Datum Ert datum Vår beteckning Banförvaltningen Vidmakthållande SE Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Ert datum Vår beteckning 2004-02-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2"

Transkript

1 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon Telefax Instruktion Användarhandledning för Bessy Bessy är ett system för säkerhets- och underhållsbesiktning av Banverkets fasta anläggningar i enlighet med föreskrifterna i BVF 807-serien. Systemet består av en PC del och en handdator del. Besiktningsplan är ett tillhörande PC-system för planering och uppföljning av besiktningar som utförs med hjälp av Bessy. För att kunna använda systemen krävs en PC och eventuellt en handdator på vilka systemen är installerade. Till handdatorn krävs även en kabel för överföring av besiktningsformulär mellan PC och handdator. Handläggare: Jonas Larsson Tel Mobil jonas.larsson@banverket.se

2 Instruktion ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR BESSY ANLÄGGNING UTSÖKNING AV ANLÄGGNINGSINDIVIDER Individinfo Besiktningshistorik Anmärkningshistorik BESIKTNING Förutsättningar Besiktningsformulär Skapa besiktningsformulär Arkivera besiktningsformulär Mapp Överföring av besiktningsformulär mellan PC och handdator Överföring till handdator Överföring till PC Förklaring till dialogruta handdator UTSÖKNINGAR Besiktningsarkiv Besiktningsanmärkningar Svarsfliken Statistikfliken Åtgärdsrapportering KOPPLING TILL EXCEL ANTECKNINGAR INSTÄLLNINGAR OCH KNAPPAR (37)

3 BESSY FÖR EXTERN ANSLUTNING: TIPS OCH TRIX (37)

4 Anläggning För att kunna utföra en besiktning med hjälp av Bessy, ska varje anläggningsindivid specificeras i BIS på komponentnivå enligt BVF BIS Informationskrav. I BIS finns fördefinierade mallar så att specificeringen skall kunna göras på ett enkelt och korrekt sätt. Det krävs en korrekt specificering för att besiktningsformulären som används vid besiktningen skall få ett riktigt utseende. En inventering av anläggningsindividerna kan därför bli aktuell. För detta ändamål finns inventeringsblanketter framtagna, gemensamma med BIS. När nya stationer skapas i början eller i slutet av en förbindelse i BIS måste BV data kontaktas för att överföring till Bessy skall ske. Utsökning av anläggningsindivider Funktionen för att söka anläggningar finns under menyraden Arkiv, Öppna, Anläggning. Följande dialogruta visas: För att söka ut anläggningar kryssas de olika rutorna i varvid sökning görs på inmatade uppgifter. Ingen uppgift är obligatorisk. Begränsa gärna sökningen 4 (37)

5 eftersom tiden som sökningen tar är beroende av valet som gjorts, samt för att antalet träffar är begränsat till 5000 st. Med knappen "Sök" utförs sökningen och med knappen "Rensa" rensas eventuella ikryssningar bort. När sökningen är klar erhålles ett fönster med resultatet av sökningen, se nedan: Genom att klicka på fliken för fråga erhålls frågefliken varvid frågan kan förändras och en ny sökning göras. Om man gör ändringar i frågefliken och därefter klickar på svarsfliken utan att trycka på sökknappen kommer svarsresultaten att visas i grå färg. Med detta menas att svaren inte överensstämmer med det som angetts i frågefliken. Om man någonstans i bilden klickar på höger musknapp dyker en sorteringsmeny upp där man kan välja sorteringsordning på besiktningsanmärkningarna enligt följande: Χ Geografiskt stigande Χ Geografiskt sjunkande Χ Ägare Χ Benämning 5 (37)

6 Individinfo Individinformationen är anläggningens huvudinformation. Där ska bland annat benämning, ägare, besiktningsklass och typ specificeras. Benämning Benämning på aktuell anläggning. Överförs från BIS och kan inte ändras. Ägare: Ägare är det samma som Banområde i BIS. Bes.klass: Besiktningsklass. Förs över från BIS. Finns möjlighet att fylla i Besiktigas ej för objekt som ej skall föras över till Bessy. Undertyp: Beskriver underindelning av aktuell anläggningstyp. Är det samma som modell eller typ i BIS. Övrig läges info Valfri text skrivs in, t ex en hänvisning till en kontaktledningsstolpe eller någon annan lämplig lägesangivelse. Detta kan också lämnas tomt vilket är lämpligt på vissa anläggningar som saknar övrig lägesinformation, t.ex. sliper. Det som skrivs in kommer att visas i besiktningsformuläret. Observera att km-tal redan finns och ska inte matas in i fältet. Notering: Valfri text inmatning. Används vanligtvis om något behöver förtydligas på aktuell anläggning. Ändring: Datum för den senaste ändringen av uppgifterna rörande en anläggningsindivid. Säkerhetsbesiktning: - Datum för den senaste säkerhetsbesiktningen. Underhållsbesiktning: Datum för den senaste underhållsbesiktningen. 6 (37)

7 OFP-besiktning Datum för den senaste OFP-besiktningen (oförstörande provning). Den högra delen av fönstret innehåller uppgifter från BIS. Här är det även möjligt att i Bessy registrera egna uppgifter som t ex att en spårväxel ligger i kurva. Den nedre delen av fönstret innehåller information om anläggningens läge och registerhålls i BIS. Besiktningshistorik Under fliken besiktningshistorik visas de besiktningar som gjorts. I den över rutan visas Säkerhetsbesiktningar och i den undre rutan visas Underhållsbesiktningar. Genom att dubbelklicka på en besiktning kommer man direkt in i tillhörande besiktningsrapport. I summeringen av antalet besiktningsanmärkningen ingår inte bedömningspunkter med anmärkningsalternativet Ej bedömd och mätpunkter där inget mätvärde angivits. Genom att klicka på någon av kolumnrubrikerna i de båda fönstren sker en sortering i fallande alternativt stigande ordning. 7 (37)

8 Anmärkningshistorik Under fliken anmärkningshistorik visas de anmärkningar som objektet har haft. Listan kan föras över till Excel för vidare bearbetning. Besiktning Förutsättningar En förutsättning för att kunna besiktiga med Bessy är att anläggningen är rätt specificerad i BIS. Hur denna specificering skall se ut beskrivs i BVF BIS Informationskrav. 8 (37)

9 Besiktningsformulär Då besiktning ska utföras med hjälp av en handdator eller i Pc:n måste besiktningsformulär skapas för de anläggningar som ska besiktas. Varje anläggningsindivid ska ha ett formulär som är anpassat just för den unika anläggningen och vald besiktningstyp. Till grund för formuläret ligger anläggningens specifikation och centralt underhållna besiktningsmallar. Besiktningsmallarna grundas i sin tur på gällande besiktningsföreskrifter. Tänk på att: - Inte skapa besiktningsformulär för besiktningar alltför långt fram i tiden, eftersom förändringar av anläggnings- och/eller besiktningsmallar då riskerar att inte komma med. - När besiktningsformulär har beställts behöver inte PC:n vara påslagen. Skapa besiktningsformulär För att skapa ett besiktningsformulär måste först anläggningarna sökas ut. I bilden för urval - anläggningar markeras de anläggningar som besiktningsformulär ska skapas för. Klicka sedan på menyraden Arkiv, Skapa, Besiktningsformulär. Alternativt kan snabbtangenten i knappraden användas. Följande dialogruta visas: 9 (37)

10 Förklaringar till bilden: Besiktningstyp: Besiktningstyp, säkerhets-, underhålls- eller OFPbesiktning. Klicka på pilen till höger så visas en lista på besiktningstyper. Välj rätt besiktningstyp genom att markera den Besiktningsman: Namn på den som ska besiktiga anläggningarna. Klicka på rutan till höger och en lista visas på besiktningsmän. Välj rätt besiktningsman genom att markera namnet. Mapp: Mappnamn avser ett samlingsnamn för dina besiktningsformulär (ej obligatoriskt). Genom att klicka på pilen till höger kommer en lista med befintliga mappar upp. Man kan även skapa ny mapp. 10 (37)

11 Prioritet: Här anges med vilken prioritet besiktningsformulären skall skapas. Följande prioriteter finns: - Natt, besiktningsformulären skapas efter kl Dag, besiktningsformulären skapas någon gång mellan kl då belastningen på systemet inte är alltför hög - Akut, besiktningsformulären skapas så snart som möjligt. Beställare: Namnet på den person som beställt besiktningsformulären. I underdelen av fönstret anges urvalet. Med Markerat menas att besiktningsformulär ska skapas för de anläggningar som markerats. Med Allt menas att besiktningsformulär ska skapas för alla anläggningar som sökts ut i fönstret Urval anläggningsindivider. Bekräfta genom att klicka på ok. Under fliken "Beställningar" visas de beställningar som gjorts. Efterhand som besiktningsformulären har skapats tas de bort från denna flik. Besiktningsformulären hamnar i aktuell besiktningsmans mapp. 11 (37)

12 Under fliken "Info" erhålls information om vilka anläggningsindivider besiktningsformulär har beställts för, respektive ej har beställts för. Om besiktningsformulär ej har beställts för någon anläggningsindivid så kan det t.ex. bero på att besiktningsklass saknas för individen, vilket i så fall visas under "Info" -fliken. Om det inte går att skapa besiktningsformulär för en anläggning eller om besiktningspunkter saknas i besiktningsformuläret kan det bero på att specificeringen av anläggningen är felaktig (om anläggningen som skall besiktigas saknar mall så kommer de besiktningspunkter som alltid följer med vid skapande av besiktningsformulär ( ej villkorade ) att erhållas). Kontakta den lokala systemförvaltningen för åtgärd. Om besiktningsformulär har beställts och dessa inte skapats i mappen, titta då under fliken Beställningar under Arkiv, Öppna, Anläggningar om beställningen fortfarande ligger kvar. Beställ inga nya besiktningsformulär om beställningen ligger kvar. Arkivera besiktningsformulär Efter utförd besiktning skall besiktningsformulären arkiveras. Arkiveringen görs i mappen av de besiktningsformulär/anläggningar som besiktigats. 12 (37)

13 Markera i mappen de besiktningsformulär som skall arkiveras, klicka därefter på Arkiv, Arkivera besiktningsformulär. De arkiverade besiktningsformulären tas bort från mappen och hamnar i besiktningsarkivet där de benämns Besiktningsrapport. De arkiverade besiktningsrapporterna finns tillgängliga under Arkiv, Öppna, Besiktningsarkiv, samt under fliken Besiktningshistorik på respektive anläggnings individ. När arkivering skett är besiktningsrapporten ej ändringsbar. Varje besiktningsanmärkning erhåller ett unikt Id-begrepp som är uppbyggt av år-bandel-löpnummer, enligt ÅÅÅÅ-BBB-XXX. Mapp Under fliken Arkiv, Öppna, Mapp ligger alla besiktningsformulär som skapats. "Mapp" fyller i huvudsak 2 funktioner, nämligen: Att skapa en överblick över vilka besiktningar man t.ex. ska göra vid en viss vecka. Se även figuren nedan. Att utan att ta hjälp av en handdator mata in besiktningsanmärkningar i systemet. Det är främst kring det senare användningsområdet som det här avsnittet kommer att koncentrera sig kring. Det finns möjlighet att sortera besiktningsformulären i mappen med hjälp av höger musknapp. De alternativ som dyker upp är: 13 (37)

14 - Sortera geografisktstigande - Sortera geografisktsjunkande - Status - Skapat datum - Besiktat datum Genom att öppna en vald mapp och därefter dubbelklicka på en anläggningsindivid visas följande fönster: Genom att klicka på mätpunkter, dvs. punkter markerade enligt nedan, kan man manuellt föra in ett mätvärde samt ytterligare uppgifter. Detta gör man genom att klicka på mätpunkten i det övre högra fönstret och därefter klicka på: Då visas följande fönster. 14 (37)

15 Genom att klicka på OK förs anmärkningen in. Om man istället klickar på en bedömningspunkt, kan man manuellt ange en anmärkning samt ytterligare uppgifter genom att välja Infoga, Bedömningsanmärkning. Då visas denna bild: Genom att först trycka på Verkställ och sedan på Notering. Då erhålles ytterligare ett fönster enligt nedan: 15 (37)

16 Det är även möjligt att massuppdatera besiktningsformulär (besiktningsdatum och signatur). Detta gör man genom att först markera de besiktningsformulär som skall massuppdateras och varefter man klickar på knappen Redigera, då erhålles nedanstående fönster: Överföring av besiktningsformulär mellan PC och handdator Överföringen mellan PC och handdator sker genom uppkoppling mellan kommunikationsportar på PC och handdator. För uppkopplingen krävs en kommunikationskabel och eventuellt ett så kallat nollmodem. 16 (37)

17 Se till att överföra ett lagom antal besiktningsformulär till handdatorn, eftersom överföringstiden annars kan ta onödigt lång tid. Överföring till handdator 1) Se till att handdatorn står i rätt läge genom att trycka på Enter på menyraden PC-anslutning i handdatorn. OBS! Görs på handdatorn 2) Klicka på menyraden Arkiv, Öppna, Handdator 3) En lista på olika namn visas. Markera rätt namn. Bekräfta med OK. Om du har behörighet som besiktningsman i systemet kommer du direkt till din egen mapp. Nedanstående bild visas: 4) Markera önskade besiktningsformulär/mappar som ska föras över till handdatorn 5) Klicka på pil ned Besiktningsformulären förs över till handdatorn. Du kan lätt se hur långt datorn har hunnit med hjälp av procenttalen på skärmen. 6) Klicka på stäng. 17 (37)

18 Handdatorn är därmed klar för besiktning. Överföring till PC Efter avslutad besiktning kopplar du upp handdatorn mot Pc:n. 1) Se till att handdatorn står i rätt läge genom att trycka på Enter på menyraden PC-anslutning i handdatorn. OBS! Görs på handdatorn. 2) Klicka på menyraden Arkiv, Öppna, Handdator. 3) En lista på olika namn visas. Markera rätt namn. Bekräfta med OK. Om du har besiktningsmans behörighet i systemet kommer du direkt till din egen mapp. Nedanstående bild visas: Handdatorn kommer att stå upptagen en stund för att kontrollera och räkna upp de som finns i handdatorn. 4) När handdatorn är färdig markerar du de besiktningsformulär som du vill föra över till PC:n genom att markera dessa. Alternativt kan du klicka på knappen Markera i fönstret. Med Markera-knappen markeras automatiskt alla besiktningsformulär som är signerade. 5) Klicka på pil upp. 18 (37)

19 Besiktningsformulären förs över till Pc: n. Du kan lätt se hur långt datorn har hunnit med hjälp av procenttalen på skärmen. De formulär som inte markerats under punkt 4 blir kvar i handdatorn. 6) Klicka på stäng. En vanlig orsak till att det inte går att föra över filer från handdatorn till Pc: n är att det saknas åtgärdsdatum på prioritet Övrigt (felmeddelande fel vid hämtning). Förklaring till dialogruta handdator I övre halvan av fönstret visas dina besiktningsformulär och mappar som du skapat. I nedre halvan av fönstret visas besiktningsformulären som finns i handdatorn. I mittsektionen av bilden visas en ruta och ett antal knappar. En ruta visar namn på de "undermappar" som finns i aktuell besiktningsmans huvudmapp. Då du klickar på den lilla pilen intill rutan visas samtliga mappnamn och du kan välja en mapp eller alternativet Alla mappar. Knappraden i mitten: Förnya: Knapp för att förnya/uppdatera fönstrens innehåll. 19 (37)

20 Komprimera: Pil upp: Pil ned: Markera: Ta Bort: Avbryt: Stäng: Möjlighet att välja komprimering från PC till handdator eller tvärt om. Komprimering innebär att besiktningsformulären komprimeras innan överföringen i syfte att minska överföringstiden. Datorn för över markerade besiktningsformulär från handdatorn till pc: n. Datorn för över markerade besiktningsformulär från pc:n till handdatorn. Markerar automatiskt de besiktningsformulär som är signerade i handdatorn. Tar bort markerade besiktningsformulär. En kontrollfråga erhålles. Om besiktningsformulär tas bort i det över fönstret (Mappen) kan de aldrig flyttas upp från det nedre fönstret (Handdatorn) Avbryter nedsändningen. Stänger fönstret mot handdatorn. I nedersta fönstret framgår vilken handdator som är uppkopplad (varje handdator har en unik identitet) samt hur mycket ledigt minne det finns i handdatorn (uppdateras för varje nedsänd fil). Efter det att samtliga dokument har behandlats visas antalet fel vid hämtning. Genom att klicka på någon av kolumnrubrikerna i de båda fönstren sker en sortering i fallande alternativt stigande ordning. Nya versioner av handdatorprogrammet erhålles med automatik då handdatorn anslutes till Pc:n, ett fönster innehållande information om att handdatorn innehåller en äldre version visas. Utsökningar Besiktningsarkiv 20 (37)

21 Samtliga arkiverade besiktningsformulär/besiktningsrapporter kan tas fram i besiktningsarkivet. Klicka på menyraden Arkiv, Öppna, Besiktningsarkiv. Begränsning av sökområde sker på samma sätt som vid utsökning av anläggningar eller besiktningsanmärkningar. För att komma åt anmärkningar gällande OFP-besiktning måste kan kryssa i säkerhetsbesiktning och därefter OFP. Genom att ange sökområde och därefter trycka på <Sök> knappen visas besiktningsrapporterna i följande träffbild. Antal träffar är begränsade till 5000 st. 21 (37)

22 I summeringen av antalet besiktningsanmärkningen ingår inte bedömningspunkter med alternativet Ej bedömd och mätpunkter där inget där inget värde angivits. Om man någonstans i bilden klickar på höger musknapp dyker en sorteringsmeny upp där man kan välja sorteringsordning på besiktningsanmärkningarna enligt följande: Χ Titel Χ Geografiskt stigande Χ Geografiskt sjunkande Χ Besiktningsdatum Χ Signatur Χ Arkiverad av Genom att i detta läge dubbelklicka på en vald rad visas besiktningsrapporten i ett nytt fönster, se nedan. 22 (37)

23 I besiktningsrapporten är godkända besiktningspunkter markerade med grönt, ej utförda med gult och besiktningsanmärkningar med rött. I fönstrets övre del visas bland annat anläggningens tekniska detaljer som läge, typ, besiktningsklass mm. Genom att klicka med vänster musknapp på respektive mätkod eller bedömningspunkt i det vänstra delfönstret visas mätvärden och eventuella noteringar i det vänstra och nedre delfönstret. Besiktningsanmärkningar I Bessy finns möjlighet att söka ut de besiktningsanmärkningar som uppkommit vid besiktningen, klicka på menyraden Arkiv, Öppna, Besiktningsanmärkningar. I denna funktion kan man även ange att besiktningsanmärkningar har åtgärdats, genom att dubbelklicka på en anmärkning erhålles fönstret för återrapportering. Hur åtgärdande av en besiktningsanmärkning går till beskrivs mer utförligt i Åtgärdsrapportering. 23 (37)

24 I denna del kan man begränsa sin sökning efter besiktningsanmärkningar på en rad olika sätt, nedan följer en kort beskrivning av de olika fälten. Anmärkningar på en anläggning som ligger på en hållplats erhålles inte om utsökning görs på den sträcka som hållplatsen ligger på. Sök enbart på bandelen. Längst ner till vänster i bilden finns tre flikar: "Fråga": det var där val och begränsningar gjordes "Svar": här dyker svaret upp från frågan "Statistik": här finns några statistikuppgifter om svaret som erhållits. Bandelar Här kan man välja en eller flera specifika bandelar som man vill söka på. Väljs ingen bandel kommer sökningen att ske på alla bandelar om inte ett val i fältet ägare görs. Väljer man fler än två kan inget val göras i nästa fält som är Tpl/str: (Trafikplats/sträcka). Tpl/str Har man valt en eller två bandelar finns det möjlighet att inom bandelen/bandelarna välja specifika trafikplatser eller sträckor. Väljs ingenting så söker man på hela bandelen/bandelarna. 24 (37)

25 Ägare I detta fält presenteras det som i BIS benämns som Banområde. Kilometer + meter Sökningen kan begränsas ner till en sträcka mellan två km-tal. Spår I detta fält kan ett spårnummer anges. UNE I detta fält kan une-spår väljas. Besiktningsklass Här kan en eller flera besiktningsklasser väljas. Anläggningstyper Här väljs vilken eller vilka anläggningstyper som man vill att systemet skall söka besiktningsanmärkningar på. Väljer man en anläggningstyp kan man i nästa fält välja en undertyp, men om man väljer fler än en anläggningstyp söks det på alla undertyper. Undertyper I detta fält kan en eller flera undertyper väljas till den anläggningstyp som valts i föregående fält (om man bara har valt en anläggningstyp). Besiktning Typ av besiktning, datumintervall och en specifik besiktningsman kan väljas här. Möjlighet finns även att enbart söka anmärkningar från den senaste säkerhets- och/eller underhållsbesiktningen. Väljer man säkerhetsbesiktning erhålles möjlighet att välja Säk-Grund som är ifyllt default och/eller OFP (oförstörande provning). Med Säk-Grund avses all säkerhetsbesiktning förutom OFP. Åtgärdsdatum Besiktningsanmärkningar som skall vara åtgärdade före och eller har åtgärdats inom ett datumintervall kan väljas här. Anmärknings id 25 (37)

26 Varje besiktningsanmärkning har ett eget unikt identitetsnummer som är uppbyggt av år-bandel-löpnummer. Anmärknings id sätts vid arkiveringen av besiktningsformuläret. Beställningsnummer Här kan man söka på ett beställningsnummer som användaren fritt kan ange vid arkiveringen. Status Här kan status för besiktningsanmärkningen väljas (en eller flera). Med status avses om besiktningsanmärkningen är ej bedömd (alla besiktningsanmärkningar erhåller denna status då de hamnar i denna funktion), ej beställd, beställd, pågående, åtgärdad eller att den ej skall åtgärdas. Teknikgren Här kan en eller flera teknikgrenar väljas. Teknikgren sätts både på bedömningspunkter och mätpunkter. Filter Här kan ytterligare begränsningar i sökningen göras i form av utsökning av avvikande uppmätta mätpunkter, bedömningspunkter som erhållit en anmärkning, ej uppmätta mätpunkter samt ej bedömda bedömningspunkter. Uppmätta mätpunkter och bedömningspunkter är ifyllda från början. Prioritet En eller flera olika prioriteter kan väljas här. Mätpunkt Här kan en eller flera specifika mätpunkter väljas. Mätpunkterna som kan sökas fram är de som avviker från gällande tolerans, de som ej har mätts samt de som har erhållit en notering oavsett om de ligger inom eller utom tolerans. Bedömningspunkt Här kan en eller flera specifika bedömningspunkter väljas. Bedömningspunkterna som kan sökas fram är de som erhållit någon form av anmärkning. Anmärkning(bedömningspunkt) Här kan en eller flera anmärkningar väljas. Anmärkningarna avser bedömningspunkterna. 26 (37)

27 Åtgärdsförslag (bedömningspunkt) Här kan en eller flera åtgärdsförslag väljas. Åtgärdsförslagen avser anmärkningarna. Rensa Klickar man på "Rensa" knappen rensas alla fält från de val man gjort. Sök Används för att söka på inmatade uppgifter. All information om besiktningsanmärkningen erhålles. Statistik Om man i stället för att söka, klickar på Statistik visas en statistikbild med obegränsat antal träffar. Enbart antal per prioritet och banområde/bandel erhålles, samt en totalsummering. Se nedan: Gemensamt för fälten I alla fält kan man klicka på höger musknapp för att få fram en valmeny där man kan välja att markera alla eller avmarkera alla val för just det fältet man har markören i. 27 (37)

28 Svarsfliken När man gjort sina val och begränsningar klickar man på "Sök" knappen och om det då finns några besiktningsanmärkningar dyker följande svarsbild upp. Sökningen är begränsad till 5000 träffar. I svarsbilden kan man också göra olika begränsningar och sorteringar. Om man någonstans i bilden klickar på höger musknapp dyker en sorteringsmeny upp där man kan välja sorteringsordning på besiktningsanmärkningarna enligt följande: Χ Geografiskt stigande Χ Geografiskt sjunkande Χ Id-begrepp Χ Besiktningspunkt Χ Besiktningsdatum Χ Prioritet Om man klickar med vänster musknapp på någon av rubrikknapparna till kolumnerna kan man söka ut bara en del av alla besiktningsanmärkningar man fått fram. Filtrering är endast möjlig på en kolumn i taget. Ex. I bilden har vi fått fram 42 besiktningsanmärkningar på spårväxlar i öl, är man enbart intresserad av spårväxel 28 (37)

29 21a klickar man på rubriken "Anl benämning" varvid en filtermeny erhålls med de olika växelnumren. I den menyn kan en specifik växel väljas genom att man dubbelklickar på den varvid endast de besiktningsanmärkningar som hör till den växeln visas. Om man vill skriva ut besiktningsanmärkningarna markerar man de som man vill skriva ut och klickar på menyradens rubrik "Arkiv" och "Skriv ut...". Vill man justera frågan klickar man på "Fråga" fliken och gör de ändringar eller tillägg man vill göra. Därefter måste man ånyo klicka på "Sök" knappen. Glömmer man bort att klicka på "Sök" och istället klickar på "Svar" fliken kommer den att anta en grå bakgrund och det betyder att man gjort en ändring i sökningen men inte aktiverat den genom att klicka på "Sök" knappen. Om man t.ex. befinner sig i svarsfliken är det möjligt att rapportera in en åtgärd på en viss individ bland besiktningsanmärkningarna. Detta görs genom att man dubbelklickar på vald individ och fyller i det fönster som visas. Mer information om detta erhålls i avsnittet för Åtgärdsrapportering. Statistikfliken Nedan visas statistikfliken: 29 (37)

30 I den övre delen av fönstret visas det totala antalet och i den undre delen visas det som filtrerats. Åtgärdsrapportering Åtgärdsrapporteringen går helt enkelt ut på att man ska kunna rapportera in de åtgärder/reparationer man gjort till följd av en besiktningsanmärkning. 30 (37)

31 Under menyn Arkiv, Öppna, Åtgärdsrapportering återfinns följande fönster: Anmärknings Id Skapad Status Prioritet Tenikgren Föreslaget Åtgärdsdatum Varje besiktningsanmärkning har ett eget unikt identitetsnummer som är uppbyggt av årbandel-löpnummer. Anmärkningsid sätts vid arkiveringen av besiktningsformuläret. Används för att söka ut besiktningsanmärkningar och kan inte ändras. Användarnamn hos den som gjort senaste förändring/inmatning. Används för att välja aktuell status. Används för att välja aktuell prioritet. Används för att välja aktuell teknikgren. Förslag på datum då besiktningsanmärkningen senast bör vara åtgärdad. 31 (37)

32 Åtgärdsdatum Åtgärd/Förslag Notering Extern referens Text Anges enklast genom att klicka på rätt datum i bildens vänstra del. Åtgärden som vidtogs för att åtgärda anmärkningen, eller förslag på åtgärd. Eventuell notering från besiktningen Här anges t.ex. reparatörens namn eller ett arbetsnummer. Valfri text kan matas in här Samtliga uppgifter i det mellersta fönstret kan förändras. När en eventuell förändring sparas hamnar den tidigare uppgiften i det nedersta fönstret benämnt historik. Åtgärdsrapportering kan även göras under funktionen Besiktningsanmärkningar. Där kan även flera anmärkningar åtgärdas samtidigt med hjälp av en särskild knapp: I Besiktningsanmärkning finns även möjlighet att markera flera anmärkningar och återrapportera anmärkningarna samtidigt med hjälp av Åtgärdsrapporterings knappen. Då visas denna bild: 32 (37)

33 Koppling till Excel När man gjort en utsökning i Bessy, vare sig det rör sig om sökning efter anläggningsindivid, besiktningsanmärkningar, eller besiktningsrapporter kan man föra över resultat till Excel. I Excel kan man bearbeta materialet, t.ex. genom att göra rapporter. Detta görs enklast genom att efter avslutad sökning, dvs. då man befinner sig under svarsfliken, gå in under menyn Arkiv, Skapa, Excel-ark. När detta är gjort startas Excel automatiskt och all data tankas in i kalkylbladet. Därefter kan materialet bearbetas efter behov. Man behöver inte nödvändigtvis befinna sig i "svarsfliken", utan det viktiga är att själva sökningen har genomförts för att resultatet ska kunna föras över. Anteckningar Vid besiktningen är det möjligt att i handdatorn göra anteckningar som inte direkt har något med besiktningen att göra, t ex att ange en anläggningsindivids läge i handdatorn inte överensstämmer med verkligheten. När handdatorn kopplas upp mot Pc:n förs eventuella anteckningar över från handdatorn till Pc:n. 33 (37)

34 I Bessy finns anteckningarna under menyraden Arkiv, Öppna, Anteckningar. Inställningar och knappar Under Arkiv, Inställningar finns en ruta där man ställer in den serieport som handdatorn skall anslutas till samt har möjlighet att välja komprimering från PC till handdator eller tvärt om. Komprimering innebär att besiktningsformulären komprimeras innan överföringen i syfte att minska överföringstiden. Nedan beskrivs innebörden av knappraden: 34 (37)

35 Skapa besiktningsformulär. Finns även som menyvalet: Arkiv, Skapa., Besiktningsformulär Åtgärdsrapportering. I Besiktningsanmärkning finns möjlighet att markera flera anmärkningar och återrapportera anmärkningarna samtidigt med hjälp av den här knappen. Spara. Finna även som menyvalet Arkiv, Spara Klipp ut. Finns även som menyvalet: Redigera, Klipp ut Kopiera. Finns även som menyvalet: Redigera, Kopiera. Klistra in. Finns även som menyvalet: Redigera, Klistra in Papperskorg. Finns även som menyvalet: Redigera, Ta bort Redigera. Knapp för redigering av t.ex. en komponent. Finns även under Redigera- menyn. Skriv ut. Gör en utskrift av det du ser på skärmen (samma funktion som Print Screen). 35 (37)

36 Pil ned. Används för att t.ex. flytta ned komponenter i komponentlistan på en anläggningsindivid. Pil upp. Används för att t.ex. flytta upp komponenter i komponentlistan på en anläggningsindivid. Snabbtangent för att komma till Bessys hemsida på Knuten. Bessy för Extern Anslutning: Tips och Trix. VANLIGA FELMEDDELANDEN: Starta handdatorn och starta handdatorprogrammet i handdatorn genom att klicka på ikonen. Starta Bessy i Citrixmiljön och öppna fönster mot handdator. Tillfälliga problem med kommunikationen ger då detta felmeddelande: Då får man starta om programmet i handdatorn och ev Bessys fönster också och försöka igen. En 4-5 försök är ibland nödvändigt. Vid överföring av formulär mellan handdator och pc uppstår ibland problem med kommunikationen och detta felmeddelande dyker upp 36 (37)

37 Prova att starta överföringen igen och om det ej fungerar så starta om handdatorn. KOMPRIMERING: Rekommenderas ej från Handdator. Kan innebära problem EXCEL: Bessys koppling till EXCEL. Kräver Excel installerat på pc:n och att svara på säkerhetsförfrågan när man i Bessy exporterar datat till Excel. HEMSIDAN: Den informationen finns ej tillgänglig för extern användning men skall finnas tillgänglig i utskriven form. Kontakta annars Jonas Larsson, Banförvaltning, Vidmakthållande, telefon eller via e-post jonas.larsson@banverket.se 37 (37)

HANDLEDNING 1 (26) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Birgitta Törne TDOK 2011:244 [Ärendenummer]

HANDLEDNING 1 (26) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer. Birgitta Törne TDOK 2011:244 [Ärendenummer] HANDLEDNING 1 (26) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Birgitta Törne TDOK 2011:244 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version [Fastställt av (personlista)] 2011-06-01

Läs mer

Besiktningssystemet för järnväg, Bessy

Besiktningssystemet för järnväg, Bessy HANDLEDNING 1 (25) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Törne, Birgitta, UH TDOK 2011:244 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Jan Pettersson cuh 2012-04-24 1.0

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-04-06 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Användarhandledning för Besiktningsplan

Läs mer

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-07-16 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2

Datum Ert datum Vår beteckning 2004-07-16 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Ert datum 2004-07-16 Banförvaltningen Vidmakthållande SE-781 85 Borlänge Besöksadress: Jussi Björlings väg 2 Telefon 0243-445000 Telefax 0243-445497 www.banverket.se Instruktion Handdatorn Besiktningen

Läs mer

Handledning BessyPC. Innehåll 1 (34)

Handledning BessyPC. Innehåll 1 (34) 1 (34) Dokumentdatum Version 2019-06-20 1.0 Handledning BessyPC Innehåll 1 Syfte... 3 2 Omfattning... 3 3 Definitioner och förkortningar... 3 4 Ansvar... 4 5 Behörighetshantering för Bessy... 4 6 Förutsättningar...

Läs mer

För att hämta ut nya formulär till handdatorn skall dessa först skapas i vanliga Bessy och dessa delas lämpligen upp i ca en halvdags jobb per mapp.

För att hämta ut nya formulär till handdatorn skall dessa först skapas i vanliga Bessy och dessa delas lämpligen upp i ca en halvdags jobb per mapp. Sida 1 av 23 BessyMobile användarmanual Datum Version Författare Beskrivning 2007-10-30 1.0 M.Woxberg Första versionen av manualen Användningsfall Användningsfall : Ny Användare BessyMobile kan bara ha

Läs mer

Handledning Besiktningsplan

Handledning Besiktningsplan 1 (19) Dokumentdatum Version 2019-06-11 1.0 Handledning Besiktningsplan Innehåll Syfte... 2 Omfattning... 2 Definitioner och förkortningar... 2 Ansvar... 3 Behörigheter... 3 Starta Besiktningsplan... 3

Läs mer

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14

Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0. Version 1.0, 2013-06-14 Lathund för fakturaspecifikation med rapportverktyget BusinessObjects, version 4.0 Version 1.0, 2013-06-14 Utgivare: Trafikverket Kontakt: fakturering.jarnvag@trafikverket.se Distributör: Trafikverket,

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data

5HVLVWHQVWDEHOO 'DWD3DUWQHU. Er partner inom data 5HVLVWHQVWDEHOO Tack för att du valde programmet 5HVLVWHQVWDEHOO! Vi hoppas att programmet ska vara till stor hjälp i ditt arbete. Har du synpunkter på programmet är du mycket välkommen att höra av dig

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet

Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Återrapportering Ledsagarservice och avlösning i hemmet Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via PMO Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via PMO Starta MedSpeech 1. Från Mitt arbete i PMO klicka på Innehåll Länkar och Diktat - Lista 2. MedSpeech startar och du får upp en lista över diktaten.

Läs mer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer

Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Elsmart Användarmanual Nätanmälan för Installatörer Nätanmälan_Användarmanual_Generell_0_9.docx Sida 1 av (23) Inledning Detta är en generell användarmanual till Elsmart Nätanmälan. Den är skriven för

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande:

Elevhantering. Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemafilen få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Din guide till. Digitala assistenten

Din guide till. Digitala assistenten Din guide till Digitala assistenten Dec 2012 Innehåll SÅ HÄR SÄTTER DU DIGITALA ASSISTENTEN I ARBETE... 3 Steg 1 Skapa en ny kalenderhändelse... 3 Steg 2 Välj vad du vill att Digitala assistenten ska göra...

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

Handledning BessyMobile10

Handledning BessyMobile10 1 (21) Dokumentdatum Version 2019-06-18 1.0 Handledning BessyMobile10 Innehåll Ny Användare...2 Inloggning...3 Synkronisera...4 Besikta anläggning...7 Lista besiktningsformulär...7 Besiktningsformulär...8

Läs mer

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef

Uppdaterad 2010-05-11. Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef Uppdaterad 2010-05-11 Lathund Synpunkten för handläggare och ansvarig chef 1 Innehållsförteckning Handläggarens roll och ansvarsuppgifter... 3 Närmaste chefs roll och ansvarsuppgifter... 3 Praktisk handläggning

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0

Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 Beskrivningen stödjer funktion ver. 1.9.0.0 2 Viktigt att tänka på! RF Import version stödjer både registrering av fulla personnummer hos Idrott Online och personer som enbart har födelsesummer (inte fyra

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva

Instruktion till. Genomförandewebben Treserva ÄLDREFÖRVALTNINGEN INS 3.2A 1 (37) Instruktion till Genomförandewebben Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Östra Madenvägen 4 TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

Sa ha r anva nder du VASS

Sa ha r anva nder du VASS Sa ha r anva nder du VASS Innehåll 1 Logga in... 2 2 Funktioner i menyrad... 3 3 Indata Mata in uppgifter... 4 3.1 Besvara undersökningen... 4 3.2 Jämföra med fjolårets undersökning... 5 3.3 Eget urval...

Läs mer

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03

SLUNIK manual. SLUNIK version 2 2010-08-03 SLUNIK manual SLUNIK version 2 2010-08-03 Innehåll SLUNIK...1 Kursledare... 1 Lärare... 1 LOGGA IN... 1 Hjälp, inloggning... 2 Välj kurs att administrera... 2 Om du inte ser din kurs i listan... 3 Filtrera

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs.

Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. Uppdatera Mobilus Professional till version 1.0.6 Mobilus får inte användas under tiden uppdateringen genomförs. OBS! Innan du påbörjar uppdateringen till version 1.0.6 måste du ladda ner och installera

Läs mer

Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter)

Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter) Region Skåne Lageretiketter och handdator (Streckkodsetiketter) 1 (15) Innehållsförteckning Etikettplatser och Handdator... 3 Etiketthantering... 3 Skapa etikettplats/förråd... 4 Administrera artiklar...

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Aktivitetsstöd Importfunktion

Aktivitetsstöd Importfunktion Utbildningsmaterial Aktivitetsstöd Importfunktion Sidan 1 (20) Datum: 2011-10-05 Version 1.2 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Importera en fil med medlemmar i Aktivitetsstöd... 4 3. Lägga till

Läs mer

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare

Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare Aktivitetsstöd Behörighet - Ledare 1 Innehållsförteckning 1 Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3 1.3 Användare - Låst lösenord...

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

Nyhetsbrev #1 24 Mars 2016 Specificerade dokument Nyheter och rättningar

Nyhetsbrev #1 24 Mars 2016 Specificerade dokument Nyheter och rättningar TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nyhetsbrev #1 24 Mars 2016 Specificerade dokument och rättningar Bessy Besiktningsplan Ofelia Rufus Nästa release av IT-stöden 5 april Kommande releaser början

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för användare

Förnyad konkurrensutsättning. Manual för användare Förnyad konkurrensutsättning Manual för användare Ansvarig utgivare: Göteborgs Stads Upphandlings AB Titel: Förnyad konkurrensutsättning Manual för användare Version: 1.0.5.2015 2 Innehåll 1. Förnyad konkurrensutsättning

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp en

Läs mer

Hjälp för Timmerweb Mobil 3

Hjälp för Timmerweb Mobil 3 1 (8) 2012-11-20 Hjälp för Timmerweb Mobil 3 (ArcPad 10.0) INNEHÅLL Starta och Avsluta... 2 Välj aktivt objekt... 2 Zooma till aktivt objekt... 3 Redigera attribut... 3 Typ av Bakgrundskarta... 3 Redigera

Läs mer

Lathund för rapporter och statistik i Synergi

Lathund för rapporter och statistik i Synergi Lathund för rapporter och statistik i Synergi Sid1 (28) Inledning 3 Fliken sökning 4 Fliken Avancerad sökning 5 Fliken Rapportutformning 9 Tips på Sökningar och presentationer 11 Kort Ärenderapport 11

Läs mer

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild.

Se till att posten är i Ändringsläge. Gå till rullgardinsmenyn under Föremål och välj Lägg in bild. Bilder (11) Det går att lägga en eller flera bilder till varje föremålspost. Det enklaste är att lägga in en bild, från den registrerade föremålsposten. Det går också att lägga in ett större antal bilder

Läs mer

Korrespondens och intyg HighEdit

Korrespondens och intyg HighEdit Korrespondens och intyg HighEdit Läsa dokument Funktionen för att läsa och skriva mallbaserade brev och intyg finns under fliken Korr/Intyg. 1 Ta fram patientens journalmapp. 2 Välj fliken Korr/Intyg.

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 1.3. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com

Användarmanual. VisitLog 1.3. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com Användarmanual VisitLog 1.3 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Vad är VisitLog?... 3 3 Innan du börjar... 3 4 Administration... 4 4.1 Lokala inställningar... 4 4.1.1 Skrivarinställningar... 4 4.1.2

Läs mer

Introduktion till Winbas. excel till Winbas

Introduktion till Winbas. excel till Winbas Introduktion till Winbas excel till Winbas Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till flera olika kopplingar.

Läs mer

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13)

Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Kopplingar via datalänk från Winbas till Excel samt Pivottabell 1 (13) Skapa datakälla Första gången man gör en koppling till databasen måste man skapa en ny datakälla, denna källa kan sedan användas till

Läs mer

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT

Juni 2003 PlanCon Viewer Handledning PlanCon PROJEKT PlanCon Viewer Med PlanCon Viewer kan du som inte har PlanCon öppna PlanCon projekt (*.prj) och skriva ut dessa. Inga ändringar i projektet kan göras. Filtreringar, sorteringar och vissa ändringar i utseendet

Läs mer

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010

SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Installera/uppdatera/aktivera SÅindex 5 i Microsoft Excel 2010 Översikt SÅindex 5 är ett tillägg till Microsoft Excel. I SÅindex 5 finns en särskild fil som är en tilläggsfil (en addin). Filen heter Sindex5.xlam.

Läs mer

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign

Installatörswebben. Luleå Energi Elnät AB INSTRUKTION. Istallatörswebben Revision datum Jan Rosén Sign INSTRUKTION Namn Datum Istallatörswebben 2017-05-11 Författare Luleå Energi Elnät AB Godkänd av Revision datum Jan Rosén Sign 2017-05-11 1.0 Version Installatörswebben LULEÅ ENERGI AB, Energigränden 1,

Läs mer

Funktionsbeskrivning

Funktionsbeskrivning 1(20) Funktionsbeskrivning Import från RF - Aktivitetsstöd Beskrivningen stödjer funktion per 20120916 2(20) Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Viktigt att tänka på!...3 1. Syfte...4 2. Funktionsbeskrivning

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016

Manual till funktionen Rapport/Export (beta) i Compos - Föräldrastöd February 2, 2016 BILD 1: Compos startsida Klicka på Rapport/Export (beta) under rubriken Rapportgenerator i menyfältet till vänster BILD 2: Rapportgenerator Välj datauttag att exportera genom att klicka på någon av länkarna

Läs mer

WWW.SERVICECONNECTION.NU

WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection Snabbguide del 2 Återrapportering, underhåll och sökning WWW.SERVICECONNECTION.NU ServiceConnection - Förstasidan Förstasidan På första sidan finns en status sammanställning av aktuella

Läs mer

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab

SELLOUT. Version 2.5. eyescream information ab SELLOUT Version 2.5 av eyescream information ab Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej helt eller delvis mångfaldigas! Sigurdsgatan 6 721 30 VÄSTERÅS 021-14 62 00 Artikelnummer: 5XXX PA9

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

A n v ä n d a r m a n u a l

A n v ä n d a r m a n u a l A n v ä n d a r m a n u a l Palasso RESOR Version 5.21 2010-04-27 Innehåll 1 Om Palasso RESOR... 3 1.1 Starta Palasso... 3 2 Grundfönstret i Reserapportering... 5 2.1 Verktyg... 5 2.2 Menyval... 5 2.3

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Ledare. Datum: Version 2. Sidan 1 (17) Aktivitetsstöd Behörigheten Ledare Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (17) Innehållsförteckning 1. Ledare... 3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt

Läs mer

Nyhetsbrev Maj #2 2016

Nyhetsbrev Maj #2 2016 TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Nyhetsbrev Maj #2 2016 Generell information ftps-server för hämtning av data Nyheter om specificerade dokument TDOK Nyheter i Bessy Nyheter i Bessy PC-klient Nyheter

Läs mer

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator Inläsning av bokföringsorder via Excelerator EA mailar ut mallar till redovisningsansvariga. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna Appcenter via https://appcenter.user.ki.se/rdweb/pages/en-

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Byråanstånd i HKU. Förbered byråanstånd

Byråanstånd i HKU. Förbered byråanstånd Byråanstånd i HKU Tanken är att de handläggare som ska upprätta en deklaration eller annan ansvarig också lägger upp ett deklarationsuppdrag för aktuellt år och markerar om byrån ska söka anstånd för kunden

Läs mer

Lokal administration kommun Cosmic

Lokal administration kommun Cosmic Dok-nr 28643 Författare Version Carina Lundahl, systemförvaltare, Systemförvaltning A 3 Godkänd av Giltigt fr o m Carina Engerström, förvaltningsledare, Verksamhetsutveckling vård och hälsa 2019-06-03

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen

INFORMATION FRÅN VITEC. Projektmodulen INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Din guide till Projektmodulen I VITEC SÄLJSTÖD APRIL 2014 VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 B, 426 77 V. FRÖLUNDA

Läs mer

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning.

I dokumentet beskrivs hur man i medlemsregistret (MiRiaM) utför en så kallad avancerad sökning. Avancerad sökning Innehåll Avancerad sökning...1 1. Avancerad sökning...1 1.1 Allmänt...1 1.2 Begreppsförklaringar... 2 1.2.1 Posttyp... 2 1.2.2 Kolumn... 2 1.2.3 Lista... 2 1.2.4 Rad... 3 1.2.5 Vy...

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2018-05-14 Innehåll Innehåll... 2 Startsidan... 3 Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 Redigera information för en arbetsplats... 6

Läs mer

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10

Instruktion till. PigWin PocketPigs. Del 1 - Installation 2008-07-10 Instruktion till PigWin PocketPigs Del 1 - Installation 2008-07-10 INNEHÅLL Installation...3 Förberedelser - pocket...3 Förberedelser - PC...3 PocketPigs...4 Pocket PC nr. 2...5 Installation av AgroSync...6

Läs mer

SCB Räkenskapssammandrag

SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag SCB Räkenskapssammandrag 1 1. KOMMA IGÅNG MED PROGRAMMET... 2 1.1 ÖVERSIKT FÖRBEREDELSER... 2 1.2 STARTA PROGRAMMET... 3 1.3 ÖVERSIKT SCB MENY... 5 1.4 INSTÄLLNINGAR... 6 1.5 KOLUMNER...

Läs mer

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1

Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Användarhandledning Rapportgenerator Version: 1.1 Umefast AB 2008 www.umefast.se Innehåll 1. Rapportgenerator... 2 1.1. Syfte och avgränsningar... 2 1.2. Wizards... 2 1.3. Förutsättningar för arbete med

Läs mer

Dialect Unified MAC-klient

Dialect Unified MAC-klient Dialect Unified MAC-klient Med Dialect Unified MAC-klient når du företagets växelfunktioner. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper och t ex flytta samtal till en kollega du får tillgång

Läs mer

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior

Sekreterare och Plussekreterare Version SP2 via Melior Sekreterare och Plussekreterare Version 3.7.3 SP2 via Melior Logga in i Melior. Öppna MedSpeech via Externa program i menyraden, välj Utskrift diktatlista, v.g. se nedan. MedSpeech startar och du får upp

Läs mer

2013-10-31. Så här beställer du. Raindanceportalen version 2013 vår. Stockholms universitet. E-post: portalen@eko.su.se

2013-10-31. Så här beställer du. Raindanceportalen version 2013 vår. Stockholms universitet. E-post: portalen@eko.su.se 1 2013-10-31 Så här beställer du Raindanceportalen version 2013 vår Stockholms universitet E-post: portalen@eko.su.se 2 Innehåll Så här beställer du 1 1. Introduktion av beställningsportalen 3 1.1 Varukorgen...

Läs mer

Lönerevision i Hogia Personal

Lönerevision i Hogia Personal Lönerevision i Hogia Personal En lönerevision görs i flera steg; Initiering - Lönerevision Attestering - Skapa förmån - Uppdatera lön. Lönerevision är en process där flera användare kan vara inblandade:

Läs mer

Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda

Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda Användarhandledning för RSV:s Elektroniska brevlåda Dokumentversion: 1.9 RSV IT 2001-02-01 RSV:s Elektroniska brevlåda Innehållsförteckning 1 Allmänt om den elektroniska brevlådan... 3 2 Lite mer tekniskt...

Läs mer

Återrapportering Korttidsboende och växelvård

Återrapportering Korttidsboende och växelvård Återrapportering Korttidsboende och växelvård Viktigt att veta innan du börjar: Grovplanera alla insatserna! Endast grovplanerade insatser dyker upp i återrapporteringen. Det innebär att du bör kontrollera

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handbok för registrering i UEDB av elever i kommunal gymnasieskola utanför länet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Lathund till VFU-portalen

Lathund till VFU-portalen Lathund till VFU-portalen VFU-samordnare Senast uppdaterad: 2013-01-14 Innehåll 1. Startsidan... 3 2. Översikt över arbetsplatser på ett område... 5 3. Redigera information för en arbetsplats... 6 4. Lägg

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Versionsnyheter PMO 6.1 Release

Versionsnyheter PMO 6.1 Release Versionsnyheter PMO 6.1 Release 2015-09-04 Förändring sker i följande moduler 1 Anteckning 2 Att göra 3 Checklista 4 Internpost 5 Lab 6 Löpande journal 7 Patientdata 8 Signera 9 Tidbok 10 Vaccination 11

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

FOR BETTER UNDERSTANDING. Snabbguide. www.wordfinder.se

FOR BETTER UNDERSTANDING. Snabbguide. www.wordfinder.se FOR BETTER UNDERSTANDING Snabbguide www.wordfinder.se Tekniska förutsättningar WordFinder 10 Professional för Mac kräver följande: Processor: Intel Mac OS X 10.5 eller senare. Installation Installation

Läs mer

Önska arbetstider- Manual

Önska arbetstider- Manual Önska arbetstider- Medarbetare Manual Version 2015.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Innehåll... 2 Logga in... 3 Ange lösen... 3 Lägga in tider... 4 Välj period... 4 Välja arbetspass... 4 Snabbinmatning...

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Manual till Genomförandewebben. Treserva

Manual till Genomförandewebben. Treserva SBG1000, v1.3, 2010-04-07 ÄLDREFÖRVALTNINGEN 2013-08-20 1 (34) Manual till Genomförandewebben Treserva Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS Kavallerivägen 4, Rissne TELEFON 08-706 80 00 TELEFAX

Läs mer

BIS Användarhandbok för ajourhållning 2007-10-03

BIS Användarhandbok för ajourhållning 2007-10-03 BANVERKET BIS Användarhandbok för ajourhållning Sidan 1 (31) BIS Användarhandbok för ajourhållning BANVERKET BIS Användarhandbok för ajourhållning Sidan 2 (31) 1. Ajourhållning av objekt... 3 1.1 Detaljbild

Läs mer

FELANMÄLAN PÅ INTERNET

FELANMÄLAN PÅ INTERNET FELANMÄLAN PÅ INTERNET Inledning, skapa länkar på skrivbordet. 1. Felanmälan 2. Kvittens på felanmälan 3. Lösen 4. Arbetsledare 5. Dela ut fel till utförare, Ändra och lägga till kommentarer 6. Sätta prioritering

Läs mer

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret

IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IdrottOnline Klubb manual medlemsregistret IDROTTONLINE KLUBB MEDLEMSREGISTRET... 2 Så loggar du in... 2 Systemets uppbyggnad... 2 Medlemmar... 3 Vad är medlemsfliken?/medlemmar... 3 Lägg till ny medlem/medlemmar...

Läs mer

Manual - rekryterare

Manual - rekryterare Manual - rekryterare Version 1.0 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Skapa annons & Hantera kandidater/cv:n... 2 Ditt skrivbord - förstasidan... 2 Snabbsökning av CV eller rekrytering... 3 Skapa

Läs mer

Kom igång med TIS-Office

Kom igång med TIS-Office Kom igång med TIS-Office Denna guide hjälper dig att komma igång med TIS-Office, mer information om hur man använder programmet finns i manualer på TIS-Office CD-skivan och i den inbyggda hjälpfunktionen

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 2.0. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com

Användarmanual. VisitLog 2.0. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com Användarmanual VisitLog 2.0 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Vad är VisitLog?... 4 3 Innan du börjar... 4 4 Administration... 5 4.1 Lokala inställningar... 5 4.1.1 Skrivarinställningar... 5 4.1.2

Läs mer

Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning

Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning Beställning av Tandvårdsintyg, T99Wi Handledning Innehåll Allmänt om tandvårdsintyg och T99-reformen...2 Systemstart...2 Beställning av nytt tandvårdsintyg...5 Sök patient...6 Exempel...6 Områdeskod...8

Läs mer