Leif Björnfot, kommunsekreterare Lennart Jansson, kommunchef. Hans Boström (ersättare Patrik Öhrström)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Leif Björnfot, kommunsekreterare Lennart Jansson, kommunchef. Hans Boström (ersättare Patrik Öhrström)"

Transkript

1 Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-09:44 ande Anders Larsson (C), ordf. Bo Bäckman (C) Kurt Scharnke (C), ersättare för Tuula Marjeta (C) Ulf Eriksson (M), ersättare för Anniette Lindvall (M) Christina Pettersson (C), ersättare för Inger Griberg (V) Lilian Wahlqvist (KD) Patrik Öhrström (FP) Anders Ceder (S) Hans Boström (S) Annika Andersson (S), ersättare för Arnold Bengtsson (S) Ingegerd Lööv (S) Göran Karlsson (S) Helen Uliczka (MP) Övriga deltagande Leif Björnfot, kommunsekreterare Lennart Jansson, kommunchef Utses att justera Hans Boström (ersättare Patrik Öhrström) Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Ordförande... Justerare... ANSLAG - BEVIS Organ Kommunstyrelsen Datum för Datum för anslags uppsättande anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kanslienheten Underskrift...

2 Ärendeförteckning 43 Kommunledningsstaben igångsättningstillstånd för utbyggnad av gång- och cykelväg i Storå 44 Kommunledningsstaben investeringsregler 45 Karl Gustafson, Gusselby begäran om kostnadstäckning 46 Miljö- och byggförvaltningen återköp av fastigheten Kårberget 4:6 (Stråssa f.d. skola) 47 Barn- och utbildningsförvaltningen ansökan om hyreskompensation för avvecklad lokal för träningsskolan 48 SPF Club Linde avgiftsfritt resande med allmänna kommunikationer för 65+ och 75+ inom Lindesbergs kommun 49 Linde Symphonic Band ansökan om bidrag till resa till Lettland i maj Räddnings- och säkerhetsnämnden handlingsprogram enligt Lagen om skydd mot olyckor 51 Barn- och utbildningsförvaltningen investering som ger snabb payback teknisk utrustning, projektorer 52 Barn- och utbildningsförvaltningen igångsättningstillstånd för investering inventarier i ny förskola 53 Barn- och utbildningsförvaltningen igångsättningstillstånd för investering maskiner och inventarier i Lindeskolan 54 Arnold Bengtsson (S) motion om skilda titlar för utbildad och outbildad barnskötare 55 Kanslienheten redovisning av motioner som inte har slutbehandlats 56 Kanslienheten redovisning av medborgarförslag överlåtna till nämnder 57 Kommunchefen revidering av kommunstyrelsens delegationsordning - förköpsärenden och upphandlingsärenden 58 Kommunledningsstaben regler för kommunens fastighetsfond 59 Barn- och utbildningsnämnden och vuxenutbildningsnämnden kvalitetsarbetet i kommunens skolor och förskolor 60 Kommunledningsstaben ombudgetering av investeringsprojekt 61 Lärarförbundet löneutveckling mellan 1999 och Meddelanden

3 2 Ks 43 Dnr Kommunledningsstaben igångsättningstillstånd för utbyggnad av gång- och cykelväg i Storå Meddelas: Kommunledningsstaben Trafikenheten Stabsekonomen Kommunledningsstaben beviljas igångsättningstillstånd för investeringen. I investeringsbudget 2008 och investeringsbudget 2009 har sammanlagt kronor anslagits för gång- och cykelväg mellan Grönbodavägen och Storåplan i Storå. Investeringsanslagen redovisas hos kommunledningsstaben. s tidigare behandling Miljö- och byggförvaltningen inkom den 3 juni 2008 med begäran om igångsättningstillstånd för investeringen.

4 3 Ks 44 Dnr Kommunledningsstaben investeringsregler Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Kommunledningsstabens förslag till investeringsregler antas. Regler för kommunens investeringar inklusive payback-investeringar. s tidigare behandling Kommunledningsstaben inkom den 3 mars 2009 med följande förslag till investeringsregler: Generellt för kommunens investeringar gäller att kommunen är ägare till den anläggning som är berörd av investeringen kommunen blir ägare till inköpt fordon kommunen blir ägare till inköpta lösa inventarier investeringen är en förbättringsåtgärd, inte reparation eller driftsåtgärd investeringen har ett ekonomiskt eller funktionellt värde i minst 5 år investeringen har ett värde över 1 basbelopp (ca kronor) investeringsprojektet ingår i beslutad investeringsbudget kommunstyrelsen har beviljat igångsättningstillstånd för projekt överstigande kronor investeringsprojekt som kan uppvisa en kortare payback-tid (tidigare payoff-tid) än 3 år ligger utanför beslutad investeringsvolym och beslutas av kommunstyrelsen. Projekten redovisas separat tillsammans med detaljkalkyl som visar minskade driftkostnader. Internlånerevers upprättas på längst 3 år och amortering av internlånet + ränta debiteras berörd förvaltning. Kostnaden ska finansieras inom förvaltningens driftbudgetram. Forts.

5 4 Forts. Ks 44 Investeringar, som blir aktuella för kommunen i form av inventarier, inredningar samt anslutningsvägar till om- och nybyggda fastigheter enligt beslutade satsningar, föreslås få finansieras utanför den beslutade investeringsvolymen på 12 miljoner kronor. Driftkostnaderna i form av avskrivningar och internränta budgeteras på finansförvaltningen under planeringsskedet, lika som tillkommande hyreskostnader. Kommunens budgeterade resultat måste vara tillräckligt för att täcka in tillkommande driftkostnader för beslutade investeringar enligt ovan. Kommunen kan inte investera i mark, anläggningar eller byggnader som inte ägs av kommunen, varken inomhus eller utomhus. Följande regler gäller där kommunen är hyresgäst hos något av kommunens helägda bolag: 1. I de fall förändringar behöver göras inomhus eller utomhus ur verksamhetssynpunkt, ska överenskommelse göras med fastighetsägaren (MoLAB, LIBO eller ILAB). 2. Åtgärder som bedöms inrymmas i planerat underhåll bekostas av fastighetsägaren. 3. Åtgärder som bedöms vara en investering hos fastighetsägaren kommer att medföra ett hyrestillägg. Hyrestillägget ska redovisas av fastighetsägaren och hyrande förvaltning ska redovisa ökad hyreskostnad i sitt budgetförslag som underlag för prioritering och ramjustering av kommunstyrelsen. I finansförvaltningens budget ska finnas reserv för ökade hyreskostnader på grund av nödvändiga investeringar enligt ovan. Inventarieförteckningar aktualiseras i samband med bokslut och inlämnas till ekonomienheten.

6 5 Ks 45 Dnr Karl Gustafson, Gusselby begäran om kostnadstäckning Meddelas: Karl Gustafson Miljö- och byggförvaltningen Kommunledningsstaben Ansökan avslås. Karl Gustafson i Gusselby inkom den 4 augusti 2008 till miljö- och byggförvaltningen med begäran om täckning av rivningskostnader på grund av brand. s tidigare behandling Miljö- och byggnämnden beslutade den 8 september 2008 att överlämna ärendet till kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens remitterade den 15 september 2008 ärendet till kommunchefen för yttrande senast till arbetsutskottet i oktober Kommunchefen meddelade på kommunstyrelsens arbetsutskott den 27 oktober 2008 att kommunledningsstaben behöver mer tid för att utreda ärendet. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog den 27 oktober 2008 till kommunchefen att redovisa förslag i ärendet när kommunledningsstabens utredning är genomförd. Karl Gustafson inkom den 1 december 2008 med ytterligare skrivelse i ärendet till miljö- och byggförvaltningen. Forts.

7 6 Forts. Ks 45 Kommunledningsstaben inkom den 4 februari 2009 med följande yttrande i ärendet: Från Karl Gustafson har inkommit skrivelse som berör branden av Gusselby f.d. skolbyggnad på fastigheten Gusselby 1:23. Karl Gustafson är lagfaren ägare av fastigheten och var så redan vid branden den 29 oktober Fastigheten var vid brandtillfället oförsäkrad. I skrivelsen beskrivs händelseförlopp och åsamkade skador. Vidare antyds att kommunen skulle ha visst ansvar för fördröjt släckningsarbete då någon vattenpost inte anlades i samband med byggnationen av skolhuset vid sekelskiftet 1800/1900. Något direkt yrkande om ersättning med angivet belopp kan inte utläsas i skrivelsen. I enlighet med kommunallagens stadganden ska kommunen behandla alla invånare likvärdigt. I det här fallet rör det sig om en fastighet som brunnit och då försäkring saknas har ersättning för förstörd byggnad och förlorade inventarier inte ersatts av något försäkringsbolag. Det som återstår är en delvis nedbrunnen huskropp. I sådana fall som detta har fastighetsägaren en skyldighet att riva sådan byggnad. Kommunen ska inte och har inte medel avsatta för att träda in i stället för försäkringsbolag (eller fastighetsägare) för att ersätta skador eller sanera tomter efter brand. Sådan skyldighet åligger fastighetsägare antingen genom att teckna försäkring eller om man anser sig så bemedlad att betala ur egen ficka. Vad gäller krav på rivning etc. så hänvisas till kommunens miljö- och byggförvaltning som inom ramen för sin delegation handlägger ärenden av detta slag. Forts.

8 7 Forts. Ks 45 Med ovanstående som bakgrund föreslås kommunstyrelsen besluta att besvara inkommen skrivelse med att informera om att kommunen inte träder in i stället för fastighetsägare, eller av fastighetsägare anlitat försäkringsbolag som beslutat att inte ersätta skada, då det för det första skulle strida mot kommunallagens likabehandlingsprincip och för det andra inte ingår i en kommuns uppgifter att ersätta enskilda för uppkomna ekonomiska skador. Planerings- och utvecklingsutskottet föreslog den 9 februari 2009 kommunstyrelsen besluta att ansökan från Karl Gustafson om kostnadstäckning avslås enligt kommunledningsstabens förslag. Utskottet uppdrog samtidigt till kommunledningsstaben att utforma förslag till anvisningar för hur ärenden av denna karaktär ska behandlas i framtiden.

9 8 Ks 46 Dnr Miljö- och byggförvaltningen återköp av fastigheten Kårberget 4:6 (Stråssa f.d. skola) Meddelas: Miljö- och byggförvaltningen Kommunledningsstaben Ansökan avslås. Återköp av fastigheten Kårberget 4:6 (Stråssa f.d. skola) för att genomföra sanering efter brand. s tidigare behandling Miljö- och byggförvaltningen föreslog den 9 juli 2008 exploateringsingenjören att kommunen återköper fastigheten Kårberget 4:6 (Stråssa f.d. skola) för att genomföra sanering efter brand. överlämnades den 10 september 2008 till kommunstyrelsens kansli. Kommunstyrelsens arbetsutskott remitterade den 15 september 2008 ärendet till kommunchefen för yttrande senast till arbetsutskottet i oktober Kommunchefen meddelade på kommunstyrelsens arbetsutskott den 27 oktober 2008 att kommunledningsstaben behöver mer tid för att utreda ärendet. Kommunstyrelsens arbetsutskott uppdrog den 27 oktober 2008 till kommunchefen att redovisa förslag i ärendet när kommunledningsstabens utredning är genomförd. Forts.

10 9 Forts. Ks 46 Kommunledningsstaben inkom den 4 februari 2009 med följande yttrande i ärendet: I december 2005 undertecknade Jörgen Grönberg ett köpekontrakt med innebörden att han förvärvade skolfastigheten i Stråssa för kronor. Tillträde skulle ske i samband med handlingens undertecknande. Köpet fullföljdes och Jörgen Grönberg erhöll köpebrev, med vilket han skulle ansöka om att bli lagfaren ägare till fastigheten. Detta fullföljdes aldrig. Någon tid efter tillträdet och efter det att JG Auktionsservice påbörjat sin verksamhet i fastigheten brann fastigheten. Någon försäkring för fastigheten hade aldrig tecknats varför ingen ersättning betalades ut för förstörda inventarier, huset byggdes inte upp/marken sanerades inte. Från miljö- och byggförvaltningen finns en framställan om att kommunen ska gå in och förvärva fastigheten för att därefter genomföra en sanering av brandplatsen. En sådan sanering kan beräknas till ca kronor om inget övrigt, som kan innebära en fördyrning, upptäcks i samband med saneringsarbeten. Miljö- och byggförvaltningen har ännu inte inlett något formellt förfarande för att tvinga fastighetsägaren att sanera området. I samband med att kommunen sålde Kårberget 4:6 konstaterades att den mark som skolfastigheten och grannfastigheten med gymnastiksal var belägna på inte ingick i översiktsplanen för framtida byggnation. Marken var med andra ord ointressant ur ett kommunalt planeringsperspektiv och skulle därför avyttras, vilket också gjordes. Att köpa tillbaka marken strider därför mot den planering som gjordes för bara några år sedan. Nya skäl för att planera bebyggelse på nämnda mark har inte framkommit. Forts.

11 10 Forts. Ks 46 Ett förvärv av en fastighet bara för att sanera marken riskerar att skapa prejudikat i frågan om kommunens skyldighet att sanera fastigheter där fastighetsägaren underlåtit sin skyldighet att både teckna försäkring och om så inte gjorts genomföra en sanering på egen bekostnad. I detta fallet såväl som i ärendet rörande Gusselby f.d. skola handlar det om fastighetsägarens underlåtenhet att teckna försäkring. Kommunen är inte och ska aldrig vara en ersättare för ett försäkringsbolag, utan det åvilar varje individ som förvärvar fast egendom ett ansvar att värna om sin egendom. Med detta som bakgrund föreslås kommunstyrelsen besluta att: avslå miljö- och byggförvaltningens rekommendation att förvärva och sanera fastigheten Kårberget 4:6 med hänvisning till att kommunen i dagsläget inte har någon önskan om att i överskådlig tid disponera marken, ett sådant förvärv skulle kunna uppfattas som prejudicerande och därför skall undvikas, samt uppmana miljö- och byggförvaltningen att fullfölja de rutiner som leder till att fastighetsägaren själv bekostar en sanering av marken. Planerings- och utvecklingsutskottet föreslog den 9 februari 2009 kommunstyrelsen besluta att förslaget om återköp av fastigheten Kårberget 4:6 avslås enligt kommunledningsstabens förslag. Utskottet uppdrog samtidigt till kommunledningsstaben att utforma förslag till anvisningar för hur ärenden av denna karaktär ska behandlas i framtiden.

12 11 Ks 47 Dnr Barn- och utbildningsförvaltningen ansökan om hyreskompensation för avvecklad lokal för träningsskolan Meddelas: Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunledningsstaben Stabsekonomen Barn- och utbildningsförvaltningen beviljas hyreskompensation för avvecklad lokal för träningsskolan under förutsättning av att föreslagna regler för fastighetsfonden antas av kommunfullmäktige. Ansökan om hyreskompensation för avvecklad lokal för träningsskolan. s tidigare behandling Barn- och utbildningsförvaltningen inkom den 29 oktober 2008 med ansökan om medel ut avvecklingsfonden för att finansiera överskjutande hyreskostnader för träningsskolan vid Kristallen på Löparegatan på kronor för år Planerings- och utvecklingsutskottet uppdrog den 9 februari 2009 till kommunchefen att se över rutinerna för beviljande av medel ur fonden. Kommunchefen och stabsekonomen inkom den 18 februari 2009 med följande yttrande: I samband med bildandet av Moderbolaget i Lindesberg AB skapades en fastighetsfond. Avsikten med fonden var att reglera eventuella förluster för kommunens bolag vid försäljning av fastigheter som verksamheter inom kommunen inte längre behöver. Forts.

13 12 Forts. Ks 47 Medel har avsatts under fem år och även tagits i anspråk för att täcka förluster vid försäljning av skolfastigheter och barnstuga. Fonden uppgår i nuläget till kronor. Kommunchefen har fått i uppdrag att se över reglerna för att få ta fondens medel i anspråk. Följande föreslås: Medel från fonden får tas i anspråk för: Täckande av förlust vid försäljning av verksamhetsfastighet Täckande av hyreskostnad vid uppsägning av verksamhetslokal Tillfällig hyreskostnad på högst ett kvartal för ny verksamhetslokal. Planerings- och utvecklingsutskottet beslutar om medel får tas i anspråk från fonden. Planerings- och utvecklingsutskottet föreslog den 23 februari 2009 kommunstyrelsen besluta: 1. Medel från fastighetsfonden får tas i anspråk för: Täckande av förlust vid försäljning av verksamhetsfastighet Täckande av hyreskostnad vid uppsägning av verksamhetslokal Tillfällig hyreskostnad på högst ett kvartal för ny verksamhetslokal. 2. Kommunstyrelsens delegationsordning ändras så att planeringsoch utvecklingsutskottet får besluta om att medel får tas i anspråk från fonden. 3. Barn- och utbildningsförvaltningens ansökan om hyreskompensation för avvecklad lokal för träningsskolan beviljas.

14 13 Ks 48 Dnr SPF Club Linde avgiftsfritt resande med allmänna kommunikationer för 65+ och 75+ inom Lindesbergs kommun Meddelas: Transportsamordnaren SPF Club Linde Kommunledningsstaben remitteras till transportsamordnaren. SPF Club Linde inkom den 2 januari 2009 med förslag om avgiftsfritts resande med allmänna kommunikationer för 65+ och 75+ inom Lindesbergs kommun. s tidigare behandling För att påskynda behandlingen av ärendet remitterade kommunstyrelsens kansli det till kommunledningsstaben den 8 januari 2009 för yttrande senast den 30 januari Kommunledningsstaben inkom den 4 februari 2009 med följande yttrande: Från SPF Club Linde har inkommit skrivelse med begäran om att fria resor för pensionärer ska gälla i Lindesbergs kommun. Då specifikt yrkande om vilket trafikslag som hemställan gäller saknas tolkas yrkandet i relation till rubriken att det gäller allmänna kommunikationer. I Lindesbergs kommun finns ett flertal allmänna kommunikationer. Dels korsas kommunen av flera tåglinjer, varav linjen mellan Borlänge och Örebro delvis bekostas av kommunala medel. Vidare finns stadsbussar i Lindesbergs tätort och regiontrafiken som administreras av Länstrafiken som är trafikhuvudman i Örebro län. Forts.

15 14 Forts. Ks 48 Övriga resor som helt eller delvis bekostas av kommunala medel (landstingskommun eller kommun) är skolskjutsar, sjukresor, kompletteringstrafik samt färdtjänst och riksfärdtjänst. Av de ovanstående nämnda allmänna kommunikationsvarianterna är det endast stadstrafiken i Lindesberg som kommunen ensam handlägger avgiftsfrågor för. I de övriga resorna fastställs avgifterna av THM (trafikhuvudmannen, Länstrafiken). Sådana överenskommelser gäller för hela länet. I de fall som SPF refererar till i sin skrivelse rör det med stor sannolikhet statstrafiken i respektive tätort, inte region eller landsbygdstrafiken. I Lindesberg finns det statstrafik året om men den reguljära trafiken med stor buss är i huvudsak koncentrerad från början av november och fram till april. Därefter trafikeras linjerna beroende på efterfrågan med antingen buss, minibuss eller taxi, sk anropsstyrd trafik. I och med kommunens satsning på ett utvecklat industriområde i norra delen av tätorten och bostadsbyggande söder om Lindesjön, samtidigt som man utvecklar utbildningsverksamheten runt Masugnen, kommer de framtida turdragningarna av stadstrafiken att utredas det närmaste året. Idag kör Länstrafiken med bussar som har sin bas på någon regiontur och den kommunala kostnaden relaterar mer till antalet körda kilometrar än till antalet bussar. Det senare är viktigt då en för ändamålet avskild buss alltid kostar ca i grundavgift förutom de rörliga kostnaderna. I dagsläget täcker avgifterna från stadstrafiken en större andel av totalkostnaden än en framtida satsning på en utökad stadstrafik kommer att göra. Att gå in och subventionera för vissa resande på grund av uppnådd ålder torde inte vara möjligt av två skäl. Forts.

16 15 Forts. Ks 48 För det första finns inte i dagsläget, med ekonomisk instabilitet och osäkra kommunalskatteintäkter, möjlighet att kompensera ett inkomstbortfall och för det andra är de personer som kan tillgodogöra sig förmånen bara de som uppnått en viss ålder och som åker allmänna kommunikationer i Lindesbergs tätort (Lindesbergs stadstrafik). De som uppnått den stipulerade åldern men som bor i andra delar av kommunen, vilka saknar stadstrafik, har inte samma möjlighet. Slutsatsen torde bli att av rättviseskäl (Kommunallagens krav på lika behandling av invånare) som ett skäl och bristande ekonomiskt utrymme, är inte en avgiftsbefrielse för kommuninvånare som uppnått ett visst åldersstreck, skäl nog att prioritera bort andra utgifter ett alternativ, Som jämförelse kan nämnas att en generell subvention finns för barn som har rätt till fri förskola. Subventionen är visserligen beslutad i Riksdagen, men den kan utnyttjas över hela kommunen då barn i adekvat ålder alltid skall kunna beredas plats i aktuell verksamhet. Kommunstyrelsen föreslås därför besluta att: SPF Club Lindes begäran om avgiftsfria resor för ålderspensionärer i Lindesbergs kommun avslås, dels för att ekonomiska resurser för en generell subvention till vissa åldersgrupper saknas, dels för att av rättviseskäl alla kommuninvånare skall behandlas lika.

17 16 Ks 49 Dnr Linde Symphonic Band ansökan om bidrag till resa till Lettland i maj 2009 Meddelas: Planerings- och utvecklingsutskottet Linde Symphonic Band Kultur- och fritidsförvaltningen överlämnas till planerings- och utvecklingsutskottet. Linde Symphonic band inkom den 12 februari 2009 med begäran om bidrag till sin resa till Lettland i maj Orkestern består av ca 30 musikanter. Kostnaden för deltagandet är ca kronor per deltagare för resa, logi och frukost.

18 17 Ks 50 Dnr Räddnings- och säkerhetsnämnden Handlingsprogram enligt Lagen om skydd mot olyckor Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Handlingsprogram enligt räddnings- och säkerhetsnämndens förslag antas. Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) trädde i kraft den 1 januari Enligt lagen skall handlingsprogram tas fram för olika verksamheter. s tidigare behandling Kommunfullmäktige beslutade den 20 juni 2005 att fastställa handlingsprogram för Lindesbergs kommun för skadeförebyggande verksamhet och räddningstjänst enligt lagen om skydd mot olyckor (SFS 2003:778). Räddnings- och säkerhetsnämnden beslutade den 8 november 2007 att föreslå kommunfullmäktige att fastställa bifogade handlingsprogram att gälla för verksamhetsåret Kommunstyrelsen föreslog den 27 november 2007 kommunfullmäktige besluta att handlingsprogram enligt räddningsoch säkerhetsnämndens förslag den 8 november 2007 antas. Kommunfullmäktige beslutade den 17 december 2007, 180 att handlingsprogram enligt räddnings- och säkerhetsnämndens förslag den 8 november 2007 antas. Forts.

19 18 Forts. Ks 50 Räddnings- och säkerhetsnämnden beslutade den 18 september 2008, 72 att uppdra till räddningschef Morgan Johansson att se över befintliga handlingsprogram inför verksamhetsåret Dessa handlingsprogram är nedanstående: Lindesbergs kommuns gemensamma förutsättningar för handlingsprogram, Kf , 180 Handlingsprogram för räddningstjänstens skadeavhjälpande verksamhet, Kf , 180 Handlingsprogram för räddningstjänstens skadeförebyggande verksamhet, Kf , 180. Räddnings- och säkerhetsnämnden föreslog den 12 februari 2009 kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige besluta att handlingsprogram för skydd mot olyckor för år fastställs.

20 19 Ks 51 Dnr Barn- och utbildningsförvaltningen investering som ger snabb payback teknisk utrustning, projektorer Meddelas: Barn- och utbildningsförvaltningen Stabsekonomen Projektet teknisk utrustning projektorer godkänns och finansieras som en payback-investering under en treårsperiod med början år 2010 under förutsättning av att förslaget till investeringsregler antas av kommunfullmäktige. Investering i teknisk utrustning, projektorer med kronor inom barn- och utbildningsförvaltningen. Payback-metoden, tidigare kallad pay off-metoden eller på svenska återbetalningsmetoden är en metod som används för att räkna ut hur snabbt en investering betalar sig själv. Metoden kan antingen användas för att kontrollera att en investering lönar sig inom rimlig tid, eller för att jämföra vilket av flera investeringsalternativ som är bäst. s tidigare behandling Barn- och utbildningsförvaltningen inkom den 14 januari 2009 med förslag till att deras förslag till investering i teknisk utrustning projektorer med kronor får hanteras som en paybackinvestering Kommunledningsstaben inkom den 3 mars 2009 med förslag om den föreslagna investeringen i teknisk utrustning projektorer godkänns som en payback-investering under en treårsperiod med början år 2010.

21 20 Ks 52 Dnr Barn- och utbildningsförvaltningen igångsättningstillstånd för investering inventarier i ny förskola Meddelas: Barn- och utbildningsförvaltningen Stabsekonomen Barn- och utbildningsförvaltningen beviljas begärt igångsättningstillstånd. I investeringsbudget för år 2009 har kronor anslagits för inventarier till ny förskola. s tidigare behandling Barn- och utbildningsförvaltningen inkom den 4 mars 2009 med begäran om igångsättningstillstånd för inköp av inventarier till den nya förskolan.

22 21 Ks 53 Dnr Barn- och utbildningsförvaltningen igångsättningstillstånd för investering maskiner och inventarier i Lindeskolan Meddelas: Barn- och utbildningsförvaltningen Stabsekonomen Barn- och utbildningsförvaltningen beviljas begärt igångsättningstillstånd. I investeringsbudget för år 2009 har kronor anslagits för maskiner och inventarier i Lindeskolan. s tidigare behandling Barn- och utbildningsförvaltningen inkom den 6 mars 2009 med begäran om igångsättningstillstånd för inköp av inventarier till Lindeskolan.

23 22 Ks 54 Dnr Arnold Bengtsson (S) motion om skilda titlar för utbildad och outbildad barnskötare Meddelas: Barn- och utbildningsnämnden Personalchefen remitteras till barn- och utbildningsnämnden för yttrande. Arnold Bengtsson (S) inkom den 4 december 2008 med en motion där han föreslår att skilda titlar införs för utbildad respektive outbildad barnskötare. s tidigare behandling Kommunfullmäktige remitterade den 15 december 2008 motionen till kommunstyrelsen. För att påskynda behandlingen av ärendet remitterade kommunstyrelsens kansli det till personalchefen den 8 januari 2009 för yttrande senast den 30 januari Personalchefen inkom den 10 mars 2009 med följande yttrande: Formella behörighetskrav har aldrig funnits i Lindesbergs kommun när det gäller anställning som barnskötare. Idag finns barnskötare med mycket varierande utbildningsbakgrund, t ex de som helt saknar relevant utbildning när det anställdes, de som har korta kurser för barnskötare (70-talet), tvåårig vårdlinje, gymnasieutbildning - inte inom barn och fritid - i kombination med för arbetsuppgifterna relevanta högskolepoäng och slutligen 3-åriga barn- och fritidsprogrammet. Jämförelsen med undersköterskor blir haltande eftersom det hela tiden funnits tydliga kriterier när det gäller utbildning för att få bli anställd som undersköterska. En person som arbetar inom vården men inte har den utbildningen får inte tituleras undersköterska. Forts.

24 23 Forts. Ks 54 Löneskillnaden (skillnaden i medianlön) mellan undersköterskor och barnskötare, cirka kronor, beror till stor del på att särskilda satsningar gjorts i de centrala avtalen på vårdpersonal. Däremot är lönespridningen större bland barnskötarna än bland undersköterskorna 18 respektive 12 procent. Enligt uppgift från områdeschef Irene Eriksson kan man inte se någon generell skillnad mellan utbildade och outbildade barnskötare. Kompetensen varierar mycket och hänför sig mera till personliga egenskaper och intresse för arbetet. För att få in barnskötare som har gått Barn- och fritidsprogrammet är det extra viktigt att bevaka detta när vikarier anställs. Tar man in outbildade vikarier får dessa annars efter en tid LAS-företräde och sedan blir de automatiskt tillsvidareanställda om de har arbetat som vikarier under två av de senaste fem åren. Den individuella lönesättning som tillämpas i kommunen ger möjlighet att differentiera lönesättningen inom gruppen barnskötare och då ta hänsyn till grundutbildning, arbetsinnehåll och prestation. Detta borde kunna vara ett sätt att komma till rätta med problematiken. Att ändra titulaturen för barnskötare som redan är anställda känns inte rätt. Det är viktigt att förvaltningen fastslår vilken utbildningsbakgrund man ska kräva för att bli anställd som barnskötare i framtiden och även hur man ska förhålla sig till dem som inte uppfyller dessa krav. Mitt förslag är att Barn- och utbildningsförvaltningen ges i uppdrag att undersöka vilka möjligheter det finns att skapa karriärvägar och därmed kanske också andra titlar för personal som idag tituleras barnskötare. Dessutom bör möjligheten till individuell lönesättning användas så att de barnskötare med kvalificerade arbetsuppgifter som gör en god prestation får lön därefter.

25 24 Ks 55 Dnr Kanslienheten redovisning av motioner som inte har slutbehandlats De motioner som inte är slutbehandlade redovisas till kommunfullmäktige. Enligt arbetsordning för kommunfullmäktige ska kommunstyrelsen vid fullmäktiges april- och oktobersammanträde redovisa de motioner som inte har beretts färdigt. De motioner som inte är slutbehandlade redovisas i bilagd förteckning.

26 25 Ks 56 Dnr Kanslienheten redovisning av medborgarförslag överlåtna till nämnder Medborgarförslag överlåtna till nämnder redovisas till kommunfullmäktige. Enligt arbetsordning för kommunfullmäktige 32 ska vid fullmäktiges april- och oktobersammanträde redovisas de medborgarförslag som överlåtits till nämnder att besvara. Dessa medborgarförslag framgår av bilagd förteckning.

27 26 Ks 57 Dnr Kommunchefen revidering av kommunstyrelsens delegationsordning förköpsärenden och upphandlingsärenden Meddelas: Planerings- och utvecklingsutskottet Kommunledningsstaben återremitteras till planerings- och utvecklingsutskottet för komplettering och ytterligare beredning. Revidering av kommunstyrelsens delegationsordning förköpsärenden och upphandlingsärenden. s tidigare behandling Kommunstyrelsen fastställde den nu gällande delegationsordningen den 16 december Önskemål har inkommit från kommunchefen om ändring av delegationsordningen i avsnittet om fastighetsfrågor som handlar om kommunal förköpsrätt i de fall kommunen avstår från att utnyttja denna rätt samt förhandsförfrågan om köp enligt jordförvärvslagen. Planerings- och utvecklingsutskottet föreslog den 9 februari 2009 att i den pågående revideringen av kommunstyrelsens delegationsordning ändring sker i avsnittet om fastighetsfrågor enligt bifogade förslag. Planerings- och utvecklingsutskottet föreslog den 9 mars 2009 att i den pågående revideringen av kommunstyrelsens delegationsordning komplettering sker med avsnittet om upphandlingsfrågor enligt bifogade förslag.

28 27 Ks 58 Dnr Kommunledningsstaben regler för kommunens fastighetsfond Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Kommunledningsstabens förslag till regler för kommunens fastighetsfond antas. Regler för kommunens fastighetsfond s tidigare behandling Med anledning av barn- och utbildningsförvaltningens ansökan den 29 oktober 2008 om medel ur fastighetsfonden för att finansiera överskjutande hyreskostnader för träningsskolan vid Kristallen på Löparegatan uppdrog planerings- och utvecklingsutskottet den 9 februari 2009 till kommunchefen att se över rutinerna för beviljande av medel ur fonden. Kommunchefen och stabsekonomen inkom den 18 februari 2009 med följande förslag: I samband med bildandet av Moderbolaget i Lindesberg AB skapades en fastighetsfond. Avsikten med fonden var att reglera eventuella förluster för kommunens bolag vid försäljning av fastigheter som verksamheter inom kommunen inte längre behöver. Medel har avsatts under fem år och även tagits i anspråk för att täcka förluster vid försäljning av skolfastigheter och barnstuga. Fonden uppgår i nuläget till kronor. Kommunchefen har fått i uppdrag att se över reglerna för att få ta fondens medel i anspråk. Följande föreslås: Forts.

29 28 Forts. Ks 58 Medel från fonden får tas i anspråk för: Täckande av förlust vid försäljning av verksamhetsfastighet Täckande av hyreskostnad vid uppsägning av verksamhetslokal Tillfällig hyreskostnad på högst ett kvartal för ny verksamhetslokal. Planerings- och utvecklingsutskottet beslutar om medel får tas i anspråk från fonden. Planerings- och utvecklingsutskottet föreslog den 23 februari 2009 kommunstyrelsen besluta: 1. Medel från fastighetsfonden får tas i anspråk för: Täckande av förlust vid försäljning av verksamhetsfastighet Täckande av hyreskostnad vid uppsägning av verksamhetslokal Tillfällig hyreskostnad på högst ett kvartal för ny verksamhetslokal. 2. Kommunstyrelsens delegationsordning ändras så att planeringsoch utvecklingsutskottet får besluta om att medel får tas i anspråk från fonden. 3. Barn- och utbildningsförvaltningens ansökan om hyreskompensation för avvecklad lokal för träningsskolan beviljas.

30 29 Ks 59 Dnr Barn- och utbildningsnämnden och vuxenutbildningsnämnden kvalitetsarbetet i kommunens skolor och förskolor Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Kvalitetsredovisningar för år 2008 enligt bilagor fastställs och överlämnas till Skolverket. Enligt förordning om kvalitetsredovisning inom skolväsendet (SFS 1997:702) skall varje kommun senast den 1 maj varje år upprätta en skriftlig kvalitetsredovisning för föregående kalenderår. s tidigare behandling Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott föreslog den 17 mars 2009 barn- och utbildningsnämnden att överlämna kvalitetsredovisningen för nämnden till kommunstyrelsen. Barn- och utbildningschefen och vuxenutbildningschefen inkom den 18 mars 2009 med en gemensam tjänsteskrivelse i ärendet enligt följande: För att dokumentera det systematiska kvalitetsarbetet upprättas årligen en kvalitetsredovisning på varje enhet inom förskolan, skolan och vuxenutbildningen. Kvalitetsredovisningen ger en initierad bild av kvalitetsarbetets process på respektive enhet. Den ger information om de mål som personalen arbetat med, om måluppfyllelsen, om lärdomar man gjort i arbetet och vilka åtgärder man avser att vidta för att förbättra måluppfyllelsen. Forts.

31 30 Forts. Ks kom nya Allmänna råd för vad som bör ingå i kvalitetsredovisningen. En gemensam struktur har arbetats fram för barn- och utbildningsförvaltningen enheter. Deras kvalitetsredovisning avser läsåret Den kvalitetsredovisning som arbetats fram av barn- och utbildningsnämnden gäller för år den redovisas en övergripande bild och bedömning av kvaliteten och måluppfyllelsen för år Tanken är att vi på sikt skall kunna visa på om det bedrivs en likvärdig pedagogisk verksamhet inom barn- och utbildningsförvaltningen i kommunen. Vuxenutbildningsförvaltningens kvalitetsredovisning följer kalenderåret. I deras skrivning ges en övergripande verksamhetsbeskrivning, resultat och måluppfyllelse samt uppföljning av verksamhet för ökad måluppfyllelse och framtiden. Kvalitetsredovisningarna för de två nämnderna har här sammanlagts till ett dokument. Detta ger en samlad bild av tillståndet i kommunens skolväsende.

32 31 Ks 60 Dnr Kommunledningsstaben ombudgetering av investeringsprojekt år 2009 Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta: Ombudgetering av investeringsprojekt från år 2008 till år 2009 enligt förslag godkänns. Ombudgetering av investeringsprojekt från år 2008 till år s tidigare behandling Vid budgetseminariet den 13 mars 2009 behandlades nämndernas förslag till ombudgetering av investeringsprojekt som inte har färdigställts under Kommunledningsstaben inkom den 17 mars 2009 med förslag till ombudgetering.

33 32 Ks 61 Dnr Lärarförbundet löneutveckling mellan 1999 och 2007 Meddelas: Lärarförbundet Personalchefen tas upp till ny behandling på kommunstyrelsen i april Lärarförbundet inkom den 26 februari 2009 med en skrivelse om löneutvecklingen mellan 1999 och s tidigare behandling För att påskynda behandlingen av ärendet remitterade kommunstyrelsens kansli den 5 mars 2009 ärendet till kommunchefen och personalchefen för yttrande. Deras yttrande inkom den 20 mars 2009.

34 33 Ks 62 Meddelanden a) Folkhälsoberedningen - protokoll b) Miljöberedningen minnesanteckningar c) Protokollsutdrag kommunfullmäktige Kommunledningsstaben, detaljerad investeringsbudget d) Protokollsutdrag kommunfullmäktige Helen Uliczka (MP), motion om hundrastplatser i Lindesbergs kommun e) Remiss till kommunledningsstaben Helen Uliczka (MP), motion om hundrastplatser i Lindesbergs kommun f) Protokollsutdrag kommunfullmäktige Pia Gröndahl (S), motion om fler offentliga toaletter i centrala Lindesberg g) Remiss till planerings- och utvecklingsutskottet Pia Gröndahl (S), motion om fler offentliga toaletter i centrala Lindesberg h) Protokollsutdrag kommunfullmäktige Anders Ceder (S), motion om arbete mot illegala droger i) Remiss till socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och polisen i Lindesberg Anders Ceder (S), motion om arbete mot illegala droger j) Protokollsutdrag kommunfullmäktige Gert Lindmark, medborgarförslag om försäljning av fyrverkerier i Lindesbergs kommun k) Remiss till kommunkontoret Gert Lindmark, medborgarförslag om försäljning av fyrverkerier i Lindesbergs kommun Forts.

35 34 Forts. Ks 62 l) Protokollsutdrag kommunfullmäktige Bengt Storbacka och Annika Andersson, Lindesberg, medborgarförslag om vegetarisk mat och inriktning mot klimatsmart mat inom kommunens verksamheter m) Remiss till kommunkontoret Bengt Storbacka och Annika Andersson, Lindesberg, medborgarförslag om vegetarisk mat och inriktning mot klimatsmart mat inom kommunens verksamheter n) Remiss till kommunledningsstaben Företagarna i Örebro län, lågkonjunktur och finanskris kommunerna kan hjälpa företagen o) Remiss till kommunledningsstaben Barn- och utbildningsförvaltningen, invandrar- och flyktingbudget för skolan p) Remiss till kommunkontoret Jordbruksdepartementet, trygg med vad du äter, nya myndigheter för säkra livsmedel och hållbar produktion (SOU 2009:8) q) Remiss till kommunchefen och personalchefen Lärarförbundet, löneutveckling r) Remiss till miljö- och byggförvaltningen vattenmyndigheten Norra Östersjöns vattendistrikt, Länsstyrelsen i Västmanlands län, samråd om förslag om miljökvalitetsnormer, åtgärdsprogram, förvaltningsplan samt miljökonsekvensbeskrivning för Norra Östersjöns vattendistrikt s) Remiss till kommunledningsstaben och de politiska partierna representerade i kommunstyrelsen Finansdepartementet, redovisning av kommunal medfinansiering (SOU 2009:21) t) Remiss till kommunledningsstaben och de politiska partierna representerade i kommunstyrelsen Arboga kommun, översiktsplan u) Bergslagens miljö- och byggförvaltning information om flyttning av fordon i teori och praktik Forts.

36 35 Forts. Ks 62 v) Migrationsverket 2009 års första informations- och prognosbrev om asyl och flyktingmottagare Skrivelserna läggs till handlingarna.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-09:15 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Kurt Scharnke (C), ersättare för Bo Bäckman (C) Tuula Marjeta (C)

Läs mer

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen !

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen ! K A L L E L S E Beslutande kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdag 16 juni 2009 kl. 09:00 i Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Ta

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-01-11

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-01-11 planerings- och utvecklingsutskott 2010-01-11 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Kindla, Lindesberg, kl. 09:00-11:42 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Ingrid Åberg (KD)

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott planerings- och utvecklingsutskott 2009-02-23 Plats och tid Smedjan, Masugnen, Lindesberg, kl. 09:00-12:00 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Patrik Öhrström (FP), ersättare för

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen 2011-01-11 Plats och tid Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-10:41 Beslutande, ordf. Bengt Storbacka (S), ersättare för Irja Gustavsson (S) Arnold Bengtsson (S) Margaretha

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden 2009-11-04 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:50 ande Sven Öberg (kd) ordf. Jan Hansson (m) Ulf Lager (c) Patrik Öhrström (fp) (ersättare för Göran Sjönneby) Maria

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott planerings- och utvecklingsutskott 2009-08-10 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 09:00-11:10 ande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Lilian Wahlqvist (KD) Inger

Läs mer

Hans-Olof Hake (ersättare Jan Hansson) Malin Sjöberg. Ordförande Irja Gustavsson. Justerare... Hans-Olof Hake

Hans-Olof Hake (ersättare Jan Hansson) Malin Sjöberg. Ordförande Irja Gustavsson. Justerare... Hans-Olof Hake Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.05-11.20 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S) ordförande Linda Svahn (S) Margareta Ahlm (S) Hans-Olof

Läs mer

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen 2010-02-15!

K A L L E L S E. Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen 2010-02-15! 1 K A L L E L S E Beslutande kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdag 23 februari 2010 kl. 09:00 i Kommunhusets sammanträdesrum Leja, Lindesberg V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering!

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2009-10-26

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2009-10-26 planerings- och utvecklingsutskott 2009-10-26 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Leja, Lindesberg, kl. 08:30-11:20 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Lilian Wahlqvist (KD)

Läs mer

Jonas Kleber (ersättare Arnold Bengtsson) Kommunstyrelsen 2013-06-10. Kanslienheten. Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.50-12.

Jonas Kleber (ersättare Arnold Bengtsson) Kommunstyrelsen 2013-06-10. Kanslienheten. Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.50-12. Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.50-12.20 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S), ordförande Irja Gustavsson (S), vice ordförande Arnold Bengtsson (S) Hans-Olof Hake (S)

Läs mer

Spara handlingarna till beslutande kommunstyrelsen!

Spara handlingarna till beslutande kommunstyrelsen! 1 K A L L E L S E Beredande kommunstyrelsen kallas till sammanträde måndag 17 januari 2011 kl. 09:00 i Leja, Kommunhuset, Lindesberg. Observera att mötet hålls i Kommunhuset och inte på Masugnen. V.g.

Läs mer

Pär-Ove Lindqvist (ersättare Arnold Bengtsson) Malin Sjöberg. Ordförande Anders Ceder. Justerare... Pär-Ove Lindqvist

Pär-Ove Lindqvist (ersättare Arnold Bengtsson) Malin Sjöberg. Ordförande Anders Ceder. Justerare... Pär-Ove Lindqvist Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 8.30-11.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Anders Ceder (S), ordförande Arnold Bengtsson (S) Margareta Ahlm (S) Hans-Olof

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2013-04-08

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2013-04-08 Kommunstyrelsens planerings- och Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.15-12.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Anders Ceder (S), ordförande Arnold Bengtsson (S) Inger Griberg (MP) Jonas

Läs mer

Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen! (Ordinarie kallelse samt två tilläggskallelser)

Ta med handlingarna från beredande kommunstyrelsen! (Ordinarie kallelse samt två tilläggskallelser) K A L L E L S E Beslutande kommunstyrelsen kallas till sammanträde tisdag 25 maj 2010 kl. 09:00 i Leja, kommunhuset, Lindesberg. V.g. tänk på allergikerna, undvik stark parfymering! Ta med handlingarna

Läs mer

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden

Sammanträdesdatum Räddnings- och säkerhetsnämnden Plats och tid Brandstationen Lindesberg, kl. 15:00-17:10 ande Jonas Kleber (C), ordf. Gert Rydelius (C), ersättare för Agneta Nilsdotter (-) Farhan Kadir (C) Gunnar Nilsson (M) Jan Marne (M) Göran Gustavsson

Läs mer

Innehållsförteckning Förvaltningen - ändring av sammanträdestider för år 2010

Innehållsförteckning Förvaltningen - ändring av sammanträdestider för år 2010 Innehållsförteckning 2010-01-28 1 Tillförordnade förvaltningschefen presenterar sig 2 Meddelanden 3 Kurser och konferenser 4 Förvaltningen - ändring av sammanträdestider för år 2010 5 Team Mikro - ansökan

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-10.55 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT

KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT KALLELSE TILL KOMMUNSTYRELSENS PLANERINGS- OCH UTVECKLINGSUTSKOTT Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott, måndagen den 4 mars 203 kl. 9- i Leja,

Läs mer

Jerry Elvin (ersättare Christina Pettersson) Omedelbar justering, 14 april Anna Nilsson. Ordförande Anders Ceder

Jerry Elvin (ersättare Christina Pettersson) Omedelbar justering, 14 april Anna Nilsson. Ordförande Anders Ceder Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11-11.45 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Anders Ceder (S), ordförande Linda Svahn (S) Margareta Ahlm (S) Hans-Olof

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2016-06-15 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 15 juni kl.8.30 11.10. Beslutande Stefan Jönsson (S), ordförande Håkan Pettersson (S), 1:e vice ordförande Kent Ballovarre

Läs mer

Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten, biträdande kommunchef

Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten, biträdande kommunchef Plats och tid Smedjan, Masugnen i Lindesberg kl. 17:00-18:08 ande Se bilaga Närvarande 33 ordinarie fullmäktige, 10 ersättare, 2 frånvarande Övriga deltagande Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten,

Läs mer

Malin Sjöberg, sekreterare Christer Lenke, kommunchef. Kommunsekreterarens rum, 11 december 2013.

Malin Sjöberg, sekreterare Christer Lenke, kommunchef. Kommunsekreterarens rum, 11 december 2013. Plats och tid Aulan på Fellingsbro Folkhögskola, kl. 17-19.30 Beslutande Se bilaga Övriga deltagande Malin Sjöberg, sekreterare Christer Lenke, kommunchef Utses att justera Irja Gustavsson och Pär-Ove

Läs mer

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson

Fritids- och kulturchef Annica Andersson, föreningskonsulent Margareta Nöstdal och sekreterare Pernilla Larsson Fritids- och kulturnämnden 2014-11-18 Plats och tid Robothistoriska muséet 13.15 15.30 mötet ajournerades 14.39 14.45 Beslutande Övriga deltagare Lena Träff (S) Stefan Carlsson (S) Jan-Erik Jansson (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-04-12

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskott 2010-04-12 planerings- och utvecklingsutskott 2010-04-12 Plats och tid Kommunhuset, sammanträdesrum Kindla, Lindesberg, kl. 09:00-12:38 Beslutande Anders Larsson (C), ordf. Pär-Ove Lindqvist (M) Patrik Öhrström (FP),

Läs mer

Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten, biträdande kommunchef

Leif Björnfot, kommunsekreterare Eva Wahlsten, biträdande kommunchef Plats och tid Masugnen, lokal Smedjan, Lindesberg, kl. 17:00-18:50 Beslutande Se bilaga Närvarande 36 ordinarie ledamöter, 4 ersättare, 5 frånvarande Övriga deltagande Leif Björnfot, kommunsekreterare

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige

LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Sammanträdesdatum. Kommunfullmäktige LINDESBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (15) Plats och tid: Lindeskolans aula, kl. 17:00-18:10 ande: Daniel Andersson (S) Irja Gustavsson (S) Linda Svahn (S) Jonas Bernström (S) John Omoomian (S) Ingela

Läs mer

~:~~k... ... :... :?:~~:'J4~~.. >~.) H. HJO KOMMUN Kommunstyrelsens allmänna utskott. SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-03-26

~:~~k... ... :... :?:~~:'J4~~.. >~.) H. HJO KOMMUN Kommunstyrelsens allmänna utskott. SAMMANTRÄDES PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-03-26 SAMMANTRÄDES PROTOKOLL 1 Plats och tid Deltagande Stadshuset, kl 13.00 15.15 Beslutande Catrin Hulmarker (m), ordförande Tore Nolberger (m) Petter Jönsson (fp) Eva-Lott Gram (kd) Pierre R yden ( s) Tina

Läs mer

Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare. Ulla-Britt Brandin Marianne Zackrisson. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS

Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare. Ulla-Britt Brandin Marianne Zackrisson. Kommunkontoret ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.23, 19.32-19.45 1 (7) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Karolina Hansen, sekreterare Utses justera

Läs mer

Kommunstyrelsen (8)

Kommunstyrelsen (8) Kommunstyrelsen 2012-06-25 1 (8) Plats och tid Beslutande Kommunhuset i Älmhult måndagen den 25 juni 2012 kl 15.00-16.15 med ajournering kl 15.50-16.00 Sonja Emilsson (M), 1:e vice ordförande Tord Åkesson

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kompletterande handlingar Nr. Ärende Dnr 8. Val av 7 ledamöter i styrelsen för 2015/49 Lindesbergsbostäder AB 9. Val av 7 ledamöter i styrelsen för Linde energi

Läs mer

Kommunledningsstabens kansli

Kommunledningsstabens kansli Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Ylöjärvi, kl. 08.30-11.30 Beslutande Claes Pettersson, ordförande (s) Anders Söderström (s), ersättare för Aina Wåhlund (s) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11

Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-24 11 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 24 mars 2009, kl 08.30-09.30. Beslutande Svenerik Nykvist (s), ordförande Solveig Oskarsson (s) Kjell Söderlund (s) Sami Hoikkala

Läs mer

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS

Protokoll. Sammanträdesdatum ANSLAG / BEVIS 1 Plats och tid Plåtslagarvägen 17 13:00-14:30 ande Övriga närvarande Utses att justera Jan-Christer Jonsson (S) Anna-Lena Fjellström (S) Marie Lodin (S) Gunnar Grönberg (S) Stig Svedin (V) Göran Ljungblom

Läs mer

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare

27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Jan Norlund, kommunchef Eva R Stensson, kommunsekreterare Kommunfullmäktige 2009-05-27 65 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-05-27 kl 19.00-19.30 Beslutande 27 ordinarie ledamöter jämte 7 tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Övriga deltagande

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

K A L L E L S E. Information och diskussion om organisationsförändringar Peter Bring, kommunchef

K A L L E L S E. Information och diskussion om organisationsförändringar Peter Bring, kommunchef K A L L E L S E Kommunstyrelsens planerings- och utvecklingsutskotts ledamöter kallas till sammanträde måndag 8 augusti 2011 kl. 09:00 i Leja, kommunhuset, Lindesberg OBS! LOKAL Ledamot som är förhindrad

Läs mer

KALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE

KALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun kallas till sammanträde i Masugnen, Lindesberg måndag den 17 oktober 2011 med början kl. 17:00. Ledamot som är förhindrad att delta,

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. GIFs friluftsgård Prästängen Västra Skedvi kl. 15.03 16.05 Beslutande

ANSLAGSBEVIS. GIFs friluftsgård Prästängen Västra Skedvi kl. 15.03 16.05 Beslutande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) GIFs friluftsgård Prästängen Västra Skedvi kl. 15.03 16.05 ande Yttrande gällande Kungörelse om granskning (Ny förskola vid Ringvägen) Övriga deltagande Detaljplan för del av

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 1 december 2009, kl 08:30-13:40

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 1 december 2009, kl 08:30-13:40 Plats och tid ande Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 1 december 2009, kl 08:30-13:40 Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson ( ) v. ordf Bente Ekström (C) Arnold Bengtsson

Läs mer

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE

TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE TILLÄGGSKALLELSE TILL KOMMUNFULLMÄKTIGE Kompletterande handlingar Nr. Ärende Dnr 8. Val av 7 ledamöter i styrelsen för 2015/49 Lindesbergsbostäder AB 9. Val av 7 ledamöter i styrelsen för Linde energi

Läs mer

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef. Gert Stark och Astrid Dahl. Kommunkontoret Torbjörn Brännlund

Enligt bilagda förteckning. Torbjörn Brännlund, kommunchef. Gert Stark och Astrid Dahl. Kommunkontoret Torbjörn Brännlund LJUSNARSBERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (10) Plats och tid Tingshuset, Kopparberg Tid: 19.00 20.45 Beslutande Enligt bilagda förteckning Övriga deltagande Torbjörn Brännlund, kommunchef Utses att

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 12 Plats och tid Lessebo kommunkontor, tisdagen den 7 maj 2013, kl. 15.00 15.45 ande Monica Widnemark, (s) ordf. Evert Nilsson (s), 2:e vice ordf. Göran Borg (s) Jan O Eriksson (s) Annette Severinsson-Åstrand

Läs mer

Linda Svahn (ersättare Jan Hansson) Kanslienheten, Plats och tid Leja, kommunhuset, kl Beslutande. Tjänstgörande ersättare

Linda Svahn (ersättare Jan Hansson) Kanslienheten, Plats och tid Leja, kommunhuset, kl Beslutande. Tjänstgörande ersättare Plats och tid Leja, kommunhuset, kl. 9.00-9.50 ande Tjänstgörande ersättare Irja Gustavsson (S) Jonas Kleber (C) Linda Svahn (S) Kristine Andersson (S) Daniel Andersson (S) Bengt Storbacka (S) Jonas Bernström

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 10 november 2009, kl 08:30-13:00

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 10 november 2009, kl 08:30-13:00 Plats och tid ande Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 10 november 2009, kl 08:30-13:00 Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson (V) v. ordf Bente Ekström (C) Arnold Bengtsson

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-02 1 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Carl August-rummet, kommunkontoret, Ödeshög måndagen den 2 april 2012 kl 13:00-14:50 Magnus Oscarsson (KD), ordförande Roger Silfver (C), ersättare för Arne

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.25 Beslutande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c) ledamot Kerstin Andersson,

Läs mer

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6)

Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Kommunstyrelsen 2007-12-19 1 (6) Plats och tid: Kommunkontoret, Astrakanen, klockan 17.30-17.35 Beslutande: Anette Åkesson (m) ordförande Bertil Mattsson (bp) Rune Andersson (c), tjg.ers. för Kurt Nilsson

Läs mer

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29

ÖVERKALIX KOMMUN. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2018-IO-29 ÖVERKALIX 2018-IO-29 Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Måndagen den 29 oktober 2018, kl.09.00-09.30, sammanträdesrum 2, kommunförvaltnihgeri- Mikael Larsson (v) Anne Jakobsson (s) Sarah Karlsson

Läs mer

Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, måndag 26 februari 2018, kl

Kommunstyrelsen Plats och tid Kommunhuset, måndag 26 februari 2018, kl Kommunstyrelsen 2018-02-26 129 Plats och tid Kommunhuset, måndag 26 februari 2018, kl. 17.00 17.30 Beslutande Övriga närvarande Bengt Sjöberg (M), ordförande Anne-Marie Lundin (M) Mikael Faleke (M) Marlene

Läs mer

Anders Brännström, sekreterare. Åsa Karlsson-Öhrström. Plats och tid Kulturkontoret i Lindesberg, kl 17.00-18.00. Beslutande.

Anders Brännström, sekreterare. Åsa Karlsson-Öhrström. Plats och tid Kulturkontoret i Lindesberg, kl 17.00-18.00. Beslutande. Plats och tid Kulturkontoret i Lindesberg, kl 17.00-18.00 ande Bo Jönsson (c) ordförande Birgitta Duell (m) Magnus Nordkvist (m) Malin Laurberg (c) Åsa Karlsson-Öhrström (fp) Sivert Juneholm (v) Hans-Olof

Läs mer

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV)

Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister Mattsson (S) Bengt Mård (M) Tommy Edenholm (KV) 7HYLTE KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-04-13 1 (7) Plats och tid Räddningsstationen, Hyltebruk kl 08.30 12.00 Beslutande Lennart Ohlsson (C ) ordförande Micael Arnström (S) vice ordförande Krister

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) Plats och tid Sammanträdesrum Majberget, kommunkontoret i Bengtsfors, klockan 14.00 15.15 Beslutande Ledamöter Per Eriksson (s) ordförande Per Jonsson (c) 1:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Kommunstyrelsen PROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-24 Sida 1 (6) Paragrafer 23-25 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 17.00-17.30 Beslutande Bengt Svensson (M), ordförande Carl-Axel

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9)

Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Hultsfreds kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (9) Plats och tid Kommunhuset, Hultsfred kl. 14.00-16.00 Beslutande Bo Bergman Annelie Milton-Björk Lars Hagberg Jonny Bengtsson Jan Kennmark Göran Berglund Laila

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2007-06-18 1 (15) Plats och tid Konferensrummet, Västergården, Askersund, 2007-06-18 kl. 15.00 17.00. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT Datum Sid 2004-02-04 1. Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) 2004-02-04 1 Plats och tid Stadshuset, rum 2, kl 09.45-11.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Lars Olsson (c) ordf Lena Wallentheim (s) Bo-Anders Thornberg (m) Kanslichef Per Hildingson Utvecklingschef

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-11-22 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.00 Beslutande Övriga närvarande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 13.00-14.10 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare

Läs mer

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden

LINDESBERGS KOMMUN. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Vuxenutbildningsnämnden Vuxenutbildningsnämnden 2010-11-03 1 Plats och tid Masugnen i Lindesberg, kl. 15:00 16:45 ande Jan Hansson (m) ordf, ersättare för Sven Öberg (kd) Ulf Lager (c) Göran Sjönneby (fp) Inger Griberg (-), ersättare

Läs mer

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179

Gunnar Tidemand, kommundirektör Annika Eriksson, kommunsekreterare JanÅke Hermansson, bitr kommundirektör 178 Arkitekt från Skanark 179 Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger kl 8.30-11.00 Beslutande Claes Pettersson ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Anders Söderström (s), ersättare för Sten Fransson (s) Claes Axelson (v)

Läs mer

Leif Björnfot, kommunsekreterare

Leif Björnfot, kommunsekreterare Plats och tid Lokal Smedjan, Masugnen, Lindesberg, kl. 17:00-18:45 ande Se bilaga Närvarande 37 ordinarie ledamöter, 7 ersättare, 1 frånvarande Övriga deltagande Leif Björnfot, kommunsekreterare Utses

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunstyrelsen 2007-03-06 1 (22) Plats och tid Rådsalen, Rådhuset, Askersund, 2007-03-06 kl. 14.00-15.20. Beslutande Bo Trygg (s), ordförande Per Eriksson (s) Siv Ahlstrand

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Jan Hansson (ersättare Sven Öberg) Arbetsmarknadsnämnden. Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.30.

Jan Hansson (ersättare Sven Öberg) Arbetsmarknadsnämnden. Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.30. Arbetsmarknadsnämnden 2013-03-20 1 Plats och tid Masugnspipan, Masugnen, Lindesberg, kl. 14.00 16.30 ande Margareta Ahlm (S) ordf. Arnold Bengtsson (S) ersätter John Omoomian (S) Carina Östrand (S) Peder

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Tekniska nämnden 2009-09-22 1 (9) Plats och tid Magistraten, Rådhuset, Askersund 2009-09-22 kl.15.00 17.10. Beslutande Torbjörn Karlsson (s), ordförande Kurt Andersson (s) Leif-Åke

Läs mer

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2010-04-06 1 (12) Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15. 2010-04-06 1 (12) Plats och tid Beslutande Vita rummet, Kommunkontoret, Surahammar Tisdag 6 april 2010, klockan 13.00 15.00 Britt-Inger Fröberg (S) Ordförande Tobias Nordlander (S) Leif Carlberg (S) Christina

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Regionförbundets styrelses arbetsutskott Sammanträdesdatum (7) 2011-03-09 1 (7) Plats och tid Onsdag den 9 mars kl. 08.50 09.00 Plats ande Ledamöter Glasriket, Videum Science Park, P G Vejdes väg 15, Växjö Roland Gustbée (m) ordförande Carina Bengtsson (c) Suzanne

Läs mer

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25

onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 1 KUMLA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 1993-12-15 Plats och tid Beslutande Ej tjg ers Stadshuset, Storrummet onsdagen den 15 december 1993, kl 17.00-17.25 Sven-Ove Cederstrand,

Läs mer

Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd Karlsson (c), tj ersättare

Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd Karlsson (c), tj ersättare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Dnr. 432/05 Plats och tid Omvårdnadsförvaltningen, Nya Kyrkogatan 21, Kristinehamn, Kl. 13.30 15.40 Beslutande Ledamöter Kerstin Andersson (s), ordf Ann Knudsen (m) Ingegärd

Läs mer

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V

Sammanträdesdatum. Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi, V PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2016-02-03, kl 0900-1200 ande Harry Rantakyrö, S Jan Larsson, S Maria Törmä Lindmark, S, 1-2 Laila Mäki, S Britta Tervaniemi,

Läs mer

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 9.00-9.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), vice ordförande Linda Svahn (S)

Läs mer

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C)

Ronny Löfquist (S) ordförande Marie-Louice Lindström (S) Henrik Erlingson (C) Johan Edenholm (KV) Bengt-Åke Torhall (FP) Henrik Erlingson (C) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-06-02 1 (12) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kl. 08:30-11:40. Ajournering 09:05-09:45 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Ronny Löfquist

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) 1(12) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.30 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Samuel Jarenil (S) Övriga närvarande

Läs mer

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45

Kristinehedsvägen 2, Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45 Räddningsnämnden 2014-01-16 1(9) Plats och tid: ande: Kristinehedsvägen 2, 302 44 Halmstad, Sammanträdesrum Castler, kl 14:00-15:45 Lennart Eriksson (M), ordförande Naser Zeqiri (S) Monica Björnehammar

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och skolnämndens arbetsutskott 2011-03-21 Plats och tid ande Sammanträdesrum Rimbo, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 14, Norrtälje kl 13.00-14.00 Göran Pettersson, ordförande Åsa Wennerfors (FP) 1:e

Läs mer

Notariet, kommunhuset i Högsby 2012-05-08 kl. 8.30

Notariet, kommunhuset i Högsby 2012-05-08 kl. 8.30 Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Notariet, kommunhuset i Högsby kl. 8.30 ande Roland Waern, M Åke Nilsson, KD Gunilla Schollin Borg, MP Per-Inge Pettersson, C Ewa Engdahl, C Gunilla Abrahamsson,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 arbetsutskott 2012-03-07 1 (12) Plats och tid Osby, onsdagen den 7 mars 2012 kl 08.30-12.15, 13.00-17.05 Beslutande Anders Pettersson, ordförande (C) Erland Nilsson (S) Dag Ivarsson (M) Marika Bjerstedt

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (9) Sammanträdesdatum s. 1 (9) Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 18 november 2015 kl. 08.00-12.00 Beslutande Anders Berngarn (M) Robert Wenglén (M) Mozhgan Zachrison (M) Remco

Läs mer

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen Plats och tid Stadshuset, sammanträdesrum Kongsvinger, kl. 15.30 16.00. Beslutande Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe (s) Lars-Ove Jansson

Läs mer

Räddningstjänsten, Lindesbergs kommun.

Räddningstjänsten, Lindesbergs kommun. Plats och tid Brandstationen, Fellingsbro 2007-09-11 Kl 15.00 16.30 ande Jonas Kleber ordf. (C) Agneta Nilsdotter (V) Karl-Edvard Hellkvist (M) ersätter Farhan Kadir (C) Jan Marne (M) Gunnar Nilsson (M)

Läs mer

Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki Visti (C)

Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner (Fp) Erkki Visti (C) 2012-12-14 Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Surahammar Måndagen den 17 december 2012, klockan 08.00 09.05 Britt-Inger Fröberg (S) ordförande Tobias Nordlander (S) Patrik Boström (S) Yvonne Gmeiner

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2014-03-04 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-10.30, 11.00-11.20. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande 14-21 Christin Löfstrand (V) vice ordförande Pär

Läs mer

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg

Thim Borg. Kommunkontoret 2011-02-25. Cecilia Håkansson. Ordförande Arnold Andréasson. Justerande Thim Borg Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdesrummet Karpen, kl 14.00-14.50, 15.05-15.55 1 (16) Beslutande Arnold Andréasson (c), ordförande Bo Dahlqvist (pf), 1:e vice ordförande Ulrika Thulin (s), 2:e vice

Läs mer

KALLELSE TILL PU. Information om arbetet med den fördjupade översiktsplanen Anders Ceder (S)

KALLELSE TILL PU. Information om arbetet med den fördjupade översiktsplanen Anders Ceder (S) KALLELSE TILL PU Ordinarie ledamöter kallas till sammanträde med planerings- och utvecklingsutskottet måndagen den 9 januari 2012 kl. 09:00 i Leja, kommunhuset, Lindesberg Ledamot som är förhindrad att

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (5) Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Sammanträdesdatum s. 1 (5) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-01-25 Plats Sammanträdesrum Önnerup, Kommunhuset i Lomma Tid Onsdagen den 25 januari 2012, kl. 08.00-12.20 Beslutande Anders Berngarn (M)

Läs mer

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag

Göran Strömqvist och Lilian Stenqvist. Kommunsekreterarens rum torsdag Kommunstyrelsen 2009-02-24 1 (6) Plats och tid Folkets Hus, Hällefors, kl. 12.30 12.45 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare Madelene Wilhelmsson Forsa-projektet 147 Carl-Göran Strutz utbildningschef 148

Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare Madelene Wilhelmsson Forsa-projektet 147 Carl-Göran Strutz utbildningschef 148 1(12) Plats och tid Sessionssalen, kultur- och utbildningscentrum, klockan 18.30 19.30 Beslutande Ledamöter Se sidan 2 Övriga närvarande Solveig Andersson kommunchef Ulrika Thorell kommunsekreterare Madelene

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-12 1. ( 8 ) KS040112

Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2004-01-12 1. ( 8 ) KS040112 Kommunstyrelsen 2004-01-12 ( 8 ) Plats och tid: Folkets Hus, D-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande: Robert Mörk (s), ordförande Bjarne Rasmussen (s) Annica Blomgren (s) Ove Torpman (s) Frans Maretta (s),

Läs mer

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07

Kommunstyrelsens protokoll 2012-11-07 Datum: Onsdagen den 7 november Tid: 08.00 11.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Paragrafer: 108-116 Utses att justera: Peder Engdahl (M) Underskrifter: Sekreterare Maria Olegård Ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 13.30-14.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2007-09-19 1 Beslutande Ersättare Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats/tid Bo-Anders Thornberg (m) ordf Jan Nilsson

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Barn- och utbildningskontoret, Heby, kl 08.15 13.00 Beslutande Tomas Bergström (FP), ordförande Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Linda

Läs mer