Sanitetsutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sanitetsutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen"

Transkript

1 Sanitetsutrymmen Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om sanitetsutrymmen: För personer som rör sig med hjälp av rullstol eller hjulförsett gångredskap skall det finnas ett tillräckligt antal wc och tvättrum som är dimensionerade och försedda med lämplig utrustning såväl för självständigt bruk som för användning tillsammans med assistent. Utrymmen skall förses med skylten för rörelsehindrade och de skall vara placerade så att användarens och assistentens kön inte spelar någon roll. Till dylika utrymmen skall vara direkt tillträde från entréhall, korridor eller motsvarande utrymme. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

2 Ett tillgängligt sanitetsutrymme kan användas på många sätt I dimensioneringen av ett sanitetsutrymme måste hänsyn tas till en rörelsehindrad persons och eventuella assistenters behov av utrymme men också till eventuella bestyr, t.ex. blöjbyte för babyer och toalettbesök med småbarn. Principer för dimensionering av tillgängligt sanitetsutrymme I ett tillgängligt sanitetsutrymme skall det finnas fritt utrymme för att vända en rullstol, en cirkel som mäter 1500 mm i diameter. I dimensioneringen måste det utrymme inredningen kräver beaktas och dessutom den rörelsezon som behövs runt inredningen. I ett tillgängligt toalettutrymme kan dessutom ett nedfällbart skötbord för babyer installeras som extra utrustning eftersom det med småbran är besvärligt att använda ett litet toalettbås där det i allmänhet inte ens finns ett tvättställ. Användning av rullstol i ett sanitetsutrymme Från rullstolen förflyttar man sig till toalettstolen antingen rakt från vänster sida, snett från vänster sida, rakt framifrån, snett från höger sida eller rakt från höger sida. För rullstolen behövs ett fritt utrymme bredvid toalettstolen vid förflyttning sidlänges i sanitetsutrymmen. Detta utrymme skall vara 800 mm brett mätt från det nedfällda armstödet. Vid förflyttning rakt framifrån skall utrymmet vara 1200 mm djupt och 1000 mm brett. En del av rullstolsanvändarna kan självständigt förflytta sig till toalettstolen. Å andra sidan finns det många som behöver 1-2 assistenter för förflyttning från rullstolen till toalettstolen.

3 Fritt utrymme bredvid toalettstolen Med tanke på en handikappad person som använder elrullstol är det viktigt att det finns plats för rullstolen på vardera sidan av toalettstolen. Beroende på i vilketdera armstöd manöverboxen finns, förflyttar man sig efter att det ena armstödet lösgjorts, från samma sida till toalettstolen. Om det finns endast ett tillgängligt toalettutrymme måste planlösningen ha måtten 2500 mm på djupet och 2200 mm på bredden. Då kan antingen vänster eller höger sida väljas. Toalettstolen placeras 300 mm från bakväggen vid den kortare väggen. Planlösningarna som spegelbilder En bra lösning som sparar utrymme, är två tillgängliga toaletter som är smalare än de ovan nämnda och med plats för rullstolen endast på den ena sidan av toalettstolen. Planlösningarna för dessa skall vara spegelbilder av varandra. Det blir lättare att nå handduschen om den kan placeras vid väggen närmast toalettstolen. Då är det också lättare att nå tvättstället från toalettstolen. Utrymmet bakom toalettstolen Om toalettstolen placeras 300 mm från bakväggen finns det mer utrymme för assistenten och för de uppfällda stödstängerna. När toalettstolen monteras på avstånd från väggen blir det också lättare att på egen hand förflytta sig från en manuell rullstol från sidan till stolen när rullstolen kan placeras tillräckligt långt bak. Om toalettstolen är fast vid väggen måste en person som förflyttar sig med armkraft från sidan, lyfta sig över det stora bakhjulet vilket är ohygieniskt och tungt. Också när en stor elrullstol används behövs extra utrymme.

4 Toalettstolens höjd Med tanke på rullstolsanvändare är det önskvärt att höjden på toalettstolen är nästan densamma som på rullstolssitsen. För många rullstolsanvändare är mm en lagom höjd på toalettstolen. Spolknapp En bra lösning som toalettspolknapp är en knopp som kan dras upp ovanpå vattenbehållaren och som lätt kan modifieras enligt rörelsehindrade personers specialbehov. Idag finns det på marknaden otaliga toalettstolar vars spolknapp skall tryckas. Den är ofta styv och svår att använda för många handikappade. Åtminstone i Japan tar man hjälp av den nyaste teknologin. Spolningen startar automatiskt när man förflyttar sig från wc-stolen. Toalettstolens armstöd Med hjälp av stödstängerna blir det lättare att förflytta sig till toalettstolen. På vardera sidan av toalettstolen installeras också armstöd som kan vändas upp. Avståndet mellan stöden är 600 mm från mitt till mitt och höjden ca mm från golvet, beroende på höjden på toalettstolen. Det finns armstöd som kan justeras på höjden. Armstöden skall åtminstone nå fram i linje med framkanten av toalettstolen. Med tanke på en person med styva knän eller höfter är det önskvärt att stöden sträcker sig 300 mm över framkantslinjen på toalettstolen. En armstödsmodell som rekommenderas monteras i väggen, kan vändas upp och har ett stödben som når golvet i nedfälld ställning. Väggkonstruktionen skall vara tillräckligt stark för att hålla belastningen som användningen av armstödet förorsakar. Ett armstöd som monteras i en stödben i golvet bredvid toalettstolen utgör ett hinder vid förflyttning till toalettstolen från sidan och när assistent krävs för förflyttning. Problem kan dessutom uppstå om vattenisoleringen skadas när stödbenet bultas fast i golvet. Toalettpappershållare Toalettpappershållaren skall fästas på ett ställe där den är lätt att nå från toalettstolen. I många stödstänger kan en toalettpappershållare monteras.

5 Handdusch och extra tvättställ I anslutning till toalettstolen monteras en handdusch. Ett litet kar och en handdusch kan monteras i armstödet. Ofta är det önskvärt att man från toalettstolen kan nå tvättstället för att tvätta händerna. Personer som använder kateter behöver ett sådant kar. Vattentemperaturen skall kunna regleras individuellt. Detta extra tvättställ är mindre än normalt och placeras så att det inte försvårar assistenternas sysslor eller placeringen av stödstänger. Dimensionering av tvättställ för rullstolsanvändare I ett toalettutrymme som dimensionerats för rullstolsanvändare är höjden från golvet till tvättställets övre kant 800 mm. Det är skäl att observera att ett tvättställ för rullstolsanvändare är för lågt för en gående person. För en rullstolsanvändare är det lättare att använda ett rektangulärt tvättställ än ett ovalt eller runt. Mått som rekommenderas för tvättstället är längd 450 mm och bredd 550 mm. Utrymmet framför tvättstället Framför tvättstället behövs fritt utrymme med ett djup av minst 1200 mm. Också bredden på det fria utrymmet skall vara minst 1200 mm. Det blir lättare att nå tvättstället från rullstolen om det monteras 200 mm från väggen, då är utrymmet under det tillräckligt långt för knäna. Ett tvättställ som är nedsänkt i en bordsyta är en bra lösning för många; då kan det placeras på lagom avstånd från väggen. Det ger också avställningsyta som är lätt att använda. Fritt utrymme för knäna vid tvättstället En rullstolsanvändare behöver fritt utrymme för knäna under tvättstället; bredden skall vara minst 800 mm, längden 600 mm och höjden i allmänhet minst 670 mm. Den lämpliga höjden från golvet till övre kanten av tvättstället blir då ca 800 mm.

6 Höjdjusterbart tvättställ Det finns höjdjusterbara tvättställ som rör sig lätt genom att trycka på en knapp. Lämplig höjd kan justeras individuellt för olika användare. I dessa fall måste man på förhand bereda sig på elinstallationer. Montering av tvättställ och utrustning Tvättstället monteras stadigt i väggen. Det skall hålla minst 150 kg:s vikt vid framkanten eftersom många rörelsehindrade personer blir tvungna att med hela sin vikt stöda sig på tvättställets framkant. Vid tvättstället skall en vågrät stödkrok monteras för att hålla käppar och kryckor upprätta medan händerna tvättas. Tvättställets vattenarmatur Tvättställets utloppsrör monteras tillräckligt högt upp. I vattenarmatur används en termostatblandare som är lätt att hantera med en manuell spak. En längre spak eller en spak som är placerad vid tvättställets framkant är lättare att nå. I vissa fall kan en vattenkran som fungerar med ett elektroniskt öga användas, vattentemperaturen är då konstant justerad till t.ex. 37 C. Det finns också kombinationer som inkluderar tvättställets vattenkran och handdusch. För elektroniska ögon behövs elledningar; det är skäl att förbereda dessa på förhand genom att lägga in tomrör för att undgå ytmonteringar. Varmvattenrören installeras bredvid väggen och isoleras för förebyggande av brännskador. Spegel i tillgängligt sanitetsutrymme Lämplig höjd på en spegel som placeras ovanför tvättstället är minst 900 mm och bredd minst 400 mm. Lagom höjd, beroende på tvättställ, från golvet till spegelns nedre kant är mm för rullstolsanvändare. Höjden till övre kanten av spegeln skall vara minst 1800 mm. Spegelbelysningen placeras hellre på vardera sidan av spegeln än ovanom för att undvika bländning. Det är bra om det ovanför sanitetsutrymmets tvättställ finns en spegel och dessutom en helfigursspegel som ändå inte får nå ända ner till golvet för att inte krossas om rullstolens fotstöd stöter mot den. Höjden från golvet till den nedre kanten är 300 mm.

7 Duschutrymme i ett tillgängligt sanitetsutrymme Duschutrymmet kan placeras bredvid toalettstolen på så sätt, att det samtidigt fungerar som fritt utrymme för rullstolen vid förflyttning till toalettstolen. Duschutrymmet skall i dessa fall vara minst 900 mm brett och minst 1600 mm djupt. Duschutrymmet kan också ha måtten 1300 mm x 1300 mm. Duschskåp eller bassänger kan i detta fall inte användas eftersom utrymmet då inte kan användas vid förflyttning till toalettstolen. Ett duschdraperi är en bra lösning. Stödräcken fästs i duschutrymmets väggar åtminstone vid två väggar på ca 900 mm:s höjd. Lämplig räckhöjd för en person som använder rullvagn är 500 mm mätt från golvet. Duschens vattenarmatur Assistenten skall kunna reglera vattenstrålens temperatur och styrka utan att själv behöva gå under duschen. Handdusch är en lösning som rekommenderas och kan fästas i en lodrät stång på önskad höjd, mm från golvet. Termostatblandare som fungerar med handspak kan användas som vattenarmaturer. Duschstol, duschpall, rullvagn eller en nedfällbar duschsits som monteras i väggen kan användas i duschen. Dörren till ett tillgängligt sanitetsutrymme Sanitetsutrymmets dörr skall ha en fri bredd på minst 850 mm. I dimensioneringen av dörröppningen skall hänsyn tas till det utrymme som behövs för att vända utanför toaletten. Dörröppningen måste breddas om man svänger in i utrymmet vinkelrätt från en korridor som är under 1450 mm bred. I dessa fall måste ofta skjutdörr användas. I dessa fall är summan av bredden på korridoren och dörröppningen minst 2300 mm. Om korridoren är t.ex mm bred måste dörröppningens fria bredd vara minst 1100 mm, om den är 900 mm bred måste dörröppningen vara minst 1400 mm bred. På gångjärnssidan av dörren placeras ett draghandtag på 800 mm:s höjd från golvet för att den som sitter i rullstolen skall kunna dra igen dörren efter sig. Låset måste kunna manövreras med en hand. Den kraft som behövs för att öppna dörren får vara högst 10 Newton. Ett lås som öppnas med ett mynt skall vara lätt att använda. En dörr som öppnas elektroniskt måste hållas öppen 25 sekunder för att även en person som rör sig långsamt tryggt skall hinna igenom.

8 Nivåskillnad och tröskel i ett sanitetsutrymme Sanitetsutrymmets golv skall vara på samma nivå som golven i resten av lägenheten. Enligt bestämmelserna får höjden på en tröskel eller eventuell nivåskillnad vara max 20 mm men även detta förorsakar besvär för en person som använder rullstol och i synnerhet rollator. Vid behov kan en pneumatisk gummitröskel, en släptröskel som är fastsatt i nedre kanten av dörrskivan eller en tillräckligt lång tröskelbrunn försedd med spjällock användas. Golvets lutning och golvbrunnen Ramper bör inte användas i sanitetsutrymmen eftersom de blir hala och farliga när de är våta. Ramper bör ej heller placeras omedelbart utanför dörren till sanitetsutrymmet. Sanitetsutrymmet utrustas med en golvbrunn. Så små golvlutningar som möjligt planeras, ändå på sätt att vattenströmningen till golvbrunnen säkras. Golvets lutning får vara högst 2 % (1:50). Golvbrunnen placeras så att den inte förorsakar skada. Den förses med ett stadigt lock. Sanitetsutrymmets golvmaterial Golvmaterialet skall även som vått vara halkfritt. Det finns en slät plastmatta med mineralkristaller för att förhindra halkning och som dessutom är lätt att rengöra. Keramiska plattor med upphöjningar lämpar sig inte för rörelsehindrade personer eftersom spåren mellan upphöjningarna samlar vatten och blir hala och i dessa kan en käpp eller krycka slinta. Sanitetsutrymmets väggmaterial Väggarnas ytmaterial får inte samla damm. En vinyltapet med upphöjt mönster eller en liggande panel eller vågrät ribbeslagning samlar damm som förorsakar mögelproblem i fuktiga utrymmen.

9 Uppvärmning i ett tillgängligt sanitetsutrymme Golvvärme rekommenderas. Bakom ett värmeelement samlas damm som förorsakar mögelproblem om elementet inte kan rengöras ordentligt. Elelement rekommenderas inte eftersom ytan kan bli så varm att brännskador kan uppstå i synnerhet om känsel saknas i de nedre extremiteterna. Sanitetsutrymmets utrustning Strömbrytarna, en del av väggkrokarna, hyllorna, pappershandduks-, tvål- och toalettpappershållare placeras så att de kan nås även av en person som använder rullstol eller är kortväxt. Lämplig höjd från golvet är mm, klädkrokar 1200 mm och minst 400 mm från hörnet. Några krokar monteras dessutom på normal höjd. Sopkärlet skall kunna användas även från rullstolen. Ett sopkärl som öppnas med en fotpedal kan inte användas av rörelsehindrade personer. Materialet i sanitetsutrymmets utrustning I handtag, dörrtrycken, stödstänger, ledstänger eller vattenarmatur får inte nickel-, gummi- eller konstgummibeläggning användas eftersom de förorsakar kontaktallergi. Materialet i inredning, armatur och utrustning, t.ex. i stödstängerna, måste ha matt yta för att förhindra reflexbländning. Om en stödstång har en glänsande metallyta kan den när den blir våt vara alltför hal för att få ett stadigt grepp om. Sanitetsutrymmesskylt Sanitetsutrymmesskylten placeras på väggen i ögonhöjd, mm från golvet på väggen bredvid den sida av dörren som öppnas. En symbol som är lätt att förstå används, en relieffigur och klara färgkontraster. Bokstäverna M (H) och N (D) eller tupp och höna är inte bra, däremot lättförståeliga är pepparkaksgubbar och - gummor. En tillgänglig toalett markeras dessutom med den internationella rullstolssymbolen.

10 Sanitetsutrymmets färger Färgen på dörren eller dörrkarmen skall bilda en klar kontrast mot den omkringliggande väggen för att dörren lätt skall kunna hittas av en person med svag syn. Också inne i toaletten skall färgkontraster användas mellan inredning och bakgrund samt vägg och golv. Sanitetsutrymmets belysning Belysningen måste vara tillräcklig, en ljusstyrka av 300 lx rekommenderas. Ljuset får inte blända direkt eller genom återkastning från glänsande ytor. Glänsande material skall undvikas. Spegellamporna placeras vid sidorna av spegeln, inte ovanför, för att förhindra bländning. Larmanordning i ett tillgängligt sanitetsutrymme I ett tillgängligt sanitetsutrymme skall det vara möjligt att kalla på hjälp från både toalettstolen och golvet. Information om att begäran om hjälp mottagits måste förmedlas genom anordningen på ett sätt som lämpar sig för både syn- och hörselskadade personer.

11 Annat som bör beaktas i planeringen av sanitetsutrymmen Toalettutrymmen som dimensionerats även för andra användare än rullstolsanvändare, skall planeras med hänsyn till rörelse- och funktionshindrade personer. Toalettbåset skall vara tillräckligt djupt för att det skall kunna användas av en person med styva ben eller höfter utan att dörren måste hållas öppen. Det fria utrymmet framför toalettstolen skall vara minst 900 mm djupt. I toalettbåset skall det också finnas ett tvättställ. I väggarna skall det finnas stödstänger monterade på 800 mm:s höjd från golvet för att göra det lättare att sätta sig och stiga upp. Stängerna skall nå 300 mm längre ut än framkanten av toalettstolen. Höjder på toalettstolen Den normala höjden på en toalettstol är 405 mm till övre sidan av porslinet och till övre sidan av sittringen mm, beroende på konstruktion. Lagom höjder för personer med styva höfter eller knän, varierar i allmänhet mellan 500 och 550 mm. En sitsförhöjning som placeras på toalettporslin av normal höjd, är en lösning som kan användas temporärt. Det finns också toalettstolar som är höjdjusterbara men dessa kräver extra utrymme för montering. En toalettstol som är exakt i önskad höjd kan fås genom att använda en modell som monteras i väggen. En kortväxt person kan på detta sätt få en toalettstol som sitter tillräckligt långt ner. Bland dessa personer finns det individuella variationer i sitshöjden och som lägst kan den vara 250 mm. För barn tillverkas låga små toalettstolar men trots att de är låga, lämpar de sig inte för kortväxta vuxna p.g.a den lilla sitsstorleken. För kortväxta personer kan i vissa fall en stadig pall vara lösningen för att kunna använda en toalettstol av normal höjd. Höjder på tvättstället I allmänhet är höjden på ett tvättställ i ett sanitetsutrymme som används av gående fullvuxna personer, ca 950 mm från golvet till övre kanten. Å andra sidan kan inte ett barn eller en kortväxt person nå ett tvättställ som monterats för en gående person av medellängd. Lagom höjd på ett tvättställ för en kortväxt vuxen person är individuell och kan variera mellan 500 och 800 mm från golvet. I ett rymligt sanitetsutrymme med flera tvättställ skall ett placeras lägre ner, på ca 700 mm:s höjd från golvet, för barn och kortväxta vuxna.

12 1. I ett tillgängligt hygienutrymme finns det plats för en rullstol på vardera sidan av toalettstolen. Det finns bra kontraster i utrymmet, de ljusa inrednings detaljerna är lätta att urskilja mot den mörka bakgrunden. (Alexandersgatan 48)

13 2. Dimensionering av ett tillgängligt hygienutrymme i en dubbelsidig planlösning. Utrymmets mått är 2500 mm x 2200 mm. (Teckning: Heli Koivu)

14 3. Två tillgängliga hygienutrymmen med plats för rullstol endast på ena sidan av toalettstolen. Utrymmenas planlösning ar är spegelbilder av varandra. (Synapsia)

15 4. Vid användning av en planlösning där det finns plats för en rullstol endast på ena sidan av toalettstolen, blir det lättare att nå handduschen och tvättstället än i en dubbelsidig lösning. Ett annat motsvarande utrymme har planerats som en spegelbildslösning. (Synapsia)

16 5. Dimensionering av tillgängliga hygienutrymmen. Det finns plats för rullstolen endast på ena sidan av toalettstolen. Planlösningarna är spegelbilder av varandra. (Teckning: Heli Koivu)

17 6. Det är lätt att besöka ett tillgängligt hygienutrymme med småbarn om utrymmet har ett skötbord som extra utrustning. Om det är av en mot väggen uppfällbar modell, är det inte i vägen för en rullstolsanvändare. (Ateneum)

18 7. Om toalettstolen står snett i hörnet, ryms inte rullstolen på någondera sidan av den. När toalettstolen vänds i väggens riktning, blir det plats för en rullstol på ena sidan.

19 8. Om en armstöd fästs vid stödben i golvet bredvid toalettstolen, utgör den ett hinder vid förflyttning från rullstolen till toalettstolen. Vattenisoleringen i golvet kan gå sönder när stödbenet monteras.

20 9. Duschutrymmet kan placeras bredvid toalettstolen om utrymmet är tillräckligt brett. Bredden på det utrymme som behövs för rullstolen måste vara minst 800 mm och för duschen minst 900 mm. Armstödena som finns på vardera sidan av toalettstolen och som är uppfällbara mot väggen, skall finnas på en höjd av 800 mm från golvet. (Gumtäktsvägen 1)

21 10. Toalettpappersrullen kan fästas i stolens armstöd och är då lätt att nå. Mellanrummet mellan armstödena från mitt till mitt mäter 600 mm. (Gumtäcktsvägen 1.)

22 11. I duschutrymmet monteras stödhandtag och en duschsits som kan vändas ner från väggen. Den vita inredningen framträder bra mot bakgrundsfärgen. (Gumtäktsvägen 1)

23 12. Tvättstället monteras för rullstolsanvändare på mm:s höjd från golvet på så sätt, att tillräckligt fritt knäutrymme skapas under det. Tvättstället har monterats i bordsskivan som fungerar som avställningsyta. Vattenkranen fungerar automatiskt med det elektroniska ögat, lagom temperatur har justerats på förhand. (Gumtäktsvägen 1)

24 13. Det är lätt att nå pappershandduksställningen när den monterats på lagom höjd med tanke på en rullstolsanvändare. (Gumtäktsvägen 1)

25 14. Klädkrokarna i hygienutrymmet skall monteras så att de nås av både rullstolsanvändare, på ca 1100 mm:s höjd från golvet, och på normal höjd ca 1600 mm från golvet. (Agricolakyrkan)

26 15. Både en sittande och stående person bör kunna se sig själv i spegeln. Helfigursspegeln får inte nå lägre ner än 300 mm från golvet. (Agricolakyrkan)

27 16. Som skylt för ett tillgängligt hygienutrymme används den internationella rullstolssymbolen som placeras i ögonhöjd, mm från golvet på dörrens öppningssida. Strömställaren är utrustad med kontrastmarkering. Den finns på 850 mm:s höjd från golvet. (Gumtäktsvägen 1)

28 17. Den fria bredden på dörren till ett tillgängligt hygienutrymme är minst 850 mm. Det finns ingen tröskel i dörröppningen, dörren har en släptröskel. Dörren kan stängas från rullstolen när dörren på gångjärnssidan har utrustats med ett bygelhandtag, 800 mm från golvet. (Gumtäktsvägen 1)

29 18. Om kontrastfärger används för dörrarna till ett tillgängligt hygienutrymme är de lätta att urskilja även med svag syn. Här sitter skyltarna för högt upp. (Synapsia)

30 19. Ett kontrastmaterial- och färgrand leder till dörren till ett tillgängligt hygienutrymme. Dörren och skyltarna har klara kontraster. Skyltarna är rätt placerade på väggen, i ögonhöjd, bredvid dörrens öppningssida. Relieffigurer skall användas i skyltarna. (Tammerforshuset)

31 20. Om dörren till ett hygienutrymme öppnas elektroniskt med ett mynt, måste dörren hållas öppen minst 25 s. Det skall vara lätt att öppna låset med en hand. (Kampens fjärrtrafikterminal)

Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Dörrar, vindfång Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 finns följande föreskrifter om dörrar och öppningar: Med undantag av bostadshus skall den fria bredden vara minst 850 mm för brukare av rullstol

Läs mer

Material, färger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Material, färger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Material, färger Ytmaterialens betydelse med tanke på tillgänglighet Ytmaterialen som används i en byggnad måste väljas med omsorg eftersom de har stor betydelse för säkerheten, ändamålsenligheten och

Läs mer

Servicediskar, inredning

Servicediskar, inredning Servicediskar, inredning Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om inredning: De utrymmen som tjänar byggnadens huvudsakliga ändamål samt därtill hörande fast inredning,

Läs mer

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor

Kyrkan räknas till offentliga rum och de ska även vara tillgängliga för människor Sida 1 Toaletten Hur ska toaletten se för att alla kan använda den? För att på bästa sätt kunna svara på den frågan har vi tagit hjälp av byggnadsinspektör Ola Grönås och Handisam. Kyrkan räknas till offentliga

Läs mer

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Ramper Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om ramper: En ramp får luta högst 8 % (1:12,5) och dess fortlöpande längd får vara högst sex meter. Därefter förutsätts att

Läs mer

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen Hissar Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om nivåskillnader: Då en nivåskillnad som är lika hög eller högre än våningshöjden ordnas med en trappa, skall anordnas en rörelsefri

Läs mer

Information och skyltning

Information och skyltning Information och skyltning Information måste lämpa sig för alla Skyltar och information som gjorts enbart med tanke på hörsel eller syn skall alltid kompletteras på så sätt, att personer som saknar någotdera

Läs mer

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Belysning. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Belysning Belysningens betydelse för syn- och hörselskadade personer Bra belysning är speciellt viktig för personer med svag syn. Det beror på belysningens styrka och kvalitet och hur färger används hur

Läs mer

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Trappor, ledstänger Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om trappor: I byggnader med förvaltnings-, serviceoch affärsutrymmen skall trappsteg i entréhallar och andra utrymmen

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4

med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april 1992 1.2.4 Sjöfartsverkets författningssamling SJÖFS 1992:10 Sjöfartsverkets kungörelse Utkom från trycket med föreskrifter om handikapp- den 18 juni 1992 anpassning av passagerarfartyg; SFH beslutade den 6 april

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

Mötesutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Mötesutrymmen. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Mötesutrymmen Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om mötesutrymmen: Åskådarläktare, auditorier, fest- och konferensrum, restaurangsalar, undervisningssalar, klassrum och

Läs mer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer

BRA FÖR ALLA. En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer BRA FÖR ALLA En skrift om tillgängliga och användbart utformade byggnadsdetaljer Innehåll Förutsättningar... 1 Handikapparkering... 1 Gångväg till entré... 2 Entré... 3 Dörr... 3 Vindfång... 3 Tröskel...

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

since 1870 Duschsystem för seniorer

since 1870 Duschsystem för seniorer since 1870 Duschsystem för seniorer Passar alla rum Glan finns i ett flertal olika utföranden för att passa olika rum. Förutom nedanstående standardutföranden kan vi tillverka specialutföranden såsom anpassning

Läs mer

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014)

GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE. Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) GUIDE [År] TILLGÄNGLIGHETSGUIDE Socialförvaltningen Ovanåkers kommun (Reviderad juli 2014) 1 Innehållsförteckning 12an 3 54an Gruppbostad & gemensamhetsutrymme n 11 Backa 15 Gullvivan 25 Gyllengården 31

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden F1 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Hinderfri byggnad Föreskrifter och anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden Given i Helsingfors den 1 oktober 2004 I enlighet med miljöministeriets

Läs mer

UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH. 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen

UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH. 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen UTREDNING HYGIENRUM INKLUSIVE DUSCH 2011.09.16 Utredningen är en del i projektet Den goda vårdavdelningen Dokumentet är framställd som underlag för diskussioner i samband med planering och projektering

Läs mer

Parkering och entré Reception

Parkering och entré Reception För oss på Quality Hotel Winn i Haninge är det viktigt att alla känner sig välkomna och väntade, därför har vi här listat de punkter där du som gäst kan se vad du kan förvänta dig hos oss. Det här är ett

Läs mer

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I Dörrbredd och entreér En tillgänglig och användbar dörr ska vara så bred att en rullstol kan passera. För en slagdörr ska det fria passagemåttet mätas när dörren är öppnad 90 grader. Dörrens fria passage

Läs mer

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Rullstolshissar Rullstolshissar är vertikalhissar eller trapphissar med lätt konstruktion vilka i allmänhet lämpar sig för ganska små nivåskillnader. I nybyggen måste personhiss användas för förflyttning

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Tillgängliga toaletter

Tillgängliga toaletter Tillgängliga toaletter Här presenteras detaljerad information om vad man ska tänka på för att toaletter ska bli tillgängliga. Det är en fördjupning av riktlinjer för toaletter som finns i vår publikation

Läs mer

Basanpassning Bättre för alla. Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-09

Basanpassning Bättre för alla. Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-09 Basanpassning Bättre för alla Antagen av kommunfullmäktige 2008-04-09 1 2 2008-01-08 Basanpassning Bättre för alla Enligt FN:s standardregler skall personer med funktionsnedsättning tillförsäkras delaktighet

Läs mer

tillgänglighetsstandard

tillgänglighetsstandard Scandics tillgänglighetsstandard Här kan du ta del av vår tillgänglighetsstandard på 110 punkter. Den har tagits fram genom att vi noga följt gästens väg ända från parkeringen och vidare genom hela hotellet.

Läs mer

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT Checklistan är till hjälp vid bedömningen av kulturobjekts tillgänglighet för personer med rörelse- eller funktionshinder. Rikta gärna eventuella frågor

Läs mer

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala

RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala 1 RAPPORT INVENTERING Ture Ålander Läkarpraktik Uppsala Vid inventeringen medverkan av: Barbro Mattsson HSO Östhammar Ture Ålander, husläkarmottagningen Datum: 20090507 Tidsåtgång inventering och dokumentation:

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av

Läs mer

Golvbrunnar och -rännor

Golvbrunnar och -rännor Golvbrunnar och -rännor Stålhårt partnerskap innehåll. TORRBRUNNAR..... GOLVBRUNNAR..... SKRÄP- OCH SANDFÅNG... Grovhall och liknande utrymmen.... Storkök..... SPÄRRÄNNOR.... Väggnära brunnar... 6. GOLVRÄNNOR...

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

LINTEC COMBISYSTEM. LinTec Rehab. Ett nytt unikt system för vård- och omsorgsboende. Individuell anpassning med en enkel knapptryckning

LINTEC COMBISYSTEM. LinTec Rehab. Ett nytt unikt system för vård- och omsorgsboende. Individuell anpassning med en enkel knapptryckning LINTEC COMBISYSTEM LinTec Rehab Ett nytt unikt system för vård- och omsorgsboende Individuell anpassning med en enkel knapptryckning 1:a pris för bästa renoveringsprodukt i SABO-tävlingen Professionell

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Innehåll Tolkning av åtgärdsförslagen... 3 Angöring, parkering... 3... 3 Entré Järnvägsgatan 25... 3... 3 Kapprum...

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster 1 (5) ANVISNINGAR Vänligen skicka den ifyllda blanketten per e-post till adressen esteeton.espoo@espoo.fi Syftet med blanketten är att

Läs mer

SE 102-12. care. Badrum för livet

SE 102-12. care. Badrum för livet SE 102-12 care Badrum för livet Välj ett badrum som matchar dig. De flesta av oss vill givetvis bo hemma så länge som möjligt. Idag är vi också ofta piggare och friskare lite längre än förr. Det är nu

Läs mer

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter 1 (9) Utfärdad: xx.xx.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 6 4 mom., 15 3 mom., 16 och 23 1 mom.

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser Bygg ikapp handikapp (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR Allmänt (s 37-42, 183-96) Kan markeras om det står cyklar,

Läs mer

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun

BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun BASANPASSNINGSPROGRAM Höganäs kommun Antaget av kommunfullmäktige den 16 september 2010, 86 Basanpassning av bostäder i nyproduktion - gällande i Höganäs kommun 1 Materialet är en sammanställning av tekniska

Läs mer

Checklista för inredning av städvänliga lokaler

Checklista för inredning av städvänliga lokaler 1 (8) Checklista för inredning av städvänliga lokaler Checklistan beskriver vad ni själva ska göra för att underlätta städningen av era lokaler. Checklistan tar både upp sådant som kan förbättras i befintliga

Läs mer

Riktlinjer för basutformning för bostäder

Riktlinjer för basutformning för bostäder Riktlinjer för basutformning för bostäder BASUTFORMADE BOSTÄDER ÄR BÄTTRE FÖR ALLA Basutformning ökar möjligheten för den som drabbas av nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att bo kvar i sin bostad.

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Entréer, gårdsarrangemang

Entréer, gårdsarrangemang Entréer, gårdsarrangemang Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om gårdsarrangemang: "En del av de bilplatser som hör till byggnaden skall lämpa sig för rullstolsbundna.

Läs mer

Screeningverktyget HOUSING ENABLER

Screeningverktyget HOUSING ENABLER Screeningverktyget HOUSING ENABLER Kartläggningsformulär Datum. Användarens namn Bostadens adress...... Identifikationskod BOSTADSSTANDARD (enligt Boverket, 2008) Följande nödvändiga bostadsfunktioner

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Tillgänglighet för alla. så bygger och planerar du rätt från början från ett tillgänglighetsperspektiv

Tillgänglighet för alla. så bygger och planerar du rätt från början från ett tillgänglighetsperspektiv Tillgänglighet för alla så bygger och planerar du rätt från början från ett tillgänglighetsperspektiv Zdenka Sramkova, Add Access Sweden AB Stockholm, 5-6 december 2017 Bostad utan institutionell prägel

Läs mer

Tillgängliga dörrar allmänt... 2. Dörrtyper... 3. Dörrbredd... 6. Manöverutrymme på båda sidor om dörren... 7. Tröskel... 12

Tillgängliga dörrar allmänt... 2. Dörrtyper... 3. Dörrbredd... 6. Manöverutrymme på båda sidor om dörren... 7. Tröskel... 12 Tillgängliga dörrar Här presenteras detaljerad information om vad man ska tänka på för att få tillgängliga dörrar. Det är en fördjupning av riktlinjerna för dörrar som finns i vår publikation Riv hindren

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän. Tillgänglighetspromenad Plats: Vita Sandar Datum: 3 maj 2017 Tillgänglighetspromenaden genomfördes en solig eftermiddag med företrädare från funktionshinderföreningar, Politiken, näringsidkare och tjänstemän.

Läs mer

TYPRUM: RWC/Dusch. Innehåll. Checklista RWC/Dusch

TYPRUM: RWC/Dusch. Innehåll. Checklista RWC/Dusch TYPRUM 2014-12-12 TYPRUM: RWC/Dusch Innehåll Checklista RWC/Dusch Typrumsritningar: TYP 1 RWC/Dusch vårdrum TYP 2 RWC/Dusch vårdrum, med skötbord TYP 3 RWC/Dusch vårdrum/isoleringsrum, med spoldesinfektor

Läs mer

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård

Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård 1 (5) Avdelningen för nsjukvård Geriatrikenheten Checklista fysisk tillgänglighet Checklista avseende fysisk tillgänglighet: Specialiserad palliativ slutenvård Företagsnamn Organisationsnummer Verksamhetens

Läs mer

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1

Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Självskattning av tillgänglighet i stadens lokaler Sid 1 Bakgrund och syfte Stockholm ska vara en stad som är tillgänglig för alla det ställer krav på flera olika sätt. Ett är hur de lokaler vi bedriver

Läs mer

www.badex.se Burlington badrumsporslin

www.badex.se Burlington badrumsporslin www.badex.se Burlington badrumsporslin Det vackra badrumsporslinet och tillbehören från Burlington kombinerar det bästa från dåtid och nutid. Det innebär att man trots den traditionella stilen ändå får

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler

Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Åtgärdslista till rapporten över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Innehåll Angöring, parkering... 3... 3 Entréer... 3 Entrén (befintlig)... 3 Vindfång i den befintliga entrén... 3 Den nya entrén...

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

TYPRUM: Vårdrum isolering

TYPRUM: Vårdrum isolering TYPRUM 2014-12-12 TYPRUM: Vårdrum isolering Innehåll Checklista vårdrum isolering Typrumsritningar: Vårdrum isolering Hänvisningar 1. VLL:s projekteringsanvisningar 2. Typrumsritning Tvättplats TYP 1 3.

Läs mer

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet Biografen Zita Folkets Bio Stockholm INNEHÅLL Angöring, parkering... 3 Entréer... 3 Allmänt om lokaler... 3 Förflyttningsvägar... 3 Biosalonger... 4 Biosalong

Läs mer

Praktisk inventering. Inventera enklast så här

Praktisk inventering. Inventera enklast så här Praktisk inventering Inventera enklast så här Avsätt tid Se till att avsätta tillräckligt med tid. Inventeringen, beroende på verksamheten, kan ta allt mellan en timma till flera timmar. Se till att du

Läs mer

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Sida 1 av 8 Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Umeå Kulturhus, Umeå 7:4 Projekt: Uppdragsnummer: Preliminärhandling Upprättad den 4 mars 2015 Reviderad den Granskning utförd av: Solveig

Läs mer

Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG

Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG Rullstolsplats EU-direktiv 2001/85/EG 2006-11-24 Definitioner av bussar enligt EU-direktiv 20 01/85/EG Klassificering av busstyper används i olika sammanhang för att kort beskriva fordonen. I bussdirektivet

Läs mer

Tillgänglighet i Ålsjöns naturreservat, Söderhamn

Tillgänglighet i Ålsjöns naturreservat, Söderhamn Tillgänglighet i Ålsjöns naturreservat, Söderhamn Parkerings- och angöringsplats Det finns 2-3 handikapparkeringar, ytorna täcker >5% av parkeringarna. Handikapparkering finns nära entré/informationsplatsen.

Läs mer

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om nedsatt rörelseförmåga,

Läs mer

Bilaga 3 Styrande förutsättningar vid val av porslin och blandare. Skapad: Uppdaterad:

Bilaga 3 Styrande förutsättningar vid val av porslin och blandare. Skapad: Uppdaterad: Bilaga 3 Styrande förutsättningar vid val av porslin och Skapad: 2018 11 12 Uppdaterad: sid 2 av 12 Innehåll Bilaga 3 Styrande förutsättningar vid val av porslin och... 3 Inledning... 3 Exempel på krav...

Läs mer

BADRUM - CARETEME. Forhandler i Norge

BADRUM - CARETEME. Forhandler i Norge since 1870 BADRUM - CARETEME Forhandler i Norge Postboks 12 Bryn, NO 0611 Oslo Nils Hansens vei 2, NO 0667 Oslo Tlf.: 22 72 23 55 Fax: 22 72 38 19 E-post: post@astec.no www.astec.no since 1870 Fyra decennier

Läs mer

BADRUM MED OMTANKE Ett helhetskoncept för vård och omsorg

BADRUM MED OMTANKE Ett helhetskoncept för vård och omsorg BADRUM MED OMTANKE Ett helhetskoncept för vård och omsorg www.trident.se Ett helhetskoncept för funktionella badrum Badrum med omtanke är Tridents helhetskoncept för badrum, utvecklat för att uppfylla

Läs mer

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Stockholms läns museum på Järnvägsgatan 25 i Sickla för att identifiera ev. hinder mot

Läs mer

Handhavande stationshus Uppsala Östra

Handhavande stationshus Uppsala Östra UPSALA-LENNA JERNVÄG Handhavande stationshus Uppsala Östra Gäller fr. o. m. 2012-04-04 ULJH 053 2 ULJH 053 Förteckning över ändringstryck Nr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Gäller fr. o. m. Ändringstryck Infört

Läs mer

SORTIMENTSÖVERSIKT HYGIEN /19

SORTIMENTSÖVERSIKT HYGIEN /19 SORTIMENTSÖVERSIKT HYGIEN 2016-05-01-2018-04-30 2016-05-01 1/19 KLASSNR Målgrupp: TOAFÖRHÖJARE Toalettstolsförhöjningen används av vuxna och ungdomar med olika kroppsmått. Brukaren kan ha behov av en fristående

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

TYPRUM: Vårdrum. Innehåll. Checklista vårdrum. Typrumsritningar: Vårdrum. Hänvisningar

TYPRUM: Vårdrum. Innehåll. Checklista vårdrum. Typrumsritningar: Vårdrum. Hänvisningar TYPRUM 2014-12-12 TYPRUM: Vårdrum Innehåll Checklista vårdrum Typrumsritningar: Vårdrum Hänvisningar 1. VLL:s projekteringsanvisningar 2. Typrumsritning Tvättplats TYP 2 3. Typrumsritning RWC/Dusch TYP

Läs mer

3 Rambeskrivning. SUNNANÅ Sjöbodar Nr. 2, 7 och 10 Totalentreprenad. Förfrågningsunderlag MELLERUD MELLERUDS KOMMUN

3 Rambeskrivning. SUNNANÅ Sjöbodar Nr. 2, 7 och 10 Totalentreprenad. Förfrågningsunderlag MELLERUD MELLERUDS KOMMUN SUNNANÅ Sjöbodar Nr. 2, 7 och 10 Totalentreprenad 3 Rambeskrivning MELLERUD MELLERUDS KOMMUN Uppdragsansvarig: Ingmar Johansson Upprättad av: Filip Björndahl 2 av 5 VÄGG INNERVÄGGAR Kompletterande väggkonstruktioner

Läs mer

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME

HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME HANDBOK FÖR ETT FUNGERANDE AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMME AVFALLSUTRYMMETS PLACERING Avfallsutrymme I Vasa behövs åtgärdstillstånd eller bygglov för skyddstak för avfallskärl och konstruktioner. Ett avfallsutrymme

Läs mer

HYGIEN - SORTIMENTSÖVERSIKT Avtalstid:

HYGIEN - SORTIMENTSÖVERSIKT Avtalstid: HYGIEN - SORTIMENTSÖVERSIKT Avtalstid: 160501-180430 1 OBJEKT 1 Målgrupp: TOAFÖRHÖJARE Toalettstolsförhöjningen används av vuxna och ungdomar med olika kroppsmått. Brukaren kan ha behov av en fristående

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

K A T A L O G. Stödhandtag TOALETT BADRUM ÖVRIGA RUM. Våra övriga artiklar hittar Du på vår hemsida. www.euforia.se

K A T A L O G. Stödhandtag TOALETT BADRUM ÖVRIGA RUM. Våra övriga artiklar hittar Du på vår hemsida. www.euforia.se K A T A L O G Stödhandtag TOALETT BADRUM ÖVRIGA RUM Våra övriga artiklar hittar Du på vår hemsida www.euforia.se Devon fällbart stödhandtag. Handtaget fästes i vägg med en fästplatta. Fästplattans storlek

Läs mer

informerar Att ledsaga synskadade Idet här informationsbladet får du tips på hur du ledsagar

informerar Att ledsaga synskadade Idet här informationsbladet får du tips på hur du ledsagar informerar Att ledsaga synskadade Synskadades Riksförbund tar till vara synskadades intressen och är ett språkrör gentemot samhället. Målet är att synskadade ska kunna leva ett aktivt och jämlikt liv.

Läs mer

Hjälptexter till enkelt avhjälpta hinder (HIN) kriterier i Tillgänglighetsdatabasen

Hjälptexter till enkelt avhjälpta hinder (HIN) kriterier i Tillgänglighetsdatabasen Hjälptexter till enkelt avhjälpta hinder (HIN) kriterier i Tillgänglighetsdatabasen 001 Typsnitt (HIN) Typsnitt som är linjära är enkla och lättlästa. De är inte kursiva och är ganska jämntjocka. Exempel

Läs mer

Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet

Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Vad ska lovhandläggaren tänka på? Vanliga fel 1 Eva Björklund Arkitekt SAR/MSA Sakkunnig i tillgänglighet Hissen skulle skapa tillgänglighet med rullstol och rollator, men hur komma in? Att tänka på, vanliga

Läs mer

gryning möbel möbler gryning

gryning möbel möbler gryning möbel I Gryning får du en modernt klassisk stil. De överfalsade fronterna med fräst profil kombinerar ett klassiskt uttryck med moderna tunna linjer. Vackra och gedigna material kombineras med väl utvalda

Läs mer

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna

Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna - 1 - Montering av CityBoxen Läs igenom instruktionen innan du startar uppmontering av boxarna CityBoxens Monteringsanvisning Innan du börjar montera boxarna Innan du startar uppmonterar av City-Boxen

Läs mer

SE 82-07. Ifö Sign vägghängd WC. Till och med upplevelsen är inbyggd. www.ifo.se/sign

SE 82-07. Ifö Sign vägghängd WC. Till och med upplevelsen är inbyggd. www.ifo.se/sign SE 82-07 Ifö Sign vägghängd WC Till och med upplevelsen är inbyggd. www.ifo.se/sign Det är detaljerna som gör skillnaden Det finns massor av fördelar med en vägghängd WC. För det första finns det många

Läs mer

Fastighetsboxar. Riktlinjer och rekommendationer. Version 12 2014-05-13 Sid 1

Fastighetsboxar. Riktlinjer och rekommendationer. Version 12 2014-05-13 Sid 1 Fastighetsboxar Riktlinjer och rekommendationer Sid 1 Följande riktlinjer och rekommendationer för placering och utformning av fastighetsboxar har tagits fram i samråd mellan Posten, Bring/Citymail, Fria

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

TYPRUM: RWC/Dusch. Innehåll. Checklista RWC/Dusch

TYPRUM: RWC/Dusch. Innehåll. Checklista RWC/Dusch TYPRUM 2018-03-26 TYPRUM: RWC/Dusch Innehåll Checklista RWC/Dusch Typrumsritningar: TYP 1 RWC/Dusch vårdrum TYP 2 RWC/Dusch vårdrum, med skötbord TYP 3 RWC/Dusch vårdrum, enpatientrum med förrum. Med spoldesinfektor

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

M2 200 kg drivhjul. Dusch-/toalettstol för större, självständiga. HMN a/s

M2 200 kg drivhjul. Dusch-/toalettstol för större, självständiga. HMN a/s www.hmn.dk M2 200 kg drivhjul Dusch-/toalettstol för större, självständiga användare M2 200 kg Drivhjul Till den självständiga användaren M2 200 kg Drivhjul Art.nr.: 310287 M2 200 kg Drivhjul har stor

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar

Vi behöver dina mått. Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Vi behöver dina mått Det är enkelt att beställa måttanpassade skjutdörrar Tillvägagångssätt De mått vi behöver veta för att tillverka skjutdörrar anpassade till ditt utrymme är höjd och bredd, dvs installationsöppningen.

Läs mer

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning

Material till flyttstädning. Planering av flyttstädning Material till flyttstädning Här är en lista på städmaterial du behöver för att uppnå bästa resultat vid flyttstädning. Glöm inte heller att du behöver ha tillgång till (varmt) vatten och el under städningen.

Läs mer

Slätmossens naturpark

Slätmossens naturpark Naturen på lika villkor Slätmossens naturpark Haninge kommun INVENTERINGSRAPPORT Datum: 26/9 2016 Inventerare Katrin Jones Hammarlund Med från kommunen: Petra Lindvall Projekt Naturen på lika villkor Utförare

Läs mer

Fastighetsboxar. Riktlinjer och rekommendationer. Version 11 2010-11--01 Sid 1

Fastighetsboxar. Riktlinjer och rekommendationer. Version 11 2010-11--01 Sid 1 Fastighetsboxar Riktlinjer och rekommendationer Sid 1 Följande riktlinjer och rekommendationer för placering och utformning av fastighetsboxar har tagits fram i samråd mellan Posten, Citymail, Fria Postoperatörers

Läs mer

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla

Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tillgängliga verksamheter i en stad för alla Tips på hur du kan göra din verksamhet framkomlig och välkomnande för personer med funktionsnedsättning Stockholm en stad för alla Stockholms stad arbetar

Läs mer

Geberit Group. badstudıose. VÅRKAMPANJ Minst 20% rabatt på hela Ifös sortiment *)!

Geberit Group. badstudıose. VÅRKAMPANJ Minst 20% rabatt på hela Ifös sortiment *)! Geberit Group badstudıose 8-16 VÅRKAMPANJ Minst 20% rabatt på hela Ifös sortiment *)! UTAN spolkant för hygienens och städningens skull. Ny påfyllningsventil som sparar upp till 0,5 l vatten vid varje

Läs mer

Ifö Sign SE broschyr konsument 66-10. WC, spolknapp och installationselement från Ifö. För att allt hör ihop. 2 3

Ifö Sign SE broschyr konsument 66-10. WC, spolknapp och installationselement från Ifö. För att allt hör ihop. 2 3 Tänk igenom 3 Ifö Sign SE broschyr konsument 66-10 WC, spolknapp och installationselement från Ifö. För att allt hör ihop. 2 3 I Ifös värld hör allt ihop. Det betyder att även de mest diskreta detaljerna

Läs mer

SORTIMENTSÖVERSIKT HYGIEN 2012-05-01-2014-04-31 AVTAL 11OLL3729 OCH 12OLL1370 1/8

SORTIMENTSÖVERSIKT HYGIEN 2012-05-01-2014-04-31 AVTAL 11OLL3729 OCH 12OLL1370 1/8 SORTIMENTSÖVERSIKT HYGIEN 2012-05-01-2014-04-31 AVTAL 11OLL3729 OCH 12OLL1370. 1/8 Leverantör och Produktnamn Toaförhöjare Hi-Loo II delmonterad med armstöd fast 6cm Produktbeskrivning i Hinfo Hi-Loo är

Läs mer