Övningarna som är inriktade på bokstavsinlärning kan delas in i tre delar. I alfabetslek,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övningarna som är inriktade på bokstavsinlärning kan delas in i tre delar. I alfabetslek,"

Transkript

1 BOKSTAVSLEK - Lärarvägledning Inledning Strukturen på programmets nio övningar är klara och tydliga. Inga specialeffekter ingår i programmet. I alla övningar utom i bokstavsjakten ges visuellt och auditivt stöd. Bilderna är tydliga och talet är tydligt och ljudsekvenserna kan upprepas. Övningarna som är inriktade på bokstavsinlärning kan delas in i tre delar. I alfabetslek, skriv av ord och lyssna - skriv bokstav. I övningarna begynnelsebokstav och rebus gäller det att identifiera initialljudet i ord. De svåraste uppgifterna hör till gruppen bilda hela ord. Till den svåraste gruppen hör övningarna fyll i bokstav, lyssna - skriv ord och bilda rätt ord. Den sista övningen, bokstavsjakten fungerar som tangentbordsträning. Meny Klicka i menyn för att starta övning. Klicka på bollen med texten VAL i huvudmenyn för att komma åt att göra inställningar. Programmet Strukturen på programmets nio övningar är klara och tydliga. Inga specialeffekter ingår i programmet. I alla övningar utom i bokstavsjakten ges visuellt och auditivt stöd. Bilderna är tydliga och talet är tydligt och ljudsekvenserna kan upprepas. Övningarna som är inriktade på bokstavsinlärning kan delas in i tre delar. I alfabetslek, skriv av ord och lyssna - skriv bokstav. I övningarna begynnelsebokstav och rebus gäller det att identifiera initialljudet i ord. De svåraste uppgifterna hör till gruppen bilda hela ord. Till den svåraste gruppen hör övningarna fyll i bokstav, lyssna - skriv ord och bilda rätt ord. Den sista övningen, bokstavsjakten fungerar som tangentbordsträning.

2 Inställningar I programmets inställningsmeny går det att välja mellan olika ljudinställningar, svårighetsgrad i övningen bokstavsjakt och några specialinställningar. Det är t.ex. skäl att ta ställning till om man vill höra bokstävernas namn eller deras ljud. Likaså kan man välja om man vill arbeta med gemener eller versaler. Programmets möjligheter att arbeta med gemener eller versaler är någonting som det lönar sig att utnyttja. Övningen skriv av ord kan bli en lek där det gäller att hitta lika på tangentbordet. Användaren behöver inte kunna bokstäverna för att utföra övningen. I inställningsmenyn väljs också vilken ordlista användaren skall arbeta med. Det finns 6 ordlistor att välja bland och ordlistorna är indelade i olika kategorier. Då programmet installerats plockas orden ur ordlista 1 och svårighetsgraden för bokstavsjakten är inställd på svår. Verktygsprogrammet Bokstavsinlärning Med programmet kommer en verktygsdel som ger användaren en möjlighet att utveckla egna övningar till Bokstavslek. Det går att lägga in egna bilder och egna ljud. Också de färdiga listornas innehåll kan redigeras. Det går att skapa så många övningsfiler som man önskar och varje fil kan innehålla upp till 500 ord. En egen övningslista som skapats på en dator kan överföras till en annan dator. Den egna listan och allt material som använts i den sparas i en mapp och det gäller att överföra de delarna till den andra datorn. Tre övningar kan kopplas till direkt bokstavsinlärning. I alfabetslek trycker användaren på en tangent och får se bokstaven med tillhörande bild. Användaren får också höra hur bokstaven och ordet låter. I inställningarna går det att välja om det är bokstavens ljud eller namn som hörs. I skriva av ord gäller det att skriva efter modell. För varje bokstav som väljs hörs bokstavens namn eller ljud. När ordet är färdigt visas en bild till ordet och hela ordet hörs. I övningen lyssna skriv bokstav hörs en bokstav i taget. Då hela ordet är skrivet hörs ordet. Det går att välja om man vill ha en bild som stöd för ordet eller inte.

3 Identifiera begynnelsebokstav Två övningar kan kombineras till identifiering av initial ljud. I övningen begynnelsebokstav visas en bild och det gäller att skriva ordets begynnelsebokstav. Användaren får höra både hur bokstaven och ordet låter. Dessutom visas det hela ordet även i skrift. Egna ordlistor kan inte kombineras till denna övning. Rebus bygger på att en bildserie visas. Varje bild skall ersättas av respektive begynnelsebokstav. Det nya ord som bildas av begynnelsebokstäverna visas och läses upp. Genom att klicka på en liten bild får användaren höra vad bilden föreställer. Maximilängden på ord som rebusövningen tar med är sex bokstäver. Bilda ord Tre övningar har som målsättning att användaren kan bilda ord. Den lättaste av dessa övningar är fyll i bokstav. En bild visas och en eller flera bokstäver i ordet saknas. Det gäller att fylla i de bokstäver som saknas. Till slut får användaren höra hur ordet låter. Övningen lyssna-skriv ord är en diktamensövning. Med eller utan stöd av bild, får användaren höra ett ord som sedan skall skrivas. I övningen bilda rätt ord visas ett antal omkastade bokstäver. Det gäller att med hjälp av de omkastade bokstäverna bilda ett ord. När ordet är färdigt visas en bild och ordet läses upp.

4 Bokstavsjakten I bokstavsjakten kommer bokstäver på löpande band. Det gäller här att finna samma bokstav innan den trillar av bandet. Klicka på skylten STARTA för att börja. För att öka hastigheten kan man trycka på en spak på bilden. Det är möjligt att välja mellan två olika sätt att spela detta spel: Genom att välja Använd tangentbord i VAL är det frågan om att hitta samma bokstav på tangentbordet för att bokstaven skall försvinna från bandet. Om man i VAL ställt in att inte använda tangentbordet i denna övning gäller det att bläddra fram och tillbaka i alfabetisk ordning på pilar som visas på skärmen. När man hittat rätt bokstav klickar man på likhetstecknet (=). Övningen ändrar avsevärt karaktär om man väljer att inte använda tangentbordet. För varje rätt bokstav ges poäng. Det kan vara bra att föreslå för användaren att anteckna hur många poäng man fått. Då kan man följa med hur resultatet förändras.

5 Användarmanual BOKSTAVSLEK har tagits fram i samarbete mellan programmerare, pedagog och konstnär. Idé och pedagogisk utformning: LäraMera Program AB Ann Truedsson Idé, programmering och grafik: S.M.ART Marie Lindell Peter Lindell Musik: Röst: Mark Thomas Sahlin Jarinja Thelestam Copyright

6 Inställningar i VAL Klicka på bollen med texten VAL i huvudmenyn för att göra dina inställningar. Klicka på OK när du vill tillbaka till huvudmenyn. Val av ord från ordlistor och övningsfiler (.dat filer). Välj vilken ordlista du vill arbeta med. Det finns 6 ordlistor att välja bland. Ordlista 1 består av enstaviga ord utan konsonantförbindelser. Ordlista 2 består av tvåstaviga ord utan konsonantförbindelser. Ordlista 3 består av enstaviga ord med konsonantförbindelser. Ordlista 4 består av tvåstaviga ord med konsonantförbindelser i början av ord. Ordlista 5 består av ord med dubbelteckning och ord med konsonantförbindelser inne i ord. Ordlista 6 består av konsonantförbindelser i längre ord och i slutet av ord. Du kan i Bokstavslek Verktyg ändra befintliga ordlistor och skapa nya efter dina önskemål. Ljud Om du önskar höra bokstävernas namn bockar du av Ljudande alfabet. Om du inte vill höra bokstäverna när du trycker på tangentbordet skall du bocka av Ljud på bokstav. Om du inte vill ha musik på menyn bockar du av den rutan.

7 Här ställer du in Bokstavsjakt. När Använd tangentbord är markerad skall du hitta lika bokstav på tangentbordet. Du kan välja att arbeta med stora eller små bokstäver. Fördröjning av bild och ord - Det dröjer en kort stund innan belöningsbild kommer fram och ord läses upp. Då hinner du själv läsa ordet innan du får höra det. Enter för ny övning - Du kommer inte vidare utan att trycka på <Enter>-tangenten. När detta val är gjort bestämmer du själv hur länge du vill titta på ord och bild. Vill du höra ordet fler gånger trycker du på ljudsymbolen. Enter för belöning - Om detta är valt får du, som belöning, höra ord och se bild när du trycker på <Enter>. Stopplås - Om du valt detta kommer inte stoppskylten att synas i programmet. Du avslutar istället med att trycka <Ctrl> och <Enter> samtidigt

8 BOKSTAVSLEK VERKTYG Bokstavslek - Verktyg ger dig som användare, möjlighet att utveckla egna övningar till Bokstavslek. Du kan lägga in egna bilder och egna ljud. Du kan bestämma hur vokalerna skall låta. Du kan skapa så många nya filer som du önskar. Arbetsgång för att skapa ny fil: 1. Välj bild 2. Lägg till ljud 3. Skriv in ordet 4. Placera ordet i ordlista Spara som (ge din nya fil ett namn) Arbetsgång för att ändra i befintlig fil: 1. Öppna t.ex. Bokstav.dat under Arkiv, Öppna 2. Välj en speciell ordlista under Visa eller välj att se Alla ord i filen 3. Gör dina ändringar 4. Spara som (ge din ändrade fil ett namn) Att skapa ny fil Dubbelklicka på ikonen för Bokstavslek - Verktyg. Börja med att välja bild Om du vet vilken bild du ska använda så fäller du ner bildlistan (under bilden) och markerar den bilden. Om du inte vet vilken bild du vill ha kan du bläddra bland bilderna. Det gör du med "rullningslisten" under bildlistan. Då bläddrar du fram bilderna en och en och får se dem i bildrutan. Du kan också hämta bilder i en annan katalog på datorn genom att trycka på "Hämta". Programmet kopierar då över filen till katalogen för Bokstavslek. Lägg till ljud Om du vill ha ljud till bilden väljer du ett ljud i ljudlistan. Du kan höra ljudet genom att trycka på "Lyssna" i ljudrutan.

9 Du kan även hämta ljud från en annan katalog på dator eller diskett genom att trycka på "Hämta". Skriv in 2-8 bokstäver långa ord. Skriv in bokstäver i rutorna för det ord du vill skriva. Vid vokalerna kan du välja om du vill ha lång eller kort vokal genom att klicka på pilen i fältet under vokalen. Observera att det endast kan vara 2-6 bokstäver långa ord i Rebusövningen. När du skrivit klart ordet klickar du på Lägg till. Ordlistor Under rubriken Ordlistor finns 6 olika rubriker att sortera inlagda ord under, Ordlista1, Ordlista2, Ordlista3 osv. Genom att klicka vid markeringen bestämmer du i vilken ordlista du önskar lägga in ditt ord. Det finns 6 ordlistor till varje övningsfil du gör. Nytt Ord När du trycker på "Nytt Ord" töms inmatningsfältet och du kan skriva in ett nytt ord. Spara som När du är nöjd väljer du "Spara som" under "Arkiv". Du kan döpa din ordfil till vad du vill, men du kan enbart utnyttja tecknen A-Z, a -z, 0-9 och maximalt 8 tecken. Namnet på ordfilen ska sluta på.dat.

10 Ändra När du markerar ett ord i listan kommer det upp i inmatningsfältet. Du kan då göra följande ändringar; Skriva in annat ord Skriva in annan bokstav Byta till långa eller korta vokaler Byta ordlista Tryck därefter på "Ändra"- knappen. Ta bort Med "Ta bort" tar du bort det ord som är markerat. Denna funktion finns också som snabbknapp. Öppna Om du vill öppna en färdig ordfil, går du till "Öppna under Arkiv och väljer t.ex. Bokstav.dat och bekräftar med Öppna. Visa Under rubriken Visa i menyraden kan du välja att se Alla ord i aktuell fil eller vilka ord som finns sorterade i de olika Ordlistorna, Ordlista1, Ordlista 2 osv. Lägga in egna ljud Du kan spela in egna ljud med ett inspelningsprogram som t.ex. WaveStudio. När du lägger till nya ljudfiler i Bokstavslek använder du funktionen Hämta ljud i Bokstavslek - Verktyg. Använd övningsfil i Bokstavslek När du startar Bokstavslek så laddas automatiskt dina övningsfiler in. Markera den fil du vill arbeta med. Du kan också göra dessa val genom att trycka på "Val"-ballongen i menybilden. Här finns alla övningsfiler (.dat filer) samlade i en lista. Gå till Hämta ord från:

11 Att ändra i filer och ordlistor Gå till Arkiv och Öppna i menyraden. Välj t.ex. Bokstav.dat. Gå till Visa i menyraden och välj specifik ordlista mellan 1-6. Om man inte väljer ordlista får man se alla ord som finns med i hela filen. Gör de ändringar du önskar. Man kan ha upp till 500 ord i varje fil. Byt ordlista Markera ordet som du vill ändra. Klicka på den ordlista du vill att ordet skall finnas i och klicka därefter på Ändra. Ta bort ord Markera ordet som du vill ta bort. Klicka på Ta bort. Lägg till nytt ord Klicka på Nytt ord och välj bild, ljud och skriv in bokstäver och klicka på Lägg till efter det att du markerat ordlista. Spara som (ange ett nytt namn för omarbetad fil).

12 Katalog Alla bilder och ljud, som ligger i samma katalog som Bokstavslek - Verktyg, finns med i "bildlistan" och "ljudlistan" och kan således användas i Bokstavslek. Alla filer som du vill ska finnas med i Bokstavslek måste alltid ligga i samma katalog som Bokstav.exe och Verktyg.exe, (förutom de som ligger på CD-skivan). Detta gäller såväl ljudfiler som bildfiler och programfiler. Lägger du dem i annan katalog hittar inte Bokstavslek dem. Innehåll i ordlistor: Ordlista 1 Ordlista 2 Ordlista 3 bi räv apa barn smör bil rök banan boll spel bo sol byrå bomb spis boj säl cykel bord sten bok tak dator brev stol bur te duva bröd svan båt tåg fasan burk tre dam val fikon buss träd deg vas fiol dörr två duk våg fyra eld ägg fem väg fågel ett fot hare film fyr höna fisk får kaka flod föl kamel glas gam kanin glass gås lejon gran haj låda gren hus manet gris håv melon hatt is morot horn kam myra häst ko måne katt lax nio kniv lok nypon knut lus näsa kopp lås pipa korv lök pudel krok löv päron larv mun raket majs mur robot mask mus räka moln mås sadel mugg not segel napp nål tiger orm nöt tomat ost paj ubåt palm pil väder ratt ren yxa sko rep åra skog ros öga skor

13 Ordlista 4 Ordlista 5 Ordlista 6 drake badkar ananas fjäder blomma antenn fjäder borste bakelse fjäril cello björn fluga cirkus ekorre groda citron elefant gryta delfin flygplan klöver fartyg flöjt knapp flagga fotboll krona flaska frukt kruka gaffel fåtölj kråka gurka fönster mygga harpa glasögon planet humla grill snigel höghus halsduk spade jorden hammare spegel kaktus indian spöke kalkon insekt staket kanna kors stege kapsyl krans stuga karta kräfta tröja klubba medalj åska kostym monster åtta krabba mussla ödla kratta palett lampa papegoja linjal paraply lykta pelikan matta plommon mölla potatis mössa radio nalle rosett nystan slott penna snögubbe pensel spann pumpa strumpa pärlor svamp soffa svärd solros tand tavla traktor tistel troll trappa trumma

BOKSTAVSLEK LäraMera / www.laramera.se och Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se

BOKSTAVSLEK LäraMera / www.laramera.se och Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se Programbeskrivning Programmet startar med en bildmeny. Det finns nio olika övningstyper i Bokstavslek. Med pilarna på var sida stoppskylten kan du bläddra fram och tillbaka bland övningarna. Om du vill

Läs mer

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD Programmet består av 21 övningar som övar förmågan att känna igen bokstäver och ord. Här tränas såväl läsning som stavning och bokstavsordning. Du får hela tiden stöd av inspelat

Läs mer

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Innehåll Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet 2 Bildunderlag 2 7 Bildunderlag 3 8 Underlag Bokstäver

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud

Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud Lärarhandledning Vi urskiljer ord och språkljud Innehåll Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud 2 Bildunderlag 2 7 Bildunderlag 3 8 Underlag Bokstäver versaler för eleven 9 Underlag Bokstäver gemener

Läs mer

Läslandet 2 Ord och meningar

Läslandet 2 Ord och meningar Läslandet 2 Ord och meningar Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Gerda Nilsson 1 Innehållsförteckning LÄSLANDET 2 ORD OCH MENINGAR 3 Styrsätt 4 Menyn

Läs mer

(JAG_TRÄNAR_EXTRA) BOKSTÄVERNA

(JAG_TRÄNAR_EXTRA) BOKSTÄVERNA (JAG_TRÄNAR_EXTRA) BOKSTÄVERNA O M A S R L E N A a Sätt ett kryss under bilderna vars ord innehåller bokstaven A.. Skriv bokstaven Aa A A a a Måla bokstaven A BANAN GLASS APELSIN KATT HATT APA Fyll i

Läs mer

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት.

Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ. Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ. Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ. Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ. Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት. Min skola - ቤ ት ቤ ት ት ም ህ ር ተ ይ Klassrum ክ ፍ ሊ Matsal መብል ዒ መግ ቢ Lekplats መጻ ወ ቲ ቦ ታ Kontor ቤ ት ጽ ሕፈ ት Bok መጽ ሓፍ Bokhylla ከ ብሒ (መቐ መጢ መጻ ሕፍ ቲ ) Lärare መምህ ር Tavla ሰ ሌዳ Laptop - ላ ፕ ቶ ፕ (ኮ ምፑተ ር ) Skrivbok

Läs mer

ARBETSHÄFTE FÖR UTSKRIFT

ARBETSHÄFTE FÖR UTSKRIFT ARBETSHÄFTE FÖR UTSKRIFT Copyright Skolplus AB 2014. Materialet är upphovsrättsskyddat, men får skrivas ut och användas i den interna verksamheten om man har giltig licens för. För mer information se www.

Läs mer

30187_H_P_1_Omslag_17133_Omslag_ett_tva_tre :12 Sida 2 Facit

30187_H_P_1_Omslag_17133_Omslag_ett_tva_tre :12 Sida 2 Facit Facit Himmel och Pannkaka 1 SANOMA UTBILDNING Facit Växter Ringa in alla växter. Innehåll Växter 3 Vilken växt är det? 4 Måla löken gul 5 Vad kan du äta? 6 Kan en morot läsa? 7 Skriv och rita 8 Växtkryss

Läs mer

Lyckas med läsförståelse Minto

Lyckas med läsförståelse Minto Lyckas med läsförståelse Minto Victoria W Gustafsson Ane S Panboon ISBN 978-91-7767-026-1 2018 Victoria W Gustafsson, Ane S Panboon och Askunge AB Jag Produktion Mirvi Unge Thorsén Illustration Daniel

Läs mer

Lärarhandledning. Innehåll. Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet

Lärarhandledning. Innehåll. Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Lärarhandledning Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet Innehåll Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud/bokstäver/handalfabetet.... 2 Elevexempel.... 5 Analys och uppföljning....

Läs mer

Lärarhandledning Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud

Lärarhandledning Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud Lärarhandledning Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud Innehåll Aktivitet 4. Vi urskiljer ord och språkljud.... 2 Elevexempel.... 5 Analys och uppföljning.... 6 Bildunderlag 2.... 7 Bildunderlag

Läs mer

Words and Sentences Träna engelska!

Words and Sentences Träna engelska! Words and Sentences Träna engelska! Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Helen Melhuish 1 Innehållsförteckning WORDS AND SENTENCES 1 Words and Sentences

Läs mer

Provlektion till Tummen upp Mål i svenska 1

Provlektion till Tummen upp Mål i svenska 1 Provlektion till Tummen upp Mål i svenska I kartläggningssyfte visar eleverna kunskaper i ljudanalys. Ämne: Svenska År: Grundskola åk Lektionstyp: Enskild uppgift Beskrivning Lektionen består av ett utdrag

Läs mer

2008 Groda 40 kr 2009 Groda och blad passande till fågelbad 50 kr 2087 Räv sitter stor 249 kr 2109 Snigel stor 280 kr 2118 Snögubbe säck 110 kr 2125

2008 Groda 40 kr 2009 Groda och blad passande till fågelbad 50 kr 2087 Räv sitter stor 249 kr 2109 Snigel stor 280 kr 2118 Snögubbe säck 110 kr 2125 Vitvara Pris 6FLRWR 772 Kamel 90 kr 792 Kyrka med botten för belysning 399 kr 812 Nalle sitter mindre 50 kr 851 Nalle sitter stor 125 kr 1005 Tomte liten 3 olika 90 kr 1009 Ängel liten 40 kr 1010 Ängel

Läs mer

Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS

Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS Örsundsbroskolan Ingrid Wikström Catharina Tjernberg SPRÅKSCREENING FÖRSKOLEKLASS Detta screeningmaterial är avsett att vara ett verktyg för att upptäcka de elever som löper risk att utveckla läs- och

Läs mer

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten.

Till flera av ovanstående finns det dessutom varianter, vilka kommer att presenteras i de olika avsnitten. LINGUS32 Handledning Anne Börjesson Introduktion Lingus32 är ett program som främst är avsett att användas för att göra multimedia-baserade språkövningar. Programmet är skrivet för PC. Det finns möjlighet

Läs mer

FRÅN PAR TILL PAR LäraMera Program Ab och Allemansdata

FRÅN PAR TILL PAR LäraMera Program Ab och Allemansdata 10.9.2004 FRÅN PAR TILL PAR LäraMera Program Ab och Allemansdata Innehåll Programmet... 1 Pedagogiska tips... 2 Övningsprogrammet... 3 Verktygsprogrammet... 6 Redigera en befintlig övning... 6 Skapa en

Läs mer

Flera övningar innehåller träning i att skilja på närliggande vokal- och konsonantljud för att eleven ska kunna koppla ihop varje språkljud med rätt

Flera övningar innehåller träning i att skilja på närliggande vokal- och konsonantljud för att eleven ska kunna koppla ihop varje språkljud med rätt I Arbetsbok 2 bygger varje övning på en läsövning i Läsebok 2, övning 1 i Arbetsbok 2 hör ihop med läsövning 1 i Läsebok 2, övning 2 med läsövning 2 osv. Orden i läseböckernas läsövningar bearbetas i arbetsböckerna

Läs mer

Nallelek Lärarvägledning

Nallelek Lärarvägledning NALLELEK - LÄRA MERA PROGRAM AB Nallelek Lärarvägledning NALLELEK... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Övningar som stärker förmågan att iaktta bilder och se detaljer... 3 1.2.1 Pedagogiska tips... 3 1.3 Kategorisering

Läs mer

Gröna grodan Facit. Min tankekarta Exempel: Stina Lager. Dra streck A Ö bild. Alfabetet B D E G I K N P S T Y Å Ö. sid 4. den 3:e januari.

Gröna grodan Facit. Min tankekarta Exempel: Stina Lager. Dra streck A Ö bild. Alfabetet B D E G I K N P S T Y Å Ö. sid 4. den 3:e januari. Gröna grodan Facit sid 4 Min tankekarta Stina Lager den 3:e januari Byskolan att simma sid 5 Dra streck A Ö bild G R Ö N A G R O D A N Gröna grodan sid 6 Alfabetet B D E G I K N P S T Y Å Ö b d f h j l

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2015. SymWriter 2. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2015 SymWriter 2 Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 Byt symbol 2 F11 Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

Namn: Fröken Selander -

Namn: Fröken Selander - Namn: Fröken Selander - www.frokenselander.se Den magiska kulan Kapitel 1: Monstret Olle s. 8-11 Bokstaven Oo Hör du Oo? Ringa in. Var hör du Oo? Skriv O i rätt ruta. Fröken Selander - www.frokenselander.se

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Kristina Grundström Erik Truedsson

Kristina Grundström Erik Truedsson Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Pedagogik Programmering Kristina Grundström Erik Truedsson Ann Truedsson Richard Hultgren 1 Innehållsförteckning 1 2 3... 3 Så här installerar du... 3

Läs mer

Alla dessa tryckmallar visar enbart framsidan av reflexen - Skala 1:1

Alla dessa tryckmallar visar enbart framsidan av reflexen - Skala 1:1 Sida: 1 Tryckmallar - Reflexhangers 3M Material CIRKEL 113 52 x 52 mm (21,2 cm²) DROPPE 102 50 x 57 mm (20,7 cm²) OVAL 120 40 x 70 mm (22 cm²) OVAL 101 38 x 70 mm (22 cm²) OVAL 2570 70 x 51mm Alla dessa

Läs mer

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD

IdéTorget Manual. Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD IdéTorget Manual Fotoalbum i PowerPoint med berättarröst/spela CD Handikapp & Habilitering IdéTorget 2009 med funktionerna fotoalbum, berättarröst /spela cd skiva Manualen fungerar från och med PowerPoint

Läs mer

FRÅN PAR TILL PAR LÄRA MERA PROGRAM AB. Från Par till Par. Lärarvägledning

FRÅN PAR TILL PAR LÄRA MERA PROGRAM AB. Från Par till Par. Lärarvägledning Från Par till Par Lärarvägledning... 1 FRÅN PAR TILL PAR... 2 1.1 Programmet... 2 1.2 Kategorier och övningar... 2 Pedagogiska tips... 3 Visuellt minne... 3 Auditivt minne... 3 1.3 Resultatuppföljning...

Läs mer

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär)

Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad. (PARCA-R Frågeformulär) Föräldrarapport om små barns utveckling - Reviderad (PARCA-R Frågeformulär) Ditt barns hälsa och utveckling vid 2 års ålder Detta frågeformulär innehåller frågor om ditt barn och din familj. Vi kommer

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Läs och förstå pedagogisk handledning

Läs och förstå pedagogisk handledning Läs och förstå pedagogisk handledning Denna app innehåller 4 olika övningar på två olika nivåer samt verktygsdelar för varje övningstyp. Den är förberedd för 4 ytterligare språk som kan användas både i

Läs mer

Får jag be om ordet!

Får jag be om ordet! Får jag be om ordet! Får jag be om ordet är ett datorprogram för läs- och skrivutveckling, utvecklat av logoped Bitte Rydeman. Det innehåller åtta olika delprogram, där man på olika sätt arbetar med ordbilder,

Läs mer

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt

1. Starta programmet 2. Välja projekt antingen redan skapat eller nytt 1. Starta programmet Först öppnar vi programmet. Antingen finns det i rullningslisten, som jag har längst ner på skärmen. Klicka och programmet startas.1 Om det inte finns där välj program, hitta garageband

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning.

Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Programvaror utvecklade av BITTECH under åren 1990 till 2004 Följande program utvecklades av BITTECH. De flesta såldes via Elevdata, Frölunda Data och VetaMer. De finns inte längre till försäljning. Meteor

Läs mer

läsresan Lärarhandledning

läsresan Lärarhandledning läsresan Lärarhandledning med kopieringsunderlag Innehåll Läsresan för förskoleklass...4 Läsresan och läroplanen...6 Om läs- och skrivutveckling... 7 Arbeta med språkets alla delar i Läsresan... 11 Webben...

Läs mer

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk.

lampor Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. Lampa Lampor Det finns fem verb grupper. Grupp ett är en-ord som slutar på -a. Grupp två är Svenska en-ord och grupp tre är en-ord som kommer från andra språk. som inte slutar på vokal. En Grupp 1 En lampa

Läs mer

Skrolla åt sidorna för att hitta pusselbitar som inte ligger synliga.

Skrolla åt sidorna för att hitta pusselbitar som inte ligger synliga. Startmenyn 1. 2. 3. När du startar programmet kommer du till vinjettbilden där du väljer vilken typ av pussel du vill lägga 1. Här lägger du pussel med vanliga pusselbitar 2. Här lägger du pussel med hela

Läs mer

1 Skriv din adress. 2 Måla en ananas. 3 Skriv en dikt eller berättelse om en apa. 4 Skriv ett ord som har många A i sig.

1 Skriv din adress. 2 Måla en ananas. 3 Skriv en dikt eller berättelse om en apa. 4 Skriv ett ord som har många A i sig. 1 Skriv din adress. 2 Måla en ananas. 3 Skriv en dikt eller berättelse om en apa. 4 Skriv ett ord som har många A i sig. 5 Gå till toaletten och andas på spegeln. Vad är det som kommer ut? 6 Måla ett akvarium.

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 5 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler och inskannade texter.

Läs mer

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll

Filbindningar. Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Filbindningar 4 1.1 Inledning........................................... 4 1.2 Hur det här modulen används.............................. 4 1.2.1

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3)

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) BILDBOK Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Rekommenderad utrustning... 4 Installation...

Läs mer

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator Grundläggande datorkunskap Kom igång med dator Korta fakta om datorn: DATORNS OLIKA DELAR BILDSKÄRM SYSTEMENHET TANGENTBORD MUS Använd bara musens vänsterknapp till att börja med. I många fall klarar du

Läs mer

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6

Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Att använda talsyntesen ClaroRead Pro Version 6 Talsyntesen kan läsa upp all text som går att markera. Till exempel Word-dokument, på Internet, e-post mm. Den kan även läsa PDFfiler, bilder och inskannade

Läs mer

Så här fungerar Version 21 okt - 2013

Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Jag Vill används som väljare kring många vardagliga situationer. T ex att välja aktivitet, välja utflyktsmål osv. Jag Vill används som ett enkelt trycka-hända program,

Läs mer

Kurstillfälle 1 Kurstillfälle 1

Kurstillfälle 1 Kurstillfälle 1 Kurstillfälle 1 Kurstillfälle 1 välkommen hej heter bra duktig mera tack vänta hjälp/hjälpa nej slut igen/en gång till ha jag du vi mamma pappa barn flicka Kurstillfälle 1 pojke mormor morfar farmor farfar

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping.

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping. Färgklövern I Färgklövern kan du leka med färger, på lite olika sätt i de olika delprogrammen. Bestäm själv vilka och hur många färger du vill färglägga med. Alla dina målade bilder kan även skrivas ut

Läs mer

Att använda talsyntes i en lässituation.

Att använda talsyntes i en lässituation. Att använda talsyntes i en lässituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad syns

Läs mer

Programmering. Scratch - grundövningar

Programmering. Scratch - grundövningar Programmering Scratch - grundövningar Lär känna programmet: Menyer för att växla mellan att arbeta med script, utseende/bakgrund och ljud. Scenen där allting utspelar sig. Här klickar du på bakgrunden

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

Tidtagning med Eresults Lite programmet

Tidtagning med Eresults Lite programmet Tidtagning med Eresults Lite programmet Till en början: Börja med att anlsuta i EMIT läsaren till datorn genom att plugga in den gråa USB kabeln till USBporten där det står EMIT -> Starta sedan EResults

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

INTRODUKTION TILL LADOK

INTRODUKTION TILL LADOK Innehåll 1. Huvudmenyn... 2 2. Menyraden... 3 Arkiv... 3 Redigera... 3 Inställningar... 3 Special... 3 Funktion... 4 Hjälp... 4 3. Funktion och förflyttningar... 4 Förflyttning mellan fält... 4 Förflyttning

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

Dialog Språkmemory Handledning utarbetad av Eva Cerú.

Dialog Språkmemory Handledning utarbetad av Eva Cerú. 1(7) Dialog Språkmemory Handledning utarbetad av Eva Cerú. Gäller för 7762-550-1 Dialog 1 7762-552-8 Dialog 2 7762-554-4 Dialog 3 7762-555-2 Dialog 4 7762-572-2 Dialog Spelplan 7762-549-0 Dialog 5 Målgrupp

Läs mer

Användarhandbok Svensk version:

Användarhandbok Svensk version: Användarhandbok Svensk version: Hargdata AB First Keys 3 Copyright Widgit Software 2012 För hjälp och support vänligen kontakta: Hargdata Tel: 01371270 Epost: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel

Flexiboard. Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Flexiboard Lathund kring hur du kommer igång med att skapa egna överlägg till Flexiboard. Habilitering & Hjälpmedel Förord Denna lathund är enbart ett axplock av allt det material som finns i Flexiboards

Läs mer

Guide till att använda Audacity

Guide till att använda Audacity Guide till att använda Audacity Victoria Johansson victoria.johansson@ling.lu.se 15 augusti 2011 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in och att spela upp ljud. Syftet med

Läs mer

Vännerna i Kungaskogen i ett språk och matematikperspektiv. Tellus förskoleklass, Kolarängskolan i Järfälla.

Vännerna i Kungaskogen i ett språk och matematikperspektiv. Tellus förskoleklass, Kolarängskolan i Järfälla. Vännerna i Kungaskogen i ett språk och matematikperspektiv. Tellus förskoleklass, Kolarängskolan i Järfälla. Vårt arbete med Snick och Snack -Vännerna i kungaskogen har delvis varit ett värdegrundsarbete

Läs mer

Kom igång med Communicate In Print

Kom igång med Communicate In Print * Välj bildtyp Kom igång med Communicate In Print Klicka på Ordlista för att välja vilken typ av bilder du vill arbeta med. (Som standard startar programmet med ordlistan innehållande Widgitbilder. Detta

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för elever och pedagoger. Filmskapande i PhotoStory 3 PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för elever och pedagoger Filmskapande i PhotoStory 3 Innehållsförteckning Inledning... 3 Hämta programmet... 4 Steg 1 hämta och fixa dina bilder... 5 Steg 2 skriv

Läs mer

Ärtan. Pärtan FACIT. Ärtan. Läsförståelse. Lilly Jakobson

Ärtan. Pärtan FACIT. Ärtan. Läsförståelse. Lilly Jakobson Ärtan Pärtan P i ff P a ff P u ff Ärtan FACIT Läsförståelse Lilly Jakobson Facit Ärtan Läsförståelse Ärtan, Pärtan, Piff, Paff och Puff är fem böcker som du kan läsa tyst i. Det här är Ärtan. Här får du

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

DJUREN PÅ GÅRDEN (4-8 år) Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se

DJUREN PÅ GÅRDEN (4-8 år) Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se Då du startar programmet ser det ut så här. Om du har bråttom kan du trycka på den gröna pilen för att komma till följande bild. I annat fall väntar du en stund och kommer vidare. Välj Ny elev och följande

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA av Fred Gitelman installeras från det fönster, som automatiskt kommer upp, när CD-skivan sätts i datorn: Klicka till höger om INSTALLATION på flaggan för den version, som

Läs mer

Ett digitalt läromedel i artkunskap för åk 3-4. Lärarhandledning

Ett digitalt läromedel i artkunskap för åk 3-4. Lärarhandledning Ett digitalt läromedel i artkunskap för åk 3-4 Lärarhandledning Slutarbete OPE.FI III Digitala läromedel Ingela Dahlqvist Februari 2005 Gårdsplanens växter Välkommen med till växternas spännande värld!

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam

Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Interaktiv skrivtavla Lintex ebeam Paletten Pennan Kalibrera tavlan Öppna Powerpoint direkt via paletten Öppna Scrapbooken (lektionsplaneraren) Pilen bredvid tangentbordsknappen visar att det finns fler

Läs mer

Att använda talsyntes i en skrivsituation.

Att använda talsyntes i en skrivsituation. Att använda talsyntes i en skrivsituation. Komma igång med ClaroRead Starta talsyntesprogrammet 1 Gå till Startmenyn Program Clarosoftware 2 Klicka på för att starta talsyntesen ClaroReads verktygsrad

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Installationsanvisningar för abc Datorövningar

Installationsanvisningar för abc Datorövningar abc Datorövningar kan användas i bokstavs- och läsinlärningen för blivande punktskriftsläsare. Övningarna kompletterar, varierar och stimulerar elevens punktskriftsläsning och ger möjlighet till självständigt

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Associationskort (triggers)

Associationskort (triggers) Associationskort (triggers) Ett beprövat sätt att få hjälp att tänka i nya banor är att använda associationer utifrån en bild eller ett ord. Till din hjälp kan du ha våra associationskort. Skriv ut orden

Läs mer

Patrik Calén 2014-03-24

Patrik Calén 2014-03-24 PVF PLÅT & VENT FORUM AB PVF-Kalkyl Byggplåt Kom igång manual Patrik Calén 2014-03-24 1 Innehå ll Kom igång o Skapa ett projekt 3 Nytt projekt 4 Nytt projekt från mall 5 Ritningsinläsning 6 o Objektträd

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer