Sissel Bøe & Peter Madsen

Relevanta dokument
Författare: Umm Shifaa Illustrationer: M. Lindholm Umm Abdir-Rahman Layout & typografi: Leia Form Sammanställd av: Sonya Umm Ilyas

KLASS 1B ANDRA BARN I SKOLAN ALEX OLLE VICKE FRANK IDA LOVA SIRI EDVIN VUXNA I SKOLAN REKTOR JOHN PETER MELKER ALICE OSCAR SIV MAJA LINUS ELIN

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Sagan om Nallen Nelly

Håriga öron är det bästa som finns!

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Kvällen har kommit och Wilma ligger i sin säng och tittar upp i taket. Hon släcker sänglampan och gäspar stort och länge. Wilma är trött.

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Den försvunna diamanten

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Den stulna berlocken

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Pluggvar familjens bästa vän!

dessa satsdelar. Börja med att leta efter verb/predikat. Om ni kör fast på någon mening så lämna den till senare och fortsätt med nästa.

Får jag lov? LÄSFÖRSTÅELSE KIRSTEN AHLBURG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

En dag såg jag och Anna ett brev under den mystiska dörren. Jag tog upp brevet och läste det. Så här stod det:

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri.

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Våra gemensamt skrivna sagor

Krille Klåfinger får en flygtur. Oversat af Vivianna Nyroos

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Dagboken Mini. Av Lillia

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

The mazerunner 2014 Twentieth Century Fox Film corporation. All rights reserved.

Våra äventyr i Höga Landet

Gruppuppgift I. Tid. Säg till eleverna

Värdegrundsarbete

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box Trollhättan Tel

Jag åker in i molnet. Piloten säger att vi flyger över Bermuda triangeln. Jag tycker att det är en spännande plats Bermudatriangeln.

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Art nr

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Simon K 5B Ht-15 DRAKEN. Av Simon Kraffke

HANDLEDNING TILL FILMEN AV AGNETA DANIELSSON

1 En olycka kommer sa " llan ensam

Läsnyckel Skot på barnhem av Oscar K. illustrationer av Dorte Karrebæk översättning av Marie Helleday Ekwurtzel

Den kidnappade hunden

Frågor och svar Läraren

Lässtrategier för att avkoda och förstå olika texter. Sökläsning och läsning mellan raderna. (SV åk 7 9)

Författare: Svea Assarsson. Rymdresan. PS: Läs inte boken på kvällen.

"Andra resan till Vetlingarna"

Utdrag från Lpfö 98/10,s9-11.

Kören håller på att förbereda ett kalas och behöver hjälp med att städa.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

Linnéa M 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Värdegrundsäventyr ht- 18

Den magiska dörren. av David Olsson Bergmansson

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam

INNEHÅLLSFÖRTECKNING KAPITEL 1 JACK FRANZÈN

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Ön Av Benjamin


Viktiga kakburkar stulna!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

Martin Widmark Helena Willis

Östen -ledare för hösten

Lilla Krabat. Stopp! Stampa, stampa, stampa, stampa. Stopp! Klappa, klappa, klappa, klappa. Stopp. Svänga, svänga, svänga, svänga.

Den magiska dörren. By Liam Holmström Svanold

Jakten på färgpiraterna

Le, Tova! LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial RIKKE DYRHAVE SIDAN 1. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.)

Ewa Christina Johansson. Spindelns hemlighet

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

AYYN. Några dagar tidigare

Gamen Polly rymmer. l t t - Mats Wänblad Pelle Forshed

Av egen kraft. Vackert och personligt av välkända profilen Agneta Sjödin! MAT & HÄLSA. Agneta Sjödin

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

MOLLY (vaknar upp från en mardröm och ropar): Mamma! Mamma! Mamma! PEPPER Håll klaffen! DUFFY Åh, ska man aldrig lyckas få nån blund i ögonen på det

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

DÖDLIG törst Lärarmaterial

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

Läggdags. Karaktärer:

Magiska dörren. Julia Björklund

Kapitel 1. Kattungen. "Nu går jag till skolan!" sa jag. "Hej då! " "Hej då Bella!". När jag gick ut såg jag en snöflinga, jag tog den med min vante.

D D. Djuren flyttar in

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

- Hörde du ljudet? sa Eveline. - Vilket ljud? sa William. - Hör du inte att det låter från golvet? sa Eveline. - Jaja fortsätt och baka, sa William.

Masha och Hjälparna. Tove Ulfsdotter Johanson

Det heter reparera, sa jag. Gamla stolar? Allt hittar hon då på, sa pappa. Ja, och sedan kanske hon skriver en bok om det, sa jag.

MASKERADKOSTYMER DJUNGEL

En tjuv i huset. Kapitel 1 LÄSFÖRSTÅELSE SIDAN 1. Elevmaterial. Namn: Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

Vardag Äldreboendet Björkgården

Berättelsen om Molly Victoria von Bubbelgum

BOK➑. IB8_SWE.indd :28:41

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

Superundersökarna. Åsa Kronkvist. Nosa på nätet De första stegen mot ett vaket nätanvändande

Författare: Sissel Bøe. När trollmor har sjungit för trollungarna och snott ihop deras svansar somnar de en efter en i den stora sängen.

sid.1 RÖDLUVAN OCH VARGEN Av Daniel Wallentin och Janne Widmark Film i Dalarna Version 3 Kaserngården FALUN

När vi kom dit nästa dag såg vi ett BREV. Jag ropade till Alice: -Titta, ett BREV. Jag tog upp brevet och där stog DET:

Transkript:

Trollskogen Trollungarna och guldskatten Långt ner under ekens rötter, allra längst in i trollhålan, har Trollfar Grumse gömt sin stora skatt. Han släpper ogärna in någon i skattkammaren, eftersom den är full av guld och ädelstenar. Trollungarna och guldskatten l en övergiven rävlya har Truls och Trulsa ett hemligt litet rum, som så klart också borde ha en skatt. Annars är det väl ingen riktig trollhåla? Men hur ska två trollungar lyckas få tag på en skatt? Trollskogen är en serie bilderböcker om tvillingarna Truls och Trulsa, som tumlar runt på äventyr i skogen, och deras stora trollfamilj, som bor i trollhålan under den gamla eken. ISBN 978-91-552-6196-2 Sissel Bøe & Peter Madsen Trollskogen_guldskatten omslag 1_tb_k1.indd Alla sidor 2015-04-15 12.30

TROLLUNGARNA OCH GULDSKATTEN

Sissel Bøe och Peter Madsen Trollskogen Trollungarna och guldskatten Copyright Sissel Bøe och Peter Madsen 2010 Originalets titel: Troldeliv Mit eller dit? First published in Denmark by Forlaget Carlsen 2010. Copyright den svenska utgåvan Bokförlaget Semic och Lena Ollmark 2015 www.semic.se Text: Sissel Bøe Textbearbetning och illustrationer: Peter Madsen Översättning: Lena Ollmark Omslag: Anja Gullberg All rights reserved. Tryckt hos Livonia, Lettland 2015 ISBN: 978-91-552-6196-2

Trollungarna och guldskatten En trollbok av Sissel Bøe & Peter Madsen Översättning: Lena Ollmark

Händer det ibland att dina saker försvinner? Att du letar och letar, men något bara är helt borta? Då kan det vara ett troll som har varit framme. Har du kanske hört mystiska ljud i huset om natten? Det kan vara en trollfar som stökar omkring. Det är inget att vara rädd för. Om du tycker att det är okej att ett troll ibland lånar saker av dig, så gör det dig inget illa. Tvärtom blir trollet din vän och kommer att beskydda dig resten av livet. Trollfar Grumse besöker då och då en liten by. Han går en vända runt husen och försäkrar sig om att allt står rätt till. Han har sina favoritfamiljer och skulle aldrig finna sig i att något hemskt drabbade dem! Han passar på att hämta lite mat och dryck, samt ett par småsaker till trollungarna. Och om han hittar något dyrbart, kanske av guld eller silver, som han tycker att han har användning för, så hamnar det också i säcken. Trollfar Grumse har nämligen en stor skatt som han har gömt djupt inne i trollkullen.

Hemma i trollskogen har Truls och Trulsa bråttom. De har hittat en övergiven rävlya och håller nu på att göra i ordning den till ett gömställe där de kan berätta hemligheter för varandra. De har täckt golvet med mossa och pyntat hålan med fågelfötter, fjädrar, kottar och pärlor. En fackla av blommande kungsljus lyser upp och värmer. Trulsa gör en krans av rönnbär som ska hänga över ingången. Trollmor Löva säger att rönnbär skyddar ett hem från storm och blixtnedslag, så en sådan krans måste de självklart ha. Och mitt på golvet har de ställt en fin säng till Kväke, familjens kelpadda. Kväke har på sig sin nattmössa och Truls försöker stoppa om honom så gott det går med täcket. Men Kväke är för liten för att förstå att han ska ligga still. Han hoppar och sprattlar och vill inte alls gå och lägga sig.

Nej, nu orkar jag inte leka med den här dumma paddan längre, säger Truls. Och jag tycker faktiskt att vi behöver en skatt här, annars är det ju ingen riktig trollhåla. Men vi har ju ingen skatt i alla fall inte i på riktigt, protesterar Trulsa. Men vi kan skaffa en! Trollmor Löva har bakat honungskakor! Tänk dig, Trulsa. Bara du och jag och en massa honungskakor! Vi kan ju inte ta hela burken. Det märker hon på en gång! Men ETT PAR, Trulsa! Ett par kakor kan vi ta. Kom nu! De har tur. Trollmor Löva vilar i sängkammaren. Hon snarkar så det ekar i hela trollkullen. Truls vet precis var kakburken står och han vet dessutom hur han ska få upp locket utan att det hörs ett ljud. Men när han känner den ljuvliga doften av nötter och honung glömmer han helt bort det där med skatten Innan Truls har hunnit tänka efter har han tagit en hel hög från kakburken, och är på väg att stoppa kakorna i munnen istället för i fickan. Och så händer det som inte får hända: Trollmor kommer ut i köket!

Vad håller ni på med då? hörs en trött och grinig trollmor. Truls hoppar förskräckt till. Med munnen full av kakor stammar han fram: Mor Löva! Kaxe äter upp dina honungskakor! Så vitt jag kan se är det DU som äter kakor, Truls. Nej, men Är det? Jag tyckte precis att jag såg Kaxe Lägg ifrån dig kakorna, Truls! Våga inte stjäla från mitt kök! Gör du om det ska du få se på andra bullar! Är det uppfattat?!

HOHOHOOOOOOO! Trollmor blir tack och lov avbruten, för där står plötsligt trollfar Grumse i dörren med ett stort leende och en jättesäck på ryggen. Truls och Trulsas syskon kommer nu farande och snart står alla trollungarna i rummet och ser förväntansfullt på trollfars säck. Hahaha! Här kommer jag med skatter från människornas värld! Nå, barn, kan ni gissa vad jag har i säcken? Hmpf! Jag behöver inte använda näsan för att gissa på öl, säger trollmor Löva som fortfarande är sur. Hö, hö. Jo, det är klart. Men se här, mor! Vad säger du om en saftig stek eller två? Och kanske några korvar och köttbullar? Trollfar plockar stolt upp det ena efter det andra ur säcken: kött, ost, socker och mjöl. Och trollmor mjuknar. Den typen av varor är verkligen inte vardagsmat i trollkullen. Trollfars gåvor är en uppskattad omväxling från igelkottsstek och nässelsoppa.

Trollskogen Trollungarna och guldskatten Långt ner under ekens rötter, allra längst in i trollhålan, har Trollfar Grumse gömt sin stora skatt. Han släpper ogärna in någon i skattkammaren, eftersom den är full av guld och ädelstenar. Trollungarna och guldskatten l en övergiven rävlya har Truls och Trulsa ett hemligt litet rum, som så klart också borde ha en skatt. Annars är det väl ingen riktig trollhåla? Men hur ska två trollungar lyckas få tag på en skatt? Trollskogen är en serie bilderböcker om tvillingarna Truls och Trulsa, som tumlar runt på äventyr i skogen, och deras stora trollfamilj, som bor i trollhålan under den gamla eken. ISBN 978-91-552-6196-2 Sissel Bøe & Peter Madsen Trollskogen_guldskatten omslag 1_tb_k1.indd Alla sidor 2015-04-15 12.30