Miljökontoret Vatten- och avloppsutredning för Dammkärr-Vattubrinken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljökontoret 2010-03-05. Vatten- och avloppsutredning för Dammkärr-Vattubrinken"

Transkript

1 Miljökontoret Vatten- och avloppsutredning för Dammkärr-Vattubrinken

2 Introduktion Syfte med denna vatten- och avloppsutredning (VA-utredning) är att belysa fördelar och nackdelar inför val av framtida avloppslösning inom området Dammkärr-Vattubrinken i Södertälje. Till VAutredningen har valts fem olika avloppslösningar av olika karaktärer så att enskilda, gemensamma och centrala avloppslösningar berörs. Det sjätte alternativet är s.k. nollalternativ som visar för- och nackdelar om inga åtgärder vidtas. Denna VA-utredning är inte djupgående när det gäller tillämpning av avloppslösningar på plats utan syftet är att man med detta underlag kan rekommendera en typ avloppslösning som sedan utreds och projekteras vidare. Dokumentet används som miljönämndens beslutsunderlag, som samrådshandling med fastighetsägare i det berörda området samt som underlag i detaljplanearbetet. Utredningen har gjorts i samarbete med miljökontoret, samhällsbyggnadskontoret samt Telge Nät. Bakgrund Utsläpp från dåligt fungerande enskilda avlopp kan ge upphov till negativa miljö- och hälsoeffekter. Giftiga metaller och svårnedbrytbara organiska ämnen kan ansamlas i bottensediment och påverka växter och djur. Bakterier, virus och parasiter kan ge upphov till sjukdomar genom att utsläpp kan hamna i dricksvattenbrunnar eller på närliggande badplatser. Kväve- och fosforutsläppen bidrar till övergödning i hav, sjöar och vattendrag. Den vanligaste orsaken till dåligt dricksvatten i enskilda vattentäkter är mikrobiologisk tillväxt, vilket ofta har koppling till dåliga små avlopp i närheten. Ungefär var tionde bergborrad brunn och var tredje grävd brunn hade otjänligt dricksvatten på grund av mikrobiologisk tillväxt i en undersökning som Socialstyrelsen genomförde i samarbete med kommunerna Det finns 90 fastigheter i Dammkärr och ca 160 fastigheter i Vattubrinken. Området bebyggdes under 50- och 60-talet med fritidshus. Successivt har fritidshusen omvandlats till permanentboende och idag bor närmare 70 % i området åretrunt. Många avloppsanläggningar har ursprungligen dimensionerats för fritidsändamål och har inte kapacitet för godtagbar avloppsvattenrening för permanentboende. Majoriteten av avloppsanläggningarna fyller inte heller dagens krav på rening utan har utformats enligt äldre metoder. Konsekvensen blir att otillräckligt renat avloppsvatten rinner ut i grundvatten, bäckar och till Mälaren samt att enskilda dricksvattenbrunnar riskerar att kontamineras. Det råder inget tvivel om att avlopps- och dricksvattensituationen måste, på ett eller annat sätt, förbättras i området. Behovet av bättre avloppslösning för Dammkärr-Vattubrinken och andra omvandlingsområden i kommunen har uppmärksammats under en längre tid och i kommunens översiktsplan (2004) gjorde man avvägandet att prioritera arbetet med en lösning på avloppssituationen i fyra omvandlingsområden, varav ett var Dammkärr-Vattubrinken.

3 Krav på avloppsanläggningar Miljöbalken (1998:808) anger att avloppsvattnet ska behandlas så att man skyddar människors hälsa och miljön, samt hushåller med naturresurser (MB 1 kap 1, 2 kap, 9 kap 7 ). Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att släppa ut avloppsvatten från vattentoalett eller tätbebyggelse, om avloppsvattnet inte har genomgått längre gående rening än slamavskiljning. Hur hårda krav ställs för övrigt beror bl.a. på hur känslig miljön i omgivningen är och på närheten till vattentäkter. Utgångspunkt för mer detaljerade krav gällande enskilda avlopp finns i Naturvårdsverkets allmänna råd om små avlopp, se separat rubrik nedan. Riktvärden för större avloppsanläggningar finns i Miljöprogrammet för Stockholms län. I Plan- och bygglagen (2 kap 3 ) ställs krav på att bebyggelse skall lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp. Enligt lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster (6 ) är det kommunens skyldighet att ordna vattenförsörjning samt avlopp i ett större sammanhang om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön. Naturvårdsverkets allmänna råd Naturvårdsverkets allmänna råd om små avloppsanordningar (NFS 2006:7) anger vilka krav som är rimliga att ställa på avlopp för upp till 25 personer. De allmänna råden bygger på funktionskrav, vilket innebär att de inte anger vilken teknik ska användas för avlopp. Istället säger råden vilken rening anläggningen ska klara. Funktionskraven finns dels för hälsoskydd och dels för miljöskydd och i två nivåer: normal nivå och hög nivå. I Dammkärr och Vattubrinken ställs krav på hög skyddsnivå ur miljösynpunkt beroende bl.a. på närhet till Mälaren som är mycket skyddsvärd som ytvatten men även som dricksvattentäkt. De allmänna råden anger också tekniska grundkrav som alla anläggningar ska uppfylla. Grundkrav Dag- och dränvatten leds inte till avloppsanläggningen. Anläggningen är, med undantag för eventuell infiltration, tät för att hindra in- och utläckage av vatten. Anläggningens funktion är enkel att kontrollera. Anläggningen är utformad så att underhåll och service underlättas. Funktionen ska kunna upprätthållas under hela anläggningens livslängd. Det ska finnas en drift- och underhållsinstruktion från leverantören. Om det behövs ska det finnas larm på anläggningen som varnar för driftstörningar. Det finns möjlighet att ta prov på utgående vatten från anläggningen. Normal skyddsnivå Hälsoskydd Utsläpp av avloppsvatten ger inte väsentligt ökad risk för smittspridning, lukt etc.

4 Restprodukter, t.ex. slam eller latrin, hanteras på ett hygieniskt sätt. Miljöskydd Vattensnål teknik t.ex. vattensnåla blandare, används. Fosfatfria tvättmedel och hushållskemikalier används. Minst 90 % avskiljning av organiskt material (BOD). Minst 70 % avskiljning av fosfor. Det är möjligt att återvinna näringsämnen ur avloppet. Åtgärder vidtas för att minimera risk för smitta eller annan olägenhet för djur. Hög skyddsnivå Förutom kraven för normal skyddsnivå gäller följande: Hälsoskydd Ytterligare skydd utöver den huvudsakliga behandlingen i anläggningen t.ex. mer skyddad utsläppspunkt, fler reningssteg som tar bort smittämnen etc. Miljöskydd Minst 90 % avskiljning av fosfor. Minst 50 % avskiljning av kväve. Kommande skyddsföreskrifter för Mälaren påverkar val av avloppslösning Mälaren är vattentäkt för en stor del av befolkningen runt sjön. Södertälje och Nykvarn är två av de kommuner som är beroende av Mälaren för sin allmänna vattenförsörjning. För att långsiktigt skydda de delar av Mälaren som vattenkvaliteten vid Telge Näts intag mest påverkas av, arbetar Telge Nät för att inrätta ett vattenskyddsområde med tillhörande skyddsföreskrifter. Kommunfullmäktige förväntas ta beslut om att godkänna Telge Näts ansökan om inrättande av vattenskyddsområde under året Därefter skickas förslaget till Länsstyrelsen som granskar underlaget. När eventuella förändringar gjorts i förslaget kungörs det för allmänheten så att berörda fastighetsägare får möjlighet att lämna synpunkter. Länsstyrelsen tar därefter upp skyddsföreskrifterna för beredning och beslut om fastställelse. Tidplan för Länsstyrelsens hantering finns ännu inte. Föreskrifterna är inte beslutade än och i nuläget kan därför inte anges mer konkret vilka krav som kommer att ställas vid tillståndsgivning etc. I samband med att förslaget skickas till Länsstyrelsen kommer riktlinjer för tillämpning av föreskrifterna att utformas. Föreskrifter som kan bli aktuella i detta sammanhang är 3 rörande avlopp enligt nedan. Primär zon 3 Förbud mot utsläpp av avloppsvatten till ytvatten. Förbud mot utsläpp av renat eller orenat hushållsspillvatten via infiltration eller annan anläggning till mark och grundvatten. Förbud mot pumpstation med nödutlopp till mark, ytvatten eller grundvatten.

5 Sekundär zon 3 Tillstånd krävs för utsläpp av avloppsvatten till ytvatten. Tillstånd krävs för utsläpp av renat eller orenat hushållsspillvatten via infiltration eller annan anläggning till mark och grundvatten. Tillstånd krävs för pumpstation med nödutlopp till mark, ytvatten eller grundvatten. Tillstånd krävs för att anlägga avloppsanläggning med WC påkopplad, koppla WC till befintlig avloppsanläggning eller för att installera biologisk toalett eller latrinkompost Förslag till zoner inom Vattenskyddsområde för Södra Mälaren. De mörkare blå områdena (med röd kant) markerar primär zon. Primärzonen omfattar strandkanten 50m upp på land samt områdena 50m på var sida av vattendrag. De ljusare blå områdena markerar föreslagen sekundär zon. Kartan är samhällsbyggnadskontorets tolkning av planerna för vattenskyddområdets gränser. Dricksvatten I Dammkärr finns ett gemensamt ledningsnät för dricksvatten medan i Vattubrinken används det egna dricksvattenbrunnar på de flesta fastigheterna. Dock delar några fastigheter på dricksvattenbrunn. Under 2000-talet har det förekommit problem med förhöjda bakteriehalter i dricksvatten ur enskilda och gemensamma brunnar i området. Anmärkningar på dricksvattenkvalitet finns även

6 pga. för höga halter koppar, järn, natrium, fluorid samt för hög turbiditet och ph-värden som faller utanför godkänt intervall. Problemen med bakterier i dricksvattenbrunnar kan vara avloppsrelaterade. I Plan- och bygglagen (1987:10) 2 kap 3 ställs krav på att bebyggelse skall lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att ordna vattenförsörjning och avlopp. Dricksvattenfrågan i området bör ses över så att alla kan säkerställas god dricksvattenkvalitet och vatten i tillräcklig mängd. Nedan finns information om olika sätt att strukturera upp dricksvattenförsörjningen. Enskilda brunnar Vattenbrunnar som försörjer mindre än 50 personer klassas som enskilda vattentäkter. Inrättande av enskilda vattentäkter är inte tillstånds- eller anmälningspliktigt enligt Miljöbalken, förutom inom vissa vattenskyddsområden. Miljökontoret utövar inte heller någon tillsyn över vattenkvaliteten i enskilda brunnar utan det är upp till varje fastighetsägare att kontrollera att dricksvattenkvaliteten är godtagbar. Många enskilda vattenbrunnar tillsammans med många enskilda avloppsanläggningar i ett tätbebyggt område är oftast ingen bra sammansättning. Risken för kontaminering av dricksvattenbrunnar kan vara påtaglig. Rekommendationer för enskilda dricksvattentäkter finns i Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2003:17) om försiktighetsmått för dricksvatten. Offentlig eller kommersiell verksamhet där vatten tillhandahålls regleras av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter (SLVFS 2001:30), se rubriken gemensamma dricksvattenbrunnar nedan. Exempel på sådana verksamheter är daghem och café. Gemensamma dricksvattenbrunnar över 50 pe Vattenbrunnar som försörjer fler än 50 personer lyder under Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter (SLVFS 2001:30). Den som ansvarar för vattentäkten är skyldig att registrera brunnen hos miljökontoret. Man är även skyldig att göra ett förslag på provtagningsprogram, utföra regelbundna provtagningar och genomföra egenkontroll samt dokumentera detta. Provtagningsprogrammet fastställs av miljönämnden. Förfarandet vid nyanläggning av gemensamma dricksvattenbrunnar är i grova drag följande. En sakkunnig bör anlitas för att utreda lämplig placering av brunnen. Efter borrning tar man ett kvalitetsprov på vattnet samt provpumpar brunnen för att ta reda på om det finns tillräckligt med vatten för att försörja alla tilltänkta fastigheter. Skulle det finnas avvikelser i vattenkvalitet så kan man behöva behandla vattnet på något sätt innan leverans till fastighetsägare. Anläggnings- och driftkostnader delas mellan berörda fastighetsägare.

7 Kommunalt dricksvatten I de flesta fall då kommunalt avlopp byggs ut i ett område drar man även ledningar för kommunalt dricksvatten till alla fastigheter. Med kommunalt dricksvatten kan man säkerställa att alla fastigheter har tillgång till god dricksvattenkvalitet samt vatten i tillräcklig mängd. Ansvaret för dricksvattnet ligger då hos Telge Nät och fastighetsägare betalar en årlig avgift för den servicen. Det finns inget tvång att ansluta sig till kommunalt dricksvatten ifall man redan har en enskild brunn med god dricksvattenkvalitet. En variant på kommunalt dricksvatten är att en samfällighet äger ledningarna inom bostadsområdet och fram till en anslutningspunkt i det befintliga kommunala dricksvattennätet. Då ställs samma krav på samfälligheten som under rubriken gemensamma dricksvattenbrunnar ovan. Bedömning av valda avloppslösningar Bedömning av valda avloppslösningar har gjorts genom att lista för- och nackdelar för respektive avloppslösning efter förutsättningarna inom området Dammkärr-Vattubrinken. Anläggningstyperna har bedömts med avseende på följande faktorer: Miljöskydd - reduktion av näringsämnen Hälsoskydd - reduktion av smittoämnen mm Möjlighet till kretslopp Platsbehov - behöver mark upplåtas till anläggningar? Möjlighet till samordning av avlopp - färre utsläppspunkter Markförhållanden finns det förutsättningar för anläggningen? Ägande- samt ansvarsfördelning Robusthet Driftsäkerhet Servicebehov Funktion vid permanentbostad/fritidshus Kontroll av funktionen Behov av efterpolering (ytterligare reningssteg efter huvudreningssteget) Innebär kommande vattenskyddsföreskrifter för Mälaren restriktioner för avloppsanläggningen? Anläggnings- samt driftkostnader Avloppsanläggningens påverkan på dricksvattenförsörjning Kostnadsuppskattningar är mycket grova och är endast till för att ge en uppfattning om prisbilden för de olika avloppsanläggningstyperna. Kalkylerna ska inte ses som slutgiltiga priser för de olika lösningarna. Anläggningskostnaderna kan även variera beroende på lokala förhållanden t ex kan man behöva spränga berg i vissa lägen. För alla avloppslösningar går det inte att uppskatta anläggnings- och driftkostnader utan ytterligare utredningar.

8 Kretsloppssystem med vakuumtoalett och sluten tank för klosettvatten samt infiltration/markbädd för bad-, disk- och tvättvatten Södertälje kommun arbetar för att få igång lokalt kretslopp av avloppsfraktioner. Ett projekt för att återföra näringsämnen på åkrarna efter hygienisering med våtkompost, ureatillsats eller lagring (för urin) har pågått sedan år Kretsloppssystemet möjliggör återföring av ca 80 % av kvävet samt 90 % av fosforn till åkermark. Kretsloppsanpassat avloppslösning innebär separat hantering av klosett- och BDT-vatten (bad-, disk- och tvättvatten). Klosettvattnet leds till en sluten tank och för att minimera vattenmängden som spolas ned i tanken används extremt snålspolande toaletter, helst vakuumtoaletter. BDTvattnet leds till en slamavskiljare och vidare till en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Källa: Klosettvattensystemet med vakuumtoalett samt en sluten tank kan ordnas för varje fastighet (dvs. 1 sluten tank/fastighet) eller samordnas för grupper av fastigheter. BDT-vatten ska förslagsvis renas i infiltrations- eller markbäddsanläggningar. Miljökontoret anser att det är fördelaktigt att BDT-reningen samordnas för lämpliga grupper av fastigheter i området för att begränsa antalet utsläppspunkter. Förmodligen finns det inte ens förutsättningar att anlägga BDTinfiltration/markbädd på alla fastigheter. Det finns möjlighet att ta mark i anspråk för gemensamma avloppsanläggningar utanför bostadsområdet. Ansvaret på avloppsanläggningarna kan ligga på enskilda fastighetsägare eller på en eller flera samfälligheter beroende på hur man väljer att strukturera upp avloppssystemet. I teorin skulle även kommunen (Telge Nät) kunna vara en möjlig huvudman för kretsloppssystem men Telge Nät är inte i dagsläget beredd att driva sådana anläggningar. Dricksvattenförsörjningen löses med enskilda eller gemensamma dricksvattenbrunnar. Mer om tekniken Vakuumtoalettsystemet för ett hushåll klarar av 1-4 toaletter per tank. Systemet kräver separering av klosett- och BDT-vatten som innebär särskilda ledningar mellan toalett och tank. Toalettstolar finns som golv- och vägghängda modeller. Vissa vakuumsystem (vissa fabrikat) kräver inte nedgrävning av ledningar till frostfritt djup eller fall mellan toalett och tank beroende på att

9 ledningarna aldrig är vattenfyllda. Dessa system kan monteras även i utmanade terräng, t ex kan man leda slangen runt en bergsknalle, och innebär även mindre grävningsarbete på tomtmark. I ett vakuumsystem för ett hushåll byggs trycket upp när man trycker på spolknappen medan vakuumsystem för flera fastigheter har jämt trycksatta ledningar. Fördelar Mycket effektiv reduktion av näringsämnen på plats, kan uppnå > 95 % reduktion Bra smittskydd Möjliggör kretslopp av näringsämnen Möjlighet att samordna avlopp för grupper av hus, både sluten tank och BDT Robust anläggning Driftsäker anläggning, dock innebär strömavbrott begränsningar i användning av vakuumtoalett Kräver väldigt lite service (lite beroende på fabrikat) God funktion även när det är frågan om fritidshus Funktionen på klosettvattensystemet är lätt att kontrollera Vakuumledningar behöver inte vara frostskyddade (vissa fabrikat) Många i området har redan en sluten tank för klosettvatten, ev kan befintlig tank användas Nackdelar Mark behöver tas i anspråk för flera gemensamma anläggningar Funktionen på BDT-rening går inte att kontrollera om infiltration används Kostnad mycket beroende på hur befintliga byggnader ser ut För nuvarande gemensamma klosett- och BDT-vattenledningar i huset innebär ombyggnationsbehov inomhus. Systemet kräver mycket planering och samordning Kan strida mot kommande vattenskyddsföreskrifterna för Mälaren Ev kan BDT-vatten behöva pumpas till reningsanläggningen på en del fastigheter Kostnader Anläggningskostnad för ett kretsloppssystem per fastighet (egen tank och egen BDT-anläggning) är ca kr. Kostnaden omfattar investeringskostnaden samt arbetskostnaden utomhus för klosettvattensystemet med vakuumtoalett, pump, ledningar och tank samt för BDTvattenanläggningen i form av infiltration/markbädd. Arbets- och ev. extra materialkostnader inomhus tillkommer. Den totala kostnaden kan variera mycket beroende på arbetets omfattning i befintliga byggnader samt på markförhållandena på tomten. Kostnader för projektering och avloppstillstånd tillkommer. Den årliga driftkostnaden för klosettvattensystemet uppskattas till ca 2000 kr/år och för BDT-anläggningen ca 500 kr/år. Det krävs en omfattande utredning om anpassning av kretsloppssystemet i området för att uppskatta kostnader för gemensamma avloppsanläggningar. Projektering av dricksvattensystemet sker separat och innebär separata kostnader.

10 Övrigt Hänsyn måste tas till det kommande vattenskyddsområdet för Mälaren. I det nuvarande förslaget för vattenskyddsbestämmelser förbjuds avloppsutsläpp (omfattar även renat avloppsvatten) i delar av området Vattubrinken Dammkärr pga. att områden längs vattendrag har klassats som primärzon där det är förbjudet att släppa ut avloppsvatten i mark eller vatten. Det kan innebära att BDT-anläggningarna måste placeras utanför vattenskyddsområdets primärzon och att BDT-vatten därmed behöver pumpas till reningsanläggningar istället för att fungera med självfall. Naturförutsättningar verkar tillåta den här typen av avloppslösning men vidare utredning krävs för teknisk lösning. Kommunalt dricksvatten och avlopp Alla fastigheter ansluts i det kommunala dricksvatten- och avloppsledningsnätet som drivs av Telge Nät. Telge Nät ansvarar för anläggningsarbete samt drift och underhåll av ledningsnätet fram till de enskildas tomtgränser. Fastighetsägare ansvarar för anläggningsarbete samt underhåll inom sina tomtgränser. Fördelar 100 % reduktion av näringsämnen på plats inga utsläpp i Mälaren Mycket bra smittskydd Mark behöver inte upplåtas till anläggningar förutom eventuellt till någon större pumpstation Samordnat VA-lösning för hela området Naturförutsättningar verkar acceptabla för kommunalt avlopp Mycket robust anläggning Driftsäker avloppslösning Minimalt servicebehov från fastighetsägarens sida Bra funktion oavsett om fastigheten används som permanent- eller fritidsbostad Strider inte mot bestämmelser för kommande vattenskyddsföreskrifter för Mälaren, dock måste bräddpunkternas placering ses över Alla kan säkerställas god dricksvattenkvalitet och -kvantitet Nackdelar Ingen möjlighet till lokal kretslopp av näringsämnen, dock går en del av slammet till kretslopp via Himmerfjärdsverket På bergiga tomter kan bergssprängning behövas vid ledningsdragning Eventuellt krävs ombyggnation i de hus som har separata avloppsledningar för klosett- och BDT-vatten. Kostnader Kostnaden för anslutning till Telge Näts ledningsnät beskrivs i Telge Näts bifogade informationsblad. Anslutningskostnaden varierar i nuläget ( ) mellan ca kr beroende på tomtstorlek. Telge Nät planerar att höja anslutningskostnaden i framtiden. Kostnaden för arbete inom fastigheten är mycket svårbedömd då den beror på fastighetens storlek, höjdskillnader, mängd berg som behöver sprängas. En mycket grov kostnadsbild är mellan kr.

11 Fastighetsägaren bekostar elförbrukning till de eventuella avloppspumpstationer som kan behöva installeras på fastigheterna. Övriga driftkostnader bekostas via den årliga VA-avgiften som beskrivs i bifogat informationsblad. Den totala anslutningskostnaden att betala till Telge Nät för att ansluta sig till endast kommunalt spillvatten och behålla en enskild brunn blir i dagsläget ca 30 % billigare än att ansluta sig till både vatten och spillvatten. Se mer detaljer i Telge Näts infoblad som bifogas detta utskick. Kommunalt dricksvatten och avlopp med samfällighet som huvudman för ledningsnätet till befintligt kommunalt ledningsnät Alla fastigheter ansluts till det kommunala dricksvatten- och avloppsledningsnätet. En samfällighet ansvarar för projektering, arbete samt underhåll av ledningsnätet från en anslutningspunkt i det befintliga kommunala ledningsnätet vid Lina Gård fram till de enskildas tomtgränser. Denna anslutningspunkts placering är inte slutgiltigt bestämd utan kan komma att förändras beroende på kapaciteten i befintligt system. För att få tillstånd att koppla in gemensamhetsanläggningen till Telge Näts allmänna VA-ledningsnät ska avloppsnätet i området byggas enligt Telge Näts standard. I detta alternativ blir det samfällt ägda VA-nätet förhållandevis stort och infattar troligen minst en större avloppspumpstation och en ca 2,9 km lång överföringsledning till Telge Näts anslutningspunkt vid Lina Gård. Samfälligheten är skyldig att sköta egenkontroll samt provtagning inom dricksvattenledningsnätet i området. Se mera under rubriken dricksvatten och gemensamma dricksvattenbrunnar över 50 pe ovan. Fastighetsägare ansvarar för anläggningsarbete samt underhåll av dricksvatten- och avloppsledningar inom sina tomtgränser. Övriga nackdelar Samma fördelar och nackdelar som redovisas under rubriken kommunalt avlopp ovan med följande tillägg. Eftersom ansvaret för service mm vilar på samfälligheten kan fastighetsägarna komma att påverkas ekonomiskt av reparationer och underhållsarbete av ledningsnätet. Samfälligheten ansvarar för fakturering inom samfälligheten vilket medför en del arbete. Kostnader Angivna kostnadsuppskattningar är mycket grova och överslagsmässiga. Anläggningskostnaden för utbyggnaden omfattar utbyggnad av ledningssystem inom området samt överföringsledning till Telge Näts befintliga nät. Denna kostnad bedöms till

12 ca kr per fastighet. Anslutningsavgiften till Telge Nät för respektive ansluten fastighet uppgår idag till ca kr ( ). Kostnad för ledningsarbeten mm inom fastigheten samt ev. ombyggnationer i huset tillkommer. Driftkostnaden för denna vatten- och avloppslösning går inte att uppskatta utan ytterligare utredningar men samfälligheten måste bära kostnaderna för t ex tillsyn av ledningsnätet, underhåll samt fakturering inom samfälligheten. Mindre avloppsreningsverk (gemensam för hela området) Alla fastigheter ansluts i ett avloppsreningsverk som byggs på ett lämpligt ställe utanför bostadsområdet. Ledningsnät byggs ut till samtliga fastigheter och pumpstationer installeras för att pumpa vattnet till reningsverket. Ansvaret för avloppsreningsverket samt ledningsnätet ligger på en lokal samfällighet. I teorin skulle även kommunen (Telge Nät) kunna vara en möjlig huvudman för anläggningen men Telge Nät är inte i dagsläget beredd att driva en sådan anläggning. Dricksvattenförsörjningen ordnas genom enskilda eller gemensamma dricksvattenbrunnar. Fördelar Relativt hög reningsgrad kan uppnås (P 90 %, N upp till 70 %), beror på anläggning Kompakt anläggning Samordnat avloppslösning Naturförutsättningar acceptabla för avloppslösningen Relativt robust anläggning Relativt driftsäker anläggning Lite ansvar på enskilda fastighetsägare eftersom samfälligheten ansvarar för driften och ett serviceavtal tecknas med leverantören Fungerar även för fritidsbostäder Bra kontrollmöjligheter Nackdelar Lokalt utsläpp i Mälaren Efterpolering (ett extra reningssteg efter huvudreningssteget) krävs för att säkerställa reningen ur smittskyddssynpunkt. Tveksamt med möjlighet till näringskretslopp Mark behöver tas i anspråk för anläggningen Kostnader En grov uppskattning på anläggningskostnader för ett lokalt reningsverk med ledningsnät samt pumpstationer inom området är ca kr per fastighet. Kostnaden för arbete inom fastigheten är mycket svårbedömd då den beror på fastighetens storlek, höjdskillnader, mängd berg som behöver sprängas. En mycket grov kostnadsbild är mellan kr. Kostnad tillkommer för anmälan enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd till miljökontoret (timtaxa 880kr/h). Driftkostnader går inte att uppskatta utan

13 ytterligare utredningar. Projektering av dricksvattensystemet sker separat och innebär separata kostnader. Övrigt Hänsyn måste tas till de kommande vattenskyddsföreskrifterna för Mälaren. Det är möjligt att ta mark i anspråk för avloppsanläggningen utanför bostadsområdet. Möjlighet till lokalt kretslopp av näringsämnen kan utredas. Ifall avloppssystemet inte sköts på ett ordentligt sätt kan en skyldighet ligga på kommunen att ta över ledningsnätet. Detta kan medföra merkostnader för fastighetsägare. Minireningsverk (på varje fastighet) Alla fastighetsägare har egna avloppslösningar i form av minireningsverk och ansvarar för dessa. Komponenterna till avloppsanläggningen består av en slamavskiljare, själva minireningsverket, ledningar samt ett efterpoleringssteg t ex i form av en infiltrationsbädd eller ett resorptionsdike. Dricksvattenförsörjningen ordnas genom enskilda eller gemensamma dricksvattenbrunnar. Fördelar Relativt hög lokal reduktion av kväve och fosfor när verken sköts bra Relativt lätt att utföra funktionskontroll Avloppssystemet kräver relativt lite projektering Nackdelar Kräver efterpoleringssteg annars finns risk för utsläpp av bakterier med utgående avloppsvatten. Efterpoleringssteget kräver utrymme och lämpliga markförhållanden. Små möjligheter till lokalt kretslopp (om inte egen omhändertagande på tomtmark) Totalt sett inom hela bostadsområdet tas mycket yta i anspråk för avloppsanläggningar I det här scenariot samordnas inte avlopp Många utsläppspunkter, vart ska allt vatten släppas ut? Problem vid ägarbyte kan uppstå pga kunskapsbrist Inte så robusta anläggningar, känslig teknik många rörliga delar Driftsäkerhet beror på användaren. En förutsättning att anläggningen fungerar är att den sköts på rätt sätt t.ex. att kemikalier fylls på. Stort servicebehov; kemikaliepåfyllning, periodvis service, egenkontroll, serviceavtal med leverantören krävs av tillsynsmyndigheten Funktion säkrast vid permanentboende, vissa verk klarar även ojämn belastning som uppstår vid fritidshus Avloppslösningen strider mot kommande vattenskyddsföreskrifterna för Mälaren.

14 Kostnader Investeringskostnad är ca kr inkl. resorptionsdike som efterpoleringssteg. Driftkostnad beräknas till ca kr/år ( Kostnad för eventuellt arbete inomhus tillkommer. Kostnad för avloppstillstånd tillkommer med 7040 kr/fastighet. Projektering av dricksvattensystemet sker separat och innebär separata kostnader. Övrigt Avloppslösningen strider mot kommande vattenskyddsföreskrifterna för Mälaren. I det nuvarande förslaget för Mälarens vattenskyddsföreskrifter förbjuds avloppsutsläpp i delar av området Vattubrinken Dammkärr pga. att områden längs strandlinjen och vattendrag klassas som primärzon där det föreslås ett förbud mot att släppa ut avloppsvatten. Miljökontoret anser att avloppsfrågan ska ordnas i större sammanhang i området. Avloppsanläggningar på varje fastighet innebär allt för många utsläppspunkter i det här tätbebyggda området och risken för förorening av vattenbrunnar är påtaglig. Det råder osäkerhet om det ens finns förutsättningar för att anlägga en godtagbar avloppsanläggning på varje fastighet. Nollalternativet Nollalternativet innebär att inga åtgärder genomförs. Fördelar Inga investeringar? Nackdelar Stor mängd undermåliga och olagliga avloppsanläggningar kvarstår Höga utsläpp av näringsämnen till Mälaren som leder till övergödning Höga utsläpp av bakterier och andra smittoämnen i grundvatten, vattendrag och till Mälaren Föga möjligheter till kretslopp Problem med dricksvattenkvalitet kvarstår Ökande problem med avloppsutsläpp eftersom fler och fler bosätter sig permanent i området Övrigt Avloppsstandard kan komma att kontrolleras av tillsynsmyndigheten (miljökontoret) och då kommer ätgärder att krävas på alla avloppsanläggningar som inte uppfyller dagens krav på rening. Frågan hur avloppen ska åtgärdas återstår.

15 Miljökontorets bedömning om framtida avloppslösning Miljökontoret bedömer att ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt är det bäst att ansluta Dammkärr och Vattubrinken till kommunalt vatten- och avloppsnät och att det är kommunen (Telge Nät) som bör ha huvudmannaskapet för ledningsnätet. Området Dammkärr Vattubrinken klassas som omvandlingsområde där allt flera väljer att bosätta sig permanent. Området är tätbebyggt, avloppsstandarden är huvudsakligen dålig och det förekommer kvalitetsproblem i dricksvatten från enskilda vattenbrunnar. Miljökontoret har också mottagit klagomål och oroliga samtal angående vatten- och avloppssituationen i området. Kommunalt avlopp kommer att innebära lokal reduktion av avloppsutsläpp till närmast 100 % vilket innebär ett avslut på läckage av närings- samt smittoämnen från områdets avloppsanläggningar till grundvatten, lokala vattendrag samt Mälaren. Avloppssystemet kommer inte heller att stå i strid med de kommande vattenskyddsföreskrifter för Mälaren vilka kommer att innebära en skärpning av utsläpp av renat och orenat avloppsvatten i mark och vatten i området. Kommunalt avlopp är ett långsiktigt, robust och driftsäkert sätt att ta hand om avloppsvatten och innebär minimalt ansvar samt bra service för fastighetsägare. Fastighetsägarens kostnad för kommunalt avlopp anses inte orimlig jämfört med miljö- och hälsonyttan. Kommunalt vatten kommer att säkerställa god dricksvattenkvalitet och kvantitet för alla boende i området. Kostnaden för kommunalt dricksvatten är förhållandevis liten om avloppsledningsnätet byggs ut samtidigt. För att få dispens från anslutning till kommunalt vatten krävs dricksvattenanalys ur den befintliga vattenbrunnen. Det innebär att samtliga hushåll som inte vill ansluta sig till kommunalt vatten kommer att uppmärksammas om det finns kvalitetsproblem med enskilt dricksvatten. Ytterligare ett tungt argument för kommunalt-va är att lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster är tillämplig i området. Lagen innebär att kommunen är skyldig att ordna vattenförsörjning och avlopp i ett större sammanhang eftersom det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljön.

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten

3 oktober 2012. Samhällsbyggnadsenheten Avloppsmöte i SånnaS 3 oktober 2012 Historik ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Tekniska beskrivningar och rekommendationer Drogs tillbaka

Läs mer

Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun

Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun 1(7) Policy för enskilda avlopp i Vårgårda kommun Antagen av Miljönämnden 2010-10-12 74 2(7) Bakgrund Naturvårdsverkets allmänna råd från 2006 om små avloppsanordningar för hushållsspillvatten lägger betoningen

Läs mer

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV

Styrdokument. Policy enskilda avlopp i Svenljunga kommun GRUNDKRAV Styrdokument Dokumenttyp: Policy Beslutat av: Miljö- och byggnämnden Fastställelsedatum: 2009-05-18 53 Ansvarig: Miljö- och byggchefen Revideras: Vid behov Följas upp: Vid behov Policy enskilda avlopp

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, 44 Reviderade 2009-03-31, 20 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar Beslutade av Miljöskyddsnämnden 2006-12-12, 88 Reviderade 2007-05-29, MN 44 Reviderade 2009-03-31, MN 20 Reviderade 2013-12-10, MN 59 Reviderade 2017-05-11, MN 25 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar i Bollebygds kommun. Bollebygds kommun, Västra Götalands län Antagna SBN 2018/140

Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar i Bollebygds kommun. Bollebygds kommun, Västra Götalands län Antagna SBN 2018/140 Riktlinjer för enskilda avloppsanläggningar i Bollebygds kommun Bollebygds kommun, Västra Götalands län Antagna 2018-04-23 SBN 2018/140 Lagstiftning Miljöbalken Avloppsvatten ska enligt miljöbalken 9 kapitlet

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden

Riktlinje. Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden Riktlinje Riktlinjer för små avlopp BMN 2018/0054 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2018-03-21 54. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2014-11-19 Riktlinjerna ska vägleda och underlätta

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2

Riktlinjer för hantering av befintliga och nytillkomna enskilda avlopp på Gotland. 1. Inledning... 2 RIKTLINJER 1-200 pe Fastställd av miljö- och hälsoskyddsnämnden Framtagen av samhällsbyggnadsförvaltningen Datum 2018-12-18 Gäller från 2019-01-01 Ärendenr MHN 2018/3285 Version [1.0] Riktlinjer för hantering

Läs mer

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga

Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm och Mörbylånga Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden i Borgholms kommun 2007-08-30 Antagen av Miljö- och Byggnadsnämnden i Mörbylånga kommun 2008-09-24 Riktlinjer - enskilda avloppsanläggningar för Ölandskommunerna Borgholm

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Eksjö kommun Antagna av tillstånds- och myndighetsnämnden 2013-01-23 Innehållsförteckning Inledning.. 3 Funktionskrav......3 Säker funktion och användarvänlighet.........3

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-11-10 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Dnr Söderköping: SBF 2015-162 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik datum, Samhällsbyggnadsnämnden i Söderköping datum,

Läs mer

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden

Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp. Antagen av Miljö- och byggnämnd , 110. SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden Riktlinjer för prövning och tillsyn av små avlopp Antagen av Miljö- och byggnämnd 2018-09-26, 110 SÄTERS KOMMUN Miljö- och byggnämnden 1 Bakgrund Tidigare riktlinjer för små avlopp antogs av Miljö- och

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2012-09-18 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MYN 82/12-10-11 Myndighetsnämnden 2014-12-31 Dokumentansvarig

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-10-05 Riktlinjer för enskilda avlopp Dnr Valdemarsvik: MA.2015.39 Antagna av: Miljö- och byggnämnden i Valdemarsvik, 2015-11-10 MBN 207/15 1 (4) Riktlinjer för enskilda avlopp Inledning För att få

Läs mer

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se

Information om inventering av. Enskilda avlopp. Förste miljöinspektör Eva Bayard 0512-570 27 eva.bayard@essunga.se Information om inventering av Enskilda avlopp Förste miljöinspektör Eva Bayard 012-70 27 eva.bayard@essunga.se Enskilda avlopp Det finns ca 1 700 enskilda avlopp i kommunen, där de flesta är gamla anläggningar

Läs mer

Avloppspolicy för Hofors kommun

Avloppspolicy för Hofors kommun Avloppspolicy för Hofors kommun Denna policy skall ligga till grund för Miljö- och hälsoskyddskontorets handläggning av avloppsärenden. Det finns ett antal regler i Miljöbalken (MB), Förordningen om miljöfarlig

Läs mer

Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp

Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp MEDDELANDE 1(5) Tomas Waara Miljöenheten tel.: 018-195246 Miljö- och byggnadsnämnden Kungsgatan 42 745 80 Enköping Fråga om tillsynsvägledning BDT-avlopp Bakgrund Enköping kommun har till Länsstyrelsen

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2015-01-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Riktlinjer enskilda avlopp MBN 8/15-01-29 Miljö- och byggnämnden Tills vidare

Läs mer

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten

Frågor och svar. Hyllinge 29/5 2012. Samhällsbyggnadsenheten Frågor och svar Hyllinge 29/5 2012 Historik- ändrad lagstiftning 1987 gav Naturvårdsverket ut en handbok om allmänna råd för små avloppsanläggningar. Handboken beskrev tekniska beskrivningar och rekommendationer

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE Carina Barthel, Miljöchef, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Rasmus Ahlm, Miljöinspektör, Ystad-Österlenregionens miljöförbund Christina Molin, VA-chef,Ystads

Läs mer

NFS 2006:7 normal skyddsnivå, miljöskydd. Minst 90% reduktion av BOD7

NFS 2006:7 normal skyddsnivå, miljöskydd. Minst 90% reduktion av BOD7 Tabell över parametrar för reningseffektivitet, behandlingskapacitet, hälsoskydd och miljö i standard SS-EN12566-3:2005+A2:2013 och Tabell över parametrar för reningseffektivitet, behandlingskapacitet,

Läs mer

TOLG, VA-LÖSNINGAR

TOLG, VA-LÖSNINGAR TOLG, VA-LÖSNINGAR 1 Val av reningsanläggning styrs av platsens lämplighet för vald teknik samt att tekniken uppfyller lagkraven Förutsättningarna på tomten vad gäller markförhållande såsom marklutning,

Läs mer

Avloppspolicy för Tjörns kommun

Avloppspolicy för Tjörns kommun Avloppspolicy för Tjörns kommun Handläggare: Hanna Tuvdal Datum: 2011-12-14 Ytterligare formalia SBN 360 2011/1692 Tjörn Möjligheternas ö Inledning Vårt viktigaste livsmedel är vatten. En trygg dricksvattenförsörjning

Läs mer

Policy för enskilt avlopp. Antagen av bygg och miljönämnden 2009-04-21, 28

Policy för enskilt avlopp. Antagen av bygg och miljönämnden 2009-04-21, 28 Policy för enskilt avlopp Antagen av bygg och miljönämnden 2009-04-21, 28 Kontakt Upplands-Bro kommun Kundcenter 08-581 690 00 Furuhällsplan 1 196 81 Kungsängen www.upplands-bro.se 1 Inledning Denna policy

Läs mer

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad:

Telefon bostad. Personnr / org. nummer. Fritidsbostad Permanentbostad Antal hushåll: Annan, ange vad: ANSÖKAN/ANMÄLAN Sökande ENSKILD AVLOPPSANORDNING enligt 13 och 14 Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (ansökan inlämnas i 2 exemplar) bostad arbete Mobiltelefon Fastighetsbeteckning Personnr

Läs mer

Enskilda avlopp lagstiftning och teknik

Enskilda avlopp lagstiftning och teknik Enskilda avlopp lagstiftning och teknik Ola Palm Enskilda avlopp i kretslopp För Kiladalen - I tiden 090207 Vad är enskilda avlopp? Definition enligt allmänna råden (2006:7) Hushållsspillvatten från enstaka

Läs mer

Information. Är det dags att rätta till avloppet?

Information. Är det dags att rätta till avloppet? Information Är det dags att rätta till avloppet? BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@ skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Den här

Läs mer

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11

Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun. Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Bedömningsgrunder för små avloppsanordningar i Nässjö kommun Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-06-11 Innehållsförteckning Inledning...... 3 Funktionskrav.. 3 Säker funktion och användarvänlighet.......

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

Små avloppsanläggningar

Små avloppsanläggningar Små avloppsanläggningar Information till den som ska anlägga en ny eller ändra en befintlig anläggning. Ett hushåll använder dagligen ca 1000 liter vatten som blir förorenat och måste tas omhand innan

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har vi sammanfattat viktig information om enskilda avlopp. Här hittar du information om varför vi måste rena avloppsvatten, vilka reningskrav som ställs,

Läs mer

Uppdaterad datum: RIKTLINJER FÖR ENSKILDA AVLOPP I ÅMÅLS KOMMUN

Uppdaterad datum: RIKTLINJER FÖR ENSKILDA AVLOPP I ÅMÅLS KOMMUN Datum: 2010-11-11 DG RIKTLINJER FÖR ENSKILDA AVLOPP I ÅMÅLS KOMMUN Innehållsförteckning Inledning 1 Syfte och omfattning 1 Grundkrav för enskilda avlopp 2 Skyddsnivåer 3 Kretslopp, entreprenörers sakkunnighet

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp

Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Kretslopp för avlopp Södertälje kommun och ansökan om tillstånd för avlopp Stefan Jonsson, Miljökontoret 1 Kretslopp med källsortering av avlopp Lokalt utsläpp från WC = 0 Modern återvinning av WC-avfall:

Läs mer

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning

Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning 1(5) Anordnande eller ändring av enskild avloppsanläggning Ansökan/anmälan enligt 13 respektive 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd samt 1 lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6)

Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ansökan/anmälan om enskild avloppsanläggning 1(6) Ifylld blankett skickas via e-post till bygg-miljo@emmaboda.se eller via brev till: Emmaboda kommun Bygg- och miljönämnden Box 54 361 21 Emmaboda Ofullständigt

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp I den här broschyren har viktig information sammanfattats om enskilda avlopp, till exempel om varför avloppsvatten måste renas, vilka reningskrav som ställs, hur det går

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

din guide till enskilt avlopp

din guide till enskilt avlopp din guide till enskilt avlopp www.avloppsplatsen.se I Sveriges avlånga land finns många fastigheter utanför gränsen för kommunala avlopp. Dessa behöver någon form av enskilt avlopp och det är till dig

Läs mer

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT

Reningsverk BioPlus SORTIMENT ÖVERSIKT SORTIMENT ÖVERSIKT Reningsverk för små hus, villor och flerbostadsområden. För permanent och fritidsboende Parametrar Modellbeteckning BioPlus-5 BioPlus-9 BioPlus-15 Befolkningsekvivalent (PE) PE 5 9

Läs mer

Bergslagens Maskinentreprenad AB

Bergslagens Maskinentreprenad AB Bergslagens Maskinentreprenad AB Ett företag med inriktning på enskilda avlopp! Bildades år 2010 11 anställda Omsättning ca 16 milj (2016) www.ecot.se Information om enskilda avlopp www.ecot.se Sverige

Läs mer

Strategi för prövning av enskilda avlopp i Kungsbacka kommun

Strategi för prövning av enskilda avlopp i Kungsbacka kommun Strategi för prövning av enskilda avlopp i Kungsbacka kommun Antagen av Nämnden för Miljö & Hälsoskydd 2014-08-28 NMH 6 Syftet med strategin är att inte öka belastningen av näringsämnen på Kungsbackas

Läs mer

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Fritidshus och lokaler som inte nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1/5 ANSÖKAN / ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Sökanden Namn: Adress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan

Läs mer

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37

Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun. Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Riktlinjer för små avloppsanordningar i Haparanda kommun Antagen av samhällsbyggnadsnämnden 2016-04-12 37 Inledning Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för olika sorters förorenat vatten. Spillvatten

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun

Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun Diarienummer: 676/2014-424 Inventering av enskilda avloppsanläggningar inom områden i östra delen av Sävsjö kommun -Sara Berglund18 november 2014 Besöksadress Postadress Telefon Telefax E-post (E-mail)

Läs mer

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012

Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Inventering av enskilda VA-anläggningar 2012 Områden kring delar av Ljungaån, Hägnaån, Sävsjöån, Vämmesån och Bodaån samt bäckar runt Ärnanäsasjön och Allsarpasjön Miljö- och byggförvaltningen Stina Pernholm,

Läs mer

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå

Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå Reningstekniker som klarar hög skyddsnivå WC och fosforfilter - Klarar hög skyddsnivå I det här avloppssystemet behandlas avloppsvattnet i en filterbädd med fosforbindande material. Vanlig WC kan användas.

Läs mer

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun

Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (6.2.7) Antagen av Miljö- och byggnadsnämnden 2008-04-10 84 (MBN/2008:104), 2008-05-13 139 (MBN/2008:104) Policy för enskilda avloppsanordningar (upp till 25 pe) i Orust kommun Gäller

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

VA-utbyggnad, Kagghamra

VA-utbyggnad, Kagghamra FÖRSTUDIERAPPORT VA-enheten 2010-03-20 Referens Mottagare Ingmari Holmsten Tekniska nämnden Version PA3 Förstudierapport VA-utbyggnad, Kagghamra Samhällsbyggnadsf örvaltningen Post Botkyrka kommun, 147

Läs mer

Anslag av protokollet (51)

Anslag av protokollet (51) 2018-07-03 1 (51) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 13.20-14.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Roger Eriksson (VF) ordförande Jan Bengtsson (S) 1:e vice ordförande Håkan Thydén

Läs mer

Så här anlägger du enskilt avlopp

Så här anlägger du enskilt avlopp Så här anlägger du enskilt avlopp Innan man får anlägga eller ändra en avloppsanläggning ska dess lämplighet bedömas. Denna folder visar vad du bör tänka på när du ansöker om tillstånd för en avloppsanläggning.

Läs mer

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. ANSÖKAN/ANMÄLAN om inrättande av avloppsanordning enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. Att anlägga avlopp Det krävs tillstånd från myndighetsnämnden för att

Läs mer

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09

Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Välkommen till information VA-utbyggnad Munga 2016-06-09 Program informationsmöte Munga: Bakgrund till beslut om VA- utbyggnation Principlösning beslutat VA-system Kostnader och regler för anslutning Projektorganisation

Läs mer

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30

Avloppsfrågor - Green Island. Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Avloppsfrågor - Green Island Karin Palmqvist Larsson, Miljö- och hälsoskyddsenheten 2013-11-30 Ingmarsö & Brottö Enskilt vatten och avlopp 80% torr toalett och BDT-avlopp Gemensamt avlopp i Ingmarsöbyn.

Läs mer

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten

HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Dnr: 2014/0229-12 HERTSÅNGER 2:22- Förslag till beslut om förbud med vite för utsläpp av WC-vatten Förslag till beslut Samhällsbyggnadschef föreslår Allmänna utskottet att enligt delegationspunkt M. 10.4

Läs mer

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016

Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 Inventering av enskilda avloppsanläggningar i Sävsjö kommun 2016 området mellan Stigåsa och Rörvik Foto: Illustration från avloppsguiden.se Licens: Copyright 2016-08-19 Sammanfattning Under juni månad

Läs mer

Även följande miljömål kan kopplas till enskilda avlopp; Levande sjöar och vattendrag, Giftfri miljö och Hav i balans samt levande kust och skärgård.

Även följande miljömål kan kopplas till enskilda avlopp; Levande sjöar och vattendrag, Giftfri miljö och Hav i balans samt levande kust och skärgård. Dnr. 2008/mn 0374 Datum 08-12-02 1(10) Policy för enskilda avlopp i Syftet med denna policy är dels att säkerhetsställa en enhetlig bedömning och handläggning på förvaltningen. Samtidigt som det tydliggör

Läs mer

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning

Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Arvidsjaurs kommun Miljö- och byggenheten Ansökan om tillstånd för ny avloppsanläggning Alt. Anmälan om ändring av avloppsanläggning Sökande Namn Organisationsnummer/personnummer Postadress Postnummer

Läs mer

Dags för tillsyn i ditt område!

Dags för tillsyn i ditt område! Är ditt avlopp miljösäkert? Dags för tillsyn i ditt område! Innehåller guide och checklista! Linköpings kommun linkoping.se/avlopp Därför är det viktigt att avloppet är säkert För att förhindra att bakterier

Läs mer

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp

Permanentbostad och lokaler som nyttjas permanent Blankett för ansökan om rening av avloppsvatten från gemensamt WC- och BDT- avlopp SAMHÄLLSENHETEN Ansökan, enskilt avlopp avledning av avloppsvatten till enskild avloppsanläggning enligt 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Insändes till: Samhällsenheten

Läs mer

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Oktober 2014 1 Innehållsförteckning ATT PLANERA FÖR ENSKILT AVLOPP... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. VARFÖR BEHÖVS

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 Broschyrens innehåll: Varför ska jag rena mitt

Läs mer

Enskilt avlopp ansökan/anmälan

Enskilt avlopp ansökan/anmälan Enskilt avlopp ansökan/anmälan Information finns på slutet Fastighet Fastighetsbeteckning Fastighetsägarens namn (om annan än sökanden) Fastighetens adress Befintlig byggnad Helt ny byggnad Vid avstyckning,

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256.

Riktlinje. Riktlinjer för enskilt avlopp 2014-11-19. Bmk Mh 2014/4358. Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Riktlinje 2014-11-19 Riktlinjer för enskilt avlopp Bmk Mh 2014/4358 Antagna av byggnads- och miljöskyddsnämnden 2014-11-19 256. Ersätter Riktlinjer för enskilt avlopp 17, 2011-01-26 Riktlinjerna ska vägleda

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp

Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Handlingsplan 2015-2025 Enskilda avlopp Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Sa mhällsbyggnadschef Dokumentet gäller till och med 2015-01-01 2025-12-31 Diarienummer 2014-532 403 Uppföljning och tidplan

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan).

Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan). Samhällsbyggnadsförvaltningen ver. 060815 1 (5) Ansökan / anmälan av enskild avloppsanläggning för 1-5 hushåll Ansökan / anmälan skickas eller lämnas in till miljökontoret (adress se nedan). Läs noga igenom

Läs mer

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14.

Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanläggning Enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 13 eller 14. 1(6) Blanketten ska skickas till Högsby kommun, Miljö- och byggkontoret, 579 80 Högsby. Vid frågor ring 0491-290 00. Sökanden Namn: Adress: Postadress: Personnr/Org.nr: Fastighetsägare (om annan än sökanden)

Läs mer

Dagordning. 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs. Miljöenheten 2014-03-04

Dagordning. 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs. Miljöenheten 2014-03-04 Dagordning 18.00 Samling 18.10 Presentation av inventeringen 18.40 - Frågor 19.00 - Fika 20.00 Dörrarna stängs Välkomna till Informationsmöte inför avloppsinventering Fogdön Helena Segervall, miljöchef

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan 11 Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 10 Broschyrens innehåll: Varför ska jag

Läs mer

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda Information till fastighetsägare Kommunalt avlopp i Ytterboda Dåliga enskilda avlopp Anslutning till kommunalt avlopp anses vara den bästa lösningen på lång sikt

Läs mer

Toalettlösningar/dass och Naturvårdsverkets nya modell för bidrag

Toalettlösningar/dass och Naturvårdsverkets nya modell för bidrag Toalettlösningar/dass och Naturvårdsverkets nya modell för bidrag Förvaltarträff 4 oktober 2018 Karin Emilsson, Sweco karin.emilsson@sweco.se Tåkern naturreservat Högbonden med 1 vandrarhem UPPLÄGG VAD

Läs mer

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Bankgiro 621-6907. Tel 0152-291 00. Strängnäs kommun. kommunstyrelsen@strangnas.

Ansök om enskild avloppsanordning. - Information från Miljöenheten. Bankgiro 621-6907. Tel 0152-291 00. Strängnäs kommun. kommunstyrelsen@strangnas. Ansök om enskild avloppsanordning - Information från Miljöenheten Detta informationsblad syftar till att ge dig som fastighetsägare/entreprenör den information som är viktig att känna till vid planering

Läs mer

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899)

Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) Ankomststämpel Ansökan/anmälan av enskilt avlopp i enlighet med 13 och 14 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 1. Sökande Namn Utdelningsadress Postadress Mobiltelefon Telefon

Läs mer

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig

Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig Den här broschyren kommer att ge dig information som kan underlätta vid en planering inför nyanläggning eller en ändring av en befintlig avloppsanläggning. 1 Broschyrens innehåll: Varför ska jag rena mitt

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Riktlinjer om enskilda avlopp Antagna av miljönämnden och samt reviderade

Riktlinjer om enskilda avlopp Antagna av miljönämnden och samt reviderade Riktlinjer om enskilda avlopp Antagna av miljönämnden 2008-03-05 18 och 2009-04-07 24 samt reviderade 2014-12-10 86 Datum Ärendenr 2009-03-30 MNM1653/08 rev. 2014-12-10 MNM2067/14 Miljönämndens riktlinjer

Läs mer

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan

Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enskild avloppsanläggning Ansökan/Anmälan Enligt 13 eller 14 förordning (1998:889) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Sökande Namn Organisationsnr/Personnr Telefonnummer bostad Telefonnummer arbetet

Läs mer

Information om enskilda avlopp

Information om enskilda avlopp Information om enskilda avlopp Dagens program Varför ska vi rena avloppsvatten? Lagstiftning vilka krav och regler gäller? Teknik vad finns det att välja på? Hur gör man från ansökan till färdig anläggning

Läs mer

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning

Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning Ansökan/anmälan om ny avloppsanläggning 2-5 hushåll Enligt 13 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Avgift tas ut enligt gällande taxa. Personuppgifter i ansökan behandlas i enlighet

Läs mer

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp

Ansökan och anmälan om enskilt avlopp Ansökan och anmälan om enskilt avlopp För att ändra din avloppsanordning eller installera en ny måste du antingen ansöka om tillstånd eller skicka in en anmälan till miljönämnden. I den här informationsbladet

Läs mer

Strategi för enskilda avloppsanordningar i Uddevalla kommun

Strategi för enskilda avloppsanordningar i Uddevalla kommun Strategi för enskilda avloppsanordningar i Uddevalla kommun Fastställd av Miljö och Stadsbyggnadsnämnden 2013-04-18, 130 Miljö och Stadsbyggnad Miljöavdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx) Fax

Läs mer

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan

Inrättande av avloppsanordning Ansökan/anmälan 1 (5) Inrättande av Ansökan/anmälan Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Viktig information som du bör ta del av vid ansökan/anmälan finns i informationsfoldern Hur man söker tillstånd. Där finns

Läs mer

Länsstyrelsens tillsynsvägledning. Länsstyrelsens roll i va-frågor. BDT-avlopp ur ett tillsynsperspektiv. Temadag BDT-vatten, hur farligt är det

Länsstyrelsens tillsynsvägledning. Länsstyrelsens roll i va-frågor. BDT-avlopp ur ett tillsynsperspektiv. Temadag BDT-vatten, hur farligt är det BDT-avlopp ur ett tillsynsperspektiv Temadag BDT-vatten, hur farligt är det 2011-01-25 Tomas Waara Länsstyrelsens roll i va-frågor Granskning av detaljplaner och ÖP Regionalt miljömålsarbete Prövning och

Läs mer

Lagar och regler för dig med enskilt avlopp

Lagar och regler för dig med enskilt avlopp Lagar och regler för dig med enskilt avlopp 1 Innehåll Sid Går du i avloppstankar?... 3 Om enskilt avlopp... 3 Ansvar och roller... 4 Tillstånd och anmälan... 5 Vad ska ingå i en tillståndsansökan?...

Läs mer

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips:

För att minska avloppets miljöpåverkan och upprätthålla dess funktion kan man använda dessa tips: Enskilt avlopp Ungefär 10 % av de svenska hushållen har enskilt avlopp. Tillsammans släpper de ut lika mycket övergödande ämnen som alla de övriga hushållen, som är anslutna till kommunala reningsverk,

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH SAMHÄLLSBYGGNADSNÄMNDEN 2015-02-25 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

Miljö- och byggnämnden

Miljö- och byggnämnden 2016-09-06 1 (58) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl 14.00 16.40 ande Mikael Svahn (S) 1:e vice ordföranden Sven-Olov Karlsson (VF) ordförande Roger Eriksson (VF) Sten Johansson (M) Kjell Brolin (KD)

Läs mer

ANTAGET AV MILJÖ-OCH BYGGNÄMNDEN 2007-09-12. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun

ANTAGET AV MILJÖ-OCH BYGGNÄMNDEN 2007-09-12. Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun ANTAGET AV MILJÖ-OCH BYGGNÄMNDEN 2007-09-12 Riktlinjer för enskilda avlopp i Hedemora kommun Lagstiftning och andra styrdokument Miljöbalken Olika typer av förorenat vatten definieras som avloppsvatten.

Läs mer

Riktlinjer för enskilda avlopp

Riktlinjer för enskilda avlopp Riktlinjer för enskilda avlopp 2016-03-01 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinjer Enskilda avlopp 2016-02-23, 18 Miljö- och byggnämnden Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Miljökontoret. Enskilt avlopp. Information och blanketter till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanläggning

Miljökontoret. Enskilt avlopp. Information och blanketter till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanläggning Miljökontoret Enskilt avlopp Information och blanketter till dig som planerar en ny eller förändrad avloppsanläggning Innehåll Inledning 3 Att börja med 4 Från planering till färdigt avlopp 5 1. Sök rådgivning

Läs mer

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp

Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp Miljö- och hälsoskyddskontoret informerar Ansökan om tillstånd för installation av enskilt avlopp www.sigtuna.se Ny anläggning kräver tillstånd! Utsläpp av avloppsvatten i mark, grundvatten eller vattenområde

Läs mer

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar

Blankett ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning med anvisningar Ansökan/anmälan om inrättande av avloppsanordning enligt 9 kap 7 Miljöbalken och 13 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (5) Reviderad 2016-01-11 Blankett ansökan/anmälan om inrättande

Läs mer