Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning. 1 Övergripande mål och förhållningssätt. 2 Målgrupp"

Transkript

1 Älvens grupphem - verksamhetsbeskrivning 1 Övergripande mål och förhållningssätt Älvens grupphems mål är att ge ungdomarna en trygg, meningsfull och lärorik tid oavsett asylutredningens resultat. Målet är även att de ungdomar som beviljas uppehållstillstånd får erbjudande och förutsättningar för att stanna och bosätta sig i Piteå kommun. Ledord inom verksamheten är integration, utbildning och självständighet. Vi strävar efter ett boende som har en trygg och hemlik miljö, som främjar till självständighet och integration i samhället. Utgångspunkten är ungdomarnas egna förmågor och förutsättningar. Vi utgår från att alla har förmågan att utvecklas till mogna, ansvarstagande och självständiga individer. Vi som arbetar på Älvens grupphem bemöter ungdomarna på ett respektfullt sätt och är ett vuxenstöd som finns till för att stötta och vägleda ungdomarna. Vi är måna om att behandla ungdomarna utifrån ett hälsobringande/friskhetsskapande, lösningsinriktat perspektiv, vilket innebär att man utgår ifrån det friska och positiva. Det dagliga arbete på Älvens grupphem har som syfte att skapa trygghet och förutsägbarhet för att därigenom stärka ungdomarna i den egna situationen. När situationen så kräver används alltid tolk. 2 Målgrupp Älvens grupphem vänder sig till ensamkommande flyktingbarn i års ålder. Vid 18 års ålder flyttar ungdomarna till eget boende med stöd av kommunens flyktingmottagning alternativt till flyktingförläggning via Migrationsverket om ungdomen saknar uppehållstillstånd. Grupphemmet har plats för 10 ungdomar och yttrligare 2 platser i en fristående träningslägenhet i Öjebyn. I verksamheten jobbar 9 handledare med varierande utbildningsoch arbetslivsbakgrund och ledning. Nattetid är grupphemmet bemannat med endast en personal som har sovande jour. Eftersom grupphemmet ser ut som det gör med ungdomsgrupp och bemanning krävs att ungdomen har förutsättningar för att klara av en sådan boendemiljö. Många ensamkommande barn och ungdomar har en psykosocial problematik. De kan ha upplevt svåra trauman som kan ge dem symtom som gemensamt diagnostiseras som posttraumatiska stressyndrom. Kännetecken kan bl.a. vara depression, apati, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar, trötthet och aggressionsutbrott. Denna problematik kan innebära svårigheter för den enskilda ungdomen att få den hjälp och det stöd som den behöver inom ramen för vår verksamhet. Detta har påverkan både för den enskilda ungdomen och för hela ungdomsgruppen.

2 Älvens grupphem har inte kompetens och resurser för att ta hand om de ungdomar som har en svår psykosocial problematik och är i behov av behandling och extra tillsyn. Detta innebär att ungdomar med t ex. våldsamt och utåtagerande beteende, svårare depression, ångest, aggressivitet, kriminalitet, drogproblematik samt svårare psykisk ohälsa inte kan få den hjälp han/hon behöver på Älvens grupphem. För både den enskilde ungdomens och övriga boendes bästa kan därför Älven avstå från att erbjuda en ungdom en plats på boendet när grupphemmets kompetens och resurser är otillräckliga. 3 Arbetsprocess Socialtjänsten skickar anvisningar på de ungdomar som grupphemmet skall ta emot. Socialtjänsten gör en preliminär placering på Älvens grupphem med utgångspunkt i Älvens verksamhetsbeskrivning under pågående utredning. Överförmyndarnämnden utser en God man till ungdomen. Öjebyns vårdcentral skall så snart som möjligt erbjuda ungdomen tid för hälsoundersökning. För att ungdomen ska få möjlighet till en bra start i sitt nya boende ser vi den första introduktionen som väldigt viktig. När ungdomen anländer till grupphemmet har personal samtal med ungdomen för information om boendet och dess närområde samt regler och förhållningssätt. Ungdomen tilldelas kontaktpersoner från personalgruppen som har ett samordningsansvar över det som rör ungdomen. Kontaktpersonerna avsätter tid tillsammans med ungdomen för att skapa en god relation inför vistelsen på Älvens grupphem. När socialtjänstens utredning är genomförd och ungdomen placeras på Älvens grupphem utarbetar socialsekreteraren en vårdplan. Denna vårdplan utgår ifrån individens levnadshistoria och behov och vi planerar insatser utifrån denna och ger alla ett enskilt utformat stöd (genomförandeplan). Personalen vägleder ungdomarna i det dagliga livet. Vi arbetar med introduktion vilket innebär att skapa möjligheter för delaktighet i det svenska samhället, arbetslivet samt i det svenska språket. Målet är att ungdomarna ska öka sin förmåga att ta ansvar för sina val, handlingar och dess följder. Vi strävar efter att ungdomarna deltar i hushållssysslorna på boendet, När en ungdom beviljas uppehållstillstånd (PUT) uppmanas ungdomen med hjälp från sin God man att ställa sig i bostadskö i Piteå kommun. Personalen dokumenterar allt av vikt som rör ungdomarna i och utanför boendet i kommunens datasystem som är sekretesskyddat.

3 När behoven hos en ungdom är av sådan dignitet att den kompetens som finns på grupphemmet inte är tillräcklig samarbetar vi med sjukvården, godemännen och barn- och ungdomspsykiatrin. I de fall detta inte räcker till kontaktas socialtjänsten för vidare åtgärder. 4 Metoder Älvens grupphem erbjuder: ADL-träning (Allmän Daglig Livsföring). Alla ungdomar får efter behov utbildning i städning, tvätt, matlagning, ekonomisk planering, hygien samt passa tider. Ett utvecklingsprogram för integration inom områdena hushåll och ekonomi/samhälle. Övningar i socialt samspel/värderingar exempelvis genom drama. Individuella samtal. 5 Sysselsättning En meningsfull sysselsättning är grunden i ungdomens integration i samhället. Ungdomen erbjuds utbildning utifrån kommunens gällande rutiner och riktlinjer. Kommunen erbjuder feriearbete för alla ungdomar. Personalen på Älvens grupphem samarbetar med andra aktörer för att skapa platser för språkpraktik samt andra aktiviteter inom ramen för kommunens uppföljningsansvar för de ungdomar som så önskar. Personalen bistår med stöd och hjälp med att introducera ungdomarna i föreningsverksamheter av olika slag. Vi visar också på utbudet av fritidsaktiviteter i Piteå, som badhus, studieförbund med mera. Personal och ungdomar utför även gemensamma aktiviteter. 6 Utslussning Älvens grupphem disponerar en utslussningslägenhet dit ungdomarna får möjlighet att flytta under en tid innan deras 18-årsdag och flytt till eget boende. I god tid inför ungdomens 18-årsdag görs en bedömning av dennes förmåga att klara sig själv. Bedömningen görs av chef och personal på grupphemmet i dialog med socialtjänst och God man när det blir aktuellt för ungdomen att flytta till utslussningslägenhet eller eget boende. Vid flytt till utslussningslägenhet så bor ungdomen i en lägenhet om 3 rum och kök tillsammans med en annan ungdom. Ungdomen sköter själv sin egen ekonomi och hushållet med stöd av personal utifrån ungdomens kapacitet, färdighetsnivå samt aktuella behov. Ungdomen erbjuds regelbundna samtal och uppföljning med personal på Älvens grupphem. Ungdomen kan alltid vända sig till personal på Älven för stöd och hjälp. Ungdomar som bor i utslussningslägenheten deltar även i de kollektiva aktiviteterna som erbjuds på Älven.

4 7 Samverkan med myndigheter Så arbetar vi med skolan Skolan är mycket viktig för att ge ungdomen snabb tillgång till det svenska språket och få kunskap om det svenska samhället, samt att få en meningsfull sysselsättning och träffa andra ungdomar och vuxna. Inför ankomst till grupphemmet anmäler boendechef ny ungdom till skolan. Ungdomen skall erbjudas plats i skolan så snart som möjligt. Personal från Älven deltar i ett första möte på skolan tillsammans med ungdom. Personalen håller vid behov kontakt med skolpersonal kring ungdomens skolgång. Personalen bistår med stöd vid läxläsning. Så arbetar vi med God man Vi eftersträvar ett gott och nära samarbete mellan personal och Gode män. Det är av stor vikt att vi samarbetar i frågor som exempelvis ungdomens situation på boendet, ungdomens hälsa och fritid. Personal informerar God man om händelser av vikt gällande dennes ungdom och bjuder in denne till regelbundna möten med personal och ungdom. Vi ser gärna att Gode mannen blir en aktiv del av ungdomens nätverk och vi försöker därför ha kontinuerliga träffar, ca 2 träffar/termin, där vi bjuder in samtliga Gode män. De får då möjlighet att sinsemellan byta erfarenheter med varandra och få information om läget på boendet. God man får endast information om den ungdom man har godmanskap för. Så arbetar vi med socialtjänsten Vi eftersträvar ett gott och nära samarbete mellan personal och socialsekreterare. Socialsekreterare informeras kontinuerligt om händelser av vikt gällande ungdomarna både muntligt och skriftligt. Inom sex veckor efter ungdomens ankomst skriver kontaktperson/er ett utlåtande om ungdomen till socialsekreterare. När socialsekreterare upprättat vårdplan bokas möte för genomgång av vårdplanen mellan socialsekreterare och kontaktperson/er. Inom två veckor efter genomgång av vårdplan upprättar kontaktperson/er en genomförandeplan tillsammans med ungdom och dennes God man som skickas till socialsekreterare. Uppföljning av genomförandeplan sker inom tre månader där ungdom, kontaktperson/er, God man och socialsekreterare deltar. Genomförandeplanen följs därefter upp kontinuerligt.

5 Så arbetar vi med Landstinget Vid behov av vård så vänder vi oss till Landstingets sjukvård. När en ungdom anländer meddelar vi Öjebyns vårdcentral som kallar ungdomen till hälsoundersökning. Vi vänder oss fortsättningsvis dit när dagliga behov om vård uppstår. Vid psykiska besvär eller psykiskt dåligt mående så vänder vi oss till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Även för rådgivning och suicidbedömningar vänder vi oss till BUP. Personal finns alltid vid behov med ungdomen vid sjukvårdsbesök. Håkan Johansson Avdelningschef Arbetsmarknadsavdelningen

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98

Välkommen. Varvsgatan 8 374 35 Karlshamn. Telefonnummer: 0454-30 74 98 Välkommen Varvet är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. Här bor både killar som väntar på svar angående uppehållstillstånd och killar som fått permanent uppehållstillstånd. På boendet bor killar

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen

BESLUT. Ärendet Tillsyn enligt socialtjänstlagen (2001:453) av behandlingshemmet 4:e Våningen JiL Socialstyrelsen BESLUT 2012-10-23 Dnr 9.1-46133/2012 1(6) T/RegionalatillsynsenhetenSydöst/Sek3 StefanRoman, Stefan.Romangsocialstyrelsen.se 4:e våningen i Jönköping AB Barnarpsgatan 36 553 16 Jönköping

Läs mer

Stöd för inmatning i enkät 2 Ensamkommande barn och unga i kommunens boenden.

Stöd för inmatning i enkät 2 Ensamkommande barn och unga i kommunens boenden. Stöd för inmatning i enkät 2 Ensamkommande barn och unga i kommunens boenden. SYSTEMATISK UPPFÖLJN ING ENSAMKOMMANDE BARN OCH UNGA I SKARABORG 2014. S K A RABORG S KOMMUNALFÖR BUND FoU Inledning... 4 Instruktioner

Läs mer

Socialförvaltningen HVB-enheten

Socialförvaltningen HVB-enheten Socialförvaltningen HVB-enheten Integration (latin integraʹtio, av iʹntegro återställa, av iʹnteger orörd, ostympad, hel, fullständig, oförvitlig ), integrering, inom samhällsvetenskapen: process som leder

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2007-06-04 129 296 Arbets- och personalutskottet 2007-05-28 125 279 07.94 13 juniks17 Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Bilaga: Faktablad Migrationsverket Migrationsverket

Läs mer

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar

Hem för vård eller boende för barn med föräldrar - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende för barn med föräldrar Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/189 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

Zarok Homes Nordica AB. Förstärkt HVB. Mål och vision

Zarok Homes Nordica AB. Förstärkt HVB. Mål och vision Sjuhärad Gård Ett av Marks Kommuns byggnadsminnen förläggaregården Sanden med anor från 1840 har renoverats varsamt i omgångar genom åren för anpassning till nya verksamheter och ändamål. Gården som ligger

Läs mer

Stödboende för barn och unga år

Stödboende för barn och unga år - Uppdrag och kvalitetskrav Stödboende för barn och unga 16-20 år Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-06-14 Ärendenr 2018/190 Version [1.0] Innehållsförteckning... 1

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

för Ensamkommande barn

för Ensamkommande barn Information från Överförmyndare i Samverkan Hultsfred/Högsby/Oskarshamn/Mönsterås om God man för Ensamkommande barn Överförmyndaren är en kommunal tillsynsmyndighet över kommunens gode män, förvaltare

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning HVB Rosenhill Kontaktuppgifter Besöksadress Fältvägen 10 Telefon 018-727 82 87 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk tillhörighet

Läs mer

Ungdomarna kommer vara uppdelade i två-tre mindre boenden (beroende på beläggning) för att skapa en familjeliknande miljö.

Ungdomarna kommer vara uppdelade i två-tre mindre boenden (beroende på beläggning) för att skapa en familjeliknande miljö. Bogården bedriver ett asyl- och PUT-boende för ensamkommande flyktingbarn i Hultsfred kommun, beläget i Småland. Verksamhetens tre avdelningar har sammanlagt 19 platser för pojkar och flickor i åldrarna

Läs mer

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Egnahemsgatan 13 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Egnahemsgatan 13! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

HVB-boenden för asylsökande

HVB-boenden för asylsökande Socialförvaltningen Avdelningen för mottagande av nyanlända Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-14 Handläggare Britt Lundkvist Telefon: 508 25 294 Till Socialnämnden 2018-03-27 HVB-boenden för asylsökande

Läs mer

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Skärlundagatan 8 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Välkommen till Skärlundagatan 8! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Verksamheten Ensamkommande barn och ungdomar. Sociala resursförvaltningen Malmö

Verksamheten Ensamkommande barn och ungdomar. Sociala resursförvaltningen Malmö Verksamheten Ensamkommande barn och ungdomar Sociala resursförvaltningen Malmö Ensamkommande barn Sociala resursförvaltningen Sevdjan Ömer Utslussansvarig Put Boende och Integration Sevdjan.omer@malmo.se

Läs mer

Inrättande av akutboende för ankomst- och asylsökande barn med särskilda behov

Inrättande av akutboende för ankomst- och asylsökande barn med särskilda behov Socialförvaltningen Socialtjänstavdelningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-07 Handläggare Britt Lundkvist Tfn 08-508 25 294 Till Socialnämnden 2016-01-26 Inrättande av akutboende

Läs mer

Fakta. Grupphemmet Ankaret startade Grupphemmet Norrskenet 2002

Fakta. Grupphemmet Ankaret startade Grupphemmet Norrskenet 2002 Fakta Grupphemmet Ankaret startade 1987 Ca 200-300 ungdomar från 15 olika länder Ålder 14 till 17 år 7 platser 7 personal + 1 chef Grupphemmet Norrskenet 2002 Ålder 14 till 17 år Ca 100 ungdomar har bott

Läs mer

Kvalitetsindex. Rapport Hoppet Fågelbo HVB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under

Kvalitetsindex. Rapport Hoppet Fågelbo HVB. Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2010913 Resultat samt jämförelser med samtliga intervjuer under 20170901 201031 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg

Läs mer

Hem för vård eller boende - barn och ungdom

Hem för vård eller boende - barn och ungdom - Uppdrag och kvalitetskrav Hem för vård eller boende - barn och ungdom Fastställd av socialnämnden Framtagen av socialförvaltningen Datum 2018-05-23 Ärendenr 2018/188 Version [1.0] Innehållsförteckning...

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR OMSORG OM FUNKTIONSHINDRADE 2013-2015 Upprättad 2013-01-23 2(7) INLEDNING Omsorgen om funktionshindrade riktar sig till personer med fysiska och psykiska funktionshinder och deras familjer.

Läs mer

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten

Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Vem gör vad i kommunen? Socialtjänsten Olika myndigheters ansvar Kommunen Förhandla med kommunerna om mottagande Teckna överenskommelser Anvisa kommuner Pröva asylansökan och ersättning till kommuner Ansvar

Läs mer

Information till nya goda män för ensamkommande barn.

Information till nya goda män för ensamkommande barn. Överförmyndaren i Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330 overformyndaren@tingsryd.se Välkommen till uppdraget som god man för ensamkommande barn För att hjälpa dig i ditt uppdrag som god man

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet.

Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Behandlingshem för kvinnor och män med psykiska funktionshinder samt individer med samsjuklighet. Ängsätra och VasseBro med fokus på individen Konceptet Ängsätra/VasseBro erbjuder ett nästintill optimalt

Läs mer

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen. Åstorps Kommun Information om Insatser för vuxna Individ- och familjeomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20140905 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma

Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Ensamkommande barns och ungdomars hälsa, kriser och trauma Monica Brendler Lindqvist, socionom, leg. psykoterapeut, handledare, verksamhetschef Röda Korsets Center för torterade flyktingar Innehåll: Från

Läs mer

Redogörelse för uppdrag som god man för ensamkommande barn

Redogörelse för uppdrag som god man för ensamkommande barn Redogörelse för uppdrag som god man för ensamkommande barn För asylsökande barn ska den gode mannen lämna in redogörelse för en period om tre månader i taget. Överförmyndarnämnden betalar ut arvodet efter

Läs mer

Checklista för gode män för ensamkommande barn

Checklista för gode män för ensamkommande barn Checklista för gode män för ensamkommande barn (Reservation för att checklistan inte är fullständig, 2014-07-22) Att göra omgående (innan beslut) Träffa barnet för ett första samtal (med tolk) Efter träffen:

Läs mer

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2011 12 05 273 647 Arbets och personalutskottet 2011 11 28 242 525 Dnr 11.125 13 decks14 Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverkets

Läs mer

Kvalitetsindex Röingegården 2017

Kvalitetsindex Röingegården 2017 Kvalitetsindex Röingegården 2017 Bakgrund Period: 2016-05-03-2017-05-03 Antal intervjuer: 23 Medelbetyg för samtliga frågor (av 10 möjliga): 8.5 Antal bortfall: 11 Nedan redovisas medelbetyg på respektive

Läs mer

Ensamkommande barn och unga

Ensamkommande barn och unga 2011-05-11 SIDAN 1 Ensamkommande barn och unga Vad gör socialtjänsten? Ingrid Persson enhetschef, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Stockholm telefon 08 508 01 360 ingrid.persson@stockholm.se Föräldrakontakt.

Läs mer

Beslut. Skälen för besluten BESLUT

Beslut. Skälen för besluten BESLUT BESLUT 2017-12-28 Dnr 6.3.1-37668/2016 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Nynäshamn Socialnämnden i Nynäshamns kommun NEB-Teamet AB Alsnögatan 7 116 41

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Albert Engströmsgatan 33 Kontaktuppgifter Besöksadress: Albert Engströmsgatan 33 754 30 Uppsala Telefon: 018 727 56 70 www.sober.uppsala.se vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se

Läs mer

Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm HVB Barn & Ungdoms institutioner, Linggården, Giovannis och skyddade boendet Kruton

Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm HVB Barn & Ungdoms institutioner, Linggården, Giovannis och skyddade boendet Kruton SOCIALTJÄNSTNÄMNDEN KUNDORIENTERADE VERKSAMHETER SID 1 (5) 2007-08-16 Handläggare: Anders Fall Telefon: 08-508 25 608 Till Socialtjänstnämnden Anmälan av Länsstyrelsens i Stockholms län tillsyn av Stockholm

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för HVB-hemmet Hassela Skomakaren i Eslöv

Verksamhetsbeskrivning för HVB-hemmet Hassela Skomakaren i Eslöv Verksamhetsbeskrivning för HVB-hemmet Hassela Skomakaren i Eslöv Verksamhetsplan reviderad 2010-08-15 Hassela Skomakaren 2(8) Innehållsförteckning sid Målgrupp 3 Målsättning 3 Fasbeskrivning 4 Fas 1 4

Läs mer

S K V A L I T E T S G A R A N T I

S K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (5) Älvsjö boendestödsteam Ett självständigare liv Boendestöd är till för dig som har psykisk funktionsnedsättning. Målet med boendestöd är att underlätta för dig att bo i eget boende. Du ska få

Läs mer

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan,

BESLUT. Ärendet. Skälen för beslutet IVO bedömer utifrån den redovisning som huvudmannen har gjort i ansökan, BESLUT Dnr 6.3.1-26158/2015 1(5) 2016-03-30 Kopia för kännedom Socialnämnden i Sotenäs kommun Räddningstjänst i Sotenäs kommun Kubbonge AB Rörvik Östergård Toreborg 1 456 91 Kungshamn Ärendet Kubbonge

Läs mer

De fem första samtalen

De fem första samtalen De fem första samtalen Här Hittar du den information som du behöver ge en nyanländ ungdom Metoden De fem första samtalen är ingen absolut mall över hur samtalen med ungdomen ska se ut. Syftet med metoden

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Kommunfullmäktige 2007 06 18 151 322 Kommunstyrelsen 2007 06 04 129 296 Arbets och personalutskottet 2007 05 28 125 279 Migrationsverket, Arbetsmarknadsförvaltningen, Invandrarservice, Socialförvaltningen,

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20160916 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Att arbeta på avdelningen Stöd och service

Att arbeta på avdelningen Stöd och service Att arbeta på avdelningen Stöd och service På avdelningen Stöd och service arbetar vi med att hjälpa personer med funktionsnedsättningar. En funktionsnedsättning är när en person på grund av en skada eller

Läs mer

Gode mannens uppgifter:

Gode mannens uppgifter: 2011-05-20 Riktlinjer / Checklista God man för ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen överförmyndare och gode män i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län. Beslutad av styrgruppen i projektet.

Läs mer

HVB-hem för ungdomar utan missbruk år med psykisk problematik Krav på verksamhetens bedrivande mm

HVB-hem för ungdomar utan missbruk år med psykisk problematik Krav på verksamhetens bedrivande mm Referens Datum 1(6) HVB-hem för ungdomar utan missbruk 13 20 år med psykisk problematik Krav på verksamhetens bedrivande mm 1 Målgrupp och huvudmannaskap Kravspecifikationen avser de krav som gäller för

Läs mer

Boendestöd missbruk - riktlinjer

Boendestöd missbruk - riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Laila Andersson 2016-01-08 SN 2016/0020.11.01 0480-453845 Socialnämnden Boendestöd missbruk - riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden fastställer

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Gruppbostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Gruppbostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en gruppbostad? En gruppbostad är en bostad som har lägenheter samlade runt ett gemensamt utrymme. Du har en egen lägenhet. I det gemensamma utrymmet

Läs mer

Karlstad kommuns mottagande av ensamkommande barn och unga

Karlstad kommuns mottagande av ensamkommande barn och unga Karlstad kommuns mottagande av ensamkommande barn och unga Karlstad kommuns avtal med Migrationsverket Idag har Karlstad kommun avtal med Migrationsverket om mottagandeplatser för: 38 asylsökande ensamkommande

Läs mer

Ensamkommande barn. ett gemensamt ansvar i Umeå. www.umea.se/ensamkommandebarn

Ensamkommande barn. ett gemensamt ansvar i Umeå. www.umea.se/ensamkommandebarn Ensamkommande barn ett gemensamt ansvar i Umeå www.umea.se/ensamkommandebarn 1 Barn och ungdomar i en utsatt situation Varje år kommer flera hundra barn under 18 år ensamma, utan föräldrar till Sverige

Läs mer

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga

Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Yrkesintroduktion för personal på HVB för barn och unga Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR PERSONAL PÅ HVB FÖR BARN OCH UNGA 1 Guide till webbaserat stöd Yrkesintroduktion för personal på

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

Skärlundagatan 8. norrkoping.se

Skärlundagatan 8. norrkoping.se Skärlundagatan 8 norrkoping.se Välkommen till Skärlundagatan 8! Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och funktionshindersomsorg. I vård- och omsorgsnämndens servicedeklarationer

Läs mer

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn!

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man för ensamkommande barn! 1 Sida1 www.hassleholm.se Välkommen som god man för ensamkommande barn! 2 Välkommen Till ditt uppdrag som god man! Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man en vägledning och ett

Läs mer

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service

Servicebostad. Enligt LSS, Lagen om stöd och service Servicebostad Enligt LSS, Lagen om stöd och service 1 Vad är en servicebostad? Du som bor i servicebostad har en egen lägenhet, oftast i ett vanligt hyreshus. Personalen finns nära dig, i samma hus eller

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Asylboende Jälla Kontaktuppgifter Telefonnummer 018 7277236 www.sober.uppsala.se www.vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 6 Organisatorisk tillhörighet Uppsala kommun

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Fyrislundsgatan 62 plan 4 och 5 Kontaktuppgifter Besöksadress: Fyrislundsgatan 62 Telefon: 018-727 69 45 vardochomsorg.uppsala.se www.sober.uppsala.se www.uppsala.se Sida 2 av 5

Läs mer

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Mottagandet av asylsökande Migrationsverket ska se till att de sökande som inte kan ordna sitt boende själva också har någonstans att bo. Under tiden som asylansökan

Läs mer

Huvudman Magelungen utveckling AB

Huvudman Magelungen utveckling AB T2_1 2010 v 1.0 BESLUT Tillsynsavdelningen Eva Stoor Karlberg eva.stoor-karlberg@socialstyrelsen.se 2012-04-16 Dnr 9.1-375/2012 1(6) Magelungen Utveckling AB Bondegatan 35 116 33 STOCKHOLM Huvudman Magelungen

Läs mer

Skåne Stadsmissions Trygga boende ett unikt boende i tiden

Skåne Stadsmissions Trygga boende ett unikt boende i tiden Skåne Stadsmissions Trygga boende ett unikt boende i tiden Trygghet är inte samma sak för alla Någon behöver komma ifrån hot och misshandel, en annan lever under svåra ekonomiska förhållanden. Några är

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och unga en vägledning Ensamkommande barn och ungdomar olika aktörers ansvar och uppdrag Kommunsamverkan kring ensamkommande barn och unga i Göteborgsregionen

Läs mer

Att arbeta inom Stöd och service

Att arbeta inom Stöd och service Att arbeta inom Stöd och service 1 Att arbeta inom Stöd och service Att leva med en funktionsnedsättning innebär att man kan behöva stöd och hjälp att kompensera det som skapar hinder i det dagliga livet.

Läs mer

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn

Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn 2013-10-01 Rev. Vägledning och checklista God man för ensamkommande barn Framtagen av arbetsgruppen överförmyndare och gode män i projektet Ensamkommande barn i Stockholms län. Beslutad av styrgruppen

Läs mer

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Verksamhetsplan Ensamkommande barn

TIMRÅ KOMMUN Socialförvaltningen Verksamhetsplan Ensamkommande barn Verksamhetsplan Ensamkommande barn Upprättad 2012-06-20 Fastställd av socialnämnden 2012-06-20 2(9) Inriktning och mål för boendet ensamkommande flyktingbarn Bakgrund Det finns ett stort antal lagar och

Läs mer

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut.

BESLUT. Detta beslut om tillstånd gäller från denna dag och tills vidare. Tillståndsbeviset skickas tillsammans med detta beslut. Tg1 2013 v 2.5 BESLUT 2016-02-24 Dnr 6.3.1-18969/2015 1(5) Frösunda Omsorg i Stockholm AB Box 708 169 27 Solna Ärendet Frösunda Omsorg i Stockholm AB, org.nr. 556597-2352, har ansökt om tillstånd att bedriva

Läs mer

Kommunalt boende för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som beviljats permanent uppehållstillstånd

Kommunalt boende för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som beviljats permanent uppehållstillstånd Utlåtande 2007:152 RVII (Dnr 325-2609/2007) Kommunalt boende för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som beviljats permanent uppehållstillstånd Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande

Läs mer

Underårig Personnummer/födelsetid Migrationsverkets beteckningsnr.

Underårig Personnummer/födelsetid Migrationsverkets beteckningsnr. [Skriv text] REDOGÖRELSE För asylsökande barn ska den gode mannen lämna in redogörelse för en period om tre månader i taget. betalar ut arvodet efter granskning av redogörelsen. Arvodering sker enligt

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre!

Har du förbättringsidéer eller synpunkter kring din insats från oss? Om du inte är nöjd är det viktigt att vi får veta det. Vi vill bli bättre! Socialförvaltningen Insatsen bostad med särskild service eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Tjänstedeklaration Beslutad av

Läs mer

TJÄNSTER & BEHANDLINGSUPPLÄGG

TJÄNSTER & BEHANDLINGSUPPLÄGG TJÄNSTER & BEHANDLINGSUPPLÄGG Abraso stöd & omsorg AB är en verksamhet som erbjuder stöd, omsorg och behandling till såväl enskilda individer som familjer. Målet är att alla som placeras i hem inom Abraso

Läs mer

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100

ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 Fastighetskontoret ANVISNINGAR OCH RUTINER FÖR F100 www.goteborg.se INNEHÅLLSFÖRTECKNING Målgrupp 3 Rutiner 4 Erbjudande om lägenhet 5 Kontraktskrivning 5 Stöd i boendet och uppföljning 5 Hyror 6 Övertagande

Läs mer

Vägledning god man för ensamkommande barn.

Vägledning god man för ensamkommande barn. Vägledning god man för ensamkommande barn. God man för ensamkommande barn Varje ensamkommande asylsökande barn har rätt att få en god man som kan företräda barnet i Sverige. Det är överförmyndaren i den

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Avtalsuppföljning av boenden för ensamkommande barn och ungdomar med uppehållstillstånd avseende ledningen 1

Avtalsuppföljning av boenden för ensamkommande barn och ungdomar med uppehållstillstånd avseende ledningen 1 SN 6:1 SN 6:2 SN 6:3 SN 6:4 Bilaga 1 Avtalsuppföljning av boenden för ensamkommande barn och ungdomar med uppehållstillstånd avseende ledningen 1 Del Avtalsuppföljningen genomfördes den 2016-01-22 Boendens

Läs mer

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun

Kvalitetskrav. i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun Kvalitetskrav i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS exklusive annan särskilt anpassad bostad i Varbergs kommun RIKTLINJER Följande kvalitetskrav för bostäder med särskild service för vuxna

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling

CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET. Ett redskap för kvalitetsutveckling CHECKLISTA DEMENS DAGVERKSAMHET Ett redskap för kvalitetsutveckling Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips och en kort beskrivning

Läs mer

På väg Enkät för den unge

På väg Enkät för den unge På väg Enkät för den unge För dig som bor i familjehem eller HVB Du har rätt att få det stöd du behöver, både innan och efter det att du flyttat ut från ditt familjehem eller hem för vård eller boende

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Integrationsrapport 2011 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Integration översikt... 3 3. Svenska för invandrare (Sfi)... 5 4. Flyktingmottagning... 7 5. Älvens grupphem... 8 6. Utvecklingsbehov...

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Godmanskap för ensamkommande barn Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Godmanskap för ensamkommande barn 2 Innehållsförteckning Sid Allmänt... 2 Vem kan utses till god man......2 Uppdraget som god man... 3 När godmanskapet upphör... 4 Överförmyndarnämndens

Läs mer

HVB-hem för ungdomar år med missbruksproblematik Krav på verksamhetens bedrivande mm

HVB-hem för ungdomar år med missbruksproblematik Krav på verksamhetens bedrivande mm Referens Datum 1(6) HVB-hem för ungdomar 13 20 år med missbruksproblematik Krav på verksamhetens bedrivande mm 1 Målgrupp och huvudmannaskap en avser de krav som gäller för tillhandahållande av HVB-hemsverksamhet

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20170228 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (11) Plats och tid Nolia city, styrelserum, kl. 10.00-13.40 Älvens grupphem kl. 14.00-16.15 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Mohamad Jawad Justeringens tid och plats

Läs mer

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet

BESLUT. Verksamheten har förutsättningar för att bedrivas med god kvalitet och säkerhet BESLUT 2017-10-18 Dnr 6.3.1-33032/2017 1(5) Avdelningen för tillståndsprövning Kopia för kännedom till: Socialnämnden i Salems kommun Södertörns brandförsvarsförbund Menige Omsorg AB Flygfältsgatan 5 128

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 20120711 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda

BESLUT. 2011-01-21 Dnr. Stora Långared 447 94 Vårgårda jl Socialstyrelsen T/Region SydvästlSek2 Maria Björklund maria.bjorklund@socialstyrelsen.se BESLUT 2011-01-21 Dnr 1(14) Arken Vård och Behandling AB Stora Långared 447 94 Vårgårda Huvudman Arken Vård och

Läs mer

Uppstart av Lösningsfokus inom Alltjänst i Skinnskatteberg

Uppstart av Lösningsfokus inom Alltjänst i Skinnskatteberg Uppstart av Lösningsfokus inom Alltjänst i Skinnskatteberg Skickad mellan instanser Ångest Känsla att inte bli trodd Misshandel Somatisk vård Självmedicinering Missbruksvård Missbruk inom familjen Psykiatrisk

Läs mer

CHECKLISTA DEMENS HEMTJÄNST

CHECKLISTA DEMENS HEMTJÄNST CHECKLISTA DEMENS HEMTJÄNST Ett redskap för kvalitetsutveckling SveDem Svenska Demensregistret Börja med att läsa vägledningshäftet och ha det sedan tillgängligt vid genomgången. Där finns fördjupningstips

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Vivere AB tidigare Minnesota I Malmö AB Rapport 20170905 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga

Läs mer

Servicebostad i Håbo kommun

Servicebostad i Håbo kommun Servicebostad i Håbo kommun Vad är en servicebostad? Här får du information om vad en servicebostad är och hur det kan fungera att bo i en servicebostad. Här får du veta vilka rättigheter och skyldigheter

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER

BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS DELAKTIGHET OCH NYA FÖRESKRIFTER BARNS RÄTTIGHETER Barns bästa ska vara avgörande Barnkonventionen artikel 3 och 1 kap 2 SoL Barns rätt att göra sin röst hörd/ till information Barnkonventionen artikel

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning

Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsbeskrivning Eksätra HVB Kontaktuppgifter Besöksadress Vårdsätravägen 74 756 55 Uppsala Telefon 018-727 23 25 vardochomsorg.uppsala.se www.uppsala.se www.sober.uppsala.se Sida 2 av 5 Organisatorisk

Läs mer

Riktlinjer boendestöd för vuxna

Riktlinjer boendestöd för vuxna Riktlinjer boendestöd för vuxna Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Riktlinjer antagna av Socialnämnden den 18 december 2012 219 Innehållsförteckning Bakgrund...2 Lagstiftning...2 Målsättning...2

Läs mer

RÖINGEGÅRDEN. Välkommen till Röingegården! roingegarden.se

RÖINGEGÅRDEN. Välkommen till Röingegården! roingegarden.se RÖINGEGÅRDEN Välkommen till Röingegården! roingegarden.se 2 Välkommen! Röingegården är ett särskilt boende med inriktning vård, behandling och rehabilitering/habilitering. Målgruppen är vuxna kvinnor och

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare VoB Syd AB Familjehuset i Alvesta Rapport 20161114 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och

Läs mer

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att:

BESLUT. Utifrån Indomi AB:s beskrivning av verksamheten bedömer IVO att: BESLUT Datum 2017-02-17 Dnr 6.3.1-15770/2016 Kopia för kännedom till: Räddningstjänsten i Falukommun Socialnämnden i Falu kommun Indomi AB Box 127 791 23 Falun Ärendet Indomi AB, med org.nr. 559045-6272,

Läs mer

SJÄLVSKADA OCH SUICIDPREVENTION PÅ BOENDET. AnnaCarin Söderholm & Anna-Karin Wennberg

SJÄLVSKADA OCH SUICIDPREVENTION PÅ BOENDET. AnnaCarin Söderholm & Anna-Karin Wennberg SJÄLVSKADA OCH SUICIDPREVENTION PÅ BOENDET AnnaCarin Söderholm & Anna-Karin Wennberg Ali Ali kommer till boendet när han är 16 år. Han är den enda ungdom som pratar arabiska på boendet. I början av tiden

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Skyddsvärnet- Behandlingshem Föreningen Skyddsvärnet Rapport 2012-02-2 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex - Strategi och metod - Antal intervjuer,

Läs mer