Miljöfysik FYSA Laboration 6. Absorption av joniserande strålning + Radioaktivitet i vår omgivning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöfysik FYSA15 2015. Laboration 6. Absorption av joniserande strålning + Radioaktivitet i vår omgivning"

Transkript

1 Miljöfysik FYSA Laboration 6 Absorption av joniserande strålning + Radioaktivitet i vår omgivning

2 Förberedelser: Läs i Reistad & Stenström, Energi- och Miljöfysik (2015), Del 2 (eller motsvarande avsnitt i äldre upplagor): o Sidorna (Joniserande strålning) o Sidorna (Radioaktivitet i omgivningen) Läs laborationshandledningen Labbrapport: Labbrapporten ska ha en tydlig indelning i stycken, som t.ex. syfte, utförande, resultat, slutsatser/sammanfattning, o.s.v. Rapporten ska skrivas med egna ord och som löpande text. Samarbete är tillåtet, maximalt två personer per rapport. Redovisa laborationens resultat noga och ha gärna egna funderingar. Eget tänkande uppskattas.

3 1. Inledning Joniserande strålning, som till exempel α-, β- och γ-strålning, är skadlig för människan på grund av att den kan ändra stukturen hos molekyler i kroppen; något som kan orsaka bland annat celldöd och cancer. Strålning kan dock stoppas med hjälp av olika material. Under laborationen kommer vi att studera hur tjockt lager av en absorbator som behövs för att stoppa strålningen och hur långt strålningen kommer i vår kropp innan den absorberas. I den andra delen av laborationen kommer vi att studera radioaktivitet i vår omgivning. Radon ger oss det största dosbidraget av alla naturligt förekommande strålkällor (i genomsnitt 3 msv/år jämfört med 1 msv/år för övriga naturliga källor). 2. Teori 2.1 γ-strålning Gammastrålning är högenergetiska fotoner som kan växelverka med materia via fotoelektrisk effekt, Comptonspridning samt parbildning. Vilken utav dessa tre processer som sker beror mest på fotonens energi, som kan ses i figur 1 nedan. Figur 1: De tre olika processerna dominerar olika energiintervall. (Krane 1988) Gammastrålningens växelverkan med omgivningen När en foton växelverkar via fotoelektrisk effekt, tas fotonens energi upp av en atomärt bunden elektron, som därefter emitteras (sänds ut) med en rörelseenergi som är lika med fotonens rörelseenergi minus elektronens bindningsenergi. Fotonen absorberas (tas up/försvinner) alltså helt i denna process. Comptonspridning innebär att fotonen sprids (studsar) mot en löst bunden elektron, varvid fotonen ändrar riktning samt förlorar en del av

4 sin energi till elektronen. Så kallad parbildning kan ske när fotonen har en energi som överstiger två elektronmassor, det vill säga 1,022~MeV. Genom växelverkan omvandlas fotonen till en elektron och en positron, elektronens antipartikel. Fotonen försvinner alltså helt även i denna process. Via vilken process fotonerna växelverkar är starkt beroende av deras energi. Fotoner växelverkar huvudsakligen med elektroner respektive elektrondensiteten i ett material. Om materialet som vi använder som absorbator är homogent (ser likadant ut överallt), kommer elektrondensiteten också vara det. Det betyder att inkommande fotoner har konstant sannolikhet att växelverka med elektrondensiteten för varje enhetssträcka. Det låter svårt men är enkelt att visualisera. Säg att ''halveringssträckan'', för ett visst material och en viss fotonenergi, är en meter. Då har antalet fotoner, med den energin, halverats efter en meters resa i materialet. Dessa 50% ska nu ta sig till från en meter till två meter, varvid ressträckan återigen är en meter, det betyder att antalet fotoner kommer att halveras igen. 25% kommer två meter in i materialet, 12,5% tre meter och så vidare. Om vi plottar dessa värden mot färdsträckan ser vi att de liknar en exponentialfunktion. Absorption Intensiteten av fotoner med en viss energi som funktion av en absorbators tjocklek kan enligt resonemanget ovan skrivas: Här är I0 intensiteten av fotoner innan passage genom absorbatorn och I är intensiteten på djupet x i absorbatorn. µ är attenueringskoefficienten, se figur 2, för absorbatorn och är bland annat beroende av fotonenergin. Samma typ av samband känner vi igen från radioaktivt sönderfall, där sannolikheten för sönderfall är konstant. Istället för attenueringskoefficienten µ = ln 2 / x1/2 har man där sönderfallskonstanten λ = ln 2 / T1/2. Figur 2: Massattenueringskoefficienten för olika fotonenergier i aluminium resp. bly. Massattenueringskoefficienten är attenueringskoefficienten µ dividerad med materialets densitet. (Krane 1988)

5 2.2 β-strålning Betastrålning är högenergetiska elektroner β - respektive positroner β +, som till skillnad från fotoner växelverkar kontinuerligt (fortlöpande) med de atomära elektronerna under sin passage. Då en betapartikel färdas genom ett material, förlorar den rörelseenergi vid spridning mot atomära elektroner. Eftersom det handlar om kollisioner mellan identiska partiklar med lika massor, kan spridningen bli avsevärd och spridningsvinklarna stora; elektronen kan slås iväg i en helt annan riktning än vad den hade innan. I spridningsprocesser kommer elektroner även förlora energi genom utsändandet av Bremsstrahlung (bromsstrålning). Sådan strålning består av fotoner och uppkommer då en laddad partikel såsom elektronen accelereras, vilket är fallet vid spridning. Energiförlusten av betapartiklar i en absorbator per sträcka (de/dx) är proportionell mot absorbatorns densitet samt mot kvoten mellan atomnummret Z och masstalet A, se figur 3. Termen Z/A är dock relativt konstant för de flesta ämnen. På grund av att betapartiklarna sprids i så stor utsträckning vid passage genom ett material, kommer deras kontinuerliga energispektrum att förflytta sig mot lägre energier samt breddas. Detta kommer ifrån att inte alla elektroner växelverkar lika stakt vid passage genom materialet och därmed inte förlorar lika mycket energi; något som naturligtvis inte har med elektronerna att göra utan är en konsekvens av att elektronerna har en viss sannolikhet att växelverka per sträcka. Figur 3: Energiförlust genom kollisioner respektive bromsstrålning för elektroner i koppar. Den totala energiförlusten av båda processerna är också markerad, liksom motsvarande kurva för protoner. (Leo 1994)

6 2.3 α-strålning Alfastrålning kommer från radioaktivt sönderfall där en heliumkärna sänds ut från en atomkärna. Eftersom alfapartiklar är ca 7300 gånger tyngre än elektroner, kommer de att spridas mycket mindre än elektronerna respektive positronerna i fallet med betastrålning. Detta blir rätt naturligt då man jämför alfapartikeln med en 40 ton lastbil som kör på en massa godtyckliga 5,5 kg objekt, det krävs många krockar för att minska lastbilens fart respektive ändra dess rikting. Figur 4: Typisk Braggkurva för en alfapartikel som visar hur de/dx varierar med penetrationsdjupet i materialet. Partikeln är alltså som mest joniserande mot slutet av sin bana. (Leo 1994) Alfastrålning är precis som betastrålning laddade partiklar och förlorar kontinuerligt rörelseenergi då de färdas genom ett material. Energiförlusten per sträcka är i det här fallet omvänt proportionell mot den kinetiska energin hos partikeln. Detta leder till att en partikel med hög energi bara förlorar lite av sin rörelseenergi längs större delen av sin färdväg. När dess energi slutligen minskar så ökar energiförlusten drastiskt, nästan all energi kommer då att deponeras på en mycket kort resterande sträcka. Figur 4 visar i en så kallad Braggkurva hur energiförlusten (de/dx) av alfapartiklar beror av sträckan. 2.4 Jämförelse mellan α-, β- och γ-strålning En liten jämförelse av hur de tre olika typerna av joniserande strålning beter sig i ett material kan ses i figur 5. Vi ser att intensiteten för alfastrålningen inte minskar nämnvärt förrän partiklarna nästan har stannat upp helt. Alfapartiklar har en relativt välbestämd räckvidd, i olika material. Gammastrålningens intensitet minskar mer kontinuerligt men har istället avsevärt mycket längre räckvidd (hur mycket längre beror på fotonernas energi och vilket medium de penetrerar). Betastrålningens beteende kan ses som ett mellanting av alfa- och gammastrålning.

7 Figur 5: Transmitterad intensitet för alfa-, beta- och gammastrålning. För alfaoch gammastrålningen är räckvidden i materialet definierad som den sträcka efter vilken intensiteten halverats (I/I0), medan man för betastrålning har extrapolerat den linjära delen av absorptionskurvan. Viktigt att påpeka här är att den horisontella skalan inte är linjär, räckvidden för gammastrålningen kan vara många storleksordningar längre än räckvidden för alfastrålningen! (Krane 1988). 2.5 Neutroner Neutroner är inte direkt joniserande eftersom de inte märker av de atomära elektronerna. Neutroner med hög rörelseenergi räknas ändå som joniserande strålning. De växelverkar enbart med atomkärnorna via den starka kraften, och denna växelverkan ger indirekt upphov till joniserande strålning. Just på grund av den svaga växelverkan med elektronerna är neutroner ''svårstoppade'' och har en stor penetrationsförmåga. När en neutron så småningom fångas in av en atomkärna, kommer den resulterande kärnan först vara i ett exciterat tillstånd. Den kommer då att deexcitera (göra av med energi) genom att emittera en eller flera högenergetiska fotoner och/eller genom att emittera en alfa- eller betapartikel. 2.6 Radon i vår omgivning Radon ger oss det största dosbidraget av alla naturligt förekommande strålningskällor (i genomsnitt 3 msv/år jämfört med 1 msv/år från övriga naturliga källor). Det vi i dagligt tal benämner radon är egentligen radon-isotopen 222 Rn och dess fyra första sönderfallsprodukter (de s k kortlivade radondöttrarna). 222 Rn ingår i uran-sönderfallskedjan och förekommer därför naturligt i bergarter som innehåller uran. Radon är en ädelgas (liksom He, Ne, Ar, Kr, och Xe) och bildar därför ogärna kemiska föreningar. Därför binds det ej i ursprungsmaterialet utan kan i gasform nå håligheter och sprickor och därifrån diffundera ut till den omgivande luften (exhalation). Eftersom radon är vattenlösligt kan det även komma ut i luften via vattenflöden i ursprungsmaterialet. 222 Rn har en halveringstid på 3,82 dygn och sönderfaller till kortlivade isotoper av metallerna polonium (Po), vismuth (Bi) och bly (Pb), vars halveringstider är mindre än en halvtimme. Dessa s.k. radondöttrar fastnar med hög sannolikhet på de dammpartiklar (aerosoler) som alltid finns i luft (vanlig inomhusluft: partiklar/cm3) och följer vid inandning med ner i luftvägarna där de deponeras på olika ställen. Kroppen har olika skyddsmekanismer för att

8 transportera bort de deponerade partiklarna men transporten tar upp till 24 timmar vilket innebär att sönderfallet av radondöttrarna sker inne i luftvägarna vilka då utsätts för strålning. Vid långvarig radonexponering har man kunnat påvisa cancerinduktion i de mest strålningskänsliga cellerna i lungorna. De viktigaste källorna för radon i bostäder är marken under huset, byggnadsmaterialet, vattenledningsvattnet samt eventuell hushållsgas. Det största bidraget kommer från marken med variationer beroende på uranhalt och genomsläpplighet för gaser (uranhalten är hög i t.ex. alunskiffer). Alla byggnadsmaterial baserade på mineral (t ex betong, tegel, gips,...) innehåller varierande mängder radioaktiva nuklider. I detta sammanhang kan nämnas blå lättbetong som användes i stor utsträckning som byggnadsmaterial fram till Denna betong är gjord på alunskiffer och innehåller ofta mycket höga halter av radioaktivitet. Vattenledningsvatten från djupare vattentäkter, speciellt i uranhaltig mark, kan ge betydande bidrag till radonhalten inomhus medan ytliga vattentäkter oftast ger försumbara bidrag. Den genomsnittliga radonhalten i svenska bostäder är 105 Bq/m3. Åtgärdsnivån för existerande hus är 800 Bq/m3 medan nybyggda hus ej får överstiga 140 Bq/m3. Det högsta uppmätta värdet i en svensk bostad är Bq/m3.

9 3. Experiment 3.1 Alfastrålning Målet med detta moment är att studera hur förhållandevis tunga, laddade partiklar växelverkar med materia. Montera både alfapreparatet 241 Am (se figur 6) i avsedd hållare i vakuumkammaren, och en folie av aluminium på den vridbara hållaren. Vrid absorbatorhållaren i ett läge mellan strålningskällan och detektorn. Folien är 6 mikrometer tjock på den ena halvan och 12 mikrometer tjock på den andra halvan. Stäng akuumkammaren och starta vakuumpumpen. När trycket är under ca 0,05 Torr kan en spänning läggas över detektorn. Sakta ökas spänningen upp till 100V. OBS! Sänk spänningen över detektorn innan ni luftar kammaren. Tag upp ett spektrum för 241 Am utan absorbator. Hur ser det ut? Varför? Sätt in den ovan beskrivna absorbatorfolien och tag upp ett nytt spektrum, utan att radera det förra från skärmen. Hur ser det ut nu? Varför? Hur mycket energi förlorar alfapartiklarna i folien? Uppskatta (med hjälp av det du ser) räckvidden för en alfapartikel med 5,5 MeV rörelseenergi! Lufta vakuumkammaren och gör en tredje körning utan att rensa skärmen. Vad ser vi? Slutsats? OBS! Dra ner spänningen över detektorn direkt när körningen avslutats, innan ni lyfter upp detektorn och preparathållaren. Figur 6: Uppkoppling för försöken med alfa- och betastrålning. MCA beskrivs i bilaga 1.

10 3.2 Betastrålning Uppställningen i detta försök är densamma som i föregående. Alfapreparatet byts mot ett preparat som emitterar betapartiklar, i vårt fall 90 Sr. Genom att föra in metallfolier (aluminium och/eller koppar) av varierande tjocklek mellan detektor och preparat registrerar vi intensitetsförlusten som funktion av foliernas tjocklek. Betastrålning har ett kontinuerligt energispektrum till skillnad från alfastrålning som ger diskreta energitoppar. Detta beror på att betasönderfall är ett trekropparsproblem i vilket det finns oändligt många sätt energin kan fördela sig mellan de inblandade partiklarna. Observera att det kontinuerliga energispektrumet från betapartiklarna för en lägre amplitud och ''rör sig mot'' en lägre energi när vi placerar en absorbator mellan detektor och preparat. Diskutera varför det är på det viset. Ta upp ett spektrum utan absorbator, gör en ''peak search'' och en ''peak report''. Notera antalet ''counts/second'', detta är I0. Gör samma sak med två olika tjocklekar av aluminium som absorbator, bortsett från att ingen ny ''peak search'' skall göras (viktigt). För varje körning, notera tjockleken på absorbatorn och den uppmätta intensiteten. Gör precis samma sak med koppar som absorbator. 3.3 Gammastrålning Syftet med momentet är att studera absorptionsförmågan av gammastrålning i olika material som funktion av en absorbators tjocklek. Uppställningen består av en HPGe-detektor (High Purity Germanium) som via en förstärkare är kopplad till en mångkanalanalysator (MCA), se figur 7. Dra långsamt upp spänningen över detektorm till 900V. Placera 137 Cs-preparatet framför detektorn. Starta datainsamlingen och låt insamlingen pågå till dess att god statistik i spektret erhålls. Försök att förklara de olika delarna i spektret. Gör en peak search och peak report över den stora toppen. Anteckna intensiteten (counts/second), den motsvarar I0. Ta upp nya spektra där blyplattor av olika tjocklek används som framför preparatet. För varje körning, gör en ny peak report utan att göra en ny peak search och anteckna antalet counts/second för respektive absorbatortjocklek. Plotta logaritmen av intensiteten (ln I) mot absorbatortjockleken (x). Vi vet att, vilket kan skrivas om med räknereglerna för logaritmfunktioner till ln (I(x)) = ln (I0) - µ x. Detta är en rät linje med riktningskoefficient -µ. När vi har plottat kan vi anpassa en rät linje och lutningen av denna ger oss attenueringskoefficienten (µ). När vi har fått fram ett värde på µ kan vi möblera om i ekvationen igen för att få en halvvärdestjocklek x1/2, där intensiteten av strålningen

11 gått ner till hälften: x1/2=ln 2 / µ. Vad får ni för attenueringskoefficient och vad är halvvärdestjockleken för denna absorbator? Vad innebär det? Upprepa de två senaste punkterna för övriga tillgängliga absorbatormaterial: tenn, koppar, aluminium och falukorv -- den sistnämnda för att representera den mänskliga kroppen. På vilket vis skiljer sig falukorv från den mänskliga kroppen? Ta bort alla absorbatorer och flytta fram preparathållaren så att avståndet mellan preparat och detektor halveras. Ta upp ett spektrum, gör en ''peak report'' och notera intensiteten ( counts/second ). Flytta sedan preparathållaren så att avståndet till detektorn istället blir dubbelt så långt jämfört med utgångsläget och gör samma mätning. Resultat? Slutsats? Figur 7: Uppkoppling för försöken med gammastrålning. MCA beskrivs i bilaga Mätning av radon-exhalation från alunskiffer och/eller vatten I denna del av laborationen skall vi se närmare på hur radon exhaleras ut i luften ifrån alunskiffer och vanligt vattenledningsvatten. Alunskiffer förekommer i stor utsträckning i marken i vissa områden, inom Skåne i synnerhet på Österlen och även i Södra Sandbytrakten, medan vatten ju är en vara som förekommer rikligt i alla hushåll. Om så önskas kan vattenprovet medtagas hemifrån (mängd: 1 liter). Provet bör vara färskt (helst inte äldre än ca. ett dygn). Vi kommer att mäta radonhalt genom att detektera α-partiklarna som emitteras vid α- sönderfall av 222 Rn. Radondetektorn består av en s k jonisationskammare enligt figur 8. Den aktiva volymen mellan anod och katod består av luft som normalt är elektriskt isolerande. Normalt går det alltså ingen ström mellan de två elektroderna trots en spänning på 750 V mellan dem. En α -partikel som emitteras vid sönderfall av 222 Rn orsakar vid sin passage genom luft en jonisation av molekylerna, d.v.s. en uppdelning av dessa i elektroner och joner, som är elektriskt laddade. Om sönderfallet sker inne i den aktiva volymen kommer dessa fria laddningar att vandra mot resp. elektrod (anod resp. katod) och ge upphov till en kort strömpuls. Denna kan detekteras med hjälp av snabb elektronik och indikerar m.a.o. att ett 222 Rn-sönderfall har skett. Vid normal användning är jonisationskammaren öppen (via ett glasfiberfilter) mot den omgivande luften. Radongas kan diffundera igenom filtret medan radondöttrarna effektivt stoppas. Detektorn registrerar α -sönderfall av 222 Rn inne i jonisationskammaren och för att få

12 rimliga statistiska osäkerheter räknas antalet sönderfall per tio-minuters intervall. Värdena lagras i minnet i detektorn och kan läsas ut vid senare tillfälle. Figur 8: Radondetektor Vid denna laboration kopplas ett slutet system upp ungefär enligt figur 9. Behållaren innehåller prov av alunskiffer eller vatten. Eftersom systemet är slutet och luften pumpas runt i systemet kommer radonhalten att vara densamma överallt, d v s samma halt i jonisationskammaren som i behållaren. Då systemet sluts (d.v.s. locket med tillhörande slangar sätts på behållaren) kommer radonhalten att stiga p g a exhalation från provet. Vi skall mäta hur radonhalten förändras under en viss tid och utifrån detta beräkna hur många radonatomer som exhaleras per tidsenhet från provet (exhalationshastigheten). Beteckningar: N: antal radonatomer i luften i systemet E: exhalationshastighet C: uppmätt radonhalt A: aktivitet V: systemets volym : sönderfallskonstant för 222 Rn t 1/2 : halveringstid för 222 Rn Detektorn anger radonhalten som aktivitet/volymsenhet: med enheten Bq/m 3.

13 Figur 9: Uppkoppling för radonmätning Eftersom vi är intresserade av antalet radonatomer i luften utnyttjar vi sambandet vilket ger: I början av processen (då systemet nyligen har slutits) gäller att förändringshastigheten för antalet radonatomer i luften är lika med exhalationshastigheten från provet (se bilaga 2): Exhalationshastigheten ges då av: Sönderfallskonstanten för den aktuella kärnan erhålles ur dess halveringstid som: Utförande 1. Mätning på alunskiffer. Sätt på locket med tillhörande slangar på behållaren med alunskiffer. Sätt samtidigt igång detektorn ("on/off") och starta luftpumpen (0.5 l/min). Låt mätningen pågå så länge som möjligt, d v s lämpligen till efter moment alfa-, betaoch gammastrålning ovan (dock minst två timmar).

14 2. Utskrift och utvärdering av alunskiffermätningen. Starta analysprogrammet på datorn: o välj genvägen "xdataexpert04". Hämta data från detektorn: o välj "Connect to instrument (ikon) AlphaGuard o under flik Measurements, klicka på Read list of measurements o välj aktuell mätserie (normalt den senaste) o klicka Import measurement Tag av locket från behållaren och öka luftpumpen till 1 l/min för att "skölja ur" jonisationskammaren inför nästa mätning. Stäng samtidigt av detektorn. Skriv ut mätningen: Bestäm lutningen för radonhalt-kurvan (d v s dc/dt): o p.g.a. statistiska fluktuationer är det inte säkert att den uppmätta ökningen av radonhalten sker i jämn takt. Vi nöjer oss här med att med ögat göra en uppskattning av kurvans lutning. Beräkna gasvolymen i det slutna systemet (mät lämpliga dimensioner med linjal). Beräkna sönderfallskonstanten för 222 Rn (t1/2 = 3,82 dygn). Beräkna exhalationshastigheten för radon från alunskiffer enligt formlerna ovan. 3. Mätning på vattenledningsvatten. Sätt på kallvattenkranen och låt vattnet rinna i minst 1 minut, gärna längre. Fyll den tomma behållaren med 1 l vatten. Förfarande i övrigt som under moment 1 ovan. 4. Utskrift och utvärdering av vattenmätningen. Förfarande som under moment 2 ovan. Referenser Krane, Kenneth S., Introductury Nuclear Physics, John Wiley & sons, ISBN: X, 1988 Leo, W.R., Techniqus for Nuclear and Particle Physics Experiments, 2 nd ed., Springer Verlag, ISBN: , 1994

15 Bilaga 1. Vad beskrivs i MCA:n? Som vi kan se i kopplingsschemat går signalen från förstärkaren (amplifier) in i något som kallas MCA, "Multi Channel Analyzer" eller mångkanalsanalysator. MCA:n har ett antal kanaler, som var och en motsvarar en viss pulsstorlek från förstärkaren. Ju högre pulsen är, desto mer energi har deponerats i detektorn (vid just den händelsen), så de olika kanalerna på MCA:n motsvarar olika energier. För att få reda på exakt vilken energi en viss kanal motsvarar måste man kalibrera skalan med kanalnummer eftersom detta även beror på signalförstärkningen. MCA:n registrerar antalet händelser i varje kanal (antal "counts") och genererar på så sätt ett spektrum där vi kan se vilka energier partiklarna har. Om vi t.ex. tittar på spektrumet i figur 10 nedan ser vi att detektorn har registrerat ca 800 händelser (fotoner) i kanal nummer 77. Den exakta energin som kanal 77 motsvarar kan vi dock inte säga någonting om utifrån bilden. Figur 10: 137 Cs-spektrum upptaget med NaI-detektor

16 Bilaga 2. Radonhaltens variation med tiden För den matematiskt intresserade skall vi härleda uttrycken för hur radonhalten varierar med tiden samt visa att sambandet: gäller för små tider. Alunskiffer innehåller 238 U som har en mycket lång halveringstid (4, år). Sönderfallskedjan som utgår från 238 U, i vilken bl a 222 Rn ingår, befinner sig därför i s k sekulär jämvikt vilket innebär att aktiviteten är konstant och att det sker lika många sönderfall per tidsenhet av alla nuklider som ingår i kedjan. 222 Rn nybildas därför kontinuerligt och exhalationshastigheten (E) från alunskifferprovet kan antagas vara konstant. Samtidigt finns det för varje radonatom i luften en viss sannolikhet per tidsenhet () att den försvinner ur systemet p.g.a. olika fysikaliska processer (radioaktivt sönderfall, diffusion till den omgivande luften genom läckor, etc.). Förändringen av antalet radonatomer (N luft ) i luften i det slutna systemet ges då av (i ekvationerna nedan underförstås att N luft är en funktion av tiden, d v s N luft =N luft (t)): Λ Lösningen till denna differentialekvation är: 1 Förändringshastigheten: För små t gäller: M.a.o.: för små t är förändringshastigheten för antalet radonatomer i systemet lika med exhalationshastigheten för alunskifferprovet. Situationen är annorlunda för vatten eftersom det endast innehåller en viss mängd 222 Rn från början och där inte sker någon nybildning. Det totala antalet radonatomer i systemet (N total = N vatten + N luft ) kommer därför att avtaga med tiden p g a det radioaktiva sönderfallet (för att förenkla räkningarna antager vi här att systemet är helt slutet, d.v.s. inga läckor till omgivningen). Vi skriver:

17 där är den radioaktiva sönderfallskonstanten. Lösningen till denna differentialekvation är: 0 Vi är intresserade av hur antalet radonatomer i luften varierar med tiden. Detta antal ökar genom exhalation från vattnet men samtidigt sker en minskning p.g.a. det radioaktiva sönderfallet samt återabsorption av radonatomer från luften till vattnet. Om sannolikheten per tidsenhet för att en radonatom i vattnet avgår till luften är vl och sannolikheten för den omvända processen är lv kan vi skriva förändringen för antalet radonatomer i luften som: Λ Λ Vi skriver om detta uttryck med hjälp av uttrycket för N total ovan: Λ Λ 0 Λ Λ 0 Λ Λ Λ Lösningen till denna differentialekvation med begynnelsevillkoret N luft (0) = 0 är: Förändringshastigheten: 1 Λ Λ För små t gäller: 0 Λ Detta är detsamma som antalet radonatomer per tidsenhet som avgår från vatten till luft vid tiden t=0, d v s exhalationshastigheten E vid tiden t=0.

GAMMASPEKTRUM 2008-12-07. 1. Inledning

GAMMASPEKTRUM 2008-12-07. 1. Inledning GAMMASPEKTRUM 2008-12-07 1. Inledning I den här laborationen ska du göra mätningar på gammastrålning från ämnen som betasönderfaller. Du kommer under laborationens gång att lära dig hur ett gammaspektrum

Läs mer

Sönderfallsserier N 148 147 146 145 144 143 142 141 140 139 138 137 136 135 134. α-sönderfall. β -sönderfall. 21o

Sönderfallsserier N 148 147 146 145 144 143 142 141 140 139 138 137 136 135 134. α-sönderfall. β -sönderfall. 21o Isotop Kemisk symbol Halveringstid Huvudsaklig strålning Uran-238 238 U 4,5 109 år α Torium-234 234 Th 24,1 d β- Protaktinium-234m 234m Pa 1,2 m β- Uran-234 234 U 2,5 105 år α Torium-230 230 Th 8,0 105

Läs mer

Laborationer i miljöfysik Gammaspektrometri

Laborationer i miljöfysik Gammaspektrometri Laborationer i miljöfysik Gammaspektrometri 1 Inledning Med gammaspektrometern kan man mäta på gammastrålning. Precis som ett GM-rör räknar gammaspektrometern de enskilda fotonerna i gammastrålningen.

Läs mer

Fysik. Laboration 4. Radioaktiv strålning

Fysik. Laboration 4. Radioaktiv strålning Tekniskt basår, Laboration 4: Radioaktiv strålning 2007-03-18, 7.04 em Fysik Laboration 4 Radioaktiv strålning Laborationens syfte är att ge dig grundläggande kunskap om: Radioaktiva strålningens ursprung

Läs mer

ATOM OCH KÄRNFYSIK. Masstal - anger antal protoner och neutroner i atomkärnan. Atomnummer - anger hur många protoner det är i atomkärnan.

ATOM OCH KÄRNFYSIK. Masstal - anger antal protoner och neutroner i atomkärnan. Atomnummer - anger hur många protoner det är i atomkärnan. Atomens uppbyggnad Atomen består av tre elementarpartiklar: Protoner (p + ) Elektroner (e - ) Neutroner (n) Elektronerna rör sig runt kärnan i bestämda banor med så stor hastighet att de bildar ett skal.

Läs mer

Atomens uppbyggnad. Atomen består av tre elementarpartiklar: Protoner (+) Elektroner (-) Neutroner (neutral)

Atomens uppbyggnad. Atomen består av tre elementarpartiklar: Protoner (+) Elektroner (-) Neutroner (neutral) Atom- och kärnfysik Atomens uppbyggnad Atomen består av tre elementarpartiklar: Protoner (+) Elektroner (-) Neutroner (neutral) Elektronerna rör sig runt kärnan i bestämda banor med så stor hastighet att

Läs mer

Kärnenergi. Kärnkraft

Kärnenergi. Kärnkraft Kärnenergi Kärnkraft Isotoper Alla grundämnen finns i olika varianter som kallas för isotoper. Ofta finns en variant som är absolut vanligast. Isotoper av ett ämne har samma antal protoner och elektroner,

Läs mer

Atom- och Kärnfysik. Namn: Mentor: Datum:

Atom- och Kärnfysik. Namn: Mentor: Datum: Atom- och Kärnfysik Namn: Mentor: Datum: Atomkärnan Väteatomens kärna (hos den vanligaste väteisotopen) består endast av en proton. Kring kärnan kretsar en elektron som hålls kvar i sin bana p g a den

Läs mer

7. Radioaktivitet. 7.1 Sönderfall och halveringstid

7. Radioaktivitet. 7.1 Sönderfall och halveringstid 7. Radioaktivitet Vissa grundämnens atomkärnor är instabila de kan sönderfalla av sig själva. Då en atomkärna sönderfaller bildas en mindre atomkärna, och energi skickas ut från kärnan i form av partiklar

Läs mer

PRODUKTION OCH SÖNDERFALL

PRODUKTION OCH SÖNDERFALL PRODUKTION OCH SÖNDERFALL Inom arkeologin kan man bestämma fördelningen av grundämnen, t.ex. i ett mynt, genom att bestråla myntet med neutroner. Man skapar då radioisotoper som sönderfaller till andra

Läs mer

Neutronaktivering. Laboration i 2FY808 - Tillämpad kvantmekanik

Neutronaktivering. Laboration i 2FY808 - Tillämpad kvantmekanik Neutronaktivering Laboration i 2FY808 - Tillämpad kvantmekanik Datum för genomförande: 2012-03-30 Medlaborant: Jöns Leandersson Handledare: Pieter Kuiper 1 av 9 Inledning I laborationen används en neutronkälla

Läs mer

Kärnenergi. Kärnkraft

Kärnenergi. Kärnkraft Kärnenergi Kärnkraft Isotoper Alla grundämnen finns i olika varianter som kallas för isotoper. Ofta finns en variant som är absolut vanligast. Isotoper av ett ämne har samma antal protoner och elektroner,

Läs mer

1. Mätning av gammaspektra

1. Mätning av gammaspektra 1. Mätning av gammaspektra 1.1 Laborationens syfte Att undersöka några egenskaper hos en NaI-detektor. Att bestämma energin för okänd gammastrålning. Att bestämma den isotop som ger upphov till gammastrålningen.

Läs mer

Atomens uppbyggnad. Atomen består av tre elementarpartiklar: Protoner (+) Elektroner (-) Neutroner (neutral)

Atomens uppbyggnad. Atomen består av tre elementarpartiklar: Protoner (+) Elektroner (-) Neutroner (neutral) Atom- och kärnfysik Atomens uppbyggnad Atomen består av tre elementarpartiklar: Protoner (+) Elektroner (-) Neutroner (neutral) Elektronerna rör sig runt kärnan i bestämda banor med så stor hastighet att

Läs mer

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin 13. Kärnfysik Föreläsning 13. Kärnfysik 2

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin 13. Kärnfysik Föreläsning 13. Kärnfysik 2 Föreläsning 13 Kärnfysik 2 Sönderfallslagen Låt oss börja med ett tankeexperiment (som man med visst tålamod också kan utföra rent praktiskt). Säg att man kastar en tärning en gång. Innan man kastat tärningen

Läs mer

Stora namn inom kärnfysiken. Marie Curie radioaktivitet Lise Meitner fission Ernest Rutherford atomkärnan (Niels Bohr atommodellen)

Stora namn inom kärnfysiken. Marie Curie radioaktivitet Lise Meitner fission Ernest Rutherford atomkärnan (Niels Bohr atommodellen) Atom- och kärnfysik Stora namn inom kärnfysiken Marie Curie radioaktivitet Lise Meitner fission Ernest Rutherford atomkärnan (Niels Bohr atommodellen) Atomens uppbyggnad Atomen består av tre elementarpartiklar:

Läs mer

3.7 γ strålning. Absorptionslagen

3.7 γ strålning. Absorptionslagen 3.7 γ strålning γ strålningen är elektromagnetisk strålning. Liksom α partiklarnas energier är strålningen kvantiserad; strålningen kan ha endast bestämda energier. Detta beror på att γ strålningen utsänds

Läs mer

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 3

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 3 TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 3 Skrivtid: 8 13 Hjälpmedel: Formelblad och räknedosa. Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje ny uppgift på ett nytt blad och skriv bara på en sida.

Läs mer

4 Halveringstiden för 214 Pb

4 Halveringstiden för 214 Pb 4 Halveringstiden för Pb 4.1 Laborationens syfte Att bestämma halveringstiden för det radioaktiva sönderfallet av Pb. 4.2 Materiel NaI-detektor med tillbehör, dator, högspänningsaggregat (cirka 5 kv),

Läs mer

Föreläsning 3. Radioaktivitet, alfa-, beta-, gammasönderfall

Föreläsning 3. Radioaktivitet, alfa-, beta-, gammasönderfall Radioaktivitet, alfa-, beta-, gammasönderfall Halveringstid (MP 11-3, s. 522-525) Alfa-sönderfall (MP 11-4, s. 525-530) Beta-sönderfall (MP 11-4, s. 530-535) Gamma-sönderfall (MP 11-4, s. 535-537) Se även

Läs mer

Radioaktivt sönderfall Atomers (grundämnens) sammansättning

Radioaktivt sönderfall Atomers (grundämnens) sammansättning Radioaktivitet Radioaktivt sönderfall Atomers (grundämnens) sammansättning En atom består av kärna (neutroner + protoner) med omgivande elektroner Kärnan är antingen stabil eller instabil En instabil kärna

Läs mer

ABSORPTION AV GAMMASTRÅLNING

ABSORPTION AV GAMMASTRÅLNING ABSORPTION AV GAMMASTRÅLNING Uppgift: Materiel: Teori: Att bestämma ett samband för den intensitet av gammastrålning som passerar en absorbator, som funktion av absorbatorns tjocklek. Att bestämma halveringstjockleken

Läs mer

Till exempel om vi tar den första kol atomen, så har den: 6 protoner, 12 6=6 neutroner, 6 elektroner; atommassan är också 6 men masstalet är 12!

Till exempel om vi tar den första kol atomen, så har den: 6 protoner, 12 6=6 neutroner, 6 elektroner; atommassan är också 6 men masstalet är 12! 1) Till exempel om vi tar den första kol atomen, så har den: 6 protoner, 12 6=6 neutroner, 6 elektroner; atommassan är också 6 men masstalet är 12! Om vi tar den tredje kol atomen, så är protonerna 6,

Läs mer

1. 2. a. b. c a. b. c. d a. b. c. d a. b. c.

1. 2. a. b. c a. b. c. d a. b. c. d a. b. c. 1. Lina sitter och läser en artikel om utgrävningarna i Motala ström. I artikeln står det att arkeologerna funnit bruksföremål som är 7 år gamla. De har daterat föremålen med hjälp av kol-14-metoden. Förklara

Läs mer

Atom- och kärnfysik! Sid 223-241 i fysikboken

Atom- och kärnfysik! Sid 223-241 i fysikboken Atom- och kärnfysik! Sid 223-241 i fysikboken 1. Atomen Kort repetition av Elin Film: Vetenskap-Atom: Upptäckten När du har srepeterat och sett filmen om ATOMEN ska du kunna beskriva hur en atom är uppbyggd

Läs mer

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin 12. Kärnfysik 1 2014. Kärnfysik 1

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin 12. Kärnfysik 1 2014. Kärnfysik 1 Kärnfysik 1 Atomens och atomkärnans uppbyggnad Tidigare har atomen beskrivits som bestående av en positiv kärna kring vilken det i den neutrala atomen befinner sig lika många elektroner som det finns positiva

Läs mer

Atomens historia. Slutet av 1800-talet trodde man att man hade en fullständig bild av alla fysikaliska fenomen.

Atomens historia. Slutet av 1800-talet trodde man att man hade en fullständig bild av alla fysikaliska fenomen. Atomfysik ht 2015 Atomens historia Atom = grekiskans a tomos som betyder odelbar Filosofen Demokritos, atomer. Stort motstånd, främst från Aristoteles Trodde på läran om de fyra elementen Alla ämnen bildas

Läs mer

Radon. Vad är radon? Hälsorisker 2012-11-07. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB

Radon. Vad är radon? Hälsorisker 2012-11-07. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB. Lilliehorn Konsult AB Radon 1 Vad är radon? Kommer från radium-226, radioaktivt grundämne Dess atomkärnor faller sönder utan yttre påverkan Ädelgasen radon bildas Radonet sönderfaller till radondöttrar, som består av radioaktiva

Läs mer

Instuderingsfrågor Atomfysik

Instuderingsfrågor Atomfysik Instuderingsfrågor Atomfysik 1. a) Skriv namn och laddning på tre elementarpartiklar. b) Vilka elementarpartiklar finns i atomkärnan? 2. a) Hur många elektroner kan en atom högst ha i skalet närmast kärnan?

Läs mer

Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3

Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3 Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3 Tid: 2012-08-30 em Hjälpmedel: Physics Handbook, nuklidkarta, Beta, Chalmersgodkänd räknare Poäng: Totalt 75 poäng, för betyg 3 krävs 40 poäng, för betyg 4 krävs 60

Läs mer

Kärnfysik och radioaktivitet. Kapitel 41-42

Kärnfysik och radioaktivitet. Kapitel 41-42 Kärnfysik och radioaktivitet Kapitel 41-42 Tentförberedelser (ANMÄL ER!) Maximipoäng i tenten är 25 p. Tenten består av 5 uppgifter, varje uppgift ger max 5 p. Uppgifterna baserar sig på bokens kapitel,

Läs mer

2. Hur många elektroner får det plats i K, L och M skal?

2. Hur många elektroner får det plats i K, L och M skal? Testa dig själv 12.1 Atom och kärnfysik sidan 229 1. En atom består av tre olika partiklar. Vad heter partiklarna och vilken laddning har de? En atom kan ha tre olika elementära partiklar, neutron med

Läs mer

BFL 111/ BFL 120 Fysik del B2 för Tekniskt Basår/ Bastermin

BFL 111/ BFL 120 Fysik del B2 för Tekniskt Basår/ Bastermin Linköpings Universitet Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi Avdelningen för Tillämpad Fysik Mike Andersson Lösningsförslag till Repetitionsuppgifter BFL 111/ BFL 120 Fysik del B2 för Tekniskt Basår/

Läs mer

Laboration 36: Nils Grundbäck, e99 ngr@e.kth.se Gustaf Räntilä, e99 gra@e.kth.se Mikael Wånggren, e99 mwa@e.kth.se. 8 Maj, 2001 Stockholm, Sverige

Laboration 36: Nils Grundbäck, e99 ngr@e.kth.se Gustaf Räntilä, e99 gra@e.kth.se Mikael Wånggren, e99 mwa@e.kth.se. 8 Maj, 2001 Stockholm, Sverige Laboration 36: Kärnfysik Nils Grundbäck, e99 ngr@e.kth.se Gustaf Räntilä, e99 gra@e.kth.se Mikael Wånggren, e99 mwa@e.kth.se 8 Maj, 2001 Stockholm, Sverige Assistent: Roberto Liotta Modern fysik (kurskod

Läs mer

Föreläsning 3. Radioaktivitet, alfa-, beta-, gammasönderfall

Föreläsning 3. Radioaktivitet, alfa-, beta-, gammasönderfall Radioaktivitet, alfa-, beta-, gammasönderfall Halveringstid (MP 11-3, s. 522-525) Alfa-sönderfall (MP 11-4, s. 525-530) Beta-sönderfall (MP 11-4, s. 530-535) Gamma-sönderfall (MP 11-4, s. 535-537) Se även

Läs mer

Uppgift: Bestäm det arbete W som åtgår att Iyfta kroppen på det sätt som beskrivits ovan och bestäm och så kroppens densitet ρ.

Uppgift: Bestäm det arbete W som åtgår att Iyfta kroppen på det sätt som beskrivits ovan och bestäm och så kroppens densitet ρ. Uppgift 1. I en 1-liters bägare fylld med 600 ml vatten sänker man ned en kropp i form av cylinder som är spetsad i ena änden. Den övre ytan på kroppen skall ligga precis i vattenytan. Sedan lyfter man

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10

ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10 ANVÄNDARMANUAL MARKUS 10 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida 1) Inledning 3 2) Instrumentet 3 3) Mätning 4 4) Batteriet 5 5) Vattenlåset 5 6) Underhåll - Kontroll 5 7) Service 5 8) Tekniska data 5 2013-10-17-V2.1-2

Läs mer

8 Röntgenfluorescens. 8.1 Laborationens syfte. 8.2 Materiel. 8.3 Teori. 8.3.1 Comptonspridning

8 Röntgenfluorescens. 8.1 Laborationens syfte. 8.2 Materiel. 8.3 Teori. 8.3.1 Comptonspridning 8 Röntgenfluorescens 8.1 Laborationens syfte Att undersöka röntgenfluorescens i olika material samt använda röntgenfluorescens för att identifiera grundämnen som ingår i okända material. 8. Materiel NaI-detektor

Läs mer

SF1905 Sannolikhetsteori och statistik: Lab 2 ht 2010

SF1905 Sannolikhetsteori och statistik: Lab 2 ht 2010 Avd. Matematisk statistik SF1905 Sannolikhetsteori och statistik: Lab 2 ht 2010 0 Allmänna anvisningar Arbeta med handledningen, och skriv rapport, i grupper om två eller tre personer. Närvaro vid laborationstiden

Läs mer

Strålning Radioaktivitet och strålskydd

Strålning Radioaktivitet och strålskydd ... Laboration Innehåll 1 Förberedelseuppgifter och projekt 2 3 4 α-strålnings räckvidd i luft γ-strålnings attenuering i aluminium och bly Mätning av stråldosen i olika utomhusmiljöer Strålning Radioaktivitet

Läs mer

Miljöfysik. Föreläsning 5. Användningen av kärnenergi Hanteringen av avfall Radioaktivitet Dosbegrepp Strålningsmiljö Fusion

Miljöfysik. Föreläsning 5. Användningen av kärnenergi Hanteringen av avfall Radioaktivitet Dosbegrepp Strålningsmiljö Fusion Miljöfysik Föreläsning 5 Användningen av kärnenergi Hanteringen av avfall Radioaktivitet Dosbegrepp Strålningsmiljö Fusion Energikällor Kärnkraftverk i världen Fråga Ange tre fördelar och tre nackdelar

Läs mer

Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1

Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1 Småsaker ska man inte bry sig om, eller vad tycker du? av: Sofie Nilsson 1 Ger oss elektrisk ström. Ger oss ljus. Ger oss röntgen och medicinsk strålning. Ger oss radioaktivitet. av: Sofie Nilsson 2 Strålning

Läs mer

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 1

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 1 TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 1 Skrivtid: 8 13 Hjälpmedel: Formelblad och räknedosa. Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje ny uppgift på ett nytt blad och skriv bara på en sida.

Läs mer

Statistisk precision vid radioaktivitetsmätning och Aktivitetsbestämning ur uppmätt räknehastighet

Statistisk precision vid radioaktivitetsmätning och Aktivitetsbestämning ur uppmätt räknehastighet Institutionen för medicin och vård Avdelningen för radiofysik Hälsouniversitetet Statistisk precision vid radioaktivitetsmätning och Aktivitetsbestämning ur uppmätt räknehastighet Gudrun Alm Carlsson och

Läs mer

Materiens Struktur. Lösningar

Materiens Struktur. Lösningar Materiens Struktur Räkneövning 4 Lösningar 1. Sök på internet efter information om det senast upptäckta grundämnet. Vilket masstal och ordningsnummer har det och vilka är de angivna egenskaperna? Hur har

Läs mer

Kvantmekanik. Kapitel Natalie Segercrantz

Kvantmekanik. Kapitel Natalie Segercrantz Kvantmekanik Kapitel 38-39 Natalie Segercrantz Centrala begrepp Schrödinger ekvationen i en dimension Fotoelektriska effekten De Broglie: partikel-våg dualismen W 0 beror av materialet i katoden minimifrekvens!

Läs mer

Från atomkärnor till neutronstjärnor Christoph Bargholtz

Från atomkärnor till neutronstjärnor Christoph Bargholtz Z N Från atomkärnor till neutronstjärnor Christoph Bargholtz 2006-06-29 1 C + O 2 CO 2 + värme? E = mc 2 (mc 2 ) före > (mc 2 ) efter m = m efter -m före Exempel: förbränning av kol m m = 10 10 (-0.0000000001

Läs mer

7 Comptonspridning. 7.1 Laborationens syfte. 7.2 Materiel. 7.3 Teori. Att undersöka comptonspridning i och utanför detektorkristallen.

7 Comptonspridning. 7.1 Laborationens syfte. 7.2 Materiel. 7.3 Teori. Att undersöka comptonspridning i och utanför detektorkristallen. 7 Comptonspridning 7.1 Laborationens syfte Att undersöka comptonspridning i och utanför detektorkristallen. 7.2 Materiel NaI-detektor med tillbehör, dator, spridare av aluminium, koppar eller stål, blybleck

Läs mer

Fotoelektriska effekten

Fotoelektriska effekten Fotoelektriska effekten Bakgrund År 1887 upptäckte den tyska fysikern Heinrich Hertz att då man belyser ytan på en metallkropp med ultraviolett ljus avges elektriska laddningar från ytan. Noggrannare undersökningar

Läs mer

Swegon Home Solutions. Radon i bostäder. Vad är radon? www.swegon.com

Swegon Home Solutions. Radon i bostäder. Vad är radon? www.swegon.com Swegon Home Solutions Radon i bostäder Vad är radon? HOME VENTILATION 02 Innehåll Vad är Radon?...4 Historik...4 Typer av strålning...4 Var kommer strålningen ifrån?...5 SIVERT...5 STRÅLDOS...5 Hur kommer

Läs mer

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin Föreläsning 7 Kvantfysik, Atom-, Molekyl- och Fasta Tillståndets Fysik

BFL122/BFL111 Fysik för Tekniskt/ Naturvetenskapligt Basår/ Bastermin Föreläsning 7 Kvantfysik, Atom-, Molekyl- och Fasta Tillståndets Fysik Föreläsning 7 Kvantfysik 2 Partiklars vågegenskaper Som kunnat konstateras uppträder elektromagnetisk strålning ljus som en dubbelnatur, ibland behöver man beskriva ljus som vågrörelser och ibland är det

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod F0006T Kursnamn Fysik 3 Datum LP4 10-11 Material Laborationsrapport radioaktivitet Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Sammanfattning

Läs mer

Radon hur upptäcker vi det? Och varför är det viktigt?

Radon hur upptäcker vi det? Och varför är det viktigt? Radon hur upptäcker vi det? Och varför är det viktigt? Sida 1 av 5 Radon hur upptäcker vi det? Och varför är det viktigt? Det handlar om att rädda liv! En brist i inomhusmiljön innebär att den inte uppfyller

Läs mer

Joniserande strålnings växelverkan Hur alstras röntgenstrålning och vad händer när den når och passerar människa?

Joniserande strålnings växelverkan Hur alstras röntgenstrålning och vad händer när den når och passerar människa? Joniserande strålnings växelverkan Hur alstras röntgenstrålning och vad händer när den når och passerar människa? Eva Lund Eva.Lund@liu.se Lärandemål Kunna beskriva hur ett röntgenrör skapar röntgenstrålning

Läs mer

Fysik del B2 för tekniskt basår / teknisk bastermin BFL 120/ BFL 111

Fysik del B2 för tekniskt basår / teknisk bastermin BFL 120/ BFL 111 Linköpings Universitet Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi Avdelningen för Tillämpad Fysik Mike Andersson Lösningsförslag Tentamen Lördagen den 9:e juni 2007, kl. 08:00 12:00 Fysik del B2 för tekniskt

Läs mer

Marie Curie, kärnfysiker, 1867 1934. Atomfysik. Heliumatom. Partikelacceleratorn i Cern, Schweiz.

Marie Curie, kärnfysiker, 1867 1934. Atomfysik. Heliumatom. Partikelacceleratorn i Cern, Schweiz. Marie Curie, kärnfysiker, 1867 1934. Atomfysik Heliumatom Partikelacceleratorn i Cern, Schweiz. Atom (grek. odelbar) Ordet atom användes för att beskriva materians minsta beståndsdel. Nu vet vi att atomen

Läs mer

Varje uppgift ger maximalt 3 poäng. För godkänt krävs minst 8,5 poäng och

Varje uppgift ger maximalt 3 poäng. För godkänt krävs minst 8,5 poäng och Institutionen för Fysik Göteborgs Universitet LÖSNINGAR TILL TENTAMEN I FYSIK A: MODERN FYSIK MED ASTROFYSIK Tid: Lördag 3 augusti 008, kl 8 30 13 30 Plats: V Examinator: Ulf Torkelsson, tel. 031-77 3136

Läs mer

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet.

I princip gäller det att mäta ström-spänningssambandet, vilket tillsammans med kännedom om provets geometriska dimensioner ger sambandet. Avsikten med laborationen är att studera de elektriska ledningsmekanismerna hos i första hand halvledarmaterial. Från mätningar av konduktivitetens temperaturberoende samt Hall-effekten kan en hel del

Läs mer

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2

27,8 19,4 3,2 = = 1500 2,63 = 3945 N = + 1 2. = 27,8 3,2 1 2,63 3,2 = 75,49 m 2 Lina Rogström linro@ifm.liu.se Lösningar till tentamen 150407, Fysik 1 för Basåret, BFL101 Del A A1. (2p) Eva kör en bil med massan 1500 kg med den konstanta hastigheten 100 km/h. Längre fram på vägen

Läs mer

Atom- och kärnfysik. Arbetshäfte. Namn: Klass: 9a

Atom- och kärnfysik. Arbetshäfte. Namn: Klass: 9a Atom- och kärnfysik Arbetshäfte Namn: Klass: 9a 1 Syftet med undervisningen är att du ska träna din förmåga att: använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor

Läs mer

Parbildning. Om fotonens energi är mer än dubbelt så stor som elektronens vileoenergi (m e. c 2 ):

Parbildning. Om fotonens energi är mer än dubbelt så stor som elektronens vileoenergi (m e. c 2 ): Parbildning Vi ar studerat två sätt med vilket elektromagnetisk strålning kan växelverka med materia. För ögre energier ar vi även en tredje: Parbildning E mc Innebär att omvandling mellan energi oc massa

Läs mer

En resa från Demokritos ( f.kr) till atombomben 1945

En resa från Demokritos ( f.kr) till atombomben 1945 En resa från Demokritos (460-370 f.kr) till atombomben 1945 kapitel 10.1 plus lite framåt: s279 Currie atomer skapar ljus - elektromagnetisk strålning s277 röntgen s278 atomklyvning s289 CERN s274 och

Läs mer

LABORATION ENELEKTRONSPEKTRA

LABORATION ENELEKTRONSPEKTRA LABORATION ENELEKTRONSPEKTRA Syfte och mål Uppgiften i denna laboration är att studera atomspektra från väte och natrium i det synliga våglängdsområdet och att med hjälp av uppmätta våglängder från spektrallinjerna

Läs mer

Hjälpmedel: Kungakrona, bägare, vatten, dynamometer, linjal, våg, snören och skjutmått

Hjälpmedel: Kungakrona, bägare, vatten, dynamometer, linjal, våg, snören och skjutmått Uppgift 1. De flesta vet ju att Archimedes sprang runt naken på de grekiska gatorna ropandes "Heureka!" Vad som ledde till denna extas var naturligtvis en vetenskaplig upptäckt. Meningen med denna uppgift

Läs mer

Lösningar till tentamen i kärnkemi ak

Lösningar till tentamen i kärnkemi ak Lösningar till tentamen i kärnkemi ak 1999.117 Del A 1. Det finns radioaktiva sönderfall som leder till utsändning av monoenergetisk joniserande strålning? Vad är detta för strålslag? (2p) Svar: Alfastrålning

Läs mer

Theory Swedish (Sweden)

Theory Swedish (Sweden) Q3-1 Large Hadron Collider (10 poäng) Läs anvisningarna i det separata kuvertet innan du börjar. I denna uppgift kommer fysiken i partikelacceleratorn LHC (Large Hadron Collider) vid CERN att diskuteras.

Läs mer

Lösningar till problem del I och repetitionsuppgifter R r 0 A 13

Lösningar till problem del I och repetitionsuppgifter R r 0 A 13 Lösningar till problem del I och repetitionsuppgifter 03 Problem I. 6 0 08 Beräkna kärnradien hos 8O8, 50 Sn70 och 8 Pb6. Använd r 0 =, fm. L I. Enligt relation R r 0 A 3 får vi R. 6 3 3. 0 fm, R. 0 /

Läs mer

RSJE10 Radiografi I Delkurs 2 Strålning och teknik I

RSJE10 Radiografi I Delkurs 2 Strålning och teknik I RSJE10 Radiografi I Delkurs 2 Strålning och teknik I Del 1 Joniserande strålning och dess växelverkan Lena Jönsson Medicinsk strålningsfysik Lunds universitet RSJE10 Radiografi I Röntgenbilden Hur olika

Läs mer

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 2

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 2 TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 2 Skrivtid: 8 13 Hjälpmedel: Formelblad och räknedosa. Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje ny uppgift på ett nytt blad och skriv bara på en sida.

Läs mer

Experiment Swedish (Sweden) Studsande kulor - En modell för fasövergångar och instabiliteter

Experiment Swedish (Sweden) Studsande kulor - En modell för fasövergångar och instabiliteter Q2-1 Studsande kulor - En modell för fasövergångar och instabiliteter (10 poäng) Läs de allmänna anvisningarna i det separata kuvertet innan du börjar. Inledning Många ämnen, exempelvis vatten, kan förekomma

Läs mer

Uppgift 1. Bestämning av luftens viskositet vid rumstemperatur

Uppgift 1. Bestämning av luftens viskositet vid rumstemperatur Skolornas fysiktävling 1998 Finalens experimentella del Uppgift 1. Bestämning av luftens viskositet vid rumstemperatur Materiel: Heliumfylld ballong, stoppur, snörstump, små brickor med kända massor, brickor

Läs mer

Radon och dess hälsoeffekter

Radon och dess hälsoeffekter SeminariearbeteMiljömedicin Radonochdesshälsoeffekter Läkarprogrammettermin4,grupp10 Bergqvist,Sara Bergsten,Sofie Hansson,Linnea Hedström,Johanna Redfors,Ola Vikström,Nils Inlämnat:100422 SeminariearbeteMiljömedicin

Läs mer

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband

Experimentella metoder, FK3001. Datorövning: Finn ett samband Experimentella metoder, FK3001 Datorövning: Finn ett samband 1 Inledning Den här övningen går ut på att belysa hur man kan utnyttja dimensionsanalys tillsammans med mätningar för att bestämma fysikaliska

Läs mer

Bygg en spårfilmsdetektor

Bygg en spårfilmsdetektor Bygg en spårfilmsdetektor En laboration om radonmätning Hur detektorn fungerar Detektorn består av en spårfilm, placerad på botten av en plastmugg. Öppningen på plastmuggen täcks med plastfolie, för att

Läs mer

Fysiska institutionen, UDIF. Laboration 7 Neutronaktivering och Halveringstidsbestämning

Fysiska institutionen, UDIF. Laboration 7 Neutronaktivering och Halveringstidsbestämning Fysiska institutionen, UDIF Laboration 7 Neutronaktivering och Halveringstidsbestämning LABORATION 7 NEUTRONAKTIVERING OCH HALVERINGSTIDSBESTÄMNINGAR UPPGIFT 1 a. Studier av GM-rörets funktion. b. Framställning

Läs mer

Energi & Atom- och kärnfysik

Energi & Atom- och kärnfysik ! Energi & Atom- och kärnfysik Facit Energi s. 149 1. Vad är energi? Förmåga att utföra arbete. 2. Vad händer med energin när ett arbets görs? Den omvandlas till andra energiformer. 3. Vad är arbete i

Läs mer

Hur länge är kärnavfallet

Hur länge är kärnavfallet Hur länge är kärnavfallet farligt? - Mats Törnqvist - Sifferuppgifterna som cirkulerar i detta sammanhang varierar starkt. Man kan få höra allt ifrån 100-tals år till miljontals år. Vi har en spännvidd

Läs mer

Lösningsförslag. Fysik del B2 för tekniskt / naturvetenskapligt basår / bastermin BFL 120 / BFL 111

Lösningsförslag. Fysik del B2 för tekniskt / naturvetenskapligt basår / bastermin BFL 120 / BFL 111 Linköpings Universitet Institutionen för Fysik, Kemi, och Biologi Avdelningen för Tillämpad Fysik Mike Andersson Lösningsförslag Fredagen den 29:e maj 2009, kl 08:00 12:00 Fysik del B2 för tekniskt / naturvetenskapligt

Läs mer

Tentamen i Modern fysik, TFYA11, TENA

Tentamen i Modern fysik, TFYA11, TENA IFM - Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi Linköpings universitet Tentamen i Modern fysik, TFYA11, TENA Fredagen den 13/4 2012 kl. 08.00-12.00 i TER2 Tentamen består av 1 A4-blad (detta) med 6 stycken

Läs mer

Experimentell fysik. Janne Wallenius. Reaktorfysik KTH

Experimentell fysik. Janne Wallenius. Reaktorfysik KTH Experimentell fysik Janne Wallenius Reaktorfysik KTH Återkoppling från förra mötet: Många tyckte att det var spännade att lära sig något om 1. Osäkerhetsrelationen 2. Att antipartiklar finns och kan färdas

Läs mer

Tentamen. Fysik del B2 för tekniskt / naturvetenskapligt basår / bastermin BFL 120 / BFL 111

Tentamen. Fysik del B2 för tekniskt / naturvetenskapligt basår / bastermin BFL 120 / BFL 111 Linköpings Universitet Institutionen för Fysik, Kemi, och Biologi Avdelningen för Tillämpad Fysik Mike Andersson Lösningsförslag Tentamen Tisdagen den 27:e maj 2008, kl 08:00 12:00 Fysik del B2 för tekniskt

Läs mer

Tentamen i Modern fysik, TFYA11/TENA

Tentamen i Modern fysik, TFYA11/TENA IFM - Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi Linköpings universitet Tentamen i Modern fysik, TFYA11/TENA Torsdagen den 29/8 2013 kl. 14.00-18.00 i TER2 Tentamen består av 2 A4-blad (inklusive detta)

Läs mer

Tentamen i Modern fysik, TFYA11/TENA

Tentamen i Modern fysik, TFYA11/TENA IFM - Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi Linköpings universitet Tentamen i Modern fysik, TFYA11/TENA Fredagen den 21/12 2012 kl. 14.00-18.00 i TER2 och TER3 Tentamen består av 2 A4-blad (inklusive

Läs mer

Strålning. Laboration

Strålning. Laboration ... Laboration Innehåll 1 Förberedelseuppgifter och miniprojekt 2 3 4 α-strålnings räckvidd i luft γ-strålnings attenuering i aluminium och bly Mätning av stråldosen i olika utomhusmiljöer Strålning Radioaktivitet

Läs mer

LUNDS KOMMUN POLHEMSKOLAN

LUNDS KOMMUN POLHEMSKOLAN LUNDS KOMMUN POLHEMSKOLAN TEST I FYSIK FÖR FYSIKPROGRAMMET Namn: Skola: Kommun: Markera rätt alternativ på svarsblanketten (1p/uppgift) 1. Vilka två storheter måste man bestämma för att beräkna medelhastigheten?

Läs mer

Fission och fusion - från reaktion till reaktor

Fission och fusion - från reaktion till reaktor Fission och fusion - från reaktion till reaktor Fission och fusion Fission, eller kärnklyvning, är en process där en tung atomkärna delas i två eller fler mindre kärnor som kallas fissionsprodukter och

Läs mer

1.5 Våg partikeldualism

1.5 Våg partikeldualism 1.5 Våg partikeldualism 1.5.1 Elektromagnetisk strålning Ljus uppvisar vågegenskaper. Det är bland annat möjligt att åstadkomma interferensmönster med ljus det visades av Young redan 1803. Interferens

Läs mer

1. Elektromagnetisk strålning

1. Elektromagnetisk strålning 1. Elektromagnetisk strålning Kursens första del behandlar olika aspekter av den elektromagnetiska strålningen. James Clerk Maxwell formulerade lagarnas som beskriver strålningen år 1864. 1.1 Uppkomst

Läs mer

Lösningar del II. Problem II.3 L II.3. u u MeV O. 2m e c2= MeV T += MeV Rekylkärnans energi försummas 14N

Lösningar del II. Problem II.3 L II.3. u u MeV O. 2m e c2= MeV T += MeV Rekylkärnans energi försummas 14N Lösningar del II Problem II.3 Kärnan 14 O sönderfaller under utsändning av en positiv elektron till en exciterad nivå i 14 N, vilken i sin tur sönderfaller till grundtillståndet under emission av ett kvantum

Läs mer

Föreläsning 11 Kärnfysiken: del 3

Föreläsning 11 Kärnfysiken: del 3 Föreläsning Kärnfysiken: del 3 Kärnreaktioner Fission Kärnreaktor Fusion U=-e /4πε 0 r Coulombpotential Energinivåer i atomer Fotonemission när en elektron/atom/molekyl undergår en övergång Kvantfysiken

Läs mer

Vilken av dessa nivåer i väte har lägst energi?

Vilken av dessa nivåer i väte har lägst energi? Vilken av dessa nivåer i väte har lägst energi? A. n = 10 B. n = 2 C. n = 1 ⱱ Varför sänds ljus av vissa färger ut från upphettad natriumånga? A. Det beror på att ångan är mättad. B. Det beror på att bara

Läs mer

Mer om E = mc 2. Version 0.4

Mer om E = mc 2. Version 0.4 1 (6) Mer om E = mc Version 0.4 Varifrån kommer formeln? För en partikel med massan m som rör sig med farten v har vi lärt oss att rörelseenergin är E k = mv. Denna formel är dock inte korrekt, även om

Läs mer

Strålning. Radioaktivitet och strålskydd NATIONELLT RESURSCENTRUM I FYSIK LUNDS UNIVERSITET 2015

Strålning. Radioaktivitet och strålskydd NATIONELLT RESURSCENTRUM I FYSIK LUNDS UNIVERSITET 2015 Strålning Radioaktivitet och strålskydd NATIONELLT RESURSCENTRUM I FYSIK LUNDS UNIVERSITET 2015 Strålning Radioaktivitet och strålskydd 2015 Laborationen Strålning av Nina Reistad är licensierad under

Läs mer

7. Atomfysik väteatomen

7. Atomfysik väteatomen Partiklars vågegenskaper Som kunnat konstateras uppträder elektromagnetisk strålning ljus som en dubbelnatur, ibland behöver man beskriva ljus som vågrörelser och ibland är det nödvändigt att betrakta

Läs mer

Förslag: En laddad partikel i ett magnetfält påverkas av kraften F = qvb, dvs B = F qv = 0.31 T.

Förslag: En laddad partikel i ett magnetfält påverkas av kraften F = qvb, dvs B = F qv = 0.31 T. 1. En elektron rör sig med v = 100 000 m/s i ett magnetfält. Den påverkas av en kraft F = 5 10 15 N vinkelrätt mot rörelseriktningen. Rita figur och beräkna den magnetiska flödestätheten. Förslag: En laddad

Läs mer

Björne Torstenson (TITANO) Sida 1 (6)

Björne Torstenson (TITANO) Sida 1 (6) Björne Torstenson (TITANO) Sida 1 (6) Namn: Ur centralt innehåll: Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara uppkomsten av partikel-strålning och elektromagnetisk strålning samt strålningens påverkan

Läs mer

Historia De tidigaste kända idéerna om något som liknar dagens atomer utvecklades av Demokritos i Grekland runt 450 f.kr. År 1803 använde John Dalton

Historia De tidigaste kända idéerna om något som liknar dagens atomer utvecklades av Demokritos i Grekland runt 450 f.kr. År 1803 använde John Dalton Atomen En atom, från grekiskans ἄτομος, átomos, vilket betyder "odelbar", är den minsta enheten av ett grundämne som definierar dess kemiska egenskaper. Historia De tidigaste kända idéerna om något som

Läs mer

Mät och sök Radonbidrag. Koll på radonhalten? Nu kan du få upp till kronor i bidrag när du sanerar ditt hus.

Mät och sök Radonbidrag. Koll på radonhalten? Nu kan du få upp till kronor i bidrag när du sanerar ditt hus. Mät och sök Radonbidrag Koll på radonhalten? Nu kan du få upp till 25 000 kronor i bidrag när du sanerar ditt hus. Skydda dig och din familj från skadlig radongas Radon varken syns eller luktar, men det

Läs mer

REDOGÖRELSE 7-29/71. 6. Blyanalys genom röntgenfluorescens med en 88 kev 109 Cd strålkälla och Ge(Li)-detektor

REDOGÖRELSE 7-29/71. 6. Blyanalys genom röntgenfluorescens med en 88 kev 109 Cd strålkälla och Ge(Li)-detektor 35 (6o) 6. Blyanalys genom röntgenfluorescens med en 88 kev 109 Cd strålkälla och Ge(Li)-detektor Röntgenfluorescens är en analysmetod som vid lämpliga prov är helt ickeförstörande och utan inverkan på

Läs mer

Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3

Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3 Tentamen i FUF050 Subatomär Fysik, F3 Tid: 013-05-30 fm Hjälpmedel: Physics Handbook, nuklidkarta, Beta, Chalmersgodkänd räknare Poäng: Totalt 75 poäng, för betyg 3 krävs 40 poäng, för betyg 4 krävs 60

Läs mer