Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rullstolshissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen"

Transkript

1 Rullstolshissar Rullstolshissar är vertikalhissar eller trapphissar med lätt konstruktion vilka i allmänhet lämpar sig för ganska små nivåskillnader. I nybyggen måste personhiss användas för förflyttning från en nivå till en annan. Också i renoveringsbyggen bör i första hand en användning av personhiss eftersträvas om nivåskillnader förekommer. Vertikalhiss eller trapphiss I allmänhet rekommenderas en vertikalhiss framom en trapphiss. En trapphiss lämpar sig bäst när gamla byggnader renoveras och det inte är möjligt att installera en vertikalhiss. I en rak trappa utan vilplan blir en trapphiss ett förmånligare alternativ än en vertikalhiss. Däremot är en vertikalhiss förmånligare än en trapphiss i trappor med mellanliggande vilplan. En trapphiss i en spiraltrappa är i förhållande den allra dyraste. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

2 Vertikalhiss Vertikalhissar kan finnas både med och utan schakt. Vertikalhissar har normalt 2-3 stannplan. Schakt och dörrar behövs alltid vid hisstransport genom en bjälklag. Om transporten inte går genom bjälklag och lyfthöjden inte överstiger 2 m, är ett schakt inte nödvändigt. Dörrarna och låsen måste alltid vara stängda när hissen är i rörelse. En vertikalhiss kan monteras om det finns tillräckligt utrymme. Utrymmet som reserveras skall vara mm brett och mm långt. I bottenvåningen behövs dessutom en fördjupning i golvet. För djupet skall mm reserveras, då är det möjligt att installera alternativa hisstyper. Det finns också några hisstyper som kräver endast en 50 mm:s fördjupning i golvet. När hissen är på det översta stannplanet skall den fria höjden mätt från plattformen vara minst 2,0 m. Utrymmet på hissens stannplan I tillägg till det ovan nämnda behövs på längden i det utrymme som reserveras, en fri vändcirkel framför hissingångarna. Om det inte finns plats för ett hisschakt, kan byggnadens inomhustrappa i vissa fall utrustas med en trapphiss. Även i detta fall behövs tillräckligt fritt utrymme på hissens stannplan. Plattformens mått Plattformen i en vertikalhiss (load support): bredd x djup minst 900 mm x 1400 mm, när öppningen eller öppningarna är i den korta väggen. Om öppningarna är i intilliggande väggar måste plattformen vara minst 1400 mm x 1400 mm. Vertikalhissens nominella last Vertikalhissens nominella last är minst 250 kg, rekommenderad nominell last är 300 kg.

3 Vertikalhisschakt En vertikalhiss levereras med schakt till beställaren. Hissleveransen inkluderar ett självbärande schakt av sandwichkonstruktion som sammanställs av stålskive- och/eller glaskassetter på installeringsplatsen. På den övre nivån är schaktet 1100 mm högt. Schaktet kan också vara lika högt som rummet. För hissdörrarna finns elektroniskt dörröppningsmaskineri som extra utrustning. Vertikalhiss utan schakt För nivåskillnader som är max en halv meter kan en vertikalhiss som monteras på golvytan användas och denna behöver inget eget schakt. Denna hisstyp lämpar sig t.ex. för ett podium eller en talarstol. Vertikalhiss utomhus Vid en yttertrappa kan en vertikalhiss utan schakt användas. Om lyfthöjden är max 0,5 m behövs inga skyddsväggar eller portar. I dessa fall skyddas hissens nedre del med skyddsbalkar. Om lyfthöjden är högre, ändå max 2 m, utrustas hissens plattform med skyddsväggar och portar och under denna med säkerhetsbotten som gör att hissen stannar om den stöter mot ett hinder.

4 Trapphiss En trapphiss behöver inget eget hisschakt. Det är en fällbar plattform som rör sig i trapputrymmet längs en rörformad räls eller en räls. Rälsen fästs i antingen trappstegen eller väggen beroende på typ av trappor och hiss. Den rörformade rälsen i vissa trapphissar kan användas som ledstång. En trapphiss kan användas i olika typer av trappor. En trapphiss kan också installeras i en spiraltrappa om trappans dimensioner uppfyller minimikraven. Trappans bredd skall, beroende på hisstyp, vara minst mm. I en trappa med vilplan på mellannivå skall mellanplanet likaså vara mm brett för att plattformen skall kunna vända 180. Den fria höjden från trapphissens plattform till taket av hisschaktet, måste vara minst 2,0 m när hissen används av t.ex. en person som använder kryckor och står på plattformen. Trapphissarnas nominella last är kg. På den nedre nivån behöver hissen ett utrymme vars längd är 1700 mm. Utrymme behövs inte rakt framför trappan om hissen kan vända runt hörnet på den nedre nivån och då behövs alltså utrymme för att avlägsna sig bredvid trappan. På den nedre nivån behövs betydligt mer utrymme än på den övre nivån eftersom det behövs utrymme för plattformen och dessutom för att vända rullstolen. Det behövs inte lika mycket utrymme på den övre nivån eftersom hissen stannar ovanför trapporna på samma nivå som golvet och på själva stannplanet behövs lika stort fritt utrymme för att förflytta sig ur hissen som på den nedre nivån, dvs. en cirkel med diametern 1500 mm.

5 1. Vertikalhissens dörrar är i motsatta väggar. Lastplattformens storlek är minst 1400 mm x 900 mm. Dörrarna är i kortväggarna. (Radisson SAS Seaside Hotel)

6 2. Lämplig höjd för tryckknapparna i en vertikalhiss är 800 mm för en rullstolsanvändare. (Radisson SAS Seaside Hotel)

7 3. Knapp för en vertikalhiss. (Stockmann)

8 4. Vertikalhiss på nedre nivån. Nominella lasten på en rullstolshiss skall vara minst 250 kg, 300 kg är den last som rekommenderas. (Stockmann)

9 5. Tryckknapparna inne i hissen. Knappen måste hållas nedtryckt för att hissen skall röra sig. (Stockmann)

10 6. Vertikalhiss på övre nivån. I nivåskillnader som är mer än en meter rekommenderas i allmänhet en rullstolshiss eller en hiss framom en ramp. (Stockmann)

11 7. Anropsknapp för en vertikalhiss på nedre plan. (Helsingfors Stadsteaters lilla scen)

12 8. Vertikalhissens dörrar är i intilliggande väggar. Plattformen skall ha storleken 1400 mm x 1400 mm. (Helsingfors Stadsteaters lilla scen)

13 9. Vertikalhissen har en bred dörr vilket gör det lättare att avlägsna sig ur hissen på det övre planet. (Helsingfors Stadsteaters lilla scen)

14 10. En vertikalhiss under tak utomhus, går till restaurangens entrénivå. (Restaurang Mecca)

15 11. Golvet i talarstolen är en lyftplatta. Vertikalhissen är i nedre position. (Tröskeln rf.)

16 12. Talarstol med vertikalhiss i övre position. Denna hiss kan också användas vid podiet om nivåskillnaden är max 500 mm. (Tröskeln rf.)

17 13. Tryckknapp i talarstolen. Alternativt fungerar hissen också med fjärrkontroll. (Tröskeln rf.)

18 14. Trapphissen går upp vid en nivåskillnad mellan två utställningssalar. (Nationalmuseet)

19 15. Trapphissen går upp till samma nivå som en tillgänglig loge. (Svenska Teatern)

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Trappor, ledstänger Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om trappor: I byggnader med förvaltnings-, serviceoch affärsutrymmen skall trappsteg i entréhallar och andra utrymmen

Läs mer

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen

Hissar. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringsservice (VYP) och Jyrki Heinonen Hissar Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om nivåskillnader: Då en nivåskillnad som är lika hög eller högre än våningshöjden ordnas med en trappa, skall anordnas en rörelsefri

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster 1 (5) ANVISNINGAR Vänligen skicka den ifyllda blanketten per e-post till adressen esteeton.espoo@espoo.fi Syftet med blanketten är att

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Ramper. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Ramper Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om ramper: En ramp får luta högst 8 % (1:12,5) och dess fortlöpande längd får vara högst sex meter. Därefter förutsätts att

Läs mer

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION RAPPORT BRF PRIORN, HISSINSTALLATION 2012-06-25 Uppdrag: 241403, Brf Priorn Titel på rapport: Brf Priorn, Hissinstallation Status: Förhandskopia Datum: 2012-06-25 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden F1 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Hinderfri byggnad Föreskrifter och anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden Given i Helsingfors den 1 oktober 2004 I enlighet med miljöministeriets

Läs mer

Modern design, med en mängd innovativa funktioner för raka och svängda trappor.

Modern design, med en mängd innovativa funktioner för raka och svängda trappor. STOLTRAPPHISS - 260 Stoltrapphiss 260 - de Modern design, med en mängd innovativa funktioner för raka och svängda trappor. Introduktion. Den ultimata trapphissen för flexibilitet - det är Starla. Starla

Läs mer

Hissar. och. November. serie bör även kunna. användas med nyckelbrytare. projektansvarige. inte ett mail till. driftsäkra samt.

Hissar. och. November. serie bör även kunna. användas med nyckelbrytare. projektansvarige. inte ett mail till. driftsäkra samt. RÅDGIVANDE REFERENS Hissar och inredning Allmän beskrivning Hissar i skolor ska vara anpassade för elever, Om SISAB:s referenser personal och besökare med funktionshinder. Hissar SISAB:s referenser är

Läs mer

Vår styrka - den kompletta lösningen

Vår styrka - den kompletta lösningen hissar hissar 1 Vår styrka - den kompletta lösningen P DAHL har sedan starten specialiserat sig på hissystem och sedan många år har vi varit Norra Europas största leverantör och tillverkare av hisselektronik.

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Innehåll Tolkning av åtgärdsförslagen... 3 Angöring, parkering... 3... 3 Entré Järnvägsgatan 25... 3... 3 Kapprum...

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter 1 (9) Utfärdad: xx.xx.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 6 4 mom., 15 3 mom., 16 och 23 1 mom.

Läs mer

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar

Avfallsutrymmen. Råd och anvisningar för. samt transportvägar Råd och anvisningar för Avfallsutrymmen samt transportvägar www.vafabmiljo.se kundservice@vafabmiljo.se Tel: 020-120 22 20 www.facebook.com/vafabmiljo Dessa råd och anvisningar gäller inom hela Västerås

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

RAKA TRAPPOR HÄFLA BRUKS AB

RAKA TRAPPOR HÄFLA BRUKS AB RAKA TRAPPOR HÄFLA BRUKS AB HÄFLA BRUK Tradition, kunskap och utveckling Man brukar säga att man lär så länge man lever. Häfla Bruk har en lång historia och under drygt 300 år har erfarenhet, kunskap

Läs mer

CIBES TWO DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS

CIBES TWO DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS CIBES TWO DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS 2 INNEHÅLL 4 CIBES TWO Det första du märker med TWO är hur liten plats den tar. Trapphissen är kompakt men har en säker konstruktion. 6 du kan fortfarande använda trappan

Läs mer

MC 3000 En hiss med kompakta mått för befintliga bostadshus. Den svenska kvalitetslösningen

MC 3000 En hiss med kompakta mått för befintliga bostadshus. Den svenska kvalitetslösningen MC 3000 En hiss med kompakta mått för befintliga bostadshus Den svenska kvalitetslösningen Tryggt och bekvämt för hyresgästerna I många flervåningshus saknar de boende alternativ till trapporna för att

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av

Läs mer

OPTIONER Living Collection och Prime Series

OPTIONER Living Collection och Prime Series OPTIONER Living Collection och Prime Series Innehåll Living Collection Living CL...4 Living M...6 Living C4000...10 Living C7000...13 Living XTR2000...16 Living XTR7000...18 Prime Series PRIME CL2000...

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Vi kan väl börja utanför. Ja jo,

Läs mer

Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016

Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016 Anvisningar för hiss- och hinderlöshetsunderstöd 2016 28.1.2016 Anvisningarna gäller understöd för: installation av ny hiss (hissunderstöd) avlägsnande av rörelsehinder (hinderlöshetunderstöd) Innehåll

Läs mer

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I

9 0,84. Dörrbredd och entreér. Tillgängliga dörrar - Handisams fördjupningsblad. Dörrens fria passage mått bör vara: ..::_I Dörrbredd och entreér En tillgänglig och användbar dörr ska vara så bred att en rullstol kan passera. För en slagdörr ska det fria passagemåttet mätas när dörren är öppnad 90 grader. Dörrens fria passage

Läs mer

Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Dörrar, vindfång. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Dörrar, vindfång Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 finns följande föreskrifter om dörrar och öppningar: Med undantag av bostadshus skall den fria bredden vara minst 850 mm för brukare av rullstol

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Tukes-anvisning S6-2011 UNDERHÅLL, ÄNDRINGSARBETEN OCH BESIKTNINGAR AV HISSAR

Tukes-anvisning S6-2011 UNDERHÅLL, ÄNDRINGSARBETEN OCH BESIKTNINGAR AV HISSAR Tukes-anvisning S6-2011 UNDERHÅLL, ÄNDRINGSARBETEN OCH BESIKTNINGAR AV HISSAR 1. Inledning Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) meddelar med stöd av 56 i elsäkerhetslagen (410/1996) kompletterande anvisningar

Läs mer

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler Rapport över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Cirkus Cirkörs lokaler på Värdshusvägen 7 i Alby för att identifiera ev. hinder mot tillgänglighet för

Läs mer

Invacare. Colibri. Invacare. Colibri TM Lätt att ta med

Invacare. Colibri. Invacare. Colibri TM Lätt att ta med Invacare Colibri Invacare Colibri Lätt att ta med Lätt att ta med Tänk inte - gör det bara! Du behöver inte mer än en minut för att montera isär och göra Colibri redo för transport. Tack vare det geniala

Läs mer

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder!

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Söderköpings kommun Bakgrund I vårt land ska gator, parker, torg, handels- och kulturnäringar samt andra

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580

Nordline. Monteringsanvisning Garageport. Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Nordline Monteringsanvisning Garageport Lertagsgatan 7 69434 Hallsberg 019-125580 Byggmå& på din port A: ÖppningsmåC skall vara samma som angiven portbredd. Portbladen är några cm bredare. B: ÖppningsmåC

Läs mer

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT Checklistan är till hjälp vid bedömningen av kulturobjekts tillgänglighet för personer med rörelse- eller funktionshinder. Rikta gärna eventuella frågor

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET

Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbordsguiden DIN GUIDE TILL DET BÄSTA SKÖTBORDET Skötbord Alla våra skötbordsmodeller är ergonomiska och snälla mot din rygg. I denna broschyr ger vi dig en överblick samt en kort presentation av skötbordsmodeller

Läs mer

Grundsetup av Formelbil

Grundsetup av Formelbil Grundsetup av Formelbil Vilken utrustning behövs Snöre Lod Måttband Stålskala Camber / Vinkelmätare Vattenpass 4st Träklossar för markfrigång 2 profiler/plankor i bilens bredd+10cm Låshylsor till styrningen

Läs mer

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus

NACKASALEN Konst i Nacka stadshus NACKASALEN Konst i Nacka stadshus Nackasalen ritades främst av arkitektfirman Aperto AB. Den rymmer 58 sittande personer vid bord, och 100 ej bord. Nackasalen har en hög genomströmning av människor och

Läs mer

BRUKSANVISNING. ver. 1.2

BRUKSANVISNING. ver. 1.2 BRUKSANVISNING ver. 1.2 OBS Denna produkt är ämnad för barn över tre (3) år gamla. OBS Vi (Lillagunga) bär inget ansvar för eventuella olyckor eller skador som uppstått som följd av att ha missförstått

Läs mer

MONTERINGSANVISNING SÄKERHET I VARJE STEG RULLSTÄLLNING RT 1400 / RT 750 TRAPPSTÄLLNING ST 1400 HANTVERKARSTÄLLNING FT 750 FT 750 RT 750 RT 1400

MONTERINGSANVISNING SÄKERHET I VARJE STEG RULLSTÄLLNING RT 1400 / RT 750 TRAPPSTÄLLNING ST 1400 HANTVERKARSTÄLLNING FT 750 FT 750 RT 750 RT 1400 MONTERINGSANVISNING RULLSTÄLLNING RT 1400 / RT 750 TRAPPSTÄLLNING ST 1400 HANTVERKARSTÄLLNING FT 750 EN 1298 - IM - sv RT 750 FT 750 RT 1400 ST 1400 SC1809 12 SÄKERHET I VARJE STEG www.wibeladders.se INNEHÅLL

Läs mer

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Tillgängligheten på kyrkogården enkelt avhjälpta hinder Om att förenkla kyrkogårdsbesöket för personer med nedsatt rörelseförmåga eller syn. Men glöm inte

Läs mer

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se

Monteringsanvisning. trätrappor. Tel. 0382-133 10 www.snickarlaget.se Monteringsanvisning trätrappor Denna monteringsanvisning är en generell anvisning för hur en trappa i olika utföranden skall monteras. Läs igenom hela monteringsanvisningen innan montaget börjar för att

Läs mer

INTRODUKTION OCH ANVISNING FÖR UPPBYGGNAD AV RAMPER

INTRODUKTION OCH ANVISNING FÖR UPPBYGGNAD AV RAMPER INTRODUKTION OCH ANVISNING FÖR UPPBYGGNAD AV RAMPER Med Excellent Systems ramper finns det så många kombinationsmöjligheter att det nästan bara är fantasin som sätter gränserna. Traditionella raka ramper

Läs mer

Digisign 15 april 2007. Användarmanual

Digisign 15 april 2007. Användarmanual ViktorV12 Användarmanual Användarmanual Viktor Viktor är ett verktyg för att simulera en last i en hisskorg. Verktyget kan även användas för att mäta viktskillnad mellan motvikt och korg. I figur 1 nedan

Läs mer

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING. Miljöministeriets förordning om bostadsplanering

FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING. Miljöministeriets förordning om bostadsplanering G1 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Bostadsplanering Föreskrifter och anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om bostadsplanering Given i Helsingfors den 1 oktober 2004 I enlighet med miljöministeriets

Läs mer

Kort bruksanvisning FLUX

Kort bruksanvisning FLUX Kort bruksanvisning FLUX Bruksanvisning art nr MB 3301KB Denna bruksanvisning ger information om montering, inställningsmöjligheter, säkerhetsföreskrifter och skötselråd av Flux bakåtvänd rollator. Genom

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar

MASKINSKYDD. och andra skydds- och tillgänglighetslösningar MASKINSKYDD och andra skydds- och tillgänglighetslösningar Maskinskydd minskar olycksrisken Varje år orsakar olyckor på våra arbetsplatser, förutom lidande för de drabbade, också långs sjukskrivningar

Läs mer

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare

Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Instruktioner för montering av varmluftsolfångare Modell: OS10, OS20, OS30, OS14, OS24, OS34 Copyright c : Solar Lab Sweden 2015 Solar Lab Sweden Garvaregatan 33 60222 Norrköping www.solarlab.se 1 Läs

Läs mer

Riktlinjer för basutformning för bostäder

Riktlinjer för basutformning för bostäder Riktlinjer för basutformning för bostäder BASUTFORMADE BOSTÄDER ÄR BÄTTRE FÖR ALLA Basutformning ökar möjligheten för den som drabbas av nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att bo kvar i sin bostad.

Läs mer

ALGOT Förvaring för hela hemmet

ALGOT Förvaring för hela hemmet Bygg hela vägen upp till taket för att utnyttja varenda kvadratcentimeter, utan att använda så mycket golvyta. Välj metallhyllplan vid förvaring av tunga saker. Metallhyllplan med måtten 80x38 tål belastning

Läs mer

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN

EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN MOT EN TRYGG OCH SÄKER FRAMTID EN RÄDDNINGSPLAN FÖR FAMILJEN 1 Ta dig ut ur en brinnande byggnad, men gå inte in i röken! En brand är alltid överraskande, och rummet börjar genast fyllas av rök som är

Läs mer

Produktkatalog. - Lyftplattformar, speciallösningar & offentlig transport

Produktkatalog. - Lyftplattformar, speciallösningar & offentlig transport Produktkatalog - Lyftplattformar, speciallösningar & offentlig transport 2 FÖRETAGSPRESENTATION Tänk dig en värld full av hinder... En värld där du själv inte kan bestämma vilka hus, butiker, restauranger

Läs mer

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska

för raka trappor Användarmanual Modellnummer 420 Svenska för raka trappor Modellnummer 420 Användarmanual Svenska Servicebok Det är viktigt för oss att våra trapphissar alltid hjälper Er att komma upp och ner från Era trappor på ett säkert sätt. Med tanke på

Läs mer

Kostnadseffektiv transport av personer och material Superlift MX 624/1024 1524/2024

Kostnadseffektiv transport av personer och material Superlift MX 624/1024 1524/2024 Kostnadseffektiv transport av personer och material Superlift MX 624/1024 1524/2024 www.boecker-group.com Fördelar när det gäller lönsamhet Superlift MX Bestäm Dig för bygghissystemet som på alla byggplatser

Läs mer

RAKA TRAPPOR OCH GALLERDURK

RAKA TRAPPOR OCH GALLERDURK RAKA TRAPPOR OCH GALLERDURK Raka trappor Nordiska Stålprodukter AB levererar ståltrappor för industri, kontor, bostäder, skolor. Dessa används som entré-trappor, transporttrappor samt utrymningstrappor,

Läs mer

Smarta funktioner för optimerad installation

Smarta funktioner för optimerad installation Smarta funktioner för optimerad installation Din stil, ditt val, din personlighet, din Flow Flow är den enda trapphissen på marknaden som Det går dessutom att svänga runt hörnet uppe klarar att färdas

Läs mer

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö

Nov N a o vt a r e T n r d e n Ö d Ö Nova Trend Ö Ö BRUKSANVISNING Nova Trend Ö 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering av spiskåpa 3.

Läs mer

Montageanvisningar Skolan-dB

Montageanvisningar Skolan-dB Montageanvisningar Skolan-dB 1. Transport och lagerförning Skolan-dB skall transporteras och lagras plant med stöd. Rörbuntarna bör inte staplas högre än 1,5 meter. Delar såsom muffar, böjar, gren mm bör

Läs mer

Trappklättrare för rullstolar. Ett kraftfullt, säkert och bekvämt sätt att ta dig upp och ner för trappor. www.aat-online.de

Trappklättrare för rullstolar. Ett kraftfullt, säkert och bekvämt sätt att ta dig upp och ner för trappor. www.aat-online.de Trappklättrare för rullstolar Ett kraftfullt, säkert och bekvämt sätt att ta dig upp och ner för trappor www.aat-online.de Trappor utgör ett problem i vardagen för många människor. Oavsett om man ska till

Läs mer

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18

1. Hembesök. Trollhättan 2015-12-18 Trollhättan 2015-12-18 Villor i tätort Så gräver du själv för fiberanslutning Den här guiden är för dig som bor i villa och tänker gräva själv för att ansluta dig till Trollhättan Energis öppna stadsnät.

Läs mer

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351 Monteringsanvisning/skötselråd Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351 Godkänd att användas på hela vägnätet. Kontrollera att sammanlänkarna inte är skadade eller böjda. Bufferterna skall placeras i linje.

Läs mer

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll Uppdragsnr: 10177948 Daterad: 2013-09-23 Reviderad: Handläggare: Malin Hjort Tillgänglighetsinventering Oxelösund För skolor, förskolor och kommunala offentliga lokaler, grupp- och äldreboenden Status:

Läs mer

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM

BRUKSANVISNING. Designkapa. Nova Trend 90 EXTM Nova Trend 90 EXTM BRUKSANVISNING Designkapa Nova Trend 90 EXTM 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING I Generella upplysningar II Delar III Tekniska data IV Driftsvillkor V Montering 1. Montering av väggbeslag 2. Montering

Läs mer

Monteringsinstruktion

Monteringsinstruktion Typkontrollintyg nr 447201 Standardutförande (utgåva ) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Allmänt.. 1 2. Montering av ställningen...2 2.1 Allmänna krav...2 2.2 Montering av det första ställningsfacket...2 2.2.1

Läs mer

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga

Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga Tillgängliga konferenser där alla kan delta och medverka oavsett funktionsförmåga En av fem som lever i Sverige har någon form av funktionsnedsättning. Det kan till exempel handla om nedsatt rörelseförmåga,

Läs mer

d " li " i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16

d  li  i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16 i 0 0 5 0 d " li " 1 0 0 11 1 i fil ''' 0. 0 a a di dik 0 SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Bygglov Stockholm 2012-05-16 R A Nybyggnad förskola Beckombergavägen SakkunnighetsIntyg

Läs mer

Källarrenovering 2012

Källarrenovering 2012 Källarrenovering 2012 Kort beskrivning av arbetet: En tvättstuga (Rum 1) skall göras om till bastu + dusch/bad Ett badrum (Rum 2) skall göras om till tvättstuga Rum 1 och 2 ligger vägg-i-vägg i källarplan

Läs mer

Moderna lägenheter i Gamla Brandstationen

Moderna lägenheter i Gamla Brandstationen Situationsplan ff Bofakta ff Gamla Brandstationen ligger i lummig grönska i korsningen av Kävlingevägen och Kung Oskars väg i Lunds centrum. Byggnaden ritades av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin och stod

Läs mer

Detaljplan för bostäder inom Utby 3:25 - Älvängen, Ale kommun Parkeringshusutredning

Detaljplan för bostäder inom Utby 3:25 - Älvängen, Ale kommun Parkeringshusutredning Detaljplan för bostäder inom Utby 3:25 - Älvängen, Ale kommun Beställare: ALE KOMMUN Ledetvägen 6 449 80 ALAFORS Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare gestaltning Norconsult AB

Läs mer

KALEA ONE DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS

KALEA ONE DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS KALEA ONE DIN DISKRETA STOLTRAPPHISS INNEHÅLL 4 Kalea One Dess eleganta design passar perfekt in i ditt hem 6 Idealisk för branta och smala trappor Kalea ONE hanterar med enkelhet branta lutningar vilket

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Stockholms läns museum på Järnvägsgatan 25 i Sickla för att identifiera ev. hinder mot

Läs mer

I guiden beskrivs tillgängligheten för den som har svårt att röra sig, svårt att se eller svårt att höra.

I guiden beskrivs tillgängligheten för den som har svårt att röra sig, svårt att se eller svårt att höra. Förord Alla ska ha möjlighet att ta del av samhällets utbud, men alla har inte samma förutsättningar att göra det. Syftet med guiden för tillgänglighet i Varberg är att du själv ska kunna avgöra om du

Läs mer

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN

AKADEMISKA-HUS ELEKTRO OCH DATATEKNIK 07:18 GÖTEBORGS KOMMUN INVENTERING BEFINTLIGT Antal sidor: 14 : Roman Marciniak Göteborg 2004-05-18 BENGT DAHLGREN AB GÖTEBORG LINKÖPING MALMÖ STOCKHOLM BENGT DAHLGREN AB BENGT DAHLGREN LINKÖPING AB BENGT DAHLGREN MALMÖ AB BENGT

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser Bygg ikapp handikapp (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR Allmänt (s 37-42, 183-96) Kan markeras om det står cyklar,

Läs mer

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK

PLATS FÖR MER. VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK PLATS FÖR MER VINDSTRAPPOR ClickFIX MARKNADENS BÄSTA LÄTT OCH ELEGANT TRAPPOR I BYGGSATS MED NORDISK DESIGN LOFTTRAPPAN ÖKAR BOSTADENS STORLEK VÄGGLUCKOR GÖR RUMMET STÖRRE RÄCKET RAMAR IN TRAPPAN LÅT DIG

Läs mer

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064

GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 1 GASOLKAMIN BLUEGAZ BG 64 MED ELEKTRISK VÄRME OCH FLÄKT ARTIKEL NR 780064 ANVÄNDARMANUAL Innehåll: A. Bra att veta före användning. B. Säkerhetsanordningar C. Installation och Användning D. Installera

Läs mer

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic

- kvalitet till rätt pris. version 1-2012-01-26. krafer takskjutport modell Nordic TakskjuTporTar med motor - kvalitet till rätt pris Monteringsanvisning version 1-2012-01-26 krafer takskjutport modell Nordic 2 innan Montering porten behöver en överhöjd på 22 cm Före montering- ta bort

Läs mer

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund

LYCKA TILL! För ytterligare information: Annamari Jääskeläinen Ungdomsansvarig. Finlands Handbollförbund Det är meningen att utföra teknikmärket som en del av handbollsspelarens vardagliga träning. Det är meningen att utföra övningarna på träningar under tränarens ledning. Man behöver inte gå igenom alla

Läs mer

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK

ANGÅENDE REGLARNAS TJOCKLEK Montera din Celine 15 MULTI så här: *Stugan levereras i väggblock; 12 st med bredden 1200 mm och 2 st med bredden 472 mm. *Fönster, dörr och foder levereras omonterade, för att monteras efter målning.

Läs mer

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG

SLIMLIFT 6250. Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG SLIMLIFT 6250 Väggmonterad Bänklyftare GRANBERG Slimlift 6250 Väggmonterad Bänklyftare SLIMLIFT 6250 är en väggmonterad bänklyftare med stor flexibilitet för anpassning till olika behov. Utrustningen i

Läs mer

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5

Innehållsförteckning. Vilket skötbord ska man välja?... 3. Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 1 Innehållsförteckning Vilket skötbord ska man välja?... 3 Uppfällbara skötbord Robust... 4 Robust Extra... 5 Fasta skötbord Budget... 6 Fast... 7 Björk... 8 Mäta... 9 Eldrivna höj- och sänkbara skötbord

Läs mer

DIMENSIONERING AV RÄDDNINGSHISSAR. Torkel Danielsson Brandskyddslaget AB

DIMENSIONERING AV RÄDDNINGSHISSAR. Torkel Danielsson Brandskyddslaget AB DIMENSIONERING AV RÄDDNINGSHISSAR Torkel Danielsson Brandskyddslaget AB 1 Kap 5:11 Olika typer av dimensionering Vanliga bostadshus under 16 våningar Begreppet alternativ utformning har utgått. Höga byggnader

Läs mer

Offentlig miljö i Arvika

Offentlig miljö i Arvika Offentlig miljö i Arvika Riktlinjer November 2013 Varför riktlinjer? Syftet med riktlinjer för den offentliga miljön i Arvika är att skapa en säker framkomlighet och samtidigt bevara en trivsam miljö kring

Läs mer

för reparation av lättare kollisionsskador

för reparation av lättare kollisionsskador Sv för reparation av lättare kollisionsskador SPEED klarar det mesta! De flesta kollisioner sker vid låga hastigheter och ger bara lättare skador SPEED har en dragriktare för snabb och enkel reparation

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt

UNDERHÅLLSPLAN BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1. 1. Objekt 1 (5) BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BRIGGEN 1 UNDERHÅLLSPLAN 1. Objekt Föreningen äger och förvaltar fastigheten Briggen 1, Lidingö Stad. Tomten har en areal av 1 920 kvadratmeter och har förutom byggnaden gräsmattor

Läs mer

Hissar och inredning GODA EXEMPEL

Hissar och inredning GODA EXEMPEL GODA EXEMPEL Hissar och inredning Allmän beskrivning Hissar i skolor ska vara anpassade för elever, personal och besökare med olika funktionshinder. Hissar bör även kunna användas av vaktmästare och tåla

Läs mer

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten Bio-3 Reactor Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten INNEHÅLL 01 Bio-3 - egenskaper 02 Säkerhet 03 Funktionsprincipen 04 Vad behöver du for att installera 05

Läs mer

BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB

BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB BATTERIBYTESSYSTEM AntiCorr AB Tillverkare: AntiCorr AB Box 10, 576 21 Sävsjö Tel: 0382-613 80 Fax: 0382-670 42 www.anticorr.se Olika typer AntiCorr levererar många olika typer av batteriväxlare. Beroende

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa

INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa INSTALLATIONSGUIDE Vid fiberanslutning till villa En stabil framtid med fiber Snabbt, stabilt och säkert. Att installera fiber i sin villa öppnar teknikens motorväg in i framtiden. Du får möjligheter till

Läs mer

SLITSDURK. För maximal säkerhet

SLITSDURK. För maximal säkerhet SLITSDURK För maximal säkerhet FLOBY SLITSDURK Floby slitsdurk kan användas till de flesta typer av industrigolv, gångbanor, trappsteg etc. Slitsdurken är tack vare den tandade ovansidan mycket halksäker

Läs mer

Casita Lusthus. Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller

Casita Lusthus. Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller Casita Lusthus Ägarguide och instruktionsmanual Alla Runda Modeller Säkerhets instruktioner 1. Montera ej ihop Casita huset under blåsiga förhållanden. 2. Om starka vindar eller stormar är förutspådda,

Läs mer

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne.

Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Minimikrav på tillgänglighet till olika publika lokaler. Text med kursiv stil = ökat krav på lokaler som ägs eller hyrs av Region Skåne. Parkeringsplats Finns parkering inom 25 m gångavstånd till publik

Läs mer

Konceptmanual butiksutställningar

Konceptmanual butiksutställningar Konceptmanual butiksutställningar Innehållsförteckning Varumärket måste speglas i utställningen 3 Återförsäljarna viktiga för varumärket 3 Exteriör profil 4 Skyltar och skyltbelysning 5 Interiör profil

Läs mer

Bygga hus med LECA-stenar

Bygga hus med LECA-stenar Bygga hus med LECA-stenar När man bygger hus med LECA-stenar finns det en del att tänka på. Till att börja med finns det LECA-stenar i olika dimensioner (t.ex. 59x19x19 och 59x19x39). Dessa dimensioner

Läs mer

Detaljspecifikation MONTERINGSANVISNING 3-DELAD VIKPORT. 5b. 4. 5a. 7. 8. 11. 13. 6a. 12. 6b. 9. 10. 20. 18. 19. 21. 14. 15. 26. 25. 28. 29. 27.

Detaljspecifikation MONTERINGSANVISNING 3-DELAD VIKPORT. 5b. 4. 5a. 7. 8. 11. 13. 6a. 12. 6b. 9. 10. 20. 18. 19. 21. 14. 15. 26. 25. 28. 29. 27. Detaljspecifikation 5b. 1. 2. 3. 4. 5a. 6a. 7. 8. 11. 13. 6b. 9. 10. 12. 20. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 21. 22 25. 26. 27. 28. 29. 23. 24. 1. Karmgångjärn 2. Gångjärnstapp 3. Teflonbussning karmgj. 4. Teflonbussning

Läs mer

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL

DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL . DYSKANALEN ROL ROL-S JUSTERINGS- OCH DÄMPNINGSDEL www.climecon.fi Den snygga, tystgående dyskanalen ROL är konstruerad för rum där stora luftvolymer behöver fördelas jämnt och dragfritt. ROL-S justerings-

Läs mer