utan konkurrens. Ugnar Typ 61 Typ 101 El och gas Kapacitet 5 x 1/1 GN 8 x 1/1 GN Antal portioner per dag Längsgående inskjutning 1/1, 1/2, 2/3, 1/3, 2/8 GN 1/1, 1/2, 2/3, 1/3, 2/8 GN Bredd 847 mm 847 mm Djup 771 mm 771 mm Höjd 782 mm mm Vattenanslutning R 3/4 R 3/4 Vattenutlopp DN 50 DN 50 Vattentryck kpa eller 0,15-0,6 Mpa kpa eller 0,15-0,6 Mpa El Vikt 99 kg 124,5 kg Anslutningsvärde 11 kw 18,6 kw Avsäkring 3 x 16 A 3 x 32 A Nätanslutning 3 NAC 400 V 3 NAC 400 V Effekt Varmluft 10,3 kw 18 kw Effekt Ångkokning 9 kw 18 kw Gas Vikt 121 kg 148 kg Höjd inkl dragskydd 996 mm mm Anslutningsvärde el 0,3 kw 0,39 kw Avsäkring 1 x 16 A 1 x 16 A Nätanslutning 1 NAC 230 V 1 NAC 230 V Gastillförsel/-anslutning R 3/4 R 3/4 Naturgas/gasol 3P/ gasol 3BP Maximal nominell 13 kw/13 kw/14 kw 22 kw/22 kw/24 kw värmebelastning Effekt Varmluft 13 kw/13 kw/14 kw 22 kw/22 kw/24 kw Effekt Ångkokning 12 kw/12 kw/13 kw 20 kw/20 kw/22 kw För mer information beställ vår ugns- och tillbehörskatalog eller besök oss på nätet under

19 2 års garanti Typ 62 Typ 102 Typ 201 Typ x 2/1 GN 8 x 2/1 GN 15 x 1/1 GN 15 x 2/1 GN /1, 1/1 GN 2/1, 1/1 GN 1/1, 1/2, 2/3, 1/3, 2/8 GN 2/1, 1/1 GN mm mm 879 mm mm 971 mm 971 mm 791 mm 996 mm 782 mm mm 1,782 mm mm R 3/4 R 3/4 R 3/4 R 3/4 DN 50 DN 50 DN 50 DN kpa eller 0,15-0,6 Mpa kpa eller 0,15-0,6 Mpa kpa eller 0,15-0,6 Mpa kpa eller 0,15-0,6 Mpa Funktioner > Kombi-läge med 3 tillagningssätt: temperaturområde 30 C 300 C > ClimaPlus fuktighetsmätning, inställning och reglering i 5 steg Produktegenskaper > Kärntemperaturnål > 50 program med upp till 6 steg > 5 fläkthastigheter, programmerbar funktion > Cool Down för snabb och säker nedkylning av ugnsutrymmet > USB-gränssnitt 133 kg 175,5 kg 251,5 kg 326 kg 22,3 kw 36,7 kw 37 kw 65,5 kw 3 x 32 A 3 x 63 A 3 x 63 A 3 x 100 A 3 NAC 400 V 3 NAC 400 V 3 NAC 400 V 3 NAC 400 V 21,8 kw 36 kw 36 kw 64,2 kw 18 kw 36 kw 36 kw 54 kw 158,5 kg 189,5 kg 261 kg kg 996 mm mm mm mm 0,4 kw 0,6 kw 0,7 kw 1,1 kw 1 x 16 A 1 x 16 A 1 x 16 A 1 x 16 A 1 NAC 230 V 1 NAC 230 V 1 NAC 230 V 1 NAC 230 V R 3/4 R 3/4 R 3/4 R 3/4 28 kw/28 kw/31 kw 45 kw/45 kw/50 kw 44 kw/44 kw/48 kw 90 kw/90 kw/100 kw 28 kw/28 kw/31 kw 45 kw/45 kw/50 kw 44 kw/44 kw/48 kw 90 kw/90 kw/100 kw 21 kw/21 kw/23 kw 40 kw/40 kw/44 kw 38 kw/38 kw/40 kw 51 kw/51 kw/56 kw

20 20 21 Tillbehör RATIONAL tillbehör det perfekta komplementet. > Gastronormkantiner och galler RATIONAL kantiner och galler i rostfritt stål finns i storlekarna 2/1, 1/1, 1/2 och 1/3 Gastronorm (GN). Med våra granitemaljerade plåtar och stekoch bakplåtar av aluminium med antistick-beläggning i GN- och bakmått får du utsökta stek- och bakresultat. För typiska bakanvändningar rekommenderar vi perforerade, teflonbelagda bakplåtar som även de finns i GN- och bakmått. > RATIONAL muffins- och timbalformar Det extremt flexibla materialet förhindrar fullständigt att produkterna fastnar. Formarna lämpar sig även för tillagning av brylé, olika desserter, pocherade ägg och mycket annat. > CombiGrill -galler Med CombiGrill -gallret får du ett perfekt grillmönster på korttidsstekta produkter, fisk och grönsaker. CombiGrill -gallret är extremt robust och har lång livslängd. 3-skiktsbeläggningen TriLax är reptålig och kan diskas i diskmaskin. Den bidrar till en fin brun färg på produkterna och är värme- och natriumhydroxidbeständig. > RATIONAL Grill- och pizzaplatta Patent Med grill- och pizzaplattan tillagar du alla sorters pizza, pitabröd. Tack vare den unika värmeledningsförmågan uppnår man en optimal kvalitet. Baksidan kan användas för att grilla grönsaker, grillbitar eller även fisk och alltid med perfekt grillmönster. > RATIONAL CombiFry Patent 200 portioner pommes frites utan fett på bara 15 minuter. Med den patenterade CombiFry är det för första gången möjligt att tillaga stora mängder förfriterade produkter. Det innebär att kostnaderna för inköp, lagring och avfallshantering av frityrolja helt bortfaller. > Anka-Superspike och Kyckling-Superspike Patent Eftersom kyckling och anka placeras upprätta blir bröstköttet speciellt saftigt och skinnet krispigt med jämn brun färg. > Multibaker Med Multibaker kan man steka en stor mängd ägg, omeletter, rösti och tortillas. Den speciella antistick-beläggningen förhindrar att maten fastnar. The products manufactured by RATIONAL are protected under one or more of the following patents, utility models or design models: DE ; DE , DE; ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; DE ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; EP ; US 5,370,498; US 5,520,095; US 5,915,372; US 6,299,921; US 6,600,288; US ; US 7,150,891; US 7,165,942; US 7,196,292; US 7,232,978; JP ; JP ; JP ; JP ; JP , JP , JP ; JP ; JP Plus patents pending

21 Original RATIONAL tillbehör är speciellt anpassat till CombiMaster Plus ugnarna. Det är extremt tåligt och därför lämpligt för daglig, tuff användning i det professionella köket. Du lyckas med speciella användningar som tillagning av förfriterade produkter, grillning av kyckling och anka liksom produktion av helt lamm eller spädgris och även grillbitar eller schnitzel, helt utan krånglig vändning. > Stativ och skåp och värmeskåp För stabil uppställning av CombiMaster Plus bordsmodeller kan du välja mellan 4 utföranden. Det kompletterande värmeskåpet är idealiskt för uppvärmning av tallrikar, plattor och kantiner och kan regleras fritt inom ett temperaturområde från 30 C till 80 C. Alla stativ och skåp är konstruerade enligt gällande hygienföreskrifter. > Finishing -system för bankett Finishing -systemet består av tallriksvagn och Thermocover. I tallriksvagnarna kan upp till 120 tallrikar med en maximal diameter på 31 cm ställas in för efterföljande Finishing. Med RATIONAL Thermocover jämnas väntetiderna ut mellan Finishing och servering upp till 20 minuter. > UltraVent Tack vare ventilationsteknologin hos UltraVent kondenseras och avleds ånga. Kostsamma frånluftstekniska installationer är inte nödvändiga. Installationen är enkel och kan när som helst göras i efterhand. Ingen frånluftsanslutning är nödvändig. > Ventilationskåpa Ånga sugs automatiskt ut av fläkten när ugnsdörren öppnas (utan kondensationsteknik). Installationen är enkel och kan när som helst göras i efterhand. Ingen frånluftsanslutning är nödvändig. > UltraVent Plus Som komplettering till kondensationstekniken hos UltraVent har UltraVent Plus en speciell filterteknik. Så undviker man både ånga och störande matos som uppstår vid grillning och stekning. RATIONAL ugnar kan på så sätt även installeras på kritiska platser som till exempel i frontområden. > RATIONAL specialrengöringsmedel och grillrengöringsmedel Endast original RATIONAL produkter är speciellt utvecklade för optimala rengöringsresultat, anpassade till våra ugnar och godkända. Grillrengöringsmedlet avlägsnar speciellt hårdnackad smuts som kan uppstå vid användningar med temperaturer över 200 C. För mer information beställ vår ugns- och tillbehörskatalog eller besök oss på nätet under

22 22 23 Service RATIONAL är alltid där för dig. Rådgivning och projektering Vi ger gärna råd när det gäller lösningar på de speciella utmaningar som finns i ditt kök. Prova i ditt eget kök Vill du prova CombiMaster Plus under realistiska villkor i ditt eget kök står våra köksmästare gärna till tjänst. Vi ser fram emot ditt telefonsamtal. Installation CombiMaster Plus är enkel att installera. Genom ett väl utbyggt servicenätverk ombesörjer våra servicepartner snabb och professionell installation. Vi erbjuder dessutom omfattande installationslösningar när speciella byggtekniska förutsättningar föreligger. Chef Line Kompetenta råd från en kock till en annan. I ett personligt samtal får du snabbt och smidigt de sakkunniga råd och beprövade tips som du behöver. ClubRATIONAL Besök den inom branschen unika kunskaps- och kommunikationsportalen med många spännande och nyttiga tjänster. Utbyt kunnande och erfarenhet med andra kollegor. Och utnyttja gratis uppdateringarna för din CombiMaster Plus. RATIONAL SERVICE-PARTNER Alltid i din närhet, alltid där för dig. Det väl utbyggda nätet av kvalificerade och engagerade RATIONAL SERVICE-PARTNER erbjuder tillförlitligt snabb hjälp vid alla tekniska problem inklusive garanterad reservdelsservice och teknisk hotline. Återvinning CombiMaster Plus är i hög grad återvinningsbar. Vi kan hjälpa till att återföra uttjänta enheter till materialkretsloppet.

23 Laga mat med våra köksmästare och upplev SelfCookingCenter whitefficiency live Testkör våra ugnar: RATIONAL CookingLive Innan du bestämmer dig för en av våra ugnsmodeller erbjuder vi dig att delta på ett av våra matlagsseminarium där du får uppleva den mångsidiga nyttan som SelfCooking Center whitefficiency innebär: Upplev den live, helt utan köptvång - i din omedelbara närhet. Erfarenheten har visat att efterfrågan är stor. Anmäl dig därför i god tid. För frågor om tider för matlagningsseminarier står vi gärna till tjänst på: , datumen finns också på Beställ vårt SelfCookingCenter whitefficiency -prospekt eller vår ugns- och tillbehörskatalog för mer information eller besök oss på nätet under

24 Europe RATIONAL Großküchentechnik GmbH Landsberg a. Lech/Germany tel. +49 (0) FRIMA RATIONAL France S.A.S. F WITTENHEIM Cedex tel RATIONAL Italia S.r.l Marcon (VE)/ITALY tel RATIONAL Schweiz AG 9435 Heerbrugg/SWITZERLAND tel RATIONAL UK Luton, Bedfordshire, LU4 8EF United Kingdom tel (0) America RATIONAL Canada Inc. Mississauga, Ontario L5N 6S2/CANADA toll free RATIONAL ( ) RATIONAL BRASIL São Paulo, SP CEP: tel. +55 (11) Asia/Pacific tel. (03) RATIONAL India Gurgaon, Haryana, India phone RATIONAL AUSTRIA GmbH 5020 Salzburg/AUSTRIA tel. +43 (0) RATIONAL Ibérica Cooking Systems S.L Cornellá (Barcelona)/SPAIN tel RATIONAL Nederland Grootkeukentechniek BV 7609 RD Almelo/THE NETHERLANDS tel RATIONAL Scandinavia AB Malmö/SWEDEN tel. +46 (0) РАЦИОНАЛЬ в России и СНГ г. Москва, Tел: Эл. почта: RATIONAL USA Inc. Schaumburg, IL toll free RATIONAL RATIONAL NZ Ltd Auckland, 1643 tel. +64 (9) RATIONAL Belgium nv 2800 Mechelen/Belgium tel RATIONAL International AG HELLAS Θεσσαλονίκη Τηλ RATIONAL Sp. z o.o Warszawa/POLAND tel RATIONAL Slovenija SLORATIONAL d.o.o Slovenj Gradec / Slovenija tel (0) RATIONAL International AG İstanbul İrtibat Bürosu Kadıköy, İstanbul tel./faks +90 (0) RATIONAL International AG Office Mexico CH-9435 Heerbrugg tel. en méxico +52 (55) RATIONAL Korea RATIONAL International Middle East Zaabeel Road, Dubai, UAE phone RATIONAL AUSTRALIA PTY LTD Derrimut, VIC 3030 tel. +61 (0) RATIONAL International AG Heinrich-Wild-Straße 202 CH-9435 Heerbrugg tel fax: RATIONAL AG Iglinger Straße Landsberg a. Lech tel fax V-01 MDS/Scel 09/11 schwedisch Vi förbehåller oss rätten till tekniska ändringar!

2 Företag. Inget går upp mot en god måltid.

2 Företag. Inget går upp mot en god måltid. Nya Det enda intelligenta matlagningssystemet som memorerar dina val och ditt sätt att arbeta, känner av de aktuella förutsättningarna och ligger alltid steget före. 2 Företag Inget går upp mot en god

Läs mer

VarioCooking Center MULTIFICIENCY. Liten på utsidan Stor på insidan

VarioCooking Center MULTIFICIENCY. Liten på utsidan Stor på insidan Liten på utsidan Stor på insidan Koka, steka, fritera... upp till 4 gånger så snabbt *, exakt och enkelt Allt i en enhet Världens modernaste kokteknik! Roligare matlagning» Oavsett vad du vill laga så

Läs mer

Bruksanvisning CombiMaster

Bruksanvisning CombiMaster 2 års RATIONAL garanti Nu får du 2 års garanti och gratis medlemskap i ClubRATIONAL. www.rational-online.com/warranty Bruksanvisning CombiMaster Symbolförklaring Fara! Akut farlig situation som kan leda

Läs mer

Bruksanvisning SelfCooking Center

Bruksanvisning SelfCooking Center Bruksanvisning SelfCooking Center Nu kan du få ett gratis medlemskap i Club RATIONAL Det finns mer information på sidan 78 i bruksanvisningen Kära kund, grattis till ditt nya SelfCooking Center. Med SelfCooking

Läs mer

20 år. En trygg investering för din bostad - år efter år. Danfoss värmepumpar. varme.danfoss.se. av energibesparing MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

20 år. En trygg investering för din bostad - år efter år. Danfoss värmepumpar. varme.danfoss.se. av energibesparing MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss värmepumpar En trygg investering för din bostad - år efter år 20 år av energibesparing Med en beräknad livslängd på mer än 20 år kommer investeringen i en Danfoss

Läs mer

Baka med. Bulla upp med nybakat i bagerikvalitet.

Baka med. Bulla upp med nybakat i bagerikvalitet. Baka med Bulla upp med nybakat i bagerikvalitet. Det enda intelligenta matlagningssystemet i världen som dessutom kan baka. Det känner av, känner igen, förutsäger, lär sig av dig och memorerar hur du vill

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR

NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR NIBE Frånluft EN NY GENERATION VÄRMEPUMPAR + VARFÖR KASTA BORT ENERGI NÄR MAN KAN ÅTERVINNA DEN? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar upp energi från den varma inomhusluften

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT + Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem. Den tar

Läs mer

Bosch Värmepumpar, juni 2014. Bosch Värmepumpar. Trygg värme från säker källa

Bosch Värmepumpar, juni 2014. Bosch Värmepumpar. Trygg värme från säker källa Bosch Värmepumpar, juni 2014 Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa Bosch ditt trygga val för värme och varmvatten Störst i Europa och med över 100 års erfarenhet av värme. Robert Bosch började

Läs mer

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ

NIBE LUFT/VATTEN. NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ NIBE LUFT/VATTEN NIBE Luft/vatten UPPVÄRMNING MED HÄNSYN TILL PLÅNBOK OCH MILJÖ + GRATIS ENERGI, NÅGON? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en gratis

Läs mer

Så här används Cylinda spisar Modellerna med keramikhäll: 7 11, 6 11, 7 31, 6 31

Så här används Cylinda spisar Modellerna med keramikhäll: 7 11, 6 11, 7 31, 6 31 Så här används Cylinda spisar Modellerna med keramikhäll: 7 11, 6 11, 7 31, 6 31 Läs hela bruksanvisningen innan du börjar använda spisen. Då lär du dig använda och sköta den rätt från början. 1 Varning!

Läs mer

Värmepumpar och solsystem för villor. Värmepumpslösningar från mark, sjö, berg, luft och sol.

Värmepumpar och solsystem för villor. Värmepumpslösningar från mark, sjö, berg, luft och sol. Värmepumpar och solsystem för villor. Värmepumpslösningar från mark, sjö, berg, luft och sol. Bara hos CTC. Valfrihet med Energyflex. Installerar du en värmepump från CTC, ingår Energyflex. Det ger dig

Läs mer

NIBE Bergvärme. En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1

NIBE Bergvärme. En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1 NIBE Bergvärme En ny generation värmepumpar NIBE BERGVÄRME 1 NIBE BERGVÄRME 2 + Solvärme under jorden en enorm energireserv som bara väntar på att utnyttjas. Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan?

Läs mer

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften

NIBE Luft/vatten-värmepumpar. Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE Luft/vatten-värmepumpar Hämta gratis energi från utomhusluften NIBE AIR/WATER 2 + Gratis energi, någon? Titta ut genom fönstret. Vad ser du? Gatan, huset mitt emot, träd, åkrar? Vi på NIBE ser en

Läs mer

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1

NIBE FRÅNLUFT. NIBE Frånluft. En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 NIBE FRÅNLUFT NIBE Frånluft En ny generation värmepumpar NIBE FRÅNLUFT 1 2 NIBE FRÅNLUFT Varför kasta bort energi när man kan återvinna den? En frånluftsvärmepump är i princip ett energiåtervinningssystem.

Läs mer

Truma Campingwelt 2015. Bättre komfort på resan

Truma Campingwelt 2015. Bättre komfort på resan Truma Campingwelt 2015 Bättre komfort på resan 20 Camping med högsta komfort Trumas starkaste sidor Husbil Husvagn Innehållsförteckning VÄRMESYSTEM Allmän information 8 Digital manöverenhet Truma CP plus

Läs mer

Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol.

Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol. Energisnåla värmelösningar för små och stora fastigheter. Värmepumpar för mark, sjö, berg, luft och sol. Vad blev det av pannrummet? Pannrummen har genomgått en formidabel omvandling från ett smutsigt,

Läs mer

För dig som tänker sitta ett tag. stöd, avlastning, avslappning och rörelse

För dig som tänker sitta ett tag. stöd, avlastning, avslappning och rörelse stöd, avlastning, avslappning och rörelse För dig som tänker sitta ett tag Forskning och arbetsplatsergonomi Ergonomiska finesser kommer bara till sin rätt om de verk ligen används. Med rätt inställning

Läs mer

Future och Future Plus

Future och Future Plus Future och Future Plus Kvalitetskylar och -frysar Energieffektiva med liten miljöpåverkan Kvalitetskylar och -frysar för professionella livsmedelsdetaljister och kök De mest konkreta kraven för alla användare

Läs mer

För husägaren. Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa

För husägaren. Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa 1 För husägaren Bosch Värmepumpar Trygg värme från säker källa Innehåll Val av uppvärmningssystem...4 Miljövänlig värme...6 Välja rätt värmepumpstyp...8 Ekonomi & besparing...10 Produkter Berg-, Sjö- &

Läs mer

Bosch grönvaror drar mindre och ger mer.

Bosch grönvaror drar mindre och ger mer. Grönvaror. 2 En hållbar utveckling Bosch grönvaror drar mindre och ger mer. Bosch sortiment Green Technology inside behövs i tider med höga energipriser och viktiga klimatmål. I Europa finns idag över

Läs mer

Värmepumpar & Luftkonditionering

Värmepumpar & Luftkonditionering Värmepumpar & Luftkonditionering En värmepump är ett av det mest rena och effektiva uppvärmningssystem du kan välja idag. Värmepumpen utvinner energin från utomhusluften som är en förnyelsebar energikälla

Läs mer

NR 1 / 2006 / ÅRGÅNG 13 / PRIS 50 KR EXKL MOMS / TIDNING FÖR EL- & VITVARUBRANSCHEN SPISREVOLUTION KÖKSFLÄKT MED LCD-TV FÖRSÄLJNING MED REKORD

NR 1 / 2006 / ÅRGÅNG 13 / PRIS 50 KR EXKL MOMS / TIDNING FÖR EL- & VITVARUBRANSCHEN SPISREVOLUTION KÖKSFLÄKT MED LCD-TV FÖRSÄLJNING MED REKORD NR 1 / 2006 / ÅRGÅNG 13 / PRIS 50 KR EXKL MOMS / TIDNING FÖR EL- & VITVARUBRANSCHEN SPISREVOLUTION KÖKSFLÄKT MED LCD-TV FÖRSÄLJNING MED REKORD Den bästa vi någonsin byggt Nu lanserar Miele S5-en helt ny

Läs mer

2013 / 2014. Katalog. Fylld med nyheter & inspiration! Swimmingpooler Tillbehör Allt för ett lyckat poolköp!

2013 / 2014. Katalog. Fylld med nyheter & inspiration! Swimmingpooler Tillbehör Allt för ett lyckat poolköp! Swimmingpooler av norrländskt stål sedan 1989 2013 / 2014 Katalog Fylld med nyheter & inspiration! Swimmingpooler Tillbehör Allt för ett lyckat poolköp! Innehållsförteckning Pool Pool från oss... 6 Svensktillverkat...

Läs mer

VÅRENS FÖNSTERSPECIAL

VÅRENS FÖNSTERSPECIAL PRIS 29 KRONOR MarS 2013 SVERIGES MEST LÄSTA TIDNING OM ENERGIEFFEKTIVT OCH MILJÖSMART BOENDE VÅRENS FÖNSTERSPECIAL Bygga nytt och renovera KliMatSMart I KÖKET frånluftsvärmepumpen PÅ FRAMMARSCH golvvärme

Läs mer

FRYS. Modell: F175V MANUAL

FRYS. Modell: F175V MANUAL FRYS Modell: F175V MANUAL Presentation av din Frys Före användning Läs instruktionerna noga innan du använder din frys. Frysen är för inomhusbruk.. CONTROL PANEL Crystal flips Crystal drawers Installation

Läs mer

högre effektivitet Större besparingar NYHET EFFEKTIVITET ÅRET RUNT A+++ HUSHÅLL // VärmE- och kylsystem 2012-2013

högre effektivitet Större besparingar NYHET EFFEKTIVITET ÅRET RUNT A+++ HUSHÅLL // VärmE- och kylsystem 2012-2013 HUSHÅLL // VärmE- och kylsystem NYHET 2012 2012-2013 högre effektivitet Större besparingar SCOP A+++ EFFEKTIVITET ÅRET RUNT KONSTRUKTION I ENLIGHET MED NYA ECODESIGN-KRAVEN ECO IDEAS FÖR FRITIDEN: VI KOMMER

Läs mer

STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN

STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN STORA VÄRMEPUMPS- BOKEN NYTTIG KUNSKAP, VÄGLEDNING OCH INSPIRATION NÄR DU FUNDERAR PÅ ATT KÖPA VÄRMEPUMP Innehåll Inledning 5 Energispartips 6 KAPITEL 1 Grundläggande om värmepumpar 7 Värmepumpen en klok

Läs mer